MOJŽÍŠ: Setkání s Boží mocí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MOJŽÍŠ: Setkání s Boží mocí"

Transkript

1 MOJŽÍŠ: Setkání s Boží mocí Cíle: 1) Naukový: Žáci dokáží popsat události po odchodu Izraelitů z Egypta a pojmenovat situace, ve kterých se projevila Boží pomoc; prostřednictvím srovnání textů dokáží definovat základní poselství, o kterém tyto texty vypovídají. 2) Formační: Žáci si uvědomí, že i v jejich životech se mohou dít situace, které můžeme nazvat zázrakem mohou pak přemýšlet o souvislosti s danými biblickými příběhy. Pomůcky: 1) Pracovní list, Příloha č. 1 Prázdná tabulka, Příloha č. 2 Vyplněná tabulka (pro rozstříhání), tužky, šátky stačí jeden do dvojice Scénář: 1) Úvod do tématu aktivita: vodění poslepu 2) Práce s texty Exodus ) Výpovědi z tabulky a poselství textů 4) Charakterová přímka Mojžíše 1. Úvod do tématu aktivita: Vodění poslepu Žáci se rozdělí do dvojic. Jeden z dvojice si zaváže oči. Druhý ho vezme za obě ruce a vede ho vytyčenou trasou na určené místo. Kousek před cílem ho pustí a žák se musí snažit dostat do cíle sám. Může samozřejmě toho, kdo ho vedl, požádat o pomoc. Poté si žáci ve dvojici role vymění. Následuje krátké hodnocení aktivity žáci se mohou vyjádřit k následujícím otázkám: Jak se vám chodilo se zavázanýma očima? Bylo to pro vás náročné? Jaké to bylo, když vás spolužák pustil? Zvládli byste dostat se do cíle sami? Kdy jste potřebovali pomoc? Kdy jste se cítili jistější? Bylo pro vás snazší být veden, nebo jste raději někoho vedli? Katecheta naváže a nastíní, o čem bude dnešní setkání: Budeme pokračovat ve vyprávění o Mojžíšovi. Dozvíme se, jak to vypadalo s jeho spoléháním na pomoc Boží. 2. Práce s texty Exodus Katecheta (nebo sami žáci z toho, co už znají) krátce doplní události, které se staly od okamžiku, kdy je Mojžíš poslán Hospodinem do Egypta až po dobu, kdy se Izraelité dostali k moři a Egypťané je pronásledovali.

2 Četba jednotlivých příběhů (příběhy viz na konci metodiky): Katecheta rozdělí žáky do čtyř skupin o stejném počtu členů. Každá skupina dostane jeden z textů nakopírovaný tolikrát, kolik je členů ve skupině. Společně si jej pročtou měli by jej pochopit tak, aby byl každý člen skupiny schopen obsah textu vysvětlit těm, kteří jej nečetli. Pak žáci vytvoří nové skupiny po čtyřech členech tak, aby v jedné skupině měl každý jiný text (text mohou mít žáci u sebe, nebo je odevzdají katechetovi záleží na úrovni žáků). Vzájemně si vysvětlí obsah svého textu. OTÁZKY/PŘÍBĚH PŘECHOD RÁKOSOVÝM MOŘEM HOŘKÁ VODA (Mara) KŘEPELKY A CHLÉB VODA ZE SKÁLY Na co si lid stěžoval? Co dělal lid? Co říká Mojžšíš Hospodinu? Což nebylo v Egyptě dost hrobů, že jsi nás odvedl, abychom zemřeli na poušti? Cos nám to udělal, že jsi nás vyvedl z Egypta? Tu se Izraelci velmi polekali a úpěli k Hospodinu. A osopili se na Mojžíše Co budeme pít? Tu lid proti Mojžíšovi reptal. Mojžíš úpěl k Hospodinu Kéž bychom byli zemřeli Hospodinovou rukou v egyptské zemi, když jsme sedávali nad hrnci masa, když jsme jídávali chléb do sytosti. Vždyť jste nás vyvedli na tuto poušť, jen abyste celé toto shromáždění umořili hladem. Celá pospolitost Izraelců na poušti opět reptala proti Mojžíšovi a Áronovi. Izraelci jim vyčítali Dejte nám vodu, chceme pít! Proto jsi nás vyvedl z Egypta, abys nás, naše syny a stáda umořil žízní? Lid tam žíznil po vodě a reptal proti Mojžíšovi. Vyčítali Jak se mám vůči tomuto lidu zachovat? Taktak že mě neukamenují. Co říká Mojžšíš lidem? Jak Hospodin zasahuje? Co koná Mojžíš? Nebojte se! Vydržte a uvidíte, jak vás dnes Hospodin zachrání. Jak vidíte Egypťany dnes, tak je už nikdy neuvidíte. Hospodin bude bojovat za vás a vy budete mlčky přihlížet. Hospodin hnal moře silným východním větrem, který vál po celou noc, až proměnil moře v souš. Mojžíš vztáhl ruku nad moře. Hospodin mu ukázal dřevo. Když je hodil do vody, voda zesládla. Hodil dřevo do vody. Poznáte to podle toho, že vám Hospodin dá večer k jídlu maso a ráno k nasycení chléb Navečer se najíte masa a ráno se nasytíte chlebem, abyste poznali, že já jsem Hospodin, váš Bůh. Já tam budu stát před tebou na skále na Chorébu. Udeříš do skály a vyjde z ní voda, aby lid mohl pít. Vystoupil před lid. Vzal hůl. Udeřil do skály.

3 Poté dostane každá skupina papír s rastrem tabulky, viz Příloha č. 1. a lístky s jednotlivými poli tabulky, viz Příloha č. 2. Úkolem žáků je tabulku správně složit. Následuje kontrola správnosti tabulku si žáci zkontrolují podle Pracovního listu, kde ji mají uvedenou z toho důvodu dostanou žáci pracovní list až po složení tabulky. 3. Výpovědi z tabulky a poselství textů Vyplněná tabulka slouží žákům k následující práci: katecheta rozdá žákům Pracovní listy. Úkoly pro žáky: Ve všech příbězích jsou hlavními postavami lid, Mojžíš, Bůh. Zkus je charakterizovat jak jednají? Která z těch čtyř vyprávění mají společným prvkem nespokojenosti vodu? (HOŘKÁ VODA a VODA ZE SKÁLY) Oba příběhy mají společnou osnovu (schéma). Zkus ji objevit. Žáci dávají své návrhy. Lektor pak přečte osnovu, o které hovoří výklad k Bibli. Žáci si mohou zkontrolovat své návrhy. Osnovu si dopíší do pracovního listu. Osnova (Schéma): 1. NEDOSTATEK VODY 2. REPTÁNÍ LIDU 3. MOJŽÍŠOVA PROSBA 4. HOSPODINŮV ZÁSAH Najdete ve zbylých dvou vyprávěních nějaké společné nebo podobné body s vytvořenou osnovou? Které? (NEDOSTATEK, REPTÁNÍ LIDU, HOSPODINŮV ZÁSAH) Zamysli se, na co Mojžíš stačil sám a kdy potřeboval pomoc Hospodina? Z následujících výpovědí odvoďte poselství textů. (Pro katechetu: Poselstvím může např. být: Bůh pečuje o člověka, Bůh je dobrý hospodář, který dává každému vše potřebné k životu. Bůh neopouští svůj lid, neustále mu pomáhá. Důvěra v Hospodin, Hospodin pomáhá člověku i když člověk neustále reptá apod.) Zamysli se, zda jsi zažil ve svém životě situaci, kterou bys mohl nazvat zázrakem? Kdy se něco vyřešilo samo? (mohou ti pomoci fráze: jako zázrakem se nikomu nic nestalo; to je ale náhoda; to snad ani není možné...) 4. Charakterová přímka Mojžíše Katecheta spolu s žáky vyplní poslední sloupeček časové osy charakterizující proměnu Mojžíšova jednání a jeho postojů sloupeček Mojžíš na poušti. Zde se může objevit např. povzbuzující, spoléhal se plně na Hospodina Nyní je již celá charakterová přímka Mojžíše hotová. Společně si žáci s katechetou mohou znovu přímku projít a zhodnotit, kam až se od svého mládí Mojžíš ve svém vztahu k Bohu posunul. Které klíčové události mu k tomu pomáhaly apod. Pokud na toto není už v hodině prostor, může se k přímce vrátit katecheta v další hodině. Nebo může přímku dát někde na viditelné místo a žáci ji mohou sami reflektovat.

4 PŘECHOD RÁKOSOVÝM MOŘEM Ex 14,8-31 Hospodin zatvrdil srdce faraóna, krále egyptského, a ten Izraelce pronásledoval. Ale Izraelci navzdory všemu vyšli. Egypťané je pronásledovali a dostihli je, když tábořili při moři, dostihli je všichni faraónovi koně, vozy, jeho jízda a vojsko, při Pí-chírotu před Baal-sefónem. Když se farao přiblížil, Izraelci se rozhlédli a viděli, že Egypťané táhnou za nimi. Tu se Izraelci velmi polekali a úpěli k Hospodinu. A osopili se na Mojžíše: Což nebylo v Egyptě dost hrobů, že jsi nás odvedl, abychom zemřeli na poušti? Cos nám to udělal, že jsi nás vyvedl z Egypta? Mojžíš řekl lidu: Nebojte se! Vydržte a uvidíte, jak vás dnes Hospodin zachrání. Jak vidíte Egypťany dnes, tak je už nikdy neuvidíte. Hospodin bude bojovat za vás a vy budete mlčky přihlížet. Hospodin řekl Mojžíšovi: Proč ke mně úpíš? Pobídni Izraelce, ať táhnou dál. Ty pak pozdvihni svou hůl, vztáhni ruku nad moře a rozpoltíš je, a tak Izraelci půjdou prostředkem moře po suchu. Mojžíš vztáhl ruku nad moře a Hospodin hnal moře silným východním větrem, který vál po celou noc, až proměnil moře v souš. Vody byly rozpolceny. Izraelci šli prostředkem moře po suchu. Vody jim byly hradbou zprava i zleva. Egypťané je pronásledovali a vešli za nimi doprostřed moře, všichni faraónovi koně, vozy i jízda. Hospodin řekl Mojžíšovi: Vztáhni ruku nad moře! Vody se obrátí na Egypťany, na jejich vozy a jízdu. Mojžíš vztáhl ruku nad moře, a když nastávalo jitro, moře opět nabylo své moci. Egypťané utíkali proti němu a Hospodin je vehnal doprostřed moře. Vody se vrátily, přikryly vozy i jízdu celého faraónova vojska, které vešlo za Izraelci do moře. Nezůstal z nich ani jediný. Ale Izraelci přešli prostředkem moře po suchu a vody jim byly hradbou zprava i zleva. Onoho dne zachránil Hospodin Izraele z moci Egypta. Izrael viděl na břehu moře mrtvé Egypťany. Tak uviděl Izrael velikou moc, kterou osvědčil Hospodin na Egyptu. Lid se bál Hospodina a uvěřili Hospodinu i jeho služebníku Mojžíšovi. HOŘKÁ VODA Ex 15,22-27 Mojžíš vedl Izraele od Rákosového moře dál. Vyšli na poušť Šúr a táhli pouští po tři dny, aniž narazili na vodu. Došli až do Mary, ale nemohli vodu z Mary pít, protože byla hořká. Pojmenovali ji proto Mara (to je Hořká). Tu lid proti Mojžíšovi reptal: Co budeme pít? Mojžíš úpěl k Hospodinu a Hospodin mu ukázal dřevo. Když je hodil do vody, voda zesládla. Tam dal Hospodin lidu nařízení a právní ustanovení a podrobil jej tam zkoušce. Řekl: Jestliže opravdu budeš poslouchat Hospodina, svého Boha, dělat, co je v jeho očích správné, naslouchat jeho přikázáním a dbát na všechna jeho nařízení, nepostihnu tě žádnou nemocí, kterou jsem postihl Egypt. Neboť já jsem Hospodin, já tě uzdravuji. Pak přišli do Élimu. Tam bylo dvanáct vodních pramenů a sedmdesát palem. Tam při vodách se utábořili.

5 KŘEPELKY A MANA Ex 16,1-35 Pak vytáhli z Élimu. Celá pospolitost Izraelců přišla na poušť Sín, která je mezi Élimem a Sínajem, patnáctý den druhého měsíce poté, co vyšli z egyptské země. Celá pospolitost Izraelců na poušti opět reptala proti Mojžíšovi a Áronovi. Izraelci jim vyčítali: Kéž bychom byli zemřeli Hospodinovou rukou v egyptské zemi, když jsme sedávali nad hrnci masa, když jsme jídávali chléb do sytosti. Vždyť jste nás vyvedli na tuto poušť, jen abyste celé toto shromáždění umořili hladem. Mojžíš a Áron řekli všem Izraelcům: Večer poznáte, že vás z egyptské země vyvedl Hospodin. A ráno spatříte Hospodinovu slávu, ačkoli slyšel vaše reptání proti sobě. Pak Mojžíš dodal: Poznáte to podle toho, že vám Hospodin dá večer k jídlu maso a ráno k nasycení chléb, ačkoli slyšel reptání, jak jste proti němu reptali. Tu Hospodin promluvil k Mojžíšovi: Slyšel jsem reptání Izraelců. Vyhlas jim: Navečer se najíte masa a ráno se nasytíte chlebem, abyste poznali, že já jsem Hospodin, váš Bůh. Když pak nastal večer, přiletěly křepelky a snesly se na tábor. A ráno padala kolem tábora rosa. Když rosa přestala padat, hle, na povrchu pouště leželo po zemi cosi jemně šupinatého, jemného jako jíní. Když to Izraelci viděli, říkali jeden druhému: Man hú? (To je: Co je to? ) Nevěděli totiž, co to je. Mojžíš jim řekl: To je chléb, který vám dal Hospodin za pokrm. Hospodin přikázal toto: Nasbírejte si ho každý, kolik potřebujete k jídlu. Každý vezmete podle počtu osob ve svém stanu ómer na hlavu. Izraelci tak učinili a nasbírali někdo více, někdo méně. Pak odměřovali po ómeru. Ten, kdo nasbíral mnoho, neměl nadbytek, a kdo nasbíral málo, neměl nedostatek. Nasbírali tolik, kolik každý k jídlu potřeboval. Mojžíš jim řekl: Nikdo ať si nenechává nic do rána! Sbírali to tak ráno co ráno, kolik každý k jídlu potřeboval. Dům izraelský pojmenoval ten pokrm mana. Byl jako koriandrové semeno, bílý, a chutnal jako medový koláč. Izraelci jedli manu po čtyřicet let, dokud nepřišli do země, v níž se měli usadit; jedli manu, dokud nepřišli na pokraj kenaanské země. VODA ZE SKÁLY Ex 17,1-7 Celá pospolitost synů Izraele táhla z pouště Sínu od stanoviště ke stanovišti podle Hospodinova rozkazu. Utábořili se v Refídimu, ale lid neměl vodu k pití. Tu se lid dostal do sváru s Mojžíšem a naléhali: Dejte nám vodu, chceme pít! Mojžíš se jich zeptal: Proč se se mnou přete? Proč pokoušíte Hospodina? Lid tam žíznil po vodě a reptal proti Mojžíšovi. Vyčítali: Proto jsi nás vyvedl z Egypta, abys nás, naše syny a stáda umořil žízní? Mojžíš úpěl k Hospodinu: Jak se mám vůči tomuto lidu zachovat? Taktak že mě neukamenují. Hospodin Mojžíšovi řekl: Vyjdi před lid. Vezmi s sebou některé z izraelských starších. Také hůl, kterou jsi udeřil do Nilu, si vezmi do ruky a jdi. Já tam budu stát před tebou na skále na Chorébu. Udeříš do skály a vyjde z ní voda, aby lid mohl pít. Mojžíš to udělal před očima izraelských starších. To místo pojmenoval Massa a Meriba (to je Pokušení a Svár) podle sváru Izraelců a proto, že pokoušeli Hospodina pochybováním: Je mezi námi Hospodin, nebo není? Biblický text je převzatý z ekumenického překladu a je zkrácený.

Poušť Sin, ilustrační foto REPTÁNÍ. - Reptání - Mana z nebe - Křepelky - Pravidla pro sběr

Poušť Sin, ilustrační foto REPTÁNÍ. - Reptání - Mana z nebe - Křepelky - Pravidla pro sběr Poušť Sin, ilustrační foto REPTÁNÍ - Reptání - Mana z nebe - Křepelky - Pravidla pro sběr EXODUS 16 MANA Z NEBE Exodus 16:1 Když vyrazili z Élimu, přišla celá pospolitost synů Izraele do pustiny Sín, která

Více

Přečti si: Exodus 7,1-24

Přečti si: Exodus 7,1-24 Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Mojžíš a první rána Farao, vládce Egypta, zatvrdil svou mysl. Rozhodně se NECHYSTAL propustit své hebrejské otroky na svobodu. poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si:

Více

PŘECHOD MOŘE. - Cesta k moři - Faraonovo vojsko - Přechod moře - Zničení vojska. Rozdělení moře, ilustrační foto

PŘECHOD MOŘE. - Cesta k moři - Faraonovo vojsko - Přechod moře - Zničení vojska. Rozdělení moře, ilustrační foto PŘECHOD MOŘE - Cesta k moři - Faraonovo vojsko - Přechod moře - Zničení vojska Rozdělení moře, ilustrační foto EXODUS 14 PŘECHOD MOŘE Exodus 14:1 Hospodin promluvil k Mojžíšovi: 2 Promluv k synům Izraele,

Více

Bible pro děti představuje. Čtyřicet let

Bible pro děti představuje. Čtyřicet let Bible pro děti představuje Čtyřicet let Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2017 Bible for Children,

Více

Co, kde, kdy, jak, čím, a (hlavně) PROČ?

Co, kde, kdy, jak, čím, a (hlavně) PROČ? GENERACE VÍRY Studijní setkání V. / 28.2.2015 Co, kde, kdy, jak, čím, a (hlavně) PROČ? Přečti si a promysli: Exodus 2. kniha Mojžíšova 12. až 16. kapitola Otázky: Hod Beránka - Ex 12:14.25-27.43-51 Proč

Více

B10 Klíčový verš: Exodus 12,13

B10 Klíčový verš: Exodus 12,13 Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: e-mail: PoznejBibli biblické příběhy pro děti Vedoucí skupiny: 1. lekce: Mojžíš Hod beránka Přečti si: Exodus 12,1-14 a 29-36 a 50-51 Klíčový

Více

Princ se stane pastýřem

Princ se stane pastýřem Bible pro děti představuje Princ se stane pastýřem Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Bible pro děti. představuje. Čtyřicet let

Bible pro děti. představuje. Čtyřicet let Bible pro děti představuje Čtyřicet let Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vedoucí skupiny: 1. lekce Narození Mojžíše poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Exodus 1 a 2 Izraelci byli potomky Josefa a jeho bratrů. Žili v Egyptě už mnoho let. Na egyptský trůn však usedl

Více

Bible pro děti. představuje. Sbohem Farao!

Bible pro děti. představuje. Sbohem Farao! Bible pro děti představuje Sbohem Farao! Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Více

mladší žáci PoznejBibli O: Napiš královo jméno: A 1. PŘÍBĚH: Eliáš poslouchá Boha biblické příběhy pro děti Napiš jméno královny:

mladší žáci PoznejBibli O: Napiš královo jméno: A 1. PŘÍBĚH: Eliáš poslouchá Boha biblické příběhy pro děti Napiš jméno královny: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro děti PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Eliáš poslouchá Boha PŘEČTI SI: 17,1-7 KLÍČOVÝ VERŠ: 17,5 C9 Ve dnech Eliáše

Více

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého,

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 1,8 ale dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec

Více

Rakovník + Kladno , díkůvzdání strana 1

Rakovník + Kladno , díkůvzdání strana 1 Rakovník + Kladno 9.10.2016, díkůvzdání strana 1 Žalmy 100:1 Žalm k díkůvzdání. Hlahol Hospodinu, celá země! 2 Radostně služ Hospodinu! Vstupte před jeho tvář s plesem! 3 Vězte, Hospodin je Bůh, on nás

Více

poznejbibli Princ biblické studie pro mladé

poznejbibli Princ biblické studie pro mladé Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: poznejbibli biblické studie pro mladé Vedoucí skupiny: LEKCE 1: Mojžíš Princ Další doporučená čtení: Numeri 26,58-59 Skutky 7, 17-29 Přečti si:

Více

Voda ze skály, biblická ilustrace VODA ZE SKÁLY. - Opět reptání - Voda ze skály - Boj s Amálekem - Jak vítězit?

Voda ze skály, biblická ilustrace VODA ZE SKÁLY. - Opět reptání - Voda ze skály - Boj s Amálekem - Jak vítězit? Voda ze skály, biblická ilustrace VODA ZE SKÁLY - Opět reptání - Voda ze skály - Boj s Amálekem - Jak vítězit? EXODUS 17 VODA ZE SKÁLY Exodus 17:1 Celá pospolitost synů Izraele odtáhla z pustiny Sínu po

Více

PoznejBibli. Lukášovo evangelium

PoznejBibli. Lukášovo evangelium Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: úvodní biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. Příběh Ježíš uzdravuje muže Přečti si Lukáš 5,17-26 2 Klíčový verš: Lukáš 5,20

Více

Krátký život pro zlaté tele

Krátký život pro zlaté tele Krátký život pro zlaté tele Ex 32: 1 Když lid viděl, že Mojžíš dlouho nesestupuje z hory, shromáždil se k Áronovi a naléhali na něho: "Vstaň a udělej nám boha, který by šel před námi. Vždyť nevíme, co

Více

B10. poznejbibli. Napříč rudým mořem. biblické příběhy pro mládež

B10. poznejbibli. Napříč rudým mořem. biblické příběhy pro mládež Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: dresa: e-mail: poznejbibli biblické příběhy pro mládež Vedoucí skupiny: 1. STUDI Mojžíš Napříč rudým mořem Přečti si: xodus 13,17-22 14,1-31 Další doporučená

Více

Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury. Biblická mytologie. Starozákonní příběhy Mojžíš I.

Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury. Biblická mytologie. Starozákonní příběhy Mojžíš I. Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury Biblická mytologie Starozákonní příběhy Mojžíš I. Kniha Genesis - opakování Jaké pojmy spjaté s nejstaršími biblickými příběhy jsou ukryty na následujících

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Epištola Židům. část - 3. Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš (viz Žd 3,3)

Epištola Židům. část - 3. Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš (viz Žd 3,3) Epištola Židům část - 3. Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš (viz Žd 3,3) Podklady: Nedělní kázání: 19. 07. 2015 Téma: Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš. Použit: Český studijní překlad Bible Sloužil:

Více

Bůh působí na stvořené lidstvo

Bůh působí na stvořené lidstvo Bůh působí na stvořené lidstvo Květen 2008 6. část - Od odchodu z Egypta až po předání Zákona Další kroky kultivace národa a jeho vůdce. Motto: Milovat Boha se má projevovat ve snaze o pochopení smyslu

Více

PO STOPÁCH IZRAELE. Soutěž Po stopách Izraele : ABRAHÁM (1.Moj. 11,26-12,9 + 1.Moj. 15.kap. + 1.Moj. 17.kap.)

PO STOPÁCH IZRAELE. Soutěž Po stopách Izraele : ABRAHÁM (1.Moj. 11,26-12,9 + 1.Moj. 15.kap. + 1.Moj. 17.kap.) PO STOPÁCH IZRAELE Téma: ABRAHAM aneb VÍRA A POSLUŠNOST Text 1. Mojžíšova 15,1-7 Úvod Úvodní text: Židům 11,8 a) Jak se projevila Abrahamova poslušnost z víry? b) Jak by se měla projevovat poslušnost člověka,

Více

Biblické otázky doba velikonoční

Biblické otázky doba velikonoční Biblické otázky doba velikonoční PONDĚLÍ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Mt 28,8-15 Komu ve městě oznámili někteří ze stráží, co se stalo? ÚTERÝ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Jan 20,11-18 Kolik andělů viděla plačící Marie

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky Bible pro děti představuje Princ z řeky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: e-mail: Vedoucí skupiny: 1. Příběh Josef a anděl poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Matouš 1,18-25 Na Josefa a Marii čekala spousta

Více

Radostný růženec - Věřím v Boha...

Radostný růženec - Věřím v Boha... Radostný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, kterého jsi z Ducha svatého počala. - Otče náš... 1. Bůh poslal archanděla Gabriela do galilejského Nazaretu. - Zdrávas Maria... 2. K panně, zasnoubené muži

Více

Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury. Biblická mytologie. Starozákonní příběhy. Mojžíš a Desatero

Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury. Biblická mytologie. Starozákonní příběhy. Mojžíš a Desatero Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury Biblická mytologie Starozákonní příběhy Mojžíš a Desatero Která biblická kniha vypráví příběh o Mojžíšovi? Co víte o Mojžíšově dětství? Jakým způsobem

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU. Text na tento týden: Oz 1 3. Základní verš. Hlavní myšlenka. Týden od 16. září do 22. září 2006

OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU. Text na tento týden: Oz 1 3. Základní verš. Hlavní myšlenka. Týden od 16. září do 22. září 2006 Týden od 16. září do 22. září 2006 OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU Text na tento týden: Oz 1 3 Základní verš Hospodin mi řekl: Jdi opět a miluj ženu, milenku jiného, cizoložnici. Právě tak miluje Hospodin

Více

NECHME SI PORADIT. - Příchod Jitra, manželky a synů - Sdílení, co Bůh dělal - Rada pro Mojžíše - Mojžíšova reakce

NECHME SI PORADIT. - Příchod Jitra, manželky a synů - Sdílení, co Bůh dělal - Rada pro Mojžíše - Mojžíšova reakce NECHME SI PORADIT - Příchod Jitra, manželky a synů - Sdílení, co Bůh dělal - Rada pro Mojžíše - Mojžíšova reakce Setkání Mojžíš a Jitra, Joachim Wtewael 1566-1638 EXODUS 18 NECHME SI PORADIT Exodus 18:1

Více

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha...

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: Já jsem Světlo světa. - Věřím v Boha... Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha... Zdráva buď, nebes Královno, - Maria, přesvatá Panno. S andělem tebe zdravíme, - růžencem svatým slavíme. Ó, Matko Páně přemilá,

Více

Bůh povznese Josefaotroka

Bůh povznese Josefaotroka Bible pro děti představuje Bůh povznese Josefaotroka Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

poznejbibli b11 biblické příběhy pro děti

poznejbibli b11 biblické příběhy pro děti Vedoucí skupiny: 1. Příběh bůh dává pokrm Izraelitům bůh prokázal Izraelitům velké dobro. Je těžké uvěřit, že tak brzy začali reptat. Všechno jídlo, které si vzali s sebou z Egypta už snědli, a tak si

Více

Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho Dušan Pirc 30.11.2013

Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho Dušan Pirc 30.11.2013 Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho Dušan Pirc 30.11.2013 Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho, co je nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách a pod zemí. Nebudeš se ničemu takovému klanět, ani tomu

Více

mladší žáci PoznejBibli / 3 / 4 O: Jak se jmenovalo město, kde žila Tabita? O: Proč Tabita pomáhala ostatním? 1. PŘÍBĚH: Petr pomáhá Tabitě

mladší žáci PoznejBibli / 3 / 4 O: Jak se jmenovalo město, kde žila Tabita? O: Proč Tabita pomáhala ostatním? 1. PŘÍBĚH: Petr pomáhá Tabitě Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro děti PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr pomáhá Tabitě Petr procházel mnoha městy a městečky a říkal lidem o Pánu

Více

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSÁKŮ 2011 Kategorie = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící Soutěžní tým (z organizace, oddílu, příp. další informace) Jméno, příjmení

Více

Kladno 3.8.2014 strana 1

Kladno 3.8.2014 strana 1 Kladno 3.8.2014 strana 1 Žalm 95:1 Pojďte, zaplesejme Hospodinu, oslavujme hlaholem skálu své spásy, 2 vstupme před jeho tvář s díkůvzdáním, oslavujme ho hlaholem žalmů! 3 Hospodin je velký Bůh, je velký

Více

1 Harmonogram. Houba SuprMegaCool SZ. Harmonogram. 17:00 Registrace a večeře

1 Harmonogram. Houba SuprMegaCool SZ. Harmonogram. 17:00 Registrace a večeře 1 Harmonogram Harmonogram PÁTEK 17:00 Registrace a večeře 19:30 Uvítání a chvály 20:15 Vyučování I (Otázky a odpovědi) 21:45 Pauza (15 min) 22:00 Alternativní program (večer chval, čajovna, pinec... )

Více

Ukázka vypravování. O jakou ukázku se jedná? Kdo je autorem této pohádky?

Ukázka vypravování. O jakou ukázku se jedná? Kdo je autorem této pohádky? Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_09 Název materiálu: Vypravování Tematická oblast: Český jazyk 1. ročník Anotace: Prezentace seznamuje žáky se slohovým útvarem vypravování, popisuje

Více

Motto: Je to i tvůj příběh?!

Motto: Je to i tvůj příběh?! GENERACE VÍRY Studijní setkání III / 22.11.2014 Motto: Je to i tvůj příběh?! Přečti si a promysli: 7 Hospodin pokračoval: "Zřetelně jsem viděl trápení svého lidu v Egyptě, slyšel jsem i jejich naříkání

Více

poznejbibli Zkoušky v mládí biblické studie pro mladé

poznejbibli Zkoušky v mládí biblické studie pro mladé Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. lekce Josefův život Zkoušky v mládí Další doporučená čtení: efeským 6,13-17 Jakub 1,12-18 poznejbibli biblické studie pro

Více

Proces uvažování. Otázka. Předpoklad. Jak můžete jako moderní lidé věřit na zázraky?

Proces uvažování. Otázka. Předpoklad. Jak můžete jako moderní lidé věřit na zázraky? Jak můžete jako moderní lidé věřit na zázraky? Otázka Křesťané věří v nadpřirozené vysvětlení některých jevů Bible je plná zázraků Předpoklad Proces uvažování Úkol Výzva CO JE TO ZÁZRAK? Wikipedie: Zázrak

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

Boží slib daný Abramovi

Boží slib daný Abramovi Bible pro děti představuje Boží slib daný Abramovi Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH 29. Pašije Cyklus C J 8,1-11 POZORNĚ NASLOUCHEJ!!! Nasloucháme Evangeliu K: Pan s vámi. L: I s Tebou K: Slova svatého evangelia podle Lukáše L: Sláva Tobě Pane Udělej křížek

Více

Světlo pro člověka. 1. část Boží slovo

Světlo pro člověka. 1. část Boží slovo Světlo pro člověka 1. část Boží slovo Úvodní slovo Gn 1,1-2 Na počátku stvořil Bůh nebesa a zemi. Gn 1,1-2 Na počátku stvořil Bůh nebesa a zemi. Země byla pustá a prázdná, temnota byla nad hlubinou a Duch

Více

Bud silný! Krajský sjezd se zástupcem pobočky. Datum: Jméno: Věk: Sbor:

Bud silný! Krajský sjezd se zástupcem pobočky. Datum: Jméno: Věk: Sbor: Bud silný! Krajský sjezd 2018 2019 se zástupcem pobočky Datum: Jméno: Věk: Sbor: Jehovovi můžeš poděkovat za sjezd tím, že dáš příspěvek do schránky. Můžeš připomenout i rodičům, aby nezapomněli přispět.

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

JEŽÍŠOVA LASKAVOST. Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7. Základní verš. Týden od 25. do 31.

JEŽÍŠOVA LASKAVOST. Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7. Základní verš. Týden od 25. do 31. Týden od 25. do 31. května 2008 Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7 Základní verš Když viděl zástupy, bylo mu jich líto, protože byli vysílení a skleslí jako

Více

PoznejBibli. Samuel se modlí k Bohu. biblické příběhy pro děti

PoznejBibli. Samuel se modlí k Bohu. biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: PoznejBibli biblické příběhy pro děti Vedoucí skupiny: 1. lekce Samuel Samuel se modlí k Bohu Přečti si: 1,1-28 Klíčový verš: 1,10 a 11 V době

Více

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr usnul biblické příběhy pro děti Označ křížkem jména 3 učedníků, kteří byli s Ježíšem v zahradě:

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr usnul biblické příběhy pro děti Označ křížkem jména 3 učedníků, kteří byli s Ježíšem v zahradě: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. PŘÍBĚH: Petr usnul PŘEČTI SI: Matouš 26,36-46 Stalo se Ti někdy, že jsi měl/a zůstat

Více

Katolictví x Židovství. Žák poznává, proč byla během staletí židovská víra potírána a jak se to odrazilo v období 20. století.

Katolictví x Židovství. Žák poznává, proč byla během staletí židovská víra potírána a jak se to odrazilo v období 20. století. Šablona č. VII, sada č. 3 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Dějepis Dějepis Dějiny 20. století Katolictví x Židovství Ročník 9. Anotace Materiál slouží pro pochopení rozdílnosti víry

Více

Bible pro děti představuje. Bůh povznese Josefaotroka

Bible pro děti představuje. Bůh povznese Josefaotroka Bible pro děti představuje Bůh povznese Josefaotroka Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

CO O NĚM ŘÍKAJÍ ZE STARÉHO ZÁKONA

CO O NĚM ŘÍKAJÍ ZE STARÉHO ZÁKONA úvodní stránka strana - 1 - CO O NĚM ŘÍKAJÍ ZE STARÉHO ZÁKONA NĚKTERÁ PROROCTVÍ A NĚKTERÉ OBRAZY se zdůrazněním toho: kým je co pro nás vykonal a co z toho pro nás vyplývá použit... ekumenický a kralický

Více

Jan pak nechával lidi sestupovat do Jordánu a křtil je vodou z řeky. To znamenalo: Čiňte pokání a polepšete se. Jednoho dne přišel k Janu Křtiteli tak

Jan pak nechával lidi sestupovat do Jordánu a křtil je vodou z řeky. To znamenalo: Čiňte pokání a polepšete se. Jednoho dne přišel k Janu Křtiteli tak JEŽÍŠ ZAČÍNÁ UČIT Ono období v životě Ježíše Krista, které se začíná jeho odchodem z Nazaretu a končí jeho smrtí na kříži, nazýváme veřejný život Kristův. Říkáme veřejný život protože Ježíš strávil ony

Více

Proroctví o Mesiáši se začínají naplňovat událostí Zvěstování. Hlavní body tohoto biblického textu shrnuje modlitba Anděl Páně.

Proroctví o Mesiáši se začínají naplňovat událostí Zvěstování. Hlavní body tohoto biblického textu shrnuje modlitba Anděl Páně. Téma: Cíle: Naplnění proroctví 1) Naukový: Žáci se seznámí s biblickými příběhy o zvěstování, narození, uvedení Páně do chrámu a klanění tří mudrců a propojí si jejich poselství se starozákonními proroctvími.

Více

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce Bible pro děti představuje První Velikonoce Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Více

Přečti si Lukáš 2,39-52

Přečti si Lukáš 2,39-52 Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: úvodní biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Ježíš chlapcem Přečti si Lukáš 2,39-52 1 Klíčový verš: Lukáš 2,52 Popros

Více

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem?

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem? Mt 13, 44-46 Podobenství o Království. Zvláštní obrazy, které PJ používal aby lidi přivedl k podstatě věci. Tentokrát o pokladu a perle které člověka stojí všechno co má. Chceme-li porozumět Ježíšovu sdělení,

Více

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Neděle 02.08.2015 Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Úvodní slovo Zjevení 7,9-17 Zj 7,9-10 Potom jsem uviděl, a hle, veliký zástup, který nikdo nemohl spočítat, ze všech národů, kmenů,

Více

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi!

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi! JEŽÍŠ UČITEL Když začal Ježíš kázat, učil lidi, co mají dělat, aby byli dobří, a aby jim za to Pán Bůh žehnal. Říkal lidem: Máte v nebi dobrého Otce. Mějte ho rádi a takto se k němu modlete: Otče náš,

Více

Které symboly používáš při psaní SMS zprávy nebo e-mailu? Symboly nakresli a pojmenuj.

Které symboly používáš při psaní SMS zprávy nebo e-mailu? Symboly nakresli a pojmenuj. MEZILIDSKÉ VZTAHY A KOMUNIKACE 1. KAPITOLA I ta nejpalčivější pravda se dá říct jemně. Nezapomeň, že vlídnost je inteligence srdce. Bruno Ferrero Napiš nějaký negativní výrok a následně k němu vytvoř výrok

Více

Poznejbibli. samotného neopustím. Jozue se stává novým vůdcem. biblické příběhy pro děti

Poznejbibli. samotného neopustím. Jozue se stává novým vůdcem. biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1.Příběh Poznejbibli Jozue se stává novým vůdcem biblické příběhy pro děti Přečti si: Jozue 1,1-18 Mojžíš vedl boží lid, Izrael,

Více

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13:

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13: Ďábel a člověk V našich shromážděních často hovoříme o Bohu, jeho díle v životě člověka, někdy trochu zapomínáme na to, že nežijeme v duchovně neutrálním prostředí, ve kterém nepracuje jenom Bůh, ale i

Více

TĚŽKOSTI NA POUŠTI. - Oslavná píseň - Radost a pokoj - 3 dny bez vody - Hořké vody. Poušť Šúr, ilustrační foto

TĚŽKOSTI NA POUŠTI. - Oslavná píseň - Radost a pokoj - 3 dny bez vody - Hořké vody. Poušť Šúr, ilustrační foto TĚŽKOSTI NA POUŠTI - Oslavná píseň - Radost a pokoj - 3 dny bez vody - Hořké vody Poušť Šúr, ilustrační foto EXODUS 15 TĚŽKOSTI NA POUŠTI Exodus 15:1 Tehdy Mojžíš a synové Izraele zpívali Hospodinu tuto

Více

Čas a liturgický rok

Čas a liturgický rok Čas a liturgický rok Cíle: 1) Naukový: Žáci se seznámí s poselstvím liturgického roku, připomenou si jeho nejdůležitějších období a jejich význam pro život člověka; budou jim představeny některé vybrané

Více

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Bože, Dobrý pastýři, svěřujeme ti jmenování ostravsko opavského pomocného biskupa a prosíme: veď mysl Svatého otce i všech, kteří nesou

Více

Vánoční příběh. Anděl sdělil Marii, že bude mít

Vánoční příběh. Anděl sdělil Marii, že bude mít Kviz č. 1 Vánoční příběh Vánoční příběh o narození Pána Ježíše jsi určitě slyšel. Vyber správná slova napsaná pod příběhem a podle smyslu větu doplň. Anděl sdělil Marii, že bude mít a dá mu jméno. Marie

Více

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

Podobenství o hřivnách

Podobenství o hřivnách Podobenství o hřivnách Matouš 25 14 Bude tomu, jako když člověk, který se chystal na cestu, zavolal své služebníky a svěřil jim svůj majetek 15 jednomu dal pět hřiven (t), druhému dvě, třetímu jednu, každému

Více

Kdo by si v obchodě vybral shnilý pomeranč nebo banán namísto zdravého? Kdo by si koupil nakřáplé vajíčko nebo prasklý hrnek? Vždycky raději sáhnu vedle a vezmu si to lepší. A je to tak správně, je to

Více

Duch svatý, chvála a uctívání

Duch svatý, chvála a uctívání Bůh je Duch a ti, kdo ho uctívají, ho musí uctívat v duchu a v pravdě. Jan 4,24 (B21) Cíle tohoto kázání: Lépe pochopit, kdo je Duch svatý Více poznat, co říká Bible Silněji motivovat k chvále a uctívání

Více

Jan Křtitel. 1. Izrael

Jan Křtitel. 1. Izrael Jan Křtitel 1. Izrael 2. Šema Izrael Lk 1, 5-8 Za dnů judského krále Heroda žil kněz, jménem Zachariáš, z oddílu Abiova; měl manželku z dcer Áronových a ta se jmenovala Alžběta. Oba byli spravedliví před

Více

31. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 23,1-12

31. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 23,1-12 31. neděle v mezidobí Cyklus A Mt 23,1-12 Čtení z listu svatého apoštola Pavla Římanům. Bratři! Mluvím pravdu vždyť jsem Kristův nelžu, a totéž mi dosvědčuje i svědomí osvícené Duchem svatým: velký zármutek

Více

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI 1. NEDĚLE PO SV. TROJICI formulář A1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho

Více

SPIRITIZMUS A BIBLE. Strašnice 24. dubna 2013

SPIRITIZMUS A BIBLE. Strašnice 24. dubna 2013 SPIRITIZMUS A BIBLE Strašnice 24. dubna 2013 TOUHA Znát budoucnost Být fit a zdráv Nahlédnout do tajemna Finanční prospěch SPIRITIZMUS SE JEVÍ JAKO CESTA CO JE TO SPIRITIZMUS? SPIRITIZMUS Založen na domněnce,

Více

Biblická mytologie. Starozákonní příběhy. Mojžíš, deset ran egyptských a vyvedení Hebrejců z Egypta

Biblická mytologie. Starozákonní příběhy. Mojžíš, deset ran egyptských a vyvedení Hebrejců z Egypta Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury Biblická mytologie Starozákonní příběhy Mojžíš, deset ran egyptských a vyvedení Hebrejců z Egypta Kniha Genesis opakování Doplňte jména v prvním sloupci

Více

Sodoma a Gomora. Genesis 18,16-19,29. Nakreslil Jan Brázdil

Sodoma a Gomora. Genesis 18,16-19,29. Nakreslil Jan Brázdil Sodoma a Gomora Genesis 18,16-19,29 Nakreslil Jan Brázdil Hospodin pravil: 'Křik ze Sodomy a Gomory je tak silný a jejich hřích je tak těžký, že už musím sestoupit a podívat se. Jestliže si počínají tak,

Více

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015 10. neděle po svátku Trojice 9. srpna 2015 evangelium podle Jana 14 Ježíš řekl: 1 Vaše srdce ať se nechvěje úzkostí! Věříte v Boha, věřte i ve mne. 2 V domě mého Otce je mnoho příbytků; kdyby tomu tak

Více

Přečti si: 1. Samuelova 16,1-13. Kdybys měl/a vybrat krále, jaký typ člověka bys zvolil/a? Někoho vysokého, hezkého a silného?

Přečti si: 1. Samuelova 16,1-13. Kdybys měl/a vybrat krále, jaký typ člověka bys zvolil/a? Někoho vysokého, hezkého a silného? poznejbibli Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: biblické příběhy pro děti Vedoucí skupiny: 1. Příběh Vyvolení krále Přečti si: 16,1-13 Klíčový verš: 16,7 Požádej někoho, aby Ti

Více

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi.

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. 5. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Evangelium (Jan 13,31-33a.34-35) Když (Jidáš) odešel, Ježíš řekl: Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je

Více

Měl jsem rozhovor s jedním mužem, který o víře nechtěl nic slyšet a bránil se jen námitkou: "No dobrá, ale jak se to dělá? Jak mám věřit?

Měl jsem rozhovor s jedním mužem, který o víře nechtěl nic slyšet a bránil se jen námitkou: No dobrá, ale jak se to dělá? Jak mám věřit? A farao sňal z ruky svůj prsten, dal jej na ruku Josefovu, oblékl ho do šatů z jemné látky a na šíji mu zavěsil zlatý řetěz. 1M41,42 Mimochodem, byl to patrně královský pečetní prsten. Vtlačením tohoto

Více

Mentální obraz Romů AKTIVITA

Mentální obraz Romů AKTIVITA Cíle studenti jsou schopni vyjádřit představy asociace spojené se slovy průměrný Rom uvědomují si, že mentální obraz nemusí být plně v souladu se skutečností jsou schopni analyzovat svoje postoje a odhalit

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

3. neděle adventní. Cyklus C Lk 3,10-18

3. neděle adventní. Cyklus C Lk 3,10-18 3. neděle adventní Cyklus C Lk 3,10-18 Čtyři svíce adventní 2. Už zasvitla zase v tmách všedních dní zář druhé svíce adventní. Jít za lidmi s láskou to je náš cíl. Kéž by nás Bůh v tom posilnil. R: Křesťané,

Více

B9 Klíčový verš: Židům 11,23

B9 Klíčový verš: Židům 11,23 Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: PoznejBibli biblické příběhy pro děti Vedoucí skupiny: 1. lekce: Mojžíš Děťátko v košíku Přečti si: Exodus 1,6-14 a 22 a Exodus 2,1-10 Klíčový

Více

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Komunikační a slohová Osnova, nadpis Tvoření osnovy a nadpisů Ročník 4. Anotace Tento pracovní list

Více

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Bible pro děti představuje Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

Světový den modliteb z Egypta pátek 7. března 2014

Světový den modliteb z Egypta pátek 7. března 2014 Prameny v poušti Pořad bohoslužby Přivítání Píseň Světový den modliteb z Egypta pátek 7. března 2014 Vedoucí : Vítejte k bohoslužbě SDM, připravené v tomto roce v Egyptě. V myslích mnoha lidí je Egypt

Více

EXODUS 3 JSEM, KTERÝ JSEM. - Mojžíš 40 let v Midjánu - Boží oslovení - Rozhovor s Bohem - Proroctví o vyjití

EXODUS 3 JSEM, KTERÝ JSEM. - Mojžíš 40 let v Midjánu - Boží oslovení - Rozhovor s Bohem - Proroctví o vyjití EXODUS 3 JSEM, KTERÝ JSEM - Mojžíš 40 let v Midjánu - Boží oslovení - Rozhovor s Bohem - Proroctví o vyjití 1) HOŘÍCÍ KEŘ Exodus 3:1 Mojžíš pásl ovce svého tchána, midjánského kněze Jitra. Jednou vedl

Více

1) SETKÁNÍ JEŽÍŠ NÁS MÁ RÁD 2 denní program

1) SETKÁNÍ JEŽÍŠ NÁS MÁ RÁD 2 denní program 1) SETKÁNÍ JEŽÍŠ NÁS MÁ RÁD 2 denní program Cíl: Představení Ježíše jako dobrého pastýře, který se o nás stará. Děti si uvědomují, že i ony jsou pozvány Ježíšem. Hlavní myšlenka programu: Prostřednictvím

Více

2. neděle velikonoční. Cyklus B Jan 20,19-31

2. neděle velikonoční. Cyklus B Jan 20,19-31 2. neděle velikonoční Cyklus B Jan 20,19-31 Čtení ze Skutku Apoštolů. Zatímco (po uzdravení chromého) Petr a Jan mluvili k lidu, přišli na ně kněží, velitel chrámové stráže a saduceové. Nelibě nesli,

Více

Půst 1/3 9. 10. 2012

Půst 1/3 9. 10. 2012 Půst 1/3 9. 10. 2012 Matouš 6:16 nebývejte zasmušilí jako pokrytci; ti se totiž tváří ztrápeně, aby lidem ukázali, že se postí. Matouš 6:16-18 Když se postíte, nebývejte zasmušilí jako pokrytci; ti se

Více

Týden od 14. do 20. srpna 2011. Texty na tento týden Gn 6,5; Dt 12,8; 13,18; 1Kr 11,1 13; 1Kr 18; Jr 17,5; Mal 3,14 20

Týden od 14. do 20. srpna 2011. Texty na tento týden Gn 6,5; Dt 12,8; 13,18; 1Kr 11,1 13; 1Kr 18; Jr 17,5; Mal 3,14 20 Týden od 14. do 20. srpna 2011 8 PŘIZPŮSOBENÍ SE, KOMPROMISY A KRIZE V BOHOSLUŽBĚ Texty na tento týden Gn 6,5; Dt 12,8; 13,18; 1Kr 11,1 13; 1Kr 18; Jr 17,5; Mal 3,14 20 Základní verš Ti, kdo na základě

Více

Podstata víry 19.9.2010

Podstata víry 19.9.2010 Podstata víry 19.9.2010 Exodus 20,1-7 Bůh vyhlásil všechna tato přikázání: Já jsem Hospodin, tvůj Bůh; já jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví. Nebudeš mít jiného boha mimo mne. Nezobrazíš si

Více

Z ČEHO NÁS VLASTNĚ JEŽÍŠ VYKOUPIL? Mírně dekadentní úvaha v době předvelikonočního půstu

Z ČEHO NÁS VLASTNĚ JEŽÍŠ VYKOUPIL? Mírně dekadentní úvaha v době předvelikonočního půstu Z ČEHO NÁS VLASTNĚ JEŽÍŠ VYKOUPIL? Mírně dekadentní úvaha v době předvelikonočního půstu 1 Hospodin Bůh pak z prachu země zformoval člověka a do jeho chřípí vdechl dech života. Tak se člověk stal živou

Více