Trnovník akát. Robinia pseudacacia

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Trnovník akát. Robinia pseudacacia"

Transkript

1 Trnovník akát Robinia pseudacacia Dřevo má žlutozelenou úzkou běl a zlatově hnědé, lesklé jádro. Letní cévy (póry) jsou uspořádány do kruhu a zvýrazňují tak letokruhy. Dřeňové paprsky jsou četné, ale méně výrazné. Dřevo je těžké, houževnaté, obtížně obrobitelné; hodně se sesychá a bortí. Tvrdé těžké dřevo se používá hlavně na velmi namáhané části výrobků jako čepy, kolíky, kolářské práce, násady a rukojetě nástrojů. Na stavební účely se hodí pouze tmavší jádro. Jeho vybarvení a textura láká k využití pro drobné umělecké předměty a doplňky. Ve vinohradnických oblastech slouží akátové větve jako výborné kůly k vinným roubům. Akát má špatně tvarované a často velmi křivolaké kmeny, takže zejména pro průmyslové zpracování patří k dřevinám dřevařsky méně významným. Akátové dřevo dobře hoří. Borka, listy a semena jsou pro obsah alkaloidů lehce jedovaté.

2 Borovice lesní Pinus sylvestris Dřevina má oranžově hnědé jádro a širší žlutou běl. Má výrazné letokruhy, a tedy i značný rozdíl v hustotě a tvrdosti jarních a letních letokruhů. Přirozený lesk je způsobený vysokým obsahem pryskyřice. Borovice přírodně vysušená má hmotnost asi 490 kg/m 3. Poskytuje vynikající pružné, lehké, měkké a velmi trvanlivé pryskyřičnaté dřevo s výraznou kresbou letokruhů. Dobře se obrábí, má však ze všech jehličnanů největší suky, které jsou většinou dobře srostlé s okolím. Je snadno štípatelné, ale nedosahuje v tomto ohledu smrku, jedle nebo modřínu. Díky vysokému obsahu pryskyřice, je trvanlivé ve vodě, poněkud méně již na suchu a při střídání sucha a vlhka. Borovice má téměř všetranné využití a zvláště se uplatňuje tam, kde se požaduje odolnost vůči povětrnostním vlivům a hnilobě. Používá se na výdřevu v dolech na výrobu pražců. Je též jedním z nejvhodnějších dřev na stavbu lodí, kuchyňského nábytku, oken a dveří. Vynikající je i jako palivo. Vzhled a dobrá opracovatelnost dovolují i řezbářské zpracování. Borovice má křehké pryskyřičné dřevo, rozlišené na jádro a běl. Používá se ve stavebním a truhlářském průmyslu, také na výrobu pražců a telegrafních sloupů. Díky značnému obsahu pryskyřice a silic se používá v chemickém průmyslu na výrobu laků, terpentýnu, kalafuny apod. V lidovém léčitelství je borovice ceněna pro svoje účinky při léčbě astmatu a různých onemocnění průdušek a další příznivé vlastnosti na lidský organismus. Pro léčebné účely se používají hlavně pupeny, mladé výhonky, a také pryskyřice. Je výborným palivem, srovnatelným s dubem a bukem. Pryskyřice je zdrojem terpenických látek, silice je fytoncidní. Sušení Borovice je velmi náchylná na zamodrání, doporučuje se rychlé uložení do hrání a účinné proudění vzduchu v zastřešených hráních.

3 Bříza bělokorá Betula pendula Bříza má dřevo bez barevně odlišeného jádra. Vyzrálé dřevo je šedožluté až narůžovělé a matně lesklé. Póry jsou málo zřetelné, dřeňové paprsky četné, méně výrazné. Dřevo břízy je středně husté, hmotnosti kolem 550 kg/m 3, je pružné, stejnoměrně husté, a proto také dobře obrobitelné. Dosti pracuje a málo odolává dřevokazným houbám a hmyzu. Pro dobré zpracovatelské vlastnosti se využívalo především v kolářství, dnes je hledanou surovinou pro výrobu okrasných dýh a překližek. Dobře se také obrábí soustružením a řezbou. Zvláště se cení bříza finská (a švédská), protože má zajímavější kresbu dřeva. Její dřevo dobře hoří. Sušení Bříza se snadno zapaří, musí mít zabezpečeno dostatečné proudění vzduchu. dřevo: nažloutle bílé, načervenale bílé až světle nahnědlé,, ve staří může mít nahnědlé jádro dobře se krájí, soustruží, řeže, moří a lakuje, špatně se štípe Roztroušeně pórovité březové dřevo je velmi výhřevné, používá se jako ceněné palivo. Dříve, před objevem uhlí, jej hutníci využívali při tavení rud. Březová kůra se používala na zhotovování nádob a před objevem papíru také na psaní. Dřevo má využití v truhlářství na desky a dýhy. Z březového proutí se vyrábějí košťata. Březová míza se uplatňuje v lékárenství. Kromě mízy je ve farmaceutickém průmyslu ceněné březové listí a mladé pupeny pro svůj vysoký obsah vitamínu A, C, saponinů, pryskyřic, silic, flavonových glykosidů, karotenu, organických kyselin a dalších látek. Březová droga se používá při chorobách ledvin a močových cest, při léčení revmatismu a dny, při zánětu či odvápnění kostí. Podporuje také dobrou činnost slinivky a sleziny. Různé okrasné kultivary břízy bělokoré se pěstují v parcích a zahradách.

4 Buk lesní Fagus sylvatica Nemá barevně odlišené jádro. Vyzrálé dřevo i běl jsou světle (pleťově) růžové. Červenohnědou barvu, známou z různých výrobků, získává bukové dřevo hydrotermickou úpravou pařením. Velmi často se u buku vyskytuje jádro nepravé, zbarvené hnědočerveně. Od pařeného buku se nepravé jádro pozná snadno zvláště na příčném řezu, protože nesleduje důsledně tvar letokruhů a jeho obrysy jsou barevně výraznější. Pařením bukového dřeva se do značné míry odstraňují barevné rozdíly nepravého jádra a běli. Dřevo buku je stejnoměrně husté, póry jemné, vlákna kratší, dřeňové paprsky jsou zřetelné na všech řezech. Dřevo je poměrně tvrdé a těžké (asi 620 kg/m 3 ), přesto se dobře a čistě obrábí. Dřevo se používá v nábytkářství (využívá se jeho dobré ohebnosti po ohřátí párou), truhlářství, na výrobu parket, železničních pražců či kuchyňského nářadí. Dříve se suchou destilací bukového dřeva vyráběl methanol (dřevný líh) a bylo i materiálem pro výrobu dřevoplynu. Má však i svoje nedostatky špatně odolává biologickým škůdcům, zvláště houbám, a také hodně pracuje. Je velmi výhřevné. Plody jsou pro člověka za syrova jedovaté, tepelnou úpravou toxicita značně klesá. Sušení Buk potřebuje pomalé sušení, často se tvoří trhliny a borcení. Proti zapaření je nutno zajistit dobré proudění vzduchu a skladování na volné ploše. Čela se zastíňují. Buk je naše nejvýznamnější listnatá hospodářská dřevina. Dřevo buku je těžké, středně tvrdé a snadno se štípe. Je roztroušeně pórovité bez jádra, často se však vytváří jádro nepravé. Pokud nepravé jádro nemění fyzikální vlastnosti dřeva, používá se toto dřevo například k výrobě velmi vzhledného nábytku. Bukové dřevo má všestranné využití, používá se v kolářství, truhlářství, na výrobu pražců, parket, kuchyňského nářadí atd. Méně kvalitní dřevo se využívá jako palivo a jako surovina na celulózu.

5 Dub (více druhů) Quercus sp,. dřevo: bělové dřevo nažloutle bílé Pro svou tvrdost a odolnost se používá k výrobě nábytku, parket, dýh, pražců, sudů a využívá se také ve stavebnictví. dub korkový Quercus suber Buňky korkového pletiva jsou mrtvé, bez vody a naplněné vzduchem. Díky zvláštní, vosku podobné látce (suberin) jsou stěny korkových buněk tak impregnovány, že jimi už nemůže proniknout voda, a ani pletivo samo nemůže být vodou smočeno. Korek proto nemůže nikdy nasáknout vodou jako houba. Dub korkový se využívá se pro získávání přírodního korku olupováním borky v intervalech 6-12 let. První sklizeň se může provést po cca 25 letech od výsadby, ale kvalitní korek pro výrobu zátek se získá až po třetí sklizni. Korek z prvních sklizní se zpracuje převážně na dekorativní účely. Největším pěstitelem korkového dubu je Portugalsko ( ha).

6 Habr obecný Carpinus betulus Nemá barevně odlišené jádro a zbarven je šedobíle. Póry má neviditelné, dřeňové paprsky četné a velmi výrazné. Habr má velmi pevné a houževnaté dřevo s hmotností kg/m 3. Habr je naše nejhustší a nejtvrdší průmyslově zpracovávaná dřevina. Hojně se používalo při výrobě strojů a nástrojů (vodítka, klíny, distanční vložky, hoblíky, šrouby, drobný nábytek, nástupnice schodů, skládací metry, šachovnicovité figurky, rukojeti, dříve kuželky, ozubená kola, štočky, navíjecí formy v kolářství). Dodnes je nenahraditelným materiálem při výrobě hudebních nástrojů. U vykládaného nábytku se také využívá jako napodobenina ebenu. Podmínkou však je správně dřevo namořit. Sušení Habr je na zapaření náchylnější než buk. Proto je nutné ihned po nařezání řezivo aspoň provizorně proložit a pak důkladně uložit, nejlépe pod stabilním přístřeškem. Musí se zamezit zemní vlhkosti a slunečnímu záření, jehož působením vznikají vlasové trhliny, které řezivo znehodnocují.

7 Hrušeň obecná Pyrus communis Bezjaderné dřevo je stejnoměrně šedorůžové až hnědočervené a s méně častými, ale dosti výraznými dřeňovými skvrnami. Letokruhy a dřeňové paprsky jsou téměř neznatelné, póry velmi jemné, okem sotva viditelné. Dřevo hrušně je husté (hmotnost asi 600 kg/m 3 ), tvrdé, bez lesku, velmi homogenní. Velmi dobře se obrábí, moří a leští, málo pracuje a při sesýchání se nebortí. Je však méně trvanlivé. Hrušeň patří mezi nejzajímavější a nejvyhledávanější dřeviny. Zpracovává se na okrasné dýhy, je vhodné pro výrobu předmětů, u nichž se požaduje rozměrová přesnost a tvarová stálost (pravítka, příložníky). Mořené se používá k imitaci ebenu. Dřevo hrušně je vyhledávané zejména pro jemné práce.

8 Jabloň Malus sp. Popis Bělové dřevo načervenale bílé, jádrové dřevo načervenale hnědé, napařením získá teplý načervenalý barevný tón. Dřevo je těžké (asi 700 kg/m 3 ), tvrdé, pevné, ohebné, pomalu schnoucí, dobře opracovatelné. Textura je lehce barevně pruhovaná, často s dřeňovými skvrnami, málo dekorativní. dýhy i masivní dřevo, soustružnictví, řezbářství, intarzie, rukojeti

9 Jasan ztepilý Fraxinus excelsior Charakteristiky Jeho dřevo má širokou světle žlutou běl a šedohnědé jádro. Cévy jarního dřeva jsou výrazné a na podélných řezech tvoří podobně jako u dubu dobře viditelné rýhy (póry). Dřeňové paprsky jsou okem téměř neviditelné. Hmotnost jasanového dřeva činí asi 620 kg/m 3. Je to dřevo tvrdé, pevné, velmi pružné, dobře štípatelné, obrobitelné a leštitelné. Jasan má kvalitní kruhovitě pórovité dřevo, jež je značně pružné a ohebné a přitom dostatečně tvrdé. Vyrábí se z něj nábytek, parkety,sportovní nářadí, hudební nástroje a topůrka či násady na různé nástroje. Dříve se z něj vyráběly také například lyže, kočárky a automobilové karoserie. Listy jasanu jsou využívány v lidovém léčitelství. Obsahují éterické oleje, cukry, silice, třísloviny, flavonový glykosid a další látky. Nálev z listů působí močopudně a projímavě a používá se při chorobách ledvin a revmatismu. Léčebné účinky má také jasanová kůra. Trvanlivost jasanového dřeva je horší, a proto se používá jen pro interiéry. Sušení Jasan má sklon k trhlinám a borcení. Způsob sušení a uložení do hrání se doporučuje stejné jako u dubu.

10 Javor (více druhů) Acer negundo, Acer saccharinum, Acer pseudoplatanus Javor se anatomickou stavbou velmi podobá buku. Má přibližně stejnou hmotnost, stejnoměrnou hustotu, shodnou tloušťku buněčných stěn, výskyt četných dřeňových paprsků. Dřevo javoru však je podstatně světlejší, dřevo javoru mléčného je žlutobílé, babyky mírně narůžovělé. Javor nemá barevně odlišené jádro, někdy se u starších kmenů vyskytuje v blízkosti dřeně tmavohnědě až černě zbarvený válec, tzv. rozšířená dřeň. Dřevo javoru pracuje méně než bukové. Klimaticky poměrně odolná dřevina, která snáší kouř a prach měst. U nás má použití jako strom parkový či jako okrasná dřevina. Dřevo se používá na výrobu dýh, stavební účely, sportovní nářadí, hračky. Roztroušeně pórovité dřevo klenu se využívá v nábytkářství, kolářství, řezbářství i soustružnictví. Stejně jako dřevo javoru mléče se používá k výrobě hudebních nástrojů. Rozmanité kultivary klenu se pěstují v parcích a zahradách jako okrasné stromy.

11 Jedle bělokorá Abies alba Nemá barevně odlišené jádro. Dřevo je šedobílé, někdy i narůžovělé. Anatomickou stavbou, barvou i většinou vlastností se podobá smrku, proto může dojít i k záměně. Jedlové dřevo však nedosahuje jakosti dřeva smrkového, nemá pryskyřici, a proto je méně trvanlivé a bez lesku. Suky vypadávají a zahnívají, častěji se vyskytuje odlupčivost letokruhů. Při obrábění je plocha dřeva méně hladká (chlupatí). jedlového dřeva je podobné jako u smrku. Dřevo bylo používáno k vodním stavbám, dále jako stavební dříví, k výrobě šindelů, sudů apod. Jedle je dřevina, s níž se setkáváme již dost vzácně.

12 Jilm habrolistý Ulmus minor Má středně širokou žlutou běl a skořicově hnědé jádro s barevnými záběhy. Cévy jarního dřeva jsou výrazné a uspořádané do kruhu podobně jako u dubu a jasanu. Letní cévy jsou seskupeny do pravidelných jemných vlnek, které na tangenciálním řezu tvoří charakteristickou kropenatou kresbu. Dřeňové paprsky jsou četné, dobře zřetelné a přispívají hlavně na radiálním řezu k hedvábnému lesku. Jilm polní má hmotnost asi 560 kg/m 3, je středně tvrdý, dosti křehký a méně trvanlivý. Některé u nás méně známé odrůdy však mají dřevo velmi husté, tvrdé, pevné a trvanlivé. Jilm má velmi působivou texturu, dobře se obrábí.

13 Lípa (více druhů) Tilia sp Lípa je dřevina bez barevně odlišeného jádra, žlutobílá, beze skvrn a barevných záběhů. Letokruhy, dřeňové paprsky i póry jsou nezřetelné. Dřevo lípy je měkké, lehké (hmotnost 410 kg/m 3 ) a homogenní. Dobře a čistě se obrábí. Nedostatkem lipového dřeva je menší trvanlivost, často bývá napadáno červotočem. Lípa je velmi užitečný strom. Vysazuje se pro dřevo, jako okrasný a stínící strom, jako medonosný strom nebo pro své květy, které jsou vysoce ceněné v lidovém léčitelství. Z lipového dřeva se průmyslově vyrábí řada výrobků, např. tužky, kancelářské potřeby (rýsovací prkna), hojně se uplatňuje v uměleckém truhlářství a pro rukodělné práce. Používá se k výrobě hudebních nástrojů, vyřezáváním zdobeného nábytku i k další řezbářské práci. Sušení Lípa se chová podobně jako habr a javor, nedoporučuje se přímý dopad slunečního světla.

14 Modřín opadavý Larix decidua Jeho dřevo je vysoce ceněno, je tvrdé, poměrně pružné a velmi trvanlivé. Má nažloutlou úzkou běl s tmavočerveným až nachovým, mírně lesklým jádrem. Typické jsou velmi výrazné letokruhy a drobné, četné suky. Obsah pryskyřice je ve srovnání s borovicí nižší. Hmotnost dřeva při 15% vlhkosti činí 550 kg/m 3. Dřevo je středně tvrdé, dobře opracovatelné, trvanlivé. Jde o horský světlomilný strom, často se pěstuje v parcích. Modřín je považován za nejhodnotnější domácí jehličnaté dřevo všestranně upotřebitelné. Používá se při výrobě nábytku, obložení stěn či jako stavební dřevo (dveře, okna, parkety).. Dříve se z něj též vyráběly bedny a kola. Vysoce ceněna je i pryskyřice modřínu, nazývaná benátský terpentýn. Sušení Modřín mírně praská a bortí se, doporučují se menší vzdálenosti mezi hráněmi a jejich zastínění proti slunci.

15 Olše lepkavá Alnus glutinosa Olše má dřevo bez barevně odlišeného jádra, oranžové, na vzduchu šednoucí. Póry ani dřeňové paprsky nejsou pouhým okem viditelné. Buněčné stěny jsou v jarním i letním dřevě stejně tlusté, a proto má olše mimořádně homogenní strukturu. Dřeňové skvrny má méně často, ale dosti výrazné. Olšové dřevo není příliš kvalitní, je měkké a málo pružné. Trvanlivost není velká, bývá napadáno červotočem. Přestože kvalita olšového dřeva není příliš velká má široké využití v nábytkářství a umění. Dobře se obrábí, štípe, lepí, vzdoruje vlhkosti, je lehké a málo pracuje. Je vhodné pro řezbářské a soustružnické práce a pro výrobu překližek, rámů, lišt a zápalek, jako imitace ořechu, mahagonu, třešně, obklady stěn, restaurátorské práce. V minulosti se často používala na stavbu mostů, splavů aj. Protože v celku rychle roste, je výborná rostlina společně s topolem a vrbou na výrobu pilinových briket a drtí.

16 Ořešák královský Juglans regia Ořešák má dřevo s širší šedou bělí, s šedohnědým, někdy až tmavohnědým jádrem, které má výrazné barevné pruhy a záběhy. Má větší roztroušené póry, četné středně velké paprsky, letokruhy širší, na tečnovém řezu výrazné. Dřevo ořešáku je středně tvrdé a husté (hmotnost 500 kg/m 3 ), s homogenní strukturou, velmi dobře obrobitelné a leštitelné. Ořešák královský je jedna z nejpěstovanějších dřevin na světě. Pěstuje se pro své plody (vlašské ořechy), jako okrasný a stínící strom, medonosná rostlina a pro své kvalitní a relativně rychle rostoucí dřevo. Dřevo ořešáku je vysoce kvalitní a velice rychle roste. Navíc jde o strom nenáročný na péči, takže ho lze za nízkých nákladů pěstovat na rozsáhlých plochách. Vyrábí se z něj nábytek nebo např. pažby pušek. Pro pěkné zbarvení a kresbu se využívá především při výrobě dekorativních dýh. Ořešák se výborně zpracovává, a proto je hledaný také pro řezbářské a soustružnické použití.

17 Smrk ztepilý Picea abies Dřevina je bez barevně odlišeného jádra, ale má výrazné letokruhy a pravidelnou stavbu, je bílá až slabě nažloutlá a s mírným leskem. Při 15% vlhkosti (při vlhkosti přirozeně vysušeného dřeva) má hmotnost 470 kg/m 3. Dřevo je měkké, ale dostatečně pevné, pružné a trvanlivé. Dobře se obrábí. Smrk je naše nejrozšířenější dřevina. Je vysazován v parcích a zahradách jako okrasný strom a v hospodářských lesích jako zdroj dřeva. Často byl vysazován ve formě smrkové monokultury, ale od ní se pro její některé nepraktické vlastnosti (nízká retence vody, náchylnost k polomům, kůrovcovým kalamitám v teplejších oblastech atd.) již začíná ustupovat. smrkového dřeva je mnohostranné. Přestože se hustota jarního a letního dřeva značně liší, uplatňuje se často i v řezbářství, zvláště má-li být povrch výrobku opalován.

18 Šeřík Syringa vulgaris a použití Dřevo je těžké (850 kg/m 3 ), velmi tvrdé, pevné,. dobře opracovatelné a velmi dekorativní, vhodné pro soustružníky a umělecké truhláře, na speciální hole.

19 Švestka domácí Prunus domestica Švestka má širší šedou běl a šedohnědé až červenohnědé jádro, mírně lesklé. Dřeňové paprsky jsou středně viditelné, póry jemné, vlákna mírně zprohýbaná, letokruhy výrazné. Dřevo je dosti husté (hmotnost 560 kg/m 3 ), tvrdé, homogenní struktury. Nevýhodou je menší trvanlivost a větší borcení. Využívá se především v řezbářství a soustružnictví, na výrobu dýh, nábytku, rukojetí, píp.

20 Topol (více druhů) Populus alba, Populus tremula, Populus nigra Topol má podobný vzhled a mechanické vlastnosti jako dřevo lipové. Dřevo je šedobílé, bez barevně odlišeného jádra a bez lesku, letokruhy jsou málo zřetelné, dřeňové paprsky a póry téměř neviditelné. Je měkké, lehké, snadno se obrábí, ale opracované plochy jsou pro nepravidelný průběh vláken málo hladké až plstnaté. Topolové dřevo obsahuje vápenaté minerály rychle otupující ostří nástrojů, proto není řezbáři tak oblíbené jako dřevo lipové. Topoly jsou rychle rostoucí dřeviny s měkkým dřevem, které jsou cíleně pěstovány pro produkci biomasy. Za tímto účelem jsou pěstovány různé šlechtěné hybridy, které patří k nejrychleji rostoucím dřevinám v České republice. Používá se hlavně v nábytkářství, protože dobře přijímá lepidlo a málo pracuje. V minulosti se hojně používalo k výrobě různých domácích potřeb, misek na hnětení těsta, nádob k přípravě krmných směsí, k výrobě dřeváků apod. Zpracovávalo se kopačkami, kruhovými dláty, pořízy, stejně jako dřevo vrbové.

21 Třešeň, višeň Prunus avium, Prunus cerasus Třešeň se vyznačuje stejně jako všechny ovocné dřeviny stejnoměrnou hustotou a zajímavou kresbou. Běl je žlutá, jádro červenohnědé s barevnými záběhy, které jsou u mladšího dřeva šedozelené, u starších stromů krvavě červené. Letorosty jsou dosti výrazné, dřeňové paprsky četné, středně výrazné. Dřevo je slabě lesklé, snadno se moří a výborně leští. Používá se na dýhy, v řezbářství a soustružnictví. Nelze použít pro vnější prostředí

22 Vrba (více druhů) Salix alba, Salix caprea Vrba bílá i vrba jíva mají dřevo podobné dřevu topolovému. Má typicky rovné vlákno, jemnou texturu bez nápadných kreseb. Dřeňové skvrny jsou viditelné hlavně na podélných řezech. Letokruhy bývají široké, bělové dřevo se od jádrového téměř neliší, je mírně nažloutlé až nahnědlé, jádro mívá načervenalý nádech. Dřevo vrby je křehčí a méně trvanlivé, nemá homogennost dřeva lipového. Podobně jako topol se při řezu směřujícím diagonálně nebo kolmo na směr vláken houlí, vlákno v jarním nárůstu letokruhů se vydroluje. Dobře přijímá lepicí směsí i mořidla. Průmyslově se využívá při výrobě poddýžek, zápalek, aglomerových materiálů a je cíleně pěstována pro produkci biomasy. Méně kvalitní dřevo některých druhů se používá zejména pro výrobu obalů (beden) a překližek. Pružné letorosty jsou běžným materiálem v košíkářství. Některé druhy křovinatých dřevin jsou zajímavé pro jejich barevnost, texturu, dobré mechanické zpracovatelské vlastnosti a v neposlední řadě dostupnost. Jsou využitelné pro drobnější práce, např. šperky, drobné plastiky nebo užitné předměty lžíce, napichovátka, nože na papír, jako zdobné materiály pro vykládání.

23 Expozice Krása dřeva našich jehličnanů a listnáčů v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci byla připravena u příležitosti jarní etapy zahradnické výstavy Flora Olomouc dubna Informace uvedené v této brožurce byly převzaty ze studijních materiálů Katedry botaniky PřF UP v Olomouci (Dr. V. Vinter Anatomie a morfologie rostlin) a z webových stránek Dřevocentrum. Bližší informace o všech dřevinách rostoucích v Botanické zahradě jsou uvedeny v Průvodci, který je k dispozici u pracovníků Botanické zahrady PřF UP. Botanická zahrada je otevřena v pracovní dny denně (mimo pondělí) 10 15,30 hod, o sobotách, nedělích a svátcích hod. Mimo tuto dobu je možno návštěvu dohodnout na tel , , garden@upol.cz Návrh a realizace expozice: Vladimír Všetička Text: Eva Křístková (eva.kristkova@upol.cz)

24

TYPY SCHODIŠŤ: Zadlabané schodiště

TYPY SCHODIŠŤ: Zadlabané schodiště TYPY SCHODIŠŤ: Zadlabané schodiště Nejčastější a nejoblíbenější typ schodiště. Nosným prvkem jsou schodnice, do kterých jsou zadlabány nášlapy a popřípadě i podstupně. Toto schodiště je velice oblíbené

Více

Vypracoval Mgr. David Mikoláš, 22. 9. 2008 DŘEVO

Vypracoval Mgr. David Mikoláš, 22. 9. 2008 DŘEVO Vypracoval Mgr. David Mikoláš, 22. 9. 2008 DŘEVO CO JE TO DŘEVO Dřevo je pevné pletivo stonků vyšších rostlin, které označujeme jako dřeviny. Vzniká v rostlinách z meristémových buněk. CHEMICKÉ SLOŽENÍ

Více

Klíč k makroskopickému určování vybraných dřev jehličnatých a listnatých dřevin

Klíč k makroskopickému určování vybraných dřev jehličnatých a listnatých dřevin Mendelova univerzita v Brně Lesnická a dřevařská fakulta Ústav nauky o dřevě Stavba dřeva Klíč k makroskopickému určování vybraných dřev jehličnatých a listnatých dřevin praktická pomůcka do cvičení Tento

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 11 Rozpoznávání dřevin

Více

DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU

DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU Rozeznávací znaky: - Na stojato odlišnosti jednotlivých znaků (kůra, listy, jehličí) - V řezu textura, barva, vůně - K přesnému určení slouží dendrologické klíče (vylučovací

Více

Aktivita Malá naučná stezka Využití stromů a keřů

Aktivita Malá naučná stezka Využití stromů a keřů Aktivita Malá naučná stezka Využití stromů a keřů Autor: Ing. Jana Radová (text, foto) Javor mléč je sadovnicky využívaná dřevina, má velký významný jako alejový strom či uliční stromořadí ve městech.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 6 Makroskopická stavba

Více

Protokol inventarizace dřevin "1106 GŘC - areál Olomouc - Povel"

Protokol inventarizace dřevin 1106 GŘC - areál Olomouc - Povel parc.č. 471/1 x plocha 1 Acer campestre javor babyka 9,12,15 3,4,5 2m2 4,0 3-kmen, mladý stromek 2 Rosa canina růže šípková 6m2 4,0 keř 3 Sambucus nigra bez černý 8m2 3,5 keř 4 Sambucus nigra bez černý

Více

evo lení d eva - d evo jehli natých d evin - d evo listnatých d evin Hustota d eva

evo lení d eva - d evo jehli natých d evin - d evo listnatých d evin Hustota d eva Dřevo Dřevo je pevné pletivo stonků vyšších rostlin, které označujeme jako dřeviny. Dřevo je zahrnováno mezi obnovitelné zdroje energie, jako jeden z druhů biomasy. Je to snadno dostupný přírodní materiál,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 15 Modřín Ing. Hana

Více

DUB ZIMNÍ (Quercus petraea)

DUB ZIMNÍ (Quercus petraea) DUB ZIMNÍ (Quercus petraea) Velmi statný strom dosahující 30 35 m výšky, s nepravidelnou korunou se silnými větvemi, kmen má válcovitý s hrubou, šedohnědou, podélně a hluboko trhlinatou borkou. Listy má

Více

Zde Vám představujeme základní české dřeviny. Smrk. Borovice. Modřín

Zde Vám představujeme základní české dřeviny. Smrk. Borovice. Modřín Zde Vám představujeme základní české dřeviny Smrk Dřevo smrku je smetanově bílé až nahnědlé, s výraznými letokruhy. Na všech třech řezech (příčný, podélný, tečný) snadno zaznamenáme zřetelné barevné odlišení

Více

Revitalizace vzrostlých stromů v městyse Štoky a jeho místních částech a jejích místních částech PŘÍLOHY

Revitalizace vzrostlých stromů v městyse Štoky a jeho místních částech a jejích místních částech PŘÍLOHY Revitalizace vzrostlých stromů v městyse Štoky a jeho místních částech a jejích místních částech PŘÍLOHY PŘÍLOHA 2.A Inventarizace dřevin a návrh pěstebních opatření v městyse Štoky TEXTOVÁ ČÁST Inv. číslo

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 27 Ovocné dřeviny Ing.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 16 Ostatní jehličnany

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 26 Ostatní roztroušeně

Více

Dřeviny vhodné pro aukci CENNÝCH A SPECIÁLNÍCH SORTIMENTŮ

Dřeviny vhodné pro aukci CENNÝCH A SPECIÁLNÍCH SORTIMENTŮ Woodproject s.r.o., Karlštejnská 122, 252 17 Tachlovice, kancelář: Havlíčkovo náměstí 15, Rudná 259 19,woodproject@woodproject.cz, www.woodproject.cz, tel.:605 938 648, 733 770 615, IČ:26709589 DIČ:CZ26709589

Více

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0513Vady dřeva I. vady struktury dřeva

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0513Vady dřeva I. vady struktury dřeva Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

Obvod ve 130 cm (cm) Obvod pařez (cm) 1ořešák královský (Juglans regia) 2,5 4 Neměřen 41 15 1 0 Nízké větvení koruny

Obvod ve 130 cm (cm) Obvod pařez (cm) 1ořešák královský (Juglans regia) 2,5 4 Neměřen 41 15 1 0 Nízké větvení koruny Levý břeh od soutoku Číslo Druh Výška (m) Šířka korun y (m) Obvod ve 130 cm (cm) Obvod pařez (cm) věk fyziologic ká vytalita pěsteb. patření Poznámky Naléhavos t 1ořešák královský (Juglans regia) 2,5 4

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 4 Dřeviny

Více

STAVBA ROSTLINNÉHO TĚLA

STAVBA ROSTLINNÉHO TĚLA STAVBA DŘEVA STAVBA ROSTLINNÉHO TĚLA JEDNODĚLOŽNÉ ROSTLINY X DVOJDĚLOŽNÉ ROSTLINY JEDNODĚLOŽNÉ ROSTLINY palmy, bambus Nemohou druhotně tloustnout (přirůstat)!! DVOUDĚLOŽNÉ ROSTLINY mají sekundární dělivé

Více

Určování dřev podle makroskopických znaků

Určování dřev podle makroskopických znaků Dřevo a jeho ochrana Určování dřev podle makroskopických znaků cvičení Dřevo a jeho ochrana 2 Zadání Úkoly: 1) Identifikujte základní řezy dřevem na vzorcích 2) Na vzorcích vyhledejte základní a doplňkové

Více

TŘÍLAMELOVÉ PARKETY. Může obsahovat dobře srostlé suky o průměru až 3 mm, ovšem jen

TŘÍLAMELOVÉ PARKETY. Může obsahovat dobře srostlé suky o průměru až 3 mm, ovšem jen TŘÍLAMELOVÉ PARKETY Dub Select Dřevo s poměrně homogenní barvou. Mezi jednotlivými lamelami mohou být patrné malé barevné odchylky. Materiál může obsahovat dřeňové paprsky. Může obsahovat dobře srostlé

Více

Modřín opadavý. VY_52_INOVACE_81 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Modřín opadavý. VY_52_INOVACE_81 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Modřín opadavý VY_52_INOVACE_81 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Modřín opadavý Larix decidua Miller Strom velkých rozměrů, opadavý jehličnan,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 25 Topol Ing. Hana Márová

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 29 Okrasné listnaté

Více

stavby řezivo palubky

stavby řezivo palubky stavby řezivo palubky OBSAH: Úvod k řezivu 4 Truhlářské řezivo 5 Stavební řezivo 6 Palubky a podlahovky 7 Spárovka 8 9 Biodesky 10 3 ŘEZIVO DŘEVO Dřevo je mnoha generacemi prověřený materiál bez jakýchkoliv

Více

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 vrba křehká (Salix fragilis) 0-40 vrba křehká

Více

Tabulka kácení dřevin stupeň: realizační dokumentace. Přehled dřevin dle příslušných k.ú.

Tabulka kácení dřevin stupeň: realizační dokumentace. Přehled dřevin dle příslušných k.ú. Název stavby: GSM-R Kolín Havlíčkův Brod Křižanov - Brno Příloha č.7 PS 715 Trubky HDPE v úseku žst.křížanov - Březské Tabulka kácení dřevin stupeň: realizační dokumentace KOZLOV U KŘIŽANOVA KO-1 Salix

Více

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13 OBSAH 1 ÚVOD................................................. 7 1.1 Výrobek a materiál........................................ 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu..................... 8 2

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

Vážení návštěvníci, Pracovníci Botanické zahrady PřF UP Olomouc.

Vážení návštěvníci, Pracovníci Botanické zahrady PřF UP Olomouc. Vážení návštěvníci, vítáme vás v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. V prostoru před zahradním domkem jsme pro vás připravili výstavu Krása dřeva našich jehličnanů

Více

1./1.inv.č ks Javor mléč (Acer platanoides) 213,50 cm / 130 cm, na p.p.č v k.ú. Rožany a obci Šluknov

1./1.inv.č ks Javor mléč (Acer platanoides) 213,50 cm / 130 cm, na p.p.č v k.ú. Rožany a obci Šluknov Odbor rozvoje a životního prostředí Orgán ochrany přírody nám.míru 1 pošt.přihrádka 18 407 77 ŠLUKNOV Váš dopis zn.: Ze dne: 06.11.2017 Naše zn.: ORŽP/9556/2017/1505/2017/nab Vyřizuje: Božena Naňáková

Více

Abies alba Jedle bělokorá Strom do 50 m Vzpřímené rozpadavé šišky

Abies alba Jedle bělokorá Strom do 50 m Vzpřímené rozpadavé šišky Dřeviny HEN 2009 přehled dřevin ke zkoušce Ing. Zdeněk Hrubý, Ph.D. Abies alba Jedle bělokorá Strom do 50 m Vzpřímené rozpadavé šišky Picea abies Smrk ztepilý Strom do 55 m Převislé šišky Pinus sylvestris

Více

HABR OBECNÝ (Carpinus betulus)

HABR OBECNÝ (Carpinus betulus) STROMY A KEŘE HABR OBECNÝ (Carpinus betulus) roste v lesích nižších poloh má šedou hladkou kůru listy jsou podobné buku, ale s pilovitým okrajem má jehnědovité květenství plodem jsou oříšky s křídlem

Více

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 vrba křehká (Salix fragilis) 0-40 vrba křehká (Salix fragilis) 0-40 vrba č ervenavá

Více

Ing. Pavla Kotásková, Ústav tvorby a ochrany krajiny LDF MENDELU

Ing. Pavla Kotásková, Ústav tvorby a ochrany krajiny LDF MENDELU Dřevo pro stavby v lesním prostředí Dřevo pro stavby v lesním prostředí přírodní materiál působí přirozeně z ekologického hlediska bezproblémový materiál obnovitelný materiál stavby nedílná součást krajiny

Více

Rýmařovsk. ovská 15 04. 08. / 2012. Ing. Martin Greško

Rýmařovsk. ovská 15 04. 08. / 2012. Ing. Martin Greško Základní škola Bruntál, Rýmařovsk ovská 15 Praktické práce 9. ročník Poznáváme druhy dřevd (ovocné dřeviny) 04. 08. / 2012 Ing. Martin Greško Ovocné dřeviny Mezi nejčastěji pěstované ovocné stromy v České

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 13 Jedle Ing. Hana Márová

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 21 Buk Ing. Hana Márová

Více

Pracujeme se dřevem. Základní příručka

Pracujeme se dřevem. Základní příručka Pracujeme se dřevem Základní příručka Věnováno Jirkovi. Poděkování patří VOŠ a SUPŠ v Praze 3 na Žižkově náměstí, kde vznikly fotografie většiny strojů a dalšího vybavení dílny (obr. 15, 16, 19, 20, 29,

Více

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů)

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů) km 13,000-42,000 olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 40-60 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 50-70 vrba křehká (Salix fragilis)

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 28 Tropické dřeviny

Více

Archeologie starého dřeva a spálenišť

Archeologie starého dřeva a spálenišť MINIATLAS obsahuje dvě části. MINIATLAS mikroskopie dřeva a uhlíků pro učitele a studenty Příloha k úloze Archeologie starého dřeva a spálenišť První obsahuje výběr z anatomických obrázků různých pozorovacích

Více

V Rosicích dne 31. 1. 2014. Ing. Jaroslav KOLAŘÍK, Ph.D. Ing. Michal ROMANSKÝ Petr CEJNAR, DiS.

V Rosicích dne 31. 1. 2014. Ing. Jaroslav KOLAŘÍK, Ph.D. Ing. Michal ROMANSKÝ Petr CEJNAR, DiS. Projekt péče o stromy podél vodního toku Orlice byl zpracován na objednávku povodí Labe v rámci inventarizace ploch veřejně přístupné zeleně. Terénní šetření proběhla v měsíci lednu 2014. V Rosicích dne

Více

Pracujeme se dřevem. Základní příručka

Pracujeme se dřevem. Základní příručka Pracujeme se dřevem Základní příručka Věnováno Jirkovi. Poděkování patří VOŠ a SUPŠ v Praze 3 na Žižkově náměstí, kde vznikly fotografie většiny strojů a dalšího vybavení dílny (obr. 15, 16, 19, 20, 29,

Více

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů)

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů) olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 40-60 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 50-70 vrba křehká (Salix fragilis) 20-50 vrba křehká

Více

NÁVES. INVETARIZACE DŘEVIN - vybrané pozemky intravilánu obce Slatina katastrální území: Slatina pod Hazmburkem. Tab.: č. 1: Inventarizace dřevin

NÁVES. INVETARIZACE DŘEVIN - vybrané pozemky intravilánu obce Slatina katastrální území: Slatina pod Hazmburkem. Tab.: č. 1: Inventarizace dřevin INVETARIZACE DŘEVIN - vybrané pozemky intravilánu obce Slatina kastrální území: Slatina pod Hazmburkem Tab.: č. 1: Invenrizace dřevin p.č. NÁVES Sv dřevin 39 Rosa sp. Růže záhonové 1694/50 L ve skupině

Více

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů)

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů) olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 40-60 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 50-70 vrba křehká (Salix fragilis) 20-50 vrba křehká

Více

příloha č. 3 - inventarizace (tabulka)

příloha č. 3 - inventarizace (tabulka) příloha č. 3 - inventarizace (tabulka) IAP - Revize stromů v Mercandiniho sadech v Klatovech pro potřeby Města Klatovy - odboru rozvoje města, zpracovala Ing. Radka Frydrychová, listopad 2012 1 jírovec

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 5 Části kmene Příčný

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Petr Ptáček Ochrana dřeva ve stavbách Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401,

Více

56,47,44,69, 56,53,47,47, ,5 3 OP SS 2 1 ZŘ 666/211 mírné prosychání do 10% objemu koruny, přirozené prosychání spodní části korun

56,47,44,69, 56,53,47,47, ,5 3 OP SS 2 1 ZŘ 666/211 mírné prosychání do 10% objemu koruny, přirozené prosychání spodní části korun 1 Betula pendula bříza 23 71 13,5 0,5 5,5 3 S V 1 2 666/210 mírný náklon, pěkná 2 Salix caprea vrba 38 119 9 1,5 5,5 4 OP V 2 2 666/210 prosychání cca 10-15% 3 Salix caprea vrba 28/30 88/94 8 1,5 7,5 4

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 24 Ostatní roztroušeně

Více

Seznam dřevin a jejich označení v systému IDD

Seznam dřevin a jejich označení v systému IDD Seznam dřevin a jejich označení v systému IDD Skupina Sdružená zkratka Jehličnaté dřeviny Listnaté dřeviny BO Zkratka podle EU zkratka podle zákona 138/2010 zákona 138/2010 Český název Vědecký název BO

Více

LEGENDA 31 (60) 24 (69) 20 (79) 25 (61)

LEGENDA 31 (60) 24 (69) 20 (79) 25 (61) 46 (F) PARK ZA MUZEEM V JÍLOVÉM U PRAHY - ŽÁDOST O KÁCENÍ DŘEVIN PŘÍLOHA - ZÁKRES DŘEVIN URČENÝCH KE KÁCENÍ DO KATASTRÁLNÍ MAPY ETAPA I. ETAPA II. M 1:0 1 ul. Českosloveské Českosloveská armády (98) E

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 7 Mikroskopická stavba

Více

VY_52_INOVACE _76 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Dub zimní

VY_52_INOVACE _76 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Dub zimní VY_52_INOVACE _76 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Dub zimní Dub zimní Quercus petraea ( Natt. ) Liebl. Strom s poněkud prohýbaným kmenem,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 8 Mikroskopická stavba

Více

INVENTARIZACE A DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM

INVENTARIZACE A DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM INVENTARIZACE A DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM Akce: Katastrální území: Parcela číslo: Investor: Zodpovědný projektant: Projektanti: Datum zpracování: Šanov nad Jevišovkou Jihomoravský kraj, Žerotínovo náměstí

Více

Pěstitelství. Přednáška č.10 Ing. Helena Jedličková Mgr. Hiklová Ivana

Pěstitelství. Přednáška č.10 Ing. Helena Jedličková Mgr. Hiklová Ivana Pěstitelství CHARAKTERISTIKA JEDNOTLIVÝCH SKUPIN UŽITKOVÝCH ORGANISMŮ OKRASNÉ ROSTLINY - DŘEVINY Přednáška č.10 Ing. Helena Jedličková Mgr. Hiklová Ivana Obsah: Úvod Klíčové pojmy Okrasné rostliny dřeviny

Více

vrbiny vrby křehké = Sf = Saliceta fragilis

vrbiny vrby křehké = Sf = Saliceta fragilis vrbiny vrby křehké = Sf = Saliceta fragilis v rba křehká (Salix f ragilis) 60-100 v rba křehká (Salix f ragilis) 60-100 v rba červ enav á (Salix x rubens) 0-80 v rba červ enav á (Salix x rubens) 0-80 olše

Více

Pěstování břízy. Ing. Václav Hurt, Ph.D. Prof. Ing. Petr Kantor, CSc.

Pěstování břízy. Ing. Václav Hurt, Ph.D. Prof. Ing. Petr Kantor, CSc. Pěstování břízy Ing. Václav Hurt, Ph.D. Prof. Ing. Petr Kantor, CSc. Přednáška byla uskutečněna v rámci předmětu Pěstování účelových lesů a projektu INOBIO Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

5. Anatomická a morfologická stavba dřeva

5. Anatomická a morfologická stavba dřeva 5. Anatomická a morfologická stavba dřeva Stonek Stonek je vegetativní orgán vyšších rostlin, jehož základními funkcemi je růstem prodlužovat rostlinu ve směru pozitivního heliotropismu, nést listy a generativní

Více

VY_52_INOVACE_78 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_78 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_78 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jasan ztepilý Jasan ztepilý Fraxinus excelsior L. Strom vysoký s přímým kmenem, s řídkou,

Více

mech. pošk. kmen mech. pošk. kor hniloby dutiny rozsah skupiny v suché větve vitalita statika m2 pěstební opatření

mech. pošk. kmen mech. pošk. kor hniloby dutiny rozsah skupiny v suché větve vitalita statika m2 pěstební opatření 16. SÍDLIŠTĚ VOLDÁN 1221/1 1 Prunus spec, slivoň 5 5 0.7 5+5 2 0 0 0 0 0 3 3 odstranit vylomené větve 1221/1 2 Prunus avium, třešeň 9 7 1.5 57 4 2 2 1 3 2 2 4 odstranit nebezpečný 1221/1 3 Prunus spec,

Více

NÁVRH SADOVÝCH ÚPRAV SÍDLIŠTĚ ŠTĚPNICE - 2. etapa Návrh kácení stromy s výčetním obvodem nad 80 cm

NÁVRH SADOVÝCH ÚPRAV SÍDLIŠTĚ ŠTĚPNICE - 2. etapa Návrh kácení stromy s výčetním obvodem nad 80 cm NÁVRH SADOVÝCH ÚPRAV SÍDLIŠTĚ ŠTĚPNICE - 2. etapa Návrh stromy s výčetním obvodem nad 80 cm Albert, Zahradní - 1 Albert, Zahradní 6 Picea abies smrk ztepilý 17 53 25 10,0 0,0 3 3 a 1 1 2 Proschlý, poškozený

Více

OCELOVÉ A DŘEVĚNÉ PRVKY A KONSTRUKCE Část: Dřevěné konstrukce

OCELOVÉ A DŘEVĚNÉ PRVKY A KONSTRUKCE Část: Dřevěné konstrukce OCELOVÉ A DŘEVĚNÉ PRVKY A KONSTRUKCE Část: Dřevěné konstrukce Přednáška č. 1 Doc. Ing. Antonín Lokaj, Ph.D. VŠB Technická univerzita Ostrava, Fakulta stavební, Katedra konstrukcí, Ludvíka Podéště 1875,

Více

Užitková tropická dřeva. Makroskopická stavba dřeva

Užitková tropická dřeva. Makroskopická stavba dřeva Makroskopická stavba dřeva Znaky makroskopické stavby dřeva - základní letokruhy a přírůstové zóny dřeňové paprsky cévy pryskyřičné kanálky dřeňové skvrny suky - doplňkové barva (jádro, běl, vyzrálé dřevo)

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ LEXIKON DŘEVA

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ LEXIKON DŘEVA ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ LEXIKON DŘEVA Ing. Aleš ZEIDLER, Ph.D. 2012 LEXIKON DŘEVA 1 Obsah ÚVOD... 3 POPIS DŘEV... 4 AKÁT... 5 BOROVICE... 7 BOROVICE ČERNÁ... 9

Více

Evidence dřevin parku u kláštera v Doksanech /stav k říjnu 2012/

Evidence dřevin parku u kláštera v Doksanech /stav k říjnu 2012/ koruny Vitalita SH Poznámky 1 Tilia cordata ( lípa srdčitá) 40-60 90 10 2,3 15-20 3 3 Hrozí vylomení větví v koruně 2 Tilia cordata 5 6 3 1,6 4 4 3 Dosadba 3 Tilia cordata 40-60 82 8 2,6 15 1 2 Houbové

Více

1. Opatření a postupy zajišťující přístup informacím, které se týkají dodávek dřeva a dřevařských výrobků uváděných hospodářským subjektem na trh:

1. Opatření a postupy zajišťující přístup informacím, které se týkají dodávek dřeva a dřevařských výrobků uváděných hospodářským subjektem na trh: Systém náležité péče obce Dolany uvádějící poprvé na vnitřní trh EU dřevo nebo jiné produkty ze dřeva (palivo, štěpka, větve) vytěžené na pozemcích obce dle Nařízení EU č. 995/2010 I. Právní předpisy týkající

Více

Výřez kmenem listnáče. parenchymatická medula

Výřez kmenem listnáče. parenchymatická medula Xylotomie (nauka o struktuře a vlastnostech dřeva) Dřevo (z technického hlediska) = lignifikované vodivé pletivo kmenů stromů (deuteroxylém) vznikající dostředivým dělením buněk kambia. Kmeny manoxylické:

Více

Truhlář. Oblast odborného vzdělávání Materiály - první ročník

Truhlář. Oblast odborného vzdělávání Materiály - první ročník INOVACE ŠVP Truhlář Oblast odborného vzdělávání Materiály - první ročník Nová závěrečná zkouška Koncepce NZZ Standardizace požadavků Srovnatelnost výsledků Zkvalitnění přípravy žáků Průřezová témata Surovinová

Více

Předfrézovaný systém Clip JuAn (bez vrutů) DOUGLASIE 120

Předfrézovaný systém Clip JuAn (bez vrutů) DOUGLASIE 120 Předfrézovaný systém Clip JuAn (bez vrutů) DOUGLASIE 120 Původní domovinou této dřeviny je severní Amerika, v Evropě se pěstuje od 19. století. Jde o borovici, jejíž jádrové dřevo je žlutavě hnědé až červenohnědé,

Více

Biologické základy péče o stromy II.

Biologické základy péče o stromy II. Biologické základy péče o stromy II. Ing. Jaroslav Kolařík, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 PLETIVA VODIVÁ - lýko

Více

PŘÍLOHA F.2 INVENTARIZACE A METODIKA INVENTARIZACE

PŘÍLOHA F.2 INVENTARIZACE A METODIKA INVENTARIZACE PŘÍLOHA F.2 INVENTARIZACE A METODIKA INVENTARIZACE Skopalíková x M. Kuncové x Čejkova Průměr Fyzio. Zdrav. objektu Taxon Výška Průměr kmene koruny stáří Vitalita stav Stabilita Poznámka 30 Betula pendula

Více

javor Freemanův v=20-25 m, barví červeně 14/16 Ko 30 l Kč javor jasanolistý v=15-20 m, L bílorůžově panašovaný 10/12 Ko 35 l Kč

javor Freemanův v=20-25 m, barví červeně 14/16 Ko 30 l Kč javor jasanolistý v=15-20 m, L bílorůžově panašovaný 10/12 Ko 35 l Kč Listnaté stromy Vědecký název Český název Krátký popis Velikost Specifikace 1 Specifikace 2 Cena vč. DPH Acer campestre javor babyka v=10-15 m, L barví žlutě 275-300 dtbal Sol 670 Kč 80-100 dtbal 183 Kč

Více

VY_52_INOVACE_73 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_73 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_73 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Borovice lesní Borovice lesní, sosna Pinus silvestris L. Strom středních rozměrů, vždyzelený,

Více

13. DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA

13. DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA 13. DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA HISTORIE DŘEVA VE STAVEBNICTVÍ DŘEVO PATŘÍ MEZI NEJSTARŠÍ STAVEBNÍ MATERIÁLY. SETKÁVÁME SE S NÍM U NEJRŮZNĚJŠÍCH DRUHŮ STAVEB A KONSTRUKCÍ. JE VELMI PRAVDĚPODOBNÉ, ŽE

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 22 Javor Ing. Hana Márová

Více

ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Oznámení o zahájení správního řízení ve věci povolení kácení dřevin rostoucích mimo les

ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Oznámení o zahájení správního řízení ve věci povolení kácení dřevin rostoucích mimo les ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ DOPIS ZN.: 170688/2014 rozdělovník ZE DNE: 19.9.2014 NAŠE ZNAČKA: MMHK/175269/2014 zp2/mrk SZ MMHK/170688/2014 VYŘIZUJE: Adriena Marková TELEFON: 495707667 E-MAIL: Adriena.Markova@mmhk.cz

Více

VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Třešeň ptačí Třešeň ptačí Prunus avium (L.) Moench. Strom středně velký, opadavý,

Více

DOUTNÁČ - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI

DOUTNÁČ - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI DOUTNÁČ - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI David Janik *, Dušan Adam, Pavel Unar, Tomáš Vrška, Libor Hort, Pavel Šamonil, Kamil Král Oddělení ekologie lesa, Výzkumný ústav Silva Taroucy

Více

Úvod k lesním ekosystémům

Úvod k lesním ekosystémům Úvod k lesním ekosystémům Lesní ekosystémy jsou nejdůležitějšími klimaxovými ekosystémy pro oblast střední Evropy, která leží v zóně temperátního širokolistého lesa. Této zóně se vymykají malé plochy jehličnatého

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 17 Dub Ing. Hana Márová

Více

Foto katalog zachycených, alergologicky významných druhů dřevin, bylin a trav na území města Olomouce

Foto katalog zachycených, alergologicky významných druhů dřevin, bylin a trav na území města Olomouce Foto katalog zachycených, alergologicky významných druhů dřevin, bylin a trav na území města Olomouce Jonáš Gazdík 2014 0 Název česky: Bez černý Název latinsky: Sambucus nigra Alergologický význam (doba

Více

Dendrologie. Vybrané rody

Dendrologie. Vybrané rody Dendrologie Vybrané rody Listnaté stromy Acer javor Domácí: A.platanoides j.mléč Nížiny Suchovzdorný Nevhodný pravidelný řez Mrazové desky na kmeni Acer platanoides j.mléč Acer javor Domácí: A.pseudoplatanus

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_PŘÍPRAVA DŘEVA 3_T1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

SÍDLIŠTĚ PRAŽSKÁ - LOKALITA 1

SÍDLIŠTĚ PRAŽSKÁ - LOKALITA 1 SÍDLIŠTĚ PRAŽSKÁ - LOKALITA 1 PŘÍLOHA 1 INVENTARIZACE DŘEVIN Poř. číslo Druh dřeviny (vědecký název) český název Obvod kmene cm (ve 130cm) Šířka koruny m Výška dřeviny m Sadovnická hodnota body Popis Popis

Více

AFZELIA CHAMPAKA. latinsky: Afzelia bijuga

AFZELIA CHAMPAKA. latinsky: Afzelia bijuga AFZELIA latinsky: Afzelia bijuga Jedná se o dřevo velmi těžké a tvrdé. Velmi stabilní dřevo.nezaměňovat s africkým dřevem Afzelia bipindensis známým jako Doussie, které je měkčí, poréznější a tmavšího

Více

MIKROSKOPICKÁ STAVBA DŘEVA

MIKROSKOPICKÁ STAVBA DŘEVA MIKROSKOPICKÁ STAVBA DŘEVA JEHLIČNANY starší jednoduchá stavba pravidelnost JEHLIČNANY LISTNÁČE letní tracheida libriformní vlákno kambiální iniciála jarní tracheida tracheida parenchym céva parenchym

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 12 Smrk Ing. Hana Márová

Více

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ DŘEVO, VLASTNOSTI DŘEVA část 1.

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ DŘEVO, VLASTNOSTI DŘEVA část 1. Téma: NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ DŘEVO, VLASTNOSTI DŘEVA část 1. Vypracoval: Ing. Roman Rázl TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

Více

VY_52_INOVACE_84 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Topol osika

VY_52_INOVACE_84 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Topol osika VY_52_INOVACE_84 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Topol osika Topol osika (osika obecná) Populus tremula L. Strom středních rozměrů se

Více

Identifikace dřeva. Mikroskopické techniky rostlinných pletiv

Identifikace dřeva. Mikroskopické techniky rostlinných pletiv Mikroskopické techniky rostlinných pletiv Identifikace dřeva Osnova této prezentace identifikace dřeva makroskopická identifikace recentního dřeva mikroskopická identifikace recentního dřeva mikroskopická

Více

Systém náležité péče hospodářského subjektu Město Kopidlno uvádějícího poprvé na vnitřní trh dřevo vytěžené na pozemcích hospodářského subjektu

Systém náležité péče hospodářského subjektu Město Kopidlno uvádějícího poprvé na vnitřní trh dřevo vytěžené na pozemcích hospodářského subjektu Systém náležité péče hospodářského subjektu Město Kopidlno uvádějícího poprvé na vnitřní trh dřevo vytěžené na pozemcích hospodářského subjektu I. Právní předpisy EUTR 2.1 Nařízení Evropského parlamentu

Více

Mgr. RADIM KOČVARA. Záříčí 92, Chropyně. IČ: , DIČ: CZ ,

Mgr. RADIM KOČVARA. Záříčí 92, Chropyně. IČ: , DIČ: CZ , Inventarizace dřevin Pustkovecké údolí Mgr. RADIM KOČVARA Záříčí 92, CZ 768 11 Chropyně IČ: 730 68 021, DIČ: CZ7808155432 604 356 795, e-mail: burunduk@seznam.cz ÚVOD Na základě požadavku Statutárního

Více

Slivoň trnitá ( trnka ) VY_52_INOVACE_105 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Slivoň trnitá ( trnka ) VY_52_INOVACE_105 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Slivoň trnitá ( trnka ) VY_52_INOVACE_105 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Slivoň trnitá (trnka) Prunus spinosa L. Keř středně velký,

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT MATERIÁLY

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT MATERIÁLY PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT MATERIÁLY Obor: Zedník Ročník: Druhý Zpracoval: Ing. Ďuriš Tomáš TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO

Více