SMETANOVA VÝTVARNÁ LITOMYŠL

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SMETANOVA VÝTVARNÁ LITOMYŠL"

Transkript

1 XI SMETANOVA VÝTVARNÁ LITOMYŠL

2 Vážení návštěvníci, začíná letošní jedenácté pokračování umělecké přehlídky Smetanova výtvarná Litomyšl. Tento festival se postupně stal svébytnou a tradiční součástí hudebních litomyšlských slavností. Deset úspěšných ročníků je velkým závazkem pro všechny vystavující instituce i do dalších let. Kouzlo tohoto festivalu spočívá právě v jeho rozmanitosti. Vzájemná konkurence zúčastněných galerií je plná vnitřní energie, snahy předstihnout ostatní a uspořádat nejzajímavější výstavu. To je v jednom místě mimořádné a nám návštěvníkům to nabízí neobvykle bohatý mix stylů, žánrů i výstavních prostor. V tom spočívá výjimečnost galerie s názvem Litomyšl. Nadační fond BOHEMIAN HERITAGE FUND je i v letošním roce generálním partnerem festivalu Smetanova výtvarná Litomyšl a i v letošním roce připravil unikání výstavu - Jeden svět nestačí. S velkou radostí jsme po loňské výstavě Paříž, Paříž! již podruhé zpřístupnili veřejnosti klenoty jiné soukromé sbírky. Obrazy, které nejsou k vidění v žádném muzeu. Výstava tentokrát nabízí skutečný pohled do mnoha světů, které naše předky obklopovaly v 19. století. Vnímejme výstavu i jako obraz epochy, která převedla celý evropský kontinent z uspořádání před francouzskou revolucí do doby moderní společnosti, do průmyslové éry. A do triumfu Evropy. Vážení návštěvníci, přeji Vám, abyste našli v letošní nabídce festivalu Smetanova výtvarná Litomyšl každý svou osobní inspiraci a radost z krásy, která nás bude v Litomyšli i toto léto obklopovat. JUDr. Pavel Smutný president BOHEMIAN HERITAGE FUND bhf_express_zrcadlo_ března :36:42

3 JEDEN SVĚT NESTAČÍ POKLADY UMĚNÍ 19. STOLETÍ ZE SBÍRKY PATRIKA ŠIMONA Antonín Machek, Portrét neznámého chlapce, olej na plátně, Zámecký pivovar Litomyšl, Evropské školicí centrum Otevřeno denně hodin a vždy hodinu před začátkem večerního programu Smetanovy Litomyšle Vernisáž: v hodin Pořádá: Smetanova Litomyšl, o. p. s., BOHEMIAN HERITAGE FUND a Evropské školící centrum Litomyšl Kurátor: Patrik Šimon Výstava Jeden svět nestačí. Poklady umění 19. století ze sbírky Patrika Šimona je projektem, jehož cílem je ukázat proměny jedné doby na pozadí umělecké kultury, která nefungovala izolovaně. Přísně národní model umění už v dnešním světě neobstojí. Proto vedle známých jmen českého umění od generace zakladatelů jako byli Josef Bergler, Ludvík Kohl, Antonín Machek, Antonín Mánes, František Tkadlík, Josef Führich, Josef Mánes, Josef Navrátil či Karel Purkyně defilují pro českého diváka méně frekventované osobnosti rakouské a německé malby, zastoupené na výstavě Carlem von Blaas, Leopoldem Ernstem, Alexandrem Clarotem, Rudolfem von Alt, Thomasem Enderem aj. Potkávali se zcela sebevědomě na někdejších výročních výstavách v evropských metropolích a pak zůstali na dlouhá léta zapomenuti. Vyzdviženi z hlubin času představují hodnoty často překvapivě obohacující náš nynější obzor o rozmanité a stylově různorodé umění, které nemělo jediný styl a formu a k jehož charakteristice používáme jen časové vymezení tzv. dlouhého století.

4 TO NEJLEPŠÍ! VÝBĚR NEJLEPŠÍCH DĚL Z DEPOZITÁŘE MĚSTSKÉ GALERIE LITOMYŠL Josef Voleský, Půlakt, před 1925, olej na plátně, detail Městská galerie Litomyšl Městská obrazárna, II. patro Státního zámku Litomyšl Otevřeno denně mimo pondělí 10 12, hodin Vernisáž: v hodin Pořádá: Městská galerie Litomyšl Kurátor: Michal Šimek Komentované prohlídky s kurátorem výstavy: , , , v hodin. Nová expozice Městské obrazárny představí ty nejzajímavější obrazy, ale také mimořádný příběh galerie založené v roce Litomyšlská galerie dokázala během své existence shromáždit více než uměleckých děl, kdy mnohá lze zařadit mezi špičky českého výtvarného umění, a právě tato díla (J. Čapka, O. Kubína, F. Tichého, E. Filly, J. Zrzavého, J. Lady, V. Preissiga, J. Váchala) se nacházejí v nové expozici. Jsou zde i práce umělců bytostně spjatých s Litomyšlí a jejím okolím, kteří však svým významem mnohonásobně přesáhli hranice regionu (J. Mařáka, A. Dvořáka, M. Švabinského, J. Matičky, B. Kopeckého, L. Jandové). Nová expozice ale také vzdává dík nejvýznamnějším mecenášům galerie. Výstava tak návštěvníkovi umožní zhlédnout průřez nejen devadesátiletou historií galerie, ale i dějin českého umění 19. a 20. století.

5 OBRAZOVÉ PŘÍBĚHY MILADY MAREŠOVÉ Milada Marešová, Dítě s užovkou, 1926, olej, plátno, detail, Fotografie 2015 Národní galerie v Praze Městská galerie Litomyšl, dům U Rytířů, Smetanovo nám. 110, Litomyšl Otevřeno denně mimo pondělí 10 12, hodin Vernisáž: v hodin Pořádá: Městská galerie Litomyšl Kurátorka: Martina Pachmanová Večer v galerii: od hodin (čtení pohádek ilustrovaných Miladou Marešovou, výtvarná dílna inspirovaná tzv. domácím biografem) Komentovaná prohlídka s kurátorkou výstavy: v hodin. Výstava představuje Miladu Marešovou ( ) jako svébytnou vypravěčku jako malířku všedního, převážně velkoměstského života mezi válkami, ale také coby mimořádně plodnou autorku ilustrací knih, časopisů a bibliofilií, unikátních protokinematografických experimentů a působivých literárních vzpomínek na válečná léta prožitá v ženské káznici. Součástí výstavy je i řada dosud nezveřejněných nebo nezvěstných prací této vynikající, byť do nedávné doby zapomenuté umělkyně.

6 VÁCLAV CIGLER MICHAL MOTYČKA PROJEKTY Místo setkání, Museum Kampa, Praha, 2009, pokovené sklo, kov, dřevo, 20 x 20 x 2 m Regionální muzeum v Litomyšli, Jiráskova 9, Litomyšl Otevřeno denně mimo pondělí 9 12, hodin Vernisáž: v hodin Pořádá: Regionální muzeum v Litomyšli Kurátorka: Jana Šindelová Komentované prohlídky s kurátorkou výstavy a setkání s autory: , a v hodin. Výstava dokumentuje myšlení a uvažování autorů o problematice současného světa, jež přesahuje obory vizuálního umění a architektury. Koná se při příležitosti dokončení výtvarné instalace v piaristickém chrámu Nalezení sv. Kříže v Litomyšli a představí realizované i nerealizované projekty z posledních let. Mezi společné realizace děl Václava Ciglera a Michala Motyčky ve veřejném prostoru patří například terasa a skleněná lávka v Museu Kampa v Praze, která vznikla při rekonstrukci Sovových mlýnů v letech , kde se také autoři poprvé pracovně setkali.

7 SVĚTELNÁ SAKRÁLNÍ INSTALACE VÁCLAVA CIGLERA A MICHALA MOTYČKY PRO PIARISTICKÝ CHRÁM NALEZENÍ SV. KŘÍŽE V LITOMYŠLI Umění je druhá skutečnost světa... událost duhy. Václav Cigler Otevřeno denně hodin, v době konání festivalu Smetanova Litomyšl také 1,5 hodiny před, v průběhu a hodinu po skončení představení, která probíhají na Zámeckém návrší Komentovaná prohlídka a setkání s autory v hodin. Václav Cigler a Michal Motyčka za podpory města Litomyšl a mecenášů vytvořili unikátní světelnou sakrální instalaci intimní povahy pro místo výjimečného účelu, jakým je interiér piaristického chrámu Nalezení sv. Kříže v Litomyšli. Cílem autorů je proměna vyplývající z vnímání pozorovatele ve smyslu Boho služby, tedy umění, které člověku připomíná stále svou přítomnost a jeho roli. Ze středu kupole zavěsili trojboký hranol z optického skla, který rozkladem světla tvoří duhu jako symbol zmiňovaný biblickou literaturou. Sloup s odraznou plochou, 2014, je volně zavěšen nad kruhovou skleněnou plochou evokující svou barvou vodní hladinu. Oltářní stůl Menza, 2015, je objekt v podobě skleněného kvádru zevnitř prosvíceného. Takto vyzařované světlo, střídavě větší nebo menší intenzity, představuje duchovní hodnotu neodmyslitelně spojenou s daným prostorem a schopnou oslovit i současného diváka. Minulost, přítomnost a budoucnost se propojuje v události světelných proudů, jež vytváří obsahově významný prostředek protínající obě kostelní lodě ve tvaru prostorového kříže nazvaný Světelný kříž, Světelná sakrální instalace podtrhuje kvalitu ryzí a funkční architektury a ozvláštňuje novým obsahem prostor jedné z nejvýznamnějších barokních staveb regionu. Slavnostní rozsvícení Menzy a Světelného kříže se uskuteční v pátek ve hodin v chrámu Nalezení sv. Kříže. Dvě Biblické písně op. 99 od Antonína Dvořáka zazpívá sopranistka Kateřina Kněžíková za doprovodu Petra Jiříčka. Menza bude slavnostně požehnána Mons. Tomášem Halíkem na jeho mši v neděli ve hodin v chrámu Nalezení sv. Kříže.

8 TVRDOHLAVÍ Galerie Miroslava Kubíka, Smetanovo nám. 71, Litomyšl Po dobu trvání Smetanovy Litomyšle otevřeno denně hodin, poté čtvrtek neděle hodin Vernisáž: v hodin Pořádá: Galerie Miroslava Kubíka Kurátor: Jiří Olič Galerie Miroslava Kubíka přichystala k příležitosti Smetanovy výtvarné Litomyšle výstavu umělecké skupiny osmdesátých let Tvrdohlaví s názvem Tvrdohlaví 2015, v rámci níž se představí takřka všichni její bývalí členové Stanislav Diviš, Michal Gabriel, Zdeněk Lhotský, Stefan Milkov, Čestmír Suška, Petr Nikl, Jaroslav Róna, František Skála a Václav Marhoul. Tvrdohlaví vystavují v Galerii Miroslava Kubíka po osmi letech od jejich poslední výstavy v Českém muzeu výtvarných umění v Husově ulici v Praze. Vystavená díla představí jak historickou tak i současnou tvorbu jednotlivých autorů.

9 OD KLASICISMU K IMPRESIONISMU V ČESKÉM MALÍŘSTVÍ Galerie Kroupa, Smetanovo nám. 60, Litomyšl Otevřeno denně hodin Vernisáž: v hodin Pořádá: Galerie Kroupa Kurátor: Michal Šimek, Miroslav Kroupa L strana: Josef Platzer, Antická krajina I., kolem r. 1790, olej na plátně, 49 x 64 cm P strana: Josef Ullmann, Jitro v listnatém lese, , olej na plátně, 84 x 120 cm Cílem hlavního výstavního projektu letošního roku je v Galerii Kroupa ukázat příběh českého malířství a krajinomalby především v průběhu celého 19. století. Vzájemně se prolínající styly a vlivy jednotlivých výtvarných směrů nám dávají nahlédnout do uceleného vývoje českého malířství již od konce 19. až do počátku 20. století. TO NEJLEPŠÍ Z GALERIE DE LARA Galerie de Lara, Smetanovo nám. 137, Litomyšl Otevřenood úterý do pátku 9 12, hodin, sobota 9 12 hodin Výstava stěžejních autorů galerie de Lara - Adolf Born, Jiří Dudycha, Vladimír Suchánek, Olbram Zoubek.

10 TEREZA Z DAVLE - AKTY Portmoneum Museum Josefa Váchala, Terézy Novákové 75, Litomyšl Otevřeno denně mimo pondělí 10 12, hodin Vernisáž: v hodin Pořádá: Portmoneum Museum Josefa Váchala Hlavním tématem výstavy je síla a krása ženského těla, jak jej zachycuje fotografka Tereza z Davle (*1975). Její tvorba je typická použitím klasických technologií - černobílá fotografie na film, těžká technika (starý Pentax, Canon) a hra s přírodním světlem, nikoli s retuší a reflektory. Právě hra s přirozeným světlem a stíny kopírujícími ženskou tvář a křivky jsou to, co dělá její fotografie charakteristickými a zároveň jim přináší atmosféru dvacátých a třicátých let. Každá modelka tak získává nejen nádech osudovosti, ale i nezaměnitelnou osobnost. Pro výstavu v Portmoneu vybírala autorka převážně fotografie ze své knihy Feminissimo. LITOGRAFIE etc Bobo cafe, Vodní valy 162, Litomyšl Otevřeno od pondělí do pátku hodin, sobota hodin, neděle hodin Vernisáž: ve hodin Pořádá: SŠUP Ústí nad Orlicí Kurátor: Bohuslav Špaček Výstava představuje práce studentů Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí. Studenti vystavují grafické listy tištěné technikou litografie, tradiční techniky tisku z kamene. Na výstavě je možné shlédnout i ukázku několika autorských knih. Výstava prezentuje odlišné přístupy k tvorbě, představuje osobní výpovědi i abstraktnější díla. Výstava by měla být reprezentativním vzorkem tvorby současných studentů i již úspěšných absolventů.

11 SRDCE PRO VÁCLAVA HAVLA SRDCE, KTERÉ VZNIKLO ZE SVÍČEK PŘINÁŠENÝCH NA PIETNÍ MÍSTA V MNOHA MĚSTECH A MÍSTECH ČESKÉ REPUBLIKY, JE DÍLEM LUKÁŠE GAVLOVSKÉHO A ROMANA ŠVEJDY Stálá expozice Zámecké sklepení, Státní zámek Litomyšl Otevřeno denně mimo pondělí hodin (červen), hodin (červenec, srpen) Pořádá: Smetanova Litomyšl, o. p. s. ve spolupráci s autory V materiálu, který se mohl stát odpadem je mnoho světů. Tato hmota vstřebala myšlenky, pro které byly svíčky zapáleny. Jsou v něm nainvestovány představy lidí o slušné společnosti, je do něj zamodlena naděje, že je možné jednat podle svědomí a netratit na tom. Mnoho lidí se stalo spolutvůrci tohoto díla tím, že se podíleli na procesu jeho vzniku od úklidu svíček, přes zpracování vosku, až po instalaci. Vzniklo otevřené srdce, do kterého může vstoupit každý. Je zranitelné jako všechna srdce, a to přesto, že měří dva metry a váží 2300 kg. OLBRAM ZOUBEK SOCHY A RELIÉFY Stálá expozice Zámecké sklepení, Státní zámek Litomyšl Otevřeno denně mimo pondělí hodin (červen), hodin (červenec, srpen) Pořádá: Smetanova Litomyšl, o.p.s. ve spolupráci s Olbramem Zoubkem Rozsáhlé sklepení státního zámku Litomyšl je exklusivním prostorem s neopakovatelnou atmosférou, nabízející relaxaci a odpoutání myšlenek od všedních starostí. Se sklenkou vína můžete volně procházet sbírku soch Olbrama Zoubka z jeho různých tvůrčích období a díky audioprůvodci se zaposlouchat do komentáře samotného autora.

12 FRANTIŠEK JANDA OHLÉDNUTÍ Tipy na výlet František Janda v sochařském atelieru AVU v Praze c White Gallery, Osík u Litomyšle Otevřeno do konce července denně od 13 do 17 hodin, srpen - září vždy v sobotu a neděli hodin, nebo po telefonické domluvě ( ) Vernisáž: v hodin Pořádá: White Gallery Kurátoři: Martin Janda, Jiřina Dejmková, Jiří Lammel Sochařská tvorba Františka Jandy ( ) je návštěvníkům White Gallery dosti známá. Letošní výstavní sezónu White Gallery zahájí výstavou právě tohoto umělce, který letos ukončil svou uměleckou a životní pouť. Uvedená výstava sochařských realizací a modelů z let bude oslavou významného sochaře a patriota našeho regionu, jehož dílo zdobí jak veřejný prostor, tak významné státní a privátní sbírky celé země.

13 NA NÁKUPECH PŘÍRŮSTKY GALERIE Z LET Východočeská galerie v Pardubicích, Zámek 3, Pardubice Tipy na výlet Ivo Křen, Na konci zahrady I., 2011 Otevřeno denně mimo pondělí hodin Vernisáž: v hodin Pořádá: Východočeská galerie v Pardubicích Kurátor: Hana Řeháková Před třemi lety se Východočeská galerie v Pardubicích rozhodla, že se opět bude systematicky věnovat rozšíření sbírky. Naším cílem je navázat na strategii, díky které jsme na začátku 90. let 20. století získali cenné exponáty moderního českého umění. Finanční prostředky na nové akvizice uvolnila galerie ze zlepšeného výsledku hospodaření, bez další specielní dotace. Řadu děl autoři do sbírky darovali jako výraz ocenění vzájemné spolupráce. Soustředili jsme se na získání důležitých děl od současných umělců. Podařilo se nám zakoupit zásadní kolekci autorů, kteří se věnují linorytu, práce, které byly inspirovány vztahem k přírodě a jejím proměnám i díla umělců působících v Pardubickém kraji. S výsledky naší práce chceme seznámit širokou veřejnost prostřednictvím výstavy, kterou tvoří díla: F. Skály, K. Kintery, M. Cihláře, V. Kováříka, P. Piekara, I. Křena, J. Vičara, A. Lachmana, F. Hodonského, V. Hanuše, O. Plachta, M. Rejenta, J. Tomana a M. Gabriela. SVÍTÁNÍ V SADU KRAJINOMALBA ZE SBÍREK VČG V PARDUBICÍCH Dlouhodobá expozice Východočeská galerie v Pardubicích, Zámek 3, Pardubice Otevřeno denně mimo pondělí hodin Pořádá: Východočeská galerie v Pardubicích Kurátor: Hana Řeháková Julius Mařák, Návrat z pastvy, 1888, olej, plátno Obrazy, v nichž umělci zachycují krajinu a přírodu, se těší velkému zájmu odborníků, sběratelů i laické veřejnosti. Rozhodli jsme se vybrat z našich sbírek kolekci, která představí různé osobnosti, které ovlivnily její vývoj. Zastoupena bude tvorba: A. Chittussiho, J. Mařáka, O. Lebedy, F. Kavána, A. Slavíčka, V. Radimského, A. Procházky, J. Průchy, V. Špály, J. Lady, B. Kopeckého, I. Ouhela, a dalších autorů.

14 LITOMYŠL - MĚSTO VIZUÁLNÍHO UMĚNÍ A KVALITNÍ ARCHITEKTURY Milovníkům výtvarného umění a architektury může Litomyšl nabídnout řadu dalších zážitků: Jiří David DNA vodopád Průčelí Galerie Miroslava Kubíka, Smetanovo náměstí 71 Po Červeném srdci nad Pražským hradem a Trnové koruně nad Rudolfinem v pořadí třetí neonová plastika Jiřího Davida je umístěná na průčelí Galerie Miroslava Kubíka. Vychází z DNA spirály, která je nositelkou genetické paměti a dispozic. Stejně tak je možno vnímat i umění. Magdalena Jetelová Židle Klášterní zahrady, Litomyšl Obří židle Magdaleny Jetelové, známý symbol komunistické všemocnosti, proslavená též plavbou po Vltavě při povodních v roce Jasan Zoubek Šik Klášterní zahrady, Litomyšl Práce otce a syna Zoubkových se sešly v blízkosti a tvoří tak zajímavou možnost konfrontace. Federico Diaz Dvojhvězda Havlíčkova ulice, Litomyšl Moderní plastika z kevlarových vláken na místě, kde stával rodný dům světového astronoma Zdeňka Kopala. Václav Cigler, Karel Malich Výzdoba kostela Církve bratrské Nový kostel Církve bratrské, Moravská ulice, Litomyšl Nový kostel Církve bratrské architekta Zdeňka Fránka zdobí skleněný kříž od Václava Ciglera. Lázeňské lavičky Na kolonádě lázní ducha, vedoucí ulicemi Mariánskou, Váchalovou, B. Němcové, Šmilovského, Toulovcovým a Šantovým náměstím, jsou rozmístěny lavičky umělecky ztvárněné během výtvarného symposia v dubnu Zúčastnili se jej Vladimír Gebauer, Pavla Aubrechtová, Jitka Štenclová, Eduard Halberštát, Aleš Lamr, Jiří Kačer, Jan Steklík, Vendula Látalová, Jiří Látal, Aleš Ogoun a Aleš Hvízdal, další lavičky vytvořili studenti Fakulty restaurování Univerzity Pardubice během zahájení lázeňské sezóny. Projekt je otevřený a další autorské lavičky stále přibývají.

15 SOUDOBÁ ARCHITEKTURA Václav Babka, Zdeněk Sendler, Radko Květ rekonstrukce Klášterních zahrad ( ) Josef Pleskot, AP atelier bytový dům A2 a A3 ( ), rekonstrukce bývalého zámeckého pivovaru ( ), piazzeta na zámeckém návrší (2014), rekonstrukce regionálního muzea ( ), revitalizace Komenského náměstí, nábřeží řeky Loučné, průchod poštou Viktor Rudiš, Martin Rudiš bytový dům A1 (1996), bytový dům A4 ( ), vila Brokeš (1998) Vladimír Krátký, Aleš Papp obchodní dům sanitární techniky Savos ( ), opláštění zimního stadionu Mikuláš Hulec areál restaurátorské školy s Červenou věží ( ) Hrůša - Pelčák venkovní koupaliště ( ), tenisová a squashová hala ( ) Aleš Burian, Gustav Křivinka rekonstrukce zádlažeb na Smetanově a Toulovcově náměstí i v okolních ulicích, jezdecké schody u kostela, městský mobiliář ( ), III. základní škola, ul. T. G. Masaryka ( ), městská sportovní hala u III. ZŠ ( ), budova ČSOB (1999), domov mládeže střední pedagogické školy ( ), tribuna sportovního stadionu Černá hora (2002), zastřešení zimního stadionu, rekonstrukce piaristické koleje ( ) Zdeněk Fránek kostel Církve bratrské ( ) Antonín Novák krytý plavecký bazén ( ) - Stavba roku 2010 HŠH architekti - Petr Hájek, Tomáš Hradečný, Jan Šépka rekonstrukce zámecké jízdárny, konírny a kočárovny ( ), revitalizace zámecké zahrady ( ) Marek Štěpán rekonstrukce piaristického kostela Nalezení sv. Kříže ( )

16 XI SMETANOVA VÝTVARNÁ LITOMYŠL XI. ročník výtvarného festivalu se koná pod záštitou náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jany Pernicové, za finanční podpory Pardubického kraje, města Litomyšl a BOHEMIAN HERITAGE FUND. Na projektu Smetanovy výtvarné Litomyšle se v roce 2015 podíleli: BOHEMIAN HERITAGE FUND Galerie De Lara Galerie Kroupa Galerie Miroslava Kubíka Městská galerie Litomyšl Portmoneum Museum Josefa Váchala Regionální muzeum v Litomyšli Smetanova Litomyšl, o. p. s. SŠUP Ústí nad Orlicí Východočeská galerie v Pardubicích White Gallery Vedoucí projektu Petra Jiráňová vytvarna.smetanovalitomysl.cz vytvarna@smetanovalitomysl.cz

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

každý první čtvrtek v měsíci vstup do vybraných muzeí a galerií zdarma

každý první čtvrtek v měsíci vstup do vybraných muzeí a galerií zdarma každý první čtvrtek v měsíci vstup do vybraných muzeí a galerií zdarma stojí za to vidět! Litomyšl se vždy mohla pyšnit díly těch nejlepších soudobých stavitelů a umělců. Můžeme zde na malém území obdivovat

Více

Antonín Slavíček - Kameničky

Antonín Slavíček - Kameničky Antonín Slavíček - Kameničky 7. 5. - 31. 8. 2014 Východočeská galerie v Pardubicích, Zámek 3, Pardubice Otevřeno denně mimo pondělí 10-18 hodin. Pořádá: Východočeská galerie v Pardubicích, kurátorka: Jana

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie

TISKOVÁ ZPRÁVA. V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie TISKOVÁ ZPRÁVA TISKOVÁ ZPRÁVA představí novou tvorbu Jiřího Sopka V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie Od 6. září 2007 bude v pražské Galerii Rudolfinum probíhat výstava zcela

Více

8 VLAJKOVÝCH LODÍ FLAGSHIPŮ FLAGSHIP 1 SEZÓNA NOVÉHO CIRKUSU OD LEDNA DO LISTOPADU SE V PLZNI VYSTŘÍDAJÍ NEJLEPŠÍ EVROPSKÉ NOVÉ CIRKUSY FLAGSHIP 2 GOTTFRIED LINDAUER A MENŠINY Unikátní výstava 40ti portrétů

Více

CZ Moderní architektura

CZ Moderní architektura CZ Moderní architektura a je příkladem nekonfliktního soužití starého a nového. Nejvýraznějším představitelem tohoto přístupu je objekt bývalého zámeckého pivovaru (1), který byl zásadně rekonstruován

Více

litomyšl srdeční záležitost

litomyšl srdeční záležitost litomyšl srdeční záležitost Karel Šťastný (1865 1935), Na Špitálku, olej na plátně, 1917, MGL Tajemná zákoutí, drobné poetické motivy a jejich proměny během různých denních dob i ročních období zachycoval

Více

Kam za kulturou. Litomyšl

Kam za kulturou. Litomyšl Kam za kulturou Litomyšl Zámek Litomyšl Návštěva bohatě sgrafity zdobeného renesančního zámku je sama o sobě velkým kulturním zážitkem. Zámek, postavený Vratislavem z Pernštejna v letech 1568 1581, tvoří

Více

JUDr. Pavel Smutný President BOHEMIAN HERITAGE FUND

JUDr. Pavel Smutný President BOHEMIAN HERITAGE FUND BOHEMIAN HERITAGE FUND je partnerem Smetanovy výtvarné Litomyšle již šestým rokem, během kterých se tato část festivalu rozrostla až na letošních neuvěřitelných 25 výstavních projektů. Náš nadační fond

Více

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky 1913-2013 Muzeum Sbíráme Vaše vzpomínky Muzeum východních Čech v Hradci Králové Sbíráme Vaše vzpomínky V roce 2013 oslavíme sto let od otevření královéhradeckého muzea. Budova muzea je považována za nejvýznamnější

Více

ZPRAVODAJ Č. 11/2014. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ Č. 11/2014. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ Č. 11/2014 Vážení přátelé slánského muzea, letní radovánky jsou již dávno minulostí, podzim nastoupil v plné síle. To je ideální čas zavítat do muzea! V měsíci listopadu je pro Vás připraven

Více

Vážení přátelé festivalu,

Vážení přátelé festivalu, Vážení přátelé festivalu, letos nabízí Smetanova Litomyšl opět mimořádně bohatý program, jemuž vévodí rekordních deset oper, s nimiž se představí všechna tři tuzemská národní divadla. I Smetanova výtvarná

Více

100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar

100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar 100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar Galerie Univerzity Pardubice Univerzitní knihovna 12. dubna 31. května 2017 Jan Bauch (1898-1995); linoryt Kamil Lhoták (1912-1990); litografie František

Více

9. Smetanova výtvarná Litomyšl

9. Smetanova výtvarná Litomyšl 9. Smetanova výtvarná Litomyšl 2013 Vážení přátelé, Litomyšl dala českému umění mnoho dobrého. Vedle rodáků Bedřicha Smetany, nad jehož hudebním odkazem se scházíme letos už po pětapadesáté, či Julia Mařáka,

Více

Městská galerie Litomyšl

Městská galerie Litomyšl Městská galerie Litomyšl Zpráva o činnosti rok 2011 Mgr. Dana Schlaichertová, ředitelka 1 ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉ GALERIE LITOMYŠL V ROCE 2011 ÚVOD Sbírka výtvarného umění, kterou spravuje Městská galerie

Více

Smíšeného pěveckého sboru

Smíšeného pěveckého sboru Přehled koncertů, akcí a vystoupení Smíšeného pěveckého sboru VOŠP a SPgŠ Litomyšl za školní rok 2008/09 zpracováno 24. 8. 2009 PODZIM 2008 6. 9. 2008 Vystoupení na zámku v Rudolticích 11. 9. 2008 Koncert

Více

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

SBÍRKA ŠETLÍKOVA KOLEKCE

SBÍRKA ŠETLÍKOVA KOLEKCE SBÍRKA ŠETLÍKOVA KOLEKCE Doc. PhDr. Jiří Šetlík, CSc. (nar. 1929) je uznávaným českým historikem umění. V šedesátých. letech byl vedoucím sbírky moderního umění Národní galerie v Praze a v závěru 60. let

Více

MUO dětem, žákům a studentům

MUO dětem, žákům a studentům MUO dětem, žákům a studentům nabídka vzdělávacích programů Muzea umění Olomouc http://www.olmuart.cz/vzdelavani facebook: MUO dětem září říjen 2015 Arcidiecézní muzeum Kroměříž Tel: 778 714 935 / email:

Více

Galerie a pamětní síně

Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně 1 Havlíčkův Brod Galerie výtvarného umění Bohatství kraje Vysočina spočívá nejen v jeho přírodě a malebné krajině, ale také v rozsáhlých historických a uměleckých

Více

Ceník za pronájem prostor a ploch

Ceník za pronájem prostor a ploch Ceník za pronájem prostor a ploch www.zamecke-navrsi.cz/pronajmy Kompletní přehled všech prostor na jednom místě Objednávky a rezervace on-line Podrobná fotodokumentace Plánky sálů ke stažení Kompletní

Více

ROMANTISMUS. Bartoníčková Eliška, Tercie C

ROMANTISMUS. Bartoníčková Eliška, Tercie C ROMANTISMUS Bartoníčková Eliška, Tercie C Vznik a charakteristika slohu umělecký a myšlenkový směr časově souběžný s klasicismem a empírem (1.pol.19.stol.) reakce na studenou racionalitu klasicismu příčiny

Více

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché geometrické tvary) Používána byla především krychle (lat.

Více

IX. Bienále české krajky Vamberk soutěžní přehlídka současné krajkářské tvorby se uskuteční v červenci 2019

IX. Bienále české krajky Vamberk soutěžní přehlídka současné krajkářské tvorby se uskuteční v červenci 2019 IX. Bienále české krajky Vamberk soutěžní přehlídka současné krajkářské tvorby se uskuteční v červenci 2019 Město Vamberk dlouhodobě věnuje pozornost současné krajkářské tvorbě a podporuje tento obor umělecké

Více

TRANSFER NEJNÁROČNĚJŠÍ TECHNIKA V RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÉ MALBY pondělí - pátek 8-18 hodin sobota 8-12 hodin neděle zavřeno

TRANSFER NEJNÁROČNĚJŠÍ TECHNIKA V RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÉ MALBY pondělí - pátek 8-18 hodin sobota 8-12 hodin neděle zavřeno UNIVERZITA PARDUBICE Vás zve na výstavu TRANSFER NEJNÁROČNĚJŠÍ TECHNIKA V RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÉ MALBY Galerie Univerzity Pardubice Univerzitní knihovna Studentská 519 Pardubice Stavařov 22. 3. 20. 5. 2000

Více

správný cíl Vaší cesty

správný cíl Vaší cesty správný cíl Vaší cesty KULTURNÍ AKCE HRADECKO ČERVEN 2014 31. května - 1. června, sobota - neděle 9:00 ZA PRVNÍMI ZEMĚDĚLCI DO MLADŠÍ DOBY KAMENNÉ Archeopark pravěku Všestary Pokud si chcete pravěk zažít

Více

SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY. Mgr. Michaela Zálešáková

SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY. Mgr. Michaela Zálešáková SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY Mgr. Michaela Zálešáková SLOVANSKÉ HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH Slovanské hradiště v Mikulčicích, pobočka Masarykova

Více

Slovácké centrum kultury a tradic. Název projektu: Revitalizace objektu Jezuitské koleje č.p. 21

Slovácké centrum kultury a tradic. Název projektu: Revitalizace objektu Jezuitské koleje č.p. 21 Slovácké centrum kultury a tradic Název projektu: Revitalizace objektu Jezuitské koleje č.p. 21 Zdůvodnění stavby Prezentace kulturních hodnot Centrum kultury a tradic na místo komunálu Navázání na odkaz

Více

od do PAVEL TASOVSKÝ A PAVEL TASOVSKÝ ML. KATALOG VÝSTAVY UMĚLECKÉHO KOVÁŘSTVÍ V EXTERIÉRU HISTORICKÉHO MĚSTA

od do PAVEL TASOVSKÝ A PAVEL TASOVSKÝ ML. KATALOG VÝSTAVY UMĚLECKÉHO KOVÁŘSTVÍ V EXTERIÉRU HISTORICKÉHO MĚSTA od 8. 6. do 30. 9. PAVEL TASOVSKÝ A PAVEL TASOVSKÝ ML. KATALOG VÝSTAVY UMĚLECKÉHO KOVÁŘSTVÍ V EXTERIÉRU HISTORICKÉHO MĚSTA Anketa o nejoblíbenějším exponátu: za vyplnění malá odměna a postup do slosování

Více

Výtvarný kurz "Najdi prostor v prostoru" HARMONOGRAM

Výtvarný kurz Najdi prostor v prostoru HARMONOGRAM Výtvarný kurz "Najdi prostor v prostoru" HARMONOGRAM D NEDĚLE (příjezdový den) 17 19 příjezd a ubytování, seznamování (tvorba jmenovek, myšlenková mapa na téma prostor, jednoduché aktivity na téma prostor

Více

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš Vážení hosté benefičního večera, jsem rád, že se po roce potkáváme v čase adventu na XI. ročníku benefiční akce pro SKP-CENTRUM, o.p.s. Dovolte mi, přivítat Vás zde v Rytířském sále pardubického zámku,

Více

Den otevřených dveří Historické budovy Národního muzea

Den otevřených dveří Historické budovy Národního muzea Den otevřených dveří Historické budovy sobota 19. května 2018 od 10 do 15 hodin Upozorňujeme, že prohlídková trasa prochází stavbou, tudíž není vhodná pro kočárky, vozíčkáře a tělesně handicapované; kapacita

Více

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, PRAHA 1, DUŠNÍ 17

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, PRAHA 1, DUŠNÍ 17 VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, PRAHA 1, DUŠNÍ 17 VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, akreditovaný program PŘÍPRAVA A REALIZACE STAVEB PRÁCE Autor: Dudnyk Rostyslav Vedoucí

Více

Restaurování a ochrana uměleckých malířských a sochařských děl

Restaurování a ochrana uměleckých malířských a sochařských děl Konference sdružení pro ochranu památek Arte-fakt Restaurování a ochrana uměleckých malířských a sochařských děl 30. listopadu 2006 zámecký pivovar v Litomyšli Konference sdružení pro ochranu památek Arte-fakt

Více

Vážení přátelé festivalu,

Vážení přátelé festivalu, str. 2 Vážení přátelé festivalu, letos si připomínáme 100. výročí založení Československa. K radostné oslavě této významné události se připojuje i nadační fond Bohemian Heritage Fund, dlouhodobě podporující

Více

Regionální muzeum v Českém Krumlově

Regionální muzeum v Českém Krumlově 04/2016 Regionální muzeum v Českém Krumlově Měsíční muzejní zpravodaj NEWSLETTER Prosinec 2016 RYCHLÝ PŘEHLED Adolf Born aneb Jak vzniká poštovní známka Hvězdy stříbrného plátna WORKSHOPY: Vánoční polaz

Více

PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016

PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016 PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016 Neděle 2. října v 10.00 19.00 MKD, města DEN ARCHITEKTURY MĚLNÍK 10.00 12.00 tvůrčí program pro děti 13.30 procházka po městě s městským architektem (sraz u věže chrámu sv. Petra

Více

atelier sochařky hany wichterlové

atelier sochařky hany wichterlové okolí újezdu_praha 1_malá strana atelier josefa sudka atelier sochařky hany wichterlové samostatně stojící stavba se zahradou na pozemku patřícímu mč praha 1 v současné době přístupná přes bytový dům újezd

Více

FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST

FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST Výstava SKLENĚNÉ VÁNOČNÍ OZDOBY. Minulost, současnost, vize Hlavní budova muzea, 18. listopadu 2010-15. května 2011 Výstava Otcové města Jablonce VII. Výstava

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 15.1.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Výstava FEMME FATALE, 10. června 9. října 2016, hlavní budova muzea

Výstava FEMME FATALE, 10. června 9. října 2016, hlavní budova muzea FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST Výstava OKOUZLENI PERLIČKAMI, do 8. května 2016, hlavní budova muzea Výstava BAREVNÉ VÁNOCE, do 3. dubna 2016, hlavní budova muzea Výstava FEMME FATALE, 10. června

Více

Informační centrum pro mládež Šumperk

Informační centrum pro mládež Šumperk Pension pro svobodné pány 21. 5. 2018 od 19 hodin, Kulturní dům Rapotín Divadelní aktovka Seana O Caseyho Bedtime Story ve slavné úpravě Jiřího Krejčíka pod názvem Pension pro svobodné pány, která byla

Více

Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm tisková zpráva ze dne 8. března 2016 Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm VALAŠSKÝ ROK 2016 20. 3. 2016, od 10.00 - KVĚTNÁ NEDĚLE v kostele sv. Anny v Dřevěném městečku

Více

Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií centrum původních řemesel a unikátních technologií. Představení projektu města Jindřichův Hradec

Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií centrum původních řemesel a unikátních technologií. Představení projektu města Jindřichův Hradec Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií centrum původních řemesel a unikátních technologií Představení projektu města Jindřichův Hradec Základní údaje o příjemci Město Jindřichův Hradec IČ: 00246875

Více

Portmoneum Muzeum Josefa Váchala. Klášterní zahrady

Portmoneum Muzeum Josefa Váchala. Klášterní zahrady Klášterní zahrady Moderně zrekonstruované Klášterní zahrady doplňují, díky své poloze v samém srdci města, velmi vhodně zahradu zámeckou. Jde o odpočinkovou zónu mezi dvěma litomyšlskými chrámy v těsné

Více

Moderní historické město. Litomyšl

Moderní historické město. Litomyšl CZ Moderní historické město Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká. V zápisu z roku 98 se o ní zmiňuje jako o pomezním hradišti slavníkovského území. Zde, na Trstenické stezce,

Více

Za účelem shromáždění podkladů pro vznik výstavy si Vás dovolujeme oslovit s dotazníkem. Zaslaný dotazník obsahuje tyto části:

Za účelem shromáždění podkladů pro vznik výstavy si Vás dovolujeme oslovit s dotazníkem. Zaslaný dotazník obsahuje tyto části: Fenomén B! Výstavní projekt k 130. výročí založení keramické školy v Bechyni Střední uměleckoprůmyslová škola Bechyně Písecká 203 391 65 Bechyně tel.: +420 381 213 121 fax: +420 381 213 079 e-mail: reditel@supsbechyne.cz

Více

Regionální muzeum v Litomyšli

Regionální muzeum v Litomyšli TISKOVÁ ZPRÁVA 19. srpen 2016 Muzeum místo setkávání Regionální muzeum v Litomyšli zřizované Pardubickým krajem NOVINKY Oslava Dnů evropského dědictví 10. a 11. září 2016 I letos se muzeum připojí k oslavám

Více

PROGRAM. pátek, 15. prosince čtvrtek, 31. května středa, 20. prosince pondělí, 8. ledna 2018

PROGRAM. pátek, 15. prosince čtvrtek, 31. května středa, 20. prosince pondělí, 8. ledna 2018 PROGRAM Překladatelská soutěž Susanny Roth 2018 České centrum Moskva vyhlašuje 5. ročník Mezinárodní překladatelské soutěže Susanny Roth, určené pro mladé překladatele z českého jazyka. Jejím cílem je

Více

MIKULOV. město s vůní jihu. TOP akce 2010 duben září. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. PRAHA BRNO WIEN EVROPSKÁ UNIE

MIKULOV. město s vůní jihu. TOP akce 2010 duben září. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. PRAHA BRNO WIEN EVROPSKÁ UNIE MIKULOV město s vůní jihu TOP akce 2010 duben září D PRAHA Pl BRNO D Sk A WIEN EVROPSKÁ UNIE Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. Zahájení sezony Regionálního muzea v Mikulově 1. dubna 2010

Více

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Muzeum Mladoboleslavska hrad: Paměť města kapitoly z dějin Mladé Boleslavi od 17. do počátku 20. století Venkov v proměnách času Muzejní herna Muzeion Dlouhodobá

Více

Péče o národní kulturní poklad

Péče o národní kulturní poklad Péče o národní kulturní poklad Program Péče o národní kulturní poklad 2007-2017 10 323 mil. Kč e - Rekonstrukce objektu depozitáře NM Terezín II - Sanační práce do zahájení rekonstrukce - Rekonstrukce

Více

Exkurze SEDMIHRADSKO. DALEKO OD ZÁPADU / DALEKO OD VÝCHODU, 24.9. 30.9.2012. Závěrečná zpráva

Exkurze SEDMIHRADSKO. DALEKO OD ZÁPADU / DALEKO OD VÝCHODU, 24.9. 30.9.2012. Závěrečná zpráva Exkurze SEDMIHRADSKO. DALEKO OD ZÁPADU / DALEKO OD VÝCHODU, 24.9. 30.9.2012. Závěrečná zpráva Český výbor ICOM uspořádal ve dnech 24. 30. září 2012 odbornou exkurzi do Sedmihradska v Rumunsku. Exkurze

Více

Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích, příspěvková organizace. Oprava zámeckého přístupového mostu (2014)

Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích, příspěvková organizace. Oprava zámeckého přístupového mostu (2014) Oprava zámeckého přístupového mostu (2014) 1 Restaurátorský průzkum zámeckého přístupového mostu (2014) 2 Restaurátorský průzkum zámeckého přístupového mostu (2014) 3 Platan (2014) 4 Tahové zkoušky (2014)

Více

ZPRAVODAJ Č. 6/2015. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ Č. 6/2015. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ Č. 6/2015 Vážení přátelé slánského muzea, v květnu jsme zahájili hned čtyři výstavy, z nichž tři jsou stále k vidění. Máme za sebou muzejní noc, oslavy osvobození Československa, vyhlášení prestižní

Více

Prezentaci připravila: Alice Dědečková

Prezentaci připravila: Alice Dědečková Autorské dětské hřiště na Kaštánku ve Stromovce Eva Kmentová (1928-1980) a Olbram Zoubek (1926-2017) dětem 1961 zachování autentičnosti autorských dětských hřišť... zachování vzpomínek z dětství Prezentaci

Více

Očekávaný výstup: Hodnocení:

Očekávaný výstup: Hodnocení: NÁRODNÍ DIVADLO Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_29_05 Tématický celek: Historie a umění Autor: Mgr. Gabriela Šišková

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 Středy 2. a 16. listopadu 9.30 11.30 hudební sál MKD TERAPIE BARVAMI Otevřený relaxační kurz s A. Rohde Kabele. Vstupné 50 Kč Středa 2. listopadu v 19.30 hodin hudební sál MKD

Více

Práce s textem a získávání informací

Práce s textem a získávání informací Autor: Předmět/vzdělávací oblast: Tematická oblast: Téma: Mgr. Lenka Dvořáková Vzdělávání a komunikace v českém jazyce Práce s textem a získávání informací Porozumění publicistickému textu Ročník: 1. 4.

Více

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám.

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám. Letní univerzita pro každého 2015 Již 4. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

OSLAVY 125. VÝROČÍ AKADEMIE VĚD HISTORIE AKADEMIE VĚD NÁZEV AVČR V SOUVISLOSTI S OSLAVAMI

OSLAVY 125. VÝROČÍ AKADEMIE VĚD HISTORIE AKADEMIE VĚD NÁZEV AVČR V SOUVISLOSTI S OSLAVAMI OSLAVY 125. VÝROČÍ AKADEMIE VĚD V roce 2015 Akademie věd slaví 125. výročí svého založení. Při této příležitosti připravuje pro odbornou i laickou veřejnost mnoho kulturních a vzdělávacích doprovodných

Více

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus Galerie Českých center a Soroptimist klub Praha si Vás dovolují pozvat na exkluzivní aukci čtyř uměleckých děl předních českých umělců Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber v úterý 28.

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

MKD LACO DECZI A CELULA NEW YORK

MKD LACO DECZI A CELULA NEW YORK PROGRAM MEKUC ČERVEN 2015 Pondělí 1. června až čtvrtek 4. června Městská knihovna Mělník TÝDEN ČTENÍ DĚTEM Program pro děti i rodiče konaný v rámci celorepublikové akce. Středa 3. června v 19.30 hodin

Více

Ladislav Šaloun externí učitel / speciální škola sochařská

Ladislav Šaloun externí učitel / speciální škola sochařská Ladislav Šaloun 1906 1914 externí učitel / speciální škola sochařská 1870 1. 8. narozen v Praze. 1886 1889 navštěvuje kreslířskou školu profesora Reyniera v Praze. 1889 1891 soukromě studuje sochařství

Více

V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální

V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální Do 12. dubna

Více

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni Zpravodaj č. 5/ 2013 Vážení přátelé slánského muzea, máj bude pro návštěvníky muzea jedním z nejbohatších měsíců. Zahájíme hned tři výstavy, připojíme se k městským slavnostem a pozveme Vás také do Třebíze.

Více

Jiný pohled na Káhiru. Český egyptologický ústav FF UK slaví padesát let založení výstavou

Jiný pohled na Káhiru. Český egyptologický ústav FF UK slaví padesát let založení výstavou Jiný pohled na Káhiru. Český egyptologický ústav FF UK slaví padesát let založení výstavou Jiný pohled na Káhiru prostřednictvím několika desítek fotografických obrazů Jana Brodského nabízí výstava, kterou

Více

w w w.h usto p e ce - cit y. cz sport senioři

w w w.h usto p e ce - cit y. cz sport senioři w w w.h usto p e ce - cit y. cz rodina sport senioři víno PRO SENIORY Seniorský věk už dnes nemusí být obdobím stráveným v ústraní aktivního společenského života. Stále více institucí myslí na lidi seniorského

Více

Východočeská galerie v Pardubicích

Východočeská galerie v Pardubicích Východočeská galerie v Pardubicích je specializovaná instituce v Pardubickém kraji, která je svojí činností zaměřena na oblast vizuálního umění pořádápravidelné výstavy výtvarného umění, ale i řadu dalších

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ

Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ TISKOVÁ ZPRÁVA Východočeská galerie v Pardubicích V Pardubicích dne 7. září 2016 Východočeská galerie v Pardubicích vás zve na výstavu: Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ Věnováno Christine Dašek termín výstavy:

Více

Doprovodný program k výstavě

Doprovodný program k výstavě Galerie Emila Filly v Ústí nad Labem Velká Hradební 19, Ústí nad Labem tel.: +420 475 211 830 e-mail: fillovka@volny.cz, gallery@gef.cz www.gef.cz Doprovodný program k výstavě Výstavní program Galerie

Více

Rezidenční pobyty v klášteře Broumov

Rezidenční pobyty v klášteře Broumov Rezidenční pobyty v klášteře Broumov Partneři a historie 3 Rezidenční pobyty v klášteře Broumov Program rezidencí v klášteře Broumov vznikl ve spolupráci Českého literárního centra, sekce Moravské zemské

Více

Klentnická Madona v Diecézním muzeu v Brně

Klentnická Madona v Diecézním muzeu v Brně Klentnická Madona v Diecézním muzeu v Brně Klentnická Madona je v současné době zapůjčena do sbírky Diecézního muzea v Brně na Petrově. Je možné ji zde poprvé zhlédnout od 12. května 2015 nebo také během

Více

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Tisková zpráva, 10. dubna 2017 V tomto týdnu budeme prožívat Velikonoce, největší svátky křesťanů v ČR. Během Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a neděle

Více

VÝTVARNÉ KURZY týdenní družební akce výtvarné výchovy. Gymnázium Havlíčkův Brod

VÝTVARNÉ KURZY týdenní družební akce výtvarné výchovy. Gymnázium Havlíčkův Brod VÝTVARNÉ KURZY týdenní družební akce výtvarné výchovy Gymnázium Havlíčkův Brod Informace o výtvarném kurzu Naše škola ve spolupráci s Gymnáziem Vrchlabí nabízí studentům od školního roku 2010/ 2011 odborně

Více

VÝSTAVA PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ Z MÍSTA, KDE ŽIJEME Projekt společnosti Člověk v tísni

VÝSTAVA PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ Z MÍSTA, KDE ŽIJEME Projekt společnosti Člověk v tísni VÝSTAVA PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ Z MÍSTA, KDE ŽIJEME Projekt společnosti Člověk v tísni Projekt Příběhy bezpráví: Příběhy bezpráví jsou projektem vzdělávacího programu Jeden svět na školách společnosti Člověk

Více

Vysokomýtské Městské slavnosti 2018 se uskuteční Život města Vysoké Mýto Pondělí, 20 Srpen :46

Vysokomýtské Městské slavnosti 2018 se uskuteční Život města Vysoké Mýto Pondělí, 20 Srpen :46 Druhý zářijový víkend patří ve Vysokém Mýtě tradičním Městským slavnostem. Letos se konají od pátku 7. září do neděle 9. září a nabídnou spoustu kulturních zážitků, zábavu i jarmark. Městské slavnosti

Více

VYSVĚTLIVKY. Výtvarné a řemeslné dílny Výstavy a expozice. Havlíčkův Brod. Žďár nad Sázavou. Pelhřimov. Jihlava OKRES JIHLAVA.

VYSVĚTLIVKY. Výtvarné a řemeslné dílny Výstavy a expozice. Havlíčkův Brod. Žďár nad Sázavou. Pelhřimov. Jihlava OKRES JIHLAVA. 56 58 60 64 73 77 78 80 81 82 84 85 VYSVĚTLIVKY Výtvarné a řemeslné dílny Výstavy a expozice Havlíčkův Brod Pelhřimov Jihlava Žďár nad Sázavou OKRES JIHLAVA Třebíč 20 53. Bartoň David - Ateliér v bývalé

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

KALENDÁŘ AKCÍ NA ROK 2016

KALENDÁŘ AKCÍ NA ROK 2016 KALENDÁŘ AKCÍ NA ROK 2016 UŽIJTE SI KAŽDÝ DEN ROKU 2016! LEDEN 14. 1. Husův sbor O SKAUTINGU A JIZERSKÝCH HORÁCH vyprávění Jiřího Veselého doprovázené promítáním 16. 1. Restaurace a minipivovar Veselka

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY leden červen 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Jan Hálek, Jana Konvičná, Martina Maříková, Boris Mosković, Hana Svatošová

Jan Hálek, Jana Konvičná, Martina Maříková, Boris Mosković, Hana Svatošová Autoři výstavy: Jan Hálek, Jana Konvičná, Martina Maříková, Boris Mosković, Hana Svatošová Kurátorka výstavy: Jana Konvičná Architektonické řešení: Pavel Kolíbal Grafické řešení: Marek Jodas Termín otevření:

Více

Výroční zpráva za rok 2014

Výroční zpráva za rok 2014 Nadační fond Jendy Rajmana založen pod záštitou paní Zuzany Švabinské pro správu uměleckého odkazu Mistra knihaře Jendy Rajmana, obnovu a provozování knihařské dílny a pořádání setkání knihařů IČO 26 70

Více

KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM ČERVENEC 2017 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V REZERVAČNÍ KNIZE NA RECEPCI LIBUŠE

KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM ČERVENEC 2017 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V REZERVAČNÍ KNIZE NA RECEPCI LIBUŠE KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM ČERVENEC 2017 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V REZERVAČNÍ KNIZE NA RECEPCI LIBUŠE Sobota 1.7.2017 15:00 17:00 LÁZEŇSKÝ JARMARK, HUDEBNÍ HALA, VIZ PLAKÁT Neděle

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05 Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

MUZeJNíCh. 18. května 9. června. Národní zahájení Xiv. ročníku Galerie moderního umění v hradci Králové pátek

MUZeJNíCh. 18. května 9. června. Národní zahájení Xiv. ročníku Galerie moderního umění v hradci Králové pátek f e s t i v a l MUZeJNíCh Národní zahájení Xiv. ročníku Galerie moderního umění v hradci Králové pátek 18. 5. 2018 v 15 hodin N Cí Královéhradecká muzejní noc a program pro veřejnost od 18 do 24 hodin

Více

Akce Loutková laboratoř I. Vernisáž výstavy: v hod. Místo konání: zámek Hradiště sídlo muzea

Akce Loutková laboratoř I. Vernisáž výstavy: v hod. Místo konání: zámek Hradiště sídlo muzea Akce 2019 Loutková laboratoř I. Vernisáž výstavy: 31. 1. 2019 v 17.00 hod První měsíce revoluce: Husitská mobilizace na podzim 1419 Přednáška prof. PhDr. Petra Čorneje, DrSc. Termín konání: 5. 2. 2019

Více

Proměňte všední okamžiky ve výjimečné zážitky. Podpořte nás!

Proměňte všední okamžiky ve výjimečné zážitky. Podpořte nás! Proměňte všední okamžiky ve výjimečné zážitky. Podpořte nás! MECENÁŠSKÝ KLUB Foto: Pavel Hejný Filantropie Láska ke kultuře, úcta k historii, ale především touha pomáhat, to vše spojuje naše mecenáše.

Více

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012 Malířstv řství 19. století zimní semestr 2012 Malířství 19. století Malířství v Čechách 1790 1840 ( generace zakladatelů ) Příčiny nepříznivé situace oslabení tradiční mecenášské úlohy církve; složitá

Více

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ 9/2015 Vážení přátelé slánského muzea, letní prázdniny jsou za námi, podzim se pomalu blíží a s ním i zahájení nové sezóny KPH, pokračování přednáškového cyklu v malé galerii muzea, ale i ukončení

Více

23.1. 2013 Na základě došlé žádosti souhlasí Moravské zemské muzeum s pojmenováním prostranství jako Ulička Václava Havla.

23.1. 2013 Na základě došlé žádosti souhlasí Moravské zemské muzeum s pojmenováním prostranství jako Ulička Václava Havla. 18. 12. 2012 Na vzpomínkovém setkání při prvním výročí úmrtí Václava Havla v Divadle Husa na provázku vyslovil Vladimír Morávek poprvé myšlenku o Uličce Václava Havla. Navedl ho přitom architekt Tomáš

Více

PROGRAM KURZU KRAJANŮ 2017

PROGRAM KURZU KRAJANŮ 2017 PROGRAM KURZU KRAJANŮ 2017 1. týden 21. 7. příjezd účastníků kurzu do Prahy na místo setkání příjezd krajanů a jejich ubytování v Dobrušce oficiální zahájení kurzu - seznámení s účastníky kurzu, představení

Více

1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv.

1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv. 1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv. Markéty (Dienzenhofer!), románská krypta z 11. století a barokní

Více

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem dne: 6. 12. 2017 bod programu: 17 věc: Rozdělení finančních prostředků v oblasti kultury v roce 2018 instituce každoročně podporované důvod předložení: Zákon

Více

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš Vážení hosté benefičního večera, každoročně se v čase adventním setkáváme na benefičních akcích pro SKP-CENTRUM, o.p.s., v letošním roce se jedná již o jubilejní X. ročník. Vítám Vás na charitativní dražbě

Více

Admission 20 crowns, children and students 10 crowns volný vstup pro pracovníky muzeí a galerií

Admission 20 crowns, children and students 10 crowns volný vstup pro pracovníky muzeí a galerií GALERIE BENEDIKTA REJTA V LOUNECH příspěvková organizace MUZEUM MODERNÍHO UMĚNÍ MUSEUM OF MODERN ART Pivovarská 29-34 440 01 Louny telefon: + 42 415 652 634 fax: + 42 415 653 247 Stálá expozice Výstavy

Více