Odpor VINCENT DEDOYARD. DATUM VYSÍLÁNÍ: 11. května 2006

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Odpor VINCENT DEDOYARD. DATUM VYSÍLÁNÍ: 11. května 2006"

Transkript

1 Odpor EP.: Scénář VINCENT DEDOYARD DATUM VYSÍLÁNÍ: 11. května 2006 ČESKY: 9. června Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis jsou vlastnictvím MGM/UA. Tento scénář byl napsán výhradně pro zábavní účely, nepřinesl žádný zisk. Nebylo zamýšleno žádné porušení vlastnických práv. Tento materiál nesmí být reprodukován bez souhlasu jeho autorů. StargateHorizon.com je oficiálním členem sítě GateWorld Network. Překlad Jelča. Překlad vznikl se souhlasem a vědomím autora. Korekce Arana.

2 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 2 FADE IN: TEASER EXT. CIZÍ PLANETA DEN Naskytne se nám pohled na neobydlenou planetu s hojně rostoucími stromy a zatravněnou zemí. Díváme se z výšky na zem a vidíme osoby, které vypadají, že vstupují do jeskynní základny v horách. Zprvu osoby nepoznáváme, ale když začnou mluvit, pochopíme, že jde o horizontský tým. SIVEA: Tady je to místo, odkud jsme zachytili slabou energetickou stopu. GRANT: Stále žádné známky života? SIVEA: Nic. CHRISTINE: No, nemyslím si, že bychom potřebovali skener, aby nám řekl, že tu nikdo nežije. INT. LABORATOŘ VSTUPNÍ HALA DEN Místnost je zcela tmavá, osvětluje ji jen několik paprsků světla, přicházejících skrze VCHOD. Osoby, o kterých již víme, že je to horizontský tým, VSTOUPÍ. Všichni reagují na to, co vidí. Paprsky světla osvětlují zdi, ze kterých je jasné, že je to mimozemská architektura. Jeden z nich také zabloudí na ovládací panel ve středu místnosti a zůstane tam. CHASE: Skvělý. Najednou se začnou rozsvěcovat světla a konečně máme možnost zcela rozpoznat členy našeho týmu: PLUKOVNÍKA GRANTA, SIVEU, CHASE, DAVIDA a CHRISTINE. Nyní dostáváme jasný pohled na tuto mimozemskou laboratoř. Okolo stěn místnosti, která byla postavena uvnitř jeskyně, jsou rozmístěny různé PANELY. Panely jsou aktivní, ale na obrazovkách se nic neukazuje. Tým postupuje, opatrně se dívá na vše kolem. DAVID: Fajn, kdo zapnul ta světla? Grant se podívá na Siveu. Ta pokývne hlavou při čtení z jejího vorianského skeneru. SIVEA: Stále žádné známky života. GRANT: Že by hlasová aktivace? SIVEA: To je možné. CHASE: Což mi opět připomíná... Skvělý. Christine se rozhlíží po místnosti. CHRISTINE: Architektura rozhodně nevypadá známě... Vede to k všudypřítomné otázce, kdo tohle místo opustil?

3 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 3 DAVID: Nebo je spíš důležitější... proč? Sivea přistoupí k jednomu z panelů a zkoumá ho skenerem. SIVEA: Tak odtud vychází ta energie. Její úroveň se zvýšila, vypadá to, že jsme tohle místo aktivovali naším příchodem. GRANT (zkoumá panel): Vypadá to na hlavní terminál. SIVEA: Myslím, že to bylo v pohotovostním režimu. Grant to chvíli zvažuje. Pak - GRANT: Dobře... Řekl bych, že přijdeme i na to, na co tady všechny tyhle věci jsou. CHASE: Řekl bych pár skvělejch hraček. Možná taky mimozemský zařízení odhodlaný nás zabít... nebo obojí. GRANT (usměje se): Kdo ví? (rozhlédne se): Tohle místo vypadá, že je dost velké. Rozdělíme se. Sivea a Chris půjdou se mnou. Zůstaneme v rádiovém spojení. Všichni přikývnou. Chase a David směřují k jedné z chodeb, po chvíli se Grant, Sivea a Christine rozejdou k jiné. STŘIH NA: INT. LABORATOŘ STÁZOVÁ MÍSTNOST DEN Opět se nacházíme v tmavé místnosti. Zatím není nic zřetelně vidět. Jen trocha světla přichází vchodem, kterým Chase a David přicházejí. CHASE: Světlo... (hlasitěji): Světlo! Čeká, doufá, že se světla zapnou, ale když nijak nereagují... CHASE (pokrčí rameny): No co, alespoň jsem to zkusil. DAVID (ironicky): Třeba najdeme vypínač. CHASE: Fakt sranda. Vkročí dál do temnoty, každý z nich zkoumá zeď. Nyní na zdech můžeme vidět několik velkých komor. Jsou asi tři metry vysoké a vhodné k uchování humanoidů. DAVID (zakroutí hlavou): Nevím, co tu děláme, pane. Ale kdykoli prohledáváme nějaké opuštěné místo... každopádně se obvykle dostaneme do potíží. Zatímco David mluví, Chase se zastaví před jednou ze stázových komor... Namíří na ni svou baterku a zůstane ohromeně stát. Po chvíli si toho David všimne. DAVID: Co to je, pane?

4 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 4 Chase chvíli zvažuje správná slova. Přiblíží se ke komoře. CHASE: Podívej se sám. David přistoupí za Chase, aby měl lepší výhled na to, co našel. David se na moment zarazí, snaží se pochopit to, co je před ním. Najednou pochopí, co vidí, a má na tváři stejně překvapený výraz jako Chase. DAVID: Whoa... CHASE: Takové netypické akvárko... DAVID: Ne tak docela. CHASE (stiskne vysílačku): Plukovníku. Našli jsme něco, co byste měl vidět. GRANTŮV HLAS Z VYSÍLAČKY: Rozumím. Jsme na cestě. STŘIH NA: INT. LABORATOŘ STÁZOVÁ MÍSTNOST O CHVÍLI POZDĚJI Vstoupí Grant, Sivea a Christine a připojí se k Davidovi a Chasovi před komorou. GRANT: Co jste našli? Pak to jen Grant, Sivea a Christine objeví sami. GRANT: Nevadí... Tým si vymění jen letmé pohledy, když se nám ODHALUJE, na co se to dívají. Přiblížíme se ke komoře a opravdu si uvědomíme, že se vskutku jedna o stázovou komoru. A uvnitř najdeme... ENOLYJSKOU ŽENU Je mladší než kterýkoli Enoly, se kterým jsme se kdy setkali. Podle lidských termínů jí je asi devatenáct nebo se blíží k rané dvacítce. Komoru zaplňuje vodě podobná kapalina. Je oblečená a má zavřené oči. Z reakcí našeho týmu... KONEC TEASERU FADE OUT.

5 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 5 AKT 1 FADE IN: (POZNÁMKA: Během zahajovacích scén běží titulky.) INT. LABORATOŘ STÁZOVÁ MÍSTNOST DEN Uplynulo jen několik okamžiků. Tým stále stojí před stázovou komorou. Sivea začne pracovat s jejím skenerem. GRANT (o enolyjské ženě): Je... naživu? SIVEA (od skeneru): Dostávám velmi slabé údaje... Velmi nízký tep... ne více než čtyři až pět úderů za minutu. CHASE: Je to důvod, proč se nám dříve neukázala jako známka života? SIVEA (přikývne): To ji mohlo brát jen stěží jako známku života. Soudě podle toho bych řekla, že ji to stále udržuje ve stázi. CHRISTINE: Takže by mohla být opět oživena? SIVEA: V tom si nejsem jistá, ale... je to možné. David to chvíli zvažuje. DAVID: No, myslím si, že můžeme bezpečně říct, že tato laboratoř není enolyjskou technologií. Tak kdo, a z jakého důvodu, by tu nechal Enoly ve stázi? SIVEA: Dobrá otázka. Grant se na okamžik zblízka podívá na komoru před ním. Žena uvnitř vypadá na stejný druh jako enolyjské ženy, které jsme mohli vidět v epizodě Enolyové... jen je mladší. GRANT: Jestliže ji dokážeme oživit... mohla by nám dát nějaké odpovědi. Tým reaguje ví, že má plukovník něco za lubem. A z tohoto okamžiku... STŘIH NA: EXT. VESMÍR HORIZONT Pohled na velkou, pomalu se otáčející vesmírnou stanici. V dálce svítí dvě slunce. Různé to kerské a vorianské lodě obklopují Horizont. INT. ŘÍDÍCÍ MÍSTNOST V řídící místnosti je několik ČLENŮ POSÁDKY. VORIANSKÝ TECHNIK sedí u ovládání hvězdné brány, TOM pracuje vzadu na jednom z ovládacích panelů. V místnosti s bránou vidíme AKTIVNÍ hvězdnou bránu.

6 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 6 VSTOUPÍ VELITEL CALLEN, obrátí se k ovládání hvězdné brány. CALLEN (k vorianskému technikovi): Co tu máme, nadporučíku? VORIANSKÝ TECHNIK: Příchozí vysílání od plukovníka Granta, jen zvuk. Tom přistoupí ke Callenovi, nyní oba stojí za vorianským technikem. TOM: Museli něco najít, když se ozývají tak brzy. Callen to vezme na vědomí, pak k vorianskému technikovi. CALLEN: Spojte nás. Vorianský technik pracuje s několika panely. Po chvíli kývne na Callena, dává mu tím signál, že je ve spojení. CALLEN: Plukovníku Grante, tady je Callen. Doktor Galloway je tu také. Co máte za zprávy? GRANTŮV HLAS Z VYSÍLAČKY: Mohlo by to být něco velkého, veliteli. Narazili jsme na nějaký druh opuštěné výzkumné laboratoře. Očividně je její zdroj energie stále neporušen. Callen a Tom si vymění krátký pohled. CALLEN: Mám to brát tak, že je to další antická laboratoř? GRANTŮV HLAS Z VYSÍLAČKY: Ne tak docela. Sice to vypadá na pokročilou technologii, ale nic, co bychom znali... Nicméně, věříme, že jsme tu našli Enoly ve stázi. Callen a Tom na to reagují. Obzvláště DRŽÍME záběr na Tomovu reakci zmínkou o Enoly se v něm dají do pohybu nepříjemné vzpomínky. Najednou je na něm opět patrná nenávist k tomuto druhu. TOM: Jaký... jaký je to druh Enoly? GRANTŮV HLAS Z VYSÍLAČKY: Je to jedna z jejich žen. Sivea si myslí, že je šance ji znovu oživit. Při této myšlence je Tom velmi klidný, i když je tu znát mnoho emocí, které obvykle nedává znát. Teď ale zpozorujeme záblesky některých z nich hlavně zlost. GRANTŮV HLAS Z VYSÍLAČKY (pokračuje): Ale jestli ji budeme chtít odsud dostat, budeme potřebovat Lenoriho pomoc. Callen to chvíli zvažuje. Callen přikývne. CALLEN: Budete potřebovat nějaké posily? GRANTŮV HLAS Z VYSÍLAČKY: Negativní, pane. Ujistili jsem se, že toto místo je opravdu opuštěné. Není tu jakýkoliv druh hrozby.

7 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 7 CALLEN: Dobrá tedy, plukovníku. Informuji doktora Lenorino. GRANTŮV HLAS Z VYSÍLAČKY: Děkuji, veliteli. Callen kývne na vorianského technika, ten pracuje s panely a bránu ZAVŘE. ZBLÍZKA NA TOMA Je teď velmi klidný. Už od bolestné zkušenosti v enolyjském pracovním táboře čeká, až se mu dostane nějaký Enoly do rukou. A nyní, poprvé, začíná tuhle možnost vidět reálněji. CALLEN (mimo obr.): Oznamte to doktoru Lenorimu, nadporučíku. Jsem si jist, že bude dychtivý se na to podívat. VORIANSKÝ TECHNIK (mimo obr.): Ano, pane. A z Tomova pochmurného výrazu... EXT. CIZÍ PLANETA DEN Jsme zpátky na neobydlené planetě, shlížíme dolů k jeskyni u lesa. INT. LABORATOŘ VSTUPNÍ HALA DEN Uplynula již nějaká doba. Christine nyní pracuje s HLAVNÍM PANELEM v hale. Některé z obrazovek ukazují mimozemské písmo, je to nějaký druh databáze. Christine překládá část textu, používá u toho ANTICKÝ PŘEKLADAČ. Grant VSTOUPÍ z vnější části laboratoře. GRANT: Tak jak to jde? CHRISTINE: Asi tak, jako když se potýkáte s úplně novým jazykem. GRANT (ironicky): Ještě, že máme AP. CHRISTINE (usměje se): Jo. Usnadňuje mi život. Ukáže na některé nápisy na obrazovce. CHRISTINE: Z toho, co mohu říct, je toto hlavní počítač. Obsahuje nějaký druh páteřní sítě, pravděpodobně popisující výzkum, který zde byl prováděn. Grant se podívá přes panel. ZBLÍZKA NA PANEL Vidíme, že se panel skládá z velkých starých tlačítek. I přes velmi jedinečný design, nám připomíná antickou technologii. Jsou na něm vyobrazeny různé nápisy.

8 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 8 GRANT (o páteřní síti): Myslíte, že se do ní dostanete? CHRISTINE (jistě): Pracuji na tom. GRANT: Vidím to tak, kdokoli opustil tuhle laboratoř, musel plánovat případný návrat. Každopádně by nám něco měla říct... CHRISTINE (přikývne): Kdo a proč tu nechal Enoly ve stázi... GRANT: Jo. (pak): Potřebujeme zjistit, kdo to byl a co se tu snažili dělat. Christine souhlasí... STŘIH NA: INT. LABORATOŘ STÁZOVÁ MÍSTNOST DEN Tato místnost je nyní plně osvětlená. Najdeme doktora Lenoriho má na sobě mimostaniční výstroj - stojícího před stázovou komorou, zblízka se dívá na enolyjskou ženu. Lenori se zdá být fascinován, průběžně čte z jeho zentaurianského skeneru. Chase, David a Sivea jsou tu také. Po chvíli Chase prolomí ticho... CHASE: Tak... co si o tom myslíte? LENORI: Musím říct, docela ohromující. Vypadá, že je dokonale zachovalá. CHASE: Tak... říkáte, že by mohla být oživena? Lenori opět zkontroluje skener. LENORI: Myslím, že ano, majore. Nicméně bych ji doporučil přenést zpět na Horizont. DAVID: Cože?! LENORI: Vzhledem k hluboké úrovni stáze, ve které je, bych vyžadoval zajištění lékařského ošetření, aby přežila proces obnovy. Sivea si tím není moc jistá. SIVEA: Nejsem si jistá, jestli je to dobrý nápad, přenést tohoto Enoly na stanici, aniž bychom věděli, co se jí stalo. LENORI (od skeneru): Není tu žádná známka nákazy nebo něčeho, co by mohlo představovat riziko. S nezbytným zabezpečením- Zastaví se, když Grant a Christine vstoupí. LENORI (zdraví): Ah. Plukovníku, Christine. GRANT: Tak jaké je poslední slovo?

9 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 9 CHASE: Diskutujeme tady tom, jestli máme přenést tuhle... rybu na stanici. Christine kroutí hlavou. CHRISTINE: Vy je vždy musíte brát jako ryby, že? CHASE (brání se): Ale no ták, vždyť to jsou ryby. CHRISTINE (lehce): To říkáte vy. Grant se tomu usmívá. Pak, k Lenorimu... GRANT: Říkal jste něco? Lenori začne vysvětlovat. LENORI: Ano. Věřím, že její obnovení na stanici nám zajistí to, že opravdu přežije. Soudě podle skeneru, byla ve stázi velmi dlouho. A věřím také myšlence učit se o druhu Enoly jako takovém, je to něco, v čem můžeme všichni vidět výhody. A z pohledů všech na enolyjskou ženu GRANT: Jsem, pro jednou, zvědavý, co řekne. ZBLÍZKA NA ENOLYJSKOU ŽENU Pomalu k ní přejdeme, nehybně stojí uvnitř komory. Vypadá záhadně ve vzduchu visí otázka, co se asi mohlo stát? EXT. VESMÍR HORIZONT Ještě jednou uvedeme pohled na naší velkou vesmírnou stanici. INT. ZASEDACÍ MÍSTNOST Je tu tým spolu s Callenem, Lenorim a Tomem. Uběhla již nějaká doba a nyní je každý už ve své staniční uniformě. V této scéně budou patrné Tomovy poněkud stinné rysy. Christine vysvětluje CHRISTINE: Prošla jsem základy, které jsem doposud našla v databázi laboratoře a... zdá se, že kdokoli používal tu laboratoř, byl nepřítelem Impéria Vládců. CHASE: Tihle lidi se mi zatím líbijou. CHRISTINE: Vedli válku s Impériem několik desetiletí. Výzkumem v laboratoři měli získat prostředky na její ukončení. CALLEN: Jak? CHRISTINE: Očividně výzkumná skupina v laboratoři pracovala na biologických prostředcích k útoku proti Enoly.

10 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 10 DAVID: Virus? CHRISTINE (přikývne): Takový, který by ovlivnil jen Enoly a ostatním druhům by přitom neublížil. A z reakce všech přítomných... záběr na Toma, jak nenápadně nad něčím uvažuje možnost. SIVEA: Podařilo se jim někdy přiblížit se k dokončení? CHRISTINE: Zatím jsem se nedostala tak daleko. (ke Callenovi): Ve skutečnosti bych se ráda vrátila na planetu, pokračovala bych s překlady. A pravděpodobně s tím budu potřebovat pomoct. CALLEN (přikývne): Dobře. (k Sivei a Christine): Chci vás jako tým, který se vrátí zpět na planetu. SIVEA: Rozumím. CALLEN (k Lenorimu): Jak blízko jsme k oživení té Enoly, doktore? LENORI: Je na ošetřovně. Jsem připravený pokračovat dle rozkazů. CALLEN: Projednám podrobnosti s velitelem bezpečnosti Bay larem jen pro jistotu. (pak): Doufejme, že nám dá tato Enoly nějakou představu o lidech, kteří ji nechali v té laboratoři. Callen už chce rozpustit schůzi, když se najednou ozve Tom poprvé od té doby, co schůze začala. TOM: Počkejte minutku. Nepřehlédli jsme tu něco? CALLEN: Doktore Gallowayi? Tom mluví přesvědčivě nemůže uvěřit, že s tím zatím ještě nikdo nepřišel. TOM: Myslím si, že bychom měli opravdu zvážit dokončení toho viru. Přemýšlejte, biologická zbraň, každému neškodná, ale co Enoly? Zvažují Tomova slova. CALLEN: To by mohlo být... přínosné, naučit se více o bázi toho viru. TOM: Představte si, co by znamenalo, kdybychom se dostali k jejich domovské planetě. Odstranit celá města. Lenori mu něco připomene LENORI: V takovém případě bychom také zabili nevinné.

11 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 11 (z reakcí): Víme, že Enoly na jejich domovské planetě byli ti, kdo s jejich prostředky vzdorovali i Impériu Vládců. TOM (trochu krutě): Opravte mě, jestli se mýlím. Ale minule, když mě chytli, moc se o nás nestarali... Každý si všimne tohoto Tomova ponurého přijmutí. Callen se rozhodne zatím do toho nejít. Každý souhlasí. CALLEN: Prvně uvidíme, co se můžeme naučit. Pak bude stále čas k debatě o téhle záležitosti. Držíme záběr na Davidovi, jak pozoruje Toma. Všimne si přesvědčení v očích svého přítele. INT. HLAVNÍ PALUBA POZDĚJI Tom schází hlavní palubu. Pozadí je vyplněno členy posádky, Voriany a lidmi ze Země, všimneme si také jednoho nebo dvou To krů. David jde za Tomem, volá na něj DAVID: Tome. Tom se neochotně zastaví. Nechá, aby ho David dohnal. DAVID: Odkud tak pospícháš? TOM: Šel jsem jenom... do své laboratoře. Stále mám něco na práci. David se snaží Toma přivést na jiné nápady. DAVID: Poslouchej, myslím, že už je to nějaký ten čas, od naší poslední šachové partie. Co říkáš, kdybychom si zahráli dnes večer pár her? Tom si je vědom, o co se jeho přítel snaží. TOM: Oceňuji to. Ale abych byl upřímný... byl bych raději sám. (z Davidovy reakce): Celá ta dnešní záležitost, přineslo... přineslo to několik věcí, na které bych raději zapomněl. David přikývne, chápe. DAVID: V pohodě... Je jasné, že ti to muselo připomenout některé nepříjemné vzpomínky. Tom se snaží na sobě nedávat nic znát, ale bolest je ještě zřejmá. TOM: To nepopírám. DAVID: A... zlost může být mocná emoce. Tom nyní mluví se zlobou v hlase. TOM: Ano! Ano, mám zlost! Zlost za to, co mi způsobili. Zlost za to, co způsobili-

12 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 12 Zastaví se. Je to příliš bolestivá vzpomínka, aby o ní mluvil. Po pauze pokračuje. Pauza. TOM: Ale to není o mně. Je to o tom, aby se Enoly nestali nezastavitelnou silou v této galaxii. Ty ze všech nejlépe víš, jak velkou jsou hrozbou. DAVID: Vím. Tom přikývne je to vyřešené. TOM: Fajn. Bez dalších slov se Tom vyhne Davidovi a odejde do pozadí. Držíme záběr na Davidově výrazu, když Tom odchází, a... KONEC AKTU 1 FADE OUT.

13 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 13 FADE IN: AKT 2 INT. OŠETŘOVNA VYŠETŘOVACÍ MÍSTNOST Zblízka na enolyjskou ženu. V bezvědomí leží na lůžku uprostřed kruhové místnosti. Nyní již dýchá ustáleně žábra se pohybují v pravidelném intervalu. Stále má na sobě stejný oděv, který měla i ve stázové komoře. S přiblížením na ni je její mladý věk ještě více patrnější. Jsou na ni napojena různá monitorovací zařízení, jako například přístroj monitorující srdeční funkce ukazující konstantní puls je o trochu rychlejší než průměrný lidský. LENORI (mimo obr.): Její převod ze stáze byl zcela úspěšný. V podstatě banální záležitost za předpokladu, že ji stimulujeme. ZÁBĚR na Lenoriho stojícího blízko lůžka; je tu také Grant, Callen, VELITEL BEZPEČNOSTI BAY LAR a dva ozbrojení důstojníci. V pozadí můžeme vidět lékařský personál. LENORI (pokr.): Zdá se, že přežila probrání ze stáze bez zranění. Všechny základní životní funkce se zdají být v pořádku. (dodá): Přinejmenším, předpokládám, že jsou. Stále jsem začátečník, co se týká enolyjské anatomie. GRANT: Zatím se ještě nevzbudila? LENORI: Je pochopitelně slabá, ale předpokládám, že přijde k vědomí velmi brzy. BAY LAR: Navrhuji, abychom u ní drželi pravidelné hlídky. LENORI: Obdivuji vaši vášeň pro práci, veliteli. Nicméně, nevěřím, že tato Enoly je v pozici, aby představovala nějakou hrozbu. BAY LAR (nepřesvědčil ho): Spíš nechci, aby se chopila jakékoli příležitosti. CALLEN: Souhlasím... potřebujeme být opatrní. (pak k Lenorimu): A jste si jistý, že není nakažena nějakým patogenem? LENORI: Ujistil jsem se o tom před tím než jsem ji oživil. Měla by být dokonale zdravá... A když už jsme u toho, jsem docela fascinovaný tím, co se dozvídám o enolyjské fyziologii. ZBLÍZKA NA ENOLYJSKOU ŽENU Když se začne pomalu pohybovat, uvědomíme si, že nabývá vědomí. LENORI (mimo obr.): Mělo by mi to více rozšířit obzory. Vlastně jsem už vyvinul zajímavou teorii ohledně enolyjské potřeby regenerace. Otevře oči. Rozhlédne se, pokouší se zjistit, kde je.

14 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 14 NA BAY LARA Po chvíli Lenoriho upozorní. LENORI (mimo obr.): Vypadá to, že jejich schopnost přežívat mimo vodní prostředí je výsledkem pouze jediné žlázy umístěné v každé z jejich žáber. Tyto orgány dále hydratují velké množství těla. To by mohlo- BAY LAR (upozorňuje): Probouzí se. ZÁBĚR NA VŠECHNY Bezpečnostní důstojníci jsou pro případné potíže připraveni se zbraněmi. Bay lar jen zvedne ruku, říká tím, ať se drží stranou. Lenori, Grant, Callen a Bay lar se přiblíží k enolyjské ženě, na tváři má polekaný výraz. Pozoruje, jak nad ní všichni stojí. LENORI (jemně): Klid... jen klid. Když se enolyjská žena poprvé ozve, její hlas je slabý... a vystrašený. ENOLYJSKÁ ŽENA: Kdo jste? Kde to jsem? Callen reaguje na tón v jejím hlase. Nikdo z nich ještě neviděl vystrašeného Enoly. Stejně jako Lenori i promluví Callen jemně CALLEN: Jsem velitel De van Callen. Toto je plukovník Grant, velitel bezpečnosti Bay lar a doktor Lenori. Jste na palubě vorianské vesmírné stanice. Jeden z našich týmů vás našel v opuštěné výzkumné laboratoři. ENOLYJSKÁ ŽENA: Laboratoř... Pamatuji si na to... Měla jsem strach. GRANT: Pamatujete si, kdo vás tam držel? Vypadá velmi neklidně. Snaží se posadit, ale je příliš slabá. ENOLYJSKÁ ŽENA: Ostatní... kde jsou? Lenori jí položí ruku na rameno. Snaží se ji uklidnit. LENORI: Prosím. Snažte si odpočinout... ENOLYJSKÁ ŽENA: Kde jsou ostatní? BAY LAR: Ostatní? ENOLYJSKÁ ŽENA: Mně podobní... bylo nás tam tolik. Naši lidé si vymění ještě více překvapené pohledy. GRANT: Vás jsme nalezli v laboratoři jako jedinou. Při tomto odhalení se zdá být zarmoucená. ENOLYJSKÁ ŽENA: Pak musí být všichni mrtví...

15 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 15 (tiše, trochu v šoku): Zabili je... tolik našich... a oni je zabili... Grant, Callen, Lenori a Bay lar si vymění letmý pohled. Každý z nich si uvědomuje, že v tom je více než se zprvu zdálo - každý z nich by se tomu rád dostal na kloub. Zároveň jsou stále také trochu překvapeni tím, jak se tato Enoly zdá být rozdílná než ti, se kterými se doposud setkali. A z jejich reakcí... INT. ZASEDACÍ MÍSTNOST Je zde Callen, Grant, Lenori, Tom a Bay lar. Callen se prochází kolem stolu a z jeho proslovu CALLEN: Tvrdí, že ona a několik dalších Enoly byli drženi neznámými vědci. Prováděli na nich experimenty. Nyní kamera uvede Siveu a Christine. Stojí v zalesněné části planety. Hvězdní brána je aktivní, ale my můžeme vidět jen modré paprsky vycházející z horizontu události, jak jim osvětlují tváře. CHRISTINE: Popsala ty cizince, co na nich dělali pokusy? CALLEN: Zatím jsme z ní neostali moc informací. Vypadala... velmi vystrašeně. BAY LAR: Ať už ti cizinci jsou jacíkoliv, očividně jsou jejich motivy stejné jako naše boj s Impériem Vládců. Pauza, kdy zvažují tato slova. Nyní se na obrazovce Grant přidá k Sivei a Christine. Callen přikývne. GRANT (o laboratoři): Pokročili jste nějak? CHRISTINE (přikývne): Doktor Sullivan a já jsme byli schopni se dostat k některým informacím, která popisovala, jak měl ten virus pracovat. SIVEA: Z čehož vyplývá, že bylo zamýšleno nakazit hostitele a zanechat ho ve stázi po neurčitou dobu. Jeden enolyjský hostitel se dostane do kontaktu s vodou; vir se skrze ní začne šířit jakožto účinný kontaminační prostředek. LENORI: Zdá se to být rozumný přístup, jak vytvořit vir, který by potenciálně mohl nakazit mnoho Enoly. GRANT: Touto cestou by se mohl šířit jejich podvodními městy ve velmi krátkém čase. TOM (k Sivei a Christine): Zvládli ti neznámí vědci udělat nějaké testy na účinnost toho viru? CHRISTINE: Zatím si tím nejsme jistí... Ale nedokončené údaje o viru byly ponechány v počítači laboratoře. Právě pracujeme na překladech.

16 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 16 CALLEN: V pořádku. Pošlete ta data, hned jak to bude možné. (k Lenorimu): Chci, abyste se na to potom podíval, doktore. LENORI: Samozřejmě, podívám. Tom znovu mluví s jistým přesvědčením. TOM: Rád bych s tím pomohl, veliteli... Všichni se zdají být touto nabídkou trochu překvapeni. TOM (z reakcí): Koneckonců jsem vědec. A navíc, rád bych se sám podíval na tu mimozemskou technologii. Myslím, že bychom mohli být tam venku kousek od nalezení nějakých nových spojenců. Callen v tom nevidí žádný problém. CALLEN: Dobrá tedy, doktore Galloway. Jsem si jistý, že doktor Lenori ocení vaši pomoc. Ale Bay lar je znepokojený něčím jiným. BAY LAR: Přesto bych měl otázku, pane... Co hodláme dělat s tou Enoly, co máme na stanici? Callen to zvažuje. Lenori souhlasí. GRANT: Nevypadá, že by představovala nějakou hrozbu. CALLEN: Je zřejmé, že ví více než nám prozatím řekla... Myslím, že bychom jí měli ukázat, že se nás nemusí obávat. Pak nám možná bude schopna vnést světlo do toho, kdo byli ti cizinci, co stáli za tím virem... a co je přimělo k ukončení jejich výzkumu. LENORI: Věřím, že budu schopný si s ní promluvit. Je už mnohem více komunikativnější, než jsem čekal. STŘIH NA: INT. OŠETŘOVNA ODDĚLENÍ PRO PACIENTY Enolyjská žena sedí na jedné z postelí. Kapačka jí do těla dodává nějakou tekutinu, hodně podobné té, co jsme mohli vidět i u Kewahshe v epizodě Nepřítel. Už nevypadá vystrašeně. Místo toho se zdá být zvědavá. I když její vzhled připomíná ranou dvacítku, v některých ohledech má charakter mnohem mladšího jednotlivce. Přijdeme na to, že má do určité míry zvědavost dítěte, ale zároveň je velice klidná a hloubavá. ENOLYJSKÁ ŽENA (rozhlíží se): Tato stanice... je jiná než to místo, které si pamatuji. Přizpůsobíme pohled tak, aby zahrnoval Lenoriho. Stojí u její postele. V pozadí můžeme vidět dva bezpečnostní důstojníky, jak drží své pozice před dveřmi.

17 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 17 LENORI (s úsměvem): To si dovedu představit. Dokonce i pro mě je tohle působivé místo. ENOLYJSKÁ ŽENA: Kolik lidí žije na téhle stanici? LENORI: Nynější počet se přibližně sestává z dvou a půl tisíce. Mnoho z nich je přímo na stanici, ačkoli na lodích je také tvořen určitý základ. Enolyjská žena vstřebává tyto informace. ENOLYJSKÁ ŽENA: Tolik lidí... A to jsou všichni Voriané? LENORI: Vlastně jen třetina jsou Voriané, ostatní členové posádky jsou lidé, a pak je tu, již pár měsíců, ještě rasa zvaná Tok rové. ENOLYJSKÁ ŽENA: Co vy? Vy vypadáte jinak než ostatní. LENORI: Voriané a lidé jsou téměř totožní; Zentauriané, můj druh, jsou nepatrně odlišní. Na její tváři je znatelný zamyšlený výraz. ENOLYJSKÁ ŽENA: Já se od ostatních také liším... Nelíbí se mi myšlenka být jediná svého druhu mezi těmito všemi lidmi. LENORI: Mohu tě ujistit, nemusíš se ničeho bát. Berou mě tu jako kteréhokoli jiného... tak jako tebe. Různorodost je něco, co spojuje naše druhy. Při pohledu na něj bere na vědomí jeho slova. Po pauze ENOLYJSKÁ ŽENA: Ale... vy mě vrátíte k mým vlastním lidem, nebo ne? Lenori se na ni dívá chvíli váhá. Prostě neví, co jí má říct. LENORI: Po čase... ano vrátíme. ENOLYJSKÁ ŽENA: Jací jsou? (z jejího pohledu): Mí lidé... Lenori je tím trochu zaskočený, že se ho na to ptá. LENORI: Já předpokládal, že jste se znali. Říkala jsi to... ENOLYJSKÁ ŽENA: Ti z nás, kdo byli chyceni, byli příliš mladí, než aby si pamatovali, odkud pocházíme. Nepamatuji si, že bych někdy viděla někoho našeho druhu jinde než v zajetí... LENORI (pochopí): Byli jste chyceni jako děti... ENOLYJSKÁ ŽENA (vážně): Během doby s našimi vězniteli jsme mohli často snít o tom, jak si vypadá náš vlastní svět... snít o čase, který jsme mohli prožít na naší planetě... vidět rodiče...

18 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 18 (pauza): Nemohu věřit nikomu z nich, že žijí... Oni byli jediní mého druhu, které jsem znala. Působivá pauza, když Lenori reaguje na cit v jejím hlase. Pak zkouší opatrně zjistit více o tom, kdo chytil tuto Enoly. LENORI: Vím, jak to pro tebe musí být těžké mluvit o tom, ale... máš nějaké vzpomínky na lidi, kteří tě chytili? Kdo byli? Pauza, kdy potřese hlavou. Naplňuje se nepříjemnými vzpomínkami. Lenori reaguje. ENOLYJSKÁ ŽENA: Jen krátké momenty... nikdy jsme neměli příliš možností je vidět... Jediné, co si pamatuje je, že byli... jiní. LENORI: Jak? ENOLYJSKÁ ŽENA: Byla to velmi děsivá a nebezpečná... zvířata plná nenávisti a prázdnoty. (pauza): Nikdo jako vy... Lenori se mírně usměje tomu, co říká. ENOLYJSKÁ ŽENA: Proč? Proč by nám někdo něco takového dělal? Proč by můj druh tak nenáviděli? Lenori se opět zarazí, váhá. Ona si toho ale už všimne. ENOLYJSKÁ ŽENA: Vy je znáte? Lenori se tomu snaží vyhnout. LENORI: Raději bych se o tom prozatím nebavil... Ale ona je neústupná. Ví, že jí s ohledem na její lid, něco zatajuje. ENOLYJSKÁ ŽENA: Ne. Řekněte mi... řekněte mi o mém druhu. Vy jste se s nimi již setkali, nemám pravdu? Lenori si stále není jistý. Enolyjská žena cítí, že je něco špatně. Najednou, Lenori působí mírně POLEKANĚ. Pociťuje sílu... sílu, která napadá jeho mysl. Enoly se zaměřuje na Lenoriho. Teď už je mu jasné, o co se snaží. LENORI (zmateně): Ty máš... ty máš telepatické schopnosti. ENOLYJSKÁ ŽENA: Omlouvám se... nevěděla jsem, že vám to způsobuje nepříjemné pocity. Ale neřekl jste mi vše... o mém druhu. Pauza, kdy se na sebe jen dívají. Zjistí, co Lenori ví o Enoly... Pak najednou přestane nahlížet do jeho mysli. Vidíme ji opět trochu polekanou. ENOLYJSKÁ ŽENA: Ne... to není možné. Lenori reaguje na přístroje, které ukazují zvýšený puls. Celá se třese.

19 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 19 LENORI: Co... co se stalo? Dívá se na něj, dozvěděla se o překvapující pravdě o jejím lidu. Začne ztěžka dýchat, velmi ji ovlivnilo, co se dozvěděla. ENOLYJSKÁ ŽENA: Enoly... proč by se dopouštěli takových věcí? Lenori je trochu ohromen jejími schopnostmi. LENORI: Zdá se, že jsem získala nějaké informace z mojí... mysli. Stále je vystrašená cítí, že by mohla být znovu v nebezpečí. ENOLYJSKÁ ŽENA: Moji lidé jsou vaši nepřátelé... lidé na této stanici... někteří z nich si myslí, že jsem hrozba. Lenori vycítil její strach. Pomalu postoupí vpřed. Mluví jemně, snaží se ji uklidnit. LENORI: Prosím, drahoušku. Uklidni se... (uklidňuje): Jak jsem řekl, mohu tě ujistit... nemusíš se ničeho od lidí na této stanici bát. Dívá se na něj. Reaguje na jeho příjemný tón hlasu. Je klidnější. ENOLYJSKÁ ŽENA: Prosím, netajte přede mnou nic. Lenori mírně přikývne. LENORI: Věřím, že by sis měla odpočinout... Řeknu ti to víc později. Je na odchodu, když ENOLYJSKÁ ŽENA: Lenori... (spíše sama k sobě): To je hezké jméno. (pauza, ticho): Nikdy nám nedali jména. Držíme záběr na Lenorim. Dívá se na ni, uvědomuje si, jakou bolestí a utrpením musela v jejím mladém věku projít. A z tohoto jemného okamžiku... STŘIH NA: INT. MIMOZEMSKÁ LABORATOŘ Tato místnost je rozšířením ošetřovny po pravé straně. Má podobný tvar, jako předchozí laboratoř, kterou jsme viděli, ale s jinak rozmístěným lékařským vybavením. Je tu Tom, pracuje na LAPTOPU, sedí u jednoho z panelů. Různé VORIANSKÉ MONITORY ukazují přeložené údaje o planetě. V tomto okamžiku vstoupí dovnitř Lenori. Blíží se k Tomovi, který se snaží skrýt svou frustraci. TOM: Začínal jsem si pomalu říkat, jestli se vůbec ukážete.

20 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 20 LENORI: Musím se omluvit za své zpoždění. Nepočítal jsem s tak dlouhou dobou. TOM: Vím, byl jste s tou Enoly. LENORI: Je celkem odlišná od ostatních jejího druhu, se kterými jsme se setkali stejně jako Kevahsh. Tom vzhlédne od jeho počítače. TOM: Odlišná? Jak? Lenori se mírně usměje. Uvědomíme si, že mu přirostla k srdci. LENORI: Vypadá velmi... nevinně. (z Tomova pohledu): Více se zajímá o znalosti než o sílu. Působila poněkud šokovaně, když se dozvěděla o věcech, kterých se její lidé dopustili... Tom to bere v úvahu, přestože jeho pohled na věc je poněkud bezcitnější narozdíl od Lenoriho, Tom vypadá, že se kompletně citově oddělil od této Enoly. TOM: Zajímavé. Ale navrhuji, abychom zaměřili pozornost na ten virus. A měl bych navrhnout, aby vás od ní drželi dál, dokud je stále naším předmětem testu. LENORI: Už jsem to vysvětlil veliteli, že chci jen používat Rileen k nějakým testům, dokud si budu jistý, že jí to neublíží. TOM (zmateně): Koho? Lenori si uvědomí, že Tom o tom ještě vlastně nemůže vědět. LENORI: Oh, promiňte. Ta Enoly... neměla jméno. Tom zavrtí hlavou, přijde mu to směšné. TOM: Tak jste ji pojmenoval?! Lenori je trochu překvapený Tomovou reakcí. LENORI: To je zentaurianské jméno. A ano, věřím, že každý si zaslouží jméno. TOM (krutě): Každopádně to není moje starost. (pauza): Jen se chci ujistit, že se vaše spojení s nepřítelem nedostane do rozporu s tím, o co se tu snažíme. Tom působí na Lenoriho neobvykle agresivně. LENORI: Zajímavé. Chtěl jsem říct to stejné vám. (z Tomova pohledu): Věřím, že právě vaše zkušenost s Enoly... to zapříčinila. (pak poznamená): Ale rozumím tomu. Toma tím jen ale rozzuřil. TOM: O čem to mluvíte?! A jak můžete vědět o mých zkušenostech?

21 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 21 Pauza, Lenori reaguje na tato slova. Snaží se vyhnout nějakému dalšímu napětí, zvažuje svou odpověď. LENORI: Máte pravděpodobně pravdu... (pauza): Ale já mám více než jeden titul z psychologie, a jsem si vědom toho, že jste se musel dostat... z toho nejhoršího. (přátelská rada): Možná byste si měl znovu promluvit s doktorem Tarpleyem. TOM (naštvaně): Nemusíte se starat! Co dělám, není vaše starost! Dlouhá pauza, Lenori je překvapen Tomovým hrubým chováním. Dojdeme k závěru, že jsme na pokraji konfliktu mezi těmito dvěma muži. Lenori prostě přikývne, přijímá Tomův názor nechce se už o ničem dalším dohadovat. Po chvíli se Tom otočí zpátky k počítači. TOM (stroze): Máme práci, měli bychom se do toho dát. A když se Tom vrací zpátky k práci, ZÁBĚR NA Lenoriho, jak reaguje na Tomovo chování. A z Lenoriho reakce... KONEC AKTU 2 FADE OUT.

22 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 22 FADE IN: AKT 3 INT. VELITELSKÁ KANCELÁŘ Callen sedí za svým stolem. CALLEN: Mluvil jsem s Velící radou. Došli ke stejnému závěru jako my a schvalují nám to. Do pohledu ZAHRNEME také Granta, Lenoriho, Toma a Bay lara. CALLEN: Naše rozkazy jsou použít všechny prostředky k tomu, abychom zjistili, jak měl vir pracovat, a jestliže to bude možné, dokončit ho. TOM: To zní jako úkol pro mě. GRANT: Dobře, ISGC souhlasí s Velící radou. Ve skutečnosti jsou horliví vidět nějaké úspěchy. CALLEN (k Lenorimu a Tomovi): A jak jste na tom vy? LENORI: Zhodnotili jsme všechna data, která jsme doposud obdrželi. Zdá se, že tvůrci toho viru byli krůček od dokončení. TOM: To vysvětluje, proč udržovali Enoly ve stázi. LENORI: Souhlasím. Vidíme to optimisticky, protože budeme schopni navázat tam, kde oni skončili. A včas to dodělat. Callen to zvažuje. CALLEN: A co ta Enoly? Jaký dopad by na ni měl test viru? LENORI: Z toho, co můžeme zatím říct, by se na nositeli viru nemusely ukázat žádné symptomy. Což znamená, že bychom to měli být schopní provést, aniž bychom jí ublížili. TOM: Na rovinu, nemyslím si, že by měla být naší prioritou. BAY LAR: Souhlasím s doktorem Gallowayem. Ostatní na to reagují. CALLEN: Veliteli? BAY LAR: Stejně, jestli se nám to podaří, budou ztráty na životech. Jestliže podstatou viru je přenášet se skrz vodu, rozšíření na enolyjské domovské planetě je racionální řešení na delší čas. Pauza, kdy vědí, že na tom něco bude. GRANT: Nejsem si jistý, jestli se mi to líbí...

23 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 23 (z reakcí ostatních): Od Kevahshe víme, že mnozí z enolyjské domovské planety jsou nevinní, na rozdíl od Impéria Vládců. BAY LAR (prostě): Pro jistotu. Velitel si všimne Callenovy reakce. BAY LAR: Omlouvám se, jestli to zní krutě. Ale možná byste se měl ptát sám sebe... jak daleko jste opravdu ochotný zajít? Jak na tom ohledně toho doopravdy jste. Callen nad tím chvíli uvažuje. Pak si stoupne, na moment se zadívá ven z okna. CALLEN: Jestliže to zvládneme, bude tu mnoho morálních otázek. O tom není pochyb. Obrátí se k nim zpátky. Callen přikývne. CALLEN: Ale právě teď máme své rozkazy. (k Lenorimu a Tomovi): Kolik času budete potřebovat? TOM: Nanejvýš několik dnů. CALLEN: Dobrá. Mezitím Lenori přijde s další záležitostí. LENORI: Je tu ještě jedna věc, veliteli... Rileen. Pořádala mě, jestli už může opustit ošetřovnu. CALLEN: Dovolí jí to zdravotní stav? LENORI: Zotavuje se velmi dobře. Bude potřeba, aby navštěvovala ošetřovnu každých šest hodin, aby dostala potřebné léky pro svou přirozenou regeneraci. Kromě toho nevidím žádný důvod, proč ji tam dále držet. BAY LAR: A co s jejími telepatickými schopnostmi? Soudě podle vaší zprávy z minulého roku, Enoly s těmito schopnostmi může být dost silný. LENORI: Nevěřím, že bychom se toho museli bát, pokud jde o tuto Enoly. Souhlasila, že je nebude používat bez předchozího osobního souhlasu. Ale Tom s tím moc nesouhlasí. TOM: Nejsem si jistý, jestli můžeme jejímu slovu věřit. (dříve, než to stačí kdokoli říct): A není to kvůli hluboké nenávisti k Enoly, kterou mohu nebo nemusím mít... Docela dobře víme, že společnou věcí pro všechny Enoly je zkrátka usilování o moc. Považují se za nadřazenější ke všem druhům v galaxii. LENORI: Ano, ale není žádný důvod předpokládat, že tak smýšlí už od narození. Mohl by to být spíše následek věcí, které se učí během dospívání

24 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 24 v enolyjské společnosti - něco, s čím tato Enoly nikdy nepřišla do styku. GRANT: Na tom něco bude. I Kevahshovi lidé se považovali za nadřazené k ostatním Enoly. Nicméně mi to spíš připadalo jako výsledek degenerace jeho osobnosti. LENORI (souhlasí): Úplně každá osobnost jednotlivce je výsledkem jeho života v minulosti. V případě Rileen na to můžeme mít stále vliv, jakou cestu si nakonec vybere. Callen ví, co Lenori naznačuje. CALLEN: Co chceme říct je, že... Rileen by se dokonce mohla obrátit proti Impériu Vládců. Tom potřese hlavou. TOM: Jen se nám to nepatrně komplikuje tím, že ji musíme vzít na její domovskou planetu, aby rozšířila ten vir. Pauza. Každý si uvědomuje obtížnost vzniklé situace. Lenori souhlasí. A z toho CALLEN (k Tomovi a Lenorimu): Souhlasím s oběma pohledy na věc. Ale nevidím žádný důvod Rileen na ošetřovně držet. (dodá): Chci ale její kompletní zabezpečení po celou dobu, jen pro případ, kdyby tu byl problém s jejími telepatickými schopnostmi. LENORI: V tom nevidím problém. STŘIH NA: INT. HLAVNÍ PALUBA Jsou zde různé skupiny Vorianů a členů posádky ze Země dělající jejich každodenní činnosti. Najdeme tu také Lenoriho, jak se prochází po rozlehlé hale s Rileen. Dva bezpečnostní důstojníci je s odstupem následují. Na Rileen je poznat, že jí působivý pohled na hlavní palubu učaroval. V pozadí si můžeme občas všimnout reakcí personálu na Rileeninu přítomnost. RILEEN (ENOLYJSKÁ ŽENA): Tohle místo... je opravdu ohromné. LENORI: Tady se nachází většina našich laboratoří, právě tak jako osobní kanceláře členů posádky. RILEEN: Vy tu máte kancelář? LENORI: Mojí kanceláří by se vlastně dala nazvat část ošetřovny.

25 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 25 Rileen to přijme. Po chvíli se zastaví, když se začne dívat na schody vedoucí do druhého patra. RILEEN: Co je tam nahoře? LENORI: Další laboratoře, hlavně. (s úsměvem): Ale také, poněkud hezčí, pozorovací hala. Výhled je celkem působivý. RILEEN: Mohu to také vidět? LENORI: Samozřejmě. S úsměvem to vezme na vědomí. Ještě se pozastaví a pohlédne na bezpečnostní důstojníky. Téměř zapomněla, že tu jsou. Lenori si všimne její rozpačité reakce. LENORI: Něco je špatně? Rileen krátce váhá, než potichu promluví. RILEEN: Říkal jste, že... mě tu lidé přijmou. (z jejího pohledu): Tak proč mi nevěří, že jim nechci nijak ublížit? Lenori se na ni dívá, chvíli přemýšlí, jak to vysvětlit. LENORI: To už je lidská povaha... bát se čehokoli, co neznají. Enoly už dokázali, že jsou hrozbou. RILEEN: Ale já nejsem. Co to má co dělat se mnou? LENORI: Někdy mají lidé sklon až moc lehce vyvozovat obecné závěry. Dozvěděl jsem se, že Voriané nejsou rozdílní, pokud jde o opatrnost. Zdá se, že většina lidských ras to má společné. (pak): Ale nemůžeš je obviňovat za to, že jsou opatrní. Každý z nás má přirozený instinkt chránit sám sebe. RILEEN (zvažuje): Věřím, že to je to, proč to dělají. LENORI: Ano? RILEEN: Enoly Lenori si uvědomuje, že se snaží změnit téma. Po pauze. RILEEN: - možná dělají to, co dělají, protože také cítí potřebu se chránit. LENORI: Nikdy jsem nezvažoval tuhle možnost. RILEEN: Proč by se jinak dopouštěli takových zvěrstvech? Proč by chtěli někomu ublížit? Lenori se na chvíli zastaví. LENORI (tiše): Věr mi, přál bych si znát odpověď na tuto otázku.

26 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 26 Dívá se na něj, něco si uvědomila. RILEEN: Myslíte si, že to je protože věří, že jsou nadřazení, je to tak? (pauza): Ale já myslím, že to je jen něco, v co nutí jejich nepřátele věřit... aby skryli svůj strach. Lenori ji pozoruje, snaží si vysvětli slabý tón v jejím hlase. Uvědomuje si, že se dozvěděla o jeho mysli mnohem víc, než si připouštěl. Po další pauze k němu opět vzhlédne RILEEN: Vím, co se chystáte udělat... že mě k nim plánujete poslat... že je chcete zabít... použitím nějakého druhu patogenu. Lenori se snaží skrýt překvapení nad tím, co všechno zjistila nemůže si pomoct, rád by věděl, jestli dokonce nečte v jeho myli právě teď. RILEEN: Ale také vím, že si nejste jistý, zda je to správná věc... Myslíte si, že vyhlazování miliónů z druhu... z vás nedělá nikoho lepšího než ty, proti komu bojujete. Lenori se snaží najít správná slova. Rozhodně má pravdu v tom, co právě řekla. Pauza. LENORI: Bohužel, záležitosti jsou poněkud komplikovanější... RILEEN: Nedovolím jim to udělat... Bez ohledu na to, co mí lidé udělali, nepřipustím, aby byli jen tak vyvražděni. LENORI: Mám rozkazy pokračovat ve výzkumu... Ale můžu tě ujistit, budu dělat vše, co je v mých silách, abych tě chránil. Kamera zahrne oba bezpečnostní důstojníky, kteří sledují Lenoriho a Rileen zatím nemohou rozumět ničemu, co říkají. Přesto vypadají, že poznali pouto mezi Lenorim a Rileen. Rileen si váží Lenoriho slov. Ví, že mu může důvěřovat jemu jedinému. LENORI (s úsměvem): Chtěla jsi se podívat na pozorovací halu? Rileen se zaujatým úsměvem přikývne. Lenori ukáže na schody. LENORI: Až po tobě. A potom jdou do druhého patra hlavní paluby. Když jdou nahoru, následováni bezpečnostními důstojníky, držíme záběr, dokud nemůžeme vidět druhé patro můstku na hlavní palubě. Najdeme tam stát... TOMA Máme pocit, že už se na Lenoriho a Rileen nějakou dobu dívá. Jeho tvář se naplnila bolestným výrazem, který před ostatními nedává znát

27 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 27 smutek, zlost, ale také jistá nedůvěra. Cítí, že ohledně Rileen není něco v pořádku. Ujistí se, že ho Lenori a Rileen nemůžou vidět, když je stále pozoruje. A z jeho výrazu se přesuneme do... INT. MIMOZEMSKÁ LABORATOŘ POZDĚJI Tom je zpátky v práci, strnule se dívá na počítačové monitory. Na monitorech jsou uvedeny šroubovice DNA a teoretické rozklady viru. Po chvíli VSTOUPÍ Lenori. TOM (suše): Ah, co mi to připomíná? Lenori si je vědom toho, co tím Tom myslí. LENORI: Ještě jednou se omlouvám za pozdní příchod. To Rileen... byl jsem s ní. TOM: Ano. Vlastně, chtěl jsem s vámi o tom mluvit. LENORI: Co máte na srdci? Tom se na chvíli zastaví, zvažuje svá slova. TOM: Dnes jsem vás dva viděl na hlavní palubě. Lenori se na něj dívá, nechápe význam. LENORI: Ano, strávili jsme tam nějaký čas. Tom mluví klidně upřímně se o něj strachuje. Pauza. Zastaví se. TOM: Ví, co děláme, že? LENORI: Ví. TOM: A napadlo vás, že... LENORI: Co je? Tom se rozhodne to říct na rovinu. TOM: Jen vzpomínám na enolyjské ženy, se kterými jsme se setkali minulý rok. Byly schopné použít své telepatické schopnosti, aby se dostaly skrze plukovníka k tajným informacím. LENORI (pochopí): A nyní se obáváte, že by Rileen mohla takhle zacházet se mnou? TOM: Přemýšlejte. Posloužilo by to jejímu záměru. Získá si vaši důvěru a pak se obrátí i proti vám. Lenori zakroutí hlavou.

28 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 28 LENORI: Ne, to je nemožné. Navíc Marcai by cítil, kdyby se se mnou snažila manipulovat. Tom nevypadá přesvědčeně. TOM: Pokud já vím, ani vy, ani Marcai nejste telepati. Lenori je chvíli ticho. Nechce o tom nadále diskutovat. LENORI: Věřím vám, ale máme jiné záležitosti vyžadující naši pozornost. TOM: Správně. (zpět k práci): Zatímco jste si venku dělal přátele... postoupil jsem tu. Ale budu potřebovat vaši pomoc. LENORI: Zajisté. Tom ukazuje na monitory. TOM: Nejsem expert, když jde o rozklad DNA... ale myslím, že mám představu o tom, jak ten vir měl pracovat. Lenori proletí monitory pohledem. LENORI: To potvrzuje to, co jsem se mohl dozvědět o enolyjské regeneraci... Aby v pořádku zvládli prostředí kromě toho vodního, musí být hydratováni, mnohem víc, než humanoidé. Tento jejich orgán, který je drží naživu, když jsou mimo vodu, bychom mohli nazvat hydratační žláza. Tom na okamžik pracuje s panely. TOM: Teď se na to podívejte. Ukáže se detailní grafický popis enolyjské anatomie. Pohled zblízka na umístění různých orgánů v enolyjské těle srdce, plíce, žaludek, atd. Tom ukáže na malý, žláze podobný, orgán na obou stranách enolyjského krku, blízko jejich žáber hydratační žlázy. TOM (o hydratační žláze): A myslím, že máme klíč. Lenori tuší, kam tím míří. LENORI: Vir utočí na žlázy a účinně vyřadí jejich funkci. TOM (přikývne): Což je pro Enoly rozhodující k přežití. Selhání jejich žláz je pro ně stejné jako pro člověka infarkt. LENORI: Jedině v tomhle případě to způsobí dehydrataci jejich těl... dokonce i když jsou pod vodou. Tom teď ví, že Lenoriho moc nepotěší. TOM: A je tam ještě něco jiného... Zkontroloval jsem nějaké další Christininy překlady a z toho, jak to vypadá... už ti cizinci vlastně vir dokončili.

29 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 29 Lenori je tím překvapen. TOM: Soudě podle záznamů, myslím, že už došlo k testu na jiných zajatých Enoly. A zdá se, že test byl úspěšný. LENORI: Ale proč by drželi Rileen naživu, ledaže... TOM (dokončí větu): Ledaže by ji chtěli použít pro útok, ale Enoly museli nějak zasáhnout a přimět je, aby zmizeli. Opustili tuto laboratoř a nechali tu... testovací subjekty. Lenori to zvažuje. Má neklidný pocit. LENORI: Ale Rileen nevykazuje žádné známky nákazy... takže k jejich testu museli použít ještě jiné přenašeče. TOM: Což znamená, že ti umírají také. Lenori vypadá mírně šokovaně. Ví, co to bude znamenat. TOM: S těmito informacemi pro nás bude relativně lehké obnovit virus v krátké době... Ale obávám se, že abychom ho mohli proti Enoly použít... vaše přítelkyně bude muset také zemřít. Ze záběru na Lenoriho, jak přijímá toto nové zjištění... KONEC AKTU 3 FADE OUT.

30 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 30 FADE IN: AKT 4 INT. ZASEDACÍ MÍSTNOST Jsou zde shromážděni Callen, Grant, Chase, David, Tom, Lenori, Bay lar stejně jako Sivea a Christine, které se právě vrátili z planety. Každý byl narychlo svolán. S ohledem na to, jak jejich plány přijímají nový směr, jakým se věci vyvíjí. Tichá pauza. GRANT: No... to nám dává nový pohled na věc. CALLEN (k Lenorimu): Jste si jistý, že tu není žádná šance, že by přežila tento proces? LENORI: Soudě podle záznamů a vzhledem k informacím, které máme o tom viru... Nepochybuji o tom, že by to Rileen jako nositelku také zabilo. Jakmile by přišla do kontaktu s vodou nebo by se začala regenerovat... symptomy by se ukázaly. CHRISTINE: Z toho, co jsme našli a přeložili, se ti cizinci, i se všemi ostatními Enoly, přemístili na druhé stanoviště, kde pokračovali v testu... Všichni zemřeli během několika hodin. GRANT: Proč prováděli testy na druhém stanovišti? CHRISTINE: Věděli, že po nich Enoly jdou, tak hledali jisté řešení, aby jejich informace zůstaly v tajnosti. BAY LAR: Což se jim zřejmě povedlo. CHRISTINE: Správně. Všichni v tento okamžik zvažují možné následky. Pak Tom promluví TOM: Musím říct... že v tom pro nás nevidím žádnou změnu. Lenori není překvapený, když Tomovi připomíná LENORI: Obětovali bychom nevinný život. TOM: Dobře, myslím, že se musíme ptát sami sebe, co je důležitější život jedné Enoly? Nebo mít v budoucnu účinnou zbraň k použití proti všem jejího druhu? Pauza. Callen nad tím s povzdechem uvažuje. CALLEN: Všichni jsme si vědomi, jakou hrozbou jsou Enoly pro tuto galaxii. I když utrpěli těžké ztráty, je jasné, že nejsou ještě zdaleka poraženi. Bojím se dne... kdybychom měli tenhle virus ke svému užitku. CHRISTINE: No, snad bychom mohli zkusit najít jiný subjekt k testování. Chápu, není to jednoduché, ale

31 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 31 třeba se nám podaří získat jiného Enoly. Nějakého, který je součástí Impéria Vládců. CHASE: To je ono. Tom jen nesouhlasně kroutí hlavou. TOM: Nemůžeme říct, jak dlouho nám může něco takového trvat. Já říkám, že potřebujeme udělat nějaký pokrok teď, ne za několik měsíců nebo dokonce let. BAY LAR: Souhlasím. Jak už jsem říkal předtím, je to otázka toho, jak daleko jsme ochotni zajít. Nemůžeme očekávat výsledek takových metod, aniž bychom si u toho trochu ušpinili ruce. SIVEA: To zní trochu chladně, nemyslíte? BAY LAR: Když dojde na Enoly, nemám žádný problém s tím, být chladný, velitelko. DAVID: Hádám, že je to záležitostí pohledu na věc koneckonců, ospravedlňujeme si každý své způsoby... nebo ne? CALLEN: Kapitáne? DAVID: No, myslím si, že bychom se na to měli dívat ze dvou stran. Na jedné, jestli máme schůdnou příležitost dosadit Rileen do enolyjské společnosti, pak bychom si mohli... ušpinit ruce. Protože výsledkem toho by bylo, že budou Enoly několik let, možná desetiletí zaneprázdněni... Na druhé straně, když se na to podíváme z morálního hlediska, nejsem si jistý, jestli si můžeme dovolit to, co je tu v sázce. Ale Christine nesouhlasí. CHRISTINE: Neměli bychom se ptát sami sebe, co náš odlišuje od našich nepřátel? Není to náhodou fakt, že se řídíme nějakým druhem mravního kodexu?! LENORI: Mám stejný názor. Vždyť tu jednáme o úplně nevinném životě. O někom, kdo se naneštěstí dostal do rukou těch vědců. Nemáme žádné právo na obviňování Rileen ze zločinů jejich lidí, kterých se nedopustila. TOM: Přál bych si, aby to bylo tak jednoduché, ale není. (pak): A věřte mi, strávil jsem s Enoly dost času na to, abych věděl, že jednu budou připraveni nás napadnout... pak budeme už jen litovat toho, že jsme měli možnost vyhladit milióny z nich. (s nechutí): Jsou to nemilosrdná a chladnokrevná zvířata. Toť vše. LENORI: Promiňte, ale nemilosrdná a chladnokrevná není to, čím bych popsal Rileen. Tom potřese hlavou Lenori to jen tak nevzdá.

32 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT ODPOR 32 SIVEA: Sice jsem ještě nemluvila s tou Enoly osobně, ale myslím, že nemáme právo ji obětovat... bez ohledu na to, jaký bude výsledek našeho nicnedělání. TOM: Já myslel, že právě vy, ze všech lidí, budete vidět potřebu v nějakém z krutějších řešení. (ze Siveina pohledu): Všichni víme, že i vy máte zkušenost s nepříjemnými zážitky s Enoly. Víte, čeho jsou schopní. Sivea se na chvíli pozastaví, je si vědoma, že Tom odkazuje na události v Ve stínu očistce. Přesto zastává svůj názor, a když vysvětluje SIVEA: Ne všichni Enoly jsou zodpovědní za akce, které Impériu Vládců uskuteční... Představte si, že jste ve válce s někým, kdo by vyhladil celá města, nezabil jenom vás, ale i nevinné a to všechno jenom pro něco, za co ani nemohli. Z čehož vyplývá... na jejich domovské planetě jsou nevinní Enoly. Tento fakt nemůžeme ignorovat. BAY LAR: Musím říct, obdivuji vaši schopnost pohledu na věc... Válka je ale svině. To je nešťastný fakt. Ubíhá pauza. Callen bere v úvahu názory každého. CALLEN (ke Grantovi): Plukovníku? Co myslíte? Grant pečlivě zvažuje svá slova. GRANT: Na obou pohledech na věc něco je. Ale... jsou jiné způsoby boje proti Enoly. Jestliže nakonec budeme jednoho dne schopni používat tento virus, pak bychom možná měli... Ale teď... nevidím řešení, jak bychom to mohli udělat. CHASE: Sám bych to neřek líp... souhlasím. Každý k tomu vyslovil svůj názor. Teď je to na Callenovi. Cítí, jakou zodpovědnost má na bedrech, a z jeho rozhodnutí CALLEN: Chci si s tou Enoly sám promluvit... než udělám jakékoli rozhodnutí. STŘIH NA: INT. RILEENINA UBIKACE PRO HOSTY Standardní horizontská ubikace pro hosty podobná těm, jaké máme možnost vídávat. Rileen stojí v obývacím pokoji, čelem k Lenorimu a Callenovi. Je si trochu nejistá Calenovou přítomností. LENORI (vysvětluje): Velitel Callen by si s tebou jenom rád promluvil. RILEEN: Proč? Lenori zvažuje odpověď. LENORI: Aby... tě lépe poznal. Callen si všiml náznaku strachu v Rileeniných očích.

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Ve webovém prohlížeči by měla být načtení nějaká neutrální stránka, například Google. Dobrý den. Jmenuji se a budu

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu.

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. Táhání fotki z albumu. DŮLEŽITÉ: V CELÉM FILMU NENÍ ŽÁDNÝ DIALOG. Jenom

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy.

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy. Odvážné, ale jednoduché Psychopati, sociopati, deprivanti atd. (dále jen predátoři), jsou podle mého nový druh člověka. Slovem nový ve skutečnosti myslím jiný druh, protože predátoři se vyskytuji mezi

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Vnitřní hlas ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 22. března 2007

Vnitřní hlas ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 22. března 2007 Vnitřní hlas EP: 3. 15 Scénář ALEX RUBIT DATUM VYSÍLÁNÍ: 22. března 2007 ČESKY: 27. září 2008 2006 Beyond the Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis

Více

Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne

Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne z nebe, většinou v nás zraje delší dobu. Po loňských

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Zlé časy přicházejí, část druhá

Zlé časy přicházejí, část druhá Zlé časy přicházejí, část druhá EP: 4. 25 Scénář ALEX RUBIT DATUM VYSÍLÁNÍ: 10. června 2010 ČESKY: 30. prosince 2010 2006 Beyond the Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate

Více

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství.

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. První věc, kterou je dobré ráno udělat, je smát se, protože to udá směr celému vašemu dni. Pokud budete vstávat se smíchem na rtech,

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já.

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu

Více

SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL. Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto

SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL. Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto 14 ŽÁDNÁ SETKÁNÍ NEJSOU NÁHODNÁ KAŽDÝ ČLOVĚK, SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto pravdivá. Při každém setkání s jiným člověkem se mohu vždy něco naučit. Můžete

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

Rady pro pokročilou duši

Rady pro pokročilou duši Rady pro pokročilou duši Richard Bach Příručka Mesiáše Rady pro pokročilou duši Nejlepší způsob, jak se vyhnout odpovědnosti, je říct: Mám odpovědnost. Tví přátelé tě během první minuty vašeho setkání

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý.

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý. Dnes ráno se mi vstává líp. Hlava mě nebolí a dokonce se mi už ani nemotá. Jsem desátý den po otřesu mozku a stále špatně spím. V nákupním centru nás s dcerou napadl cizí vyšinutý chlap a poranil mi krční

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance)

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) 1. Emoce jsou velmi důležité. - Emoce působí na naše tělo a mohou vyvolat onemocnění. - Emoce působí na naši mysl a mohou způsobit, že

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

SPOJENÍ JOE HODKISS ALEX RUBIT. Alex Rubit. DATUM VYSÍLÁNÍ: 6. října 2005

SPOJENÍ JOE HODKISS ALEX RUBIT. Alex Rubit. DATUM VYSÍLÁNÍ: 6. října 2005 SPOJENÍ EP: 2. 03 Příběh JOE HODKISS & ALEX RUBIT Scénář Alex Rubit DATUM VYSÍLÁNÍ: 6. října 2005 ČESKY: 22. července 2006 2005 Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate SG-1

Více

( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )

( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) # ) INVENTURA POCITŮ KŘIVDY "Bože, prosím, pomoz mi spatřit pravdu o mém rozhořčení Jsem naštvaný na: (ref. příklad str.65) Příčina: (ref. příklad str. 65) Ovlivňuje to mé: Mějte na paměti Sloupce 1 &

Více

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem?

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem? Mt 13, 44-46 Podobenství o Království. Zvláštní obrazy, které PJ používal aby lidi přivedl k podstatě věci. Tentokrát o pokladu a perle které člověka stojí všechno co má. Chceme-li porozumět Ježíšovu sdělení,

Více

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu PRVNÍ KAPITOLA Vstupujeme na cestu Možná, že některé z následujících myšlenek se vám zdají povědomé Kdyby se změnil/a, všechno by bylo v pořádku. Nemohu ovlivnit tuto bolest, tyto lidi a to, co se děje.

Více

V jámě lvové COLIN SANDERSON & ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 13. května 2010

V jámě lvové COLIN SANDERSON & ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 13. května 2010 V jámě lvové EP: 4. 23 Scénář COLIN SANDERSON & ALEX RUBIT DATUM VYSÍLÁNÍ: 13. května 2010 ČESKY: 9. prosince 2010 2006 Beyond the Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate SG-1

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA:

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA: Miroslav Adamec, ARAS: A poprosím pana doktora Srstku, aby nám vysvětlil, jak je nebezpečný nechráněný styk námětu s Českou televizí. (Smích.) Jsme malinko v časovém skluzu. Pane doktore, dobrý den. Než

Více

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ:

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ: Test týmových rolí Pokyny: U každé otázky (I - VII), rozdělte 10 bodů mezi jednotlivé věty podle toho, do jaké míry vystihují vaše chování. V krajním případě můžete rozdělit těchto 10 bodů mezi všechny

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

SKRYTÁ MYSTÉRIA VÝCHODNÍCH CHRÁMÙ

SKRYTÁ MYSTÉRIA VÝCHODNÍCH CHRÁMÙ O S H O SKRYTÁ MYSTÉRIA VÝCHODNÍCH CHRÁMÙ Byly doby, kdy chrámy, poutnická místa, nošení značek na čele, uctívání idolů, používání růženců, zaklínadel a kouzel, posvátné texty, rituály a astrologie, víra

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

Figuriny. "Ha-ha-ha! " začala se řehotat Katarina,když ožila. "Hi-hi-hi!" odpovědi se jí dostalo od Anabely.

Figuriny. Ha-ha-ha!  začala se řehotat Katarina,když ožila. Hi-hi-hi! odpovědi se jí dostalo od Anabely. Figuriny "Ha-ha-ha!" bylo první, co figuríny řekly, když v buticích, výkladech obchodů a v skladištích velkoobchodů začaly ožívat. Každá jedna figurína se začala smát. Jakoby chtěla popřít tu nepřirozenou

Více

Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy

Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy Po tom co dokončíte Váš Hledač záležitostí srdce, mužete se sem vrátit později a test si zopakovat, abyste viděli jak se změnili některé z Vašich odpovědí. Tohle může být skvělý způsob jak sledovat Váš

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Co to je utkvělá víra v náboženský systém? Je to obraz promítnutý do vědomí. Síť utkaná v naší duši. Je to postoj k životu, kterému jsme

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

PRŮZKUMNÍCI ALEX RUBIT

PRŮZKUMNÍCI ALEX RUBIT PRŮZKUMNÍCI EP: 1.04 Napsal ALEX RUBIT 2004 HORIZON PRODUCTIONS Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis jsou vlastnictvím MGM/UA Double Secret Productons, Gekko Film Corp., Showtime Viacom, Acme Shark

Více

Cambridžská škála depersonalizace

Cambridžská škála depersonalizace Cambridžská škála depersonalizace JMÉNO: VĚK: DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ: ZÁKLADNÍ / VYUČENA / STŘEDOŠKOLSKÉ / VYŠSÍ NEBO VYSOKÉ (prosím vyplňte a zakroužkujte) PROSÍME VÁS, ABYSTE SI POZORNĚ PŘEČETLA INSTRUKCE:

Více

Rozprava v Řádu Lyricus

Rozprava v Řádu Lyricus Rozprava v Řádu Lyricus Prožitek Navigátora Celistvosti Tyto rozpravy přeložil James, tvůrce materiálů o Tvůrcích Křídel. Jsou velmi významnou součástí učebních metod, které používají instruktoři Výukového

Více

TEST - JSEM SÁM SEBOU?

TEST - JSEM SÁM SEBOU? BÝT SÁM SEBOU Být sám sebou, znamená zjistit a naplňovat svůj smysl života, ten opravdový, po kterém vnitřně toužíte. Někteří lidé ani nevědí, co je jejich smyslem života a je pro ně velice těžké ho definovat.

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

www.milionoveimperium.cz

www.milionoveimperium.cz www.milionoveimperium.cz David Kirš, autor Miliónového impéria a EmailAcademy uvádí ebook WEB MILIONÁŘE A KRUH BOHATSTVÍ Tento ebook (dokument) můžete šířit a přeposílat dále, ale pouze jako celek. Není

Více

Od chvíle, kdy se na ně podívala naposledy, neuplynuly ještě ani dvě minuty. Měla pocit, jako by se ocitla v nějaké časové pasti.

Od chvíle, kdy se na ně podívala naposledy, neuplynuly ještě ani dvě minuty. Měla pocit, jako by se ocitla v nějaké časové pasti. Kapitola 1 Už to máš? zeptala se Olivia Abbottová mámy. Olivii se konečně podařilo přimět tátu, aby si dal pauzu od svého pravidelného úterního maratonu tai-či tím, že mu zatřepala pompony přímo před obličejem,

Více

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř.

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř. DŮM ČÍSLO 12076 Tys byl odjakživa hrozný paličák, Dominiku! řekla Tina Erikovi. Nesmysl, jste nějak moc moudrá, paní profesorko Patti! opáčil hbitě Erik. Cha, ona není Patti, ale Erik, zvolala pravá Patti

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání Zpracoval: Dušan Hlavatý, 348467 Datum zadání práce: 13. 4. 2011 Datum odevzdání:

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ

TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ Každá část tvého těla, od hlavy až k patě, má něco na práci. Máš oči, aby ses mohl dívat na svět kolem sebe. Máš uši, abys mohl poslouchat. Máš nohy, abys mohl chodit. V hlavě máš

Více

Pierre Franckh. způsobů, jak najít lásku

Pierre Franckh. způsobů, jak najít lásku Pierre Franckh 21 způsobů, jak najít lásku Důležité upozornění: Rady uveřejněné v této knížce byly autorem a nakladatelstvím pečlivě zpracovány a prověřeny, nemůže však za ně být převzata jakákoliv záruka.

Více

malýprůvodce životem

malýprůvodce životem karelspilko malýprůvodce životem Podívej se na to jinak a nechej věci, ať se stanou Žít v souladu s kosmickým proudem je koncem utrpení MALÝ PRŮVODCE ŽIVOTEM Podívej se na to jinak a nechej věci, ať se

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

EXTERIÉR NÁKLADOVÉ NÁDRAŽÍ, DEN

EXTERIÉR NÁKLADOVÉ NÁDRAŽÍ, DEN Tomáš, Oliver, Sergej, uniformovaní slovenští policisté (kompars) Tomáš, Sergej a Oliver stojí u starého odstaveného vagónu, jeden z policistů jim ukazuje zmačkaný spací pytel a batoh s několika věcmi.

Více

Rychlost světla. Kapitola 2

Rychlost světla. Kapitola 2 Kapitola 2 Rychlost světla Michael Faraday, syn yorkshirského kováře, se narodil v jižním Londýně roku 1791. Byl samoukem, který školu opustil ve čtrnácti, aby se stal učněm u knihaře. Zajistit si vstup

Více

Jak se tvoří grafy a jeden krásný příklad z Exekutorské komory.

Jak se tvoří grafy a jeden krásný příklad z Exekutorské komory. Jak se tvoří grafy a jeden krásný příklad z Exekutorské komory. Obrázky silně působí na mozek. Vidět tohle: se velmi rychle pochopí a pamatuje. Lépe než slova "pokleslo o třicet procent" Trochu profesionálněji

Více

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude.

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude. 1. OSLAVA Byla jsem na devadesát devět procent přesvědčená, že je to jenom sen. Důvodů, proč jsem si byla tak jistá, bylo víc. Zaprvé jsem stála v zářivém kuželu slunečního světla v takovém tom oslepujícím

Více

"Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně.

Marcela, představila se nejistě a téměř kajícně. "Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně. "Ivan Toman," zareagoval stereotypně jako po každém zazvonění telefonu, a teprve poté si uvědomil, kdo volá. "To jsi ty, Marcelo?" nechtěl věřit tomu,

Více

Pro lid EP: 4. 14. Scénář

Pro lid EP: 4. 14. Scénář Pro lid EP: 4. 14 Scénář CINDY CLARK DATUM VYSÍLÁNÍ: 13. března 2008 ČESKY: 20. června 2010 2006 Beyond the Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis

Více

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Pracovní listy Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Zadání: Zapiš si všechna negativní přesvědčení, která máš nebo si myslíš, že máš o sebevědomí, v oblasti dosahování

Více

Vítejte v SocialSprinters Academy

Vítejte v SocialSprinters Academy Vítejte v SocialSprinters Academy Jsem velmi rád, že s Vámi mohu sdílet své zkušenosti. V tomto pracovní sešitu si zrekapitulujeme 7 kroků, které když uděláte, budete schopni vašeho zákazníka dokonale

Více

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají?

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Viktoria Valeeva Teplé léto si mohou užívat i heteráci takový transparent jsem viděla na letošním průvodu Prague Pride, ke

Více

Řízená obhajoba. Upraveno pro konkrétní (čtenou) obhajobu 1. 6. 2015.

Řízená obhajoba. Upraveno pro konkrétní (čtenou) obhajobu 1. 6. 2015. Řízená obhajoba Návod na obhájení dalšího bytí pomocí prázdného rámu zavěšeného na holé zdi. (Ideální obhajoba je, když vložíš do úst tomu, kdo tě posuzuje, svou vlastní otázku, na kterou znáš odpověď.)

Více

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků MBTI - OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK COPE - STRATEGIE ZVLÁDÁNÍ Vítejte na stránkách, jež jsou součástí bakalářské práce na téma "Strategie zvládání ve vztahu

Více

Extrémní opatření COLIN SANDERSON. DATUM VYSÍLÁNÍ: 27. března 2008

Extrémní opatření COLIN SANDERSON. DATUM VYSÍLÁNÍ: 27. března 2008 Extrémní opatření EP: 4. 16 Scénář COLIN SANDERSON DATUM VYSÍLÁNÍ: 27. března 2008 ČESKY: 18. července 2010 2006 Beyond the Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate SG-1 a Stargate:

Více

během pobytu tady? myslím, světu.

během pobytu tady? myslím, světu. Když dáte během pobytu tady? Proto se musím někdy do televize nové video svět ho předtím ještě nikdy neviděl a oni se na něho dívají já pak ztratím 10 milionů bodů za minutu, zatímco lidé, diváci, ať jsou

Více

důvěru plnou Začněte Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Mám k vám

důvěru plnou Začněte Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Mám k vám Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Začněte Mám k vám plnou důvěru Tím nejjistějším na výměně vedení jsou očekávání. Výměny vedení jak se zdá mají téměř magickou přitažlivost a všem přáním

Více

1. Je pravda, že po třicítce je matematik odepsaný?

1. Je pravda, že po třicítce je matematik odepsaný? Kapitola 8 1. Je pravda, že po třicítce je matematik odepsaný? Matematika Tento široce rozšířený mýtus je založen na chybné představě o povaze matematického nadání. Lidé si s oblibou představují matematiky

Více

LÉČENÍ VNITŘNÍHO DÍTĚTE V POHODLÍ DOMOVA Monika Nisznanská

LÉČENÍ VNITŘNÍHO DÍTĚTE V POHODLÍ DOMOVA Monika Nisznanská 2 Vy už nemusíte Moje emocionální zranění z dětství mě před mnoha lety žití v nevědomí dohnala do velmi vážné psychické situace, ze které mi pomohla až pomoc zvenčí. Díky jednomu velmi intenzivnímu zážitku,

Více

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist.

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. 1 Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. Benjamín je poslední, s nímž Jákob mluví o jeho životním poslání. Byl druhým synem milované Ráchel,

Více

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat příběh, který určitě není ojedinělý, ale na české poměry

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení IV. kapitola Přehled a volba spánkového řešení Jakmile jste provedli bezpečnostní kontrolu, dozvěděli se základní fakta o spánku a dokončili své první záznamy o spánku svého dítěte, jste připraveni postoupit

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Reagujete ukvapeně, nebo promyšleně?

Reagujete ukvapeně, nebo promyšleně? Reagujete Co byste v podobných situacích řekli a udělali vy? Když nebudete svoje reakce procvičovat, nikdy se nezměníte. Váš kolega prezentuje projekt, který jste spolu zrovna dokončili. Čekáte, až se

Více

Příloha 1: Váš individuální zákon přitažlivosti. Nalezněte své osobní energetické číslo

Příloha 1: Váš individuální zákon přitažlivosti. Nalezněte své osobní energetické číslo Nalezněte své osobní energetické číslo Na úvod knihy jsem představila tři základní aspekty zákona přitažlivosti. Na vašem nebeském štěstí se přitom zakládá i váš vysoce individuální zákon přitažlivosti.

Více

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada CZ Habermaaß-hra 5581 Život na farmě Velká sada Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej..." Já:,,A jak ale mohl vzít roha?"

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej... Já:,,A jak ale mohl vzít roha? 2. Kapitola - Útěk,,Pink..probuď se!!" Já:,,Ehh...coo?? Nazdar Kurte.." Kurt:,,Pink, máme problém..pamatuješ na toho včerejšího návštěvníka?" Já:,,Na toho se nedá zapomenout...*zíív*" Kurt:,,Výborně..je

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy V : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A 5 JZYKŮ LÁSKY Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. Jsem rád/a, když mě někdo obejme. 2. Rád/a trávím čas o samotě s člověkem,

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Návod na vytvoření vlastního videa. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

Návod na vytvoření vlastního videa. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 Návod na vytvoření vlastního videa Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Sami nejlépe víte, že trh s finančními poradci je přesycen.každý poradce se snaží odlišit od ostatních, být nejlepší

Více

ALEX RUBIT. DATUM VYDÁNÍ: 16. prosince 2004

ALEX RUBIT. DATUM VYDÁNÍ: 16. prosince 2004 POVSTÁNÍ ASCHENŮ EP: 1.07 Scénář ALEX RUBIT DATUM VYDÁNÍ: 16. prosince 2004 ČESKY: 15. října 2005 2004 HORIZON PRODUCTIONS Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis jsou vlastnictvím MGM/UA Double Secret

Více

Napsal a nakreslil : SZLIN (Kata Szép)

Napsal a nakreslil : SZLIN (Kata Szép) 16 16 Napsal a nakreslil : SZLIN (Kata Szép) Čečensko chtělo být nezávislé na Rusku. To se nepodařilo smírnou cestou, a tak v r.1994 začala první čečenská válka. 17 60 000 ruských vojáků vtáhlo do Čečenska.

Více

HRA O MOC ALEX RUBIT. DATUM VYDÁNÍ: 23. prosince 2004

HRA O MOC ALEX RUBIT. DATUM VYDÁNÍ: 23. prosince 2004 HRA O MOC EP: 1.08 Scénář ALEX RUBIT DATUM VYDÁNÍ: 23. prosince 2004 ČESKY: 23. října 2005 2004 HORIZON PRODUCTIONS Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis jsou vlastnictvím MGM/UA Double Secret Productons,

Více

Uběhly desítky minut a vy stále neumíte nic. Probudíte se ze svého snění a hnusí se vám představa učit se.

Uběhly desítky minut a vy stále neumíte nic. Probudíte se ze svého snění a hnusí se vám představa učit se. Kapitola 1 Nesnášíte učení? STOP Určitě valná část z vás, která otevřela tuto knihu, se potýká s problém jak se lépe učit. Sedíte nad knížkou hodiny, ale do hlavy nenacpete nic. Díváte se na písmenka,

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více