ENERGIE-OBCE-GEM 5. Zpravodaj prosinec Vážený pane starosto, vážená paní starostko, vážení představitelé měst a obcí Jihočeského kraje,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ENERGIE-OBCE-GEM 5. Zpravodaj prosinec 2013. Vážený pane starosto, vážená paní starostko, vážení představitelé měst a obcí Jihočeského kraje,"

Transkript

1 ENERGIE-OBCE-GEM 5 Zpravodaj prosinec 2013 Vážený pane starosto, vážená paní starostko, vážení představitelé měst a obcí Jihočeského kraje, většina aktivit zaměřených na jihočeská města a obce v rámci projektu ENERGIE- OBCE-GEM byla již realizována, zbývající plánované akce proběhnou do června 2014, kdy bude projekt ukončen. O jednotlivých akcích Vás budeme včas informovat. Pozvánka Veletrh úspor energií (Energiesparmesse) ECČB pořádá každoročně autobusové zájezdy na Veletrh úspor energií v hornorakouském Welsu. Jedná se o největší rakouský veletrh zaměřený na stavby a rekonstrukce domů a bytů včetně interiérového vybavení, osvětlení a vytápění, s akcentem na úspory energií a využití obnovitelných zdrojů. Termín konání zájezdů v roce 2014 je pátek a sobota , vstupenky a jízdenky můžete zakoupit v ECČB v průběhu ledna a února. V tomto roce byly pro sedm měst a obcí Jihočeského kraje zpracovány územní energetické koncepce, na které významnou měrou v rámci projektu finančně přispěla EU. Věříme, že nejen tyto koncepce, ale i exkurze, semináře, Dny energetického poradenství a workshopy přispěly k informovanosti Vašich občanů na poli úspor energií a využití obnovitelných zdrojů a že tento fakt bude následně přínosem i pro obec samotnou. Budeme se těšit na další spolupráci v roce 2014 i v letech následujících a do roku 2014 Vám přejeme mnoho zdraví, pohody a pracovních úspěchů! Mgr. Ivana Klobušníková jednatelka Energy Centre České Budějovice World Sustainable Energy Days 2014 (WSED) Akcí probíhající paralelně s Veletrhem úspor energií ( ) je mezinárodní konference Světové dny udržitelné energie. Více než dvacetiletou tradici má každoroční setkání odborníků a výzkumných pracovníků, kteří se účastní dílčích konferencí v rámci WSED. V letošním roce proběhne ve Stadthalle a v areálu Energiesparmesse v rámci WSED Evropská konference o peletách, Energy Efficiency Policy, konference Budovy s téměř nulovou potřebou energie a konference Inovativní technologie budov. Zájemci se mohou rovněž přihlásit na 2 odborné exkurze a mladí výzkumní pracovníci na WSED next. Prostřednictvím ECČB se můžete na konferenci registrovat za zvýhodněných finančních podmínek.

2 Akce ve městech a obcích Jihočeského kraje říjen prosinec 2013 Seminář pro starosty jihočeských měst a obcí Jihočeský kraj, ECČB a Hornorakouský svaz pro úspory energií (OÖ Energiesparverband) uspořádaly v úterý 2. října 2013 v prostorách Krajského úřadu Jihočeského kraje seminář pod názvem "Úspory energie ve městech a obcích". Seminář, který byl určen starostům a zástupcům jihočeských měst a obcí zahájil zástupce Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha. Poté se ujala slova jednatelka Energy Centre České Budějovice Mgr. Ivana Klobušníková, která představila účastníkům semináře projekt ENERGIE-OBCE- GEM, v rámci něhož tato akce proběhla. Dalšími přednášejícími byli hosté z Horního Rakouska - Ing. Michael Stumpner z Hornorakouského svazu pro úspory energií a radní města Freistadt pan Oskar Stöglehner. Jejich prezentace se týkaly konkrétních zkušeností s projektem hornorakouské vlády Energeticky úsporná obec (Energiespargemeinde) a praktických tipů a energeticky úsporných opatření, které přijalo v rámci projektu město Freistadt. V druhé polovině semináře seznámil Ing. Karel Srdečný ze společnosti Ekowatt přítomné s problematikou průkazů energetické náročnosti budov (PENB) pro "budovy veřejné moci" a povinnostmi, které pro města a obce vyplývají z novely zákona č. 406/2000 Sb. Na závěr vystoupila energetička Magistrátu statutárního Města České Budějovice Ing. Helena Stifterová s informacemi o průběhu zpracování PENB pro veřejné budovy spadající do kompetence českobudějovického magistrátu. Exkurze pro starosty jihočeských měst a obcí Další bezplatnou akcí v rámci projektu ENERGIE- OBCE-GEM byla pro starosty a zástupce jihočeských měst a obcí určená exkurze na téma "Úspory energie ve městech a obcích". Cílem exkurze byla hornorakouská města a obce zapojená do programu Energeticky úsporná obec. V obci Unterweitersdorf si účastníci exkurze prohlédli obecní kotelnu na biomasu a pan starosta podal informace o solárně vytápěném obecním domě. Dalším cílem exkurze byla městská výtopna na biomasu v Kremsmünsteru, která je zásobována dřevní štěpkou místním benediktinským klášterem. Starosta Kremsmünsteru poté doprovodil účastníky k radnici, kde je umístěna nabíjecí stanice pro elektrokola a elektromobily, která je zde bezplatně k dispozici široké veřejnosti. Den energetického poradenství ve Strakonicích Další z deseti plánovaných "Dnů energetického poradenství" se konal ve středu 16. října 2013 ve Strakonicích. V příjemném prostředí restaurace Baobab Nad Zborovem se sešlo více než 20 zájemců o informace z oblasti staveb a rekonstrukcí, energetických úspor, využití obnovitelných zdrojů a změn týkajících se průkazů energetické náročnosti budov. Akce se konala v rámci cyklu Zelené otazníky, který pořádá Ekoporadna při strakonické Šmidingerově knihovně.

3 Exkurze Konkrétní příklady úspor energie a nízkoenergetického stavění II V pátek 25. října zorganizovalo Energy Centre České Budějovice ve spolupráci s rakouskými partnery a za finanční podpory EU druhou bezplatnou exkurzi určenou pro širokou veřejnost. Pod názvem Konkrétní příklady úspor energie a nízkoenergetického stavění II" směřovala opět do Horního Rakouska, kde účastníci v rámci projektu navštívili nízkoenergetické sídliště Solar City v Linci a větrnou elektrárnu a zařízení na využití solární energie pro ohřev vody v rakouské obci Laussa. O exkurze byl již tradičně velký zájem. Den energetického poradenství ve Zvíkovském Podhradí Ve čtvrtek 28. listopadu proběhl Den energetického poradenství v obci Zvíkovské Podhradí. Poradci z Energy Centre České Budějovice seznámili účastníky prostřednictvím prezentací a v následné živé diskuzi s obsahem novely zákona 406/2000 Sb., informovali je rovněž o změnách souvisejících s průkazy energetické náročnosti budov (PENB) a poskytli řadu cenných rad týkajících se energeticky úsporných opatření. V rámci bezplatného poradenství ECČB byla provedena kontrola obálky budovy obecního úřadu za pomoci termokamery. Den energetického poradenství v Kaplici V podvečer 27. listopadu navštívili odborní poradci z Energy Centre České Budějovice Ing. Jiří Veselý a Ing. Josef Šťastný Kaplici. Pod hlavičkou Dne energetického poradenství podali občanům města Kaplice aktuální informace k diskutovaným tématům, mezi které patřily změny týkající se povinného zavedení průkazů energetické náročnosti budov (PENB) a s nimi souvisejících tzv. energetických štítků, možností získání dotace na energeticky úsporná opatření a obnovitelné zdroje z různých dotačních programů, či způsobů snížení nákladů na energie. Akce se konala v rámci projektu ENERGIE-OBCE-GEM a byla rovněž bezplatná. Workshop Dne se konal workshop pro starosty Plané nad Lužnicí a Mokrého Lomu, dne proběhl obdobný workshop ve Velešíně pro starosty Adamova, Černé v Pošumaví, Nových Hradů, Trhových Svin a Velešína. Hlavním tématem obou workshopů byly územní energetické koncepce. Školení V listopadu a v prosinci proběhla v 5 městech a obcích Jihočeského kraje školení pro pracovníky obecních a městských úřadů. Školení se týkala územních energetických koncepcí a byla přednostně určena městským a obecním úřadům v Trhových Svinech a Černé v Pošumaví, Velešíně, Nových Hradech, Adamově a Plané nad Lužnicí.

4 Linec energeticky úsporná obec (EGEM) Hlavní město spolkové země Horní Rakousko je jedním z 272 měst a obcí, které se zapojily do programu hornorakouské vlády EGEM, s hlavními cíli: úspora a efektivní využívání energií a využití obnovitelných zdrojů. Do roku 2030 si tato města a obce kladou za cíl dvacetiprocentní energetickou úsporu, přičemž 139 z těchto obcí má již zpracovanou energetickou koncepci směřující k tomuto cíli, 32 obcí je ve fázi zpracování koncepce a zbývajících 101 obcí ve fázi přípravy. jedním z kroků na cestě k udržitelnému rozvoji města, prostřednictvím podpory obnovitelných zdrojů energie. Sedm významných podnikatelských subjektů a tři pracoviště magistrátu města Linec se zapojily do programu efektivního využívání energií Linzer Energieeffizienzprogramm. Výsledkem této spolupráce bude koncem roku 2014 seznam konkrétních opatření směřujících k efektivnímu využívání a úspoře energií a snížení obsahu CO 2 v ovzduší. Kromě tohoto seznamu bude zpracován strukturovaný přehled toku energií, zahrnující původ a využití jednotlivých energetických zdrojů a forem energie, jakož i informace o energetických ztrátách, čímž se stanou transparentními procesy, kterými energie prochází, než se dostane ke konečnému uživateli či spotřebiči. Od září 2013 funguje elektronický Solardachkataster. Jedná se o kompletní servis poskytující informace o možnostech solárního využití veškerých střešních ploch na území města Linec. Jsou v něm dostupné veškeré informace o způsobilosti jednotlivých budov pro využití sluneční energie. Kromě toho zde mohou získat zájemci o instalaci fotovoltaických či fototermických panelů rovněž informace o předpokládaných výnosech, investicích a návratnosti nákladů. Tento servis je EGEM - města a obce zapojené do programu EGEM rozpracovaná koncepce EGEM koncepce v přípravě Systémová podpora obnovitelných zdrojů v Horním Rakousku proč tam ano a u nás ne? Horní Rakousko již dlouhou řadu let systematicky podporuje zvyšování energetické účinnosti, snižování spotřeby energie a využívání obnovitelných zdrojů energie. Za patnáct let naší spolupráce s Horním Rakouskem stále nedokážeme říci, jak je to možné, že zde panuje shoda napříč politickým spektrem, že hornorakouská politika nepřemýšlí, zda a proč využívat obnovitelné zdroje, ale jak je využívat v co největším měřítku, aby zvýšily energetickou nezávislost své spolkové země. Systematická podpora znamená, že je pravidelně zpracovávána energetická koncepce Horního Rakouska, která je průběžně aktualizována a každoročně se důsledně sleduje její plnění. Poslední platná energetická koncepce Horního Rakouska se jmenuje Energetická budoucnost 2030 (Energie Zukunft 2030) a má mj. za cíl, aby do roku 2030 byla veškerá (!) spotřeba elektřiny a tepla kryta výrobou z obnovitelných zdrojů. Obnovitelné zdroje v Horním Rakousku Jakých výsledků za poslední desetiletí dosáhlo v oblasti obnovitelných zdrojů Horní Rakousko? Ačkoliv je zajištěn hospodářský růst (od roku 2005 se zvýšil hospodářský růst Horního Rakouska o více než 21 %), spotřeba energie se nezvyšuje, byla dokonce za stejné období snížena o 0,75 %. Spolková země již řadu let podporuje energetické využívání biomasy a využívání solární termiky, čímž došlo k unikátnímu rozvoji v obou těchto oblastech. Z pevné biomasy se v současné době vyrobí 42,6 PJ energie. Celková energie z biomasy se započtením kapalné a plynné formy biomasy představuje roční produkci 57,4 PJ. Biomasa je tak

5 vedle vodní energie nejdůležitějším zdrojem energie dostupným v Horním Rakousku. Její podíl na celkové hrubé konečné spotřebě energie Horního Rakouska činí 14,9 %. Jedním z opatření na podporu využívání biomasy byl např. plán zdvojnásobit počet instalovaných automatických spalovacích zařízení o menším výkonu, přičemž jako výchozí rok byl stanoven rok V cílovém roce 2010 byl v provozu více než plánovaný dvojnásobek zařízení. Co se týká solární termiky, díky její opět systematické a kontinuální podpoře dosáhlo Horní Rakousko podílu cca 0,9 m 2 instalované kolektorové plochy na 1 obyvatele, čímž se (i se svými klimatickými podmínkami!) zařadilo k předním solárním regionům v celosvětovém měřítku. Celkově je v Horním Rakousku v současnosti instalováno m 2 kolektorové plochy o celkovém výkonu 890 MW th. Ročně se ze solární termiky vyrobí cca 440 miliónů kwh tepelné energie. Také oblast využívání vodní energie není opomíjena, od roku 2003 bylo uvedeno do provozu 43 nových malých vodních elektráren a 192 stávajících MVE bylo zrevitalizováno. V Horním Rakousku byl v minulosti ve velké míře využíván topný olej mj. také pro vytápění domácností. Před deseti lety bylo ještě trvale obývaných objektů vytápěno právě topným olejem. Díky zavedeným opatřením podporujícím využívání obnovitelných zdrojů energie přešlo celkem více než domácností na jiný zdroj vytápění. V současnosti se Horní Rakousko může pochlubit tím, že již 57 % tepla potřebného pro vytápění domácností je získáváno právě z obnovitelných zdrojů energie. Rozvoj fotovoltaiky je v Horním Rakousku postupný a ne tak překotný a nezvládnutý jako v ČR. Jsou podporovány především menší instalace na střechách (v současnosti například formou dotací, které jsou pro instalace do 5 kw p ). Pro oblast fotovoltaiky byl stanoven cíl dosáhnout fotovoltaických systémů na hornorakouských střechách. Tento cíl byl již dosažen, v současnosti má Horní Rakousko za cíl do roku 2020 vyrobit ročně 10 % elektrické energie právě z fotovoltaiky.

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech říjen až prosinec 2013 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Seminář Úspory energie ve městech a obcích v rámci projektu ENERGIE-OBCE-

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech červenec až září 2012 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Vylosování 7 jihočeských měst a obcí v rámci projektu ENERGIE-OBCE-GEM,

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2013 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Seminář Povinné energetické průkazy budov od ledna 2013 a rekonstrukce

Více

ENERGIE-OBCE-GEM 3. Zpravodaj prosinec 2012

ENERGIE-OBCE-GEM 3. Zpravodaj prosinec 2012 ENERGIE-OBCE-GEM 3 Zpravodaj prosinec 2012 Vážení zástupci měst a obcí Jihočeského kraje, právě čtete třetí číslo zpravodaje projektu Úspory energií, obnovitelné zdroje energie (OZE) a trvale udržitelný

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2014 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Valná hromada ČKAIT, 15.1.2014... 2 1.2 Seminář v rámci projektu ENERGIE-OBCE-GEM,

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech říjen až prosinec 2012 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Exkurze pro jihočeské základní, střední a vysoké školy, 4.10., 9.10.,

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2015 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Bezplatné měření termovizní kamerou s elektromobilem od E.ONu, 1.1. 18.2.2015...

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech červenec až září 2013 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Energetický audit pro 2. Mateřskou školu v Protivíně, 30.7.2013 2 1.2

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech duben až červen 2012 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Setkání energetických poradců ECČB, 4.4.2012....... 2 1.2 Exkurze jihočeských

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2012 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Valná hromada ČKAIT, 18.1.2012.... 2 1.2 Baumit Akademie, 24.1.2012....2

Více

ENERGIE-OBCE-GEM 4. Zpravodaj září 2013. Kalendář plánovaných akcí v roce 2013: Vážení zástupci měst a obcí Jihočeského kraje,

ENERGIE-OBCE-GEM 4. Zpravodaj září 2013. Kalendář plánovaných akcí v roce 2013: Vážení zástupci měst a obcí Jihočeského kraje, ENERGIE-OBCE-GEM 4 Zpravodaj září 2013 Vážení zástupci měst a obcí Jihočeského kraje, možná právě Vaše obec využila v uplynulých měsících možnost zapojit se do projektu ENERGIE- OBCE-GEM, a ať už to bylo

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE OBSAH: ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech říjen až prosinec 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Informační večer Potenciál obnovitelných zdrojů energie se zaměřením na

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech říjen až prosinec OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo stránky: 1.1 Odborný seminář a setkání EKIS, 2. 3.10.... 2 1.2 Dny energetického poradenství

Více

Erneuerbare Energie in Tschechien: Potenziale, Nutzung & Perspektiven

Erneuerbare Energie in Tschechien: Potenziale, Nutzung & Perspektiven Erneuerbare Energie in Tschechien: Potenziale, Nutzung & Perspektiven Mag. Bohuslav Čtveráček Energy Centre Budweis 3. August 2017, Großschönau Energy Centre České Budějovice (ECČB) gegründet in 1998 im

Více

Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA"

Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA" Zakládající skupina členů Energetický mix ČR, 2017 Rozvoj

Více

Zpráva o akci Project Partner: Energy Centre České Budějovice

Zpráva o akci Project Partner: Energy Centre České Budějovice Zpráva o akci Project Partner: Energy Centre České Budějovice Název akce: Kulatý stůl Využívání solární energie pro technologické procesy v průmyslu (projekt So-Pro) Datum a místo konání: 22.3.2010, Jihočeská

Více

ENERGY CENTRE BUDWEIS

ENERGY CENTRE BUDWEIS ENERGY CENTRE BUDWEIS Zpráva o činnostech říjen až prosinec 2014 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Streetlight-EPC - Úvodní meeting ve Welsu, 30.9. 2.10.2014... 3 1.2 Exkurze

Více

Zpráva o akci Project Partner: Energy Centre České Budějovice

Zpráva o akci Project Partner: Energy Centre České Budějovice Zpráva o akci Project Partner: Energy Centre České Budějovice Název akce: Kulatý stůl Využívání solární energie pro technologické procesy v průmyslu (projekt So-Pro) Datum a místo konání: 22.3.2010, Jihočeská

Více

JAK FUNGUJE SLUNEČNÍ ZAŘÍZENÍ PRO OHŘEV UŽITKOVÉ VODY A PRO PŘITÁPĚNÍ?

JAK FUNGUJE SLUNEČNÍ ZAŘÍZENÍ PRO OHŘEV UŽITKOVÉ VODY A PRO PŘITÁPĚNÍ? Sluneční zařízení Energie slunce patří mezi obnovitelné zdroje energie (OZE) a můžeme ji využívat různými způsoby a pro rozdílné účely. Jedním ze způsobů využití energie slunce je výroba tepla na ohřev

Více

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Název akce: Kulatý stůl Využití solárního tepla v průmyslu Datum a místo konání: 21.9.2011, Krajský úřad Jihočeského kraje, České Budějovice

Více

Solární energie v ČR a v EU

Solární energie v ČR a v EU Solární energie v ČR a v EU v ČR a EU 1 Elektřina ze slunečního záření jako součást OZE OZE v podmínkách České republiky: Vodní energie Větrná energie Energie slunečního záření Energie biomasy a bioplynu

Více

Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu. Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie

Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu. Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie Setkání EKIS a odborný seminář Litomyšl, 17. září 2018 Komora obnovitelných zdrojů energie (o nás) Největší

Více

Akční plán energetiky Zlínského kraje

Akční plán energetiky Zlínského kraje Akční plán energetiky Zlínského kraje Ing. Miroslava Knotková Zlínský kraj 19/12/2013 Vyhodnocení akčního plánu 2010-2014 Priorita 1 : Podpora efektivního využití energie v majetku ZK 1. Podpora přísnějších

Více

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Aktuální problémy české energetiky 2. 4. 2013 Výchozí podmínky ČR ČR jako silně průmyslová země Robustní ES (přebytková bilance i infrastruktura) Rozvinutý systém

Více

Energeticky soběstačná obec, region

Energeticky soběstačná obec, region Energeticky soběstačná obec, region jak na to? Ing. Karel Srdečný Žižkova 1, Č. Budějovice tel.: 774 697 901 e-mail: cb@ekowatt.cz 1. O společnosti EkoWATT je Česká nezávislá konzultační společnost, založena

Více

S l eznam ana ý yzovan ch t opa ř í en a j ji e ch l ik og a výbě ýb ru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu V AV- VAV SP- SP 3g5-3g5 221-221 07

S l eznam ana ý yzovan ch t opa ř í en a j ji e ch l ik og a výbě ýb ru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu V AV- VAV SP- SP 3g5-3g5 221-221 07 Seznam analyzovaných opatření a jejich ji logika výběru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu VAV-SP-3g5-221-07 Oblasti analýz výzkumu Energetika původních PD ve zkratce Problémy dnešních rekonstrukcí panelových

Více

Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s.

Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s. Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s. Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. byla založena v roce 2006 za podpory programu EU Inteligent Energy Europe. Zakladatelem a 100% vlastníkem

Více

Energie pro budoucnost

Energie pro budoucnost Možnosti dotací na energeticky úsporná řešení Energie pro budoucnost Brno 27. 4. 2017 Martin Kotěra metodik Oddělení metodiky a strategie, Odbor řízení Národních programů Státní fond životního prostředí

Více

Možnost kombinace metody EPC. v majetku hlavního města Prahy

Možnost kombinace metody EPC. v majetku hlavního města Prahy Možnost kombinace metody EPC s dotací na zateplení objektů v majetku hlavního města Prahy 27.listopadu 2014 Základní dokumenty v oblasti energetiky Územní energetická koncepce hl. m. Prahy (aktualizovaná

Více

Česká politika. Alena Marková

Česká politika. Alena Marková Česká politika Alena Marková Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR schválený vládou v lednu 2010 základní dokument v oblasti udržitelného rozvoje dlouhodobý rámec pro politické rozhodování v kontextu

Více

www.energetika.cz www.ekowatt.cz Pasivní dům s dotací Karel Srdečný, EkoWATT

www.energetika.cz www.ekowatt.cz Pasivní dům s dotací Karel Srdečný, EkoWATT www.energetika.cz www.ekowatt.cz Pasivní dům s dotací Karel Srdečný, EkoWATT www.energetika.cz www.ekowatt.cz Zelená úsporám B výstavba pasivních domů dotace 250 tis. Kč na rodinný dům + 40 tis. Kč na

Více

Česká fotovoltaická průmyslová asociace

Česká fotovoltaická průmyslová asociace Česká fotovoltaická průmyslová asociace Podporuje dlouhodobý a udržitelný rozvoj fotovoltaiky v České republice František Smolka Předseda představenstva Solární energii zítřka lze predikovat, akumulovat

Více

PODPOROVANÁ OPATŘENÍ. Systémy měření a regulace Výroba energie pro vlastní spotřebu

PODPOROVANÁ OPATŘENÍ. Systémy měření a regulace Výroba energie pro vlastní spotřebu POPIS OBVYKLÝCH ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ PODPOROVANÁ OPATŘENÍ Rozvody elektřiny, plynu a tepla v budovách Systémy měření a regulace Výroba energie pro vlastní spotřebu Osvětlení budov a průmyslových areálů Snižování

Více

Nabídka zajištění dotací z EU. XXIV.výzva OPŽP. Březen 2011

Nabídka zajištění dotací z EU. XXIV.výzva OPŽP. Březen 2011 Nabídka zajištění dotací z EU XXIV.výzva OPŽP Březen 2011 Operační program životního prostředí 2007 2013 OPŽP je financován ze dvou fondů Evropského fondu pro regionální rozvoj a Fondu soudržnosti Druhý

Více

Obnovitelné zdroje energie a dotační tituly z pohledu DEVELOPERA

Obnovitelné zdroje energie a dotační tituly z pohledu DEVELOPERA Efektivní financování úspor energie www.energy-benefit.cz Obnovitelné zdroje energie a dotační tituly z pohledu DEVELOPERA kavárna Foodoo, Danube House, 4. listopadu 2008 Ing. Libor Novák Efektivní financování

Více

CHYTRÁ BUDOUCNOST VAŠEHO KRAJE KAMIL ČERMÁK PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA A GENERÁLNÍ ŘEDITEL

CHYTRÁ BUDOUCNOST VAŠEHO KRAJE KAMIL ČERMÁK PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA A GENERÁLNÍ ŘEDITEL CHYTRÁ BUDOUCNOST VAŠEHO KRAJE KAMIL ČERMÁK PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA A GENERÁLNÍ ŘEDITEL STOLETÍ MĚST Před sto lety v nich žil v průměru každý třináctý člověk* Dnes je to už více než polovina světové populace*

Více

Číslo: 1/2002 15.1. 2002

Číslo: 1/2002 15.1. 2002 Číslo: 1/2002 15.1. 2002 Vydává: Energy Centre České Budějovice, Pražská 99, 370 04 České Budějovice tel.: 038 / 731 25 80, fax: 038 / 731 25 81, e-mail: office@eccb.cz, www.eccb.cz OBSAH: 1. World Sustainable

Více

Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO

Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO 1 Současná situace v oblasti OZE v ČR 2 Současná situace v oblasti OZE v ČR 3 Současná situace v oblasti OZE v ČR 4 Celková

Více

VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV

VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV Ing. Jiří Cihlář VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV Konference Energie pro budoucnost XV 23. dubna 2015, IBF Brno 1 OSNOVA O čem budeme mluvit? - LEGISLATIVA A JEJÍ NÁVAZNOST NA

Více

Zpráva o průběžné evidenci průkazů energetické náročnosti budov za I. čtvrtletí 2019

Zpráva o průběžné evidenci průkazů energetické náročnosti budov za I. čtvrtletí 2019 Zpráva o průběžné evidenci průkazů energetické náročnosti budov za I. čtvrtletí 2019 říjen 2019 Odbor energetické účinnosti a úspor Abstrakt Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen ministerstvo ) připravilo

Více

Dotační program Zelená úsporám. Program podpory obnovitelných zdrojů a úspor energie v obytných budovách

Dotační program Zelená úsporám. Program podpory obnovitelných zdrojů a úspor energie v obytných budovách Dotační program Zelená úsporám Program podpory obnovitelných zdrojů a úspor energie v obytných budovách Rámec mezinárodních dohod a české legislativy - Kjótský protokol umožňuje zemím, které dosáhnou

Více

Obnovitelné zdroje energie v roce 2006 a letech minulých - přehled statistických dat -

Obnovitelné zdroje energie v roce 2006 a letech minulých - přehled statistických dat - Obnovitelné zdroje energie v roce 2006 a letech minulých - přehled statistických dat - Ing. Aleš B u f k a Seminář: Nástroje státu na podporu úspor energie a obnovitelných zdrojů Praha 22.11.2007 Pozice

Více

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Název akce: Závěrečná konference k projektu Solární energie pro technologické teplo v průmyslu (projekt So-Pro) Datum a místo konání: 21.9.2011,

Více

Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR. Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.

Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR. Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. OZE v ČR: Základní fakta 6000 Spotřeba OZE: 4,7 % celkové spotřeby

Více

Uživatelsky příjemnější program Zelená úsporám (aktuality, novinky, kontakty)

Uživatelsky příjemnější program Zelená úsporám (aktuality, novinky, kontakty) Uživatelsky příjemnější program Zelená úsporám (aktuality, novinky, kontakty) Oblast A: Úspora energie na vytápění V oblasti A podporuje program Zelená úsporám opatření vedoucí k úsporám energií na vytápění

Více

ENERGETICKÉ ZDROJE A SYSTÉMY PRO BUDOVY

ENERGETICKÉ ZDROJE A SYSTÉMY PRO BUDOVY ENERGETICKÉ ZDROJE A SYSTÉMY PRO BUDOVY František HRDLIČKA Czech Technical University in Prague, Czech Republic Faculty of Mechanical Engineering Směrnice EU důležité pro koncepci zdrojů pro budovy 2010/31/EU

Více

ENVIROS - Company presentation

ENVIROS - Company presentation ENVIROS - Company presentation Kreditní linky podporující energeticky úsporné projekty Róbert Máček - ENVIROS O nás ENVIROS, s. r. o. je jednou z předních poradenských společností poskytující své služby

Více

Budoucnost solární energetiky v ČR a EU. Martin Sedlák, AliES 11. května 2017 Panství Dlouhá Lhota

Budoucnost solární energetiky v ČR a EU. Martin Sedlák, AliES 11. května 2017 Panství Dlouhá Lhota Budoucnost solární energetiky v ČR a EU Martin Sedlák, AliES 11. května 2017 Panství Dlouhá Lhota Prehistorie New York, 1883 New York, 1882 Historie 1954: první křemíkový článek, Bellovy laboratoře, 1954:

Více

Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost

Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost Obsah OP PIK Efektivní energie prioritní osa 3 Harmonogram Výzev Podpora bioplynových stanic program Obnovitelé zdroje - I. Výzva (statistika)

Více

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Aktuáln lní vývoj v energetickém m využívání biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Úvod Státní energetická koncepce Obsah prezentace Národní program hospodárného nakládání s energií

Více

OPŽP šance pro finance obcím

OPŽP šance pro finance obcím OPŽP šance pro finance obcím Operační program Životní prostředí 2007 2013 Prioritní osa 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Prioritní osa 3 Udržitelné využívání zdrojů energie Ondřej Vrbický

Více

Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM

Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM Zelená úsporám je název nového Programu, který vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí ČR. Cílem programu je podpořit vybraná opatření úspor energie

Více

Dotace pro firmy na nové obnovitelné zdroje energie a baterie v rámci OP PIK

Dotace pro firmy na nové obnovitelné zdroje energie a baterie v rámci OP PIK Dotace pro firmy na nové obnovitelné zdroje energie a baterie v rámci OP PIK Představení lektora Bc. Daniel Žáček Senior projektový manažer Email: daniel.zacek@enovation.cz www.enovation.cz O společnosti

Více

Příloha: 1) Informace o Programu Čistá energie Praha v letech 1994 2010 2) Pravidla Programu Čistá energie Praha pro rok 2011

Příloha: 1) Informace o Programu Čistá energie Praha v letech 1994 2010 2) Pravidla Programu Čistá energie Praha pro rok 2011 HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTŘEDÍ Úřad MČ Praha 1 57 k rukám starosty MČ Váš dopis zn. Č.j. Vyřizuje / linka Datum MHMP 414202 /2011 Doubrava / 4314 17. 5. 2011

Více

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Název akce: Tréninkový kurz Solární energie pro technologické teplo v průmyslu (projekt So-Pro) Datum a místo konání: 5.5.2011, Krajský

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI SPOLKU. Česká fotovoltaická asociace, o.s.

ZPRÁVA O ČINNOSTI SPOLKU. Česká fotovoltaická asociace, o.s. ZPRÁVA O ČINNOSTI SPOLKU Česká fotovoltaická asociace, o.s. 2015 Aktivity v roce 2015 Získání autorizace profesní kvalifikace Na podzim jsme obdrželi od Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky

Více

Evropská liga obnovitelné energie (RES-LEAGUE) Michal Ruman Liga ekologických alternativ (LEA)

Evropská liga obnovitelné energie (RES-LEAGUE) Michal Ruman Liga ekologických alternativ (LEA) Evropská liga obnovitelné energie (RES-LEAGUE) Michal Ruman Liga ekologických alternativ (LEA) Soutěž ve využití obnovitelných energií mezi evropskými městy a obcemi v originále: Renevable Energy Sources

Více

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti Fotovoltaiky, akumulace energie a elektromobility pro podnikatele

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti Fotovoltaiky, akumulace energie a elektromobility pro podnikatele Aktuální dotační možnosti v oblasti Fotovoltaiky, akumulace energie a elektromobility pro podnikatele 22. 3. 2017 Obsah prezentace Základní informace o dotačním programu OP PIK Program Úspory energie podpora

Více

Energeticky soběstačně, čistě a bezpečně?

Energeticky soběstačně, čistě a bezpečně? Možnosti ekologizace provozu stravovacích a ubytovacích zařízení Energeticky soběstačně, čistě a bezpečně? Ing. Edvard Sequens Calla - Sdružení pro záchranu prostředí Globální klimatická změna hrozí Země

Více

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Výroba z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář ENVIROS 22.11.2005 Obsah prezentace Zákon o podpoře výroby z OZE Vývoj využití OZE v roce 2004 Předpoklady

Více

Politika ochrany klimatu v České republice. Návrh Ministerstva životního prostředí České republiky

Politika ochrany klimatu v České republice. Návrh Ministerstva životního prostředí České republiky 0 1 Politika ochrany klimatu v České republice Návrh Ministerstva životního prostředí České republiky Politika ochrany klimatu je příspěvkem k celosvětové aktivitě 80./90. léta 2005 2006 2007 2008 2009

Více

Současný stav využívání biomasy ve Zlínském kraji

Současný stav využívání biomasy ve Zlínském kraji Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum, o. p. s. Současný stav využívání biomasy ve Zlínském kraji Odborný seminář Biomasa jako zdroj energie 6. 7. června 2006 Ostravice Zlínský kraj Proč biomasa?

Více

STAV A PODPORA ENERGETICKÉHO VYUŽÍVÁNÍ BIOMASY VE ZLÍNSKÉM KRAJI

STAV A PODPORA ENERGETICKÉHO VYUŽÍVÁNÍ BIOMASY VE ZLÍNSKÉM KRAJI Biomasa jako zdroj energie II STAV A PODPORA ENERGETICKÉHO VYUŽÍVÁNÍ BIOMASY VE ZLÍNSKÉM KRAJI Rožnov pod Radhoštem 28. února 2008 Ing. Miroslava Knotková ENERGETICKÁ AGENTURA ZLÍNSKÉHO KRAJE,O.P.S. Energetická

Více

Vyhodnocení programu Efekt 2007

Vyhodnocení programu Efekt 2007 Vyhodnocení programu Efekt 2007 Program EFEKT (dále jen Program) je součástí Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie vyhlašovaného každoročně vládou ČR. Program

Více

Energetický management města Litoměřice. Praha, 12. května 2015

Energetický management města Litoměřice. Praha, 12. května 2015 Energetický management města Litoměřice Praha, 12. května 2015 Strategický plán rozvoje Strat města Litoměřice Činnosti energetického managementu a ochrany klimatu A Energetický plán města Geotermální

Více

Pravidla získání podpory z OPŽP v rámci

Pravidla získání podpory z OPŽP v rámci Pravidla získání podpory z OPŽP v rámci prioritní it osy 5 a možnosti kombinace s uplatněním EPC Ing. Ondřej Vrbický Vedoucí oddělení IV, odbor ochrany ovzduší a OZE, SFŽP ČR Ministerstvo životního prostředí

Více

Dobrá investice. do fotovoltaických solárních systémů zaručuje o 42 % vyšší zisk

Dobrá investice. do fotovoltaických solárních systémů zaručuje o 42 % vyšší zisk Dobrá investice do fotovoltaických solárních systémů zaručuje o 42 % vyšší zisk Prodávejte vyrobenou energii z vaší střechy nebo zahrady za státem garantované ceny Fotovoltaické solární systémy jsou nejvýhodnějším

Více

Operační program Životní prostředí 2014-2020. náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů

Operační program Životní prostředí 2014-2020. náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů Operační program Životní prostředí 2014-2020 Ing Jan Kříž Ing. Jan Kříž náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů OPŽP 2014-2020 Základní přehled OPŽP 2014-2020 Základní

Více

Zelená energie udržitelná energetika na regionální úrovni

Zelená energie udržitelná energetika na regionální úrovni ŠKOLA ZDRAVÝCH MĚST INSPIRACE PRO VÁS Zelená energie udržitelná energetika na regionální úrovni Chrudim 12. března 2008 Ing. Miroslava Knotková ENERGETICKÁ AGENTURA ZLÍNSKÉHO KRAJE,O.P.S. Energetická agentura

Více

Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP

Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP Nová zelená úsporám Program Ministerstva životního prostředí zaměřený na úspory energie

Více

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A JEJICH DOPADY DO ČINNOSTI EAZK PODPOROVANÉ EKOLOGICKÉ A EKONOMICKÉ PROJEKTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A JEJICH DOPADY DO ČINNOSTI EAZK PODPOROVANÉ EKOLOGICKÉ A EKONOMICKÉ PROJEKTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A JEJICH DOPADY DO ČINNOSTI EAZK PODPOROVANÉ EKOLOGICKÉ A EKONOMICKÉ PROJEKTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI Miroslava Knotková, EAZK Jelenovská 22/1/2014 TJ/r Bilance ZK - PEZ před přeměnou Obec:

Více

Dotační program Zelená úsporám

Dotační program Zelená úsporám Dotační program Zelená úsporám Oblasti podpory: A. Úspory energie na vytápění A.1 Komplexní zateplení obálky budovy vedoucí k dosažení nízkoenergetického standardu A.2 Kvalitní zateplení vybraných částí

Více

Manažer pro energetiku European EnergyManager

Manažer pro energetiku European EnergyManager Manažer pro energetiku European EnergyManager Doplňující vzdělání pro energetiky Seminář NSZM, Praha, 25. května 2010 Komu je vzdělání určeno? Organizacím/podnikům, které chtějí odhalit své rezervy v oblasti

Více

Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje

Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje Úspory energie a uhlíková stopa úřadu Olomouc dne 28. 8. Akční plán ÚEK OK Akční plán UEK Olomouckého kraje : prováděcí dokument, který

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

Vyhodnocení. Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2008 část A (Program EFEKT 2008)

Vyhodnocení. Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2008 část A (Program EFEKT 2008) Vyhodnocení Státního programu na podporu úspor a využití obnovitelných zdrojů pro rok 2008 část A (Program EFEKT 2008) Program EFEKT slouží Ministerstvu průmyslu a obchodu k ovlivnění úspor a využití obnovitelných

Více

Fotovoltaika z pohledu ERÚ

Fotovoltaika z pohledu ERÚ Fotovoltaika z pohledu ERÚ Stanislav Trávníček 22. 4. 2010 Liberální institut Podpora výroby elektřiny z OZE Povinnost podporovat výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů stanovila směrnice 2001/77/ES V

Více

Možnosti snížení provozních nákladů bytových domů Ing. Petr Filip, Chytrý dům s.r.o.

Možnosti snížení provozních nákladů bytových domů Ing. Petr Filip, Chytrý dům s.r.o. Možnosti snížení provozních nákladů bytových domů Ing. Petr Filip, Chytrý dům s.r.o. Chytrý dům s.r.o. 1. Návrh a výstavba pasivních dřevostaveb 2. Projekty energeticky úsporných opatření stávajících domů

Více

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty. Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.. Green Mikro- kogenerační jednotky na Zemní plyn Bioplyn a LPG a Spirálové větrné turbíny Green s alternativními

Více

Obnovitelné zdroje energie a úspory úloha státu. do regulovaných cen. XIV. jarní konference AEM 2. a 3. března 2010 Poděbrady. Josef Fiřt předseda ERÚ

Obnovitelné zdroje energie a úspory úloha státu. do regulovaných cen. XIV. jarní konference AEM 2. a 3. března 2010 Poděbrady. Josef Fiřt předseda ERÚ Obnovitelné zdroje energie a úspory úloha státu Podpora OZE a její dopad do regulovaných cen XIV. jarní konference AEM 2. a 3. března 2010 Poděbrady Josef Fiřt předseda ERÚ Podpora výroby elektřiny z OZE

Více

Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu v roce 2012. Rostislav Krejcar vedoucí oddělení podporovaných zdrojů energie

Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu v roce 2012. Rostislav Krejcar vedoucí oddělení podporovaných zdrojů energie Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu v roce 2012 Rostislav Krejcar vedoucí oddělení podporovaných zdrojů energie Obsah prezentace Aktualizace technicko-ekonomických parametrů Výkupní ceny a zelené

Více

PRAHA-LIBUŠ 2010-2020

PRAHA-LIBUŠ 2010-2020 AKČNÍ PLÁN NA ROK 2010 K ENERGETICKÉMU PLÁNU MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA-LIBUŠ 2010-2020 kompletní verze pro veřejné projednání listpad 2009 Akční plán na rok 2010 k Energetickému plánu městské části Praha-Libuš

Více

Yvonna Gaillyová, Ekologický institut Veronica Budoucnost, jakou chceme RIO + 20 Praha, 15. března 2012

Yvonna Gaillyová, Ekologický institut Veronica Budoucnost, jakou chceme RIO + 20 Praha, 15. března 2012 Yvonna Gaillyová, Ekologický institut Veronica Budoucnost, jakou chceme RIO + 20 Praha, 15. března 2012 v krajině s pestrou mozaikou lesů, pastvin, zahrad a sadů leží malá obec Hostětín. Vesnice je známá

Více

Žádosti o podporu v rámci prioritních os 2 a 3 jsou přijímány od 1. března 2010 do 30. dubna 2010.

Žádosti o podporu v rámci prioritních os 2 a 3 jsou přijímány od 1. března 2010 do 30. dubna 2010. XVII. výzva k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj. Ministerstvo životního prostředí

Více

Posláním společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje je podílet se na zvyšování výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů s ekonomickým přínosem pro Skupinu ČEZ.

Posláním společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje je podílet se na zvyšování výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů s ekonomickým přínosem pro Skupinu ČEZ. Posláním společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje je podílet se na zvyšování výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů s ekonomickým přínosem pro Skupinu ČEZ. Ústí nad Labem Střekov Mimoň ralsko Spálov Les Království

Více

Řešení problematiky Zelená úsporám a SFŽP

Řešení problematiky Zelená úsporám a SFŽP Setkání představitelů měst a obcí Středočeského kraje a hl. m. Prahy Praha, 28. 3. 2011 Řešení problematiky Zelená úsporám a SFŽP Tomáš Chalupa Ministr životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM background Program

Více

Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní RP2 Energetické systémy budov, UCEEB ČVUT v Praze 1/39

Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní RP2 Energetické systémy budov, UCEEB ČVUT v Praze 1/39 Zdroje tepla pro pasivní domy Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní RP2 Energetické systémy budov, UCEEB ČVUT v Praze 1/39 Pasivní domy (ČSN 73 0540-2) PHPP: měrná potřeba primární energie

Více

Projekt EPC v Národním divadle aneb snížení nákladů s garancí. Ivo Slavotínek

Projekt EPC v Národním divadle aneb snížení nákladů s garancí. Ivo Slavotínek Projekt EPC v Národním divadle aneb snížení nákladů s garancí Ivo Slavotínek Modernizace energetického hospodářství Národního divadla 2 Budovy a zázemí Národního divadla Národní divadlo tvoří 4 nadzemní

Více

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Roman Portužák ředitel odboru elektroenergetiky Obsah. OZE jako součást energetické strategie ČR 2. Podpora OZE 3.

Více

Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Program EKO-ENERGIE investiční podpora projektů OZE a úspor energie v období 2007-2013 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Praha duben 2007 Projekty podpořené v období 04-06 Program eko-energie

Více

MODERNIZACE ENERGETICKÉ INFRASTRUKTURY JAKO ZDROJ FINANCÍ PRO MĚSTA A OBCE

MODERNIZACE ENERGETICKÉ INFRASTRUKTURY JAKO ZDROJ FINANCÍ PRO MĚSTA A OBCE MODERNIZACE ENERGETICKÉ INFRASTRUKTURY JAKO ZDROJ FINANCÍ PRO MĚSTA A OBCE Výroční finanční konference Svazu měst a obcí 2. 11. 2017 Pavel Cyrani Ředitel divize obchod a strategie, člen představenstva

Více

Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze

Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze Volně dostupné zdroje tepla sluneční energie základ v podstatě veškerého přírodního

Více

Srovnání efektivnosti využití slunečního záření pro výrobu elektřiny a výrobu tepla - možnosti solárního ohřevu a podmínky pro vyšší využití

Srovnání efektivnosti využití slunečního záření pro výrobu elektřiny a výrobu tepla - možnosti solárního ohřevu a podmínky pro vyšší využití Solární energie v ČR, 25. března 2009 Srovnání efektivnosti využití slunečního záření pro výrobu elektřiny a výrobu tepla - možnosti solárního ohřevu a podmínky pro vyšší využití Ing. Edvard Sequens Calla

Více

Fond Úspor města Litoměřice. Bratislava 24. března 2015

Fond Úspor města Litoměřice. Bratislava 24. března 2015 Fond Úspor města Litoměřice Bratislava 24. března 2015 Obsah prezentace Představení města Litoměřice Významné aktivity v energetice Podpora využití solární energie pro občany Důvody pro vznik Fondu úspor

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA SPECIFICKÉHO CÍLE 5.1 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020

HODNOTICÍ KRITÉRIA SPECIFICKÉHO CÍLE 5.1 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020 HODNOTICÍ KRITÉRIA SPECIFICKÉHO CÍLE 5.1 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020 1 Specifický cíl 5.1 Snížit energetickou náročnost veřejných budov a zvýšit využití obnovitelných zdrojů energie

Více

Podpora energetické účinnosti

Podpora energetické účinnosti Podpora energetické účinnosti Ing. Petr Vozka odbor energetické účinnosti a úspor Konference Připravenost stavebnictví na nzeb Praha, 24. ledna 2018 1 Legislativa Zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií

Více

ZPRAVODAJ. pro jihočeská města a obce Prosinec 2015

ZPRAVODAJ. pro jihočeská města a obce Prosinec 2015 ZPRAVODAJ 9 pro jihočeská města a obce Prosinec 2015 Vážená paní starostko, vážený pane starosto, vážení představitelé měst a obcí Jihočeského kraje, ačkoliv došlo v souvislosti se změnou legislativy k

Více

ALTERNATIVNÍ ZDROJE PRO VÝROBU ELEKTRICKÉ ENERGIE, JEJICH VÝHODY A RIZIKA

ALTERNATIVNÍ ZDROJE PRO VÝROBU ELEKTRICKÉ ENERGIE, JEJICH VÝHODY A RIZIKA 1 (celkem 6) 30.10.2007 ALTERNATIVNÍ ZDROJE PRO VÝROBU ELEKTRICKÉ ENERGIE, JEJICH VÝHODY A RIZIKA Ing. Zbyněk Bouda V přístupové smlouvě k EU se ČR zavázala k dosažení 8% podílu elektřiny z obnovitelných

Více

Nová zelená úsporám, Dešťovka. Novinky v dotacích pro úspornou domácnost

Nová zelená úsporám, Dešťovka. Novinky v dotacích pro úspornou domácnost Nová zelená úsporám, Dešťovka Novinky v dotacích pro úspornou domácnost Nová zelená úsporám až 20 mld. Kč do roku 2021 Podzimní novinky účinné od 15. října 2018 Hlavní změny Zateplení svépomocí, možnost

Více

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost - předpoklad v měsíci dubnu 2013.

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost - předpoklad v měsíci dubnu 2013. Zákon 318 ze dne 19. července 2012, kterým se mění zákon číslo 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů a jeho dopady na majitele nemovitostí, výrobce a provozovatele energetických

Více