Bankovní právo - 9. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bankovní právo - 9. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,"

Transkript

1 Bankovní právo - 9 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha

2 Bankovní právo - 9 Obsah: 1) Smlouvy o cenných papírech a jejich zvláštnosti 2) Smlouva o převodu CP 3) Smlouva o půjčce CP 4) Zástava CP 5) Obstaravatelské smlouvy s CP

3 Smlouvy o cenných papírech a jejich zvláštnosti Do publikace zákona o cenných papírech (zákon č. 591/1992 Sb.) nebyly smlouvy o CP nikterak upraveny s výjimkou smlouvy o uložení CP. Ten však byl účinný do konce roku Později pak došlo k tomu, že se novelou některá jednotlivá ustanovení zrušila a včlenila se částečně do zákona č. 254/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Všem smluvním ujednáním je jedno společné předmětem (objektem) tohoto právního vztahu jsou cenné papíry.

4 Smlouvy o cenných papírech a jejich zvláštnosti Jedná se o tzv. podtypy smluv, některé z nich občanský zákoník. Mezi takové lze zařadit např. smlouvy o úschově cenného papíru. Proto právní úprava smluv o CP je obecnou právní úpravou v novém občanském zákoníku. Právní úprava oblasti CP je tzv. absolutním obchodem, tzn. že se řídí pouze a jen občanským zákoníkem, pokud není v jiných zákonech stanoveno něco jiného.

5 Smlouvy o cenných papírech a jejich zvláštnosti NOZ však nezakazuje uzavírat také smlouvy o CP innominátní (nepojmenované). Práva a povinnosti ze smluv o CP nemohou vzniknout bez příslušné listiny podstata CP a pak význam smlouvy o CP, díky které se něco s touto podstatou děje. Při uzavírání smluv o CP je nutno vycházet z obecných ustanovení nového občanského zákoníku konkrétně část IV. relativní majetková práva, díl 2 Smlouva.

6 Smlouvy o cenných papírech a jejich zvláštnosti Do občanského zákoníku byla novelou v roce 2000 inkorporována pravidla ochrany spotřebitele v oblasti smluvního práva, např. směrnice o některých podmínkách spotřebitelských smluv, o ochraně spotřebitele při smlouvách sjednávaných na dálku apod. Vznikla zvláštní spotřebitelská úprava. Obsahem úpravy spotřebitelských smluv v občanském zákoníku je ochrana spotřebitele, jež má být dosažena zákazem určitých smluvních ujednání.

7 Smlouvy o cenných papírech a jejich zvláštnosti Jedná se zejména o: úprava ochrany spotřebitele v případě smluv uzavíraných na dálku, ochrany spotřebitele v případě uzavírání smluv mimo prostory obvyklé k podnikání dodavatele a obecné úpravy zakazující určité praktiky. V těchto případech má spotřebitel a drobný podnikatel možnost od smlouvy odstoupit. Přesto, že některé smlouvy o CP byly vyňaty z působnosti občanského zákoníku, tato úprava na ochranu spotřebitele se užije vždy.

8 Smlouvy o cenných papírech a jejich zvláštnosti Smlouvy uzavírané distančním způsobem a mimo obvyklou provozovnu až 1851 NOZ. Jde o smlouvy, která se týká poskytování investičních služeb nebo obchodů na trhu s investičními nástroji. Smlouva uzavřená distančním způsobem je smlouva, jež je uzavřena výhradně prostředky vzdálené komunikace, které umožňují uzavřít smlouvu bez současné fyzické přítomnosti dodavatele a spotřebitele. Za tyto prostředky se považuje např. neadresný dopis, telefon, rozhlas, videotelefon apod.

9 Smlouvy o cenných papírech a jejich zvláštnosti Dodavatelem je profesionál, který je proti druhé straně většinou více a lépe profesně odborně vybaven, a proto stojí při uzavírání i plnění tohoto vztahu v silnějším postavení. NOZ stanovil dodavateli celou řadu předsmluvních povinností. Před uzavřením smlouvy musejí být informace spotřebiteli poskytnuty, a to o dodavateli, službě, smlouvě a možných způsobech mimosoudního řešení sporů, příp. náhradách z garančních fondů. Také má být zmínka o orgánu dohledu.

10 Smlouvy o cenných papírech a jejich zvláštnosti Další důležitá informace je informace o ceně za poskytovanou službu. Dostačuje i mechanismus možného výpočtu této ceny. Důležité jsou také tzv. technické informace týkající se přímo smlouvy jako takové a dále co nastane v případě porušení smlouvy. Informace musejí být poskytnuty písemně v dostatečném časovém předstihu před uzavřením samotné smlouvy a to, i když smlouva byla uzavřena na dálku z podnětu spotřebitele nebo drobného podnikatele.

11 Smlouvy o cenných papírech a jejich zvláštnosti Když je služba poskytována telefonicky, musí s tím klient souhlasit. Od takové smlouvy má možnost spotřebitel a drobný podnikatel odstoupit, a to bez uvedení důvodu a bez jakýchkoliv sankcí ve lhůtě 14 dní ode dne uzavření smlouvy. Aby dodavatel neztrácel na spekulacích klientů, zákonná úprava vychází z předpokladu, že nelze odstoupit od smlouvy v případech, kdy cena služby je závislá na pohybu cen na FT a dodavatel ji nemůže ovlivnit. Jedná se o příklad tzv. privilegovaných služeb.

12 Smlouvy o cenných papírech a jejich zvláštnosti Nelze také odstoupit od smlouvy v těch případech, kdy již bylo na výslovnou žádost spotřebitele a před výkonem práva na odstoupení již plněno. Od smlouvy lze však odstoupit, pokud dodavatel FS porušil informační povinnost. Lhůta činí 3 měsíce ode dne, kdy se spotřebitel o porušení dozvěděl. Pokud běží lhůta o odstoupení, dodavatel nemůže plnit bez souhlasu spotřebitele.

13 Smlouvy o cenných papírech a jejich zvláštnosti Smlouva uzavřená mimo prostory obvyklé k podnikání dodavatele (obchodní prostory). Takto uzavřené smlouvy jsou vyjmuty. Nevztahuje se tudíž na takto uzavřené smlouvy možnost odstoupení spotřebitele (jinak možnost odstoupit do 7 dní od uzavření smlouvy, příp. do jednoho měsíce). Nekalé praktiky a ujednání Zde zákon chrání pouze spotřebitele, tedy fyzickou osobu, která není podnikatelem.

14 Smlouvy o cenných papírech a jejich zvláštnosti Podstata ochrany spočívá v tom, že spotřebitel by měl být chráněn proti zneužití moci prodejcem nebo dodavatelem, zejména při uzavírání smluv typových (formulářových) a nekalému vyloučení základních práv. Požadavek dobré víry,pozor na nerovnováhu práv a povinností smluvních stran. Spotřebitel se např. nemůže vzdát práv, které mu zákon přímo zaručuje.

15 Smlouvy o cenných papírech a jejich zvláštnosti Obč. Z. dává příklad nekalých ustanovení: omezování práv spotřebitele při uplatňování práv z odpovědnosti za vady a škodu, nerovnost smluvních stran s tím, že spotřebitel musí něco, ale dodavatel jen může, jednostranná změna podmínek, neplnění podmínek dodavatele, odstoupení od smlouvy dodavatelem a spotřebitel toto právo nemá apod.

16 Smlouvy o cenných papírech a jejich zvláštnosti Druhy smluv o CP podle původní právní úpravy: 1) Smlouvy o převodech CP (převody úplatné, neúplatné 2) Smlouvy obstaravatelské (koupě nebo prodej CP) smlouvy komisionářské vs. mandátní vs. zprostředkovatelská 3) Smlouvy o úschově, správě, uložení (zahrnuje úschovu i správu) a obhospodařování CP (smíšená forma uložení + možnost obstarání koupě či prodeje CP), 4) Smlouvy o zastavení CP.

17 Smlouva o převodu cenných papírů Převody CP Zákon o CP rozlišoval smlouvu o úplatném a bezúplatném převodu CP. Někdy se také nazývá jako smlouva o koupi CP. Za tu je považován úplatný převod, bezúplatný pak navazuje na smlouvu darovací. Smlouva o půjčce CP patří také do skupiny smluv o převodu CP. Obecně je splněn závazek převést cenný papír jeho předáním nabyvateli na základě smlouvy, která může mít i ústní podobu.

18 Smlouva o převodu cenných papírů Jedná-li se o listinný CP na řad, je pak nutno CP indosovat, tzn. opatřit jej na rub indosamentem (rubopisem). Ten musí být bezpodmínečný. Rubopisem přecházejí veškerá práva na indosatáře. Jedná-li se o listinný CP na jméno, pak je třeba sepsat smlouvu o převodu CP písemnou formou. Je-li CP zaknihovaný, pak k převodu vlastnictví dochází až zápisem na účet zákazníka nebo vlastníka. Zápis má konstitutivní účinek.

19 Smlouva o převodu cenných papírů Zápisy je třeba činit neprodleně po příkazu oprávněné osoby (buď OCP nebo provozovatele vypořádacího systému nebo organizátora regulovaného trhu). CD pak je povinen ověřit správnost takového příkazu. Zákon vychází z dobré víry nabyvatele. Pojem veřejná nabídka CP jakékoliv jednání, kterým se sděluje širšímu okruhu osob dostatek informací o nabízených CP a podmínkách pro jejich nabytí, které investor potřebuje k jejich nabytí nebo úpis těchto papírů. Jde v podstatě o výzvu k podání návrhu na uzavření smlouvy.

20 Smlouva o převodu cenných papírů Smlouva o koupi CP (úplatný převod). Jde o smlouvu, kterou se prodávající zavazuje převést CP do majetku kupujícího a kupující se zavazuje zaplatit za tyto CP kupní cenu. Prodávající může být vlastník CP. Není to emitent, který tyto CP vydává. Kupní cena stanovena konkrétní částkou nebo bude stanoven její výpočet. Zákon ještě hovoří o zastupitelných či nezastupitelných CP. Pokud smlouva neobsahuje ustanovení o ceně, je neplatná.

21 Smlouva o převodu cenných papírů Základní povinností prodávajícího je převést CP na kupujícího. Lhůtu převodu má upravovat smlouva, není-li o tom nic, lze se dobrat ke lhůtě 7 dní, jež je doporučována u zaknihovaných cenných papírů. Základní povinností kupujícího je zaplatit kupní cenu CP. U listinného CP právo vzniku škody na LCP. Právo vzniku škody nese prodávající do okamžiku převzetí CP kupujícím nebo v okamžiku, kdy je v prodlení s převzetím CP. Zákon však připouští také jinou úpravu.

22 Smlouva o převodu cenných papírů Závazek z prodeje CP zanikne jeho realizací. Pokud je některá ze smluvních stran v prodlení, zákon o CP to charakterizuje jako splnění domněnky porušení smlouvy podstatným způsobem. Pak lze od smlouvy odstoupit. Do prodlení se prodávající dostane i tehdy, pokud plní vadně. Proto přicházejí jako možné pouze vady právní. Náhrada škody zákon o CP je řeší zvláštně, např. nárok na rozdíl kupních cen řádné a náhradní koupě.

23 Smlouva o převodu cenných papírů Smlouva o bezúplatném převodu Jedná se o takový právní úkon, kterým se dárce zavazuje bezúplatně převést na obdarovaného CP nebo slibuje, že je na něho převede, a obdarovaný tyto CP nebo slib přijímá. Smlouva nevyžadovala písemnou formu. Dárce je povinen upozornit na vady CP a zejména na váznoucí zástavní právo k CP, pokud trvá. Dárce může využít i možnosti žádat dar zpět tehdy, pokud se obdarovaný chovat k jeho osobě či členům jeho rodiny způsobem, jež porušuje dobré mravy.

24 Smlouva o půjčce cenných papírů Zákon o CP ji vymezoval pomocí postavení smluvních stran při uzavírání této smlouvy. Smlouva o půjčce CP lze charakterizovat jako smlouvu, jíž se zavazuje věřitel, že převede na dlužníka určitý počet zastupitelných CP, a dlužník se oproti tomu zavazuje převést na věřitele po uplynutí sjednané doby stejný počet zastupitelných CP a zaplatit za půjčení cenu, pokud byla sjednána. Smlouva by měla obsahovat také dobu, na kterou je sjednána. Dlužník se stává jejich vlastníkem na tuto dobu.

25 Zástava cenných papírů Zákon o CP zástavu CP výslovně připouští. Na CP se totiž vztahují ustanovení Obč. Z co se týká zastavení věcí movitých. Pomocí zástavního práva k CP lze zajistit závazky vyplývající ze smluv i z jiných právních skutečností. Zastaveny mohou být CP listinné i zaknihované. Zástavní právo se vztahuje i na výnosy z CP. Oprávněnou osobou je zástavní věřitel, zástavní dlužník a tzv. obligační dlužník (tzv. dlužník ze základního vztahu hlavní dlužník v prvotním právním vztahu, ke kterému se váže zástava CP)

26 Zástava cenných papírů Zástavní právo v podstatě vzniká uzavřením zástavní smlouvy. Měla by existovat v písemné podobě. K naplnění práv ze smlouvy musí nastat ještě další právní skutečnost. U listinných CP je nutno tyto CP předat zástavnímu věřiteli. Jsou-li převoditelné rubopisem, musí být opatřeny zástavním indosamentem, tj. prohlášením vlastníka CP, které musí obsahovat doložku jen k zastavení a označení osoby zástavního věřitele. Zástavní věřitel nesmí takovýto CP dále převádět. Pokud zajištěná pohledávka zanikla, má právo vyznačit na CP zánik zástavního práva škrtnutím rubopisu.

27 Zástava cenných papírů Vznik zástavního práva k CP vzniká také jejich prostým předáním či předáním do úschovy, ale vč. prvopisu nebo ověřeného opisu zástavní smlouvy. Zástavní právo vzniká také zápisem do Rejstříku zástav, který vede Notářská komora ČR. U zaknihovaných CP vzniká zástavní právo zápisem tohoto zástavního práva na účet vlastníka u CD. Podnět k zápisu může dát zástavní věřitel, zástavní dlužník nebo obligační dlužník. Je nutno však identifikovat zástavce, zástavního věřitele, zastavené CP, výši a dobu splatnosti pohledávky zajištěné zástavním právem k CP a připojit prvopis nebo ověřenou kopii zástavní smlouvy. Zástavní právo se vztahuje také na výnosy z CP.

28 Zástava cenných papírů Vlastník CP však může i zastavený CP převádět, pokud je to ale možné. Např. listinný CP, který je v držení zástavního věřitele, nemůže vlastník (zástavní dlužník zástavce) toto právo skutečně realizovat. Lze to však u zaknihovaných CP. Je pak otázkou, zda takový CP někdo koupí. Nelze to však učinit bez souhlasu zástavního věřitele (u listinných říká přímo zákon, u zaknihovaných je to věc smlouvy).

29 Zástava cenných papírů Zástavní právo zaniká se zánikem pohledávky z obligačního závazkového vztahu. Zánik však může nastat také: zánikem zastaveného CP, zástavce složí zástavnímu věřiteli cenu zastaveného CP, zástavní věřitel se zástavního práva vzdá, dohoda mezi zástavním věřitelem a zástavcem o zániku zástavního práva, uplynutí doby, na niž bylo zřízeno zástavní právo atd

30 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Pro obstarání CP NOZ může aplikovat tři typy tzv. smluv příkazního typu : příkazní smlouva - příkaz NOZ an. komisionářská smlouva NOZ příkazní typ 2455 an. mandátní smlouva NOZ nezná zprostředkovatelská smlouva NOZ

31 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Příkaz: Příkazní smlouvou se příkazník zavazuje obstarat záležitost příkazce tzn. koupi nebo prodej CP. Příkazník plní příkaz poctivě a pečlivě podle svých schopností. Příkazník provede příkaz osobně. Svěří-li jej jiné osobě, jako by to však provedl sám. Příkazce poskytne příkazníkovi odměnu, byla-li sjednána nebo je-li to obvyklé. Pro jednání jménem příkazce musí být příkazníkovi vystavena plná moc.

32 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Komisionářská smlouva: Touto smlouvou o obstarání koupě nebo prodeje CP se komisionář zavazuje, že vlastním jménem pro komitenta a na jeho účet zařídí koupi nebo prodej CP nebo že uskuteční činnost směřující k dosažení tohoto výsledku. Komitent se pak zavazuje zaplatit komisionáři úplatu. V praxi se uplatňují tzv. formulářové smlouvy. Může se jednat tedy o smlouvu o výsledku nebo o smlouvu o činnosti.

33 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Obsah závazku: Od KS je nutno odčlenit a vydělit samotnou kupní smlouvu (nebo smlouvu o prodeji) CP. Tu totiž uzavírá komisionář s třetí stranou ke splnění závazku vyplývající z komisionářské smlouvy. Komisionář musí harmonizovat obě smlouvy tak, aby dostál závazku obstaravatelské služby. Dílčí závazky či práva komisionáře: - jednat s odbornou péčí, - může žádat po komitentovi zálohu, - může žádat předání listinného CP apod.

34 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Komitent však po dobu závazku vůči komisionáři nesmí s CP nakládat. Komisionář se může odchýlit od smlouvy, pokud je to v zájmu komitenta (viz. NOZ, 2457) a nelze-li získat jeho souhlas. Není-li ve smlouvě cena, je komisionář povinen koupit CP za nejnižší cenu, za jakou bylo možno jej pořídit nebo prodat za cenu nejvyšší. Jestliže komisionář nemůže smlouvu splnit sám, je povinen k tomu použít i jiné osoby. Ale komisionář za plnění závazku odpovídá.

35 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Právní postavení komitenta je dáno tím, že musí zaplatit komisionáři cenu CP. Nebyla-li úplata sjednána, patří komisionáři cena obvyklá. Měla by obsahovat i náklady komisionáře na obstarání CP. Splatnost úplaty po předání CP nebo podal zprávu o své činnosti a provedl vyúčtování. Pro splnění závazku z KS platí NOZ. Zproštění závazku se uskuteční prodejem CP komitentovi (nebo nákupem CP od komitenta).

36 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Listinné CP zůstávají v majetku komitenta, dokud nejsou prodány nebo přecházejí do majetku komitenta dnem předání (listinná podoba). CP se předává komitentovi bez zbytečného odkladu po skutečnosti, kdy zaplatil cenu za CP a uhradil úplatu komisionáři. Za porušení smlouvy upravené KS vznikají odpovědnostní vztahy, které se řídí NOZ (např. náhrada škody).

37 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Mandátní smlouva (NOZ nezná obecná příkazní smlouva). Touto smlouvou se mandatář zavazuje, že mandantovým jménem a na jeho účet koupí nebo prodá CP nebo uskuteční činnost směřující k dosažení takového výsledku. Mandant se pak zavazuje zaplatit za to mandatáři úplatu. Také mandátní smlouva musí mít písemnou formu (zákon o CP). Opět i tato smlouva může být uzavřena jako smlouva o výsledku nebo smlouva o činnosti.

38 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry I zde platí nutnost odlišovat smluvní vztahy vyplývající z koupě CP a z mandátní smlouvy. Obsah závazku: Je to podobné, jako u smlouvy komisionářské. NOZ tento typ smlouvy nezná. Z. Nikdy však např. nebyla upravena možnost odchýlení se od požadavku mandanta. Mandatář byl povinen mandantovi včas předat CP a také informace ke koupi nebo prodeji těchto CP.

39 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Mandatář byl povinen zaplatit mandatáři úplatu za obstarání CP. MS musela obsahovat tento závazek, ale nemusí být stanovena konkrétní výše. Nebyla-li, stanovila se podle pomocných kritérií. Dále by měl mandant uhradit mandatáři účelně vynaložené náklady na obstarání CP, pokud nebyly zahrnuty v úplatě. U MS může závazek zaniknout nejen splněním, ale také výpovědí (lze uplatnit i u KS).

40 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Smlouva zprostředkovatelská an NOZ. Smlouvou o zprostředkování koupě nebo prodeje CP se zprostředkovatel zavazuje, že bude vyvíjet činnost směřující k tomu, aby zájemce měl příležitost prodat nebo koupit CP. Zájemce se zavazuje zaplatit za to úplatu.

41 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Činnost zprostředkovatele může spočívat: sjednat uzavření smlouvy o koupi nebo prodeji CP, nárok na provizi vzniká až uzavřením této smlouvy nebo dokonce i splněním závazku třetí osoby z této smlouvy, obstarat pro zájemce pouze příležitost k uzavření smlouvy o koupi či prodeji CP, Na daném řešení pak závisí: výše a splatnost provize (nemusí ale ve smlouvě být stanovena), rozsah a druh informací, které si smluvní strany musí vzájemně sdělovat.

42 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Závazek zaniká splněním nebo také tím, že smlouva o koupi nebo prodeji CP nebyla uzavřena v době určené zprostředkovatelskou smlouvou. Není-li doba určena, může být smlouva ukončena kteroukoliv smluvní stranou prostým oznámením této skutečnosti druhé straně.

43 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Úschova cenných papírů NOZ 2409 až 2414 Smlouva o úschově CP řeší problém ochrany CP před poškozením nebo odcizením či zničením. Subjekt, který provádí depot, musí být k tomu vybaven a musí být schopen chránit CP efektivněji a lépe, než vlastník. Tato skutečnost se týká pouze a jen listinných CP. Touto smlouvou se schovatel zavazuje uschovateli, že převezme CP k uložení do úschovy a uschovatel, že zaplatí za uschování úplatu.

44 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Pokud je smlouva o úschově CP úplatná nebo neúplatná, nyní se na ni vztahuje právní úprava smlouvy o úschově - tedy ustanovení NOZ. Subjekty tohoto právního vztahu uschovatel (kdokoliv) a schovatelem bude často banka či OPC. Obsahem závazku je samotná úschova, která se prezentuje ve dvou formách: samostatná úschova uložení LCP jednoho uschovatele odděleně od LPC ostatních. Nutno vrátit stejný CP. hromadná úschova realizuje se u zastupitelných CP. LCP jsou uloženy společně s LCP jiných uschovatelů.

45 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Je-li uschovatelů více, zákon pak vytváří neobvyklé majetkové společenství, které není možno považovat za spoluvlastnictví ve smyslu Obč. Z. Podíl každého uschovatele na tomto majetkovém společenství se stanovuje jako poměr součtu jmenovitých hodnot jeho zastupitelných CP k součtu jmenovitých hodnot všech zastupitelných CP, které společenství tvoří. Není-li jmenovitá hodnota, počítá se podíl podle počtu kusů.

46 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry K základním povinnostem schovatele patří povinnost vést evidenci CP, které jsou u něj v úschově. Schovatel musí CP vydat uschovateli na jeho přání a zase je přijmout zpět, což je logické k tomu, aby majitel CP mohl uplatňovat svá práva k CP. Základní povinnosti uschovatele je platit schovateli úplatu. Smlouva o úschově CP je ze zákona úplatná. Nemusí být ale ve smlouvě určena, pak má schovatel právo na úplatu obvyklou. Právo schovatele na úplatu je zajištěno zákonným zástavním právem k uschovaným CP.

47 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Smlouva o úschově CP na dobu určitou zánik závazkového právního vztahu se váže na plynutí času. Smlouvy na dobu neurčitou výpověď s okamžitou účinností. Smlouva je považována za ukončenou tehdy, když si uschovatel vyzvedl z úschovy všechny CP. Pojem immobilizace LCP Podstata je v tom, že do hromadné úschovy CP může na základě smlouvy předat LCP i jejich emitent. Evidenci vede CD. Svěřují se zejména bankám (tzv. sběrný depozitář). Obchodování pak probíhá podobně, jako u zaknihovaných CP s tím rozdílem, že vlastník CP má právo immobilizovaného CP má právo požadovat na emitentovi vydání CP bez zbytečného odkladu.

48 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Správa cenného papíru NOZ nezná: Hovořil o ni zákon o CP. Správce se na základě této smlouvy zavazoval, že bude činit po dobu trvání smlouvy o správě CP veškeré právní úkony, které jsou nutné k výkonu a zachování práv spojených s daným CP. Vlastník CP je pak povinen zaplatit za tuto správu úplatu. Základní rozdíl oproti úschově je v předmětu závazku týká se totiž jak listinných, tak zaknihovaných CP. Správce totiž nemusí mít CP u sebe.

49 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Účelem smlouvy totiž nebylo jeho bezpečné uložení, ale zachování a výkon práv z CP. Jde o samostatný smluvní typ. Správce vykonával úkony spojené se správou CP jménem vlastníka CP a na jeho účet. Smluvními stranami je vždy jakýkoliv vlastník CP a daný správce. Obsah závazku: Správce vykonává veškeré právní úkony, které jsou pro zachování a výkon práv z daného CP nutné.

50 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Oprávnění správce činit úkony, kterými se vykonávalo právo z CP, nezahrnovalo právo disponovat s CP samotnými. Nebylo možno tedy např. CP prodat nebo zastavit. Povinností vlastníka CP bylo např. včas předat správci daný CP nebo vystavit plnou moc, pokud je to třeba dle daného úkonu. U zaknihovaných CP byl vlastník povinen nechat u jeho účtu u CD zapsat správce, aby mohl uplatňovat práva z CP. Správce pak vykonával úkony na účet a jménem vlastníka CP.

51 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Zánik závazku platilo totéž, co u úschovy CP. Lze také vypovědět.ale i jiná řešení. Uložení cenného papíru NOZ nezná: Smluvním typem, na jehož základě mohla být společně prováděna úschova i správa CP, je smlouva o uložení CP. Zakládala se povinnost opatrovatele převzít listinný CP za účelem jeho uložení a spravování. Povinnosti uložitele spočívala zejména v úhradě úplaty za tuto činnost.

52 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Na rozdíl od smlouvy o úschově CP smlouva o uložení CP nevyžadovala výslovně povinnost vést ve smlouvě osobu oprávněnou nakládat s uloženými CP. Oprávněný byl vždy uložitel a osoby jim zmocněné. I tato smlouva byla samostatným typem úplatného právního jednání.

53 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Smluvními stranami byl kterýkoliv subjekt vlastník CP jako uložitel. Opatrovatelem může být pak OCP nebo osoba, která provádí vypořádání obchodů s CP. Obsahem závazku byla to práva a povinnosti, které představovala kombinaci schovatele a správce CP. Dále musí opatrovatel každoročně podávat uložiteli zprávu o stavu uložených LCP. Uložitel mohl opatrovatele také požádat o vydání uložených LCP, aby mohl uplatňovat svá vlastnická práva. Základní povinnosti uložitele bylo platit opatrovateli úplatu za uložení CP.

54 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Smlouva o uložení CP však mohla být jednostranně změněna ze strany uložitele na typ smlouvy o úschově nebo na typ smlouvy o správě CP. Zákon pak předvídá odpovídající snížení úplaty díky této změně. Tyto změny jsou však považovány za dočasné a podle zákona smlouva o úschově tím nezaniká. Obhospodařování cenného papíru NOZ nezná: Smlouva o obhospodařování CP byla smlouvou smíšenou. Zákon o CP to řešil při použití ustanovení upravených komisionářskou smlouvou o obstarání koupě nebo prodeje CP, mandátní smlouvou, smlouvou o úschově CP a smlouvou o správě CP.

55 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Smlouvou o obhospodařování se obhospodařovatel zavazoval svému zákazníkovi, že bude podle svého uvážení obhospodařovat jeho majetek spočívajícího v souboru CP nebo peněz uřčených ke koupi CP. Obhospodařovateli náležela úplata za svou činnosti. Předmětem závazku bylo tzv. obhospodařování. To prakticky znamená, že obhospodařovatel je povinen podle svého uvážení a i bez pokynů zákazníka obstarávat nákupy, prodeje, prvotní nabytí CP a vykonávat úkony schovatele i správce CP tak, aby zabezpečil dlouhodobou odbornou péči o majetek zákazníka.

56 Obstaravatelské smlouvy s cennými papíry Obstarání vydání a vrácení cenného papíru: Bylo možno ještě hovořit o tzv. smlouvě o obstarání vydání CP, smlouvu o obstarání vrácení zastupitelných CP a smlouvu o zprostředkování vydání zastupitelných CP a k tomu ještě o smlouvu o zprostředkování vrácení CP. Naplňování jejich obsahu je v rukou smluvních stran (NOZ obecná ustanovení o smlouvě až 1788).

57 Bankovní právo, právo cenných papírů a směrnice EU Vážení přátelé, děkuji Vám za pozornost. otakar.schlossberger@vsfs.cz

Právo ve financích a FS 9

Právo ve financích a FS 9 Právo ve financích a FS 9 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Právo ve financích a finančních

Více

Zvláštní část vybrané smluvní typy

Zvláštní část vybrané smluvní typy Zvláštní část vybrané smluvní typy Pojmenované a nepojmenované smlouvy Pojmenované smlouvy (nominátní kontrakty) smluvní typy Nepojmenované smlouvy (inominátní kontrakty) 269 odst. 2 Struktura smluvního

Více

ská smlouva Smlouvy se zástupci Smlouvy

ská smlouva Smlouvy se zástupci Smlouvy Smlouvy se zástupci: z Komisionářsk ská smlouva 2006-2007 Michal Černý Ph.D. www.michalcerny.eu www.michalcerny.net Smlouvy se zástupci Podstatou podnikatelské činnosti je zastupování zájmů jiného podnikatele

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Cenný papír. Oddíl 1 Obecná ustanovení

Cenný papír. Oddíl 1 Obecná ustanovení Cenný papír Oddíl 1 Obecná ustanovení 506 Cenný papír je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem, že je po vydání cenného papíru nelze bez této listiny uplatnit ani převést. 507 Nevydal-li

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Komerční bankovnictví 7

Komerční bankovnictví 7 Komerční bankovnictví 7 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, PhD., vedoucí katedry financí VŠFS a externí spolupracovník katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Obsah: 1) Obecná východiska 2) Zástavní

Více

Vybraná ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník ( 514 až 544, 1103, 1104, 1328 až 1334 a 2409 až 2414) aktualizace: 15.

Vybraná ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník ( 514 až 544, 1103, 1104, 1328 až 1334 a 2409 až 2414) aktualizace: 15. Vybraná ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník ( 514 až 544, 1103, 1104, 1328 až 1334 a 2409 až 2414) aktualizace: 15. října 2014 (...) Díl 4 Cenný papír Oddíl 1 Obecná ustanovení 514 Cenný

Více

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ Z měna zákona o cenných papírech ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ 1 Úvodní ustanovení (1) Tento zákon se vztahuje na cenné papíry, kterými jsou zejména akcie, 1) zatímní listy, 2) poukázky na akcie, 2a) podílové

Více

ZPROSTŘEDKOVATELSKÁ SMLOUVA uzavřená dle ustanovení 642 a n. zákona č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku mezi smluvními stranami

ZPROSTŘEDKOVATELSKÁ SMLOUVA uzavřená dle ustanovení 642 a n. zákona č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku mezi smluvními stranami ZPROSTŘEDKOVATELSKÁ SMLOUVA uzavřená dle ustanovení 642 a n. zákona č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku mezi smluvními stranami 1. DEDICATION s.r.o. IČ: 243 12 231 se sídlem Prokopova 156/11, 130 00,

Více

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ V. Z měna zákona o cenných papírech ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ 1 Úvodní ustanovení (1) Tento zákon se vztahuje na cenné papíry, kterými jsou zejména akcie, 1) zatímní listy, 2) poukázky na akcie, 2a)

Více

591/1992 Sb. ZÁKON České národní rady

591/1992 Sb. ZÁKON České národní rady 591/1992 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 20. listopadu 1992 o cenných papírech Změna: 89/1993 Sb. Změna: 331/1993 Sb. Změna: 259/1994 Sb. Změna: 61/1996 Sb., 152/1996 Sb. Změna: 15/1998 Sb. Změna:

Více

Tisk z právního informačního systému LEGSYS Galaxy. Epsilon Delta, s.r.o. Vytištěno: 06.09.2004 v 13:30

Tisk z právního informačního systému LEGSYS Galaxy. Epsilon Delta, s.r.o. Vytištěno: 06.09.2004 v 13:30 Tisk z právního informačního systému LEGSYS Galaxy. Epsilon Delta, s.r.o. Vytištěno: 06.09.2004 v 13:30 Text úpln. zn. předpisu č. 591/1992 Sb. (4274/2004 Sb.p), s úč. 1.5.2004, platí, ve znění zákonů

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od:

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1992 Vyhlásené: 21.12.1992 Časová verzia predpisu účinná od: 01.01.1993 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 591 Z Á K O N České národní rady ze

Více

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o cenných papírech ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o cenných papírech ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ Úplná znění ustanovení zákonů dotčených zákonem, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o podnikání na kapitálovém trhu, zákona o kolektivním investování a zákona o dluhopisech (s

Více

SMLOUVA O ÚPISU A KOUPI DLUHOPISŮ FINEMO.CZ

SMLOUVA O ÚPISU A KOUPI DLUHOPISŮ FINEMO.CZ SMLOUVA O ÚPISU A KOUPI DLUHOPISŮ FINEMO.CZ 01 2021 uzavřená mezi FINEMO.CZ s.r.o. a... dne... TATO SMLOUVA BYLA UZAVŘENA MEZI: (1) FINEMO.CZ S.R.O. se sídlem Rybná 716/24, Staré Město, 110 00 Praha 1,

Více

Bankovní právo - 8. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,

Bankovní právo - 8. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Obsah: Podílové listy pojem, vydání podílových listů, převody podílových

Více

SMLOUVU O VÝHRADNÍM OBCHODNÍM ZASTOUPENÍ

SMLOUVU O VÝHRADNÍM OBCHODNÍM ZASTOUPENÍ Vzor č. 46: Smlouva o výhradním obchodním zastoupení (1/5) Josef Novák, IČ: 9876543 se sídlem Praha 1, Myslbekova 56 podnikající podle živnostenského listu vydaného Úřadem městské části Praha 1-živnostenský

Více

591/1992 Sb. ZÁKON České národní rady. ze dne 20. listopadu o cenných papírech

591/1992 Sb. ZÁKON České národní rady. ze dne 20. listopadu o cenných papírech 591/1992 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 20. listopadu 1992 o cenných papírech Změna: 89/1993 Sb. Změna: 331/1993 Sb. Změna: 259/1994 Sb. Změna: 61/1996 Sb., 152/1996 Sb. Změna: 15/1998 Sb. Změna:

Více

KUPNÍ SMLOUVU. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany

KUPNÍ SMLOUVU. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany AS ZIZLAVSKY v.o.s. se sídlem Praha 1, Široká 36/5, PSČ 110 00, IČ: 284 90 738 zastoupena JUDr. Michalem Žižlavským, ohlášeným společníkem účet vedený

Více

Právo ve financích a FS 8

Právo ve financích a FS 8 Právo ve financích a FS 8 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Právo ve financích a FS 8 Obsah: Fond

Více

tní smlouva Smlouvy se zástupci Smlouvy

tní smlouva Smlouvy se zástupci Smlouvy Smlouvy se zástupci: z Mandátn tní smlouva 2006-2007 Michal Černý Ph.D. www.michalcerny.eu www.michalcerny.net Smlouvy se zástupci Podstatou podnikatelské činnosti je zastupování zájmů jiného podnikatele

Více

K U P N Í S M L O U V U

K U P N Í S M L O U V U 4356/ULT/2014-ULTM Č.j.: UZSVM/ULT/4345/2014-ULTM Česká republika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, se sídlem Rašínovo nábřeží 390/42, 12800 Praha 2 Nové Město, zastoupená PhDr. Marií Ševelovou,

Více

Kupní smlouva. uzavřená dle 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

Kupní smlouva. uzavřená dle 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Kupní smlouva uzavřená dle 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník 1. Smluvní strany Prodávající: Jan Vitoul sídlo: Litovel Nová Ves 5, p. Chudobín 783 21 právní forma: Fyzická osoba zastoupený:

Více

zapsána ve Veřejném rejstříku právnických osob vedeném..., bankovní spojení:... (dále jen kupující )

zapsána ve Veřejném rejstříku právnických osob vedeném..., bankovní spojení:... (dále jen kupující ) 8658/U/2015-HMSU Č.j.: UZSVM/U/6635/2015-HMSU Česká republika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se sídlem Rašínovo nábřeží 390/42, 128 00 Praha 2 - Nové Město, zastoupená PhDr. Marií Ševelovou,

Více

Změny právní úpravy dokumentárních akreditivů a inkas v souvislosti s NOZ

Změny právní úpravy dokumentárních akreditivů a inkas v souvislosti s NOZ Změny právní úpravy dokumentárních akreditivů a inkas v souvislosti s NOZ 89/2012 Sb. ZÁKON ze dne 3. února 2012 občanský zákoník ČÁST ČTVRTÁ RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA *** HLAVA I VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ

Více

DAVE LOG s.r.o. Zasilatelské podmínky 2018

DAVE LOG s.r.o. Zasilatelské podmínky 2018 DAVE LOG s.r.o. Zasilatelské podmínky 2018 Zasilatelská společnost DAVE LOG s.r.o. používá ve své činnosti následující zasilatelské podmínky řídící se občanským zákoníkem 89/2012 Sb. (dále jen "nový občanský

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY 1 DEFINICE POJMŮ Není-li výslovně stanoveno jinak, mají pojmy s velkým počátečním písmenem obsažené v těchto VOP nebo ve Smlouvě o Půjčce následující význam: 1.1 Dlužník znamená

Více

Varianta -územní samosprávný celek... (přesné znění názvu územně samosprávného celku), se sídlem...,

Varianta -územní samosprávný celek... (přesné znění názvu územně samosprávného celku), se sídlem..., 3779/BVY/2016-BVYM Č.j.: UZSVM/BVY/3709/2016-BVYM Česká republika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se sídlem Rašínovo nábřeží 390/42, 128 00 Praha 2 za kterou právně jedná Mgr. Ivo Popelka,

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 1442 Sbírka zákonů č. 134 / 2013 134 ZÁKON ze dne 7. května 2013 o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

VYHLÁŠKA. č. 58/2006 Sb. ze dne 23. února 2006

VYHLÁŠKA. č. 58/2006 Sb. ze dne 23. února 2006 VYHLÁŠKA č. 58/2006 Sb. ze dne 23. února 2006 o způsobu vedení samostatné evidence investičních nástrojů a evidence navazující na samostatnou evidenci investičních nástrojů, jak vyplývá ze změn provedených

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 290 Sbírka zákonů č. 43 / 2013 43 ZÁKON ze dne 31. ledna 2013, kterým se mění zákon č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

3. Tato kupní smlouva je uzavírána z důvodu, že převáděný majetek tvoří jediný možný přístup na pozemek ve vlastnictví kupujícího.

3. Tato kupní smlouva je uzavírána z důvodu, že převáděný majetek tvoří jediný možný přístup na pozemek ve vlastnictví kupujícího. 1 2 3 3. Tato kupní smlouva je uzavírána z důvodu, že převáděný majetek tvoří jediný možný přístup na pozemek ve vlastnictví kupujícího. Čl. 111. 1. K~pující je povinen zaplatit kupní cenu dle Čl. ll.

Více

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 1151/HSY/2019-HSYM Čj.: UZSVM/HSY/1130/2019-HSYM Česká republika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se sídlem Rašínovo nábřeží 390/42, Nové Město, 128 00 Praha 2, za kterou

Více

1.1 Obchodní závazkové vztahy 1

1.1 Obchodní závazkové vztahy 1 Obsah Právní předpisy a zkratky IX KAPITOLA 1 Úvod 1 1.1 Obchodní závazkové vztahy 1 KAPITOLA 2 Podnikatel a uzavírání smluv 5 2.1 Jak vzniká smlouva 6 2.2 Zvláštní způsoby uzavření smlouvy 8 2.3 Obsah

Více

Pokud má převzaté zboží nedostatky (např. není kompletní, neodpovídá jeho množství, míra, hmotnost, nebo jakost neodpovídá jiným zákonným, smluvním

Pokud má převzaté zboží nedostatky (např. není kompletní, neodpovídá jeho množství, míra, hmotnost, nebo jakost neodpovídá jiným zákonným, smluvním Zrušení objednávky a odstoupení od smlouvy Kupující (spotřebitel) může odstoupit od smlouvy podle 1861 NOZ do 14 (čtrnácti) dnů od převzetí zboží nebo poslední části dodávky, a to bez ohledu na způsob

Více

Všeobecné obchodní podmínky pro prodej zboží a služeb KUBYX trade s.r.o.

Všeobecné obchodní podmínky pro prodej zboží a služeb KUBYX trade s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky pro prodej zboží a služeb KUBYX trade s.r.o. Obchodní společnost KUBYX trade s.r.o. je zhotovitelem potisků na textilie, v rámci této své činnosti poskytuje kupujícím buď pouze

Více

zapsána ve Veřejném rejstříku právnických osob vedeném..., bankovní spojení:... (dále jen kupující )

zapsána ve Veřejném rejstříku právnických osob vedeném..., bankovní spojení:... (dále jen kupující ) 1562/ULN/2015-ULNM Č.j.: UZSVM/ULN/1844/2015-ULNM Česká republika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, se sídlem Rašínovo nábřeží 390/42, 128 00 Praha 2 Nové Město, zastoupená Ing. Milošem

Více

Česká republika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (dále jen prodávající ) Varianta (dále jen kupující ) Varianta

Česká republika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (dále jen prodávající ) Varianta (dále jen kupující ) Varianta 7822/SPB/2014-SPBM Č.j.: UZSVM/SPB/7677/2014-SPBM Česká republika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se sídlem: Rašínovo nábřeží 390/42, 128 00 Praha 2 Nové Město zastoupená Ing. Vladimírem

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY GEOMINE a.s. NÁKUPNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY GEOMINE a.s. NÁKUPNÍ PODMÍNKY VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY GEOMINE a.s. NÁKUPNÍ PODMÍNKY 1. Úvodní ustanovení 1.1. Tyto všeobecné obchodní podmínky vydává obchodní společnost Geomine a.s. se sídlem Příbram VI, Husova 570, PSČ 261 02,

Více

Obchodní podmínky I. Základní ustanovení Rifetech s.r.o. II. Sdělení před uzavřením smlouvy

Obchodní podmínky I. Základní ustanovení Rifetech s.r.o. II. Sdělení před uzavřením smlouvy Obchodní podmínky I. Základní ustanovení Tyto Obchodní podmínky (dále jen OP ) upravují vztahy mezi smluvními stranami kupní smlouvy, kdy na jedné straně je společnost Rifetech s.r.o., IČ: 05056896, se

Více

Nový Občanský zákonník Od

Nový Občanský zákonník Od Nový Občanský zákonník Od 1.1.2014 Odstránění právního dualizmu z Obchodního zákonníku (513/1991 Sb.) se stal Zákon o obchodních korporacích (90/2012 Sb.) upravuje jen korporátní právo Oblast práva smluvního

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

K U P N Í S M L O U V A

K U P N Í S M L O U V A K U P N Í S M L O U V A Příloha č. 1 ÚZSVM ÚP České Budějovice č. /2015 uzavřená dle ustanovení 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen občanský zákoník ) na veřejnou zakázku s názvem

Více

Smlouva o obchodním zastoupení.

Smlouva o obchodním zastoupení. FINANCIAL ADVISOR Č.j.: ZU/53/2012/Ja/5 Sp. Značka: ZU/53/2012/Ja Jablunkovská 410, Třinec Lyžbice, 739 61 IČO: 64959473 (dále jen zadavatel ) a Pán/firma Jméno/název: Adresa/sídlo: RČ/IČ: Číslo účtu:

Více

KUPNÍ SMLOUVU. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany. AS ZIZLAVSKY v.o.s.

KUPNÍ SMLOUVU. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany. AS ZIZLAVSKY v.o.s. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany AS ZIZLAVSKY v.o.s. sídlem Praha 1, Široká 36/5, PSČ 110 00, IČ: 284 90 738 zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl A,

Více

Reklamační řád. 1.3.3. vada vznikla na věci opotřebením způsobeným obvyklým užíváním, nebo vyplývá-li to z povahy věci (např. uplynutím životnosti),

Reklamační řád. 1.3.3. vada vznikla na věci opotřebením způsobeným obvyklým užíváním, nebo vyplývá-li to z povahy věci (např. uplynutím životnosti), Reklamační řád 1. Úvodní ustanovení 1.1. Tento reklamační řád (dále jen reklamační řád ) obchodní společnosti LTRADE STORES s.r.o., se sídlem Na Svobodě 3152/80, 723 00 Ostrava - Martinov, identifikační

Více

MANDÁTNÍ SMLOUVA. uzavřená podle 566 a násl. zákona č. 513/1991 Sb., Obchodního zákoníku v platném znění. mandátní smlouvu:

MANDÁTNÍ SMLOUVA. uzavřená podle 566 a násl. zákona č. 513/1991 Sb., Obchodního zákoníku v platném znění. mandátní smlouvu: MANDÁTNÍ SMLOUVA uzavřená podle 566 a násl. zákona č. 513/1991 Sb., Obchodního zákoníku v platném znění Níže uvedeného dne, měsíce a roku smluvní strany 1... IČ:.. zapsaný v.. Bankovní spojení:., jehož

Více

DEFINICE POJMŮ UŽÍVANÝCH VE SMLUVNÍ DOKUMENTACI A V DOKUMENTACI PRO INFORMOVÁNÍ ZÁKAZNÍKŮ

DEFINICE POJMŮ UŽÍVANÝCH VE SMLUVNÍ DOKUMENTACI A V DOKUMENTACI PRO INFORMOVÁNÍ ZÁKAZNÍKŮ DEFINICE POJMŮ UŽÍVANÝCH VE SMLUVNÍ DOKUMENTACI A V DOKUMENTACI PRO INFORMOVÁNÍ ZÁKAZNÍKŮ 1. Definice 1.1 Ve smlouvách, podkladech a dokumentech uvedených v odst. 2.1 níže: Autorizovaný správce Bankovní

Více

I. Zboží je zasláno dle možností prodejce a jeho momentální vytíženosti a to nejdéle do 5 dnů od potvrzení objednávky (osobí převzetí, dobírka).

I. Zboží je zasláno dle možností prodejce a jeho momentální vytíženosti a to nejdéle do 5 dnů od potvrzení objednávky (osobí převzetí, dobírka). 1. Úvodní ustanovení Zde uvedené obchodní podmínky platí pro nákup v e- shopu http://www.fler.cz/shop/martina_j (dále jen prodejce).obchodní podmínky stanovují a upřesňují základní práva a povinnosti prodejce

Více

LICENČNÍ SMLOUVA. uzavřená podle 2358 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen občanský zákoník )

LICENČNÍ SMLOUVA. uzavřená podle 2358 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen občanský zákoník ) LICENČNÍ SMLOUVA uzavřená podle 2358 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen občanský zákoník ) 1. Smluvní strany 1.1 (Firma či jméno a příjmení): sídlo či trvalé bydliště:

Více

Kupní smlouva. Obchodní podmínky

Kupní smlouva. Obchodní podmínky Kupní smlouva Obchodní podmínky provozovatele, společnosti Česká půda s.r.o. se sídlem Národní 58/32, 110 00 Praha 1 - Nové Město, IČO: 05231311, vedené u Městského soudu v Praze sp. zn. C 260361, email:

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY. společnosti FRUJO, a.s.

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY. společnosti FRUJO, a.s. VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY společnosti FRUJO, a.s. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Tyto všeobecné obchodní podmínky (dále jen Obchodní podmínky ) obchodní společnosti FRUJO, a. s., se sídlem Tvrdonice č.p.

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY pro poskytování služeb a zboží společností CONSITE, s.r.o. znění účinné od 1. 1. 2011 1. Předmět Všeobecných obchodních podmínek 1.1. Tyto všeobecné obchodní podmínky (dále

Více

č... Čl. I. 1 / 5 kanalizačního potrubí umístěného

č... Čl. I. 1 / 5 kanalizačního potrubí umístěného 1096/HUO/2017-HUOM Č.j.: UZSVM/HUO/1147/2017-HUOM Česká republika - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se sídlem Rašínovo nábřeží 390/42, Nové Město, 128 00 Praha 2 za kterou právně jedná...,

Více

5834/OFM/2014-OFMM Č.j.: UZSVM/OFM/5792/2014-OFMM Česká republika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se sídlem Rašínovo nábřeží 390/42, 128 00 Praha 2 zastoupená Ing. Karolem Siwkem, ředitelem

Více

Komisionářská smlouva o obstarání koupě nebo prodeje investičních nástrojů

Komisionářská smlouva o obstarání koupě nebo prodeje investičních nástrojů Patria Finance, a.s. Jungmannova 745/24, 110 00 Praha 1, IČO 26455064 zapsaná v obchodním rejstříku odd. B, vložka 7215 vedeném Městským soudem v Praze Komisionářská smlouva o obstarání koupě nebo prodeje

Více

SMLOUVA O ÚČASTNICTVÍ V CENTRÁLNÍM DEPOZITÁŘI

SMLOUVA O ÚČASTNICTVÍ V CENTRÁLNÍM DEPOZITÁŘI SMLOUVA O ÚČASTNICTVÍ V CENTRÁLNÍM DEPOZITÁŘI Centrální depozitář cenných papírů, a. s., se sídlem na adrese Rybná 14, 110 05 Praha 1, IČ 25081489, DIČ CZ699000864, jednající panem Ing. Petrem Koblicem,

Více

Smlouva o zprostředkov

Smlouva o zprostředkov Smlouvy se zástupci: z Smlouva o zprostředkov edkování 2006-2007 Michal Černý Ph.D. www.michalcerny.eu www.michalcerny.net Smlouvy se zástupci Podstatou podnikatelské činnosti je zastupování zájmů jiného

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ. č. R ze dne

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ. č. R ze dne MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ č. R-180-004-14 ze dne 19.11.2014 Revokace usnesení Rady MČ Praha 12 č.r-179-021-14 ze dne 11.11.2014, kterým byla schválena příkazní smlouva na zpracování

Více

1.18. Druhy obchodněprávních smluv smlouva kupní, o dílo, o dopravních službách

1.18. Druhy obchodněprávních smluv smlouva kupní, o dílo, o dopravních službách Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Autor: Ing. Jaroslava Pospíšilová Datum vytvoření: 4. ledna 2013 Ročník: druhý Předmět

Více

PLATNÉ ZNĚNÍ. vybraných ustanovení zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů SPOTŘEBITELSKÉ SMLOUVY.

PLATNÉ ZNĚNÍ. vybraných ustanovení zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů SPOTŘEBITELSKÉ SMLOUVY. PLATNÉ ZNĚNÍ vybraných ustanovení zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů SPOTŘEBITELSKÉ SMLOUVY 51a Tato hlava zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství 2b)

Více

pro prodej zboží prostřednictvím on-line obchodu umístěného na internetové adrese

pro prodej zboží prostřednictvím on-line obchodu umístěného na internetové adrese OBCHODNÍ PODMÍNKY[JA1] obchodní společnosti zapsané v obchodním rejstříku vedeném pro prodej zboží prostřednictvím on-line obchodu umístěného na internetové adrese 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Obchodní podmínky

Více

Obchodní podmínky prodejce

Obchodní podmínky prodejce Obchodní podmínky prodejce Veškeré smluvní vztahy jsou uzavřeny v souladu s právním řádem České republiky, zejména Občanským zákoníkem 89/2012 v platném znění (dále jen občanský zákoník ). Kupující zasláním

Více

OBCHODÍ PODMÍKY. 2. Tyto obchodní podmínky a ustanovení v nich obsažená jsou nedílnou součástí kupní smlouvy uzavřené mezi prodávajícím a kupujícím.

OBCHODÍ PODMÍKY. 2. Tyto obchodní podmínky a ustanovení v nich obsažená jsou nedílnou součástí kupní smlouvy uzavřené mezi prodávajícím a kupujícím. OBCHODÍ PODMÍKY EUROSTOCK Czech Republic s.r.o. IČ: 293 70 825 se sídlem Pražská 674/156, 642 00 Brno zapsaná v obchodním rejstříku vedeném u Krajského soudu v Brně, oddíl C, vložka 76227 (dále jako prodávající

Více

KUPNÍ SMLOUVA. Mezi. JUDr. Janem Kubálkem insolvenčním správcem dlužníka POSTER Infinity s.r.o. (Prodávající) (Kupující)

KUPNÍ SMLOUVA. Mezi. JUDr. Janem Kubálkem insolvenčním správcem dlužníka POSTER Infinity s.r.o. (Prodávající) (Kupující) KUPNÍ SMLOUVA Mezi JUDr. Janem Kubálkem insolvenčním správcem dlužníka POSTER Infinity s.r.o. (Prodávající) a.. (Kupující) Níže uvedeného dne, měsíce a roku následující smluvní strany: JUDr. Jan Kubálek,

Více

9. funkční období. Návrh zákona o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů

9. funkční období. Návrh zákona o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů 52 9. funkční období 52 Návrh zákona o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů (Navazuje na sněmovní tisk č. 715 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta

Více

PŘÍLOHA č. 1. Statutární město Olomouc. TECPROM a.s. Smlouva o Převodu Akcií

PŘÍLOHA č. 1. Statutární město Olomouc. TECPROM a.s. Smlouva o Převodu Akcií PŘÍLOHA č. 1 Statutární město Olomouc a TECPROM a.s. Smlouva o Převodu Akcií TATO SMLOUVA O PŘEVODU AKCIÍ (dále také jen Smlouva ), BYLA UZAVŘENA MEZI TĚMITO SMLUVNÍMI STRANAMI: 1. STATUTÁRNÍ MĚSTO OLOMOUC,

Více

ZÁKON ze dne 2014, kterým se mění zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I

ZÁKON ze dne 2014, kterým se mění zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I ZÁKON ze dne 2014, kterým se mění zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve

Více

ZPROSTŘEDKOVÁNÍ PRODEJE NEMOVITOSTI

ZPROSTŘEDKOVÁNÍ PRODEJE NEMOVITOSTI ZPROSTŘEDKOVÁNÍ PRODEJE NEMOVITOSTI Vlastník1: na straně jedné a Zprostředkovatel2: na straně druhé uzavřená, dne /v poté, co účastníci smlouvy sdělili druhé straně, že jim není známa žádná okolnost omezující

Více

MANDÁTNÍ SMLOUVA uzavřená dle ustanovení 566 a násl. zák. č. 513/ 1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů

MANDÁTNÍ SMLOUVA uzavřená dle ustanovení 566 a násl. zák. č. 513/ 1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů Příloha č. 2 Vzor prováděcí smlouvy MANDÁTNÍ SMLOUVA uzavřená dle ustanovení 566 a násl. zák. č. 513/ 1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů Smluvní strany Česká televize se sídlem: Kavčí

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

RÁMCOVÁ KUPNÍ SMLOUVA A SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB

RÁMCOVÁ KUPNÍ SMLOUVA A SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB RÁMCOVÁ KUPNÍ SMLOUVA A SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB kterou níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřely v souladu s ustanoveními zákona č. 513/1991 Sb., Obchodní zákoník, níže uvedené smluvní strany: Prodávající:

Více

Smlouva o investičním zprostředkování

Smlouva o investičním zprostředkování Smlouva o investičním zprostředkování Jméno a příjmení/firma: Rodné číslo/ič: Bydliště/Sídlo: Číslo OP/pasu: Telefon/fax: Email: Bankovní spojení: Jednající: Dále jen Zákazník a Investiční zprostředkovatel:

Více

KUPNÍ SMLOUVA. Níže označené smluvní strany:

KUPNÍ SMLOUVA. Níže označené smluvní strany: KUPNÍ SMLOUVA uzavřena podle 2079 a násl., zákona č. 89/2012 Sb., Občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů Níže označené smluvní strany: Obec Pěnčín se sídlem 463 45 Pěnčín čp.62 osoba oprávněna

Více

Kupní smlouva a smlouva o zřízení zástavního práva

Kupní smlouva a smlouva o zřízení zástavního práva Příloha č. 6 usnesení z 33. zasedání Zastupitelstva města Stříbra dne 26. listopadu 2009 Zastupitelstvo města Stříbra s c h v a l u j e: Kupní smlouva a smlouva o zřízení zástavního práva uzavřená mezi

Více

Obchodní podmínky. pro nákup v internetovém obchodě www.dub.cz. Zápis: živnostenský rejstřík vedený Úřadem městské části Praha 1.

Obchodní podmínky. pro nákup v internetovém obchodě www.dub.cz. Zápis: živnostenský rejstřík vedený Úřadem městské části Praha 1. Obchodní podmínky pro nákup v internetovém obchodě www.dub.cz. Kontaktní údaje prodávajícího: Prodávající: Tomáš Pfeiffer Sídlo: Soukenická 21, 110 00 Praha 1. IČ: 12609498, DIČ: CZ530830166. Zápis: živnostenský

Více

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk. NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.cz) Změny ve zvláštní části Nové smluvní typy Sjednocení úpravy

Více

Kupní smlouva. Obchodní podmínky

Kupní smlouva. Obchodní podmínky Kupní smlouva Obchodní podmínky provozovatele společnosti Česká půda s.r.o. se sídlem v ulici Rybná 716/24, Staré Město, 110 00 Praha 1, IČ: 05231311vedená u Městského soudu v Praze v části C, vložce 260361,

Více

Obsah. O autorce... X Seznam použitých zkratek... XI Úvod... XIII OBECNĚ O SMLOUVÁCH A ZÁVAZCÍCH JIMI ZALOŽENÝCH... 1

Obsah. O autorce... X Seznam použitých zkratek... XI Úvod... XIII OBECNĚ O SMLOUVÁCH A ZÁVAZCÍCH JIMI ZALOŽENÝCH... 1 O autorce... X Seznam použitých zkratek... XI Úvod... XIII Část první OBECNĚ O SMLOUVÁCH A ZÁVAZCÍCH JIMI ZALOŽENÝCH... 1 I. Smlouva pojem, vznik... 1 II. Předsmluvní odpovědnost... 3 III. Uzavření smlouvy...

Více

PŘÍKAZNÍ SMLOUVA. mezi: Příkazce: Městská část Praha 15 Se sídlem: Boloňská 478/1, PSČ: , Praha 10 IČ: Milanem Wenzlem, starostou

PŘÍKAZNÍ SMLOUVA. mezi: Příkazce: Městská část Praha 15 Se sídlem: Boloňská 478/1, PSČ: , Praha 10 IČ: Milanem Wenzlem, starostou PŘÍKAZNÍ SMLOUVA mezi: Příkazce: Městská část Praha 15 Se sídlem: Boloňská 478/1, PSČ: 109 00, Praha 10 IČ: 002 31 355 DIČ: CZ00231355 Milanem Wenzlem, starostou (dále jen příkazce ) na straně jedné a

Více

b Varianta (fyzická osoba podnikatel) při nabývání id. spoluvlastnictví viz. poznámka

b Varianta (fyzická osoba podnikatel) při nabývání id. spoluvlastnictví viz. poznámka Česká republika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se sídlem Rašínovo nábřeží 42, 128 00 Praha 2 za kterou jedná akademický titul, jméno, příjmení, věd. hodnost, funkce v prvním pádě anebo

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY vydané ve smyslu 273 obchodního zákoníku

OBCHODNÍ PODMÍNKY vydané ve smyslu 273 obchodního zákoníku OBCHODNÍ PODMÍNKY vydané ve smyslu 273 obchodního zákoníku Prodávající: SAMPRO, s.r.o. Zapsaná v obchodním rejstříku v Hradci Králové, oddíl C, vložka 21507 Zastoupena: Pavlem Krajčírem jednatelem společnosti

Více

OBCHODNÍ SMLOUVY (MV844K) doc. JUDr. Karel Marek, CSc.

OBCHODNÍ SMLOUVY (MV844K) doc. JUDr. Karel Marek, CSc. OBCHODNÍ SMLOUVY (MV844K) doc. JUDr. Karel Marek, CSc. Výuka: přednášky, e-learning Rozsah: 2/0 Ukončení: kolokvium Rozvrh: každé pondělí od 9:35 do 11:05, místnost 030 Kolokvium: aktivní účast ve výuce,

Více

DEFINICE POJMŮ UŽÍVANÝCH VE SMLUVNÍ DOKUMENTACI A V DOKUMENTACI PRO INFORMOVÁNÍ ZÁKAZNÍKŮ 1

DEFINICE POJMŮ UŽÍVANÝCH VE SMLUVNÍ DOKUMENTACI A V DOKUMENTACI PRO INFORMOVÁNÍ ZÁKAZNÍKŮ 1 DEFINICE POJMŮ UŽÍVANÝCH VE SMLUVNÍ DOKUMENTACI A V DOKUMENTACI PRO INFORMOVÁNÍ ZÁKAZNÍKŮ 1 PPF banka a.s. se sídlem Praha 6, Evropská 2690/17, PSČ: 160 41 IČ: 47116129 zapsaná v obchodním rejstříku vedeném

Více

SMLOUVA PŘÍKAZNÍ O OBSTARÁNÍ SPRÁVY DOMU

SMLOUVA PŘÍKAZNÍ O OBSTARÁNÍ SPRÁVY DOMU SMLOUVA PŘÍKAZNÍ O OBSTARÁNÍ SPRÁVY DOMU Smlouva příkazní o obstarání správy domu a výkonu některých práv a povinností vyplývajících ze vztahů ke společným částem domu a k jednotkám ve vlastnictví, uzavřená

Více

KUPNÍ SMLOUVA O PRODEJI MOVITÝCH VĚCÍ

KUPNÍ SMLOUVA O PRODEJI MOVITÝCH VĚCÍ KUPNÍ SMLOUVA O PRODEJI MOVITÝCH VĚCÍ 1. Česká insolvenční v.o.s., IČO: 288 10 341 se sídlem Hradec Králové - Pražské Předměstí, Fráni Šrámka 1139/2, PSČ 500 02, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským

Více

Obchodní podmínky platné a účinné od 1.6.2014

Obchodní podmínky platné a účinné od 1.6.2014 Obchodní podmínky platné a účinné od 1.6.2014 1. Úvodní ustanovení 1.1 V souladu s ustanovením 1751 odst.1 zák. č. 89/2012 Sb. (Občanský zákoník) v platném znění vydává společnost REDVEL s.r.o. tyto obchodní

Více

ZÁKON O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU V ROCE 2011

ZÁKON O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU V ROCE 2011 ZÁKON O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU V ROCE 2011 8.12.2010 JUDr. Ivana Seifertová www.koncimsdluhy.cz Základní údaje zákon č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru a změně některých zákonů vyhlášen 20. května

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. DEFINICE 1.1. Podnikatelem se rozumí Kateřina Knesplová, IČO: 749 06 801, se sídlem Liberec XXX- Vratislavice nad Nisou, Zámecký vrch1401, PSČ 463 11, podnikatel nezapsaný

Více

Obchodní podmínky platné a účinné od 1.5.2015

Obchodní podmínky platné a účinné od 1.5.2015 Obchodní podmínky platné a účinné od 1.5.2015 1. Úvodní ustanovení 1.1 V souladu s ustanovením 1751 odst.1 zák. č. 89/2012 Sb. (Občanský zákoník) v platném znění vydáváme tyto obchodní podmínky, jež jsou

Více

REZERVAČNÍ SMLOUVA uzavřená podle ust. 1746 odst. 2 občanského zákoníku

REZERVAČNÍ SMLOUVA uzavřená podle ust. 1746 odst. 2 občanského zákoníku REZERVAČNÍ SMLOUVA uzavřená podle ust. 1746 odst. 2 občanského zákoníku 1. účastník: Právnická osoba: I. Smluvní strany název se sídlem... IČ:... zapsán v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v...,

Více

Smlouvy se zástupci. Smlouvy

Smlouvy se zástupci. Smlouvy Smlouvy se zástupci: z Smlouva o obchodním m zastoupení 2006-2007 Michal Černý Ph.D. www.michalcerny.eu www.michalcerny.net Smlouvy se zástupci Podstatou podnikatelské činnosti je zastupování zájmů jiného

Více

KUPNÍ SMLOUVA. Mezi. JUDr. Janem Kubálkem insolvenčním správcem dlužníků Valérie Janové a Mikuláše Jano. (Prodávající) (Kupující)

KUPNÍ SMLOUVA. Mezi. JUDr. Janem Kubálkem insolvenčním správcem dlužníků Valérie Janové a Mikuláše Jano. (Prodávající) (Kupující) KUPNÍ SMLOUVA Mezi JUDr. Janem Kubálkem insolvenčním správcem dlužníků Valérie Janové a Mikuláše Jano (Prodávající) a (Kupující) Níže uvedeného dne, měsíce a roku následující smluvní strany: JUDr. Jan

Více

Kupní smlouva o převodu vlastnického práva k jednotce

Kupní smlouva o převodu vlastnického práva k jednotce Kupní smlouva o převodu vlastnického práva k jednotce Smluvní strany: 1. Pan/í., r.č. /. bytem.., PSČ. jako prodávající na straně jedné a 2. Pan/í., r.č. /. bytem.., PSČ. jako - kupující - na straně druhé

Více

Kupní smlouva. Obchodní podmínky

Kupní smlouva. Obchodní podmínky Kupní smlouva Obchodní podmínky provozovatele, společnosti Česká půda s.r.o. se sídlem v ulici Národní 58/32, Nové Město, 110 00 Praha 1, IČO: 05231311, vedená u Městského soudu v Praze sp. zn. C 260361,

Více

Smlouva otichém společenství. Smlouva o tichém společenství. Tichá společnost???

Smlouva otichém společenství. Smlouva o tichém společenství. Tichá společnost??? Smlouva otichém společenství 2005 2007 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.eu www.michalcerny.net Smlouva o tichém společenství Absolutní obchodní závazkový vztah (srv. 261/4), právní úprava obsažena jen

Více

KUPNÍ SMLOUVU ve smyslu ust. 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen smlouva )

KUPNÍ SMLOUVU ve smyslu ust. 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen smlouva ) Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany AS ZIZLAVSKY v.o.s., IČ 284 90 738 se sídlem: Praha 1, Široká 36/5, PSČ 110 00 zastoupena: Mgr. Adamem Sigmundem, advokátem trvale bytem Lodecká 1206/2,

Více

Kupující může objednávat zboží nabízené prodávajícím prostřednictvím internetového obchodu. Kupující je svoji objednávkou vázán.

Kupující může objednávat zboží nabízené prodávajícím prostřednictvím internetového obchodu. Kupující je svoji objednávkou vázán. OBCHODNÍ PODMÍNKY Toto jsou závazné nákupní podmínky serveru www.tdifun.cz. Tyto obchodní podmínky popisují a upravují vzájemný smluvní vztah mezi prodávajícím (Zdeněk Hájek, Okružní 1754/5, 737 01 Český

Více

K U P N Í S M L O U V U čís... Článek I Vymezení předmětu plnění

K U P N Í S M L O U V U čís... Článek I Vymezení předmětu plnění Česká republika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se sídlem Rašínovo nábřeží 42, 128 00 Praha 2 IČ: 69797111 za kterou jedná: Ing. Jan Kasnar, CSc. náměstek GŘ pro Hospodaření s majetkem,

Více