Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje. (aktualizace pro rok 2016)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje. (aktualizace pro rok 2016)"

Transkript

1 Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje (aktualizace pro rok 2016)

2 Obsah Úvod část - Vybrané sociodemografické ukazatele Moravskoslezského kraje... 4 Obyvatelstvo... 4 Nezaměstnanost... 5 Shrnutí 1. části část - Institucionální zajištění prevence kriminality... 8 Republiková/resortní úroveň... 8 Krajská úroveň... 8 Lokální úroveň... 9 Shrnutí 2. části část - Analýza kriminality Moravskoslezského kraje Hlavní kriminogenní faktory v Moravskoslezském kraji...13 Vývoj kriminality v Moravskoslezském kraji ve srovnání s ČR...13 Pachatelé trestné činnosti...14 Oběti trestné činnosti...14 Přestupky...15 Hlavní druhy kriminality v Moravskoslezském kraji...15 Majetková kriminalita...15 Hospodářská kriminalita...15 Informační kriminalita...16 Korupce...16 Násilná kriminalita...16 Mravnostní kriminalita...16 Nealkoholová toxikomanie...17 Extremismus...17 Bezpečnost silničního provozu...17 Úroveň okresů (územní odbory PČR)...17 Shrnutí 3. části Příloha č. 1 Územní odbory Krajského ředitelství police Moravskoslezského kraje...21 Příloha č. 2 Přehled sluţeben obecní (městské) policie...23 Strana 2 (celkem 23)

3 Úvod Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje (dále také MS kraj ) je jedním ze základních analytických podkladů pro vymezení cílů a aktivit Koncepce prevence kriminality Moravskoslezského kraje na období (dále jen Koncepce PK ). První Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje (dále jen Bezpečnostní analýza ) byla vytvořena v roce 2008, kdy plnila podpůrnou funkci pro Koncepci prevence kriminality Moravskoslezského kraje na léta Následně byly vybrané údaje Bezpečnostní analýzy kaţdoročně aktualizovány pro potřeby vyhodnocení Krajského programu prevence kriminality (v současnosti označován jako Program prevence kriminality), jehoţ vyhlašovatelem je Ministerstvo vnitra. Z důvodu podání ţádosti o dotaci na realizaci projektu MS kraje do Programu prevence kriminality, byly další rozsáhlejší aktualizace Bezpečnostní analýzy MS kraje zpracovány v letech 2012, 2014 a Všechny dosud zpracované Bezpečnostní analýzy jsou zveřejněny na webu MS kraje, odkaz: Také v roce 2016 má Moravskoslezský kraj zájem podat ţádost o dotaci do Programu prevence kriminality a proto byla zpracována následující Bezpečnostní analýza (dále jen Bezpečnostní analýza 2016 ), která byla vytvořena na základě Metodiky pro tvorbu strategických dokumentů prevence kriminality a víceletých bezpečnostních analýz, kterou vydal Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR. Dle stanovených poţadavků obsahuje Bezpečnostní analýza pro rok 2016 převáţně statistická data k trestné činnosti v Moravskoslezském kraji ve srovnání let 2014 a Z důvodu komplexního pohledu na bezpečnostní situaci v kraji, jsou v ní doplněna také data k obyvatelstvu, nezaměstnanosti, sociálně vyloučeným lokalitám a dalším vybraným jevům. Při zpracování aktualizace Bezpečnostní analýzy pro rok 2016 byly vyuţity následující informační zdroje: - Zpráva o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku na území ČR v roce 2015 ve srovnání s rokem 2014 podklady za Moravskoslezský kraj, - Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje (aktualizace 2015) Dále byly vyuţity internetové zdroje: Mapa č. 1: Mapa Moravskoslezského kraje s přehledem okresů Zdroj: Strana 3 (celkem 23)

4 1. část - Vybrané sociodemografické ukazatele Moravskoslezského kraje Moravskoslezský kraj leţí na severovýchodě České republiky, sousedí s Olomouckým krajem a na jihu také se Zlínským krajem. Na severu a východě hraničí s polskými vojvodstvími Slezským a Opolským a na jihovýchodě se slovenským Ţilinským samosprávným krajem. Obyvatelstvo Moravskoslezský kraj je s počtem obyvatel třetím nejlidnatějším krajem České republiky. Územně je Moravskoslezský kraj vymezen 6 okresy Bruntál, Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín, Opava a Ostrava-město a je rozdělen na 22 správních obvodů obcí s rozšířenou působností, do kterých spadá celkem 300 obcí. Nejlidnatější obcí s rozšířenou působností (dále jen ORP ) v rámci MS kraje je statutární město Ostrava, následují jej statutární města Frýdek-Místek, Opava a Havířov. Významným migračním trendem posledních několika let je výrazný úbytek obyvatelstva a to jak v rámci celého kraje tak také ve většině okresů. Tento trend dokládají také čísla uvedená v tabulce č. 1. Tabulka č. 1: Vývoj počtu obyvatel Moravskoslezského kraje za roky ROK 2011 (K ) 2012 (K ) 2013 (K ) 2014 (K ) 2015 (K ) POČET OBYVATEL CELKEM Zdroj: ČSÚ, Tabulka č. 2: Přehled okresů Moravskoslezského kraje OKRES BRUNTÁL FRÝDEK- KARVINÁ OPAVA OSTRAVA - NOVÝ JIČÍN MÍSTEK MĚSTO ROZLOHA (V KM 2 ) POČET OBYVATEL (K ) Zdroj: ČSÚ, Min. vnitra Tabulka č. 3: Přehled obcí s pověřeným obecním úřadem v Moravskoslezském kraji OBEC POČET OBYVATEL ROZLOHA TYP OBCE (K ) (V KM 2 ) BÍLOVEC III BOHUMÍN III BRUNTÁL III ČESKÝ TĚŠÍN III FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM III FRÝDEK-MÍSTEK III/stat. město FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ III FULNEK II HAVÍŘOV III/stat. město HLUČÍN III HORNÍ BENEŠOV II JABLUNKOV III Strana 4 (celkem 23)

5 KARVINÁ III/stat. město KOPŘIVNICE III KRAVAŘE III KRNOV III MĚSTO ALBRECHTICE II NOVÝ JIČÍN III ODRY III OPAVA III/stat. město ORLOVÁ III OSOBLAHA II OSTRAVA III/stat. město PŘÍBOR II RÝMAŘOV III STUDÉNKA II TŘINEC III VÍTKOV III VRATIMOV II VRBNO POD PRADĚDEM II III obec s rozšířenou působností, II obec s pověřeným obecním úřadem, stat. město statutární město Zdroj: interní přehled KÚ MS kraje Nezaměstnanost Výrazným jevem, který můţe mít vliv na nárůst kriminality je úroveň nezaměstnanosti a dalších jevů, které s ní souvisí (nelegální práce, pobírání dávek v nezaměstnanosti aj.). Tabulka č. 4: Nezaměstnanost v jednotlivých krajích České republiky k KRAJ POČET OBYVATEL NEZAMĚSTNANOST PRAHA ,20% STŘEDOČESKÝ ,41% JIHOČESKÝ ,07% PLZEŇSKÝ ,62% KARLOVARSKÝ ,06% ÚSTECKÝ ,91% LIBERECKÝ ,36% KRÁLOVEHRADECKÝ ,96% PARDUBICKÝ ,14% VYSOČINA ,22% JIHOMORAVSKÝ ,01% OLOMOUCKÝ ,01% MORAVSKOSLEZSKÝ ,56% ZLÍNSKÝ ,98% Zdroj: Strana 5 (celkem 23)

6 K evidoval Úřad práce ČR (dále jen ÚP ČR ) uchazečů o zaměstnání. Z celkového počtu lidí bez práce bylo dosaţitelných uchazečů (jsou schopni okamţitě nastoupit do vhodného zaměstnání). Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 6,2 % (listopad ,9 %, prosinec ,5 %). Meziročně se o více neţ zvýšil počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli prostřednictvím ÚP ČR celkem To je nejvyšší prosincová hodnota od roku Nejvyšší nezaměstnanost byla evidována v Ústeckém kraji, hned za ním se umístil MS kraj. Naopak nejniţší nezaměstnanost dlouhodobě vykazuje Hl. město Praha. Nezaměstnanost v jednotlivých okresech Moravskoslezského kraje Tabulka č. 5: Statistika nezaměstnanosti v okresech MS kraje (platné k ) OKRESY PODÍL NEZAMĚSTNANÝCH OSOB BRUNTÁL 11,7 % FRÝDEK-MÍSTEK 5,7 % KARVINÁ 11,1 % NOVÝ JIČÍN 5,3 % OPAVA 7,2 % OSTRAVA-MĚSTO 10,2 % Zdroj: Nejvyšší nezaměstnanost byla v MS kraji na začátku roku 2016 evidovaná v okrese Bruntál, která byla zároveň i nejvyšší v rámci celé České republiky, naopak nejniţší hodnoty vykazovaly okresy Nový Jičín a Frýdek-Místek. Podíl nezaměstnaných v rámci Moravskoslezského kraje činil na konci ledna ,7 %, v rámci celé ČR pak byl tento podíl ve výši 6,4 %. Další jevy, které mohou mít vliv na míru kriminality v Moravskoslezském kraji: výskyt sociálně vyloučených lokalit, počty ubytoven, zneuţívání návykových látek, počty vykázaných pachatelů domácího násilí, počty vyplacených sociálních dávek a další. Strana 6 (celkem 23)

7 Shrnutí 1. části Moravskoslezský kraj se počtem obyvatel řadí na 3. místo mezi ostatními kraji České republiky. Z demografického hlediska je významným jevem postupné sniţování obyvatel, které je nejmarkantnější v rámci celé republiky. Na úbytek obyvatel má vliv nejen negativní poměr mezi počtem narozených a zemřelých, ale výrazně právě i migrace, kdy se lidé stěhují za prací do jiných regionů. Míra registrované nezaměstnanosti v kraji dosáhla na konci roku 2015 hodnoty 8,5 %, coţ řadí MS kraj na druhé místo hned za kraj Ústecký. Mezi nejohroţenější okresy patří města Bruntál a Karviná. Na základě aktuální tzv. Gabalovy analýzy výskytu sociálně vyloučených lokalit, která byla provedena v roce 2015, bylo zjištěno, ţe počet takto označovaných území se v rámci Moravskoslezského kraje více neţ ztrojnásobil. S tím souvisí také nárůst počtu ubytoven, kde obyvatelé lokalit často hledají náhradní bydlení, těch bylo v dubnu 2015 evidováno na území Moravskoslezského kraje více neţ 120. Nejčastější zneuţívanou návykovou látkou v Moravskoslezském kraji zůstává alkohol, z nelegálních drog je to metamfetamin (pervitin) společně s marihuanou. Nejvíce páchané trestné činnosti v oblasti drogové kriminality je evidováno v Ostravě. Moravskoslezský kraj se také řadí mezi kraje s nejvyšším počtem heren a kasin a paralelně i s nejvyšším počtem osob závislých na hazardu. I kdyţ je domácí násilí stále vysoce latentním jevem, Moravskoslezský kraj se jiţ několik let řadí počtem vykázání osob ze společného obydlí, které se dopustily toho jednání, na přední místa mezi ostatními kraji České republiky. Proto zde také pracují 2 intervenční centra, která s obětmi domácího násilí odborně pracují. Strana 7 (celkem 23)

8 2. část - Institucionální zajištění prevence kriminality Graf č.1: Systém prevence kriminality v ČR Zdroj: Strategie prevence kriminality v ČR na období 2016 aţ 2020 Republiková/resortní úroveň Zajištění prevence kriminality na republikové úrovni je v gesci Ministerstva vnitra, kde je tato agenda organizačně zařazena pod Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality. Jako orgán podílející se na vytváření koncepce preventivní politiky státu na meziresortní úrovni funguje Republikový výbor pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK ), který byl zřízen při Ministerstvu (dále jen Min. ) vnitra v roce V RVPPK jsou zastoupeny následující resorty a subjekty: Min. vnitra, Min. financí, Min. spravedlnosti, Min. práce a sociálních věcí, Min. školství, mládeţe a sportu, Min. obrany, Min. pro místní rozvoj, Min. zdravotnictví. A dále také Probační a mediační sluţba, Institut pro kriminologii a sociální prevenci, Policejní prezídium, Nejvyšší státní zastupitelství, Soudcovská unie, Generální ředitelství vězeňské sluţby a Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky a Rada vlády pro záleţitosti romské menšiny. Krajská úroveň Moravskoslezský kraj se problematice prevence kriminality (dále jen PK ) věnuje v rámci své samostatné působností jiţ od roku 2008, kdy přistoupil do tzv. krajské úrovně systému prevence kriminality a vytvořil svoji první Koncepci prevence kriminality. V rámci struktury Krajského úřadu MS kraje se na zajištění této oblasti podílejí: pracovní skupina prevence kriminality (členy jsou náměstek hejtmana kraje zodpovědný za sociální oblast, vedoucí odboru sociálních věcí, manaţer prevence kriminality, metodik sociální prevence, koordinátor protidrogové prevence, koordinátor pro národnostní menšiny a romské záleţitosti, krajský školský koordinátor prevence a dále zástupci státní policie, Probační a mediační sluţby a dětského diagnostického ústavu) odbor sociálních věcí (jsou zde organizačně zařazeny pozice manaţera prevence kriminality, metodika sociální prevence, koordinátora protidrogové prevence a koordinátora pro národnostní menšiny a romské záleţitosti) odbor školství, mládeţe a sportu (je zde organizačně zařazena pozice krajského školského koordinátora prevence) odbor kanceláře hejtmana kraje (je zde organizačně zařazeno oddělení pro krizové řízení) Strana 8 (celkem 23)

9 Moravskoslezský kraj také vyčleňuje v rámci své preventivní politiky kaţdoročně peněţní prostředky ze svého rozpočtu na dotační program - Podpora neinvestičních aktivit z oblasti prevence kriminality. Tabulka č. 6: Přehled počtu projektů podpořených v rámci Programu na podporu neinvestičních aktivit z oblasti prevence kriminality v letech ROK POČET PODPOŘENÝCH PROJEKTŮ CELKOVÁ DOTACE Z ROZPOČTU MS KRAJE V KČ Celkem Zdroj: Interní databáze KÚ MS kraje Lokální úroveň Rovněţ na úrovní obecních samospráv spadá agenda prevence kriminality do samostatné působnosti obce. Také v řadě měst a obcí fungují pracovní skupiny nebo komise, zabývající se otázkami prevence kriminality na daném území. Města a obce také delegují pracovníka, který je v rámci organizační struktury pověřen plněním úkolů manaţera prevence kriminality. Tabulka č. 7: Přehled zajištění pozice manaţera prevence kriminality a pracovní skupiny PK v rámci obecních úřadů obcí s pověřeným obecním úřadem (platné k ) OBEC S POVĚŘENÝM OBECNÍM ÚŘADEM FUNGUJE PRACOVNÍK ZAJIŠŤUJÍCÍ AGENDU MANAŢERA PREVENCE KRIMINALITY (PK) A JAKÉ JE JEHO ORGANIZAČNÍ ZAŘAZENÍ? JE ZŘÍZENA PRACOVNÍ SKUPINA PK? BÍLOVEC ano (MP) ano BOHUMÍN ano (MP) ano BRUNTÁL ano (MÚ, odbor sociálních věcí) ano ČESKÝ TĚŠÍN ano (MP) ano FRENŠTÁT POD ano (MP) ano RADHOŠTĚM FRÝDEK - MÍSTEK ano (MP) ano FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ ano (MÚ, odbor školství a ano kultury) FULNEK ano (MÚ, odbor vnitřních věcí) ano HAVÍŘOV ano (Magistrát, odbor sociálních ano věcí) HLUČÍN ano (MP) ano HORNÍ BENEŠOV ano (MÚ, nezjištěno) ano JABLUNKOV ano (MP) ano KARVINÁ ano (MP) ano KOPŘIVNICE ano (MÚ, odbor sociálních věcí ano a zdravotnictví) KRAVAŘE ano (MP) ano Strana 9 (celkem 23)

10 KRNOV ano (MÚ, odbor školství, kultury ano a sportu) MĚSTO ALBRECHTICE ne ne NOVÝ JIČÍN ano (MP) ano ODRY ano (MÚ, odbor rozvoje města) ano OPAVA ano (Magistrát, odbor školství) ano ORLOVÁ ano (MÚ, odbor školství, kultury ano a sportu) OSOBLAHA ano (MÚ, nezjištěno) ano OSTRAVA ano (Magistrát, odbor soc. věcí ano a zdravotnictví) PŘÍBOR ano (MP) ano RÝMAŘOV ano (MÚ, odbor sociální) ano STUDÉNKA ne ne TŘINEC ano (MÚ, odbor sociální) ano VÍTKOV ano (MP) ano VRATIMOV ne ne VRBNO POD PRADĚDEM ano (MP) ano Zdroj: Interní databáze KÚ MS kraje Vysvětlivky: MP = městská policie MÚ = městský úřad obce s pověřeným obecním úřadem Magistrát = Magistrát statutárního města Mezi další subjekty a instituce, které se v rámci Moravskoslezského kraje podílejí na prevenci kriminality lze zařadit také např.: poskytovatele sluţeb sociální prevence (zejména nestátní neziskové a církevní organizace aj.), Probační a mediační sluţbu, další pracovníky na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností nebo pověřeným obecním úřadem (sociální kurátoři, kurátoři pro mládeţ, protidrogoví koordinátoři, romští poradci apod.), obecní policii, státní policii a další. Strana 10 (celkem 23)

11 Shrnutí 2. části Na území Moravskoslezského kraje se prevenci kriminality věnují jak územní samosprávy, tak i neziskové organizace a další instituce. Také Moravskoslezský kraj Krajský úřad se aktivně zabývá problematikou prevence kriminality a podporou aktivit, které na ni mohou mít vliv. Za tímto účelem má vytvořeny podmínky v podobě spolupráce mezi odbory a jejich specialisty (krajský manaţer prevence kriminality, krajský školský koordinátor prevence, krajský protidrogový koordinátor a další), kteří se problematice prevence kriminality věnují a kteří se setkávají v rámci širší platformy tvořené krajskou pracovní skupinou prevence kriminality. Také obce v Moravskoslezském kraji, zpravidla s rozšířenou působností nebo pověřeným obecním úřadem, mající zájem o dotaci z Programu prevence kriminality Ministerstva vnitra, mají vytvořeny podmínky pro realizaci projektů prevence kriminality na lokální úrovni. Tyto činnosti zajišťují osoby organizačně zařazené jako vedoucí pracovníci nebo velitelé městských policií, případně místní manaţeři prevence kriminality. V posledních letech projevují zájem o realizaci aktivit z oblasti prevence kriminality také malé obce s obecním úřadem, kde potřebnou součinnost garantuje vedení obce (starosta, místostarosta). Institucionální rámec prevence kriminality doplňují i další neziskové či soukromé organizace, které se věnují např. ohroţené mládeţi nebo poskytují programy pro mladistvé a mladé pachatele trestné činnosti, či poradenské sluţby a programy pro ohroţené nebo specifické cílové skupiny. Strana 11 (celkem 23)

12 3. část - Analýza kriminality Moravskoslezského kraje Statistika trestné činnosti je evidována pomocí informačního systému, který umoţňuje sledování vývoje trestné činnosti a také rozbor nápadu trestné činnosti u jednotlivých územních odborů aţ na úroveň jednotlivých obvodních oddělení police (dále jen OOP ). Na základě sledovaných údajů přicházejících z jednotlivých OOP se získává přehled o celkové situaci v rámci trestné činnosti na daném území. Rozborem trestných činů (dále jen TČ ) je moţné získat pro kaţdé OOP hlavní trendy vývoje, přehled o celkovém nápadu trestné činnosti i jednotlivých skutcích, pachatelích a obětech. Tabulka č. 8: Srovnání vývoje kriminality v krajích ČR v letech celková TČ KRAJ CELKOVÁ EVIDOVANÁ TČ ZA R CELKOVÁ EVIDOVANÁ TČ ZA R ZMĚNA V LETECH PRAHA STŘEDOČESKÝ JIHOČESKÝ PLZEŇSKÝ KARLOVARSKÝ ÚSTECKÝ LIBERECKÝ KRÁLOVEHRADECKÝ PARDUBICKÝ VYSOČINA JIHOMORAVSKÝ OLOMOUCKÝ MORAVSKOSLEZSKÝ ZLÍNSKÝ Zdroj: Z hlediska srovnání meziročního vývoje trestné činnosti v jednotlivých krajích ČR v rámci let 2014 a 2015 je moţné pozorovat, ţe v roce 2015 došlo ve všech krajích k výraznému úbytku evidované trestné činnosti, nejvíce v krajích Vysočina (-7 419) a Hl. městě Praze ( ). Z hlediska celkové evidované trestné činnosti se MS kraj s počtem trestných činů spáchaných v roce 2015 zařadil na 2. místo mezi ostatními kraji, kdy na prvním místě bylo Hl. město Praha ( TČ). Na opačném konci pořadí se opět ocitl Karlovarský kraj, kde byla v daném roce zaznamenaná trestná činnost naopak nejniţší (5 737 TČ). Na území České republiky bylo za uplynulý rok oznámeno celkem trestných činů. Jedná se o více neţ trestných činů méně neţ za rok 2014, coţ znamená pokles o 14,2 %. Kromě samotného poklesu kriminality stoupla i objasněnost. Celkem bylo objasněno skutků, tedy 50,9 %. Jedná se o téměř dvouprocentní nárůst v objasněnosti a v porovnání s rokem 2013 stoupla objasněnost dokonce o téměř 7 %. Pokles trestné činnosti byl zaznamenám u všech druhů trestných činů. Dlouhodobě platí, ţe nejvíce je majetkové trestné činnosti. Za minulý rok bylo spácháno Strana 12 (celkem 23)

13 majetkových trestných činů, meziročně tak majetková trestná činnost klesla bezmála o 20%. Výrazný pokles nastal také v počtu násilných trestných činů. Meziroční pokles o skutků znamená pokles o 7,6 %. Hlavní kriminogenní faktory v Moravskoslezském kraji Následuje přehled hlavních kriminogenních faktorů, které ovlivňovaly páchání trestné činnosti v Moravskoslezském kraji v roce 2015, z nichţ řada působí dlouhodobě: - příhraniční poloha, fluktuace kriminálně rizikových osob ze sousedních teritorií i států, - vysoká míra nezaměstnanosti, - sociálně vyloučené lokality, občané ţijící z dávek hmotné nouze, kteří jsou často závislí na návykových látkách, zejména na drogách a alkoholu, gamblerství, - vysoký podíl obyvatelstva s nízkým právním vědomím a niţší úrovní vzdělanosti, - přejímání nesprávných vzorců chování u mladé generace, - průmyslové a obchodní zóny, - velké mnoţství rekreačních objektů, - velký počet oficiálních kulturně-společenských a sportovních akcí, i neoficiálních (technoparty), - vysoký podíl recidivistů na objasněné trestné činnosti, - vysoký podíl násilné kriminality, zvyšující se brutalita útoků, divácké násilí (hlavně v niţších soutěţích), - zvyšující se mnoţství přestupků v dopravě spojených s řízením pod vlivem alkoholu a drog, Novým kriminogenním faktorem se jeví provoz zařízení pro zajištění cizinců ve Vyšních Lhotách a existence záchytného střediska pro uprchlíky v Havířově - Šumbarku. Vývoj kriminality v Moravskoslezském kraji ve srovnání s ČR Tabulka č. 9: Skladba kriminality v Moravskoslezském kraji porovnání s ČR za rok 2015 CELKOVÁ TČ ČR POČET ČR V % MS KRAJ POČET MS KRAJ V % ODCHYLKA (V %) MS KRAJ ČR ,26 XXX Z TOHO: MAJETKOVÁ NÁSILNÁ+ MRAVNOSTNÍ OSTATNÍ KRIMINALITA ZBÝVAJÍCÍ KRIMINALITA HOSPODÁŘSKÁ VOJENSKÁ , ,1 + 1, , ,26 + 2, ,94-2, , ,4 + 0, , ,3-2,1 5 0, ,002 Zdroj: Krajské ředitelství policie MS kraje, Strana 13 (celkem 23)

14 Při srovnání výskytu jednotlivých trestných skutků u základních druhů kriminality v rámci celé České republiky a v rámci Moravskoslezského kraje byly v roce 2015 vykazovány v kraji opět vyšší hodnoty u majetkové, násilné a mravnostní kriminality. Tabulka č. 10: Přehled o zjištěné trestné činnosti v MS kraji za rok 2015 POČET EVIDOVANÝCH TRESTNÝCH ČINŮ CELKEM Z TOHO: OBJASNĚNO TRESTNÝCH ČINŮ (V PROCENTECH) (47) ŠKODY ZJIŠTĚNÉ V TIS. KČ STÍHÁNO OSOB POČET OSOB NA 1 POLICISTU 404 Zdroj: Krajské ředitelství policie MS kraje Z uvedené tabulky vyplývá, ţe objasněnost spáchaných trestných činů se v Moravskoslezském kraji v roce 2015 pohybovala okolo 47 %, coţ je o 3 procenta více neţ v roce Zjištěné škody evidované trestné činnosti byly vyčísleny na cca 1,5 mld. Kč coţ je o 250 mil. Kč méně neţ v roce V roce 2015 připadalo na 1 policistu průměrně 404 obyvatel kraje, coţ je obdobný počet jako byl v předchozím roce. Pachatelé trestné činnosti V roce 2015 bylo v MS kraji stíhaných za protiprávní jednání celkem osob, coţ je o osob méně neţ v roce Z hlediska věkové struktury pachatelů bylo nejvíce pachatelů ve věku let, následně ve věku let a dále ve věkové kategorii let. Dané údaje shrnuje níţe uvedená tabulka. Tabulka č. 11: Přehled počtu stíhaných osob dle věku ve srovnání let 2014 a 2015 ROK VĚK 0-14 LET LET 18 A VÍCE LET Zdroj: Krajské ředitelství policie MS kraje Z celkového počtu stíhaných bylo ţen, které tak tvoří obdobně jako loni, 14,4 % ze všech osob, které páchaly v roce 2015 trestnou činnost na území kraje. V kategorii pachatelů trestných činů stále přetrvává významný podíl skupiny recidivistů, kteří v roce 2015 představovali 59,8 % všech stíhaných osob, přičemţ spáchali 74,6 % ze všech objasněných trestných činů v kraji. Jejich podíl na spáchané trestné činnosti je v našem kraji stabilně o cca 10 % vyšší neţ v rámci celé republiky (ČR v roce ,1 %). V roce 2015 bylo objasněno 724 skutků, které byly spáchány dětmi ve věku 1-17 let. Jejich podíl na objasněné trestné činnosti se stabilně pohybuje okolo 5ti procent (v r ,7 %, v r ,7 %). V roce 2015 bylo v rámci MS kraje objasněno a dodatečně objasněno také 594 skutků spáchaných cizinci, coţ je o 179 skutků méně neţ v předchozím roce. Nejvíce pachatelů z řad cizinců bylo ze Slovenska, Polska, Vietnamu a Ukrajiny. Nejčastějšími skutky spáchanými touto cílovou skupinu na území našeho kraje bylo: opilství, zanedbání povinné výţivy, maření výkonu úředního rozhodnutí, úmyslné ublíţení na zdraví a krádeţe prosté v jiných objektech. Oběti trestné činnosti Z hlediska sociálního sloţení bylo v roce 2015 opět nejvíce obětí mezi důchodci (737), ţáky a studenty (663), nezaměstnanými (460), dělníky (410), podnikateli (130), prodavači (110) a osobami na mateřské dovolené (102). Strana 14 (celkem 23)

15 Tabulka č. 12: Oběti kriminality v MS kraji v roce 2015 OBĚŤ VĚK NAD 60 CELKEM Zdroj: Krajské ředitelství policie MS kraje V roce 2015 se stalo obětí kriminality celkem osob, coţ je o 279 méně neţ v předchozím roce. Od roku 2010 působí v rámci Krajského ředitelství policie MS kraje Tým krizových interventů, který má v současnosti 22 členů. Členové týmu pracují s obětmi (poškozenými, pozůstalými aj.) bezprostředně po spáchání trestného činu a pomáhají zprostředkovat kontakt s odborníky z dalších pomáhajících organizací. Přestupky V roce 2015 bylo v Moravskoslezském kraji evidováno spáchání celkem přestupků, coţ je o 815 přestupků více neţ loni. Celkový počet osob, které se dopustily přestupku, byl , z toho bylo cizinců. Přehled spáchaných přestupků ve srovnání let 2014 a 2015 uvádí tabulka č. 12. Tabulka č. 13: Data o vybraných druzích přestupků spáchaných na území MS kraje DRUH PROTI VEŘEJNÉMU POŘÁDKU PROTI OBČANSKÉMU SOUŢITÍ PŘESTUPKY ABS. POČET ROK 2014 K ZMĚNA INDEX NA 10 TIS. OBYVATEL ROK 2014 ROK 2015 ZMĚNA (INDEX) ZMĚNA ABS. POČTU PŘESTUPKŮ (%) ,58 10,42 + 0,84 7, ,81 28,14 + 0,33 0,82 PROTI MAJETKU ,18 39,77-9,41-24,12 NA ÚSEKU OCHRANY ,01 0,91-0,1-10,81 PŘED ALKOHOLISMEM A JINÝMI TOXIKOMANIEMI PŘESTUPKY PROTI OBECNĚ ZÁVAZNÝM VYHLÁŠKÁM V OBLASTI BEZPEČNOSTI A VEŘEJNÉHO POŘÁDKU Zdroj: Interní databáze KÚ MS kraje ,76 14,45 + 0,69 3,89 Hlavní druhy kriminality v Moravskoslezském kraji Majetková kriminalita V roce 2015 bylo v MS kraji zjištěno celkem skutků majetkové kriminality, coţ je o skutků méně neţ v předchozím roce a jedná se o výrazný meziroční pokles. Celkem bylo zaznamenáno krádeţí vloupáním a celkem krádeţí prostých. Objasněnost u tohoto druhu kriminality mírně vzrostla na 28,5 %. Majetková kriminalita má v našem kraji 58,1 % podíl na celkovém nápadu, coţ je obdobné jako je celorepublikový průměr. Hospodářská kriminalita V roce 2015 bylo v MS kraji celkově zjištěno skutků této kriminality, z nichţ (51,9 %) bylo objasněno. Škody u hospodářské trestné činnosti dosáhly 918 mil. Kč, coţ je 58,1 % z celkových škod způsobených trestnou činností v MS kraji za loňský rok. Strana 15 (celkem 23)

16 Informační kriminalita Jednou z velmi rychle rostoucích oblastí kriminality, je kriminalita páchaná v počítačovém prostředí, jelikoţ se stále objevují nové trendy a způsoby jejího páchání. V roce 2015 bylo spácháno na území kraje 488 těchto trestných činů, coţ je 9,7 % z celkového nápadu v ČR. Nejčastějšímu skutky jsou: podvod, zneuţití záznamu na nosiči dat a neoprávněné drţení platebního prostředku. Korupce Korupce zahrnuje trestnou činnost definovanou v trestním zákoníku č. 40/2009 Sb., ve znění pozdějších předpisů, v (např. přijetí úplatku, podplácení a nepřímé úplatkářství, machinace při zadávání veřejných zakázek). Dle statistického výkazu došlo na území MS kraje v roce 2015 k celkem 18 trestných činům tohoto charakteru, coţ je o 3 případy více neţ v roce předchozím. Objasněno z toho bylo 14 případů. Násilná kriminalita V roce 2015 bylo zaevidováno celkem násilných trestných činů, z nichţ (70,2 %) bylo objasněno. Násilná kriminalita je fenoménem Moravskoslezského kraje, jiţ několik let je zde nejvyšší počet těchto trestných činů v rámci celé České republiky. V roce 2015 bylo v MS kraji spácháno také celkem 13 vraţd, jejich objasněnost činila 92 %. Přehled hlavních motivů a způsobu provedení vraţd přibliţuje tabulka č. 13. Tabulka č. 14: Přehled motivů a způsobů provedení vraţd spáchaných v MS kraji v roce 2015 MOTIV VRAŢDY POČET POČET ZPŮSOB POČET POČET SPÁCHANÝCH SPÁCHANÝCH PROVEDENÍ SPÁCHANÝCH SPÁCHANÝCH SKUTKŮ ZA 2014 SKUTKŮ ZA 2015 SKUTKŮ ZA 2014 SKUTKŮ ZA 2015 RODINNÉ A OSOBNÍ NESHODY POUŢITÍ BODNOŘEZNÉHO NÁSTROJE 11 5 LOUPEŢNÁ MOTIV 1 0 STŘELNÁ ZBRAŇ 2 1 POD VLIVEM DUŠEVNÍHO ONEMOCNĚNÍ NEZNÁMÝ MOTIV 1 1 ŠKRCENÍ, DUŠENÍ 0 1 JINÝ ZPŮSOB USMRCENÍ OBAVA Z NESNÁZÍ PO NAROZENÍ DÍTĚTE 0 1 POLITÍ HOŘLAVINOU Zdroj: Krajské ředitelství policie MS kraje 0 1 Mravnostní kriminalita V roce 2015 bylo v MS kraji zjištěno 264 mravnostních skutků, z nichţ 199 bylo objasněno (75,4 %). Mezi nejčastěji páchané mravnostní trestné činy patří na prvním místě znásilnění a pohlavní zneuţívání. Mravnostní kriminalita má v našem kraji 0,9% podíl na celkovém nápadu, coţ odpovídá celorepublikovému průměru. Strana 16 (celkem 23)

17 Nealkoholová toxikomanie Celkem bylo na úseku drogové kriminality evidováno 484 trestných činů, které představují nárůst o 20 skutků. Nejčastější zneuţívanými návykovými látkami v MS kraji byly v roce 2015 opět konopné výrobky a pervitin, v menší míře pak heroin a extáze. V roce 2015 došlo k celkem 2 případům úmrtí po poţití drog, coţ jsou o 3 případy úmrtí méně neţ loni. V loňské roce se podařilo odhalit na území kraje také 38 varen drog a 46 pěstíren konopí. Extremismus Členové pracovní skupiny Extrém Ostrava se v roce 2015 věnovali hlavně akcím zaměřeným protiislámsky a protimigračně. V souvislosti s uprchlickou krizí byla zaznamenána i zvýšená aktivita fotbalových chuligánů FC Baník Ostrava. Mezi hlavní krajně pravicové uskupení, které se podílejí na organizaci většiny shromáţdění, pochodů či manifestací v našem kraji patří Dělnická strana sociální spravedlnosti a její odnoţ dělnická mládeţ a Autonom CZ Nezávislí aktivisté. Bezpečnost silničního provozu V roce 2015 se v Moravskoslezském kraji stalo celkem dopravních nehod, při kterých bylo usmrceno 53 osob. Odhad způsobené hmotné škody je ve výši 448,7mil. Kč. Nejvíce nehod se stalo v okrese Ostrava město, nejméně naopak v okrese Bruntál. Úroveň okresů (územní odbory PČR) Tabulka č. 15: Územní rozloţení kriminality v MS kraji podle okresů (údaje za rok 2015) OKRES POČET TRESTNÝCH ČINŮ S NEJVYŠŠÍM POČTEM TRESTNÝCH ČINŮ S NEJNIŢŠÍM POČTEM TRESTNÝCH ČINŮ S NEJVYŠŠÍM POČTEM TRESTNÝCH ČINŮ NA OBYVATEL S NEJNIŢŠÍM POČTEM TRESTNÝCH ČINŮ NA OBYVATEL S NEJVYŠŠÍM POČTEM OBYVATEL NA 1 POLICISTU S NEJNIŢŠÍM POČTEM OBYVATEL NA 1 POLICISTU Zdroj: Krajské ředitelství policie MS kraje Ostrava Bruntál Ostrava 384,3 Opava 167,3 Opava 583,2 Ostrava 293,9 V Moravskoslezském kraji bylo v roce 2015 spácháno celkem trestných činů. Z tohoto mnoţství nejvíce trestných činů, a to bylo v uvedeném roce zaznamenáno v okrese Ostrava-město. Naopak nejméně kriminality bylo zjištěno v okrese Bruntál, a to pouze trestných činů. Tabulka č. 16: Kriminalita v okresech Moravskoslezského kraje v roce 2015 OKRES POČET REGISTROVANÝCH TRESTNÝCH ČINŮ INDEX KRIMINALITY (NA 10 TIS. OBYVATEL) BRUNTÁL ,9 FRÝDEK-MÍSTEK ,8 KARVINÁ ,3 NOVÝ JIČÍN ,1 OPAVA ,3 OSTRAVA - MĚSTO ,3 Zdroj: Krajské ředitelství policie MS kraje Strana 17 (celkem 23)

18 Za loňský rok byl zaznamenán celkový úbytek spáchaných trestných činů jak v celém kraji tak i jednotlivých okresech. Nejvyšší počet registrovaných trestných činů v roce 2015 byla zaznamenán opět v okrese Ostrava-město. Z hlediska indexu kriminality je na prvním místě opět okres Ostrava město, kde připadalo na 10 tis. obyvatel 384 trestných činů. Vybrané preventivní aktivity Krajského ředitelství policie MS kraje: Policejní pohádky (kniha pohádek s policejní zápletkou), den policie, preventivně informační kampaně, přednášky, besedy, tiskové zprávy aj. Na preventivních aktivitách se v rámci Krajského ředitelství policie a jednotlivých územních odborů MS kraje podíleli zejména zaměstnanci oddělní a skupin tisku a prevence. Strana 18 (celkem 23)

19 Shrnutí 3. části Kriminalita je úzce spojena se změnami ve vývoji společnosti, se změnami sociálních a ekonomických podmínek. I kdyţ úroveň kriminality v Moravskoslezském kraji je stále vysoká, v dlouhodobějším pohledu je však patrný klesající trend. Moravskoslezský kraj patří v oblasti kriminality dlouhodobě k nejvíce zatíţeným krajům. V roce 2015 zde bylo spácháno celkem trestných činů, coţ řadí Moravskoslezský kraj z hlediska pořadí zatíţenosti jednotlivých krajů republiky na 2. místo za Hl. město Prahu. Obecně lze však konstatovat, ţe za posledních několik let došlo k výraznému poklesu spáchané kriminality, která se sníţila jak na úrovni kraje a jeho jednotlivých okresů, tak i v rámci celé republiky. K poklesu došlo také u finanční škody způsobené zaznamenanou trestnou činností. Početně nejvíce trestných činů bylo registrováno v okrese Ostrava - město, naopak nejméně trestných činů bylo opět spácháno v okrese Bruntál. Mezi hlavní problematické jevy, které ovlivňují páchání kriminality v Moravskoslezském kraji lze zařadit příhraniční oblasti sousedící s Polskou a Slovenskou republikou, existenci velkých nákupních center a průmyslových zón, výskyt lokalit s vyšší koncentrací sociálně slabých obyvatel, velký počet zábavních podniků a dále také velké mnoţství rekreačních lokalit. Novým jevem, který můţe mít na kriminalitu vliv je také znovuotevření záchytného střediska pro cizince ve Vyšních Lhotách. Ve skupině pachatelů trestných činů se stále nedaří sniţovat podíl recidivistů na celkově spáchané kriminalitě, jejichţ podíl na celkově objasněné trestné činnosti je dokonce o 10 procent vyšší neţ je celorepublikový průměr. Z hlediska obětí trestné činnosti jsou nadále jednou z nejsnáze a nejvíce ohroţených skupin obyvatelstva senioři. U hlavních druhů trestné činnosti vykazuje Moravskoslezský kraj ve srovnání s průměrem republiky výrazně vyšší počet zaznamenaných skutků zejména u majetkové násilné a mravnostní kriminality. Ve skupině zjištěných přestupků převládají přestupky proti majetku. Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje se kromě represe zaměřuje také na zajištění řady preventivních aktivit jako jsou např. dny s policií nebo tematické přednášky pro různé cílové skupiny, kde se snaţí široké veřejnosti přibliţovat svoji činnost. Strana 19 (celkem 23)

20 Přílohy Strana 20 (celkem 23)

21 Příloha č. 1 Územní odbory Krajského ředitelství police Moravskoslezského kraje Územní odbor Frýdek-Místek a jeho obvodní oddělení: o Brušperk o Frýdek-Místek o Frýdlant nad Ostravicí o Hnojník o Jablunkov o Nošovice o Palkovice o Třinec Územní odbor Bruntál a jeho obvodní oddělení: o Bruntál o Krnov o Město Albrechtice o Rýmařov o Vrbno pod Pradědem Územní odbor Opava a jeho obvodní oddělení: o Hlučín o Hradec nad Moravicí o Kravaře o Opava o Velké Heraltice o Vítkov Územní odbor Karviná a jeho obvodní oddělení: o Bohumín o Český Těšín o Dětmarovice Havířov 1, 2 o Horní Suchá o Karviná 1 Nové město o Karviná 7 Mizerov o Orlová o Petřvald o Těrlicko Územní odbor Nový Jičín a jeho obvodní oddělení: o Bílovec o Frenštát pod Radhoštěm o Fulnek o Kopřivnice o Nový Jičín o Odry o Příbor o Studénka Strana 21 (celkem 23)

22 Městské ředitelství Ostrava a jeho obvodní oddělení: o Ostrava - Hrabůvka o Ostrava - Mariánské Hory o Ostrava - Střed o Ostrava Poruba 1, 2 o Ostrava - Přívoz o Slezská Ostrava o Ostrava - Vítkovice o Vratimov o Ostrava - Zábřeh Strana 22 (celkem 23)

23 Příloha č. 2 Přehled sluţeben obecní (městské) policie Seznam měst a obcí s pověřeným obecním úřadem v Moravskoslezském kraji se zřízenou městskou (obecní) policií: SLUŢEBNA MĚSTSKÉ POLICIE (OBCE A OBCE S POVĚŘENÝM OBECNÍM ÚŘADEM) ADRESA BÍLOVEC Slezské náměstí 1/1, Bílovec BOHUMÍN Masarykova 158, Bohumín BRUNTÁL Nám. Míru 1, Bruntál BUDIŠOV NAD BUDIŠOVKOU Partyzánská 671, Budišov nad Budišovkou ČESKÝ TĚŠÍN Frýdecká 826/23, Český Těšín FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM Tyršova ul. 1836, Frenštát p. R. FRÝDEK-MÍSTEK tř. T. G. Masaryka 633, Frýdek-Místek FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ MP není zřízena FULNEK MP není zřízena HLUČÍN Mírové náměstí 24, Hlučín HORNÍ BENEŠOV MP není zřízena JABLUNKOV Dukelská 144, Jablunkov KARVINÁ Univerzitní park 51/1, Karviná Fryštát KOPŘIVNICE Štefánkova 1163, Kopřivnice KRAVAŘE Náměstí 405/43, Kravaře KRNOV Ţiţkova 20, Krnov-Pod Cvilínem MĚSTO ALBRECHTICE MP není zřízena NOVÝ JIČÍN Divadelní 8, Nový Jičín ODRY Kostelní č. 7, Odry OPAVA Krnovská 2860/75A, Opava ORLOVÁ Polní 973,, Orlová-Lutyně OSOBLAHA MP není zřízena OSTRAVA Nemocniční 11/3328, Ostrava PŘÍBOR Náměstí S. Freuda 19, Příbor RÝMAŘOV 8.května 48, Rýmařov STUDÉNKA Poštovní 772, Studénka ŠENOV Radniční náměstí 300, Šenov TŘINEC Smetanova 498, Třinec VÍTKOV náměstí Jana Zajíce 4, Vítkov VRATIMOV MP není zřízena VRBNO POD PRADĚDEM MP není zřízena Zdroj: Interní databáze KÚ MS kraje Strana 23 (celkem 23)

Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje. (aktualizace 2015)

Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje. (aktualizace 2015) Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje (aktualizace 2015) Obsah Úvod... 3 Vybrané sociodemografické ukazatele Moravskoslezského kraje... 4 Obyvatelstvo... 4 Nezaměstnanost... 5 Další jevy... 5 Institucionální

Více

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje Vývoj a stav kriminality v MS kraji kpt. Ing. Roman Filo Moravskoslezský kraj základní přehled Počet obyvatel 1 215 098 (2015) Rozloha 5 427 km 2 (6,9%

Více

Aktuální analýza kriminality na území Moravskoslezského kraje a prevence kriminality jako nedílná součást policejní práce

Aktuální analýza kriminality na území Moravskoslezského kraje a prevence kriminality jako nedílná součást policejní práce Aktuální analýza kriminality na území a prevence kriminality jako nedílná součást policejní práce OSTRAVA 3. října 2012 Městské ředitelství Ostrava Moravskoslezského kraje Územní odbory Bruntál, Frýdek-Místek,

Více

Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje. (aktualizace pro rok 2017)

Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje. (aktualizace pro rok 2017) Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje (aktualizace pro rok 2017) Obsah Úvod... 3 1. část - Vybrané sociodemografické ukazatele Moravskoslezského kraje... 4 Obyvatelstvo... 4 Nezaměstnanost... 6

Více

Koncepce prevence kriminality a sociálně patologických jevů Plzeňského kraje na léta 2009 2011

Koncepce prevence kriminality a sociálně patologických jevů Plzeňského kraje na léta 2009 2011 Koncepce prevence kriminality a sociálně patologických jevů Plzeňského kraje na léta 2009 2011 Autoři: Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Centrum aplikované antropologie

Více

Zpráva o situaci v oblasti bezpečnosti a veřejného pořádku v teritoriu ÚO Mělník v roce 2017 (ve srovnání s r. 2016)

Zpráva o situaci v oblasti bezpečnosti a veřejného pořádku v teritoriu ÚO Mělník v roce 2017 (ve srovnání s r. 2016) KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE Územní odbor Mělník Č.j. KRPS-26744-1/ČJ-2018-0106UO Mělník 9. února 2018 Počet listů: 6 Městské úřady, obecní úřady a úřad městyse ležící v teritoriu ÚO

Více

Kriminalita v Královéhradeckém kraji za rok 2016 s porovnáním s rokem 2015

Kriminalita v Královéhradeckém kraji za rok 2016 s porovnáním s rokem 2015 Kriminalita v Královéhradeckém kraji za rok 2016 s porovnáním s rokem 2015 ČR pokles registrované kriminality v krajích za rok 2016 2 OBJASNĚNO Tj. POČ 1.-12. pořadí CELKOVÁ KRIMINALITA: Nápad % 2016 Česká

Více

POROVNÁNÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ

POROVNÁNÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ 4. Trh práce Ekonomická aktivita obyvatelstva podle SLDB Při sčítání v roce 2001 bylo v Moravskoslezském kraji 630 679 ekonomicky aktivních obyvatel. Z toho žen bylo 45,4 %. Největší podíl 46,1 % tvořily

Více

P o l i c i e Č e s k é r e p u b l i k y O k r e s n í ř e d i t e l s t v í P a r t y z á n s k á 9, B r u n t á l 7 9 2 0 1 B R U N T Á L

P o l i c i e Č e s k é r e p u b l i k y O k r e s n í ř e d i t e l s t v í P a r t y z á n s k á 9, B r u n t á l 7 9 2 0 1 B R U N T Á L P o l i c i e Č e s k é r e p u b l i k y O k r e s n í ř e d i t e l s t v í P a r t y z á n s k á 9, B r u n t á l 7 9 2 0 1 B R U N T Á L Bezpečnostní analýza OOP ČR Krnov ( k 30.11.2006) 1. Úvod Stejně

Více

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje Vývoj a stav kriminality v kraji za leden-září 2015 kpt. Ing. Roman Filo Moravskoslezský kraj základní přehled Počet obyvatel 1 218 732 (2014) Rozloha

Více

ADRESÁT: ODESÍLATEL: Rozdělovník. V Praze dne Čj.: Vyřizuje: Tel.: 22. prosince /ENV/15 Ing. Jančí

ADRESÁT: ODESÍLATEL: Rozdělovník. V Praze dne Čj.: Vyřizuje: Tel.: 22. prosince /ENV/15 Ing. Jančí ODESÍLATEL: Mgr. Evžen Doležal ředitel odboru posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 100 10 Praha 10 ADRESÁT: Rozdělovník V Praze dne

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 18 13.11.2003 Stomatologická péče v Moravskoslezském kraji v roce 2002 Analýza stomatologické

Více

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou. Liberecký kraj

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou. Liberecký kraj Město Rychnov u Jablonce nad Nisou Liberecký kraj Plán práce prevence kriminality na období 2013 2015 OBSAH: 1. Úvod 3 2. Bezpečnostní analýza v období 2010 2012 3 2.1. Hlavní problémové oblasti v oblasti

Více

ZPŮSOB POČÍTÁNÍ ZÁSAHŮ JEDNOTKÁM

ZPŮSOB POČÍTÁNÍ ZÁSAHŮ JEDNOTKÁM Martin Adamec Zásahem nazýváme činnost jednotky a složky IZS u události včetně prověřovacího cvičení nezávisle na tom, zda je za ni požadována finanční náhrada nebo ne. V rámci statistických ročenek se

Více

Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2011

Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2011 Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2011 Celkové pořadí Podnikatelské prostředí Kvalita lokality Pracovní trh Přístup veřejné správy Cenové podmínky

Více

Kriminalita a její prevence v Moravskoslezském m kraji

Kriminalita a její prevence v Moravskoslezském m kraji Kriminalita a její prevence v Moravskoslezském m kraji 13. 11. 2013 Workshop: Prevence sociálních a bezpečnostních rizik v transformující se společnosti 21. století Moravskoslezský kraj - vybrané statistické

Více

Č.j.: KRPA 57092-2/ČJ-2013-0012OR Praha 22. března 2013 ZPRÁVA O BEZPEČNOSTNÍ SITUACI NA ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5 V ROCE 2012

Č.j.: KRPA 57092-2/ČJ-2013-0012OR Praha 22. března 2013 ZPRÁVA O BEZPEČNOSTNÍ SITUACI NA ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5 V ROCE 2012 OBVODNÍ ŘEDITELSTVÍ POLICIE PRAHA II ředitel Č.j.: KRPA 57092-2/ČJ-2013-0012OR Praha 22. března 2013 Počet listů: 5 Městská část Praha 5 k rukám zástupce starosty MČ JUDr. Petra LACHNITA P r a h a 5 ZPRÁVA

Více

BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA r k Programu prevence kriminality Jablonce nad Nisou na rok 2015

BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA r k Programu prevence kriminality Jablonce nad Nisou na rok 2015 BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA r. 2014 k Programu prevence kriminality Jablonce nad Nisou na 2015 Zpracoval Ing. Jiří Vaníček, vedoucí oddělení krizového řízení, s využitím podkladových materiálů PČR, městské policie,

Více

Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016

Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016 Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016 republiková a resortní krajská lokální Primární Sekundární terciární Úrovně systému prevence Úrovně

Více

Příloha č. 1) Přehled poskytovatelů sociálních služeb - četnost

Příloha č. 1) Přehled poskytovatelů sociálních služeb - četnost Příloha č. ) Přehled poskytovatelů sociálních služeb - četnost Poř. Obec II.st. s pověř. Forma poskytované sociální služby četnost celkem číslo obec. úřadem, rezidenční služby terénní služby intervenční

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva červen 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva 9/ Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva 9/ Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci Měsíční statistická zpráva 9/2019 Zprávu předkládá: Mgr. Jana Litvíková vedoucí Oddělení metodiky http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/olk Olomouc 2019 www.uradprace.cz

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech Měsíční statistická zpráva leden 2019 Zpracoval: Mgr. Petra Dolejšová https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/kvk/tiskove_zpravy Informace o nezaměstnanosti v Karlovarském

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva leden 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 25 1.11.2004 Zajištění lůžkové a ambulantní péče pro obyvatele správních obvodů ORP

Více

Město Letohrad. Pardubický kraj. Plán prevence kriminality na období 2012 2014 MĚSTA LETOHRADU

Město Letohrad. Pardubický kraj. Plán prevence kriminality na období 2012 2014 MĚSTA LETOHRADU Město Letohrad Pardubický kraj Plán prevence kriminality na období 2012 2014 MĚSTA LETOHRADU Schválen dne 6. 6. 2012 usnesením RM č. 163/2012 OBSAH: 1. Úvod 3 2. Bezpečnostní analýza v období 2010 3 2.1.

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva květen 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech Měsíční statistická zpráva prosinec 2018 Zpracoval: Mgr. Petra Dolejšová https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/kvk/tiskove_zpravy Informace o nezaměstnanosti

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva listopad 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Informace o bezpečnostní situaci v teritoriu města Příbram ke dni

Informace o bezpečnostní situaci v teritoriu města Příbram ke dni KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE Územní odbor Příbram Obvodní oddělení Příbram Informace o bezpečnostní situaci v teritoriu města Příbram ke dni 31.10.2015 Žežická 498 261 23 Příbram V -

Více

Informace o bezpečnostní situaci v teritoriu města Příbram ke dni

Informace o bezpečnostní situaci v teritoriu města Příbram ke dni KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE Územní odbor Příbram Obvodní oddělení Příbram Informace o bezpečnostní situaci v teritoriu města Příbram ke dni 30.9.2015 Příbram 20.10.2015 Přehled z oficiálních

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva září 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji k

Více

Informace o bezpečnostní situaci v teritoriu města Příbram ke dni

Informace o bezpečnostní situaci v teritoriu města Příbram ke dni KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE Územní odbor Příbram Obvodní oddělení Příbram Informace o bezpečnostní situaci v teritoriu města Příbram ke dni 30.11.2015 Žežická 498 261 23 Příbram V -

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva říjen 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech Měsíční statistická zpráva říjen 2018 Zpracoval: Mgr. Petra Dolejšová https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/kvk/tiskove_zpravy Informace o nezaměstnanosti v Karlovarském

Více

Obsah: Úvod... 3 Události v MSK v roce Události podle územních odbor

Obsah: Úvod... 3 Události v MSK v roce Události podle územních odbor Obsah: 1. Úvod... 3 2. Události v MSK v roce 2008... 4 2.1 Události podle územních odborů MSK v roce 2008 a srovnání s léty 2007 a 2006... 4 2.2 Události v MSK v roce 2008 a srovnání s léty 2007 a 2006...

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva červenec 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE. Územní odbor Mělník. Č. j.: KRPS - 44570/Čj-2014-0106UO Mělník 6. února 2014.

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE. Územní odbor Mělník. Č. j.: KRPS - 44570/Čj-2014-0106UO Mělník 6. února 2014. KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE Územní odbor Mělník Č. j.: KRPS - 44570/Čj-2014-0106UO Mělník 6. února 2014 Počet listů: 5 Zpráva o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 12.11. 2014 7 Souhrn Primární péče v Moravskoslezském kraji v roce 2013 Provided

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech Měsíční statistická zpráva srpen 2018 Zpracoval: Mgr. Petra Dolejšová https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/kvk/tiskove_zpravy Informace o nezaměstnanosti v Karlovarském

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech Měsíční statistická zpráva květen 2018 Zpracoval: Mgr. Petra Dolejšová https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/kvk/tiskove_zpravy Informace o nezaměstnanosti v

Více

BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA AKTUALIZACE DAT ZA ROK 2012

BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA AKTUALIZACE DAT ZA ROK 2012 BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA AKTUALIZACE DAT ZA ROK 2012 PROGRAM PREVENCE KRIMINALITY PARDUBICKÉHO KRAJE 2013 1 I. Statistické výstupy ke kriminalitě od Policie ČR A. Úroveň kraje (VÚSC) Celková kriminalita Tabulka

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech Měsíční statistická zpráva únor 2018 Zpracoval: Mgr. Petra Dolejšová https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/kvk/tiskove_zpravy Informace o nezaměstnanosti v Karlovarském

Více

1. Úvod v roce 2009 a srovnání s léty 2008 a Grafické srovnání celkového počtu událostí v územních odborech MSK

1. Úvod v roce 2009 a srovnání s léty 2008 a Grafické srovnání celkového počtu událostí v územních odborech MSK - 1 - Obsah: 1. Úvod... - 3-2. Události v MSK v roce 2009... - 4-2.1 Události podle územních odborů MSK v roce 2009 a srovnání s léty 2008 a 2007... - 4-2.2 Události v MSK v roce 2009 a srovnání s léty

Více

BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA ÚSTECKÉHO KRAJE PRO TVORBU STRATEGIE PREVENCE KRIMINALITY NA ÚZEMÍ ÚSTECKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ

BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA ÚSTECKÉHO KRAJE PRO TVORBU STRATEGIE PREVENCE KRIMINALITY NA ÚZEMÍ ÚSTECKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA ÚSTECKÉHO KRAJE PRO TVORBU STRATEGIE PREVENCE KRIMINALITY NA ÚZEMÍ ÚSTECKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2009 2011 Ústí nad Labem 2008 Obsah 1 ÚVOD... 3 2 ANALÝZA KRIMINALITY KRAJE... 4 2.1 Trestná

Více

Bezpečnostní analýza podklad Programu prevence kriminality města Mělníka. na rok 2016

Bezpečnostní analýza podklad Programu prevence kriminality města Mělníka. na rok 2016 Bezpečnostní analýza podklad Programu prevence kriminality města Mělníka na rok 2016 Zpracovala: Bc. Irena Podivínská, DiS. manažerka prevence kriminality 01. února 2016 Prevence kriminality z pohledu

Více

Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2014

Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2014 Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2014 Celkové pořadí v oblasti podnikatelské prostředí podle 17 kritérií (více detailů v tabulce č. 2, 3 a 4) v

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně Měsíční statistická zpráva únor 2016 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském

Více

POROVNÁNÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ

POROVNÁNÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ 6. Domy a byty Sčítání lidu domů a bytů umožňuje v desetiletých cyklech generální inventarizaci počtu a stavu objektů souvisejících s bydlením, které se nacházejí na příslušném území. Při sčítání v roce

Více

BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA ÚSTECKÉHO KRAJE PRO TVORBU STRATEGIE PREVENCE KRIMINALITY NA ÚZEMÍ ÚSTECKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ

BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA ÚSTECKÉHO KRAJE PRO TVORBU STRATEGIE PREVENCE KRIMINALITY NA ÚZEMÍ ÚSTECKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA ÚSTECKÉHO KRAJE PRO TVORBU STRATEGIE PREVENCE KRIMINALITY NA ÚZEMÍ ÚSTECKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2009 2011 Ústí nad Labem aktualizace 2009 Obsah 1 ÚVOD...3 2 ANALÝZA KRIMINALITY KRAJE...4

Více

Analýza kriminality Královéhradeckého kraje

Analýza kriminality Královéhradeckého kraje Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor sociálních věcí Analýza kriminality Královéhradeckého kraje Příloha č. 3 ke Koncepci prevence kriminality Královéhradeckého kraje Obsah Analýza kriminality...

Více

Usnesení č. 16/1358 - Příloha č. 1 Strana 1 Počet stran přílohy: 5

Usnesení č. 16/1358 - Příloha č. 1 Strana 1 Počet stran přílohy: 5 Usnesení č. 16/1358 - Příloha č. 1 Strana 1 Poskytnutí neinvestiční účelové dotace obcím pro období od 1. 1. 2007 do 31. 12. 2007 na členů vykonávajících službu v jednotce sboru dobrovolných hasičů obce

Více

Usnesení č. 10/875/1 - Příloha č. 1 Strana 1 Počet stran přílohy: 5

Usnesení č. 10/875/1 - Příloha č. 1 Strana 1 Počet stran přílohy: 5 Usnesení č. 10/875/1 - Příloha č. 1 Strana 1 Poskytnutí neinvestiční účelové dotace obcím pro období od 1. 1. 2006 do 31. 12. 2006 na pojištění členů vykonávajících službu v jednotce sboru dobrovolných

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva Září Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva Září Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech Měsíční statistická zpráva Září 2019 Zprávu předkládá: Mgr. Jana Belblová vedoucí Oddělení metodiky https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/kvk/tiskove_zpravy Karlovy

Více

Č.j.: KRPA /ČJ OR Praha 24. dubna 2017 ZPRÁVA O BEZPEČNOSTNÍ SITUACI NA ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5 V ROCE 2016

Č.j.: KRPA /ČJ OR Praha 24. dubna 2017 ZPRÁVA O BEZPEČNOSTNÍ SITUACI NA ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5 V ROCE 2016 OBVODNÍ ŘEDITELSTVÍ POLICIE PRAHA II ředitel Č.j.: KRPA 118895-1/ČJ-2017-0012OR Praha 24. dubna 2017 Počet listů: 5 E-mail Městská část Praha 5 k rukám JUDr. Petra Lachnita P r a h a 5 ZPRÁVA O BEZPEČNOSTNÍ

Více

Charakteristika kriminologie, předmět, pojem a význam Stav, struktura a dynamika kriminality Vznik kriminologie, historické směry Uveďte jednotlivé

Charakteristika kriminologie, předmět, pojem a význam Stav, struktura a dynamika kriminality Vznik kriminologie, historické směry Uveďte jednotlivé Charakteristika kriminologie, předmět, pojem a význam Stav, struktura a dynamika kriminality Vznik kriminologie, historické směry Uveďte jednotlivé kriminologické školy, jejich charakteristiku Vznik čsl.

Více

Koncepce prevence kriminality Moravskoslezského kraje na období 2012 2016

Koncepce prevence kriminality Moravskoslezského kraje na období 2012 2016 Koncepce prevence kriminality Moravskoslezského kraje na období 2012 2016 OBSAH 1. Úvod...3 2. Popis současného stavu v kraji ve vztahu k prevenci kriminality...4 2.1. Vybrané socio-demografické jevy...5

Více

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje Obsah: 1. Události v MSK za období od 1. 1. do 30. 9. 2008...3 1.1 Události podle územních odborů MSK období od 1. 1. do 30. 9. 2008...3 1.2 Události v MSK

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 080 MSK Příloha č. 1

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 080 MSK Příloha č. 1 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 080 MSK Příloha č. 1 Okres Bruntál BR TJ Slavoj Bruntál 44741766 Tělovýchovná jednota Slavoj SKP Bruntál 47656964 Sportovní klub policie TJ Kovohutě Břidličná 00560529 TJ Kovohutě

Více

STATISTICKÝ PŘEHLED ZÁSAHOVÉ ČINNOSTI Likvidace obtížného hmyzu

STATISTICKÝ PŘEHLED ZÁSAHOVÉ ČINNOSTI Likvidace obtížného hmyzu HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Odbor operačního řízení Pracoviště technického zabezpečení a statistiky Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezského kraje STATISTICKÝ PŘEHLED ZÁSAHOVÉ

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva Srpen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva Srpen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Karlových Varech Měsíční statistická zpráva Srpen 2019 Zprávu předkládá: Mgr. Jana Belblová vedoucí Oddělení metodiky https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/kvk/tiskove_zpravy

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva 5/ Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva 5/ Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci Měsíční statistická zpráva 5/2019 Zprávu předkládá: Bc. Jaroslav Mikšaník Analytik trhu práce http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/olk Olomouc 2019 www.uradprace.cz 1

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě Měsíční statistická zpráva prosinec 2016 Zpracoval: Pavel Literák, BA(Hons) http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/vys/statisticke_prehledy/bulletin Informace o nezaměstnanosti

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva květen Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva květen Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva květen 2019 Zprávu předkládá: Ing. Ivona Macůrková analytik trhu práce http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Zlín 2019 1 www.uradprace.cz

Více

Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2012

Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2012 Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2012 Celkové pořadí v oblasti podnikatelské prostředí podle 25 kritérií (více detailů v tabulce č. 2, 3 a 4) v

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva červen Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva červen Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva červen 2019 Zprávu předkládá: Ing. Vladimíra Lutonská vedoucí oddělení metodiky http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Zlín 2019

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě Měsíční statistická zpráva prosinec 2018 Zpracoval: Pavel Literák, MSc. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/vys/statisticke_prehledy/bulletin Informace o nezaměstnanosti

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva. prosinec Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva. prosinec Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva prosinec 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva leden 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Policie České republiky obvodní oddělení ul. Bezručova č. 475/102, K R A V A Ř E

Policie České republiky obvodní oddělení ul. Bezručova č. 475/102, K R A V A Ř E Policie České republiky obvodní oddělení ul. Bezručova č. 475/102, 747 21 K R A V A Ř E Kravaře 26. února 2010 Obec Kobeřice rada obce Předložení zprávy o stavu veřejného pořádku I. Ú V O D 1. Nové územní

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva prosinec 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci Měsíční statistická zpráva červenec 2015 Zpracoval: Ing. Petr Malkovský https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/lbk/kop/liberec/statistiky Informace o nezaměstnanosti

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě Měsíční statistická zpráva 2019 Zpracoval: Pavel Literák, MSc. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/vys/statisticke_prehledy/bulletin Informace o nezaměstnanosti v Kraji

Více

Gymnázium, Ostrava-Hrabůvka, příspěvková organizace Ostrava-Hrabůvka, Františka Hajdy 1429/34

Gymnázium, Ostrava-Hrabůvka, příspěvková organizace Ostrava-Hrabůvka, Františka Hajdy 1429/34 Změna závazného ukazatele příspěvek na provoz příspěvkových organizací kraje v odvětví školství s účelovým určením na krytí odpisů dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku v Kč 1 00844691 Střední odborná

Více

NEZAMĚSTNANOST V PLZEŇSKÉM KRAJI PODLE MPSV K

NEZAMĚSTNANOST V PLZEŇSKÉM KRAJI PODLE MPSV K NEZAMĚSTNANOST V PLZEŇSKÉM KRAJI PODLE MPSV K 31. 10. 2010 Míra registrované nezaměstnanosti v Plzeňském kraji v říjnu 2010 poklesla a k 31. 10. 2010 činila 7,13%. Oproti září 2010 došlo ke snížení o 0,17

Více

Policejní prezidium ČR Úřad vnitřní kontroly. Vyhodnocení obecné kontroly v Policii České republiky za rok 2011

Policejní prezidium ČR Úřad vnitřní kontroly. Vyhodnocení obecné kontroly v Policii České republiky za rok 2011 Policejní prezidium ČR Úřad vnitřní kontroly Vyhodnocení obecné kontroly v Policii České republiky za rok 2011 Praha 23. prosince 2011 Vyhodnocení obecné kontroly v Policii České republiky za rok 2011

Více

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje Seminář BEZPEČNÁ LOKALITA OSTRAVA 16. června 214 Význam analýzy kriminality Policie ČR již od r. 1974 sleduje stav a vývoj trestné činnosti, a to na

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva prosinec 2016 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

a kriminalita v souvislosti s

a kriminalita v souvislosti s Sekundární drogová kriminalita a kriminalita v souvislosti s hazardním hraním Mgr. Kateřina Grohmannová RVPPK, 29. září 2016 Obsah Trestná činnost pod vlivem návykových látek - ESSK Ekonomicky motivovaná

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci Měsíční statistická zpráva leden 2019 Zpracoval: Bc. Jaroslav Mikšaník http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/olk/statistiky Informace o nezaměstnanosti v Olomouckém kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva červen 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva červen 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Usnesení č. 103/6680 příloha č. 1. Vyhlášení konkurzních řízení na vedoucí pracovní místa ředitelů příspěvkových organizací v oblasti školství

Usnesení č. 103/6680 příloha č. 1. Vyhlášení konkurzních řízení na vedoucí pracovní místa ředitelů příspěvkových organizací v oblasti školství Strana 1 Vyhlášení konkurzních řízení na vedoucí pracovní místa ředitelů příspěvkových organizací v oblasti školství č. Příspěvková IČ 1 Matiční gymnázium, Ostrava, příspěvková 00842761 2 Gymnázium Františka

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva únor 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji k

Více

BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA ÚSTECKÉHO KRAJE PRO TVORBU STRATEGIE PREVENCE KRIMINALITY NA ÚZEMÍ ÚSTECKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ

BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA ÚSTECKÉHO KRAJE PRO TVORBU STRATEGIE PREVENCE KRIMINALITY NA ÚZEMÍ ÚSTECKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA ÚSTECKÉHO KRAJE PRO TVORBU STRATEGIE PREVENCE KRIMINALITY NA ÚZEMÍ ÚSTECKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2009 2011 Ústí nad Labem aktualizace 2010 Obsah 1 ÚVOD... 5 2 ANALÝZA KRIMINALITY KRAJE...

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva Květen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva Květen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě Měsíční statistická zpráva Květen 2019 Zprávu předkládá: Pavel Literák, MSc. analytik trhu práce http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/vys/statisticke_prehledy/bulletin

Více

ZÁVAZNÉ UKAZATELE PRO PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE V ODVĚTVÍ ŠKOLSTVÍ

ZÁVAZNÉ UKAZATELE PRO PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE V ODVĚTVÍ ŠKOLSTVÍ ZÁVAZNÉ UKAZATELE PRO PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE V ODVĚTVÍ ŠKOLSTVÍ 62331639 Gymnázium Josefa Božka, Český Těšín, příspěvková organizace 4 242 62331493 Polské gymnázium - Polskie Gimnazjum im. Juliusza Słowackiego,

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva leden 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva březen 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Liberci. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Liberci. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Liberci Měsíční statistická zpráva září 2016 Zpracoval: Ing. Petr Malkovský https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/lbk/kop/liberec/statistiky Informace o nezaměstnanosti v Libereckém

Více

ZPRÁVA O BEZPEČNOTNÍ SITUACI

ZPRÁVA O BEZPEČNOTNÍ SITUACI POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE územní odbor Nový Jičín obvodní oddělení Policie ČR Nový Jičín Č.j.KRPT-26326 /ČJ-2014-070414 Nový Jičín 31. ledna 2014 Výtisk

Více

ORP Bílovec Moravskoslezský kraj

ORP Bílovec Moravskoslezský kraj Historické městské soubory 1 30 Zámky 2 30 Křesťanské sakrální památky Muzea, galerie 1 2 45 1 35 Jiné atraktivity cestovního ruchu 1 20 Turistická informační centra 3 45 Úhrn 205 I Urbanizovaný prostor

Více

závěrečná zpráva Sociodemografická analýza Moravskoslezského kraje

závěrečná zpráva Sociodemografická analýza Moravskoslezského kraje závěrečná zpráva Sociodemografická analýza Moravskoslezského kraje červenec 2012 Sociotrendy, 2012 ISBN 978-80-904888-6-1 Obsah Úvod... 4 1. Obecná část Statistické údaje vztahující se k procesu střednědobého

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci Měsíční statistická zpráva leden 2017 Zpracoval: Bc. Jaroslav Mikšaník http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/olk/statistiky Informace o nezaměstnanosti v Olomouckém kraji

Více

Kriminalita v Ústeckém kraji, zejména v sociálně vyloučených lokalitách

Kriminalita v Ústeckém kraji, zejména v sociálně vyloučených lokalitách Kriminalita v Ústeckém kraji, zejména v sociálně vyloučených lokalitách plk. Mgr. Tomáš LANDSFELD ředitel Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje 25. září 2012 Vyloučené lokality v ČR 70 60 50 40

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Zpráva o situaci na trhu práce Plzeňský kraj Březen 2013 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 31. 3. 2013 bylo

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva leden 2015

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva leden 2015 Úřad práce České republiky krajská pobočka v Karlových Varech Měsíční statistická zpráva leden 2015 Zpracovala: Bc. Veronika Dankanicsová https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/kvk/tiskove_zpravy Informace o nezaměstnanosti

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci Měsíční statistická zpráva duben 2016 Zpracoval: Ing. Petr Malkovský https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/lbk/kop/liberec/statistiky Informace o nezaměstnanosti

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva květen 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci Měsíční statistická zpráva říjen 2015 Zpracoval: Ing. Petr Malkovský https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/lbk/kop/liberec/statistiky Informace o nezaměstnanosti

Více