Julinka a její zvířátka Nemocnice pro mláďátka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Julinka a její zvířátka Nemocnice pro mláďátka"

Transkript

1

2 Julinka a její zvířátka Nemocnice pro mláďátka také v tištěné verzi Objednat můžete na Rebecca Johnson Julinka a její zvířátka Nemocnice pro mláďátka e-kniha Copyright Fragment, 2015 Všechna práva vyhrazena.

3 Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována bez písemného souhlasu majitelů práv. 3/23

4 Věnováno mámě a tátovi, těm nejmilejším lidem, které znám. JRx

5 Ahoj! Jmenuju se Julie. Je mi deset. A jsem skoro veterinářka! Vsadím se, že si říkáte, jak může být teprve desetiletá holka skoro veterinářka. Ale vlastně je to docela jednoduché. Moje mamka je veterinářka. Dívám se, jak pracuje, a pořád jí pomáhám. Vůbec to není tak těžké, víte

6

7 Kapitola 1 Veterináři nemají rádi lesní požáry Probudila jsem se uprostřed noci. Bylo takové horko, že jsem se nemohla přikrýt ani prostěradlem a větrák jako by na mě jen házel další deky plné horkého vzduchu. Opatrně jsem překročila Kudrnáče, svého kokršpaněla, který spal na podlaze, a šla jsem ještě víc otevřít okno. Všimla jsem si, že venku na chodníku tiše stojí máma, táta a Zuzčini rodiče. Co tam tak pozdě dělali? Šla jsem za nimi ven. Kudrnáč se probudil a vydal se za mnou. Jako by věděl, že je něco v nepořádku. To už jsem uviděla tu hrozivou záři na obzoru. Co to je? zeptala jsem se. V horách vypukl ohromný lesní požár, odpověděl táta a vzal mě okolo ramen. Jak jsme tam stáli na chodníku a pozorovali to oranžové světlo kroutící se na obzoru, ucítila jsem kouř. Začala jsem panikařit. Není to tam, co bydlí Míša? Kdepak, zlatíčko, ujistila mě mamka. Míša bydlí víc na západ, ale tam nahoře v horách jsou jiné domy a taky velký les. Vypadala hodně ustaraně. Pojďte domů, rozhodl táta. Radši bychom se měli na zítřek pořádně vyspat. Čeká nás perný den. Proč? Co se bude dít? zeptala jsem se. Maminka mě vzala za ruku. Juli, spousta zvířátek v tom ohni přijde k ošklivým poraněním. Nevím, jestli je dobré, abys zůstala doma. Nechtěly byste se Zuzkou radši zajet na víkend k Míše na farmu? Tomu jsem ani nemohla věřit. Mami, vždyť jsem skoro veterinářka a spolu se Zuzkou a s Míšou už jsme vám ukázaly, že když přijde nějaká pohroma, umíme být užitečné.

8 8/23 Nevzpomínáš si na tu krávu, co uvízla ve vodě? Zítra nás budeš potřebovat. Nikam nepojedeme! Dala jsem si ruce v bok. Mamka se podívala na Zuzčinu maminku, která jen pokrčila rameny. Zítra uvidíme, jak hrozné to je, a pak se můžeme rozhodnout. Maminka přikývla a já jsem se přemáhala, abych se nezačala radovat. Popřáli jsme si dobrou noc, jenže já jsem věděla, že teď v žádném případě neusnu. Jakmile jsem se vrátila do pokoje, vytáhla jsem svůj zápisník a začala jsem si dělat seznam věcí, které budu potřebovat. Kudrnáč měl radost, že jsem vzhůru, a postavil se tak, abych ho mohla pohodlně hladit. Mamka zaklepala na dveře. Viděla, že svítím.

9 9/23 Juli, prosím tě jdi spát. Jestli budeš zítra celý den chodit jako mátoha, tak mi moc nepomůžeš. Pak jsem zaslechla, jak se tiše zavřely dveře na zahradu, a došlo mi, že mamka odešla na svoji kliniku. Nevrátila se až do té doby, kdy se mi konečně podařilo usnout.

10 Kapitola 2 Veterináři musejí pracovat rychle Myslím, že mě probudil ten pach kouře. Byl mnohem silnější než v noci. Pak jsem uslyšela pod oknem nějaké hlasy. Když jsem se podívala ven, spatřila jsem, že na ulici parkuje spousta cizích aut a lidé nosí do máminy kliniky zvířata zabalená do ručníků a v různých přepravkách. Tak už to začalo. Hodila jsem na sebe nějaké oblečení, obula si žabky a vyběhli jsme s Kudrnáčem na zahradu. Když jsem otevřela dveře mamčiny kliniky, pochopila jsem, o čem to v noci mluvila. Čekárna byla plná tiše hovořících lidí, kteří nahlíželi do klecí a krabic a odnášeli je do ordinace. Mamka tam měla na pomoc ještě nejméně jednoho dalšího veterináře a několik sester. Prodírala jsem se tím zmatkem a hledala jsem mamku. Nějaká sestra mi pověděla, že telefonuje s veterinární nemocnicí na univerzitě. Vypadalo to, že ta nejvážněji poraněná zvířata budou posílat právě k nim. Když mamka položila sluchátko, okamžitě ji obklopili lidé, kteří jí kladli spousty otázek ohledně všech možných zvířat. Snažila se každému co nejrychleji odpovědět, zatímco nějakému mláděti veverky chladila ledem popáleninu na noze a současně mu kontrolovala pulz. To veterináři dělají, aby se přesvědčili, jestli zvíře není v šoku.

11 11/23 Co mám udělat? zeptala jsem se mamky, když měla konečně chvilku čas. Máma si hřbetem ruky otřela tvář. Byla celá od popela. Na klinice bylo příšerné horko, přestože klimatizace jela na plný výkon. Dohlédni na to, aby každé zvíře dostalo do kotce čistý ručník a dost čerstvé vody. Všechna jsou hodně dehydrovaná. Pak můžeš zaběhnout domů, posbírat všechny sáčky s ledem, které tam máme, a uložit je do mrazáku na klinice. A popros tátu, aby z kůlny vytáhl další staré přepravky a vyčistil je. Poznamenala jsem si to do svého zápisníku, abych na nic nezapomněla.

12 12/23 Ručníky a vodu jsem vyřídila, jak nejrychleji to šlo. Řada kotců už byla obsazená. Zahlédla jsem tam vačice, veverky, ptáky a spoustu malých zafačovaných ranečků. Zvířata, která nebyla moc vážně poraněná nebo popálená, se přede mnou snažila schovat. Ostatním bylo tak zle, že jsem jim byla fuk. S tou zčernalou a sežehnutou srstí vypadali ti tvorečkové tak smutně. Zhluboka jsem se nadechla a měla

13 13/23 jsem co dělat, abych se nerozplakala. Věděla jsem ale, že to by mě mamka poslala pryč. Na druhé straně místnosti jsem zahlédla tátu. Držel v rukou chundelatou vačici se svěšeným ocasem. Zrovna ji prohlížel ten druhý veterinář. Táta zvířata nemá moc rád. Dokonce ani nechce vzít do ruky moje krásná morčátka. Byla jsem na něj moc pyšná. Protlačila jsem se mezi lidmi až k němu. Co se tak usmíváš? zeptal se mě. A ještě než se zeptáš ne, nenecháme si ji. Usmála jsme se ještě víc. Máma tě prosí, jestli bys mohl z kůlny vytáhnout ty ostatní přepravky pro zvířata a vyčistit je. Ale když mi je vyneseš ven, klidně je umyju sama. Vidím, že máš plné ruce práce! Táta přikývl a já jsem se rozběhla z kliniky. Z vedlejšího domu zrovna vycházela Zuzka. Honem, pojď se mnou, zavolala jsem na ni. Čeká nás spousta práce. To jsem Zuzce nemusela říkat dvakrát. Přiběhla ke mně a já jí přečetla naše úkoly. Já dojdu pro ten led, rozhodla jsem. Začneš zatím umývat ty přepravky, co táta vyndá z kůlny? Samozřejmě až potom, co se přestane mazlit se zvířátky! Zuzka se ušklíbla. To jako vážně? No vážně, zasmála jsem se. Není to skvělé? Když Zuzka odběhla, přišla za mnou nějaká paní. Držela v rukou zvíře zabalené v košili. Kudrnáč si myslel, že to je nějaký dáreček pro něj, a začal vrtět ocasem. Nevíš, jestli tam pro něj budou mít ještě místo? Rozbalila košili a ukázala mi to nejrozkošnější mládě medvídka koaly, jaké jsem kdy viděla. Očička mu od kouře tak slzela, že vypadal, jako by plakal. Vzala jsem ho do rukou. Já jsem Julie. Moje máma je veterinářka. Odnesu ho přímo k ní.

14 14/23 Díky, řekla ta paní. Jakmile jsem koalu vzala do rukou, Kudrnáč začal žárlivě kňučet. Ze všeho to pozdvižení byl úplně zmatený. Rozhodla jsem se, že ho radši zavřu doma. Když jsem se rozběhla ke klinice, cítila jsem i přes košili, jak se to mládě třese. Už je to v pořádku, šeptala jsem. Jsem skoro veterinářka. Postarám se o tebe. Uvnitř si ho ode mě vzala jedna sestra a zamířila s ním k místu, kde veterináři ošetřovali zvířatům rány. Ze všech kohoutků tekla voda, jak zvířatům opatrně omývali popáleniny a otírali jim z očí a čumáčků saze. Když jsem pelášila pro led, viděla jsem, že táta se Zuzkou tvrdě pracují na těch přepravkách. V kuchyni jsem potkala Maxe, mého pětiletého brášku. Seděl u stolu a před sebou měl asi deset dinosaurů a prázdný talíř.

15 15/23 Co tady děláš? zeptala jsem se ho. Čekám, až mi máma udělá palačinky, odpověděl. Vzala jsem velkou bednu a naplnila jsem ji ledovými kostkami a sáčky s ledem. Dneska mamka palačinky dělat nebude. Když se podíváš ven, pochopíš proč. Ale vždyť je sobota. V sobotu máme vždycky palačinky. Slíbil jsem je svým dinosaurům. No, tak dneska si budete muset jídlo ulovit sami, odsekla jsem. Max se slzami na krajíčku popadl největšího dinosaura a vyběhl ven. Zavřela jsem Kudrnáče uvnitř, pak jsem vzala led a šla s ním za bráškou. Max utíkal ke klinice. Maxi, zavolal táta, teď tam nechoď. Maminka má opravdu moc práce. Ale já chci palačinky! Teď už plakal. Se Zuzkou jsme jen zakoulely očima. Co kdybych ti místo toho udělal palačinky k obědu? navrhl táta. A uděláš dost i pro moje dinosaury? zakňoural Max. Udělám dinosauří hromadu palačinek. Co ty na to? Zaúpěla jsem a vydala se na kliniku.

16 Kapitola 3 Veterinářům je každá ruka dobrá Uvnitř už to vypadalo o dost klidněji. Mamka seděla a dávala něčemu droboučkému pít z lahvičky. Byla to malá vačice. Byla tak rozkošná. Kde jsou všichni? zeptala jsem se. Ty nejhorší případy jsme odeslali do univerzitní nemocnice a do záchranné stanice. Snaží se jich ošetřit co nejvíc. Rozhodli jsme se, že já se tady postarám o zbytek sirotků a o méně poraněná zvířata. Mamka vačici jemně utřela tlamičku od mléka. Ta sevřela dudlík svými maličkými pracičkami. Vypadaly trochu jako malé růžové ruce s dlouhými nehty. Nádhera. Co se stalo s tím mládětem koaly? zeptala jsem se ustaraně. Zatím se drží, ale má vážně popálené tlapky. Dala jsem mu něco proti šoku, tak doufám, že se trochu zklidní a usne. Zatím jsem ho nezkoušela nakrmit. Můžu taky někoho krmit? Máma uložila maličkou vačici do měkké kapsy a odnesla ji do vedlejší ordinace, kde už pro ni byl připravený kotec a elektrický ohřívač. V místnosti bylo teplo a šero, svítilo tam jen slabé světlo v rohu. Byla tam převážně noční zvířata, která nemají ráda ostré světlo. Také potřebují ticho. Takové věci musejí veterináři vědět, když se chtějí starat o divoká zvířata. Ordinace byla plná krabic a přepravek a ve všech kotcích ležely malé uzlíčky.

17 17/23 Myslím, že se všemi těmi mláďaty budeme potřebovat pomoct. Lidé ze záchranné stanice si jich hodně vzali k sobě, ale pořád jich tady máme hrozně moc, povzdechla si máma. Můžu je všechny nakrmit, zašeptala jsem. Pomůžu ti. Zajdu Juli, zpomal, zarazila mě mamka. S mláďaty je víc práce, než si myslíš. Budu ti muset ukázat, jak je opatrně nakrmit, jinak všechna pojdou. Může nám pomáhat i Zuzka? A Míša? Naučíš nás to všechny? No, vlastně Mamka se nad mojí nabídkou zamyslela. Vlastně je to moc dobrý nápad. Nikdy bych je nezvládla nakrmit všechny sama. Můžeme se do toho pustit společně. Právě když jsme vyšly z ordinace, otevřely se dveře kliniky a táta se Zuzkou přinesli umyté a vysušené přepravky.

18 18/23 Zuzi, víš co? zašeptala jsem. Mamka nás naučí, jak krmit osiřelá mláďata z lahvičky. Potřebuje naši pomoc! Zuzka vykulila oči a zakryla si pusu rukama. Byla stejně nadšená jako já. Půjdeme teď zatelefonovat Míše, aby ji sem její maminka přivezla. Tati, ty zůstaň tady a utěš nějaká další zvířata. Musíš trénovat, řekla jsem. Mamka se poprvé za celý den usmála. Míšina maminka slíbila, že Míšu hned přiveze, a dokonce se nabídla, že tady zůstane a taky nám pomůže. I Zuzčina maminka nám přišla nabídnout pomoc. Zvládla bys ušít spoustu kapes, Heleno? zeptala se jí mamka. Mám nějaká stará prostěradla a povlaky na polštáře, které bys mohla rozstříhat. Chvilku se spolu bavily o různých tvarech a velikostech, jaké budeme potřebovat, a pak se Zuzčina maminka šla hned pustit do práce. Teď, otočila se mamka k nám, musíme ze všeho nejdřív zjistit, co za zvířátka tady vlastně máme, a roztřídit je do skupin. Budeme je muset zvážit, změřit, ošetřit jim zranění a postarat se, aby nebyla dehydrovaná Počkej, mami. Začala jsem si do zápisníku připravovat tabulku. Když jsem skončila, ukázala jsem ji mámě. Moc se jí líbila. Veterináři musejí mít v práci pořádek. Máma chodila od jednoho kotce k druhému, prohlížela všechna zvířata a hlásila nám výsledky. Zkontrolovala jim tep, dýchání, barvu dásní a celá je prohlédla, jestli nemají nějaká zranění nebo popáleniny. Přitom jsme zvířata třídili do skupin. Zuzka zapisovala do tabulky a já jsem roznášela prohlédnutá mláďata na správné místo. Rozhodly jsme se, že všechna ta opravdu slabá a dehydrovaná dáme do kotců u stěn a ostatní půjdou do přepravek v rozích ordinace.

19 19/23 Trvalo nám skoro dvě hodiny, než jsme všechna zvířata obešly a zaznamenaly údaje do mojí tabulky. Když jsme skončily, měly jsme: 15 zvířat, která budou potřebovat tu největší péči a krmení i během noci, 9 zvířat, která pořád potřebují krmit z lahvičky, ale začínají už i s pevnou stravou, takže je nemusíme krmit v noci, 3 zvířata (jednu ještěrku a dva ptáky), které budeme moci vypustit zpátky do přírody hned, jak se zotaví ze svých zranění.

20 20/23

21 Kapitola 4 Veterináři si musejí umět práci rozvrhnout Tohle bude hodně náročné, prohlásila mamka, když si sedla ke stolu a pročetla si ten seznam. Vtom se otevřely dveře a dovnitř vešli paní Nováková, Míša a Max. Max držel v ruce dinosaura a ukusoval palačinku. Dinosaurovi od tlamy visely kousky palačinky. Paní Nováková šla přímo k mamce a objala ji. Slyšela jsem, že máš náročný den. Horší snad nepamatuju. Mamka vypadala, že se rozpláče. Tolik jich bylo tak těžce poraněných, Marto. Jak můžeme pomoct? zeptala se Míšina maminka. Nejlepší asi bude, když vám teď všem ukážu, jak na krmení a vyměšování, a pak si je nějak rozdělíme. Vyměšování? rozřehtal se Max. To jim jako budete nosit nočník? Neměl bys jít nakrmit všechny svoje dinosaury? vyštěkla jsem. Možná bych tady měla něco, s čím bys mi mohl pomoci, Maxi, řekla mamka. Pojď se podívat.

22 22/23 Dovedla ho k ještěrce, která ležela v krabici pod nahřívací lampou. Max málem upustil palačinku a podíval se na mámu. Páni. Můžu si ji nechat? Ne, nechat si ji nemůžeš. Žádné z těch zvířat si nemůžeme nechat, protože to nejsou domácí mazlíčci, patří do přírody. Z nějakého důvodu se při tom podívala na mě. Ale musíme se o ni na pár týdnů postarat, než se jí zahojí popáleniny. Napadlo mě, že bys mi mohl pomoci a dohlížet na ni ve svém pokoji. Táta by ti mohl z kůlny vytáhnout to staré akvárium

23 @Created by PDF to epub

Julinka a její zvířátka Chůvy v akci

Julinka a její zvířátka Chůvy v akci Julinka a její zvířátka Chůvy v akci také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Rebecca Johnson Julinka a její zvířátka Chůvy v akci e-kniha Copyright Fragment, 2015 Všechna práva vyhrazena.

Více

Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec

Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Rebecca Johnson Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec e-kniha Copyright

Více

Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci

Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Rebecca Johnson Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci e-kniha Copyright Fragment,

Více

Julinka a její zvířátka Nezbedný poník

Julinka a její zvířátka Nezbedný poník Julinka a její zvířátka Nezbedný poník také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Rebecca Johnson Julinka a její zvířátka Nezbedný poník e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena.

Více

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka Emilovy skopičiny 1. kapitola Emilovy narozeniny Byl jednou jeden kluk, jmenoval se Emil a jeho rodina byla táta, máma, jeho malá sestra Ida a čeledín Alfred. Emilovi bylo 5 let, zítra měl mít narozeniny.

Více

Julinka a její zvířátka Přísně tajný plán

Julinka a její zvířátka Přísně tajný plán Julinka a její zvířátka Přísně tajný plán také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Rebecca Johnson Julinka a její zvířátka Přísně tajný plán e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec

Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Rebecca Johnson Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec e-kniha Copyright

Více

S dráčkem do pravěku

S dráčkem do pravěku S dráčkem do pravěku také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Napsal Michal Vaněček Ilustroval Ondřej Zahradníček S dráčkem do pravěku e-kniha Copyright Fragment, 2015 Všechna práva vyhrazena.

Více

m.cajthaml Na odstřel

m.cajthaml Na odstřel m.cajthaml Na odstřel Ach Bože! zakřičel směrem všude tam, kde nic nebylo. William Eastlake I. Já ho vůbec neznal. Teda předtím jsem ho vůbec neznal. I když bydlíte v jednom městě, tak nemůžete znát všechny

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Pravidla přátelství. Na motivy úspěšného seriálu od Disney Channel

Pravidla přátelství. Na motivy úspěšného seriálu od Disney Channel Pravidla přátelství Na motivy úspěšného seriálu od Disney Channel Original title: Código amistad Copyright 2015 Disney Enterprises, Inc. Vydalo nakladatelství EGMONT ČR, s.r.o., Žirovnická 3124, 106 00

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko

Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko e- kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena.

Více

Jak se v parku narodil dráček

Jak se v parku narodil dráček Jak se v parku narodil dráček Klárka a Matýsek jsou dobří kamarádi. Nejradši chodí ven do parku. Hrají si s dalšími kamarády na schovku SCHOVKA POD DEKOU, na honěnou HONIČKA SE ZÁCHRANOU nebo si jen tak

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

PEČUJETE? POJĎTE NA KÁVU.

PEČUJETE? POJĎTE NA KÁVU. Mobilní hospic Ondrášek Lidem, kteří se rozhodli postarat se o svého blízkého, nevyléčitelně nemocného, doma. PEČUJETE? POJĎTE NA KÁVU. Ahoj Lenko, slyšela jsem, že máte v domácím opatrování vážně nemocnou

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu.

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu. Kapitola 2. ARIA Venku bylo zataženo. Žádná modrá obloha, ani slunce, ani stín. Proto bylo tak zvláštní, když se uprostřed parkoviště před nemocnicí jeden stín objevil. Nejdřív to byla jen taková skvrna,

Více

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude.

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude. 1. OSLAVA Byla jsem na devadesát devět procent přesvědčená, že je to jenom sen. Důvodů, proč jsem si byla tak jistá, bylo víc. Zaprvé jsem stála v zářivém kuželu slunečního světla v takovém tom oslepujícím

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

Už kráčí anděl kolem domečku, v každé ruce zlatou svíčičku, také však nese velkou knihu, a teď už spíme v Ježíšově jménu.

Už kráčí anděl kolem domečku, v každé ruce zlatou svíčičku, také však nese velkou knihu, a teď už spíme v Ježíšově jménu. Kajsa Nebojsa Přála bych vám vidět domek, v kterém bydlela Kaj sa Ne bojsa. Byl tak maličký a tak milý, že by člověk skoro uvěřil, že je to domeček z pohádky, kde žijí trpaslíci a skřítkové. Stál v úzké

Více

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej..." Já:,,A jak ale mohl vzít roha?"

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej... Já:,,A jak ale mohl vzít roha? 2. Kapitola - Útěk,,Pink..probuď se!!" Já:,,Ehh...coo?? Nazdar Kurte.." Kurt:,,Pink, máme problém..pamatuješ na toho včerejšího návštěvníka?" Já:,,Na toho se nedá zapomenout...*zíív*" Kurt:,,Výborně..je

Více

www.robotikmechacek.cz

www.robotikmechacek.cz ISBN 978-80-260-3610-4 (epub) ISBN 978-80-260-3611-1 (PDF) ISBN 978-80-260-3612-8 (MobiPocket) www.robotikmechacek.cz Na webu můžete výhodně koupit také elektronickou či tištěnou verzi prvního dílu knihy

Více

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM ČTVRTÁ ITERACE Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM HLAVNÍ CESTA Do střechy elektromobilu bubnoval déšť. Tim cítil, jak ho brýle pro noční vidění nepříjemně tlačí do čela.

Více

GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE

GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE 1 Tereza Čierníková GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE 2 PROLOG Henry Vans znovu objíždí svět! Cestopisec Henry Vans, který po svých deseti letech cestování nasbíral tisíce a tisíce informací o zemích z celého

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

něco přišlo. Začali tedy spolu hovořit o všem možném, co je napadlo, nikoliv ale o moři, o ostrově a o muminím

něco přišlo. Začali tedy spolu hovořit o všem možném, co je napadlo, nikoliv ale o moři, o ostrově a o muminím Tak se mi zdá, řekla, tak se mi zdá, že nadešel čas, abychom podnikli nějaký opravdu pěkný výlet. S jídelním košem. A šla rovnou zpátky k majáku, aby se dala do balení. Když maminka sbalila všechno potřebné

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

No dobře, je pravda, že není ani nudný. V tu chvíli přišla do třídy Margaretina učitelka, aby si promluvila s naším učitelem, což bylo dobré, protože

No dobře, je pravda, že není ani nudný. V tu chvíli přišla do třídy Margaretina učitelka, aby si promluvila s naším učitelem, což bylo dobré, protože 1. KAPITOLA Všimla jsem si, že učitelům se často pletou slova zajímavý a nudný. Ale když náš učitel řekl Třído, teď vám povím o jednom zajímavém projektu, stejně jsem ho začala poslouchat. Naše škola se

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Když bylo Ondřejovi pět a mamka se ho zeptala, co by si přál k narozeninám, okamžitě vyhrkl: Mami, kup mi psa! Ale Ondro, moc dobře víš, že pejsek potřebuje péči,

Více

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat,

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, opustit všechny své kamarády a začít chodit do nové školy.

Více

Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety?

Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? e-kniha Copyright Fragment, 2014

Více

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna práva

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

Tohle byla jedna z mnoha etap jejího života, která měla brzy skončit. Alespoň tak jsem to vnímala a bála se toho, že to skončí příliš brzy.

Tohle byla jedna z mnoha etap jejího života, která měla brzy skončit. Alespoň tak jsem to vnímala a bála se toho, že to skončí příliš brzy. Tohle byla jedna z mnoha etap jejího života, která měla brzy skončit. Alespoň tak jsem to vnímala a bála se toho, že to skončí příliš brzy. Nedokázala jsem si představit život bez ní a to i přesto, že

Více

Potrestat nebo nepotrestat

Potrestat nebo nepotrestat 3 Potrestat nebo nepotrestat Náš třetí seminář ještě nezačal. Lidé byli pořád seskupeni do malých hloučků a hluboce zabraní do konverzace. Zaslechla jsem útržky vět. Za to, co řekla, má měsíc domácího

Více

rukavicemi na Maxe, Frankieho domácího mazlíčka. Ten spal, stočený na konci pohovky. Stejně si myslím, že psi by měli spát v pelechu.

rukavicemi na Maxe, Frankieho domácího mazlíčka. Ten spal, stočený na konci pohovky. Stejně si myslím, že psi by měli spát v pelechu. KAPITOLA 1 Můžeš si kousek poposednout? zeptala se Louisa, když přišla do obýváku. V ruce držela misku brambůrek. Frankie, který seděl na pohovce, se kousek posunul a při skl se na Charlieho. Dál už nemůžu,

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

Malované čtení z pohádky do pohádky

Malované čtení z pohádky do pohádky Malované čtení z pohádky do pohádky také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Marie Tetourová, Antonín Šplíchal Malované čtení z pohádky do pohádky e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna

Více

14 16 KH-57-03-297 -CS-C

14 16 KH-57-03-297 -CS-C 14 16 KH-57-03-297-CS-C Vy krásné vlaštovky! Evropská komise Tuto publikaci zpracovalo Generální ředitelství pro životní prostředí. Vychází ve všech úředních jazycích Evropské unie. Publikace je také k

Více

VÝPRAVA DO NEZNÁMA Dnešní den je pro myší kluky Otíka a Tomíka opravdu výjimečný. Čeká je výprava do neznáma a půjdou úplně, ale úplně sami. Buďte opatrní, nabádal je táta, když se rozcházeli v předsíni

Více

Otrokyně od Nilu. Tati! Kroutila jsem se ve snaze vymanit se z železného bojovníkova sevření.

Otrokyně od Nilu. Tati! Kroutila jsem se ve snaze vymanit se z železného bojovníkova sevření. Tati! Kroutila jsem se ve snaze vymanit se z železného bojovníkova sevření. Tati! Ucítila jsem, jak mě něco udeřilo do zátylku, a svět kolem mě zčernal. D o tváře mi šplíchala studená voda. Když jsem otevřela

Více

JEŽÍŠ JE PRAVÝ BŮH Ježíš nám svými zázraky dal poznat, že je Pán všech věcí. Mohl dělat zázraky, protože byl Bůh. Katechismus o tom říká: Ježíš vrátil v pouhém okamžiku slepým zrak, hluchým sluch, němým

Více

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší!

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Jasně, že jsem nejlepší! e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

ČTVRTLETNÍK ZÁKLADNÍ ŠKOLY STRÁŽ NAD NISOU Č. 10 ÚNOR DUBEN 2015

ČTVRTLETNÍK ZÁKLADNÍ ŠKOLY STRÁŽ NAD NISOU Č. 10 ÚNOR DUBEN 2015 ČTVRTLETNÍK ZÁKLADNÍ ŠKOLY STRÁŽ NAD NISOU Č. 10 ÚNOR DUBEN 2015 Obsah: Co by bylo, kdybych mohl(a) jíst, co bych chtěl(a). 2-11 Co by bylo, kdybych se ocitl(a) v minulosti 12-22 Co by bylo, kdybych se

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

že sem na jih zabloudil letos nějaký orel, aby unikl chladnějším

že sem na jih zabloudil letos nějaký orel, aby unikl chladnějším Kapitola 3 Na farmě vzdálené třicet kilometrů severně od údolí Pastvin draků se Larisa postavila a setřela si pot z čela. Naklonila košík, který držela v ruce, a podívala se na červeňoučké jahody, jež

Více

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal.

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal. Pod Kingstonem Mobil hlasitě zapípal. Jsou lidé, které zapípání mobilu dokáže vážně vyvést z míry. Mohou pak začít splašeně pobíhat, křičet, ohrožovat všechno a všechny ve svém dosahu. Jiní zase začnou

Více

Ano, které otevírá dveře

Ano, které otevírá dveře ČTVRTÝ PRINCIP Ano, které otevírá dveře Kdykoli objevím lidskou činnost, která funguje v praxi, okamžitě běžím k počítači, abych zjistil, jestli bude fungovat i teoreticky. typický ekonom Já jsem si řekla

Více

M. M. Cabicar PSTRUŽÍ SMRŤ

M. M. Cabicar PSTRUŽÍ SMRŤ 1 M. M. Cabicar PSTRUŽÍ SMRŤ 2 Copyright: Autor: M. M. Cabicar Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2014 ISBN: 978-80-7512-100-4 (epub) 978-80-7512-101-1 (mobipocket) 978-80-7512-102-8 (pdf) 3 Seděli

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Když bude delší než mají ostatní tak se bude mít snahu převrátit ale nakonec i tento problém se jim podařilo vyřešit. Jak? No musí být o dost širší

Když bude delší než mají ostatní tak se bude mít snahu převrátit ale nakonec i tento problém se jim podařilo vyřešit. Jak? No musí být o dost širší Super Rudolf. V jedné staré továrně,kde vyrábějí všelijaká speciální vozidla jako jsou náklaďáky,cisterny,kombajny a různé jiné velké stroje dostaly jednu nečekanou zvláštní objednávku.tato objednávka

Více

SEDM ZLATÝCH OBLÁČKŮ

SEDM ZLATÝCH OBLÁČKŮ SEDM ZLATÝCH OBLÁČKŮ VOJTĚCH FILIP VĚNOVÁNO BOHU 3 4 Copyright Autor: Vojtěch Filip Fotografie na obálce s laskavým svolením Petra Pospíšila, Hoher Bogen 2009 Vydal: Martin Koláček E-knihy jedou 2014 ISBN:

Více

Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA BÁRA. čte pro ňáč. prv ky VHODNÉ TAKÉ PRO GENETICKOU METODU ČTENÍ

Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA BÁRA. čte pro ňáč. prv ky VHODNÉ TAKÉ PRO GENETICKOU METODU ČTENÍ Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA BÁRA prv ky ní čte pro ňáč VHODNÉ TAKÉ PRO GENETICKOU METODU ČTENÍ prv čte pro ky ní ňáč Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA

Více

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

NICK A TESLA A ARMÁDA BĚSNÍCÍCH ROBOTŮ

NICK A TESLA A ARMÁDA BĚSNÍCÍCH ROBOTŮ NICK A TESLA A ARMÁDA BĚSNÍCÍCH ROBOTŮ 34 Tesla strýčka přemluvila, aby se cestou domů stavili pro koblihy. Strýček Newt byl ale celou dobu nesoustředěný a zaražený, i když ukusoval svoji koblihu s krémovou

Více

První kapitola Katja vstoupila do Anniny secesní vily. Nestávalo se často, aby ji Anna nechala stát na chodbě, nic neřekla a odběhla. Katja ji hledala. Pomalu otevírala dveře a procházela místnostmi. Když

Více

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé -

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé - Pohádkové povídání - pro děti i dospělé - Knížka Pohádkové povídání vznikla v roce 2009 v rámci výzkumné práce: Problematika znakového jazyka a možnost jeho využití v pohádkách pro sluchově postižené děti

Více

Následovala malá chvíle ticha. Pak ze mě vypadlo: Sáro? Kdy má vlastně Libor přijít? Za 10 minut, řekla Sára. Čekání na Libora jsme si krátily tím, že jsme probíraly takové typické holčičí věci. Najednou

Více

Alexandra Vokurková, 2018 Stanislav Juhaňák TRITON, 2018 Illustrations Alena Schulz, 2018

Alexandra Vokurková, 2018 Stanislav Juhaňák TRITON, 2018 Illustrations Alena Schulz, 2018 Alexandra Vokurková, 2018 Stanislav Juhaňák TRITON, 2018 Illustrations Alena Schulz, 2018 Pro radost dětem vydal Stanislav Juhaňák TRITON, Vykáňská 5, 100 00 Praha 10 v Praze roku 2018 jako svou 2277.

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

MATĚJ A STEGOSAURUS. prro prv. v ňáč ky. Z. Pospíšilová / I. Autratová

MATĚJ A STEGOSAURUS. prro prv. v ňáč ky. Z. Pospíšilová / I. Autratová Také miluješ dinosaury jako Matěj z téhle knížky? Pak je tento neuvěřitelný příběh právě pro tebe! S Matějem a jeho dinosauřím kamarádem tě čtení bude bavit jako procházka po dinoparku. Některé knihy mají

Více

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla podle Roalda Dahla B yl jednou jeden starý pán, kterému bylo 87 let a jmenoval se Labon. Celý svůj život to byl klidný a mírumilovný člověk. Byl velmi chudý, ale velmi šťastný. Když Labon zjistil, že má

Více

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným.

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným. Kapitola první Už jste si někdy všimli, jak si všímáte věcí ko - lem sebe? Někdy si všímám toho, jak si všímám, tak moc, že mě to všímání si všímání dočista pohltí. Ráda si všímám všeho možného. Třeba

Více

Večer Pufík obcházel záhony modrých růží na zahradě a čekal na Pepíka. Jenže ten měl zpoždění, a tak si Pufík řekl, že mezitím něco napíše do své

Večer Pufík obcházel záhony modrých růží na zahradě a čekal na Pepíka. Jenže ten měl zpoždění, a tak si Pufík řekl, že mezitím něco napíše do své Večer Pufík obcházel záhony modrých růží na zahradě a čekal na Pepíka. Jenže ten měl zpoždění, a tak si Pufík řekl, že mezitím něco napíše do své velké bílé knihy. Napsal několik stránek, ale Pepík pořád

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

Mám ji pozvat? Ta Katčina oslava byla jednou z nejhezčích, na kterých jsem kdy byl. Zábava tam jela plným proudem. Dokonce jsem už pocítil, že mě lidi konečně přijali a už jsem nebyl ten novej. Po tanci

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Poprvé publikováno jako Karlinchen od Annegert Fuchshuber (Annette Betz Verlag, Wien/München, 1995). Copyright 1995

Více

Od chvíle, kdy se na ně podívala naposledy, neuplynuly ještě ani dvě minuty. Měla pocit, jako by se ocitla v nějaké časové pasti.

Od chvíle, kdy se na ně podívala naposledy, neuplynuly ještě ani dvě minuty. Měla pocit, jako by se ocitla v nějaké časové pasti. Kapitola 1 Už to máš? zeptala se Olivia Abbottová mámy. Olivii se konečně podařilo přimět tátu, aby si dal pauzu od svého pravidelného úterního maratonu tai-či tím, že mu zatřepala pompony přímo před obličejem,

Více

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09 Žába Nenávidím žáby. Všechna zvířata mám rád, vím, že co do vznešenosti jsou si všechny výtvory přírody rovné, jen k žábám prostě cítím nepřekonatelný odpor. Povím vám proč, a to i přesto, že mi stačí

Více

Bože můj! Proč jsi mne opustil?

Bože můj! Proč jsi mne opustil? Nádherná Vůně Bože můj! Proč jsi mne opustil? zvolal Ježíš, když visel přibitý hřeby na dřevěném kříži a po těle mu stékala krev. Potom vydechl naposledy. To ne, ty jsi byl moje jediná naděje! Chtělo se

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

Už je to tady zas, že? podivil se Charlie. Kam jsme se dostali tentokrát? Do Zakázaného města! prohlásila Louisa a rozhlížela se kolem.

Už je to tady zas, že? podivil se Charlie. Kam jsme se dostali tentokrát? Do Zakázaného města! prohlásila Louisa a rozhlížela se kolem. KAPITOLA 2 Frankie pocí l na tvářích lehký závan větru. Zamrkal, a když se mu před očima vyjasnilo, uviděl, jak stojí před velkou klenutou bránou. Byla natřená několika barvami červenou, oranžovou a zelenou.

Více

košili a koženou vestu s přiléhavými, obtaženými kalhotami a měkkými botami, které vypadaly jako trepky. Frankie měl červenou tuniku, kterou volně

košili a koženou vestu s přiléhavými, obtaženými kalhotami a měkkými botami, které vypadaly jako trepky. Frankie měl červenou tuniku, kterou volně KAPITOLA 2 Najednou Frankie ucí l pod nohama pevnou zem a vlasy mu cuchal lehký vánek. Otevřel oči a to, co uviděl, mu vyrazilo dech. Frankie stál spolu s ostatními na poli pokrytém nízkou trávou. Charlie

Více

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 26/2015 Adaptační pobyt 6.B Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 Když jsme přijeli bylo deseti hodin. 6.A řída před námi ještě hodnotila Adaptační pobyt, tak jsme zůstali venku na hřišti a dělali různé

Více

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena v papírové,

Více

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna práva

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

Kde mohou pracovat lidé s postižením?

Kde mohou pracovat lidé s postižením? Kde mohou pracovat lidé s postižením? 30 Chráněné dílny Lidé s postižením pracují v chráněných dílnách. Většina lidí, kteří pracují v chráněných dílnách jsou lidé s postižením. V chráněné dílně ale také

Více

Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát. Nemám tím na mysli běžnou nespavost. O nespavosti já totiž něco málo vím. Na vysoké škole mě už jednou podobná

Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát. Nemám tím na mysli běžnou nespavost. O nespavosti já totiž něco málo vím. Na vysoké škole mě už jednou podobná Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát. Nemám tím na mysli běžnou nespavost. O nespavosti já totiž něco málo vím. Na vysoké škole mě už jednou podobná záležitost postihla. Říkám podobná záležitost, poněvadž

Více

Dívka z pomeranče Alena Vorlíčková Jitka Zajíčková

Dívka z pomeranče Alena Vorlíčková Jitka Zajíčková Dívka z pomeranče Alena Vorlíčková Jitka Zajíčková Pohádky pro společné čtení Projekt Městské knihovny Svitavy Lektoruje PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D. DYS-centrum Praha Dívka z pomeranče Alena Vorlíčková,

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je?

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je? PES V NEBI Muž putoval se svým psem. Věděl, že už je mrtvý a směřuje k nebi. V tom okamžiku se před ním zjevila nádherná zlacená brána a u ní stál a usmíval se fousatý stařík v bílé kápi. Dobrý den, povídá

Více

A to tu budu sám? vyhrkl nešťastně Milda. Ale Mildíku, řekl tatínek, jednou bez nás snad vydržíš. A máš tam přece Žaka. Počkej, já ti dám ještě

A to tu budu sám? vyhrkl nešťastně Milda. Ale Mildíku, řekl tatínek, jednou bez nás snad vydržíš. A máš tam přece Žaka. Počkej, já ti dám ještě 1. Byl docela obyčejný večer, a přece něčím zvláštní. Milda se ve svém pokojíčku totiž učil hrát s jojem. Stoupl si na židli, navlíkl si poutko na ukazováček a spustil oranžový kotouček po provázku dolů.

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací oblast Název DUMu e:mail: škola@vraclav.cz

Více