ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí. o. z. TÚU za rok 2013

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí. o. z. TÚU za rok 2013"

Transkript

1 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem Z-01-ŘP-sp-201 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí P o. z. TÚU za rok 2013

2 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2013 Zpracoval: RNDr. Lubomír Neubauer (kap. 3.3, 3.4, 4, příl. 2, 3) vedoucí oddělení životního prostředí Ing. Iva Straková (kap. 1) technický pracovník IV - vodohospodář RNDr. Karel Brodský (kap. 1) technický pracovník IV - životní prostředí Mgr. Vladimír Ekert (kap. 2) vedoucí oddělení geologického Ing. Václav Krupka (kap. 1.4, 2.3.1, 2.4) technický pracovník IV - data Mgr. Michal Rakušan (kap. 2.2, 2.2.1, 2.2.2, 2.3.1, 2.4) technický pracovník IV - hydrochemik Ing. Jaroslav Pilař (kap. 3, 5, 6) technický pracovník IV - odpady, ovzduší Ing. Helena Valapková (kap. 7.2) technický pracovník IV - rekultivace Ing. Pavel Varga (kap. 7.1) technický pracovník IV- životní prostředí Kontroloval: Ing. Ludvík Kašpar v. r. náměstek pro výrobu a ekologii Schválil: Ing. Tomáš Rychtařík v. r. ředitel o. z. závodní DCHT Datum: Výtisk číslo: 05 Strana 2 (celkem 149)

3 Rozdělovník Držitel Funkce, VOJ či VOÚ Titul, Jméno, Příjmení Výtisk č. O. z. TÚU ředitel o. z. - závodní DCHT Ing. Tomáš Rychtařík 01 náměstek pro výrobu a ekologii Ing. Ludvík Kašpar 02 vedoucí oddělení životního prostředí RNDr. Lubomír Neubauer 03 vedoucí oddělení geologického Mgr. Vladimír Ekert 04 Další VOJ s. p. DIAMO a jiné osoby či organizace vedoucí odboru ekologie ŘSP Ing. Pavel Vostarek 05 vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu 642/2a, Liberec 2 vedoucí oddělení podzemních vod a bilance Povodí Ohře, s. p., Bezručova 4219, Chomutov vedoucí oddělení ochrany vod ČIŽP OI Liberec, Třída 1. máje 858/26, Liberec 1 vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Česká Lípa, T. G. Masaryka 1, Česká Lípa vedoucí odboru kontroly a zvláštních úkolů ŘSP RNDr. Jitka Šádková 06 RNDr. Pavel Poledníček 07 Ing. Josef Gruber 08 RNDr. Růžena Konvalinová 09 Ing. Zdeňka Poslušná 10 CELKEM 10 Strana 3 (celkem 149)

4 Obsah: POJMY, ZKRATKY A DEFINICE... 6 ÚVOD VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ PITNÁ VODA Externí zdroje Vlastní zdroje PROVOZNÍ VODA ODPADNÍ A POVRCHOVÁ VODA DŮLNÍ A POVRCHOVÁ VODA Výpustní profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) Výpustný profil č. 2 SLKR-VS Výpustný profil č. 3 ODK-VS Výpustný profil povrchových vod z odvalu a rudného plata jámy č. 3 bývalého Dolu Hamr I Výpustný profil záchytné jímky Křižany Nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy Posuzovací profil ODKALIŠTĚ POVRCHOVÉ TOKY PŘEHLED ČINNOSTI NA ÚSEKU NAKLÁDÁNÍ S VODAMI Realizované akce a opatření Rozvodná vodovodní síť, stoková síť a čistící zařízení Povodně Likvidace invazních rostlin Kontroly Uložené pokuty SHRNUTÍ HYDROGEOLOGIE CHARAKTERISTIKA HYDROGEOLOGICKÝCH A HYDROLOGICKÝCH POMĚRŮ MONITOROVACÍ SYSTÉMY Monitoring ZTR, důlních a podzemních vod Monitoring povrchových vod VÝSLEDKY MONITORINGU ZTR, důlní a podzemní vody Povrchové vody SHRNUTÍ OVZDUŠÍ EMISE ZE STACIONÁRNÍCH ZDROJŮ Spalovací stacionární zdroje Plnění emisních limitů Emise a poplatky ze spalovacích stacionárních zdrojů EMISE Z JINÝCH STACIONÁRNÍCH ZDROJŮ Jiné stacionární zdroje Emise a poplatky z jiných stacionárních zdrojů IMISE Prašný spad Prašnost RADIONUKLIDY Radon Dávkový příkon gama Uran v prašném spadu Radium v prašném spadu Směs dlouhodobých radionuklidů uran-radiové řady MĚŘENÍ HLUKU PŘEHLED ČINNOSTI NA ÚSEKU OCHRANY OVZDUŠÍ Realizované akce a opatření Strana 4 (celkem 149)

5 3.6.2 Kontroly Uložené pokuty Náhrada škod způsobených exhalacemi SHRNUTÍ KONTAMINACE MÍST A BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU KONTAMINACE PŮDY Kontaminace technologickými roztoky Monitorování dnových sedimentů Odstranění kontaminované zeminy pod CHÚ KONTAMINACE BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU SHRNUTÍ ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ PRODUKCE A NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Provozovny Produkce odpadů Zařízení a sklady nebezpečných odpadů NÁKLADY A VÝNOSY PŘEHLED ČINNOSTI NA ÚSEKU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Podnikání v oblasti nakládání s odpady Realizované akce a opatření Kontroly Uložené pokuty SHRNUTÍ NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM ÚLOŽNÁ MÍSTA Odvaly Odkaliště TĚŽEBNÍ ODPAD, PRODUKTY HORNICKÉ ČINNOSTI A MATERIÁLY SOUVISEJÍCÍ S HORNICKOU ČINNOSTÍ SHRNUTÍ SANACE A REKULTIVACE SANACE REKULTIVACE Rekultivační práce v oblasti Dolu Křižany I Údržba rozpracovaných rekultivačních akcí Shrnutí ZÁVĚR PŘÍLOHY PŘÍLOHA Č. 1: PŘÍLOHA Č. 2: PŘÍLOHA Č. 3: PŘEHLEDNÁ MAPA VÝPUSTNÍCH PROFILŮ A MONITOROVACÍCH MÍST DŮLNÍCH, POVRCHOVÝCH A ODPADNÍCH VOD V PŮSOBNOSTI O. Z. TÚU LIKVIDACE AREÁLU DOLU KŘIŽANY I MONITORING CÍLOVÉHO STAVU SANOVANÉ PLOCHY UKONČENÁ INVESTIČNÍ AKCE REVITALIZACE SEDLICKÉHO RYBNÍKA A LUČNÍ STROUHY Strana 5 (celkem 149)

6 Pojmy, zkratky a definice A S, 226Ra aktivita radia 226 v prašném spadu [Bq.m dnů -1 ] BČ CDS CPS biologická čistírna centrální dekontaminační stanice cílový parametr sanace C S, U koncentrace přírodního uranu v prašném spadu [mg.m dnů -1 ] ČBÚ ČIŽP ČOV ČS DH I DK I DN DCHT důlní vody EDR EO ERU Český báňský úřad Česká inspekce životního prostředí čistírna odpadních vod čerpací stanice Důl Hamr I Důl Křižany I dešťová nádrž Důl chemické těžby vody nacházející se v důlních dílech (Dle zákona č. 44/1988 Sb., horní zákon a v souladu se zákonem č. 254/2001 Sb., zákon o vodách, ve znění pozdějších předpisů jsou důlními vodami všechny podzemní, povrchové a srážkové vody, které vnikly do hlubinných nebo povrchových důlních prostorů bez ohledu na to, zda se tak stalo průsakem nebo gravitací z nadloží, podloží nebo boku nebo prostým vtékáním srážkové vody, a to až do jejich spojení s jinými stálými povrchovými nebo podzemními vodami; za důlní dílo se považuje nejenom podzemní prostor vytvořený hornickou činností, ale i větrací, odvodňovací, těžební a záchranný vrt a jiné vrty, které plní funkci důlního díla ve smyslu ustanovení 2 písm. d) vyhlášky ČBÚ č. 22/1989 Sb., ve znění pozdějších předpisů) v ploše VP i mimo plochu VP (pokud se nejedná o ZTR). K nakládání s důlními vodami podle zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), bylo vydáno rozhodnutí ČBÚ v Praze zn. 2762/07 ze dne 3. prosince 2007, které mimo jiné konstatovalo, že i vody vypouštěné z technologie SLKR I a NDS 6 do povrchového toku Ploučnice jsou vodami důlními. elektrodialýza reverzační ekvivalentní obyvatel Emission Reduction Unit - jednotka snížení emisí EUA European Union Allowance - evropská povolenka emisí (CO 2) HB HS HVS HZS LK CHS I, II CHÚ ISPOP hydraulická bariéra (Stráž, Svébořice) horká skvrna (plocha ze zvýšenou radioaktivní kontaminací) hlavní větrací stanice Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje chemická stanice I, II chemická úpravna Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností Strana 6 (celkem 149)

7 j. č. 3 jáma číslo 3 KH KHS LK KS-CHÚ KULK LTO MěÚ ML NDS NEK-RP NS NS CHÚ NS-CHÚ OBÚ ODK-VS OI kotel horkovodní Krajská hygienická stanice Libereckého kraje vzorek z výpustního profilu vyústění kanalizačního systému CHÚ do toku Ploučnice Krajský úřad Libereckého kraje lehký topný olej městský úřad matečné louhy neutralizační a dekontaminační stanice norma enviromentální kvality (průměrná hodnota) podle Nařízení vlády č. 61/2003 Sb., ve znění pozdějších předpisů (novela č. 23/2011) neutralizační stanice označení objektu nebo výpusti z objektu signatura vzorku vod odebraného z výpusti z objektu obvodní báňský úřad vzorek z výpustního profilu č. 3 (vyústění Luční strouhy do toku Ploučnice) oblastní inspektorát OJ3 odval j. č. 3 OK OKC-VS OkÚ OPVZ ORL obtokový kanál vzorek z výpustního profilu monitoringu SÚJB (vyústění OK do toku Ploučnice) okresní úřad ochranné pásmo vodního zdroje odlučovač ropných látek o. z. TÚU odštěpný závod Těžba a úprava uranu Stráž pod Ralskem Ps prašný spad [g.m dnů -1 ] podzemní vody povrchové vody PV-VS RC RN za podzemní vody jsou v této zprávě považovány všechny ostatní vody nespadající do předchozích definic. Dle zákona č. 254/2001 Sb., zákon o vodách, ve znění pozdějších předpisů jsou podzemními vodami vody přirozeně se vyskytující pod zemským povrchem v pásmu nasycení v přímém styku s horninami. Za podzemní vody se považují též vody protékající drenážními systémy a vody ve studních. za povrchové vody jsou v této zprávě považovány vody dle zákona č. 254/2001 Sb., zákon o vodách, ve znění pozdějších předpisů, kde povrchovými vodami jsou vody přirozeně se vyskytující na zemském povrchu. Tento charakter neztrácejí, protékají-li přechodně zakrytými úseky, přirozenými dutinami pod zemským povrchem nebo v nadzemních vedeních. vzorek z výpustního profilu č. 1 (vyústění retenčních nádrží Pustý do obtokového kanálu) regionální centrum retenční nádrže Strana 7 (celkem 149)

8 RN-CHÚ RP ŘSP SčVK SD SHR SKO SLKR I SLKR-VS soustava vodovodu VP SVRT SÚ SÚJB TKO TTO TZL U UK VDJ VÚ VP VOJ ZBZS ZDM ZTR vzorek z výpusti (vyústění retenčních nádrží CHÚ do kanalizačního systému) rudné plato ředitelství státního podniku Severočeské vodovody a kanalizace, a. s. Teplice středisko dopravy sklad hmotných rezerv směsný komunální odpad stanice likvidace kyselých roztoků I. etapa vzorek z výpustního profilu č. 2 (vyústění výtoku ze SLKR I do toku Ploučnice) systém zásobování pitnou vodou pro areály CHS I, CHS II a VÚ č. 4 středisko výroby a rozvodu tepla stavební úřad Státní úřad pro jadernou bezpečnost tuhý komunální odpad těžký topný olej tuhé znečišťující látky uran přírodní (alternativně k U NAT) uranový koncentrát vodojem výrobní úsek vyluhovací pole vnitřní organizační jednotka závodní báňská záchranná stanice závod dopravy a mechanizace zbytkové technologické roztoky - roztoky vzniklé v důsledku chemické těžby uranu a nacházející se v ploše vyluhovacích polí a v ploše rozptylu v cenomanském i turonském kolektoru Strana 8 (celkem 149)

9 Úvod Tento dokument je vypracován ve smyslu 18 zákona č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, v platném znění. Dokumentace zahrnuje vyhodnocení monitorování vlivu činnosti DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem na všechny složky životního prostředí v roce 2013 a je zpracována dle řidícího postupu systému managementu organizace ŘP-sp-201. Zpráva o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. Těžba a úprava uranu zahrnuje výsledky monitoringu v oblasti životního prostředí v oblastech působnosti o. z. TÚU za rok 2013 včetně vyhodnocení shody s příslušnými zákony, nařízeními a rozhodnutími orgánů státní správy. Souhrnné vodohospodářské údaje zajišťuje oddělení životního prostředí. Vyhodnocení je předkládáno 1x ročně orgánům státního odborného dozoru a státní správy. Monitoring podzemních, povrchových a důlních vod a zbytkových technologických roztoků zajišťuje oddělení geologické ve spolupráci se střediskem monitorování a karotáže. Vyhodnocení je předkládáno 1x ročně orgánům státního odborného dozoru a státní správy formou Zprávy o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků. Vyhodnocení monitorování radiačních veličin, resp. jejich vliv na obyvatelstvo obcí v okolí o. z. TÚU, provádí 1x ročně oddělení bezpečnosti a hygieny práce formou Vyhodnocení programu monitorování a dodržování ustanovení vyhlášky SÚJB č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně. 1 Vodní hospodářství V této kapitole je zahrnuto vyhodnocení činnosti na úseku vodního hospodářství DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem v roce Na úseku vodního hospodářství se sledují dodávky pitné vody do jedné rozvodné vodovodní sítě pro veřejnou potřebu a do vlastní vodovodní sítě včetně čištění a odvádění odpadních a povrchových vod z pěti kanalizačních systémů pro veřejnou potřebu a z vlastních kanalizačních systémů. Dalším předmětem činnosti je čištění a vypouštění povrchových vod do vod podzemních, povrchových a důlních, dále čerpání odkalištních a drenážních vod k využití v NDS 6, a vypouštění důlních vod do vod povrchových. Na úseku vodního hospodářství je dále realizována legislativní činnost, která se týká ochrany před povodněmi, staveb vodních děl a dalších staveb, zařízení a činností, jež mohou ovlivnit vodní poměry, případně ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod. 1.1 Pitná voda Systém zásobování pitnou vodou byl v roce 2013 obdobný jako v předchozím roce Externí zdroje Dodávky pitné vody byly v průběhu roku 2013 kromě vlastních zdrojů zajišťovány ze skupinového vodovodu pro veřejnou potřebu Stráž pod Ralskem, jehož provozovatelem je SčVK, a. s. Teplice, který dodal do provozně samostatné části soustavy vodovodu Lipka m 3 pitné vody. Strana 9 (celkem 149)

10 V tabulce č je uvedeno množství vody odebrané v roce 2013 cizími odběrateli pitné vody. Tabulka č : Přehled cizích odběratelů pitné vody Firma Množství odebrané vody [m 3 ] MEGA, a. s LentiKat s, a. s Vl. Minařík KM-PRONA, a. s GA PROFI PLAST, s. r. o. 264 AR oil, s.r.o. 45 TENAX, s. r. o. 174 Pilkington Czech, s. r. o WRV, s. r. o. 64 ZAPA beton, a. s AEROLUX, s. r. o PRAKTIK Industrie Park, a.s Vendys & V s. r. o. 211 Pešta Recyklace, s. r. o. 332 REPAIR REALTY, a. s. 11 Hušek, a. s. 4 AKOME, s. r. o. 11 SPL Real, s. r. o. 70 Martin Bartoš 818 Luket, s. r. o. 60 Celkem spotřeba cizích odběratelů Vlastní zdroje Správu vodovodů a souvisejících zařízení zajišťují v zájmovém území o. z. TÚU centrálně pracovníci výrobního úseku č. 5. Dodávky pitné vody z vlastních zdrojů byly zajišťovány rozvodnou vodovodní sítí pro veřejnou potřebu v majetku o. z. TÚU (rozvodná vodovodní síť Lipka). Rozvodná vodovodní síť Lipka byla v roce 2013 zásobena pitnou vodou z vrtu TBCT- 3. Záložní zdroj VS-2T nebyl pro odběr pitné vody v roce 2013 využit. Kolaudační souhlas na stavbu vrtu TBCT-3 vydal MěÚ Česká Lípa pod č. j. MUCL/48721/2010 ze dne Nakládání s podzemními vodami z vrtu TBCT-3 je povoleno v množství prům. 5,7 l.s -1, max. 11,4 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1 rozhodnutím vydaným MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/197557/2009 ze dne Nakládání s podzemními vodami z vrtu VS-2T je povoleno rozhodnutím č. j. MUCL/55630/2007 ze dne ve znění č. j. MUCL/54300/2009 ze dne a ve znění rozhodnutí č. j. MUCL/132455/2010 ze dne v množství prům. 7,5 l.s -1, max. 10,0 l.s -1, max m 3.měsíc -1 a max m 3.rok -1. Vrt VS-2T byl celý rok 2013 využíván jako zdroj Strana 10 (celkem 149)

11 užitkové vody pro výrobu tepla a páry. Provozní řád soustavy vodovodu Lipka byl schválen rozhodnutím Krajské hygienické stanice Libereckého kraje č. j. 2627/23/10 ze dne V roce 2013 bylo z vrtu TBCT-3 odebráno m 3 podzemní vody. Z toho bylo v březnu, v dubnu a v říjnu 2013 využito 677 m 3 vody pro výrobu tepla a páry v technologii SVRT jako náhrada za čerpání ze zdroje VS-2T. V roce 2013 bylo z vrtu VS-2T odebráno celkem m 3 podzemní vody pro ostatní užití, pro výrobu tepelné energie v páře a v horké vodě. Zásobování soustavy vodovodu VP pitnou vodou bylo zajišťováno provozem vlastního jímacího, čerpacího a úpravárenského zařízení. Hlavním zdrojem pitné vody byl turonský vrt VPCT-905. Nakládání s podzemními vodami z tohoto zdroje bylo povoleno rozhodnutím MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/55630/2007 ze dne v množství prům. 5,0 l.s -1, max. 16,7 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1. Skutečný odběr v roce 2013 z tohoto vrtu byl m 3. Náhradním zdrojem pitné vody byl turonský vrt STCT-2A. Nakládání s podzemními vodami k odběru podzemních vod bylo povoleno rozhodnutím č. j. MUCL/55630/2007 ze dne v množství prům. 0,6 l.s -1, max. 15 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1. Náhradní zdroj STCT-2A se zapínal v případě poruchy nebo údržby na vrtu VPCT V roce 2013 bylo z vrtu STCT-2A odebráno 415 m 3. Ve smyslu 4 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění, byl rozhodnutími KHS Libereckého kraje č. j. 5406/24/08/ ze dne a č. j. 3499/23/10/3.6.2 ze dne určen způsob stanovení míst odběru vzorků pitné vody na dvou stávajících provozovaných vodovodních sítích. Ve smyslu vyhlášky č. 252/2004 Sb., v platném znění, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly, a vyhlášky č. 428/2001 Sb., v platném znění, kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu, ve znění pozdějších předpisů, je prováděna kontrola pitné vody. Sleduje se kvalita surové vody dodávané do sítě z vlastních zdrojů a kvalita vody ve vodovodní síti. Po bakteriologické stránce je voda zabezpečena chlorováním, které se provádí na vodojemech. Zdroje pitné vody jsou zajištěny proti vniknutí zvěře nebo neoprávněné osoby uzamknutím poklopů případně oplocením. Ochranné pásmo vodního zdroje VS-2T I. stupně je stanoveno rozhodnutím č. j. MUCL/40395/2009 ze dne Ochranné pásmo vodního zdroje TBCT-3 I. stupně je stanoveno rozhodnutím MUCL/158309/2010 ze dne Na rozvodné vodovodní síti VP byla v prosinci 2013 zahájena koncepční změna technického řešení zásobení objektů CHS I pitnou vodou. Městský úřad ve Stráži pod Ralskem vydal dne územní rozhodnutí č. j. MUSPR 6405/2013 na stavbu Přivaděč vody pro CHS I, ATS a územní rozhodnutí na stavbu Přivaděč vody PEHD 110 mm - přípojky vodovodu č. j. MUSPR/6613/2013 ze dne Stavební povolení na uvedenou stavbu Přivaděč vody pro CHS I, ATS vydal Městský úřad Česká Lípa dne pod č. j. MUCL/116817/2013. Realizací stavby vodovodního řadu PEHD 110 x 6,6 mm v délce 1080 m a automatické tlakové stanice GT-U-200 PN 10 dojde k vybudování nového tlakového pásma na CHS I a následnému vyřazení vodojemu VP 7. Technický stav ostatních stávajících rozvodných vodovodních sítí zůstal v roce 2013 v zásadě nezměněn. V soustavě vodovodu Lipka bylo realizováno rozšíření části vodovodní sítě pro NDS 10 a rekonstrukce vodovodního řadu v průmyslové zóně I v celkové délce cca 220 m. V roce 2013 došlo k nedodržení kvality pitné vody v ukazatelích Mg, Ca a tvrdost vody. Zjištěné hodnoty byly nižší než doporučené hodnoty. Na vrtu STCT-2A byla dne překročena hodnota Fe a zákalu. V kontrolním odběru dne byly oba parametry v souladu s vyhláškou 252/2004 Sb. Ve vrtu VPCT-905 a ve VDJ VP 9 bylo v roce 2013 zjištěno a potvrzeno překročení hodnot atrazinu a atrazin-desethylu dle vyhlášky 252/2004 Sb. Překročení hodnot bylo projednáno s KHS Libereckého kraje. Na základě zjištěné skutečnosti realizoval o. z. TÚU změnu technického řešení zásobování soustavy vodovodu VP pitnou vodou tak, že vrt VPCT-905 bude nadále používán pouze jako Strana 11 (celkem 149)

12 záložní zdroj pitné vody pro krátkodobou potřebu (maximálně dva dny provozu v případě havárie nebo provozní odstávky vrtu STCT-2A). Hlavní odběr pitné vody bude v soustavě VP realizován z vrtu STCT-2A. MěÚ v České Lípě vydal dne změnu povolení k nakládání s vodami č. j. MUCL/112171/2013 na změněný odběr podzemních vod z vrtů VPCT-905 a STCT-2A s platností do Na vrtu STCT-2A byl navýšen odběr podzemní vody na množství prům. 5,0 l.s -1, max. 16,7 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1. Současně byl stejným povolením snížen odběr podzemní vody z vrtu VPCT-905 na množství prům. 0,6 l.s -1, max. 15 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1. Ostatní podmínky povolení MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/55630/2007 ze dne zůstaly v platnosti. Do konce roku 2013 byl provozován jako hlavní vrt VPCT- 905, maximální měsíční odběry na vrtu VPCT- 905 byly v měsících listopad a prosinec 2013 respektovány v souladu s uvedenou změnou povolení. V oblasti čerpání pitných vod bylo v roce 2013 vyčerpáno m 3 vod z vrtu VPCT-905, 415 m 3 vod z náhradního vrtu STCT-2A, z vrtu TBCT-3 celkem m 3, z toho 677 m 3 jako voda užitková pro výrobu tepla a z vrtu VS-2T m 3 jako voda užitková pro kotelnu. Za rok 2013 bylo z uvedených vodních zdrojů celkem odebráno m 3 podzemní vody. Odběr podzemní vody byl prováděn za úplatu. V roce 2013 byly zaplaceny poplatky za skutečný odběr podzemní vody z uvedených zdrojů v celkové výši ,- Kč. Z toho za odběr pitné vody ,- Kč. 1.2 Provozní voda Provozní potřeby výtopny o. z. TÚU jsou zajišťovány odběrem podzemní vody z vrtu VS-2T v areálu CHÚ (výjimečně z vrtu TBCT-3, a to pouze v případě odstávky vrtu VS-2T), který dále slouží jako záložní zdroj pitné vody pro provozně samostatnou část soustavy vodovodní sítě Lipka, na výrobu technologické páry pro stripování čpavku v rámci technologie zpracování matečných louhů a NDS 10 jako záložní zdroj pro výrobu páry pro SLKR I. Pro technologii NDS ML a NDS 10 je od roku 2011 využíván vrt TBCT-4. Vrt je využíván v případě nedostatku destilátu z provozu SLKR I. Nakládání s podzemními vodami z vrtu TBCT-4 je povoleno rozhodnutím č. j. MUCL/120389/2011 ze dne v množství průměr. 10 l.s -1, max. 12 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1. V roce 2013 bylo z vrtu TBCT- 4 odebráno m 3 podzemní vody. Technologická potřeba provozní vody na NDS 6 byla zajištěna čerpáním zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu z turonské zvodně prostřednictvím vrtů VPCT-602 a VPCT-605. Technologická potřeba provozní vody na CHS I byla zajištěna čerpáním zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu z turonské zvodně prostřednictvím vrtů VPCT-2103 a VPCT V roce 2013 byly zaplaceny poplatky za skutečný odběr podzemní vody v celkové výši ,- Kč. Z toho za odběr podzemní vody z vrtu VS-2T, TBCT-3 a TBCT-4 pro ostaní užití ,- Kč. V tabulce č. 1.2 je uveden přehled odběrových míst včetně odebraného množství. Strana 12 (celkem 149)

13 Tabulka č. 1.2: Provozní voda Odběrové místo Množství odebrané vody [m 3 Vrt VS-2T TBCT TBCT VPCT-602 a VPCT VPCT-2103 a VPCT Odpadní a povrchová voda Během roku 2013 byly provozovány čistírny odpadních vod na CHÚ (ČOV CHÚ), neutralizační stanice na CHÚ (NS CHÚ), čistírna na bývalém středisku dopravy a mechanizace (ČOV ZDM), biologická čistírna BČ 40 na odkališti (ČOV odkaliště), čistírna odpadních vod matečné louhy (SED J ML) a ČOV na VP 7 (ČOV VP 7). V termínu k byla odstraněna ČOV VP 9 externí firmou z důvodu ukončení provozu CHS II v roce 2012, od kdy byla ČOV VP 9 trvale odstavena z provozu. V roce 2013 byly dále vypouštěny odpadní vody z retenčních nádrží CHÚ (RN CHÚ), odpadní vody z odlučovače ropných látek střediska dopravy (ORL DOP) a odváděny povrchové vody z retenčních nádrží ZDM (RN ZDM), z dešťových nádrží v areálu CDS (DN CDS), z dešťové nádrže areálu VP 7 (DN VP 7), z odlučovače ropných látek na parkovišti NDS ML (ORL ML), z odlučovače ropných látek z parkoviště střediska dopravy v areálu chemické úpravny (ORL SD) a z odlučovače ropných látek z parkoviště u školícího střediska Adéla v Hamru na Jezeře (ORL Adéla). Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních a povrchových vod a znečištění za rok 2013 z jednotlivých technologií je uvedeno v tabulkách č až za kapitolou č Čistírna odpadních vod chemické úpravny, ČOV CHÚ Jedná se o mechanicko biologickou ČOV umístěnou v areálu chemické úpravny pro 1600 EO. ČOV sestává z mechanického předčištění (ručně stírané česle, lapač písku), vyrovnávací nádrže a z balených čistíren typu BČ-65 (2 ks) a BČ-90 s provzdušněním aeračními válci typu Kessener. ČOV čistí splaškové vody z areálů CHÚ, VÚ č. 6, VÚ č. 7, stáčírny kyselin, bývalé NDS 10 a externích producentů. Vyčištěné odpadní vody jsou odváděny kanalizačním sběračem zakončeným výustí KS CHÚ do Ploučnice. Množství vyčištěných odpadních vod z z ČOV CHÚ je měřeno Thomsonovým přelivem. Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2013 z ČOV CHÚ je uvedeno v tabulce č Čistírna závodu dopravy a mechanizace, ČOV ZDM Jedná se o mechanicko biologickou ČOV umístěnou v areálu bývalého ZDM s kapacitou 1250 EO. ČOV sestává z mechanického předčištění (ručně stírané česle) a z biologické ČOV typu MČ s provzdušněním turbínami Sigma. ČOV čistí splaškové vody z areálů bývalého ZDM, bývalého investičního skladu a od externích producentů průmyslové zóny. Vyčištěné odpadní vody jsou vypouštěny do Ploučnice. Množství vyčištěných odpadních vod z ČOV CHÚ je měřeno Parshalovým žlabem. Dne vydal MěÚ Česká Lípa změnu povolení k nakládání s vodami č. j. MUCL/91258/2013/Piš. V současné době je na ČOV napojeno 90 EO. V roce 2013 byl zpracován investiční záměr na rekonstrukci ČOV ZDM na ČSOV s čer- Strana 13 (celkem 149)

14 páním odpadních vod na kanalizační systém města Stráž pod Ralskem. Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2013 z ČOV ZDM je uvedeno v tabulce Čistírna odpadních vod odkaliště, ČOV odkaliště Mechanicko biologická ČOV je umístěna v areálu zázemí odkaliště s kapacitou EO. Jedná se o balenou čistírnu typu BČ-40 s provzdušněním aeračním válcem typu Kessener. ČOV čistí splaškové vody z areálu NDS ML, odkaliště a vlečky. Vyčištěné odpadní vody jsou vypouštěny do jižní části vnějšího záchytného příkopu odkaliště, který pokračuje Luční strouhou zaústěnou do Ploučnice. Množství vyčištěných odpadních vod z ČOV odklaiště je měřeno měrným trojúhelníkovým přelivem s ultrazvukovou sondou s vyhodnocovací jednotkou průtokoměru. Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2013 z ČOV odkaliště je uvedeno v tabulce č Čistírna odpadních vod vyluhovací pole 9, ČOV VP 9 Jednalo se o mechanicko biologickou ČOV umístěnou v areálu CHS II s kapacitou 450 EO. Balená čistírna byla v červenci 2012 trvale odstavena z provozu. V roce 2013 externí firma v termínu k odstranila stavbu ČOV VP 9. Povolení k odstranění stavby ČOV VP 9 vydal MěÚ Česká Lípa dne pod č. j. MUCL/83780/2013. Dne zrušil MěÚ Česká Lípa pod č. j. MUCL/82291/2013 povolení k nakládání s vodami na ČOV VP 9. Obrázek č : Likvidace ČOV VP 9 Strana 14 (celkem 149)

15 1.3.5 Čistírna odpadních vod vyluhovací pole 7, ČOV VP 7 Mechanicko biologická ČOV typu CNP 35 je umístěna v blízkosti areálu CHS I s kapacitou 250 EO. ČOV čistí splaškové vody z areálu CHS I. Vyčištěné odpadní vody jsou čerpány tlakovou kanalizací do Ploučnice. Součástí kanalizační sítě zakončené ČOV VP 7 je odlučovač ropných látek GKSF 2, který byl dne vyčištěn externí firmou včetně výměny sorpční náplně. Dne změnil Krajský úřad Libereckého kraje pod č. j. KULK 40036/2013 povolení k nakládání s vodami na ČOV VP 7. Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2013 z ČOV VP 7 je uvedeno v tabulce č Neutralizační stanice chemické úpravny, NS CHÚ Jedná se o neutralizační stanici s kapacitou průmyslových vod max. 20 m 3.den -1 umístěnou v areálu chemické úpravny. Součástí ČOV jsou dvě neutralizační nádrže o objemu 2 x 300 m 3. Proces čištění zahrnuje koagulaci chloridem železitým, srážení hydroxidem vápenatým, flokulaci, sedimentaci a filtraci na pískovém a uhlíkovém filtru. Neutralizační stanice čistí odpadní vody z provozu laboratoří o. z. TÚU, MEGA, a. s. a MemBrain, s. r. o. Vyčištěné odpadní vody s obsahem nebezpečných látek jsou přečerpávány do kanalizačního sběrače zakončeného výustí KS CHÚ do Ploučnice. Dne vydal Krajský úřad Libereckého kraje povolení k nakládání s vodami pod č. j. KULK 23385/2013. Vyhodnocení vypouštěného množství a znečištění vyčištěných odpadních vod za rok 2013 z NS CHÚ je uvedeno v tabulce č Retenční nádrže chemické úpravny, RN CHÚ RN CHÚ jsou umístěny v areálu CHÚ. Retence sestává z nátokové, rozdělovací šachty, dvou akumulačních a sedimentačních nádrží zapojených paralelně s přepadovými žlaby o objemu 2 x m 3. RN CHÚ mechanicky čistí srážkové vody z ploch, z ORL parkoviště SD a budov areálu CHÚ a od externích subjektů včetně odpadních vod z vychlazovací jímky z výtopny o. z. TÚU (odluhy a odkalení z kotlů cca m 3 rok -1 ) a odpadních vod z ORL DOP. Vyčištěné odpadní vody jsou po sedimentaci vypouštěny do kanalizačního sběrače zakončeného výustí KS CHÚ do Ploučnice (vyhodnocení viz tabulka č ). Ve dnech až provedli zaměstnanci o. z. TÚU čištění nádrže A a ve dnech 21. až vyčištění kalů z nádrže B. Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2013 z RN CHÚ je uvedeno v tabulce č Obrázek č : Čištění nádrže RN CHÚ A Retenční nádrže bývalého závodu dopravy a mechanizace, RN ZDM Strana 15 (celkem 149)

16 Retence sestává z nátokového a rozdělovacího žlabu, dvou akumulačních a sedimentačních nádrží zapojených seriově o objemu 2 x 550 m 3 a z čerpací jímky pro havarijní účely. RN ZDM mechanicky čistí srážkové vody z areálů bývalého ZDM, bývalého investičního skladu a od externích producentů průmyslové zóny. Srážkové vody jsou po sedimentaci vypouštěny do Ploučnice. Dne vydal MěÚ Česká Lípa změnu povolení k nakládání s vodami č. j. MUCL/91258/2013/Piš. Vyhodnocení vypouštěného množství povrchových vod a znečištění za rok 2013 z RN ZDM je uvedeno v tabulce č Dešťové nádrže centrální dekontaminační stanice, DN CDS Retence sestává z nátokového a rozdělovacího žlabu, dvou akumulačních a sedimentačních nádrží zapojených paralelně o objemu 2 x 350 m 3 s mostovým shrabovákem kalu a z kalového pole. DN CDS mechanicky čistí srážkové vody z areálu bývalé CDS Dolu Hamr I, parkoviště a autobusové zastávky. Srážkové vody jsou po sedimentaci vypouštěny do obtokového kanálu a dále do Ploučnice. Vyhodnocení vypouštěného množství srážkových vod a znečištění za rok 2013 z DN CDS je uvedeno v tabulce č Dešťová nádrž VP 7, DN VP 7 Dešťová nádrž je umístěna v areálu CHS I a čistí srážkové vody odváděné z ploch a střech budov CHS I. DN VP 7 sestává z hrubých česlí, lapáku písku, dešťové zdrže o objemu 120 m 3 s havarijním přepadem, čerpadla, gravitačně sorpčního odlučovače ropných látek GK SF 9 a vsakovací jámy o účinné vsakovací ploše 155 m 2. Srážkové vody jsou po sedimentaci a vyčištění v odlučovači ropných látek vypouštěny do vsakovací jámy za DN VP 7. Na odlučovači ropných látek provedla dne externí firma vyčištění odlučovače a výměnu sorpční náplně. Vyhodnocení vypouštěného množství srážkových vod a znečištění za rok 2013 z DN VP 7 je uvedeno v tabulce č Obrázek č : Čištění odlučovače GKSF 9 Strana 16 (celkem 149)

17 Odlučovač ropných látek matečné louhy, ORL ML Jedná se o koalescenční odlučovač ropných látek typu AQUAFIX SKGL 030 firmy Benefit, s. r. o. Opava, který čistí srážkové vody z parkoviště v areálu NDS ML. Vyčištěné srážkové vody jsou vypouštěny přes sedimentační jímku do jižní části vnějšího záchytného příkopu odkaliště, který tvoří Luční strouhu zaústěnou dále do Ploučnice. Na koalescenčním odlučovači AQUAFIX SKGL 030 firmy Benefit provedla externí firma dne servisní prohlídku a komplexní vyčištění odlučovače. Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2013 z ORL ML je uvedeno v tabulce č Sedimentační jímka matečné louhy, SED J ML Jedná se o soustavu vodních děl, která sestává z ČOV myčky AQUASTAR 3.0, sedimentační a akumulační jímky, odlučovače ropných látek U2AF3A (4,5) Techneau a technologické kanalizace. Vyčištěné odpadní vody s obsahem nebezpečných látek jsou vypouštěny přes sedimentační jímku do jižní části vnějšího záchytného příkopu odkaliště, který pokračuje Luční strouhou zaústěnou do Ploučnice. Na koalescenčním odlučovači ropných látek U2AF3A (4,5) Techneau provedla externí firma dne servisní prohlídku a komplexní vyčištění odlučovače. Čištění sedimentační jímky a koalescenčních filtrů v šachtě na nátoku do ČOV AQUASTAR 3.0 včetně usazovací nádrže byly prováděny v roce 2013 vlastními silami celkem 12 krát. Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2013 ze SED J - ML je uvedeno odděleně v tabulce č Odlučovač ropných látek parkoviště střediska dopravy, ORL SD Jedná se o gravitačně-koalescenčně-sorpční odlučovač ropných látek střediska dopravy typu GSOL-2/10 umístěný v areálu CHÚ označený jako ORL SD. Odlučovač ropných látek slouží k čištění povrchových vod z parkoviště nákladních vozidel. Součástí odvodnění parkoviště je revizní šachta s kalovou sedimentační jímkou, která je předřazena samotnému odlučovači. ORL je napojen do kanalizace zakončené RN CHÚ. Na odlučovači provedla externí firma dne servisní prohlídku a komplexní vyčištění odlučovače ORL SD. Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2013 z ORL SD je uvedeno v tabulce č Odlučovač ropných látek střediska dopravy, ORL DOP Jedná se o koalescenční odlučovač ropných látek RONN TECH ellipse EH 160 3C umístěný v areálu CHÚ v hale dopravy označený jako ORL DOP. Odlučovač slouží k čištění odpadních vod z ručního mytí vozidel před jejich opravami na dílně. Zařízení je napojeno do kanalizace zakončené RN CHÚ. Množství odpadní vody je měřeno nepřímo, měří se spotřeba odebrané pitné vody vodoměrem. Na koalescenčním odlučovači RONN TECH ellipse EH 160 3C byly provedeny dvě servisní prohlídky a čištění externí firmou ve dnech a V říjnu 2013 provedli zaměstnanci o. z. TÚU rozšíření vstupního otvoru revizní šachty z důvodu možnosti vyjímání koalescenčního filtru za účelem pravidelné údržby (tlakového mytí) filtru. Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2013 z ORL DOP je uvedeno v tabulce č Strana 17 (celkem 149)

18 Obrázek č : Rozšíření revizní šachty s osazeným ORL DOP Odlučovač ropných látek školící středisko Adéla, ORL Adéla Jedná se o gravitačně-koalescenčně-sorpční odlučovač ropných látek GSOL 2/10 označený jako ORL Adéla umístěný v areálu školícího střediska Adéla v Hamru na Jezeře. ORL slouží k čištění povrchových vod z přilehlého parkoviště před jejich vypouštěním do Ploučnice. Na koalescenčním odlučovači GSOL 2/10 provedla externí firma dne servisní prohlídku a komplexní vyčištění odlučovače. Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2013 z ORL Adéla je uvedeno v tabulce č Výpustní profily V Příloze č. 1 této zprávy je doložena Přehledná mapa výpustních profilů a monitorovacích míst důlních, povrchových a odpadních vod v působnosti o. z. TÚU. Pro vypouštění odpadních (splaškových) a jiných povrchových vod jsou samostatné výpustné profily pro tato zařízení: ČOV CHÚ - výstupní profil do toku Ploučnice; ČOV ZDM - výstupní profil do toku Ploučnice; ČOV odkaliště - výstupní profil přes vnější záchytný příkop odkaliště do Luční strouhy; SED J ML - výstupní profil přes vnější záchytný příkop odkaliště do Luční strouhy; ČOV VP 7 - výstupní profil do toku Ploučnice (čerpáno); Strana 18 (celkem 149)

19 NS CHÚ - viz ČOV CHÚ (shodný); RN CHÚ - viz ČOV CHÚ (shodný); RN ZDM - viz ČOV ZDM (shodný); DN CDS - výstupní profil do obtokového kanálu; DN VP 7 - do vsakovací jámy na VP 7; ORL ML - výstupní profil do vnějšího záchytného příkopu odkaliště a dále do Luční strouhy; ORL SD - napojení na kanalizaci zakončenou RN CHÚ (shodný); ORL DOP - napojení na kanalizaci zakončenou RN CHÚ (shodný); ORL Adéla - výstupní profil do toku Ploučnice. Zhodnocení znečištění vypouštěnými odpadními a srážkovými vodami z částí areálů do veřejných vodotečí je uvedeno v tabulkách č až Plnění vodoprávních rozhodnutí a bilance vypouštěného znečištění z jednotlivých výpustí je uvedena v tabulkách č až Tabulka č : Znečištění vypuštěné a odvedené do toku Ploučnice odpadními a povrchovými vodami Ukazatel Jednotka Bilanční hodnota BSK 5 t.rok -1 0,271 CHSK Cr t.rok -1 2,738 RAS t.rok -1 13,539 RL t.rok -1 9,364 NL t.rok -1 1,052 SO 4 t.rok -1 1,187 Cl - t.rok -1 4,101 F - t.rok -1 0,016 - N-NO 3 t.rok -1 0,05 + N-NH 4 t.rok -1 0,204 NEL t.rok -1 0,016 U t.rok -1 0, Ra MBq.rok -1 2,662 C 10 C 40 t.rok -1 0,003 Zn t.rok -1 0,0004 podbarvení je vysvětleno na následující straně Strana 19 (celkem 149)

20 Tabulka č : Znečištění vypuštěné do toku Luční strouhy odpadními vodami Ukazatel Jednotka Bilanční hodnota BSK 5 t.rok -1 0,027 CHSK Cr t.rok -1 0,118 NL t.rok -1 0,117 RL t.rok -1 8,135 + N-NH 4 t.rok -1 0 C 10 C 40 t.rok -1 0 U t.rok -1 0, Ra MBq.rok -1 0,2588 Tabulka č : Celkové znečištění vypuštěné z o. z. TÚU odpadními a povrchovými vodami Ukazatel Jednotka Bilanční hodnota BSK 5 t.rok -1 0,271 CHSK Cr t.rok -1 2,738 RAS t.rok -1 13,539 RL t.rok -1 9,364 NL t.rok -1 1,076 SO 4 t.rok -1 1,187 Cl - t.rok -1 4,101 F - t.rok -1 0,016 - N-NO 3 t.rok -1 0,05 + N-NH 4 t.rok -1 0,204 NEL t.rok -1 0,016 U t.rok -1 0, Ra MBq.rok -1 2,662 C 10 C 40 t.rok -1 0,00333 Zn t.rok -1 0,0004 Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup a do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 20 (celkem 149)

21 Tabulka č : Výpustný profil ČOV CHÚ Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. MUCL/101902/b/2007, , změna č. j. MUCL/172191/2010, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 2,4 l.s m 3.rok m 3.rok -1 BSK 5 30 mg.l -1 1,8 t.rok -1 6 < ,9 0 0,162 t.rok -1 CHSK Cr 80 mg.l -1 4,8 t.rok ,33 0 0,945 t.rok -1 NL 40 mg.l -1 2,4 t.rok ,4 8,3 5,17 0 0,142 t.rok -1 ph ,2 7,6 7, N-NH 4 20 mg.l -1 1,2 t.rok ,36 13,1 6,63 0 0,183 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle Nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 21 (celkem 149)

22 Tabulka č : Výpustný profil ČOV ZDM Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. OŽP/305/03-V/293, , změna č. j. MUCL/99743/2013, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 3,6 l.s m 3.rok m 3.rok -1 BSK 5 20 mg.l -1 0,68 t.rok -1 6 < 3 7,3 3,25 0 0,029 t.rok -1 CHSK Cr 90 mg.l -1 3,06 t.rok ,267 t.rok -1 NL 25 mg.l -1 0,85 t.rok ,6 18 8,22 0 0,073 t.rok -1 ph ,1 7, NEL nestanoveny 6 < 0,05 0,28 0,17-0,001 t.rok -1 C 10 C 40 nestanoveny 6 < 0,05 0,662 0,17-0,001 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 22 (celkem 149)

23 Tabulka č Výpustný profil ČOV odkaliště (BČ 40) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. OŽP 338/2004, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 0,5 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,8 8,0 7, BSK 5 25 mg.l -1 0,33 t.rok ,7 14 8,95 0 0,027 t.rok -1 CHSK Cr 90 mg.l -1 1,1 t.rok ,75 0 0,118 t.rok -1 NL 30 mg.l -1 0,385 t.rok ,60 0 0,023 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Strana 23 (celkem 149)

24 Tabulka č : Výpustný profil ČOV VP 7 Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. KULK 41691/2009, ; změna č. j. KULK 16636, , změna č. j. KULK 40036/2013, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 0,5 l.s m 3.rok m 3.rok -1 BSK 5 25 mg.l -1 0,3 t.rok -1 4 < ,00 0 0,053 t.rok -1 CHSK Cr 90 mg.l -1 1,0 t.rok -1 4 < ,75 0 0,223 t.rok -1 NL 25 mg.l -1 0,3 t.rok -1 4 <2 21 7,30 0 0,043 t.rok -1 ph ,9 7,7 7, C 10 C 40 1 mg.l -1 0,015 t.rok -1 4 < 0,05 0,101 0,05 0 0,0003 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 24 (celkem 149)

25 Tabulka č : Výpustný profil NS CHÚ Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. KULK 23385/2013, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 1 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,81 7,7 7, RL 800 mg.l -1 3,84 t.rok ,80 0 1,229 t.rok -1 NL 28 mg.l -1 0,15 t.rok ,9 12 6,43 0 0,027 t.rok -1 Zn 0,5 mg.l -1 0,003 t.rok ,02 0,465 0,10 0 0,0004 t.rok -1 N-NH mg.l -1 0,03 t.rok <0,05 5,82 1,07 1* 0,004 t.rok -1 Cl mg.l -1 1,2 t.rok , ,61 0 0,290 t.rok -1 SO mg.l -1 0,88 t.rok , ,39 0 0,227 t.rok -1 N-NO 3-8 mg.l -1 0,04 t.rok < 0,01 1,25 0,34 0 0,001 t.rok -1 CHSK Cr 70 mg.l -1 0,39 t.rok < ,73 0 0,074 t.rok -1 U 0,1 mg.l -1 0,0004 t.rok < 0,01 0,04 0,01 0 0,00002 t.rok -1 C 10 C 40 0,1 mg.l -1 0,0004 t.rok < 0,05 0,093 0,01 0 0,00003 t.rok -1 Hg nestanoveny 15 < 0,001 0,0042 0, ,00001 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Novým rozhodnutím bylo uloženo sledování parametru Hg před zahájením čerpání odpadních vod z NS CHÚ. Dne , a byla v akumulované odpadní vodě v nádržích neutralizační stanice zjištěna koncentrace rtuti překračující limity přílohy č. 3 NV č. 61/2003 Sb. (17,3 g l -1, 10,8 g l -1 a 13,2 g l -1 ). Rtuť se podařilo na uhlíkovém filtru před vypouštěním odpadních vod z NS CHÚ odstranit s průměrnou účinností cca 70 % (3,9 g.l -1, 4,1 g.l -1 a 4,05 g.l -1 ). Vyčištěné odpadní vody na výtoku z NS CHÚ tak celý rok 2013 splňovaly limity nařízení Strana 25 (celkem 149)

26 vlády č. 61/2003 Sb. včetně ukazatele Hg. Při celoročním sledování kvality vyčištěné odpadní vody na výpusti KS CHÚ do Ploučnice v četnosti jedenkrát měsíčně nebyla Hg detekována, všechny zjištěné hodnoty se nacházely pod mezí stanovení. * byl překročen limit p parametru N-NH 4+, limit m 10 mg.l -1 nebyl překročen. Jedná se o přípustný počet nevyhovujících vzorků. Podle přílohy č. 5 k NV č. 61/2003 Sb. je tento počet 2. Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup a do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 26 (celkem 149)

27 Tabulka č : Výpustní profil SÚJB KS CHÚ (monitorovací místo kvality směsi odpadních vod z kanalizačního systému chemické úpravny do Ploučnice) Ukazatel Jednotka Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph ,6 7,9 7,78 RL mg.l ,33 NL mg.l < ,73 Zn mg.l < 0,02 0,15 0,05 + N-NH 4 mg.l ,05 37,2 7,71 Cl - mg.l , ,53 SO 4 mg.l , ,58 - N-NO 3 mg.l ,42 23,5 5,56 F - mg.l ,132 0,553 0,24 BSK 5 mg.l < ,08 CHSK Cr mg.l ,83 U mg.l < 0,01 0,1 0, Ra Bq.l < 0,03 < 0,03 0, Pb Bq.l < 0,039 < 0,051 0,05 C 10 C 40 mg.l < 0,05 0,076 0,02 Hg mg.l <0,001 <0,001 0 Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup, do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Strana 27 (celkem 149)

28 Tabulka č : Výpustný profil retenční nádrže CHÚ (RN CHÚ) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. RŽP 6903/02, změna č. j. KULK 872/03/OLH, , změna č. j.: KULK 80255/2012, SÚJB č. j /2007, SÚJB č. j. SÚJB/RCKA/23819/2013, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 28 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,1 8 7, RAS 700 mg.l ,4 t.rok , ,539 t.rok -1 NL 30 mg.l -1 4,1 t.rok < ,39 0 0,272 t.rok -1 SO mg.l -1 60,7 t.rok < 10 84,8 14,82 0 1,187 t.rok -1 Cl mg.l -1 70,8 t.rok , ,19 0 4,101 t.rok -1 F - 1,5 mg.l -1 0,3 t.rok < 0,1 0,548 0,21 0 0,016 t.rok -1 - N-NO 3 3 mg.l -1 0,61 t.rok < 0,25 2,7 0,62 0 0,049 t.rok -1 + N-NH 4 2,5 mg.l -1 0,51 t.rok < 0,05 1,67 0,26 0 0,021 t.rok -1 NEL 1 mg.l -1 0,2 t.rok -1 1 < 0,05 0,05 0, t.rok -1 U 0,3 mg.l -1 0,06 t.rok < 0,01 0,04 0,02 0 0,001 t.rok Ra 0,3 Bq.l MBq.rok < 0,03 < 0,03 0,03 0 2,403 MBq.rok -1 C 10 C 40 1 mg.l -1 0,2 t.rok < 0,05 0,218 0,02 0 0,002 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p = m Strana 28 (celkem 149)

29 Strana 29 (celkem 149)

30 Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup, do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Tabulka č : Výpustný profil retenční nádrže ZDM (RN ZDM) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. OŽP/305/03-V/293, , změna č. j. MUCL/99743/2013, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 26 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,5 8,9 7, NEL 2 mg.l -1 0,13 t.rok ,11 0,64 0,38 0 0,015 t.rok -1 NL 25 mg.l -1 1,6 t.rok ,6 17 9,13 0 0,352 t.rok -1 CHSK Cr 90 mg.l -1 5,73 t.rok ,83 0 1,111 t.rok -1 C 10 C 40 1 mg.l -1 - t.rok ,064 0,064 0, ,002 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p, u ukazatele C 10 C 40 byla změnou rozhodnutí stanovena limitní hodnota průměrná a maximální, bilanční hodnota stanovena nebyla Strana 30 (celkem 149)

31 Tabulka č Výpustný profil dešťové nádrže CDS (DN CDS) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. MUCL/101899/2007, , změna MUCL/172190/2010, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotky Bilanční hodnota Jednotky Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotky Q 1 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,4 8 7, NL 20 mg.l -1 0,960 t.rok -1 6 < 2 6,2 1,70 0 0,0262 t.rok -1 U 0,03 mg.l -1 0,00144 t.rok -1 6 < 0,01 0,02 0,01 0 0,0002 t.rok -1 C 10 C 40 1 mg.l -1 0,024 t.rok -1 6 < 0,05 < 0, t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup, do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 31 (celkem 149)

32 Tabulka č : Výpustný profil dešťové nádrže VP 7 (DN VP 7) Platné vodoprávní rozhodnutí MUCL/101900/2007, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 3 l.s m 3.rok -1 NL 25 mg.l ,6 11 8,18 0 0,024 t.rok -1 ph ,9 7,4 7, C 10 C 40 0,2 mg.l < 0,05 0,134 0,03 0 0,0004 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p, Q průměrná hodnota Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 32 (celkem 149)

33 Tabulka č : Odlučovač ropných látek matečné louhy (ORL ML) Platné vodoprávní rozhodnutí MUCL/24739b/2007 b, , změnamucl/133179/2010, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Q kapacitní 30 l.s Jednotka C 10 C 40 1 mg.l < 0,05 0,234 0, t.rok -1 Poznámka: použitá hodnota průměr ; Q maximální hodnota Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Strana 33 (celkem 149)

34 Tabulka č Sedimentační jímka matečné louhy (SED J ML) Platné vodoprávní rozhodnutí KULK 58613/2011, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 0,5 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,4 7,9 7, RL mg.l t.rok * 8,135 t.rok -1 NL 30 mg.l -1 0,24 t.rok , ,65 1* 0,094 t.rok -1 C 10 C 40 0,2 mg.l -1 0,00016 t.rok -1 4 < 0,05 < 0, t.rok -1 U 0,05 mg.l -1 0,0003 t.rok -1 4 < 0,01 < 0,01 0,01 0 0,0001 t.rok Ra 0,16 Bq.l -1 1,3 MBq.rok -1 4 < 0,03 0,05 0,01 0 0,2588 MBq.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p * byl překročen limit p parametru RL, limit m mg.l -1 nebyl překročen; ve stejném vzorku byl překročen limit p NL, limit m 60 mg.l -1 nebyl překročen, jedná se o jeden nevyhovující vzorek dle přílohy č. 5 k NV č. 61/2003 Sb. Jedná se o přípustný počet nevyhovujících vzorků. Podle přílohy č. 5 k NV č. 61/2003 Sb. je tento počet 1. Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup, do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 34 (celkem 149)

35 Tabulka č : Odlučovač ropných látek parkoviště, středisko dopravy (ORL SD) Platné vodoprávní rozhodnutí MUCL/129592/2010, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Q kapacitní 10 l.s Jednotka C 10 C 40 0,5 mg.l ,083 0,627 0, t.rok -1 Poznámka: použitá hodnota průměr, Q maximální hodnota; stanovené hodnoty průměr a m 1 mg.l -1 nebyly překročeny Tabulka č : Odlučovač ropných látek střediska dopravy (ORL DOP) Platné vodoprávní rozhodnutí MUCL/184553/2009, , MUCL/38540/2012, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Q kapacitní 3 l.s Jednotka C 10 C 40 1 mg.l < 0,05 0,797 0, t.rok -1 Poznámka: použitá hodnota průměr ; Q maximální hodnota; stanovené hodnoty průměr a m 2 mg.l -1 nebyly překročeny Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 35 (celkem 149)

36 Tabulka č : Odlučovač ropných látek školící středisko Adéla (ORL Adéla) Platné vodoprávní rozhodnutí MUCL/126768/2010, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Q kapacitní 7 l.s Jednotka C 10 C 40 1 mg.l < 0,05 0,187 0, t.rok -1 Poznámka: použitá hodnota průměr ; Q maximální hodnota; stanovené hodnoty průměr a m 1,5 mg.l -1 nebyly překročeny Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 36 (celkem 149)

37 1.4 Důlní a povrchová voda Povrchové vody ze severního předpolí odkaliště a bývalého Sedlického rybníka byly vypouštěny do Luční strouhy (měrný profil na toku ODK-VS) a následně do Ploučnice na základě platného povolení MěÚ Česká Lípa k nakládání s vodami č. j. OŽP 338/2004 ze dne s platností do V roce 2013 vydal MěÚ Česká Lípa kolaudační souhlas č. j. MUCL/121215/2013 ze dne s užíváním stavby Revitalizace Sedlického rybníka. Revitalizovaný rybník přestal být držen v uzavřeném režimu s postupným zčerpáváním a stal se průtočný s možností variabilního napouštění vodou z vnějších záchytných příkopů odkaliště, které odvádějí extravilánové vody do Luční strouhy. V roce 2012 vydal MěÚ Česká Lípa povolení k nakládání s vodami č. j. MUCL/61656/2012 ze dne (k vzdouvání a manipulaci ve vodním díle Sedlický rybník). Povrchové vody z odvalu a rudného plata jámy č. 3 bývalého Dolu Hamr I byly vypouštěny do vtokového objektu PS 205 areálu Pustý dle rozhodnutí MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/32975/2006 ze dne ve změně č. j. MUCL/64644/2007 ze dne Povolené parametry množství povrchových vod nebyly překročeny. Rovněž nebylo překročeno množství důlních vod z měrného objektu na výtoku z retenčních nádrží Pustý, profil PV-VS, výpustní profil č. 1 OKC-VS dle platného rozhodnutí č. j. KULK 76058/2009 ze dne ve změně č. j. KULK 83175/2013 ze dne Povolení k vypouštění jiných vod (povrchových vod) z odvalu Dolu Křižany I do vod důlních bylo vydáno MěÚ Česká Lípa pod č. j. MUCL/21573/2008 dne Provozní řád záchytných jímek Křižany byl schválen rozhodnutím Magistrátu města Liberec č. j. MML/ZPVU/Stá/021801/08-SZ /07/2 ze dne Povolené parametry povrchových vod vypouštěných do vrtu DK-2 nebyly na měrném profilu JPSV-P v roce 2013 překročeny. Organizace dále nakládala s povrchovými vodami z Hamerské strouhy na základě platného povolení MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/70230/2012/Piš ze dne Organizace převáděla část povrchových vod v množství max. 15 l.s -1 z Hamerské strouhy prostřednictvím rozdělovacího objektu do obtokového kanálu a dále do toku Ploučnice. Minimální zůstatkový průtok vody v toku Hamerská strouha byl rozhodnutím stanoven na 104 l.s -1 pod odběrným místem vtoku do rozdělovacího objektu. Rozdělovací objekt Hamerská strouha byl provozován dle platného provozního řádu. Hydrologická data v Hamerské strouze za rok 2013 byla měřena VÚ č. 1 u mostu CDS a následně vyhodnocena externí firmou. Rozdělovací objekt byl v roce 2013 uzavřen 41 dní z důvodu zachování minimálního zůstatkového průtoku v Hamerské strouze. Z toho 22 dní v roce byl skutečný průtok naměřený v toku Hamerská struha nižší, než je požadovaný zůstatkový průtok 104 l.s -1. V roce 2013 byla realizována externí firmou stavba odvádění důlních vod z bývalého barytfluoritového dolu Křižany do Ještědského potoka. Účelem stavby bylo podchycení přebytečných důlních vod, které nejsou jímány do skupinového vodovodu SčVK, sloužícího pro zásobování obcí Křižany a Žibřidice pitnou vodou. Důlní vody vytékaly nekontrolovaně na pozemky a komunikaci soukromých majitelů a obce. Realizací stavby bylo vyřešeno zajištění řízeného a monitorovaného vypouštění přebytečných důlních vod do Ještědského potoka a splnění zákonné povinnosti vlastníka opuštěných důlních děl ve smyslu ust. 36 zák. č. 44/1988 Sb. (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů. Rozhodnutí o stanovení způsobu a podmínek k vypouštění důlních vod z bývalého barytfluoritového dolu Křižany do vod povrchových Ještědského potoka vydal Krajský úřad Libereckého kraje č. j. KULK 15140/2013 dne Stavební povolení na stavbu vodního díla Odvádění důlních vod Křižany vydal Magistrát města Liberec pod č. j. ZPVU/4330/042135/13-Stá dne Kolaudační souhlas s užíváním stavby Odvádění důlních vod Křižany byl vydán Magistrátem města Liberec pod č. j. Strana 37 (celkem 149)

38 ZPVU/4330/182616/13-Stá dne Zahájení monitorování kvality důlních vod dle platného rozhodnutí Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 15140/2013 dne bude zahájeno až v roce 2014 v souladu s uvedením předmětné stavby do užívání. Od roku 2011 je v lokalitě prováděno pravidelné režimní hydrologické měření vypouštěných důlních vod. V roce 2013 probíhalo režimní měření objemu vypouštěných důlních vod zaměstnanci o. z. TÚU Stráž pod Ralskem a jeho následné vyhodnocení externí firmou. Na základě výsledků prováděného monitoringu bylo v roce 2013 z bývalého baryt-fluoritového dolu Křižany profilem BaF-VS vypuštěno celkem m 3 důlních vod do Ještědského potoka a průměrný denní průtok činil 0,59 l.s -1. Naměřené údaje byly v souladu s rozhodnutím Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 15140/2013 ze dne Hydrologická měření probíhala v roce 2013 na provizorně upraveném monitorovacím místě před štolou a od listopadu již na novém monitorovacím místě v horské vpusti realizované v rámci stavby Odvádění důlních vod Křižany. Popis sanačních technologií: NDS 6 - Princip čištění ZTR na stanici NDS 6 zahrnuje dvoustupňovou neutralizaci zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu z turonské a cenomanské zvodně suspenzí vápenného mléka s využitím odkalištních a drenážních vod se současným dávkováním chloridu barnatého, sedimentaci, filtraci, chloraci a dechloraci. Vyčištěné důlní vody se vypouštějí z retenčních nádrží Pustý do obtokového kanálu a následně do Ploučnice. SLKR I - Ve filmových odparkách s rekompresí páry se zpracovává zbytkový technologický roztok z cenomanské zvodně po sorpci uranu z VÚ č. 2. Důlní vody - brýdový kondenzát (destilát) po úpravě jsou využívány jako procesní voda v NDS ML a NDS 10 případně vypouštěny do Ploučnice výpustním profilem č. 2 SLKR - VS. Ze zbytkového technologického roztoku z odparek se v další části SLKR I získává krystalizací a rekrystalizací kamenec amonno-hlinitý. V případě poruchy nebo zimních opatření se ZTR z odparek čerpá v minimálním množství zpět do VÚ č. 2 k vtláčení do VP. Kamenec je za účelem dalšího zpracování expedován externím zákazníkům. V roce 2013 bylo celkem vyrobeno ,94 t kamence. NDS ML - Technologie zpracovává zahuštěné ZTR z technologie SLKR I a v případě potřeby nezahuštěné zbytkové roztoky přímo z DCHT. Zakoncentrované ZTR ze SLKR I jsou potrubím čerpány do NDS ML umístěné v areálu výrobního úseku č. 3. ZTR jsou v prvním stupni neutralizovány vápenným mlékem. Vysrážená suspenze je po prvním stupni neutralizace filtrována v kalolisech. Filtrát po oddělení kalů je ve druhém stupni alkalizován opět vápenným mlékem. Suspenze vznikající alkalizací je zahuštěna v usazovácích a následně po spojení se suspenzí z prvního stupně filtrována v kalolisech. Filtrační koláč (tzn. neutralizační kaly) je odvážen nákladními automobily k uložení přímo v odkališti II. etapy. Ze slivu usazováků je stripováním vodní parou v koloně s orientovanou výplní odstraněn rozpuštěný amoniak. Vedlejším produktem je 25% čpavková voda, použitelná v technologii SLKR I, přebytky jsou prodávány. Vystripovaný sliv je vtláčen do předpolí dolového pole. NDS 10 - Technologie sestává ze dvou linek neutralizace a alkalizace ZTR čerpaných z plata CHS I vápenným mlékem. Vysrážená suspenze je filtrována pěti kalolisy. Filtrát po oddělení kalů je ve druhém stupni alkalizován opět vápenným mlékem. Suspenze vznikající alkalizací je zahuštěna v usazovácích a následně po spojení se suspenzí z prvního stupně filtrována v kalolisech. Sliv z usazováků jde do provozního souboru stripování amoniaku, kde je z něho vodní parou v koloně s orientovanou výplní odstraňován amoniak. Vystripovaný sliv je čerpán do předpolí DH I a z části do technologie NDS 6. Kondenzací par ze stripování a následnou rektifikací je vyráběna čpavková voda o koncentraci 25 % k dalšímu využití a její přebytky jsou prodávány externím odběratelům. Filtrační koláč je vynášen redlery na nákladní automobily a ukládán do II. etapy odkaliště. Technologie byla v roce 2013 uvedena do trvalého provozu. Ze zkušebního provozu nevyplynuly žádné potřeby změn technologie. Strana 38 (celkem 149)

39 Změny technologie: NDS 6 - V roce 2013 nedošlo ke změně technologie, v posledním čtvrtletí roku 2013 se začal do nátoku na NDS 6 přidávat k využití zbytkové alkality cca 1 m 3 min -1 ZTR-C (vystripovaného slivu z NDS 10). NDS ML - Technologie NDS ML nebyla v roce 2013 změněna. SLKR I - V prosinci 2013 byl uveden do provozu rekonstruovaný kompresor E1-C. NDS 10 - Technologie byla v roce 2013 uvedena do trvalého provozu. Bilance čerpání, vtláčení, čištění a vypouštění zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu, podzemních, povrchových, odpadních a důlních vod je uveden v tabulce č Tabulka č : Bilance čerpání, vtláčení, čištění a vypouštění v o. z. TÚU za rok 2013 Bilancované vody a roztoky, způsob nakládání Čerpání cenoman Čerpání turon Jiné zdroje Vtláčení do cenoman. kolektoru Vypouštění Celková bilance vod Čištění Objem [m 3 ] Průtok [m 3.min -1 ] Průtok [l.s -1 ] ZTR z VP ,80 96,6 ZTR mimo VP ,57 9,5 Celkem ZTR ,37 106,2 Pro HB Svébořice ,62 27,0 Pitná voda ,54 9,0 Pro HB Stráž ,78 46,3 Na NDS ,26 37,7 Technologická voda CHS I ,05 0,8 Na NDS ,39 6,5 Celkem turon ,64 127,4 Odval+rudné plato DH I ,83 13,9 Odval DK I ,02 0,4 Odkaliště ,88 31,3 Celkem jiné zdroje ,73 45,6 Vtláčení do VP DCHT ,21 3,5 Vtláčení do HB Stráž ,78 46,3 Vtláčení do HB Svébořice ,62 27,0 Vtláčení do DH I ,75 79,2 Ostatní vtláčení (vrt DK-2) ,02 0,4 Celkem do cenomanu ,38 156,4 Výpustný profil PV-VS ,59 93,2 Výpustný profil SLKR-VS ,47 7,9 Výpustný profil ODK-VS ,40 6,7 Celkem vypouštění ,47 107,8 Cenomanský kolektor ,01 50,2 Turonský kolektor ,64-127,4 Cenomanský kolektor jen v ploše VP ,59-93,1 NDS 6 ZTR (turon) ,26 37,7 NDS 6 ZTR (cenoman) ,83 13,8 SLKR I ,68 28,0 Strana 39 (celkem 149)

40 Bilancované vody a roztoky, způsob nakládání Objem [m 3 ] Průtok [m 3.min -1 ] Průtok [l.s -1 ] NDS ML ,88 31,4 NDS 10 ZTR (cenoman) ,70 28,4 NDS 10 ZTR (turon) ,39 6,5 K využití NDS 6 z odkaliště ,45 24,2 Odvádění důlních a povrchových vod Byly sledovány jednotlivé výpusti důlních a povrchových vod včetně dodržování vodoprávních rozhodnutí. Celkové znečištění těmito vypuštěnými vodami do toku Ploučnice je uvedeno v tabulce č Po vyčištění zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu, odkalištních a drenážních vod z odkaliště a povrchových vod z bývalého odvalu Dolu Hamr I v technologiích NDS 6 včetně areálu Pustý a v technologii SLKR I jsou důlní vody vypouštěny do toku Ploučnice výpustními profily č. 1 OKC-VS, měrný profil PV-VS odtok z retenčních nádrží Pustý a č. 2 SLKR-VS. Tabulka č : Celkové znečištění vypuštěné z o. z. TÚU důlními a povrchovými vodami Ukazatel Jednotky Bilanční hodnota 226 Ra MBq.rok ,8 210 Pb MBq.rok ,3 U t.rok -1 0,107 NL t.rok -1 23,97 RL t.rok SO 4 t.rok ,72 C 10 C 40 t.rok -1 0,012 N anorg. t.rok -1 33,97 Fe t.rok -1 0,885 Zn t.rok -1 0,15 Ni t.rok -1 0,01 BSK 5 t.rok -1 0,02 CHSK Cr t.rok -1 1,411 Cl - t.rok ,4 F - t.rok N-NH 4 t.rok -1 0,123 - N-NO 2 t.rok -1 0,007 - N-NO 3 t.rok -1 1,15 Strana 40 (celkem 149)

41 Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup a do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota Výpustní profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) Profilem PV-VS, měrným objektem na výtoku z retenčních nádrží Pustý jsou vypouštěny důlní vody. Do směšovacího objektu PS 205 areálu Pustý jsou do vyčištěných zbytkových technologických roztoků z NDS 6 vypouštěny povrchové vody z rudného plata a odvalu j. č. 3 před jejich konečným dočištěním v sedimentačních lagunách areálu Pustý. Vypouštění důlních vod z areálu Pustý probíhalo v souladu s platným rozhodnutím Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 76058/2009 ze dne ve změně rozhodnutí č. j. KULK 83175/2013 ze dne Vyhodnocení kvality nátoku ZTR na technologii NDS 6 za rok 2013 je uvedeno v tabulce č V roce 2013 na výpustním profilu č. 1 OKC-VS, měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý, profil PV-VS nedošlo v roce 2013 k překročení povolených limitů kvality a množství důlních vod dle platného rozhodnutí Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 76058/2009 ze dne ve změně rozhodnutí č. j. KULK 83175/2013 ze dne Vyhodnocení ukazatelů kvality a množství vypuštěných důlních vod na výpustním profilu č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na odtoku z retenčních nádrží Pustý) je uvedeno v tabulce č Vyhodnocení doplňujících ukazatelů stanovených dle rozhodnutí č. j. KULK 76058/2009 ze dne ve změně rozhodnutí č. j. KULK 83175/2013 ze dne na výpustním profilu č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na odtoku z retenčních nádrží Pustý) je uvedeno v tabulce č Vyhodnocení kvality důlních vod v obtokovém kanálu v monitorovacím místě před zaústěním obtokového kanálu do Ploučnice je uvedeno v tabulce č V roce 2013 došlo k opakované krádeži ovládacího kabelu k automatickému vzorkovacímu zařízení pro sledování kvality důlních vod v obtokovém kanále na monitorovacím místě u bývalé čerpací stanice ČS 2. Z tohoto důvodu byl automatický vzorkovač posunut zhruba 600 m po směru toku obtokového kanálu blíže k výpustnímu profilu č. 1 OKC-VS na pozemek ve správě DIAMO, s. p., o. z. TÚU. Geodetické souřadnice změného monitorovacího místa kvality vody v obtokovém kanále byly řádně projednány se správcem toku a s ostaními účastníky řízení. Následně byl požádán v březnu 2014 Krajský úřad Libereckého kraje o změnu stávajícího rozhodnutí č. j. KULK 76058/2009 ze dne ve změně rozhodnutí č. j. KULK 83175/2013 ze dne V tabulce č jsou uvedena denní množství vypouštěných vod, profil PV-VS (měrný objekt na odtoku z retenčních nádrží Pustý). Vypouštěné množství důlních vod bylo v souladu s rozhodnutím Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 76058/2009 ze dne ve změně rozhodnutí č. j. KULK 83175/2013 ze dne Strana 41 (celkem 149)

42 Celkové množství vyčištěných povrchových a důlních vod vypouštěných a odváděných obtokovým kanálem: dešťové vody z CDS m 3 ; z retenčních nádrží Pustý m 3 ; celkem m 3. Tabulka č : Vyhodnocení nátoku ZTR na technologii NDS 6 Ukazatel Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr ph ,1 3,1 2,67 U mg.l ,58 1,04 0, Ra Bq.l ,21 0,37 0,29 RL mg.l ,5 NL mg.l ,5 90,5 29,4 N-NH 4 + mg.l ,5 199,9 103,6 SO 4 mg.l ,7 N-NO 3 - mg.l ,64 32,55 16,83 Zn mg.l ,196 11,66 9,5 Ni mg.l ,461 4,862 4,08 Fe mg.l ,5 253,4 206,65 Strana 42 (celkem 149)

43 Tabulka č : Výpustný profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. KULK/76058/2009, , změna č. j. KULK 83175/2013, SÚJB č. j /2007, , č. j. SÚJB/RCKA/23819/2013, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota p Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 100 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,7 8 7, U 0,25 mg.l -1 0,59 t.rok < 0,01 0,07 0,03 0 0,09 t.rok Ra 0,4 Bq.l -1 94, Bq.rok < 0,03 0,22 0, , Bq.rok Pb 0,2 Bq.l -1 47, Bq.rok <0,039 < 0,051 0, Bq.rok -1 RL mg.l t.rok , ,4 t.rok -1 NL 20 mg.l -1 47,3 t.rok ,7 17 7, ,92 t.rok -1 N anorg 22 mg.l t.rok , , ,97 t.rok -1 SO mg.l t.rok , ,92 t.rok -1 CHSK Cr 20 mg.l -1 47,3 t.rok < ,19 0 0,56 t.rok -1 C 10 C 40 0,1 mg.l -1 0,24 t.rok < 0,05 0,08 0, ,01 t.rok -1 Cl mg.l t.rok , , 24 t.rok -1 Zn 0,2 mg.l -1 0,47 t.rok ,02 0,11 0,05 0 0,15 t.rok -1 Ni 0,1 mg.l -1 0,24 t.rok < 0,002 0,007 0, ,01 t.rok -1 Fe 2 mg.l -1 4,7 t.rok ,21 0,6 0,30 0 0,88 t.rok -1 Strana 43 (celkem 149)

44 Dle platného rozhodnutí Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 76058/2009 ze dne ve změně rozhodnutí č. j. KULK 83175/2013 ze dne nejsou pro doplňující ukazatele stanoveny hodnoty p a m ani limity bilanční. Naměřené hodnoty doplňujících ukazatelů a z nich spočtené bilance jsou níže uvedeny. Tabulka č : Výpustný profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) - doplňující ukazatele Ukazatel Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Bilance Jednotka Mn celk. mg.l -1 4 < 0,08 < 0, t.rok -1 Mg mg.l ,89 2,92 2,43 7,14 t.rok -1 Ca mg.l , ,1 t.rok -1 Cr celk. mg.l -1 4 < 0,1 < 0,1 0 0 t.rok -1 V případě parametrů Cr celk. a Mn celk. byly všechny stanovené hodnoty pod mezí detekce. Tabulka č : Monitorovací místo před zaústěním obtokového kanálu do Ploučnice, vyhodnocení kvality vod v obtokovém kanálu Ukazatel Jednotka Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph ,8 8,9 7, Ra Bq.l < 0,03 0,2 0, Pb Bq.l < 0,039 0,064 0,05 U mg.l < 0,01 0,05 0,03 NL mg.l , ,4 RL mg.l ,67 SO 4 mg.l ,25 Fe mg.l < 0,2 1,68 0,62 Zn mg.l < 0,02 0,09 0,04 Ni mg.l < 0,002 0,0076 0,003 CHSK Cr mg.l ,92 Cl - mg.l < ,92 N anorg. mg.l ,6 13,9 11,83 C 10 C 40 mg.l < 0,05 < 0,05 0 V případě parametrů C 10 C 40 byly všechny stanovené hodnoty pod mezí detekce. Strana 44 (celkem 149)

45 Tabulka č A: Denní průtoky výpustní profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) [m 3.den -1 ] Den/měsíc I. II. III. IV. V. VI Strana 45 (celkem 149)

46 Tabulka č B: Denní průtoky výpustní profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) [m 3.den -1 ] Den/měsíc VII. VIII. IX. X. XI. XII Strana 46 (celkem 149)

47 1.4.2 Výpustný profil č. 2 SLKR-VS Vyhodnocení kvality nátoku ZTR na technologii SLKR I za rok 2013 je uvedeno v tabulce č V tabulce je zpracováno vyhodnocení kvality důlních vod vypouštěných výpustným profilem č. 2 SLKR I a bilance vypouštěného znečištění podle platného rozhodnutí Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 28775/2010 ze dne , kterým stanovil způsob a podmínky pro vypouštění důlních vod z technologie stanice likvidace kyselých roztoků SLKR I do vod povrchových toku Ploučnice. Denní průtoky v profilu č. 2 jsou uvedeny v tabulce č Vyhodnocení doplňujících ukazatelů je uvedeno v tabulce č Tabulka č : Vyhodnocení nátoku ZTR na technologii SLKR I Ukazatel Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr ph ,9 2,1 2 U mg.l ,32 8,27 2,62 RL mg.l H 2SO 4 mg.l N-NH 4 + mg.l SO 4 mg.l N-NO 3 - mg.l ,19 150,44 109,38 F - mg.l Cl - mg.l ,3 20,4 15 As mg.l ,26 6,22 5,2 Fe mg.l Be mg.l ,582 1,749 0,808 Ca mg.l Strana 47 (celkem 149)

48 Tabulka č : Výpustný profil SLKR VS Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. KULK 28775/2010, SÚJB č. j /2007, ze dne , č. j. SÚJB/RCKA/23819/2013, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota p Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 61 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,60 7,90 7, Ra 0,2 Bq.l ,0 MBq.rok < 0,03 < 0,03 0,03 0 7,46 MBq.rok Pb 0,1 Bq.l ,0 MBq.rok ,039 0,051 0, ,58 MBq.rok -1 U 0,1 mg.l -1 0,147 t.rok < 0,01 < 0,01 0,01 0 0,002 t.rok -1 NL 5 mg.l -1 7,4 t.rok t.rok -1 RL 200 mg.l t.rok ,75 0 1,68 t.rok -1 SO mg.l t.rok t.rok -1 N anorg. 5 mg.l -1 7,35 t.rok t.rok -1 C 10 C 40 0,2 mg.l -1 0,29 t.rok ,05 0,09 0,05 0 0,002 t.rok -1 Fe 1 mg.l -1 1,47 t.rok ,2 0,21 0,02 0 0,0043 t.rok -1 Zn 0,1 mg.l -1 0,15 t.rok ,02 0, t.rok -1 Ni 0,08 mg.l -1 0,12 t.rok ,002 0,003 0, ,0001 t.rok -1 BSK 5 5 mg.l -1 7,35 t.rok ,1 0,09 0 0,02 t.rok -1 CHSK Cr 20 mg.l -1 29,4 t.rok t.rok -1 Cl - 15 mg.l -1 22,05 t.rok ,81 0,65 0 0,16 t.rok -1 Strana 48 (celkem 149)

49 Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. KULK 28775/2010, SÚJB č. j /2007, ze dne , č. j. SÚJB/RCKA/23819/2013, Stanovené parametry Dosažená skutečnost Ukazatel Hodnota p Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka F - 0,5 mg.l -1 0,74 t.rok ,1 0, t.rok -1 Teplota nestanovena ,4 18,1 - - C V případě parametru NL, SO 4, N anorg., Zn, CHSK Cr, F -, U byly všechny stanovené hodnoty pod mezí detekce. Odstávky provozu: celkem 29 dní ( ; ) Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup a do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 49 (celkem 149)

50 Tabulka č A: Denní průtoky v profilu SLKR-VS [m 3.den -1 ] Den/měsíc I. II. III. IV. V. VI Strana 50 (celkem 149)

51 Tabulka č B: Denní průtoky v profilu SLKR-VS [m 3.den -1 ] Den/měsíc VII. VIII. IX. X. XI. XII Strana 51 (celkem 149)

52 Tabulka č : SLKR-VS doplňující ukazatele Ukazatel Jednotky Počet vzorků Hodnota AOX mg.l ,06 As mg.l ,005 Be mg.l ,0002 Ca mg.l ,3 Cd mg.l ,03 Cr mg.l ,1 Mg mg.l ,04 Mn mg.l ,08 P celk. mg.l , Výpustný profil č. 3 ODK-VS Povrchové vody z vnějších záchytných příkopů odkaliště pokračují jako Luční strouha, která je zaústěna do toku Ploučnice. Monitorovací místo vypustního profilu ODK-VS se nachází na toku Luční strouha, který je ve správě DIAMO, s. p., o. z. TÚU. Povolení k vypouštění povrchových vod ze severního předpolí (laguny 6 a 8) a zbytku Sedlického rybníka ve stanovené kvalitě bylo dáno rozhodnutím MěÚ v České Lípě č. j. OŽP 338/2004 ze dne V roce 2013 byl Sedlický rybník revitalizován a začal být provozován jako průtočný, napouštěný vodou z vnějších záchytných příkopů odkaliště. Výpustným profilem č. 3 ODK-VS bylo v roce 2013 vypuštěno m 3 povrchových vod z lagun 6, 8 a ze zbytku bývalého Sedlického rybníka (ČS rybník). Vyhodnocení kvality vypouštěných vod jsou uvedeny v tabulce č Denní průtoky v profilu č. 3 (součet průtoků povrchových vod z lagun 6, 8 a ze zbytku bývalého Sedlického rybníka) jsou uvedeny v tabulce č Strana 52 (celkem 149)

53 Tabulka č : Výpustný profil č. 3 ODK-VS Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. OŽP 338/2004, ze dne SÚJB č. j /2007, ze dne , č. j. SÚJB/RCKA/23819/2013, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota p Jednotky Bilanční hodnota Jednotky Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotky Q m 3.rok -1 ph ,2 7,7 7, Ra 0,1 Bq.l < 0,03 < 0,03 0,03 0 6,381 MBq.rok Pb 0,07 Bq.l < 0,045 < 0,049 0, ,051 MBq.rok -1 U 0,05 mg.l < 0,01 < 0,01 0,01 0 0,002 t.rok -1 NL 20 mg.l , ,13 1* 3,005 t.rok -1 RL 1300 mg.l ,722 t.rok -1 SO mg.l , ,80 t.rok -1 + N-NH 4 10,0 mg.l ,15 1,6 0,58 0 0,123 t.rok -1 - N-NO 2 0,10 mg.l ,021 0,052 0,03 0 0,007 t.rok -1 - N-NO 3 15,0 mg.l ,97 6,38 5,41 0 1,150 t.rok -1 CHSK Cr 60,0 mg.l < ,00 0 0,851 t.rok -1 * byl překročen limit p parametru NL, limit m 30 mg.l -1 nebyl překročen; přípustný počet nevyhovujících vzorků je 1. Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup a do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 53 (celkem 149)

54 Tabulka č A: Denní průtoky v profilu ODK-VS [m 3.den -1 ] Den/měsíc I. II. III. IV. V. VI Strana 54 (celkem 149)

55 Tabulka č B: Denní průtoky v profilu ODK-VS [m 3.den -1 ] Den/měsíc VII. VIII. IX. X. XI. XII Strana 55 (celkem 149)

56 1.4.4 Výpustný profil povrchových vod z odvalu a rudného plata jámy č. 3 bývalého Dolu Hamr I Povrchové vody z odvalu a rudného plata jámy č. 3 bývalého Dolu Hamr I byly v roce 2013 vypouštěny do směšovacího objektu PS 205 areálu Pustý do vyčištěných ZTR z NDS 6 k jejich dočištění v sedimentačních lagunách areálu Pustý dle platných rozhodnutí MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/32975/2006 ze dne ve znění č. j. MUCL/64644/2007 ze dne Výpustný profil záchytné jímky Křižany Povrchové vody z odvalu Dolu Křižany I jsou svedeny do záchytných jímek. Povolení k vypouštění jiných vod (povrchových vod) z odvalu Dolu Křižany I do vod důlních vrtu DK-2 bylo vydáno MěÚ Česká Lípa pod č. j. MUCL/21573/2008 dne Provozní řád záchytných jímek Křižany byl schválen rozhodnutím Magistrátu města Liberec č. j. MML/ZPVU/Stá/021801/08-SZ /07/2 ze dne Vyhodnocení čerpaného množství a kvality vod za rok 2013 v záchytných jímkách je uvedeno v tabulce č Nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy Organizace dále nakládala s povrchovými vodami z Hamerské strouhy na základě platného povolení MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/70230/2012/Piš ze dne Organizace převáděla část povrchových vod v množství max. 15 l.s -1 z Hamerské strouhy prostřednictvím rozdělovacího objektu do obtokového kanálu a dále do toku Ploučnice. Minimální zůstatkový průtok vody v toku Hamerská strouha byl rozhodnutím stanoven na 104 l.s -1 pod odběrným místem vtoku do rozdělovacího objektu. Rozdělovací objekt Hamerská strouha byl provozován dle platného provozního řádu. Hydrologická data v Hamerské strouze se v roce 2013 měřila na vodočtu u mostu CDS a následně byla vyhodnocena externí firmou. Rozdělovací objekt byl v roce 2013 uzavřen celkem 41 dní z důvodu zachování zůstatkového průtoku v Hamerské strouze. Z toho 22 dní v roce byl skutečný průtok v toku Hamerská strouha nižší, než je požadovaný zůstatkový průtok 104 l.s -1. Vyhodnocení nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy je uvedeno v tabulce č Posuzovací profil K posouzení možného ovlivnění povrchových vod toku Ploučnice vypouštěnými vodami z provozů DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem je určen posuzovací profil Noviny pod Ralskem most. Vyhodnocení ovlivnění povrchových vod v roce 2013 je uvedeno v tabulce č v kapitole 1.6 Povrchové toky. Strana 56 (celkem 149)

57 Tabulka č : Výpustný profil povrchových vod z odvalu a rudného plata jámy č. 3 bývalého Dolu Hamr I (RP+OJ3-ZP) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. MUCL/32975/2006, , změna č. j. MUCL/64644/2007, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota p Jednotky Bilanční hodnota Jednotky Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotky Q 15,9 l.s m 3. rok m 3. rok -1 ph ,1 7,5 7, NL 20 mg.l -1 7,5 t. rok < 2 < t. rok -1 RL 700 mg.l t. rok , ,297 t. rok -1 NEL 0,1 mg.l -1 0,04 t. rok < 0,05 < 0, t. rok -1 U 0,1 mg.l -1 0,04 t. rok ,02 0,04 0,03 0 0,011 t. rok Ra 0,4 Bq.l Bq.rok < 0,03 0,06 0,03 0 1, Bq. rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup a do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 57 (celkem 149)

58 Tabulka č : Výpustný profil záchytné jímky Křižany (JPSV-P) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. MUCL/21573/2008, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotky Bilanční hodnota Jednotky Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotky Q 1 l.s m 3.rok m 3.rok -1 NL 100 mg.l -1 3 t.rok < ,63 0 0,041 t.rok -1 ph ,3 7, U 0,5 mg.l -1 0,015 t.rok < 0,01 0,36 0,14 0 0,002 t.rok Ra 0,2 Bq.l -1 6 MBq.rok < 0,03 0,05 0,03 0 0,366 MBq.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup a do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 58 (celkem 149)

59 Tabulka č A: Vyhodnocení nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy [l.s -1 ] Den/měsíc I. II. III. IV. V. VI , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,29 163, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,84 101, , , , , ,84 101, , , , ,84 122,84 101, , ,29 144, , ,84 101, , , , , ,84 144, ,01 192, , , ,84 961, ,29 223, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,757 V roce 2013 byly většinu roku převáděny povrchové vody z Hamerské strouhy do obtokového kanálu. Při všech průtocích nad 119 l.s -1 na vodočtu u mostu na CDS byl v Hamerské strouze zachován minimální zůstatkový průtok 104 l.s -1. V označených 41 dnech (podbarveno žlutě) byl rozdělovací objekt Hamerská strouha do obtokového kanálu uzavřen. Strana 59 (celkem 149)

60 Tabulka č B: Vyhodnocení nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy [l.s -1 ] Den/měsíc VII VIII IX X XI XII 1 144, ,84 131, , , , , , ,84 144, , , , , , , , , , ,84 122,84 144, , , , , ,9 144, , , , , ,9 101, , , , , ,9 117,9 162, , , ,84 117,9 101, , , , , ,571 76, , , ,9 131, , , , , ,9 131, ,84 131, , , , ,84 122,84 277, , , , ,84 122,84 211, , , , ,84 122,84 162, , , ,84 122,84 122,84 144, , , ,9 101, , , , , , , , , , , ,9 101, , , , , ,9 117,9 131, , , , ,9 131, , ,84 131, , , , , ,84 131, , , , , ,84 131, , , ,84 144, , , , ,9 122,84 144, , , , , ,84 144, , , , ,84 122,84 144, , , , ,84 122,84 131, ,84 131, , , ,84 131, ,84 131, , , ,84 131, ,84 122,84 131, , , , , , , , ,84-131, ,571 Strana 60 (celkem 149)

61 1.5 Odkaliště V roce 2013 byly do I. etapy odkaliště ukládány produkty hornické činnosti DIAMO, s. p., o. z. TÚU na základě platného povolení OkÚ Česká Lípa k užívání stavby č. j. ŽP 5743/6758/94 ze dne ve změně rozhodnutí č. j. ŽP 6383/ ze dne a ve změně rozhodnutí MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/106291/2010 ze dne Produkty hornické činnosti jsou překrývány inertními materiály. Hladina vody v prostoru I. etapy odkaliště je udržována na technologicky možném minimu. Hladina vody v čerpacím místě II. etapy se v roce 2013 pohybovala v rozmezí 301,31 m n. m. až 303,26 m n. m. při průměrné úrovni 301,77 m n. m. Výsledky chemických analýz vypouštěných vod do Ploučnice jsou uvedeny v kapitole V roce 2013 nebyly na odkališti zaznamenány žádné závažné provozní události. V roce 2013 pokračovaly práce na stavbě vodního díla Konečné řešení odkaliště Stráž pod Ralskem realizací stavebních objektů SO 02 Úprava povrchu komunikace, SO 03 Úprava vnitřních komunikací, SO 01/2 Drenážní žebra, SO 02/2 Manipulační plocha a SO 03/2 Těsnění dna. Stavba byla v prosinci 2013 dokončena. Dne vydal MěÚ Česká Lípa pod č. j. MUCL/121447/2013 kolaudační souhlas s užíváním stavby Konečné řešení odkaliště Stráž pod Ralskem. V roce 2013 byla k vytvoření základní těsnící vrstvy na II. etapě odkaliště využívána veškerá produkce neutralizačních kalů z NDS 6, z NDS ML a z NDS 10. Pouze v měsíci září 2013 bylo m 3 kalů z NDS 6, m 3 kalů z NDS ML a m 3 kalů z NDS 10 uloženo do I. etapy odkaliště z důvodu finální úpravy povrchu přístupové komunikace k II. etapě odkaliště. Dne vydalo MPO Praha pod č. j /2012/139-SÚ stavební povolení na stavbu Biodegradační plocha. Stavba byla realizována externí firmou. Kolaudační souhlas s užíváním stavby vydalo dne MPO Praha pod č. j /2013/250-SÚ. V roce 2013 byla externí firmou realizována stavba Revitalizace Sedlického rybníka. Kolaudační souhlas s užíváním stavby vydal MěÚ Česká Lípa dne pod č. j. MUCL/121215/ Povrchové toky V rámci monitorování vlivu činnosti DIAMO, s. p., o. z. TÚU na životní prostředí byl v roce 2013 sledován chemizmus v povrchových vodách na těchto profilech: Ploučnice Chrastná (PLCH-P), Ještědský potok (JP-P), Dubnický potok (DP-P), Luční strouha (LS-P), Ralský potok (RP-P), Ploučnice nádrž Horka (PL-Horka), Ploučnice Stráž (PLST-P), Ploučnice nad obtokovým kanálem (PLNOK-P), Ploučnice pod obtokovým kanálem (PLOK- P), Ploučnice Noviny - most (PLN-P). Vyhodnocení sledovaných ukazatelů je uvedeno v tabulkách č až Z vyhodnocení vyplývá, že na Ploučnici v profilu PLCH-P Chrastná (Ploučnice není ovlivněna činností o. z. TÚU) byly v roce 2013 překročeny hodnoty NEK-RP dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění pro N-NH 4+. Na Luční strouze v profilu LS- P byly v roce 2013 překročeny hodnoty NEK-RP dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb. v platném znění pro N-NH 4 + a sírany. V roce 2013 ještě nebyla dokončena stavba Revitalizace Sedlického rybníka. Vliv realizované stavby Revitalizace Sedlického Strana 61 (celkem 149)

62 rybníka na snížení N-NH 4 + ve vodním toku Luční strouha bude možné vyhodnotit na základě provedených analýz nejdříve za rok V roce 2013 byly na toku Ploučnice v profilech PL-Horka, PLST-P ve Stráži pod Ralskem (tj. v místech, kde Ploučnice ještě není ovlivněna činností o. z. TÚU), PLNOK-P, PLOK-P a PLN- P v Novinách pod Ralskem překročeny parametry N-NH 4 + a BSK 5 pro lososové vody dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb v platném znění. V případě PL-Horka byla rovněž překročena hodnota NEK-RP v ukazateli BSK 5 dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. V roce 2013 byly rovněž na tocích Ještědský potok a Dubnický potok překračovány parametry N-NH 4 + pro lososové vody dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. V roce 2013 zpracoval Ing. Nesměrák přehodnocení stanovení přípustného zatížení a posouzení stávajícího zatížení vodního útvaru Ploučnice po ústí Panenského potoka (viz příloha na CD ROM: Stanovení emisních limitů BSK 5 a N-NH 4+ pro výusti o. z. TÚU a vodní útvar Ploučnice po soutok s Panenským potokem, Ing. Nesměrák Praha 2013). Závěr studie jednoznačně konstatuje, že k dosažení průměrné hodnoty NEK-RP dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění, není potřebné zatížení vodního útvaru Ploučnice po soutok s Panenským potokem ID z bodových zdrojů a z PPDZ (přírodní, plošné a difúzní zdroje znečištění) snižovat. Studie dále konstatuje, že dosažení imisních limitů stanovených v ukazateli N-NH 4 + a BSK 5 pro lososové vody dle nař. vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění, není ve vodním útvaru Ploučnice po soutok s Panenským potokem ID realizovatelné snížením znečištění u bodových zdrojů. Pro snížení vypouštěného znečištění do vod povrchových ze svých zařízení o. z. TÚU uplatňuje a bude používat nejlepší dostupné technologie čištění odpadních, důlních a povrchových vod pro snížení znečištění ve vodním útvaru Ploučnice po soutok s Panenským potokem v souladu s 6 odst. 2 nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Strana 62 (celkem 149)

63 Tabulka č : Sledovaný profil - Ploučnice Chrastná (PLCH-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph ,4 7,7 7,58 RL mg.l ,33 NL mg.l ,2 17 7,00 KNK mmol.l ,69 1,55 1,29 Na mg.l ,92 10,6 7,34 K mg.l ,16 4,01 2,72 Mg mg.l ,4 2,73 2,52 Ca mg.l ,5 44,4 36,59 Fe celk. mg.l < 0,2 0,49 0,26 Mn mg.l < 0,08 < 0,08 0,08 Al mg.l < 1 < 1 1,00 Zn mg.l < 0,02 0,04 0,02 + N-NH 4 mg.l ,13 1,2 0,32 Cl - mg.l ,91 SO 4 mg.l ,9 33,6 29,48 - N-NO 3 mg.l ,26 3,01 2,59 N celk mg.l ,1 3,30 F - mg.l < 0,1 0,477 0,14 - HCO 3 mg.l ,00 78,42 BSK 5 mg.l < 1 3,1 1,93 CHSK Cr mg.l < 10, ,50 NEL mg.l < 0,05 0,26 0,08 U mg.l < 0,01 < 0,01 0, Ra Bq.l < 0,03 < 0,03 0,03 Ni mg.l < 0,002 0,0057 0, Pb Bq.l < 0,02 0,05 0,04 C 10 C 40 mg.l -1 4 < 0,05 < 0,05 0,05 As mg.l < 0,005 - Be mg.l < 0, AOX mg.l < 0,01 - tučně překročení hodnoty NEK-RP 0,23 mg.l -1 stanovené pro N-NH 4 + dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění Podbarvení je vysvětleno na následující straně Strana 63 (celkem 149)

64 Tabulka č : Sledovaný profil Ještědský potok (JP-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph - 4 7,6 7,7 7,65 RL mg.l ,0 NL mg.l ,8 11 8,33 KNK mmol.l ,15 1,91 1,46 Na mg.l ,14 9,74 8,09 K mg.l ,06 3,69 2,69 Mg mg.l ,68 4,58 4,07 Ca mg.l ,5 47,4 36,85 Fe celk. mg.l ,23 0,37 0,28 Mn mg.l -1 4 < 0,08 < 0,08 0,08 Al mg.l -1 4 < 1 < 1 1 Zn mg.l -1 4 < 0,02 < 0,02 0,02 N-NH 4 + mg.l -1 4 < 0,05 0,06 0,06 Cl - mg.l ,8 18,2 14,13 SO 4 mg.l , ,08 N-NO 3 - mg.l ,26 1,95 1,55 N celk. mg.l ,7 3,6 2,35 F - mg.l ,208 0,245 0,23 HCO 3 - mg.l BSK 5 mg.l -1 4 < 1 2,0 1,30 CHSK Cr mg.l -1 4 < ,25 NEL mg.l -1 4 < 0,05 < 0,05 0,05 U mg.l -1 4 < 0,01 < 0,01 0, Ra. Bq.l -1 4 < 0,03 < 0,03 0,03 Ni mg.l -1 4 < 0,002 0,005 0,003 C 10 C 40 mg.l -1 4 < 0,05 < 0,05 0,05 tučně překročení hodnoty 0,03 mg.l -1 stanovené pro N-NH 4 + v lososových vodách dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění Při výskytu hodnot pod mezí detekce byla na jejich místo dosazena definitoricky hodnota limity detekce, průměry byly spočteny z těchto hodnot. Strana 64 (celkem 149)

65 Tabulka č : Sledovaný profil Dubnický potok (DP-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph - 4 7,4 7,5 7,43 RL mg.l ,50 NL mg.l -1 4 < ,38 KNK mmol.l ,78 2,2 1,98 Na mg.l ,08 7,06 6,64 K mg.l ,84 4,33 3,33 Mg mg.l ,62 4,08 3,87 Ca mg.l ,45 60,4 52,73 Fe celk. mg.l ,28 1 0,64 Mn mg.l -1 4 < 0,08 0,14 0,10 Al mg.l -1 4 < 1 < 1 1 Zn mg.l -1 4 < 0,02 < 0,02 0,02 N-NH 4 + mg.l ,12 0,25 0,19 Cl - mg.l ,7 12,5 11,48 SO 4 mg.l , ,53 N-NO 3 - mg.l ,71 3,37 3,10 N celk. mg.l ,7 4,8 4,03 F - mg.l ,123 0,165 0,15 HCO 3 - mg.l BSK 5 mg.l ,1 1,3 1,20 CHSK Cr mg.l -1 4 < 10 < 10 10,0 NEL mg.l -1 4 < 0,05 < 0,05 0,05 U mg.l -1 4 < 0,01 0,02 0, Ra Bq.l -1 4 < 0,03 < 0,03 0,03 Ni mg.l -1 4 < 0,002 0,005 0,003 C 10 C 40 mg.l -1 4 < 0,05 < 0,05 0,05 tučně překročení hodnoty 0,03 mg.l -1 stanovené pro N-NH 4 + v lososových vodách dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění Při výskytu hodnot pod mezí detekce byla na jejich místo dosazena definitoricky hodnota limity detekce, průměry byly spočteny z těchto hodnot. Strana 65 (celkem 149)

66 Tabulka č : Sledovaný profil Luční strouha (LS-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph - 4 7,4 7,8 7,63 RL mg.l NL mg.l ,1 7,8 6,43 KNK mmol.l ,21 1,64 1,39 Na mg.l ,0 39,7 37,7 K mg.l ,32 22,8 13,27 Mg mg.l ,0 13,6 12,03 Ca mg.l ,7 106,0 79,15 Fe celk. mg.l ,26 1,03 0,70 Mn mg.l ,14 0,69 0,39 Al mg.l -1 4 < 1 < 1 1 Zn mg.l -1 4 < 0,02 0,03 0,02 N-NH 4 + mg.l ,18 0,48 0,31 Cl - mg.l ,4 39,8 35,9 SO 4 mg.l ,75 N-NO 3 - mg.l -1 4 < 0,25 6,93 4,33 N celk. mg.l ,6 8,5 6,80 F - mg.l ,222 0,321 0,26 HCO 3 - mg.l ,5 BSK 5 mg.l -1 4 < 1 5,6 2,23 CHSK Cr mg.l -1 4 < ,0 NEL mg.l -1 4 < 0,05 < 0,05 0,05 U mg.l -1 4 < 0,01 < 0,01 0, Ra Bq.l -1 4 < 0,03 < 0,03 0,03 Ni mg.l -1 4 < 0,002 0,0097 0,007 C 10 C 40 mg.l -1 4 < 0,05 < 0,05 0,05 P celk. mg.l -1 4 < 0,05 0,37 0,13 tučně překročení hodnoty NEK-RP 0,23 mg.l -1 stanovené pro N-NH 4 + dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění, překročení hodnoty NEK-RP 200 mg.l -1 stanovené pro SO 4 dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění Při výskytu hodnot pod mezí detekce byla na jejich místo dosazena definitoricky hodnota limity detekce, průměry byly spočteny z těchto hodnot. Strana 66 (celkem 149)

67 Tabulka č : Sledovaný profil - Ploučnice Stráž (PLST-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr NEK-RP ph ,4 7,9 7, RL mg.l ,0 750 NL mg.l , ,87 20 KNK mmol.l ,03 2,01 1,63 - Na mg.l ,39 9,63 8,33 - K mg.l ,39 3,47 2,86 - Mg mg.l ,17 3,77 3, Ca mg.l ,3 53,5 44, Fe celk. mg.l ,34 1,13 0,51 1 Mn mg.l < 0,08 0,13 0,09 0,3 Al mg.l <1 <1 1 1 Zn mg.l < 0,02 < 0,02 0,02 0,092 N-NH 4 + mg.l < 0,05 0,13 0,08 0,23 (*0,03) Cl - mg.l ,7 18,9 15, SO 4 mg.l ,4 40,3 36, N-NO 3 - mg.l ,72 2,65 1,59 5,4 N celk. mg.l ,20 3,0 2,18 6 F - mg.l ,128 0,212 0,17 0,8 HCO 3 - mg.l ,25 - BSK 5 mg.l < 1 6,3 2,74 3,8 (*2) CHSK Cr mg.l < ,58 26 NEL mg.l < 0,05 0,09 0,06 - U mg.l < 0,01 < 0,01 0,01 0, Ra Bq.l < 0,03 0,17 0,05 0,1 Cr mg.l -1 4 < 0,001 0,002 0,0013 0,018 Ni mg.l < 0,002 0,005 0,0030 0,02 C 10 C 40 mg.l -1 4 < 0,05 0,085 0,06 0,1 chlorofyl A g.l ,006 42,5 14,36 25 Při výskytu hodnot pod mezí detekce byla na jejich místo dosazena definitoricky hodnota limity detekce, průměry byly spočteny z těchto hodnot. tučně překročení hodnoty 0,03 mg.l -1 stanovené pro N-NH 4 + v lososových vodách* dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění; překročení hodnoty 2 mg.l -1 stanovené pro BSK 5 v lososových vodách* dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění Strana 67 (celkem 149)

68 Tabulka č Sledovaný profil - Ploučnice nad obtokovým kanálem (PLNOK-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph ,6 7,8 7,68 RL mg.l ,33 NL mq.l , ,16 KNK mmol.l ,09 1,99 1,64 Na mg.l ,9 10,8 9,78 K mg.l ,85 4,04 3,34 Mg mg.l ,32 4,04 3,79 Ca mg.l ,82 Fe celk. mg.l ,36 0,74 0,53 Mn mg.l < 0,08 0,12 0,10 Al mg.l < 1 < 1 1 Zn mg.l < 0,02 < 0,02 0,02 N-NH 4 + mg.l < 0,05 0,14 0,09 Cl - mg.l ,5 20,9 17,38 SO 4 mg.l ,5 43,8 39,00 N-NO 3 - mg.l ,84 2,66 1,73 N celk. mg.l ,5 3,3 2,35 F - mg.l ,131 0,246 0,18 HCO 3 - mg.l ,08 BSK 5 mg.l ,1 6,4 2,67 CHSK Cr mg.l < ,42 NEL mg.l < 0,05 0,08 0,06 U mg.l < 0,01 0,02 0, Ra Bq.l < 0,03 0,05 0,03 Cr mg.l -1 4 < 0,001 0,002 0,001 Ni mg.l < 0,002 0,0067 0,0031 C 10 C 40 mg.l -1 4 < 0,05 < 0,05 0,05 tučně překročení hodnoty 0,03 mg.l -1 stanovené pro N-NH 4 + v lososových vodách dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění; překročení hodnoty 2 mg.l -1 stanovené pro BSK 5 v lososových vodách dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění Při výskytu hodnot pod mezí detekce byla na jejich místo dosazena definitoricky hodnota limity detekce, průměry byly spočteny z těchto hodnot. Strana 68 (celkem 149)

69 Tabulka č : Sledovaný profil Ralský potok (RP-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph - 3* 7 7,7 7,43 NL mg.l -1 3* < 2 7,4 4,13 BSK 5 mg.l -1 3* 2,4 3 2,8 CHSK Cr mg.l -1 3* ,67 P celk. mg.l -1 3* < 0,05 0,133 0,09 * čtvrtý vzorek se nepodařilo odebrat zamrzlý tok Při výskytu hodnot pod mezí detekce byla na jejich místo dosazena definitoricky hodnota limity detekce, průměry byly spočteny z těchto hodnot. Strana 69 (celkem 149)

70 Tabulka č : Sledovaný profil - Ploučnice pod obtokovým kanálem (PLOK-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph ,5 7,7 7,59 RL mg.l ,00 NL mg.l , ,37 KNK mmol.l ,11 1,98 1,56 Na mg.l ,79 28,2 18,95 K mg.l ,05 7,7 5,27 Mg mg.l ,32 4,06 3,69 Ca mg.l , ,59 Fe celk. mg.l ,43 1,75 0,73 Mn mg.l < 0,08 0,13 0,10 Al mg.l < 1 1,41 1,03 Zn mg.l < 0,02 0,04 0,02 + N-NH 4 mg.l < 0,05 0,17 0,10 Cl - mg.l , ,12 SO 4 mg.l ,77 - N-NO 3 mg.l ,22 3,62 2,67 N celk. mg.l ,4 4 3,33 F - mg.l ,134 0,388 0,28 - HCO 3 mg.l ,17 BSK 5 mg.l ,8 2,38 CHSK Cr mg.l < ,08 NEL mg.l < 0,05 0,08 0,06 U mg.l < 0,01 0,02 0, Ra Bq.l < 0,03 0,07 0,04 Cr mg.l -1 3 < 0,001 0,002 0,001 Ni mg.l < 0,002 0,0051 0,003 C 10 C 40 mg.l -1 4 < 0,05 < 0,05 0,05 tučně překročení hodnoty 0,03 mg.l -1 stanovené pro N-NH 4 + v lososových vodách dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění; překročení hodnoty 2 mg.l -1 stanovené pro BSK 5 v lososových vodách dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění Při výskytu hodnot pod mezí detekce byla na jejich místo dosazena definitoricky hodnota limity detekce, průměry byly spočteny z těchto hodnot. Strana 70 (celkem 149)

71 Tabulka č : Sledovaný profil - Ploučnice Noviny most (PLN-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr NEK-RP ph ,2 7,7 7, RL mg.l , NL mq.l ,61 20 KNK mmol.l ,12 1,99 1,55 - Na mg.l , ,25 - K mg.l ,04 7,58 5,23 - Mg mg.l ,35 4,12 3, Ca mg.l , , Fe celk. mg.l ,38 1,44 0,76 1 Mn mg.l < 0,08 0,14 0,11 0,3 Al mg.l < 1 < Zn mg.l < 0,02 0,03 0,02 0,092 N-NH 4 + mg.l ,05 0,2 0,12 0,23 (*0,03) Cl - mg.l , , SO 4 mg.l , , N-NO 3 - mg.l ,47 3,69 2,67 5,4 N celk. mg.l ,7 4,5 3,45 6 F - mg.l ,146 0,418 0,29 0,8 HCO 3 - mg.l ,50 - BSK 5 mg.l ,7 2,37 3,8 (*2) CHSK Cr mg.l < ,75 26 NEL mg.l < 0,05 0,1 0,06 - U mq.l < 0,01 0,01 0,01 0, Ra Bq.l < 0,03 0,07 0,04 0,1 Ni mg.l < 0,002 0,0055 0,003 0, Pb Bq.l <0,029 0,05 0,04 - C 10 - C 40 mg.l -1 4 < 0,05 < 0,05 0,05 0,1 P celk. mg.l -1 4 < 0,05 < 0,05 0,05 0,15 As mg.l -1 2 < 0,005 < 0,005 0,005 0,011 Be mg.l -1 1 < 0,0002 < 0,0002 0,0002 0,0005 AOX mg.l ,011 0,011 0,01 0,025 tučně překročení hodnoty 0,03 mg.l -1 stanovené pro N-NH 4 + v lososových vodách dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění; překročení hodnoty 2 mg.l -1 stanovené pro BSK 5 v lososových vodách dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění Strana 71 (celkem 149)

72 Tabulka č : Sledovaný profil - Ploučnice Horka (PL-Horka) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr NEK-RP N-NH 4 + mg.l < 0,05 0,37 0,14 0,23 (*0,03) BSK 5 mg.l ,3 11 4,17 3,8 (*2) Chlorofyl A g.l , ,6 18,34 25 tučně překročení hodnoty stanovené NV č. 61/2003 Sb., v platném znění, pro lososové* vody a pro NEK-RP Při výskytu hodnot pod mezí detekce byla na jejich místo dosazena definitoricky hodnota limity detekce, průměry byly spočteny z těchto hodnot. 1.7 Přehled činnosti na úseku nakládání s vodami Realizované akce a opatření Rozvodná vodovodní síť, stoková síť a čistící zařízení Vodovody V roce 2013 bylo realizováno celkem 8 oprav na rozvodné vodovodní síti Lipka a 15 oprav na soustavě vodovodu vyluhovacích polí. V areálu NDS 10 došlo k rozšíření vodovodní sítě v soustavě vodovodu Lipka o vodovodní řady 78 m PE 110, 68 m PE 110, 96 m OC 80 a 11 m PE 32. Dále byl rekonstruován na bývalých pomocných provozech vodovodní řad OC 158 délky 220 m na PE 110. Kanalizace V areálu chemické úpravny se v roce v roce 2013 prováděla oprava dešťové kanalizace v délce 15 m. Na dešťové kanalizaci zakončené RN ZDM se prováděla oprava pěti silničních vpustí a oprava dešťové kanalizace v délce cca 8 m. ČOV, dešťové a retenční nádrže V březnu 2013 byly osazeny dva kusy norných stěn do dosazovacích nádrží BČ 65 na ČOV CHÚ. Ve dnech až se provedlo čištění nádrže RN CHÚ A a ve dnech 21. až vyčištění kalů z nádrže RN CHÚ B. V roce 2013 provedli zaměstnanci o. z. TÚU čištění na zařízení SEDJ-ML, jednalo se celkem o 12 krát čištění sedimentační jímky a koalescenčních filtrů v šachtě na nátoku do ČOV AQUASTAR 3.0 včetně usazovací nádrže. Ve dnech se provedlo vyčištění záchytných jímek u plochy bývalého rudného plata jámy č. 3. Radionuklidy kontaminované kaly byly uloženy do odkaliště. Strana 72 (celkem 149)

73 Obrázek č : Čištění záchytných jímek u plochy bývalého rudného plata j. č. 3 V roce 2013 externí firma v termínu k odstranila stavbu ČOV VP 9. Odlučovače ropných látek Ve dnech 8. 7., a provedla externí firma servisní prohlídku a čištění ORL DOP (RONN TECH ellipse EH 160 3C, ORL SD (GSOL-2/10), odlučovače ropných látek U2AF3A (4,5) Techneau (součást SED J ML), ORL- ML (SKGL 030 firmy Benefit), ORL SD (GSOL-2/10), ORL Adéla (GSOL-2/10) a ORL GKSF 2 (součást kanalizace zakončené ČOV VP 7). V říjnu 2013 provedli zaměstnanci o. z. TÚU rozšíření vstupního otvoru revizní šachty u ORL- DOP z důvodu možnosti vyjímání koalescenčního filtru za účelem pravidelné údržby (tlakového mytí) filtru Povodně 2013 Příčinou lednové a červnových povodní v roce 2013 na toku Ploučnice v oblasti Stráž pod Ralskem ve dnech , až a byly klimatické podmínky. V případě povodně dne byl vyhlášen 1. SPA s maximální výškou hladiny 106 cm v toku Ploučnice na měrném profilu č. 242 ve Stráži pod Ralskem. V případě povodně ve dnech až byl vyhlášen 3. SPA s maximální výškou hladiny 183 cm v toku Ploučnice na měrném profilu č. 242 ve Stráži pod Ralskem. Strana 73 (celkem 149)

74 V případě povodně dne byl vyhlášen 1. SPA s maximální výškou hladiny 135 cm v toku Ploučnice na měrném profilu č. 242 ve Stráži pod Ralskem. V rámci povodně nevznikly žádné významné škody ve vodním toku ani v jeho okolí. V rámci povodňových prohlídek toku nebylo potřebné odstraňovat žádné překážky. Obrázek č : Ploučnice u limnigrafu povodeň na Ploučnici až Dne se konala na MěÚ ve Stráži pravidelná roční protipovodňová prohlídka. DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem jako správce vodního díla čtyř staveb realizovaných v osmdesátých a devadesátých letech minulého století ( Úprava Ploučnice na Q 10 pod nádrží Horka po napojení Ještědky, Přeložka Ploučnice, Zkapacitnění Ploučnice v úseku Srní potok Noviny pod Ralskem Stráž pod Ralskem a Regulace Ploučnice drobná stavba ) zjistil na upraveném úseku koryta toku Ploučnice zejména v lokalitě Noviny pod Ralskem a Srní potok sedm nátrží, z nichž celkem čtyři bude potřebné sanovat kamenným záhozem. Sanaci nátrží provede DIAMO, s. p., o. z. TÚU vlastními silami v roce DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem na základě ohlášení o úpravách koryta toku Ploučnice v místě odstraněného nevyužívaného mostu zn. D200/9473/2013 ze dne provedl v červnu 2013 úpravu břehů koryta toku Ploučnice kamennou rovnaninou z lomu Dubičná. Nevyužívaný most byl odstraněn v rámci červnových povodní na základě rozhodnutí místní povodňové komise Stráž pod Ralskem. Strana 74 (celkem 149)

75 Na sanaci nátrže na pravém břehu toku Ploučnice v lokalitě mostu ul. Ploučnická Stráž pod Ralskem byla v roce 2013 zpracována projektová dokumentace a vybrána externí firma jako zhotovitel stavby. Krajský úřad Libereckého kraje pod č. j. KULK 72333/2013 ze dne udělil organizaci výjimku ze základních ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů pro realizaci záměru Stráž pod Ralskem - oprava nátrže na toku Ploučnice. Městský úřad Česká Lípa vydal souhlas k ohlášení udržovacích prací č. j. MUCL/114669/2013 dne Rozhodnutím č. j. MUCL/119448/2013 ze dne schválil Městský úřad Česká Lípa plán opatření pro případy havárie (havarijní plán) v rámci stavby Stráž pod Ralskem oprava nátrže na toku Ploučnice. V prosinci 2013 byla stavba zahájena, termín plnění předmětu smlouvy o dílo se zhotovitelem stavby je červen Obrázek č : Stavba Stráž pod Ralskem - oprava nátrže na toku Ploučnice Likvidace invazních rostlin Dne dopisem zn. D200/14368/2013 zaslala organizace na MěÚ Česká Lípa, OŽP oznámení o likvidaci invazních druhů rostlin v areálu odštěpného závodu. Jednalo se o hlášení týkající se výskytu a likvidace invazních rostlin třapatky dřípaté (Rudbeckia laciniata) a netýkavky žláznaté (Impatiens glandulifera). Třapatka dřípatá (Rudbeckia laciniata) se nacházela ojediněle kolem toku Ploučnice v katastrálním území Srní potok. Její porost byl v roce 2013 likvidován neselektivním herbicidem roundup biaktiv, který lze účinně použít i na vodní plochy. Netýkavka žláznatá (Impatiens glandulifera) se nacházela na obou březích toku Ploučnice v úseku staveb regulace části toku Ploučnice spravovaných o. z. TÚU (začátek úpravy v Srním potoce ř. km 76,4; konec úpravy v ř. km. 86,5 pod vodním dílem Stráž pod Ralskem) a v místě po odstraněné ČOV Brniště na p. p. č. 334/4 k. ú. Hlemýždí. Likvidaci porostů netýkavky žláznaté byla provedena v měsících srpen až září 2013 posekáním. Strana 75 (celkem 149)

76 Porosty netýkavky žláznaté na pozemcích cizích vlastníků nebyly opětovně v blízkosti toku Ploučnice v roce 2013 udržovány, čímž dochází k dalšímu šíření invazních druhů rostlin v uvedené lokalitě. Obrázek č : Netýkavka žláznatá (Impatiens glandulifera) Nová vodoprávní rozhodnutí včetně dalších správních rozhodnutí 1. Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa povolení k jinému nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy, č. j. MUCL/70230/2012/Piš. 2. Organizace dne obdržela od Krajského úřadu Libereckého kraje rozhodnutí o stanovení způsobu a podmínek k vypouštění důlních vod z bývalého baryt fluoritového dolu Křižany do vod povrchových Ještědského potoka, č. j. KULK 15140/ Organizace dne obdržela od Krajského úřadu Libereckého kraje změnu povolení k provozování vodovodů a kanalizací, č. j. KULK 19702/ Organizace dne obdržela od Krajského úřadu Libereckého kraje povolení k nakládání s vodami na NS CHÚ, č. j. KULK 23385/ Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa rozhodnutí o schválení kanalizačního řádu, č. j. MUCL/26100/2013. Strana 76 (celkem 149)

77 6. Organizace dne obdržela od Krajského úřadu Libereckého kraje změnu povolení k nakládání s vodami na ČOV VP 7, č. j. KULK 40036/ Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa zrušení nakládání s vodami na ČOV VP 9, č. j. MUCL/82291/ Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa povolení k odstranění stavby ČOV VP 9, č. j. MUCL/83780/ Organizace dne obdržela od Magistrátu města Liberec stavební povolení na stavbu vodního díla Odvádění důlních vod Křižany, č. j. ZPVU/4330/042135/13-Stá. 10. Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa změnu povolení k nakládání s vodami na ČOV ZDM a RN ZDM, č. j. MUCL/91258/2013/Piš. 11. Organizace dne obdržela od Krajského úřadu Libereckého kraje výjimku ze základních ochranných podmínek zvláště chráněných druhů živočichů pro záměr Stráž pod Ralskem oprava nátrže na toku Ploučnice, č. j. KULK 72333/ Organizace dne obdržela od Městského úřadu ve Stráži pod Ralskem územní rozhodnutí na stavbu Přivaděč vody pro CHS I, ATS, č. j. MUSPR 6405/ Organizace dne obdržela od MPO Praha kolaudační souhlas s užíváním stavby Biodegradační plocha, č. j /2013/250-SÚ. 14. Organizace dne obdržela rozhodnutí o uvádění radionuklidů do životního prostředí od SÚJB Praha, č. j. SUJB/RCKA/23819/ Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa změnu povolení k nakládání s vodami - změnu odběru podzemních vod z vrtů VPCT-905 a STCT-2A, č. j. MUCL/112171/ Organizace dne obdržela od Městského úřadu ve Stráži pod Ralskem územní rozhodnutí na stavbu Přivaděč vody PEHD 110 mm - přípojky vodovodu, č. j. MUSPR/6613/ Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa souhlas k ohlášení udržovacích prací na stavbu Stráž pod Ralskem - oprava nátrže na toku Ploučnice, č. j. MUCL/114669/ Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa stavební povolení na stavbu Přivaděč vody pro CHS I, ATS, č. j. MUCL/116817/ Organizace dne obdržela od Krajského úřadu Libereckého kraje změnu rozhodnutí o stanovení způsobu a podmínek pro vypouštění důlních vod výpustním profilem č. 1 OKC-VS, měrný profil PV-VS do toku Ploučnice, č. j. KULK 83175/ Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa schválení plánu opatření pro případy havárie (havarijní plán) v rámci stavby Stráž pod Ralskem oprava nátrže na toku Ploučnice, č. j. MUCL/119448/ Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa kolaudační souhlas s užíváním stavby Revitalizace Sedlického rybníka, č. j. MUCL/121215/ Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa kolaudační souhlas s užíváním stavby Konečné řešení odkaliště Stráž pod Ralskem, č. j. MUCL/121447/2013. Strana 77 (celkem 149)

78 23. Organizace dne obdržela od Magistrátu města Liberec kolaudační souhlas s užíváním stavby Odvádění důlních vod Křižany č. j. ZPVU/4330/182616/13-Stá Kontroly Kontrolní činnost uvnitř závodu byla prováděna podle plánu kontrol o. z. TÚU. Přehled kontrol orgánů státního odborného dozoru na úseku ochrany vod: SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu ZBZS, laboratoře a provozu SLKR I. Závěr kontroly: Při kontrole knihy návštěv KP Dorr 1 a hala č. 5 bylo zjištěno, že pracovníci, kteří prováděli měření na místě v KP pro účely podání žádosti o jeho zrušení, nezaznamenali svou přítomnost do knihy návštěv. Kontrolní pracovník požaduje písemnou zprávu k tomuto zjištění v termínu do Opatření: Dotčení pracovníci byli důrazně upozorněni na řádné plnění povinností při práci v KP. Kontrolnímu pracovníkovi byla ve stanoveném termínu zaslána písemná zpráva. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu čistíren důlních vod a dekontaminačních stanic a vypouštění vod. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu technologického celku odkaliště. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu deponie radioaktivního materiálu (rudné plato) a odvalu na š. č. 3 a objektu SO 302. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu technologického celku odkaliště. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při uvolňování radionuklidů do vod. Závěr kontroly: Bez závad. KHS Liberec Strana 78 (celkem 149)

79 Předmět kontroly: Kontrola podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve spojení se zákonem č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií, se zaměřením na pracoviště stáčírny kyselin, sklad uranového koncentrátu a nakládání s pitnou vodou. Závěr kontroly: Bez závad. ČIŽP OI Liberec, KÚLK, HZS LK, OBÚ Li, Policie ČR Předmět kontroly: Integrovaná inspekce zaměřená na dodržování zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií. Kontrolováno bylo plnění povinností provozovatele objektu zařazeného do skupiny B dle zákona. Závěr kontroly: Z kontroly nevyplynuly zvláštní povinnosti nad rámec povinných úkonů a opatření, než které jsou běžně vykonávány. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola provádění monitorování podle programu monitorování. Závěr kontroly: Bez závad Uložené pokuty V roce 2013 nebyla organizaci vodoprávními orgány ani ČIŽP uložena žádná pokuta. 1.8 Shrnutí Na základě údajů uvedených ve zprávě lze konstatovat, že podmínky stanovené ve vodoprávních rozhodnutích pro nakládání s povrchovými, podzemními, důlními vodami a zbytkovými technologickými roztoky po chemické těžbě uranu jsou plněny. V roce 2013 nedošlo v lokalitě působnosti DIAMO, s. p., o. z. TÚU k ohrožení jakosti povrchových vod toku Ralský potok, Luční strouha a Ploučnice. Překročení přípustných hodnot na některých provozovaných zařízení vyhovovalo počtu nevyhovujících vzorků dle přílohy č. 5 k nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. V roce 2013 byly zaplaceny poplatky za skutečný odběr podzemní vody v celkové výši ,- Kč, z toho za odběr pitné vody ,- Kč a za odběr vody pro ostaní užití ,- Kč. Za rok 2013 nebyly placeny poplatky za vypouštění odpadních vod. Na základě 5 zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích, v platném znění, a 5 a 6 prováděcí vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 428/2001 Sb., byla aktualizována majetková a provozní evidence vodovodů a kanalizací v majetku DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem. Vybrané údaje byly předány v zákonem stanoveném termínu MěÚ v České Lípě. Činnost na odkališti je v současné době řízena v souladu s Technickým a sociálním projektem likvidace uranového průmyslu, aktualizace č. 3 pro období let o. z. TÚU Stráž pod Ralskem, podle platných provozních předpisů, aktualizovaného programu TBD a platných vodoprávních rozhodnutí dozorujícího orgánu OŽP MěÚ Česká Lípa a KÚ Libereckého kraje. V tabulce č je uvedeno celkové znečištění vypuštěné z o. z. TÚU odpadními a povrchovými vodami. Strana 79 (celkem 149)

80 V tabulce č je uvedeno celkové znečištění vypuštěné z o. z. TÚU důlními a povrchovými vodami. V tabulce č jsou uvedeny druhy a vypuštěné množství vod z o. z. TÚU v roce Tabulka č : Vody vypuštěné z o. z. TÚU v roce 2013 Druhy vod vypuštěné množství [m 3.rok -1 ] Profil Odpadní ** důlní průsakové* drenážní haldové odkalištní ČOV-CHÚ ČOV-ZDM ČOV-odkal ČOV-VP NS-CHÚ RN-CHÚ RN-ZDM DN-CDS ** DN-VP ** SED J-ML PV-VS SLKR-VS BaF-VS ODK-VS *** RP+OJ3-ZP * JPSV-P Celkem * před vypouštěním důlních vod profilem PV-VS jsou do retenčních nádrží Pustý vypouštěny povrchové vody z rudného plata a odvalu j. č. 3 (RP+OJ3-ZP; m 3 vod vypuštěných v roce 2013) ** z DN CDS, DN VP 7, RN ZDM se jedná o vody povrchové dle platných vodoprávních rozhodnutí ***na ODK-VS se jedná o vody ze zbytku Sedlického rybníka a z laguny č. 6 a 8 Strana 80 (celkem 149)

81 2 Hydrogeologie Za kalendářní rok 2013 byla kapitola hydrogeologie zpracována z údajů uvedených v roční zprávě Zpráva o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků za rok Vzhledem k tomu, že četnost Zprávy o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí je stejná jako četnost Zprávy o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků a zpráva je předávána i stejným organizacím, jsou dále v textu uvedeny hlavně odlišnosti od Zprávy o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků a jednotlivé kapitoly se odkazují na Zprávu o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků za rok 2013 (viz přiložené CD). V textu zprávy jsou dále používány 4 termíny pro jednotlivé druhy roztoků a vod, které vycházejí z Výkladu MZe, odbor vodohospodářské politiky, č. j / ze dne a rozhodnutí ČBÚ, které je součástí výkladu MZe. Jedná se o termíny: zbytkové technologické roztoky po chemické těžbě uranu, důlní vody, povrchové a podzemní vody. Výklad těchto termínů je proveden v kapitole Pojmy, zkratky a definice. Názvy kapitol a neodpovídají osnově uvedené v ŘP-sp-201. Problematika hydrogeologie na DIAMO, s. p., o. z. TÚU je specifická a názvosloví vychází z posledních rozhodnutí a výkladů orgánů státní správy. 2.1 Charakteristika hydrogeologických a hydrologických poměrů Ložiska uranové rudy se nachází v severních Čechách, v Libereckém kraji, v okrese Česká Lípa, mezi městy Mimoň a Křižany, v širším okolí města Stráž pod Ralskem. Uranové zrudnění je vyvinuto na bázi zvodněných cenomanských pískovců. Těžba uranu začala v širším okolí Stráže pod Ralskem na přelomu 60. a 70. let na třech ložiscích, z původně 8 objevených a prozkoumaných. Metodou hlubinného dobývání byla uranová ruda těžena na ložisku Hamr pod Ralskem (Důl Hamr I) a ložisku Břevniště pod Ralskem (Důl Křižany I). Na ložisku Stráž pod Ralskem (Důl chemické těžby) a části ložiska Hamr pod Ralskem (vyluhovací pole VP 5 a VP 6) byla použita metoda podzemního loužení in situ pomocí zředěné kyseliny sírové. Všech 8 objevených a prozkoumaných ložisek se nachází ve strážském bloku. V tlusteckém bloku se nachází odkaliště, které sloužilo jako konečná deponie pro ukládání kalů produkovaných v procesu hydrometalurgického přepracování uranových rud z hlubinné těžby. Za oblast strážského bloku se označuje část severní okrajové partie České křídové pánve na ploše 194 km 2, která má na SV tektonický styk s krystalinikem (lužická porucha) a z dalších tří stran je tektonicky vymezena v rámci svrchnokřídových sedimentů - na SZ pásmem strážského zlomu, na JV pásmem žilných neovulkanitů Čertových zdí a na JZ tvoří hranici hradčanský zlom, který byl zjištěn pouze v podloží křídy. Vlastní geologickou stavbu strážského bloku lze vymezit dvěma strukturními patry. Spodní patro je tvořeno předkřídovým fundamentem (krystalinikum) a svrchní patro svrchnokřídovými sedimenty souvrství cenomanu a turonu o celkové mocnosti m. Z hlediska aktuální hydrogeologické rajonizace zasahuje strážský blok do hydrogeologických rajonů Křída Horní Ploučnice, Jizerská křída pravobřežní (rajony základní vrstvy v sedimentech svrchní křídy) a Bazální křídový kolektor od Hamru po Labe (rajon bazální - hlubinné vrstvy v sedimentech svrchní křídy). Ve strážském bloku se vydělují dva základní hydrogeologické kolektory s převažující průlinovou propustností, ve kterých se realizuje prakticky veškerý oběh a akumulace podzemních vod. Těmito kolektory jsou souvrství středního turonu (kvádrové pískovce, slínito-prachovité Strana 81 (celkem 149)

82 pískovce) a cenomanu (fukoidové pískovce, rozpadavé pískovce). Kolektory jsou odděleny souvrstvím spodního turonu (písčité prachovce, prachovce, slínovce, kalové vápence), které představuje izolátor. Spodnoturonský izolátor je přibližně m mocný, ale je porušen tektonikou, tělesy neovulkanických hornin a velkým počtem vrtů a je dnes proto označován jako poloizolátor. Tlustecký blok je dílčí křídovou krou pokleslou kulisovitě podél pásma strážského zlomu oproti sousednímu strážskému bloku až o 600 m. Křídová sedimentace je reprezentována souvrstvím cenomanu, spodního turonu, středního turonu a svrchního turonu až coniaku o celkové mocnosti okolo 650 m. V tlusteckém bloku se vydělují tři základní hydrogeologické kolektory s převažující průlinovou propustností, ve kterých se realizuje prakticky veškerý oběh a akumulace podzemních vod. Těmito kolektory jsou souvrství coniaku (pískovce), souvrství středního turonu (kvádrové pískovce, slínito-prachovité pískovce) a souvrství cenomanu (fukoidové pískovce, rozpadavé pískovce). Coniacký a turonský kolektor jsou od sebe odděleny souvrstvím svrchního turonu a coniaku (jílovce a prachovce), které tvoří izolátor. Turonský a cenomanský kolektor jsou od sebe odděleny souvrstvím spodního turonu (písčité prachovce, prachovce, slínovce, kalové vápence), které představuje izolátor (poloizolátor). Zájmové území hydrologicky náleží do oblasti povodí Ohře a Dolního Labe, povodí Ploučnice s číslem hydrologického pořadí Správcem povodí toku Ploučnice je Povodí Ohře, státní podnik. Ploučnice pramení na jihozápadním svahu Ještědu v nadmořské výšce 654 m n. m. a ústí zprava do Labe v Děčíně v nadmořské výšce 122 m n. m. Plocha povodí je 1193,9 km 2 a délka toku je 106,2 km. Průměrný průtok u ústí je 8,60 m 3.s -1, v České Lípě 4,89 m 3.s -1, v Mimoni 2,06 m 3.s -1 a ve Stráži pod Ralskem 1,07 m 3.s -1. Dle přílohy č. 1 k vyhlášce č. 470/2001 Sb., v platném znění, je Ploučnice významným vodním tokem v celé délce svého toku. Tok je z velké části přirozeného charakteru, s meandrujícími úseky v široké zachovalé nivě, zejména mezi Mimoní a Českou Lípou. Od Stráže pod Ralskem po Mimoň je tok regulován v souvislosti s bývalou těžbou uranu. Do toku Ploučnice je z levé strany na rozhraní vyluhovacích polí VP13A, 13B a VP17 napojen obtokový kanál, který slouží k odvádění vyčištěných důlních vod do Ploučnice. Voda z obtokového kanálu zvyšuje průtok Ploučnice přibližně o jednu desetinu. 2.2 Monitorovací systémy Měření piezometrické úrovně ZTR, důlní a podzemní vody a měření hladiny podzemní vody a ZTR na o. z. TÚU ve strážském a tlusteckém bloku je prováděno ručně nebo automaticky. Ruční měření je prováděno pásmem GU, automatické měření zajišťují stanice NOEL, NOEL- ALA a DataCon. Měření z automatických stanic dokáže vzhledem ke své četnosti měření zachytit podrobný vývoj hladiny a v oblastech s velkou dynamikou změn hladiny, jako např. na vyluhovacích polích, je jediným měřením schopným zaznamenat skutečný stav hladiny v jeden časový okamžik. Vzorkování ZTR, důlních a podzemních vod ve vrtech se provádí dynamickým odběrem airliftem, čerpadlem Grundfos MP1 a čerpadlem Calpeda 4SDF Při zakleslých hladinách pak statickým odběrem pomocí odběrného válce. U vrtů zapojených trvale do čerpání, prostým odběrem do vzorkovnice. Vzorkování povrchových odběrných míst se provádí prostým odběrem do vzorkovnice. Měrné profily pro hydrologický monitoring jsou vybaveny vodočtem a nebo dataloggerem (obecně jakákoliv automatická stanice pro měření výšky hladiny ve vodním toku se záznamem). Strana 82 (celkem 149)

83 Hlavní činností DIAMO, s. p., o. z. TÚU je sanace následků po bývalé těžbě uranu v severních Čechách, zejména sanace po chemické těžbě uranu na ložisku Stráž pod Ralskem. Při chemické těžbě uranu v cenomanském kolektoru došlo sekundárně i ke kontaminaci nadložního turonského kolektoru, který je v širší oblasti zdrojem kvalitní pitné vody. Hydrogeologický a hydrologický monitoring je zaměřen na zjišťování současného stavu kontaminace v cenomanském, turonském i coniackém kolektoru. Výsledky monitoringu jsou dále využívány pro optimalizaci sanačních postupů. Monitoring horninového prostředí je prováděn na základě plánu monitoringu v souladu s rozhodnutím OBÚ č.j Šk/03 ze dne a rozhodnutími OBÚ č. j. SBS 18624/2011/03 a č. j. SBS 18621/2011/03 ze dne Monitoring ZTR, důlních a podzemních vod Základní síť pro monitoring hladinových poměrů pro rok 2013 ve strážském a tlusteckém bloku obsahovala 656 vrtů. Tabulka č : Monitoring hladinových poměrů ve strážském bloku v roce 2013 počet měřených vrtů kolektor ruční měření automatické stanice celkem cenoman turon strážský blok celkem 575 Tabulka č : Monitoring hladinových poměrů v tlusteckém bloku v roce 2013 kolektor počet měřených vrtů ruční měření automatické stanice celkem cenoman turon coniak tlustecký blok celkem 81 Poznámka: V oblasti bývalé chemické úpravny byl monitoring coniacké zvodně rozšířen o vrty typu CHU-HV odvrtané v rámci analýzy rizik území zasažených hlubinnou těžbou uranu - areál chemické úpravny. Seznam vrtů a četnost měření jsou uváděny ve čtvrtletních plánech. Základní síť pro monitoring kvality ZTR, důlních a podzemních vod ve strážském a tlusteckém bloku obsahovala 394 vrtů. Sledování kvality ZTR a podzemních vod turonského zvodněného kolektoru uvnitř plochy VP a cenomanského a turonského zvodněného kolektoru mimo kontury vyluhovacích polí se provádělo odběry vzorků vod prostřednictvím čerpacích a pozorovacích hydrogeologických vrtů. Sledování kvality ZTR cenomanského zvodněného kolektoru a účinnosti sanačních technolo- Strana 83 (celkem 149)

84 gií uvnitř plochy VP se provádělo odběry vzorků vod z technologických a pozorovacích hydrogeologických vrtů. Sledování kvality důlních vod v prostoru bývalých dolů hlubinné těžby se provádělo odběry vzorků vod z určených technických vrtů. Tabulka č : Pravidelné vzorkování ZTR, důlních a podzemních vod ve strážském bloku v roce 2013 kolektor počet vrtů cenoman 211 turon 152 celkem 363 Sledování kvality podzemních vod v tlusteckém bloku v okolí odkaliště a na odkališti se provádělo odběry vzorků vod z vrtů. Tabulka č : Pravidelné vzorkování podzemních vod v tlusteckém bloku v roce 2013 kolektor počet vrtů coniak 31 Poznámka: Vzorkování podzemní vody turonské a cenomanské zvodně se provádí 1x za 4 roky. Poslední vzorkování proběhlo v roce 2011, další vzorkování proběhne v roce Seznam vrtů, četnost vzorkování, rozsah chemických analýz a potřebný objem odebraného vzorku jsou uváděny ve čtvrtletních plánech Monitoring povrchových vod Sledování kvality povrchových vod v tlusteckém bloku v okolí odkaliště a na odkališti se provádělo odběry vzorků vod na povrchových odběrných místech. Tabulka č : Pravidelné vzorkování povrchových vod v tlusteckém bloku v roce 2013 místo počet povrchových odběrných míst povrch 17 Seznam povrchových odběrných míst, četnost vzorkování, rozsah chemických analýz a potřebný objem odebraného vzorku jsou uváděny ve čtvrtletních plánech. Pro hydrologický rok 2013 zajišťovala pro DIAMO, s. p., o. z. TÚU hydrologická měření a jejich vyhodnocení firma Aquatest, a. s. Pro potřeby hydrologického monitoringu zajišťuje o. z. TÚU měření režimních stavů na 6 vodoměrných stanicích. Strana 84 (celkem 149)

85 Tabulka č : Monitoring povrchových toků v hydrologickém roce 2013 Profil č. vodní tok obec vybavení vlastník vybavení četnost měření / měření provádí Dubnický potok Panenský potok Ploužnický potok Hradčanský potok Robečský (Okenský) potok Břehyňský potok Robečský potok Stráž pod Ralskem Pertoltice vodočet Aquatest, a. s. měření 1x za den / o. z. TÚU datalogger Povodí Ohře, s. p. Hvězdov vodočet Aquatest, a. s. Hradčany datalogger Aquatest, a. s. Doksy vodočet Karel Kliner VZ Břehyně vodočet Karel Kliner VZ Staré Splavy 8 Ploučnice Osečná 9 Ploučnice Mimoň vodočet datalogger datalogger 10 Ploučnice Chrastná vodočet 11 11* 12 Hamerská strouha Hamerská strouha Svébořický potok Břevniště DH I (CDS) Hvězdov vodočet vodočet datalogger Karel Kliner VZ Obec Osečná DIAMO, s. p., o. z. TÚU DIAMO, s. p., o. z. TÚU DIAMO, s. p., o. z. TÚU DIAMO, s. p., o. z. TÚU DIAMO, s. p., o. z. TÚU měření 1x za 10 minut / Povodí Ohře, s. p. měření 1x za den / Aquatest, a. s. měření 1x za 20 minut / Aquatest, a. s. měření 1x za den / Aquatest, a. s. měření 1x za den / Aquatest, a. s. měření 1x za den / Aquatest, a. s. měření 1x za 20 minut / Obec Osečná měření 1x za hodinu / o. z. TÚU měření 1x za den / o. z. TÚU měření 1x za den / o. z. TÚU měření 1x za den / o. z. TÚU měření 1x za hodinu / o. z. TÚU Poznámka: datalogger - obecně jakákoliv automatická stanice pro měření výšky hladiny ve vodním toku se záznamem. Oddělení geologické shromažďovalo všechna data naměřená pracovníky o. z. TÚU na 6 vodoměrných stanicích (měření režimních stavů) a údaje o vypouštění do vodoteče (ze SLKR I, z odkaliště a z NDS 6) potřebné pro vyhodnocení hydrologického roku Výsledky monitoringu ZTR, důlní a podzemní vody Při porovnání piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody v cenomanské zvodni z prosince 2013 a z prosince 2012 jsou nejvýraznější změny v oblasti DH I a VP. Vyjma oblasti VP DCHT a SV oblasti strážského bloku u lužické poruchy došlo na většině plochy strážského bloku ke Strana 85 (celkem 149)

86 vzestupu piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody až o 7 m (největší vzestup je v oblasti DH I). Na VP DCHT došlo k poklesu piezometrické úrovně ZTR až o 7 m. Na konci první poloviny roku 2012 byla dostavěna nová technologická stanice NDS 10 a v červenci 2012 byla stanice NDS 10 uvedena do zkušebního provozu. V červenci 2013 pak byla technologická stanice NDS 10 uvedena do trvalého provozu. Provoz technologií NDS ML a NDS 10 se projevuje zvýšenou podbilancí na VP, poklesem piezometrické úrovně ZTR. V květnu 2013 bylo dosaženo na VP vůbec největší podbilance a to l.min -1. Změny piezometrické úrovně ZTR na VP jsou způsobeny hlavně režimem sanačních technologií. Pokračuje zatápění DH I započaté v dubnu Na DH I, v centru zatápěné depresní kotliny DH I u strážského zlomu, byla v prosinci 2013 hladina (volná hladina) podzemní vody v cenomanské zvodni cca 237 m n. m. Rychlost proudění ZTR a podzemní vody na DH I a okolí byla 0,1 až 0,4 m.den -1. Na severních dobývacích blocích DH I a dále na S a SV ke strážskému zlomu hladina podzemní vody v cenomanské zvodni ještě nenastoupala ke stropu fukoidových pískovců (stropu cenomanského kolektoru). Vzestup piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody je v jednotlivých partiích DH I a okolí nerovnoměrný, projevuje se zde vliv anizotropie horninového prostředí a tektonického postižení území. Postupně docházelo na vrtech ke zpomalování vzestupu piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody, což je přirozený a očekávaný jev. Vtláčení ZTR (alkalického slivu) z technologií NDS ML a NDS 10 do vrtů V-5 a HSCC-47 urychluje nástup piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody na většině HG vrtů vybraných pro sledování zatápění DH I. V roce 2013 bylo do vrtu V-5 vtlačeno m 3 (3,39 m 3.min -1 ) ZTR (alkalického slivu) z technologií NDS ML a NDS 10. Celkem bylo od roku 2009 do konce roku 2013 do vrtu V-5 vtlačeno m 3 ZTR (alkalického slivu) z technologií NDS ML a NDS 10. Maximální naměřený vzestup piezometrické úrovně ZTR od začátku vtláčení byl 65 m. Volná hladina podzemní vody turonské zvodně byla v okolí vrtu V-5 minimálně o 20 m výš než výtlačná úroveň cenomanské zvodně. Do vrtu HSCC-47 bylo v roce 2013 vtlačeno m 3 (1,36 m 3.min -1 ) ZTR (alkalického slivu) z technologií NDS ML a NDS 10. Celkem bylo od roku 2012 do konce roku 2013 do vrtu HSCC- 47 vtlačeno m 3 ZTR (alkalického slivu) z technologií NDS ML a NDS 10. Maximální naměřený vzestup piezometrické úrovně ZTR od začátku vtláčení byl 73,5 m. Volná hladina podzemní vody turonské zvodně byla v okolí vrtu HSCC-47 minimálně o 7 m výš než výtlačná úroveň cenomanské zvodně. Změny piezometrické úrovně ZTR na VP jsou vlivem technologických zásahů (čerpání až ze 61 vrtů a vtláčení až do 275 vrtů, max. počty provozovaných vrtů v roce 2013) velmi dynamické. Piezometrická úroveň ZTR kolísá během týdne při změně režimu čerpání a vtláčení lokálně až o několik metrů. Na většině vyluhovacích polí byla piezometrická úroveň ZTR v cenomanské zvodni v prosinci 2013 v rozmezí 225 až 240 m n. m. Rychlost proudění ZTR na VP byla 0,1 až 0,3 m.den -1, směrem na DH I byla rychlost proudění ZTR a podzemní vody 0,1 až 0,4 m.den -1. Současný převažující směr proudění ZTR a podzemní vody je do centra zatápěné depresní kotliny na DH I u strážského zlomu a do centra hydraulické deprese vzniklé čerpáním ZTR v rámci sanace na VP DCHT. Dosažená průměrná bilance vod v cenomanském kolektoru celého strážského bloku se v porovnání s rokem 2012 zvýšila o 1,06 m 3.min -1 a činila 3,01 m 3.min -1. Na provozovaných VP celkově převažovalo čerpání ZTR nad vtláčením a tím byla na VP udržována podbilance v cenomanském zvodněném kolektoru za rok l.min -1 neboli Strana 86 (celkem 149)

87 m 3.rok -1 (v porovnání s rokem 2012 se podbilance na VP zvýšila o l.min -1 neboli m 3.rok -1 ). Na obrázku č jsou hydroizopiezy cenomanské zvodně ve strážském bloku v prosinci 2013 a na obrázku č je zobrazen rozdíl piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody cenomanské zvodně ve strážském bloku mezi prosincem 2013 a prosincem Hydroizohypsy turonské zvodně ve strážském bloku v prosinci 2013 jsou znázorněny na obrázku č Rok 2013 byl srážkově průměrný mm (údaje jsou ze srážkoměrné stanice umístěné na odkališti). Průměrné srážky za roky jsou pro srážkoměrnou stanici ČHMÚ ve Stráži pod Ralskem 763 mm. Regionálně došlo mezi prosincem 2012 a prosincem 2013 na severní polovině strážského bloku k vzestupu hladiny podzemní vody až o 1,2 m (maximum u lužické poruchy) a v jižní polovině strážského bloku spíše k poklesu hladiny podzemní vody a ZTR až o 2,3 m (maximum na VP). Tyto změny hladiny podzemní vody a ZTR jsou způsobeny hlavně klimatickými jevy, lokálně pak odběry z vodních zdrojů hromadného a individuálního zásobování. Největší změny turonské hladiny jsou na VP, kde je hladina ZTR a podzemní vody ovlivněna režimem čerpání ZTR, podzemních a důlních vod. Strana 87 (celkem 149)

88 Zpráva o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2013 Obrázek č : Hydroizopiezy cenomanské zvodně ve strážském bloku v prosinci 2013 Strana 88 (celkem 149)

89 Obrázek č : Rozdíl piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody cenomanské zvodně ve strážském bloku mezi 12/2013 a 12/2012 Strana 89 (celkem 149)

90 Obrázek č : Hydroizohypsy turonské zvodně ve strážském bloku v prosinci 2013 Strana 90 (celkem 149)

91 Na většině vyluhovacích polí je rozdíl v hladinových poměrech mezi turonskou a cenomanskou zvodní v rozmezí m, nižší rozdíl v hladinových poměrech obou zvodní, v rozmezí m je na jižních a jihovýchodních VP a v rozmezí m na polích VP26 a VP 8B. Volná hladina podzemní vody a ZTR turonské zvodně je v ploše VP a DH I minimálně o 48 m výš než výtlačná úroveň cenomanské zvodně, čímž je v současné době zabráněno přetoku ZTR z cenomanské zvodně do turonské zvodně. Největší rozdíl v hladinových poměrech obou zvodní je v ploše dobývacích bloků DH I a směrem k S a SV a to v rozmezí 60 až 90 m. Nejnižší rozdíl v hladinových poměrech obou zvodní v hranici 80 mg.l -1 síranů v cenomanské zvodni (ZTR se nacházejí uvnitř oblasti vymezené touto izolinií) je pod 45 m. Pasivní ochrana turonské zvodně je dodržována i při odstávkách technologických celků. V blízkosti prostoru DH I docházelo ve vrtu STPC-120 od roku 2008, kdy byl opět zařazen do vzorkování, k postupnému nárůstu koncentrace SO 4 v souvislosti s pohybem roztoků v důsledku zatápění DH I. V roce 2012 se situace v okolí vrtu stabilizovala a po mírném nárůstu se v roce 2013 pohybovala kolem průměrné hodnoty. Prudký nárůst koncentrace ve vrtu BAPC- 59 měl úzkou souvislost s jeho technickým stavem. V roce 2012 se vrt po několika předchozích pokusech podařilo zprůchodnit a důkladně pročištit. Zjištěná koncentrace SO 4 kolem hodnoty mg.l -1 odpovídala situaci na okolních vrtech. V roce 2013 došlo v tomto vrtu k mírnému nárustu koncentrace SO 4 k hodnotě kolem mg.l -1. Ve vrtu HSPC-5 došlo začátkem roku 2013 k nárustu koncentrace SO 4 k hodnotě mg.l -1, poté koncentrace SO 4 opět mírně klesaly. Naopak ve 100 m vzdáleném vrtu HSPC-6 dochází od roku 2012 k pozvolnému růst koncentrace SO 4 až k současné hodnotě mg.l -1. Vývoj v těchto vrtech souvisí s pohybem roztoků v důsledku zatápění DH I a má úzkou vazbu na vtláčení alkalických ZTR do vrtu V-5. U vrtů v blízkosti severní části HB Stráž dochází k velkým výkyvům v koncentraci SO 4 související se změnami vtláčení do této části HB Stráž. Toto kolísání se projevilo i v roce 2013 ve vrtech STPC-12 a STPC-218. Proti střední části HB Stráž dochází na vrtech rovněž k značným výkyvům v koncentraci SO 4 souvisejících se změnami vtláčení do této části HB Stráž. V roce 2013 došlo k mírnému nárůstu koncentrace SO 4 ve vrtech STPC-50, STPC-64, STPC-67 a STPC-190. V dlouhodobém měřítku je však koncentrace SO 4 v těchto vrtech stabilní. Ve vrtu STPC-16 došlo v letech 2002 až 2008 k poklesu koncentrací SO 4 a poté se situace stabilizovala. Nárůst zaznamenaný od roku 2011 v tomto vrtu a v sousedním vrtu STPC-217 souvisí s očekávaným pohybem roztoků směrem k severněji posunuté hydraulické depresi Dolu Hamr I. Vývoj koncentrací SO 4 ve vrtu STPC-16 se i přes mírný nárůst na začátku roku 2013 stabilizoval kolem hodnoty mg.l -1. Koncentrace SO 4 ve vrtu STPC-217 se k této hodnotě postupně přibližuje. V prostoru bývalého VP 6 došlo v roce 2013 ve vrtu VP k prudkému nárůstu koncentrace SO 4 až k hodnotám mg.l -1. Nárůst souvisí s pohybem více kontaminovaných roztoků z jižní části pole VP 6 (koncentrace SO 4 v okolí vrtu VP se pohybují kolem mg.l - 1 ) směrem k zatápěné depresní kotlině DH I. Hydrochemické změny v severovýchodní části plochy rozptylu souvisejí s pohybem roztoků v důsledku zatápění Dolu Hamr I, se změnami vtláčení do severní a střední části HB Stráž a s vtláčením alkalických ZTR do předpolí DH I. Změny v koncentracích ve vrtech v této oblasti lze, vzhledem ke směru proudění, očekávat i v dalších letech. Růst koncentrací ve většině vrtů v této oblasti nepředstavuje v současné době vážný problém. Po zaplnění hydraulické deprese v okolí DH I dojde ke změně směru proudění a dříve uniklé ZTR se budou postupně vracet směrem do centra sanované oblasti na VP. Strana 91 (celkem 149)

92 V jihovýchodní části plochy rozptylu v prostoru poblíž HB Stráž dochází ve vrtu STPC-209 od začátku roku 2010 k postupnému nárůstu koncentrací SO 4. Tento růst pokračoval i v roce 2013 až k hodnotě mg.l -1 SO 4. Podobný, ale méně výrazný růst koncentrace SO 4 je zaznamenán i ve vrtu STPC-187, kde růst započal o něco později až začátkem roku 2011 a kde koncentrace SO 4 dosáhla v první polovině roku 2013 hodnot až mg.l -1. Na nejbližším vrtu STPC-219, kde v minulých letech docházelo rovněž k růstu koncentrace SO 4 se v roce 2013 situace stabilizovala. Změny v tomto prostoru v blízkosti HB Stráž jsou odezvou pohybu roztoků ve velkém prostoru s řídkou monitorovací sítí a citlivě se zpožděním reagují na změny v hydraulické situaci. Z tohoto důvodu byla v roce 2013 monitorovací síť rozšířena o vrty R-4 a STPC-188. Ve střední části jihovýchodního prostoru ve vrtu STPC-216 docházelo od roku 1996 k postupnému nárůstu koncentrace SO 4 až na hodnotu mg.l -1 zaznamenanou v roce Obdobný růst koncentrace byl zaznamenán i v sousedních vrtech STPC-207 a STPC-221. Maximum koncentrace SO 4 ve vrtu STPC-207 dosáhlo hodnoty mg.l -1. Maximum koncentrace SO 4 ve vrtu STPC-221 pak bylo mg.l -1. V roce 2011 se situace ve všech těchto vrtech stabilizovala. Od roku 2012 pak dochází ve vrtech STPC-216 a STPC-221 k pozvolnému poklesu koncentrace SO 4. Hydrochemické změny v celém jihovýchodním prostoru plochy rozptylu souvisejí s prostorovým pohybem roztoků v důsledku zatápění Dolu Hamr I, se změnami vtláčení do HB Svébořice, s režimem na přilehlých jihovýchodních a jižních okrajových polích a režimem čerpání ze sanačních vrtů STCC v jihovýchodní oblasti rozptylu. Kromě výše uvedených změn v okolí vrtů STPC-187 a STPC-209 je hydrochemická situace v jihovýchodní části plochy rozptylu stabilní. V jižní části rozptylu oblasti jsou kromě vrtů STCC-20, STPC-27, STPC-80, STPC-81, STPC-186, STPC-206 a STPC-212 již v ostatních sledovaných vrtech pórové roztoky kvalitou obdobné původní vrstevní vodě a situace je v nich dlouhodobě stabilní i přes nevýznamný nárůst koncentrace SO 4 ve vrtech STPC-99, STPC-101 a STPC-124. Jižně od sanačních čerpacích vrtů STCC-17, STCC-18 a STCC-19 došlo ve vrtu STPC-206 od poloviny roku 2006 do začátku roku 2008 k nárůstu obsahu SO 4. Po poklesu koncentrace SO 4 koncem roku 2010 došlo v dubnu 2011 k dalšímu nárůstu koncentrace SO 4, poté se situace stabilizovala. Po déle trvající technologické odstávce v dubnu 2012 koncentrace SO 4 opět začaly stoupat až k současné hodnotě mg.l -1. V nejbližším monitorovacím vrtu STPC-207 k růstu koncentrací SO 4 nedošlo. Hydrochemické změny v jižní části plochy rozptylu souvisejí s prouděním ZTR a podzemní vody z prostoru mezi HB Svébořice a jižní konturou VP severovýchodním směrem do zatápěné deprese DH I. Vývoj na vrtech citlivě reaguje na každou drobnou změnu hydraulické situace v blízkém okolí. Ve vrtech A a STPC-121 se situace stabilizovala, i v roce 2013 pokračoval v obou vrtech pokles koncentrace SO 4. Výsledky analýz získané v těchto vrtech před rokem 2011 letech je třeba brát s určitou rezervou, protože vlastní odběr vzorků probíhal na hranici technických možností (problematické čerpání vzorků kvůli zakleslé piezometrické úrovni ZTR). V roce 2013 došlo k nárůstu koncentrace ve vrtu STPC-72 až k hodnotám mg.l -1 SO 4. Nárůst souvisí s režimem čerpání na nejbližších polích VP15 a VP16. V nejbližším pozorovacím vrtu A k růstu koncentrace SO 4 nedošlo (situace se zde naopak zlepšuje). Exponovanou částí severozápadní oblasti rozptylu je pole VP26, jehož západní polovina se nachází v OPVZ Mimoň. Na tomto poli existuje velký koncentrační spád na malé vzdálenosti. Stačí i malá změna v režimu čerpání a vtláčení a v některých vrtech může docházet v krátké Strana 92 (celkem 149)

93 době k výrazným koncentračním změnám. V roce 2013 k nárůstu koncentrace SO 4 ve vrtu STPC-131. Tento nárůst souvisí se zpožděnou reakcí na déle trvající odstávku v roce U ostatních vrtů v této oblasti k růstu koncentrace SO 4 nedošlo. Celá severní oblast, tj. oblast severně od VP26, 25B, 24, 23, 17 a 13B přiléhající ke strážskému zlomu, má velmi těsný vztah k vývoji ve vnitřní ploše VP. Ve vrtu STPC-223 se od roku 2005 hodnota koncentrace SO 4 s většími výkyvy pohybovala kolem mg.l -1. Po stabilizaci situace v tomto vrtu v roce 2012 došlo v roce 2013 k nárustu koncentrace SO 4 až k hodnotě mg.l -1 v polovině roku Ke konci roku koncentrace mírně poklesla k hodnotě mg.l -1. Vrt je umístěn v oblasti, kde je vlivem sanačního čerpání nízká piezometrická úroveň ZTR. Podobně jako v případě oblasti DH I, dochází i zde k posunu hydraulické deprese, vytvořené sanačním čerpáním, směrem od středu VP ke strážskému zlomu, který tvoří nepropusnou linii bez možnosti přítoku. Změny v koncentraci v tomto vrtu mají úzkou souvislost s režimem na blízkých polích a pohybem koncentrovaných roztoků směrem od severní části HB Stráž. Vzhledem k nedostatečné hustotě monitorovací sítě v této oblasti bude v roce 2014 monitoring rozšířen. Kvalita vod cenomanské zvodně v prostoru zatápěné depresní kotliny na DH I byla v roce 2013 sledována ve vrtech CC-9, BAPC-25, P-6, HSMV-2, HSPC-2 a dále i v nově odvrtaných vrtech HSPC-7 a HSPC-9. Na vrtech P-6 a BAPC-25 se nachází původní vrstevní voda. Východní a jihovýchodní část DH I je postupně zaplňována původní vrstevní vodou. V roce 2013 se koncentrace SO 4 ve vrtu HSMV-2 udržovaly na úrovni 80 mg.l -1. Ve střední části DH I se vyskytují vody ovlivněné předchozí hornickou činností. Ve vrtu HSPC-2 došlo v roce 2012 k poklesu koncentrace SO 4, a to z hodnoty kolem mg.l -1 na úroveň kolem mg.l -1. V roce 2013 se koncentrace SO 4 v tomto vrtu pohybovala na stejné úrovni. V nově odvrtaném vrtu HSPC-9 koncentrace SO 4 oscilovala kolem hodnoty mg.l -1. Západní a jihozápadní část prostoru DH I je pak zasažena ZTR uniklými z DCHT. Ve vrtu CC-9 dochází k postupnému poklesu koncentrace SO 4. Současná hodnota koncentrace SO 4 se pohybuje kolem mg.l -1. V blízkém nově odvrtaném vrtu HSPC-7 se pak koncentrace SO 4 v roce 2013 pohybovala kolem hodnoty mg.l -1. Na rozdíl od předchozích let nebyla již v roce 2013 v oblasti uvnitř VP v žádném vrtu zaznamenána koncentrace SO 4 přesahující hodnotu mg.l -1. Koncentrované ZTR s koncentrací SO 4 v rozmezí až mg.l -1 se i nadále nalézají v oblasti centrálních polí na rozhraní polí VP 7B a VP 8C a dále pak v oblasti pole VP 8E. V oblasti severozápadních polí došlo v roce 2013 k významnému poklesu koncentrace SO 4. Méně koncentrované ZTR s koncentrací SO 4 v rozmezí až mg.l -1 se pak nalézají na polích ve východní, jižní a jihovýchodní části DCHT. V cenomanské zvodni nebyly během roku 2013 zachyceny významné změny kvality ZTR, důlních a podzemních vod, které by vyžadovaly úpravu režimu čerpání a vtláčení, či změny časového či prostorového uspořádání monitoringu. Hydrochemická situace je zde, kromě severovýchodní oblasti, stabilní. Růst koncentrací ve většině vrtů v severovýchodní oblasti však nepředstavuje v současné době vážný problém. Po zaplnění hydraulické deprese v okolí DH I dojde ke změně směru proudění a dříve uniklé ZTR se budou postupně vracet směrem do centra sanované oblasti na VP. Na obrázku č je koncentrace SO 4 v cenomanské zvodni ve 2. pololetí 2013 s vyznačenou hranicí ZTR. Ve vrtu VPCT-605 severovýchodně od pole VP 6 vyvolalo zvýšené čerpání v průběhu let nárůst koncentrace SO 4 z hodnoty 170 mg.l -1 na hodnotu 650 mg.l -1 a ještě výraznější nárůst koncentrace NH 4 + z hodnoty 15 mg.l -1 na hodnotu 190 mg.l -1. Od roku 2008 docházelo na tomto vrtu k poklesu koncentrace SO 4 až k hodnotám 250 mg.l -1 a koncentrace NH 4 + po- Strana 93 (celkem 149)

94 klesla k hodnotě 20 mg.l -1. V polovině roku 2013 bylo v tomto vrtu kvůli jeho špatnému technickému stavu zastaveno sanační čerpání i odběr vzorků. Jako náhrada byl odvrtán již začátkem roku 2013 vrt VPCT-605A, který byl zapojen do čerpání ještě před ukončením čerpání z vrtu VPCT-605 a nedošlo tedy k časové prodlevě mezi spuštěním obou vrtů. Tím byla zachována kontinuita sanačího procesu v tomto prostoru. Ke konce roku 2013 se koncentrace SO 4 ve vrtu VPCT-605A pohybovaly kolem hodnoty 260 mg.l -1 a koncentrace NH 4 + pak kolem hodnoty 30 mg.l -1. ZTR čerpané z obou vrtů vstupují do technologie NDS 6, kde kryjí potřebu technologické vody. Dochází zde k odstraňování iontů NH 4+, což zároveň vede k sanaci ZTR v tomto prostoru. V turonské zvodni v prostoru VP je situace následující. ZTR s koncentrací SO 4 nad 500 mg.l - 1 se nacházejí ve dvou centrech, a to v oblasti na rozhraní polí VP 7B, 10A, 10B a VP14 a v oblasti na rozhraní polí VP 7A, VP13A, VP12D a VP18. ZTR s koncentrací SO 4 mezi 250 až 500 mg.l -1 se nacházejí v širším okolí těchto oblastí na polích VP 7A, 12A, 12B, 12C, 12D, 13A, 18, 4, 7B, 11, 9B, 9A, 10A, 10C, 8D, 8A, a VP 23. ZTR s koncentrací SO 4 nad 50 mg.l -1 se nacházejí téměř v celém prostoru DCHT, kromě západních polí VP25B, VP26, západní části polí VP24, VP22, VP20, VP15 a VP16 a východní části polí VP 8B a VP 8E. Vedle celoplošné kontaminace turonské zvodně existují prostorově ostře ohraničené části turonské zvodně, takzvané čočky. Hodnota koncentrace SO 4 přesahující mg.l -1 je již pouze na čočce VP12B (na této čočce se udržují i vyšší koncentrace NH 4 + přesahující hodnoty mg.l -1 ), hodnota koncentrace SO 4 v rozmezí až mg.l -1 je již pouze na čočkách VP8F9D a VP10C, hodnota koncentrace SO 4 v rozmezí 500 až mg.l -1 je na čočkách VP9A9B, VP 9B-západ a VP 9C. Na těchto čočkách probíhá intenzivní čerpání ZTR. Po technologické odstávce v 1. pololetí roku 2012 došlo k vypnutí airliftového čerpání vrtů čoček VP8F9D, VP9C, VP9A9B, VP10C a VP 9B-západ. V případě čočky VP12B došlo k tomuto vypnutí již koncem roku Kontaminace je v prostoru čoček nyní odstraňována již jen pomocí nově odvrtaných širokoprofilových sanačních vrtů s ponornými čerpadly. Z tohoto důvodu došlo i k úpravám v rozsahu a četnosti monitoringu. V turonské zvodni nebyly během roku 2013 zachyceny významné změny kvality ZTR a podzemních vod, které by vyžadovaly výraznější zásahy do současného režimu sanace. Na obrázku č je koncentrace SO 4 v turonské zvodni ve 2. pololetí Strana 94 (celkem 149)

95 Obrázek č : Koncentrace SO 4 v cenomanské zvodni ve 2. pololetí 2013 s vyznačenou hranicí ZTR Strana 95 (celkem 149)

96 Obrázek č : Koncentrace SO 4 v turonské zvodni ve 2. pololetí 2013 Strana 96 (celkem 149)

97 Obrázek č dokládá hydraulickou situaci svrchní volné coniacké zvodně v okolí odkaliště Stráž v listopadu Při porovnání hladiny podzemní vody z listopadu 2013 a listopadu 2012 došlo na většině vrtů v okolí odkaliště ke vzestupu hladiny podzemní vody. Hladina podzemní vody ve vrtech vykazuje dlouhodobě ustálený stav. Na odkališti, v oblastech s nejvyššími koncentracemi kontaminantů (V a JZ okraje), se hydrochemická situace zlepšila (poklesy koncentrace SO 4 ve vrtech TBPK-12, TBPK-18, TBPK-6), naopak při rozhraní JZ a JV okraje, kolem vrtu TBPK-16 a při rozhraní V a JV okraje kontaminace, kolem vrtu TBPK-14 koncentrace SO 4 nepatrně vzrostla. Nárůst koncentrace byl zaznamenán i ve vrtu TBPK-13. Hydrochemická situace kolem odkaliště je podrobně monitorována, je stabilní a v porovnání s rokem 2012 došlo jen k malým změnám, jak v plošném rozsahu, tak v koncentraci. Podrobnější údaje lze najít ve zprávě Zpráva o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků za rok Strana 97 (celkem 149)

98 Obrázek č : Hydroizohypsy svrchní volné coniacké zvodně v okolí odkaliště Stráž v listopadu 2013 Strana 98 (celkem 149)

99 2.3.2 Povrchové vody Firma Aquatest, a. s. provádí pro DIAMO, s. p., o. z. TÚU pravidelný hydrologický monitoring a jeho vyhodnocení. V tabulce č jsou uvedeny průtoky v 13-ti vodoměrných stanicích. Tabulka č : Průměrné měsíční průtoky vodotečemi v hydrologickém roce 2013 [l.s -1 ] Profil / Měsíc Profil č. XI. XII. I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. Rok Břehyňský potok, Břehyně Dubnický potok, Stráž pod Ralskem Hamerská strouha, Břevniště Hamerská strouha, DH I (CDS) Hradčanský potok, Hradčany Panenský potok, Pertoltice Ploučnice, Osečná Ploučnice, Mimoň Ploučnice, Chrastná Ploužnický potok, Hvězdov Robečský (Okenský) potok, Doksy Robečský potok, Staré Splavy Svébořický potok, Hvězdov ,2 77,9 91,7 90,2 79,2 65,1 64, ,0 69,4 73,2 73,7 96, * ,9 71,9 67,0 77,8 75,3 64,1 84, ,2 53,9 55,5 52,1 73, , , ,1 64,5 65,1 63,5 67,3 55,0 54,0 64,9 50,4 55,4 65,3 78,7 62,9 Poznámka: Sloupec Rok udává roční průměr. Průměrné měsíční průtoky vodotečemi nejsou uváděny pro kalendářní rok 2013, ale pro hydrologický rok 2013, který začíná a končí Údaje jsou převzaty ze zprávy: Charvát P., Pacl A., (2013): Stráž pod Ralskem - TÚU hydrologický monitoring , Závěrečná zpráva Aquatest, a. s. Praha, prosinec Strana 99 (celkem 149)

100 Úzkou souvislost s hydrologickým monitoringem i monitoringem povrchových zvodní mají srážkové úhrny. V tabulce č jsou uvedeny měsíční srážky naměřené na srážkoměrné stanici Odkaliště v roce Tabulka č : Srážky na srážkoměrné stanici Odkaliště v roce 2013 [mm] Stanice / Měsíc I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. Rok Odkaliště 72,5 45,4 23,3 25,5 112,0 141,3 62,5 81,8 67,5 76,1 55,5 20,8 784,2 Poznámka: Údaje jsou převzaty z Bilanční zprávy o pohybu vod v odkališti Z-06-PP-DCHT Hydrochemická situace povrchových vod je uvedena v kapitole 1. Sledování kvality povrchových vod v tlusteckém bloku v okolí odkaliště a na odkališti se provádělo odběry vzorků vod na 17 povrchových odběrných místech, viz tabulka č Výsledky jsou podrobně popsány ve zprávě Zpráva o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků za rok Shrnutí I v roce 2013 pokračovalo zatápění DH I. Na DH I, v centru zatápěné depresní kotliny DH I u strážského zlomu, byla v prosinci 2013 hladina (volná hladina) podzemní vody v cenomanské zvodni cca 237 m n. m. Na severních dobývacích blocích DH I a dále na S a SV ke strážskému zlomu hladina podzemní vody v cenomanské zvodni ještě nenastoupala ke stropu fukoidových pískovců (stropu cenomanského kolektoru). V předpolí dolového pole zatápěného DH I probíhalo vtláčení ZTR (alkalického slivu) z technologií NDS ML a NDS 10 do vrtů V-5 a HSCC-47. V roce 2013 bylo do vrtu V-5 vtlačeno m 3 (3,39 m 3.min -1 ) ZTR a do vrtu HSCC-47 bylo vtlačeno m 3 (1,36 m 3.min -1 ) ZTR. Volná hladina podzemní vody turonské zvodně byla v okolí vrtů V-5 a HSCC-47 výš, než výtlačná úroveň cenomanské zvodně. Vtláčení ZTR (alkalického slivu) z technologií NDS ML a NDS 10 do vrtů V-5 a HSCC-47 urychluje nástup piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody v oblasti DH I. Na většině vyluhovacích polí je rozdíl v hladinových poměrech mezi turonskou a cenomanskou zvodní v rozmezí m. Volná hladina podzemní vody a ZTR turonské zvodně je v ploše VP a DH I minimálně o 48 m výš než výtlačná úroveň cenomanské zvodně, čímž je v současné době zabráněno přetoku ZTR z cenomanské zvodně do turonské zvodně. Nejnižší rozdíl v hladinových poměrech obou zvodní v hranici 80 mg.l -1 síranů v cenomanské zvodni (ZTR se nacházejí uvnitř oblasti vymezené touto izolinií) je pod 45 m. Pasivní ochrana turonské zvodně je dodržována i při odstávkách technologických celků. V cenomanské zvodni nebyly během roku 2013 zachyceny významné změny kvality ZTR, důlních a podzemních vod, které by vyžadovaly úpravu režimu čerpání a vtláčení, či změny časového či prostorového uspořádání monitoringu. Hydrochemická situace je zde stabilní. V turonské zvodni nebyly během roku 2013 zachyceny významné změny kvality ZTR a podzemních vod, které by vyžadovaly výraznější zásahy do současného režimu sanace. Hydrochemická situace kolem odkaliště je podrobně monitorována, je stabilní a v porovnání s rokem 2012 došlo jen k malým změnám, jak v plošném rozsahu, tak v koncentraci. Strana 100 (celkem 149)

101 3 Ovzduší 3.1 Emise ze stacionárních zdrojů Spalovací stacionární zdroje Odštěpný závod TÚU v roce 2013 provozoval tři vyjmenované stacionární spalovací zdroje znečišťování ovzduší. Přehled vyjmenovaných stacionárních spalovacích zdrojů o. z. TÚU provozovaných v roce 2013 je uveden v tabulce č Tabulka č : Přehled vyjmenovaných spalovacích stacionárních zdrojů Poř. č. Zdroj znečištění ovzduší Rok uvedení do provozu Kód zdroje Instalovaný příkon [MW] Účinnost odlučovače [%] Druh paliva Počet kotlů/ agregátů Počet provoz. hodin Sledovaná znečišťující látka 1 výtopna Stráž pod Ralskem ,837 neinstalován ZP NO x, CO 2 olejová výtopna ZBZS ,33 neinstalován LTO NO x, CO 3 záložní zdroj el. energie NDS ML a NDS ,6 neinstalován nafta 2 26 NO x, CO Plnění emisních limitů Plnění emisních limitů spalovacích zdrojů o. z. TÚU provozovaných v roce 2013 je uvedeno v tabulce č V roce 2013 nebyly překročeny žádné emisní limity. Jednorázové autorizované měření emisí bylo provedeno u výtopny Stráž pod Ralskem. Strana 101 (celkem 149)

102 Tabulka č : Plnění emisních limitů Zdroj znečišťování ovzduší Označení kotle (druhu paliva) Hmotnostní koncentrace [mg.m -3 ] NOx CO limit skutečnost limit skutečnost KH1 (ZP) , ,8 výtopna Stráž pod Ralskem KH2 (ZP) , ,9 KH3 (ZP) , ,8 KP 8 (ZP) ,8 KP 16 (ZP) , , Emise a poplatky ze spalovacích stacionárních zdrojů Stanovení emisí a poplatků ze stacionárních spalovacích zdrojů o. z. TÚU v roce 2013 je uvedeno v tabulce č Tabulka č : Přehled emisí a poplatků ze zdrojů Zdroj znečišťování ovzduší Znečišťující látka Poplatek NOX CO Uhrazený * Vypočtený [t] [Kč] [t] [Kč] [Kč] [Kč] výtopna Stráž pod Ralskem 10, ,59 0,0 0, ,0 olejová výtopna ZBZS 0, ,003 0,0 0,0 100,0 záložní zdroj el. energie NDS ML a NDS 10 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Celkem 10, ,593 0,0 0,0 0,0 * skutečná výše poplatku uhrazená v hodnoceném roce za znečišťování ovzduší v roce předchozím V souladu s ustanovením 15 odst. 3 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, se od poplatku osvobozují provozovatele stacionárních zdrojů, pokud výše poplatku za poplatkové období činí méně než ,- Kč. Rozhodnutím Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 44852/2013 ze dne 1. července 2013 byl stanoven poplatek za znečišťování ovzduší za rok 2012 pro provozované spalovací zdroje znečišťování ovzduší o. z. TÚU ve výši 0,- Kč. Postup zjišťování a vykazování emisí CO 2 pro výtopnu Stráž pod Ralskem je dán monitorovacím plánem schváleným rozhodnutím MŽP o povolení k emisím skleníkových plynů a o stanovení podmínek k jejich zjišťování, zveřejňování a vykazování č. j.: CZ /M4 ze dne Za rok 2013 bylo zjištěno, vykázáno a ověřeno způsobem stanoveným v 15 zákona č. 383/2012 Sb tun emisí CO 2, což je o 871 tun méně než v roce předchozím. Rozhodnutím MŽP CZ /Aa ze dne byly pro výtopnu Stráž pod Ralskem přiděleny bezplatné povolenky pro rok 2013 pouze ve výši EUA, tj. o méně, než bylo skutečně zjištěno, vykázáno a ověřeno emisí CO 2. Rozdíl byl řešen nákupem flexibilních emisních kreditů ERU, které byly následně směněny za povolenky EUA. Strana 102 (celkem 149)

103 Tabulka č : Emise CO 2 a bilance povolenek Provozované zařízení : Číslo povolení: Výtopna Stráž pod Ralskem, č. j.: CZ /M4 ze dne Vykázané množství CO2 [t.rok -1 ] Přidělené množství (alokace) Bilance povolenek Vyřazené množství dle výkazu CO2* [t.rok -1 ] Nákup Zůstatek na účtu k * odpovídající vykázanému a ověřenému množství emisí v předchozím roce Nižšího množství emisí CO 2 z výtopny Stráž pod Ralskem v roce 2013 bylo dosaženo změnou paliva z těžkého topného oleje výhradně na zemní plyn. 3.2 Emise z jiných stacionárních zdrojů Jiné stacionární zdroje Odštěpný závod Těžba a úprava uranu v roce 2013 provozoval vysokoteplotní redukci oxidů dusíku (zařízení VROD) vyjmenovaný stacionární zdroj, jehož roční emise oxidů dusíku vyjádřených NO 2 překračuje 5 tun (kód 11.3., příloha č. 2 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší). Provozované zdroje znečišťování ovzduší - vápenné hospodářství NDS 6, sušárna uranového koncentrátu VÚ č. 2, příprava vápenného mléka NDS ML, absorpce amoniaku NDS ML, příprava vápenného mléka NDS 10 a absorpce amoniaku NDS 10 - nejsou vyjmenovanými stacionárními zdroji podle přílohy č. 2 k zákonu č. 201/2012 Sb. Z důvodu trvající konzervace výrobní linky nebyl v roce 2013 provozován zdroj znečišťování ovzduší - přepracování kamence na síran hlinitý. Přehled vyjmenovaných jiných stacionárních zdrojů o. z. TÚU provozovaných v roce 2013 je uveden v tabulce č Tabulka č : Přehled jiných stacionárních zdrojů Poř. č. Zdroj znečištění ovzduší Rok uvedení do provozu Kód zdroje Instalovaný příkon [MW] Instalovaný odlučovač Druh paliva Počet kotlů/ agregátů Počet provoz. hodin Sledovaná znečišťující látka 1 vysokoteplotní redukce oxidů dusíku zařízení (VROD) ,1 výparník a termický odlučovač ZP TZL, SO2, NOx, CO, Cl -, F - Strana 103 (celkem 149)

104 3.2.2 Emise a poplatky z jiných stacionárních zdrojů V roce 2013 bylo provedeno jednorázové autorizované měření emisí u vyjmenovaného stacionárního zdroje znečišťování ovzduší - vysokoteplotní redukce oxidů dusíku (zařízení VROD). Plnění emisních limitů v roce 2013 je uvedeno v tabulce č V roce 2013 nebyly limity překročeny. Rozhodnutím Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 44852/2013 ze dne 1. července 2013 byl stanoven poplatek za znečišťování ovzduší za rok 2012 pro vysokoteplotní redukci oxidů dusíku (zařízení VROD) ve výši 0,- Kč. Strana 104 (celkem 149)

105 Tabulka č : Plnění emisních limitů Zdroj znečišťování ovzduší limit Hmotnostní koncentrace [mg.m -3 ] TZL SO2 NOx CO Cl - F - limit skutečnost limit limit skutečnost limit vysokoteplotní redukce oxidů 200 dusíku (zařízení 0, , , , ,0 10 0,0 VROD) Tabulka č : Přehled emisí a poplatků ze zdrojů limit skutečnost skutečnost skutečnost skutečnost Znečišťující látka Poplatek Zdroj znečištění ovzduší TZL SO2 NOX CO Cl - F - Uhrazený* Vypočtený [t] [Kč] [t] [Kč] [t] [Kč] [t] [Kč] [t] [Kč] [t] [Kč] [Kč] [Kč] vysokoteplotní redukce oxidů dusíku (zařízení VROD) 0, ,06 0 0, , ,0 0 0, Celkem 0, ,06 0 0, , ,0 0 0, * skutečná výše poplatku uhrazená v hodnoceném roce za znečišťování ovzduší v roce předchozím Strana 105 (celkem 149)

106 3.3 Imise Prašný spad Ve strážské oblasti bylo v roce 2013 prováděno sledování prašného spadu v síti 10-ti měřicích míst. Vzorky jsou vyhodnocovány 1x měsíčně. Stanovuje se množství spadu: Ps g.m d -1, C S, U mg.m d -1 a A S, 226Ra Bq.m d -1 v prašném spadu. Výsledky analýz prašného spadu jsou uvedeny v tabulce č V tabulce č je provedeno srovnání průměrů Ps v okolních obcí za období od roku Plošné koncentrace U a aktivity 226 Ra v prašném spadu v okolních obcích jsou hodnoceny v kapitolách a Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 1x měsíčně Počet měření: 12x 10 monitorovacích bodů Předpis: SPP-TÚU Program monitorování ŽP Vyhodnocení: Depoziční limit pro prašný spad: Ps = 12,5 g.m -2.30d -1 Překročení v roce 2013: ne Tabulka č : Prašný spad Číslo bodu Období: Popis monitorovacího bodu Průměr Ps [g.m 2.30 d -1 ] Průměr CS, U [mg.m 2.30 d -1 ] Průměr AS, 226Ra [Bq.m 2.30 d -1 ] 1 Útěchovice 0,565 0,236 2,000 2 Břevniště 0,479 0,325 2,000 3 Hamr n. J. - škola 0,288 0,213 2,000 4 Stráž p. R. - nádraží 0,804 0,214 2,000 5 Stráž p. R. - sběrný dvůr 0,947 0,203 2,000 6 Dubnice 1,524 0,206 2,000 7 Stráž p. R. - škola 0,883 0,209 2,024 8 Odkaliště - sever 1,397 0,211 2,000 9 Luhov 0,686 0,229 2, Noviny p. R. 0,758 0,215 2,052 Do průměru jsou započítány meze citlivosti stanovení Strana 106 (celkem 149)

107 Tabulka č : Prašný spad v obcích v okolí o. z. TÚU Měřené body monitorovací sítě Průměr Ps [g.m -2.30d -1 ] Stráž p. R. 2,429 1,698 2,004 1,522 0,878 Útěchovice 1,481 0,848 0,890 0,739 0,565 Břevniště 1,524 1,019 1,333 0,603 0,479 Hamr n. J. 3,089 0,743 0,572 0,586 0,288 Dubnice 7,057 2,859 1,970 1,784 1,524 Noviny p. R. 2,001 1,273 1,343 0,956 0,758 Pro účely srovnání vlivu činnosti o. z. TÚU na okolní obce od roku 2000 je hodnota v měřícím bodě Stráž p. R. průměrem hodnot ze 3 monitorovacích bodů. Hodnota v měřícím bodě Hamr n. J. je do roku 2009 průměrem hodnot ze 2 monitorovacích bodů. Hodnocení ovlivnění životního prostředí S ohledem na dobu a způsob odběru vzorků prašného spadu nelze zcela korektně provést srovnání měřených veličin. Lze pouze konstatovat, že roční průměry na všech monitorovacích bodech jsou v roce 2013 nižší než je depoziční limit pro prašný spad 12,5 g.m d Prašnost Zjišťování prašnosti ve venkovním prostoru vně areálů o. z. TÚU se neprovádí plánovitě a pravidelně. Prašnost se měří v případě nutnosti aktualizovat údaje pro proces posuzování vlivu záměru na životní prostředí, tzn. že dojde k významné změně technologických postupů, které přinášejí zvýšení prašnosti za hranicemi zájmového území o. z. TÚU. V roce 2013 se prašnost neměřila. 3.4 Radionuklidy Rozhodnutím SÚJB č. j /2007 ze dne a č. j. SUJB/RCKA/8966/2009 ze dne Uvádění radionuklidů do životního prostředí z provozů o. z. TÚU, do ovzduší bylo organizaci povoleno uvádění radionuklidů do ovzduší ze 4 výpustí : výduch sušárny chemického koncentrátu CHÚ (uvolňování U NAT); úložiště radioaktivních materiálů na šachtě č. 3 DH I (uvolňování směsi dlouhodobých radionuklidů uran-radiové řady emitujících záření alfa ve vzduchu); odkaliště (uvolňování směsi dlouhodobých radionuklidů uran-radiové řady emitujících záření alfa ve vzduchu); výduchy z chemické haly č. 4 na VP 7 (uvolňování U NAT). Provoz technologie Sušárna chemického koncentrátu CHÚ byl ukončen v roce Strana 107 (celkem 149)

108 Bilance aktivit uvolňovaných do životního prostředí v roce 2013 jsou uvedeny v tabulce č Výpočet bilancí je proveden z naměřených hodnot koncentrace U NAT ve vzdušnině na výduších z chemické haly č. 4 a objemové aktivity směsi dlouhodobých radionuklidů uran-radiové řady emitujících záření alfa ve vzduchu v okolí odkaliště a deponie radioaktivních materiálů DH I (viz Vyhodnocení programu monitorování a dodržování ustanovení vyhlášky SÚJB č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně, v o. z. TÚU za rok 2013, Z-03-ŘP-sp-201). Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Úložiště radioaktivních materiálů DH I Frekvence: 12x ročně Parametr: A VAL Počet měření: 12x 2 body Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/8966/2009 ze dne Uvolňování radionuklidů do životního prostředí Bilanční limit: roční bilanční limit A = 9, Bq.rok -1 Překročení v roce 2013: ne Odkaliště Frekvence: 4x ročně Parametr: A VAL Počet měření: 4x 4 body Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/8966/2009 ze dne Uvolňování radionuklidů do životního prostředí Bilanční limit: roční bilanční limit A = 1, Bq.rok -1 Překročení v roce 2013: ne Chemická hala č. 4 (2 výduchy) Frekvence: 2x ročně Parametr: C V,U Počet měření: 2x výduch V1 (z technologie sušení), 2x výduch V2 (odvětrání haly) Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/8966/2009 ze dne Uvolňování radionuklidů do životního prostředí Bilanční limit: roční bilanční limit A = 2, Bq.rok -1 Překročení v roce 2013: ne Strana 108 (celkem 149)

109 Tabulka č. 3.4: Bilance aktivit radionuklidů uvolňovaných do životního prostředí Název zdroje znečištění ovzduší Parametr Bilanční limit A Bq.rok -1 Uvolněná A v r Bq.rok -1 Úložiště RM DH I A VAL 9, , Odkaliště A VAL 1, , Chemická hala č. 4 U NAT 2, , Radon Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 12x ročně Počet měření: 12x 8 monitorovacích bodů Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/27339/2012 ze dne Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany Vyhodnocení: vyšetřovací referenční úroveň EOAR = 100 Bq.m -3 zásahová referenční úroveň EOAR = 100 Bq.m -3 Překročení referenční úrovně v roce 2013: ne Tabulka č : Ekvivalentní objemová aktivita radonu v obcích v okolí o. z. TÚU Měřené body monitorovací sítě Průměr EOAR [Bq.m -3 ] *Stráž p. R. 8,8 7,9 6,9 6,7 6,1 Útěchovice 8,0 6,7 8,4 7,2 6,8 Břevniště 5,6 5,3 5,5 6,1 5,4 Hamr n. J. 8,3 7,3 5,8 7,1 5,7 Dubnice 5,8 5,6 5,8 5,8 5,7 Noviny p. R. 7,6 6,3 6,4 6,0 5,4 Hodnoty jsou bez odečtení pozadí. * Pro účely srovnání vlivu činnosti o. z. TÚU na okolní obce je hodnota v měřícím bodě Stráž p. R. průměr bodů Stráž p. R. policie a Stráž p. R. vzdělávací středisko Ministerstva spravedlnosti. Hodnocení aktivit radionuklidů uvolňovaných do životního prostředí Roční průměry v okolních obcích jsou hluboko pod vyšetřovací úrovní. Strana 109 (celkem 149)

110 3.4.2 Dávkový příkon gama Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 4x ročně Počet měření: 4x 8 monitorovacích bodů Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/27339/2012 ze dne Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany Vyhodnocení: vyšetřovací referenční úroveň H X = 0,23 Sv.h -1 zásahová referenční úroveň H X = 0,55 Sv.h -1 Překročení referenční úrovně v roce 2013: ne Tabulka č : Příkon fotonového dávkového ekvivalentu v obcích v okolí o. z. TÚU Měřené body monitorovací sítě Průměr HX [ Sv.hod -1 ] *Stráž p. R. 0,101 0,092 0,071 0,090 0,086 Útěchovice 0,094 0,078 0,085 0,086 0,084 Břevniště 0,109 0,103 0,098 0,100 0,098 Hamr n. J. 0,121 0,108 0,108 0,105 0,100 Dubnice 0,075 0,061 0,044 0,065 0,063 Noviny p. R. 0,091 0,084 0,064 0,074 0,066 Hodnoty jsou bez odečtení pozadí. * Pro účely srovnání vlivu činnosti o. z. TÚU na okolní obce je hodnota v měřícím bodě Stráž p. R. vypočtena jako průměr bodů Stráž p. R. policie a Stráž p. R. vzdělávací středisko Ministerstva spravedlnosti. Hodnocení aktivit radionuklidů uvolňovaných do životního prostředí Průměrné hodnoty příkonu fotonového dávkového ekvivalentu ve všech obcích odpovídají hodnotám přírodního pozadí Uran v prašném spadu Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 1x měsíčně Počet měření: 12x 10 monitorovacích bodů Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/27339/2012 ze dne Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany Vyhodnocení: vyšetřovací referenční úroveň C S, U = 0,9 mg.m -2 za 30 dnů Strana 110 (celkem 149)

111 zásahová referenční úroveň C S, U = 19,2 mg.m -2 za 30 dnů Překročení referenční úrovně v roce 2013: ano Tabulka č : Koncentrace uranu v prašném spadu v obcích v okolí o. z. TÚU Měřené body monitorovací sítě Průměr CS, U [mg.m -2.30d -1 ] Stráž p. R. 0,021 0,201 0,205 0,212 0,209 Útěchovice 0,043 0,200 0,208 0,200 0,236 Břevniště 0,020 0,200 0,200 0,207 0,325 Hamr n. J. 0,030 0,200 0,200 0,210 0,213 Dubnice 0,022 0,200 0,200 0,221 0,206 Noviny p. R. 0,028 0,200 0,212 0,241 0,215 Přehled všech výsledků měření viz kapitola Prašný spad. Hodnocení aktivit radionuklidů uvolňovaných do životního prostředí S ohledem na dobu a způsob odběru vzorků prašného spadu nelze zcela korektně provést srovnání měřených veličin. Lze pouze konstatovat, že roční průměry v okolních obcích jsou hluboko pod vyšetřovací úrovní. Zdánlivý nárůst C S, U v roce 2010 je zdůvodněn sjednocením metodik stanovení jednotlivých o. z., které vedlo ke zvýšení meze detekce na hodnotu C S, U = 0,2 mg.m -2 za 30 dnů. Překročení zásahové referenční úrovně Dne bylo zjištěno překročení zásahové referenční úrovně v monitorovacím bodě sítě prašných spadů v obci Břevniště za měsíc listopad u parametru hmotnostní koncentrace uranu v prašném spadu C S, U = 1,527 mg.m -2 za 30 dnů (C S, U - VYŠ = 0,90 mg.m -2 za 30 dnů; C S, U - ZÁS = 1,5 mg.m -2 za 30 dnů). Překročení bylo oznámeno SÚJB. Šetření překročení zásahové referenční úrovně: Nedošlo k významné odchylce ostatních sledovaných parametrů v okolních monitorovacích bodech. Závěr: Výsledky šetření příčin překročení zásahové referenční úrovně ukazují, že překročení bylo pravděpodobně způsobeno zvýšením prašnosti při likvidačních pracech v areálu DH I - Sever. V posuzovaném období nedošlo k významnému ovlivnění obyvatel obce Břevniště ve smyslu zvýšení úvazku efektivní dávky z inhalace dlouhodobých radionuklidů uran radiové řady emitujících záření alfa, resp. zvýšení celkové roční efektivní dávky jednotlivce z obyvatelstva. Závěry šetření byly oznámeny SÚJB. Přijatá opatření: Do ukončení likvidačních prací v areálu DH I Sever byla soustavně kontrolována účinnost protiprašných opatření. Strana 111 (celkem 149)

112 3.4.4 Radium v prašném spadu Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 1x měsíčně Počet měření: 12x 10 monitorovacích bodů Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/27339/2012 ze dne Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany Vyhodnocení: vyšetřovací referenční úroveň A S, 226Ra = 19,2 Bq m -2 za 30 dnů zásahová referenční úroveň A S, 226Ra = 32,0 Bq m -2 za 30 dnů Překročení referenční úrovně v roce 2013: ne Tabulka č : Aktivita radia v prašném spadu v obcích v okolí o. z. TÚU Měřené body monitorovací sítě Průměr AS, 226Ra [Bq.m -2.30d -1 ] Stráž p. R. 0,463 2,204 2,004 2,004 2,008 Útěchovice 0,689 2,204 2,462 2,000 2,000 Břevniště 0,665 2,588 2,111 2,000 2,000 Hamr n. J. 0,594 2,000 2,033 2,000 2,000 Dubnice 0,809 2,000 2,205 2,243 2,000 Noviny p. R. 0,400 2,000 2,000 2,000 2,052 Přehled všech výsledků měření viz kapitola Prašný spad. Hodnocení aktivit radionuklidů uvolňovaných do životního prostředí S ohledem na dobu a způsob odběru vzorků prašného spadu nelze zcela korektně provést srovnání měřených veličin. Lze pouze konstatovat, že roční průměry v okolních obcích jsou hluboko pod vyšetřovací úrovní. Zdánlivý nárůst A S, 226Ra v roce 2010 je zdůvodněn sjednocením metodik stanovení jednotlivých o. z., které vedlo ke zvýšení meze detekce na hodnotu A S, 226Ra = 2 Bq m -2 za 30 dnů Směs dlouhodobých radionuklidů uran-radiové řady Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 1x měsíčně Počet měření: 12x 8 monitorovacích bodů Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/27339/2012 ze dne Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany Vyhodnocení: vyšetřovací referenční úroveň A VAL = 9 mbq.m -3 zásahová referenční úroveň A VAL = 10 mbq.m -3 Strana 112 (celkem 149)

113 Překročení referenční úrovně v roce 2013: ne Tabulka č : Objemová aktivita směsi dlouhodobých radionuklidů uran-radiové řady emitujících záření alfa ve vzduchu v obcích v okolí o. z. TÚU Měřené body monitorovací sítě Průměr AVAL [mbq.m -3 ] *Stráž p. R. 0,804 0,224 0,215 0,228 0,224 Útěchovice 0,817 0,236 0,228 0,256 0,296 Břevniště 0,810 0,206 0,220 0,208 0,202 Hamr n. J. 0,800 0,228 0,254 0,240 0,223 Dubnice 0,800 0,200 0,213 0,233 0,241 Noviny p. R. 0,811 0,224 0,222 0,218 0,200 Hodnoty jsou bez odečtení pozadí. * Pro účely srovnání vlivu činnosti o. z. TÚU na okolní obce je hodnota v měřícím bodě Stráž p. R. průměr bodů Stráž p. R. policie a Stráž p. R. vzdělávací středisko Ministerstva spravedlnosti. Hodnocení aktivit radionuklidů uvolňovaných do životního prostředí Roční průměry A VAL v okolních obcích jsou hluboko pod vyšetřovací úrovní. 3.5 Měření hluku Zjišťování hluku ve venkovním prostoru a na hranicích staveb občanského vybavení se neprovádí plánovitě a pravidelně. Hluk v životním prostředí se změří v případě, že dojde k významné změně technologických postupů, které přinášejí zvýšení hlučnosti na hranicích zájmového území o. z. TÚU. V roce 2013 se hlučnost neměřila. 3.6 Přehled činnosti na úseku ochrany ovzduší Realizované akce a opatření V roce 2013 byl provoz výtopny Stráž pod Ralskem zajišťován pouze na zemní plyn. Odpojení soustavy topného oleje jak na straně kotlových jednotek, tak i na straně olejového hospodářství je prokazatelně provedeno. V souladu s ustanovením 41 odst. 5 a odst. 6 zákona č. 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší byly v roce 2013 Krajským úřadem Libereckého kraje vydány povolení provozu vyjmenovaných stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší. Strana 113 (celkem 149)

114 3.6.2 Kontroly V roce 2013 byly na úseku ochrany ovzduší provedeny následující kontroly příslušných orgánů státní správy. Přehled kontrol orgánů státního odborného dozoru na úseku ochrany ovzduší: SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu ZBZS, laboratoře a provozu SLKR I. Závěr kontroly: Při kontrole knihy návštěv KP Dorr 1 a hala č. 5 bylo zjištěno, že pracovníci, kteří prováděli měření na místě v KP pro účely podání žádosti o jeho zrušení, nezaznamenali svou přítomnost do knihy návštěv. Kontrolní pracovník požaduje písemnou zprávu k tomuto zjištění v termínu do Opatření: Dotčení pracovníci byli důrazně upozorněni na řádné plnění povinností při práci v KP. Kontrolnímu pracovníkovi byla ve stanoveném termínu zaslána písemná zpráva. ČIŽP OI Liberec Předmět kontroly: Kontrola provozní evidence výtopny Stráž pod Ralskem. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu sušárny UK. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu DCHT. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu technologického celku odkaliště. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu deponie radioaktivního materiálu (rudné plato) a odvalu na š. č. 3 a objektu SO 302. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při vyřazování z provozu a likvidací částí pracovišť III. kategorie. Závěr kontroly: Bez závad. Strana 114 (celkem 149)

115 SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu starých areálů. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu technologického celku odkaliště. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu Střediska monitorování a karotáže. Závěr kontroly: Bez závad. KHS Liberec Předmět kontroly: Kontrola podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve spojení se zákonem č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií, se zaměřením na pracoviště stáčírny kyselin, sklad uranového koncentrátu a nakládání s pitnou vodou. Závěr kontroly: Bez závad. ČIŽP OI Liberec, KÚLK, HZS LK, OBÚ Li, Policie ČR Předmět kontroly: Integrovaná inspekce zaměřená na dodržování zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií. Kontrolováno bylo plnění povinností provozovatele objektu zařazeného do skupiny B dle zákona. Závěr kontroly: Z kontroly nevyplynuly zvláštní povinnosti nad rámec povinných úkonů a opatření, než které jsou běžně vykonávány. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu starých a opuštěných areálů a objektů, určených k vyřazování z provozu. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu sušárny UK. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu skladů SHR. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při vyřazování z provozu a likvidací částí pracovišť III. kategorie. Závěr kontroly: Bez závad. Strana 115 (celkem 149)

116 SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola provádění monitorování podle programu monitorování. Závěr kontroly: Bez závad Uložené pokuty V roce 2013 nebyla ze strany orgánu ochrany ovzduší uložena žádna pokuta Náhrada škod způsobených exhalacemi V roce 2013 s. p. Lesy ČR nevyčíslil žádnou škodu způsobenou exhalacemi. 3.7 Shrnutí V roce 2013 o. z. TÚU provozoval celkem čtyři vyjmenované stacionární zdroje znečišťování ovzduší ve smyslu zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, z toho tři vyjmenované stacionární spalovací zdroje a jeden jiný vyjmenovaný stacionární zdroj znečišťování ovzduší. Z hlediska vypouštěných emisí znečišťujících látek do ovzduší nedošlo k překročení emisních limitů a na poli ochrany ovzduší nebyla příslušnými správními orgány uložena žádná pokuta. Celkové emise z vyjmenovaných stacionárních zdrojů o. z. TÚU byly v roce 2013 ve výši 11,30 t, což je o 3,97 t méně než v roce Důvodem poklesu celkových emisí je přechod provozu výtopny Stráž pod Ralskem výhradně na zemní plyn. Poplatek za znečišťování ovzduší v roce 2013 činil 0,- Kč. V oblasti radiační ochrany nedošlo k překročení referenčních úrovní radionuklidů uvolněných do životního prostředí z výpustí do ovzduší. Bylo zjištěno překročení zásahové referenční úrovně v monitorovacím bodě sítě prašných spadů v obci Břevniště, přičemž nedošlo ke zvýšení celkové roční efektivní dávky jednotlivce z obyvatelstva v této obci. Celkové roční bilance radionuklidů uvolněných do ovzduší nebyly překročeny. Dílčí hodnocení jsou uvedena v příslušných kapitolách 3.3 až 3.5. Strana 116 (celkem 149)

117 4 Kontaminace míst a biologického materiálu 4.1 Kontaminace půdy Kontaminace technologickými roztoky Ke kontaminaci půd dochází v převážné míře úniky technologických roztoků na vyluhovacích polích DCHT. Posouzení rozsahu úniku zahrnuje mj. odhad objemu uniklého roztoku a objemu roztoku vsáklého do půdy, typ uniklého roztoku, výsledky chemických analýz mimořádného odběru půdy a způsob sanace kontaminované oblasti. V případě úniku technologických roztoků se vsakem větším než 1 m 3 se provede měření příkonu fotonového dávkového ekvivalentu H x v kontaminované oblasti, a při překročení hodnoty 0,5 Sv hod -1 se odstraní kontaminovaná zemina odvozem na odkaliště. V roce 2013 došlo na vyluhovacích polích k 10-ti únikům technologických roztoků. Objemy vsáklé do půdy se pohybovaly v rozmezí 0,1 až 0,5 m 3, jeden únik byl vyšší než 1 m 3. Příčinou byly ve většině případů praskliny ve svarech PE potrubí. Uniklé roztoky byly likvidovány neutralizací mletým vápencem na ph = 5,5. Tabulka č. 4.1: Úniky technologických roztoků na VP v roce 2013 Číslo úniku Datum Místo Odhad objemu úniku [m 3 ] Objem vsáklý do půdy [m 3 ] VP 24 u NS 24 0,20 0, VP 18, výtlak TV ,05 0, VP 18, výtlak TV ,20 0, VP 23 0,50 0, VP 18 3,00 0, VP 17, výtlak TV ,10 0, VP 14 0,50 0, VP 14 0,30 0, VP 18 0,30 0, VP 14, křižovatka u zámečku 0,25 0,25 Strana 117 (celkem 149)

118 4.1.2 Monitorování dnových sedimentů V rámci monitorování toku řeky Ploučnice se provádí vzorkování dnových sedimentů z důvodů sledování kumulace radionuklidů pod výpustěmi o. z. TÚU. Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 1x ročně Počet měření: 1x 6 vzorků Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/27339/2012 ze dne Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany Vyhodnocení: vyšetřovací referenční úroveň A M,U = 0,60 Bq.g -1 suš. A M, 226Ra = 0,60 Bq.g -1 suš. Překročení v roce 2013: ne Tabulka č : Dnové sedimenty řeky Ploučnice Monitorovací bod AM, U * [Bq.g -1 suš.] AM, 226Ra [Bq.g -1 suš.] v obci Chrastná < 0,101 0,016 výpustní profil OKC-VS 0,282 0,243 výpustní profil ODK-VS < 0,101 0,569 výpustní profil SLKR-VS < 0,101 0,038 výpustní profil KS-CHÚ < 0,101 0,035 v obci Noviny pod Ralskem < 0,101 0,041 * přepočet 1 mg U NAT = 25,18 Bq Odstranění kontaminované zeminy pod CHÚ V souvislosti s radiometrickým průzkumem, provedeným v roce 2010 v rámci Analýzy rizik území ve správě DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem pro lokalitu Areál CHÚ, byly zjištěny zvýšené hodnoty příkonu fotonového dávkového ekvivalentu H X v ploše přesahující hranice uvedeného areálu. Detailním proměřením v síti 5 x 5 m bylo zjištěno, že hodnoty H X se pohybují v rozmezí 0,12 až 0,60 μsv.hod -1. Uvedená kontaminace byla pravděpodobně způsobena splachy na trase přepravy rudy v minulosti před vybudováním odvodňovacích příkopů podél silnice. Přestože se jednalo o plochu mimo oplocený areál CHÚ, nicméně na pozemcích v majetku s. p. DIAMO, a především o plochu v těsném sousedství s trasou Zelené cyklomagistrály Ploučnice, organizace se rozhodla tuto kontaminaci odstranit, a to na hranici H X = 0,3 μsv.hod - 1. Práce a činnosti související s odstraněním a přepravou kontaminované zeminy byly realizovány radiačními pracovníky o. z. TÚU kategorie B ve dnech až Množství kontaminované zeminy uložené na odkaliště bylo 392 m 3. Strana 118 (celkem 149)

119 Obrázek č : Lokalizace ploch pod CHÚ kontaminovaných radionuklidy Obrázek č : Plocha č. 3 po odstranění kontaminované zeminy Strana 119 (celkem 149)

120 4.2 Kontaminace biologického materiálu Možnost kumulace radionuklidů v životním prostředí při dlouhodobém vypouštění škodlivin do vod a ovzduší je sledována v rámci monitoringu potravního řetězce. Podle schváleného Programu monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany se stanovuje obsah radionuklidů v mase a kostech ryb v toku Ploučnice a v kulturních plodinách pěstovaných na zemědělské půdě o. z. TÚU (viz tabulka č. 4.2). Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 1x ročně Počet měření: 1x 8 vzorků Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/27339/2012 ze dne Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany Vyhodnocení: vyšetřovací referenční úroveň A M, U = 0,80 Bq.g -1 suš. A M, 226Ra = 0,20 Bq.g -1 suš. Překročení v roce 2013: ne Tabulka č. 4.2: Vybrané složky potravin kontaminované radionuklidy Biologický vzorek Místo odběru AM, U [Bq.g -1 suš.] AM, 226Ra [Bq.g -1 suš.] obilnina mezi odvalem j. č. 3 a Útěchovickým Špičákem < 0,010* < 0,0005 obilnina v prostoru mezi areálem býv. CDS a Stráží p. R. < 0,013* < 0,0066 obilnina severně od I. etapy odkaliště < 0,010* < 0,0007 obilnina severně od II. etapy odkaliště < 0,013* < 0,001 směs zel. v obci Noviny p. R. < 0,104* < 0,030 - na VP17 pole neoseto ryba řeka Ploučnice < 0,025** < 0,030 * přepočet 12 Bq 238 U = 25 Bq U NAT ** přepočet 1 mg U NAT = 25,18 Bq 4.3 Shrnutí V roce 2013 došlo 1x k úniku technologického roztoků větším než 1 m 3, objemy vsáklého roztoku nebyly vyšší než 0,5 m 3. Uniklé roztoky byly likvidovány neutralizací mletým vápencem Analýza radionuklidů uvolňovaných do životního prostředí z provozů o. z. TÚU ve vybraných složkách potravin neprokázala jejich kumulaci v míře významně ovlivňující kritickou skupinu obyvatel v okolních obcích. Strana 120 (celkem 149)

121 5 Odpadové hospodářství 5.1 Produkce a nakládání s odpady Provozovny Ohlašovací povinnost podle 39, odst. 2 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve formě Hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok 2013 byla splněna prostřednictvím ISPOP za následující provozovny: - o. z. Těžba a úprava uranu, interní číslo provozovny 151; - o. z. Těžba a úprava uranu kompostárna, interní číslo provozovny Produkce odpadů Přehled produkce odpadů o. z. TÚU za rok 2013 je uveden v tabulce č Tabulka č : Přehled produkce odpadů P. č. Název druhu odpadu Katalogové číslo odpadu Kategorie odpadu Množství odpadu kg 1 Kaly z čištění odpadních vod v místě jejich vzniku obsahující nebezpečné látky N Plastový odpad O Odpadní tiskařský toner obsahující nebezpečné látky Odpadní řezné emulze a roztoky neobsahující halogeny N N Upotřebené vosky a tuky N 10 6 Nechlorované minerální motorové a mazací oleje N Kaly z odlučovačů oleje N Zaolejovaná voda z odlučovačů oleje N Papírové a lepenkové obaly O Plastové obaly O Dřevěné obaly O Kompozitní obaly O Směsné obaly O Strana 121 (celkem 149)

122 P. č. Název druhu odpadu Katalogové číslo odpadu Kategorie odpadu Množství odpadu kg Obaly obsahující zbytky nebezpečných látek nebo obaly těmito látkami znečištěné Absorpční činidla, filtrační materiály (včetně olejových filtrů jinak blíže neurčených), čistící tkaniny o ochranné oděvy znečištěné nebezpečnými látkami N N Pneumatiky O Olejové filtry N Plasty O Vyřazená zařízení obsahující nebezpečné složky neuvedená pod čísly až Laboratorní chemikálie a jejich směsi, které jsou nebo obsahují nebezpečné látky Vyřazené anorganické chemikálie, které jsou nebo obsahují nebezpečné látky N N N Odpady obsahující ropné látky N Dřevo O Plasty O Měď, bronz, mosaz O Hliník O Železo a ocel O Zemina a kamení obsahující nebezpečné látky Zemina a kamení neuvedené pod číslem Jiné izolační materiály, které jsou nebo obsahují nebezpečné látky Izolační materiály neuvedené pod čísly a Stavební materiály obsahující azbest Jiné stavební a demoliční odpady (včetně směsných stavebních a demoličních odpadů) obsahující nebezpečné látky N O N O N N 150 Strana 122 (celkem 149)

123 P. č. Název druhu odpadu Katalogové číslo odpadu Kategorie odpadu Množství odpadu kg Směsné stavební a demoliční odpady neuvedené pod čísly , , Kaly z čištění komunálních odpadních vod O O Papír a lepenka O Oděvy O Vyřazené elektrické a elektronické zařízení neuvedené pod čísly , a O Biologicky rozložitelný odpad O Směsný komunální odpad O Kal ze septiků a žump O Množství odpadů celkem Množství nebezpečného odpadů celkem Množství ostatního odpadů celkem Množství odpadů předaných k využití ( R ) Množství odpadů předaných k odstranění ( D ) Přehled vytříděných odpadů z TKO je uveden v tabulce č Tabulka č : Přehled vytříděných odpadů P. č. Název druhu odpadu Katalogové číslo odpadu Kategorie odpadu Množství odpadu kg 1 Papírové a lepenkové obaly O Plastové obaly O Na základě ustanovení 38 zákona č.185/2001 Sb. byly odběratelům předány použité výrobky: kg pneumatik; 742,13 kg olověných akumulátorů; ks zářivek; 413 ks výbojek; kg elektrozařízení. Strana 123 (celkem 149)

124 5.1.3 Zařízení a sklady nebezpečných odpadů O. z. TÚU v roce 2013 provozoval činnost nakládání s nebezpečnými odpady na základě rozhodnutí - souhlasu k nakládání s nebezpečnými odpady vydaného OkÚ RŽP Česká Lípa č. j. RŽP 2426/02 a 3296/02 ze dne , s platností na dobu neurčitou. O. z. TÚU v roce 2013 provozoval jedno malé zařízení pro biologické zpracování biologicky rozložitelných odpadů - kompostárnu s roční kapacitou 150 tun. Souhlasné vyjádření k provozování tohoto zařízení bylo vydáno Městským úřadem Česká Lípa č. j. MUCL/87570/2011 ze dne Náklady a výnosy Náklady na odstranění vlastních produkovaných odpadů byly v roce ,- Kč z toho: náklady na odstranění odpadů kategorie ostatní: ,30 Kč náklady na odstranění odpadů kategorie nebezpečný odpad: ,70 Kč Výnos z prodeje odpadů k využití: ,- Kč Zdroje příjmů pochází z prodeje využitelných odpadů (především kovový odpad a vyřazená zařízení). Celkem výnosy po odečtení nákladů za odstranění činí: ,- Kč 5.3 Přehled činnosti na úseku odpadového hospodářství Podnikání v oblasti nakládání s odpady V roce 2013 o. z. TÚU provozoval zařízení na využívání odpadů kompostárnu. Přehled přijatých odpadů do zařízení k využívání odpadů kompostárny je uveden v následující tabulce č Tabulka č : Přehled odpadů přijatých do zařízení P. č. Název druhu odpadu Katalogové číslo odpadu Kategorie odpadu Množství odpadu kg 1 Biologicky rozložitelný odpad O * * kg odpadu bylo přijato od města Stráž pod Ralskem Realizované akce a opatření Na úseku odpadového hospodářství probíhala běžná činnost spojená se zajištěním provozů a odstraněním odpadů vzniklých při likvidaci objektů určených k odstranění. Strana 124 (celkem 149)

125 5.3.3 Kontroly V roce 2013 nebyla na úseku odpadového hospodářství ze strany orgánů státní správy provedena žádna kontrola Uložené pokuty V roce 2013 nebyla na úseku odpadového hospodářství uložena žádná pokuta. 5.4 Shrnutí O. z. TÚU v roce 2013 provozoval dvě provozovny: - o. z. Těžba a úprava uranu, interní číslo provozovny 151; - o. z. Těžba a úprava uranu kompostárna, interní číslo provozovny 152. V roce 2013 bylo na o. z. TÚU celkově vyprodukováno kg odpadů a ve srovnání s rokem 2012 došlo k 5 % navýšení. Množství nebezpečných odpadů ( kg) bylo v roce 2013 nižší o 78 % než v roce 2012, a to z důvodu, že nebyly prováděny mimořádné akce, například odstranění úniku ropných látek nebo čištění olejového hospodářství výtopny Stráž pod Ralskem jako v roce Podíl vytříděných odpadů z TKO a množství použitých výrobků předaných odběratelům zůstal na podobné úrovni roku Náklady na odstranění odpadů v roce 2013 činily ,- Kč a výnosy z prodeje odpadů k využití ,- Kč. Zdroje příjmů pochází z prodeje využitelných odpadů (především kovový odpad a vyřazená zařízení). Strana 125 (celkem 149)

126 6 Nakládání s těžebním odpadem Podle zákona č. 157/2009 Sb., o nakládání s těžebním odpadem a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, se tento zákon vztahuje od 1. ledna 2015 i na těžební odpady vznikající při těžbě, úpravě a zpracování radioaktivních nerostů. V podmínkách o. z. TÚU Stráž pod Ralskem se jedná o materiál uložený v odkališti a na odvalech. Při činnostech realizovaných v rámci povolených hornických činností na o. z. TÚU nevzniká žádný těžební odpad. Odštěpný závod TÚU nakládá při své činnosti pouze s výrobky, odpady a s produkty hornické činnosti (jedná se např. o kaly z čištění zbytkových technologických roztoků, materiály kontaminovány radionuklidy, se kterými přišly do styku při těžbě, přepravě nebo úpravě uranové rudy, tj. kontaminovaná technologická zařízení, materiály ze sanace a likvidace objektů, kontaminovaná zemina, pracovní oděvy a pomůcky). Nakládání s těmito produkty hornické činnosti upravuje vyhláška SÚJB č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně, ve znění pozdějších předpisů, v 14 písm. f) jako shromažďování produktů hornické činnosti. 6.1 Úložná místa Odvaly V roce 2013 o. z. TÚU spravoval 8 odvalů. Stav úložných míst odvalů ve správě o. z. TÚU k je uveden v tabulce č Tabulka č : Úložná místa těžebního odpadu - odvaly P. č. Odval Plocha [m 2 ] Objem [m 3 ] Hmotnost [t] 1 Odval j. č. 1, Druh uložené hmoty Aktuální stav v rekultivaci 2 Odval j. č granity, fylity, v likvidaci 3 4 Odval j. č. 4, 5 Odval j. č. 6, metaba- v rekultivaczika, pískovce, prachovce v rekultivaci 5 Odval j. č v likvidaci Celkem Od roku 2005 spravuje o. z. TÚU také 3 odvaly převzaté od o. z. SUL v lokalitě Rádlo. Strana 126 (celkem 149)

127 6.1.2 Odkaliště V roce 2013 o. z. TÚU spravoval 1 odkaliště. Stav úložných míst odkališť ve správě o. z. TÚU k je uveden v tabulce č Tabulka č : Úložná místa těžebního odpadu a produktů hornické činnosti - odkaliště P. č. Odkaliště Plocha [m 2 ] Objem [m 3 ] Hmotnost [t] Druh uložené hmoty Aktuální stav 1. I. etapa kaly, rmut, produkty hornické činnosti v provozu 2. II. etapa kaly, rmut v provozu Celkem Těžební odpad, produkty hornické činnosti a materiály související s hornickou činností V tabulce č. 6.1 je uvedeno množství těžebního odpadu, produktů hornické činnosti a materiálů souvisejících s hornickou činností uložených v roce 2013 do I. a II. etapy odkaliště včetně jejich množství uloženého od začátku ukládání. Tabulka č. 6.1: Bilance těžebního odpadu, produktů hornické činnosti a materiálů souvisejících s hornickou činností Místo uložení: Odkaliště I. etapa Odkaliště II. etapa Druh uloženého materiálu Hmotnost [t] Hmotnost [t] celkem v roce 2013 Celkem v roce 2013 Těžební odpad Vyloužená ruda (rmut) a) ,00 0, ,00 0,00 Ostatní mat. z technologie a) ,00 0, ,00 0,00 Produkt hornické činnosti Kaly z NDS , , , ,50 Kaly z NDS ML 9 954, , , ,00 Kaly z NDS , , , ,00 Kaly EDR b) 50,20 0,00 0,00 0,00 Haldovina ,00 0, ,00 0,00 Vápno k alkalizaci 0,00 0, ,00 0,00 Strana 127 (celkem 149)

128 Místo uložení: Odkaliště I. etapa Odkaliště II. etapa Druh uloženého materiálu Hmotnost [t] Hmotnost [t] celkem v roce 2013 Celkem v roce 2013 Mezisoučet , , , ,50 Materiály související s hornickou činností Železný materiál 2 838, ,977 0,00 0,00 Neželezný kovový materiál 5,06 0,02 0,00 0,00 Použité ochranné pomůcky 8,63 0,02 0,00 0,00 Filtrační plachetky a textilie 124,745 10,530 0,00 0,00 Kontaminované dřevo 120,255 19,555 0,00 0,00 Ionexová drť 705,80 66,00 0,00 0,00 Plasty z potrubí 72,79 8,01 0,00 0,00 Pryžové a pogumované díly 163,27 1,41 0,00 0,00 Inkrusty, rez a kaly 9 830, ,490 0,00 0,00 Kontaminovaná zemina , ,700 0,00 0,00 Zbytky rudy (rudný prach) 57,50 0,00 0,00 0,00 Vrtný výplach , ,825 0,00 0,00 Minerální izolační materiál 13,09 2,00 0,00 0,00 Kont. materiály z laboratoří 2,30 0,00 0,00 0,00 Hrubozrnné kaly ,00 0,00 0,00 0,00 Kontaminovaná stavební drť , ,00 0,00 0,00 Mezisoučet , ,537 0,00 0,00 Celkem , , , ,50 a) ukládání těchto materiálů ukončeno v roce 1993 v souvislosti s ukončením provozu CHÚ; b) ukládání kalu EDR ukončeno v r Materiály související s hornickou činností jsou do odkaliště ukládány na základě rozhodnutí o povolení změny užívání stavby vodního díla I. etapa odkaliště rozšíření druhů materiálů kontaminovaných radionuklidy z hornické činnosti a navýšení limitů vydané MěÚ Česká Lípa OŽP dne 17. září 2010 pod zn. MUCL/106291/2010. Tímto rozhodnutím jsou stanoveny druhy ukládaných materiálů a je povoleno jejich maximální roční ukládané množství. 6.3 Shrnutí Ve správě o. z. TÚU je celkem 9 úložných míst (8 odvalů a 1 odkaliště) těžebního odpadu. V roce 2013 byly produkty hornické činnosti a materiály související s hornickou činností ukládány pouze do odkaliště. Celkem v roce 2013 bylo do I. a II. etapy odkaliště uloženo Strana 128 (celkem 149)

129 ,24 tun materiálů, což je o ,38 tun více, než v roce Největší podíl uloženého materiálu představují kaly z technologie NDS 6, NDS ML, NDS 10 a radionuklidy kontaminovaná zemina z likvidací areálů. Strana 129 (celkem 149)

130 7 Sanace a rekultivace 7.1 Sanace V roce 2013 probíhaly na o. z. TÚU následující likvidační práce: Likvidace HVS DH I Sever Byla dokončena kompletní likvidace areálu. Likvidováno bylo rudné plato, spojovací kanál jam č. 1 a č. 2, sací kanál, přivaděč důlních vod, opěrné zdi, jímky, oplocení, trubní řady, horké skvrny (zemina kontaminovaná radionuklidy). Dále byly prováděny laboratorní rozbory kontaminovaných materiálů a jejich odvoz na odkaliště. Likvidace SO NDS 6 Byly zpracovány projektové dokumentace bouracích prací a zahájeny vlastní bourací práce. Byla likvidována hala č. 2, trubní mosty, rozvodna, topné rozvody, příslušenství kompresorovny, sklad barev, technologické plato a nádrže. Likvidace areálu vrtů D1 D4 Proběhla likvidace panelové plochy (uvolňování, nakládka a doprava panelů, likvidace betonů), návoz zeminy a úprava terénu. DCHT Likvidace samostatných SO: ČOV VP 9 Byla realizována kompletní likvidace (jímka, technologie, zastřešení, zásyp po vybourání jímky), úprava terénu a likvidace odpadů. Likvidace provozní budovy vlečkaře Proběhla kompletní likvidace objektu, drcení a odvoz stavební suti a úprava terénu po likvidaci. Byla zpracována projektová dokumentace bouracích prací a připravena legislativa akcí: Likvidace odvalu j. č. 13 a související terénní úpravy Likvidace technologie haly č. 3 VÚ č. 2 Likvidace trubních řadů Hamr Strana 130 (celkem 149)

131 Obrázky č , 2: Likvidace HVS DH I - Sever Strana 131 (celkem 149)

132 Obrázky č , 4: Likvidace SO NDS 6 Strana 132 (celkem 149)

133 Obrázky č , 6: Likvidace areálu vrtů D1 D4 Strana 133 (celkem 149)

134 Obrázky č , 8: Likvidace ČOV VP 9 Strana 134 (celkem 149)

135 Obrázek č : Likvidace provozní budovy vlečkaře 7.2 Rekultivace Na o. z. TÚU probíhaly v roce 2013 rekultivační práce v oblasti bývalého Dolu Křižany I a drobné udržovací práce v oblasti Hamru na Jezeře a na území vyluhovacích polí Dolu chemické těžby ve Stráži pod Ralskem. Práce byly provedeny vlastními zaměstnanci. V oblasti Dolu Křižany I byly realizovány rekultivační práce v rámci těchto rekultivačních akcí: technická a biologická rekultivace plata S materiálu; biologická rekultivace odvalu; V oblasti Hamru na Jezeře a na vyluhovacích polích Dolu chemické těžby jsou prováděny drobné rekultivační práce v rámci údržby rozpracovaných rekultivačních akcí a vybraných sukcesích porostů. Drobné rekultivační práce byly prováděny na těchto akcích: likvidace Dolu Hamr I Sever 3. stavba lesnická rekultivace areálu závodu; likvidace Dolu Hamr II 4. stavba lesnická rekultivace odvalu u jámy č. 6 a 7, rekultivace jámy č. 8 a tras VN linek; likvidace a rekultivace pole chemické těžby VP 5; rekultivace povrchu vyluhovacích polí po chemické těžbě uranu. Strana 135 (celkem 149)

136 7.2.1 Rekultivační práce v oblasti Dolu Křižany I Technická a biologická rekultivace Plata S materiálu DK I V oblasti Dolu Křižany I byla v roce 2009 zahájena stavba Technická a biologická rekultivace Plata S materiálu. V rámci technické rekultivace byly provedeny terénní úpravy a převrstvení části lokality rybničním sedimentem, biologická rekultivace navázala v roce 2011 výsadbou sazenic lesních dřevin a pokračovala také v roce 2012 a Vysázeno bylo celkem ks (vč ks v roce 2013) obalovaných sazenic borovice lesní a ks sazenic dubu letního na ploše 4,44 ha. Vysázené dřeviny byly v průběhu roku dvakrát ožínány proti útlaku buřeně a sazenice mimo oplocenky byly proti okusu zvěří ošetřeny postřikem repelentem. V roce 2013 byly rekultivační práce na S platu prováděny vlastními silami a z celkových nákladů na akci bylo vyčerpáno ,- Kč. V následujících letech budou rekultivační práce pokračovat, prováděna bude pěstební péče založených porostů. Obrázek č : Výsadba borovice lesní na ploše po likvidaci silničního příkopu Příprava biologické rekultivace odvalu DK I Technická rekultivace odvalu Dolu Křižany I I. etapa byla provedena v letech 1991 a Spočívala v přemístění 80 tis. m 3 zemin na dotvarování odvalu a překrytí vrstvou zúrodnění schopné zeminy. V severní části odvalu byla v letech 1993 a 1994 na plošně nevýznamné části provedena i biologická rekultivace zalesněním. Zbývající část odvalu byla ponechána přirozené sukcesi. Odval je přístupný po účelové komunikaci. V závěru roku 2011 a během roku 2012 bylo provedeno dokončení technické rekultivace odvalu, které spočívalo v dotvarování horní části odvalu a v převrstvení humusní zeminou. V roce Strana 136 (celkem 149)

137 2013 byla na nově upravené ploše provedena chemická a mechanická likvidace nežádoucí buřeně, včetně invazních rostlin, a to postřikem herbicidem a vysekáním. V roce 2013 byly rekultivační práce prováděny vlastními silami a na akci bylo čerpáno ,- Kč. V následujících letech bude rekultivace odvalu DK I pokračovat přípravou půdy a zalesněním volných ploch. Obrázek č : Chemická likvidace buřeně na odvalu DK I Údržba rozpracovaných rekultivačních akcí Likvidace Dolu Hamr I Sever 3. stavba lesnická rekultivace areálu závodu Rekultivace v oblasti Dolu Hamr I - Sever byla zahájena v roce 1994 na území o rozloze 3,7 ha. Po provedené technické rekultivaci pokračovala biologická rekultivace lesnická. Od roku 2003 byly rekultivační práce obnoveny a spočívají v následné údržbě založených porostů. V roce 2013 byla prováděna demontáž a odvoz plastových tubusů, které byly instalovány na ochranu listnatých dřevin proti okusu zvěří s následným upevňováním uvolněných dřevin ke kůlům. Strana 137 (celkem 149)

138 Likvidace Dolu Hamr II 4. stavba lesnická rekultivace odvalu u jámy č. 6 a 7, rekultivace jámy č. 8 a tras VN linek Rekultivace v oblasti Nové Lužice byla zahájena v roce 1990 a zahrnuje plochy mimo vlastní areál dolu, které byly smýceny pro zařízení odvalu a dalších provozních ploch, ale už nebyly pro tyto účely použity. Celkově se jedná o území o rozloze 21 ha, z toho byly dosud zrekultivovány a předány cca 3 ha. Na části území projektované jámy č. 8 se rekultivace nezdařila a tato lokalita byla zalesněna nově. Zalesněna byla také plocha po likvidaci vodojemu. V roce 2013 pokračovaly rekultivační práce spočívající v údržbě stávajících porostů, prováděna byla prořezávka borového porostu, kontrola a oprava oplocenek a demontáž již nepotřebných tubusů. Na nezrekultivované části odvalu byly provedeny zemní práce a terénní úpravy tak, aby přirozeně navazoval na okolní terén. Obrázek č : Borový porost v oblasti Nové Lužice před první prořezávkou Likvidace a rekultivace pole chemické těžby VP 5 Rekultivace v oblasti bývalého vyluhovacího pole VP 5 byla zahájena v roce 1984 na území o rozloze 4 ha. V závěru roku 2009 byla provedena likvidace dvou zbývajících objektů v tomto areálu, a to perkolačního plata a úložiště polychlorovaných bifenylů a plocha uvolněná po likvidaci byla osázena. V roce 2013 pokračovaly rekultivační práce spočívající v péči o stávající porosty, sazenice byly ožnuty proti útlaku buřeně a postříkány repelentem proti okusu zvěří. Rekultivace povrchu vyluhovacích polí po chemické těžbě uranu Strana 138 (celkem 149)

139 V roce 2013 byly rekultivační práce prováděny na vyluhovacích polích VP 20, VP 22 a VP 26, a to: - kontrola a oprava oplocenek zřízených za účelem ochrany přirozeného zmlazení buku a javoru a vysázené jedle bělokoré proti okusu zvěří; - probírka sukcesního porostu v rámci pěstební péče s následnou výrobou kůlů pro opravu oplocenek; - ožínání sazenic v oplocenkách proti útlaku buřeně; - oprava dřevěných oplůtků zbudovaných jako ochrana vysázené jedle proti okusu zvěří; - oprava plastových tubusů instalovaných na ochranu přirozeně zmlazeného buku a javoru. Údržba rozpracovaných rekultivačních prací byla realizována vlastními silami v rámci drobných rekultivací, na které bylo za rok 2013 čerpáno ,- Kč. Obrázek č : Výsadby a přirozené zmlazení chráněné proti okusu zvěří dřevěnými oplůtky a plastovými tubusy Shrnutí V roce 2013 byla prováděna údržba rozpracovaných rekultivačních prací v oblasti DH I (areál jam č. 1 a 2), DH II, VP 5, DK I (bývalé plato S materiálu a odval) a v oblasti DCHT (VP 20, VP 22 a VP 26). Bylo provedeno ožínání sazenic proti útlaku buřeně, oprava oplocenek a dřevěných oplůtků zbudovaných jako ochrana přirozeně zmlazených i vysázených dřevin proti okusu zvěří a demontáž již nepotřebných plastových tubusů. V oblasti Hamru na Jezeře byla prováděna prořezávka borového porostu a terénní úpravy na nezrekultivované části odvalu jámy č. 6 a 7. Rekultivační práce probíhaly dále v areálu DK I, na území bývalého plata S Strana 139 (celkem 149)

140 materiálu pokračovala biologická rekultivace, vysázeno bylo dalších ks obalovaných sazenic borovice lesní, dřeviny vysázené v loňském roce byly dvakrát ožínány a sazenice mimo oplocenky byly ošetřeny postřikem proti okusu zvěří. V areálu DK I byla na nově upravené ploše v horní části odvalu provedena chemická a mechanická likvidace nežádoucí buřeně postřikem repelentem a vysekáním.. Strana 140 (celkem 149)

141 Závěr Program monitorování stavu jednotlivých složek životního prostředí byl plněn v souladu se SPP-TÚU (Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany) a SPP-TÚU (Program monitorování životního prostředí). V roce 2013 nedošlo k ohrožení jakosti povrchových vod. V roce 2013 nedošlo na výpustech o. z. TÚU k překročení ročních bilančních limitů pro chemické polutanty a radionuklidy uvolňované do vod a ovzduší. V roce 2013 nedošlo na výpustech o. z. TÚU k překročení koncentračních limitů pro chemické polutanty ani k překročení referenčních úrovní objemových aktivit radionuklidů uvolňovaných do vod a ovzduší. O. z. TÚU v roce 2013 vypustil přes 10 profilů m 3 odpadních, dešťových a povrchových vod. Provozoval technologické celky k čištění ZTR, odkalištních, drenážních a důlních vod, a přes 3 profily vypustil m 3 vyčištěných vod do vod povrchových a důlních. Zároveň bylo zahájeno vypouštění důlních vod z bývalého baryt-fluoritového Dolu Křižany do Ještědského potoka, kam bylo v roce 2013 vypuštěno m 3 důlních vod. Hydrogeologický monitoring na rok 2013 byl v požadovaném rozsahu splněn a vyhodnocen. V cenomanské zvodni nebyly během roku 2013 zachyceny významné změny kvality ZTR, důlních a podzemních vod, které by vyžadovaly úpravu režimu čerpání a vtláčení, či změny časového či prostorového uspořádání monitoringu. Hydrochemická situace je zde stabilní. V turonské zvodni nebyly během roku 2013 zachyceny významné změny kvality ZTR a podzemních vod, které by vyžadovaly výraznější zásahy do současného režimu sanace. Hydrochemická situace kolem odkaliště je podrobně monitorována, je stabilní a v porovnání s rokem 2012 došlo jen k malým změnám, jak v plošném rozsahu, tak v koncentraci. V roce 2013 o. z. TÚU provozoval celkem čtyři vyjmenované stacionární zdroje znečišťování ovzduší ve smyslu zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, z toho tři vyjmenované stacionární spalovací zdroje a jeden jiný vyjmenovaný stacionární zdroj znečišťování ovzduší. Z hlediska vypouštěných emisí znečišťujících látek do ovzduší nedošlo k překročení emisních limitů. V roce 2013 nedošlo vlivem činnosti o. z. TÚU ke zvýšení celkové roční efektivní dávky jednotlivců z obyvatelstva v obcích v okolí o. z. TÚU. V oblasti odpadového hospodářství došlo v porovnání s předchozím rokem jen k mírnému nárůstu produkce odpadů, avšak významně nižší byl podíl produkce nebezpečných odpadů. Podíl vytříděných odpadů z TKO a množství použitých výrobků předaných odběratelům zůstal na úrovni roku Ve správě o. z. TÚU je celkem 9 úložných míst (8 odvalů a 1 odkaliště) těžebního odpadu. V roce 2013 byly produkty hornické činnosti a materiály související s hornickou činností ukládány pouze do odkaliště. Rekultivační práce byly v uplynulém roce prováděny na celkové ploše 35 ha. Strana 141 (celkem 149)

142 Přílohy Příloha č. 1: Přehledná mapa výpustních profilů a monitorovacích míst důlních, povrchových a odpadních vod v působnosti o. z. TÚU Strana 142 (celkem 149)

143 Příloha č. 2: Likvidace areálu Dolu Křižany I monitoring cílového stavu sanované plochy Rozhodnutím ČIŽP OI Liberec č. j. ČIŽP/51/OOV/SR01/ ze dne Uložení opatření k nápravě v prostoru lokality Důl Křižany I byly stanoveny podmínky ukončení realizace nápravných opatření vybraných lokalit povrchových areálů po hlubinné těžbě uranu DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem v Areálu Dolu Křižany I, DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem: Podmínka č. 1: Monitoring cílového stavu bude proveden měřením hodnoty příkonu fotonového dávkového ekvivalentu H x ve výšce 1 m nad terénem v pravidelné síti 10 x 10 m. Za dosažení cílových parametrů sanace (CPS) bude považován stav, kdy platí: Podmínka č. 2: 90 % provedených měření H x bude mít nižší hodnotu než je schválený cílový parametr sanace (což je dvojnásobek hodnot přírodního pozadí této veličiny, tj. H x (90 %) < 0,30 Sv h -1 ). ČIŽP dále ve výše uvedeném rozhodnutí přejímá podmínku obsaženou ve vyjádření SÚJB č. j. SÚJB/RCKA/15284/2012 ze dne : Podmínka č. 3: Po skončení celé akce provede DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž p. R.: a) proměření celého areálu a b) navrhne způsob a frekvenci monitorování této lokality. Tabulka č. P1: Vyhodnocení počtu překročení CPS (H X) Pol. Druh pozemků kontaminovaných radionuklidy Č. protokolu o radiometrickém měření pozemků Vzdálenost monitor. bodů [m] Počet monitor. bodů [ks] Počet překročení CPS [ks] Překročení CPS [%] 1 horké skvrny 6 2,5; 5; ,7 2 podzákladí kontaminovaných objektů ,1 3 ostatní plocha ,5 4 ad položka 1, 2, 3 Závěrečný souhrn ,0 Ad podmínka č. 1) Podmínka měření v pravidelné síti 10 x 10 m byla vztažena na plochy horkých skvrn (viz položka 1 tabulky) a plochy podzákladí objektů s celoplošnou, lokální nebo sdruženou kontaminací radionuklidy (viz položka 2 tabulky) dle analýzy rizik. Vzhledem k malým rozměrům některých horkých skvrn byly vzdálenosti mezi monitorovacími body zkráceny na 5,0 až 2,5 m. Strana 143 (celkem 149)

144 Na některých místech (HS č. 200 B, č vnitřní oblouk zatáčky, č. 202 A) byla v průběhu odtěžby zeminy zjištěna radioaktivní kontaminace většího rozsahu, než bylo uvedeno v analýze rizik. Závěrečný monitoring příkonu fotonového dávkového ekvivalentu pak proběhnul na celé sanované ploše v síti převážně 5 x 5 m. Podmínka č. 1 byla splněna. Ad podmínka č. 2) Podmínka CPS H X (90 %) byla splněna jak při posuzování v rámci druhu pozemků kontaminovaných radionuklidy, tak při porovnání všech měření a všech překročení (viz sloupec v tabulce Překročení CPS [%]). Podmínka č. 2 byla splněna. Ad podmínka č. 3 a) Postsanační monitoring H X byl proveden v síti 20 x 20 m v ploše areálu určené k realizaci nápravných opatření s rozšířením o plochy, kde sice nebyla nalezena celoplošná kontaminace radionuklidy, ale prováděla se zde likvidační činnost či terénní úpravy (např. autobusové nádraží, požární a chladící bazén, okolí předčišťovací a vyrovnávací nádrže). Z měření v monitorovací síti 20 x 20 m byly vyloučeny plochy po likvidaci horkých skvrn (síť s krokem 2,5 až 5 m) a plochy po likvidaci objektů s celoplošnou nebo sdruženou kontaminací radionuklidy (síť 10 x 10 m). Překryvová mapa všech monitorovacích bodů, vč. barevného odlišení míst s překročením CPS (H X), viz Obrázek č. P1. Z monitorovací sítě H X byla vyjmuta plocha odvalu a část pozemku proti autobusovému nádraží z následujících důvodů: na pozemcích se neprováděla likvidační činnost či terénní úpravy; v rámci analýzy rizik nebyla na těchto pozemcích zjištěna kontaminace radionuklidy většího rozsahu (Analýza rizik území ve správě DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem, zasažených hlubinnou těžbou uranu, 2010, Příloha č. 12); pozemky jsou součástí chystaných záměrů Rekultivace DK I a Biologická rekultivace odvalu DK I. Záměry jsou v současné době ve fázi projektové přípravy. Pokud na některé ploše budou probíhat terénní úpravy, bude zde v průběhu a po ukončení technické rekultivace probíhat měření H X v pravidelné síti. Pokud budou na některých plochách zásahy do povrchové vrstvy minimální, měření H X se provede vždy před zahájením biologické rekultivace (viz příloha Protokol č. 5 o radiometrickém měření pozemků: Monitoring cílového stavu plochy před biologickou rekultivací Odval Dolu Křižany I ). Podmínka č. 3 a) byla splněna. Strana 144 (celkem 149)

145 Ad podmínka č. 3 b) Návrh způsobu a frekvence monitorování bývalého areálu Důl Křižany I 1) Měření H X proběhne jednorázově v síti 10 x 10 m na plochách, kde proběhnou terénní úpravy při realizaci záměru rekultivace areálu a odvalu bývalého Dolu Křižany I. Pro tato měření bude platit podmínka 90 % provedených měření H x bude mít nižší hodnotu než je schválený cílový parametr sanace (což je dvojnásobek hodnot přírodního pozadí této veličiny, tj. H X (90 %) < 0,30 Sv h -1 ). 2) Měření H X proběhne jednorázově v síti 20 x 20 m na plochách, kde neproběhnou terénní úpravy při realizaci záměru rekultivace areálu a odvalu bývalého Dolu Křižany I. Výsledné hodnoty těchto měření budou posouzeny z pohledu dodržování zásad radiační ochrany podle Vyhlášky SÚJB č. 307/2002 Sb. 3) S četností 2x ročně proběhne v areálu a na odvalu kontrola stavu rekultivací pochůzkou se zaměřením na stav půdního podkladu v místech terénních úprav. V případě narušení půdního krytu např. vlivem eroze bude provedeno orientační měření H X v pravidelné síti. Podmínka č. 3 b) byla splněna. Strana 145 (celkem 149)

146 Strana 146 (celkem 149)

147 Obrázek č. P1: Postsanační monitoring H X v areálu DK I po likvidaci Strana 147 (celkem 149)

148 Příloha č. 3: Ukončená investiční akce Revitalizace Sedlického rybníka a Luční strouhy Zdůvodnění a průběh této investiční akce jsou uvedeny ve Zprávě o výsledcích monitoringu a stavu životního prostředí o. z. TÚU za rok Stavba byla dokončena v listopadu a zkolaudována v prosinci Realizací záměru revitalizace Sedlického rybníka a Luční strouhy došlo jednoznačně ke zvýšení biodiverzity území, a to rozšířením stanovišť pro vodní a mokřadní druhy rostlin a živočichů v širším prostoru odkaliště (skokan skřehotavý, blatnice skvrnitá, skokan štíhlý, čolek obecný, ropucha obecná, skokan hnědý, ještěrka živorodá aj.). Obrázek č. P3-1: Plocha Sedlického rybníka vč. litorálního pásma (v pozadí hráz odkaliště) Strana 148 (celkem 149)

ZPRÁVA. za rok 2006. o výsledcích monitoringu. a stavu složek životního prostředí. Oddělení geologického o. z. TÚU

ZPRÁVA. za rok 2006. o výsledcích monitoringu. a stavu složek životního prostředí. Oddělení geologického o. z. TÚU DIAMO, státní podnik odštěpný závod Těžba a úprava uranu ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí za rok 2006 Zpracoval: kolektiv autorů Oddělení geologického o. z. TÚU Oddělení

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2012

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2012 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 29. 3. 2013 Z-01-ŘP-sp-22-01 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2014

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2014 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 3. 2015 Z-01-ŘP-sp-201 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2018

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2018 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 15. 3. 2019 Z-01-ŘP-sp-22-01 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2016

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2016 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 3. 2017 Z-01-ŘP-sp-201 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2010

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2010 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Máchova 201 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 3. 2011 Z-01-ŘP-sp-22-01 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2011

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2011 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Máchova 201 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 15. 3. 2012 Z-01-ŘP-sp-22-01 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2015

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2015 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 3. 2016 Z-01-ŘP-sp-201 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

ZPRÁVA. za rok o výsledcích monitoringu. a stavu složek životního prostředí. Oddělení geologického o. z. TÚU

ZPRÁVA. za rok o výsledcích monitoringu. a stavu složek životního prostředí. Oddělení geologického o. z. TÚU DIAMO, státní podnik odštěpný závod Těžba a úprava uranu ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí za rok 2008 Zpracoval: kolektiv autorů Oddělení geologického o. z. TÚU Oddělení

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. č.j.: KULK/2714/2003 ze dne 11. května 2004

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. č.j.: KULK/2714/2003 ze dne 11. května 2004 Adresátům dle rozdělovníku Liberec 8. srpna 2011 Sp. Zn. OŽPZ 203/2010 Č. j. KULK 29223/2011 Vyřizuje: Ing. Petr Čech Tel.: 485 226 391 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2009

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2009 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Máchova 201 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 03. 2010 Z-01-ŘP-sp-22-01 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem

Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem Mgr. Vladimír Ekert DIAMO, s. p. o. z. Těžba a úprava uranu Stráž pod Ralskem workshop Environmentální dopady důlní

Více

Ing. Jiří Charvát, Ing. Pavel Kolář Z 13 NOVÉ SMĚRY A PERSPEKTIVY SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU NA LOŽISKU STRÁŽ

Ing. Jiří Charvát, Ing. Pavel Kolář Z 13 NOVÉ SMĚRY A PERSPEKTIVY SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU NA LOŽISKU STRÁŽ Ing. Jiří Charvát, Ing. Pavel Kolář Z 13 NOVÉ SMĚRY A PERSPEKTIVY SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU NA LOŽISKU STRÁŽ Chemická těžba uranu byla v o. z. TÚU Stráž pod Ralskem provozována

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. GEAM za rok 2012

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. GEAM za rok 2012 DIAMO, státní podnik, odštěpný závod GEAM 592 51 Dolní Rožínka Dolní Rožínka 12. 03. 2013 Z01ŘPsp2201 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. GEAM za rok 2012 ZPRÁVA o

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení Adresátům dle rozdělovníku Liberec 14. května 2010 Č. j.: KULK 31995/2010 Sp. zn.: OŽPZ 203/2010 Vyřizuje: Ing. Pavlína Švecová Tel.: 485 226 385 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor

Více

ČIŠTĚNÍ TECHNOLOGICKÝCH VOD A VÝPUSTNÉ PROFILY CHÚ

ČIŠTĚNÍ TECHNOLOGICKÝCH VOD A VÝPUSTNÉ PROFILY CHÚ Věra Ježová a František Toman V 1 ČIŠTĚNÍ TECHNOLOGICKÝCH VOD A VÝPUSTNÉ PROFILY CHÚ 11.9.2013 DIAMO, státní podnik, odštěpný závod GEAM Dolní Rožínka, závod Chemická úpravna 1 Technologická voda na CHÚ

Více

Název části obce. Město Hrotovice leží jihovýchodně od města Třebíč ve vzdálenosti cca 16 km. Bydlící obyvatelé. přechodně bydlící celkem

Název části obce. Město Hrotovice leží jihovýchodně od města Třebíč ve vzdálenosti cca 16 km. Bydlící obyvatelé. přechodně bydlící celkem A. OBEC Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 537 Kód obce PRVKUK 0614.013.537.00 Kód obce (IČOB) 04846 (590673) Číslo ORP (ČSÚ) 013 (6113) Název ORP Třebíč Kód POU (ČSÚ) 61131 Název POU Členění obce Úplný

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nemilany Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nemilany Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Nemilany Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_14_10310 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název

Více

Viz rozdělovník R O Z H O D N U T Í

Viz rozdělovník R O Z H O D N U T Í Viz rozdělovník 12759/ZP/2009-Mt-P 27.11.2009 Odbor životní prostředí a zemědělství Ing. Tomáš Morávek / 425 Oddělení EIA a IPPC tmoravek@kr-kralovehradecky.cz R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Královéhradeckého

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Topolany Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Topolany Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Topolany Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_25_16776 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název

Více

Úplné znění výrokové části integrovaného povolení

Úplné znění výrokové části integrovaného povolení Úplné znění výrokové části integrovaného povolení Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. V souladu s 19a odst. 7 zákona o integrované prevenci je rozhodné znění výrokových částí

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Velký Újezd. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Velký Újezd. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Velký Újezd Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_044_01_17979 Název obce: Velký Újezd Kód obce (IČOB): 505668 (505668) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Luká. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Luká. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Luká Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7105_010_01_08868 Název obce: Luká Kód obce (IČOB): 503622 (503622) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1881 (7105) Název

Více

Kód obce UIR: 17841. Základní sídelní jednotka Velká Jesenice (286 m n. m.) leží na katastrálním území Velká Jesenice (778419).

Kód obce UIR: 17841. Základní sídelní jednotka Velká Jesenice (286 m n. m.) leží na katastrálním území Velká Jesenice (778419). 1 Kód obce PRVK: 3605.5209.064.01 Kód obce UIR: 17841 Název obce: VELKÁ JESENICE 1. VELKÁ JESENICE číslo obce: IČZÚJ 574562 část obce (základní sídelní jednotka): Velká Jesenice Podklady: Dotazník k PRVK

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Holice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Holice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Voda: bilancováno v i Holice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_07_04122 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ):

Více

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Citice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Citice. Mapa A: Území obce (karta obce: CZ41_15_1) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: CZ41.349.417.15.1 Název obce: Kód obce (IČOB): 1779 (56324) Číslo ORP3 (ČSÚ): 417

Více

Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram

Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Projekt Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií Fondem soudržnosti a Státním rozpočtem

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Brodek u Konice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Brodek u Konice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Brodek u Konice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7103_002_01_01270 Název obce: Brodek u Konice Kód obce (IČOB): 589314 (589314) Číslo ORP3

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Vilémov. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Vilémov. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Vilémov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7105_020_01_18200 Název obce: Vilémov Kód obce (IČOB): 568961 (568961) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1881 (7105)

Více

Působnost vodoprávních úřadů v oblasti vodovodů a kanalizací podle vodního zákon

Působnost vodoprávních úřadů v oblasti vodovodů a kanalizací podle vodního zákon Působnost vodoprávních úřadů v oblasti vodovodů a kanalizací podle vodního zákon Praha 11. 5. 2016 Jaroslava Nietscheová, prom. práv Povodí Vltavy, státní podnik nietscheova@pvl.cz Používané zkratky VZ

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Mrsklesy. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Mrsklesy. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Mrsklesy Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_027_01_10015 Název obce: Mrsklesy Kód obce (IČOB): 554944 (554944) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Tážaly. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Tážaly. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_018_02_07211 Název obce: Kožušany-Tážaly Kód obce (IČOB): 503304 (503304) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název ORP3: Olomouc

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Savín Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Savín Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Savín Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7105_008_08_14614 Název obce: Litovel Kód obce (IČOB): 503444 (503444) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1881 (7105)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Týneček Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Týneček Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Týneček Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_26_17241 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název

Více

Horní Cerekev. Název části obce

Horní Cerekev. Název části obce A. OBEC Přehledová mapka Horní Cerekev Číslo obce PRVKUK 384 Kód obce PRVKUK 0613.010.384.00 Kód obce (IČOB) 04268 (547913) Číslo ORP (ČSÚ) 010 (6110) Název ORP Pelhřimov Kód POU (ČSÚ) 61102 Název POU

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Víska Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Víska Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Víska Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7105_008_11_03719 Název obce: Kód obce (IČOB): 503444 (503444) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1881 (7105) Název ORP3:

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení Liberec 10. září 2004 Č. j.: KULK 96/2004 Vyřizuje: Ťoková Kateřina Tel.: 485 226 385 Adresátům dle rozdělovníku R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Bohdalec. Obec Bohdalec se nachází jižně od města Nové Město na Moravě, ve vzdálenosti cca 10 km. Rozsah zástavby je v rozmezí 548 581 m n.m..

Bohdalec. Obec Bohdalec se nachází jižně od města Nové Město na Moravě, ve vzdálenosti cca 10 km. Rozsah zástavby je v rozmezí 548 581 m n.m.. A. NÁZEV OBCE Mapa A: Území obce Přehledová mapka Bohdalec Číslo obce PRVK: 682 Kód obce PRVK: 0615.015.682.00 Kód obce (IČOB): 00602 (595284) Číslo ORP3 (ČSÚ): 015 (6115) Název ORP3: Žďár nad Sázavou

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Babice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Babice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Babice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7110_001_01_00066 Název obce: Babice Kód obce (IČOB): 552356 (552356) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1911 (7110)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Huzová. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Huzová. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Huzová Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7110_019_01_05010 Název obce: Huzová Kód obce (IČOB): 597414 (597414) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1911 (7110)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nedvězí Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nedvězí Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Nedvězí Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_13_10235 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název

Více

Název části obce. Obec Jabloňov se nachází jihovýchodně od města Velké Meziříčí ve vzdálenosti cca 6 km. Rozsah zástavby je v rozmezí m n.m.

Název části obce. Obec Jabloňov se nachází jihovýchodně od města Velké Meziříčí ve vzdálenosti cca 6 km. Rozsah zástavby je v rozmezí m n.m. A. OBEC Jabloňov Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 625 Kód obce PRVKUK 0615.014.625.00 Kód obce (IČOB) 05625 (595730) Číslo ORP (ČSÚ) 014 (6114) Název ORP Kód POU (ČSÚ) 61142 Název POU Velké Meziříčí

Více

VYBRANÉ ÚDAJE PROVOZNÍ EVIDENCE ZA ROK 2014 VODOVODNÍ ŘADY

VYBRANÉ ÚDAJE PROVOZNÍ EVIDENCE ZA ROK 2014 VODOVODNÍ ŘADY VODOVODNÍ ŘADY Identifikační číslo provozní evidence: 5203-633968-00277819-1/1-28818334 Název provozního celku: Vodovod Název: Město Forma právnická osoba 499320171 Název rozhodujícího majetku: 5203-633968-00277819-1/1

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Dalov Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Dalov Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Dalov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7110_017_02_02455 Název obce: Kód obce (IČOB): 505188 (505188) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1911 (7110) Název ORP3:

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Sušice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Sušice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Sušice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7109_047_01_15979 Název obce: Sušice Kód obce (IČOB): 518026 (518026) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1996 (7109)

Více

Městský úřad Černošice

Městský úřad Černošice Městský úřad Černošice odbor životního prostředí pracoviště Podskalská 19, 120 00 Praha 2 telefon: 221 982 111 spis. zn. ŽP/S MEUC-033916/2007/V/Čo V Praze dne 26.10.2007 Vyřizuje : Ing. Čokrt : 221 982

Více

A. OBEC Velká Bíteš B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Velká Bíteš B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj A. OBEC Velká Bíteš Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 673 Kód obce PRVKUK 0615.014.673.00 Kód obce (IČOB) 17821 (596973) Číslo ORP (ČSÚ) 014 (6114) Název ORP Kód POU (ČSÚ) 61141 Název POU Velké Meziříčí

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Véska Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Véska Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Véska Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_008_03_18098 Název obce: Dolany Kód obce (IČOB): 501646 (501646) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE. A.1 Členění obce B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI. Svratka Mapa A: Území obce Přehledová mapka

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE. A.1 Členění obce B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI. Svratka Mapa A: Území obce Přehledová mapka A. NÁZEV OBCE Svratka Mapa A: Území obce Přehledová mapka Číslo obce PRVK: 720 Kód obce PRVK: 0615.015.720.00 Kód obce (IČOB): 16156 (596868) Číslo ORP3 (ČSÚ): 015 (6115) Název ORP3: Žďár nad Sázavou Kód

Více

Název části obce. Bydlící obyvatelé přechodně bydlící celkem. Počet připojených obyvatel Studenec

Název části obce. Bydlící obyvatelé přechodně bydlící celkem. Počet připojených obyvatel Studenec A. OBEC Studenec Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 308 Kód obce PRVKUK 0614.007.308.00 Kód obce (IČOB) 15829 (591769) Číslo ORP (ČSÚ) 007 (6107) Název ORP Kód POU (ČSÚ) 61071 Název POU Náměšť nad Oslavou

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Rybníček Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Rybníček Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Rybníček Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7112_008_03_17374 Název obce: Újezd Kód obce (IČOB): 505501 (505501) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1902 (7112)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Těšice Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Těšice Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Těšice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7108_037_02_10440 Název obce: Nezamyslice Kód obce (IČOB): 589764 (589764) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1562 (7108)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Leština. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Leština. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Leština Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7113_015_01_08052 Název obce: Leština Kód obce (IČOB): 537713 (537713) Číslo ORP3 (ČSÚ): 2011 (7113)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Luboměř pod Strážnou Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Luboměř pod Strážnou Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Luboměř pod Strážnou Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_026_04_32068 Název obce: Libavá Kód obce (IČOB): 503941 (503941) Číslo ORP3 (ČSÚ):

Více

K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství R O Z H O D N U T Í

K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství R O Z H O D N U T Í K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství Liberec 30. ledna 2004 Č. j.: KULK/3506/2003 Vyřizuje: Ing. Petr Beneš Tel.:

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Myslechovice Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Myslechovice Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Myslechovice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7105_008_04_03716 Název obce: Litovel Kód obce (IČOB): 503444 (503444) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1881

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skalička. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skalička. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Skalička Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7101_025_01_14802 Název obce: Skalička Kód obce (IČOB): 517747 (517747) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1970 (7101)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Partutovice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Partutovice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Partutovice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7101_018_01_11812 Název obce: Partutovice Kód obce (IČOB): 516686 (516686) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1970

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Suchdol. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Suchdol. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Suchdol Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7103_020_01_15912 Název obce: Suchdol Kód obce (IČOB): 590088 (590088) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1554 (7103)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skřípov. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skřípov. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Skřípov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7103_018_01_14892 Název obce: Skřípov Kód obce (IČOB): 590002 (590002) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1554 (7103)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nová Hradečná. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nová Hradečná. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Nová Hradečná Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7112_004_01_41377 Název obce: Nová Hradečná Kód obce (IČOB): 552381 (552381) Číslo ORP3 (ČSÚ):

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Želeč. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Želeč. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Želeč Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7108_075_01_19584 Název obce: Želeč Kód obce (IČOB): 590240 (590240) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1562 (7108) Název

Více

Užitková voda Obec bude zásobena užitkovou vodou z veřejných i soukromých studní.

Užitková voda Obec bude zásobena užitkovou vodou z veřejných i soukromých studní. A. OBEC Dukovany Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 530 Kód obce PRVKUK 0614.013.530.00 Kód obce (IČOB) 03381 (590576) Číslo ORP (ČSÚ) 013 (6113) Název ORP Třebíč Kód POU (ČSÚ) 61131 Název POU Hrotovice

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Velká Bystřice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Velká Bystřice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Velká Bystřice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_042_01_17828 Název obce: Velká Bystřice Kód obce (IČOB): 505609 (505609) Číslo ORP3 (ČSÚ):

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE. A.1 Členění obce B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI B.2 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE. A.1 Členění obce B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI B.2 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ A. NÁZEV OBCE Lidmaň Mapa A: Území obce Přehledová mapka Číslo obce PRVK: 400 Kód obce PRVK: 0613.010.400.00 Kód obce (IČOB): 08372 (561100) Číslo ORP3 (ČSÚ): 010 (6110) Název ORP3: Pelhřimov Kód OPOU2

Více

A. OBEC Batelov B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Batelov B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj A. OBEC Batelov Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 16 Kód obce PRVKUK 612.5.16. Kód obce (IČOB) 114 (586862) Číslo ORP (ČSÚ) 5 (615) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 6153 Název POU Třešť Členění obce Úplný

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lošov Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lošov Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Lošov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_12_08687 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název ORP3:

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Určice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Určice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Určice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7108_064_01_17472 Název obce: Určice Kód obce (IČOB): 590126 (590126) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1562 (7108)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Kojetín II-Popůvky. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Kojetín II-Popůvky. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7109_016_02_41446 Název obce: Kojetín Kód obce (IČOB): 514055 (514055) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1996 (7109) Název

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Chromeč. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Chromeč. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Chromeč Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7111_012_01_05422 Název obce: Chromeč Kód obce (IČOB): 569305 (569305) Číslo ORP3 (ČSÚ): 2020 (7111)

Více

Kanalizační řád pro kanalizační systém obce Žleby zakončený ČOV Žleby

Kanalizační řád pro kanalizační systém obce Žleby zakončený ČOV Žleby Kanalizační řád pro kanalizační systém obce Žleby zakončený ČOV Žleby Majitel kanalizace: Obec Žleby Zámecké náměstí 67, 285 61 Žleby IČO: 00236691 DIČ: CZ00236691 Provozovatel kanalizace: Obec Žleby Zámecké

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Čehovice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Čehovice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Čehovice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7108_008_01_01882 Název obce: Čehovice Kód obce (IČOB): 589365 (589365) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1562 (7108)

Více

A. OBEC Chotěboř B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Chotěboř B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj Chotěboř (karta obce: B_4_134) A. OBEC Chotěboř Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 134 Kód obce PRVKUK 611.4.134. Kód obce (IČOB) 5283 (568759) Číslo ORP (ČSÚ) 4 (614) Název ORP Chotěboř Kód POU (ČSÚ)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Stařechovice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Stařechovice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7108_060_01_15528 Název obce: Stařechovice Kód obce (IČOB): 590053 (590053) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1562 (7108)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Haukovice Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Haukovice Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Haukovice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7112_008_02_17373 Název obce: Újezd Kód obce (IČOB): 505501 (505501) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1902 (7112)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Olšovec. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Olšovec. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Olšovec Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7101_015_01_11118 Název obce: Olšovec Kód obce (IČOB): 552844 (552844) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1970 (7101)

Více

Rozhodnutí o stanovení způsobu a podmínek pro vypouštění důlních vod z Krahulovské štoly do Krahulovského potoka pro období let 2013 až 2016

Rozhodnutí o stanovení způsobu a podmínek pro vypouštění důlních vod z Krahulovské štoly do Krahulovského potoka pro období let 2013 až 2016 Praha: 23.10. 2012 Číslo jednací: 130291/2012/KUSK Spisová značka: SZ_130291/2012/KUSK/4 Vyřizuje: Ing. Pavel Visinger l. 651 Značka: OŽP/Vi Dle rozdělovníku Rozhodnutí o stanovení způsobu a podmínek pro

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Kladky. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Kladky. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Kladky Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7103_010_01_06492 Název obce: Kladky Kód obce (IČOB): 589594 (589594) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1554 (7103)

Více

ZPRACOVÁNÍ MATEČNÝCH LOUHŮ PO KRYSTALIZACI KAMENCE V PROCESU SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU

ZPRACOVÁNÍ MATEČNÝCH LOUHŮ PO KRYSTALIZACI KAMENCE V PROCESU SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU ZPRACOVÁNÍ MATEČNÝCH LOUHŮ PO KRYSTALIZACI KAMENCE V PROCESU SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU Jiří CHARVÁT DIAMO, s. p., o. z. TÚU, odd. matematického modelování, Máchova 201, 471 27

Více

Ždírec nad Doubravou

Ždírec nad Doubravou A. OBEC Přehledová mapka Ždírec nad Doubravou Číslo obce PRVKUK 158 Kód obce PRVKUK 0611.004.158.00 Kód obce (IČOB) 19564 (569780) Číslo ORP (ČSÚ) 004 (6104) Název ORP Chotěboř Kód POU (ČSÚ) 61041 Název

Více

CZ051.3505.5105.0096 Dlouhý Most.0096.01 Dlouhý Most

CZ051.3505.5105.0096 Dlouhý Most.0096.01 Dlouhý Most CZ051.3505.5105.0096 Dlouhý Most.0096.01 Dlouhý Most Změna 2010 identifikační číslo obce 02666 kód obce 02666 PODKLADY 1. Údaje o počtu obyvatel obce ze sčítání lidu z r. 2001 ze Statistického úřadu 2.

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lhota u Konice Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lhota u Konice Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Lhota u Konice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7103_002_02_01272 Název obce: Brodek u Konice Kód obce (IČOB): 589314 (589314) Číslo ORP3 (ČSÚ):

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Krakořice Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Krakořice Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Krakořice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7110_017_04_00067 Název obce: Kód obce (IČOB): 505188 (505188) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1911 (7110) Název

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skalka. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skalka. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Skalka Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7108_056_01_14805 Název obce: Skalka Kód obce (IČOB): 589993 (589993) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1562 (7108)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Kovářov Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Kovářov Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Kovářov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7101_020_03_07149 Název obce: Potštát Kód obce (IČOB): 517101 (517101) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1970 (7101)

Více

Název části obce. Počet bydlících obyvatel Albrechtice trvale bydlící. Bydlící obyvatelé Blažejovice trvale bydlící

Název části obce. Počet bydlících obyvatel Albrechtice trvale bydlící. Bydlící obyvatelé Blažejovice trvale bydlící A. OBEC Rozsochy Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 027 Kód obce PRVKUK 0615.001.027.00 Kód obce (IČOB) 14243 (596647) Číslo ORP (ČSÚ) 001 (6101) Název ORP Kód POU (ČSÚ) 61011 Název POU Bystřice nad Pernštejnem

Více

Kamenice nad Lipou. Název části obce

Kamenice nad Lipou. Název části obce A. OBEC Přehledová mapka Kamenice nad Lipou Číslo obce PRVKUK 390 Kód obce PRVKUK 0613.010.390.00 Kód obce (IČOB) 06257 (548111) Číslo ORP (ČSÚ) 010 (6110) Název ORP Pelhřimov Kód POU (ČSÚ) 61101 Název

Více

R O Z H O D N U T Í. podle 13 odst. 3 zákona. Se sídlem: Ralsko Boreček čp. 30, pošta Mimoň, PSČ 471 24 S přiděleným IČ: 40 23 02 95

R O Z H O D N U T Í. podle 13 odst. 3 zákona. Se sídlem: Ralsko Boreček čp. 30, pošta Mimoň, PSČ 471 24 S přiděleným IČ: 40 23 02 95 Adresátům dle rozdělovníku Liberec 9. února 2007 Sp. Zn. ORVZŽP/1160/2006 Č. j. KULK/79093/2006 Vyřizuje: Ing. Petr Beneš Tel.: 485 226 389 R O Z H O D U T Í Krajského úřadu Libereckého kraje, odboru rozvoje

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE C. PODKLADY. A.1 Členění obce B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI B.2 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE C. PODKLADY. A.1 Členění obce B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI B.2 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ A. NÁZEV OBCE Rudíkov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Číslo obce PRVK: 586 Kód obce PRVK: 0614.013.586.00 Kód obce (IČOB): 14326 (591637) Číslo ORP3 (ČSÚ): 013 (6113) Název ORP3: Třebíč Kód OPOU2 ČSÚ:

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lužice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lužice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Lužice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7110_011_01_08935 Název obce: Lužice Kód obce (IČOB): 569844 (569844) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1911 (7110)

Více

Luka nad Jihlavou. Název části obce

Luka nad Jihlavou. Název části obce A. OBEC Přehledová mapka Luka nad Jihlavou Číslo obce PRVKUK 197 Kód obce PRVKUK 0612.005.197.00 Kód obce (IČOB) 08870 (587478) Číslo ORP (ČSÚ) 005 (6105) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 61051 Název POU

Více

Název části obce. Bydlící obyvatelé Malý Budíkov trvale bydlící. Pusté Lhotsko trvale bydlící. přechodně bydlící celkem

Název části obce. Bydlící obyvatelé Malý Budíkov trvale bydlící. Pusté Lhotsko trvale bydlící. přechodně bydlící celkem A. OBEC Budíkov Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 103 Kód obce PRVKUK 0613.003.103.00 Kód obce (IČOB) 01535 (547638) Číslo ORP (ČSÚ) 003 (6103) Název ORP Humpolec Kód POU (ČSÚ) 61031 Název POU Humpolec

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Chabičov Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Chabičov Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Chabičov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7110_017_03_05054 Název obce: Kód obce (IČOB): 505188 (505188) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1911 (7110) Název

Více

A. OBEC Těmice B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Těmice B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj A. OBEC Těmice Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 425 Kód obce PRVKUK 0613.010.425.00 Kód obce (IČOB) 16586 (548936) Číslo ORP (ČSÚ) 010 (6110) Název ORP Pelhřimov Kód POU (ČSÚ) 61101 Název POU Kamenice

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Čechy. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Čechy. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Čechy Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7109_008_01_03083 Název obce: Čechy Kód obce (IČOB): 552771 (552771) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1996 (7109) Název

Více

Kontrola sanačního limitu zemin kontaminovaných radionuklidy po ukončení likvidace areálu Dolu Hamr I-Sever

Kontrola sanačního limitu zemin kontaminovaných radionuklidy po ukončení likvidace areálu Dolu Hamr I-Sever Kontrola sanačního limitu zemin kontaminovaných radionuklidy po ukončení likvidace areálu Dolu Hamr I-Sever RNDr. Lubomír Neubauer vedoucí oddělení životního prostředí o. z. TÚU DIAMO, s. p. o. z. Těžba

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Slatinice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Slatinice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Slatinice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_034_01_14981 Název obce: Slatinice Kód obce (IČOB): 505111 (505111) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Žerotín. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Žerotín. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Žerotín Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7110_018_01_19662 Název obce: Žerotín Kód obce (IČOB): 505862 (505862) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1911 (7110)

Více