Národní park Šumava. Místo. pro nerušený život a poznávání přírody

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Národní park Šumava. Místo. pro nerušený život a poznávání přírody"

Transkript

1 Národní park Šumava Místo pro nerušený život a poznávání přírody

2 Vítejte Lesnaté pohoří chráněné národními parky Bavorský les na německé straně a Šumavou na české straně, je zeleným ostrovem uprostřed střední Evropy. Celé území dýchá bájnou mytologií spojenou s bohatou historií a tajemnem. Protáhlé a oblé tvary šumavských hor byly svědky dlouhodobého vývoje celého území, které uvítá své návštěvníky člověkem málo ovlivněnou přírodou. Vítejte v území, kde se historie prolíná se současností, příroda má možnost žít si podle svých zákonitostí. Otevírá se před Vámi jedinečné, v rámci nejen České republiky mimořádné území, kde příroda má stále ještě dost prostoru žít si podle svých tisíciletých zvyklostí a zákonů, které člověk ještě nepřemohl a neupravil ke svému obrazu. Pro svůj nerušený život zde opět našel prostor rys a řada živočišných i rostliných druhů jsou svým výskytem jedineční někdy i v evropském měřítku. Máme zde stále ještě možnost divokost přírody a nespoutanost přírodních živlů zažít všemi smysly. Je nám dána šance vše pozorovat a poučit se. Stačí jen otevřít oči a dívat se okolo sebe. DivoŠ provede Vás divokou přírodou Šumavy

3

4 Příroda Přestože Národní park Šumava leží uprostřed po staletí obydlené Evropy, zachovala se zde místa nerušené přírody. Na území, která v minulosti člověk pozměnil, se příroda úspěšně navrací a žije podle svých, věky utvářených zákonitostí k dokonalosti své, a ne člověkem vysněné.

5 Tetřívek obecný (tetrao tetrix) Hořec panonský (gentiana pannonica) na Filipově Huti Příroda si žije po svém

6 Mokrůvka Židovský les Chůdový kořen Datlík tříprstý (picoides tridactylus)

7 Lesy jsou na první pohled nejnápadnější formou vegetace, která Šumavu pokrývá. V převážně smrkových lesích se v nižších polohách zachovaly i přírodě blízké smíšené porosty. V těžko přístupných vrcholových polohách nalezneme člověkem málo ovlivněné přirozené horské smrčiny, kde díky drsnému klimatu a vichřicím probíhá dramatický zánik starých stromů, umožňující obnovu mladé generace na tělech svých dědů.

8 Rašeliniště a podmáčené smrčiny jsou nejcennější součástí zdejší přírody. Oka rašelinišť vystupující z šumavských lesů jsou samostatnými ostrovy jedinečné přírody. Vyskytují se zde vzácné druhy rostlin i živočichů vázané jen na rašeliniště. Řada z nich snáší těžké podmínky života na těchto klenotech šumavské přírody již od doby ledové.

9 Rosnatka okrouhlolistá (drosera rotundifolia) Vltavský luh Mlynářská slať

10 Mozaika obhospodařovaných ploch u Srní Na Horské Kvildě Prstnatec bezový (dactylorhiza sambucina)

11 Bezlesí, vzniklo v minulosti převážně lidskou činností. Počátkem léta se pokryje pestrobarevným kobercem květů a motýlích křídel. Je to mozaika obhospodařovaných luk a pastvin, opuštěných pozemků a březových lesíků přirozeně vyrostlých mezi kamennými snosy, kde se ještě před půlstoletím pásly kravky. To vše vytváří typickou šumavskou krajinu a zároveň ilustruje sílu přírody.

12 Voda je zde téměř na každém kroku. Na šumavských svazích vyvěrá nespočet pramenů, jejichž bublající a zurčící vody spěchají šumavskými pláněmi, ale i hlubokými divokými koryty. Život v šumavských řekách a v jejich často hnědavě zabarvené vodě z rašelinišť je velmi bohatý, nerušený člověkem. Klenotem Šumavy a sousedního Bavorského lesa jsou oka osmi ledovcových jezer.

13 Plešné jezero Meandry Křemelné Podvodní svět Obří hrnce na Křemelné

14 Rys ostrovid (lynx lynx) Dutohlávka (cladonia) Tetřev hlušec (tetrao urogallus) Kosatec sibiřský (iris sibirica)

15 Zvířata a rostliny Šumavy jsou většinou druhy lesní. Mnohé z nich obydlují Šumavu od poslední doby ledové. Hluboké horské lesy jsou domovem jedné z posledních evropských populací tetřeva hlušce. Z velkých šelem, které byly člověkem v minulosti vyhubeny, se vrátil rys, ale možná jednou na Šumavu najde cestu i vlk. Pro svoji rozmanitost prostředí je Šumava bohatá i na množství rostlin, které se zde i po krátkém odlivu opět navracejí.

16 Obyvatelé Šumava v minulosti tvořila neprostupný, téměř neobydlený hraniční prales. Teprve s rozvojem obchodních stezek, sklářství a těžby dřeva se postupně stávala obydlenou. Stopy lidské činnosti prolínají celou krajinou a dávají jí nezaměnitelný punc jedinečnosti. Lidé po staletí přicházeli a zase odcházeli.

17 Šumavský řezbář Jedna z typických šumavských staveb

18 Schwarzenberský plavební kanál byly od počátku osídlení jednou z hlavních pracovních náplní původních obyvatel. Dnes jsou tyto práce směřovány spíše na údržbu krajiny a k zachování typického krajinného rázu. Stožecká kaple

19 Obce ležící v národním parku a práce jejich obyvatel poskytují návštěvníkům Šumavy spolehlivé zázemí a servis pro bezstarostný pobyt všech, kteří přijeli za krásou okolní přírody. Alespoň někde doposud zachovalá typická architektura a v některých místech roztroušená zástavba dotváří zvláštní ráz krajiny. Řemesla a výrobky původních obyvatel se postupně na Šumavu vracejí většinou již jen jako atrakce. Jsou připomínkou dob minulých, kdy některé zdejší výrobky z dostupných materiálů, jakými bylo hlavně dřevo a sklo, byly známy nejen po Evropě. Kulturní a historické památky prostupují celým územím jako doklad dlouhodobé přítomnosti člověka a práce našich předků. Kamenná krása křížků, božích muk i drobných staveb dokresluje kouzlo šumavské krajiny.

20 Návštěvníci Kouzlo šumavské přírody láká každoročně množství turistů, kteří přijíždějí za poznáním výjimečných přírodních krás, i k načerpání nových sil. Svojí členitostí a dostupností je Šumava vhodná pro všechny základní turistické aktivity a každý si jistě najde to své.

21 Informační středisko Kvilda Hmatová stezka Geologická expozice Rokyta

22 se členitým terénem Šumavy vydává každým rokem za krásami přírody a šumavskými klenoty tisíce návštěvníků. Nachází zde možnosti prožitku z pohybu a poznání nespoutané přírody.

23 Programy pro veřejnost Programy pro veřejnost návštěvníkům, ale i místním obyvatelům, pomohou zprostředkovat prožitky v přírodě se zapojením všech smyslů a probudí zájem o ochranu přírody nejen Šumavy. Seznámí se s historií i místními zvyky a řemesly. Průvodci do šumavské divočiny vás mohou zavést do klidových částí národního parku, kde příroda žije ve své nespoutané kráse. Objevíte přírodní zvláštnosti, kterých si v běžném životě nevšimnete a naučí vás porozumět vzájemnému vztahu člověka a přírody. Zdrojem informací pro pobyt a nabídku možností k odpočinku a poučení se nabízí informační střediska, naučné stezky i terénní informační body, odpočinková místa, pozorovací objekty zvěře i další zařízení. Průvodci divočinou Mladí strážci Junior ranger

24 Ochrana přírody Území Národního parku Šumava je jako chráněné území ležící uprostřed civilizované Evropy vystaveno velkému civilizačnímu tlaku. Naším cílem je zachovat tuto unikátní přírodní oázu, kde hlavní slovo mají přírodní procesy, i pro příští generace.

25 Rozpadající se dřevo je místem pro růst semenáčků

26 Navrácený puštík bělavý Sledovaný jelen Vincek Rys je opět obyvatelem Šumavy Monitoring nové populace lesa

27 Revitalizační program probíhající na řadě šumavských, člověkem poškozených rašeliništích, navrací jejich unikátní prostředí opět přírodě a vytváří podmínky pro návrat či rozšíření zdejších vzácných druhů živočichů a rostlin. Reintrodukční program se pokouší navrátit některé původní obyvatele do šumavské přírody. Znovu se zde toulá rys ostrovid, dutiny starých stromů opět obývá puštík bělavý. Na některé druhy šumavská příroda čeká a doufá, že se sem navrátí migračními tahy samy, aby zde našly svá místa k životu. Monitoring vybraných druhů zvířat a probíhajících přírodních procesů přináší důležité informace pro poznání zákonitostí přírody. Radiotelemetrické sledování rysa, jelena či puštíka bělavého, umožňuje sledovat jedince i mimo hranice národního parku.

28 Divoké srdce Evropy vznikající v jádrové oblasti sousedících národních parků Šumava a Bavorský les, si zaslouží pro svůj potenciál zachovalé přírody nejvyšší prioritu v ochraně přírody Evropy. Existují zde ideální předpoklady pro to, aby po obou stranách hranice vznikla oblast divoké, člověkem neovlivněné, hranicemi nespoutané lesní přírody, jako ústředního stavebního kamene biologické rozmanitosti Evropy.

29 Schachten v NP Bavorský les Jedle bělokorá (abies alba) Smrt jednoho je život pro druhé

30

31 Národní park v číslech Chráněná krajinná oblast Šumava byla vyhlášena v roce 1963 na rozloze 1630 km 2. Po vyhlášení NP Šumava činí rozloha necelých km 2. Národní park Šumava byl vyhlášen v roce 1991 na rozloze 690 km 2. Sousedící Národní park Bavorský les byl vyhlášen v roce 1970, současná rozloha je 242 km 2. Významná mezinárodní zastřešení: statut "Biosférické rezervace" Šumava - zapsána do seznamu UNESCO, "Šumavská rašeliniště", jako nejtypičtější fenomén ochrany šumavské přírody, zařazena do seznamu tzv. Ramsarské konvence o ochraně mokřadů mezinárodního významu, Šumava zařazena Mezinárodní unií pro ochranu přírody (IUCN) do "Červené knihy ekosystémů", Šumava je zařazena do soustavy NATURA 2000, Bavorský les a Šumava Ekologický stavební kámen Evropy č. 15.

32 VYDALA: Správa NP a CHKO Šumava v roce 2009 FOTO: M. Černý, P. Čížková, V. Hošek, V. Hřebek, P. Hubený, J. Kadoch, Z. Křenová, L. Lavičková, M. Valenta, O. Vojtěch, D. Zývalová TEXT: Z. Křenová, J. Kadoch GRAFICKÁ ÚPRAVA: MONELLO design atelier TISK: Dragon Press Klatovy

Základní charakteristika území

Základní charakteristika území NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA Základní charakteristika území v r. 1991 (20.3.) vyhlášen za národní park plocha NP: 69030 ha - park plošně největší pro svoji polohu uprostřed hustě osídlené střední Evropy, relativně

Více

Vodstvo Šumavy. ... z letadla. Foto: Jaroslav Vogeltanz Text: Pavla Mládková

Vodstvo Šumavy. ... z letadla. Foto: Jaroslav Vogeltanz Text: Pavla Mládková Vodstvo Šumavy Foto: Jaroslav Vogeltanz Text: Pavla Mládková... z letadla Na prstech u ruky sčetl bys jednotlivá suchá místa zde. Bohatství vod, mlh a par tu nepřebraně, v tomto království lesů a slatí,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/21.O288 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_116 Jméno autora: Pischová Třída/ročník: PVS 2

Více

Zelený Mordor. Národní park a CHKO Šumava příběh křivolaké ochrany přírody

Zelený Mordor. Národní park a CHKO Šumava příběh křivolaké ochrany přírody Zelený Mordor Národní park a CHKO Šumava příběh křivolaké ochrany přírody Příroda se stále mění. Přirozeně. Ovlivňujeme ji hodně? Nebo málo?... a na Šumavě? Je to země lesů. Rostou tu už víc jak 9000 let.

Více

Přírodní rezervace Boubínský prales

Přírodní rezervace Boubínský prales Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice Přírodní rezervace Boubínský prales Autor: Bc. Petra Krysová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Člověk a jeho

Více

Naplňování cílů národních parků z pohledu Ministerstva životního prostředí. RNDr. Alena Vopálková

Naplňování cílů národních parků z pohledu Ministerstva životního prostředí. RNDr. Alena Vopálková Naplňování cílů národních parků z pohledu Ministerstva životního prostředí RNDr. Alena Vopálková Právní rámec Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb., (ZOPK) stanoví: Definiční znaky zvláště

Více

Historie ochrany přírody a krajiny. Přednáška UOZP

Historie ochrany přírody a krajiny. Přednáška UOZP Historie ochrany přírody a krajiny Přednáška UOZP Počátky První právní akty z 12.-14. století -ochrana lesů, lesních a vodních živočichů, lovených jako zvěř a ryby před pytláctvím Kníže Konrád Ota (1189)

Více

NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY

NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY Přírodovědný pohled Národní parky představují nejvýznamnější přírodní fenomény ČR, které nebyly formovány bezprostředně činností člověka (na rozdíl od např. Třeboňské rybniční

Více

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Účelem zákona je přispět k udržení a obnově přírodní rovnováhy v krajině, k ochraně rozmanitostí forem života, přírodních hodnot a krás a k šetrnému hospodaření

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková Chráněná území v České republice RNDr. Alena Vopálková Hlavní cíle ochrany přírody a krajiny Udržení a obnova ekologické stability krajiny Zachování přírodních hodnot a krajinného rázu Ochrana biologické

Více

SSOS_ZE_3.20 Ochrana přírody v ČR

SSOS_ZE_3.20 Ochrana přírody v ČR Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.20

Více

Zelený Mordor. Kam kráčí Národní park Šumava

Zelený Mordor. Kam kráčí Národní park Šumava Zelený Mordor Kam kráčí Národní park Šumava Přírodní společenstva se stále mění. Přirozeně. Ovlivňujeme je hodně? Nebo málo?... a na Šumavě? A odkdy? Je to země lesů. Rostou tu už víc jak 9000 let. Malou

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 25.1.2010 Mgr.

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 25.1.2010 Mgr. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 25.1.2010 Mgr. Petra Siřínková OCHRANA PŘÍRODY ČESKÉ REPUBLIKY Ochrana přírody je multidisciplinární,

Více

NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ

NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ Prameniště - vývěry podzemní vody; velmi maloplošné ekosystémy - prameništní mechorosty, často porosty řas - nízké ostřice, suchopýry, přesličky aj. - složení vegetace je výrazně

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK Ochrana přírody a krajiny v ČR Přednáška NOK Vývoj 1838 první rezervace 1933 soupis za území Československa 1956 první zákon 1990-1992 zřízení ministerstva ŽP a moderní zákon o ochraně přírody a krajiny

Více

NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY, JEJICH VÝZNAM A DLOUHODOBÉ VIZE. Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D.Ing.

NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY, JEJICH VÝZNAM A DLOUHODOBÉ VIZE. Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D.Ing. NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY, JEJICH VÝZNAM A DLOUHODOBÉ VIZE Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D.Ing. Přírodovědný pohled Národní parky představují nejvýznamnější přírodní fenomény ČR, které nebyly formovány

Více

Příloha č. 8a - Přehled lokalit - Část A Oblast č.

Příloha č. 8a - Přehled lokalit - Část A Oblast č. Příloha č. 8a - Přehled lokalit - Část A Oblast č. Číslo lokality Název oblasti Invazní druh Sublokalita - místní název Pokryvnost invazního druhu (%) Způsob likvidace rostlin Rozloha lokality m 2 Technické

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

Optimalizace vojenských újezdů ve vazbě na ochranu přírody a krajiny

Optimalizace vojenských újezdů ve vazbě na ochranu přírody a krajiny Praha 1 - Novotného lávka, 6. ledna 2015 Optimalizace vojenských újezdů ve vazbě na ochranu přírody a krajiny Ministerstvo životního prostředí sekce ochrany přírody a krajiny 1 Záměr na vyhlášení Chráněné

Více

Proč chránit ekosystémy horských smrčin?

Proč chránit ekosystémy horských smrčin? Proč chránit ekosystémy horských smrčin? Jaroslav Vrba a kol. Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Biologické centrum AV ČR, v.v.i Protože jsou jedinečné! Zelená střecha,

Více

Kolik se na Šumavě zachovalo přírody?

Kolik se na Šumavě zachovalo přírody? Kolik se na Šumavě zachovalo přírody? Poslanecká sněmovna brzy začne jednat o národním parku na Šumavě. Důležitou součástí zákona je rozhodnutí, jak chceme pečovat o které části parku. Některá místa by

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin Upravuje pravidla

Více

v Praze a na Kokořínsku

v Praze a na Kokořínsku Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Praze a na Kokořínsku Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

N á v r h. VYHLÁŠKA ze dne 2017 o vyhlášení Národní přírodní památky Bublák a niva Plesné a stanovení jejích bližších ochranných podmínek

N á v r h. VYHLÁŠKA ze dne 2017 o vyhlášení Národní přírodní památky Bublák a niva Plesné a stanovení jejích bližších ochranných podmínek N á v r h II. VYHLÁŠKA ze dne 2017 o vyhlášení Národní přírodní památky Bublák a niva Plesné a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 79 odst. 4 písm.

Více

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná Strana 546 Sbírka zákonů č. 51 / 2017 51 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 15. února 2017 o Chráněné krajinné oblasti Poodří Vláda nařizuje podle 25 odst. 3 zákona č. 114/ /1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny: 1

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ Místa konání programů: učebna ekologické výchovy v budově Správy NP a CHKO Šumava okolí Vimperka Délka programů: MŠ 45-60 minut ostatní stupně škol 90 minut terénní programy trvají 1,5 až 4 hodiny. Objednávka

Více

za krásami brněnských lesů

za krásami brněnských lesů za krásami brněnských lesů Obsah Úvod 1 Naučné stezky 2 Naučná stezka lesnická - lesní správa Deblín 4 Naučná stezka lesnická - lesní správa Brno 6 Naučná stezka lesnická - lesní správa Lipůvka 8 Naučná

Více

Komentovaný materiál petice Hnutí DUHA

Komentovaný materiál petice Hnutí DUHA Komentovaný materiál petice Hnutí DUHA předložený Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu PS ČR Komentář sestavil: Ing. Martin Klewar Česká akademie zemědělských věd Komise pro

Více

Posouzení aktuální situace v oblasti Ptačího potoka v NP Šumava

Posouzení aktuální situace v oblasti Ptačího potoka v NP Šumava Posouzení aktuální situace v oblasti Ptačího potoka v NP Šumava Karel Matějka IDS, Na Komořsku 2175/2a, 143 00 Praha 4 Zájmové území zabírá oddělení 44 a 45 v lesním hospodářském celku Modrava v centru

Více

Péče o karpatské přírodní dědictví v CHKO Beskydy. Rožnov p. R Mgr. František Jaskula Správa CHKO beskydy

Péče o karpatské přírodní dědictví v CHKO Beskydy. Rožnov p. R Mgr. František Jaskula Správa CHKO beskydy Péče o karpatské přírodní dědictví v CHKO Beskydy Rožnov p. R. 11.6.2008 Mgr. František Jaskula Správa CHKO beskydy Vyhlášena: 5.3.1973 Rozloha :1160 km2 Největší CHKO v ČR 50 maloplošných chráněných území

Více

Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice

Pražský divočinový speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Potěšte se výhledem na malebnou scenárii Prahy z keltského oppidia Závist na naučné Keltské stezce anebo se vydejte objevovat krásu

Více

Návrh zonace (zón ochrany přírody) Národního parku České Švýcarsko

Návrh zonace (zón ochrany přírody) Národního parku České Švýcarsko Návrh zonace (zón ochrany přírody) Národního parku České Švýcarsko srpen 2018 1 Co je smyslem zonace NP? Účelem zonace je rozčlenit území národního parku do zón ochrany přírody podle cílů ochrany, stavu

Více

25. 6. 10.00-12.00. Vimperk. autocamp Vodník. 27. 6. Čas bude upřesněn 28. 6. Borová Lada parkoviště u konzumu 10.00-13.00.

25. 6. 10.00-12.00. Vimperk. autocamp Vodník. 27. 6. Čas bude upřesněn 28. 6. Borová Lada parkoviště u konzumu 10.00-13.00. 31. 5. Prezence od 9.30 Lesní závodění Budou připraveny 2 okruhy - pro mladší a starší dětí (popř.dvojice dětí) vždy s doprovodem rodičů. Vimperk autocamp Vodník 25. 6. Červen 11. 6. Koordinátor: Mgr.

Více

Bezzásahové zóny a zásahy: kůrovec v Národním parku Bavorský les

Bezzásahové zóny a zásahy: kůrovec v Národním parku Bavorský les TISKOVÁ ZPRÁVA 181/11 21.11.2011 Bezzásahové zóny a zásahy: kůrovec v Národním parku Bavorský les Rozsah a způsob zásahů proti kůrovci v Národním parku Bavorský les je v poslední době velmi rozdílně interpretován,

Více

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody Číslo Název 118 NPR Hrabanovská černava Zbytek polabské černavy s typickými společenstvy 1933 Horní a střední Labe 132 PR Chropotínský háj Zbytek

Více

Jeseníky. Natura 2000 OBSAH

Jeseníky. Natura 2000 OBSAH Natura 2000 OBSAH CO JE TO NATURA 2000? LESY HORSKÉ HOLE RAŠELINIŠTĚ LOUKY EVROPSKY VÝZNAMNÉ DRUHY V JESENÍKÁCH PTAČÍ OBLAST JESENÍKY JAK SE LIŠÍ LOKALITY SOUSTAVY NATURA 2000 OD DNEŠNÍCH CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ?

Více

Správa NP a CHKO Šumava 1.máje 260,38501,Vimperk Strana 1 Strom pracovních míst k datu 30.9.2014 -

Správa NP a CHKO Šumava 1.máje 260,38501,Vimperk Strana 1 Strom pracovních míst k datu 30.9.2014 - Správa NP a CHKO Šumava 1.máje 260,38501,Vimperk Strana 1 1 - [97001] Ředitel 2 - [97901] Vedoucí Oddělení kanceláře ředitele-personalista 3 - [34801] Referent BOZP, PaM 3 - [97111] Tiskový mluvčí 3 -

Více

PRALESY PRO NAŠE DĚTI? Zkušenosti z dosavadního vývoje části území Šumavy zahrnuté do souvisejících národních parků NP Bavorský les a NP Šumava

PRALESY PRO NAŠE DĚTI? Zkušenosti z dosavadního vývoje části území Šumavy zahrnuté do souvisejících národních parků NP Bavorský les a NP Šumava PRALESY PRO NAŠE DĚTI? Zkušenosti z dosavadního vývoje části území Šumavy zahrnuté do souvisejících národních parků NP Bavorský les a NP Šumava 7. října 1970 VYHLÁŠENÍ NPBL Ať NP Bavorský les zachová tuto

Více

Cyklovýlety do okolí hotelů Srní

Cyklovýlety do okolí hotelů Srní Okolo Srní A Kolem konce kanálu - Trasa provede návštěvníky kolem Spáleného vrchu.. - Trasa je zvládnutelná pro každého cyklistu i dítě. Srní Sedlo - Mechov Srní 7 km Trasa na mapy.cz Aroute.gpx A. Okolo

Více

Přehled grantů, projektů a dalších aktivit, relevantních k projektu Natura 2000

Přehled grantů, projektů a dalších aktivit, relevantních k projektu Natura 2000 Přehled grantů, projektů a dalších aktivit, relevantních k projektu Natura 2000 A.) Granty a projekty v demonstračních územích (DS15) NP České Švýcarsko VaV/610/7/01 (2001 2004) Zmapování a zhodnocení

Více

O poznání méně pozornosti přitahuje Nízký Jeseník, jehož nadmořská výška dosahuje pouze 800 m nad mořem.

O poznání méně pozornosti přitahuje Nízký Jeseník, jehož nadmořská výška dosahuje pouze 800 m nad mořem. Jeseníky Hrubý Jeseník je geomorfologický celek a dominantní pohoří Slezska a části severní Moravy, které patří ke Krkonošsko-jesenické subprovincii (respektive k Sudetům) jako jejich nejvýchodnější část.

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Vypracoval: David Berka

Vypracoval: David Berka Vypracoval: David Berka Hlavní město: České Budějovice Počet obyvatel: 637 300 (počítáno 1.1. 2015) Rozloha: 10 056 km2 Hejtman: Jiří Zimola Nejvyšší bod: Plechý (1 378 m) Vlajka: Znak: kraj Vysočina,

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ NÁRODNÍ PARK. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ NÁRODNÍ PARK. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 5.1.101 NÁRODNÍ PARK

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_33 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0029 VY_32_ INOVACE_05-03 Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice

Více

Velkoplošná chráněná území ČR NP,CHKO

Velkoplošná chráněná území ČR NP,CHKO Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 8.ročník červenec 2012 Velkoplošná chráněná území ČR NP,CHKO Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,9.11 Vzdělávací oblast: Autor: Mgr.

Více

NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 7. listopadu 2016 č. 11/2016. o zřízení přírodní rezervace Velký Pařezitý rybník

NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 7. listopadu 2016 č. 11/2016. o zřízení přírodní rezervace Velký Pařezitý rybník NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 7. listopadu 2016 č. 11/2016 o zřízení přírodní rezervace Velký Pařezitý rybník Rada Kraje Vysočina vydává v souladu s ustanovením 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona č. 129/2000

Více

Milí návštěvníci Šumavy,

Milí návštěvníci Šumavy, Milí návštěvníci Šumavy, existuje poměrně velká skupina turistů, kteří cestují po vlastech českých a dokonce vyráží i do světa, přestože se potýkají s nějakým omezením. Každý handicap cestování značně

Více

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Právní režim ochrany přírody a krajiny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Cíl právní úpravy Zajištění péče o volně žijící živočichy, planě rostoucí rostliny a jejich společenstva, o nerosty, horniny, paleontologické

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 16.1. 2013 Petr Pavelčík KUZL 3408/2013 KUSP 3408/2013

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Základy ekologie Ochrana přírody v

Více

NÁRODNÍ PARKY. referát 9. PROSINCE 2016 KAREL NOVÁK

NÁRODNÍ PARKY. referát 9. PROSINCE 2016 KAREL NOVÁK NÁRODNÍ PARKY referát 9. PROSINCE 2016 KAREL NOVÁK 1 Národní parky v České republice N árodní parky v ČR jsou rozsáhlá území cenné z přírodních hledisek; jedinečné v národním i mezinárodním měřítku, s

Více

na území státu a zásadách jejich používání, ve znění nařízení vlády č. 81/2011 Sb.

na území státu a zásadách jejich používání, ve znění nařízení vlády č. 81/2011 Sb. Částka 8 Sbírka zákonů č. 20 / 2016 Strana 169 20 VYHLÁŠKA ze dne 14. ledna 2016 o vyhlášení Národní přírodní památky Zhejral a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Ministerstvo životního prostředí

Více

Souhrn záměrů a projektů pro zpřístupnění území s dominantním výskytem tetřeva hlušce v Ptačí oblasti Šumava

Souhrn záměrů a projektů pro zpřístupnění území s dominantním výskytem tetřeva hlušce v Ptačí oblasti Šumava Souhrn záměrů a projektů pro zpřístupnění území s dominantním výskytem tetřeva hlušce v Ptačí oblasti Šumava Oznámení EIA podle přílohy č. 3 zák. č. 100/2001 Sb. Kapitola G: VŠEOBECNĚ SROZUMITELNÉ SHRNUTÍ

Více

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE Analytická část Zpracovatelé ATEM s.r.o. EIA SERVIS s.r.o. Hvožďanská 2053/3 U Malše 20 148 00 Praha 4 370 01 České Budějovice Únor 2007 Koncepce ochrany

Více

Z letopisů národních parků

Z letopisů národních parků Z letopisů národních parků V ČESKOSLOVENSKU A ČESKÉ REPUBLICE TEXT JAN PLESNÍK, FOTO AUTOŘI Kráľova hoľa, nejvyšší hora východních Nízkých Tater, patří k nejnavštěvovanějším turistickým místům Národního

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Přírodní rezervace Grünwaldské vřesoviště

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Přírodní rezervace Grünwaldské vřesoviště Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Přírodní rezervace Grünwaldské vřesoviště Název zvláště chráněného území Grünwaldské vřesoviště Předmět ochrany Předmětem ochrany jsou přírodní stanoviště: R3.1

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut ŠUMAVSKÁ JEZERA Šumavská jezera jsou všechna ledovcového původu. Na české straně je jich celkem pět: Černé, Čertovo, Prášilské, Plešné a jezero Laka. Největší je Černé jezero, nejvýše položené a zároveň

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny 2 odst. 2 písm. k) Ochrana

Více

Prales u pramenů Vltavy

Prales u pramenů Vltavy Prales u pramenů Vltavy Pod Černou horou na Šumavě se sbíhají desítky pramínků, jež dávají vzniknout bájemi opředené řece Vltavě. Toto podmanivé místo odedávna láká poutníky i turisty. Málokdo však ví,

Více

PUTOVÁNÍ S LOKOMOTIVOU BEZ KOLEJÍ

PUTOVÁNÍ S LOKOMOTIVOU BEZ KOLEJÍ PUTOVÁNÍ S LOKOMOTIVOU BEZ KOLEJÍ 28. 5.2016 Pojďte si protáhnout údolím řeky CELKOVÁ TRASA: 14,4 KM START 1 - ŠERPOVÉ (14,4 KM) Filipova Huť (rozcestí) Modrava (po zelené značce) Hradlový most Rechle

Více

Soubor map Rozšíření autochtonních populací přimíšených a vtroušených druhů dřevin v porostech NPR Voděradské bučiny

Soubor map Rozšíření autochtonních populací přimíšených a vtroušených druhů dřevin v porostech NPR Voděradské bučiny Soubor map Rozšíření autochtonních populací přimíšených a vtroušených druhů dřevin v porostech NPR Voděradské bučiny Autorský kolektiv Ing. Lukáš Bílek Ph.D, Doc. Ing. Jiří Remeš Ph.D, Mapa je výsledkem

Více

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její typický vzhled nebo přispívající k udržení její stability.

Více

Národní parky I. K. Kovářová a K. Čapková, 2005

Národní parky I. K. Kovářová a K. Čapková, 2005 EVROPA Národní parky I K. Kovářová a K. Čapková, 2005 Národní parky Velkoplošné chráněné území, jehož značnou část zaujímají přirozené, nebo lidskou činností málo ovlivněné ekosystémy, v němž rostliny,

Více

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 8:

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 8: EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 8: Ekologická stabilita v lesních ekosystémech Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Více

Záchranné programy programy péče ve Zlínském kraji

Záchranné programy programy péče ve Zlínském kraji Záchranné programy programy péče ve Zlínském kraji Základní dokumenty záchranných programů - Úmluva o biologické rozmanitosti, Rio de Janerio 1992 - Úmluva o ochraně evropské fauny a flóry a přírodních

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Mgr.

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Mgr. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 20.4.2010 Mgr. Petra Siřínková BIOSFÉRA SVĚTOVÝ EKOSYSTÉM suchozemské ekosystémy vodní ekosystémy Probíhá

Více

ROZŠÍŘENÍ STÍŽNOSTI EVROPSKÉ KOMISI

ROZŠÍŘENÍ STÍŽNOSTI EVROPSKÉ KOMISI European Commission Secretary-General, B-1049 Brussels BELGIUM ROZŠÍŘENÍ STÍŽNOSTI EVROPSKÉ KOMISI Reference number CHAP (2017)00949 CZECH REPUBLIC Předkládáme rozšíření stížnosti s výše uvedeným referenčním

Více

Natura 2000. Údolí Oslavy a Chvojnice. www.dedictvivysociny.cz

Natura 2000. Údolí Oslavy a Chvojnice. www.dedictvivysociny.cz Natura 2000 Natura 2000 1 Údolí Oslavy a Chvojnice Natura 2000 je celistvá evropská soustava území se stanoveným stupněm ochrany, která umožňuje zachovat typy evropských stanovišť a stanoviště evropsky

Více

CHKO Litovelské Pomoraví

CHKO Litovelské Pomoraví CHKO Litovelské Pomoraví AOPK ČR Správa chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví Správa CHKO Litovelské Pomoraví, Husova ul. 906/5, Litovel Společenský význam ZCHÚ a Správa CHKO Litovelské Pomoraví

Více

Národní park Šumava a lýkožrout smrkový historie, současnost a budoucnost. Petr ZAHRADNÍK Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i.

Národní park Šumava a lýkožrout smrkový historie, současnost a budoucnost. Petr ZAHRADNÍK Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. Národní park Šumava a lýkožrout smrkový historie, současnost a budoucnost Petr ZAHRADNÍK Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. Velkoplošná chráněná území Ptačí oblasti Území NATURA

Více

EU V/2 1/Z34. Česká republika. rostlinstvo a živočišstvo, ochrana přírody

EU V/2 1/Z34. Česká republika. rostlinstvo a živočišstvo, ochrana přírody EU V/2 1/Z34 Česká republika rostlinstvo a živočišstvo, ochrana přírody Výukový materiál (prezentace PPTX) lze vyuţít v hodinách zeměpisu v 8. ročníku ZŠ. Tématický okruh: Regionální geografie České republiky

Více

Ochrana přírody, ÚSES

Ochrana přírody, ÚSES Ochrana přírody, ÚSES HISTORIE OCHRANY PŘÍRODY V ČR _ 1 Od 14.- stol. ochrana lesů Od 16. stol. šlechtici ochrana lesů, velké zvěře 17. stol. lesní řády pro panství 1754 zemské úpravy hospodaření v lesích

Více

Terestrické biotopy obojživelníků

Terestrické biotopy obojživelníků Terestrické biotopy obojživelníků - ochrana a péče Jaromír Maštera Havlíčkův Brod, leden 2012 Ochrana obojživelníků = Ochrana a péče o biotopy rozmnožování = vodní biotopy + Ochrana a péče o biotopy mimo

Více

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.

Více

Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Úvodní seminář k projektu č. EHP-CZ02-OV

Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Úvodní seminář k projektu č. EHP-CZ02-OV Představení projektu, příklady pěstebních opatřeních hodnocených v rámci projektu Pěstební opatření pro zvýšení biodiverzity v lesích v chráněných územích Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního

Více

přírodovědný zpravodaj Elektronický měsíčník o přírodě a lidech kolem ní nejen na Opavsku

přírodovědný zpravodaj Elektronický měsíčník o přírodě a lidech kolem ní nejen na Opavsku Opavský září 2013 přírodovědný zpravodaj Elektronický měsíčník o přírodě a lidech kolem ní nejen na Opavsku V Žimrovicích se nebojí velkých projektů Projekt Český les na ZŠ Vávrovice Černýš hajní posel

Více

1. Mapa Vlašimska a okolí.

1. Mapa Vlašimska a okolí. Obrazová příloha 1. Mapa Vlašimska a okolí. 2. František Kupka (1848): Blaničtí rytíři (dřevoryt). 3. Julius Mařák (1882): Blaník olejomalba z prezidentské lóže Národního divadla v Praze. 4. Zápisník okrašlovacího

Více

H O L Á S E C K Á J E Z E R A

H O L Á S E C K Á J E Z E R A Přírodní památka H O L Á S E C K Á J E Z E R A Botanický průzkum Autor: Ing. Jindřich Šmiták Česká 32 602 00 Brno Datum zpracování: duben-červenec 2012 1. Stručná charakteristika Přírodní památka Holásecká

Více

Potenciál velkoplošných chráněných území pro jednodenní rekreaci obyvatel Plzně

Potenciál velkoplošných chráněných území pro jednodenní rekreaci obyvatel Plzně Pavel Hanuš & Jan Kopp Potenciál velkoplošných chráněných území pro jednodenní rekreaci obyvatel Plzně Příspěvek vznikl v rámci projektu TA ČR Éta č. TL01000110 Budoucnost venkova v České republice: Výzvy,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 NÁRODNÍ PARKY A CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI ČR 2010 Ing. Andrea Sikorová 1 Národní

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět

Inovace výuky Člověk a jeho svět Inovace výuky Člověk a jeho svět Vv4/07 Autor materiálu: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Mgr. Petra Hakenová Výtvarná výchova Výtvarná

Více

Srovnání ochrany přírody a krajiny včeské republice a Rakousku na příkladu NP Podyjí a Thayatal. Michaela Krpálková

Srovnání ochrany přírody a krajiny včeské republice a Rakousku na příkladu NP Podyjí a Thayatal. Michaela Krpálková Srovnání ochrany přírody a krajiny včeské republice a Rakousku na příkladu NP Podyjí a Thayatal Michaela Krpálková Obsah Srovnání legislativy Srovnání územní ochrany přírody Srovnání NP aplikované na NP

Více

Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách

Pražský divočinový speciál! Největší lužní les v Čechách Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách Fotografie Karolína Gelatičová Nedaleko Prahy u obce Velký Osek se na pravém břehu Labe rozkládá Národní přírodní rezervace Libický luh. Se svými

Více

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Název projektu Registrační číslo projektu UČENÍ JE SKRYTÉ BOHATSTVÍ INOVACE VÝUKY ZŚ KAZNĚJOV CZ.1.07/1.1.12/02.0029

Více

Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace

Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace váš dopis značky / ze dne naše značka datum vyřizuje / linka NPS 08444/2009 3.9.2009 Ing. Havlátková/388/450245 Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace Niva Kořenského potoka Správa Národního parku

Více

Ochrana přírody v ČR

Ochrana přírody v ČR I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Pracovní list č. 30 Ochrana přírody v ČR Pro potřeby

Více

FRITSCHOVA STEZKA 18 km 4 h střední naučné

FRITSCHOVA STEZKA 18 km 4 h střední naučné FRITSCHOVA STEZKA NAUČNÁ STEZKA BRLOŽSKO MÍSTA, KAM CHODIL ZEYER ODPOČÍVAT LINECKÁ STEZKA OD KELTŮ PO STŘEDOVĚK SILNIČNÍM VLÁČKEM NA SELSKÉ BAROKO DO HOLAŠOVIC SILNIČNÍM VLÁČKEM NA ZBUDOVSKÁ BLATA PO STOPÁCH

Více

Osnova návrhu zásad péče

Osnova návrhu zásad péče Příloha 1 Osnova návrhu zásad péče 1. Úvod 1.1. Základní údaje o národním parku a jeho ochranném pásmu evidenční číslo: Uvede se evidenční číslo, pod kterým je NP evidován v ústředním seznamu ochrany přírody

Více

HYDROBIOLOGIE PROGRAM PRAKTICKÁ CVIČENÍ. vzdouvací objekty, splavnost. vodních toků. stanovišť. 1. Úvod 2. Ukázky ovlivnění vodních toků

HYDROBIOLOGIE PROGRAM PRAKTICKÁ CVIČENÍ. vzdouvací objekty, splavnost. vodních toků. stanovišť. 1. Úvod 2. Ukázky ovlivnění vodních toků HYDROBIOLOGIE PRAKTICKÁ CVIČENÍ PROGRAM 1. Úvod 2. Ukázky ovlivnění vodních toků o přímé: ochrana před povodněmi, stabilizace koryta, vzdouvací objekty, splavnost o nepřímé: odvodnění zastavěného území

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 05 VY 32 INOVACE

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 05 VY 32 INOVACE Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 05 VY 32 INOVACE 0115 0305 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor

Více