Hodnocení specializační přípravy v oborech klinická a radiační onkologie - dotazníkové šetření Brněnské onkologické dny

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Hodnocení specializační přípravy v oborech klinická a radiační onkologie - dotazníkové šetření Brněnské onkologické dny"

Transkript

1 Hodnocení specializační přípravy v oborech klinická a radiační onkologie - dotazníkové šetření 8.. Brněnské onkologické dny

2 Zadání dotazníku Pilotní projekt iniciovaný sdružením Mladí lékaři cílem je postupně zmapovat kvalitu přípravy v oborech specializačního vzdělávání. Dát podnět k diskuzi nad kvalitou vzdělávání mladých onkologů. Impulz ke změnám ve vzdělávacích programech nutné v případě schválení novely zákona č. 9/ Sb. o vzdělávání lékařů.

3 Respondenti Kliničtí a radiační onkologové po složení atestace v letech 9-, ev. v roce. Elektronický anonymní dotazník rozesílaný elektronickou poštou v březnu. Celkem respondentů klinická onkologie radiační onkologie Respondenti mohli zanechat kontakt ověření identity respondentů.

4 8 Rok složení atestace z klinické onkologie n= 9 Charakteristika pracoviště respondentů ambulantní pracoviště fakultní nemocnice nebo specializovaný onkologický ústav krajská nemocnice

5 Formát předatestačního kurzu Jak by měl vypadat předatestační kurz v klinické onkologii? n= Kurz by měl být zachován v současném formátu. kratší a efektivnější rozsah přednášek by měl víc odpovídat rozsahu otázek,některým přednáškám chyběla dostatečná odbornost a kvalita rozdělení kurzu na dvě části po jednom týdnu myslím, že týden by stačil 8 8

6 Jak dlouhá by měl být stáž z vnitřního měsíce měsíců 9 měsíců měsíců měsíců - současný stav měsíců 8 měsíců Komentář: - U klinických onkologů jednoznačně převažuje požadavek na délku stáže v rozmezí - měsíců. - U radiačních onkologů by se část respondentů spokojila i s kratší stáží. Kliničtí onkologové N= lékařství? 8 měsíce měsíců 9 měsíců měsíců měsíců - současný stav roky Radiační onkologové N=

7 Měl/a jste klinickou zkušenost ze zahraničí? Nemám zkušenost ze zahraničí. Pracoval jsem v zahraničí. Kliničtí onkologové Byl jsem na zahraniční stáží. Radioterapeuti Nemám zkušenost ze zahraničí. Pracoval jsem v zahraničí., UK Byl jsem na zahraniční stáží. 8 Komentář: Procento lékařů, kteří mají zkušenost ze zahraničí je celkově %. Mezi klinickými onkology pouze 8,%.

8 Jak hodnotíte přidělování kompetencí v průběhu předatestační přípravy? S jakým tvrzením se nejvíce ztotožňujete? Kliničtí onkologové V průběhu přípravy mně byly postupně navyšovány kompetence adekvátně tomu, jak jsem získával praxi v oboru. Byla období, kdy jsem pracoval pod dohledem a mohl cokoliv konzultovat, ale byla také období, kdy jsem byl "na všechno sám". Do konce mé předatestační přípravy jsem pracoval pod relativně bedlivým dohledem, uvítal bych i větší samostatnost. Zpravidla jsem pracoval samostatně a pouze v případě, že jsem si nebyl jist, mohl jsem se poradit s někým zkušenějším. Od počátku byla ode mě očekávána prakticky samostatná práce s pacienty, byl jsem tzv. "hozený do vody", pracoval jsem vesměs samostatně a dohled nad mojí prací byl minimální. Radiační onkologové V průběhu přípravy mě byly postupně navyšovány kompetence adekvátně tomu, jak jsem získával praxi v oboru. Byla období, kdy jsem pracoval pod dohledem a mohl cokoliv konzultovat, ale byla také období, kdy jsem byl "na všechno sám". Zpravidla jsem pracoval samostatně a pouze v případě, že jsem si nebyl jist, mohl jsem se poradit s někým zkušenějším. 8 8

9 Úloha školitele ve specializační přípravě S kterým tvrzením se nejvíce ztotožňujete? Kliničtí onkologové Školitel se mi po celou dobu přípravy věnoval a aktivně celé moje vzdělávání koordinoval, akceptoval mojí zpětnou vazbu. Školitel aktivně organizoval všechny moje stáže a potvrzoval výkony do logbooku, tím jeho úloha končila. Školitel byl zároveň můj nadřízený, jeho organizační role v mém vzdělávání vyplývala z jeho funkce. Úloha školitele byla vesměs formální, potvrzoval mi pouze zápisy do logbooku na místa, která jsem mu označil. Už si ani nepamatuji, kdo byl formálně mým školitelem. Školitel se mi po celou dobu přípravy věnoval, stáže a apod. jem si po dohodě s ním organizovala sama 8 Komentář: Svoji roli splnili zřejmě pouze dva školitelé!

10 Úloha školitele ve specializační přípravě Jak hodnotíte roli svého školitele? Radiační onkologové Školitel se mi po celou dobu přípravy věnoval a aktivně celé moje vzdělávání koordinoval, akceptoval mojí zpětnou vazbu. Školitel byl zároveň můj nadřízený, jeho organizační role v mém vzdělávání vyplývala z jeho funkce. Úloha školitele byla vesměs formální, potvrzoval mi pouze zápisy do logbooku na místa, která jsem mu označil. Už si ani nepamatuji, kdo byl formálně mým školitelem. 8 Komentář: Role školitele ve specializační přípravě je velmi insuficientí!!!

11 9 Zhodnoťte podíl času stráveného na ambulanci / lůžkovém oddělení v průběhu spec. přípravy 8 % % % % % % % % 8% 9% % Vysvětlivky: % znamená: veškerý čas jsem strávil pouze na lůžkovém odd. % znamená: veškerý čas jsem strávil na ambulanci Za optimální lze považovat hodnoty kolem % Komentář: Většina absolventů během atestační přípravy nemá prakticky žádnou zkušenost s ambulantním provozem!!!

12 Hodnocení kompetencí v podoborech klinické onkologie Položená otázka: Zhodnoťte Vaší situaci v době složení atestační zkoušky, jak zkušení jste byli v následujících podoborech. Pokud jste v daném oboru léčili velký počet pacientů v různých stádiích ohodnoťte se body. Pokud jste se s pacienty s touto diagnózou setkávali pouze velmi zřídka, ohodnoťte svoji kompetenci jedním bodem. Lékař s body je zpravidla samostatně schopný zvládnout management léčby pacienta v jakémkoliv stadiu onemocnění v rozsahu oboru.

13 Nádory horního GIT (jícen, žaludek, pankreas) Nádory prsu Nádory kolorekta bodů: bez klinických zkušeností bodů: cítím se být plně kompetentní 8 Komentář: Četnost nádorů GIT je zřejmě společně s vysokým procentem hospitalizační péče příčinou dostatečné erudice mladých lékařů. U nádorů prsu je naopak podstatná skupina lékařů, kteří v této oblasti nemají prakticky žádnou erudici.

14 Nádory gynekologické Nádory prostaty 9 8 Nádory plic bodů: bez klinických zkušeností bodů: cítím se být plně kompetentní 9 8 Nádory ledvin Komentář: Erudice lékařů v těchto podoborech je insuficientní. U plicních nádorů a gynekologických může souviset s podáváním chemoterapie gynekology a pneumology. U nádorů prostaty zřejmě vysoké procento ambulantních CHT režimů.

15 Nádory hlavy a krku Nádory CNS bodů: bez klinických zkušeností bodů: cítím se být plně kompetentní Komentář: V oblasti nádorů CNS není nekompetentnost lékařů větším problémem.

16 Hodnocení stáží a požadovaných výkonů Otázka: Které stáže považujete za nejvíce přínosné? Zmiňovány opakovaně všechny povinné stáže. Za nadbytečnou nebyla označená jediná stáž! Komentář: Spektrum povinných stáží je v klinické onkologii zvoleno vhodně, všechny jsou dle respondentů vítané. Otázka: Které povinné výkony považujete za nadbytečné? Převažují výkony vyžadované v rámci interního kmene: výplach žaludku, zavedení Sengstakenovy sondy, sternální punkce... Podrobnější výsledky ve full-textu publikace.

17 Slovní hodnocení x zmíněna hodnocení typu: Byl jsem spíše využíván jako pracovní síla, kde bylo potřeba. Cílem nebylo, abych měl komplexní přehled v oborech onkologie, Měl jsem zkušenost pouze z lůžkového oddělení. Člověk dělá do musí, protože to provoz vyžaduje, ne, co by měl dělat. Vázne přenos zkušeností od starších kolegů pouze jsem za ně zastupoval v ambulanci při jejich absenci, neviděl jsem je při práci s pacientem. Většinu jsem se musela naučit sama, z knih... x zmíněna nedostatečná role školitele: Lékař v přípravě by měl mít školitele, který ho bude vést a přípravu koordinovat. Školitel je pojem čistě abstraktní... Nedostatek casu jak z pozice "školitele" na vlastním pracovišti, tak na jiných pracovištích...

18 Slovní hodnocení 8x zmíněný problém se stážemi: Stáže zkracované na zlomek původní délky. Nelze splnit reálnou délku všech stáží. Upravit délku stáží event. některé stáže úplně zrušit. Přehled v interně může lékař získat za měsíců kvalitní stáže a nemusí mít žádný přehled za roky stáže špatné. Stážisté na interně nejsou "školeni", spíše tam jednoduše intenzivně pracují. Běžné zkracování stáží: např. radioterapie měsíc místo povinných. Ať je povinný měsíc, který se splní. Vedení mě neuvolňovalo na stáže, dostal jsem se k atestaci po 9 letech praxe. Kratší stáže jsou spíše formální záležitostí, sedíte a díváte se.... x zmíněn nedostatek času k samostudiu: Žádné volno ke studiu. Před atestací je nutné vzít si dovolenou Při pracovním vytížení není čas na vzdělávání x zmíněno: Je nejvyšší čas upravit znění atestačních otázek.

19 Slovní hodnocení x Komentář ke stážím na pracovišti s akreditací vyššího typu: Stáž na vyšším pracovišti zkrátit na měsíce. Lékař z oblastního či okresního pracoviště je exponovám často širšímu spektru diagnóz než ve velkém akademickém centru odesílá pacient na vyšší pracoviště a musí tedy znát indikace zahájení biologické léčby apod. V některých vyšších pracovištích je odliv pacientů do pneumoonkologických, onkogynekol. a uroonkol. center mnohdy tedy ani tam není zajištěna příprava v plném rozsahu. Byla jsem nucená pracovat na domovském pracovišti pro nedostatek personálu, nemohla jsem získat praxi v léčbě dg., které se u nás neléčí. x Chyběl mi výcvik v komunikaci s pacientem, v tomto jsem byl zcela samouk. Formálně vypadá předatestační vzdělávání pěkně, nicméně realita je opačná: Zkrácené nebo vůbec neabsolvované stáže. Spousta onkologických problémů a postupů jsem neviděl, neslyšel, neprováděl. Je zázrak, že tento vzdělávací systém je schopný vyprodukovat i šikovné lékaře.

20 Závěr Absolventi atestační přípravy v klinické onkologii zmiňují: Příprava není komplexní, chybějí praktické zkušenosti s léčbou řady diagnóz. Atestanti se cítí nekompetentní v: uroonkologii gynekoonkologii pneumoonkologii nádorech prsu! Příprava se řídí požadavky na zajištění klinického provozu, neřídí se potřebou všeobecné průpravy. Praxe často pouze z lůžkových oddělení, minimum ambulantní praxe. Vázne předávání zkušeností od starších kolegů. Role školitele je nefunkční. Pouze ze školitelů hodnoceno pozitivně. Povinné stáže výrazně zkracovány, někdy se neuskuteční vůbec. Kvalita stáží je nedostatečná.

21 Děkuji za pozornost!

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru dětská radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením potřebných teoretických

Více

Proč se nemocnice musí změnit

Proč se nemocnice musí změnit 17. 18. května 2018 Proč se nemocnice musí změnit MUDr. Pavel Hroboň, M.S. Advance Healthcare Management Institute ČESKÁ REPUBLIKA 2 Obsah této prezentace Proč se nemocnice musí změnit? Hlavní změny a

Více

NAVRHOVANÉ ZMĚNY POSTGRADUÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ

NAVRHOVANÉ ZMĚNY POSTGRADUÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ NAVRHOVANÉ ZMĚNY POSTGRADUÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 1 Zdeněk Mrozek KARIM FN Olomouc Česká lékařská komora 2004-2014 Před deseti lety, pod údajným tlakem Evropské unie, jsme si nechali zrušit fungující

Více

Kudy vede cesta z pasti ven MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK 1

Kudy vede cesta z pasti ven MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK 1 Kudy vede cesta z pasti ven 28.5.2014 MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK 1 Lékaři i zdravotnictví v pasti Komplikovaný až nepřátelský systém specializačního vzdělávání označují mladí lékaři vedle špatného

Více

Zkušenosti s novou koncepcí vzdělávání nelékařských zdrav. oborů

Zkušenosti s novou koncepcí vzdělávání nelékařských zdrav. oborů Zkušenosti s novou koncepcí vzdělávání nelékařských zdrav. oborů Mgr. Věra Sukopová Oddělení vzdělávání a péče o zaměstnance Fakultní nemocnice Olomouc Metodický pokyn MZ ČR k zákonu č. 96/2004 Sb. - Věstník

Více

KOMPLEXNÍ ONKOLOGICKÁ CENTRA

KOMPLEXNÍ ONKOLOGICKÁ CENTRA KOMPLEXNÍ ONKOLOGICKÁ CENTRA Věstník Ministerstva zdravotnictví České republiky Onkologická péče v ČR ze dne 5.12.2008 Ročník 2008 Částka 7 Bod 6 Strana 27-34 Doplňky - Věstník MZČR 2/2009 a 7/2009 Komplexní

Více

vodní atestace (I. a II. stupe ) - požadavky, využití Atestace v sou asnosti - požadavky Srovnání p vodních a sou asných atesta ních systém Co d

vodní atestace (I. a II. stupe ) - požadavky, využití Atestace v sou asnosti - požadavky Srovnání p vodních a sou asných atesta ních systém Co d Atestace - přehled Původní atestace (I. a II. stupeň) - požadavky, využití Atestace v současnosti - požadavky Srovnání původních a současných atestačních systémů Co dělat, když mám atestaci I. stupně?

Více

Definice nádorů plic a pleury Jedná se o nádory, které pocházejí z dýchacích cest níže od úrovně laryngu, z plicního parenchymu a z pohrudnice.

Definice nádorů plic a pleury Jedná se o nádory, které pocházejí z dýchacích cest níže od úrovně laryngu, z plicního parenchymu a z pohrudnice. VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V OBORU PNEUMOONKOLOGIE Obsah 1. Cíle a definice specializačního vzdělávání.1 2. Minimální požadavky na specializační vzdělávání (praxe, kurzy).1 3. Rozsah požadovaných teoretických

Více

Zapojení odborníků v evropských nemocnicích

Zapojení odborníků v evropských nemocnicích Doložka: Toto je verze dotazníku pro pilotní průzkum, kterou nelze použít bez souhlasu autora. V případě potřeby kontaktujte: duque@fadq.org Zapojení odborníků v evropských nemocnicích Dotazník pro vedoucí

Více

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru intervenční radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením teoretických

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Jméno a příjmení školence: K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží

Více

Paliativní medicína a léčba bolesti jako atestační obor Co by měl specialista v tomto oboru umět a jaké je jeho

Paliativní medicína a léčba bolesti jako atestační obor Co by měl specialista v tomto oboru umět a jaké je jeho Paliativní medicína a léčba bolesti jako atestační obor Co by měl specialista v tomto oboru umět a jaké je jeho uplatnění v systému českého zdravotnictví Ondřej Sláma, MOU Brno Subkatedra paliativní medicíny

Více

Vzdělávání zdravotníků

Vzdělávání zdravotníků Vzdělávání zdravotníků Transformace specializačního vzdělávání 2 fáze 1. Fáze změna zákonů (lékaři a nelékaři) realizováno v roce 2008 1. Fáze praktická změna Vyhlášky Nařízení vlády Financování Vzdělávací

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * KOLOPROKTOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * KOLOPROKTOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * KOLOPROKTOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně 36 měsíců...2

Více

AKREDITOVANÁ PRACOVIŠTĚ Z POHLEDU KOMORY I PRÁVA. Z. Mrozek Česká lékařská komora

AKREDITOVANÁ PRACOVIŠTĚ Z POHLEDU KOMORY I PRÁVA. Z. Mrozek Česká lékařská komora AKREDITOVANÁ PRACOVIŠTĚ Z POHLEDU KOMORY I PRÁVA Z. Mrozek Česká lékařská komora POŽADAVKY NA VZDĚLÁNÍ MLADÝCH ANESTEZIOLOGŮ 1. Kvalitní vzdělávání - akreditované pracoviště musí umožňovat předávání zkušeností

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH:

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: Věstník Ročník 205 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 7 Vydáno: 8. ČERVNA 205 Cena: 672 Kč OBSAH:. Vzdělávací program oboru Cévní chirurgie....3 2. Vzdělávací program oboru Infekční lékařství...26

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Jméno a příjmení školence: K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu v oboru dětská

Více

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ ONKOLOGIE

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ ONKOLOGIE Vzdělávací program oboru KLINICKÁ ONKOLOGIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní nebo pediatrický kmen... 2 2.2 Vlastní specializovaný

Více

2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání

2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání Vzdělávací program oboru REHABILITAČNÍ A FYZIKÁLNÍ MEDICÍNA Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Základní interní, chirurgický nebo pediatrický kmen v délce

Více

MZ ČR. Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA

MZ ČR. Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Základní interní nebo radiologický kmen v délce minimálně 4 měsíců....

Více

Změny ve specializačním programu novela zákona č. 95. PharmDr. Marcela Heislerová, Ph.D. IPVZ FN Motol

Změny ve specializačním programu novela zákona č. 95. PharmDr. Marcela Heislerová, Ph.D. IPVZ FN Motol Změny ve specializačním programu novela zákona č. 95 PharmDr. Marcela Heislerová, Ph.D. IPVZ FN Motol 2017 Obsah Způsobilost k výkonu povolání Samostatný výkon Základní kmen Obory specializace, vzdělávací

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (nutriční terapeut)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (nutriční terapeut) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru VÝŽIVA DOSPĚLÝCH (nutriční terapeut) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2 tel.: + 420 224 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

Co by měl mladý anesteziolog vědět, než nastoupí do práce MICHAEL S T E R N

Co by měl mladý anesteziolog vědět, než nastoupí do práce MICHAEL S T E R N Co by měl mladý anesteziolog vědět, než nastoupí do práce MICHAEL S T E R N Zda se vybral dobře??? Plyn obor BPP Nuda prokládaná panikou Škodlivé plyny, způsobující bizarní osobnostní rysy Denně pohrdání

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Jméno a příjmení školence: K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu v oboru klinická

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Jméno a příjmení školence: K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží

Více

Co by měl mladý anesteziolog vědět, než se přihlásí k atestaci

Co by měl mladý anesteziolog vědět, než se přihlásí k atestaci Co by měl mladý anesteziolog vědět, než se přihlásí k atestaci Milan Adamus Olomouc 1 specializační zkouška (atestace) kvalifikační zkouška pro získání specializované způsobilosti Zákon č. 95/2004 Sb.

Více

Příloha č. 1: Akreditační standard SAK: XIII. Řízení lidských zdrojů

Příloha č. 1: Akreditační standard SAK: XIII. Řízení lidských zdrojů Přílohy Příloha č. 1: Akreditační standard SAK: XIII. Řízení lidských zdrojů Standard 13.4.: Všichni pracovníci jsou při nástupu zapracováni dle potřeb nemocnice a s ohledem na jejich náplň práce a požadavky

Více

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní nebo pediatrický kmen v délce minimálně 24

Více

Výsledky průzkumu Sekce mladých lékařů ČLK

Výsledky průzkumu Sekce mladých lékařů ČLK Výsledky průzkumu Sekce mladých lékařů ČLK Milé kolegyně, milí kolegové, rádi bychom Vás seznámili s výsledky našeho rozsáhlého průzkumu, který jsme provedli mezi mladými lékaři do 35 let. Náš dotazník

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru Fyzioterapie v neonatologii a pediatrii Teoretická a praktická výuka, Délka programu 24 měsíců

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru Fyzioterapie v neonatologii a pediatrii Teoretická a praktická výuka, Délka programu 24 měsíců Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru Fyzioterapie v neonatologii a pediatrii Teoretická a praktická výuka, Délka programu 24 měsíců Praktické informace k průběhu SV, materiál pro studenta

Více

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní nebo pediatrický kmen... 2 2.2 Vlastní specializovaný

Více

VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM RADIOLOGICKÝCH FYZIKŮ A TECHNIKŮ DŮSLEDKY ZÁKONA O NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍCH

VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM RADIOLOGICKÝCH FYZIKŮ A TECHNIKŮ DŮSLEDKY ZÁKONA O NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍCH VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM RADIOLOGICKÝCH FYZIKŮ A TECHNIKŮ DŮSLEDKY ZÁKONA O NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍCH Tomáš Čechák 1, Pavel Dvořák 1, Lubomír Frencl 2, Ladislav Musílek 1, Libor Judas 3, Ivan Kuželka

Více

CYBERKNIFE DAVID FELTL

CYBERKNIFE DAVID FELTL CYBERKNIFE DAVID FELTL Obsah Smysl projektu Sliby a realita Vliv zavedení nové technologie na trh zdravotních služeb Medicína Ekonomika Věda a výzkum Budoucnost Smysl projektu Vznik myšlenky: 2007 Idea:

Více

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2003

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky 28.6.24 42 Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 23 Jedním z nejzávažnějších onemocnění

Více

Desatero námětů k řešení personální krize a klesající kvality vzdělávání lékařů

Desatero námětů k řešení personální krize a klesající kvality vzdělávání lékařů tel. +420 775 680 625 mladi.lekari@seznam.cz Košíkářská 671, 156 00 Praha 5 Desatero námětů k řešení personální krize a klesající kvality vzdělávání lékařů Vyzýváme Vládu ČR, aby se zabývala komplexní

Více

Řízení lidských zdrojů a akreditace. Ing. Lenka Nétková

Řízení lidských zdrojů a akreditace. Ing. Lenka Nétková Řízení lidských zdrojů a akreditace Ing. Lenka Nétková Základní PSJ a SOP Personální práce Vzdělávání a odborný rozvoj Popis pracovních míst Pracovní doba a dovolená na zotavenou Poskytování platu Posuzování

Více

[ SOUHRN VÝSLEDKU PERSONÁLNÍHO AUDITU Z 11. 11. 20111 A NÁSLEDNÝCH VLASTNÍCH OPATŘENÍ NEMOCNICE JIHLAVA P. O.]

[ SOUHRN VÝSLEDKU PERSONÁLNÍHO AUDITU Z 11. 11. 20111 A NÁSLEDNÝCH VLASTNÍCH OPATŘENÍ NEMOCNICE JIHLAVA P. O.] 2013 RK-02-2013-35, př. 3 Počet stran: 6 Nemocnice Jihlava p. o. Lukáš Velev [ SOUHRN VÝSLEDKU PERSONÁLNÍHO AUDITU Z 11. 11. 20111 A NÁSLEDNÝCH VLASTNÍCH OPATŘENÍ NEMOCNICE JIHLAVA P. O.] Dokument obsahuje

Více

Novinky v postgraduálním vzdělávání. PhDr. Jana Krejčíková, Ph.D. IPVZ

Novinky v postgraduálním vzdělávání. PhDr. Jana Krejčíková, Ph.D. IPVZ Novinky v postgraduálním vzdělávání PhDr. Jana Krejčíková, Ph.D. IPVZ Praha, říjen 2009 Novelizace legislativy ve zdravotnickém vzdělávání Euronovela zákonů implementace směrnice č.2005/36/es Zákon č.

Více

Akreditační komise v oboru AIM. - jakou má roli v systému vzdělávání - co přinesl rok 2017 a co čekat v 2018

Akreditační komise v oboru AIM. - jakou má roli v systému vzdělávání - co přinesl rok 2017 a co čekat v 2018 Akreditační komise v oboru AIM - jakou má roli v systému vzdělávání - co přinesl rok 2017 a co čekat v 2018 Tomáš Vymazal KARIM 2.LF UK a FN Motol předseda AK AIM při MZ ČR Neplést s akreditační komisí

Více

doc. MUDr. Leo KLEIN, CSc. prof. MUDr. Roman PRYMULA, CSc., Ph.D.

doc. MUDr. Leo KLEIN, CSc. prof. MUDr. Roman PRYMULA, CSc., Ph.D. Akreditovaný obor: Zpracoval: Garant oboru Schválil PLASTICKÁ CHIRURGIE doc. MUDr. Leo KLEIN, CSc. doc. MUDr. Leo KLEIN, CSc. prof. MUDr. Roman PRYMULA, CSc., Ph.D. Platnost od 1. 3. 2008 Poslední změna

Více

BAROMETR MEZI MEDIKY 2017

BAROMETR MEZI MEDIKY 2017 Zvyšování bezpečnosti, kvality a efektivity ve zdravotnictví Detailní výsledky mezinárodního průzkumu BAROMETR MEZI MEDIKY (STUDENTY 4., 5. A 6. ROČNÍKŮ LÉKAŘSKÝCH FAKULT V ČESKÉ REPUBLICE A NA SLOVENSKU)

Více

prof. MUDr. Alexander FERKO, CSc., doc. MUDr. Dušan ŠIMKOVIČ, CSc. prof.. MUDr. Alexander FERKO, CSc. prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

prof. MUDr. Alexander FERKO, CSc., doc. MUDr. Dušan ŠIMKOVIČ, CSc. prof.. MUDr. Alexander FERKO, CSc. prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. Akreditovaný obor: CHIRURGIE Zpracoval prof. MUDr. Alexander FERKO, CSc., doc. MUDr. Dušan ŠIMKOVIČ, CSc. Garant oboru Schválil prof.. MUDr. Alexander FERKO, CSc. prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Více

MUDr. Daniel Dobeš, Ph.D. doc. MUDr. Dušan Šimkovič, CSc. MUDr. Daniel Dobeš, Ph.D.. doc. MUDr. Leoš HEGER, CSc. Platnost od 1.3.

MUDr. Daniel Dobeš, Ph.D. doc. MUDr. Dušan Šimkovič, CSc. MUDr. Daniel Dobeš, Ph.D.. doc. MUDr. Leoš HEGER, CSc. Platnost od 1.3. Akreditovaný obor: CÉVNÍ CHIRURGIE Zpracoval MUDr. Daniel Dobeš, Ph.D. doc. MUDr. Dušan Šimkovič, CSc. Garant oboru Schválil MUDr. Daniel Dobeš, Ph.D.. doc. MUDr. Leoš HEGER, CSc. Platnost od 1.3.2008

Více

První anonce. 2. pražské mezioborové onkologické kolokvium. 1. LF UK pořádá ve spolupráci s 2. a 3. LF UK

První anonce. 2. pražské mezioborové onkologické kolokvium. 1. LF UK pořádá ve spolupráci s 2. a 3. LF UK Pod záštitou Evropské onkologické společnosti Záštitu nad kolokviem dále převzaly: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ministerstvo zdravotnictví ČR První anonce 1. LF UK pořádá ve spolupráci

Více

BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE)

BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE) Zvyšování bezpečnosti, kvality a efektivity ve zdravotnictví Detailní výsledky celostátního průzkumu BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH

Více

Název IČO Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 6 4 1 6 5 IČZ smluvního ZZ 0 2 0 0 4 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 2 M 0 0 5 Název IČO Všeobecná fakultní nemocnice v Praze PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Co čeká lékaře po promoci?

Co čeká lékaře po promoci? Co čeká lékaře po promoci? Jiří Šedo spolek Mladí Lékaři Program 1. Úvod 2. Základní seznámení se systémem specializačního vzdělávání. 3. Financování specializačního vzdělávání: rezidenční místa, kvalifikační

Více

NÁDORY HLAVY A KRKU 2014

NÁDORY HLAVY A KRKU 2014 MEZIOBOROVÁ KONFERENCE CHIRURGIE HLAVY A KRKU, PATOLOGIE & ONKOLOGIE HRADEC KRÁLOVÉ 28. - 29. března 2014 Organizátoři: Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové a Onkologická sekce

Více

Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V.

Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V. Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V. Pořadatelé: Psychiatrická společnost a její psychoterapeutická sekce Předseda: MUDr. Martin Anders Garanti: Prof. MUDr. Hana Papežová, CSc, Doc.

Více

Standard léčebné výživy

Standard léčebné výživy 1 Standard léčebné výživy 1. CHARAKTERISTIKA 1.1. Léčebná výživa je nedílnou součástí léčebně preventivní péče, významně ovlivňuje léčebný postup a napomáhá ke snižování nákladů na medikamentózní léčbu.

Více

Pokyny pro získání specializované způsobilosti v oboru praktické lékařství pro děti a dorost

Pokyny pro získání specializované způsobilosti v oboru praktické lékařství pro děti a dorost Pokyny pro získání specializované způsobilosti v oboru praktické lékařství pro děti a dorost Dle 44, odst. 2, zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované

Více

Pregraduální výuka a specializační příprava VPL v ČR

Pregraduální výuka a specializační příprava VPL v ČR Pregraduální výuka a specializační příprava VPL v ČR Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc., MUDr. Rudolf Červený PhD., MUDr.Helena Hovorová, MUDr. Oto Košta, PhD., prof. MUDr. Hana Kubešová, CSc., Doc. MUDr.

Více

Název IČO Fakultní nemocnice Hradec Králové. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice Hradec Králové. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 1 7 9 9 0 6 IČZ smluvního ZZ 6 1 0 0 4 0 0 0 Číslo smlouvy 3 H 6 1 M 0 0 4 Název IČO Fakultní nemocnice Hradec Králové PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Postgraduální vzdělávání analytiků v klinické biochemii

Postgraduální vzdělávání analytiků v klinické biochemii Postgraduální vzdělávání analytiků v klinické biochemii M. Jirsa, P. Pecáková, J. Vávrová Katedra klinické biochemie IPVZ FONS Pardubice 2014 upravená verze Podmínky pro zařazení do oboru Získání odborné

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti ZÁKON ze dne.. 2017, kterým se mění zákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Co čeká lékaře po promoci?

Co čeká lékaře po promoci? Co čeká lékaře po promoci? Jiří Šedo, Martin Kočí občanské sdružení Mladí Lékaři Program 1. Úvod 2. Základní seznámení se systémem specializačního vzdělávání. 3. Financování specializačního vzdělávání:

Více

Obecná a specializovaná paliativní péče

Obecná a specializovaná paliativní péče Obecná a specializovaná paliativní péče MUDr. Pavel Svoboda, Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa Mobilní hospic sv. Jana Oblastní charita Rajhrad Brno, 24.10.2018 O čem se to budeme bavit? Koho se

Více

Aktuálně nabízená pracovní místa - lékaři:

Aktuálně nabízená pracovní místa - lékaři: Aktuálně nabízená pracovní místa - lékaři: Příjmeme: Lékaře na radioterapeutické oddělení v Jičíně - specializovaná způsobilost v oboru radiační nebo klinická onkologie - možno i interní kmen nebo absolvent

Více

ZPRÁVA. České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2013

ZPRÁVA. České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2013 ZPRÁVA České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2013 O SPOLEČNOSTI Aktivity ČOSKF od r. 2010 1. ČOSKF se svou činností zasadila o prosazení klinickofarmaceutické péče do Zákona o zdravotních

Více

ANKETA ČLENŮM SČP ČLS JEP 2016

ANKETA ČLENŮM SČP ČLS JEP 2016 ANKETA ČLENŮM SČP ČLS JEP 2016 BLOK 1: PRÁCE VÝBORU BLOK 1: OTÁZKA 1 Dle mého názoru jsou pro Společnost důležité tyto oblasti a výbor by se jimi měl zejména zabývat: (Oznámkujte jako ve škole: 1= považuji

Více

Organizační struktura Lékařské fakulty Masarykovy univerzity

Organizační struktura Lékařské fakulty Masarykovy univerzity č. j.: MU-IS/9482/2019/837898/LF-1 Organizační struktura Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Znění účinné ke dni 1.8.2019, schváleno AS LF MU dne 20. 11. 2018 a AS MU dne 7. ledna 2019 Organizační struktura

Více

Evaluace výuky na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci

Evaluace výuky na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Evaluace výuky na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Evaluace výuky na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (dále LF UP) je významnou součástí komplexního hodnocení celé fakulty

Více

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR Česká odborná společnost klinické farmacie ČLS JEP Lékařský dům, Sokolská 31, 120

Více

Evaluace výuky na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci

Evaluace výuky na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Evaluace výuky na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Evaluace výuky na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (dále LF UP) je významnou součástí komplexního hodnocení celé fakulty

Více

Registr Avastin Nemalobuněčný karcinom plic

Registr Avastin Nemalobuněčný karcinom plic Registr Avastin Nemalobuněčný karcinom plic Formulář: Vstupní parametry Rok narození Věk Pohlaví Kouření o Kuřák o Bývalý kuřák o Nekuřák Hmotnost pacienta v době diagnózy (kg) Hmotnost pacienta v době

Více

Co čeká lékaře po promoci?

Co čeká lékaře po promoci? Co čeká lékaře po promoci? Jiří Šedo občanské sdružení Mladí Lékaři 11.11.2015 Program 1. Úvod 2. Základní seznámení se systémem specializačního vzdělávání. 3. Financování specializačního vzdělávání: rezidenční

Více

Lékař v oboru gynekologie a porodnictví ž/m

Lékař v oboru gynekologie a porodnictví ž/m Lékař v oboru gynekologie a porodnictví ž/m Nemocnice Naším klientem je největší nemocnice akutní a standardní péče (cca. 260 lůžek) v okrese v severním Hesensku. Každoročně se postará v průměru o více

Více

Specializační vzdělávání pohledem novelizované legislativy. Pavel Škvor

Specializační vzdělávání pohledem novelizované legislativy. Pavel Škvor Specializační vzdělávání pohledem novelizované legislativy Pavel Škvor Obsah Způsobilost k výkonu povolání Samostatný výkon Obory specializace Základní kmen Specializovaný výcvik Vzdělávací programy Přechodná

Více

Zpráva ze zahraniční stáže Urologická klinika Semmelweisovy Univerzity, Budapešť

Zpráva ze zahraniční stáže Urologická klinika Semmelweisovy Univerzity, Budapešť Zpráva ze zahraniční stáže Urologická klinika Semmelweisovy Univerzity, Budapešť Měla jsem možnost absolvovat 2 týdenní klinickou stáž na Urologické klinice Semmelweisovy univerzity (Department of Urology

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Jméno a příjmení školence: K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží

Více

4. Studujete nebo jste absolvoval/la studium manažerského zaměření? (můžete označit i více možností)

4. Studujete nebo jste absolvoval/la studium manažerského zaměření? (můžete označit i více možností) Podpora profesního rozvoje učitelů ze strany ředitele Dobrý den, jsem studentka PedF UK obor Školský management.věnujte prosím několik minut svého času vyplnění následujícího dotazníku, který se týká šetření

Více

Novela specializačního vzdělávání lékařů

Novela specializačního vzdělávání lékařů Novela specializačního vzdělávání lékařů Vzdělávání podle stávajících pravidel Postgraduální vzdělávání upravovala vyhláška č. 77/1981 Sb. MZ ČSR o zdravotnických pracovnících a jiných odborných pracovnících

Více

Koncepce Ústavu gastrointestinální onkologie Ústřední vojenské nemocnice - Vojenské fakultní nemocnice Praha

Koncepce Ústavu gastrointestinální onkologie Ústřední vojenské nemocnice - Vojenské fakultní nemocnice Praha V Praze dne 12. 4. 2019 Pom.: 51 /2019 - ÚVN Výtisk číslo: 1 Počet listů: 7 Schvaluji: Ředitel Ústřední vojenské nemocnice Vojenská fakultní nemocnice Praha prof. MUDr. Miroslav ZAVORAL, Ph.D. Koncepce

Více

158/2018 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 30. července 2018 o stanovení vzorů žádostí o započtení odborné praxe, popřípadě její části

158/2018 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 30. července 2018 o stanovení vzorů žádostí o započtení odborné praxe, popřípadě její části 158/2018 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 30. července 2018 o stanovení vzorů žádostí o započtení odborné praxe, popřípadě její části Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 37 odst. 1 písm.

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru APLIKOVANÁ FYZIOTERAPIE

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru APLIKOVANÁ FYZIOTERAPIE LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru APLIKOVANÁ FYZIOTERAPIE Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2 tel.: + 420 224 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz, www.mzcr.cz

Více

Situace ve VPL a organizací praxí v ČR. Doc MUDr. Svatopluk Býma, CSc

Situace ve VPL a organizací praxí v ČR. Doc MUDr. Svatopluk Býma, CSc Situace ve VPL a organizací praxí v ČR Doc MUDr. Svatopluk Býma, CSc WHO a primární péče O tom, že primární péče zůstává po roce 2000 jednou z priorit WHO, svědčí program Health 21 V tomto dokumentu se

Více

Koncepce oboru Dětská chirurgie

Koncepce oboru Dětská chirurgie Koncepce oboru Dětská chirurgie Deklarace dětské chirurgie podle světové federace společností pediatrických chirurgů (W.O.F.A.P.S.): Děti nejsou jen malí dospělí a mají interní i chirurgické problémy a

Více

SPECIALIZAČNÍ OBOROVÉ RADY PRO SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

SPECIALIZAČNÍ OBOROVÉ RADY PRO SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ STATUT A JEDNACÍ ŘÁD SPECIALIZAČNÍ OBOROVÉ RADY PRO SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ STATUT SPECIALIZAČNÍ OBOROVÉ RADY PRO SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Článek 1 (1) Specializační oborová rada pro specializační vzdělávání

Více

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM 2013 Dotazníkové šetření u pacientů s roztroušenou sklerózou 1. Cíle a způsob provedení dotazníkového šetření Dotazníkové šetření mezi pacienty

Více

Vzdělávání v oboru kam směřujeme?

Vzdělávání v oboru kam směřujeme? Vzdělávání v oboru kam směřujeme? Tomáš Vymazal KARIM 2.LF UK a FN Motol předseda AK AIM při MZ ČR Nevíme-li, kde jsme a kam jdeme, snadno se stane, že se ocitneme tam, kde jsme nechtěli být. Lucius Annaeus

Více

Parenterální výživa v paliativní onkologické péči. Eva Meisnerová

Parenterální výživa v paliativní onkologické péči. Eva Meisnerová Parenterální výživa v paliativní onkologické péči Eva Meisnerová Výživa v paliativní onkologické péči Většina pacientů s pokročilým nádorovým onemocněním - má poruchy příjmu potravy a malnutrici Fakt nedostatečného

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru ERGOTERAPIE PRO DĚTI. (ergoterapeut)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru ERGOTERAPIE PRO DĚTI. (ergoterapeut) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru ERGOTERAPIE PRO DĚTI (ergoterapeut) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2 tel.: + 420 224 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

Specializační vzdělávání lékařů LÉKAŘI SAMI SOBĚ Čas na zásadní změnu?

Specializační vzdělávání lékařů LÉKAŘI SAMI SOBĚ Čas na zásadní změnu? Specializační vzdělávání lékařů LÉKAŘI SAMI SOBĚ Čas na zásadní změnu? Milan Kubek Prezident ČLK Současný stav nevyhovuje Zákon č. 95/2004 Sb. zbytečně rozvrátil fungující prověřený systém Z vydiskutovaných

Více

Stav přípravy nového doporučeného standardu k provádění diagnostiky a screeningu (Věstník MZ ČR) Lucie Pieranová, Jan Daneš

Stav přípravy nového doporučeného standardu k provádění diagnostiky a screeningu (Věstník MZ ČR) Lucie Pieranová, Jan Daneš Stav přípravy nového doporučeného standardu k provádění diagnostiky a screeningu (Věstník MZ ČR) Lucie Pieranová, Jan Daneš Datový audit mamografického screeningu 2016 ÚSKALÍ TVORBY DOPORUČENÉHO STANDARDU

Více

Vzdělávací program oboru DĚTSKÉ LÉKAŘSTVÍ

Vzdělávací program oboru DĚTSKÉ LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program oboru DĚTSKÉ LÉKAŘSTVÍ Cíl specializačního vzdělávání... 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2. Základní pediatrický kmen v délce minimálně 24 měsíců...2 2.2 Vlastní

Více

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2002 (předběžné údaje)

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2002 (předběžné údaje) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky 11.6.23 37 Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 22 (předběžné údaje) Zhoubné novotvary

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 6 4 2 3 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 5 2 Číslo smlouvy 2 A 5 M 3 Název IČO Fakultní nemocnice v Motole PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-1 / 8.11.11 / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH

Více

Aktuální otázky ve specializačním vzdělávání v lékařské mikrobiologii. PhDr. Jana Krejčíková, Ph.D. 1. LF UK v Praze 15.

Aktuální otázky ve specializačním vzdělávání v lékařské mikrobiologii. PhDr. Jana Krejčíková, Ph.D. 1. LF UK v Praze 15. Aktuální otázky ve specializačním vzdělávání v lékařské mikrobiologii PhDr. Jana Krejčíková, Ph.D. 1. LF UK v Praze 15. února 2013 Specializační vzdělávání nově na LF od r. 2011 27.9.2011 podpis veřejnoprávní

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 0 0 1 7 9 9 0 6 IČZ smluvního ZZ 6 1 0 0 4 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 6 1 M 0 0 1 Název IČO Fakultní nemocnice Hradec Králové PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.11.11 / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Aktuálně nabízená pracovní místa:

Aktuálně nabízená pracovní místa: Aktuálně nabízená pracovní místa: Přijmeme: Lékaře na oddělení Radiační a klinické onkologie Jičín - specializovaná způsobilost v oboru radiační nebo klinická onkologie - možno i interní kmen nebo absolvent

Více

Dotazník pro žáky SŠ

Dotazník pro žáky SŠ Dotazník pro žáky SŠ Poznatky ze všech předmětů, které se na mém oboru vyučují, uplatním při výkonu povolání. Očekávám, že budu vykonávat povolání, pro které mě obor připravuje. Během výkladu nové látky

Více

Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa

Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa Jiří Vorlíček, LF MU Brno Brno 26. října 2006 Co je paliativní medicína? DEFINICE Paliativní medicína se

Více

Aktuálně nabízená pracovní místa:

Aktuálně nabízená pracovní místa: Aktuálně nabízená pracovní místa: Přijmeme: Lékaře na oddělení Radiační a klinické onkologie Jičín - specializovaná způsobilost v oboru radiační nebo klinická onkologie - možno i interní kmen nebo absolvent

Více

Hematoonkologie součást dílčích záměrů vývoje DRG_2012. Hlavní řešitel: J. Kárníková, spoluřešitelé: P. Tůma

Hematoonkologie součást dílčích záměrů vývoje DRG_2012. Hlavní řešitel: J. Kárníková, spoluřešitelé: P. Tůma Hematoonkologie součást dílčích záměrů vývoje DRG_2012 Hlavní řešitel: J. Kárníková, spoluřešitelé: P. Tůma Současný stav nezohledňují se klinická či histologická stadia onemocnění a s nimi související

Více

INFORMACE PRO PACIENTY DUBEN 2012 KLINICKÝ STANDARD KOMPLEXNÍ PÉČE O PACIENTY S MALIGNÍM PLEURÁLNÍM MEZOTELIOMEM NÁRODNÍ SADA KLINICKÝCH STANDARDŮ

INFORMACE PRO PACIENTY DUBEN 2012 KLINICKÝ STANDARD KOMPLEXNÍ PÉČE O PACIENTY S MALIGNÍM PLEURÁLNÍM MEZOTELIOMEM NÁRODNÍ SADA KLINICKÝCH STANDARDŮ NÁRODNÍ SADA KLINICKÝCH STANDARDŮ 17 KLINICKÝ STANDARD KOMPLEXNÍ PÉČE O PACIENTY S MALIGNÍM PLEURÁLNÍM MEZOTELIOMEM INFORMACE PRO PACIENTY DUBEN 2012 Klinický standard byl akceptován zainteresovanými odbornými

Více

Činnost radiační a klinické onkologie v České republice v roce Activity in X-ray and clinical oncology in the Czech Republic in 2008

Činnost radiační a klinické onkologie v České republice v roce Activity in X-ray and clinical oncology in the Czech Republic in 2008 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 8. 9. 2009 46 Činnost radiační a klinické onkologie v České republice v roce 2008 Activity in X-ray and clinical oncology

Více

1. Praktická část. Obsah kurzu: 1. Praktická část 2. Teoretická část 3. Obsah jednotlivých bloků teoretické části

1. Praktická část. Obsah kurzu: 1. Praktická část 2. Teoretická část 3. Obsah jednotlivých bloků teoretické části Kvalifikační kurz pro lékaře se specializovanou způsobilostí v oboru dětské lékařství, na základě jehož úspěšného dokončení se považují pro účely poskytování ambulantní péče za lékaře se specializací v

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží k evidenci průběhu odborné

Více

Změny ve specializačním vzdělávání v oboru Intenzivní péče v pediatrii. Jaroslava Fendrychová Katedra ARIPP NCO NZO Brno

Změny ve specializačním vzdělávání v oboru Intenzivní péče v pediatrii. Jaroslava Fendrychová Katedra ARIPP NCO NZO Brno Změny ve specializačním vzdělávání v oboru Intenzivní péče v pediatrii Jaroslava Fendrychová Katedra ARIPP NCO NZO Brno Sbírka zákonů č. 463/2004, částka 156, str. 9127 Celkem 640 hodin 120 kreditů Sbírka

Více

Lékař se specializovanou způsobilostí

Lékař se specializovanou způsobilostí Lékař se specializovanou způsobilostí Lékař se specializovanou způsobilostí samostatně poskytuje v rozsahu zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, preventivní, diagnostickou, léčebnou, léčebně

Více