Radostné a bohaté chvíle s MOHAWKY. III.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Radostné a bohaté chvíle s MOHAWKY. III."

Transkript

1 Radostné a bohaté chvíle s MOHAWKY. III. Vítězslav Čermák Atana 2013

2 Rok Říká se: ten, jenž nic nedělá, nic nezkazí. Ale taky nic neumí, neprožije radost i smutek. Nepozná pravdu, zášť, přátelství, pokrytectví, pohodu, bratrství, hádky, naschvály, krásu, vítězství a upřímnost.

3 Na sněžných pláních za Květnou. Na sněžné pláně za Květnou, se v nedělní čas vydala část Mohawků. Zimní počasí přálo, spousta sněhu, který neustále v mírném mrazíku přibýval a dobré vybavení účastníků znamenalo zdar výpravy. Před odchodem z klubovny uskutečnily několik nutných činností, odházení sněhu z cesty od vrat ke klubovně, přibalení kotlíku, svíček a dalších potřebných věcí k výpravě. Pět polárníků se vydává na svou pouť. Co je čeká, nikdo z nich zatím netuší. Původní záměr jít na Třemošnou, byl shledán za dané situace nerozumným. Náhradní cíl Květná pláně štoly v okolí Příbrami a zpět do klubovny se zadařil. Všichni prožili krásný nezapomenutelný den se spoustou sněhu a klan Žlutého vlka získal mnohou zkušenost. Polární expedice se prošlapala na Květenské pláně i dost hlubokým navátým sněhem.

4 Po příchodu na místo určení následovalo ušlapání vrstvy sněhu, vytvoření menších suchých bivaků na batohy z bobů nebo ponča. Žádné přenosné stolečky židličky. Dalším úkolem, na kterém se podílel každý, bylo stvoření dřevěného roštu, vyhledání suchého dřeva v zasněženém nedalekém lese zespod vrstvy sněhu a za chvilku již plápolal a hřál skutečný oheň. Žádný vařič, žádné stesky a lamentování že to nejde. Pro klan Žlutého vlka cenné zkušenosti. Kotlíkový čaj se začal vařit, a s ním se opékali buřty nebo brambory. Buřt je lepší. V samotný závěr pobytu za vrchem Květná, přišli na řadu hry se svíčkami a Eskymácká honička. Své si užily i boby každého účastníka na náčelnické bobové dráze. Putuje se dál přes Trhové Dušniky a okolo Litavky, štol zpět do klubovny. Sníh stále padá. Výpravy získala známku jedna, mužem výpravy se stali všichni. Atana

5 Dobré vědění nikdy neuškodí. Dobré vědění nikdy neuškodí, je název další výpravy kmene Mohawků. Tato výprava se uskutečnila o posledním víkendu v měsíci Lednu. V Praze byla domluvena klubovna kmene Walden z Ligy Lesní Moudrosti. V pátek 29. Ledna odjíždíme z Příbrami vlakem. Cesta zasněženou krajinou uběhla rychle a v pohodlí. V Praze nás již vyhlížel náčelník kmene Mohawků Kanyatara, společně odcházíme do klubovny kmene Walden. Po ubytování a večeři přicházejí ke slovu hry i plnění Totolanů z lóže Skřítků. Usínáme za četby příběhu o Indiánech. Kluci si před četbou šeptali, že půjdou ještě na noční procházku. Avšak již tuto svou aktivitku neuskutečnily. Vstáváme okolo půl osmé ráno, je potřeba uklidit spacáky, umýt se a připravit snídani. Dnes bude Masmar z Mohawského džemu. Před desátou hodinou dopolední odcházíme do Londýnské ulice. Tam je výstava Geosvět, avšak neotevřely, i když všude psaly o možnosti návštěvy i v sobotu. Místo Geosvětu jdeme do Národního muzea, kde je expozice PŘÍBĚH PLANETY ZEMĚ. Tato expozice popisuje vznik země od samotného začátku vesmíru, její vývoj, současnost a navozuje i několik možných zániků planety Země. Jdeme i do stálých expozic muzea a kluci se mají na co dívat a na co se ptát. K polednímu se vracíme zpět do Waldenu.

6 Odpolední čas byl věnován cestě do Pražského planetária. Jdeme okolo prodejní výstavy veteránů a kluci i zde mohou ledacos obdivovat. V planetáriu se dozvídáme mnohé nové věci o vzniku vesmíru, planet a i o jejich zániku. Navozující výstavní expozice astronomie, kosmonautiky a letectví byli dobrým doplněním sobotního dne. Každý si pak zakoupil nějaký ten vesmírný suvenýr, no nevím, co bude Kočička dělat s paprskometem, nebo Pája s měsíčním modulem. Návrat do klubovny byl již za tmy a taky o dost rychleji než cesta do Planetária. K večeři se podávali vynikající brambory s párkem a sladkou tečku tvořil puding se sušenkami. Polovinu večeře připravovali kluci sami. Večerní deskové hry zakončily dnešní krásný den. Opět se jde spát před devátou hodinou večerní. Tentokrát je čtena část z Hiawathovi písně. Ani v neděli Mohawkové nezahálejí, je nutno uklidit klubovnu kmene Walden a jít navštívit vzorkovnu Sportspecialu. Zde nám náčelník Kanyatara představil skákací boty i další věcičky. Kluci si vyzkoušeli skákací boty, rychlou patu kolečka na boty a zahrála se i nejedna hra.

7 Zpět do Příbrami odjíždíme opět vlakem. Než přijel přišla na řadu krásná hra : Cukr káva limonáda čaj rum bum. V kupé vlaku malujeme obrázky do kroniky a volíme i Muže výpravy. Nakonec výprava získala známku: jedničkovou jedničku a Mužem výpravy se stal po vyrovnaném tajném hlasování každý Mohawk. Atana

8 Expedice Polární Dědek Expedice s názvem Polární Dědek, slaví úspěch u všech účastníků. Deset polárníků se od soboty až do úterý vydalo na skautskou základnu, hájovna DĚDEK, hájovna patří skautům z Rožmitálu pod Třemšínem. Scházíme se v osm hodin ráno u klubovny Mohawků a za chvilku již nakládáme do Kazbundova auta vše potřebné, batohy, jídlo i boby. Nasedáme do auta a na poslední chvilku přichází Pepík. Málem jsme mu ujeli. Zapomněl však boby a Páju. Tak se pro tyto věci zastavujeme u něho doma. Klubovna mohawků v zimním odění. Účastníci POLÁRNÍHO DĚDKA. Naši polárníci však začátek expedice neměli snadný, bylo nutné odházet mnoho sněhu z cesty, místy až 80cm. Nanosit veškeré zásoby a materiál pro zdar expedice. Dál vše šlo již snadno. Roztopení kamen i krbu se stalo hračkou. Po celou dobu pak v hájovně panovala příjemná pokojová teplota. Důležité bylo nastavit krbovou klapku tak, aby komín netáhl veškeré teplo, ale jen spaliny. Krb potom opravdu hřeje a sálá. Příprava věžiček. Cesta lesem. Ranní mytí sněhem. Sobotní odpolední procházka ke studánce byla v hlubokém sněhu a krásné okolní přírodě vyčerpávající. Bratři Mohawkové si vyzkoušeli tíhu vody v barelech i když je táhly na svých bobech. Večer byl věnován hře Carcasone a četbě z knížky Přístav volá, od Jaroslava Foglara. K nedělnímu obědu přijela druhá skupina účastníků expedice a tak mohla být zahájena. Expedice se účastnily : Teoš, Marek, Julča, Klárka, Vojta, Atana, Fík, Pepík, Plavčík a Páťa.

9 Program celé expedice sestával z experimentů a pokusů. Sněhu bylo dostatek. Základní a první experiment každého dne bylo mytí se sněhem do půl těla venku v mrazu, test prováděli každé ráno všichni účastníci expedice. Z dalších úkolů vybíráme : je plamen svíčky odolnější než sněhová koule? Jednalo se o sestřelení soupeřovi svíčky ze sněhové věžičky. Dovezení vody od studánky. Boj o svíčky a věžičky. Jde vycvičit Sněžného hada? Vhodná dlouhá hůl se pouštěla v korýtku, úkol byl jednoduchý ujede v korýtku had delší trasu nebo menší. Spadne jedna zápalka nebo všechny z pyramidy? Každý dostal deset zápalek a postupně je přikládal na hromádku, pokud mu zápalka spadla, musel si i vzít zpět. Kolik sněhu napadá do bot v lese, když jím musíte projít? Lesem jsme obcházeli pracující obrovský lesní stroj. Místy bylo až pře jeden metr sněhu. Lov Sněžných hadů. Příprava Sněžných hadů. Pouštění Sněžných hadů. Zkouška a test nejlepší bobovací dráhy u vrchu Třemšína, vybudované firmou Mrázsníhušlapánítratěturisty. Výroba polárních sněžnic pro lov Nožomyšožrouta. Nožomyšožrout myš jenž popadla zapadnutý nůž ve sněhu a odnesla si jej. Jednoduše bratr Pepík ztratil v závěji svůj nůž. Kluci nůž potom hledali v nedalekém mlází u stromků jejichž větve nebyli zapadány sněhem. A mnoho dalších počinů se zdařilo uskutečnit. Zkoušeli jsme vyrábět i sněžnice. Vyzkoušet si je budou muset účastníci expedice až doma.

10 Výroba SNĚŽNIC. Zápalková hra. Tak to tedy uteklo jak voda. Ahoj hájovno na Dědku. Poslední večer byl všemi členy Polární expedice Dědek, věnován celkovému zhodnocení expedice a vyprávění nejrůznějších zážitků. Například, že sníh by mněl být jen v létě, když tak studí. Je také nutno připomenout jeden slavnostní okamžik, bratr Páťa byl za své zásluhy přijat do šlechtického stavu v Lóži skřítků a byl mu propůjčen první titul, Skřítek. Poslední dopoledne věnovala celá expedice úklidu základny Dědek a stavbě velkého sněhového tunelu pro jeden osobobob i s jezdcem. Poslední ohlédnutí, zamávání a příště přijedeme na Dědka, rádi zase. Expedice se zúčastnili členové kmene Mohawk a oddílu Pathfinder z Q-klubu v Příbrami. Atana

11 Noc s Andersenem plná zážitků i v dalších dnech Desátého ročníku Noci s Andersenem, se rovněž coby účastník a spolupořadatel, zúčastnil kmen Mohawk. Mohawkové mněli svůj sraz v klubovně. V ní došlo k přebalení batohů a následně odešli do knihovny Jana Drdy. Oficiální začátek desátého ročníku Noci s Andersenem byl v 18,00 večer. Na dvanáct dětí a letos byli v převaze kluci, přišlo prožít jednu noc v roce do své knihovny. První zajímavostí byla návštěva knihařství paní Turečkové. Zde se děti dozvěděli, jak se tvoří vazba knih, časopisů a i jiných tiskovin. Rovněž poznali výrobu paspart, zlacení a další činnosti než je kniha hotová. Po návratu do knihovny následovala taneční chvilka, bratr Kanyatara z kmene Mohawk, připravil taneční podložky a vždy čtyři děti mohli vyzkoušet svou dovednost. Tuto činnost přerušilo jenom následné opékání buřtů na dvoře knihovny. Chutné buřty vystřídaly drobné hry a návrat do prostot knihovny. Kde je rovněž čekal Skřítek, přišel se na chvilku podívat, co se děje. Po promítnutí dvou filmů z činnosti kmene Mohawk se účastníci Noci převlékli do svých kostýmů. Nastala soutěž v maskách a k půlnoci se šlo i pro poklad do sklepení knihovny. Noc vyvrcholila půlnočním dortem s deseti svíčkami.

12 Sobotní ráno na sebe nenechalo dlouho čekat. Budíček, balení věcí a lahodná snídaně v podobě koláčků. Okolo deváté hodiny ranní si rodiče své děti již vyzvedávali. A co Mohawkové? Pokračují ve své výpravě. Vracíme se do klubovny. Následný program zahrnul vaření oběda na ohni. Vařila se rýže s uzeným masem. Toto vaření přineslo nové zkušenosti a zážitky, jenom zapálení zápalky v prudkém větru se dlouho nedařilo. Po obědě odcházíme s detektorem kovů na stará kalová pole, nad stroják. V současné době jsou zarostlé Borovicemi. Vyhledávání skrytých podzemních pokladů pomocí detektoru kovů se bylo vítané. A dařilo se. Prvním pokladem byl starý hasící přístroj Ruské výroby. Pak bratři nalezli různé drobnosti. Po návratu přišel opět tak jako včera déšť.

13 V neděli zkoušíme postavit přístřešek z plachty, bratrům se moc nedaří a tak ke slovu přichází několik rad. Co s provazy, kotvení, atd. Takový drobný trénink to byl. Prožili jsme i boj o cenný špendlík, ve zkoušce Plác do vody a to chtělo dost odvahy. Před večerem sčítáme body, vyhlašují se výsledky a po rozloučení jdeme do svých domovů. Atana Letošní desátý ročník Noci s Andersenem, byl věnován Františku Hrubínovi.

14 Dlouhý šíp, oheň a shelter Dlouhý šíp zkoušeli Mohawkové o jednodenní výpravě desátého dne měsíce Dubna, na loukách pod vrchem Květná. Chtěli si tak vyzkoušet, jak daleko jsou schopni se svými lukostřeleckými dovednostmi dostřelit. A dařilo se, bratři ve věku šest až devět let posílali šípy až do vzdálenosti 45 metrů. Atana své vlastnoručně vyrobené šípy poslal do vzdálenosti 100 metrů. Jen o dva metry dál doletěly kupované šípy. Kouzelnou schopnost ohně uvařit polévku a další dobroty, vyzkoušeli krátce před polednem. Bratři mají v této dovednosti již poměrně dobrou zkušenost a uvařit zeleninovou polévku ze surovin se jim povedlo za minimální pomoci Atany, docela rychle. Dozvěděli se taky jak péci v popelu brambory a vajíčka. Než nadešla chvilka pro stavbu sheltru, hledali kluci stopy po ufonech nebo tak nějak. V určitý okamžik se přiblížila imaginární bouřka s deštěm a bratři museli do dvaceti minut připravit sheltr-přístřešek. K dispozici mněli plachtu a uzlovačky. Před několika týdny se poprvé seznámili s tímto uměním.

15 Dnes již to pro ně problém není. Sheltr sice nebyl dokonalý, avšak chybičkami se naučí více. Vše zvládli za necelých osm minut. Střelba z luku na daleký cíl se nedařila, snad proto, že zvládnout balistickou křivku dá zabrat. Po návratu do klubovny kmene Mohawků, bratři odpočívali podle svého způsobu hrou. Samozřejmě na ufony. Po odpočinku přišli na řadu omalovánky s dopravními značkami a pravidly. Drobná soutěž ze zdravovědy končila jednodenní výpravu. Sečetli se body a v tento sobotní den zvítězil bratr Fík. Známka výpravy jednička, pokřik kmene, rozloučení. Co nás čeká příště? Ivančena. Atana

16 Kameny z Příbramska a Brna v Beskydech. Opět po roce se pět kamenů z Příbramska ocitlo v Beskydech a staly se tak součástí památníku Ivančena. V kamenné mohyle je kámen z Narysova, Dubna, Smolotel a z nejbližšího okolí klubovny skautského oddílu Mohawk. Rovněž tak skautský oddíl Stopaři, z Brna dovezl své kameny na Ivančenu. Protože. Na den připadající sv.jiří, si skauti z celé České republiky a i ze zahraničí, připomínají položením kamenů na mohylu události, které se stali na sklonku druhé světové války. Mohyla Ivančena byla založena oddílovou radou 30.oddílu Junáka z Moravské Ostravy a to 6. Října 1946 na památku 18ti členů "Odboje slezských Junáků", který vedl se svými rovery Vladimír Čermák s Vladimírem Pachem, Milanem Rotterem, Quido Němcem, Ottou Kleinem, Zdeňkem Novákem, Vladimírem Bílkem, Janem Schindlerem a dalšími, kteří je účinně podporovali. Těchto 18 členů OSJ bylo v dubnových dnech, především však 24. Dubna ve svátek všech skautů na světě, popraveno členy ostravského gestapa na starém židovském hřbitově v polském Těšíně. MOHYLA IVANČENA A tak se bratři ze Svazu skautů a skautek ČR ze 4.oddílu Mohawk, přidali v sobotu 24. Dubna k dalším skoro 3000 skautům a skautek z různých skautských organizací. Spolu s nimi vystoupal k mohyle i spřátelený 92.oddíl Stopaři z organizace Skaut Český skauting A.B.S., z Brna. Páťa, Fík, Plavčík, Titton a Atana z kmene Mohawk odjíždějí v pátek 23. Dubna, do Hranic na Moravě v časných ranních hodinách. Stopaři přijeli až v podvečer. Sobotní výstup na Ivančenu byl pro mnohé malé účastníky docela náročný, avšak zážitky vše vyváží. Po položení kamenů k mohyle a dost rychlém sestupu na vlak, následoval drobný odpočinek ve Valašském Meziříčí.

17 CESTA VLAKEM DO HRANIC NA MORAVĚ. Soutěž v podobě sbírání víček se zprávou byla vítaným zpestřením. Návrat do domečku v Hranicích byl již v podvečer. Společný večer při karimatkových hrách zakončil sobotní den. CESTA VLAKEM K MOHYLE. V závěru víkendu přišel návrh na setkání obou skautských organizací u mohyly Ivančena mimo termín konání oficiálního výstupu. Neděle byla věnována prohlídce města Hranice a přípravám na návrat do svých měst. Mohawkové do Příbrami a Stopaři do Brna. Cesta skautského oddílu Mohawk na Ivančenu, byla z části uskutečněna za podpory MÚ Příbram. Atana

18 U STUDÁNKY A U PLACEK. VÍČKOVÁ SOUTĚŽ A BOJOVÁ SOUTĚŽ.

19 Zlatá výprava pro Lobinův závod se ztracenými noži. Zlatá výprava pro Lobinův závod se ztracenými noži se uskutečnila o nádherném víkendu Kmen Mohawk, tentokrát zavítal do Smolotel na Smolotelský dvůr bratra Fíka a jeho rodičů. Scházíme se v půl čtvrté v klubovně. Čas do odjezdu autobusu byl vyplněn hrami jenž vymysleli sami bratři. Pokus o splnění dalšího Totolanu v hodu na cíl se nepovedl, snad příště. A už je zde čas jít na autobus. Ten nás odváží až do Smolotel. Páteční podvečerní čas byl věnován seznámení se s rodinou bratra Fíka a prostředím i se širším domácím zvířectvem. S kočičkou Rozárkou a jejími koťátky s fenkou Mery, pískomilem Pepíkem a s koníky. Dvůr též obývá králičí slečna ve své králíkárně. Bývalý chlév obsadily už po několikátou generaci vlaštovky. Sobota přinesla začátek pilné přípravy na Lobinův závod, kde bratři Mohawkové budou hájit nejen svoje barvy, ale i svůj Příbramský kraj. Cesta na poutní místo, Makovou horu se stala procházkou v botanické zahradě. Květiny, stromy a jiné byliny přibyli do znalostí Mohawků. Na vlastní Makové hoře potom proběhlo divadelní představení s názvem T5i WC. Sportovním výkonem bylo i zasáhnou přesně mířeným míčkem strom.

20 Zpáteční cestu jsme si krátily hrou klínec a míčkovou vybíjenou. I ve vaření jsme se pocvičily, i když máme stále drobné mezery v udržení plamenů pro vaření a ne ve výrobě signálního čouďáčku. V sobotním odpoledni jdeme po historických stopách skautingu, navštěvujeme stará tábořiště na Drahách a u Pod Stěžovského mlýna. Tam je stále na skále vytesána skautská Lilie. Vytesal ji bratr Václav Pechar Pluto, v roce 1968, kdy zde tábořil se svým skautským oddílem - 2. chlapecký skautský oddíl Příbram. Tábořiště nyní zarůstá a mizí v dějinách času. Zůstávají pouze vzpomínky. Kluci využívají místní skály a šplhají po nich jak Lasičky. V závěru dne vypouštíme horkovzdušný balón plný přání. Super věc! Neděle na sebe nedala dlouho čekat, a Párník na Smolotelsku taky ne. Bratři se nejprve podivovali, že by zde mohl plout Párník, avšak jak za pár chvil zjistili, jednalo se o bývalý parní mlýn s názvem Párník.

21 Z mlýna zůstal pouze komín. Jedná se o 36 metrový komín s netradiční cihelnou konstrukcí. V České republice a v Evropě jsou pouze dva takto stavěné komíny. Oba dva se nacházejí v okrese Příbram. Smolotelský dvůr se datuje od šestnáctého století, a tak ke slovu přišel i detektor kovů. Samozřejmě poklad žádný zatím. Výprava byla završena jízdou na koni. Výprava získala známku jedna. Mužem výpravy se stali všichni. Všude na polích zlátla Řepka olejka, a dva bratři Mohawkové ztratily při putování svoje nože. Dalším podnikem kmene Mohawk bude účast na Lobinově závodě, jedná se o 24 hodinovou soutěž ve skautských znalostech. Lobinův závod je otevřen pro všechny skautské organizace v České republice, bez rozdílu. Atana

22 KLOKANÍ KAPSA, OTEVŘENÉ MISTROVSTVÍ JIŽNÍHO KŘÍŽE Další ročník KLOKANÍ KAPSY se uskutečnil v neděli 30. Května. Čtyřicet jedna dětí zápolilo v desetiboji. Jednalo se o disciplíny, v nichž mohl každý změřit své síly i dovednosti. A tak se střílelo z luku, z foukačky, šlo se po slepu po provázku a sbírali se kelímky, ke slovu přišla i lanová lávka nebo disciplína Dětský úklid, a další. Inu bohatý program čekal na všechny účastníky. I počasí si se všemi pohrálo, chvilku drobně pršelo a chvilku svítilo sluníčko. A při troše štěstí si každý mohl odnést Putovní pohár. Klokaní kapsa byla příležitost pro každého, kdo se nebál sportu a rád soutěžil. Hodnotily se zvlášť dívky a zvlášť kluci. Naši Mohawkové se rovněž zúčastnily všech disciplín, a s úspěchem. bratr Plavčík získal ve své kategorii druhé místo, Páťa páté a Titton šesté. Po absolvování všech stanovišť a odevzdání registrační kartičky, si každý mohl zakoupit za poukázku nějakou tu dobrůtku. Třináctá hodina ukončila Klokaní Kapsu a nastalo tak dlouho očekávané vyhlášení výsledků.

23 V kategorii A, děti od 4 do 6 let zvítězili Martin Šípek a Denisa Kadeřábková. V kategorii B, děti od 7 do 9 let zvítězili Marek Hrdinka a Dominika Králíková. V kategorii C, děti od 10 do 12 let zvítězili Tomáš Drda a Anežka Vondrášková. V kategorii D, děti od 13 do 15 let zvítězili Jakub Kudrna a Denisa Jeřábková. A Putovní pohár opět putoval do Písku, vyhrál jej Jakub Kudrna a obhájil tak své loňské prvenství. Kompletní výsledky lze najít na webové adrese : Poděkování patří majitelům areálu Nový rybník, OS Klubu Pathfinder, Q-klubu Příbram a skautskému oddílu kmen Mohawk. Atana

24 Zahájení školního roku na Horní Oboře Zahájení nového školního roku je vždy důvodem k oslavě. Také tomu tak bylo prvního Září na Horní Oboře. Město Příbram rovněž nabídlo účast i nám Mohawkům na spolupořádání této slavnosti. Byla to pro nás velká čest a zároveň velký závazek. Myslím, že jsme se jej zhostily dobře. Umístění našich zábavných i dovednostních atrakcí bylo nedaleko altánu v zadní části Horní Obory. Návštěvníci z řad dětí a jejich rodičů si prohlížely informační panely o činnosti kmene Mohawk, a zatímco jejich děti dováděly, mohli si prolistovat i pročíst nejednu kroniku. Pro děti jsme připravily házení mincí do kotlíku, hod hadů do okýnka, prohnání špalíku pomocí hole tratí, poznávání několika druhů šišek, malování dřevěných placek voskovkami, bloudění ve dvou bludištích, uvazování uzlů, zatloukání hřebíků, zapalování svíčky poslepu a mnoho dalších zábaviček. Některé děti se i během slavnosti několikrát se svými rodiči vraceli a hrály dál. Jiné děti naopak nechtěli od nás odejít a jejich rodiče je museli přemlouvat. Nejoblíbenější u všech dětí bylo zatloukání hřebíků, někteří hřebík zatloukli poprvé ve svém životě. Druhé místo v pomyslném žebříčku obsadilo házení hadů do okýnka. To nebylo zdánlivě jednoduché. Třetí místo může patřit dvěma bludištím, v kterých se trasa hledala pomocí prstu. Mladší členové kmene Mohawk roznášeli po celé Horní Oboře informační letáky a potom pro účastníky slavnosti malovali dřevěné placky. Zahájení školního roku 2010 / 2011 se z pohledu Mohawků vydařilo. A dá se říci, že se líbilo i všem zúčastněným dětem. Poděkování patří městu Příbram za nabídku podílet se na slavnosti a dále Dík patří všem Mohawkům, kteří dali vše ve zdar akce. Atana

25

26 Skála Skřítků a Plešivec u Jinců První letošní výprava kmene MOHAWK se uskutečnila na vrch Plešivec u Jinců. Cílem bylo seznámit se podrobněji s okolím a historií vrchu. První páteční kroky, nás zavedly ke skále Skřítků. Leží nedaleko vrchu Plešivce, cca 600m. Cesta z Rejkovic byla pomalá, pořád do kopce. Bágly hochů těžkly s přibývajícími metry. Inu nesly vše co mněli zabaleno ať již rodiči nebo sami. Cestu provázelo mnoho přestávek, při každé se začalo se stavbou domečků a hradů pro Skřítky. Úkol pro pátek byl již předem znám. Upravit opravit zubem času pobořený kemp a zabydlet se. Kemp je na velmi dobré pozici, 50m ke studánce s dobrým pramenem a odtokem, je pod šikmou skalní stěnou v kopci. Z cesty na něho není vidět. Polovina kempu však utrpěla zubem času, propadl se strop z klád, moc velká zátěž na nosnou kládu u stěny skály. Bylo nutné vše propadlé dřevo odstranit a vyčistit místnost, obvodové stěny jsou vyskládané z balvanů a drží. Položily jsme novou nosnou kládu a napnuly nad místnost plachtu. Celková oprava kempu do původní podoby by zabrala více času. Druhá polovina kempu je zcela v pořádku, taky je menší plocha střechy. Provizorní oprava a zabydlení se, povedlo. Kouzelné a tajemné místo, kamarádi věděli kde jej postavit.

27 Za nadcházející tmy plápolal oheň, který byl vidět pouze z několika málo metrů a tak za krásného lesního ticha i večera pomalu usínáme. Noc je jasná, vlahá a plná hvězd. Kemp má výbornou polohu, nad skálou mírně fouká vítr, ale zde dole je bezvětří. Ranní paprsky vycházejícího slunce dávají vědět, že den prožijeme v pohodě a prohlédneme skoro všechny zajímavosti Plešivce. Po snídani, vajíčka s cibulkou, putujeme ze skal Skřítků dolu na lesní silnici. Hoši cestou z kopce prožívají asi velké dobrodružství, není jednoduché jít dolu s batohem na zádech. Na lesní silnici se jde již lépe, upíjíme z několika studánek vodu a po chvilce jsme u Smaragdového jezírka, jeho voda je průzračná a krásná, na hlubině opravdu Smaragdová. Bludný kořen, který nám však vstoupil pod naše nohy špatně značené cesty, zavedl naše kročeje mimo Fabiánovu zahradu. Díky busole a mapě se za chvilku ocitáme přímo na Plešivecké vyhlídce. Hoši započali stavět domečky pro skřítky, je čas a hezký výhled, nespěcháme. Po hodince odcházíme zpět do našeho kempu u skály Skřítků. Zbývající čas do soumraku je věnován tvorbě dřeva pro oheň, přípravě jídla, hrám ve skalách a i vědomostní soutěži. Dnešní večer a noc je obzvlášť krásná. Neděle je časem návratu do civilizace. Mohawkové vždy opouštějí svá tábořiště i vypůjčené prostory, uklizené a vysmýčené. Tak tomu je i zde na prastarém trempském kempu. Nesmí zde zůstat žádný odpadek, je dobrým mravem připravit drobnou zásobu dřeva i březové kůry, zanecháváme jednu svíčku a v igelitovém sáčku jednu krabičku zápalek.

28 Skála Skřítků jak ji pojmenovali naši bratři Mohawkové opět bude žít svým tichým životem, čas od času ji však někdo probudí ze snů. Mužem výpravy se stal bratr Fík a známka výpravy je JEDNIČKA s hvězdičkou. A to i přes celkovou náročnost. I takovýto jednoduchý víkendový život v lese, s dobrým programem zanechá mnohé poučení našim dětem a mládeži. Byť ne vždy přímo musíme říkat, co mají a co nemají činit. Důležitá je pravidelnost a vlastní příklad. Atana

29 Návštěva etnografické expozice, Náprstkova muzea. Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, se nachází na Betlémském náměstí v Praze. Je sestaveno výhradně ze sbírek VOJTI NÁPRSTKA ( ) a ze sbírek Čechů žijících v zahraničí a dalších cestovatelů. Muzeum má jednak stálé expozice : AMERIKA, KULTURY AUSTRÁLIE A OCEÁNIE, NIAS OSTROV PŘEDKŮ A MÝTŮ. Muzeum pořádá rovněž výstavy, například : Komunální politik Vojta Náprstek, Příběh cestovatele Ve stálé expozici AMERIKA, můžeme vidět kulturu původních obyvatel Arktidy, Severozápadního pobřeží, Kalifornie a Jihozápadu Severní Ameriky, Velké pláně a Prérie a Východní lesy, dále sbírky z Mexika a Střední Ameriky, nebo Jižní Ameriky. Ať už se jedná o etnický popis kultury-národa nebo ukázky a sbírky ze života kultury. Oděvy, zbraně, výrobky z hlíny, dřeva a jiných materiálů. Je zde zobrazen jejich každodenní život, rituály, náboženství.

30 Expozice KULTURY AUSTRÁLIE A OCEÁNIE nám ukazuje život v již zmiňovaných oblastech. Základem sbírek z této oblasti se stal dar kyje za souostroví Rádži. Stalo se tak roku 1877 a dárcem byl Jindřich Malý. Od poloviny dvacátého století byli sbírky rozšiřovány a kompletovány. Sbírka obsahuje přes 6000 předmětů.

31 Všestranný bojovník MOHAWKŮ. Všestranný bojovník je tradiční klání jednotlivců i klanů v různých sportovních i v jiných disciplínách. Během roku se vždy uskuteční jedno nebo dvě kola Všestranného bojovníka. Letošní rok přinesl pouze jedno kolo. To se uskutečnilo o víkendu Listopadu. Bojovalo se v šestnácti nejrůznějších disciplínách, část se uskutečnila na Novém rybníce a většina soutěží v okolí klubovny skautského oddílu kmen Mohawk. Pořadí jednotlivých disciplín se dalo velmi dobře měnit, v závislosti na daném okamžiku, čase a podobně. Umístění jednotlivých hochů se rovněž měnilo a to podle toho jak se jim dařilo nebo nedařilo. Soutěžilo se v chůzi na jeden kilometr, v běhu na šedesát metrů v hodu míčkem a železnou 4 a 7 kg koulí, skákalo se z místa, střílelo se z luku, Kimova hra přinesla promíchání pořadí umístěných hochů, kliky a dřepy ukázali, že i nejmenší a nejmladší bráška může porazit své starší bratry, přitáhnout se na hrazdě dalo též zabrat a co takový vis na rukou, sklapovačky prověřily břišní svaly, Fík plní jeden kilometr chůze. Ze silových cviků nejlépe vyšel bratr Páťa (7), oproti svým starším bratrům má sílu na rozdávání i když je nejmenší, nejlehčí a na první pohled nejslabší. Inu zdání klame. Dokázal se přitáhnout na hrazdě tak jak to má vypadat celkem 2x, ostatní bratři max 0,5 přitažení, umí dobré kliky celkem 12 kliků. Páťa, Fík a Plavčík vrhají GULU.

32 Do všestranného bojovníka také patří plavání a tak se odpoledne šlo do aquaparku, po prvních nezdarech s klíči od šatních skříněk, si již užíváme velmi příjemnou teplou vodu v bazénu i ve vířivkách. Po návratu do klubovny začali bratři Mohawkové bojovat v uzlování a jiných drobných dovednostech. Malování lepení obrázků ze sobotního dne. Jááá tě vymáááčknůů!! Lepíš, lepím, lepíme. To bude bazééén. Sobotní den pomalu končil a ke slovu přišla drobná indiánská tvořivost, tentokrát se bratři naučili zdobit Orlí pera a udělat z nich ozdobné pero pomocí kožených řemínků, barevné látky i korálků. Z počátku se prstům a jehle s nití moc nechtělo spolupracovat, ale ke konci byli na světě zdobená Orlí pera. Hoši rovněž domu dostali sadu per a pár dobrých rad jak dál pokračovat. Páťa vystřílel 15 bodů, Plavčík překonal žebřiny za 16 vt, Tunýlek nejlépe zdolal Fík za 10vt. Nedělní slunečné ráno a celý den byl stvořený pro další část Všestranného bojovníka, v zahradě klubovny Mohawků se nalézá tunýlek i žebřiny, překonat tyto dvě prolézačky byla hračka, rozhodoval však čas. Před polednem se Mohawkové odebrali ke svému ohništi, aby uvařily ze surovin dobrou polévku. Ta se povedla. Další část dne využili bratři pro výrobu dřevěných panáčků ze špalků Jasanu a dařilo se jim, následný příběh Špalíků na sebe nedal dlouho čekat. Slavnostní vyhodnocení Všestranného bojovníka s udílením cen se uskutečnilo před třetí hodinou odpolední, letošním nejlepším Všestranným bojovníkem se stal bratr Fík, druhé místo obsadil bratr Páťa a třetí místo patří bratru Plavčíkovi. Atana

33

34 Zahájení Adventu s dětmi a pro děti. Zahájení Adventu v Příbrami, 25. Listopadu na náměstí T.G.Masaryka bylo rovněž věnováno dětem. V malém bílém kouzelném stanu děti při čekání na večerní ohňostroj tvořili z nejrůznějších materiálů denního života, drobná a hezká výtvarná dílka. Světlo světa tak spatřily malované a lepené dřevěné doktorské špachtle, ze skleniček se pomocí krepového papíru, ozdobného drátku a dalších drobností staly lampičky, šikovné dětské ruce taky proměnily stará CD na květiny a jiné obrázky. Pet láhve měnily svou podobu na chobotnice. I procházka v bludišti naplnila pohodou nejednoho malého občana našeho předvánočního města. Pro děti a s dětmi tvořily čtyři organizace. Mateřské centrum Matylda, skautský oddíl MOHAWK, sdružení Salamandr a Junák 1. středisko Hiawatha. Malý bílý kouzelný stan navštívilo mnoho dětí i se svými rodinnými příslušníky. Další výhodou byla možnost ponechat ratolest ve stanu při tvorbě a využít tento čas k procházce po náměstí T.G.Masaryka. Zájem o činnost z řad dětí i rodičů byl velký. Poděkování patří městu Příbrami za umožnění podílet se na Zahájení Adventu a za poskytnutí zázemí. Atana

35

36 Nadílka Lesní zvěři kmenem Mohawk. Tradiční předvánoční akcí Mohawků je nadílka Lesní zvěři. Ani letošní rok Mohawkové nezapomněli a v mrazivý sobotní čtvrtý den měsíce Prosince se vydali na vrch Květná, aby přilepšily lesní zvěři. Skauti Mohawkové se schází v devět hodin ráno ve své klubovně. Venku je mnoho sněhu a to dává tušit skvělou výpravu. Před tím než se vydáváme do lesa je nutno přizpůsobit své věci. Zatím nepotřebné věci se zanechávají v klubovně a to co patří zvěři se naopak nakládá. Cesta na vrch Květná bude mnohokrát zpříjemněna jízdou na Bobech. Pokud bude kde bobovat, sníh je totiž moc prašný i když ho je okolo 40cm. Bráška Ondra tvrdil, že již Boby nemá, byť je na ně moc starý, odložil je už loni. Ale za pár okamžiků si vypůjčil kmenové Boby. Spousta sněhu dávala o sobě vědět, chůze i jízda na bobech nebyla jednoduchá, avšak Mohawkové vše zvládly. Cestou se několikrát odpočívalo. Sníh a mráz dokonale prověřoval boty a oblečení bojovníků kmene. Ne moc dobré boty mněl Ondra. Rozvázané a plné sněhu. Avšak nestěžoval si.

37 V lese můžeme číst stopy zvěře, i kam se asi ubírala. Nacházíme i hotové dálnice. U krmelce, který na nás po mnoho let vždy čeká, bylo prázdné korýtko. Za chvilku již tak trochu přetéká dobrotami pro zvěř. Na zpáteční cestě překonáváme suchou nohou potok, i když pokušení bratrů je obrovské, namočit botu do vody. Sněhové hry nás mění ve sněhuláky. Sníh na oblečení přimrzá a někteří bojovníci mají sníh všude i pod oblečením na těle. Příchod do vyhřáté klubovny byl po dvanácté hodině. První úkol odsněhovat sebe, boty, oblečení, (ten sníh je opravdu všudypřítomný), druhý úkol zatopit v kamnech a dát vše sušit, třetí úkol jídlo, čtvrtý úkol další důležité činnosti. Ve zbývajícím čase přišla na řadu výroba Adventních věnců, procvičení záludného uzle s názvem lodní smyčka, ne a ne se uvázat. Dvouroční etapová hra CESTA, každý tah a hod kostkou nese riziko, postoupím o několik polí či půjdu na start. A mnoho další nepostradatelných zajímavostí kmene. V závěru dne byl bratru Páťovi slavnostně udělen třetí šlechtický titul Plamínek, za dosažené vybojované Totolany (dovednostní úkoly) v Lóži Skřítků.

38 V nejbližší době kmen Mohawk připravuje kmenovou Vánoční nadílku ( ) a Silvestr s Mohawky na skautské základně Dědek u Rožmitálu pod Třemšínem. Atana

39 Vánoce u Mohawků Sníh tiše křupal pod podrážkami našich bot, když jsme se přiblížili k rozzářenému Vánočnímu stromu, nikdo slůvka nevydal a jemně položil svůj obětní předmět k jeho kmenu. S indiánskou motlitbou se pomalu v hlubokém sněhu a mrazivém vzduchu vzdalujeme Vánoční kmenová nadílka skautského oddílu Mohawk, opět přinesla radost a mnoho zážitků pro členy kmene a jejich rodiče. Šestnáctý Prosincový den se scházíme ve Vánočně vyzdobené klubovně. Napřed přišel Plavčík, potom Páťa, Ondra a nakonec Fík. Bratr Titton je nemocen a bratr Martin odjel s rodiči na hory. Postupně však přicházejí další bratři a sestry, Šakoh, Kanyatara a sestra Pája a rodiče našich mladších bratrů Mohawků. Prvním úkolem každého je uložení dárečků do tajemné dřevěné bedny, potom naplnění táců cukrovým. Již tradičně mněl každý skautský kroj s krátkými kalhotami i když venkovní teplota byla -10 C. V klubovně však panovalo příjemné teplo, nyní nezbývá nic jiného než zahájit Vánoční

40 kmenovou nadílku a započít s činností. Ve chvilce ticha byla řečena Vánoční indiánská motlitba. Dále zpěvu koled a ochutnávání cukrový byla zahájena Vánoční kmenová soutěž v nejrůznějších disciplínách. Bojovalo se v zatloukání hřebíků, štípání třísek, navlékání korálků, skládání zápalek a z mnoha dalších úkolů. Vítězem se stává bratr Ondra, na štít Vánoc si připnul zlatou stužku se svým jménem. Kdo jej asi překoná příští Vánoce? Před rozdáváním dárečků provádíme i dva lidové obyčeje rozkrajování jablka a lití olova, místo olova jsme však použily rozehřátý vosk. Ve správný okamžik se bratr Fík ujal rozdávání dárečků z tajemné bedny. Před každým se započali kupit hromádky balíčků. Rozbalování začalo, až když v bedně nezbyl ani jeden. To bylo radosti a překvapení. Každý Mohawk i rodiče bratrů Mohawků mněli co rozbalovat. Před ukončením Vánoční kmenové nadílky přišlo ke slovu i hodnocení uplynulého roku od Vánoc do Vánoc. A bylo mnohé k uznání. Krátce se povídalo o Silvestru s Mohawky, který na nás již čeká a pak zazněl klubovnou kmenový pokřik. Neloučíme se však na dlouho. Atana

41 Rozzářený Silvestr s Mohawky Rozzářený Silvestr se skautským oddílem Mohawk, byl již v třetím v historii Mohawků. První se uskutečnil v roce 2008, druhý Veškeré radovánky a i trochu práce se odehrávala na skautské základně DĚDEK u Rožmitálu Třemšínem. Spolu s Mohawky se zde třicátý Prosincový den sešli bratři a sestry z 91. oddílu vodních skautů KOTVA (Plzeň) a turistický oddíl HVĚZDA SEVERU z Brna. Spousta sněhu a krásná zimní příroda uvedla v činnost všech čtrnáct účastníků. Oslavit příchod Nového roku však není jen tak. Počáteční chaos mnohooo batožiny, mnohooo sněhu, málooo času v den, byl velmi a záhy úspěšně překonán. Napřed krátké seznámení a za krátko již bylo jedno, že já jsem z Brna a ty z Plzně nebo Příbrami. Jako bychom se znali od dávných věků. Prvotním úkolem bylo vynosit matrace a vyklepat z nich prach, nanosit vodu do kuchyně ze studny o hloubce 25m. Začít tvořit dřevo do kuchyně i do krbu. Čtvrteční den byl zakončen výpravou ke studánce i do lomu, také jsme se šli podívat k tůňce, byla však zamrzlá. Led pokrýval její hladinu, to však jen do té doby než Atana vstoupil na led. Ozval se třesk a tůňka byla bez ledu. Led kryl pouze prázdnou dutinu.

42 Bratři si poprvé v životě mohli užít ranních rozcviček na sněhu, bez kabátů a triček - jen do půl těla. Mnohý se přesvědčil o možnosti umýt se i sněhem. (moderní maminky to nevidí rády) Nevěříce svým uším a očím se ne moc odvážně svlékly do půl těla a okusili sníh na svých zádech či ramenou. A hle, ono to není tak hrozné. (pořádně se tam oblékej, ať tě nic neofoukne ) V dopoledních hodinách bylo nutné připravit dřevo do kuchyně a i do krbu v hájovně. Dobývání zasněžených Smrkových výřezů připomínalo hledání pokladů, jejich doprava na hájovnu a následné zpracování na polínka bylo občas podobné jízdě se psím spřežením. Největším pokladem byl suchý kmen Buku, sice náročná doprava i zpracování avšak odměnou bylo pohodové prostředí v hájovně. Odpoledne všech dní byla využita k výletům do okolních lesů a na vrch Třemšína, k využití došla i trampolína bratr Kanyatary a simulační akční hra při níž si sestry a bratři vyzkoušeli záchranu tonoucího v zimním počasí, vytažení z vody, převlečení do suchého+rozdělání ohně. Večery vyplnily deskové hry, korálkování, výroba váčku s kůže i prohlížení kronik a fotoalb. Zpívání s kytarou, povídání o skautingu, wodcraftu a dalších věcech.

43 Nový rok 2011, byl přivítán obyčejnými prskavkami a přípitkem s přáním mnoha dobrých akcí každého oddílu.

44 Mužem výpravy se stal bratr Hřebík z Hvězdy severu a sestra Ilča z Kotvy. Správným ROYeM se stala sestra Ilča a bratr Hřebík. Známka výpravy je 1,5. Tudíž v překladu velmi zdařilé. Silvestra s Mohawky se zúčastnili bratři : Hřebík, Fajráč, Jóó, Štěkal, Shedow, Ilič, Kaštan, Kondor, Kanyatara, Atana a sestry Píďa, Ilča, Sokolí máma, Pája. Perličky : Shedow jeho záliba v plamínku mnoha svíček. Snězená či nesnězená Condorova čokoláda. Záhadně zmizelé a zase objevené Gulášové polévky. Dlouhé krmení zvěře u krmelce sestrami Píďou a Ilčou. Bratr Shedow přijel v džínech, ale nikdo to neviděl a tak jsou asi v Plzni, avšak po celý pobyt se hledali. Jídlo přibývalo, než aby mizelo. Atana

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

5.LEDNA SPORTOVNÍ DOPOLEDNE V LEŠTINSKÉ TĚLOCVIČNĚ

5.LEDNA SPORTOVNÍ DOPOLEDNE V LEŠTINSKÉ TĚLOCVIČNĚ 5.LEDNA SPORTOVNÍ DOPOLEDNE V LEŠTINSKÉ TĚLOCVIČNĚ Pod vedením Wyominga se uskuteční první kmenová akce v novém roce. Zahrajeme si hry, zkusíme si splnit další OP a dojde také na nějaký ten turnájek mezi

Více

Výroční zpráva kmene Walden rok 2015

Výroční zpráva kmene Walden rok 2015 Výroční zpráva kmene Walden rok 2015 Walden je jedním z prvních kmenů obnovené Ligy lesní moudrosti (LLM). Podle terminologie je jejím pobočným spolkem. vznikl v roce 1990 v Dejvicích, kde nyní sídlí na

Více

Duben Rytířská robinsonáda v Hostinném Na naši pravidelnou jarní výpravu jsme se tentokrát vydali do Hostinného. Během této výpravy jsme navštívili i naše letní tábořište nedaleko Svaté Kateřiny a samozřejmě

Více

ORLÍ PERO Historie a tradiční podniky kmene,l-01

ORLÍ PERO Historie a tradiční podniky kmene,l-01 ORLÍ PERO Historie a tradiční podniky kmene,l-01 sepsané Orlí pero, má dvě verze. Základní a rozšířenou. Vítězslav Čermák Atana Základní stručné údaje Historie a tradiční podniky kmene,l-01 Vznik oddílu

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Magistrát města Chomutova ve spolupráci se zapsaným spolkem RADKA připravil ve dnech 20. - 21. 5. 2017 víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské

Více

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC Na počátku roku 2012 nás oslovili zástupci Základní školy z polského Boleslawiece a nabídli nám spolupráci na přeshraničním projektu

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PRO RODIČE A DĚTI V AZYLOVÉM DOMĚ, NA LIŠČINĚ 2, OSTRAVA HRUŠOV 15. 1. 2014 SOUTĚŽNÍ ODPOLEDNE VE SPOLEČENSKÝCH HRÁCH Děti s rodiči a se zaměstnanci Azylového domu strávili příjemné

Více

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo.

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo. Tento týden jsme strávili v Austrálii. Počasí tomu skoro odpovídalo, v pondělí a v úterý bylo ještě hodně mokro, ale od středy panovalo skoro jarní počasí. Pondělí V pondělí nás překvapilo příjemné teplo,

Více

Příměstské tábory 2012

Příměstské tábory 2012 Příměstské tábory 2012 V srpnu 2012 se uskutečnil již druhý ročník příměstských táborů. Stejně jako loni proběhly dva pětidenní turnusy jeden na Praze 12 se základnou v nízkoprahovém klubu Krok a druhý

Více

Kalendář akcí na rok 2019

Kalendář akcí na rok 2019 Duben Velký pátek hledání pokladů, velikonoční tvoření Kdy: Pá 19.4 2019 12:00-16:00 hod So 20.4.2019 10:00-16:00 hod. Přijďte si k nám najít poklad na Velký pátek (jen v pátek!!). Nebo si vytvořit velikonoční

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Přehled akcí rybářského kroužku MO Libice nad Cidlinou za rok 2018

Přehled akcí rybářského kroužku MO Libice nad Cidlinou za rok 2018 Přehled akcí rybářského kroužku MO Libice nad Cidlinou za rok 2018 Duben - SBÍRÁNÍ ODPADKŮ NA REVÍRU 411170 JEZERO ANEB JARNÍ ÚKLID OBCE Na tuto akci se sešel RK téměř v plném počtu a někteří z nich si

Více

Závod vlčat a světlušek

Závod vlčat a světlušek Závod vlčat a světlušek Zlatá Koruna 30. 4. 2. 5. 2010 J ack Sparrow potřebuje pomoct získat znovu Černou Perlu, vydejte se na dobrodružnou plavbu v boji proti kostlivcům! Budete postupovat podle mapy

Více

VÝPRAVY A AKCE KMENE. Strá nká 1

VÝPRAVY A AKCE KMENE. Strá nká 1 Kmen Ťapáč Liga lesní moudrosti Zázvorkova 1999, Praha 13 - Lužiny www.tapac.webnode.cz VÝROČNÍ ZPRÁVA KMENE ŤAPÁČ ROK 2014 Tento dokument obsahuje výroční zprávu kmene Ťapáč za uplynulý rok. Jsou zde

Více

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát V měsíci červnu jsme měli možnost hned 3x oslavit Den dětí. Poprvé se tomu tak stalo 1. 6. ve venkovních prostorách ZŠ Daneta.

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

Výroční zpráva kmene Changleska Thozi za rok 2017

Výroční zpráva kmene Changleska Thozi za rok 2017 Výroční zpráva kmene Changleska Thozi za rok 2017 Obsah Úvod... 2 Organizační struktura kmene... 2 Oficiální údaje... 2 Členové... 2 Činnost... 3 1. Schůzky... 3 2. Výpravy a jednodenní akce kmene... 3

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Datum a název aktivity: 6. 5. 2013 Příprava bramborového salátu

Datum a název aktivity: 6. 5. 2013 Příprava bramborového salátu Zpráva k MZU za období 1. 5. 2013 30. 4. 2014 Dětský domov v Žatci navázal na aktivity realizované v rámci projektu Nový začátek. Pedagogičtí pracovníci se s dětmi pravidelně scházeli jednou měsíčně, vždy

Více

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Výroční zpráva 2010 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Kdo jsme? Jsme nezisková organizace. Našimi členy jsou dobrovolníci a naše práce souvisí s činností oddílu mladých ochránců

Více

Druhý ročník se opět povedl

Druhý ročník se opět povedl Druhý ročník se opět povedl Zprávy z naší školy www.facebook.cz číslo 6 květen-červen 2015 Bylo to podruhé, a opět nezapomeneutelné! Přišlo také víc lidí než vloni. Sportovní odpoledne, na jehož konci

Více

1. Den (sobota) - SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ TOTEMU - SLAVNOSTNÍ VZTYČENÍ TÁBOROVÉ VLAJKY za zvuku táborové hymny - ÚVODNÍ SEZNAMOVACÍ DISKOTÉKA

1. Den (sobota) - SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ TOTEMU - SLAVNOSTNÍ VZTYČENÍ TÁBOROVÉ VLAJKY za zvuku táborové hymny - ÚVODNÍ SEZNAMOVACÍ DISKOTÉKA 1. Den (sobota) PŘÍJEZD vstupní zdravotní filtr ROZDĚLENÍ DO ODDÍLŮ - ubytování dětí, vedoucích a praktikantů - kontrola počtu dětí - vybalení věcí, seznámení s režimem a s dislokací tábora, - kontrola

Více

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou Říjen v naší mateřské škole Druhý měsíc tohoto školního roku nám přinesl mnoho nezapomenutelných zážitků. Naši předškoláci zúčastnili 3. ročníku "Vítání nových občánků", na kterém přivítali své zatím ještě

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní Úkoly předškoláčka, jsou pro nás hračka.. Než půjdu do školy -" minimum předškoláka". Vyzkoušejte si Předškoláci převzato www.predskolaci.cz Písničky a říkanky ze školky Další říkadla, popěvky... na doma

Více

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ)

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Tannenlohe 24.4.-28.4.2017 PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Společný příjezd 14 českých a 10 německých žáků do ubytovacího střediska Tannenlohe u Falkenbergu v Bavorsku. 1. den Po ubytování jsme

Více

Sportovní soustředění. Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění

Sportovní soustředění. Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění Sportovní soustředění Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění První den V sobotu (5.3.) jsme se vydali do Jizerských hor. Sraz jsme měli u Penny v 8:30 kde se sešlo 35 dětí.

Více

KÝ T. ...animacní. úterý svátek vánoční. s naším maskotem

KÝ T. ...animacní. úterý svátek vánoční. s naším maskotem úterý 25. 12. 1. svátek vánoční 10:00 10:45 Rozcvička Ranní protažení celého těla Tělocvična s Mamutíkem 11:00 12:30 Andělíček strážníček Tvoříme závěsné třpytivé andělíčky Dětský svět z papíru a vaty

Více

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku!

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! www.sport-jedlova.cz fb: Adrenalin park Jedlová tel.: 722 233 322, e-mail: simona@sport-jedlova.cz, bara@sport-jedlova.cz

Více

V příštím týdnu zahájíme nové téma Cesta kolem světa s cestovatelkou Vilemínou.

V příštím týdnu zahájíme nové téma Cesta kolem světa s cestovatelkou Vilemínou. Po vánočních prázdninách jsme se opět sešli, někdo již se nemohl dočkat, u jiných při loučení s maminkami ukápla nějaká ta slzička. Dokončili jsme téma Vánoc a hlavně si užili tu trochu sněhu sněhu, která

Více

Infolisty. Azylového domu Písečná

Infolisty. Azylového domu Písečná Infolisty Azylového domu Písečná Leden Únor 2017 Významné dny 6. 1. Tři králové 12. 1. Světový den manželství 27. 1. Mezinárodní den památky obětí Holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti 28.

Více

Červenec prázdninový provoz

Červenec prázdninový provoz Červenec prázdninový provoz Začínají týdny zaslouženého odpočinku dovolená. Sluníčko vysílá hřejivé paprsky na všechny strany. Počasí vskutku odpovídá letnímu času. V SPR se vyhodnocují pololetní výsledky,

Více

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ Klub Pathfinder O prázdninách se naši pathfindeři zúčastnili mezinárodního evropského CAMPOREE, které připravilo Interevropské oddělení dětí a mládeže. CO JE CAMPOREE Týdenní až desetidenní prázdninové

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Co najdete v tomto čísle: O oddíle - Registrace strana 2. O středisku strana 3. Z uplynulých akcí strana 4. Plány akcí na 2. pololetí strana 5-6

Co najdete v tomto čísle: O oddíle - Registrace strana 2. O středisku strana 3. Z uplynulých akcí strana 4. Plány akcí na 2. pololetí strana 5-6 Co najdete v tomto čísle: O oddíle - Registrace strana 2 O středisku strana 3 Z uplynulých akcí strana 4 Plány akcí na 2. pololetí strana 5-6 Pozvánka na akci strana 7 Úvodní slovo Vážení rodiče, posíláme

Více

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace strana 1 Přípravka pro předškoláky: Přípravka pro předškoláky v lipovské základní škole letos proběhla třikrát, naposled 10. 5. 2016. Předškoláci procvičili grafomotoriku, matematické i jazykové dovednosti,

Více

KRAJSKÁ KOLA ÚSTÍ NAD LABEM

KRAJSKÁ KOLA ÚSTÍ NAD LABEM KRAJSKÁ KOLA ÚSTÍ NAD LABEM 22. 6. 24. 6. 2018 Pro některé kolektivy a jednotlivce byla velmi krátká doba od jejich okresního kola, aby dopilovali a dotrénovali vše, co bylo potřeba. V pátek 22. června

Více

Ťapáč 2013. Výroční zpráva za rok 2013 Kmen Ťapáč

Ťapáč 2013. Výroční zpráva za rok 2013 Kmen Ťapáč Výroční zpráva za rok 2013 Kmen Ťapáč Část kmene- Hory 2013 1 Organizační struktura kmene Oficiální údaje: Název : Liga Lesní Moudrosti kmen Ťapáč Sídlo : Zázvorkova 1999 Praha 13, Lužiny 155 00 Statutární

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

Zprávičky ze školky listopad

Zprávičky ze školky listopad Zprávičky ze školky listopad Tématem měsíce listopadu byla historie, vynálezy a etiketa. Hned první týden jsme začali vznikem života, povídali jsme si o tom, jak lidé žili dříve a hráli jsme si na staré

Více

1. září Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků.

1. září Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků. 1. září 2011 Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků. Den bezpečnosti Zumba Ekocentrum Čapí hnízdo Dne 21. září 2011 byly čtvrté třídy na exkurzi v Ekocentru Čapí hnízdo. Hlavní

Více

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 7.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 7.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 7.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY -odevzdání veškerých dokumentů a vyřízení potřebné administrativy s rodiči 8:00 8:45hod. přivítání dětí na Sport Campu

Více

ČASOPIS ŠKOLNÍ DRUŽINY II. ODDĚLENÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/14

ČASOPIS ŠKOLNÍ DRUŽINY II. ODDĚLENÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/14 ČASOPIS ŠKOLNÍ DRUŽINY II. ODDĚLENÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/14 Tak nám opět začal nový školní rok i v družině. Ale než se dostaneme k naší nové celoroční hře, chceme se s Vámi podělit o zážitky z minulé hry o

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli vánoční přáníčka - stříhali, lepili, vyšívali a za pomoci

Více

ROČNÍ PLÁN DRUŽINA PLNÁ ZÁBAVY

ROČNÍ PLÁN DRUŽINA PLNÁ ZÁBAVY ŠKOLNÍ DRUŽINA MŠEC ROČNÍ PLÁN III. oddělení Lucie Nováková vychovatelka MĚSÍČNÍ, TÝDENNÍ, DENNÍ PROJEKTY SOUTĚŽE, ZÁVODY, HRY A JINÉ ČINNOSTI CELOROČNÍ HRA SPOLEČNÁ CESTA POZNÁVÁNÍ A PŘÁTELSTVÍ ŠKOLNÍ

Více

podněty z jednotlivých tříd. Mezi nejvíce diskutovaná témata patřilo například ničení pomůcek a výzdoby školy, řádění tzv. školního fantoma, který po

podněty z jednotlivých tříd. Mezi nejvíce diskutovaná témata patřilo například ničení pomůcek a výzdoby školy, řádění tzv. školního fantoma, který po Žákovský parlament - zhodnocení práce za školní rok 2014 / 2015 Dne 24. června 2015 proběhlo na naší škole 20. zasedání Žákovského parlamentu, které bylo posledním jednáním v tomto školním roce, proto

Více

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni NEWSLETTER ÚNOR 2017 Leden byl v tomto roce skutečně měsíc plný ledu. Děti si toto počasí užívaly a bylo krásné pozorovat je, jak najednou zapomněly na únavu a zimu. Běhaly, bobovaly, během chvíle měly

Více

Jak nás Anetka vzala na Malši

Jak nás Anetka vzala na Malši Jak nás Anetka vzala na Malši 25.7. - 2.8. 2015 V sobotu ráno jsme se všichni nasnídali, oblékli, maminka s tatínkem vše dobalili a nastal čas vše naložit do auta a že toho bylo na týden pod stanem v divočině

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Učíme se, kreslíme: Celoroční projekt MRAVENCI Pozorujeme: Celoroční projekt MRAVENCI Stavíme, stříháme,

Více

SOKOLSKÉ HRY BEZ HRANIC podtitul: ANI FOTBAL NÁM NENÍ CIZÍ INFORMACE / PROGRAM

SOKOLSKÉ HRY BEZ HRANIC podtitul: ANI FOTBAL NÁM NENÍ CIZÍ INFORMACE / PROGRAM INFORMACE / PROGRAM Termín konání: 14. 7. 16. 7. 2017 Místo: fotbalové hřiště Červené Janovice Cíl akce: - sportovní setkání družstev z obcí regionu a tělocvičných jednot Župy Tyršovy - oslavy 50 let fotbalového

Více

ZOO Praha a botanická zahrada

ZOO Praha a botanická zahrada 5.10. 2014 ZOO Praha a botanická zahrada 5.12.2014 Proběhlo slavnostní otevření rozhledny na Pekelném kopci Rozsvícení stromku 2014 Mikuláš 5.12.2014 Zpívání pod stromem, rozdávání Betlémského světla 20.12.2014

Více

Organizační práce a členská základna Oddíl Světlušek měl v roce 2017 celkem 30 členů (5 vedoucích, 24 dětí a jednoho psa).

Organizační práce a členská základna Oddíl Světlušek měl v roce 2017 celkem 30 členů (5 vedoucích, 24 dětí a jednoho psa). VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2017 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Aneta Šimůnková Hospodář: Aneta Šimůnková Zdravotník: Kristýna Kubišová Organizační práce a členská základna Oddíl

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: 1.,, Vnitřní řád školní družiny (příloha) 2. Zápisní lístek 3. Pokyny pro zájemce ŠD 4.

Více

Děti a tety z našeho Domova:

Děti a tety z našeho Domova: Všichni jsme prožívali vánoční svátky se svými blízkými, ať už doma nebo na našem Domově. Mnozí z vás o svých Vánocích napsali a namalovali hezké příspěvky: Děti a tety z našeho Domova: Na Štědrý den se

Více

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Eva Dienerová Daniela Ondreičková KNIŽ N Í K LU B mravenecek vetsi.indd 1 16/11/16 14:14 ÚVOD Malované čtení je barevné vyprávění pro děti. Mohou si je

Více

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Připravované akce ROK 2014 Prosinec 2014 Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Mikulášská zastavení a dobrá hudba navíc Perníčkové odpoledne na Vážce Dámský klub - rumové

Více

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Plán je rozvržen do 4 bloků na 4 roční období: podzim, zima, jaro, léto. Náměty činností v průběhu jednotlivých ročních období Všechny výchovné

Více

1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první

1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první 1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první společnou školu v přírodě v Jizbici pod Blaníkem velice užili. Velký dík patří naší vychovatelce Terezce a ostatním instruktorům,

Více

Časopis MŠ. Březen 2016

Časopis MŠ. Březen 2016 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Březen 2016 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239 http://www.zsamsbrna.cz/

Více

Zveme Vás do Police nad Metují. V předvánočním čase vám nabídneme mnoho kulturních akcí, tvořivé dílny, trhy, milá setkání.

Zveme Vás do Police nad Metují. V předvánočním čase vám nabídneme mnoho kulturních akcí, tvořivé dílny, trhy, milá setkání. Zveme Vás do Police nad Metují. V předvánočním čase vám nabídneme mnoho kulturních akcí, tvořivé dílny, trhy, milá setkání. {jathumbnail off} Začneme první adventní nedělí od 10 hodin trhem na polickém

Více

Prosinec čas Adventu

Prosinec čas Adventu NEWSLETTER Leden 2017 Prosinec čas Adventu Měsíc prosinec byl v naší školce opravdu časem příchodu a očekávání. Děti měly plný a pestrý program, který jste mohli sledovat v každé třídě. Pracovaly na výzdobě

Více

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 V letošním školním roce se naše ZŠW Pardubice s podporou Magistrátu města Pardubic stala organizátorem tradičních olympijských her pro žáky pátých

Více

Infolisty Sociální centrum Kamenná Leden 2019

Infolisty Sociální centrum Kamenná Leden 2019 Infolisty Sociální centrum Kamenná Leden 2019 Str. 1 Dětské skupiny Kamenná informují Prosinec 2018 pro nás byl velice náročný. Venku jsme otestovali první sněhovou nadílku. V prostorách dětských skupin

Více

Vážení a milí, rodiče a přátelé,

Vážení a milí, rodiče a přátelé, Vážení a milí, rodiče a přátelé, máme tu zase leden. Rádi bychom Vám ze srdce popřáli mnoho zdraví, štěstí a rodinné pohody do nového roku. Spolu s přáním Vám přinášíme nové číslo Kostkovaných novin. Příjemné

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas!

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! U nás se poslední měsíc nesl v duchu končícího školního roku a blížících se Vánoc. Výletovali jsme, uklízeli, učili se na závěrečné zkoušky, psali závěrečné zkoušky, loučili

Více

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku Projekt: ERASMUS+: Fiktivní obchodování mezi českou a slovenskou školou, číslo smlouvy 2015-1-CZ01-KA219-013831_1 Datum: 20. 11. 2016 26. 11. 2016 Místo: Název akce: Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska

Více

NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014. Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor

NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014. Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014 Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor Po celý rok přicházíme jako skauti do kontaktu s přírodou. Až tábor nás k ní ale přiblíží natolik, abychom

Více

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy)

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy) Krajinou Lichtenštejnů Přijeďte se přesvědčit o jedinečnosti Lednicko-valtického areálu. Tento unikátní park o rozloze okolo 280 km2 tvořil mocný rod Lichtenštejnů po dobu tří staletí a od roku 1996 je

Více

Březen měsíc čtenářů 2018 v Místní lidové knihovně Kostomlaty pod Milešovkou [1]

Březen měsíc čtenářů 2018 v Místní lidové knihovně Kostomlaty pod Milešovkou [1] Březen měsíc čtenářů 2018 v Místní lidové knihovně Kostomlaty pod Milešovkou [1] Autor: BLÁHA, Miroslav [2], BLÁHOVÁ, Hana [3] Číslo: 2018, ročník 27, číslo 1 [4] Rubrika: Celostátní akce [5] Klíčová slova:

Více

Projekt ČTYŘLÍSTEK VEDE KE ŠTĚSTÍ

Projekt ČTYŘLÍSTEK VEDE KE ŠTĚSTÍ Rozvojový program Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Zvyšování kvality výuky ve škole prostřednictvím změny sociálního klimatu ve škole, inovace školního vzdělávacího programu Veselá školička.

Více

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky.

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky. První školní den V pondělí 2. září 2013 nastal pro 58 prvňáčků slavnostní den. Před školou je kromě vedení školy a třídních učitelek přivítala Jana Trková, zástupkyně starosty MČ Prahy 15 a Jiří Pařízek,

Více

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI představuje letní adaptační kurz pro žáky z Vietnamu i z Čech PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI 11. 8. 15. 8. 2014 Jizerské hory penzion U Kačáka Obsah: 1. Cíl projektu 2. Realizace projektu Přípravná

Více

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 INFORMAČNÍ LETÁK LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 LÉTO Cupy - hupy, pravda je to, po jaru, že máme léto. Slunko hřeje, slunko pálí, ani chvilku nezahálí, všude smíchu je a ruchu - léto přišlo! Hejsa! Chuchu! Ohlédnutí

Více

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Ke Dni dětí jsme měli připravené indiánské odpoledne na naší nové zahradě, na které jsme se všichni velmi těšili. Děti s rodiči měli plnit různé úkoly a vyrábět si indiánskou

Více

V rámci komunitní práce na ulici U Cukrovaru, proběhlo od počátku letošního roku již několik akcí.

V rámci komunitní práce na ulici U Cukrovaru, proběhlo od počátku letošního roku již několik akcí. V rámci komunitní práce na ulici U Cukrovaru, proběhlo od počátku letošního roku již několik akcí. Tvořivé dílny a výlety pro rodiče s dětmi Pravidelností se staly tvořivé dílny pro maminky s dětmi do

Více

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 a Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Prázdninový provoz na oddělení dětské neurologie, psychiatrie

Více

Výroční zpráva Občanského sdružení Bezva prázdniny za rok 2010

Výroční zpráva Občanského sdružení Bezva prázdniny za rok 2010 Občanské sdružení Bezva prázdniny IČO: 270 55 175 www.bezvaprazdniny.cz info@bezvaprazdniny.cz Výroční zpráva Občanského sdružení Bezva prázdniny za rok 2010 1. Vznik Občanského sdružení Bezva prázdniny

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.25/2018 Vážení rodiče a milé děti, čas letí jako voda a my se znovu setkáváme na konci 1. pololetí školního roku.

Více

Zprávičky ze školní družiny

Zprávičky ze školní družiny 7.A POCHOĎÁK Pavel Mikliš Byl to krásný slunečný den (byla celkem zima :D ) všichni jsme spali a najednou jsme si uvědomili! My jdeme dneska na pochoďák!!! Některým se nechtělo, tak zůstali doma. Ale my

Více

Click here to get your free novapdf Lite registration key

Click here to get your free novapdf Lite registration key Slovo šerifa Ahoj Kamarádi. Tak nám jaro už pomalu končí a konečně držíte v rukou další číslo oddílového obšťastníku, které je ta trochu šité horkou jehlou. Ono bylo už skoro hotové, ale nějak se nedostalo

Více

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com Ke konci roku jsme vyrazili na dva projektové dny. Ten první se vztahoval k výuce dějepisu. Učili jsme se totiž o pravěku, tak jsme vyrazili do Prahy do Národního muzea, kde probíhala výstava právě k pravěku.

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Evropský projektový den v Mateřské škole Kly

Evropský projektový den v Mateřské škole Kly Evropský projektový den v Mateřské škole Kly Eva Zemanová, ředitelka školy a kolektiv učitelek MŠ Kly Úvod Dne 30. 10. 2012 proběhl v naší mateřské škole Projektový den. Celým dnem nás provázela včelka

Více

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2013-1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 Chtěli jsme Vás informovat,

Více

Stalo se ve školním roce 2009-2010. ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko

Stalo se ve školním roce 2009-2010. ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko Stalo se ve školním roce 2009-2010 Zde najdete informace o akcích školních družin, které proběhly v minulém školním roce a byla o nich informace na webových stránkách školy ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko

Více

Propozice 32. ročníku Memoriálu Jerry Hodného

Propozice 32. ročníku Memoriálu Jerry Hodného Junák český skaut, středisko Jerry Hodného Napajedla, z. s. Na Kapli 1060 IČO 46276165 763 61 Napajedla Propozice 32. ročníku Memoriálu Jerry Hodného Datum: 3. a 4. 10. 2015 Místo: Napajedla - klubovna

Více

PARKINSON KLUB BRNO PLÁN ČINNOSTI 2015 PRAVIDELNÉ AKCE

PARKINSON KLUB BRNO PLÁN ČINNOSTI 2015 PRAVIDELNÉ AKCE PARKINSON KLUB BRNO PLÁN ČINNOSTI 2015 PRAVIDELNÉ AKCE 1. Rehabilitační cvičení parkinsoniků Tělocvična Každý čtvrtek 15.30-16.30 hod. (v termínech 15.1.-11.6. 2015 a 24.9.-10.12.2015) Tělocvična Sokolu

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

Dopis krále poddaným. Mapa se stanovišti

Dopis krále poddaným. Mapa se stanovišti Pirátské hrátky V pondělí 23. 5. 2016 jsme obdrželi další dopis od našeho krále, ve kterém nás pověřil důležitým úkolem - dopravit zásoby našim přátelům na vzdálené ostrovy uprostřed Žraločího moře. A

Více

Šachy v přírodě 2 Šachy v přírodě 2

Šachy v přírodě 2 Šachy v přírodě 2 Šachy v přírodě 2 Ve sváteční den, 8. 5. 2015, se uskutečnil druhý ročník čelákovické akce Šachy v přírodě. Na začátku akce byl trošku ztřeštěný nápad nenechat děti jen sedět za šachovnicí, ale přimět

Více

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15.

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. První zápas se ZŠ Nad Přehradou prohrála naše děvčata 0:2 po setech 12:15

Více