Radostné a bohaté chvíle s MOHAWKY. IV.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Radostné a bohaté chvíle s MOHAWKY. IV."

Transkript

1 Radostné a bohaté chvíle s MOHAWKY. IV. Vítězslav Čermák Atana 2013

2 Rok Do Po návratu z výpravy mohou být děti špinavé, otrhané, poškrábané, plné jehličí i pavučin. Ale na všechno toto nepříjemné se zapomene ve chvíli, kdy se vrací se zářícími očima na vrch hlavy. Štěstí i radost mají různou podobu.

3 Tajemství Mohawků My Mohawkové nejsme jen tak obyčejným skautským oddílem, jsme Mohawkové a to už něco znamená. U Mohawků se stále něco děje. TAJEMSTVÍ MOHAWKŮ tak byla nazvána sobotní kmenová akce, se stoprocentní účastí všech bojovníků. Z levé strany : Atana, Fík, Ondra, Quingar, Martin. Klečící : Titton, Plavčík. Fotografuje : Kanyatara. Osmý den v měsíci Lednu se scházíme v naší klubovně. Jen Ondra, se o pár minut opozdil. Zapomněl, že je výprava. Dorazil však. Činnost po celý den byla vskutku pestrá, začali jsme deskovou hrou Záchod, smích se nám nelepil na paty, ale provázel nás po celou dobu hry. Následovalo složení rozstříhaného státního znaku a povídání o jeho významu. Desková hra : ZÁCHOD

4 Dnes jsme si dali za úkol vyrobit jednu ptačí budku, uvařit oběd, postavit něco ze sněhu a hry. Výroby budky se zhostili bratři Fík, Quingar a Martin, kde občas chyběla fyzická síla vypomohl Atana. Oběd vařil bratr Plavčík, Titton a Ondra, dobrý pokrm nazvali Tajemstvím Mohawků (recept rádi poskytneme). Všem dohromady radil a pomáhal Atana. Po dobrém obědě následovala četba z knížky Dva divoši od E.T.Setona, kapitola Zkouška odvahy. Odpolední sněhové radovánky přinesli dvě věci, něco jako iglú a mokré oblečení od tajícího sněhu. Po návratu do klubovny a převlečení do suchého oblečení, byl slavnostně bratr Martin přijat do lóže Skřítků, započal tak své stoupání na horu. Následné povídání o busole se soutěží přineslo další poznání doposud to neznámé věci, Setonovu hru vedl a řídil bratr Plavčík, mezitím byla dokončena budka pro ptáky. Na příští klanové schůzce bude umístěna do zahrady. Bratři Titton a Quingar rovněž splnily po dvou Totolanech z úkolu Slož hlavolam. Blíží se tak k poslednímu šlechtickému stupni STRÁŽCE OHNĚ. Na této výpravě byl do funkce Šestníka potvrzen všemi hlasy bratr Plavčík a bratr Quingar byl zvolen podšestníkem. Jednodenní výprava získala známku 1,5 a mužem výpravy se stal bratr Plavčík. Výpravy se účastnil bratr : Plavčík, Quingar, Fík, Titton, Ondra, Martin, Kanyatara a Atana. Atana

5 Mohawské koupáníčko Mohawské koupáníčko patří již k tradičním akcím kmene. Je uskutečňováno několikrát do roka. Cílem Koupáníčka je nejen radost, zábava a hry v plaveckém bazénu, ale i procvičení plaveckých schopností členů kmene Mohawk. Tak tomu bylo i sobotní slunečný mrazivý třicátý den měsíce Silné zimy. Ve dvě hodiny odpoledne vchází šest bratrů Mohawků do Příbramského Aquaparku, aby zde prožili skvělou jeden a půlhodinku. Přišel Kanyatara, Plavčík, Titton, Fík, Jonáš a Atana. Quingar, Ondra a Martin jsou bohužel nemocní a tak nemohli přijít škoda. Vstupní obligátní ceremoniál (vstupenky, převlečení do plavek, osprchování) byl za námi během chvilky. Voda v bazénu je fajn, avšak bratři využili napřed oba dva tobogány.

6 Po jejich kontrole funkčnosti vzali útokem bazén, užívali jsme si vody, jak jen to šlo. Na pořad přišla i pára a vířivky. Oblíbenou atrakcí po toboganech se již stala vodní klouzačka. V závěru pobytu v Aquaparku našel bratr Titton v malém bazénu spínací špendlík, snad si někdo sepnul plavky a potom mu špendlík upadnul do vody Čas v bazénu uplynul jako pověstná voda, k tradicím Koupáníčka patří i závěrečný čokoládový nápoj, jenž je odměnou za dobré prožité odpoledne. A co čeká skautský oddíl Mohawk v měsíci Oslepujícího sněhu? Víkendová výprava do světa Železnice a Čokoládového muzea. Atana.

7 Mohawská sobota s Tee-pe Mohawská sobota je již v pořadí několikátou půldenní akcí kmene. Soboty jsou vyhrazeny pro drobnou leč bohatou činnost bratrů v kmeni. Tak tomu bylo i v sobotu 19.Února. Bojovník Fík představil kmenu své nové Sněmovní roucho i s legendou k rouchu. Velmi pěkné. Během noci napadl sníh, to však nebránilo Mohawkům umístit na vysokou Hrušeň novou ptačí budku. Časem uvidíme, kdo se v ní zahnízdí. Jednou z hlavní činností dne byla výroba papírového modelu Týpí z časopisu ABC číslo 22, ročník 23 (1979). Počáteční nezdary a neohrabané prsty proměnili papír v dobré modely Týpek a někteří bojovníci kmene zvládli i stavbu Totemu. Vše se potom naaranžovalo do vík od krabic, zde se projevila fantazie každého z nás. Mohawkové však neseděli pouze v klubovně, ale také využili sněhové nadílky a postavili pár sněhových hradů pro budoucí sněhovou bitvu.

8 Jednou ze skautských dovedností je také rozdělání ohně ve ztížených podmínkách. Sníh nám je připravil dokonale, pokus bojovníků kmene rozdělat oheň ztroskotal na maličkostech. Příště se to však podaří. A tak došlo na sněhovou bitvu. Závěr Mohawské soboty patřil dokončení modelů týpek, povídáním o významu Gilwerského kruhu a co to je, různým soutěžím o velmi cenné body a úklidu. Mužem výpravy byl zvolen bratr Ondra, známka výpravy JEDNIČKA. Mohawská sobota byla ve znamení 100% účasti bojovníků kmene. Atana Tuto vystřihovánku jsme tvořily, takhle to má vypadat. Obrázek je z Internetu.

9 Mašinky a Pralinky Mašinky a Pralinky, tak takovýto název získala výprava Mohawků do expozice Svět železnice a Čokoládového muzea. Naše víkendová výprava ( ) započala jízdou vlakem z Příbrami do Prahy a do klubovny Gatagewy, kde jsme byli ubytovaní. Naše cesta vedla trochu oklikou, avšak do klubovny jsme se dostali. Inu když Praha potmě vypadá jinak než ve dne. Páteční večer využíváme k několika hrám a pak je potřeba jít spát. Sice nás trochu ruší dunivá hudba z přilehlé zkušebny, ale spí se dobře. Sobotní brzké ráno nás všechny popohání k odchodu do Světa železnice a do muzea Čokolády, snídáme, oblékáme skautské kroje a před devátou hodinou jdeme. Svět železnice přináší velmi hluboký zážitek pro každého z nás. Na velké ploše se rozprostírá mnohé kolejiště propracované do všech detailů a ve všech podobách. Jsou zde skloubena všechna roční období i denní doby. Veškeré modelové kolejiště řízené počítačem vytváří noční pohled na železnici i na její noční provoz. Snad každý bratr Mohawk má doma Lego a tak se všichni těšily na kolejové LEGO. A bylo se na co dívat.

10 Kluci Mohawkové nevěděli kam se jít dřív podívat nebo na co se dívat, aby jim nic neuniklo. Mnohý z nich zatoužil mít ten či onen model u sebe doma. Expozici doplňovali i papírové modely nebo modely řízené elektronikou. V samostatné místnosti byla i Lego herna, bratři ji nenechali zahálet.tři a půl hodiny ve Světě železnice je tak trochu málo. Další naše cesta Prahou vede do muzea Čokolády. Hned v úvodu získávají kluci herní plán a návod. V každém oddělení je jeden obrázek a k němu se musí do herního plánu přilepit příslušná nálepka. Součástí expozice je i ukázka výroby Pralinek s ochutnávkou, to se nám velice zamlouvalo. Ke konci prohlídky jsme se podívali na krátký film o výrobě čokolády. Před návratem do klubovny se zastavujeme v MC Donaldu, kde si kupujeme hlad. Sobotní odpoledne využíváme k prohlídce vrchu Vítkov a přilehlého pěšího tunelu. Cestu si zpestřujeme malým házecím míčkem v památníku na Vítkově, navštěvujeme výstavu s názvem Zlatá šedesátá. Jedná se o přehled techniky, vědy, zemědělství i běžného lidského života v šedesátých letech. Zde bratři mohli nahlédnou do dětství svých rodičů a i do denního života svých babiček i dědečků. Sobotní večer v klubovně hrajeme další napínavé hry, ale den byl dosti náročný a tak po večeři jdeme spáti. Neděle byla věnována dovednostem a hrám v klubovně Gatagewy. Každý z Mohawků se snažil nasbírat v závěru měsíce co nejvíce bodů. Mužem výpravy byl zvolen bratr Ondra a známkou výpravy se stala jednička. Vlak nám odjíždí z Hlavního nádraží po půl čtvrté odpoledne, přišli jsme jen tak akorát na odjezd. Vítězslav Čermák - Atana

11 Sobota s hlavolamem Ježek v kleci Dlouho očekávaná akce našeho skautského oddílu Mohawk Den s ježkem v kleci, se uskutečnila ve sluncem naplněnou sobotu 12. Března. Na soutěž ve vyjímání ježka - proslulého hlavolamu z Rychlých šípů, přišlo z řad veřejnosti deset účastníků. První hosté se pokusili vyjmout Ježka z klece již krátce po zahájení Dne s ježkem v kleci. Většinu návštěvníků tvořili rodiče s dětmi. Pro soutěž byli připraveni tři druhy hlavolamu Ježka v kleci, dřevěný, kovový a plastový. Každý druh mněl svou obtížnost a ne každému vyhovoval třeba dřevěný nebo kovový hlavolam. Avšak soutěžící se alespoň pokusili dostat toho svého ježka z klece. Nejrychlejšího času dosáhl Josef Choura (11) z Příbrami. Šest vteřin stačilo k vyjmutí kovového ježka z klece. Ani děvčata se nedala zahanbit a devatenáct vteřin pro vyjmutí ježka potřebovala Eva Zeisková (9) rovněž z Příbrami.

12 Pro návštěvníky byl také připraven doprovodný program, střílení z luku, házení míčkem na placky, vrhání hadů do okna, bludiště, kvíz o Jaroslavu Foglarovi a mnoho dalšího. Nikdo se tedy nenudil ani nezahálel. U Mohawků se stále něco děje. V průběhu dne se na soutěž přijeli také kamarádi z Pražské pobočky SPJF, Alpín a Vojta. Popovídali jsme si, nahlédli do činnosti Mohawků a s přáním mnoha dalších úspěchů a činností jsme se s nimi rozloučili. Mohawkové samozřejmě také soutěžily ve vyjímání ježka z klece, nejlépe si vedl bratr Failon, za devět vteřin vyndal ježka z klece. Po ukončení soutěže Mohawkové nadále pokračujeme ve svém programu. Ke slovu přišli dovednosti jednotlivců i dvojic. Ať už to byla lesní atletika, vis na rukou, Setonův běh, uzlování, hod papírem, skákání přes švihadlo nebo řezání polene či jiné dovednosti, každý v něčem dosáhl úspěchu a získal několik cenných Totolanů do svého stoupání na horu. Den se přiblížil k noci a tak další činnost pokračuje v klubovně. Večeři připravil a výbornou krmi uvařil bratr Kanyatara. Kdo mněl krmi z domova, baštil krmi z domova. Večer bez kytary nebo četby z Rychlých šípů by nebyl dobrým Mohawským večerem, ke slovu přišli také básně a říkanky. Říkanky byli sice z knížek, ale básně již napsali sami bratři Mohawkové (1. až 3. třída ZŠ) a tak získali další Totolany. Neděli naplňujeme malým výletem do okolí průmyslové části Příbrami, pod masokombinát.

13 Podívali jsme se, jakým způsobem jaro přichází do krajiny a viděli i soutok čisté vody Příbramského potoka se zaolejovanou mrtvou hnědou vodou z průmyslové části Příbrami. Dál již život v potoku nebyl. Potok se dále vlévá do Litavky, Litavka do Berounky, Berounka do Vltavy, Vltava do Labe a Labe se vylévá do moře. Po návratu uklízíme svou klubovnu, balíme svou batožinu, vyhlašujeme výsledky bodování a hrajeme své hry na zahradě u klubovny. Mužem sobotní a nedělní části Dne s ježkem v kleci se stal bratr Plavčík, známkou výpravy je dvojka. Den s ježkem v kleci byl připraven ve spolupráci s městským úřadem Příbram a Sdružením Přátel Jaroslava Foglara. Atana

14 Mohawkové v Příbramské teplárně Dnešní 79. klanová schůzka byla věnována exkurzi a prohlídce Příbramské teplárny. Ve čtyři hodiny odpoledne se scházíme před vrátnicí teplárny. Zde si nás vyzvedává bratr Atana a společně s p.uherkou (bezpečnostní technik) začíná naše cesta po teplárně. Napřed navštěvujeme hlubinné složiště uhlí, pak procházíme okolo chladících věží a nakonec vstupujeme do kotelny. Zde se vezeme výtahem, až do míst kam po pasech putuje uhlí, do zauhlení. Nahlédli jsme z výšky dvaceti metrů na kotle a opět jedeme výtahem až na druhé patro. Navštěvujeme velín teplárny, zde se nám hlavně líbí akvárium s rybičkami. Naše další cesta vede okolo kotlů na šesti metrech a potom již jdeme k turbíně a generátoru. Zde naše prohlídka teplárny končí. Teď už víme co je to za vysoký komín nedaleko nádraží. A kdo se z Mohawků podíval do Příbramské teplárny? Všichni Mohawkové. Titton, Alaseon, Failon, Fík, Plavčík, Quingar, Ondra, Pepa, Kanyatara, Šingas a Atana. Atana

15

16 Proutková sobota Sobota 26 dne měsíce KDY HUSY SNÁŠEJÍ VEJCE, přinesla menší výpravu dobrovolníků na proutky. Sice se blíží Velikonoce a tak si mnohý pomyslí - Á kluci šli na vrbové proutky na pomlázky - není tomu však tak. Vypravili jsme se s bratry Tittonem, Ondrou a Plavčíkem, na proutky pro proutkové postele. Inu na letním táboře se ve stoje spát nedá a taková proutkovka je dobrá a příjemná věc. Nedaleko za Příbramskou nemocnicí v rumišti kde si příroda plní úkol zakřovit a zanáletovat tuto navážku, se dáváme do díla. Bojovníci Mohawků byli seznámeni s nůžkami na křoviny a s pilkou. Jejich poučení, že nemocnice je nedaleko, ale dnes se tam nepůjde - protože by to dnes bolelo. Se, s radostí a nadšením, že si mohou ustřihnout svůj prst se vrhli do opravdového náletu Jasanových a Javorových kmínků - proutků. Neuplynula ani hodinka a z místa boje v džungli si odnášíme velký balík dvoumetrových prutů do klubovny. Co se však nestalo, malá pilka na větve zůstala na místě- zapomnělo se na ní. Je sice stará, avšak stále pracuje. A před proutkovou výpravou byla dobroušena. ( Atana se pro ní vrátí ). V klubovně zanecháváme balík prutů a odcházíme směrem k Příbramskému potoku na Vrbové proutky. Opět nejdeme vyrábět pomlázku, ale píšťalku. Tato ryze klukovská dovednost před

17 nástupem počítačů i jiných vymožeností se již asi vytratila. My si ji vyzkoušeli. Zatím se nám nedaří. Chce to čas. Zbývá chvilka do ukončení proutkové výpravy. Bratři Mohawkové ji využívají ke svým ŘÁDÍCÍM hrám na zahradě klubovny a posléze zkoušejí několik druhů transportu raněného. Den byl príma. Další bude taky. Atana, Plavčík, Titton, Ondra

18 Divadelní noc s ANDERSENEM a nejen v divadle. Jedenáctý ročník Noci s Andersenem se uskutečnil první víkend v Dubnu. Z prvního na druhého Dubna se sešlo ve všech pobočkách knihovny Jana Drdy, i ve vlastní knihovně J.D. na šedesát dětí věku sedm až dvanáct let. Do knihovny Jana Drdy na nám. T.G.Masaryka přišlo prožít Noc s Andersenem osmnáct dětí a kompletní kmen Mohawk. Jejich první činností bylo přijít do divadla Antonína Dvořáka spolu se svými knihovnicemi a sejít se zde i s ostatními dětmi z poboček knihovny Jana Drdy. Což se nám povedlo. Následné tři hodiny všichni prožili v divadle a opravdu zážitek na celý život, tam se jen tak nepodíváte. Rozdělili jsme se na tři skupiny a s klíčnicí Cecilkou prošla každá skupinka celé divadlo od sklepa až téměř po půdu. Navštěvujeme kostymérnu, šatny herců, vlásenkárnu, depozit věcí, kreslírnu, zákulisí jeviště a jiné tajemné prostory. Viděli jsme koně i obří trus. V předsálí divadla máme možnost hrát různé hry, nafukovat spoustu balónků, dozvědět se více informací o divadle a nebo se u stánku se živou Kobrou občerstvit dobrotami, které vydával s úsměvem a radostí sám pan ředitel divadla. A tak Velké poděkování patří panu řediteli divadla a jeho spolupracovnicím za nádherný a poutavě prožitý večer. Je téměř deset hodin večer a jednotlivé skupinky se vzájemně loučí a odcházejí do svých knihoven, aby pokračovali v Noci s Andersenem. I v knihovně Jana Drdy na nám. T.G.Masaryka tomu tak bylo. Po příchodu a odložení některých věcí a rozdělení do družin s názvy hrdinů Čtyřlístku Myšpulíni, Fifinkové, Bobíci a Pinďovci, se scházíme ve dvoře knihovny u ohně a opékáme buřty.

19 Po posledním buřtu se mezi regály hrají hry, uskutečňují se letecké i jiné soutěže. Půlnoční dort je Medovníkem a dobrým, potom jednotlivci nebo dvojce odcházejí do tajemného sklepení pro svůj poklad. Hry a dovádění pokračuje skoro až do druhé hodiny ranní, potom se děti ukládají k spánku až do bílého rána. V noci taky pracovali šikovní trpaslíci, kteří upekli k snídani lahodné koláče. Vítězem nebo vítěznou družinkou Noci s Andersenem se nestal nikdo. Ve hrách zvítězili všichni účastníci. Poděkování za uskutečnění Noci s Andersenem, patří knihovně Jana Drdy a jejím pobočkám, divadlu Antonína Dvořáka, městskému úřadu Příbram, všem dalším sponzorům a činovníkům skautského oddílu kmen Mohawk. Již teď se všichni těší na další ročník Noci s Andersenem. Atana

20 Proutková sobota s Plešivcem Dobře prožitý víkend ( ) měla výprava s názvem PROUTKOVÁ SOBOTA S PLEŠIVCEM. Nejen, že se jednalo o dobrovolný podnik, ale i setkání se staršími bývalými členy Mohawků přineslo pro současné mladší Mohawky dar hlubšího poznání hry LAKROS. Po většinu sobotního dne a v podvečer neděle Mohawkové zkoušeli a hlavně chtěli hrát Lakros. V pátek jak už bylo řečeno se sešli bývalý MOHAWKOVÉ, jenž se ke svému kmenu stále hlásí. Setkání deseti starších Mohawků začalo společným Lakrosovým utkáním, které rádi shlédli současní mladší Mohawkové. Potom se vzpomínalo na staré časy a povídalo se až do okamžiku opékání buřtů. Výsledkem je příprava dalšího setkání starších Mohawků. Zbytek pátečního večera již jen hrajeme dvouroční hru Cestu. Ke spánku nás dovedla četba z knížky od J.F. Dobrodružství v temných uličkách. Vstáváme po půl osmé, venku svítí sluníčko a ranní ptáci začali svůj koncert již po půl třetí hodině ranní. Sobotní den je průběžně věnován výrobě stavu na tkaní proutkového lůžka a utužení dovednosti vaření na otevřeném ohni. Obojí se vydařilo. Bojovník Plavčík v úvodu několikerého zapalování ohně pronesl bájnou větu : Vy seďte, já to zapálím a vy se dívejte. Co potom následovalo vědí pouze přímí účastníci. V odpoledních hodinách po dokončení jedné proutkovou, nás pořádná bouřka s krupobitím zahnala do klubovny, nastal čas her, plnění stezky Korálkových činů a čekání na čas k odchodu do

21 plaveckého bazénu. I když by se zdál čas jeden a půl hodiny dlouhý, tak v bazénu je to moc krátká doba. Tobogán, velký i malý bazén, vířivka a pára, kdo to má stihnout vše projít a užít si. Večer byla otevřena nová stolní hra STÍNADLA, hra je na motivy příběhů Jaroslava Foglara a před několika roky vyšla v časopisu Skaut Junák. Její Mohawskou podobu ve formě krabičky, herního plánu a žetonů jí vtiskl bratr Šingas. Stínadla se hrála v průběhu víkendu několikrát. Četba na dobrou noc z knížky Dobrodružství v temných uličkách od J.F., ukončila sobotní na zážitky bohatý den. Neděle prvního Května se zdá být zamračená a slibuje déšť, Mohawkové však odjíždějí na Plešivec u Jinců. Hlavním cílem je najít Skálu Skřítků a zjistit stav kempu. Což se povedlo, již teď víme, co pro budoucí výpravu bude kemp potřebovat. Putování po okolí Plešivce je v drobně zamlženém počasí osvěžující, navštěvujeme Smaragdové jezírko a i několik studánek v okolí. U Viklanu, jenž se neviklá máme menší přestávku. Závěrečnou část cesty provází několikrát opakující se národní písnička a státní hymna Kde domov můj. Bratři Mohawkové se její text naučili v minulém týdnu a sami od sebe si ji rádi zpívali. A také znají Slovenskou část státní hymny. Návrat do klubovny byl již za svitu sluníčka. I když by se zdálo, že budou unavení, tak opak byl pravdou, hra v Lakros je tomu důkazem. Teď několik důležitých údajů : bojovník Failon dosáhl čtvrtého šlechtického stupně Strážce ohně - v lóži Skřítků, bojovníci Plavčík a Titton dokončili dvouletou celoroční hru CESTA dostali se do cíle. Mužem výpravy se stal bojovník Neználek. Známka výpravy je 1,25. Atana

22 Slib Vlčat z kmene Mohawků Po dlouhých letech nadešel kmenový slavnostní okamžik, Slib Vlčat. V sobotu sedmého Května se scházíme v odpoledních hodinách u klubovny, abychom za nedlouho odešli směrem na Třemošnou. Bratři Fík a Quingar, jenž splnily stezku Vlčat a v kmenu Mohawků a svou dobrou činností prokázali, že jsou dobrými bratry a členy kmene, složily v lesích nedaleko Třemošný svůj slib Vlčat. Na své skautské košile si našijí jak slibového Vlčka tak i znak kmene Mohawků. Bratři Fík a Quingar, učinily svůj první velký krok stát se skauty. Spolu s nimi se slibu účastnili bratři Alaseon, Failon a Atana. Cesta na předem určené místo netrvala dlouho a byla zpestřena pozorovací hrou. Při zpáteční cestě na jedné zastávce budujeme v potoce hrázky a cvičíme čtení u mostu přes Litavku. Také procházíme okolo pozemku garáží Autobusů, který je ohraničen pneumatikami z nakladače i menšími z osobních aut. Hoši si hned usmysleli, že si každý z nich domu přinese jednu pneumatiku. Nebylo jim to však Atanou schváleno. Vždyť jít s pneumatikami přes rušnou část města Příbrami a přes několik křižovatek by nebylo to pravé bezpečné. Teprve nedaleko klubovny tam kde v křoví u Dolní Obory se skládka černá, pár pneumatik se také nachází a jen jedna z nich putovala až do klubovny Mohawků. Cestou již bratři Mohawkové

23 uvažovali kdo si jí vezme domů a čí bude, rušná debata. Stačí si představit radost maminek z pneumatiky v dětském pokojíčku v panelovém domě. Nakonec se hoši domluvili, že pneumatiku darují Plavčíkovi, jenž si jí zaslouží, když je teď nemocný. Zabalí ji, namalují na papír srdíčko s přáním a pak mu jí dají. Zde je část rozhovoru hochů : První bratr : dáme ji Plavčíkovi, protože je citlivej, na takové věci je citlivej Druhý bratr : alergický? První bratr : né, citlivý, je teď s tou rukou moc citlivý. A zaslouží si to Po návratu do klubovny a uložením pneumatiky za klubovnu, pokračujeme hrou Stínadla a také dvouroční hrou Cesta, která se pomalu blíží k svému cíli. Kmen Mohawků má bohatou kroniku a do ní se bratři Fík a Quingar zapsali pod krátký text o Slibu Vlčat. I my ostatní jsme přidali svůj podpis. Je čas jít spát, četba z knížky Stínadla se bouří od Jaroslava Foglara, bratry Mohawky ukolébala k spánku. Atana

24 mistrovství Jižního kříže KLOKANÍ KAPSA Putovní pohár z otevřeného mistrovství Jižního kříže Klokaní kapsy, putoval se svým novým vítězem do Smolotel u Příbrami. Vyhrál jej Matěj Dvořák - Fík (9), který je rovněž členem skautského oddílu Mohawk a jak sám řekl, takové ocenění skutečně nečekal. Ještě jeden bratr z kmene Mohawk si odnášel medaili za třetí místo, a tím je Jirka Špindler Plavčík. Hoši taky na Klokaní kapsu dost těšili a užili si jí jak jen mohli. Klokaní kapsa se tradičně konala na Novém rybníce pátého Června, slunečná neděle přivedla padesát dva dětí a jejich rodiče k zápolení v desetiboji.

25 Deset disciplín, několik věkových kategorií a vítězem se samozřejmě stal každý, kdo se rozhodnul si zasportovat v lukostřelbě, foukání šipek, sestřelování plechovek vodou, sbírání míčků pomocí lakrosek, luštění hlavolamu, zdolávání lanové překážky, v rybolovu a v dalších utkáních. Hodnotili se zvlášť kluci a zvlášť holky, z nejpočetněji věkově zastoupené kategorie vzešel celkový vítěz Klokaní kapsy, Matěj Dvořák ze Smolotel. Závodníci po absolvování závodu a odevzdání průvodní kartičky mohli využít bohatý doplňkový program, různé pohybové aktivity a hry. Klokaní kapsu každoročně pořádá OS Klub Pathfinder, Q-klub Příbram a skautský oddíl Kmen Mohawk. Příští ročník se bude opět konat na Novém rybníce a každý má šanci si putovní pohár odnést za trochu zápolení domu. Atana

26 Dešťové tvoření Mohawků Dešťové tvoření kmene Mohawk se uskutečnilo 17 až 18 dne měsíce Jahod Června. Čtvrtá hodina slunečného pátečního odpoledne přivítala šest Mohawků z deseti. Chybějící jsou na škole v přírodě, na rodinné slavnosti a taky churaví. O tomto víkendu máme v plánu obnovit nátěr několika prolézaček, kmenové káry a uskutečnit několik zahradnických činností. To vše na nás čeká až v sobotu 18. Června. Teď v pátek si užíváme s detektorem kovů, každý má šanci nalézt skrytý poklad v zemi. Bratr Fík má štěstí veliké, nalezl autíčko Angličáka a plně funkčního. Bratr Titton nalezl ozdobné kování klíčové dírky z mosazi. A tak dál. Ve večerních hodinách hrajeme Stínadla a plníme nejrůznější úkoly. Jedním z nich je i hádání názvu věci a k čemu slouží, okolo stolu kolovala kabelová zásuvka, její nový odborný název je SOSACÍ ZÁSUVKA nebo-li CHODÍCÍ ZÁSUVKA. Mnoho bodů se dalo získat v odpovědích na znalostní otázky z celého vědění lidstva. Hra - Rychlí jedlík - je natolik akční, že fotky jsou rychlostí hochů rozmazané, inu Bonduel kukuřička, chutná VŠEM. Na závěr dne před usnutím si čteme z knížky Prevít několik menších kapitol, vždy

27 Anglicky a k tomu Český překlad. Příhodám, které uskutečňuje třinácti měsíční kluk, se musí smát každý, takže ze spánku zatím nic nebylo. Noční bouře rozhodla o změnách v naší sobotní činnosti. Nejenže bouřilo a blýskalo se, ale taky nějaká Veverka začala rejdit a běhat po půdě klubovny, potom se snažila dostat ven a zase zpátky, drápala se po venkovní stěně jak jen mohla. Po krátké chvilce prostory půdy opustila. Nebo to byla Kuna? Rámus nadělala pořádný, v nočním tichu bouře a blesků strašila Mohawky. Je ráno a prší, natírat mokrý kov nelze a během dne přeprchá pořád. Zbývají drobné zahradnické činnosti, vysrpení houževnatého náletu, srovnání několika muldek a vyřezání pařezů, které vyčnívali nad terén. I v klubovně pracujeme, je potřeba umýt okna a z půdy sundat bedny s proutkovkami, které se povezou na letní tábor. Dnes se k nám také přidali i dva kamarádi našich Mohawků a natolik se jim kmenová činnost líbí, že přijdou i na další schůzku coby nový členové kmene Mohawk. Na přípravě obědu se podílejí všichni, hlavními kuchaři jsou však Plavčík a Titton.

28 V odpoledních hodinách venku stále prší, Mohawkové nemají však vody dost a odcházejí do aqaparku. Začalo další Mohawské koupáníčko. V bazénu je skoro prázdno a tak pro naše koupáníčko je velký prostor. Jen bratr Fík se nekoupal, ne že by nechtěl, ale zapomněl si vzít plavky. Zpátky do klubovny také jdeme ve vodě, tedy v dešti. Zanedlouho bude konec této výpravy, zbývá zvolit muže výpravy a známku výpravy. Mužem výpravy je Neználek a známka výpravy je 1,2. Tedy velmi dobrá akce to byla. Atana

29 Mohawský Vystrkov Mohawský Vystrkov byl další vydařenou akcí kmene Mohawk. I když o prázdninách a po letním táboře se pobytu na Vystrkově účastnili pouze dva tři Mohawkové. Atana, Titton a Quingar. Ve společnosti bratra Kazbundy a sester Katky a Katky i jejich dětí, prožili mnohou radovánku, hodně koupání v přehradě, sběr spousty hub, hráli pro děti loutkové divadlo s velkým úspěchem, no jednoduše řečeno si část svých prázdnin užily. Navštívily také letní tábor na Hradišti, kde táboří skautky z Březnice. A bratr Titton zde nedaleko na Medvědí skále složil svůj slib Vlčete. Domů si odváželi mimo mnoha zážitků taky dost suvenýrů v podobě hub, kamínků a šišek. Atana

30

5.LEDNA SPORTOVNÍ DOPOLEDNE V LEŠTINSKÉ TĚLOCVIČNĚ

5.LEDNA SPORTOVNÍ DOPOLEDNE V LEŠTINSKÉ TĚLOCVIČNĚ 5.LEDNA SPORTOVNÍ DOPOLEDNE V LEŠTINSKÉ TĚLOCVIČNĚ Pod vedením Wyominga se uskuteční první kmenová akce v novém roce. Zahrajeme si hry, zkusíme si splnit další OP a dojde také na nějaký ten turnájek mezi

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry,

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry, Duben 2016 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz Nazdar bratři a sestry, Začal duben. Přichází jaro. Kvetou bledule, a ptáci, kteří se vrátili z teplých krajů, už cvrlikají pod okny. Roste

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

Co najdete v tomto čísle: O oddíle - Registrace strana 2. O středisku strana 3. Z uplynulých akcí strana 4. Plány akcí na 2. pololetí strana 5-6

Co najdete v tomto čísle: O oddíle - Registrace strana 2. O středisku strana 3. Z uplynulých akcí strana 4. Plány akcí na 2. pololetí strana 5-6 Co najdete v tomto čísle: O oddíle - Registrace strana 2 O středisku strana 3 Z uplynulých akcí strana 4 Plány akcí na 2. pololetí strana 5-6 Pozvánka na akci strana 7 Úvodní slovo Vážení rodiče, posíláme

Více

1. Den (sobota) - SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ TOTEMU - SLAVNOSTNÍ VZTYČENÍ TÁBOROVÉ VLAJKY za zvuku táborové hymny - ÚVODNÍ SEZNAMOVACÍ DISKOTÉKA

1. Den (sobota) - SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ TOTEMU - SLAVNOSTNÍ VZTYČENÍ TÁBOROVÉ VLAJKY za zvuku táborové hymny - ÚVODNÍ SEZNAMOVACÍ DISKOTÉKA 1. Den (sobota) PŘÍJEZD vstupní zdravotní filtr ROZDĚLENÍ DO ODDÍLŮ - ubytování dětí, vedoucích a praktikantů - kontrola počtu dětí - vybalení věcí, seznámení s režimem a s dislokací tábora, - kontrola

Více

VÝPRAVY A AKCE KMENE. Strá nká 1

VÝPRAVY A AKCE KMENE. Strá nká 1 Kmen Ťapáč Liga lesní moudrosti Zázvorkova 1999, Praha 13 - Lužiny www.tapac.webnode.cz VÝROČNÍ ZPRÁVA KMENE ŤAPÁČ ROK 2014 Tento dokument obsahuje výroční zprávu kmene Ťapáč za uplynulý rok. Jsou zde

Více

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo.

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo. Tento týden jsme strávili v Austrálii. Počasí tomu skoro odpovídalo, v pondělí a v úterý bylo ještě hodně mokro, ale od středy panovalo skoro jarní počasí. Pondělí V pondělí nás překvapilo příjemné teplo,

Více

Březen měsíc čtenářů 2018 v Místní lidové knihovně Kostomlaty pod Milešovkou [1]

Březen měsíc čtenářů 2018 v Místní lidové knihovně Kostomlaty pod Milešovkou [1] Březen měsíc čtenářů 2018 v Místní lidové knihovně Kostomlaty pod Milešovkou [1] Autor: BLÁHA, Miroslav [2], BLÁHOVÁ, Hana [3] Číslo: 2018, ročník 27, číslo 1 [4] Rubrika: Celostátní akce [5] Klíčová slova:

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku!

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! www.sport-jedlova.cz fb: Adrenalin park Jedlová tel.: 722 233 322, e-mail: simona@sport-jedlova.cz, bara@sport-jedlova.cz

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA č. 4/2017. (V Plzni ) Noc s Andersenem proběhla v Knihovně města Plzně v duchu Čtyřlístku

TISKOVÁ ZPRÁVA č. 4/2017. (V Plzni ) Noc s Andersenem proběhla v Knihovně města Plzně v duchu Čtyřlístku TISKOVÁ ZPRÁVA č. 4/2017 (V Plzni 03. 04. 2017) Noc s Andersenem proběhla v Knihovně města Plzně v duchu Čtyřlístku Desítky tisíc dětí i dospělých letos nocovaly v knihovnách v rámci Noci s Andersenem.

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

ORLÍ PERO Historie a tradiční podniky kmene,l-01

ORLÍ PERO Historie a tradiční podniky kmene,l-01 ORLÍ PERO Historie a tradiční podniky kmene,l-01 sepsané Orlí pero, má dvě verze. Základní a rozšířenou. Vítězslav Čermák Atana Základní stručné údaje Historie a tradiční podniky kmene,l-01 Vznik oddílu

Více

Duben Rytířská robinsonáda v Hostinném Na naši pravidelnou jarní výpravu jsme se tentokrát vydali do Hostinného. Během této výpravy jsme navštívili i naše letní tábořište nedaleko Svaté Kateřiny a samozřejmě

Více

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15.

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. První zápas se ZŠ Nad Přehradou prohrála naše děvčata 0:2 po setech 12:15

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

Turistický zpravodaj si můžete stáhnout ze stránek Klubu českých turistů v Kralupech nad Vltavou nebo si ho nechat zasílat em.

Turistický zpravodaj si můžete stáhnout ze stránek Klubu českých turistů v Kralupech nad Vltavou nebo si ho nechat zasílat  em. Časopis Turistický zpravodaj je občasník Klubu českých turistů v Kralupech nad Vltavou. Přináší informace o akcích jím pořádaných a připravovaných a informuje i o dalších zajímavých akcích v okolí. Turistický

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2015 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Dominika Zábranská Hospodář: Dominika Zábranská Zdravotník: Kateřina Švorcová Organizační práce a členská základna

Více

43. ODDÍL SKAUTŮ MODRÝ ŠÍP KONTAKT

43. ODDÍL SKAUTŮ MODRÝ ŠÍP KONTAKT 43.oddíl skautů Modrý šíp INFORMACE O 43. ODDÍL SKAUTŮ 43. oddíl skautů Modrý šíp je určen pro chlapce ve věku 9 až 17 let. MODRÝ ŠÍP Oddíl je součásd skautského střediska Modrý šíp, které sídlí v Ostravě

Více

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 V letošním školním roce se naše ZŠW Pardubice s podporou Magistrátu města Pardubic stala organizátorem tradičních olympijských her pro žáky pátých

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas!

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! U nás se poslední měsíc nesl v duchu končícího školního roku a blížících se Vánoc. Výletovali jsme, uklízeli, učili se na závěrečné zkoušky, psali závěrečné zkoušky, loučili

Více

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát V měsíci červnu jsme měli možnost hned 3x oslavit Den dětí. Poprvé se tomu tak stalo 1. 6. ve venkovních prostorách ZŠ Daneta.

Více

KVĚTEN Vrchol sportovních her 4x4 za účasti našich žáků, výměnné pobyty s partnerskými školami z německého Mellendorfu a Wittenbergu nebo další z barevných dnů v 1.A... To je jen ochutnávka aktivit naší

Více

Blzecký občasník 06 / 2015

Blzecký občasník 06 / 2015 Blzecký občasník 06 / 2015 ZPRÁVY ZE ZASTUPITELSTVA V pátek 22.5.2015 na svém zasedání zastupitelstvo obce, schválilo uzavření smlouvy o poskytnutí úvěru 4 miliony Kč s Českou spořitelnou, úvěr budeme

Více

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ)

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Tannenlohe 24.4.-28.4.2017 PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Společný příjezd 14 českých a 10 německých žáků do ubytovacího střediska Tannenlohe u Falkenbergu v Bavorsku. 1. den Po ubytování jsme

Více

FOTBALOVÝ KEMP ITÁLIE

FOTBALOVÝ KEMP ITÁLIE FOTBALOVÝ KEMP ITÁLIE Na fotbalový kemp u moře se každoročně sjíždějí hráči z celé České republiky. Velkou výhodou je poloha našeho zázemí. Hotel se nachází 150 metrů od písečné pláže. Pozvolný vstup do

Více

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Magistrát města Chomutova ve spolupráci se zapsaným spolkem RADKA připravil ve dnech 20. - 21. 5. 2017 víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské

Více

Výroční zpráva Občanského sdružení Bezva prázdniny za rok 2010

Výroční zpráva Občanského sdružení Bezva prázdniny za rok 2010 Občanské sdružení Bezva prázdniny IČO: 270 55 175 www.bezvaprazdniny.cz info@bezvaprazdniny.cz Výroční zpráva Občanského sdružení Bezva prázdniny za rok 2010 1. Vznik Občanského sdružení Bezva prázdniny

Více

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p LEDEN Leden je ve znamení konce pololetí, ale také nového začátku... Naše škola začala hledat svoje nové prvňáčky, a že se jí v tom daří! Nové pro nás byly informace o mořských želvách, kterým chceme pomáhat

Více

Tábor 2015 Hrádek u Sušice

Tábor 2015 Hrádek u Sušice Tábor 2015 Hrádek u Sušice Vážení rodiče, Vedoucí našeho oddílu již začínají připravovat tábor 2015. Proto jsme pro vás připravili krátký sešit s prvními informacemi o táboře. Podrobnější informace přijdou

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Rybářské slavnosti 2006

Rybářské slavnosti 2006 Rybářské slavnosti 2006 Druhý ročník Rybářských slavností Třeboň se uskutečnil ve dnech 25.-27.8.2006. Pořadatelem těchto slavností byla MAS Třeboňsko o.p.s., partnerem Rybářství Třeboň a.s. a spoluorganizátorem

Více

Tábor Hrádek u Sušice 2018

Tábor Hrádek u Sušice 2018 Tábor Hrádek u Sušice 2018 Vážení rodiče, Vedoucí našeho oddílu již začínají připravovat tábor. Proto jsme pro vás připravili krátký sešit s prvními informacemi o táboře. Podrobnější informace přijdou

Více

Příměšťák "Jaro v Majáku"

Příměšťák Jaro v Majáku Příměšťák "Jaro v Majáku" První tři dny jarních prázdnin proběhl v pobočce Maják příměstský tábor. Jaro v Majáku - tak se jmenoval letošní příměstský jarní tábor konaný na pobočce Maják. V průběhu tábora

Více

Časopis MŠ. Březen 2016

Časopis MŠ. Březen 2016 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Březen 2016 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239 http://www.zsamsbrna.cz/

Více

07 / 2015 ZPRÁVY ZE ZASTUPITELSTVA

07 / 2015 ZPRÁVY ZE ZASTUPITELSTVA Blzecký občasník 07 / 2015 ZPRÁVY ZE ZASTUPITELSTVA V neděli 20.9.2015 na svém zasedání zastupitelstvo obce schválilo poukázání částky 14 688,- Kč Dobrovolnému svazku obcí Blanicko Otavského regionu za

Více

Organizační práce a členská základna Oddíl Světlušek měl v roce 2017 celkem 30 členů (5 vedoucích, 24 dětí a jednoho psa).

Organizační práce a členská základna Oddíl Světlušek měl v roce 2017 celkem 30 členů (5 vedoucích, 24 dětí a jednoho psa). VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2017 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Aneta Šimůnková Hospodář: Aneta Šimůnková Zdravotník: Kristýna Kubišová Organizační práce a členská základna Oddíl

Více

Sportovní soustředění. Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění

Sportovní soustředění. Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění Sportovní soustředění Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění První den V sobotu (5.3.) jsme se vydali do Jizerských hor. Sraz jsme měli u Penny v 8:30 kde se sešlo 35 dětí.

Více

V únoru jsme vyrazily rovnou na výpravy dvě. Jelikož byla pořádná zima, nejely jsme zas v tak hojném počtu, ale výpravy byly užité!

V únoru jsme vyrazily rovnou na výpravy dvě. Jelikož byla pořádná zima, nejely jsme zas v tak hojném počtu, ale výpravy byly užité! VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2016 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Anna-Marie Koubová Hospodář: Dominika Zábranská Zdravotník: Alžběta Mandelová Organizační práce a členská základna

Více

Květen 2017 ORONGONG

Květen 2017 ORONGONG Květen 2017 ORONGONG Jak to vidí Fíla Perspektiva {ž} podst. jm. (z lat. perspicere, prohlédati) je nahlížení na určitý problém či jev a postoj vůči němu v závislosti na individuálním vztahu. Jedná se

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZAPSANÉHO SPOLKU ITY

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZAPSANÉHO SPOLKU ITY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZAPSANÉHO SPOLKU ITY 2013 Cíle ITY Náš spolek tvoří tým speciálních pedagogů s dlouholetou praxí v edukaci osob s poruchou autistického spektra a mentálním postižením od předškolního věku

Více

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek 2016 LEDEN - BŘEZEN Písek 1 SLOVO ŘEDITELKY Vážení a milí, zhluboka se nadechněte. Cítíte ve vzduchu tu vůni jara? To letošní podle astrologického kalendáře začalo přesně 20. března v 5 hodin a třicet

Více

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu sekačku, co měl vždycky Jarda půjčenou přes Peprníka

Více

KÝ T. ...animacní. úterý svátek vánoční. s naším maskotem

KÝ T. ...animacní. úterý svátek vánoční. s naším maskotem úterý 25. 12. 1. svátek vánoční 10:00 10:45 Rozcvička Ranní protažení celého těla Tělocvična s Mamutíkem 11:00 12:30 Andělíček strážníček Tvoříme závěsné třpytivé andělíčky Dětský svět z papíru a vaty

Více

Zprávičky ze školní družiny

Zprávičky ze školní družiny 7.A POCHOĎÁK Pavel Mikliš Byl to krásný slunečný den (byla celkem zima :D ) všichni jsme spali a najednou jsme si uvědomili! My jdeme dneska na pochoďák!!! Některým se nechtělo, tak zůstali doma. Ale my

Více

Přehled akcí rybářského kroužku MO Libice nad Cidlinou za rok 2018

Přehled akcí rybářského kroužku MO Libice nad Cidlinou za rok 2018 Přehled akcí rybářského kroužku MO Libice nad Cidlinou za rok 2018 Duben - SBÍRÁNÍ ODPADKŮ NA REVÍRU 411170 JEZERO ANEB JARNÍ ÚKLID OBCE Na tuto akci se sešel RK téměř v plném počtu a někteří z nich si

Více

Příměstské tábory 2012

Příměstské tábory 2012 Příměstské tábory 2012 V srpnu 2012 se uskutečnil již druhý ročník příměstských táborů. Stejně jako loni proběhly dva pětidenní turnusy jeden na Praze 12 se základnou v nízkoprahovém klubu Krok a druhý

Více

Přihláška na letní tábor DDM Vimperk

Přihláška na letní tábor DDM Vimperk Přihláška na letní tábor DDM Vimperk Název tábora:.. Termín:. Jméno a příjmení.... Škola. třída. narozen zdravotní pojišťovna. Adresa bydliště.. Telefon..e-mail. Otec dítěte jméno a příjmení, zaměstnání.

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014.

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014. Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014. Informace www.gtmskola.cz Dvě první třídy a Mravenečci V letošním školním roce

Více

Zpráva k MZU za období

Zpráva k MZU za období Zpráva k MZU za období 1. 5. 2014 30. 4. 2015 Dětský domov v Žatci pokračoval v aktivitách realizovaných v rámci udržitelnosti projektu Nový začátek. Pedagogičtí pracovníci se s dětmi pravidelně scházeli

Více

Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK

Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK Jaro 2015 Činnost přípravné třídy LEDEN V měsíci lednu se děti zúčastnily velmi zajímavé a poučné besedy v naší škole. Navštívit a spoustu zajímavých informací

Více

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku!

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! www.sport-jedlova.cz fb: Adrenalin park Jedlová tel.: 722 233 322, e-mail: simona@sport-jedlova.cz, bara@sport-jedlova.cz

Více

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 26/2015 Adaptační pobyt 6.B Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 Když jsme přijeli bylo deseti hodin. 6.A řída před námi ještě hodnotila Adaptační pobyt, tak jsme zůstali venku na hřišti a dělali různé

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Červen 2017 ORONGONG

Červen 2017 ORONGONG Červen 2017 ORONGONG Jak to vidí Fíla Perspektiva {ž} podst. jm. (z lat. perspicere, prohlédati) je nahlížení na určitý problém či jev a postoj vůči němu v závislosti na individuálním vztahu. Jedná se

Více

ŠvP Rokytnice n. Jizerou 2011

ŠvP Rokytnice n. Jizerou 2011 ZŠ Rudná ŠvP Rokytnice n. Jizerou 2011 Můj milý deníčku... 8. A na horách Autoři: Žactvo Korektor: Martin Isoz 8. června 2011 1 Pondělí 6. 6. 2011 1.1 MI & VI Pondělní den byl dnem úvodním. V osm hodin

Více

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Výroční zpráva 2010 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Kdo jsme? Jsme nezisková organizace. Našimi členy jsou dobrovolníci a naše práce souvisí s činností oddílu mladých ochránců

Více

Druhý ročník se opět povedl

Druhý ročník se opět povedl Druhý ročník se opět povedl Zprávy z naší školy www.facebook.cz číslo 6 květen-červen 2015 Bylo to podruhé, a opět nezapomeneutelné! Přišlo také víc lidí než vloni. Sportovní odpoledne, na jehož konci

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

Adéla Davidová: K filmu Robinson Crusoe

Adéla Davidová: K filmu Robinson Crusoe Kalendář 9. 13. 5. škola v přírodě, Černý Důl 20. 5. integrační aktivita MŠ a ZŠ 1. 6. dětský den 3. 6. projektový den: Den životního prostředí 10. 6. integrační aktivita MŠ a ZŠ 10. 6. florbalový turnaj

Více

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ Velikonoce jsou nejdůležitějšími křesťanskými svátky a zároveň oslavou probouzející se jarní přírody a nového života. A tak jsme si vyzdobili celou třídu, abychom probudili

Více

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Plán je rozvržen do 4 bloků na 4 roční období: podzim, zima, jaro, léto. Náměty činností v průběhu jednotlivých ročních období Všechny výchovné

Více

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2007 V tomto roce pracovala knihovnice p. Ouředníková na zkrácený úvazek, poté, co ji v tomto ohledu zaměstnavatel vyhověl. I přes zkrácený úvazek,

Více

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice ze školy i mateřinky časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice 13. ČÍSLO duben 2018 Ve čtvrtek 15. března se v naší škole uskutečnila soutěž o nejkrásnější písemný projev. Žáci byli rozděleni

Více

Click here to get your free novapdf Lite registration key

Click here to get your free novapdf Lite registration key Slovo šerifa Ahoj Kamarádi. Tak nám jaro už pomalu končí a konečně držíte v rukou další číslo oddílového obšťastníku, které je ta trochu šité horkou jehlou. Ono bylo už skoro hotové, ale nějak se nedostalo

Více

V příštím týdnu zahájíme nové téma Cesta kolem světa s cestovatelkou Vilemínou.

V příštím týdnu zahájíme nové téma Cesta kolem světa s cestovatelkou Vilemínou. Po vánočních prázdninách jsme se opět sešli, někdo již se nemohl dočkat, u jiných při loučení s maminkami ukápla nějaká ta slzička. Dokončili jsme téma Vánoc a hlavně si užili tu trochu sněhu sněhu, která

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA ZÁŘÍ 2016 ŠKOLNÍ DRUŽINA Po prázdninách jsme se všichni setkali a natěšeně v naší školní družině zahájili novou celoroční

Více

43. oddíl skautů MODRÝ ŠÍP. Junák - český skaut, z.s. Kdo jsme? SKAUTING Skauting je celosvětové hnutí dětí a mládeže, které má přes 40 miliónů členů.

43. oddíl skautů MODRÝ ŠÍP. Junák - český skaut, z.s. Kdo jsme? SKAUTING Skauting je celosvětové hnutí dětí a mládeže, které má přes 40 miliónů členů. Junák - český skaut, z.s. 43. oddíl skautů MODRÝ ŠÍP Baden-Powell Zakladatel skautingu: Zanechte svět alespoň o trochu lepší, než jste jej nalezli. Kdo jsme? Náš oddíl je členem organizace Junák - český

Více

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Autoři: Jan Cýrus, Jan Wollmann, Anna Kovbuz, Adam Pospíšil, Oliver Vydra V dubnu tohoto roku jsme se školou navštívili Holandsko. Poslední den našeho pobytu v této

Více

ČERVEN června výlet WESTERNOVÉ MĚSTEČKO STONETOWN

ČERVEN června výlet WESTERNOVÉ MĚSTEČKO STONETOWN ČERVEN 16. - 17. června výlet WESTERNOVÉ MĚSTEČKO STONETOWN Výlet ve westernovém městečku STONETOWN u Humpolce se celkem vydařil. Chatky nebyly nic moc, ale program byl nabitý a docela se nám líbil. Byl

Více

NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014. Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor

NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014. Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014 Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor Po celý rok přicházíme jako skauti do kontaktu s přírodou. Až tábor nás k ní ale přiblíží natolik, abychom

Více

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník Na Týřově A. Herinková V neděli jsme byli s maminkou, tatínkem a Adélkou na Týřově. Je to zřícenina středověkého hradu. Stojí nad soutokem berounky s Úpočským potokem. Jsou odtud krásné výhledy do okolí.

Více

RC CHVALETTICE, U Stadionu 240 (naproti poště)

RC CHVALETTICE, U Stadionu 240 (naproti poště) RC CHVALETTICE, U Stadionu 240 (naproti poště) 533 12 Chvaletice, IČO: 22829725 HNÍZDEČKOVÝ ZPRAVODAJ 3/2011 web: rc-chvaletice.wz.cz tel.: 608 240 368 e-mail: rc-chvaletice@seznam.cz RODINNÉ CENTRUM OSLAVILO

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Školní výlet do Norska

Školní výlet do Norska Školní výlet do Norska 16.5. 2017 Jsem nemusel jít do školy. Odlétali jsme do Norska. Na letišti v Praze si nás převzaly paní učitelky. Rozloučili jsme se s rodiči a šli se připravit na nástup do letadla.

Více

1. září Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků.

1. září Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků. 1. září 2011 Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků. Den bezpečnosti Zumba Ekocentrum Čapí hnízdo Dne 21. září 2011 byly čtvrté třídy na exkurzi v Ekocentru Čapí hnízdo. Hlavní

Více

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Eva Dienerová Daniela Ondreičková KNIŽ N Í K LU B mravenecek vetsi.indd 1 16/11/16 14:14 ÚVOD Malované čtení je barevné vyprávění pro děti. Mohou si je

Více

Co má housenka na srdci

Co má housenka na srdci Září 2015 ORONGONG Co má housenka na srdci Zdravím čtenáře Orongongu, prázdniny jsou u konce a nový školní rok 2015/2016 nám začíná. Tábor si všichni užili, děti ho hodnotily jako jeden z nejlepších za

Více

PIONÝRSKÁ SKUPINA KOLO KOLOVEČ CO VÁS ČEKÁ.

PIONÝRSKÁ SKUPINA KOLO KOLOVEČ CO VÁS ČEKÁ. PIONÝRSKÁ SKUPINA KOLO KOLOVEČ CO VÁS ČEKÁ. AKCE, DÍLNY, VOLNOČASOVÝ KLUB, AIRSOFT, TÁBOR leden červenec 2012 NABÍDKA ČLENSTVÍ Staňte se členy Sdružení PIONÝR Pionýrské skupiny Kolo Koloveč členský příspěvek....

Více

SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY

SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4 Školní projekt SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY 26. 10. 2018 1 Organizátoři projektového dne: Mgr. M. Šnajdr Mgr. M.

Více

ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2007

ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2007 ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY OSADNÍCI JAROMĚŘ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2007 Úvod Rok 2007 byl již šestým od založení ZO ČSOP Osadníci Jaroměř. Naše organizace se neustále vyvíjí tím směrem, jaký jsme si

Více

9. parkinsoniáda Dubňany

9. parkinsoniáda Dubňany 9. parkinsoniáda Dubňany Parkinsoniáda se konala ve dnech 29. 7. 31.7. 2016, náš brněnský klub se zúčastnil v sobotu 30. července, kdy probíhaly sportovní soutěže. Z Brna jsme vyjeli v 7 hodin, v Dubňanech

Více

Výroční zpráva 3. skautského oddílu Střelka za rok 2006/2007

Výroční zpráva 3. skautského oddílu Střelka za rok 2006/2007 Junák - Svaz skautů a skautek ČR, Středisko Mirka Svobody Výroční zpráva 3. skautského oddílu Střelka za rok 2006/2007 Úvodem 3. oddíl Střelka je členem skautského střediska Mirka Svobody v Kroměříži.

Více

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13 Gymnázium Nymburk Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK Karolína Rejmanová 1PB 2O13 1 OBSAH 1. ÚVOD 2. JAK TO VŠECHNO ZAČALO 3. PRVNÍ ROK BYL TĚŽKÝ 4. DOSTAVILY SE VÝSLEDKY 5. ZALOŽENÍ NOVÉHO KLUBU

Více

Doprovodné programy ke stálým expozicím

Doprovodné programy ke stálým expozicím Doprovodné programy ke stálým expozicím 1) historická expozice Rokycansko v minulosti : Výprava do pravěku (nástroje, činnosti, zbraně, šperky) Na návštěvě ve středověku (erby, rytíři a jejich zbroj, řemesla,

Více

Přišli k nám Tři králové aneb tradice a zvyky

Přišli k nám Tři králové aneb tradice a zvyky KRONIKA 2007 Přišli k nám Tři králové aneb tradice a zvyky Maminky napekly pro Tři krále koláčky. Děti si vyrobily královské čepice, zpívaly koledy a četly příběh Tří králů. Ttříkrálové odpoledne nám ještě

Více

Září Vítání prvňáčků

Září Vítání prvňáčků Září Vítání prvňáčků Letošní školní rok začal v pondělí 3.září. Již tradičně se všichni budoucí prvňáčci (letos jich je 48) shromáždili se svými rodiči na školním hřišti. Čekaly tam na ně paní učitelky

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více