KOMUNISTÉ. The left-wing extremism in the Czech Republic. Nechceme, aby naše děti opět zažívaly 40 let temna. Bc. David Lebeda:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KOMUNISTÉ. The left-wing extremism in the Czech Republic. Nechceme, aby naše děti opět zažívaly 40 let temna. Bc. David Lebeda:"

Transkript

1

2 KOMUNISTÉ The left-wing extremism in the Czech Republic Bc. David Lebeda: Je třeba si připomenout, že historie se opakuje! Nechceme, aby naše děti opět zažívaly 40 let temna Kolektiv Imperativ,o.s.

3 Bc. David Lebeda V souvislosti s problematikou extremismu hovoříme z bezpečnostního hlediska o tzv. levicovém a pravicovém extremismu. Ve skutečnosti se levicovému nevěnuje taková pozornost, ale je jasné, že HISTORIE SE OPAKUJE! A tak je důležité upozornit na: Dvojí metr! při pohledu na tuto problematiku

4 EXTREMISMUS Historie se opakuje! Nesmíme zapomínat...

5 Předlistopadová Komunistická strana Československa (KSČ)

6 KSČ Komunistická strana Československa (KSČ) byla parlamentní politická strana v Československu, členka Komunistické internacionály (KI). K základním programovým východiskům patřil třídní boj vedený dle sovětského vzoru, zahrnující i fyzickou likvidaci třídních a ideologických nepřátel. Podle zákona o protiprávnosti komunistického režimu z roku 1993 šlo o organizaci zločinnou a zavrženíhodnou. Jejím ideovým i právním nástupcem je v Česku Komunistická strana Čech a Moravy.

7 Historie KSČ Zkratka: Zkratka KSČ (Komunistická strana Československa) Datum založení: založení 1921 Datum rozpuštění: 1992 Ideologie: komunismus, marxismus-leninismus, stalinismus Mezinárodní org.: Komunistická internacionála Mládežnická organizace: Československý svaz mládeže, (ČSM) Socialistický svaz mládeže (SSM) Stranické noviny: Tribuna Rudé právo, Haló noviny, Barvy: rudá, srp a kladivo Další org.: ROH, ČSSP, LM, Pionýr, a další

8 Ustavující sjezd KSČ Odehrával se ve dnech května 1921 v Praze. Byl vyvrcholením rozkolu v Československé sociálně demokratické straně dělnické, který se stupňoval od roku V jeho průběhu se levicové křídlo sociální demokracie postupně zformovalo v samostatnou politickou sílu. Na ustavujícím sjezdu pak sociálně demokratická levice přijala jméno Komunistická strana Československa, přijala Dvacet jedna podmínek Kominterny a požádala o přijetí KSČ do Kominterny. Tato žádost byla vyřízena kladně na kongresu Kominterny v červnu a červenci 1921

9 V. sjezd KSČ - stalinizace Na V. sjezdu KSČ z 18. až 23. února 1929 konaném v holešovické Domovině se jejího vedení zmocnili tzv. karlínští kluci v čele s Klementem Gottwaldem. Z KSČ odešla většina zakládajících členů, přesto strana získala v následných říjnových parlamentních volbách hlasů a skončila celkově čtvrtá s 30 mandáty. Svou pozici co do počtu mandátů si podržela i ve volbách v roce 1935, kdy pro ni hlasovalo voličů.

10 II. sv. válka Za II. republiky ( ) byla úředně rozpuštěna a přešla do ilegality. Na počátku druhé světové války po dobu trvání německosovětského paktu o neútočení od srpna 1939 do června 1941 se v souladu s pokyny z Moskvy oficiálně nezapojila do odboje proti okupaci Československa. Po napadení SSSR a jeho vstupu do války se však stala významnou silou domácího i zahraničního protinacistického odboje.

11 Příprava puče Již během války, za podpory SSSR a vzorové Všesvazové komunistické strany bolševiků (VKS(b)) se připravovala k převzetí moci a likvidaci demokracie v Československu. NECHVÁTAL, Martin založení KSČ : ve službách Kominterny. Praha : Havran, s. ISBN (čeština) RUPNIK, Jacques. Dějiny Komunistické strany Československa : od počátků do převzetí moci. Praha : Academia, s. ISBN (čeština)

12 Vítězný únor 1948 Převzetí moci jí usnadnilo vítězství ve volbách 1946, přesněji v českých zemích, kde získala 40 % hlasů, na Slovensku utrpěla sesterská Komunistická strana Slovenska ziskem přes 30 % drtivou porážku od Demokratické strany, která zvítězila 62 %, v celostátním měřítku pak komunisté získali 38 % hlasů.). Dále pracovala na postupném obsazování klíčových postů v armádě a Sboru národní bezpečnosti komunisty či jejich sympatizanty a ve vytváření vlastních právním řádem neupravených a formálně apolitických ozbrojených Lidových milicí. KSČ měla své tajné agenty a sympatizanty ve všech ostatních politických stranách. Na podzim 1947 pod vedením Gustáva Husáka prosadila částečnou likvidaci Demokratické strany, jejíž vedení údajně uzavřelo dohodu o podpoře s představiteli bývalého Slovenského státu. RUPNIK, Jacques. Dějiny Komunistické strany Československa : od počátků do převzetí moci. Praha : Academia, s. ISBN (čeština)

13 ÚNOR 1948 Převzít moc se KSČ podařilo 25. února 1948 (tzv. Vítězný únor), přičemž jí k tomu napomohla chybná taktika demokratických stran, které si sice uvědomily vážnost situace, ale příliš spoléhaly na prezidenta republiky Edvarda Beneše. Ten pod nátlakem přijal veškeré komunistické požadavky a Národní shromáždění 11. března 1948 vyslovilo rekonstruované Gottwaldově vládě, již bez pouhý den předtím zesnulého ministra zahraničí Jana Masaryka, důvěru všemi hlasy 230 přítomných poslanců. Vláda KSČ pak trvala až do 17. listopadu 1989.

14 Po únoru 1948 V létě 1948 došlo ke sloučení se sociální demokracií a KSS. Vedení strany se podle sovětského vzoru rozhodlo od října 1948 provést mezi členy prověrku. Československá strana národně socialistická byla přejmenována na Československou stranu socialistickou a do vedení prosazeni lidé loajální politice KSČ. Československá sociální demokracie byla sloučena s KSČ (bez jakékoliv změny názvu KSČ, čili pohlcena), což je považováno za protiprávní. V období teroru ( ) bylo popraveno 241 lidí obětí justičních vražd.

15

16 60 70 léta

17

18 Reforma KSČ = okupace Reforma KSČ zdola začala až v první polovině 60. let a vyvrcholila za Pražského jara Obrodný proces, který i přes značné zmírnění situace nikdy neměl ambice vrátit zemi demokracii, byl ukončen invazí vojsk paktu Varšavské smlouvy (SSSR, Maďarsko, NDR, Polsko, Bulharsko) 21. srpna 1968,

19 NORMALIZACE V dubnu 1969 bylo reformistické vedení nahrazeno centristy (Gustáv Husák), kteří pod vlivem neostalinských ideologů, jako byl Vasil Biľak, posílili dogmatickou orientaci v duchu umírněnějšího stalinismu. Sovětská okupace byla komunisty prezentována jako bratrská a internacionální pomoc a obrodný proces jako kontrarevoluce Politický režim značně přituhl, o čemž svědčí pronásledování signatářů Charty 77, jejichž provolání k československým představitelům v roce 1977 obsahující výzvy k dialogu o demokratizaci mělo za následek novou vlnu represí, mimo jiné akci StB pod názvem Asanace.

20 3 fáze normalizace postupné odstavování Dubčekova vedení jakožto řídící koncepční síly. Stranické čistky a poté likvidace všech ostatních struktur (kulturní spolky, Junák, KAN, K-231, Sokol) polednové reformy. zahájil tzv. Dopis ÚV stranickým organizacím schválený koncem ledna 1970, který vyhlašoval principy "výměny stranických legitimací". Byly jmenovány prověrkové komise ze starých dogmatických komunistů i z mladých agilních pracovníků stranických aparátů.

21 Divadlo Krize se nevyhnula ani divadelní tvorbě. Řada divadelních režisérů (Otomar Krejča) či dramatiků (Václav Havel, Jiří Grossman) nesměla tvořit či byla odsunuta do venkovských divadel, což bylo pro ně velkým přínosem. Řada divadelních herců (Vlasta Chramostová, Rudolf Hrušínský st., Karel Höger, Jiří Suchý, Jan Werich) nemohla vystupovat. Zákaz nemusel být vyřčen nahlas. Herec najednou přestal být obsazován.

22 Film Pokles zaznamenala i filmová tvorba. Zlatá éra šedesátých ve znamení tzv. nové vlny pominula. Její čelní představitelé buď emigrovali (Miloš Forman) či se potýkali s velkými obtížemi (Věra Chytilová, V. Jasný či Jiří Menzel). Točeny byly většinou lehké komedie tzv. o mladých lidech typu "Brácha má prima bráchu" či ideologické detektivky. Vrcholem úpadku byl triptych Otakara Vávry "Dny zrady", "Sokolovo" a "Osvobození Prahy".

23 Hudba Fenoménem hudební tvorby se stala tzv. populární hudba. Režim ve snaze si získat mladou generaci plně kontroloval a využíval i tento žánr. Všechny texty písní musely projít schválením censora. Závadný text nebo jeho část musel být upraven. Každý interpret musel složit patřičné zkoušky. Mimo odborných znalostí musel ovládat i marxismus leninismus. Bylo stanoveno povinné procento sovětských písní, které muselo být v rozhlase odvysíláno. Některé skupiny (Pražský výběr) nesměly v některých obdobích vystupovat. Často zákaz platil pouze v rámci některého z krajů. Někteří zpěváci nesměli díky svým politickým postojům vystupovat. Mezi takto postižené interprety patřil např. Karel Kryl (po emigraci do západního Německa), Marta Kubišová, Waldemar Matuška (po emigraci do USA), Yvonne Přenosilová, Jaroslav Hutka a mnoho dalších. Zákaz vždy platil i na jejich písně.

24 Literární tvorba Literární tvorbě se též nevyhnula ponurá atmosféra doby. Řada spisovatelů emigrovala (Josef Škvorecký, Milan Kundera,) či nesměla publikovat (Ivan Klíma, Ladislav Mňačko, Eva Kantůrková, Pavel Kohout aj.). Dalším (Bohumil Hrabal, Jiří Páral, Vladimír Neff či František Kožík) byly vydávány knihy v omezených nákladech. Do popředí se dostali tvůrci jako J. Kozák, Alexej Pludek. Jejich "díla" zaplavila pulty knihkupectví.

25 Televizní tvorba Po nástupu nového ústředního ředitele Čs. televize dr. Jana Zelenky v srpnu 1969 přišli do vedení televize pracovníci stranického aparátu, výrazní kritici politiky Pražského jara. Do čela celozávodního výboru KSČ nastoupila nová předsedkyně, jež v televizní stranické organizaci provedla rozsáhlé čistky. Tím byla i v Čs. televizi nastartována normalizace. Z televize museli odejít všichni ti, kteří na obrazovce podporovali politiku Pražského jara či se dopustili kritiky komunistické strany, ale především představitelé protiokupačního vysílání ze srpna 1968.

26 Nejcharakterističtějším rysem televizní obrazovky 70. a 80. let se staly přenosy a záznamy nejrůznějších komunistických rituálů - stranických zasedání a sjezdů, mírových mítinků a manifestací pořádaných k nejrůznějším výročím KSČ, KSSS a komunistických stran v ostatních socialistických či lidově demokratických zemích. Kromě těchto, pro režim zásadních událostí, byly na obrazovce připomínány nejrůznější profesní svátky nejen u nás (Den stavbařů, Den SNB...), ale i v socialistických zemích (Den sovětského raketového vojska...), narozeniny nejvyšších komunistických funkcionářů, dělnická a komunistická výročí (vznik KSČ, narození Karla Marxe, narození Klementa Gottwalda...) či státní svátky spřátelených zemí (státní svátek SSSR, státní svátek NDR, státní svátek KLDR...). Své výrazné místo na obrazovce měly také Čs. spartakiáda, cyklistický závod míru Praha - Berlín - Varšava a volby do zastupitelských orgánů. SERIÁLY Rodáci Nejmladší z rodu Hamrů- o cestě české vesnice k socialismu Povstalecká historie - Slovenské národní povstání Gottwald Chlapci a chlapi Synové a dcery Jakuba Skláře Třicet případů majora Zemana, Nemocnice na kraji města, Čtyři z tanku a pes, pes Kapitan Klosse, TASS je splnomocněn prohlásit...

27 Tématické směry seriálové tvorby: První směr zahrnoval původní díla ze současnosti, která vyzvedávala socialistický životní ideál, zobrazován byl současný hrdina, jeho konflikty a schopnosti bojovat za nové, překonávat překážky a v případě potřeby přinášet i osobní oběti jako výraz nových etických a mravních hodnot socialistického přesvědčení. Do této skupiny můžeme zařadit seriály Muž na radnici (1976), Žena za pultem (1976), Zákony pohybu (1979), Plechová kavalérie (1979), Inženýrská odyssea (1980), Okres na severu (1981), My všichni školou povinní (1984). Druhou skupinu tvořily seriály historické.sem můžeme zařadit seriály Nejmladší z rodu Hamrů (1975), Povstalecká historie (1984), Synové a dcery Jakuba Skláře (1986), Gottwald (1986), Rodáci (1988). Třetí skupina: Politicky a propagandisticky zneužívané seriály V mnoha případech byly seriály politicky a propagandisticky zneužívány jako například Duhový luk (1973), Třicet případů majora Zemana (1976), Velitel (1981) či Chlapci a chlapi (1988).

28 Čtvrtá skupina: Ideologií méně poznamenané seriály Do této skupiny lze počítat seriály Byl jednou jeden dům (1975) o obyvatelích žižkovského činžáku v období od konce první republiky do roku 1945, Kamenný řád (1976) zachycující život na Ostravsku po 1. světové válce, Nemocnice na kraji města (1978, 1981) z lékařského prostředí, Dobrá voda (1983) o koních, Sanitka (1984) mapující vývoj pražské Záchranné služby, Velké sedlo (1984) o životě na přehradě, Zlá krev (1987) zachycující osudy rodin Nedobylů a Bornů na konci 19. století, Cirkus Humberto (1988) podle románu E. Basse či Druhý dech (1989) z vesnického prostředí. Pátá skupina: Rekreativní a zábavné seriály Těch bylo vysíláno mnohem méně než projektů, které se snažily reflektovat tehdejší současný život v jeho realističtější podobě. Především proto, že zábavná a oddechová funkce televize nebyla upřednostňována. Přesto stojí za to připomenout seriály Taková normální rodinka (1971), Dva písaři (1972), Chalupáři (1975), Bez ženské a bez tabáku (1982), Doktor z vejminku (1983), Rozpaky kuchaře Svatopluka (1985) či Dobrodružství kriminalistiky (1989). Poslední skupina: Seriály s vysokým mravním poselstvím Tuto zvláštní kapitolu v historii dramatické tvorby tvořily ojedinělé seriály: Sňatky z rozumu (1968) o období národního obrození; F. L. Věk (1971) - vysílaný pouze v roce svého vzniku a poté byl, pro své jasné mravní poselství, až do pádu totalitního režimu uložen v trezoru; Vlak dětství a naděje (1989), natočený v polovině 80. let, ale jeho premiéra, vzhledem k poselství příběhu, byla dlouho odkládána a nakonec byl odvysílán mimo hlavní vysílací čas.

29 Zábavné pořady Ženám k svátku Den horníků Třicet májů Den železničářů Šestý den je sobota Televarieté Možná přijde i kouzelník Ein Kessel Buntes Dluhy Hany Zagorové Den Ljuby Hermanové Dva z jednoho města Diskotéka pro starší a pokročilé Dámský kabaret Intertalent Vtipnější vyhrává Kdosi je za dveřmi Divadélko pod věží Sejdeme se na Vlachovce

30 Zábavné soutěžní pořady Buď - anebo Šest ran do klobouku Jak byste se zachovali Hádanky s písničkou Ano - ne (Ostrava) Manželský pětiboj (Ostrava) Hra pro šestý smysl (Bratislava) Videostop

31 RETRO

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49 Varšavská smlouva + VB

50

51

52

53 VB SNB MV ČSSR (ČSFR)

54 VB

55

56 STB AKCE ASANACE

57 Státní bezpečnost (STB)

58 Historie STB Pojem STB vznikl 1 ledna 1938, kdy zpravodajské oddělení Policejního ředitelství v Praze dostalo název: Prezidium, oddělení pro státní bezpečnost a zkratku STB. Fungování jen 1 rok Dnes je zkratka nejvíce známa v souvislosti s činností STB v komunistickém Československu.

59 Historie STB Podle všech zákonů ČSR po 2 sv. válce byla STB nespecifikovanou složkou SNB (Sbor národní bezpečnosti 1945) Původním úkolem vyšetřování a stíhání trestné činnosti proti státu v oblasti politické a hospodářské Ochrana státních činitelů Spolupůsobení ve věcech pasových a cizineckých

60 Historie STB Měla funkce výkonné (prohlídky, zatýkání, vyšetřování), zatím nikoli zpravodajské. Ústředna STB byla součástí odboru Z MV Po roce 1948 se organizace změnila a stala se již nepokrytým nástrojem KSČ na udržení moci Vzor SSSR Pěst dělnické třídy či Meč a štít

61 Historie STB Další činnost STB byla založena na zkušenostech z doby teroru (50 léta), na bezmocnosti vůči represím, šikaně a především na strachu. Principy: - podřízenost KSČ - absence parlamentní kontroly - sloučení policejních a zpravodajských složek - centralizované řízení - vojenská organizace - začlenění do jednotného policejního sboru

62 Historie STB Dle tehdejších zákonů ( vytvářelo KSČ) Rozdělení: 1)Rozvědka vykonávající v zahraničí politickou, hospodářskou, a věděcko-technickou špionáž - diskreditační a dezinformační činnost. 2) Kontrarozvědka: - vnitřní a vnější nepřítel 3) Vojenská kontrarozvědka 4) Ochrana stranických činitelů 5) Sledování osob 6) Zpravodajská technika 7) Pasy a víza

63 Historie STB Počty pracovníků: do února 1948 desítky a stovky únor osob leden osob r osob STB byla zrušena ke dni ministrem vnitra Richardem Sacherem rozkazem č. 16 / 1990

64 Historie STB Správy STB (vzor SSSR) I správa ( ) rozvědka II. ( ) kontrarozvědka (různé názvy) III. ( ) vnitřní zpravodajství ( ) vojenská rozvědka IV. ( ) ekonomická rozvědka ( ) správa sledování V. ( )- ochrana železnic ( ) ochrana stranických a st. činitelů VI. ( ) vojenská kontrarozvědka - správa operativní techniky VII. ( ) správa sledování ( ) správa spojení VIII. ( ) ochrana stranických a st. činitelů IX. ( ) správa operativní techniky X. ( ) - správa boje proti vnitřnímu nepříteli XI. ( ) - ekonomická kontrarozvědka XII ( ) centrála kontrarozvědky pro Slovensko XIII. ( ) zvláštní správa (rádiokontrarozvědka) Bez krycího názvu: Správa pasů a víz, Správa vyšetřování STB ( )

65 Historie STB Akce Akord ( ) - evidování výjezdů tajných spolupracovníků kontrarozvědky do nekomunistických států. Akce Ambice - akce zaměřená na rozkládání exkomunistické opozice Akce Jiřina (počátek 50 let) - akce zaměřena proti herečce Jiřině Štěpničkové Akce Norbert - akce zaměřena na zneškodnění určených občanů v případě branné pohotovosti státu Akce Útlum označení projektu STB pro jednotlivé dílčí etapy ke konečnému úderu proti podvratné činnosti církve

66 Historie STB (po revoluci) historie: Úřad na ochranu Ústavy a demokracie (ÚOÚD) Federální informační služba (FIS) Federální bezpečnostní informační služba (FBIS) současnost: Bezpečnostní informační služba (BIS) Úřad zahraničních styků a informací (ÚZSI) Vojenské zpravodajství (VOZ) Služba kriminální policie a vyšetřování (SKPV) OOZOK (OBOZ) (dnes SKPV KŘ P ČR - extremismus) ÚOOZ (terorismus a extremismus)

67

68 17. listopadu hod ohlášená studentská manifestace na Albertově k událostem r hod se studenti dávají na pochod VB manifestaci vytlačuje směrem na nábřeží k Národní třídě (VB, SNB, Pohotovostní oddíl policejní škola, STB) hod manifestace na Národní třídě hod zákrok proti studentům

69 listopadu 1989 Herci se scházejí v Realistickém divadle a plně podporují studenty jejich prohlášení týdenní protestní stávka Hlas Ameriky a Svobodná Evropa vysílají dezinformaci o smrti studenta Martina Šmída První větší demonstrace občanů na Václavském náměstí v Praze v Činoherním klubu vytvořeno Občanské fórum

70 Dnes celá Praha - zítra celá země Herci a studenti objíždí republiku Venkov a dělníci mlčí dezinformace o přípravě nasazení LM a armády každý den shromáždění na Václavském náměstí Dělníci z ČKD Lokomotiva -Sokolovo vypískali Miroslava Štěpána šok pro venkov

71 listopadu 1989 Nový předseda vlády Adamec se sešel s Václavem Havlem Největší shromáždění na Letné Příslušník VB se omlouvá za zásah na Národní třídě. Začíná dialog moci s veřejností (Václav Havel)

72 27. listopadu 1989

73 Další události Každý den se scházejí pražané na Václavském náměstí 10.prosince 1989 sestavena nová vláda ČSSR ( 9x KSČ, 2x ČSS, 2x ČSL, 7x bezpartijní) kandidáti na prezidenta: V. Havel, A. Dubček, Ladislav Adamec a Čestmír Císař 21. prosince rozpuštěny LM 29.prosince 1989 zvolen Václav Havel prezidentem

74 Dělnická mládež po 17. listopadu stávkové výbory spolupráce s koordinačním centrem obsazení ředitelny školy přednášky (herci, studenti, disidenti) přesvědčování dělníků, dělnické mládeže debaty s vyučujícími (nová slova: dialog, svobodné volby, demokracie apod) naivita, neposlušnost na demonstracích hlavně se neučit!

75 1989 Po listopadu 1989 se KSČ přejmenovala na KSČS a na sjezdu v roce 1990 se přetvořila ve federaci nově založené KSČM a KSS. Tato druhá uvedená se později přejmenovala na Stranu demokratickej ľavice a osamostatnila se ještě před rozpadem Československa. Federální KSČS tak zanikla 7. dubna Nástupnickou organizací KSČ je v České republice Komunistická strana Čech a Moravy; je parlamentní stranou, jejíž podpora od poloviny 90. let kolísá mezi 10 % a 22 %. Kromě KSČM existuje v České republice i řada dalších komunistických stran, zpravidla vyznávají ještě výrazněji stalinistickou ideologii, a jejich význam je okrajový, většinou se ani voleb neúčastní. ( jen 90 léta min. století)

76 Oběti komunismu odsouzeno popraveno, zemřelo ve věznicích, zahynulo na hranicích, občanů emigrovalo. (viz pomník obětem komunismu Praha 5)

77 Krátká rekapitulace opakování matka moudrosti Budování socialismu (komunismus) /V KLDR budují a umírají do současnosti /

78 1917 (VŘSR) Rusko 1921 vznik Komunistické strany Československa 1945 osvobození ČSR 1948 Vítězný únor ( ) 50. léta minulého století politické procesy 60. léta minulého století Pražské jaro (uvolnění) 1968 vpád vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR 70. léta minulého století tzv. Normalizace 1989 studentská demonstrace na Národní Třídě tzv. Sametová revoluce (konec socialismu)

79 GULAGY Rudý teror

80 KATYŇ Stalin zdokonalil dílo Lenina

81 JEDINÉ, CO ĎÁBEL POTŘEBUJE NA TO, ABY USPĚL JE, ŽE MRAVNÉ LIDSTVO NEUDĚLÁ NIC. (Edmund Burke)

82 Oběti komunistické zvůle JUDr. Jaroslav Borkovec (popraven ) Emanuel Čančík (popraven ) Josef Charvát (popraven ) ppkl. Květoslav Prošek (popraven ) škpt. Vratislav Janda (popraven ) Vratislav Polesný (popraven ) Josef Hořejší (popraven 1950) František Zajíček (popraven 1954) Zbyněk Janata a Václav Švéda (popraveni 1955) Ctibor Novák, strýc bratří Mašínů (popraven ) Vladivoj Tomek (popraven ) Štěpán kardinál Trochta (odsouzen na 25 let)

83

84

85 Vojna u Příbrami Bývalý zajatecký tábor z let pro německé válečné zajatce. Poté v období tábor nucených prací a následně vězeňské zařízení pro politické vězně komunistického režimu z let

86

87 Osobnosti, které prošli lágrem: Jiří Stránský, Stránský prezident českého PEN klubu, autor mno literárních děl a spoluautor filmových scénářů z tohoto prostředí. Zdeněk Rotrekl, Rotrekl významný český katolický básník a spisovatel Od roku 1953 do roku 1955 byl vězněn na Vojně a poté Bytízu za údajnou protistátní činnost legendární československý válečný stíhač ze západní i východní fronty a náš nejúspěšnější pilot ve Slovenském národn povstání gen. František Chábera.

88 17. listopad 1989

89

90 Kdy jsou nejvíce aktivní? 20 a 30 léta min. století Fašismus, Nacismus EKONOMICKÁ KRIZE ek. recese JANOV DS (DSSS) VÁLKA 1948 Vítězný únor ek. Recese SKMČ, KSM,

91 Příčiny nástupu extrémní levice Nevyrovnání se s minulostí S tím souvisí nedostatečná prevence Ekonomická krize Reformy Lidé zapomněli!

92 Kampaň Imperativ,o.s.: Advanced prevention against Communism Jak se vyrovnat s minulostí, když...

93 Diskuze - úvaha Měli jsme trestat tvrdě absolutním zákazem KSČ - KSČM + vyrovnání se s minulostí nebo lásko - pravdařsky?

94 KOMUNISTÉ SKMČ KSM KSČM junior project KSČM

95 KSČM nástupnická strana KSČ??? Je eticky a morálně správné, že komunisté sedí v Parlamentu ČR?

96 Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) V České republice extremistická parlamentní politická strana, v Evropském parlamentu je členem seskupení Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice. KSČM je od svého vzniku v roce 1990 ideovým i právním nástupcem Komunistické strany Československa (KSČ), která podle zákona o protiprávnosti komunistického režimu z roku 1993 byla organizaci zločinnou a zavrženíhodnou. Přesto se zatím nepodařilo prosadit její zákaz. V parlamentních volbách 2010 získala 11,27 % hlasů.

97

98 Musíme mladým lidem ukázat naší minulost, aby v budoucnosti opět nezažili 40 let temna historie se opakuje!!!!! -

99 Komunisté Mládežnické organizace v ČR

100 KSČM junior project

101 Diskuze(původní text) Je na čase tu to zemi změnit.rok 1989 byl zmanipulován a podvod.kapitalismus je to nejhorší co muže být,hlad,nezaměstnanost,dluhy.lidi bez domova atd.ovčané probudte se jinak vaše děti budou hladověd a kráct Nechce se mi ani věřit kolik usmrkancu proti KSČM HÁZÍ ŠPÍNU dnešní politika je gigantem likvidace slušných lidí- likvidace všeho co se vybudovalo a vymívání mozku - tento kapitalistický svět nás bude svlékat z kuže a za živa. pro mě byl komunizmu na nejvyžší urovni už jenom protože jsme vychovali 4 děti - měli práci a neměli hlad. a těm co se to nelíbilo by měli sedět ještě dnes. brzy to pochopí i ten co si ještě nestačil utřít mastnou hubu. s pozdravem

102 A sakra Všem komunistům přeji pobyt na dobu neurčitou na nucených pracích v uranových dolech, které předchozí řežim tak pěkně praktikoval, ono by Vás to snad přešlo... Ať žije sovobodná Česká republika Pomýlený Martin Martine, do uranových dolů nezavírali komunisté, ale kariéristé, kteří si na komunisty hráli. Takoví, jací dnes jsou v ODS, TOP 09, VV a spol. Takoví, jací se bohužel dostanou ke korytu v každém režimu a na té vládnoucí ideji, byť by byla sebeušlechtilejší, bohužel parazitují. Ale to je asi na Vaše ČB vidění světa příliš, pochopit to, což?

103

104 Komunistický svaz mládeže (KSM) nástupce předlistopadového SSM Založen 1990 Sdružení lidí komunistického smýšlení ve věku 15 až 35 let. Hlavní cíl KSM zveřejněný na KSM stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických a společenských podmínek pro budování socialismu, - odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským. Zejména z těchto důvodů byl KSM v roce 2006 rušen MVČR. V lednu 2010 bylo toto rozhodnutí pražským městským soudem zrušeno.

105

106 Svaz mladých komunistů Československa Občanské sdružení zaregistrované MV ČR 2008.Činnost zahájil Ustavujícím sjezdem, který se uskutečnil SMKČ je dobrovolnou, nezávislou organizací mladých lidí, která ve své činnosti vychází z vědeckého pohledu na svět a společnost a usiluje o společenský pokrok směřující k socialismu. Hlavním úkolem SMKČ je získávat mladou generaci pro myšlenky socialismu a komunismu vycházející z vědeckého světového názoru marxismu-leninismu. Socialismus jako společenské zřízení, pro které je charakteristické společenské vlastnictví výrobních prostředků, neexistence vykořisťování člověka člověkem a plánovitá výroba, považujeme za jediné možné budoucí uspořádání lidské společnosti. Jednoznačně obhajujeme období budování socialistické společnosti v Československu, která byla zničena kontrarevolucí v listopadu 1989 za pomoci špionážních služeb imperialistických velmocí.

107 "Národe oslavuj! Zemřel Václav Havel, sluha USA, NATO, sudetských Němců a Izraele. Zemřel největší zrádce českého lidu! Zemřel Václav Havel, spoluviník bombardování Jugoslávie, spoluviník vraždy 2500 civilistů. Pryč se zrádci! (internetové stránky SMKS).

108 1. máj 2012 Největší komunistické protesty!!!!!

109 TROCKISTÉ Socialistická organizace pracujících (SOP) Socialistická solidarita (SocSol) Socialistická alternativa Budoucnost (SocAl B) a další

110 Levicoví populisté Různé sporné kampaně a aktivity na sociálních sítích

111 Skutečná demokracie Československá anarchistická federace se připojuje k akci iniciativy Skutečná demokracie teď!, která nese název Ples 99 % a bude se konat v sobotu 25. února před Státní operou Praha.

112 Podobnost čistě náhodná...

113 Legislativa Zákon o zločinech komunismu (1993) Rada Evropy Rezoluce č.1096 Lindbladtovo memorandum (Göran Lindblad, ) Usnesení Senátu k rezoluci č.1096 tr. zákoník: např. 405

114 Levicová symbolika - ukázka

115 Odborné vyjádření v souvislosti s komunistickou symbolikou (tč. jiná čísla zákonů) Příklad z praxe. Problém při posuzování případů, týkajících se komunistické symboliky v souvislosti s prodejem suvenýrů a to především vojenských čepic, které jsou opatřeny znaky armád bývalého SSSR nebo jinými odznaky s hvězdou, srpem a kladivem. V mnoha případech u prodejců komunistické symboliky není úmyslem propagovat či šířit komunistickou nebo jinou ideologii, ale cílem je ekonomický profil, tedy zisk z prodeje. Proto v tomto případě nemůžeme hovořit o naplnění skutkové podstaty trestného činu ve smyslu 260 trestního zákona, jelikož jedním z jejích povinných znaků je úmysl a ten v tomto případě prokazatelný není. Komunistické symboly nejsou zařazeny mezi zakázané (nikde na světě). Komunistické stalinistické Rusko (SSSR) bylo účastníkem antifašistické koalice a zakládajícím členem OSN spolu s USA, Velkou Británií a Francií. Sovětská Rudá armáda se významnou měrou podílela na porážce nacistického Německa. Tudíž její symboly (jako koaliční mocnosti) nemohly a nemohou být označované jako zakázané či zločinecké. kromě toho dodnes francouzská bitevní skupina na úrovni letecké brigády Normandie Niemen používá rudou pěticípou hvězdu v kolečku z francouzské trikolory jako svůj znak. Dále rudou pěticípou hvězdu používají nejméně tři britské letky, které za druhé světové války chránily Murmansk a Archangelsk v SSSR.

116 Výsledek dvojího pohledu na problematiku extremismus a nevyrovnání se s minulostí...

117 Použitá literatura: JUDr. Jan Chmelík Extremismus a jeho právní a sociologické aspekty, Lind 2001 JUDr. Jan Chmelík, Symbolika v extremistických hnutích, Linde Praha 200 Jan Charvát, Současný politický extremismus a radikalismus, Portál, Praha Encyklopedický slovník NECHVÁTAL, Martin založení KSČ : ve službách Kominterny. Pr Havran, s. ISBN (čeština) RUPNIK, Jacques. Dějiny Komunistické strany Československa : od počátků převzetí moci. Praha : Academia, s. ISBN (češtin Milan Churáň a kolektiv, Encyklopedie Špionáže, Libri 2000 Odborná vyjádření politologů Část prezentace: VOŠ JABOK, Ing et. Mgr Jan Dočkal Csc a Bc. David Lebe internetové zdroje: KSČM, KSČ, KSM, SKMČ, TOTALITA.cz a další

118 Děkuji za pozornost Čest práci!

119

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Kdo se stal v Československu po druhé světové válce předsedou vlády? Emil Hácha. 2. Komunistický politik, první dělnický prezident v Československu. Vedl komunistický převrat v roce 1948. Jak se jmenuje?

Více

KSČ - základní organizace, Statek Králíky, s. p., Králíky

KSČ - základní organizace, Statek Králíky, s. p., Králíky STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V ZÁMRSKU č. ev. listu NAD: 1591 č. archivní pomůcky: 8956 KSČ - základní organizace, Statek Králíky, s. p., Králíky 1956-1986 inventář Mgr. Helena Pochobradská, Ph.D. Zámrsk 2014

Více

Od totality k demokracii. Skládačka

Od totality k demokracii. Skládačka Od totality k demokracii Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

The left-wing extremism in the Czech Republic

The left-wing extremism in the Czech Republic The left-wing extremism in the Czech Republic Bc. David Lebeda: Je třeba si připomenout, že historie se opakuje! Bc. David Lebeda V souvislosti s problematikou extremismu hovoříme z bezpečnostního hlediska

Více

Období komunistické vlády

Období komunistické vlády Materiál pro domácí VY_06_Vla5E-20 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na 1940 Dne 28. 10. 1940 vydal K. H. Frank v zastoupení říšského protektora v Čechách a na Moravě nařízení o rozpuštění Junáka. Dne 4. 11. 1940 nacisté přepadli ústředí Junáka a zabavili veškerý majetek.

Více

PO VÁLCE ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA NÁSTUP KOMUNISTŮ

PO VÁLCE ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA NÁSTUP KOMUNISTŮ PO VÁLCE 1945 1948 PREZIDENTEM OPĚT EDVARD BENEŠ ODDĚLILA SE PODKARPATSKÁ RUS A PŘIČLENILA SE K SOVĚTSKÉMU SVAZU ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA 1946

Více

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa, II. světové války a následné vlády KSČ. Učebnice:

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Opakování učiva 8. ročníku Brainstorming, práce s mapou, opakovací soutěže Určí základní historické události 19. stol. příčiny, důsledky a chronologie. Vysvětlí základní politické, sociální, ekonomické

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 274/2014 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 254 ze dne 09.04.2014 Návrhy na pojmenování ulic a náměstí ve vztahu k událostem 17. listopadu 1989 v lokalitě Nákladového nádraží

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0111. Dějepis. Mgr.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0111. Dějepis. Mgr. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Vítězný únor 1948 v Československu

Vítězný únor 1948 v Československu Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Českoslovenští prezidenti 1918 1993

Českoslovenští prezidenti 1918 1993 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ČJM4_4360_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Dějiny 20. století, totalitní režimy

Dějiny 20. století, totalitní režimy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějepis (DEJ) Dějiny 20. století, totalitní režimy Kvarta 2 hodiny týdně Dataprojektor Mezinárodní vztahy před 1. světovou válkou Ukáže na mapě kolonie evropských

Více

NÁVRAT K DEMOKRACII jaro 1968 Alexander Dubček 21. srpna 1968 okupace obnovena Gustav Husák pronásledování normalizace

NÁVRAT K DEMOKRACII jaro 1968 Alexander Dubček 21. srpna 1968 okupace obnovena Gustav Husák pronásledování normalizace NÁVRAT K DEMOKRACII Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vývojem České republiky při návratu k demokracii. Učebnice: Obrazy z novějších Českých dějin. NÁVRAT

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Dějepis

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Dějepis Autor: Název školy: Mgr. Petra Junková Základní škola, Radiměř, okres Svitavy Číslo projektu : CZ. 1.07/1.4.00/ 21.0081 Název šablony klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací

Více

Vypracoval: Josef Froněk (OV-TE)

Vypracoval: Josef Froněk (OV-TE) Vypracoval: Josef Froněk (OV-TE) 1960 schválen zákon o III. pětiletém plánu Nesplnitelné úkoly Vypínání elektrické energie Selhání zásobování uhlím Ochromení železniční dopravy uhelné prázdniny Pomoc jiným

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Budování socialismu v ČSR

Budování socialismu v ČSR VY_12_INOVACE_105 Budování socialismu v ČSR Pro žáky 9. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Moderní doba Únor 2012 Mgr. Regina Kokešová Určeno k prezentaci nového učiva a ověření schopnosti zapamatovat

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s organizací československého

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0104. Dějepis. Mgr.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0104. Dějepis. Mgr. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Téma: Prezentace vývoje Československa od uchopení moci komunisty v únoru 1948 do vyhlášení Československé socialistické republiky v roce 1960.

Téma: Prezentace vývoje Československa od uchopení moci komunisty v únoru 1948 do vyhlášení Československé socialistické republiky v roce 1960. Vyhodnocení workshopu: Československo v 50. letech Projekt: Krajské vzdělávací centrum pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Reg. č.: CZ.1.07/1.3.00/14.0026 Datum konání: 5. 10. 2012 Místo konání:

Více

Sedává vedle mě na přednáškách. Usmívá se na mě, a já na něho.

Sedává vedle mě na přednáškách. Usmívá se na mě, a já na něho. Já Anna Králová On Jiří Kučera Sedává vedle mě na přednáškách. Usmívá se na mě, a já na něho. Byla to láska jako trám, v pozadí začínající katastrofa. ale to jsem ještě netušila. Roku 1945 se Komunistická

Více

Pražské jaro 1968 v Československu

Pražské jaro 1968 v Československu Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Vý stupní test z de jepisu 9. roč ní k

Vý stupní test z de jepisu 9. roč ní k Vý stupní test z de jepisu 9. roč ní k 1. Imperialismus a. co b. kde 2. Druhá průmyslová revoluce a. co? c. kdy? 3. Pásová výroba a. kdo? 4. Významné objevy a objevitelé konce 19. století. 5. Kultura konce

Více

Literatura 20. století

Literatura 20. století Literatura 20. století celková charakteristika z hlediska historie a literárního vývoje Tvorbu spisovatelů ovlivnily: 1) 1. světová válka (1914 1918) 2) 2. světová válka (1939 1945) 3) studená válka 2.

Více

http://www.adam.cz/img/201201282001_soutez-normalni-normalizace-clovek-v-tisni.jpg NORMALIZACE

http://www.adam.cz/img/201201282001_soutez-normalni-normalizace-clovek-v-tisni.jpg NORMALIZACE http://www.adam.cz/img/201201282001_soutez-normalni-normalizace-clovek-v-tisni.jpg NORMALIZACE POJEM NÁVRAT KSČ K DIKTATUŘE SOVĚTSKÉHO TYPU NE NOVÝ SYSTÉM, POUZE ZNOVUPOUŽITÍ NÁSTROJŮ 50. LET POČÍNAJÍCÍ

Více

2. světová válka čs. odboj. Rozdělení čs. odboje, významné osobnosti odboje. Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Martin Dolejší

2. světová válka čs. odboj. Rozdělení čs. odboje, významné osobnosti odboje. Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Martin Dolejší Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Předmět, ročník: Téma: Stručný popis: CZ.1.07/1.4.00/21.3132, III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Martin Dolejší Dějepis, 9.

Více

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně Dataprojektor Velká Británie v 19. stol., Viktorie

Více

uvede příčiny a důsledky světové hospodářské

uvede příčiny a důsledky světové hospodářské Podklad pro celoroční rozvržení učiva dějepisu v 9. ročníku Celoroční rozvržení očekávaných výstupů z RVP ZV, dílčích výstupů a učiva DĚJEPISU 9 škola: třída: vyučující: hodinová dotace: 66 vyučovacích

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny. Léta v ČSR VY_32_INOVACE_D0110.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny. Léta v ČSR VY_32_INOVACE_D0110. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Cesta komunistů k převzetí moci

Cesta komunistů k převzetí moci Cesta komunistů k převzetí moci vývoj v letech 1945-1948 Učivo dějepisu, 9. ročník Součást projektu Příběhy bezpráví Charakteristika období Pretotalitní stát ne totalitní ne zcela demokartický "omezená"

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_345 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

ČESKOSLOVENSKO V LETECH 1945-1989

ČESKOSLOVENSKO V LETECH 1945-1989 ČESKOSLOVENSKO V LETECH 1945-1989 OTÁZKY A ÚKOLY 1. Doplňte text tak, aby odpovídal historické skutečnosti. Číslice z textu napište správně nad pojmy v rámečku. V Košicích vyhlásila první poválečná vláda

Více

Historie 13. Otázka číslo: 1. Havajské ostrovy se v roce 1959 staly: jedinou kolonií USA. jedním ze států USA

Historie 13. Otázka číslo: 1. Havajské ostrovy se v roce 1959 staly: jedinou kolonií USA. jedním ze států USA Historie 13 Otázka číslo: 1 Havajské ostrovy se v roce 1959 staly: jedinou kolonií USA jedním ze států USA samostatným státem, který je s USA spojen ekonomickou unií Otázka číslo: 2 V roce 1979 začal SSSR

Více

Československý odboj v době druhé světové války

Československý odboj v době druhé světové války Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Rusko v meziválečném období

Rusko v meziválečném období Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

A B C D E F. Třicátá léta ve 20.

A B C D E F. Třicátá léta ve 20. A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Dějepis 3 Vzdělávací předmět: Dějepis 4 Ročník: 9. 5 Klíčové kompetence Výstupy Učivo (Dílčí kompetence) 6 Kompetence k učení rozlišením

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Úvod do problematiky extremismu

Úvod do problematiky extremismu Úvod do problematiky extremismu Pøíruèka pro pedagogy DAVID LEBEDA Úvod do problematiky extremismu font-style:normal;color:grey;font-family:verdana,geneva,kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-varia

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

ČSR po 2. světové válce

ČSR po 2. světové válce ČSR po 2. světové válce 22. 29. 3. 1945 moskevská jednání londýnská vláda- moskevské vedení KSČ - obnova republiky v předmnichovských hranicích (zásah SSSR připojení Podkarpatské Rusi k SSSR ČSR jediný

Více

Historie české správy. Správní vývoj v letech 1945 1989 1. část

Historie české správy. Správní vývoj v letech 1945 1989 1. část Historie české správy Správní vývoj v letech 1945 1989 1. část Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Metodický pokyn SOŠ InterDact s.r.o. Most

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Československo

Více

Příloha č. 7: Karty k Chartě 77. Autoři Charty 77 vyzývají státní moc k dodržování zákonů. Charta je protisocialistický manifest a hanlivé psaní.

Příloha č. 7: Karty k Chartě 77. Autoři Charty 77 vyzývají státní moc k dodržování zákonů. Charta je protisocialistický manifest a hanlivé psaní. Příloha č. 7: Karty k Chartě 77 Autoři Charty 77 vyzývají státní moc k dodržování zákonů. Charta nechce vytvářet politickou opozici vůči režimu, ale vybízí k dialogu o lidských právech. Charta je protisocialistický

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA Svět mezi světovými válkami Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Svět po 1. světové válce

Více

17. listopad. V této prezentaci se podíváme na jeden z našich významných státních svátků, kterým beze sporu je 17. listopad.

17. listopad. V této prezentaci se podíváme na jeden z našich významných státních svátků, kterým beze sporu je 17. listopad. 17. listopad V této prezentaci se podíváme na jeden z našich významných státních svátků, kterým beze sporu je 17. listopad. Upraveno pro bezkontaktní prezentaci Co pro nás znamená? Státní svátek nemusíme

Více

MINISTERSTVO OBRANY ČR

MINISTERSTVO OBRANY ČR Tisková konference k zákonu o III. odboji (zákon č. 262/2011 Sb.) V Praze 15.11. 2011 ministr obrany Alexandr Vondra náměstek ministra obrany pro personalistiku Michael Hrbata ZÁKLADNÍ INFORMACE Po 22

Více

Český politický extremismus stručný exkurs

Český politický extremismus stručný exkurs Český politický extremismus stručný exkurs Mgr. Michal Mazel Vstupní poznámky Spor o samotný pojem, definice politologické, úřední, policejní, využití politické Související pojmy: totalitarismus, radikalismus,

Více

12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ. E)Literatura v době okupace

12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ. E)Literatura v době okupace 12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ E)Literatura v době okupace E) Literatura v době okupace 15.3.1939 obsadila německá vojska o Sudety okleštěné české země a vznikl Protektorát Čechy a Morava hlavním

Více

Socialistická hospodářská soustava v textu Ústavy Československé socialistické republiky z r. 1960

Socialistická hospodářská soustava v textu Ústavy Československé socialistické republiky z r. 1960 VY_32_INOVACE_DEJ_36 Socialistická hospodářská soustava v textu Ústavy Československé socialistické republiky z r. 1960 Mgr. Veronika Brynychová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: 2., příp. 3. Tematická

Více

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-17_Studena_valka_a_zelezna_opona. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-17_Studena_valka_a_zelezna_opona. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-17_Studena_valka_a_zelezna_opona Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská

Více

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 1) Působení československých letců za 2. světové války v britské RAF. 2) Praktiky české policie a četnictva v době Metternichova a Bachova absolutismu.

Více

Češi za 1. světové války

Češi za 1. světové války Češi za 1. světové války Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Datum: 15. 10. 2012 Autor: Denisa Biskupová Název: VY_32_INOVACE_20_D_Češi za 1. světové

Více

Praha 3. Lupáčova 1065/11. V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. Milešovská 1986/10

Praha 3. Lupáčova 1065/11. V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. Milešovská 1986/10 51 Lupáčova 1065/11 V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. 52 Milešovská 1986/10 V domě bydlel skaut a protikomunistický odbojář Jiří Řehák. V květnu 1949 se podílel na přípravě

Více

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Poválečný vývoj ČR 5.ročník Poválečný

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 2 týdně, povinný MD: 1. světová válka Žák: vyjádří své mínění o zneužití techniky ve světových válkách a jeho důsledcích 1. světová válka - válka (začátek, průběh, příměří) - Češi a Slováci za 1. světové

Více

KOMUNISMUS V SSSR. Socialismus, marxismus-leninismus, komunismus

KOMUNISMUS V SSSR. Socialismus, marxismus-leninismus, komunismus KOMUNISMUS V SSSR Socialismus, marxismus-leninismus, komunismus SOCIALISMUS -19. stol. průmyslová revoluce nová spol. vrstva - proletariát (= dělníci) -těžké podmínky snaha o zlepšení jejich postavení

Více

Obsah. Politické myšlení Egona Bondyho / Petr Kužel PRACOVNÍ ANALÝZA

Obsah. Politické myšlení Egona Bondyho / Petr Kužel PRACOVNÍ ANALÝZA O dobrém špatnu 9 Obsah Politické myšlení Egona Bondyho / Petr Kužel........... 13 PRACOVNÍ ANALÝZA Pro čtenáře............................................. 63 I Pařížská komuna........................................

Více

Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty?

Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty? Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty? Pokusme se vžít do situace historika, který rekonstruuje, co byla Světlana. Soubor pěti dokumentů (pramenů), které máme k dispozici, je samozřejmě

Více

OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA

OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA http://simonak.eu/index.php?stranka=pages/h_k/5_5.htm http://i.lidovky.cz/09/102/lngal/pks2e7562_odsun.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/czechoslovakia_location_map.svg/

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.35.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny: prověřovací

Více

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII REVOLUCE 1848 1849 - rok 1848: vypuknutí revolucí na mnoha místech Evropy - cíl: rovnoprávnost, svoboda, samostatnost, sjednocení (Itálie, Německo) - různé důvody: nespokojenost, hospodářské potíže, nemožnost

Více

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Svět

Více

451/1991 Sb. ZÁKON ze dne 4. října 1991,

451/1991 Sb. ZÁKON ze dne 4. října 1991, Systém ASPI - stav k 17.5.2007 do částky 42/2007 Sb. a 20/2007 Sb.m.s. Obsah a text 451/1991 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2009 451/1991 Sb. ZÁKON ze dne 4. října 1991, kterým se

Více

Poražené Rakousko-Uhersko se rozpadlo a na jeho místě vznikly tzv. nástupnické státy.

Poražené Rakousko-Uhersko se rozpadlo a na jeho místě vznikly tzv. nástupnické státy. Vznik Československa Poražené Rakousko-Uhersko se rozpadlo a na jeho místě vznikly tzv. nástupnické státy. 28. října 1918 vyhlášen samostatný československý stát Národní výbor (červen 1918) orgán, který

Více

Vládní návrh. ZÁKON ze dne o zásluhách Václava Havla. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Vládní návrh. ZÁKON ze dne o zásluhách Václava Havla. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Vládní návrh ZÁKON ze dne. 2012 o zásluhách Václava Havla Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii. 2 Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

Dějiny slovenského práva. Ladislav Vojáček

Dějiny slovenského práva. Ladislav Vojáček Dějiny slovenského práva Ladislav Vojáček Ústavní vývoj 1945 1989 Příprava a přijetí Košického vládního programu první přímý kontakt: E. Beneš v Moskvě (prosinec 1943) vlastní jednání: březen 1945 v Moskvě

Více

Ke kořenům Havlova pojetí Občanského fóra / 66 Definice Občanského fóra / 75 Neexistovalo jednoduché řešení / 78

Ke kořenům Havlova pojetí Občanského fóra / 66 Definice Občanského fóra / 75 Neexistovalo jednoduché řešení / 78 labyrint18.qxd 7.2.2005 14:57 StrÆnka 9 Předmluva 9 Obsah Úvod / 15 Přístup k tématu / 15 Listopad 89 a věc revoluce / 18 Revoluce bez revolucionářů / 21 Povaha přechodného období / 28 Poděkování / 34

Více

EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje říjen 2010 Mgr. Jitka Riedlová EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA 21.

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Politické strany první republiky

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Politické strany první republiky Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

EXTREMISTICKÉ POLITICKÉ IDEOLOGIE. Obr. 1 Obr. 2

EXTREMISTICKÉ POLITICKÉ IDEOLOGIE. Obr. 1 Obr. 2 EXTREMISTICKÉ POLITICKÉ IDEOLOGIE Obr. 1 Obr. 2 Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA

Více

20. století-2. UDÁLOSTI A FAKTA 2. Z českých a československých dějin. Otázka číslo: 1

20. století-2. UDÁLOSTI A FAKTA 2. Z českých a československých dějin. Otázka číslo: 1 20. století-2 UDÁLOSTI A FAKTA 2. Z českých a československých dějin Otázka číslo: 1 Která z uvedených měst již ležela v letech 1939-45 za hranicemi Protektorátu Čechy a Morava? Plzeň Česká Lípa Nový Jičín

Více

60. léta Uvolnění a pokus o vlastní cestu invaze sovětských vojsk Konec nadějí

60. léta Uvolnění a pokus o vlastní cestu invaze sovětských vojsk Konec nadějí Sociální práce v historickém kontextu 60. léta Uvolnění a pokus o vlastní cestu 1968 - invaze sovětských vojsk Konec nadějí Jan Dočkal Částečné uvolňovaní ve 2.polovině 50.let 5.března 1953 umírá J.V.Stalin

Více

ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list

ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list V Čechách vládla neobyčejně

Více

Období totality. Od roku 1948 po Sametovou revoluci. Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.0938

Období totality. Od roku 1948 po Sametovou revoluci. Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.0938 Období totality Od roku 1948 po Sametovou revoluci Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.0938 Název: Škola hrou Základní škola a mateřská škola Hrubý Jeseník, okres Nymburk Hrubý Jeseník 123, 289 32 Oskořínek

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Mizerov, Majakovského 2219 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

Politické procesy v Československu

Politické procesy v Československu Politické procesy v Československu Anotace: prezentace věnující se politickým procesům v 50. letech v Československu. Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Od totality k demokracii X X X X X

Od totality k demokracii X X X X X 1 Vylušti křížovku. 1) Období na začátku roku 1968, kdy se do vedení komunistické strany dostala skupina umírněných politiků v čele s Alexandrem Dubčekem, kteří chtěli uvolnit poměry v zemi a nastolit

Více

Hospodářské dějiny Československa (opakování)

Hospodářské dějiny Československa (opakování) VY_32_INOVACE_DEJ_30 Hospodářské dějiny Československa 1918-1948 (opakování) Mgr. Veronika Brynychová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: 2., příp. 3. Tematická oblast: Československo 1918-48 Předmět:

Více

KOMUNISMUS DĚJINY 20. STOLETÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_34

KOMUNISMUS DĚJINY 20. STOLETÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_34 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava DĚJINY 20. STOLETÍ KOMUNISMUS ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_34 KOMUNISMUS = politická ideologie

Více

Dějiny českého a československého práva. Ladislav Vojáček

Dějiny českého a československého práva. Ladislav Vojáček Dějiny českého a československého práva Ladislav Vojáček Ústavní vývoj 1945 1989 Příprava a přijetí Košického vládního programu první přímý kontakt: E. Beneš v Moskvě (prosinec 1943) vlastní jednání: březen

Více

Historie české správy. SPRÁVNÍ VÝVOJ V ČSR ( ) 3. část

Historie české správy. SPRÁVNÍ VÝVOJ V ČSR ( ) 3. část Historie české správy SPRÁVNÍ VÝVOJ V ČSR (1918 1938) 3. část Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Metodický pokyn SOŠ InterDact s.r.o. Most

Více

Od totality k demokracii

Od totality k demokracii Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_21 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky

Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS DĚJEPIS 9. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky T.G. Masaryk Charakteristické

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Kód studijního oboru Typ studia Forma studia Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Historie se zaměřením na vzdělávání 7105R056 bakalářský Specializace Platnost od 1. 11. 2016 prezenční

Více

PŘÍLOHA B 2 PROGRAMY JEDNÁNÍ SCHŮZÍ PŘEDSEDNICTVA OKRESNÍHO VÝBORU KSČ 1966 1976

PŘÍLOHA B 2 PROGRAMY JEDNÁNÍ SCHŮZÍ PŘEDSEDNICTVA OKRESNÍHO VÝBORU KSČ 1966 1976 PŘÍLOHA B 2 PROGRAMY JEDNÁNÍ SCHŮZÍ PŘEDSEDNICTVA OKRESNÍHO VÝBORU KSČ 1966 1976 [1] [2] Zápis ze schůze byra (předsednictva) OV KSČ 12. 1. 1966 1966 A 98 1. Kádrové návrhy 2. Organizační záležitosti 3.

Více

75 let policejních pyrotechnických činností 1939-2014

75 let policejních pyrotechnických činností 1939-2014 75 let policejních pyrotechnických činností 1939-2014 Potřeba zajišťování likvidace nalezené válečné munice vznikla ihned po skončení první světové války zároveň se vznikem samostatného československého

Více

Zákon č. 170/2002 Sb. ze dne 9. dubna 2002, o válečných veteránech

Zákon č. 170/2002 Sb. ze dne 9. dubna 2002, o válečných veteránech Zákon č. 170/2002 Sb. ze dne 9. dubna 2002, o válečných veteránech ve znění zákona č. 190/2005 Sb., zákona č. 70/2007 Sb. a zákona č. 308/2008 Sb. Preambule Maje na zřeteli morální ocenění mužů a žen,

Více