OPVK.CZ.1.07/1.2.33/02.0039



Podobné dokumenty
Název projektu: Spokojená škola Číslo projektu: OPVK.CZ.1.07/1.2.33/ Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 7 Vlastní jména, přísloví

Á Ž Ž Ž ž Ž Ž Ž ť ž ť ž ž ž ž Ž ž Ž Í Ž Ž žť ž ž ž ž Ž Ž ž ž Ž ž ž Ž Ž Ž ž Ž ž ž ť ť Č ž ť Ž ž Ž Ž ž ď ž ť ž ž ť ž Ž Ž Ž Ž Ž ž ž Ž ž ž ž ž ť ž ž ž ž ž







Název projektu: Spokojená škola Číslo projektu: OPVK.CZ.1.07/1.2.33/ Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 1 Význam slov


Doporučený čas: 45 min. (dle schopností žáků)

Opakování podstatných jmen



















Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/

SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU STŘEDNÍHO





































































Transkript:

Název projektu: Spokojená škola Číslo projektu: OPVK.CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 9 Vzory podstatných jmen rodu středního město, moře, kuře a stavení (pravopis podstatných jmen) Pracovní list slouží žákům s SPU k procvičení vzorů podstatných jmen a jejich pravopisu zábavnou formou. Doporučený čas: 45 minut (podle schopností žáka je možné využít jen některá cvičení, nebo jejich část). Seznam zdrojů k tématu: Dvořáková, Zdeňka a kol. (1997). Český jazyk pro 4. ročník základní školy (Praha: SPN). Grünhutová, Petra Humpolíková, Petra Hubeňáková, Lenka Volf, Vladimír (2005). Český jazyk pro 4. ročník základní školy učebnice (Brno: DIDAKTIS). http://www.papo.cz/zbozi/2208/kouzelnik-merlin.htm http://www.sedlec-prcice.cz/cz/mesto-sedlec-prcice/samosprava-mesta/mestska-pamatkovazona/ http://www.korsika-ostrov.cz/fotogalerie/more http://www.i-creative.cz/2011/03/02/kure-kuratka/ http://hobby.blesk.cz/clanek/hobby-chaty-a-chalupy-soutez/139260/chaluparska-bitvapokracuje-kdo-ma-nejstarsi-staveni.html Seznam pokynů k vypracování a splnění úkolů pracovního listu: 1. Učitel přečte dětem hádanku a žáci hádají. 2. Žák společně s pomocí učitele vyjmenuje vzory podstatných jmen rodu středního a s pomocí přehledu vzoru zopakují pravopis podstatných jmen. 3. Žáci samostatně doplňují koncovky. Mohou využít přehled vzorů podstatných jmen. 4. Společně kontrolují doplněné koncovky a třídí do sloupců podle vzorů.

Úkol 1.: Uhodnete Kouzelníkovu hádanku? Je vrtkavé, hned je a hned zas není. A do dlaní je těžko k zachycení. Chvíli se zdrží a hned zase chvátá. Říká se, že je muška zlatá. V odpovědi se skrývá podstatné jméno vzoru stavení!

Úkol 2.: Vyjmenuj vzory podstatných jmen rodu středního a doplň správně koncovky do slov. vzory rodu středního: 1. 2. 3. 4. na hromadě dřív_, pod těžkými kol_, na strništ_, po neb_, ve zpravodajstv_, u obou hřiš_, se zaniklými řemesl_, s koťat_, mezi letadl_, v pol_ch.

Úkol 3.: Doplněná slova rozdělte do sloupců podle vzorů.

Úkol 4.: V osmisměrce najdi 15 podstatných jmen rodu středního. Z T E L E E Č J A R K P L O T U A C B F M Z V Ž E L E Z O J N U B E G H S D J E O Í T U O R P L I H L A Č E C J E V Š N D C K O H N I Š T Ě Á B D A R O U B Ě T R K O Z K Ý S X K O P R Á V O F V E L K prádlo, výročí, ohniště, rajče, jehně, proutí, právo, bojiště, železo, lože, auto, vejce, tele, kotě, kakao.

Úkol 1.: ŘEŠENÍ Uhodnete Kouzelníkovu hádanku? Je vrtkavé, hned je a hned zas není. A do dlaní je těžko k zachycení. Chvíli se zdrží a hned zase chvátá. Říká se, že je muška zlatá. štěstí V odpovědi se skrývá podstatné jméno vzoru stavení!

Úkol 2.: ŘEŠENÍ Vyjmenuj vzory podstatných jmen rodu středního a doplň správně koncovky do slov. vzory rodu středního: 1. město 2. moře 3. kuře 4. stavení na hromadě dříví, pod těžkými koly, na strništi, po nebi, ve zpravodajství, u obou hřišť, se zaniklými řemesly, s koťaty, mezi letadly, v polích.

Úkol 3.: ŘEŠENÍ Doplněná slova rozdělte do sloupců podle vzorů. pod těžkými koly po nebi na strništi na hromadě dříví se zaniklými řemesly u obou hřišť s koťaty ve zpravodajství mezi letadly v polích

Úkol 4.: ŘEŠENÍ V osmisměrce najdi 15 podstatných jmen rodu středního. Z T E L E E Č J A R K P L O T U A C B F M Z V Ž E L E Z O J N U B E G H S D J E O Í T U O R P L I H L A Č E C J E V Š N D C K O H N I Š T Ě Á B D A R O U B Ě T R K O Z K Ý S X K O P R Á V O F V E L K prádlo, výročí, ohniště, rajče, jehně, proutí, právo, bojiště, železo, lože, auto, vejce, tele, kotě, kakao.