MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY"

Transkript

1 MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Bohdalov Kostel sv. Vavřince v Bohdalově Brtnice Zřícenina hradu Rokštejn Kostel v Bohdalově byl založen asi ve 2. polovině 13. století, patrně pány z Lichtenberka. V letech 1736 až 1759 byl zcela přestavěn v barokním slohu nákladem tehdejších farářů Václava a Jindřicha Noska a dalších dobrodinců. Ze starého kostela zůstal jen gotický presbytář na místě dnešní sakristie. Cílem vycházek z Brtnice bývá zřícenina hradu v říčním údolí. Hrad pochází ze 13. stol. a po komplikovaném vývoji byl jako opěrný bod husitské šlechty vypálen a pobořen. Ve 14. stol. byl střediskem markraběcího panství a správy regionu. Rokštejn patří mezi důležité památky středověké architektury. Chotěboř Doubravník Havlíčkův Brod, Rubešovo nám. Havlíčkův Brod, Havlíčkovo nám. 18 Kaple sv. Anny Kostel Nalezení sv. Kříže v Doubravníku Děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě a a a Kaple postavená v roce 1902 na místě původní kapličky. V současné době podána žádost o prohlášení kulturní památkou. Kaple se nachází na okraji města při turistické stezce do údolí řeky Doubravy. Leží na vyvýšeném místě a nabízí návštěvníkům nádherný pohled na celý masiv Želzných hor. Pozdně gotické halové trojlodí s renesančními prvky bylo vystavěno v letech z šedého nedvědického mramoru. Pohřebiště rodu Pernštejnů (renesanční náhrobníky). Roku 1867 přistavěna novogotická hrobka rodu Mitrovských z Nemyšle. Ranně gotická stavba, přestavěna kolem roku Součástí je čtyřboká věž se zvonem Vilémem z roku 1335, který je zároveň nejstarším funkčním zvonem v Čechách. Měšťanský dům, dříve Chmelvodovský a později Stará lékárna, pochází z první poloviny 15. století. Při rekonstrukci byby objeveny četné gotické a renesanční prvky.

2 Havlíčkův Brod Kostel Sv. Kateřiny Havlíčkův Brod, Štáflova 3 Kostel Sv. Rodiny Kostel svaté Kateřiny se poprvé připomíná v roce Usuzuje se, že vznikl ve 13. století jako kostel hornický. Původně gotická stavba, mnohokrát přestavovaná stojí u mostu přes řeku Sázavu. Po přestavbě z 80. let v 19. století získal novorománskou tvář. Interiér kostela je barokní Klášterní kostel byl budován v letech Roku 1725 byl při severní straně přistavěn Boží hrob. Havlíčkův Brod, Ledečská Kostel Sv. Vojtěcha Kostel Sv. Vojtěcha existoval možná již před rokem 1250 jako součást osady Brod. Představuje renesanční stavbu pozdně gotických tvarů s renesančními prvky. Nástěnné frezky pocházejí ze 2. pol. 16. století Havlíčkův Brod, Havlíčkovo nám. 19 Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod - dům zvaný Havlíčkův Dům původně zvaný Rolandovský, vyniká nárožním arkýřem s věžičkou. Nyní sídlo Muzea Vyspčiny Havlíčkův Brod a Památník Karla Havlíčka Borovského Havlíčkův Brod, Rubešovo nám. Vyhlídková věž kostela Nanebevzetí Panny Marie Mohutná čtyřboká čtyřpatrová věž s nejstarším funkčním zvonem v Čechách Vilémem, ulitým provděpodobně okolo roku Zajímavostí jsou i hodiny s čtyřiadvacetihodinovým ciferníkem. Havlíčkův Brod, park Budoucnost Štáflova Bašta Havlíčkův Brod, B. Kobzinové Štáflova chalupa Nárožní věž středověkých městských hradeb, do které byl v roce 1957 umístěn památník malíře Otakara Štáfla. Pozdně středověký dům, jeho nejstarší část pochází ze 16. století. Humpolec, Horní náměstí Vyhlídková věž kostela sv. Mikuláše Věž kostela je nově zrekonstruované a zpřístupněná veřejnosti od července Po 111 schodech vystoupíte do výšky bezmála 25 m a zhlédnete dvě výstavy v mezipatrech věže, věžní zvony a hodinový stroj. Humpolec Židovský hřbitov Humpolec Hrad Orlík

3 Jaroměřice nad Rokytnou, Náměstí Míru 1 Státní zámek Jaroměřice nad Rokytnou Původní středověká tvrz byla koncem 16. století přestavěna na renesanční zámek. Za Questenberků, kteří zámek vlastnili v letech , byl přebudován do barokní podoby, která se zachovala dodnes. Současně s radikální přestavbou zámecké budovy došlo k vybudování zámecké zahrady. Jemnice, nám. Svobody Kostel sv. Stanislava a Kostel sv. Stanislava-dominanta města-byl založen v pol. 14. stol. Renesanční přestavba proběhla v 16.stol. S hlavní lodí kostela je spojena kaple sv. Josefa. V zadní části kostela najdeme portrétní náhrobky bývalého majitele panství Jindřicha Meziříčského z Lomnice a jeho ženy Anny Litwiczové. Jemnice, Na Pořadí Kostel sv. Jakuba a Dominantu Podolí vytváří kostel sv. Jakuba spolu s kamennou románskou věží, která je nejstarší památkou v kraji. Kolem kostela se rozprostírá hřbitov. Vzácným kamenickým dílem je gotické pastoforium z r Hlavní oltář je z r , obraz na něj namaloval Matyáš Šťastný z Brna. Jemnice, Lipová Kostel sv. Víta a Kostel sv. Víta patřil k františkánskému klášteru. Jeho založení bývá spojováno s působením kazatele mnicha Jana Kapistrána. Byl založen v polovině XV. století bratřími Albrechtem, Hynkem a Štěpánem z Lichtenburka. V roce 1774 zde mistr Josef Winterhalder ml. namaloval fresku Nanebevzetí sv. Víta. Jihlava, Věžní 1 Brána Matky Boží a Vysoká 24m, vznik v pol.13.stol. Součástí byl padací most, bašty a mohutný barbakán. Při opravě v r byla opatřena hodinami. Zůstala zachována jako jediná z 5 bran. Jihlava, Husova 12 Dům Husova Středověký dům. Z gotiky pocházejí sklepy a valená klenba v přízemí. Na konci 16.stol. zásadně přestavěn renesančně - po schodišti se vstupuje do krytého jihlavského dvora se síťovou hřebínkovou klenbou. V 90.letech 18.stol. dostává dům 2.poschodí s atikou, raně klasicistní fasáda.

4 Dominikánský klášter - Hotel Gustav Jihlava, Křížová 4 Mahler Jihlava, Masarykovo náměstí 1 Historická radnice Komplex dominikánského kláštera ze 16. století. Celá tříposchoďová budova je výsledkem přestavby v 17. a 18. století. Po zrušení dominikánského řádu byl objekt využíván pro vojenské účely a částečně devastován. Nyní slouží jako hotel a galerie. Radnice vznikla spojením 3 domů. Během 16. století byl připojen sousední dům, v 1. poschodí vznikla reprezentativní gotická síň s ojedinělou klenbou z pálených tvárnic, zdobenou poučnými nápisy v řečtině, latině, němčině i češtině. Stavební vývoj dokončen v průběhu 18.století. Jihlava, Hluboká 1 Jihlavské historické podzemí Jihlava, Smetanovy sady Jihlava, Masarykovo nám. 1 Kostel sv. Ducha Kostel sv. Ignáce z Loyoly a a Jihlava, Jánský kopeček Kostel sv. Jana Křtitele Historicky významná stavební památka města v celkové délce 25 km, zaujímá plochu m2. Chodby jsou raženy ve skále v několika podlažích.i.podlaží raženo ve 14. stol., II. a III. v stol. Sloužily pro uskladnění zboží kupců a řemeslníků.specialitou je "svítící chodba".zpřístupněny 2 okruhy. Postaven v r.1572 v renesační podobě jako hřbitovní kostelík. Po zničení Švédy postaven v barokním slohu,poté řada přestaveb. Jednoduchá stavba obdélníkového půdorysu s trojbokým závěrem, vnějšími opěráky a věžičkou. Hlavní průčelí má sloupový portál a trojpatrový štít s volutovými křídly. Jednolodní kostel se 3 páry bočních kaplí je raně barokní stavbou. Postaven italským stavitelem Jacopo Braschou. Pýchou jsou 2 gotické plastiky - Pieta z konce 14.stol. a socha Ukřižovaného z pol.14.století. Barokní vyřezávaná kazatelna je dílem Tobiáše Süssmayera z r Postaven krátce před r V II.polovině 13.století získal raně gotickou podobu, v 15.stol. vybudováno kněžiště se síťovou klenbou, od 17.stol. v renesančním duchu. Dnešní podoba barokní z konce 18.stol. U západního východu obraz spícího horníka, připomínající slávu jihlavského dolování stříbra.

5 Jihlava, ul. Matky Boží Jihlava, Masarykovo náměstí 57,58 Minoritský kostel Nanebevzetí Panny Marie Muzeum Vysočiny - Renesanční cechovní a měšťanský dům a a Jihlava, Hluboká 1 Městská knihovna Jihlava Trojlodní bazilika s krátkou příčnou lodí a dlouhým kněžištěm postavena krátce po r Technickou zvláštností je věž z pol. 14.stol., nemá základy a stojí nad křížením lodí. Uvnitř zachovány zbytky raně a pozdně gotické výzdoby. Kostel orientován nezvykle k jihu, k Assisi-rodišti sv.františka. Založeno 1892, 2.největším muzeem na Moravě. Dům pravý se stal nejhonosnějším patricijským domem - dvoupatrová vnitřní síň a arkádovou lodžií a toskánskými sloupy. Dům levý tzv.meisterhaus, nejstarší dům renesančního typu jihlavského krytého dvora. Budova byla původně jezuitským gymnáziem otevřené v r V pol. 19.stol. výrazná přestavba, ve 3.poschodí ponechán "divadelní sál" a zde uvedena v r opera v Jihlavě. V r.1890 odkoupilo město pro ubytování vojska. Od r.1961 po 40 let sídlil archiv. Od r zde sídlí městská knihovna. Jihlava, Komenského 10 Oblastní galerie Vysočiny - Renesanční měšťanský dům a Renesanční halový dům z druhé poloviny 16. století s mazhausem z roku 1577 a dvoranou italského typu. Jihlava, Masarykovo náměstí 4 Pravoslavná kaple a Stavebně historicky složitý dům ze 13.stol., přestavba v r Cenný dům v nadzemní části gotický. Přední část tvořena mázhausem s hřebínkovou klenbou. Zadní trakt je užší, s křížovými klenbami. Ve dvoře pavlač s renesanční arkádou a za ní pravoslavná kaple svatých Václava a Ludmily. Jihlava, Jakubské náměstí Vyhlídková věž kostela sv. Jakuba a ,00 Stavba věže 63m byla dokončena počátkem 14.stol. V r.1561 doložena činnost věžníka a 2 pomocníků - troubili hodiny,vítali vzácné hosty a hlídali město před ohněm. Věž zpřístupněna pro veřejnost v r.1991, ochoz je ve výšce 40m a nabízí pohled do širokého okolí.

6 Jihlava, Jakubské náměstí Kostel sv. Jakuba Většího Jihlava, Husova 1622/10 Dům Husova Trojlodní halový kostel s dlouhým presbyteriem a 2 věžemi v průčelí. Poč. 14. stol. byla postavena severní věž (63 m), která slouží dnes jako vyhlídková. O 100 let později byla postavena jižní - zvonová - věž. V r byl zavěšen zvon "Zuzana", druhý největší zvon na Moravě. Dům z 2. polov. 16. století s hodnotnou architekturou, přízemí gotické, další výstavba renesanční, doplněna v klasicismu v 18. stol. Přízemí - pravoúhlý kamenný portálek, klenutá křížová valená klenba, 2. až 3. podlaží velký světlík - pavlače s dřev. zábradlím, vedení sopouchů, černá kuchyň. Jimramov Kostel Narození Panny Marie v Jimramově Původně gotický kostel z doby před rokem 1361 byl barokně přestavěn Petrem Paurem v letech V následujících desetiletích 18. století bylo pořízeno barokní vnitřní vybavení. Kamenice nad Lipou, Náměstí Čsl. armády 1 Zámek Kamenice nad Lipou Lipnice nad Sázavou, Státní hrad Lipnice nad Sázavou Moravec, Kostel Nalezení sv.kříže v Moravci Od roku 1998 je zámek ve správě Uměleckoprůmyslového musea v Praze (UPM). Po rozsáhlé obnově v letech byla v přízemních renesančních prostorách severního křídla otevřena stálá expozice a konají se zde výstavy UPM. V jižním křídle jsou výstavní prostory Městského muzea. Lipnice je jeden z nejmohutnějších českých hradů. Byl založen na počátku 14. století rodem pánů z Lichtemburka. Přestavěn byl za dalších majitelů - Trčků z Lípy na počátku 16. století. S Lipnicí je dodnes úzce spjato jméno Jindřicha z Lipé, nejpřednějšího velmože v zemi. Farní kostel pocházející ze 17. století s pozdějšími stavebními přestavbami. Jedná se o významnou dominantu obce.

7 Nové Město na Moravě, Vratislavovo nám. 1 Horácká galerie Horácká galerie se nachází v areálu novoměstského zámku. Zámek pochází ze 16. stol.a přestavěn byl po požáru města v 1. pol. 18. stol. Je sídlem Horácké galerie. Nové Město na Moravě, Vratislavovo nám. 114 Horácké muzeum Bývalá renesanční radnice z pol. 16. stol., ve které se dnes nachází Horácké muzeum s jedninečnou atrakcí v atriu muzea - soubor pohyblivých lidových figurek poháněný vodním kolem - Vírský mlejnek. Nové Město na Moravě, Vratislavovo nám. Nové Město na Moravě, kopec Kaplisko Kašna se sloupem sv. Anny s P. Marií Tři kříže Nejstarší sochařská výzdoba na kašně v parku, zobrazující sv. Annu s postavičkou P. Marie, byla pořízena r na památku požáru a z vděčnosti uchránění města před morem. Plastiky u paty sloupu jsou dílem pražského sochaře K. Dvořáka z roku Jedná se o tři kamenné kříže neobvyklé konfigurace z roku 1832 umístěné na kopci Kaplisko východně od města Nové Město na Moravě. Nové Město na Moravě, Vratislavovo náměstí Kašna se sochou Vratislava z Pernštejna Náměšť nad Oslavou, Zámek 1 Státní zámek Náměšť nad Oslavou Obyčtov Kostel Navštívení Panny Marie v Obyčtově Jedná se o bazén tvaru kvadrilobu v jehož středu je na podstavci postavena socha od K. Dvořáka Vratislav z Pernštejna ( r. 1872) Zámek v Náměšti nad Oslavou postavený na skalnatém masívu na levém břehu řeky Oslavy patří mezi významné doklady renesančního stavitelství na Moravě. Původní hrad ze 13. stol. byl moravskými pány ze Žerotína přebudován na honosné renesanční sídlo, které se zachovalo v téměř nezměněné podobě dodnes. Pozdně barokní stavba z let , dominanta obce a okolí. Pelhřimov, Třída Legií 2006 Kaple Panny Marie Sedmibolestné Nově opravené interiéry kaple včetně oratoří. Pelhřimov, Masarykovo náměstí 3 Měšťanský dům čp Během Dnů EHD jsou zpřístupněny sklepy tohoto domu. Sklepy ze 14. století jsou kamenné a cihelné. Památka otevřena pouze v době konání doprovodné akce.

8 Pelhřimov, Masarykovo náměstí 11 Bývalá šatlava - dům čp a a Původně barokní budovu dalo město přistavět k zámku směrem do náměstí v roce 1682, aby sloužila jako městská věznice, tzv. šatlava. Byla zde vytvořena expozice vězeňství Muzea Vysočiny Pelhřimov. Pelhřimov, Masarykovo náměstí 10 Šrejnarovský dům čp a a Dnes je Šrejnarovský dům součástí muzea. V roce 1614 dal honosný dům postavit bohatý obchodník se sukny Kryštof Šrejnar. Expozice muzea zde umístěna po rozsáhlé rekonstrukci b 80. letech 20. století. Nyní zde sídlí i Turistické informační centrum a Muzeum Lipských. Pelhřimov, Masarykovo náměstí 12 Zámek pánů z Říčan a a Zámek nechal vystavět pan Adam z Říčan na místě tří měšťanských domů. Původně renesanční budova byla po několika požárech přestavěna barokně. Je zde umístěna expozice Muzea Vysočiny Pelhřimov. Je zde otevřena Síň sochařů a medailérů Josefa a Zdeňka Šejnostových. Pelhřimov, Masarykovo náměstí 17 Měšťanský dům čp Renesanční objekt z let , čelní fasáda upravena klasicistně - prvořadá architektura, ve sklepení se nachází Muzeum strašidel. V přízemí se nachází výstavní síň Galerie M. Pelhřimov, Palackého 47 Jihlavská brána V Jihlavské bráně je umístěno Muzeum rekordů a kuriozit. Pelhřimov, Solní 86 Kostel sv. Bartoloměje Kostel budován od 90. let 13. století až do počátku 15. století. Ve 2. polovině 16. století renesančně upraven a doplněn věží. Interiér kostela je převážně barokní. Vzácnými díly jsou zejména renesančví cínová křtitelnice z roku 1517, raně barokní hlavní oltář z roku 1663 a varhany z roku Pelhřimov, Děkanská 87 Věž kostela sv. Bartoloměje Věž nově otevřena a zpřístupněna, vyhlídka na město, expozice života hlásného.

9 Polná, Husovo náměstí 1 Chrám Nanebevzetí Panny Marie Polná, Zámek 485 Polná, Karlovo náměstí 541 Přibyslav, Kostelní 267 Městské muzeum Polná Regionální židovské muzeum Kostel Narození sv. Jana Křtitele a a a Monumentální barokní chrám s bohatou štukovou výzdobou postavený v letech italskými mistry na místě původního kostelíka. Klasicistní stavba trojlodní baziliky je 64 m dlouhá, 26,5 široká a ve střední lodi dosahuje výšky 22 m. Po generální rekonstrukci v letech znovuvysvěcen. Městské muzeum Polná, jehož je od město Polná zřizovatelem, se nachází v nově rekonstruovaném Areálu hradu a zámku. V adaptovaných prostorách najdete stálé expozice Staré polenské lékárny, Kupcekého krámu a Starých polenských řemesel, lapidárium, atd. Externí expozicí je Stará škola. Synagoga z r Svému účelu sloužila do r. 1941, následující léta vedla k její devastaci. Město Polná v r započalo s opravou, v r byl objekt předán Federaci židovských obcí v ČR. Od r je zde expozice Regionálního židovského muzea se stálou výstavou Život Leopolda Hilsnera. Kostel Narození sv. Jana Křtitele byl postaven v l na základech původního gotického kostela. V jeho blízkosti je náhrobek průmyslníka Jos.Hesse se sochou Krista od sochaře Jos.Maxe a hrob Jana Brůžka učitele Karla Havlíčka Borovského, Mariánský sloup a Pieta od ak.sochaře Romana Podrázského. Přibyslav, Kostelní 267 Přibyslavská věž a Gotická věž z roku 1497, náhled z prostoru zvonice z výšky 25 m. Ve zvonici zvony z roku 1994 Maria a Jan o váze 395 kg a 293 kg, zní tóny B1 Cis2. Pojednání o Přibyslavské věži je v knize Encyklopedie městských věží od Zdeňka Fišery (Libri 2006). Přibyslav, Vyšehrad Středověká podzemní chodba a Středověká podzemní chodba tesaná v rulovém podloží, úsek 80 m je přístupný jako malá část rozsáhlejšího komplexu, který se nachází pod náměstím města Přibyslavi.

10 Přibyslavice, pošta Okříšky, Kostel Narození Panny Marie v Přibyslavicích Na vnější zdi románského kostelíka, jenž i s přilehlým obytným stavením pochází z 1. čtvrtiny 13. století, byl namalován uctívaný obraz Panny Marie. Pro něj dal hrabě Collalto roku 1724 postavit barokní kapli, jež byla v letech rozšířena na poutní kostel. Telč, nám. Jana Kypty 74 Konvikt sv. Andělů Telč, Náměstí Zachariáše z Hradce Kostel Jména Ježíš Telč, Palackého ul. Kostel sv. Ducha Telč, Nám. Jana Kypty Kostel sv. Jakuba Původně stará sladovna, po příchodu jezuitů škola chrámové hudby, dnes Vzdělávací a konferenční centrum MŠMT ČR. Původní jezuitský kostel, zajímavá barokní stavba dokončená v roce Gotická přestavba původně románského kostela patrícího k země-panskému dvorci. Za Josefa II. byl kostel zrušen a přeměněn na skladiště, v polovině 19. století městské divadlo. Po I. světové válce byl odnoven a slouží Českobratrské církvi evangelické. Založen současně s městem, dnešní dvoulodní podoba je z pol. 15. století. V interiéru gotické fresky a vzácné barokní varhany. Telč, náměstí Zachariáše z Hradce 122 Telč, náměstí Zachariáše z Hradce 66 Městská galerie Hasičský dům a Hasičský dům byl postaven v letech Od roku byl dům propůjčen Dobrovolnému sboru hasičů. Dnes městská galerie. Měšťanský dům Dům dětí a mládeže. Telč, náměstí Zachariáše z Hradce 10 Radnice Radnice vznikla spojením dvou gotických domů. Současné průčelí pochází z roku 1574, snad podle návrhu architekta Baldassara Maggiho. Telč, Palackého ul. Věž sv. Ducha Pozdně románská věž z poloviny 13. století. Nejstarší dochovaná stavební památka v Telči. Telč, Nám. Zachariáše z Hradce 1 Státní zámek Telč Telčský zámek patří mezi klenoty moravské renesační architektury. Proměna původně gotického hradu na renesanční sídlo se uskutečnila za vlády Zachariáše z Hradce, člena hradecké větve rodu Vítkovců. Renesanční podoba nebyla později porušena zásadními stavebními zásahy.

11 Třebíč, Podklášteří Bazilika sv. Prokopa v Třebíči a Románsko-gotická bazilika při klášt.benediktinů,založ.roku 1101,byla vystavěna kolem roku 1260 řádovou hutí ovlivněnou architekturou Ile-de- France, Burgundska, Porýní a Podunají. Roku 1725 přestavba ve stylu barokní gotiky,jíž navrhl F.M.Kaňka. V sakristii pozdně románské nást.malby.památka UNESCO. Třebíč, Martinské nám. Kostel sv. Martina v Třebíči Třebíč, Subakova 1/44 Třebíč, Martinské náměstí Třešť, Rooseweltova 462 Zadní synagoga Městská věž Expozice betlémů a a a a Mohutné bazilikální trojlodí z konce 13. století prošlo pozdně gotickou a barokními přestavbami. Na začátku 18. století byly přistavěny boční kaple sv. Anny a sv. Josefa. V interiéru barokní nástěnné malby a převážně barokní vybavení. Zadní synagoga byla vystavěna kolem roku Dnešní podoba je raně barokní z doby kolem r. 1700, r byly klenby a stěny vyzdobeny štukaturou a vzácnou výmalbou. Židovská čtvrť se dvěma synagogami, hřbitovem a s bazilikou sv. Prokopa jsou od roku 2003 zapsány na seznamu UNESCO. Městská věž vznikla po roce 1335 jako součást městského opevnění. Po generální opravě v letech byl pro veřejnost zpřístupněn vyhlídkový ochoz ve výši 35 m nad terénem. Samotná věž je vysoká 75 m a průměr ciferníku věžních hodin /5,5 m/ je řadí k největším na evropském kontinentu. Tradice stavění a vyřezávání betlémů ve městě existuje již více než 220 let. V expozici je ukázka jak tradičních třešťských betlémů (největší o rozloze 30 m2), tak novodobého betléma, jehož autorem jsou řezbáři z celé republiky. Třešť, Rooseweltova 462 Dům J. A. Schumpetera a Rodný dům ekonoma J. A. Schumpetera, ve kterém prožil dětství. Stal se prvním rakouským ministrem financí, působil jako profesor na univerzitách v Bonnu a na Harvardu. Žil v letech V současnosti je v domě umístěna expozice betlémů, pobočka Muzea Vysočiny, informační centrum a cukrárna.

12 Třešť, Náměstí Svobody Synagoga a Synagoga byla vystavěna po požáru židovského ghetta v roce V současné době slouží jako galerie a hudební síň. O životě třešťské židovské obce vypovídá stálá expozice Zaváté stopy. Expozice Franz Kafka připomíná jeho vztah k Třešti. Třešť, Kostelní ul. Kostel sv. Kateřiny Sienské Filiální chrám byl založen v 16. století jako německý luteránský kostel. V 19. století vnitřní zařízení vyhořelo a bylo obnoveno roku Je zde zachován náhrobek J. V. Vencelíka z Vrchovišť z roku Na vnější zdi je renesanční náhrobek rytíře s erbem polovičního lva. Velká Bíteš, Kostelní Kostel sv. Jana Křtitele Na jeho místě původně stávala nevelká románská stavba. Jen část obvodových zdí byla pojata do gotické přestavby. Současně s přestavbou chrámu se kolem něho budovalo opevnění s mohutnými baštami a vstupní patrovou věží. Po předchozí dohodě je možno vystoupat na tuto věž a prohlédnout malebné okolí. Velká Bíteš, Kostelní Kostel sv. Jana Křtitele ve Velké Biteši Dominantou města je kostel sv. Jana Křtitele situovaný v severní vyvýšené části Velké Bíteše. Část obvodových zdí původního románského kostela byla pojata do gotické přestavby ze sklonku 15. století, kdy vzniklo síňové dvoulodí se třemi sloupy a stropním žebrovím. Velké Meziříčí, Náměstí Kostel sv. Mikuláše ve Velkém Meziříčí Dominanta tržního náměstí, původně raně gotická stavba z poloviny 13. století (dochován severní portál). V 15. století kostel přestavěn na síňové trojlodí se síťovými a křížovými žebrovými klenbami. Dílčí úpravy v barokní době, kdy také bylo pořízeno nové vybaveni. Velké Meziříčí, Náměstí Špitální kostel Povýšení svatého Kříže ve Velkém Meziříčí Orientovaná jednolodní stavba s polygonálním závěrem kněžiště navazuje na sousední budovu bývalého špitálu. V kněžišti křížová klenba, v lodi valená klenba se styčnými výsečemi. Gotická stavba ze 14. století prošla úpravami v 16. a 18. století.

13 Černvír, pošta Nedvědice, Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Černvíru a Raně barokní stavba kostela ze 17. století s románským, architektonicky velmi hodnotným jádrem. Žďár n. Sázavou - 1, Tvrz Kostel sv. Prokopa ve Žďáru n. Sázavou Krátce po založení města ve 2. polovině 13. století byl vystavěn raně gotický farní kostel, který prošel pozdně gotickou přestavbou v letech Dvoulodí s věží má uvnitř síťové klenby a převážně barokní vybavení.

12.09.2009 10.00-15.00 hod. 15.09.2009-18.09.2009 08.00-17.00 hod. 19.09.2009 10.00-15.00 hod. 12.09.2009 9.00-17.00 hod.

12.09.2009 10.00-15.00 hod. 15.09.2009-18.09.2009 08.00-17.00 hod. 19.09.2009 10.00-15.00 hod. 12.09.2009 9.00-17.00 hod. DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2009 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V KRAJI VYSOČINA Kostel v Bohdalově byl založen asi ve 2. polovině 13. století, patrně pány z Lichtenberka. V letech 1736 až 1759 byl zcela

Více

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2011 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V KRAJI VYSOČINA

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2011 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V KRAJI VYSOČINA MĚSTO A ADRESA NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Kostel v Bohdalově byl založen asi ve 2. polovině 13. století, patrně pány z Lichtenberka. V letech 1736 až 1759 byl zcela přestavěn v barokním

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2012 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ KRAJ VYSOČINA

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2012 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ KRAJ VYSOČINA MĚSTO A ADRESA NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Bohdalov, Kostel sv. Vavřince v Bohdalově 09.09.2012 14.00-17.00 Kostel v Bohdalově byl založen asi ve 2. polovině 13. století, patrně pány

Více

podle sdělení provozovatele nejsou návštěvníci statisticky sledováni

podle sdělení provozovatele nejsou návštěvníci statisticky sledováni HAVLÍČKOBRODSKO Havlíčkův Brod - Galerie výtvarného umění 19 597 20 461 23 528 18 193 18 231 Havlíčkův Brod - Muzeum Vysočiny 11 022 12 101 16 613 11 996 13 143 Havlíčkův Brod - Vyhlídková věž kostela

Více

Přehled památek EHD. Dům čp Nové Město na Moravě Vrastislavovo náměstí 119, Nové Město na Moravě, Kraj Vysočina

Přehled památek EHD. Dům čp Nové Město na Moravě Vrastislavovo náměstí 119, Nové Město na Moravě, Kraj Vysočina Bazilika sv. Prokopa - Třebíč Zámek 1, Třebíč, Kraj 15.9. od 10:00 do 11:00, od 14:00 do 18:00 Bazilika sv. Prokopa bude v rámci Dnů evropského dědictví zpřístupněna zdarma od 10 do 11 a od 14 do 18 hodin.

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH (11. 13. STOLETÍ) Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. prosince 2010 2 CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY KLENBA 1 klenební pas 2 abakus 3 krychlová hlavice

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

Přehled památek EHD. Jihlavské historické podzemí Hluboká 1, Jihlava, Kraj Vysočina Otevřeno v rámci EHD: 3.9. od 9:00 do 13:00, od 14:00 do 17:00

Přehled památek EHD. Jihlavské historické podzemí Hluboká 1, Jihlava, Kraj Vysočina Otevřeno v rámci EHD: 3.9. od 9:00 do 13:00, od 14:00 do 17:00 Bazilika sv. Prokopa - Třebíč Zámek 1, Třebíč, Kraj Vysočina 11.9. od 13:00 do 18:00 Prohlídky baziliky s průvodcem se budou konat každou celou hodinu. Součástí každé prohlídky je také krypta. Brána Matky

Více

Zásady ZK na obnovu kulturních památek v roce 2015

Zásady ZK na obnovu kulturních památek v roce 2015 Zásady ZK na obnovu kulturních památek v roce 2015 Obec Objekt Obnova Celkové náklady Podíl vlastníka Podíl obce Kraj Brtnice (Dolní Smrčné) boží muka 140 300 73 300 67 000 Brtnice (Příseka) kostel sv.

Více

Přehled památek EHD. Kaple Bolestné Panny Marie při kostele sv. Jakuba - Jihlava. Strana 1/5

Přehled památek EHD. Kaple Bolestné Panny Marie při kostele sv. Jakuba - Jihlava. Strana 1/5 Bazilika sv. Prokopa - Třebíč Zámek 1, Třebíč, Kraj Vysočina 11.9. od 13:00 do 18:00 Prohlídky baziliky s průvodcem se budou konat každou celou hodinu. Součástí každé prohlídky je také krypta. Brána Matky

Více

Vysočina renesanční. Velké Meziříčí Luteránské gymnázium.

Vysočina renesanční. Velké Meziříčí Luteránské gymnázium. Vysočina renesanční Vysočina renesanční Stavební aktivity renesance, jež přinášela zesvětštění, individualismus a návrat k antice se soustředily zejména na obytný komfort. Na území kraje Vysočina můžeme

Více

TR VYSOČINA. Iveta Hennetmairová. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

TR VYSOČINA. Iveta Hennetmairová. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám TR VYSOČINA Iveta Hennetmairová Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová,

Více

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice BRUNT Á L Bruntál Na území České republiky je Bruntál pravděpodobně nejstarším městem z hlediska institucionálního. Z tzv. Uničovské listiny krále Přemysla I. Otakara z r. 1223 lze usoudit, že Bruntál

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 SUŠICE Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 Sušice I 34658/4-3315 městský dům čp. 4/I, Klostermannova ul., nám. Svobody 1) rohový dům 2) pavlačový dům 3) dvorní dům 4) kočárovna 24945/4-3316 -

Více

město s historií průvodce památkami

město s historií průvodce památkami město s historií průvodce památkami Bazilika sv. Prokopa Se stavbou románské baziliky se začalo ve 30. letech 13. století a bazilika byla zasvěcena Panně Marii. Stavba byla během staletí několikrát poškozena,

Více

Zámek Fryštát. Zámecký park

Zámek Fryštát. Zámecký park Zámek Fryštát Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Původně původně středověká gotická tvrz ze 14. století. V hlavní a vedlejší zámecké budově

Více

Rozhledny. a vyhlídková místa

Rozhledny. a vyhlídková místa Rozhledny a vyhlídková místa Rozhledny a vyhlídková místa 1 Kramolín Rozhledna Babylon Pohled z výšky na krajinu láká lidi již od nepaměti. Místa dálkových rozhledů bývala od 19. století často vylepšována

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Chrast, Náměstí 1 Kostel Nejsvětější Trojice 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast, Podlažice Kostel sv. Markéty 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast,

Více

Renesance a Jindřichův Hradec

Renesance a Jindřichův Hradec Renesance a Jindřichův Hradec ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

Vysočina gotická. Žirovnice Zámek.

Vysočina gotická. Žirovnice Zámek. Vysočina gotická Vysočina gotická 1 Žirovnice Zámek Uměleckým výrazem rytířské doby a rozmachu církve ve 12. 15. století se stal gotický sloh. Gotika na Vysočině zanechala nejen kostely a kláštery, ale

Více

Nově prohlášené národní kulturní památky

Nově prohlášené národní kulturní památky Nově prohlášené národní kulturní památky Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze Ve 20. letech 17. století zde byla postavena kaple, která byla postupně od roku 1704 přestavována

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

ORP Bystřice nad Pernštejnem Kraj Vysočina

ORP Bystřice nad Pernštejnem Kraj Vysočina Historické městské soubory 1 20 Zámky 2 30 Hrady, tvrze, zříceniny 1 1 55 Křesťanské sakrální památky 2 30 Židovské památky Muzea, galerie 1 10 Jiné atraktivity cestovního ruchu 1 2 90 Turistická informační

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Znojmo, 21. října 2015 www.zdravamesta.cz/ps2015 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

ZÁKLADNÍ ÚDAJE. rozloha: 6 795 km². počet obyvatel: 515 411. průměrná hustota: 76 obyv. /km². nejvyšší bod: Javořice ( 837 m) krajské město: Jihlava

ZÁKLADNÍ ÚDAJE. rozloha: 6 795 km². počet obyvatel: 515 411. průměrná hustota: 76 obyv. /km². nejvyšší bod: Javořice ( 837 m) krajské město: Jihlava ZÁKLADNÍ ÚDAJE rozloha: 6 795 km² počet obyvatel: 515 411 průměrná hustota: 76 obyv. /km² nejvyšší bod: Javořice ( 837 m) krajské město: Jihlava poloha: na jihozápadě Čech a jihozápadě Moravy okresy: Havlíčkobrodský,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Barbory Batelov Žďár nad. ŘK farnost. Gottharda - sousoší sv. ŘK farnost Antonína Budišov

Barbory Batelov Žďár nad. ŘK farnost. Gottharda - sousoší sv. ŘK farnost Antonína Budišov Okres Obec Část obce Památka Vlastník Celkové Podíl Podíl náklady vlastníka obce kraje Arnolec Arnolec kaple sv. Vendelína Obec Arnolec 334 930 234 451 100 479 Babice Babice Nejsvětější Trojice Babice

Více

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou.

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 2. Kaple sv. Máří Magdalény na Skalce, Kryštof Dientzenhofer, 1692 1693, pohled z východu. 54 3. Zámek, Mníšek pod Brdy, pohled z jihovýchodu.

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Strana seznamu Název Číslo popisné Rejstříkové číslo ÚSKP Datum prohlášení za KP 2 Radnice 111 19615/7-1033 3. 5. 1958 3 Hotel Květnice 120 36161/7-8091

Více

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Obec Kulturní památky Umístění (místní část) Rejstříkové číslo Bohdalov

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace KRONIKA JIMRAMOVA 1996 Obrazová dokumentace Výstavba nové haly a.s. GAMA Oprava fasády č.p. 41 Nová prodejna v Dolní ulici Čistička odpadních vod Kabelizace telefonní sítě Kabelizace telefonní sítě Žabárna

Více

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč NEODKLADNÉ ZÁCHRANY OHROŽENÝCH OBJEKTŮ KRITICKY OHROŽENÉ OBJEKTY roky výstavby 2011 2012 2013 2014 2015 příspěvek Piaristická

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 Město Fryštát, t.j. historické jádro Karviné, bylo založeno v 1. polovině 14. století na mírném návrší nad potokem Mlýnkou. V jižní části jeho oválné půdorysné dispozice je

Více

Oblast kolem Krupky patří k nejstarším těžebním revírům v Krušnohoří, město se stalo celoevropsky významným díky těžbě cínu

Oblast kolem Krupky patří k nejstarším těžebním revírům v Krušnohoří, město se stalo celoevropsky významným díky těžbě cínu KRUPKA TĚŽBA CÍNU PRVNÍ PÍSEMNÉ ZMÍNKY Oblast kolem Krupky patří k nejstarším těžebním revírům v Krušnohoří, město se stalo celoevropsky významným díky těžbě cínu První písemná zmínka o místě nebo hoře,

Více

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Statutární město Hradec Králové 10/2013-12/2014 Kralovehradecký kraj Společnost BAK stavební společnost, a.s. jako vedoucí sdružení se společností RenoArt s.r.o.

Více

Cesta napříč regionem

Cesta napříč regionem Autor: Mgr. Marcela Langerová Karty míst Moravskotřebovska a jevíčska 1 Třebařov První písemná zmínka je z roku 1267. Kostel Nejsvětější Trojice Boží muka Sousoší Nejsvětější Trojice http://www.trebarov.cz/images/morfeoshow/

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ MATERIÁLY DRUHY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Kostelec nad Orlicí, Nový zámek Rekonstrukce malovaných šablonových dekorů na stropech sálů č. 114, 115, 116 Spolupráce: Aleš Kacetl 2 3/2015

Kostelec nad Orlicí, Nový zámek Rekonstrukce malovaných šablonových dekorů na stropech sálů č. 114, 115, 116 Spolupráce: Aleš Kacetl 2 3/2015 NÁSTĚNNÉ MALBY Šternberk, bývalý augustiniánský klášter Odkryv a restaurování barokních maleb ve špaletách a v nástropním zrcadle ve 2. nadzemním podlaží 3 4/2015 Hořovice, zámek Zajištění nástropní malby

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU22 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU22 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU22 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: 6. 1. 2012 Ročník: 1. 9. Vzdělávací oblast: Umění

Více

Baroko a Jindřichův Hradec

Baroko a Jindřichův Hradec Baroko a Jindřichův Hradec ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 -

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 - Ú p i c e - město, které se rozkládá po obou březích řeky Úpy. Vznikla v 11. století na obchodní stezce v téže době jako Trutnov. Původně obec při vtoku potoka téhož jména do Úpy. Na ostrohu nad ní později

Více

Gotika nejvýznamnější památky u nás

Gotika nejvýznamnější památky u nás Gotika nejvýznamnější památky u nás Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: únor 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění

Více

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST Úvod Pražský hrad Obrazová příloha k článku na str. 25 : ZA STAROU PRAHU : 4. Trojlodní krypta sv. Kosmy a Damiána s dochovanými částmi

Více

Kraj Vysočina. Pardubický kraj. November 07, DUM VL 14, Pardubický kraj, Kraj Vysočina.notebook

Kraj Vysočina. Pardubický kraj. November 07, DUM VL 14, Pardubický kraj, Kraj Vysočina.notebook Pardubický kraj http://commons.wikimedia.org/wiki/file%3apardubick%c3%bd_kraj_in_czech_republic.svg Kraj Vysočina http://commons.wikimedia.org/wiki/file:kraj_vysocina.svg 1 Pardubický kraj leží ve východních

Více

Vysočina. Na skok k sousedům

Vysočina. Na skok k sousedům Vysočina Na skok k sousedům 1 Region Vysočina Zachovalá krajina Vysočiny se zalesněnými kopci a rozkvetlými loukami přitahuje především milovníky klidné rodinné dovolené, pěší trasy, cyklostezky a sportoviště

Více

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ R - - běžná hradební zeď radnice MPR - KP 22622/3-2278 Obnova obv.pláště radnice 1995 R Rest. soklu radnice 2000 Rest. ochozu věže radnice 2000 1 - radnice Masarykovo nám. 2262 A/11 2278 MT Obnova radnice

Více

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA HŘEBČÍN V KLADRUBECH NAD LABEM. kulturní krajina areálu v proměnách času

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA HŘEBČÍN V KLADRUBECH NAD LABEM. kulturní krajina areálu v proměnách času NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA HŘEBČÍN V KLADRUBECH NAD LABEM kulturní krajina areálu v proměnách času Miroslav Kroulík, listopad 2012 1. OBDOBÍ OD POČÁTKŮ STŘEDOVĚKÉHO OSÍDLENÍ DO R. 1560 (1142) 1352 první

Více

8 Přílohy Seznam příloh:

8 Přílohy Seznam příloh: 8 Přílohy Seznam příloh: 1) Fotodokumentace 2) Katastrální mapa 3) Stavební vývoj 4) Výkresová dokumentace 5) Park a drobná architektura 65 8.1 Fotodokumentace Veškerá fotodokumentace pochází z archivu

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název: Oblast: Autor: Číslo: Kraj Vysočina Zeměpis Mgr. Věra Sklenářová VY_32_inovace_Z78_15 Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení, doplnění a aktualizaci učiva geografie krajů ČR Tento materiál

Více

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7.

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7 MODERNÍ

Více

Románský sloh nejvýznamnější památky u nás

Románský sloh nejvýznamnější památky u nás Románský sloh nejvýznamnější památky u nás Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: leden 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

A. Péče o kulturní památky v MPZ

A. Péče o kulturní památky v MPZ A. Péče o kulturní památky v MPZ A.1. Uveďte počet nemovitých kulturních památek na územní MPZ na konci roku 2016. Uveďte rozlohu MPZ v ha. Na území MPZ Polná se v roce 2016 nachází 1 x národní kulturní

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

Renesanční zámek Boskovštejn

Renesanční zámek Boskovštejn Zámek na prodej v České Republice Renesanční zámek Boskovštejn Komplex nemovitostí v obci Boskovštejn nedaleko Znojma se skládá z renesančního zámku, objektu bývalého mlýna s hospodářským stavením, rybníku

Více

Vysočina Tourism, příspěvková organizace

Vysočina Tourism, příspěvková organizace Vysočina Tourism, příspěvková organizace 1 2 Novinky na Vysočině Nově otevřeno v roce 2015 Centrum služeb pro turisty Řásná (leden) Znovuotevřeno Informační centrum Elektrárny Dukovany (leden) Ekologické

Více

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: březen 2013 Číslo projektu:

Více

kostel Nanebevzetí Panny Marie ŘK Březník dům č. p. 1 (muzeum) kostel

kostel Nanebevzetí Panny Marie ŘK Březník dům č. p. 1 (muzeum) kostel Okres Obec Část obce Památka Vlastník Celkové náklady Podíl vlastníka Podíl obce Podíl kraje kaple sv. Jihlava Arnolec Arnolec Vendelína Obec Arnolec 219 532 153 672 65 860 Babice Babice Nejsvětější Trojice

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

RADNICE. Dne 16.června 1538 však vznikl v mincovně požár, při kterém vyhořela radnice a 15 domů v jejím okolí.

RADNICE. Dne 16.června 1538 však vznikl v mincovně požár, při kterém vyhořela radnice a 15 domů v jejím okolí. RADNICE Radnice v Jáchymově je vynikajícím dokladem pozdně gotického renesančního stavitelství z l. poloviny 16.století. Přes všechny pozdější stavební úpravy si zachovala původní dispozici pozdně gotické

Více

Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007

Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007 Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007 Družstvo: Třída: Část A Gotika ve světě 1. Kdo nechal postavit první gotický kostel? a) opat kláštera v Saint Denis Suger b) zakladatel

Více

Příloha č. 2 k návrhu usnesení

Příloha č. 2 k návrhu usnesení Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce 2018 objekty ve vlastnictví církví a náboženských společností STATISTIKA dle žádosti OPP Komise

Více

Investiční příležitost - Opočno

Investiční příležitost - Opočno Objekt bývalého soudu a zámeckého pivovaru v Opočně - č.p. 2 Strana 1 z 9 Objekt č.p. 2 - základní informace součástí objektu jsou bývalá budova soudu a bývalý zámecký pivovar, spolu s areálem opočenského

Více

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov Arboretum Střední lesnické školy Hranice Jurikova 588, Hranice, Olomoucký kraj 109 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny - Uničov Masarykovo nám 28, Uničov, Olomoucký kraj 39 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny jsou

Více

Přehled památek EHD. Evangelický kostel - Hranice Šromotovo nám. 5/791, Hranice, Olomoucký kraj Otevřeno zdarma v rámci EHD: od 9:00 do 16:00.

Přehled památek EHD. Evangelický kostel - Hranice Šromotovo nám. 5/791, Hranice, Olomoucký kraj Otevřeno zdarma v rámci EHD: od 9:00 do 16:00. Arboretum Střední lesnické školy Hranice Jurikova 588, Hranice, Olomoucký kraj 109 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny - Uničov Masarykovo nám 28, Uničov, Olomoucký kraj 39 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny jsou

Více

JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK

JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vytvořili žáci 7. tříd, školní

Více

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov Arboretum Střední lesnické školy Hranice Jurikova 588, Hranice, Olomoucký kraj 109 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny - Uničov Masarykovo nám 28, Uničov, Olomoucký kraj 39 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny jsou

Více

Hostinné, farní kostel Nejsvětější Trojice

Hostinné, farní kostel Nejsvětější Trojice , farní kostel Nejsvětější Trojice historická památka Stručná historie bylo založeno za českého krále Přemysla Otakara II. v době kolonizace horního toku Labe. První písemná zmínka pochází z doby kolem

Více

Lipník nad Bečvou. Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ)

Lipník nad Bečvou.     Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Lipník nad Bečvou 1 Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Střešní zahrada. Dodnes originální úprava terasy na střeše bývalých stájí západního dvorního křídla zámku. V době svého vzniku

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_350 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Velká města Kraje Vysočina

Velká města Kraje Vysočina Velká města Kraje Vysočina Vypracování: o Krátké informace k velkým městům Kraje Vysočina Třebíči, Havlíčkovu Brodu, Žďáru nad Sázavou o Kontrolní úkoly: 1) Multiple Choice 2) Informační prospekt pro turisty

Více

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2010 - www.ehd.cz PAMÁTKY V KRÁLOVEHRADECKÉM KRAJI MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVRENO POPIS PAMÁTKY

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2010 - www.ehd.cz PAMÁTKY V KRÁLOVEHRADECKÉM KRAJI MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVRENO POPIS PAMÁTKY DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2010 - www.ehd.cz PAMÁTKY V KRÁLOVEHRADECKÉM KRAJI MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVRENO POPIS PAMÁTKY Hrad Vízmburk je poprvé zmíněn k roku 1279, kdy ho vlastnil Tas

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_478 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

SZ UHERČICE OBNOVA ZÁMECKÉHO AREÁLU

SZ UHERČICE OBNOVA ZÁMECKÉHO AREÁLU INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÝ CÍL 3.1: ZEFEKTIVNĚNÍ PREZENTACE, POSÍLENÍ OCHRANY A ROZVOJE KULTURNÍHO DĚDICTVÍ KOLOVÁ VÝZVA Č. 52: REVITALIZACE VYBRANÝCH PAMÁTEK II. SZ UHERČICE OBNOVA

Více

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje Památné domy na náměstíhavlíčkova Brodu U zlatého lva č.p. 176 - U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

Více

Omalovánky Jihomoravského muzea ve Znojmě Dostupný z

Omalovánky Jihomoravského muzea ve Znojmě Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 08.10.2016 Omalovánky Jihomoravského muzea ve Znojmě Mažárová, Monika 2015 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-204406

Více

Zajímavosti v obci a okolí

Zajímavosti v obci a okolí Zajímavosti v obci a okolí Zámek Kolštejn Zámek se zbytky hradu - více najdete na stránkách www.icbranna.cz v historii obce. Zámek je v rekonstrukci a je možno po dohodě s kastelánem prohlídka hradu. Kastelán:

Více

Kněž kostel sv. Bartoloměje

Kněž kostel sv. Bartoloměje Kněž kostel sv. Bartoloměje (Opis z knihy Umělecké památky Čech oddíl Čáslavsko od D.A. Birnbaumové, vydané 1929) Filiální kostel sv.bartoloměje, prvně se uvádí jako farní r.1362. Byl tehdy farním kostelem

Více

Památky a tradice - jak na to v praxi?

Památky a tradice - jak na to v praxi? MAS -Partnerství Moštěnka Mikroregion Moštěnka Mikroregion Holešovsko Vzájemná spolupráce ve všech oblastech Zámek Dřevohostice Renesanční vodní zámek ze 16.století Do konce 19.stol -hodnotná botanická

Více

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Sv. Jakub a Filip (nástěnné malby) kapitulní síň strakonického hradu Díky svému rozsáhlému majetku, hospodářskému zázemí a přízni dárců mohli johanité

Více

www.zlinskedumy.cz 1

www.zlinskedumy.cz 1 www.zlinskedumy.cz 1 GOTIKA ÚVOD KATEDRÁLA středověk je doba stavebního rozvoje staví se klasické hrady, kláštery, mosty a silnice hlavní dominantou stavební činnosti je budování kostelů důvodem je silný

Více