Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování"

Transkript

1 Dějiny konzervace Cíle předmětu (anotace): Základní přehled vývoje konzervace a restaurování muzejních sbírek do současnosti - teoretická východiska zásahu, významné osobnosti, odborné organizace, metody komunikace, vývoj vzdělávání. Požadavky na studenta Úspěšné absolvování závěrečného testu a vypracování seminární práce. Obsah Přehled probírané látky: 1. Periodizace a přehled názorů na vývoj oboru. Východiska konzervace a restaurování památek v křesťanském kulturním okruhu. 2. Hledání univerzálního přístupu ke konzervaci a restaurování památek. Autenticita, originál, hodnota. 3. Ranný koncept moderní konzervace a restaurování muzejních sbírek - F. W. Rathgen. 4. Významné osobnosti - muzejní konzervace a restaurování v zahraničí a Čechách. 5. Odborné organizace a vývoj vzdělávání v oblasti konzervace a restaurování. Vzestup významu preventivní konzervace. 6. Změny v metodice ochrany materiálů sbírkových předmětů - anorganické i organické materiály.

2 3. Ranný koncept moderní konzervace a restaurování muzejních sbírek - F. W. Rathgen. Za zakladatele moderní muzejní, ale také archeologické konzervace bývá nejčastěji označován německý chemik a konzervátor dr. Friedrich W. Rathgen, který roku 1888 založil v Královském muzeu v Berlíně první konzervátorskou laboratoř. Hlavním úkolem tohoto pracoviště se stalo především ošetření četných archeologických nálezů z domácích i zahraničních nalezišť.

3 Za nejzásadnější počin F. Rathgena však lze jednoznačně považovat vydání moderně koncipované publikace Die Konservierung von Alterthumsfunden " roku Shrnul v ní a kriticky okomentoval řadu metod používaných odborníky ke konzervaci organických i anorganických materiálů v muzeích. Své nové poznatky pak odborné veřejnosti zprostředkoval i v rozšířeném vydání zmíněné publikace, která vyšla v roce 1915 a RARHGEN, Friedrich: Die Konservierung von Alterthumsfunden. Berlin, 1898, 147 s.

4

5 Friedrich Rathgen dokázal výtečně skloubit tehdejší intenzivní zájem především o klasickou archeologii s vysokou úrovní německé vědy a položit ochranu muzejních artefaktů na kvalitativně novou úroveň. Vybaven především pílí a prozíravostí shromáždil a kriticky zhodnotil existující poznatky, které sám obohatil o řadu nových informací. Metodicky zásadní publikace Die Konservierung von Alterthumsfunden (1898) přinesla nejen odborné uznání Rathgenovi, ale především světlo poznání do řady institucí zabývajících se ochranou kulturního dědictví. Pro další vývoj konzervace a restaurování se stalo určujícím především pojetí jeho knihy. Pozornost věnoval nejen vlastním metodám čištění, stabilizace či dalším krokům včetně ochranného režimu, ale v úvodu příslušných kapitol sumarizoval znalosti o principech degradace a to včetně případných metod vhodných k identifikaci konkrétního poškození. Publikace, která byla záhy rozebrána, se dočkala již v roce 1905 překladu do angličtiny a v roce 1915 (resp. 1924) i druhého vydání.

6 Rathgen byl prvním vědcem, který byl zaměstnancem laboratoře specializované čistě pro potřeby muzejní konzervace. Chemik z povolání, Rathgen byl prvním kdo v rámci restaurování a konzervace začal uplatňovat vědecké přístupy práce. Do té doby bylo zvykem využívat pro konzervaci a restaurování pouze zkušených řemeslníků. To znamená, že dosud používané postupy a metody byly z velké části založeny pouze na empirii a ne na vědeckých základech. Důsledkem byly značné a nepochopitelné, neboť nepoznané výkyvy v kvalitě provedených zásahů a jejích následcích. Rathgen rychle rozpoznal, že je třeba vytvořit systematičtější přístup k zachování památek a zároveň hledat vysvětlení pro jejich poškození prostřednictvím pochopení mechanismu vedoucích k degradacím a poškození materiálů. Jeho práce doslova bořila mýty dosavadní praxe konzervování a restaurování.

7 Friedrich Rathgen se narodil v Eckernförde v Německu, 2. června Vzdělání začal na univerzitě v Göttingenu v roce 1881, kde studoval přírodní vědy. Po krátkém období studia v Berlíně dokončil vzdělání na univerzitě v Marburgu, kde v roce 1886 získal doktorát v oboru organické chemie. Následující rok pracoval jako výzkumný asistent německého chemika H.H. Landholta, v Berlíně. V roce 1888 byl jmenován prvním ředitelem nově vytvořené chemické laboratoře Královském muzeu v Berlíně, kde zůstal až do svého odchodu do důchodu v 1927.

8

9 Nástin vývoje analytických metod pro konzervaci a restaurování Historie exaktních průzkumů sbírkových předmětů je spojena s vývojem přírodovědného bádání a konstituováním moderní vědy. Počátky moderních přístupů můžeme hledat již na konci 18. století.

10 Jedny z prvních odborných publikací Jeana Félixe Watin - L Art de peintre, doreue et vernisseur, Paris první německé vydání pod titulem Der Staffiermahler, Vergolder, Lackierer, etc., Liepzig Antoine Josepha Pernety "Dictionaire portatif de peinture, sculpture et gravure", Paris 1757, německy vydaný již v roce 1764 v Berlíně s názvem Des Heren Fernety Handlexikon der bildenden Künste,

11 Počátky restaurátorských průzkumů první exaktní analýzy barev (pigmentů) z nástěnných maleb provedlv roce 1800 v Londýně doktor medicíny John Haslam 1809 publikoval výsledky svého bádání o barvách Jean Chaptal ve Francii. V rakousko-uherské monarchii se, pokud je známo, uskutečnily nejstarší chemické rozbory materiálů tvořících umělecké dílo až v 50. letech 19. století.

12 Počátky restaurátorských průzkumů v Čechách v souvislosti se zveřejněním traktátu Theofila Presbytera Schedula diversarum artium se zvýšil zájem těchto malířů o dílo mistra Theodorika v kapli sv. Kříže na Karlštejně Roku 1775 učinil malíř Jan Jakub Quirin Jahn ( ) převratný objev, když zjistil, že theodorichovy malby jsou oleje na dřevěných podložkách. Aby bylo možno vyvrátit opačné názory, byla ustanovena komise odborníků k prozkoumání těchto obrazů.

13 První vážný a vědomý pokus o organické zapojení přírodních věd do vlastního procesu restaurování. Max von Pettenkofer (3. prosince února 1901) Formuloval jednoduchou otázku: Co jsou to olejové barvy? Pettenkoferova regenerační metoda určená pro restaurování olejomaleb na plátně zveřejněná v mnichovském Süddeutsche Zeitung je také příkladem negativního dopadu nadšení pro nové metody. Aplikování této metody při restaurování obrazů se ve druhé polovině 19. století značně rozšířilo. Charakteristickým jevem při tom bylo, že tyto nové metody byly v poloze vědecké teorie i při laboratorních zkouškách většinou úspěšné a nadějné. Druhotné negativní účinky se většinou projevovaly až při použití v praxi a s odstupem času..

14 Převratné vědecké objevy a jejich využití v praxi restaurování a obnovy památek V souvislosti s postupným pronikáním přírodovědného bádání do restaurátorské praxe je třeba zmínit vynález rentgenového záření. Vytváří také jakýsi pomyslný přechod do následujícího 20. století. 1. ledna 1896 rozeslal Wilhelm Rentgen ( ) zvláštní otisk své zprávy "Über eine neue Art von Strahlen" (O novém druhu záření).

15 Záhy po tomto objevu se vyskytuje první využití v rámci restaurátorských průzkumů, např. článek "Testing Pictures by the Röntgen Rays". londýnský časopis "The Electrical Review" K provádění průzkumů se zpočátku používaly lékařské rentgeny. Až kolem roku 1930 vyvinula firma Siemens první speciální rentgenový přístroj pro snímkování maleb.

16 Od počátku 20. stol. se nové vědecké přístupy uplatnily zejména při průzkumu obrazů. Především se jednalo o optické metody. Německý badatel Eduard Raehlmann, roku 1910 jako jeden z prvních publikoval použití tehdy nejmodernějších optických metod k průzkumu obrazů. Zasloužil se také o praktickou aplikaci mikrochemických kapkových reakcí v praxi průzkumů. RAEHLMANN, Eduard: Über die Maltechnik der Alten, mit besonderer Berücksichtigung der römisch-pompejanischen Wandmalerei, nebst einer Anleitung zur mikroskopischen Untersuchung der Kunstwerke. Berlín, 1910.

17 Kolem poloviny 20. století se mezi standardní zařadila také metoda studia nábrusů barevných vrstev. Šedesátá léta 20. stol byla obdobím, kdy také v oblasti restaurování došlo v Evropě i ve světovém měřítku k značným posunům v teorii i v praxi restaurování. Stále charakterističtějšími se stávají trendy, které budou typické pro vývoj v letech sedmdesátých. Zvyšování podílu přírodních věd bylo jedním ze znaků tohoto vývoje. Objevily se dokonce názory, že do dvaceti let bude celý obor restaurování výhradně doménou přírodovědně vzdělaných odborníků.

18 V poslední čtvrtině 20. století se rozšířilo používání špičkové techniky i do oblasti restaurování a konzervace a možnosti exaktních průzkumů výtvarných děl se tak zmnohonásobily. Co se však v českých zemích téměř nezměnilo je relativní izolovanost oborů majících vztah k restaurování výtvarných děl.

19 Doporučená literatura RARHGEN, Friedrich: Die Konservierung von Alterthumsfunden. Berlin, 1898, 147 s. PLENDERLEIT, H. J.: A History of Conservation. Studies in Conservation 43 (1998), s. 129 ad. GILBERG, Mark: Friedrich Rathgen: The Father of Modern Archaeological Conservation. Journal of the American Institute for Conservation, Vol. 26, No. 2 (Autumn, 1987), pp KOPECKÁ, Ivana a NEJEDLÝ, Vratislav. Průzkum historických materiálů: analytické metody pro restaurování a památkovou péči. 1. vyd. Praha: Grada, s. NOVOTNÁ, Miroslava, Jiří KARHAN a Dorothea PECHOVÁ. Metody instrumentální analýzy při průzkumu památek. Vyd. 1. Praha: STOP, 2001, 107 s.

Historie vývoje analytických metod pro konzervaci a restaurování

Historie vývoje analytických metod pro konzervaci a restaurování Historie vývoje analytických metod pro konzervaci a restaurování Historie exaktních průzkumů sbírkových předmětů je spojena s vývojem přírodovědného bádání a konstituováním moderní vědy. Počátky moderních

Více

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování Dějiny konzervace Cíle předmětu (anotace): Základní přehled vývoje konzervace a restaurování muzejních sbírek do současnosti - teoretická východiska zásahu, významné osobnosti, odborné organizace, metody

Více

Studium. Forma denního řádného vyššího odborného studia na VOŠ/ UP v Písku, je rozvržena na období 6 semestrů, tedy 3 let.

Studium. Forma denního řádného vyššího odborného studia na VOŠ/ UP v Písku, je rozvržena na období 6 semestrů, tedy 3 let. Vyšší odborná škola uměleckoprůmyslová v Písku, nabízí studentům jedinečnou možnost vzdělání v akreditovaných oborech Konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby a Restaurování kovů.

Více

Základy konzervace FE artefaktů. Mgr. Jakub Těsnohlídek ÚAM FF MU jaro 2016

Základy konzervace FE artefaktů. Mgr. Jakub Těsnohlídek ÚAM FF MU jaro 2016 Základy konzervace FE artefaktů Mgr. Jakub Těsnohlídek ÚAM FF MU jaro 2016 Základní pojmy Nález kovového artefaktu badatelský a konzervátorský záměr Prvotní očištění a dokumentace, stabilizace před konzervací

Více

Konzervace a restaurování keramiky. Petra Rebrošová Ústav archeologie a muzeologie FF MU

Konzervace a restaurování keramiky. Petra Rebrošová Ústav archeologie a muzeologie FF MU Konzervace a restaurování keramiky Petra Rebrošová Ústav archeologie a muzeologie FF MU Dělení archeologických pramenů movité x nemovité artefakty x ekofakty x přírodní prameny podle materiálu: hliněné,

Více

Spolupříjemce dotace: Masarykova Univerzita Brno

Spolupříjemce dotace: Masarykova Univerzita Brno Spolupříjemce dotace: Masarykova Univerzita Brno Fakulty Právnická Lékařská Přírodovědecká Filozofická Pedagogická Ekonomicko-správní Informatiky Sociálních studií Sportovních studií Ústavy Výpočetní techniky

Více

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie Standard studijního Bioanorganická chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

Ochrana sbírek v muzeu, mezinárodní standardy, legislativa, informační zdroje

Ochrana sbírek v muzeu, mezinárodní standardy, legislativa, informační zdroje Ochrana sbírek v muzeu, mezinárodní standardy, legislativa, informační zdroje Základní funkce moderního muzea Role muzejní konzervace v moderním muzeu Muzejní konzervace a restaurování usiluje o uchování

Více

ABSOLVENTSKÉ ZKOUŠKY SLUŽBY MUZEÍ A GALERIÍ OKRUHY OTÁZEK

ABSOLVENTSKÉ ZKOUŠKY SLUŽBY MUZEÍ A GALERIÍ OKRUHY OTÁZEK ABSOLVENTSKÉ ZKOUŠKY SLUŽBY MUZEÍ A GALERIÍ OKRUHY OTÁZEK 1. Základní vývojové etapy dějin muzeí (muzejnictví) v Evropě a jejich charakteristika Etika konzervátorské, restaurátorské a preparátorské práce

Více

Materiál Rizikové faktory Poškození. extrémní hodnoty relativní vlhkosti, výkyvy vlhkosti a teploty, kondenzace vody. UV záření, kyselé polutanty,

Materiál Rizikové faktory Poškození. extrémní hodnoty relativní vlhkosti, výkyvy vlhkosti a teploty, kondenzace vody. UV záření, kyselé polutanty, -53- XIII. PŘÍLOHY 13.1 Textová část Materiál Rizikové faktory Poškození plátno extrémní hodnoty relativní vlhkosti, výkyvy vlhkosti a teploty, kondenzace vody UV záření, kyselé polutanty, kyselé složky

Více

ARCHEOLOGIE PRAVĚKÝCH ČECH. SV. 1-8 Jiráň, Luboš Venclová, Natalie (editoři) Praha: Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.

ARCHEOLOGIE PRAVĚKÝCH ČECH. SV. 1-8 Jiráň, Luboš Venclová, Natalie (editoři) Praha: Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i. Podklady k tiskové konferenci dne 20.2. 2009 1 ARCHEOLOGIE PRAVĚKÝCH ČECH. SV. 1-8 Jiráň, Luboš Venclová, Natalie (editoři) Praha: Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i. 2007-2008 Dosud nejrozsáhlejší

Více

Informace pro uchazeče o studium v akademickém roce 2014-2015

Informace pro uchazeče o studium v akademickém roce 2014-2015 Informace pro uchazeče o studium v akademickém roce 2014-2015 Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezská univerzita v Opavě Kontakt: Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká

Více

Kdo stál v čele vysoké školy v Pardubicích?

Kdo stál v čele vysoké školy v Pardubicích? Kdo stál v čele vysoké školy v Pardubicích? Vysoká škola chemická v Pardubicích vznikla Vládním nařízením č. 81 z 27. června 1950. Výuka byla zahájena 15. října 1950 v adaptovaných prostorách pekařské

Více

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor 8206R048 Restaurování a konzervace kamene a souvisejících materiálů v akademickém roce 2016/2017

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor 8206R048 Restaurování a konzervace kamene a souvisejících materiálů v akademickém roce 2016/2017 DĚJINY UMĚNÍ 01/ Antické umění (architektura, sochařství, malířství) 02/ Raně křesťanské umění (architektura, sochařství, malířství, ikonografie) významné památky (Ravenna) stylový charakter 03/ Románské

Více

IV. ZMĚNY VNITŘNÍHO MZDOVÉHO PŘEDPISU UNIVERZITY PARDUBICE

IV. ZMĚNY VNITŘNÍHO MZDOVÉHO PŘEDPISU UNIVERZITY PARDUBICE Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 a 5 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 9. prosince

Více

Restaurování a konzervování uměleckých děl na papíru a souvisejících materiálů, 3. ročník bakalářského studia

Restaurování a konzervování uměleckých děl na papíru a souvisejících materiálů, 3. ročník bakalářského studia Jméno: Obor studia a ročník: Kateřina Šikolová Restaurování a konzervování uměleckých děl na papíru a souvisejících materiálů, 3. ročník bakalářského studia Termín: 16. 9. 16. 10. 2013 Instituce, místo

Více

Zpráva ze zahraniční služební cesty

Zpráva ze zahraniční služební cesty Zpráva ze zahraniční služební cesty Jméno a příjmení Jana Dřevíkovská účastníka cesty Pracoviště dle OOKF 1. 4 organizační struktury Pracoviště zařazení Oddělení restaurování 1.4.2 Důvod cesty Studijní

Více

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN 011-01 1. Úvod do studia. Vybrané kapitoly z filosofie předmět 1. Úvod do filosofie. Dějiny filosofie.. Filosofie krásy. Estetika. 3. Etika.. Kognitivní religionistika.

Více

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování Dějiny konzervace Cíle předmětu (anotace): Základní přehled vývoje konzervace a restaurování muzejních sbírek do současnosti - teoretická východiska zásahu, významné osobnosti, odborné organizace, metody

Více

Pracovní list k projektovému dni PD 04/01. Hrdličkovo muzeum

Pracovní list k projektovému dni PD 04/01. Hrdličkovo muzeum Pracovní list k projektovému dni PD 04/01 Hrdličkovo muzeum Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda, Člověk a svět práce Přírodopis,

Více

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování Dějiny konzervace Cíle předmětu (anotace): Základní přehled vývoje konzervace a restaurování muzejních sbírek do současnosti - teoretická východiska zásahu, významné osobnosti, odborné organizace, metody

Více

Oblasti průzkumu kovů

Oblasti průzkumu kovů Průzkum kovů Oblasti průzkumu kovů Identifikace kovů, složení slitin. Studium struktury kovu-technologie výroby, defektoskopie. Průzkum aktuálního stavu kovu, typu a stupně koroze. Průzkumy předchozích

Více

OBOROVÁ DIDAKTIKA, HISTORIE DIDAKTIKY A VÝUKY CHEMIE

OBOROVÁ DIDAKTIKA, HISTORIE DIDAKTIKY A VÝUKY CHEMIE OBOROVÁ DIDAKTIKA, HISTORIE DIDAKTIKY A VÝUKY CHEMIE RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to didaktika? didaktické...poučné umělecké dílo přednášené rytmicky, s fantazií, půvabně nebo energicky (J. W. Goethe

Více

Cíle stáže: Popis pracoviště či hostitelské instituce:

Cíle stáže: Popis pracoviště či hostitelské instituce: Jméno: BcA. Petra Zítková Obor studia a ročník: Restaurování a konzervace děl nástěnné malby, sochařských děl a povrchů architektury, ročník 1. Termín: 18. 8. - 18. 9. 2014 Instituce, místo pobytu na stáži:

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_4IS Ověření ve výuce Třída 8. A Datum: 12. 6. 2013 Pořadové číslo 20 1 Vědci Předmět: Ročník: Jméno autora: Fyzika

Více

PÉČE O KAMENNÉ SOCHAŘSKÉ A STAVEBNÍ PAMÁTKY

PÉČE O KAMENNÉ SOCHAŘSKÉ A STAVEBNÍ PAMÁTKY STÁTNÍ ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE Odborné a metodické publikace, svazek 16 PÉČE O KAMENNÉ SOCHAŘSKÉ A STAVEBNÍ PAMÁTKY Zpracovali PhDr. Josef ŠTULC Miloš SUCHOMEL, prom. hist. Ing. Ivana MAXOVÁ Příloha časopisu

Více

*NACRX001OXR6* NACRX001OXR6 prvotní identifikátor

*NACRX001OXR6* NACRX001OXR6 prvotní identifikátor *NACRX001OXR6* NACRX001OXR6 prvotní identifikátor Dne: 21.01.2015 Naše značka: NA- 3077-5/12-2014 Vyřizuje/tel.: Bartl / 974 847 469 Vaše značka: MÍSTO: Pisa / Itálie ZPRÁVA ZE ZAHRANIČNÍ PRACOVNÍ CESTY

Více

XLIII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky. Praha 12. prosince Bod programu: 3

XLIII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky. Praha 12. prosince Bod programu: 3 XLIII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky Praha 12. prosince 2013 Bod programu: 3 INFORMACE O PŘÍPRAVĚ HODNOCENÍ VÝZKUMNÉ A ODBORNÉ ČINNOSTI PRACOVIŠŤ AV ČR ZA LÉTA 2010 2014 1 Principy

Více

Jméno: BcA. Kateřina Beranová Obor studia a ročník: 1. ročník Mgr studia, Restaurování a konzervace děl písemné kultury

Jméno: BcA. Kateřina Beranová Obor studia a ročník: 1. ročník Mgr studia, Restaurování a konzervace děl písemné kultury Jméno: BcA. Kateřina Beranová Obor studia a ročník: 1. ročník Mgr studia, Restaurování a konzervace děl písemné kultury Termín: 15. 6. 17. 7. 2015 Instituce, místo pobytu na stáži: Univerzitná knižnica

Více

Jméno Obor studia a ročník: Termín Instituce, místo pobytu na stáži Cíle stáže Popis pracoviště či hostitelské instituce

Jméno Obor studia a ročník: Termín Instituce, místo pobytu na stáži Cíle stáže Popis pracoviště či hostitelské instituce Jméno: Anežka Beranová Obor studia a ročník: Ateliér restaurování a konzervace nástěnné malby a sgrafita, 3. roč. Termín: 1. 9. 28. 9. 2014 Instituce, místo pobytu na stáži: Bundesdenkmalamt Wien, Österreich,

Více

DĚJINY VÝTVARNÉ KULTURY A PÉČE O PAMÁTKY

DĚJINY VÝTVARNÉ KULTURY A PÉČE O PAMÁTKY V rámci státní závěrečné zkoušky budou komisí pokládány dílčí otázky z níže uvedených okruhů. Komise zpravidla klade otázky tak, aby souvisely a upřesňovaly problematiku diplomové práce v její praktické

Více

MUDr. Mauric Remeš olomoucký historik medicíny

MUDr. Mauric Remeš olomoucký historik medicíny MUDr. Mauric Remeš olomoucký historik medicíny MUDr. Jakub Vetešník ZZS Olomouc Komise pro historii oboru ČSARIM MMXIV Mauric Remeš v době vídeňských studií medicíny, asi 1890 Vědecká knihovna v Olomouci,

Více

UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉHO KURZU PAMÁTKOVÉ PÉČE

UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉHO KURZU PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉHO KURZU PAMÁTKOVÉ PÉČE 1. Vybrané kapitoly z filozofie předmět Hod. 1. Úvod do filozofie. Dějiny filozofie Filosofie krásy. Estetika.. Etika.Etické aspekty památkové péče. 3. Úvod

Více

Příklady revitalizací a konverzí vesnických objektů v studentských projektech Ústavu památkové péče na Fakultě architektury ČVUT Praha

Příklady revitalizací a konverzí vesnických objektů v studentských projektech Ústavu památkové péče na Fakultě architektury ČVUT Praha Příklady revitalizací a konverzí vesnických objektů v studentských projektech Ústavu památkové péče na Fakultě architektury ČVUT Praha Ing. arch. Tomáš Efler Ústav památkové péče - FA ČVUT Praha - teoretické

Více

PŘÍLOHA k Závěrečné zprávě projektu Interní vzdělávací agentury VFU Brno. č. 2015FaF/3110/74

PŘÍLOHA k Závěrečné zprávě projektu Interní vzdělávací agentury VFU Brno. č. 2015FaF/3110/74 PŘÍLOHA k Závěrečné zprávě projektu Interní vzdělávací agentury VFU Brno č. 2015FaF/3110/74 PRVNÍ ETAPA PŘÍPRAVY A REALIZACE FARMACEUTICKO-HISTORICKÉ EXPOZICE NA FAF VFU BRNO Veronika Deáková, PharmDr.

Více

CÍLE CHEMICKÉ ANALÝZY

CÍLE CHEMICKÉ ANALÝZY ANALYTICKÉ METODY CÍLE CHEMICKÉ ANALÝZY Získat maximum informací dostupným přírodovědným průzkumem o památce. Posoudit poruchy a poškození materiálů. Navrhnout nejvhodnější technologii restaurování. Určit

Více

TRANSFER NEJNÁROČNĚJŠÍ TECHNIKA V RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÉ MALBY pondělí - pátek 8-18 hodin sobota 8-12 hodin neděle zavřeno

TRANSFER NEJNÁROČNĚJŠÍ TECHNIKA V RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÉ MALBY pondělí - pátek 8-18 hodin sobota 8-12 hodin neděle zavřeno UNIVERZITA PARDUBICE Vás zve na výstavu TRANSFER NEJNÁROČNĚJŠÍ TECHNIKA V RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÉ MALBY Galerie Univerzity Pardubice Univerzitní knihovna Studentská 519 Pardubice Stavařov 22. 3. 20. 5. 2000

Více

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list Inovace výuky Člověk a svět práce Pracovní list Čp 07_10 Přírodovědecká fakulta UK Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce

Více

Standard studijního programu Didaktika chemie

Standard studijního programu Didaktika chemie Standard studijního Didaktika chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast/oblasti vzdělávání Chemie/Učitelství, 40 %/60 % Základní tematické okruhy obecná chemie, anorganická chemie,

Více

DOPORUČENÍ KOMISE KONZERVÁTORŮ-RESTAURÁTORŮ AMG PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NA KONZERVÁTORSKO- RESTAURÁTORSKÝ ZÁSAH

DOPORUČENÍ KOMISE KONZERVÁTORŮ-RESTAURÁTORŮ AMG PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NA KONZERVÁTORSKO- RESTAURÁTORSKÝ ZÁSAH DOPORUČENÍ KOMISE KONZERVÁTORŮ-RESTAURÁTORŮ AMG PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NA KONZERVÁTORSKO- RESTAURÁTORSKÝ ZÁSAH Ivo Štěpánek, Alena Selucká, Jan Josef, Alena Komendová Aranka Součková - Daňková,

Více

Praktická Erasmus stáž: Itálie, program Erasmus

Praktická Erasmus stáž: Itálie, program Erasmus Praktická Erasmus stáž: Itálie, program Erasmus Stážistka: Monika Peňázová (Obor: Restaurování a konzervace uměleckých děl na papíru a souvisejících materiálech) Instituce, místo pobytu na stáži: Laboratorio

Více

Informace pro uchazeče o studium v akademickém roce 2012-2013

Informace pro uchazeče o studium v akademickém roce 2012-2013 Informace pro uchazeče o studium v akademickém roce 2012-2013 Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezská univerzita v Opavě Kontakt: Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká

Více

Soulad studijního programu. Chemie

Soulad studijního programu. Chemie Standard studijního Chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností či praxí Forma studia

Více

Celoživotní vzdělávání na ČVUT v Praze. Dvousemestrové studium. Povrchové úpravy ve strojírenství

Celoživotní vzdělávání na ČVUT v Praze. Dvousemestrové studium. Povrchové úpravy ve strojírenství Celoživotní vzdělávání na ČVUT v Praze Dvousemestrové studium Povrchové úpravy ve strojírenství Školní rok 2016/2017 2 Obsah: 1. Účel a cíle studia 2. Časový plán 3. Objednávající organizace 4. Materiální

Více

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost Informace o studiu Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína studijní programy pro zdravou budoucnost Proč RECETOX? Výzkumné centrum RECETOX poskytuje vzdělání v zajímavých oborech

Více

Chronologický přehled osobností, které ovlivňovaly chod vysoké školy v Pardubicích v jejím čele:

Chronologický přehled osobností, které ovlivňovaly chod vysoké školy v Pardubicích v jejím čele: Chronologický přehled osobností, které ovlivňovaly chod vysoké školy v Pardubicích v jejím čele: Ing. Jaroslav Hnídek, zmocněnec pro Vysokou školu chemickou v Pardubicích 1950-1951 DĚKANI prof. RNDr. Vilém

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní Ú Ústav strojírenské technologie

České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní Ú Ústav strojírenské technologie České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní Ú 3 Ústav strojírenské technologie Celoživotní vzdělávání na ČVUT v Praze Dvousemestrové studium Povrchové úpravy ve strojírenství Školní rok 2007/200

Více

Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2016 ( )

Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2016 ( ) Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2016 (1. 7. 31. 12. 2016) Oddělení Pracovník Instituce Popis metodické pomoci Časová náročnost (hod.) historické

Více

Knihovny typy a počty. Paměťové instituce 2. Muzejní knihovny. Galerijní knihovny

Knihovny typy a počty. Paměťové instituce 2. Muzejní knihovny. Galerijní knihovny Knihovny typy a počty Paměťové instituce 2 (knihovny muzeí, galerií a archivů, knihovny ve zdravotnictví, knihovny Akademie věd ČR) 1 Veřejné 5415 Školní 3896 Muzeí a galerií - 236 Zdravotnické 109 Vysokoškolské

Více

Kdo stál v čele vysoké školy v Pardubicích v uplynulých 60 letech? Prvním děkanem Vysoké školy chemické v Pardubicích byl jmenován

Kdo stál v čele vysoké školy v Pardubicích v uplynulých 60 letech? Prvním děkanem Vysoké školy chemické v Pardubicích byl jmenován Kdo stál v čele vysoké školy v Pardubicích v uplynulých 60 letech? Vysoká škola chemická v Pardubicích vznikla Vládním nařízením č. 81 z 27. června 1950. Výuka byla zahájena 15. října 1950 v adaptovaných

Více

Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za první pololetí roku 2018 ( )

Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za první pololetí roku 2018 ( ) Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za první pololetí roku 2018 (1. 1. 30. 6. 2018) Oddělení Pracovník Instituce Popis metodické pomoci Časová náročnost (hod.) historické

Více

Volitelné dějiny umění

Volitelné dějiny umění školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Bibliografie českého archivnictví za rok 2005

Bibliografie českého archivnictví za rok 2005 Bibliografie českého archivnictví za rok 2005 Notace // = Schema věcného třídění / systematického barevně vystínované třídníky = záznamy neobsazené nižší úrovně třídníků a nezobrazující se vyšší úrovně

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl ve skle, keramice a porcelánu

Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl ve skle, keramice a porcelánu Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl ve skle, keramice a porcelánu Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl ve skle, keramice a porcelánu restauruje a konzervuje figurální a nefigurální

Více

Soulad studijního programu. Organická chemie. 1402T001 Organická chemie

Soulad studijního programu. Organická chemie. 1402T001 Organická chemie Standard studijního Organická chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností či

Více

Kvalifikační řád pro trenéry Českého horolezeckého svazu

Kvalifikační řád pro trenéry Českého horolezeckého svazu Kvalifikační řád pro trenéry Českého horolezeckého svazu Článek 1) Profil (Základní ustanovení).f r D es ig n: w w w.g at ta de si gn Trenér Českého horolezeckého svazu je tělovýchovný pedagog. Je odborně

Více

KNIHOVNA A JEJÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM

KNIHOVNA A JEJÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM KNIHOVNA A JEJÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Pardubicích Zámek 5, 531 1 6 Pardubice Knihovna je umístěna v objektu bývalé sýpky v druhém patře. S asistencí knihovnice

Více

Charakteristika seminářů 2019/ ročník

Charakteristika seminářů 2019/ ročník Charakteristika seminářů 2019/2020 3. ročník Seminář z anglického jazyka tematická a strategická příprava pro maturitní zkoušku rozšiřování slovní zásoby a prohlubování znalostí frazeologie prohlubování

Více

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2012

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2012 Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2012 Základní a kontaktní údaje instituce Název: Moravská galerie v Brně Adresa: Husova 18, 66226 Brno Zřizovatel: Ministerstvo kultury ČR IČO 00094871

Více

Základní klasifikace věd

Základní klasifikace věd Základní klasifikace věd! Dle úkolů * teore%cké (čisté) abstraktní (matema/ka aj.) a konkrétní (historie aj.) * prak%cké (užité)! Dle způsobu poznání * idiografické * nomote%cké * formální (deduk%vní)

Více

Fakulta chemicko-technologická

Fakulta chemicko-technologická Fakulta chemicko-technologická Katedra analytické chemie Katedra anorganické technologie

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Chemie obecná 1. ročník Datum tvorby 15.11.2013 Anotace a) určeno pro

Více

Využití znalostních systémů v péči o nemovité památky

Využití znalostních systémů v péči o nemovité památky Využití znalostních systémů v péči o nemovité památky specifika evidence, diagnostiky a návrhu oprav poruch z pohledu památkáře Petr Kuneš Péče o stavební památky V praktické památkové péči neexistuje

Více

1,5 zabezpečení skla v expozici Mgr. Markéta Beňovská Regionální muzeum v výpůjčka sbírkových předmětů na výstavu To jsme 6 doma měli taky

1,5 zabezpečení skla v expozici Mgr. Markéta Beňovská Regionální muzeum v výpůjčka sbírkových předmětů na výstavu To jsme 6 doma měli taky Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2017 (1. 7. 31. 12. 2017) Oddělení Pracovník Instituce Popis metodické pomoci Časová náročnost (hod.) historické

Více

DOPORUČENÍ KOMISE KONZERVÁTORŮ-RESTAURÁTORŮ AMG PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NA KONZERVÁTORSKO- RESTAURÁTORSKÝ ZÁSAH. Ivo Štěpánek, Alena Selucká

DOPORUČENÍ KOMISE KONZERVÁTORŮ-RESTAURÁTORŮ AMG PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NA KONZERVÁTORSKO- RESTAURÁTORSKÝ ZÁSAH. Ivo Štěpánek, Alena Selucká DOPORUČENÍ KOMISE KONZERVÁTORŮ-RESTAURÁTORŮ AMG PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NA KONZERVÁTORSKO- RESTAURÁTORSKÝ ZÁSAH Ivo Štěpánek, Alena Selucká Osnova Definice pojmů, terminologie Fáze zadávání konzervátorsko-restaurátorské

Více

Klášter Plasy aedificivm hoc sine aqvis rvet

Klášter Plasy  aedificivm hoc sine aqvis rvet Klášter Plasy www.klaster-plasy.cz aedificivm hoc sine aqvis rvet CO? KDY? KDE? JAK? PRO KOHO? Hlavním cílem projektu je vytvoření moderního depozitáře s adekvátními podmínkami pro uložení předmětů mobiliárních

Více

! RESTAURÁTORSKÝ ZÁMĚR Restaurování kamenného zdiva v areálu kaple Nejsvětější Trojice na části pozemku p. č. 961 v k. ú. Noviny pod Ralskem

! RESTAURÁTORSKÝ ZÁMĚR Restaurování kamenného zdiva v areálu kaple Nejsvětější Trojice na části pozemku p. č. 961 v k. ú. Noviny pod Ralskem MgA. Eva Mičková (čj. MK 53672/2011) akad. sochařka a restaurátorka Horova 20, 412 01 Litoměřice Tel: 775916232, e-mail: Mickova.Eva@seznam.cz IČO: 72554207 Licence: čj. MK 53672/2011 (restaurování polychromovaných

Více

Č. j.: TF/5/14 V Praze dne

Č. j.: TF/5/14 V Praze dne Č. j.: TF/5/14 V Praze dne 5.11.2014 Pokyn děkana K realizaci Studijního a zkušebního řádu pro studium v doktorských studijních programech České zemědělské univerzity v Praze na Technické fakultě ČZU v

Více

Zkušenost s proměnou přístupu k restaurování knižních vazeb. MgA. Karel Křenek Knihovna Národního muzea Tel.

Zkušenost s proměnou přístupu k restaurování knižních vazeb. MgA. Karel Křenek Knihovna Národního muzea   Tel. Zkušenost s proměnou přístupu k restaurování knižních vazeb MgA. Karel Křenek Knihovna Národního muzea Email: karel_krenek@nm.cz Tel.: 224 497 357 Restaurování a konzervace knižních vazeb Řemeslo věda

Více

ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ. Hispanistika urs.ff.cuni.cz

ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ. Hispanistika urs.ff.cuni.cz ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ Hispanistika urs.ff.cuni.cz ODDĚLENÍ HISPANISTIKY Hispanistika s dlouhou tradicí Zaměření na Španělsko i Hispánskou Ameriku Výuka, studentské práce a atestace v českém a španělském

Více

Historie muzejní konzervace a restaurování

Historie muzejní konzervace a restaurování Historie muzejní konzervace a restaurování Předklasické období. Dualismus v chápání základního cíle. konzervovat či restaurovat? Počátky institucionální péče. role státu a občanů Počátky moderní muzejní

Více

PODMÍNKY UDĚLENÍ ZÁPOČTŮ na VOŠ

PODMÍNKY UDĚLENÍ ZÁPOČTŮ na VOŠ PODMÍNKY UDĚLENÍ ZÁPOČTŮ na VOŠ ANGLICKÝ JAZYK 1. 2. ROČNÍK ZO, ABSOLVOVÁNÍ VŠECH TESTŮ S PRŮMĚREM MAXIMÁLNĚ 3, 60% DOCHÁZKA 3. ROČNÍK ZO Předložení hrubé verze překladu absolventské práce, 60% DOCHÁZKA

Více

Výtvarná kultura. Studijní opora předmětu

Výtvarná kultura. Studijní opora předmětu Studijní opora předmětu Výtvarná kultura Typ předmětu: povinný Doporučený ročník: 1 Rozsah studijního předmětu: 1 semestr Rozsah hodin výuky: 8 hod. / sem. počet hodin pro samostudium: 70 Způsob zakončení:

Více

Restaurátorská zpráva Projekt Obnova vybraných obrazů a nábytku Arcibiskupského zámku Kroměříž

Restaurátorská zpráva Projekt Obnova vybraných obrazů a nábytku Arcibiskupského zámku Kroměříž Restaurátorská zpráva Projekt Obnova vybraných obrazů a nábytku Arcibiskupského zámku Kroměříž C. de Vos - Pomazání Šalamouna na krále kopie, 1667 olejomalba na plátně 197 x 260 cm KE 1028, O 87 Restaurovala

Více

Názory občanů na úroveň české vědy a podmínky jejího financování leden 2016

Názory občanů na úroveň české vědy a podmínky jejího financování leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 86 80 19 E-mail: jarmila.pilecka@soc.cas.cz Názory občanů na úroveň české vědy a podmínky jejího

Více

UČEBNÍ PLÁN JEDNOLETÉHO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE PRO VŠ. 1. Historický vývoj vztahu člověka k památkám. Památkářská idea, její geneze a vývoj. 2.

UČEBNÍ PLÁN JEDNOLETÉHO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE PRO VŠ. 1. Historický vývoj vztahu člověka k památkám. Památkářská idea, její geneze a vývoj. 2. l UČEBNÍ PLÁN JEDNOLETÉHO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE PRO VŠ SPOLEČNÝ ZÁKLAD Historický vývoj památkové péče 1. Historický vývoj vztahu člověka k památkám. Památkářská idea, její geneze a vývoj.. Puristická

Více

Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann

Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann Historicko-srovnávací metoda zvláštní vědecký postup zkoumání příbuzenských vztahů mezi jazyky; seskupení

Více

ZLÍNSKÝ KRAJ. Odvětví / Vzdělávací oblast -- dle RVP.cz -- Vzdělávací obor -- Obchodní akademie / Informační technologie --

ZLÍNSKÝ KRAJ. Odvětví / Vzdělávací oblast -- dle RVP.cz -- Vzdělávací obor -- Obchodní akademie / Informační technologie -- Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu Jaroslav Heyrovský Nobelova cena Autor Mgr. Emilie Kubíčková Datum 5. 3.

Více

Bc. a navazující Mgr. studium

Bc. a navazující Mgr. studium Ústav hudební vědy Hudební věda Bc. a navazující Mgr. studium Den otevřených dveří FF UK 13. 1. 2018 Hudební věda teoretická reflexe hudby v kultuře a společnosti jako univerzitní obor od druhé poloviny

Více

Akademická obec a akademici

Akademická obec a akademici Akademická obec a akademici (poznámky k tématu semináře) M. Malý Akademický pracovník zákonná ustanovení 3 Akademická obec vysoké školy Akademičtí pracovníci a studenti vysoké školy tvoří akademickou obec

Více

1.1. Informace o přijímacích zkouškách a konání přijímacího řízení

1.1. Informace o přijímacích zkouškách a konání přijímacího řízení Zpráva o průběhu přijímacího řízení na Fakultu restaurování Litomyšl 2013/2014 Příloha č. 1/I 1.1. Informace o přijímacích zkouškách a konání přijímacího řízení a)číslo a název studijního programu: 8206R

Více

Masarykova univerzita Přírodovědecká fakulta

Masarykova univerzita Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita Přírodovědecká fakulta Zpráva o výsledcích přijímacího řízení v roce 2017 Informace o studijních programech a oborech Studijní program / studijní obor biochemie biochemie fyzika Forma

Více

ARCHEOLOGIE PRAHY NA DOSAH

ARCHEOLOGIE PRAHY NA DOSAH ARCHEOLOGIE PRAHY NA DOSAH PROJEKT INTEGROVANÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM ARCHEOLOGICKÝCH PRAMENŮ PRAHY VÝCHODISKA A KONCEPCE NAKI, MK ČR 2013-2017 - DF13P01OVV014 Praha, 27. dubna 2015 IVANA BOHÁČOVÁ, ARÚ AV ČR,

Více

Jaký dopad má hodnocení ústavů AV ČR na jejich excelenci?

Jaký dopad má hodnocení ústavů AV ČR na jejich excelenci? Otázky pro panelovou diskusi Jak AV ČR podporuje excelenci svých výzkumných pracovníků? Jaký dopad má hodnocení ústavů AV ČR na jejich excelenci? Analyzuje AV ČR příčiny neúspěšných návrhů projektů? Akademická

Více

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury Obsah 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury... 1 1.1 Shrnutí požadovaných studijních aktivit včetně jejich kreditového ohodnocení... 2 1.2 Charakteristika a kreditové ohodnocení

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_20_07 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav Finger

Více

Rozhodnutí ministryně kultury č. 44/2012 ze dne 12. prosince 2012, kterým se vydává zřizovací listina Moravské galerie v Brně v úplném znění

Rozhodnutí ministryně kultury č. 44/2012 ze dne 12. prosince 2012, kterým se vydává zřizovací listina Moravské galerie v Brně v úplném znění Ministerstvo kultury Č.j. : MK-S 17 532/2012 OMG *MKCRX005H3AT* Rozhodnutí ministryně kultury č. 44/2012 ze dne 12. prosince 2012, kterým se vydává zřizovací listina Moravské galerie v Brně v úplném znění

Více

1.1. Informace o přijímacích zkouškách a konání přijímacího řízení

1.1. Informace o přijímacích zkouškách a konání přijímacího řízení Zpráva o průběhu přijímacího řízení na Fakultu restaurování Litomyšl 2012/2013 Příloha č. 1/I 1.1. Informace o přijímacích zkouškách a konání přijímacího řízení a)číslo a název studijního programu: 8206R

Více

Dopravní VaV centrum.

Dopravní VaV centrum. Dopravní VaV centrum Dopravní VaV centrum CDV PLUS - projekt Centra dopravního výzkumu, v.v.i. Rozpočet projektu (způsobil sobilé výdaje) Celkem: Investiční část: Neinvestiční část: 463 130 480 KčK 357

Více

Příloha 3_Atlas poškození iluminací

Příloha 3_Atlas poškození iluminací BcA. Jana Dřevíkovská, Ing. Martina Ohlídalová, PhD. Příloha 3_Atlas poškození iluminací Atlas poškození iluminací charakterizuje různé typy poškození barevné vrstvy, které se nejčastěji nacházejí v iluminovaných

Více

Mezinárodně významný = Publikovaný v cizím jazyce (ne slovenštině) a to v zahraničí (nikoliv na Slovensku). 2

Mezinárodně významný = Publikovaný v cizím jazyce (ne slovenštině) a to v zahraničí (nikoliv na Slovensku). 2 Příloha 2 Metodika zařazení do mzdových tříd Mzdová třída: AP4 Pro zařazení do dané třídy musí zaměstnanec splnit vždy všechny tučně vyznačené podmínky a alespoň jednu z dalších podmínek uvedených kurzivou:

Více

Doporučení k vypracování dokumentace restaurování

Doporučení k vypracování dokumentace restaurování Doporučení k vypracování dokumentace restaurování (stručný popis náplně) Ve shodě s Benátskou chartou, musí být restaurování uměleckých a uměleckořemeslných děl provázeno dokonalou dokumentací v podobě

Více

Aplikace pro průzkum fyzického stavu novodobých knihovních fondů. Tomáš Foltýn & Anna Vandasová & Petra Vávrová &Tereza Jamborová

Aplikace pro průzkum fyzického stavu novodobých knihovních fondů. Tomáš Foltýn & Anna Vandasová & Petra Vávrová &Tereza Jamborová Aplikace pro průzkum fyzického stavu novodobých knihovních fondů Tomáš Foltýn & Anna Vandasová & Petra Vávrová &Tereza Jamborová Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2014 Obsah 1) Základní informace

Více

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2010

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2010 Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2010 Základní a kontaktní údaje instituce Název: Moravská galerie v Brně Adresa: Husova 18, 66226 Brno Zřizovatel: Ministerstvo kultury ČR IČO 00094871

Více

Zpráva ze zahraniční služební cesty

Zpráva ze zahraniční služební cesty Zpráva ze zahraniční služební cesty Jméno a příjmení účastníka cesty Tereza Sazamová Pracoviště dle organizační struktury OOKF 1.4 Pracoviště zařazení OPK 1.4.3 restaurátor Důvod cesty Konference: Care

Více

Aktuální kritéria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na UK

Aktuální kritéria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na UK Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Aktuální kritéria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na UK Aktuální kritéria pro habilitační řízení

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_5IS Ověření ve výuce Třída 9. B Datum: 19. 12. 2012 Pořadové číslo 09 1 RADIOAKTIVITA Předmět: Ročník: Jméno autora:

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Rentgenfluorescenční metody ve výzkumu památek

Rentgenfluorescenční metody ve výzkumu památek České vysoké učení technické v Praze a Národní Galerie v Praze pořádají workshop Rentgenfluorescenční metody ve výzkumu památek dne 1. června 2017 Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Břehová 7, Praha

Více