NAPOJOVÁNÍ KAMENINOVÝCH TRUBEK DO BETONOVÝCH ŠACHET POMOCÍ P-KROUŽKŮ Technická informace 2/15

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NAPOJOVÁNÍ KAMENINOVÝCH TRUBEK DO BETONOVÝCH ŠACHET POMOCÍ P-KROUŽKŮ Technická informace 2/15"

Transkript

1 Technická informace č.2/15, stránka 1 z 8 NAPOJOVÁNÍ KAMENINOVÝCH TRUBEK DO BETONOVÝCH ŠACHET POMOCÍ P-KROUŽKŮ Technická informace 2/15 ÚVOD Podle EN jsou P-kroužky určeny na spojování hrdel a dříků zkrácených kameninových trubek se spojovacím systémem C a spoji typu S (PUR) nebo K (syntetická pryž EPDM). Musí tak plně nahradit chybějící PUR nebo EPDM těsnění na dříku zkrácených kameninových trubek bez složité montáže nebo ztráty těsnosti. Řada výrobců betonových šachet využívá P-kroužky jako těsnící element pro napojení kameninových trubek do prefabrikovaných otvorů. Je prokázáno, že v řadě případů P-kroužky v těchto otvorech dobře nesedí a někdy dokonce vypadávají ven. Týká se to celých sérií betonových šachet, proto je nanejvýš nutné určit, proč tomu tak je a jaké jsou cesty k nápravě. 1. VÝROBA A VÝVOJ P-KROUŽKŮ V současné době existuje pouze jediný výrobce P-kroužků společnost WOCO - který plně pokrývá jejich spotřebu. Je to dáno tím, že globální spotřeba P-kroužků zase tak velká není a jejich výroba je natolik technologicky náročná, že by se prostě dalšímu výrobci nevyplatila. V souvislosti s vývojem nejmodernější generace kameninových trub, došlo i ke zvýšení nároků na kvalitu a konstrukci P-kroužků. Nové spoje kameninových trubek typu S mají přesně vybroušené hrdlo bez PUR těsnění a na opačném konci zbroušený dřík s pevně nalepeným pryžovým (EPDM) těsnícím kroužkem. Tento integrovaný spojovací kroužek je poměrně tenký, protože je nalepen na přesně obroušeném konci. Na rozdíl od něj se P-kroužek nasazuje na neopracovaný dřík a musí se tedy vyrovnat s jeho přirozenou ovalitou. Ta může v závislost na DN dosahovat podle platných norem na kameninu ±5 (DN 200) až ±12 mm (DN600). Nové spoje typu S si tak vyžádaly následující úpravu konstrukce P-kroužků:

2 Technická informace č.2/15, stránka 2 z 8 Původní verze P-kroužků pro hrdla typu K je opticky masivnější a má celkem jednoduchý kompaktní tvar s výrazným klínovým náběhem. Pro hrdla kameninových trubek s vnitřní výstelkou z tvrdého PUR byl tento typ vcelku vyhovující. Nové P-kroužky pro spoje S jsou opatřeny výrazně kratším klínovým náběhem, ale mají masivní ohýbací lem, který zajišťuje dokonalou těsnost spoje i v extrémních podmínkách při výskytu drobných nečistot a mírném úhlovém a osovém vychýlení spojovaných trubek. Přesvědčivě lze demonstrovat vyšší spolehlivost nové generace P-kroužků s ohýbacím lemem tím, že jsou primárně vyráběny pro kameninové trubky s novým spojovacím systémem typu S s vybroušenými hrdly. Otázkou však zůstává, proč starý typ P-kroužků v otvorech betonových šachet tuzemských výrobců většinou drží, zatímco nový typ občas vypadává. Co je příčinou? 2. MOŽNOST DODÁVKY VADNÝCH P-KROUŽKŮ Každý výrobce zcela pochopitelně hájí kvalitu svého výrobku, tak se nejprve zamysleme, zda může být chyba na straně monopolního výrobce P-kroužků společnosti WOCO. Dokonalý není nikdo, tak se nám již stalo, že jsme u jednoho P-kroužku objevili prosvítající ocelovou výztuž. Zcela evidentně došlo k chybě při jejím vkládání do vstřikovací formy. Ani v jednom případě se nám však nepodařilo zjistit vadné rozměry a změřit všechny rozměry P-kroužků je velmi snadné. A to nám za posledních 10 let prošly rukama desetitisíce P-kroužků všech velikostí. Vážné problémy s jakostí P-kroužků nezaznamenali ani výrobci kameninových trubek, ani další výhradní distributoři těchto výrobků výrobci pružných spojek FLEXSEAL a MÜCHER. Protože P-kroužky jsou vyráběny vstřikováním roztaveného EPDM do stále stejné ocelové formy, nelze příliš předpokládat, že by soudruzi z WOCO udělali někde chybu a sem tam vyrobili kroužek s vadnými rozměry. Pravděpodobnost této chyby je stejná jako u velmi podobné výroby pneumatik. Kdo tedy udělal chybu?

3 Technická informace č.2/15, stránka 3 z 8 3. DEMONSTRACE TYPICKÝCH PROBLÉMŮ S MONTÁŽÍ P-KROUŽKŮ Pokud tedy vyloučíme možnost chybné konstrukce nebo špatné kvality P-kroužků, je nutné analyzovat, zda není na stavbách používán nesprávný montážní postup. Na fotodokumentaci jedné ze staveb nedaleko Prahy si ukážeme jak tradiční montážní postup, tak i typické projevy nesedícího P-kroužku: 1. Osazení pro P-kroužek se vymaže montážním mazivem pro betonové trubky, namaže se jím i P- kroužek. Pravděpodobnost vniku nějaké fatální chyby je zde velmi malá. Záměna za jiný typ montážního maziva pro kameninové nebo plastové trubky s nižší viskozitou není až takovou katastrofou a úplně vynechá mazání nebo minerální olej použije jenom blb, který nemá mít ke kanalizacím přístup. 2. Kameninová trubka s nasazeným P-kroužkem se vhodným mechanickým prostředkem zatlačí do otvoru. Zapotřebí je pouze kontrolovat směr zatlačování a pozici P- kroužku, aby nedošlo k jeho stržení. I když se tato operace často provádí ve velmi složitých podmínkách, nebývá zde zdroj problémů. 3. Pokud je otvor v šachtě příliš malý, P-kroužek se začne mírně vlnit. Pokud jej budeme dále zatlačovat, deformuje se charakteristickým způsobem a jeho část bude mít snahu vylézt ven viz obrázek. Pokud je otvor skutečně o hodně menší a v tomto konkrétním případě byl o víc jak 5 mm pod stanovenou mez kroužek po uvolnění tlaku vyskočí ven i s trubkou nebo praskne a obnaží se ocelová výztuha uvnitř viz obrázek. Pokud se při zasouvání P-kroužek začíná vlnit, je otvor malý. Pokud má tendenci vyskočit ven i s trubkou, je otvor se vší pravděpodobností navíc i nepřípustně kuželovitý.

4 Technická informace č.2/15, stránka 4 z 8 4. TECHNOLOGIE VÝROBY OTVORŮ V BETONOVÝCH ŠACHTÁCH Dobrých vlastností P-kroužků především jejich tuhé konstrukce a ceny si všimli i tuzemští výrobci betonových šachet. Z normy EN 295 si jednoduše si zjistili vnitřní průměr (d 4 ) hrdel kameninových trubek a začali je kopírovat. Bohužel kopie ještě neznamená kvalitu originálu, takže z důvodů jednoduchosti řada tuzemských výrobců šachet vynechala jak PUR výstelku, tak i přesné broušení kameninových trubek a montážní otvor (osazení) začali jednoduše formovat polystyrenovým nebo kovovým jádrem již během procesu odlévání (formování) šachtových den. Proti této technologii nelze nic namítat, kdyby byla za všech okolností schopna garantovat požadovanou přesnost otvorů ±0,5 mm i odpovídající kvalitu povrchu. Na řadě staveb je možné se jednoduchým způsoben přesvědčit, že tomu tak vždy není: Podle našich zjištění je nejčastější závadou kuželovitost otvorů. Ta vzniká zřejmě tím, že jádro, kterým se tento otvor formuje, mívá nepatrně kuželovitý tvar, aby jej šlo z tuhnoucí šachty vyjmout. Pro snadné vyjmutí je zapotřebí kuželovitost jádra zhruba 1,5. S pomocí goniometrické funkce tangens si pak snadno spočítáme, že při délce otvoru cca 10 cm bude rozdíl průměru Δd 4 na začátku a konci otvoru minimálně 2,6 mm! Tedy vysoko nad požadavek EN 295 pro kameninová hrdla, který je ±0,5 mm. Naše měření vadných šachet tuto domněnku vždy potvrdila! Kdo se někdy zajímal o technologii výroby kameninových trubek, ví, že ani vylisovaná a vypálená hrdla nejsou schopna požadované přesnosti ±0,5 mm dosáhnout. Proto se hrdla kameninových trubek musí na požadovanou přesnost vybrousit (spoj S ) nebo vyrovnat tvrdou PUR výstelkou (spoj K ). Mají-ji spoje těsnit, jinak to prostě nejde. Zda udělal chybu výrobce šachty, je možné snadno zjistit buď přesně mikrometrickým odpichem nebo zhruba dřevěným klackem nebo tyčí uříznutou na délku vnitřního průměru d 4 podle výšu vedené tabulky: 5. Řešení 1 ZVÝŠENÍ PŘESNOSTI OTVORŮ PRO P-KROUŽKY Zvýšit přesnost osazení pro P-kroužky u betonových šachet a zlepšit jejich výstupní kontrolu se laikovi jeví jako nejjednodušší řešení. Je však otázkou, zda lze technologií formování otvorů pomocí jader dosáhnout požadované přesnosti ±0,5 mm. U ocelových jader hydraulicky vytlačovaných by to zřejmě možné bylo. Rozšířená praxe polystyrenových jader ne vždy dostatečnou záruku neposkytuje. Pokud si však výrobce může dovolit zhruba 3 10% zmetkovitost šachet, stačí zlepšit výstupní kontrolu a zachycené vadné šachty vyhodit nebo přebrousit. Zjištěná vadná šachetní dna měla osazení většinou příliš malé, takže tato oprava by technicky možná byla. Jsou to však náklady navíc. Problém, zda dokáže stávající technologií vyformovat osazení pro P-kroužek se stejnou přesnosti jako výrobce kameniny přesným broušením, si musí každý výrobce betonových šachetních dílců zodpovědět sám.

5 Technická informace č.2/15, stránka 5 z 8 6. Řešení 2 TĚSNÍCÍ KROUŽKY TYPU FORSHEDA F-910 Za předpokladu, že nám bude vyhovovat dlouhodobá tlaková odolnost spoje 0,5 baru, jsou pryžová těsnění typu FORSHEDA F-910 ideální náhradou P- kroužků. Ve srovnání s P-kroužky jim totiž vyhovuje přesnost montážního osazení s tolerancí ±1,5 až 1,75 mm. Jejich délka je u všech průměrů 65 mm. Velkými výhodami těsnících pryžových kroužků FORSHEDA F-910 jsou i nízká cena a možnost poměrně velkého úhlového vyosení přípojky 8 až 10. Hlavní nevýhodou těsnění typu FORSHEDA F-910 je ztížená možnost použití pro větší průměry kameninových trubek, které mají ovalitu na horní hranici povolené tolerance. Takže i když se budou průměry osazení v šachtě, těsnící kroužek i kameninová trubka pohybovat v povolených tolerancích, nemusí DN 400, DN500 a zejména DN 600 vždy těsnit! Chybějící ocelová výztuž F-910 ve srovnání s P-kroužky mírně zvyšuje nároky na přesnost montáže, ale významnou překážkou není. Pro masovou produkci šachet jsou těsnění typu FORSHEDA F-910 vhodným řešením pro všechny typy trubek s hladkou vnější stěnou. Výjimkou jsou pouze kameninové trubky od DN400 výše, kdy možnost kombinace výrobních tolerancí trubek a osazení na horní hranici může občas způsobit problém. Velkou výhodou F-910 je snadná dostupnost všech rozměrů i v provedení z nitrilové pryže (NBR), která je nezbytně nutná pro všechny havarijní šachty, záchytné jímky a separátory ropných látek. U velkých rozměrů trubek je nutné brát i do úvahy nutnost rovné nebo jen mírně zakřivené dosedací plochy. Nedosahuje-li poměr DN šachty (nebo hlavního potrubí) a DN přípojky minimálně 1 : 2,5, je nutné na šachtě vytvořit kolem připojovacího otvoru rovný nálitek. 7. Řešení 3 TĚSNÍCÍ PRYŽOVÉ KROUŽKY TYPU M/LM Všechna tato těsnění mají podobné vlastnosti jako předchozí typ Forsheda F-910, nemají však tak velkou toleranci montážního vývrtu (±1,0 m) a umožňují jen velmi malé úhlové vyosení přípojky. Stejně jako F-910 jsou rovněž opatřena vnějším nákružkem, který brání zatlačení těsnění do montážního otvoru a jeho následné deformaci. Konstrukčně se mezi sebou těsnění M/LM liší pouze délkou a počtem těsnících břitů uvnitř. Vedle typu F-910 se v německy mluvících zemích pro napojení kameninových trubek DN do betonových šachet nejčastěji používají těsnění LM 60 (délka 60 mm), M55 (délka 55 mm) a M70 (délka 70 mm). Typy M40 (délka 40 mm), M140 (délka 140 mm), LM 50 (délka 50 mm), LM 100 (délka 100 mm) a LM 150 (délka 150 mm) se používají pro napojení ostatních typů trubek s hladkou vnější stěnou tvárná litina, sklolaminát, PVC a PP typu KG. Pro masovou produkci šachet jsou těsnění typu M a LM vhodným řešením pro veškerá potrubí malých průměrů DN Pro větší průměry je jejich dostupnost a tím i cena nepříliš vyhovující.

6 Technická informace č.2/15, stránka 6 z 8 Řešení 4 VÝKYVNÁ SEDLOVÁ TĚSNĚNÍ FORSHEDA F-911 Se zřetelem na specifické vlastnosti je možné tato masivní a velmi univerzální pryžová těsnění použít na výrobu betonových šachet velmi specifického určení: s možností napojení prakticky všech typů potrubí DN 25 až DN 300 (+ KG DN400) s možností velkého úhlového vychýlení připojeného potrubí v rozsahu 0 až 45 Jak už masivní konstrukce napovídá, cena je poměrně vysoká. Pro připojení řady méně obvyklých typů potrubí nebo není-li možné typ a přesné rozměry přípojky předem určit, je typ F-911 vynikající a často i jedinou možností. Pro svoji vysokou cenu není tento výrobek vhodný pro masovou výrobu šachetních den určených pro napojení nejběžnějších typů hladkých potrubí jako je kamenina a hladké plasty od DN 150 výše. Výhodou typu FORSHEDA F-911 je, že při pouhých 4 velikostech osazení je možné obsáhnout veškeré přípojky s vnějším průměrem (DE, OD) 23 až 400 mm. 8. Řešení 5 ZALÉVÁNÍ ZKRÁCENÝCH KAMENINOVÝCH TRUB GE/GZ/GA PŘI VÝROBĚ ŠACHET Toto řešení se masově uplatňuje zejména ve výrobě šachet a tvarovek ze sklolaminátu. Důvod je v podstatě jediný neexistuje vhodné připojovací těsnění. Namísto složitého lepení sklolaminátového nátrubku s osazením pro těsnící kroužek je tak jednodušší zalaminovat do šachty rovnou kus trubky. Těsnost je při laminování v továrně výborná. Stejným způsobem lze postupovat i při výrobě betonových šachet, je však rozhodně levnější zhotovit v šachtě výkružek nebo průchozí otvor a do něj pak vsadit jednoduché pryžové těsnění. Protože přilnavost betonu na kameninu není zrovna ideální, musí se těsnost a pevnost spojení mezi trubkou a šachtou zajistit lepením nebo ztracenými těsnícími přírubami typu FRANK. Zdá se, že masová výroba šachet nebo odboček s pevně zalitými hrdly kameninových nebo jiných trubek se uplatní pouze tam, kde to bude z moci úřední striktně nařízeno a investorem ochotně uhrazeno. Jinak se tato metoda uplatní pouze při výrobě šachet s napojením na potrubí velmi specifického tvaru a rozměrů. Platí, že drahé výrobky kupují lidé spíše rozmařilí. Rozumní lidé kupují rozumné výrobky za rozumnou cenu. V tomto případě rozumných řešení existuje celá řada. 9. Řešení 6 MANŽETOVÉ KONEKTORY KOR-N-SEAL Jednoznačně jde o nejlepší řešení z hlediska maximální tolerance průměru montážního otvoru i průměru potrubí. Pomocí manžetových konektorů Kor-N- Seal lze bez problémů připojit i korugované a žebrované trubky. Hlavním odbytištěm těchto výrobků jsou USA a Kanada, v Evropě je jejich prodej zatím poměrně omezený, důvodem je vysoká cena a odlišné technické předpisy. Patentovaná konstrukce zahrnuje 4 mírně odlišné typy pro vnější průměry trubek (DE, OD) od 40 po 1300 mm. Roztahováním vnitřní kruhové výztuhy lze konektor upevnit v otvoru s tolerancí až 5 mm.

7 Technická informace č.2/15, stránka 7 z 8 Montáž je poměrně jednoduchá nástrčným a imbusovým klíčem. Doporučuje se však dodržet předepsané utahovací momenty stejně jako u pružných spojek. Vysoká cena konektorů Kor-N-Seal omezuje jejich použití pouze pro speciální aplikace, kde nebude možné zvolit jiné vhodné řešení. Pro velkosériovou výrobu šachetních den běžných typů jsou tedy nevhodné. V našich podmínkách lze manžetové konektory považovat za vhodné řešení pouze při dodatečném napojování přípojek nezvyklých typů či rozměrů do vrtaných otvorů v betonových trubkách nebo šachtách. Do tenkých stěn plastových nebo sklolaminátových trubek ani šachet je použít nelze. V nestabilních půdách může být problémem malá odolnost konektorů Kor-N-Seal proti střihovým silám. Vysoká pružnost konektoru sice nemusí vést ke ztrátě těsnosti spoje, ale příčný posuv trubky může způsobit problém jinde. 10. Řešení 7 ZALÉVÁNÍ PŘIPOJOVACÍCH KROUŽKŮ DO ŠACHET Ukázkovým zástupcem integrovaného těsnění pro betonové šachty jsou BKLkroužky s formovacím jádrem z plastu (ABS) nebo polystyrenu, které se po zhotovení šachty vyjme. Polystyrenové nebo plastové jádro drží tvar a pozici pryžového těsnění ve formě a zároveň formuje vstupní osazení v šachtě z venkovní strany. Podobně fungují i plastové vložky s nasazeným těsněním, které se zalévají do šachetních den. Důležité je však vědět, že hladký plastový povrch s betonem trvale netěsní. Těsnost tak musí zajišťovat zvlněný pryžový povrch nebo pískem zdrsněný povrch plastu. Je zajímavé, že výrobci betonových šachet od integrovaného těsnění spíše upouští. Důvodem je hlavně nabídka dodatečně vkládaných kroužků a technologická náročnost výroby. Vyrobit prostý otvor nebo osazení s tolerancí ± 0,5 až 2,5 mm podle typu těsnění je totiž snazší a levnější a o to dnes jde. Naprosto jiná je situace u těsnění pro spojování skružových dílců šachet. Tam naopak rostoucí nároky na těsnost nutí výrobce z vodohospodářsky vyspělých zemí stále více používat integrovaná těsnění. V takovém případě vyšší cena výrobku za vyšší jakost nevadí. Integrovaná těsnění typu BKL budou pro výrobce betonových šachet zajímavá pouze za předpokladu, že budou levnější než ostatní, jejich zabudování bude jednoduchá, spolehlivost vyšší a k dispozici bude kompletní sortiment velikostí pro hlavní typy kanalizačních trubek. To zatím moc nefunguje. Na dokreslení situace lze projít sortiment největšího světového výrobce těsnění pro kanalizace společnost TRELLEBORG. Zatímco jeho sortiment integrovaných těsnění pro skruže a trubky se neustále rozšiřuje o nové a dokonalejší typy, integrovaná těsnění pro napojení trubek do šachetních přípojek z nabídky úplně zmizela.

8 Technická informace č.2/15, stránka 8 z 8 ZÁVĚR A. Šachty, ve kterých P-kroužky kteréhokoli z obou provedení nesedí, zcela určitě neodpovídají požadavkům platné normy ČSN/STN EN 295 a jsou tedy vadné. B. Možnost změny konstrukce P-kroužků, aby více vyhovovala požadavkům tuzemských výrobců šachet, není na pořadu dne. Nalezení jiného výrobce není v dohledné době příliš pravděpodobné, hlavní odběratelé monopolního výrobce to nepotřebují. C. Oprava takto vadných šachet je technicky možná převrtáním nebo přesným broušením, protože průměr otvoru (osazení pro P-kroužek) je téměř určitě malé. Převrtání je možné provést na stavbě, přebroušení spíše u výrobce šachet. D. Zvýšení přesnosti osazení šachet pro P-kroužky si zřejmě vyžádá náklady navíc. V takovém případě je vhodné posoudit, zda nevyjde levněji použít jiný typ těsnění, který má menší nároky na přesnost a tvar otvoru. Nabídka je celkem široká. E. Pro další používání B-kroužků musí výrobci šachet zlepšit přesnost výroby osazení pro jejich montáž a provádět důslednou kontrolu. Většinou totiž nejde o vady jednotlivých šachet, ale o celé vadné série šachet. F. Přijmutí technické normy, která by výrobce přinutila vyrábět betonové dílce šachet výhradně s integrovaným těsněním (stejně jako kanalizační trubky) není prozatím na pořadu dne. V EU tomu brání zejména velký počet lokálních výrobců betonových šachet a jejich velmi rozdílná technologická úroveň. Tato změna zřejmě přijde až po ovládnutí trhu velkými nadnárodnímu výrobci betonových šachet. Snímek jedné ze série vadných šachet Materiál zpracoval a za obsah odpovídá: Ing. J. Řezáč, REXCOM s.r.o., 08/2015 Použitá literatura: EN 1610 Provádění stok a kanalizačních přípojek a jejich zkoušení EN Elastomerová těsnění, požadavky na materiál pro těsnění spojů trubek pro kanalizace a odpady EN 1917 Vstupní a revizní šachty z prostého betonu, drátkobetonu a železobetonu DIN V Schächte aus Beton-, Stahlfaserbeton- und Stahlbetonfertigteilen Technical Design guide CPSA The Concrete Pipeline Systems Association, Glenfield, LE3 8DG Leicestershire, U.K. Firemní technická literatura výrobců betonových šachet a pryžových těsněn

ZPŮSOBY UTĚSNĚNÍ BETONOVÝCH ŠACHET Technická informace 1/15

ZPŮSOBY UTĚSNĚNÍ BETONOVÝCH ŠACHET Technická informace 1/15 Technická informace č.1/15, stránka 1 z 5 ZPŮSOBY UTĚSNĚNÍ BETONOVÝCH ŠACHET Technická informace 1/15 ÚVOD Možnost, že by se spoje mezi skružemi betonových (železobetonových) šachet prostě jenom sesadily

Více

Stránka 1. přípojky (mm) průchozí potrubí (mm) vychýlení kroužku (bar) (Kč/ks) (EUR/ks) P DN 25 - DN /-1, EPDM 0,5

Stránka 1. přípojky (mm) průchozí potrubí (mm) vychýlení kroužku (bar) (Kč/ks) (EUR/ks) P DN 25 - DN /-1, EPDM 0,5 Stránka 1 autorizovaný dovozce těsnících a spojovacích kroužků FORSHEDA, FLEXSEAL a MÜCHER Lanžhotská 3448/2 Tel./fax: ++420 519 325187, 323168 690 02 Břeclav Tel. ++420 519 322440, 325741 ČR E-mail: info@rexcom.cz

Více

Kompletní ceník platný od 1.května 2017

Kompletní ceník platný od 1.května 2017 KG trubky SN4 % 110-200 : 0,00 0,00 % 250-630 : 0,00 0,00 KGEM trubka DN 100 5175010 500 97,00 97,00 97,00 1/96 5175012 1000 141,00 141,00 141,00 1/50 5175014 2000 261,00 261,00 261,00 1/50 5175015 3000

Více

h Přehled výrobků pro beztlaké použití PN 1

h Přehled výrobků pro beztlaké použití PN 1 h Přehled výrobků pro beztlaké použití PN 1 E Engineering GmbH Všechna práva vyhrazena. Vydání: 04/2014 Všechna práva vymezena. Žádná část tohoto dokumentu se nesmí žádným způsobem reprodukovat nebo jakkoli

Více

Kompletní ceník. platný od 15. května <== zpět na OP pro odběratele : 0 novinka změna netto cena. = na dotaz ze skladu.

Kompletní ceník. platný od 15. května <== zpět na OP pro odběratele : 0 novinka změna netto cena. = na dotaz ze skladu. KG trubky SN4 - Ultra-3 : 0,0% 0,0% KGEM trubka DN 100 5175010 500 75,00 75,00 75,00 1/80 5175012 1000 110,00 110,00 110,00 1/50 5175014 2000 204,00 204,00 204,00 1/50 5175015 3000 286,00 286,00 286,00

Více

KAMENINOVÉ TROUBY CENÍK 2014-03-01

KAMENINOVÉ TROUBY CENÍK 2014-03-01 KAMENINOVÉ TROUBY CENÍK 2014-03-01 You can t beat quality STEINZEUG KERAMO, s.r.o. Tel.: 387 981 303 Fax: 387 981 487 E-mail: keramo@keramo-kamenina.cz www.keramo-kamenina.cz 2 KOMENTÁŘ Ceník 2014-03-01

Více

2. ŠACHTY A JÍMKY Dna šachet a základní díly jímek

2. ŠACHTY A JÍMKY Dna šachet a základní díly jímek ZÁKLADNÍ INFORMACE 2. ŠACHTY A JÍMKY 2.1. Dna šachet a základní díly jímek Základní prvky sestav revizních a vstupních šachet a jímek, se ukládají na zhutněné (zpevněné, vybetonované) dno stavebního výkopu.

Více

TROUBY KERADRIVE PROGRAM PROTLAČOVACÍCH TRUB. . dokonalém plánování. kvalitním propočtu. čistém provedení staveb. XXX xxx

TROUBY KERADRIVE PROGRAM PROTLAČOVACÍCH TRUB. . dokonalém plánování. kvalitním propočtu. čistém provedení staveb. XXX xxx 5 XXX xxx KERADRIVE PROGRAM PROTLAČOVACÍCH TRUB Jak pro novou výstavbu kanalizačních systémů, tak pro celkové nebo částečné obnovy původních vedení bezvýkopovou metodou, nabízíme naše kameninové protlačovací

Více

TĚSNÍCÍ KROUŽKY PRO PRŮCHOZÍ POTRUBÍ A KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY

TĚSNÍCÍ KROUŽKY PRO PRŮCHOZÍ POTRUBÍ A KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY strana 1 FLEX-SEAL COUPLINGS LTD FORSHEDA AB (a subsidiary of FERNCO INTERNATIONAL Limited) Trelleborg Forsheda Pipe Seal Division Endeavour Works, Newlands Way, Valley Park, S-330 12 Forsheda Wombwell,

Více

2.0.1 POUŽITÍ, TYPY, TECHNICKÉ PARAMETRY

2.0.1 POUŽITÍ, TYPY, TECHNICKÉ PARAMETRY 2. TROUBY 2.0.1 POUŽITÍ, TYPY, TECHNICKÉ PARAMETRY Použití Betonové a železobetonové trouby jsou určeny pro gravitační odvádění odpadních vod, dešťových vod a povrchových vod samospádem nebo při nízkém

Více

2.0.1 POUŽITÍ, TYPY, TECHNICKÉ PARAMETRY

2.0.1 POUŽITÍ, TYPY, TECHNICKÉ PARAMETRY 2. 2.0.1 POUŽITÍ, TYPY, TECHNICKÉ PARAMETRY POUŽITÍ Betonové a železobetonové trouby jsou určeny pro gravitační odvádění odpadních vod, dešťových vod a povrchových vod samospádem nebo při nízkém přetlaku,

Více

ZÁSADY MONTÁŽE ŠACHTOVÝCH DÍLCŮ DITON

ZÁSADY MONTÁŽE ŠACHTOVÝCH DÍLCŮ DITON ZÁSADY MONTÁŽE ŠACHTOVÝCH DÍLCŮ DITON 1. Vymezení výrobku Firma DITON s.r.o. (dále jen výrobce) vyrábí šachtové dílce vstupních a revizních šachet z prostého betonu dle ČSN EN 1917. Jedná se o šachtová

Více

Vnitřní Ø šachtové roury 600 mm (vnější Ø 670 mm) Materiál a barva

Vnitřní Ø šachtové roury 600 mm (vnější Ø 670 mm) Materiál a barva Revizní šachta BASIC 400 Jedná se o plastovou kanalizační šachtu z PP o vnějším průměru zvlněné šachtové roury 400 mm, s šachtovým dnem pro napojení hladkého KG potrubí. Revizní šachta Ø 400 se běžně používá

Více

CENÍK PLASTOVÝCH SEDEL PRO KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY, ZPĚTNÉ KLAPKY, SIFONY, ŠACHTY, LAPAČE SPLAVENIN, DVORNÍ VPUSTI A PŘÍSLUŠENSTVÍ (platný od 01.07.

CENÍK PLASTOVÝCH SEDEL PRO KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY, ZPĚTNÉ KLAPKY, SIFONY, ŠACHTY, LAPAČE SPLAVENIN, DVORNÍ VPUSTI A PŘÍSLUŠENSTVÍ (platný od 01.07. Stránka 1 autorizovaný dovozce výrobků REDI, FLEXSEAL, FERNCO a MÜCHER Lanžhotská 3448/2 Tel./fax: ++420 519 325187, 323168 690 02 Břeclav Tel. ++420 519 322440, 325741 ČR E-mail: info@rexcom.cz CENÍK

Více

CENÍK PRUŽNÝCH SPOJEK A PŘECHODŮ MÜCHER PRO KANALIZACE, ODPADY, DRENÁŽE A VZDUCHOTECHNIKU (platný od )

CENÍK PRUŽNÝCH SPOJEK A PŘECHODŮ MÜCHER PRO KANALIZACE, ODPADY, DRENÁŽE A VZDUCHOTECHNIKU (platný od ) Stránka 1 autorizovaný dovozce výrobků MÜCHER a MISSION Lanžhotská 3448/2 Tel./fax: ++420 519 325187, 323168 690 02 Břeclav Tel. ++420 519 322440, 325741 ČR E-mail: info@rexcom.cz CENÍK PRUŽNÝCH SPOJEK

Více

0290/11.03 AMTEC. Přesné závitové vložky pro plastové díly

0290/11.03 AMTEC. Přesné závitové vložky pro plastové díly 0290/11.03 AMTEC Přesné závitové vložky pro plastové díly a instalační nářadí AMTEC odolné závitové vložky pro plasty Výhody závitových vložek: Naše závitové vložky jsou navrženy pro instalaci po vyjmutí

Více

Potrubí z tvárné litiny kanalizace Potrubie z tvárnej liatiny kanalizácia

Potrubí z tvárné litiny kanalizace Potrubie z tvárnej liatiny kanalizácia Potrubí z tvárné litiny kanalizace Potrubie z tvárnej liatiny kanalizácia odolné spoje proti prorůstání kořenů dlouhá životnost odolné vysokému dopravnímu zatížení ucelený program tvarovek vhodné pro gravitační

Více

Ukázky textů pro specifikaci trub a tvarovek

Ukázky textů pro specifikaci trub a tvarovek pro specifikaci trub a tvarovek Kapitola 12 297 kanalizačních trub s násuvným hrdlovým spojem TYTON Kanalizační trouby s žárovým zinkováním s krycí vrstvou Kanalizační trouby pro gravitační potrubí s volnou

Více

HADICE A POTRUBÍ. Používaná na motorových vozidlech

HADICE A POTRUBÍ. Používaná na motorových vozidlech HADICE A POTRUBÍ Používaná na motorových vozidlech Zdeněk Vlasák, Odysseus 2004 Hadicové spony Šneková spona Hadicové šnekové šroubovací spony jsou určené pro rychlé a jednoduché upínání tlakových hadic

Více

NAVRTÁVACÍ A UZÁVĚROVÉ PASY

NAVRTÁVACÍ A UZÁVĚROVÉ PASY NAVRTÁVACÍ A UZÁVĚROVÉ PASY pro litinové, ocelové, PE a PVC potrubí Nářadí Šrouby a matice Strana M 4/4 Armatury domovních přípojek Kapitola J Trubní fitinky Kapitola K Navrtávací přístroj Strana Q 2/1

Více

z betonových a železobetonových dílů pro kanalizaci

z betonových a železobetonových dílů pro kanalizaci plus pro áš projekt stupní šachty z betonových a železobetonových dílů pro kanalizaci Šachtové prefabrikáty kruhového tvaru z betonu a železobetonu Tyto se používají ke stavbě vodotěsných šachet pro odpadní

Více

TECHNICKÉ PARAMETRY. Montážní návod Uživatelská příručka Prefa Brno a.s. Možnost pronajmutí manipulačních prostředků

TECHNICKÉ PARAMETRY. Montážní návod Uživatelská příručka Prefa Brno a.s.   Možnost pronajmutí manipulačních prostředků 2. TROUBY 2.0.1 POUŽITÍ, TYPY, TECHNICKÉ PARAMETRY Použití Betonové a železobetonové trouby jsou určeny pro gravitační odvádění odpadních vod, dešťových vod a povrchových vod samospádem nebo při nízkém

Více

LEGISLATIVA V OBLASTI DISTRIBUCE PITNÉ VODY A LIMITACE MATERIÁLŮ Ing. Miroslav Pfleger Ing. Juraj Barborik

LEGISLATIVA V OBLASTI DISTRIBUCE PITNÉ VODY A LIMITACE MATERIÁLŮ Ing. Miroslav Pfleger Ing. Juraj Barborik LEGISLATIVA V OBLASTI DISTRIBUCE PITNÉ VODY A LIMITACE MATERIÁLŮ Ing. Miroslav Pfleger Ing. Juraj Barborik ÚVOD Normy, jejich postavení Požadavky na trubní materiály PROČ NORMY? Proč se věnovat normám?

Více

Tvarovky. Kapitola 6

Tvarovky. Kapitola 6 Tvarovky Kapitola 6 73 73 Technické informace o tvarovkách z tvárné litiny Tvarovky z tvárné litiny jsou dodávané pro gravitační potrubí s volnou hladinou dle ČSN EN 598 a tvarovky pro tlaková potrubí

Více

5 PŘÍRUBOVÉ TVAROVKY, TROUBY A SPOJE

5 PŘÍRUBOVÉ TVAROVKY, TROUBY A SPOJE 5 PŘÍRUBOVÉ TVAROVKY, TROUBY A SPOJE 4 NEJIŠTĚNÁ 5 PŘÍRUBY SYSTÉMOVÁ A TROUBY TECHNIKA 195 Úvod Přírubové spoje, které jsou popsány v této kapitole odpovídají ČSN EN1092-2. Příruby mohou být lité, šroubované

Více

VSTUPNÍ A REVIZNÍ ŠACHTY Z PROSTÉHO BETONU, DRÁTKOBETONU A ŽELEZOBETONU

VSTUPNÍ A REVIZNÍ ŠACHTY Z PROSTÉHO BETONU, DRÁTKOBETONU A ŽELEZOBETONU PN 03/2004 PN 01/2005 BETONU, DRÁTKOBETONU A ŽELEZOBETONU ZPRACOVAL : SCHVÁLIL : Funkce Tech. příprava výroby Výrobní ředitel Jméno, příjmení Tomáš Hron Jiří Veverka Podpis Datum aktualizace č.8 od 1.7.2014

Více

Kanalizační potrubní systémy KATALOG VÝROBKŮ A MONTÁŽNÍ PŘEDPIS. Acaro PP SN 12

Kanalizační potrubní systémy KATALOG VÝROBKŮ A MONTÁŽNÍ PŘEDPIS. Acaro PP SN 12 Kanalizační potrubní systémy KATALOG VÝROBKŮ A MONTÁŽNÍ PŘEDPIS Acaro PP SN 12 Obsah Přednosti a výhody systému......................... 3 Vzorová statika................................... 7 Vzorová hydraulika................................

Více

2. ŠACHTY A JÍMKY 2.2. SKRUŽE Skruže DN 1200, DN 1500 a DN Vizualizace Skruže DN 1200, DN 1500 a DN 1700 ZÁKLADNÍ INFORMACE ÚVOD

2. ŠACHTY A JÍMKY 2.2. SKRUŽE Skruže DN 1200, DN 1500 a DN Vizualizace Skruže DN 1200, DN 1500 a DN 1700 ZÁKLADNÍ INFORMACE ÚVOD 2. ŠACHTY A JÍMKY DN 1200 1500 1700 2.2. SKRUŽE 2.2.2. Obchodní název Stavební rozměry vnitřní Ø výška Celkové rozměry tl. stěny vnější Ø celk. výška Označení na výkresech: DN Ha Ta Da H Celkový vnitřní

Více

3. Sortiment PRAGMA+ID

3. Sortiment PRAGMA+ID 3. Sortiment PRAGMA+ID 3.1. Trubky PRAGMA+ID SN 10, SN 12, SN 16 Korugované kanalizační potrubí z PP s integrovaným hrdlem DH OD DH* D i D max 1 délka SN 10 SN 12 SN 16 [m] PR10-160/6 PR12-160/6 PR16-160/6

Více

Norma Tvar Materiál Provozní podmínky Typ* Použití. PN NBR P píst/pístnice. ČSN NBR ,5 H píst/pístnice

Norma Tvar Materiál Provozní podmínky Typ* Použití. PN NBR P píst/pístnice. ČSN NBR ,5 H píst/pístnice MANŽETY Manžety patří mezi nejdůležitější typy těsnění pohyblivých částí hydraulických i pneumatických zařízení při přímočarém posuvném pohybu. Symetrické manžety lze použít jak k utěsnění pístů, tak i

Více

Světová premiéra lehkosti a spolehlivosti. Nový podzemní PE hydrant

Světová premiéra lehkosti a spolehlivosti. Nový podzemní PE hydrant Světová premiéra lehkosti a spolehlivosti Nový podzemní PE hydrant Výstup hydrantu Ovládací víko Ovládací tyč Tělo hydrantu z PE 100 NIRO ovládací táhlo Dvojitý odvodňovací systém Drenážní otvory PVC těsnící

Více

TROUBY POUŽITÍ, TYPY, TECHNICKÉ PARAMETRY 2.1

TROUBY POUŽITÍ, TYPY, TECHNICKÉ PARAMETRY 2.1 2.1 POUŽIÍ Betonové a železobetonové trouby jsou určeny pro gravitační odvádění odpadních vod, dešťových vod a povrchových vod samospádem nebo při nízkém přetlaku, jsou určeny pro výstavbu zejména jednotných

Více

Šoupátka Přehled 1.0. Řez šoupátkem:

Šoupátka Přehled 1.0. Řez šoupátkem: Přehled Řez šoupátkem: 1. Šoupátka List č. Název šoupátka 01_01 Měkcetěsnící šoupátko přírubové 01_02 Měkcetěsnící šoupátko F4 přírubové 400-1200 01_03 Měkcetěsnící šoupátko F5 přírubové 400-1200 01_04

Více

81427 POTRUBÍ Z TRUB BETON DN DO 100MM M 265 Kč

81427 POTRUBÍ Z TRUB BETON DN DO 100MM M 265 Kč 81426 POTRUBÍ Z TRUB BETON DN DO 80MM M 257 Kč ), podpěrných, závěsných a upevňovacích prvků, včetně potřebných úprav 81427 POTRUBÍ Z TRUB BETON DN DO 100MM M 265 Kč ), podpěrných, závěsných a upevňovacích

Více

Kanalizační systémy. Katalog výrobků

Kanalizační systémy. Katalog výrobků Kanalizační systémy Katalog výrobků KG systém SN2 a SN4 OBSAH 1) Trubky 3 KGEM trubka s hrdlem - DN 250/SN2 KGEM trubka s hrdlem - DN 300/SN2 KGEM trubka s hrdlem - DN 400/SN2 KGEM trubka s hrdlem - DN

Více

SEDLA PRO DODATEČNÉ KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY

SEDLA PRO DODATEČNÉ KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY Stránka 1 autorizovaný dovozce výrobků REDI, FLEXSEAL, FERNCO a MÜCHER Lanžhotská 3448/2 Tel./fax: ++420 519 325187, 323168 690 02 Břeclav Tel. ++420 519 322440, 325741 ČR E-mail: info@rexcom.cz CENÍK

Více

TĚSNÍCÍ KROUŽKY PRO PRŮCHOZÍ POTRUBÍ A KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY

TĚSNÍCÍ KROUŽKY PRO PRŮCHOZÍ POTRUBÍ A KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY strana 1 FLEX-SEAL COUPLINGS LTD FORSHEDA AB (a subsidiary of FERNCO INTERNATIONAL Limited) Trelleborg Forsheda Pipe Seal Division Endeavour Works, Newlands Way, Valley Park, S-330 12 Forsheda Wombwell,

Více

KANALIZAČNÍ SYSTÉMY. Ceník platný od 26. 3. 2012, ceny bez DPH. Kanalizační trubky hladké SN 8 z PVC podle ČSN EN 1401 skupina 17

KANALIZAČNÍ SYSTÉMY. Ceník platný od 26. 3. 2012, ceny bez DPH. Kanalizační trubky hladké SN 8 z PVC podle ČSN EN 1401 skupina 17 Kanalizační trubky hladké SN 4 z PVC podle ČSN EN 13476 skupina 12 Kanalizační trubky SN4 Obj. č.... /... Kanalizační trubky hladké SN 8 z PVC podle ČSN EN 13476 skupina 17 Kanalizační trubky SN8 délka

Více

JUMBO PP ROZMĚRY DLE DIN SN 10

JUMBO PP ROZMĚRY DLE DIN SN 10 JUMBO PP ROZMĚRY DLE DIN SN 10 Jumbo PP Řešení problémů pro investory i projektanty Úkolem kanalizačních systémů je odvedení stále rostoucího množství odpadních vod do čističek. Mají přitom sloužit jistě

Více

7 TROUBY A SPOJE vonroll

7 TROUBY A SPOJE vonroll 7 TROUBY A SPOJE vonroll 7 TROUBY 6 POVRCHOVÉ A SPOJE ÚPRAVY vonroll 267 7.1. Trouby vonroll stavební délka 6 m DN 80 700 mm Podle ISO 2531, EN 15655, EN 15189, EN 545 (vodovodní trouby ECOPUR) ECOPUR

Více

Ceník ZTI a ÚT. 1. Demontáž a odpojení od odpadového potrubí ks 0, Pročištění odpadu ks 0, Přezkoušení a funkce těsnosti ks 0,20

Ceník ZTI a ÚT. 1. Demontáž a odpojení od odpadového potrubí ks 0, Pročištění odpadu ks 0, Přezkoušení a funkce těsnosti ks 0,20 Výměna umyvadla bez stojánkové baterie s konzolou 1. Demontáž a odpojení od odpadového potrubí ks 0,30 2. Pročištění odpadu ks 0,45 3. Montáž starých konzol, montáž konzol vč. osazení špalíků nebo hmoždinek

Více

Ostatní pitola 6 a K 125

Ostatní pitola 6 a K 125 Ostatní Kapitola 6 125 Redukční příruba XR PN 10/16 pro redukce s krátkou stavební délkou XR-kusy šetří náklady, montáž je jednoduchá a časově úsporná. Materiál: tvárná litina podle ČSN EN 545 Standardní

Více

CENÍK PRUŽNÝCH SPOJEK, ADAPTÉRŮ A SPECIÁLNÍCH TVAROVEK PRO VNITŘNÍ ODPADY, DRENÁŽE A VZDUCHOTECHNIKU (platný od , doplněný

CENÍK PRUŽNÝCH SPOJEK, ADAPTÉRŮ A SPECIÁLNÍCH TVAROVEK PRO VNITŘNÍ ODPADY, DRENÁŽE A VZDUCHOTECHNIKU (platný od , doplněný Stránka 1 autorizovaný dovozce výrobků FERNCO Lanžhotská 3448/2 Tel./fax: ++420 519 325187, 323168 690 02 Břeclav Tel. ++420 519 322440, 325741 ČR E-mail: info@rexcom.cz CENÍK PRUŽNÝCH SPOJEK, ADAPTÉRŮ

Více

5 PŘÍRUBOVÉ TVAROVKY, TROUBY A SPOJE

5 PŘÍRUBOVÉ TVAROVKY, TROUBY A SPOJE 5 PŘÍRUBOVÉ TVAROVKY, TROUBY A SPOJE 4 NÁSUVNÉ HRDOVÉ 5 PŘÍRUBY SPOJE A TROUBY TYTON, SMU, STB; JIŠTĚNÉ HRDOVÉ SPOJE BRS 191 Úvod Přírubové spoje, které jsou popsány v této kapitole odpovídají ČSN EN1092-2.

Více

Potrubí z tvárné litiny kanalizace Potrubie z tvárnej liatiny kanalizácia

Potrubí z tvárné litiny kanalizace Potrubie z tvárnej liatiny kanalizácia Potrubí z tvárné litiny kanalizace Potrubie z tvárnej liatiny kanalizácia odolné spoje proti prorůstání kořenů dlouhá životnost odolné vysokému dopravnímu zatížení ucelený program tvarovek vhodné pro gravitační

Více

1. identifikační údaje... 2 2. úvod... 3 3. přehled výchozích podkladů... 3 4. technické řešení... 3 5. popis stavby... 4. 5.1.1. Trasa...

1. identifikační údaje... 2 2. úvod... 3 3. přehled výchozích podkladů... 3 4. technické řešení... 3 5. popis stavby... 4. 5.1.1. Trasa... OBSAH: 1. identifikační údaje... 2 2. úvod... 3 3. přehled výchozích podkladů... 3 4. technické řešení... 3 5. popis stavby... 4 5.1.1. Trasa... 4 5.1.2. Materiál... 5 5.1.3. Uložení... 6 5.1.4. Odbočky...

Více

Řezání lanem. Přehled výhod 44 Lanová pila Husqvarna 46 Diamantové nástroje pro řezání lanem 48

Řezání lanem. Přehled výhod 44 Lanová pila Husqvarna 46 Diamantové nástroje pro řezání lanem 48 Řezání lanem Přehled výhod 44 Lanová pila Husqvarna 46 Diamantové nástroje pro řezání lanem 48 Řezání diamantovým lanem je nejjednodušší a nejúčinnější způsob práce s velkými betonovými konstrukcemi, například

Více

Postupy spojování PVC-O a PE

Postupy spojování PVC-O a PE Postupy spojování PVC-O a PE V tomto článku jsou uvedeny rozdíly mezi výrobou push-fit spojů trubek z PVC-O a tupými tavnými svary vyžadovanými u PE trubek. Postupy spojování trubek z PVC-O Spojení se

Více

Příruby a spojky Přírubový přechod UNIDAP DN 40-300

Příruby a spojky Přírubový přechod UNIDAP DN 40-300 Přírubový přechod UNIDAP 40-300 Přírubový přechod UNIDAP: univerzální přírubová spojka 40 300 PN 10, PN 16 přímá nebo redukovaná vhodné pro materiál potrubí: ocel, šedá litina, tvárná litina, PE, PVC,

Více

2.Podklady pro vypracování. 3.Napojení na sítě technické infrastruktury. 4.Vliv stavby na životní prostředí. 5.Bezpečnost a ochrana zdraví při práci

2.Podklady pro vypracování. 3.Napojení na sítě technické infrastruktury. 4.Vliv stavby na životní prostředí. 5.Bezpečnost a ochrana zdraví při práci 2.Podklady pro vypracování 1.Požadavky investora 2.katastrální mapa území 3.situování stávajících sítí 4.mapové podklady 5.platné předpisy a normy 3.Napojení na sítě technické infrastruktury Dešťová i

Více

Normy a směrnice. Kapitola 11

Normy a směrnice. Kapitola 11 Normy a směrnice Kapitola 11 279 280 Normy V následujícím textu jsou uvedeny normy, směrnice a předpisy, které jsou důležité pro výrobu, pokládku a montáž kanalizačních trub z tvárné litiny. Při navrhování

Více

Kanalizační šachty. Technická data

Kanalizační šachty. Technická data Vlastnosti revizní šachta Tegra 600 Technická data Neprůlezná kanalizační šachta Vnitřní šachty 600 mm Barva červenohnědá (PP), černá (PP) Možnost přímého napojení kanalizačních potrubí KG 160-400, Ultra-Rib

Více

Technická zpráva obsah

Technická zpráva obsah Technická zpráva obsah 1. Identifikační údaje investora a stavby...- 2-1. Výchozí podklady...- 3-2. Podklady pro zpracování dokumentace...- 3-2.1 Normy...- 3-3. Areálová jednotná kanalizace, kanalizační

Více

KRYCÍ LIST. Cena - celkem: ,32 DPH: ,54 Cena s daní: ,86

KRYCÍ LIST. Cena - celkem: ,32 DPH: ,54 Cena s daní: ,86 KRYCÍ LIST Zhotovitel dokumentace: Objednatel: Město Odry Zhotovitel: KARETA s.r.o. Základní cena: Cena - celkem: 420 807,32 DPH: 88 369,54 Cena s daní: 509 176,86 Měrné jednotky: ks Počet měrných jednotek:

Více

KOLÍKOVÉ, NÝTOVÉ A ČEPOVÉ SPOJE

KOLÍKOVÉ, NÝTOVÉ A ČEPOVÉ SPOJE KOLÍKOVÉ, NÝTOVÉ A ČEPOVÉ SPOJE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

AWADUKT PVC SN8 SYSTÉM KANALIZAČNÍCH TRUBEK PRO VYSOKÉ ZATÍŽENÍ

AWADUKT PVC SN8 SYSTÉM KANALIZAČNÍCH TRUBEK PRO VYSOKÉ ZATÍŽENÍ SYSTÉM KANALIZAČNÍCH TRUBEK PRO VYSOKÉ ZATÍŽENÍ VLASTNOSTI VÝROBKŮ A VÝHODY je moderní systém kanalizačních trubek pro vysoké zatížení z osvědčeného materiálu PVC-U. Trubka je homogenní a plnostěnná podle

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. k dokumentaci pro vydání stavebního povolení. Název stavby : Prodloužení splaškové kanalizace Poličná - Úlehla

TECHNICKÁ ZPRÁVA. k dokumentaci pro vydání stavebního povolení. Název stavby : Prodloužení splaškové kanalizace Poličná - Úlehla TECHNICKÁ ZPRÁVA k dokumentaci pro vydání stavebního povolení Název stavby : Prodloužení splaškové kanalizace Poličná - Úlehla Místo stavby : Poličná Stupeň dokumentace : Dokumentace pro vydání stavebního

Více

mini-compacta / Compacta

mini-compacta / Compacta Zaplavitelné zařízení na přečerpávání fekálií mini-compacta / Compacta Příslušenství Typový list Impressum Typový list mini-compacta / Compacta Všechna práva vyhrazena. Obsah návodu se bez písemného svolení

Více

5. Sortiment šachet DN DN 1000

5. Sortiment šachet DN DN 1000 5. Sortiment šachet DN 630 - DN 1000 Poklopy BEGU bez odvětrání pro šachty DN 630, DN 800 a DN 1000 (ČSN EN 124) Objednací číslo Třída Hmotnost [kg] Nosnost [t] PL600A15 A15 53 1,5 Objednací číslo Třída

Více

PRŮMYSLOVÉ ARMATURY - spojky

PRŮMYSLOVÉ ARMATURY - spojky Spojky STORZ jsou určeny pro průmyslové instalace kapalin a sypkých médií. Používají se v požárních a zavlažovacích systémech, chemickém a potravinářském průmyslu, zemědělství apod. Rozdíly mezi kovanými

Více

POTRUBÍ PRO ODVODNĚNÍ AUTOMOBILOVÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ

POTRUBÍ PRO ODVODNĚNÍ AUTOMOBILOVÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POTRUBÍ PRO ODVODNĚNÍ AUTOMOBILOVÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ Ultra Solid BP PVC SN 12,16 Ultra Rib 2 PP SN 10,12,16 De 160-800 mm DN 150-500 mm Ultra Helix PE-HD/PP SN 4-16 DN 600-2200 mm Ultra Cor PP SN12,16

Více

PRODUKTOVÉ NOVINKY FORMAŘINA II / E 1307 Přesné středění ploché. S možností přímé objednávky v našem Webshopu!

PRODUKTOVÉ NOVINKY FORMAŘINA II / E 1307 Přesné středění ploché. S možností přímé objednávky v našem Webshopu! PRODUKTOVÉ NOVINKY FORMAŘINA II / 2017 S možností přímé objednávky v našem Webshopu! www.meusburger.com E 1307 Přesné středění ploché STŘEDĚNÍ Pro přesné středění tvarových vložek Optimální kompenzace

Více

Instalace šachty Tegra 600

Instalace šachty Tegra 600 Instalace šachty Tegra 600 Návod k instalaci šachty 1. 2. 3. Před instalací šachty je třeba zkontrolovat všechny díly a zjistit, zda nejsou poškozené nebo znečištěné. Znečištěné těsnicí díly a komponenty

Více

PRODUKTOVÉ NOVINKY FORMAŘINA I / 2018

PRODUKTOVÉ NOVINKY FORMAŘINA I / 2018 PRODUKTOVÉ NOVINKY FORMAŘINA I / 2018 E 7048 HYDRAULICKÝ VÁLEC S PŘÍRUBOU S válcem pro montáž pomocí příruby je možné dosáhnout minimální zástavbové rozměry. Montáž se realizuje jednoduše pomocí čtyř šroubů,

Více

NOVINKA! TECEdrainpoint S podlahové vpusti. Kompaktní, osobitý a všestranný stavebnicový systém

NOVINKA! TECEdrainpoint S podlahové vpusti. Kompaktní, osobitý a všestranný stavebnicový systém NOVINKA! TECEdrainpoint S podlahové vpusti Kompaktní, osobitý a všestranný stavebnicový systém 2 TECEdrainpoint S TECEdrainpoint S princip na bázi stavebnice. Kompaktní, osobitý, všestranný TECEdrainpoint

Více

ČTYŘHRANNÉ POTRUBÍ // OTK

ČTYŘHRANNÉ POTRUBÍ // OTK ČTYŘHRANNÉ POTRUBÍ // OTK ÚVOD Větrací potrubí s pravoúhlým průřezem k použití pro mechanické odsávání kouřových spalin, obecně nazýváno jako potrubí pro odvod tepla a kouře. Klasifikace E600120(ho) 1500

Více

SYSTÉM Z TVÁRNÉ LITINY PRO GRAVITAČNÍ KANALIZACE GRAVITAL

SYSTÉM Z TVÁRNÉ LITINY PRO GRAVITAČNÍ KANALIZACE GRAVITAL SYSTÉM Z TVÁRNÉ LITINY PRO GRAVITAČNÍ KANALIZACE GRAVITAL 1 Obsah GRAVITAL...pro životní prostředí 3 hospodárně 4 100% tvárná litina pro gravitační proudění 5 100% stálá investice 6 100% ochrana životního

Více

Koalescenční odlučovače Buderus EUROLIZER -C svislé válcové konstrukce

Koalescenční odlučovače Buderus EUROLIZER -C svislé válcové konstrukce Koallescenčníí odllučovače llehkých kapalliin ((pllovoucíích rropných prrodukttů)) z arrmovaného bettonu podlle EN 858 a DIIN 1999--100,, ttřř.. II V porovnání s odlučovači lehkých kapalin třídy II, které

Více

PRŮMYSLOVÉ ARMATURY - spojky

PRŮMYSLOVÉ ARMATURY - spojky Materiál: Prac. tlak: Uhlíkové ocel A105 (pro typy od 100 do 400) Chrom molybdenová ocel 4130 (pro typy od 600 do 2202) Od 69 bar do 1378 bar (dle typu) Spojky HAMMER LUG byly navrženy pro rychlé spojení

Více

REHAU AWADUKT PVC SN12 SYSTÉM KANALIZAČNÍCH TRUBEK PRO VYSOKÉ ZATÍŽENÍ DLE ČSN EN 1401 AWADUKT PVC SN12

REHAU AWADUKT PVC SN12 SYSTÉM KANALIZAČNÍCH TRUBEK PRO VYSOKÉ ZATÍŽENÍ DLE ČSN EN 1401 AWADUKT PVC SN12 REHAU SYSTÉM KANALIZAČNÍCH TRUBEK PRO VYSOKÉ ZATÍŽENÍ DLE ČSN EN 1401 MODERNÍ SYSTÉM KANALIZAČNÍCH TRUBEK PRO VYSOKÉ ZATÍŽENÍ je moderní systém kanalizačních trubek pro vysoké zatížení z osvědčeného materiálu

Více

Obsah: 1. Úvod. 3. Objekty na stokové síti 3.1 Revizní a vstupní šachty 3.2 Spádišťové šachty, skluzy 3.3 Odlehčovací komory

Obsah: 1. Úvod. 3. Objekty na stokové síti 3.1 Revizní a vstupní šachty 3.2 Spádišťové šachty, skluzy 3.3 Odlehčovací komory Obsah: 1. Úvod 2. Stokové sítě 2.1 Situační a výškové řešení 2.2 Technické podmínky pro návrh a realizaci 2.3 Stavební materiály 2.4 Podmínky pro předání do užívání 3. Objekty na stokové síti 3.1 Revizní

Více

CENÍK PRUŽNÝCH SPOJEK A PŘECHODŮ FLEX-SEAL PRO KANALIZACE, ODPADY, DRENÁŽE A VZDUCHOTECHNIKU (platný od 01.01.2014, doplněný 01.04.

CENÍK PRUŽNÝCH SPOJEK A PŘECHODŮ FLEX-SEAL PRO KANALIZACE, ODPADY, DRENÁŽE A VZDUCHOTECHNIKU (platný od 01.01.2014, doplněný 01.04. Stránka 1 autorizovaný dovozce nízkotlakých spojek FLEX-SEAL/FERNCO Lanžhotská 3448/2 Tel./fax: ++420 519 325187, 323168 690 02 Břeclav Tel. ++420 519 322440, 325741 ČR E-mail: info@rexcom.cz CENÍK PRUŽNÝCH

Více

HSI 90 Kabelová průchodka tvořená ucpávkou a systémovým víkem

HSI 90 Kabelová průchodka tvořená ucpávkou a systémovým víkem HSI 90 Kabelová průchodka tvořená ucpávkou a systémovým víkem Dlouhá životnost K betonáži do bílé vany Inteligentně skrz zeď Ucpávky Plynotěsné a vodotěsné do 2,5 baru Kabelová průchodka pro nejvyšší požadavky

Více

Prostupové tvarovky pro hladké potrubí (např. KG/HT systém)

Prostupové tvarovky pro hladké potrubí (např. KG/HT systém) Prostupové tvarovky pro hladké potrubí (např. KG/HT systém) Tvarovka Typ B Tvarovka pro bílou vanu - vodonepropustný beton, svislé konstrukce, KG/HT systém. Tvarovka Typ B s tlakovou odolností proti vodě

Více

DN2 Příruba. DN b c hmot , , , , , , ,0

DN2 Příruba. DN b c hmot , , , , , , ,0 Přehled tvarovek Přírubové tvarovky č. 8530 FFK-kusy 90 (Q) č. 8540 FFK-kusy 45 č. 8543 FFK-kusy 30 č. 8542 FFK-kusy 22 1/2 č. 8541 FFK-kusy 11 1/4 č. 8510 T-kusy Tvarovka s přírubami a přírubovou odbočkou

Více

D max. DN D1 s stavební délka L D2 Dmax. e f1 u Lb M [kg/m] [mm] [m] [mm] DN D1 s stavební délka L [m] D2 Dmax. e f1 u Lb M [kg/m]*

D max. DN D1 s stavební délka L D2 Dmax. e f1 u Lb M [kg/m] [mm] [m] [mm] DN D1 s stavební délka L [m] D2 Dmax. e f1 u Lb M [kg/m]* 3. Sortiment 3.1. PVC trubky KG hladké SN 4 Objednací číslo:.../. D max. D1 s stavební délka L D2 Dmax. e f1 u Lb M [kg/m] [m] 110 3,2 0,5 1 2 3 5 110,4 127 8,6 9,6 38,7 56,9 1,3 3,2 0,5 1 2 3 5,4 146

Více

150 x 150 DN110. HL Výrobky. Příslušenství

150 x 150 DN110. HL Výrobky. Příslušenství 150 x 150 65 92 HL Výrobky Příslušenství www.hutterer-lechner.com HL Požární ucpávka princip funkce Funkce v případě požáru Tyto systémové komponenty zabraňují v případě požáru přenos požáru do jiných

Více

PRŮMYSLOVÉ ARMATURY - spojky

PRŮMYSLOVÉ ARMATURY - spojky Přírubové spoje přípojka potrubí hadicová koncovka s otočnou přírubou montáží objímky RS hadicová koncovka s pevnou přírubou přípojka potrubí pružná hadice těsnění těsnění Přírubové spoje jsou jedním z

Více

TROUBY KERABASE NORMÁLNÍ PEVNOST. XXX xxx. Glazování trub. Hrdlové trouby a tvarovky pro použití v systémech odvádějících odpadní vody

TROUBY KERABASE NORMÁLNÍ PEVNOST. XXX xxx. Glazování trub. Hrdlové trouby a tvarovky pro použití v systémech odvádějících odpadní vody 5 XXX xxx KERABASE NORMÁLNÍ PEVNOST Hrdlové trouby a tvarovky pro použití v ech odvádějících odpadní vody Kameninové y zabezpečují kompletní kanalizační program dlouholetou životnost ochranu životního

Více

Mezipřírubové provedení

Mezipřírubové provedení Mezipřírubové provedení Uzavírací klapky s pružným sedlem a s tělesem a diskem z vysoce kvalitního kompozitního materiálu poskytujícího vynikající vnitřní a vnější chemickou odolnost Vlastnosti Všeobecné

Více

Položkový rozpočet. Přípojka dešťové kanalizace - Altern. napojení přepadu rybník

Položkový rozpočet. Přípojka dešťové kanalizace - Altern. napojení přepadu rybník S: Novostavba O: IO04 B R: IO04a Položkový rozpočet Domu sociálních služeb v Pacově Přípojka dešťové kanalizace - Altern. napojení přepadu rybník Altern. napojení přepadu rybníka P.č. Číslo položky Název

Více

Ochrana proti zpětnému vzdutí

Ochrana proti zpětnému vzdutí hold: Zadržet a pozdržet Ochrana proti zpětnému vzdutí 186 Ochrana proti zpětnému vzdutí Úvod V jakých případech zvolit zpětnou klapku Základní informace k instalaci 188 189 Sklepní vpusti Pro šedou vodu

Více

KERAMAT ORIGINÁLNÍ PPŘÍSLUŠENSTVÍ KVALITA DO DETAILU

KERAMAT ORIGINÁLNÍ PPŘÍSLUŠENSTVÍ KVALITA DO DETAILU KERAMAT ORIGINÁLNÍ PPŘÍSLUŠENSTVÍ KVALITA DO DETAILU 2 STEINZEUG-KERAMO SÍDLO NĚMECKO: Německo: Frechen a Bad Schmiedeberg Belgie: Hasselt ZAMĚSTNANCI CELKEM 530 PRODUKTY Kameninové trouby, tvarovky, šachty

Více

Vsuvky, spojky a manžety

Vsuvky, spojky a manžety Vsuvky, spojky a manžety 05. 1-05. 5 Vsuvky pro přípoje sifonových trubek 05. 6-05. 9 Spojky pro přípoje splachovacích trubek 05.10-05.12 Spojky pro urinály a WC 05.13-05.14 Spojky pro vláknocementové

Více

Obj. č.../ koextrudované rabat 12L= 0,0 Příklad obj. => 300/5. rabat 12S= 0,0

Obj. č.../ koextrudované rabat 12L= 0,0 Příklad obj. => 300/5. rabat 12S= 0,0 Platnost od 18.5.2015 Ceny jsou bez DPH. KANALIZAČNÍ SYSTÉMY Kanalizační trubky hladké SN 4 z PVC podle ČSN EN 13476 Kanalizační trubky SN4 rabat 12S= 0,0 Obj. č..../ koextrudované rabat 12L= 0,0 Příklad

Více

DATUM: POBOČKA: STRANA 1 / ,35 Kč s DPH KGB koleno pro kanalizační potrubí DN 110 mm, úhel 30, barva oranžová

DATUM: POBOČKA: STRANA 1 / ,35 Kč s DPH KGB koleno pro kanalizační potrubí DN 110 mm, úhel 30, barva oranžová DATUM: 01.01.2017 POBOČKA: STRANA 1 / 6 Systém KG KGB koleno pro kanalizační potrubí DN 110 mm, úhel 15, barva 35,00 Kč bez DPH 4410050010 42,35 Kč s DPH KGB koleno pro kanalizační potrubí DN 110 mm, úhel

Více

VSTUPNÍ A REVIZNÍ ŠACHTY Z PROSTÉHO BETONU, DRÁTKOBETONU A ŽELEZOBETONU

VSTUPNÍ A REVIZNÍ ŠACHTY Z PROSTÉHO BETONU, DRÁTKOBETONU A ŽELEZOBETONU PN 03/2004 PN 01/2005 BETONU, DRÁTKOBETONU A ŽELEZOBETONU ZPRACOVAL : SCHVÁLIL : Funkce Tech. příprava výroby Výrobní ředitel Jméno, příjmení Tomáš Hron Jiří Veverka Podpis Datum aktualizace č.10 09/2017

Více

Těsnění HRD. Kruhové těsnění dle Vašich požadavků. Přednosti na první pohled. Kabelové průchodky. Napětí. Těsnost až do 5 barů. Inteligentně skrz zeď

Těsnění HRD. Kruhové těsnění dle Vašich požadavků. Přednosti na první pohled. Kabelové průchodky. Napětí. Těsnost až do 5 barů. Inteligentně skrz zeď Kabelové průchodky Napětí Těsnění HRD Kruhové těsnění dle Vašich požadavků Těsnost až do 5 barů Přednosti na první pohled vyrobeno v krátkém čase dle požadavků zákazníka spolehlivé utěsnění kabelů i potrubí

Více

VODOVODNÍ A KANALIZAČNÍ SÍTĚ

VODOVODNÍ A KANALIZAČNÍ SÍTĚ PŘES 30 LET ZKUŠENOSTÍ OBOROVÝ KATALOG VODOVODNÍ A KANALIZAČNÍ SÍTĚ VODOVODNÍ A KANALIZAČNÍ SÍTĚ PRŮMYSL A HORNICTVÍ TELEKOMUNIKACE A ENERGETIKA VNITŘNÍ INSTALACE SPORT A REKREACE ELPLAST+ je flexibilní,

Více

Technické požadavky provozovatele na provádění kanalizačních stok

Technické požadavky provozovatele na provádění kanalizačních stok Technické požadavky provozovatele na provádění kanalizačních stok Obecné podmínky Pro navrhování kanalizace mimo uvedených zákonů jsou závazné ČSN, EN týkající se kanalizace. Zvláště je nutné dodržet následující

Více

AquaFast Spojky a přírubové adaptéry (příruby) Pro PE a PVC spoje

AquaFast Spojky a přírubové adaptéry (příruby) Pro PE a PVC spoje Adaptabilní AquaFast Spojky a přírubové adaptéry (příruby) Pro PE a PVC spoje NOVINKA Vylepšená Konstrukce Jednodušší montáž na oválných nebo spirálových trubkách Nyní je k dispozici i ve světlosti 280

Více

Trubky Quantum SN 12 vysoce odolné a cenově přístupné

Trubky Quantum SN 12 vysoce odolné a cenově přístupné kanalizační systém Quantum SN 12 Quantum SN 12 Ochrana životního prostředí je věcí nás všech. Voda, tedy i podzemní voda, je naším velkým bohatstvím a životodárnou tekutinou. Její čistotu musíme proto

Více

Zpětný ventil typu RC

Zpětný ventil typu RC Zpětný ventil typu RC Dokumentace k produktu Šroubovací ventil Provozní tlak pmax: Objemový proud Qmax: 700 bar 60 l/min D 6969 R 11-2014-1.1 by HAWE Hydraulik SE. Předávání a kopírování tohoto dokumentu,

Více

K ata l o g 201 1 P R i c e L I S T 20 0 9

K ata l o g 201 1 P R i c e L I S T 20 0 9 K ata log 2011 Kompletní sortiment Svěrné spojky: Náš Gebo Quick univerzální svěrné spojky, je dostupné pro ocelové trubky od 21,3 mm do 60,3 mm průměru, pro černé ocelové trubky od 20 mm do 63,5 mm průměru

Více

ZÁKLADNÍ CENÍK PRODUKTŮ

ZÁKLADNÍ CENÍK PRODUKTŮ ZÁKLADNÍ CENÍK PRODUKTŮ platný od 7/2017 Environment is our challenge Obsah KANALIZAČNÍ POTRUBÍ A PŘÍSLUŠENSTVÍ ULTRA-RIB 2 DIN SN 10,12,16 žebrované vysokopevnostní kanalizační potrubí z PP... 5 ULTRA-RIB

Více

HL Zápachové uzávěrky 5/4" DN40 = DN32 = DN32 = DN40 = 280 DN32 DN32 = 350 DN40 DN40 = 350 DN32 = 90 DN40 = 95

HL Zápachové uzávěrky 5/4 DN40 = DN32 = DN32 = DN40 = 280 DN32 DN32 = 350 DN40 DN40 = 350 DN32 = 90 DN40 = 95 = 80-315 = 80-315 = 350 = 350 = 280 = 285 29 = 50-250 = 50-220 HL Zápachové uzávěrky 2. Umyvadla = 95 = 90 2 HL Umyvadlové zápachové uzávěrky Základní informace k projektování a montáži Oproti běžným zápachovým

Více

UTAHOVACÍ POSTUP PRO PŘÍRUBOVÉ SPOJE

UTAHOVACÍ POSTUP PRO PŘÍRUBOVÉ SPOJE Kvalitní těsnění & technická řešení Konzultace Výroba Aplikace Školení M.Gill 12/2013 UTAHOVACÍ POSTUP PRO PŘÍRUBOVÉ SPOJE www.fs.cvut.cz www.techseal.cz Počet listů: 20 1. Úspěšná montáž přírubového spoje

Více

ODBORNÝ POSUDEK STAV ROZVODŮ KANALIZACE, VODOVODU A PLYNOVODU

ODBORNÝ POSUDEK STAV ROZVODŮ KANALIZACE, VODOVODU A PLYNOVODU ODBORNÝ POSUDEK STAV ROZVODŮ, U A U BYTOVÝ DŮM SVÍDNICKÁ 509/8-510/10 část D.1.4 TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB D.1.4.1 ZDRAVOTNĚ TECHNICKÉ INSTALACE Objekt : SVÍDNICKÁ 509/8-510/10 181 00 PRAHA 8 TROJA Vlastník

Více

ULTRA SOLID PVC KANALIZAČNÍ POTRUBÍ Z PVC-U

ULTRA SOLID PVC KANALIZAČNÍ POTRUBÍ Z PVC-U ULTRA SOLID PVC KANALIZAČNÍ POTRUBÍ Z PVC-U plnostěnná konstrukce stěny (ČSN EN 1401) tvarovky s hrdly na obou stranách spoj s integrovaným pojistným kroužkem a těsností min 2,5 bar Environment is our

Více

1. Průvodní část. 1.1 Identifikační údaje Zdůvodnění stavby. Stavba :

1. Průvodní část. 1.1 Identifikační údaje Zdůvodnění stavby. Stavba : 1. Průvodní část 1.1 Identifikační údaje Stavba : - název stavby: Karlovy Vary areál AC Start Výstavba oplocení a dočasného zázemí pro atletický stadion - místo stavby: Tuhnice - katastrální území: Tuhnice

Více