Na burze a v tradingu platí základní pravidlo: Pro piráty a kyberloupežníky:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Na burze a v tradingu platí základní pravidlo: Pro piráty a kyberloupežníky:"

Transkript

1

2 Na burze a v tradingu platí základní pravidlo: Obchodujte jen to, čemu rozumíte. Učte se, pracujte na sobě. Pak uspějete. Nikdy neobchodujte to, čemu plně nerozumíte, jinak riskujete ztrátu času i peněz. Tento studijní materiál vám pomůže najít směr. Pro piráty a kyberloupežníky: Tato publikace je zdarma. To ale neznamená, že je k volnému užití. Pokud z ní chcete používat pasáže, pokud ji chcete citovat, pokud ji chcete šířit, tak jedině po dohodě se mnou. Kontakt na mne je na poslední straně publikace. Díky za fair-play.

3 Úvod Finanční trhy mne fascinují od první chvíle, kdy jsem se s nimi setkal. To už je pěkná řádka let, protože k burze jsem přičichl poprvé v roce Burza nabízí nepřeberné množství trhů, kterým se můžeme věnovat. Od měn (forexu), přes komoditní nebo indexové futures až po akcie nebo dluhopisy. Co lidi facinuje na burze? Předně, začít obchodovat je opravdu velmi snadné. Nepotřebujeme živnostenský list ani žádná povolení. Založím si účet u brokera a mohu začít obchodovat. Už se vidíte, jak si vyděláváte na auto, dům nebo dovolenou v Karibiku? Tak snadné to zase není... Obchodování na burze je byznys jako každý jiný. To si málokdo uvědomuje. Abychom uspěli, je potřeba získat vyzkoušené know-how a postupně se vyvíjet. Jak na to? V roce 2006 jsem začal s pronikáním do oboru. Strávil jsem tisíce hodin hledáním efektivní cesty a nakonec vítěznými sériemi úspěchu a zisků. Finanční trh má jednu obrovskou výhodu můžete začít na demo účtu dříve, než máte finance na opravdový rozjezd. To je nesmírná výhoda oproti klasickému byznysu! No řekněte, který byznys vám dá možnost začít nanečisto a to po dobu týdnů a měsíců (v extrémních případech i let)? Víte kolik let trvá, než člověk rozjede vlastní firmu? Jsou to roky dřiny. Něco o tom vím :) Cesta na finančních trzích je rychlejší. A mohou potvrdit, že je také pohodlnější a klidnější. To jsou paradoxy, což? Je to tak. Úspěch má každý ve vlastních rukách. Úspěch je o vytrvalosti. Finanční trhy nabízejí takové příležitosti, o kterých se může ostatním pouze zdát. Za téměř 10 let na burze vím, o čem mluvím. Zdeněk Zaňka burzovní obchodník, autor robotů a AOS

4 Kdo jsem? Obchodováním na burze jsem se začal zabývat ihned po střední škole. Vždy jsem měl rád lodě, potápění, exotická místa apod. Miluji teplo a slunce, moře. Místa jako Karibik, Zanzibar apod. vždy velmi lákala. Exotika ovšem něco stojí a je časově náročná. Běžný plat plus hypotéka, práce denně od-do, pár týdnů dovolené za rok. jestli to máte takto nastaveno, na solidní cesty po jihu zapomeňte. Chce to peníze, chce to volný čas. Měl jsem štěstí. Díky tradingu jsem na lodi procestoval Karibik. V Evropě jsem sjezdil holandské kanály, navštívil jsem desítky zemí. Každý rok se vydám na několik dovolených, ať už do Karibiku, na plavbu po evropských řekách, do středomoří nebo kamkoli jinam. Mám více času, který můžu věnovat rodině, mým oblíbeným psům a mým koníčkům. Neberte to tak, že se chlubím. Jen chci ukázat, že lze žít život jinak, než každodenním vstáváním a cestami do práce. Na tradingu se mi líbí právě ta životní volnost. Nejsem prakticky nijak limitován, obchodovat mohu kdekoliv (mimochodem právě v Karibiku jsem udělal dva svoje životní obchody). Kolik vydělám je pouze moje volba, nemusím se dohadovat o výplatu. Pracuji pro sebe, vydělávám převážně sobě (když nebudu počítat daně a brokera ). Jak jsem se k automatům dostal? Když jsem začal s obchodováním na burze, bylo mojí prioritou diskreční obchodování. To znamená, že jsem sledoval graf a hledal situace, které se mi líbily pro vstup do obchodu. Pracoval v oboru, to byla skvělá výhoda. Jestli nejste z oboru, nevěšte hlavu, většina kolegů burzovních obchodníků začínala také mimo obor. Moje práce spočívala v sedění u počítače, zíral jsem do grafů a hledal příležitosti. Věřte, že není o co stát. Po šesti letech jsem byl utahaný z vysedávání u počítače, ze sledování trhu. Unavovalo mne věčné čekání na signály. Tak jsem začal hledat efektivnější cestu. Protože jsem už využíval automaty pro testování mých diskrečních myšlenek, byla cesta k obchodním automatům logickým krokem. Ukázalo se, že to byla správná cesta, která mne zbavila nutnosti celé dny sedět u kompu a zírat do monitoru. V roce 2012 jsem narazil na problém s programováním. Nejsem totiž programátor! Začal jsem najímat externí programátory, ale to nevedlo k cíli. Proč? Jednak dobrý programátor stojí dost peněz a najít programátora, který by zároveň chápal fungování finančního trhu, to je hledání jehly v kupce sena... Tohle byl vážný problém programovat jsem neuměl a kvalitních programátorů bylo jak šafránu. Ovšem platí staré pravidlo: Kde je vůle, je i řešení :) A tak jsem se dostal k tomu, o co se s vámi chci podělit k automatům, kde nemusíte umět programovat. Pak to šlo ráz na ráz. Už v roce 2013 jsem mohl skončit s vysedáváním u počítače. Skončily hodiny zírání do monitoru a vyčkávání s prstem na spoušti. V tom roce jsem na automaty přešel takřka ze 100%.

5 Co dává (a co bere) automat? Automaty mají řadu výhod, stejně jako některé nevýhody. Za zásadní výhody považuji tři: 1) Psychika Když obchodujete podle citu jste vždy ve vleku psychiky a emocí. Představte si tu situaci, kdy sedíte u počítače a dostanete signál ke vstupu. Připravíte si pokyn, ale hlava vám začne říkat co když to nevyjde. A tak si ještě chvilku počkáte. Trh jde kousek s vámi, takže vám sebral kus zisku, tak počkáte, až se vrátí na původní hodnotu. No jo,, ale najednou je trh už na hodnotě, kde byste vybírali zisk. Přišli jste o obchod. Příště vstoupíte bez váhání a jako naschvál inkasujete ztrátu. A tak se to točí stále dokola, jako křeček v šlapacím kolečku. Automat takové rozhodování nemá. Jakmile automat dostane signál, během setiny sekundy odešle pokyn a ten je během několika desetin sekundy realizován. Automat nedumá a neteoretizuje. Automat bez emocí udělá to, co jsem mu zadal za úkol. A to je velká výhoda - a při špatně postaveném automatu současně i nevýhoda. Ale o tom si povíme za chvíli. 2) Čas Když jsem pracoval pro brokera XTB, měl jsem na starost několik stovek klientů. Mými školeními prošly řádově tisíce lidí. Bylo velmi zajímavé s nimi pracovat a poslouchat jejich přání a cíle. Zjistil jsem jednu důležitou věc, která je pro úspěch velmi zásadní. Já s ní nikdy problém neměl, ale většina traderů bohužel má. Ten problém je čas. Velmi častým dotazem bylo, jak obchodovat večer a v noci. Spousty traderů má čas pouze několik dní v týdnu. Nebo mají čas jen odpoledne, po návratu ze zaměstnání. A jsme u jádra pudla: lidé neměli možnost obchodovat, když je trh volatilní. Výsledkem byl nekonzistentní přístup, kdy se obchodník nemohl věnovat obchodování pravidelně. Proč je konzistentnost tak důležitá, si ještě povíme. Čas je velkou výhodou automatů. Vývoji a stavbě automatu se můžete se tomu věnovat kdykoli. Večer, v noci, ráno, o víkendu, o dovolené, zkrátka kdykoli. Jakmile máte automat hotový a nasazený, automat obchoduje konzistentně podle zadaných pravidel. Je jedno, zda spíte, jste v práci nebo na dovolené. Automat nemusí spát, nemusí na dovolenou, nepotřebuje realaxaci. Hlídá trh 24 hodin denně. A to je asi největší kouzlo automatů obchodují konzistentně a šetří váš čas. 3) Automat přináší lepší výsledky. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že obchodníci s automaty dosahují lepších výsledků, než diskreční obchodníci. Za svou burzovní kariéru jsem viděl účty tisíců obchodníků. Z nich bylo úspěšných odhadem 10%. Naprostá většina ziskových obchodník využívala automaty. Udělal jsem pokus a několik desítek těchto úspěšných obchodníků jsem individuálně proškolil. Výsledky se ve většině případů rapidně zlepšily. Efektivnější využití času a nižší náročnost na psychiku přináší takové výsledky, o kterých se lidem ani nesní.

6 Jaké mají automaty nevýhody? 1) Dělá přesně to, co mu řeknete a pokud mu to řeknete špatně, bude to dělat špatně. Špatně postavený automat bude špatně obchodovat. Díky nástrojům, které používáme, je mnohem snazší postavit skvělý automat bez chyb. A teď pozor: Zásadní je, že automaty nemusíte programovat, protože právě při amatérském programován se dá udělat nejvíce chyb. 2) Je nutné důkladně ošetřit zdrojový kód strategie MetaTrader je dobrá platforma, ale je nutné mít důsledně ošetřený tzv. zdrojový kód. Důvod? Mnoho věcí, jako je třeba správné umístění stop lossu, MetaTrader sám nezkontroluje. To je potřeba v našem automatu ošetřit. Kódy z nástrojů, které používám, už mají potenciální problémy ošetřené. Takže to naštěstí také nemusíme řešit.

7 Mýty a legendy o automatech a algoritmickém obchodování Obchodování automatů provází mnoho mýtů a polopravd. Dal jsem si dost práce, abych tyto mýty a báje prozkoumal a oddělil pravdu od balastu. Podívejme se na to nyní podrobněji. Kdyby to bylo tak snadné, tak to dělá každý Klasické tvrzení, které určitě znáte. Nikdo netvrdí, že stavět kvalitní automaty je snadné, že to je na pár minut denně nebo že to je sranda pro děcka. To rozhodně nikoliv. Dělat automaty (a úspěšně je obchodovat) není složité. Ovšem ne každý začátečník je dostatečně disciplinovaný. Ne každý má výdrž a chuť makat. Ne každý je schopen dodržoval vše co má. Ne každý je systematický a důsledný. Ne každý má silnou motivaci. Ruku na pupík kolikrát jsme se rozhodli, že shodíme pár kilo, že začneme pořádně s angličtinou. a jak to dopadlo? A přesně tak to funguje na burze, ať už obchodujete cokoliv. Výdrž, trpělivost! Na druhou stranu, když máte cíl, máte touhu něco dokázat a uspět, tak to dokážete. A pokud do toho jdeme naplno, výsledek stojí za to! Automat nefunguje věčně, ale vždy je chvilku, proto na nich nejde vydělat Automat je stroj, mašina. Trhy se mění, žádný automat logicky nemůže v nezměněné formě fungovat věčně. To ale neznamená, že s automaty nelze parádně vydělávat! Některé automaty mi fungují už roky. Jiné jsou +- na nule. Chápete sílu diverzifikace? Chápete myšlenku portfolia automatů? Prima, vítejte na té správné cestě! Můj přístup je založen na tom, že neobchoduji pouze jeden automat, ale celé portfolio několika desítek automatů. Pokud některý automat začne ztrácet výkon, nahradím jej novým. Pak nevadí, že některý automat přestává fungovat, protože ostatní automaty v portfoliu přinesou zisk. Slábnoucí automat nahradíme nahradíme novými výkonnými automaty.

8 Teď si to ukážeme názorně, celé portfolio automatů vypadá takto: Jednotlivé strategie vypadají takto: Vidíte zde šest různých křivek. Každá křivka je záznamem výkonnosti (ekvity) konkrétní ze šesti obchodovaných strategií. Vidíte, že některé automaty vydělávají slušné peníze, jiné jsou spíše do strany. Výsledek, čili výkon celého portfolia automatů, generuje slušný příjem. A o tom jsou automaty. Je to o naší práci s portfoliem automatů. Jen amatéři kupují robota, čímž vše chybně sázejí na jedinou kartu. My naopak na jediného robota nesázíme. A jak vidíte, pak vůbec nevadí, když jeden automat slábne. V našem portfoliu to téměř nepoznáme.

9 Častým názorem je, že automat nemůže nahradit lidský faktor a cit pro trh. Zde souhlasím na 100%. Ale ze zcela jiného důvodu: automat totiž nikdy neudělá tolik chyb a špatných rozhodnutí jako člověk. Názory, že automat nemůže fungovat, protože nemá cit pro trh, jsou mylné. Ti nejúspěšnější obchodníci dnes používají téměř výhradně automaty, v ČR máme i jednoho miliardáře, který své miliardy vydělal právě díky obchodování automatů. Tvrdou realitou je, že mi pod rukama prošly tisíce traderů. Cit pro trh je něco tak vzácného, že jsem to viděl snad u dvou lidí ze sta. A ve všech případech to byli lidé, kteří na burze byli už řadu let. Cit pro trh je u začátečníka tak vzácný, jako fontána na Sahaře... Jako obchodník s automaty cit pro trhy nepotřebujete. Potřebujete něco úplně jiného, co můžete mít už jako začátečník: Musíte být důslední, musíte poctivě pracovat na nových automatech. Tak získáte kvalitní portfolio automatů, které bude vydělávat peníze. Obchodník, který obchoduje diskrečně, nikdy nepozná, že jeho styl obchodování přestal fungovat. Vy jako obchodník s automaty máte v rukávu trumfové eso: toto poznáte zcela přesně a včas strategii odpojíte. Před spuštěním automatu si vždy vytvořím kvalitní a důsledný backtest, takže vím, co mohu od automatu očekávat. Backtest vám ukáže očekávaný zisk, očekávaná rizika. Z backtestu víme, kolik máme průměrně zisků a ztrát v řadě, kolik máme průměrně ziskových měsíců v roce atd. Diskréční obchodníci se spoléhají pouze na historii. Spoléhají se na to, že se trh nezmění natolik, aby jejich přístup přestal fungovat. Proto naše automaty vedou automaty nám dávají možnosti, o kterých se diskrečním obchodníkům jenom zdá.

10 Jak probíhá vývoj našich ziskových strategií? Možná si říkáte, že vývoj automatů je náročný. Že je náročné vymyslet, co bude náš automat přesně obchodovat. Že je náročné provádět testy, jaký potenciál má automat do budoucna atd. Mohu vás ujistit, že vývoj ve skutečnosti zdaleka tak náročný není. Tedy, pokud máte kvalitní nástroje. Jak vlastně vypadá vývoj automatu? Vývoj automatu si můžeme představit jako určitý postup navazujících kroků. Pokud bych to měl zjednodušit, tak: Vymyšlení principu strategie -> optimalizace -> testování robustnosti -> testování na malém účtu -> kontrola -> nasazení na reálný účet Není to tak složité, že? Určitě se ptáte, který krok je nejnáročnější. Nejnáročnější bývá vymyslet, co vlastně má automat obchodovat. Máme na výběr dvě možnosti: 1) Stará metoda ruční vývoj Tímto způsobem jsem začínal já. Vtip je v tom, najít v trhu určitou situaci, která když nastane, je pravděpodobný zisk. Tento způsob je náročnější na vývoj. A přiznejme si, že dnes je už tak trochu zastaralý. 2) Moderní metoda automatické hledání strategií Na tuto metodu jsem přešel v roce 2013 a už jsem u ní zůstal. Bude se vám určitě líbit, dávejte pozor: Princip je relativně jednoduchý. Počítače dnes dosahují velmi vysokých výkonů a existují metody, jak z valné části nahradit lidské myšlení. Možná znáte pojmy jako strojové učení anebo genetické algoritmy. To jsou metody, které sám používám. O co jde? Metoda genetických algoritmů a strojového učení nabízí možnost automatického vytváření strategií, se kterými dále pracujete. Ušetříte tím mnoho času hledáním vstupních signálů. Navíc tento systém najde i strategie, které by vás nenapadly, nebo které sahají za rámec našich znalostí. Bude nás zajímat především robustnost těchto strategií robustnost můžeme efektivně testovat. O robustnosti si povíme dále. Velkou výhodou je, že používáme stejnou platformu pro vývoj a testování. Práce je proto daleko rychlejší a efektivnější. Chcete příklad? Já osobně dávám vývoji 2 až 3 hodiny času za den. Za tu dobu stihnu jak vývoj a testování nových strategií, tak i kontrolu stávajícího portfolia, které mi už vydělává peníze. Nemusím tedy celý den vysedávat u počítače a hlídat obchodní signály. A o tom to je.

11 Co je to robustnost a jak ji testovat? Robustnost strategie je stěžejní faktor pro úspěch v obchodování. Robustnost nám řekne, jak je strategie citlivá na změny trhu. Trh se neustále mění a vyvíjí, takže naše znalost citlivosti našich strategií na změny chování trhu je velmi důležité. Osobně používám přes deset metod testování robustnosti. Výsledkem jsou kvalitní testy, které vylepšují úspěšnost našich strategií v reálném obchodování. U robustnosti si musíme uvědomit jednu důležitou věc. Při stavbě a optimalizaci strategií vždy najdeme pěkné strategie. Strategie mají rovnou křivku až do nebe. To by si přál samozřejmě každý investor. Ale? Problém je, že takové strategie jsou velmi často pouze nastavené pro danou historii a jsou tak silně přeoptimalizované. V reálném obchodování jsou k velkému překvapení začátečníků a amatérů - nepoužitelné a ztrátové! Právě test robustnosti nám řekne,zda strategie není přeoptimalizovaná a zda má potenciál vydělávat. Pro názornost si ukážeme příklad. Strategie na AUDCAD, která má rozhodně zajímavou křivku ekvity a myslím, že žádný trader by se za ni nestyděl:

12 Ale pozor: V testech robustnosti, kde je nastaven rozptyl citlivosti na +-30% ( což není zas tak moc) vypadá výsledek takto: Hmmm, tohle už není taková krása, že? Vidíme, že zisk klesl o 80%. Maximální propad stoupl pětinásobně! Vidíte, jak jsme díky testu robustnosti našli čertovo kopýtko... no vlastně pořádné kopyto! Taková strategie určitě není vhodná pro nasazení v reálném prostřední, její výsledky by byly pouze otázkou náhody.

13 Tak, a teď se podívejme na tuto strategii:

14 Test robustnosti nám dává tento výsledek - Moc pěkný obrázek! Přesně tak to mám rád:

15 Ano, právě takové strategie hledám robustní, tedy minimálně citlivé na změny. Tato strategie má velkou šanci, že bude fungovat v reálném trhu. Ale než začneme jásat: Test robustnosti je pouze jedním testem z mnoha testů. Na mých strategiích testuji i další faktory. Ale je fakt, že uvedená strategie do dalšího kola postoupí, protože testem citlivosti prošla perfektně. Statistika nuda je ale vydělává balík peněz. Chování trhů můžeme definovat jako změť signálů a šumu. Naším úkolem je odfiltrovat šum, a definovat signál. Signál má jednu zásadní vlastnost s určitou statistickou pravděpodobností umí predikovat vývoj trhu v následujícím období. Strategie, která generuje kvalitní signály, nám proto dává statistickou výhodu. Co z toho plyne? Pokud budeme strategii dodržovat, máme statistickou výhodu na naší straně. Tím pádem máme velkou pravděpodobnost, že na strategii vyděláme pořádný balík. A jsme zpět u kamene úrazu diskréčních obchodníků tito lidé nemají čas, čili nemohou (anebo nedokáží) strategii dodržovat. Tím o statistickou výhodu přicházejí. Za nás ale obchoduje náš robot, takže.? Ano, tohle je ta výhoda: my nemusíme osobně strategii dodržovat. Jednoduše strategii necháme běžet, strategie za nás neúnavně dodržuje robot. Proto dosahujeme s roboty lepších výsledků, než diskréční obchodníci. Jak nám statistika hraje do karet? Ukažme si jeden příklad: Představte si jednoduchý hod mincí. Jako děti jsme to hrávali, klasická hra panna-orel. Statistická pravděpodobnost je 50:50. Když hodíme 100x mincí, statisticky budeme mít 50x orla a 50x pannu. Hranu neberu v úvahu. Pokud bychom takto obchodovali a měli TP i SL 100 dolarů, pak bychom byli na nule. Představte si, že najdete způsob hodu, který vám dá vyšší pravděpodobnost. Třeba 55%. Těchto 5% pravděpodobnosti na vaší straně znamená, že pokud hodíte 100x, pak 55x vyděláte a 45x proděláte. Při SL a TP 100 dolarů vyděláte 5500, proděláte 4500 a ve výsledku vyděláte 1000 dolarů. To je pěkný peníz, a stačí k němu jen 5% výhody... Těch 5% v náš prospěch se nazývá edge, neboli výhoda v trhu, kterou hledáme a pak obchodujeme. Najít výhodu není těžké, ale je potřeba dodržet několik základních věcí, které nás dovedou k úspěchu.

16 Tajemství úspěchu? Tohle berte jako moji osobní zpověď. Tyto kroky jsem si osobně prošel a výsledek je skutečné tajemství úspěchu. Dávám vám ho zdarma, ale važte si ho. Má velkou hodnotu! Každý, kdo chce vydělávat, musí na své cestě následující kroky. Upozorňuji, že tyto kroky nezvládne každý. Jestli máte vůli a disciplínu, máte tady cestu k penězům jasnou, jako je na mapě jasná trasa z Prahy do Brna. Jenže tahle cesta je lepší. Vede ke splnění našich snů a k životu bez starostí. Jdeme na to: 1 ) Jednoduchost Držte to jednoduché! Na trading půjdeme vždy jednoduše, nehledáme extrémní složitosti. Vývoj pomocí genetických algoritmů se může začátečníkům zdát na první pohled složitý. Ve skutečnosti se jedná o jednoduché věci, které mají logiku a systém. Strategie držte jednoduché, fungují nejlépe. Když budete mít jako podmínku vstupu 15 indikátorů, strategie bude překombinovaná a nebude robustní. Princip strategie musí být jednoduchý, ale musí mít logiku a smysl. 2) Důslednost Důslednost považuji za jednu z nejdůležitějších vlastností každého tradera. Ve vývoji strategií je potřeba být důsledný a systematický. Všímejme si všech detailů a nevynechávejme jednotlivé kroky, které fungují. Vývoj strategií je v podstatě takový rituál. Má svoje pravidla a postup. Pro srovnání si představte svatbu. Byli jste někdy na svatbě? Určitě ano, minimálně na té vaší. Vše má svoje pravidla a řád: Nejdřív se všichni sjedou na jedno místo. Přijde ženich, hosté usednou na svá místa, pak dorazí nevěsta atd. Žádný z kroků nelze vypustit. Kdyby některý krok chyběl, tak by svatba nebyla jak má být. Při vynechání důležitých částí by svatba třeba nebyla ani platná. A stejné je to ve vývoji tradingových postupů. Tento postup se nazývá workflow. Všechny kroky je potřeba dodržet, abychom při vývoji nezapomněli otestovat žádnou důležitou situaci, která by mohla negativně ovlivnit strategii v reálném prostředí.

17 3) Čas Čas je největší přítel (i nepřítel) tradera. Jen kvůli času mnoho traderů zkrachovalo - ale ze stejného důvodu i uspělo. Mnoho obchodníků na úspěch spěchá, nekouká se do budoucnosti realisticky, velké zisky chce hned. Takhle to ale nefunguje, přátelé. Cesta tradera je složená z testování, ze zkoušení a z učení. K úspěchu potřebujeme čas. V případě automatů je moje zkušenost taková, že je to trvá rok. U někoho déle, průměr je kolem roku a půl. Zdá se vám to hodně? Ok, zamyslete se: Jak dlouho pracujete ve svém zaměstnání? Jak dlouho ještě budete pracovat na šéfa a na zákazníky? Co je rok a půl oproti desítkám let, které pak budete v pohodě obchodovat? Jak vidíte, rok je vlastně velmi krátká doba... Jestli ovšem nemáte ochotu věnovat rok času tomu, abyste trvale vydělávali, pak trading pro vás není. Zůstaňte v práci a těšte se na víkendy, dovolenou a důchod. Pokud nemáte ochotu věnovat tradingu rok, pak trading nezkoušejte. Pokud jste vytrvalí, pokud jste ochotni dát procesu učení potřebný čas, tak jste na správné cestě stát se úspěšným obchodníkem! 4) Realistické očekávání Víte, jaké zisky si budete chtít z trhu odnést? 10%, 30%, 150% za rok? Nebo 30% za měsíc? Velmi často potkávám obchodníky, kteří chtějí dosahovat zisků stovek procent měsíčně a proto vymýšlejí různé systémy bez SL. Tito lidé riskují mnoho a vybírají zisky 1 dolar. Brrr... Nebo jak kasinoví hazardéři násobí pozice (ano, to je ten šílený systém martingale) a podobně. Jenže tudy cesta nevede. Pokud chcete zisky stovky procent měsíčně, lituji, ale to vás nenaučím. Můj nejlepší student (dnes již spíš kolega) dosahuje zisků kolem 150% ročně. Ale překonání 100% je unikát, většina obchodníků se pohybuje v desítkách procent za rok. Zde se opět ukáže výhoda trpělivých lidí. Zisky generují další zisky a vy se tak během krátké doby můžete stát nezávislými tradery. Pak vás mohou živit jen vaše vlastní investice a obchody. Je to jen na vašem rozhodnutí a na vaší trpělivosti. Kam vede netrpělivost? Pokud budete chtít příliš, a pokud budete příliš spěchat, pravděpodobně váš obchodní účet bude brzo vykazovat jednocifernou sumu, místo šestimístné. Lidé, kterým chybí vytrvalost, končí bez haléře. Pamatujte si to.

18 9 zásad ziskového algoritmického obchodníka Nesázejte pouze na jednu strategii vybudujte portfolio Pořádné portfolio strategii, které mají vzájemně velmi nízkou korelaci, vám dá silnou výhodu. Výsledkem kvalitního portfolia bude kvalitnější a stabilnější křivka výnosu. Pozor na přeoptimalizaci Přeoptimalizace, neboli overfitting, to je strašák všech obchodníků. Předejdeme mu kvalitním testováním robustnosti. Naše strategie nesmí být přeoptimalizované, jedině tak budou fungovat i v reálném prostředí. Mějte jasně definováno, kdy budete strategii odpojovat Žádná strategie nefunguje věčně a je potřeba vědět, kdy ji odpojit jako nevýkonnou. Proto je důležité jasně stanovit, za jakých podmínek strategii odpojíme a nahradíme ji novou strategií. Sledujte vývoj samostatných strategií, i celého portfolia Je důležité mít přehled nad vývojem našeho portfolia a nad chováním jednotlivých strategií. V případě negativního vývoje můžeme rychleji reagovat. Používejte kvalitní a rychlou VPS VPS, neboli virtuální server, je speciální počítač, kde vám poběží platforma se strategiemi. Je umístěn v tzv. serverovně na rychlém a stabilním internetu. Zde obvykle nehrozí dlouhé výpadky internetu a strategie tak poběží dlouho a bezchybně. Kvalitní VPS je velmi důležitá pro kvalitní chod a exekuci strategií. Backtestujte i na reálném trhu Backtest na reálném účtu, s malými pozice, je poslední test, který děláme. Jednak zjistíme jak se strategie chová s ohledem na naši psychiku a pak máme výsledky i z reálného a nejen demo prostředí. Při ladění strategii postupujte s rozumem Ladit strategie je potřeba s rozumem a robustně. Pokud zjistíme, že strategie funguje nejlépe např. v 9, 12 a 15 hodin a nastavíme obchodování pouze v tyto 3 hodiny, pravděpodobně strategie nebude v reálu zisková. Naučte se správně ladit strategii tak, aby nebyla narušena její robustnost.

19 Používejte walk forward analýzu jako základní test robustnosti Walk forward analýza dává obrovskou výhodu v několika směrech máte velmi dlouhý test out of sample a také přesně víte, jak efektivní je vaše strategie. A efektivita je základní ukazatel robustnosti. PS: Jestli těmto termínům nerozumíte, nevadí, vysvětlíme si je jindy a jinde :) Používejte kvalitní nástroje Pro vývoj používám software StrategyQuant. Nabízí vše, co potřebujeme pro úspěšný vývoj strategií. Od stavby, po testy robustnosti, walk forward analýzy atd. Na vývoji software se navíc sám podílím, takže je to nástroj od traderů pro tradery. Žádný nástroj od teoretiků pro tradery...

20 Závěr Na předchozích stránkách jsem vám napsal základní informace o automatech a o jejich výhodách. Z hlediska psychiky, statistiky, času a robustnosti jsou automaty skvělou volbou, proto také obliba automatů roste. Stavba automatů není nic extra složitého. Dnes, s kvalitními a profesionálními nástroji, už ani není nutné umět programovat a vše zvládneme sami. V pohodě, hbitě a velmi kvalitně. Automaty mi daly možnost mnohem lépe využít svůj čas nechci chodit na 8 hodin denně do fabriky, ani nechci hodiny denně vysedávat u počítače. Automaty mi daly možnost mnohem efektivněji obchodovat a snadno dodržovat statistiku, která je pro úspěch v tradingu zásadní. Pokud chcete v tradingu uspět, automaty jsou dobrá volba. Dobře postavené automaty pro vás udělají trading konečně tím, čím chcete, aby pro vás byl zdrojem příjmů, svobody a naplnění vlastního života. Držím Vám palce, aby se vám budování automatů dařilo. Odměna je vysoká: příjmy, zabezpečení rodiny, finanční svoboda. Je to koníček i profese. Zdeněk Zaňka burzovní obchodník, autora automatických obchodních systémů moje články: kontakt: info@finakademie.cz

Obsah e-booku. Stránka %2

Obsah e-booku. Stránka %2 Obsah e-booku Úvod... 3 Kdo jsem?... 4 Jak obchoduji na burze?... 5 Jaké mají automatické strategie výhody?... 6 Jaké mají automatické strategie nevýhody?... 8 Mýty a legendy o obchodování... 9 Jak probíhá

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz NÁVOD JAK NA TO autor: Josef Cvrček www.vydelavej-focenim.cz Důležité upozornění Pokud chcete z tohoto návodu dostat, co nejvíce, doporučuji se NEJPRVE podívat na video, které tento návod doprovází. Ve

Více

Program Podnikání 5. týden. a produktivita

Program Podnikání 5. týden. a produktivita Program Podnikání 5. týden Systémy a produktivita Vítám vás u nového modulu našeho programu! Tentokrát se vrhneme na trochu nudnější téma, které je ale v podnikání zcela nezbytné. Když podnikáme, máme

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

lidí ve firmě CÍLEM JE ÚSPĚCH Petr Hrubý Vlastníbyznys

lidí ve firmě CÍLEM JE ÚSPĚCH Petr Hrubý Vlastníbyznys CÍLEM JE ÚSPĚCH lidí ve firmě Petr Hrubý V roce 1998 založil společnost Broker Consulting, z níž se za 17 let stal přední hráč na tuzemském trhu finančních konzultantů. Dnes přichází firma na trh s projektem

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok,

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok, Seminární práce Téma Jméno, Příjmení, rok, Obsah 1. O projektu... 2 2. Procházení webu... 2 3. Phishing... 3 a. Co dělat, pokud se stanu obětí phishingu?... 3 b. Falešné webové stránky neboli Spoofing...

Více

5 RAD A TIPŮ, JAK VYDĚLÁVAT PENÍZE NA BURZE. burzaprokazdeho.cz Petr Novák pecan.novak@gmail.com

5 RAD A TIPŮ, JAK VYDĚLÁVAT PENÍZE NA BURZE. burzaprokazdeho.cz Petr Novák pecan.novak@gmail.com 5 RAD A TIPŮ, JAK VYDĚLÁVAT PENÍZE NA BURZE Chcete vědět: Co dělat, abychom vydělávali na burze peníze? Co nedělat, abychom vydělávali na burze peníze? Tak v tom případě Vás mohu ujistit o tom, že máte

Více

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání Zpracoval: Dušan Hlavatý, 348467 Datum zadání práce: 13. 4. 2011 Datum odevzdání:

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

TRADESTATION A ÚSPĚŠNÝ ALGORITMICKÝ TRADING. Ing. Petr Tmej www.aostrading.cz petr.tmej@aostrading.cz

TRADESTATION A ÚSPĚŠNÝ ALGORITMICKÝ TRADING. Ing. Petr Tmej www.aostrading.cz petr.tmej@aostrading.cz TRADESTATION A ÚSPĚŠNÝ ALGORITMICKÝ TRADING Ing. Petr Tmej www.aostrading.cz petr.tmej@aostrading.cz Poučení o riziku Důrazně upozorňujeme, že veškeré informace a poznatky uveřejněné na AOStrading.cz jsou

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

5 RAD A TIPŮ. Jak vydělávat peníze na burze. #Burza pro každého - 5 rad a tipů. >> zpět na Obsah. elektronická publikace 2015

5 RAD A TIPŮ. Jak vydělávat peníze na burze. #Burza pro každého - 5 rad a tipů. >> zpět na Obsah. elektronická publikace 2015 Název kapitoly 5 RAD A TIPŮ Jak vydělávat peníze na burze elektronická publikace 2015 1 Pár slov úvodem Pár slov úvodem Investování a obchodování na kapitálových trzích se věnuje již od roku 2006. Je absolventem

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného 4. Jak nejlépe zvládnout otázky u výběrového řízení Tento osvědčený postup pomáhá uživatelům s přípravou na výběrové řízení, konkrétně na tu část řízení, kdy se jich dotazuje zástupce zaměstnavatele (zpravidla

Více

INTRO. Očekávaný přínos pro byznys však u drtivé většiny těchto značek nikdy nepřijde. Na českém Facebooku vydělává pouze 15 % firem.

INTRO. Očekávaný přínos pro byznys však u drtivé většiny těchto značek nikdy nepřijde. Na českém Facebooku vydělává pouze 15 % firem. INTRO Založit si facebookový profil nic nestojí, proto to dříve či později udělá každá druhá firma, neziskovka nebo živnostník. Hned po webových stránkách je dnes v Česku Facebook nejběžnější online platformou.

Více

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat příběh, který určitě není ojedinělý, ale na české poměry

Více

Gabriela Čanigová. Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ. Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Gabriela Čanigová. Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ. Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Gabriela Čanigová DUCHOVNÍ ANTIDEPRESIVUM aneb Jak nezobat pilule a být v pohodě Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ 3 Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Gabriela Čanigová, 2011

Více

O B J E D N A N Ý B A L Í Č E K "50 ODSTÍNŮ DUŠE" VÁŠ OSOBNÍ REPORT. Dušan Marný 10 18.1.2016. Celkový počet účastníků:

O B J E D N A N Ý B A L Í Č E K 50 ODSTÍNŮ DUŠE VÁŠ OSOBNÍ REPORT. Dušan Marný 10 18.1.2016. Celkový počet účastníků: O B J E D N A N Ý B A L Í Č E K "50 ODSTÍNŮ DUŠE" VÁŠ OSOBNÍ REPORT Dušan Marný 10 18.1.2016 Celkový počet účastníků: OBSAH VAŠEHO OSOBNÍHO REPORTU Každá stránka reportu se zabývá jedním z deseti témat

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes?

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Tento článek bych nechtěl, aby byl vnímán čtenáři jako reakce na 2 ne zrovna povedené poslední víkendové turnaje (ne vždy se daří a vyhrává, i hokej je jen sport

Více

10 pravidel úspěšného obchodování

10 pravidel úspěšného obchodování 10 pravidel úspěšného obchodování Aneb co znát předtím, než začnete obchodovat. 2018 Trading Academy s.r.o. - 1 - Stejně jako je těžké peníze vydělat, je těžké se o ně starat. Určitě jste již někdy zažili

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více

TRADERS MEETING. Na téma: Jak zlepšit svoje výsledky na Forexu. Praha, 12.10.2011 Tomáš Vobořil, Colosseum, a.s. www.colosseum.cz

TRADERS MEETING. Na téma: Jak zlepšit svoje výsledky na Forexu. Praha, 12.10.2011 Tomáš Vobořil, Colosseum, a.s. www.colosseum.cz TRADERS MEETING Na téma: Jak zlepšit svoje výsledky na Forexu Praha, 12.10.2011 Tomáš Vobořil, Colosseum, a.s. KDO JE KDO mezi námi Kdo jsem? Jak dlouho obchoduji Forex? Jakým způsobem obchoduji? Jak se

Více

Vyučování Zákona na konferenci Dafa v New Yorku o Velikonocích, 2004

Vyučování Zákona na konferenci Dafa v New Yorku o Velikonocích, 2004 Vyučování Zákona na konferenci Dafa v New Yorku o Velikonocích, 2004 (Li Hongzhi, 11. dubna 2004) Zdravím vás! (Publikum: Vítejte Mistře! Potlesk) Máme tu velkou událost. (Potlesk) Na tuto konferenci Zákona

Více

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu výborná práce obsahově i formálně. Hodnocení A+ Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Více

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení IV. kapitola Přehled a volba spánkového řešení Jakmile jste provedli bezpečnostní kontrolu, dozvěděli se základní fakta o spánku a dokončili své první záznamy o spánku svého dítěte, jste připraveni postoupit

Více

Strategie Kapitola 5 Kapitola 6

Strategie Kapitola 5 Kapitola 6 Část II Strategie Předtím, než budete moci implementovat váš SEO plán, musíte vymyslet funkční strategii. V této části se naučíte nejenom zapojit svůj firemní tým, ale také poznáte rozličné disciplíny,

Více

EM-kit Empowerment of immigrant women

EM-kit Empowerment of immigrant women RADA PRVNÍ: Jak se vypořádat se stresem způsobeným ztrátou zaměstnání Neotáčejte se ke svým pocitům zády Jak přežít stres spojený se ztrátou zaměstnání Vypište se ze svých pocitů. Vyjádřete vše, co cítíte

Více

Zařazování dětí mladších tří let do mateřské školy. Vyhodnocení dotazníkového šetření. Příloha č. 1

Zařazování dětí mladších tří let do mateřské školy. Vyhodnocení dotazníkového šetření. Příloha č. 1 Příloha č. 1 Zařazování dětí mladších tří let do mateřské školy Vyhodnocení dotazníkového šetření Pro dotazníkové šetření bylo náhodným výběrem zvoleno 1500 mateřských škol (MŠ) ze všech krajů České republiky,

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

Nejlepší prevencí je správný start

Nejlepší prevencí je správný start Nejlepší prevencí je správný start Nejpřirozenější pokračování vývoje po opuštění mámina bříška... Jsem zřejmě středem toho, co je kolem mě! Máma plní všechna moje přání. Učím se porozumět okolí sledováním

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Punkevní jeskyně a Macocha

Punkevní jeskyně a Macocha Punkevní jeskyně a Macocha Punkevní jeskyně a Macocha krasová oblast Punkevní jeskyně a Macocha jsou jednou z nejznámějších krasových oblastí v celé ČR. V jejich okolí lze nalézt i další zajímavé lokality,

Více

Pravidla hry. Herní materiál

Pravidla hry. Herní materiál Průmyslovou revoluci v Americe by si bez železnice snad ani nikdo nedokázal představit. Rozvíjet tak velkou zemi bez možnosti přepravovat potřebný materiál na velké vzdálenosti zkrátka nejde. Železniční

Více

Akciové. investování. www.xtb.cz

Akciové. investování. www.xtb.cz Akciové investování www.xtb.cz Obsah Úvod k akciovému investování 9 základní pojmů akciového investora Důležité faktory čas, výnos, riziko 3 +1 investiční strategie: Hodnotové investiční tituly Růstové

Více

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA:

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA: Miroslav Adamec, ARAS: A poprosím pana doktora Srstku, aby nám vysvětlil, jak je nebezpečný nechráněný styk námětu s Českou televizí. (Smích.) Jsme malinko v časovém skluzu. Pane doktore, dobrý den. Než

Více

KLIENT SI MUSÍ UMĚT UPŘÍMNĚ ODPOVĚDĚT

KLIENT SI MUSÍ UMĚT UPŘÍMNĚ ODPOVĚDĚT STAVBA ROZHOVOR KLIENT SI MUSÍ UMĚT UPŘÍMNĚ ODPOVĚDĚT Shodují se Martina a Michal Rosovi sympatičtí mladí manželé architekti. On navrhuje krásné domy, ona krásné interiéry skvěle se doplňují a investoři

Více

Hlas na žáky téměř nikdy nezvyšuji. Jsou šikovní, zodpovědní a tvoří tým

Hlas na žáky téměř nikdy nezvyšuji. Jsou šikovní, zodpovědní a tvoří tým Hlas na žáky téměř nikdy nezvyšuji. Jsou šikovní, zodpovědní a tvoří tým Naše Valašsko, 04.03.2013, JOSEF BENEŠ, str. 12, Valašsko http://www.vlp.cz V seriálu Valašský GEN vám dnes představujeme učitelku

Více

Romana Křížová, CEO. Svět obchodu a financí na jednom místě

Romana Křížová, CEO. Svět obchodu a financí na jednom místě Romana Křížová, CEO Svět obchodu a financí na jednom místě Cíle TradeandFinance.eu Šíření informovanosti o obchodování na burze není nutné být závislými na doporučení investičních poradců na burze je možné

Více

LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI. Zpracovala: Mgr. Jolana Fořtová, duben 2011 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI. Zpracovala: Mgr. Jolana Fořtová, duben 2011 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI Studijní materiál pro účastníky kurzu Osvětový pracovník a konzultant pro zpřístupňování prostředí osobám se zrakovým postižením pořádaného o. s. Okamžik, modul Lektorské dovednosti.

Více

Ještě než si začneme hrát s nadpisy pro vaše produkty a prodejní texty, ukážeme si na příkladu, jaké pocity by takový sexy nadpis měl vyvolat.

Ještě než si začneme hrát s nadpisy pro vaše produkty a prodejní texty, ukážeme si na příkladu, jaké pocity by takový sexy nadpis měl vyvolat. Pouliční Šok Ještě než si začneme hrát s nadpisy pro vaše produkty a prodejní texty, ukážeme si na příkladu, jaké pocity by takový sexy nadpis měl vyvolat. Představte si, že je pondělí ráno. Jste ještě

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

INSPIRACE K PODNIKÁNÍ, CO JE CVIČNÁ FIRMA

INSPIRACE K PODNIKÁNÍ, CO JE CVIČNÁ FIRMA EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND INSPIRACE K PODNIKÁNÍ, CO JE CVIČNÁ FIRMA PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Petra Koťátková, Lenka Omelková Inspirace k podnikání Co je cvičná firma, obsah kurzu, trocha

Více

Odkládáme-li lásku k sobě. samým na dobu, kdy. budeme dokonalí, promarníme život. Už jsme. dokonalí právě tady a. právě nyní.

Odkládáme-li lásku k sobě. samým na dobu, kdy. budeme dokonalí, promarníme život. Už jsme. dokonalí právě tady a. právě nyní. Jsem dokonalý takový, jaký jsem. Odkládáme-li lásku k sobě samým na dobu, kdy budeme dokonalí, promarníme život. Už jsme dokonalí právě tady a právě nyní. Nejsem ani příliš mnoho, ani příliš málo. Nikomu

Více

Co ANO při čtení dětem

Co ANO při čtení dětem Co ANO při čtení dětem Dobré rady pro rodiče, prarodiče, učitele a všechny, kteří mají chuť číst dětem. Dětem začněte číst co nejdříve. Čím dříve je motivujete, tím je to snazší a lepší. Využívejte dětské

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

10 chyb marketingu na sociálních sítích

10 chyb marketingu na sociálních sítích WWW..EU 10 chyb marketingu na sociálních sítích 10 chyb marketingu na sociálních sítích Adam Dolanský, Radim Koláček 1 Obsah Úvod... 3 Snažíte se být všude... 3 Jste egoističtí... 4 Nezkoumáte, co funguje

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

David versus Goliáš. Jaké šance má individuální investor?

David versus Goliáš. Jaké šance má individuální investor? 3 David versus Goliáš Jakými tématy se tato kapitola zabývá? Jaké šance má individuální investor? Osm výhod soukromých investorů Závěrečné poznámky Jaké šance má individuální investor? Ve finančních centrech

Více

Signál pro odměnu. Jiří Ščučka - 04/2014 SIGNÁL PRO ODMĚNU - JIŘÍ ŠČUČKA

Signál pro odměnu. Jiří Ščučka - 04/2014 SIGNÁL PRO ODMĚNU - JIŘÍ ŠČUČKA Signál pro odměnu Jiří Ščučka - 04/2014 SIGNÁL PRO ODMĚNU - JIŘÍ ŠČUČKA 1 Pochvala? Každý kdo jednou začal cvičit psa, určitě mnohokrát slyšel tu asi nejznámější poučku. Jestliže pes udělá něco dobře,

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Svépomocná brožura. Obsah. Jak předejít problémům spojeným s alkoholem. Poznámka k úpravě a používání. Co je pití s nízkým rizikem?

Svépomocná brožura. Obsah. Jak předejít problémům spojeným s alkoholem. Poznámka k úpravě a používání. Co je pití s nízkým rizikem? Svépomocná brožura Poznámka k úpravě a používání Tato brožura vychází z How to Prevent Alcohol-Related Problems: A Sensible Drinking Manuál" (Jak předejít problémům souvisejícím s alkoholem: manuál rozumného

Více

OSOBNÍ EFEKTIVITA. Ing. Miloš Paleček (Brno) 22.11.2012 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

OSOBNÍ EFEKTIVITA. Ing. Miloš Paleček (Brno) 22.11.2012 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ OSOBNÍ EFEKTIVITA Ing. Miloš Paleček (Brno) Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 OBSAH Část 1: Motivace ke změně v osobní efektivitě - Najdi

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Pánem svého času Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Pánem svého času Stručná anotace učební jednotky Učební jednotka nabízí žákům možnost samostatně

Více

Plánujete svatbu a nevíte, podle čeho vybírat fotografa? Právě se vám do ruky dostala přehledná příručka.

Plánujete svatbu a nevíte, podle čeho vybírat fotografa? Právě se vám do ruky dostala přehledná příručka. Plánujete svatbu a nevíte, podle čeho vybírat fotografa? Právě se vám do ruky dostala přehledná příručka. Předmluva Svatebních fotografů je v dnešní době na trhu opravdu hodně. Ale kdo se má vyznat v tom,

Více

4. lekce: LESNÍ STUDÁNKY (45 min)

4. lekce: LESNÍ STUDÁNKY (45 min) M 4. lekce: LESNÍ STUDÁNKY (45 min) Poznámka: hodina je upravena podle pracovních listů Les a voda, Sdružení TEREZA, 2004. Žák prozkoumá lesní studánky z různých úhlů pohledu (bude si je představovat,

Více

Sociální média a blogování

Sociální média a blogování Program Podnikání 4. týden Sociální média a blogování V tomto týdnu nejprve rozvineme vaši prezentaci na internetu do oblasti sociálních médií (neboli sociálních sítí), tj. podíváme se na takové platformy

Více

Obsah. Úvodem 9 Komu je kniha určena 9 Forma výkladu 9 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 10

Obsah. Úvodem 9 Komu je kniha určena 9 Forma výkladu 9 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 10 Obsah Úvodem 9 Komu je kniha určena 9 Forma výkladu 9 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 10 Kapitola 1 Světem Internetu s prohlížečem 11 Kde se Internet v počítači bere 11 Prohlížíme Internet

Více

důvěru plnou Začněte Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Mám k vám

důvěru plnou Začněte Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Mám k vám Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Začněte Mám k vám plnou důvěru Tím nejjistějším na výměně vedení jsou očekávání. Výměny vedení jak se zdá mají téměř magickou přitažlivost a všem přáním

Více

Sexuální fantasie. Valentová a Kateřina Klapilová

Sexuální fantasie. Valentová a Kateřina Klapilová Sexuální fantasie Workshop JkbBi Klá Bá á J k Jakub Binter, Klára Bártová, Jarka Valentová a Kateřina Klapilová Zaměření Průběh vytváření dotazníku (a jejich jj chyby) y) Vytváření výroků Vytváření otázek

Více

Tomáš Činčala. Strategie osobních aktiv jednotlivce, jejich tvorby a struktury

Tomáš Činčala. Strategie osobních aktiv jednotlivce, jejich tvorby a struktury Tomáš Činčala Strategie osobních aktiv jednotlivce, jejich tvorby a struktury Ostrava 2014 1 Copyright Tomáš Činčala, 2009 2014 ISBN 978-80-85624-87-8 2 Většina z nás chce být bohatá a úspěšná. Nestačí

Více

č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ

č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ 1. září je den, který nemá většina dětí moc ráda. Každý ví, proč. Jasně. Začíná škola. I pro Vojtu. První cesta po prázdninách do školy byla pro Vojtu

Více

I s hloupým čipem lze hrát chytré divadlo. Václav Šamša vsamsa@tdp.cz

I s hloupým čipem lze hrát chytré divadlo. Václav Šamša vsamsa@tdp.cz I s hloupým čipem lze hrát chytré divadlo vsamsa@tdp.cz Proč se zabýváme hloupým čipem? Přišel zákazník a chtěl, abychom se o to pokusili (je v sále ) Jsme mu za to vděční, protože to byl a je úžasný nápad

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

HRY, PŘÍPRAVA AKCÍ PŘÍPRAVA HRY

HRY, PŘÍPRAVA AKCÍ PŘÍPRAVA HRY HRY, PŘÍPRAVA AKCÍ Využíváním her i soutěží v naší činnosti učíme děti poctivosti, ukázněnosti, smyslu pro kamarádství, pro společnost, ohleduplnosti k mladším. Jejích smyslem a cílem je výchova k fairplay,

Více

Testování zařízení Emtec D850h Movie Cube. České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická

Testování zařízení Emtec D850h Movie Cube. České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Semestrální práce A2 A4B39TUR TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ Testování zařízení Emtec D850h Movie Cube V Českém Brodě vypracoval Jaroslav

Více

Typické výchovné procesy v rodině

Typické výchovné procesy v rodině Třetí kapitola Typické výchovné procesy v rodině Jestliže chcete někoho milovat, naučte se nejprve odpouštět. A. V. Vampilov Nyní se podíváme na třetí překážku na cestě k rodinnému štěstí, která spočívá

Více

Spouštíme Digisemestr - vzdělávání studentů v oblasti digitálního marketingu

Spouštíme Digisemestr - vzdělávání studentů v oblasti digitálního marketingu Spouštíme Digisemestr - vzdělávání studentů v oblasti digitálního marketingu O masivním rozvoji oboru digitálního, u nás častěji označovaného jako internetového, marketingu už dnes asi není sporu. Předpokládá

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná.

Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná. Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná. Asi jsem si to jen zopakoval a připomněl, co to vlastně přesně

Více

Z nuly na Amazon během 8 týdnů a za $1,404

Z nuly na Amazon během 8 týdnů a za $1,404 Případová studie Z nuly na Amazon během 8 týdnů a za $1,404 Zdeněk Steiner NA ZAČÁTKU SPOUSTA OTÁZEK A MÁLO ODPOVĚDÍ 1. Jak mám najít ten správný produkt pro svůj byznys? 2. Musím jet osobně do USA, abych

Více

PROHLÁŠENÍ O SEZNÁMENÍ SE S INVESTIČNÍMI RIZIKY

PROHLÁŠENÍ O SEZNÁMENÍ SE S INVESTIČNÍMI RIZIKY PROHLÁŠENÍ O SEZNÁMENÍ SE S INVESTIČNÍMI RIZIKY ze dne 14. ledna 2015 I. OBECNÁ USTANOVENÍ 1. Prohlášení o seznámení se s investičními riziky (dále jen Prohlášení ) je nedílnou součástí Pravidel poskytování

Více

Obsah. Úvodem 11 Komu je kniha určena 11 Forma výkladu 11 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 12

Obsah. Úvodem 11 Komu je kniha určena 11 Forma výkladu 11 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 12 Obsah Úvodem 11 Komu je kniha určena 11 Forma výkladu 11 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 12 Kapitola 1 Světem Internetu s prohlížečem 13 Kde se Internet v počítači bere 13 Prohlížíme Internet

Více

Magie Vědomého Uzdravení

Magie Vědomého Uzdravení Magie Vědomého Uzdravení jak za 21 dní nastartovat uzdravení a zbavit se nemocí bez léků a lékařů autor: Jan Čejka www.vedome-uzdraveni.cz Vydavatel: Jan Šuba Makniha.cz rok vydání: 2015 Jan Šuba Makniha.cz

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Přinášíme rozhovor s Filipem Procházkou, který byl odmítnut ohledně připojení domu k rozvodné síti.

Přinášíme rozhovor s Filipem Procházkou, který byl odmítnut ohledně připojení domu k rozvodné síti. Přinášíme rozhovor s Filipem Procházkou, který byl odmítnut ohledně připojení domu k rozvodné síti. Rozhodl se tak pro své vlastní řešení. Vybudoval ostrovní fotovoltaickou elektrárnu, která dnes zvládá

Více

Počítačové zpracování obrazu Projekt Učíme se navzájem

Počítačové zpracování obrazu Projekt Učíme se navzájem Počítačové zpracování obrazu Projekt Učíme se navzájem Tomáš Pokorný, Vojtěch Přikryl Jaroška 15. ledna 2010 Tomáš Pokorný email: xtompok@gmail.com Jaroška 1 Obsah Abstrakt! 4 Začátky! 5 M&M 5 Původní

Více

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013)

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) Moc se mi líbilo, jak jsi mluvil o sedmi aktivitách duše. O sycení se, o kněžství Já věřím, že je pro mě velmi důležité, abych

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Zítřek může přijít. Dagmar Mancová

Zítřek může přijít. Dagmar Mancová Zítřek může přijít Chci změnit Váš pohled na finanační poradenství. Zjistíte co všechno s vámi u kávy či v klidu domova finanační poradce probere. www.dagmarmancova.cz 2016 Zítřek může přijít Chci změnit

Více

ZÁPIS ZE 7. MIMOŘÁDNÉ SCHŮZE RADY MĚSTA LIBEREC, KONANÉ DNE 23. 9. 2014 V ZASEDACÍ MÍSTNOSTI Č. 210

ZÁPIS ZE 7. MIMOŘÁDNÉ SCHŮZE RADY MĚSTA LIBEREC, KONANÉ DNE 23. 9. 2014 V ZASEDACÍ MÍSTNOSTI Č. 210 ZÁPIS ZE 7. MIMOŘÁDNÉ SCHŮZE RADY MĚSTA LIBEREC, KONANÉ DNE 23. 9. 2014 V ZASEDACÍ MÍSTNOSTI Č. 210 Ověřovatelé: Mgr. Jiří Šolc Ing. Jiří Rutkovský K bodu č. 1 Zahájení Paní primátorka zahájila 7. mimořádnou

Více

jestli existují další.

jestli existují další. Takže, breatharián, syrová Jsou ještě Jestli existují další Q, strava, waterián, cokoli budete, budete-li se s tím cítit dobře, prosím, udělejte to, ale nezapomínejte meditovat na Světlo a Zvuk, protože

Více

Kde jsou moje peníze & Jak se dělají peníze.

Kde jsou moje peníze & Jak se dělají peníze. DigiPárty: Kde jsou moje peníze & Jak se dělají peníze. 14. dubna 2016, Jirka Mazur 1 Existenční a nejdůležitější otázka v podnikání Umět si tuto otázku správně pokládat a zejména na ní nalézat řešení

Více

Implementace A* algoritmu na konkrétní problém orientace v prostoru budov

Implementace A* algoritmu na konkrétní problém orientace v prostoru budov Implementace A* algoritmu na konkrétní problém orientace v prostoru budov Popis problému Orientaci ve známém prostředí lze převést na problém nalezení cesty z místa A do místa B. Obecně platí, že robot

Více

Fara byla trochu bojovější, hlavně později, kdy jsme narazili na toalety

Fara byla trochu bojovější, hlavně později, kdy jsme narazili na toalety Navaříme jim samé dobroty!!! No, super bylo hlavně to bloudění!!! Děcka z Juventusu za chvíli přijedou, tak to tu musím nějak připravit Tento víkend je v Drahotuších, to je kousek od nás! Tak na tomhle

Více

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství.

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. První věc, kterou je dobré ráno udělat, je smát se, protože to udá směr celému vašemu dni. Pokud budete vstávat se smíchem na rtech,

Více

Hlasování o usnesení, a to schválení navrženého programu: PRO: 5 PROTI: 0 ZDRŽEL SE: 0

Hlasování o usnesení, a to schválení navrženého programu: PRO: 5 PROTI: 0 ZDRŽEL SE: 0 Program: ZÁPIS mimořádného jednání zastupitelstva obce Rudoltice dne 11. 2. 2009 Nezveřejněné části tohoto zápisu (iniciály, popř. XXX) jsou pro občany k nahlédnutí v písemném vyhotovení zápisu na obecním

Více

OBCHODOVÁNÍ S TRENDEM

OBCHODOVÁNÍ S TRENDEM OBCHODOVÁNÍ S TRENDEM Webinář pro klienty Praha, 6.10.2011 Tomáš Vobořil, Colosseum, a.s. PROGRAM WEBINÁŘE Dnes máme na programu: Co je a není trend Proč obchodovat s trendem Metody pro definování trendu

Více

Má cesta k ajurvédě Jana Bukovská Lázně Toušeň 2011/2012 Ajurvédská instituce Dhavantri, Praha

Má cesta k ajurvédě Jana Bukovská Lázně Toušeň 2011/2012 Ajurvédská instituce Dhavantri, Praha Má cesta k ajurvédě Jana Bukovská Lázně Toušeň 2011/2012 Ajurvédská instituce Dhavantri, Praha Obsah Má cesta k ajurvédě Mé první setkání s Govindžím a ajurvédou Co jsem skutečně poznala Závěr: aneb, co

Více

1. Dříve než začneme... 11 1.1 Trocha historie nikoho nezabije... 11 1.2 Co budete potřebovat... 11 1.3 Microsoft versus zbytek světa...

1. Dříve než začneme... 11 1.1 Trocha historie nikoho nezabije... 11 1.2 Co budete potřebovat... 11 1.3 Microsoft versus zbytek světa... Obsah Digitální fotografie tisk, úprava a prohlížení v ACDSee Úvod... 9 Co naleznete uvnitř této knihy... 9 Co nenaleznete v této knize... 9 Komu je kniha určena... 9 Příklady používané v knize... 10 Používané

Více

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a čemu jsme se naučili. Máma s tátou mi říkali, že se

Více

Jednání se zájemcem, smlouva a individuální plánování v terénních programech pro uživatele drog

Jednání se zájemcem, smlouva a individuální plánování v terénních programech pro uživatele drog Jednání se zájemcem, smlouva a individuální plánování v terénních programech pro uživatele drog vyšlo v Sociální revue, 24. 6. 2009 Když jsem nedávno napsal text Individuální plánování ve veřejných záchodcích,

Více

NÁVOD. Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování. ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz. Ověřeno mnoha spokojenými klienty

NÁVOD. Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování. ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz. Ověřeno mnoha spokojenými klienty NÁVOD Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz Ověřeno mnoha spokojenými klienty Financování nemovitosti hypotékou je pro mnohé jedinou možností,

Více