POKUSY S PRAKEM Václav Piskač, Brno 2014



Podobné dokumenty
Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera. Balistická odolnost automobilu Bc. Jan Tolar

Technická pravidla pro všechny disciplíny

CZ.1.07/1.1.04/

Open Access Repository eprint

Dendrometrie Garant předmětu : Doc.Ing.Josef Sequens, Csc.

Sbírka řešených příkladů do semináře fyziky 2

Fyzikální korespondenční seminář XXVII. ročník 2013/14

Využití robota Lego Mindstorms Návrh a realizace speciálních úloh. Usage of the Lego Minstorms Robots Design and realization of the special tasks

STROJÍRENSKÁ METROLOGIE část 1

Tření a valivý odpor I

Pracovní sešit pro 3. ročník oboru Elektrikář Automatizační měření

Úlohy z matematiky a přírodovědy pro 4. ročník

Bezolovnaté broky. Světová a česká legislativa v této oblasti. První zkušenosti při střelbě s bezolovnatými broky

Skládání kmitů

N720 DECT IP. Multicell System. Pruvodce planovanim a merenim

Kapitola 7 TESTOVÁNÍ LAKTÁTOVÉHO PRAHU. Definice laktátového prahu

EFEKTIVNÍ TERMOMECHANICKÉ VLASTNOSTI ZDIVA

Učební text pro Dívčí katolické střední školy Matematika Josef Civín

1. 1 V Z N I K A V Ý V O J A T O M O V É T E O R I E

Obsah. 1 ÚVOD Vektorové operace Moment síly k bodu a ose Statické ekvivalence silových soustav TĚŽIŠTĚ TĚLES 21

1 12 čísel z kosmu (Ludvík Tuček)

SPIN11 KCE verze SNA1/A

Obnovitelné zdroje energie

Krok za krokem basket balem

Vypracování dopravní studie Studie

VIKLAN - Základ. Uživatelská příručka. Program pro návrh pružného uložení průmyslových zařízení. pro seznámení se základními možnostmi programu

1 Přednáška Konstrukční materiály

FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

JAK SE MÁ SPRÁVNĚ PÁDLOVAT NA DRAČÍ LODI

Transkript:

POKUSY S PRAKEM Václav Piskač, Brno 2014

V předchozím článku jsem popsal stavbu praku střílejícího tenisové míčky. Nyní se chci zabývat jeho využitím ve výuce. Prak umožňuje střílet míčky prakticky stálým směrem a prakticky stálou rychlostí. Navíc je na něm dobře vidět směr, kterým vystřelí.

Základním cílem pro mě bylo zjistit základní parametry praku. Prvním z nich bylo změření práce nutné k napnutí praku. Na pažbě praku jsem vyznačil první polohu napínacího kroužku v okamžiku,kdy guma není napnuta. Poté jsem pomocí pravítka vyznačil dílky po 5 cm až ke spoušti. Za napínací kroužek jsem uchytil siloměr a měřil sílu nutnou k napnutí praku k jednotlivým značkám. Změřené hodnoty jsou uvedené v tabulce: x [cm] 0 5 10 15 20 25 30 35 41 F [N] 0 10 20 27 30 36 39 44 52 Je vidět, že síla není ani konstantní ani přímo úměrná na natažení jako u pružiny. Jedinou možností výpočtu je numerická integrace: v každém úseku natažení spočítáme průměrnou hodnotu síly a vynásobíme délkou úseku. Takto spočítáme práci v jednotlivých úsecích a na závěr ji sečteme.

Tímto způsobem lze určit, že pro natažení praku je nutná práce 12 J.

Dalším problémem bylo určení rychlosti míčku při výstřelu - úsťová rychlost. Prak jsem umístil do okna studovny a pomocí vodováhy nasměroval tak, aby střílel vodorovným směrem. Díky spolupráci kolegy jsem změřil, jak daleko od okna tenisové míčky dopadají. Při 4 testovacích střelách byl rozptyl dopadu ±0,4 m (pro výpočet jsem použil střední hodnotu). Změřené hodnoty jsem dosadil do vztahů pro vodorovný ± vrh (bez odporu ± vzduchu). Změřené hodnoty: výška nad terénem y = 5,4 m délka dostřelu x = 11,6 m Z těchto parametrů vychází úsťová rychlost 11 m/s.

Prvním zajímavým výsledkem je možnost výpočtu účinnosti praku. Připomínám, že k jeho napnutí je nutná práce 12 J. Tenisový míček má podle normy hmotnost 57 g a úsťovou rychlost 11 m/s. To dává kinetickou energii 3,4 J. Účinnost praku je tedy asi 28 %. Ztráty kolem 2/3 vykonané práce jsou způsobeny hlavně tím, že se při výstřelu dává do pohybu nejenom míček, ale také samotná guma. Je to jeden z mála mechanických systémů, u kterých jsem schopen určit účinnost.

Další z úloh, která lze z naměřených parametrů vytvořit, je dostřel praku. Známe úsťovou rychlost a předpokládáme výstřel pod úhlem 45 o. Pro naměřené hodnoty vychází dostřel cca 12 metrů. Výpočet jsme ověřili experimentem. Prak jsme umístili na školním dvoře, náměr výstřelu jsme zajistili pomocí trojúhelníku z dřevěných lišt. Pomocí pásma jsme odměřili 12 metrů a vyznačili místo předpokládáného dopadu. Při prvním pokusu dopadnul míček cca 0,5 metru za vyznačený bod. Pak nám ale došlo, že prak nevystřeluje míček z úrovně terénu, ale o cca 0,5 metru výš. Takže jsme do vzdálenosti 12 metrů umístili židli. Po výstřelu míček dopadnul na sedák židle. Je zajímavé, že u těchto pokusů nemusíme započítávat odpor vzduchu.

Motivací k dalším experimetům byly náměty Dr. Horvátha z bratislavského MatFyzu. Fotografie jsou vyříznuty z videa. 1. Skládání pohybu stejného směru Prak opřu o řidítka byciklu a vystřelím ve vodorovném směru. Křídou vyznačím místo, kam míček dopadnul.

Poté nabiju prak, opřu o řidítka a rozjedu se. Z praku vystřelím v okamžiku, když projíždím místem, odkud jsem střílel v klidu. Rychlost míčku vůči praku je 11 m/s, rychlost byciklu vůči zemi je cca 5 m/s. Vodorovný dostřel z výšky řídítek se proto zvětší z 5 metrů na 7 metrů, což je velmi dobře pozorovatelné.

2. Skládání pohybu v kolmém směru Prak opřu o řidítka kolmo ke směru jízdy a rozjedu se. Vystřelím v okamžiku, kdy přejíždím čáru nakreslenou napříč cestou (v tomto případě stín sloupu). Prak střílí kolmo ke směru jízdy, míček ale vyletí pod úhlem určeným úsťovou rychlostí praku a rychlostí kola. V tomto případě je odchylka míčku od kolmého směru asi 20 o.

3. Šikmý vrh Poslední z experimentů modeluje šikmý vrh. Prak držím ve svislé poloze a za jízdy vystřelím. Pokud se mi podaří držet prak svisle a udržovat stálou rychlost, dopadne vystřelený míček zpět na mě. Krásně takto demonstrujeme fakt, že šikmý vrh lze popsat jako složení svislého vrhu a rovnoměrného pohybu ve svislém směru.