Vysoká škola báňská-technická univerzita Ostrava VÝZKUMNÉ ENERGETICKÉ CENTRUM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vysoká škola báňská-technická univerzita Ostrava VÝZKUMNÉ ENERGETICKÉ CENTRUM"

Transkript

1 Vysoká škola báňská-technická univerzita Ostrava VÝZKUMNÉ ENERGETICKÉ CENTRUM

2 Vysoká škola báňská-technická univerzita Ostrava VÝZKUMNÉ ENERGETICKÉ CENTRUM SPOLEČNÝ PROJEKT OVĚŘENÍ PROVOZNÍCH PARAMETRŮ INDIVIDUÁLNĚ STAVĚNÝCH KAMEN NAVRŽENÝCH DLE ČSN EN Projekt je jedinečný tím, že individuálně navržená kamna dle evropské normy byla poprvé měřena v přesných podmínkách kalorimetrické komory. V těchto podmínkách byla doložena správnost vypočítaných hodnot, a byly tak podpořeny argumenty pro uplatnění výpočtu v kamnářské praxi. Dále byly získány argumenty pro prosazování individuálně navržených a dimenzovaných kamen jako ekologického topidla splňujícího požadované limity. Parametry kamen byly ověřeny vědeckými postupy a na půdě autorizované osoby v České republice. Přednáška si klade za cíl seznámit posluchače s průběhem měření a celkovými výsledky měření parametrů. Další přednášky budou zaměřeny na jednotlivé parametry a aplikovatelnost poznatků.

3 Byly měřeny tyto parametry: a) Křivka výkonu v čase. b) Účinnost zařízení vypočtená na základě přímé a nepřímé metody. c) Průběh povrchových teplot kamen na vybraných místech. d) Průběh teplot uvnitř kamen, včetně tahů. e) Průběh tlaků uvnitř tahů. f) Průběh plynných složek spalin: CO, CO 2, O 2, NO x, TOC MĚŘENÍ SE USKUTEČNILO V KALORIMETRICKÉ KOMOŘE s důrazem na ověření účinnosti, výkonu a teplot v jednotlivých částech kamen.

4 Schéma kalorimetrické komory

5 Kalorimetrická komora a kamna připravené k měření

6

7 Funkční schéma kamen s hlavními parametry Délka tahu 6,24 m

8 Schéma umístění termočlánků pro měření povrchových teplot čidla T.

9 Schéma umístění termočlánků pro měření teplot uvnitř kamnového jádra a uvnitř hypokaustního prostoru čidla K.

10 Termočlánky pro měření teplot uvnitř kamen.

11 Palivo Na palivo bylo použito dřevěných briket a kusového bukového dřeva.

12 Palivo Na palivo bylo použito dřevěných briket a kusového bukového dřeva.

13 VLASTNÍ MĚŘENÍ Měření proběhlo ve dvou sériích. 1. Měření kamen s prosklenými dvířky, DVOJSKLO. Celkem 8 měřících cyklů. 2. Měření kamen s izolovanými dvířky. Celkem 6 měřících cyklů. Zátopy probíhaly ve dvanáctihodinových intervalech.

14 TEPELNÝ VÝKON MAX. 1,82 kw/5 58 MIN. 1,49 kw/12 00 Měření 1-1 Charakteristika: Průměrný dosažený výkon 1,5 kw = 50% vypočteného. Maximální výkon 1,82 kw byl dosažen za 5 58 od zátopu. Po 12 hodinách byl měřen výkon 1,49 kw.

15 MAX. 3,28 kw/1 32 TEPELNÝ VÝKON MIN. 2,08 kw/12 00 Měření 1-2 Charakteristika: Průměrný dosažený výkon 2,72 kw = 90,7% vypočteného. Maximální výkon 3,28 kw byl dosažen za 1 32 od zátopu. Po 12 hodinách byl měřen výkon 2,08 kw. U druhého zátopu se již projevila výkonová špička způsobená přechodem výkonu přes prosklená dvířka.

16 MAX. 3,78 kw/1 10 TEPELNÝ VÝKON MIN. 2,22 kw/12 00 Měření 1-3 Charakteristika: Průměrný dosažený výkon 2,99 kw = 99,9% vypočteného. Maximální výkon 3,78 kw byl dosažen za 1 10 od zátopu. Po 12 hodinách byl měřen výkon 2,22 kw. I u třetího zátopu se již projevila výkonová špička způsobená přechodem výkonu přes prosklená dvířka. Při třetím zátopu bylo prakticky již dosaženo vypočítaného průměrného výkonu.

17 TEPELNÝ VÝKON 1,5 2,72 2,99 2,94 3,09 3,30 3,43 2,83 Vypočítaný průměrný výkon 3,0 kw Při měření 1-8 byla ponechána klapka EPV na 100%.Neuzavřena. NÁBĚH KAMEN Měření 1-1 až 1-8 GRAF Č. 1

18 TEPELNÝ VÝKON Izolace prosklení kamnových dvířek byla provedena za účelem zjištění výkonové reakce přes dvířka do prostoru.

19 TEPELNÝ VÝKON Měření 2-1 až 2-6 SKLO DVÍŘEK IZOLOVÁNO GRAF Č.64

20 Porovnání křivek tepelného výkonu z měření série 1 a série 2 Izolovaná dvířka Prosklená dvířka Rychlý pokles výkonu způsobený úmyslným neuzavřením klapky EPV.

21 Porovnání křivek tepelného výkonu z měření série 1 a série 2 Porovnání průběhu chladnutí kamen s vlivem otevření/uzavření klapky EPV po skončení procesu spalování. Při uzavření klapky kamna vychladla od okamžiku zátopu za 3 dny a 5 hodin. Při otevřené klapce kamna vychladla od okamžiku zátopu za 1 den a 16 hodin.

22 TEPELNÝ VÝKON Diskuse k naměřenému výkonu kamen Měření v kalorimetrické komoře dobře dokázalo, že vypočtený výkon 3,0kW se shoduje s naměřenými průměrnými hodnotami. Prokázal se efekt pomalého náběhu těžkých kamen. Měření ukázalo, že vypočteného výkonu kamna dosáhnou až při třetím zátopu, tj. cca za 30 hodin od prvního zátopu při dodržení 12 hodinových intervalů zátopu. V grafech velmi zajímavě vypadá znázornění výkonových vrcholů způsobených vyzařováním přes sklo dvířek. Krátkodobě dosahuje výkon až 5,6 kw. Při provozu s izolovanými dvířky jsou výkonové vrcholy oblé, bez ostrých vrcholů a maxima výkonu se pohybují okolo 1,5 kw nad průměrným vypočteným výkonem. Měření výkonu a také účinnosti ukázalo na vliv regulace spalovacího vzduchu na tyto parametry. Ponechání otevřeného EPV výrazně urychlí vyvětrání kamen do komína, a tím i sníží výkon a celkovou účinnost kamen.

23 TEPELNÁ ENERGIE A ÚČINNOST KAMEN

24 TEPELNÁ ENERGIE A ÚČINNOST KAMEN

25 CELKOVÁ ÚČINNOST KAMEN Přímá metoda Výpočet celkové účinnosti kamen přímou metodou umožňuje právě prostředí kalorimetrické komory. Do výpočtu se zahrnuje tepelná energie dodaná kamny v celém 12 hodinovém intervalu. Přímá metoda stanovení účinnosti porovnává tepelnou energii vyrobenou kamny vůči tepelné energii dodané kamnům v palivu. E tepelná energie dodaná kamny do prostoru Ep energie dodaná v palivu do kamen

26 CELKOVÁ ÚČINNOST KAMEN Nepřímá metoda Pří výpočtu nepřímou metodou bylo vycházeno z normy ČSN EN Akumulační kamna na pevná paliva. Vychází se z úvahy, že 100% účinnost u ideálního zařízení je v reálném stavu snížena o následující ztráty:

27 CELKOVÁ ÚČINNOST KAMEN Nepřímá metoda Norma udává, že tepelné ztráty se stanovují z průměrných hodnot teplot spalin a místnosti, složení spalin a hořlavých složek v pevných zbytcích spalování a účinnost se stanoví dle rovnice: η = 100 (qa + qb + qr). Než je však možné jednoduchou rovnici dosadit, předchází řada poměrně složitých výpočtů jednotlivých ztrát q a, q b a q r.

28 CELKOVÁ ÚČINNOST KAMEN Nepřímá metoda Norma ČSN EN pro akumulační kamna na pevná paliva určuje, že časový úsek, po který jsou účinnost a emise vyhodnoceny, začíná přiložením celé dávky paliva do ohniště a konec úseku nastane, když je dosaženo buď objemové koncentrace 4% CO 2 ve spalinách, nebo 25% předchozí maximální hodnoty objemové koncentrace CO 2 podle toho, která hodnota je nižší. Při naší analýze byl jako konec časového úseku stanoven stav, kdy byla dosažena koncentrace CO 2 ve spalinách 4%. Z uvedeného je zřejmé, že účinnost vypočtená na základě nepřímé metody nepokrývá celý úsek zkoušky (12 hodin) a představuje určitý kompromis při vyhodnocování. Následující tabulka ukazuje na to, že hodnoty účinnosti kamen vypočtené na základě nepřímé metody vykazují vyšší % čísla.

29 CELKOVÁ ÚČINNOST KAMEN

30 CELKOVÁ ÚČINNOST KAMEN Diskuse k vypočtené celkové účinnosti kamen Pro sérii měření č. 1 PROSKLENÁ DVÍŘKA byla přímou metodou vypočtena celková účinnost 80,0% v ustáleném režimu, tj. 1-5 až 1-7. Pro sérii měření č. 2 IZOLOVANÁ DVÍŘKA byla přímou metodou vypočtena celková účinnost 76,9% v ustáleném režimu, tj. 2-4 až 2-6. Rozdíl 3,1% může být způsoben tím, že při měřeních série č. 2 nebyl přivírán EPV na 50% po rozhoření paliva, jak tomu bylo při měřeních série č. 1. Tímto mohlo dojít ke snížení účinnosti kamen. Nicméně potvrdit by to bylo možné pouze dalšími zkouškami. Porovnáním vypočtených hodnot lze konstatovat, že kamna během zkoušek vykazovala hodnoty účinnosti vyhovující normě ČSN EN i vyhláškám platným v Německu (BImSchV - 75%, od ) a v Rakousku (15aB-VG 80%, od ).

31 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Během měření bylo shromážděno velké množství dat o průběhu teplot v různých částech kamen a na jejich povrchu. Pro přehlednost je v této prezentaci uváděn pouze výběr grafů. Jako důležité hodnoty jsou uvedeny průměrné teploty na plášti kamen, dále v topeništi a na začátku, středu a na konci tahového systému. Dále teplota v hypokaustním prostoru nad středem kamnového jádra a v prostoru EPV pod topeništěm. Regulace EPV byla prováděna ručně, pouze u zkoušky 1-6 byl EPV regulován automatikou.

32 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Teploty na plášti kamen a skle dvířek 1. Série měření, s prosklenými dvířky dvířky (dvojsklo). Měření proběhla při různém komínovém tahu a nastavení klapky EPV.

33 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Teploty na plášti kamen a skle dvířek EPV 100%; přivření / 15-50%; uzavření / 38, atypický režim drobná polínka, velká reakční plocha, tah komína proměnný Min 8, max. 26 Pa Měření 1-4

34 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Teploty na plášti kamen a skle dvířek EPV 100%; přivření / 16-50%; uzavření / 1 05, tah komína 12,7 Pa Měření 1-5

35 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Teploty na plášti kamen a skle dvířek EPV řízen automatickou regulací tah komína 13 Pa Měření 1-6

36 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Teploty v tazích a v hypokaustním prostoru EPV 100%; přivření / 15-50%; uzavření / 38, atypický režim drobná polínka, velká reakční plocha, tah komína proměnný Min 8, max. 26 Pa Měření 1-4 V důsledku rychlého hoření drobného dřeva došlo ke zvýšení maximálních teplot, výkonu vyzařovaného přes sklo dvířek a zvýšení emisí CO. Výstup z topeniště ½ délky tahu Konec tahu/komín EPV pod topeništěm Hypokaustní prostor

37 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Teploty v tazích a v hypokaustním prostoru EPV 100%; přivření / 16-50%; uzavření / 1 05, tah komína 12,7 Pa Měření 1-5 Výstup z topeniště ½ délky tahu Konec tahu/komín EPV pod topeništěm Hypokaustní prostor

38 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Teploty v tazích a v hypokaustním prostoru EPV řízen automatickou regulací tah komína 13 Pa Měření 1-6 Výstup z topeniště ½ délky tahu Konec tahu/komín EPV pod topeništěm Hypokaustní prostor

39 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Teploty v tazích a v hypokaustním prostoru Měření 1-7 KLAPKA EPV UZAVŘENA po dohoření. TEPLOTA V PÁDU po 12 hod... K1-215 C TEPLOTA V HYPOK.PR. po 12 hod..k C ÚČINNOST 80,9% (přímá metoda) Výstup z topeniště ½ délky tahu Konec tahu/komín EPV pod topeništěm Hypokaustní prostor

40 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Teploty v tazích a v hypokaustním prostoru Měření 1-8 KLAPKA EPV NEUZAVŘENA po dohoření. TEPLOTA V PÁDU po 12 hod... K1-52 C TEPLOTA V HYPOK.PR. po 12 hod..k27-75 C ÚČINNOST 69,9% (přímá metoda) Výstup z topeniště ½ délky tahu Konec tahu/komín EPV pod topeništěm Hypokaustní prostor

41 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Teploty v topeništi, tazích a v hypokaustním prostoru 2. Série měření, s izolovanými dvířky. Měření proběhla při konstantním komínovém tahu. Klapka EPV byla v průběhu hoření nastavena na 100% a na 0 byla uzavřena po skončení hoření.

42 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Teploty v topeništi, tazích a v hypokaustním prostoru Měření 2-1

43 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Teploty v topeništi, tazích a v hypokaustním prostoru Měření 2-4

44 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Teploty v topeništi, tazích a v hypokaustním prostoru Měření 2-5

45 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Teploty v topeništi, tazích a v hypokaustním prostoru Měření 2-6

46 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH 1-1 až 1-8 Rychlý pokles teplot u zk. 1-8 způsobený úmyslným neuzavřením klapky EPV po dohoření.

47 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH 2-1 až 2-6

48 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Diskuse k naměřeným teplotám Jak bylo uvedeno, v prezentaci je znázorněn pouze výběr z velkého množství naměřených teplot v různých částech kamen. Naměřené hodnoty mají velkou vypovídací hodnotu jak z hlediska studijního, tak pro účely správného návrhu izolací prostorů s ovládacími a např. designovými prvky, které sousedí s tělesem kamen a je třeba chránit je před vyššími teplotami. Teplota v čelní ploše kamen (kde byla nejvyšší) dosáhla maximální hodnoty 87 C. Teplota vzduchu uvnitř hypokaustu u této celošamotové konstrukce jádra zřejmě v žádné části nepřesáhla 175 C. Povrchová teplota stropu kamen vyrobeného z 80 mm kalciusilikátové desky nepřesáhla 52 C. Teplota v oblasti přívodu EPV (sklípek pod topeništěm) vykazovala hodnoty okolo 120 C.

49 NAMĚŘENÉ TEPLOTY A JEJICH PRŮBĚH Diskuse k naměřeným teplotám Teplota v topeništi během zkoušek 2-1 až 2-6 dosahovala v průměru za čas hoření 740 C a dosažené maximum bylo C. Teplota na začátku tahového systému (cca v 1/3 pádu) dosahovala v průměru za čas hoření 682 C. Průměrná hodnota teploty na konci tahového systému byla 240 C. Lze tedy vysledovat úbytek teploty na 1m tahového systému, který činí v průměru 71 C. V každém případě je však nutné upozornit na tu skutečnost, že naměřené hodnoty se vztahují k danému výkonu, provedení jádra kamen a k provoznímu zatížení kamen.

50 EMISE PLYNNÝCH SLOŽEK SPALIN V průběhu zkoušek byly měřeny koncentrace: Kyslíku /O 2 / Oxidu uhelnatého /CO/ Oxidu uhličitého /CO 2 / Oxidu dusíku /NO x / Uhlovodíků /TOC/ Prachu /TZL/ Je třeba konstatovat, že normy pro emisní limity nezahrnují individuálně stavěná kamna z důvodu obtížně realizovatelné certifikace a kontroly. Individuálně stavěná kamna však musí být dimenzována podle normy ČSN EN 15544:2013. V takovém případě je zaručena minimální stanovená účinnost a dodržení emisních limitů v průměru, během ustálených provozních režimů. Měření prokázala, že kamna jsou schopna dosáhnout limitů daných normou pro akumulační kamna na pevná paliva ČSN EN Tato norma udává emisní limit pouze pro oxid uhelnatý mg/m 3 N. Podmínky této normy byly dodrženy při všech zkouškách.

51 EMISE PLYNNÝCH SLOŽEK SPALIN Porovnání s emisními limity platnými v Německu O 2 Z naměřených hodnot vyplývá, že přísný emisní limit pro oxid uhelnatý (1250 mg/m 3 N při referenčním kyslíku 13% - dle BImSchV/Stufe2) byl splněn u 6 zkoušek. Porovnání s emisními limity platnými v Rakousku Emisní limity pro CO (1100 mg/mj), NO X (100 mg/mj) a TZL (50 mg/mj) dle hodnot platných od uvedených v článku 15a B-VG byl splněn u 8 zkoušek.

52 EMISE PLYNNÝCH SLOŽEK SPALIN Diskuse k naměřeným emisním hodnotám K problematice emisí tuhých znečisťujících látek je třeba uvést tu skutečnost, že metodika měření prachu není v Evropě dosud ujednocena. Měření byla provedena vysoce citlivým zařízením a podle normy BImSchV/Stufe2. Ta nařizuje měřit emisní látky od zátopu /přiložení/ po dobu 30 minut. Rakouský výzkumný ústav kachlových kamen prováděl zkoušku podle jejich předpisu a měření trvalo od zátopu po celou dobu hoření, tj. asi 90 minut. Měření prachu bude při dalších zkouškách opakováno s tím, že bude použito k měření jiného zařízení s jiným druhem filtru a doba měření bude prodloužena na 90 minut.

53 ZÁVĚR- ZPRÁVA VEC

54 ZÁVĚR (ze zprávy VEC) Ve spolupráci Výzkumného energetického centra VŠB-TU Ostrava a Cechu kamnářů ČR bylo provedeno ojedinělé měření individuálně stavěných kamen v rámci pilotního projektu, skrze něhož byla zahájena úzká spolupráce Cechu s akademickou sférou. V rámci projektu bylo provedeno rozsáhlé měření provozních parametrů během dvou týdenních sérií měření. Kamna byla pro zkoušky dimenzována a postavena dle technické normy ČSN EN 15544:2013. Kamna byla zkoušena ve speciálně připravené místnosti kalorimetrické komoře. Bylo provedeno celkem 14 dvanáctihodinových zkoušek, během kterých byly získány nové poznatky o provozních vlastnostech individuálně stavěných kamen. Získané poznatky lze shrnout do následujících bodů.

55 ZÁVĚR (ze zprávy VEC) Byla prokázána vhodnost kalorimetrické komory pro testování tohoto druhu spalovacího zařízení těžká individuálně stavěná kamna. Pomocí kalorimetrické komory byly získány originální informace o průběhu tepelného výkonu u tohoto typu kamen. Ze získaných průběhů tepelného výkonu lze dobře vyvodit vliv technického provedení dvířek a nastavení klapky EPV, apod. Bylo zjištěno, že ustáleného výkonu kamna dosáhla až při třetím zátopu od zahájení zkoušek. Od třetího zátopu se výkon měnil jen minimálně, v průměru jen mírně rostl. Naměřené hodnoty průměrného tepelného výkonu a účinnosti jsou v souladu s výpočtem kamen podle normy ČSN EN Průměrný výkon kamen se pohyboval na úrovni vypočteného výkonu 3 kw. Rovněž účinnost vypočtená na základě přímé metody přibližně odpovídá vypočtené hodnotě pro účinnost 78%. Přičemž obecně je používána nepřímá metoda, která vykazuje v porovnání s přímou metodou vyšší % čísla.

56 ZÁVĚR (ze zprávy VEC) Emisní limity nejsou pro individuálně stavěná kamna stanoveny. Zákonem jsou určeny limity pouze na kamna s továrně vyráběnými topeništi, krbové vložky, krbové vložky s teplovodním výměníkem a továrně vyráběné sporáky. Toto vychází z obtížně realizovatelné certifikace u těchto topidel. Individuálně stavěná kamna však musí být navržena a postavena v souladu s normou ČSN EN 15544:2013, což předpokládá dodržení parametrů týkajících se emisí a účinnosti. Při měření bylo zjištěno, že kamna splňují všechny limity emisí a účinnosti stanovené evropskou normou ČSN EN Kamna splnila limity dané německou vyhláškou BImSchV / Stufe2 v oblasti CO a účinnosti. V porovnání s rakouským článkem 15a-BVG kamna splnila limity pro účinnost, CO, NO X a TOC.

57 ZÁVĚR Společný projekt - uskutečněný ve spolupráci VEC VŠB-TU Ostrava a Cechu kamnářů ČR: OVĚŘENÍ PROVOZNÍCH PARAMETRŮ INDIVIDUÁLNĚ STAVĚNÝCH KAMEN, nastartoval spolupráci s akademickou obcí. Pro rok 2015 je připraven další projekt, který bude zahrnovat dodatková měření individuálně stavěných kamen a dále porovnávací měření krbových kamen s různými topeništi. Vrcholem dalšího projektu bude série ověřovacích měření akumulačního sálavého krbu dimenzovaného dle normy ČSN Cílem těchto měření je získání přesnějších hodnot provozních parametrů pomocí kalorimetrické komory. Výsledky této spolupráce budou využívány zejména pro studijní a publikační účely a pro účely marketingu.

58 Příprava kamen ke zkouškám. Debata nad prvními výsledky zkoušek.

59 Dne se vyhodnocení zkoušek zúčastnil i Dr. Thomas Schiffert.

60 VĚŘÍM, ŽE POZNATKY ZÍSKANÉ ÚZKOU SPOLUPRACÍ S VÝZKUMEM DOKÁŽEME UPLATNIT V NAŠÍ PRAXI. DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST! Technická komise rady Cechu kamnářů ČR Břetislav Holešínský Únor 2015 Zdroj : VEC VŠB-TU Ostrava, Zpráva č. 72/14 Ing. Petr Kubesa, Ing. Jiří Horák, Ph.D.

HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ

HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ Radim Paluska, Miroslav Kyjovský V tomto příspěvku jsou uvedeny poznatky vyplývající ze zkoušek provedených za účelem vyhodnocení rozdílných režimů při

Více

PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník

PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník A PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník Testováno podle EN 13229 EN 13229 Nominální výkon 8 kw 12 kw Účinnost > 80 % > 80 % Obrat paliva 2,4 kg/h 3,5 kg/h Hmotnostní tok spalin

Více

VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum

VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Porovnání požadavků na emise ZL a účinnosti pro malé zdroje vytápění ve vybraných státech EU seminář Technologické trendy ve vytápění pevnými palivy 22.10.2009, Luhačovice Jirka Horák, jirka.horak@vsb.cz

Více

PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník

PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník A PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník Testováno podle EN 13229 EN 13229 Nominální výkon 8 kw 12 kw Účinnost > 80 % > 80 % Obrat paliva 2,4 kg/h 3,5 kg/h Hmotnostní tok spalin

Více

HAKA 78/57h A + Technická data

HAKA 78/57h A + Technická data A + PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník Testováno podle EN 13229 EN 13229 Nominální výkon 8 kw 12 kw Účinnost > 80 % > 80 % Obrat paliva 2,4 kg/h 3,7 kg/h Hmotnostní tok

Více

PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník

PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník HAKA 78/57Th A PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník Testováno podle EN 13229 EN 13229 Nominální výkon 8 kw 13 kw Účinnost > 80 % > 80 % Obrat paliva 2,4 kg/h 3,7 kg/h Hmotnostní

Více

PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník

PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník HAKA 78/57Th A PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník Testováno podle EN 13229 EN 13229 Nominální výkon 8 kw 13 kw Účinnost > 80 % > 80 % Obrat paliva 2,4 kg/h 3,7 kg/h Hmotnostní

Více

Zkušenosti s testováním spalovacích ízení v rámci ICZT Kamil Krpec Seminá : Technologické trendy p i vytáp

Zkušenosti s testováním spalovacích ízení v rámci ICZT Kamil Krpec Seminá : Technologické trendy p i vytáp Zkušenosti s testováním m spalovacích ch zařízen zení v rámci r ICZT Kamil Krpec Seminář: : Technologické trendy při p i vytápění tuhými palivy 2011 Obvykle poskytované služby poradenství v oblasti používaných

Více

PEVNÁ PALIVA. Základní dělení: Složení paliva: Fosilní-jedná se o nerostnou surovinu u našich výrobků se týká jen hnědouhelné brikety

PEVNÁ PALIVA. Základní dělení: Složení paliva: Fosilní-jedná se o nerostnou surovinu u našich výrobků se týká jen hnědouhelné brikety PEVNÁ PALIVA Základní dělení: Fosilní-jedná se o nerostnou surovinu u našich výrobků se týká jen hnědouhelné brikety Biomasa obnovitelný zdroj energie u našich výrobků se týká dřeva a dřevních briket Složení

Více

PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník

PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník Testováno podle EN 13229 EN 13229 Nominální výkon 8 kw 13 kw Účinnost > 80 % > 80 % Obrat paliva 2,5 kg/h 3,8 kg/h Hmotnostní tok spalin

Více

HOXTER HAKA 63/51Wa Teplovodní krbová vložka se zadním přikládáním

HOXTER HAKA 63/51Wa Teplovodní krbová vložka se zadním přikládáním HOXTER HAKA 63/51Wa Teplovodní krbová vložka se zadním přikládáním 1 Zadní přikládání V letošním roce jsme uvedli na český trh novinku od firmy Hoxter - teplovodní krbovou vložkou se zadním přikládáním

Více

Červeně jsme Vám označili jednoduchý a srozumitelný text z daných požadavků viz. níže. Kdo chce může toto přečíst kompletně.

Červeně jsme Vám označili jednoduchý a srozumitelný text z daných požadavků viz. níže. Kdo chce může toto přečíst kompletně. Červeně jsme Vám označili jednoduchý a srozumitelný text z daných požadavků viz. níže. Kdo chce může toto přečíst kompletně. 2.1 Evropská unie obecně 2.1.1 Požadavky na emisní třídy V současné době je

Více

ECKA 76/45/57Lh A + Technická data

ECKA 76/45/57Lh A + Technická data A + PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Litinová kopule Ocelový výměník Testováno podle EN 13229 EN 13229 Nominální výkon 8 kw 12 kw Účinnost > 80 % > 80 % Obrat paliva 2,4 kg/h 3,6 kg/h Hmotnostní tok

Více

Testováno podle EN Nominální výkon 10 kw Účinnost > 80 % Hmotnostní tok spalin Průměrná teplota spalin na výstupu 265 C

Testováno podle EN Nominální výkon 10 kw Účinnost > 80 % Hmotnostní tok spalin Průměrná teplota spalin na výstupu 265 C PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN Testováno podle EN 13229 Nominální výkon 10 kw Účinnost > 80 % Obrat paliva Hmotnostní tok spalin 3 kg/h 9 g/s Průměrná teplota spalin na výstupu 265 C Rozdělení užitného

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ k definici nízkoemisního spalovacího zdroje Metodický pokyn upřesňuje požadavky na nízkoemisní spalovací zdroje co do přípustných

Více

Technická směrnice č kterou se stanovují požadavky a environmentální kritéria pro propůjčení ekoznačky

Technická směrnice č kterou se stanovují požadavky a environmentální kritéria pro propůjčení ekoznačky Ministerstvo životního prostředí Technická směrnice č. 6-011 kterou se stanovují požadavky a environmentální kritéria pro propůjčení ekoznačky Kotle a interiérová topidla na spalování biomasy Cílem stanovení

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ k definici nízkoemisního spalovacího zdroje Metodický pokyn upřesňuje požadavky na nízkoemisní spalovací zdroje co do přípustných

Více

kompaktní akumulační kamna

kompaktní akumulační kamna kompaktní akumulační kamna RoVe ucelená stavebnice kompaktních akumulačních kamen Kamnová stavebnice RoVe byla vyvinuta na základě dvanáctiletých zkušeností s navrhováním a stavbou akumulačních kamen.

Více

Výhody teplovodních krbových vložek

Výhody teplovodních krbových vložek ZÁRUKA 5 let vhodné pro uzavřenou obestavbu HOXTER HAKA 63/51W Výhody teplovodních krbových vložek Menší spotřeba paliva při stejném výkonu Vytápění celého domu a ohřev užitkové vody Volitelné příslušenství

Více

VÝSLEDKY MĚŘENÍ EMISÍ LOKÁLNÍCH KOTLŮ V JIHOČESKÉM KRAJI

VÝSLEDKY MĚŘENÍ EMISÍ LOKÁLNÍCH KOTLŮ V JIHOČESKÉM KRAJI VÝSLEDKY MĚŘENÍ EMISÍ LOKÁLNÍCH KOTLŮ V JIHOČESKÉM KRAJI IRENA KOJANOVÁ 12. OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ ZPRÁVA Z MĚŘENÍ EMISÍ MALÝCH SPALOVACÍCH ZDROJŮ Jihočeský kraj zadal v r. 2008-9 vypracování

Více

Novela nařízení vlády č. 352/2002 Sb. Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP

Novela nařízení vlády č. 352/2002 Sb. Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP Novela nařízení vlády č. 352/2002 Sb. Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP Právní základ ČR» zákon o ochraně ovzduší č. 86/2002 Sb. ve znění zákonů č. 521/2002 Sb., č. 92/2004 Sb., č. 186/2004 Sb., č.

Více

OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ 8.-10. listopadu 2011. Malé spalovací zdroje. Milan Kyselák

OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ 8.-10. listopadu 2011. Malé spalovací zdroje. Milan Kyselák OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ 8.-10. listopadu 2011 Malé spalovací zdroje Milan Kyselák Obsah 1. Spotřeba a ceny paliv pro domácnosti 2. Stav teplovodních kotlů v domácnostech 3. Vhodná opatření pro

Více

Koncepce vzdělávání

Koncepce vzdělávání 2013 Koncepce vzdělávání 2013-2016 Období Datum Název Přednášející 2014 2015 5.4.2013 Tvorba cen kamnářského díla CKČR/ Holešínský B. 5 Izolační kalcium-silikátové desky - teorie a praxe CKČR/Ing. Bartoš

Více

HAKA 63/51W, 63/51WI A + Technická data

HAKA 63/51W, 63/51WI A + Technická data HAKA 63/51W, 63/51WI A + PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN HAKA 63/51 W HAKA 63/51 WI Testováno podle EN 13229 EN 13229 Nominální výkon / Podíl do vody 14,5 / 10 kw 14,5 / 11,3 kw Účinnost > 80 % > 80

Více

HAKA 67/51Wh, 67/51WIh A + Technická data

HAKA 67/51Wh, 67/51WIh A + Technická data HAKA 67/51Wh, 67/51WIh A + PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN HAKA 67/51 Wh HAKA 67/51 WIh Testováno podle EN 13229 EN 13229 Nominální výkon / Podíl do vody 11 / 7,2 kw 11 / 8,1 kw Účinnost > 80 % > 80

Více

HAKA 67/51Wh, 67/51WIh

HAKA 67/51Wh, 67/51WIh , 67/51WIh PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN HAKA 67/51 Wh HAKA 67/51 WIh Testováno podle EN 13229 EN 13229 Nominální výkon / Podíl do vody 11 / 7,2 kw 11 / 8,1 kw Účinnost > 80 % > 80 % Obrat paliva

Více

14 Hafnertec. Obsah ӏ Hafnertec. KSS akumulační desky Malty, omítky a lepidla Kamnové vložky

14 Hafnertec. Obsah ӏ Hafnertec. KSS akumulační desky Malty, omítky a lepidla Kamnové vložky Obsah ӏ Hafnertec KSS akumulační desky 14.2 14.3 Malty, omítky a lepidla 14.4 14.6 Kamnové vložky 14.7 14.8 Teplovodní kamnové vložky 14.9 14.10 AWE výměník 14.11 Hafnertec ӏ KSS akumulační desky KSS akumulační

Více

HAKA 89/45Wh, 89/45Wh+

HAKA 89/45Wh, 89/45Wh+ PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN HAKA 89/45 Wh HAKA 89/45 Wh+ Testováno podle EN 13229 EN 13229 Nominální výkon / Podíl do vody 14 / 10,2 kw 22 / 15,1 kw Účinnost > 80 % > 80 % Obrat paliva 3,7 kg/h

Více

HAKA 78/57Wh, 78/57WIh A + Technická data

HAKA 78/57Wh, 78/57WIh A + Technická data HAKA 78/57Wh, 78/57WIh A + PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN HAKA 78/57 Wh HAKA 78/57 WIh Testováno podle EN 13229 EN 13229 Nominální výkon / Podíl do vody 12,5 / 7 kw 12,5 / 8,1 kw Účinnost > 80 % >

Více

Technická dokumentace. Nordby. Nordby. Technická dokumentace. Krbová kamna e

Technická dokumentace. Nordby. Nordby. Technická dokumentace. Krbová kamna e Technická dokumentace Nordby Nordby Technická dokumentace Krbová kamna 0422017501400e Úvod Srdečně děkujeme za zakoupení našeho výrobku! Popis topidla Vás podrobně seznámí s konstrukcí, technickou specifikací

Více

Koncepce vzdělávání

Koncepce vzdělávání Koncepce vzdělávání 2013-2019 Období Datum Název Přednášející 2013 2014 2015 05.04.2013 Tvorba cen kamnářského díla / Holešínský B. 5 Izolační kalcium-silikátové desky - teorie a praxe /Ing. Bartoš I.

Více

HAFNERTEC KSS AKUMULAČNÍ DESKY 11.2 MALTY, OMÍTKY A LEPIDLA 11.4 KAMNOVÉ VLOŽKY 11.7 TEPLOVODNÍ KAMNOVÉ VLOŽKY 11.9 AWE VÝMĚNÍK 11.

HAFNERTEC KSS AKUMULAČNÍ DESKY 11.2 MALTY, OMÍTKY A LEPIDLA 11.4 KAMNOVÉ VLOŽKY 11.7 TEPLOVODNÍ KAMNOVÉ VLOŽKY 11.9 AWE VÝMĚNÍK 11. OBSAH Ӏ HAFNERTEC 11 HAFNERTEC KSS AKUMULAČNÍ DESKY 11.2 MALTY, OMÍTKY A LEPIDLA 11.4 KAMNOVÉ VLOŽKY 11.7 TEPLOVODNÍ KAMNOVÉ VLOŽKY 11.9 AWE VÝMĚNÍK 11.11 HAFNERTEC Ӏ KSS AKUMULAČNÍ DESKY KSS AKUMULAČNÍ

Více

ECKA 67/45/51 WLh (WRh)

ECKA 67/45/51 WLh (WRh) PROVOZ S PŘÍMÝM NAPOJENÍM NA KOMÍN ECKA 67/45/51 WLh (WRh) Testováno podle EN 13229 Nominální výkon / Podíl do vody 13 / 7,9 kw Účinnost > 80 % Obrat paliva Hmotnostní tok spalin Průměrná teplota spalin

Více

METODIKA NÁVRHU OHNIŠTĚ KRBOVÝCH KAMEN

METODIKA NÁVRHU OHNIŠTĚ KRBOVÝCH KAMEN METODIKA NÁRHU OHNIŠTĚ KRBOÝCH KAMEN Stanislav aněk, Pavel Janásek, Kamil Krpec, Josef Kohut Metodika konstrukčního návrhu ohniště, založená na spalovacích zkouškách, jenž byly provedeny na ýzkumném energetickém

Více

Skarnes s boxem na dřevo. Skarnes s boxem na dřevo

Skarnes s boxem na dřevo. Skarnes s boxem na dřevo Technická dokumentace Skarnes s boxem na dřevo Skarnes s boxem na dřevo Technická dokumentace Krbová kamna 0434818601400f Úvod Srdečně děkujeme za zakoupení našeho výrobku! Popis topidla Vás podrobně seznámí

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 97.100.30 Prosinec 2013 ČSN 73 4231 Kamna Individuálně stavěná kamna Stoves Tiled ranges bulit to order Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 73 4231 z listopadu

Více

Treviso II kachlový sokl. Treviso II kachlový sokl

Treviso II kachlový sokl. Treviso II kachlový sokl Technická dokumentace Treviso II kachlový sokl Treviso II kachlový sokl Technická dokumentace Krbová kamna 0433920001400b Úvod Srdečně děkujeme za zakoupení našeho výrobku! Popis topidla Vás podrobně seznámí

Více

Vesuvio II/15/1S 2S s výměníkem

Vesuvio II/15/1S 2S s výměníkem Technická dokumentace Vesuvio II/15/1S 2S s výměníkem Vesuvio II/15/1S 2S s výměníkem Technická dokumentace Krbová vložka s výměníkem 0619018151400b Úvod Srdečně děkujeme za zakoupení našeho výrobku! Popis

Více

Zkušenosti s měřením na zkušebně. Ing. Jiří Dvořák Strojírenský zkušební ústav,s.p.

Zkušenosti s měřením na zkušebně. Ing. Jiří Dvořák Strojírenský zkušební ústav,s.p. Zkušenosti s měřením na zkušebně Ing. Jiří Dvořák Strojírenský zkušební ústav,s.p. 1 Za dobu fungování zkušebny prošlo zkušebnou stovky možná tisíce výrobků od desítek možná i stovek výrobců těžko se to

Více

Technická dokumentace. Madeira. Madeira. Technická dokumentace. Krbová kamna c

Technická dokumentace. Madeira. Madeira. Technická dokumentace. Krbová kamna c Technická dokumentace Madeira Madeira Technická dokumentace Krbová kamna 0429617501400c Úvod Srdečně děkujeme za zakoupení našeho výrobku! Popis topidla Vás podrobně seznámí s konstrukcí, technickou specifikací

Více

Technická dokumentace. Manta. Manta. Technická dokumentace. Krbová kamna f

Technická dokumentace. Manta. Manta. Technická dokumentace. Krbová kamna f Technická dokumentace Manta Manta Technická dokumentace Krbová kamna 0434215091400f Úvod Srdečně děkujeme za zakoupení našeho výrobku! Popis topidla Vás podrobně seznámí s konstrukcí, technickou specifikací

Více

TEPELNÁ BILANCE EXPERIMENTÁLNÍCH KAMEN

TEPELNÁ BILANCE EXPERIMENTÁLNÍCH KAMEN TEPELNÁ BILANCE EXPERIMENTÁLNÍCH KAMEN Ing. Stanislav VANĚK, Ing. Kamil KRPEC Příspěvek se zabývá stanovením tepelné bilance krbových kamen. Konkrétně pak množstvím tepla vyzářeným prosklenými dvířky kamen

Více

Treviso II s výměníkem. Treviso II s výměníkem

Treviso II s výměníkem. Treviso II s výměníkem Technická dokumentace Treviso II s výměníkem Treviso II s výměníkem Technická dokumentace Krbová kamna s výměníkem 0433910001400c Úvod Srdečně děkujeme za zakoupení našeho výrobku! Popis topidla Vás podrobně

Více

Moderní způsoby vytápění domů s využitím biomasy. Ing. T. Voříšek, SEVEn, o.p.s. Seminář Vytápění biomasou 2009, Luhačovice, 13.-14.

Moderní způsoby vytápění domů s využitím biomasy. Ing. T. Voříšek, SEVEn, o.p.s. Seminář Vytápění biomasou 2009, Luhačovice, 13.-14. Moderní způsoby vytápění domů s využitím biomasy Ing. T. Voříšek, SEVEn, o.p.s. Seminář Vytápění biomasou 2009, Luhačovice, 13.-14. května 2009 Obsah Co je charakteristické pro moderní způsob vytápění

Více

Krbová kamna Dovre- serie Tai

Krbová kamna Dovre- serie Tai Krbová kamna a krbové vložky od belgické firmy Dovre patří rozhodně mezi špičkové výrobky na evropském trhu Charakteristická je pro ně litina té nejvyšší kvality, vysoká účinnost spalovacího procesu, dlouhá

Více

Zdravé vytápění. Jan Hrabec Kamnář a přírodní stavitel

Zdravé vytápění. Jan Hrabec Kamnář a přírodní stavitel Zdravé vytápění Jan Hrabec Kamnář a přírodní stavitel Kamna jsou zastaralá a přežitá Vysoké pořizovací náklady Příliš pracné na přípravu a skladování dřeva Oproti jiným spotřebičům ne tolik efektivní Náročné

Více

Technická dokumentace. Uka. Uka. Technická dokumentace. Krbová kamna g

Technická dokumentace. Uka. Uka. Technická dokumentace. Krbová kamna g Technická dokumentace Uka Uka Technická dokumentace Krbová kamna 0434815101400g Úvod Srdečně děkujeme za zakoupení našeho výrobku! Popis topidla Vás podrobně seznámí s konstrukcí, technickou specifikací

Více

MŽP odbor ochrany ovzduší

MŽP odbor ochrany ovzduší MŽP odbor ochrany ovzduší Nařízení vlády č. 146/2007 Sb. O emisních limitech a dalších podmínkách provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší Kategorizace stacionárních spalovacích

Více

16 736,72 Kč ,00 Kč bez DPH

16 736,72 Kč ,00 Kč bez DPH Profikrby s.r.o. Blansko 2506 67801 Blansko obchod@profikrby.cz +420 516 410 252 Krbová kamna kachlová Borgholm Keramik cappuccino 7 ks skladem Krbová kamna Borgholm Keramik cappuccino, kachlová krbová

Více

ZPRACOVÁNÍ DOKUMENTACE MĚŘENÍ VYPOUŠTĚNÝCH LÁTEK VE SPALINÁCHA VYHODNOCENÍ ÚČINNOSTI SPALOVÁNÍ

ZPRACOVÁNÍ DOKUMENTACE MĚŘENÍ VYPOUŠTĚNÝCH LÁTEK VE SPALINÁCHA VYHODNOCENÍ ÚČINNOSTI SPALOVÁNÍ PROGRAM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ KOMINÍK MĚŘENÍ SPALIN (36-023-H) OBOR KOMINÍK (36-56-H/01) STUDIJNÍ TEXT K VZDĚLÁVACÍMU MODULU ZPRACOVÁNÍ DOKUMENTACE MĚŘENÍ VYPOUŠTĚNÝCH LÁTEK VE SPALINÁCHA VYHODNOCENÍ ÚČINNOSTI

Více

Novinky v legislativě pro autorizované měření emisí novela 452/2017 Sb.

Novinky v legislativě pro autorizované měření emisí novela 452/2017 Sb. Seminář KONEKO 16. 1. 2018 Novinky v legislativě pro autorizované měření emisí novela 452/2017 Sb. Ing. Robert Kičmer oddělení spalovacích zdrojů a paliv odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah přednášky: Důvody

Více

Teplovodní krbové vložky s vysokou kvalitou zpracování

Teplovodní krbové vložky s vysokou kvalitou zpracování www.aquaflam.cz Teplovodní krbové vložky s vysokou kvalitou zpracování Produktový katalog Standardní výbava krbové vložky AQUAFLAM 3 bezpečnostní prvky elektronické ovládání přívodu vzduchu 6 mm ocelový

Více

Smlouva o DÍLO na realizaci akce

Smlouva o DÍLO na realizaci akce ZADAVATEL: Místo stavby: TAMERO Kralupy nad Vltavou Zakázka Část A Příloha č. 9 Smlouva o DÍLO na realizaci akce Garantované parametry 1. GARANTOVANÉ PARAMETRY Kotel musí splňovat níže uvedené jmenovité

Více

Krbová kamna Dovre- serie Sense

Krbová kamna Dovre- serie Sense Krbová kamna Dovre- serie Sense Krbová kamna a krbové vložky od belgické firmy Dovre patří rozhodně mezi špičkové výrobky na evropském trhu Charakteristická je pro ně litina té nejvyšší kvality, vysoká

Více

Funkce teplovzdušného krbu :

Funkce teplovzdušného krbu : Funkce teplovzdušného krbu : Už z názvu je patrné, že tyto krby využívají během své funkce ohřevu vzduchu. To je jeden z hlavních rozdílů, oproti akumulačním sálavým stavbám využívajícím zdravé, bezprašné

Více

Nová legislativa v ochraně ovzduší a spalovací zdroje

Nová legislativa v ochraně ovzduší a spalovací zdroje Užitečné semináře Hradec Králové, 24.10.2012 Nová legislativa v ochraně ovzduší a spalovací zdroje Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Sčítací pravidla změny! Slouží ke stanovení celkového jmenovitého

Více

SPALOVÁNÍ KOMPOZITNÍCH BIOPALIV

SPALOVÁNÍ KOMPOZITNÍCH BIOPALIV SPALOVÁNÍ KOMPOZITNÍCH BIOPALIV Ondřej Vazda, Milan Jedlička, Martin Polák V tomto článku je řešena problematika spalování biopaliv a biopaliv kombinovaných s uhlím. Cílem je ověřit možnosti využití těchto

Více

Valga/Kolga/Torva/Polva. Valga/Kolga/Torva/Polva

Valga/Kolga/Torva/Polva. Valga/Kolga/Torva/Polva Technická dokumentace Valga/Kolga/Torva/Polva Valga/Kolga/Torva/Polva Technická dokumentace Krbová kamna 0434715921400 Úvod Srdečně děkujeme za zakoupení našeho výrobku! Popis topidla Vás podrobně seznámí

Více

Krbová sestava Canto - výrobce KAGO

Krbová sestava Canto - výrobce KAGO 1 Krbová sestava Canto - výrobce KAGO - Krbová vložka Garanta 602 - Výkon - 8 kw - Průměr kouřovodu 160 mm - Rozměry vložky: šířka 660 mm, výška 660 mm, hloubka 390 mm - Váha 145 kg PRODEJ: 85.000,- Kč

Více

KRBOVÉ VLOŽKY AUSTROFLAMM

KRBOVÉ VLOŽKY AUSTROFLAMM KRBOVÉ VLOŽKY AUSTROFLAMM KONSTRUKČNÍ DETAILY KRBOVÝCH VLOŽEK AUSTROFLAMM KRBOVÉ VLOŽKY AUSTROFLAMM ŘEŠENÍ PRO NÍZKOENERGETICKÉ STAVBY Kvalitativně hodnotné zpracování, jednoduchý a bezchybný provoz zařízení

Více

Jan Port Protokol č.: 23/2013 Kašparova 1844, Teplice tel: , List č: 1.

Jan Port Protokol č.: 23/2013 Kašparova 1844, Teplice tel: ,    List č: 1. tel: 417 535 683, e-mail: port@port-teplice.cz, www.port-teplice.cz List č: 1 Protokol o autorizovaném měření plynných emisí CO a NOx č. 23/2013 Zákazník: XAVERgen, a.s. Farma Astra Žatec Na Astře 1472

Více

Technická dokumentace Technická dokumentácia

Technická dokumentace Technická dokumentácia Technická dokumentace Technická dokumentácia Avesta SK 0435016100000 Úvod Srdečně děkujeme za zakoupení našeho výrobku! Popis topidla Vás podrobně seznámí s konstrukcí, technickou specifikací a obsluhou

Více

12012011a-CZ. TECHNICKÁ DOKUMENTACE Novara Novara 17 s výměníkem

12012011a-CZ. TECHNICKÁ DOKUMENTACE Novara Novara 17 s výměníkem TECHNICKÁ DOKUMENTACE Novara Novara 17 s výměníkem Technický list pro krbovou vložku Novara Novara 17 s výměníkem 330 330 Rozměr topeniště Rozměr topeniště Vhodné palivo: Pro používání vhodného paliva

Více

EPBD Semináře Články 8 & 9

EPBD Semináře Články 8 & 9 EPBD Semináře Články 8 & 9 Zdeněk Kodytek Říjen 2005 Požadavky Směrnice v článcích 8 a 9 V článcích 8 a 9 Směrnice požaduje, aby členské státy aplikovaly pravidelné inspekce kotlů spalujících neobnovitelná

Více

Krbové teplovodní vložky a kamna

Krbové teplovodní vložky a kamna Krbové teplovodní vložky a kamna KV 025 W KKV 2S NOVINKA REGULUS spol. s r.o. Do Koutů 1897/3, 143 00 Praha 4 Tel.: 241 764 506, Fax: 241 763 976 E-mail: obchod@regulus.cz Web: www.regulus.cz Teplovodní

Více

Smlouva o DÍLO na realizaci akce

Smlouva o DÍLO na realizaci akce ZADAVATEL: Místo stavby: TAMERO Kralupy nad Vltavou Zakázka Část A Příloha č. 9 Smlouva o DÍLO na realizaci akce Garantované parametry 1. GARANTOVANÉ PARAMETRY Kotel musí splňovat níže uvedené jmenovité

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: místní vytápění

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: místní vytápění Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: místní vytápění Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1208_místní_vytápění_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

Krbová kamna a krby. by Burning Technology

Krbová kamna a krby. by Burning Technology Krbová kamna a krby by Burning Technology Musca Kdo jsme? AmbiFire je značka moderních krbových kamen a krbů vyznačující se elegantním a nadčasovým designem. Značka, která se rychle rozvíjí a využívá při

Více

Novinky týkající se legislativy v oblasti měření emisí

Novinky týkající se legislativy v oblasti měření emisí Novinky týkající se legislativy v oblasti měření emisí Stanislav Bodzáš stanislav.bodzas@mzp.cz Zkušenosti s aplikací zákona o ochraně ovzduší v praxi Praha 21. května 2014 Program přednášky intervaly

Více

Jsou krásná a hřejí dlouho

Jsou krásná a hřejí dlouho Jsou krásná a hřejí dlouho Tak jako každým rokem i letos potvrdila Česká firma Romotop svou pozici lídra v oboru krbových kamen a přinesla nejen na Český trh řadu novinek v mnoha variantách krbových kamen

Více

Vesuvio II/1S II/2S. Vesuvio II/1S II/2S

Vesuvio II/1S II/2S. Vesuvio II/1S II/2S Technická dokumentace Vesuvio II/1S II/2S Vesuvio II/1S II/2S Technická dokumentace Krbová vložka 0619062151400 Úvod Srdečně děkujeme za zakoupení našeho výrobku! Popis topidla Vás podrobně seznámí s konstrukcí,

Více

74 037,48 Kč ,00 Kč bez DPH

74 037,48 Kč ,00 Kč bez DPH Profikrby s.r.o. Blansko 2506 67801 Blansko obchod@profikrby.cz +420 516 410 252 Krbová vložka KOBOK CHOPOK R90 O x570 900 560 - Třístranná troje dveře Dostupnost : 3 až 4 týdny Krbová vložka KOBOK CHOPOK

Více

MGM-I AUTOMATICKÉ TEPLOVODNÍ KOTLE

MGM-I AUTOMATICKÉ TEPLOVODNÍ KOTLE AUTOMATICKÉ TEPLOVODNÍ KOTLE MGM-I Automatické teplovodní MGM-I na plynná a kapalná paliva jsou standardně vyráběny ve 14 výkonových typech. Na přání zákazníka lze vyrobit i jiné výkonové varianty kotlů

Více

Novara Novara 17 s výměníkem

Novara Novara 17 s výměníkem Technický list pro krbovou vložku Novara Novara 17 s výměníkem Rozměr topeniště Rozměr topeniště Vhodné palivo: Pro používání vhodného paliva nahlédněte do kapitoly 2.2 Palivo ve Všeobecném návodu k obsluze.

Více

H4EKO-D ekologický zplyňovací kotel na dřevo malých rozměrů o výkonech 16, 20, 25kW v 5. emisní třídě a v Ekodesignu.

H4EKO-D ekologický zplyňovací kotel na dřevo malých rozměrů o výkonech 16, 20, 25kW v 5. emisní třídě a v Ekodesignu. H4EKO-D ekologický zplyňovací kotel na dřevo malých rozměrů o výkonech 16, 20, 25kW v 5. emisní třídě a v Ekodesignu. Kotle H4xx EKO-D jsou zplyňovací kotle určené pro spalování kusového dřeva. Uvnitř

Více

Kotle na UHLÍ a BRIKETY EKODESIGN a 5. třída

Kotle na UHLÍ a BRIKETY EKODESIGN a 5. třída Kotle na UHLÍ a BRIKETY EKODESIGN a 5. třída ZPLYNOVACÍ KOTLE NA UHLÍ A UHELNÉ BRIKETY PŘEDNOSTI KOTLŮ ATMOS KOMBI C 18 S C 50 S Zplynovací kotle typ Kombi se vyznačují speciálním topeništěm se zadním

Více

Ty kotle SF15 240L SF15 400L

Ty kotle SF15 240L SF15 400L SF, 5, rozměr SF 50L SF 0L SF 00L SF5 50L Ty kotle SF5 0L SF5 00L SF 50L SF 0L A: 0 0 0 0 0 0 0 0 0 B: 5 655 885 5 655 885 5 655 885 SF 00L C: 50 50 50 50 50 50 50 50 50 D: 60 60 60 60 60 60 60 60 60 E:

Více

20 008,56 Kč ,00 Kč bez DPH

20 008,56 Kč ,00 Kč bez DPH Profikrby s.r.o. Blansko 2506 67801 Blansko obchod@profikrby.cz +420 516 410 252 Krbová kamna kachlová Borgholm TOP Keramik olivově zelená 3 ks skladem Krbová kamna Borgholm TOP Keramik, olivově zelená

Více

přední evropský výrobce krbových kamen a krbových vložek

přední evropský výrobce krbových kamen a krbových vložek přední evropský výrobce krbových kamen a krbových vložek KV 055 BN řez KV 055 AN zadní pohled KV 055 AN/REDUKCE řez s výsuvnými dvířky, dojezdem s výsuvnými dvířky, dojezdem KV 055 BN/REDUKCE řez 4 designová

Více

Visby s výměníkem. Visby s výměníkem

Visby s výměníkem. Visby s výměníkem Technická dokumentace Visby s výměníkem Visby s výměníkem Technická dokumentace Krbová kamna s teplovodním výměníkem 0434515501400f Úvod Srdečně děkujeme za zakoupení našeho výrobku! Popis topidla Vás

Více

a. TECHNICKÁ DOKUMENTACE Arktic

a. TECHNICKÁ DOKUMENTACE Arktic TECHNICKÁ DOKUMENTACE Technický list pro krbová kamna Vhodné palivo: Pro používání vhodného paliva nahlédněte do kapitoly 2.2 Palivo ve Všeobecném návodu k obsluze. Šamotová vyzdívka Správný provoz: Pro

Více

Stanovení TZL ze spalovacích. ch zení malých výkonů. Jirka Horák, Luhačovice

Stanovení TZL ze spalovacích. ch zení malých výkonů. Jirka Horák, Luhačovice Stanovení TZL ze spalovacích ch zařízen zení malých výkonů Jirka Horák, jirka.horak@vsb.cz seminář Technologické trendy ve vytápění pevnými palivy 22.10.2009, Luhačovice myšlenka: uvědomme si, jak se TZL

Více

Krbové vložky ROMOTOP

Krbové vložky ROMOTOP Krbové vložky ROMOTOP Společnost ROMOTOP sídlí v Suchdole nad Odrou a byla založena v roce 1992. Již od počátku své působnosti se významně podílí na vývoji a produkci krbových kamen a krbových vložek na

Více

14 285,26 Kč ,00 Kč bez DPH

14 285,26 Kč ,00 Kč bez DPH Profikrby s.r.o. Blansko 2506 67801 Blansko obchod@profikrby.cz +420 516 410 252 Krbová kamna Thorma KIRUNA II šedá AQUA - teplovodní Thorma Dostupnost : Zakázkové zboží - na objednávk Krbová kamna KIRUNA

Více

Technická směrnice č Teplovodní kotle průtočné na plynná paliva do výkonu 70 kw

Technická směrnice č Teplovodní kotle průtočné na plynná paliva do výkonu 70 kw Ministerstvo životního prostředí Technická směrnice č. 11-2009 kterou se stanovují požadavky a environmentální kritéria pro propůjčení ochranné známky Teplovodní kotle průtočné na plynná paliva do výkonu

Více

Zkoušky paliva s vysokým obsahem HVO na motorech. Nová paliva pro vznětové motory, 8. června 2017

Zkoušky paliva s vysokým obsahem HVO na motorech. Nová paliva pro vznětové motory, 8. června 2017 Zkoušky paliva s vysokým obsahem HVO na motorech Nová paliva pro vznětové motory, 8. června 2017 Úvod HVO (hydrogenovaný rostlinný olej) alternativa klasické motorové naftě pro použití ve spalovacích motorech

Více

Dobré české krbové vložky

Dobré české krbové vložky Dobré české krbové vložky Tato řada teplovzdušných krbových vložek z naší nabídky s označením B splňuje nejpřísnější mezinárodní normy které tyto vložky řadí mezi velmi úsporné a čisté. Tyto vložky se

Více

ZPRÁVA O KONTROLE KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE

ZPRÁVA O KONTROLE KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE EMI-TEST s.r.o. Na Sibiři 451 549 54 Police nad Metují ZPRÁVA O KONTROLE KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE podle 3 odstavec 1 a 3 vyhlášky 194/2013 Sb., o kontrole kotlů a rozvodů tepelné energie číslo 0043/14

Více

Základní analýza energetického monitoru

Základní analýza energetického monitoru 1 Vážený pane Zákazníku, příloha obsahuje automaticky vygenerovanou základní analýzu zkoumané otopné soustavy provedenou měřící soupravou Energetický monitor Testo v kombinaci s manuálním sběrem dat. Součástí

Více

Tepelné zpracování odpadu

Tepelné zpracování odpadu Seminář KONEKO: Prováděcí vyhláška 415/2012 Sb., metodické pokyny a stanoviska MŽP k zákonu o ovzduší Tepelné zpracování odpadu Mgr. Pavel Gadas odbor ochrany ovzduší, MŽP Obecný legislativní rámec Národní

Více

Detailní podmínky programu Nová zelená úsporám a obsah odborného posudku

Detailní podmínky programu Nová zelená úsporám a obsah odborného posudku Detailní podmínky programu Nová zelená úsporám a obsah odborného posudku Program přednášky: nastavení programu pro jednotlivé oblasti podpory obsah projektové dokumentace obsah energetického posudku změny

Více

Topeniště akumulačních kamen RoVe KUBIS

Topeniště akumulačních kamen RoVe KUBIS Topeniště akumulačních kamen RoVe KUBIS OSVĚDČENÝ ZPŮSOB VYTÁPĚNÍ Již v pravěku bylo středem jeskyní, které poskytovaly útočiště lovcům mamutů, ohniště, dodávající teplo, světlo a pocit bezpečí. Před několika

Více

Kamnář konstruktér individuálně stavěných topidel (kód: H)

Kamnář konstruktér individuálně stavěných topidel (kód: H) Kamnář konstruktér individuálně stavěných topidel (kód: 36-125- H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Kamnář

Více

AUTOMATICKÝ KOTEL SE ZÁSOBNÍKEM NA SPALOVÁNÍ BIOMASY O VÝKONU 100 KW Rok vzniku: 2010 Umístěno na: ATOMA tepelná technika, Sladkovského 8, Brno

AUTOMATICKÝ KOTEL SE ZÁSOBNÍKEM NA SPALOVÁNÍ BIOMASY O VÝKONU 100 KW Rok vzniku: 2010 Umístěno na: ATOMA tepelná technika, Sladkovského 8, Brno AUTOMATICKÝ KOTEL SE ZÁSOBNÍKEM NA SPALOVÁNÍ BIOMASY O VÝKONU 100 KW Rok vzniku: 2010 Umístěno na: ATOMA tepelná technika, Sladkovského 8, 612 00 Brno Popis Prototyp automatického kotle o výkonu 100 kw

Více

Španělská jednička... světová špička.

Španělská jednička... světová špička. Španělská jednička... světová špička. Krbové vložky HERGOM JEDNIČKA VE ŠPANĚLSKU...... I SVĚTOVÁ JEDNIČKA Hergom je jedna z celosvětově předních společností ve svém oboru, vlastní pět výrobních a provozních

Více

Navrhování technologických a pracovních postupů oprav individuálně stavěných lokálních topidel na pevná paliva 4

Navrhování technologických a pracovních postupů oprav individuálně stavěných lokálních topidel na pevná paliva 4 Kamnář technik (kód: 36-11-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: Odborná

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Výzkumné energetické centrum 17. listopadu 15/2172 708 33 Ostrava Poruba

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Výzkumné energetické centrum 17. listopadu 15/2172 708 33 Ostrava Poruba R Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Výzkumné energetické centrum 17. listopadu 15/2172 708 33 Ostrava Poruba Zpráva č. 34/14 Výpočet emisních faktorů znečišťujících látek pro léta 2001 až

Více

Konference Problematika emisíz malých zdrojůznečišťování2

Konference Problematika emisíz malých zdrojůznečišťování2 Konference Problematika emisíz malých zdrojůznečišťování2 7. 8. března 2012 Malenovice, hotel Petr Bezruč Porovnání emisních parametrů při spalování hnědého uhlí a dřeva v lokálním topeništi Jan Velíšek

Více

11 134,42 Kč 9 202,00 Kč bez DPH

11 134,42 Kč 9 202,00 Kč bez DPH Profikrby s.r.o. Blansko 2506 67801 Blansko obchod@profikrby.cz +420 516 410 252 Krbová kamna Thorma kachlová BOLZANO - červená - kachlová na dřevo Dostupnost : Ukončená výroba Krbová Kamna BOLZANO - červená

Více

Ostrava 16.2.2011. odbor ochrany ovzduší MŽP

Ostrava 16.2.2011. odbor ochrany ovzduší MŽP Znečištění ovzduší a způsoby řešení v malých obcích Ostrava 16.2.2011 Legislativní nástroje ochrany ovzduší v ČR odbor ochrany ovzduší MŽP Legislativa ochrany ovzduší současně platná (1/4) zahrnující malé

Více