Proroctví o Mesiáši se začínají naplňovat událostí Zvěstování. Hlavní body tohoto biblického textu shrnuje modlitba Anděl Páně.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Proroctví o Mesiáši se začínají naplňovat událostí Zvěstování. Hlavní body tohoto biblického textu shrnuje modlitba Anděl Páně."

Transkript

1 Téma: Cíle: Naplnění proroctví 1) Naukový: Žáci se seznámí s biblickými příběhy o zvěstování, narození, uvedení Páně do chrámu a klanění tří mudrců a propojí si jejich poselství se starozákonními proroctvími. 2) Formační: Žáci se zamýšlejí nad poselstvími daných biblických příběhů a přemýšlejí, jak se Boží slovo projevuje konkrétně v jejich životech. Pomůcky: 1) Indicie pro modlitbu Anděl Páně ; kancionál; Pracovní list č. 1, Pracovní list č. 2, tužky, barevné pastelky, Příloha č. 1 Giotto Uvedení Páně do chrámu Scénář: 1) Úvod do tématu Modlitba Anděl Páně 2) Práce s biblickým textem Lk 1,26-38 Zvěstování 3) Práce s biblickým textem Lk 2,1-16 Pastýři oznamují narození Mesiáše 4) Práce s biblickým textem Lk 2,22-32 Uvedení Páně do chrámu 5) Práce s biblickým textem Mt 2,1-11 Klanění mudrců 6) Poselství textů: Zvěstování Lk 1,26-38; Pastýři oznamují narození Mesiáše Lk 2,1-17; Klanění mudrců Mt 2,1-2;7-11 7) Osobní poselství Poznámka: tato metodika je koncipována na 2 hodiny. Rozdělte si ji a přizpůsobte dle svých možností. Případně lze metodiku rozdělit na 3 hodiny a prodloužit ji tak až do nového roku do slavnosti Tří králů. 1. Úvod do tématu Modlitba Anděl Páně Proroctví o Mesiáši se začínají naplňovat událostí Zvěstování. Hlavní body tohoto biblického textu shrnuje modlitba Anděl Páně. Aktivita: Katecheta napíše na papírky indicie, podle kterých žáci mají danou modlitbu uhodnout. Papírky s indiciemi může rozmístit různě po místnosti a žáci je mají za úkol nejdříve najít a pak přijít na to, na jakou modlitbu se tyto indicie odkazují. Indicie pro modlitbu Anděl Páně: 1. složená z textů evangelia 2. je to společná modlitba celé církve 3. souvisí s proroctvím o Mesiáši 4. křesťané se ji modlí ve stejnou dobu každý den 5. dobu, kdy se modlitba má modlit, určuje zvonění zvonů

2 Jakmile žáci přijdou na to, o jakou modlitbu se jedná, společně si ji přečtou viz Kancionál. Katecheta může také tuto modlitbu pustit z Youtube, kde je modlitba zpívaná. Otázky pro žáky: Proč se křesťané modlí zrovna tuto modlitbu? žáci si tipují. Odpovědi zatím katecheta nekomentuje, jen upozorní žáky, že odpověď budeme postupně objevovat. Tato modlitba je složená z části evangelia. Kromě Zdrávas Maria je tam další část evangelijního textu. Která? Najděte ji v Bibli. (Jedná se o text Zvěstování Lk 1,26-38). Text si společně přečtou. Katecheta rozdá Pracovní list č. 1, kde mají celý text napsaný. 2. Práce s biblickým textem Lk 1,26-38 Zvěstování Prvním úkolem bude, aby si žáci v textu zaznamenali alespoň jednu část, která se shoduje s proroctvími o Mesiáši (viz minulá hodina) a tu si v textu vyznačili barevně. Odpovědi se nemusí shodovat, záleží na žácích, co si zapamatovali z minulé hodiny. Výsledky si pak navzájem sdělí. Katecheta rozdá žákům Pracovní list č. 2. kde budou mít žáci tabulku, kterou budou postupně doplňovat. Tabulka se týká tří biblických textů (Zvěstování, dále andělé oznamují pastýřům narození Mesiáše a Klanění mudrců). Pro každý text jsou určeny tři řádky. V prvním řádku je uvedeno, jak je v daných situacích nazvaný Mesiáš, ve druhém řádku tři nejdůležitější momenty textů a ve třetím popis Božího a lidského jednání. Mimo to je na konci řádků místo pro zapsání, jaké znamení tyto události doprovází. Tabulka je částečně vyplněná. Vypracovaná tabulka je uvedená v bodě č. 6. viz níže. Nejprve dokončíme biblický text o Zvěstování: Otázky pro žáky: Kdo jedná jako první? (Bůh posílá anděla) Jak je nazýván Mesiáš? (Synem nejvyššího) Čí slovo anděl tedy zvěstuje? (Boží slovo) Jak na to celé reaguje Maria? (ptá se, přijímá) Co se tedy nyní může stát s Božím slovem? (dojde k jeho uskutečnění) Dává Bůh Marii nějaké znamení pro potvrzení svého slova? (ohlášení, že i Alžběta ve svém stáří čeká dítě) Na základě odpovědí na otázky si žáci do tabulky v Pracovním listě č. 2 k Zvěstování doplní popis Božího a lidského jednání: Anděl ji řekl Boží slovo Maria řekla, jsem služebnice Páně, ať se mi stane podle tvého slova - odpověď Maria řekla, jsem služebnice Páně, ať se mi stane podle tvého slova uskutečnění Božího slova Znamení: Alžběta, která ve svém stáří čeká dítě Nyní se můžeme vrátit zpět k otázce, proč se křesťané modlí zrovna modlitbu Anděl Páně? Modlitbou Anděl Páně si křesťané denně připomínají velké události dějin naší spásy viz Pracovní list č. 1.

3 Nyní katecheta připomene žákům tři mesiášská proroctví: Hle, dívka počne a porodí syna a dá mu jméno Immanuel (to je S námi Bůh). I vzejde proutek z pařezu Jišajova a výhonek z jeho kořenů vydá ovoce. A ty, Betléme efratský, ačkoli jsi nejmenší mezi judskými rody, z tebe mi vzejde ten, jenž bude vládcem v Izraeli, jehož původ je odpradávna, ode dnů věčných. Mariiným souhlasem se začínají tato proroctví naplňovat. Stávají se skutečností. 3. Práce s biblickým textem Lk 2,1-16 Pastýři oznamují narození Mesiáše Katecheta přečte text o narození viz Pracovní list č. 1 text je zkrácený. Otázky: Čí slovo andělé zvěstují? (Boží slovo) Jak je zde nazvané narozené děťátko? (Spasitel, Kristus Pán) Jakou větou na to reagují pastýři? (pojďme tedy do Betléma) Co se pak děje? (Nalezli Marii a Josefa i děťátko) Co je znamením pro pastýře? (děťátko zavinuté do plenek a poležené v jeslích) Opět si na základě odpovědí doplní další část tabulky v Pracovním listě č. 2. Tentokrát doplní věty z biblického textu, které odpovídají popisu Božího a lidského jednání a jaké znamení je pastýřům dáno; dále doplní, jak je nazvaný Mesiáš. Boží slovo Anděl jim řekl odpověď člověka - pojďme tedy do Betléma skutečnost - Nalezli Marii a Josefa i děťátko znamení: děťátko zavinuté do plenek a poležené v jeslích 4. Práce s biblickým textem Lk 2,22-32 Uvedení Páně do chrámu Katecheta ukáže žákům obraz Uvedení Páně do chrámu od Giotta - viz Příloha č. 1. Může ho rozstříhat na puzzle a žáci budou mít za úkol ho složit. Pokud je žáků více, může katecheta nakopírovat obraz vícekrát (aby každý žák na obraz dobře viděl). Práce s obrazem: Nejprve necháme žáky, aby si obraz prohlédli v tichosti a nechali ho chvíli na sebe působit. Poté říkají žáci, co na obraze všechno vidí: všímají si lidí, symbolů... Jak na ně obraz působí? Co v nich vyvolává? Jaké poselství lze z obrazu vyčíst? Jaké poselství chtěl obrazem vyjádřit sám autor?

4 Jakým biblickým příběhem se autor nechal inspirovat? (Uvedení Páně do chrámu) Text mají žáci napsaný v Pracovním listě č. 1. Dříve než se text přečte, vysvětlí katecheta situaci: Podle zákona židé museli obětovat zasvětit - všechny prvorozené syny Hospodinu. To se dělo v Jeruzalémském chrámě viz Pracovní list č. 1. Otázka pro žáky: Která věta, nebo část textu, podle nich nejvíce vystihuje malířův obraz? (Duch Svatý, Světlo k osvícení pohanům...) Jak je zde nazván Mesiáš? (Světlo k osvícení pohanům) Co podle vás znamená: Světlo k osvícení pohanům? To nám naznačí i následující biblický text. 5. Práce s biblickým textem Mt 2,1-11 Klanění mudrců Katecheta přečte text Mt 2,1-2;7-11. Text mají žáci v Pracovním listě č. 1. Úkol pro žáky: V textu je mudrcům dvěma způsoby oznámeno Boží slovo. Najděte je v textu a označte barevně. (1. hvězda; 2. velekněží a zákoníci citují proroctví u Heroda) Žáci sdělí výsledek. Katecheta naváže: Bůh mudrcům naznačuje nejprve prostřednictvím hvězdy, že se narodil král. Bylo to znamení, kterému mudrci dobře rozuměli. Pak je jim už zvěstováno samo Boží slovo tak, jak je znali znalci zákona z Písma. To slovo jim ukázalo konkrétní cíl Betlém. Otázky: Jak reagovali mudrci na hvězdu, kterou uviděli? (přišli se poklonit, vydali se na cestu) Jak dopadl cíl jejich cesty? (spatřili dítě s jeho matkou Marií) Jaké znamení bylo mudrcům dáno? (hvězda) Žáci si doplní poslední část tabulky v Pracovním listě č. 2. vč. toho, jak je nazvaný Mesiáš: Boží slovo hvězda; velekněží a zákoníci řekli: neboť tak je psáno u proroka. odpověď člověka přišli jsme se mu poklonit; vydali se na cestu skutečnost spatřili dítě s jeho matkou Marií znamení: hvězda Otázka pro žáky: Patřili mudrci k izraelskému národu? Proč je tedy Bůh pozval do Betléma? Mudrci nepatřili k izraelskému národu. Přesto jsou pozváni do Betléma. Tento příběh ukazuje, že Bůh přišel pro všechny lidi, nejen pro izraelský národ. To nám koresponduje s výrokem Simeona: Světlo k osvícení pohanů. Světlem je Ježíš, který zve k sobě všechny lidi.

5 6. Poselství textů: Zvěstování Lk 1,26-38; Pastýři oznamují narození Mesiáše Lk 2,1-17; Klanění mudrců Mt 2,1-2;7-11 Nyní už je celá tabulka v Pracovním listě č. 2 vyplněná měla by vypadat následovně: Anděl ji řekl Maria řekla: Jsem služebnice Páně, ať se mi stane podle Tvého slova. SYN NEJVYŠŠÍHO Lk 1,26-38 Maria řekla: Jsem služebnice Páně, ať se mi stane podle Tvého slova. Boží slovo odpověď uskutečnění Anděl jim řekl. SPASITEL, KRISTUS PÁN Pojďme tedy do Betléma. Lk 2,1-16 Nalezli Marii a Josefa i děťátko. Boží slovo odpověď skutečnost hvězda; velekněží a zákoníci řekli: neboť tak je psáno u proroka. SVĚTLO K OSVÍCENÍ POHANŮM Lk 2,32; Mt 2,1-11 přišli jsme se mu poklonit; vydali se na cestu spatřili dítě s jeho matkou Marií Boží slovo odpověď skutečnost Alžběta, která ve svém stáří čeká dítě děťátko zavinuté do plenek a poležené v jeslích hvězda Na základě tabulky může nyní katecheta spolu s žáky definovat společné poselství všech tří textů (pro žáky zjednodušíme): Bůh miluje člověka a chce ho zachránit. Oznamuje své slovo lidem a to k různým lidem. To ukazují i tři biblické příběhy. V prvním případě je to chudá žena, pak jsou to ti nejchudší pastýři a nakonec lidé, kteří nepatří do izraelského národa a přesto jsou zváni do Betléma. Každému z nich je slovo Boží oznámeno takovým způsobem, aby mu dotyční rozuměli, a každému Bůh dává jiné znamení, které má člověku potvrdit, že Boží slovo je pravdivé. U Marie to byla událost její příbuzné Alžběty, která ve svém stáří čekala dítě (prožitek Boží věrnosti u jedné postavy napomáhá důvěře u postavy jiné), znamením pro pastýře je samotné narozené dítě a pro mudrce je to hvězda znamení, kterému rozuměli. Tři různé vrstvy lidí, různá znamení, ale jednání lidí a cíl je stejný. Všichni odpověděli na Boží slovo svým souhlasem a vírou nikoho Bůh nenutil - a všichni tak mohli vidět narozeného Mesiáše uskutečnění Božího záměru spásy. Žáci si poselství (ve zjednodušené formě) zapíší do Pracovního listu č Osobní poselství Otázka na zamyšlení pro žáky: Jak já vnímám Boží slovo ve svém životě? Žáci si mohou zapsat do Pracovního listu č. 2. Pokud uzná katecheta za vhodné, může se společně s žáky na závěr pomodlit modlitbu Anděl Páně.

CO O NĚM ŘÍKAJÍ ZE STARÉHO ZÁKONA

CO O NĚM ŘÍKAJÍ ZE STARÉHO ZÁKONA úvodní stránka strana - 1 - CO O NĚM ŘÍKAJÍ ZE STARÉHO ZÁKONA NĚKTERÁ PROROCTVÍ A NĚKTERÉ OBRAZY se zdůrazněním toho: kým je co pro nás vykonal a co z toho pro nás vyplývá použit... ekumenický a kralický

Více

Radostný růženec - Věřím v Boha...

Radostný růženec - Věřím v Boha... Radostný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, kterého jsi z Ducha svatého počala. - Otče náš... 1. Bůh poslal archanděla Gabriela do galilejského Nazaretu. - Zdrávas Maria... 2. K panně, zasnoubené muži

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Čas a liturgický rok

Čas a liturgický rok Čas a liturgický rok Cíle: 1) Naukový: Žáci se seznámí s poselstvím liturgického roku, připomenou si jeho nejdůležitějších období a jejich význam pro život člověka; budou jim představeny některé vybrané

Více

A12. mladší žáci. PoznejBibli. O: Napiš jméno muže a ženy a název budovy, kde pracoval:

A12. mladší žáci. PoznejBibli. O: Napiš jméno muže a ženy a název budovy, kde pracoval: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro děti PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Zachariáš a Alžběta Zachariáš a Alžběta byli velmi smutní. Moc si přáli mít

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích.

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. ZNALEC ADVENTU Kvízová hra Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. Obsahuje: Tři sady otázek pro postupné rozšíření hry Tři sady hvězd

Více

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45

PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45 PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45 V těch dnech se.vydala na a spěchala do hor do města.

Více

Klasické náměty ve výtvarném umění

Klasické náměty ve výtvarném umění Narození Ježíše Krista VV-1 Náměty DUM č. 3 tercie osmiletého studia Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Mgr. B. Skrbková Gymnázium Sušice Narození Ježíše

Více

Vstoupili do domu a spatřili dítě s jeho matkou Marií, padli na zem a klaněli se mu. (Mt 2,11a)

Vstoupili do domu a spatřili dítě s jeho matkou Marií, padli na zem a klaněli se mu. (Mt 2,11a) Vstoupili do domu a spatřili dítě s jeho matkou Marií, padli na zem a klaněli se mu. (Mt 2,11a) Vstoupili do domu a spatřili dítě s jeho matkou Marií, padli na zem a klaněli se mu. (Mt 2,11a) Evangelium

Více

Vánoční příběh. Anděl sdělil Marii, že bude mít

Vánoční příběh. Anděl sdělil Marii, že bude mít Kviz č. 1 Vánoční příběh Vánoční příběh o narození Pána Ježíše jsi určitě slyšel. Vyber správná slova napsaná pod příběhem a podle smyslu větu doplň. Anděl sdělil Marii, že bude mít a dá mu jméno. Marie

Více

B12. poznejbibli. Narodil se Syn. biblické příběhy pro mladé

B12. poznejbibli. Narodil se Syn. biblické příběhy pro mladé Vyplň následující údaje Věk: datum narození: Jméno: Adresa: e-mail: poznejbibli biblické příběhy pro mladé Vedoucí skupiny: 1. studie Vánoční zázrak Narodil se Syn další doporučená čtení: izaiáš 7,14 a

Více

všude bylo plno lidí a Josef marně hledal volné místo,

všude bylo plno lidí a Josef marně hledal volné místo, V těch dnech vydal římský císař Augustus nařízení, že se má po celé říši provést sčítání lidu. Každý má jít do svého rodiště, aby tam byl zapsán. Josef tedy vzal svou mladou ženu Marii a vydali se spolu

Více

Izaiáš 7, Hospodin promluvil znovu k Achazovi: 11 Vyžádej si znamení od Hospodina, svého Boha, buď dole z

Izaiáš 7, Hospodin promluvil znovu k Achazovi: 11 Vyžádej si znamení od Hospodina, svého Boha, buď dole z OLD TESTAMENT TEXTS IN THE NEW TESTAMENT MATTHEW, CHAPTER 1,2 MATOUŠ 1 18 Narození Ježíše Krista se událo takto: Jeho matka Maria byla zasnoubena Josefovi, ale dříve než se sešli, shledalo se, že počala

Více

Jan Křtitel. 1. Izrael

Jan Křtitel. 1. Izrael Jan Křtitel 1. Izrael 2. Šema Izrael Lk 1, 5-8 Za dnů judského krále Heroda žil kněz, jménem Zachariáš, z oddílu Abiova; měl manželku z dcer Áronových a ta se jmenovala Alžběta. Oba byli spravedliví před

Více

C12. mladší žáci. PoznejBibli / PŘÍBĚH: Bůh posílá svého Syna Ježíše. biblické příběhy pro děti

C12. mladší žáci. PoznejBibli / PŘÍBĚH: Bůh posílá svého Syna Ježíše. biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro děti PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Bůh posílá svého Syna Ježíše PŘEČTI SI: Lukáš 2,1-7 KLÍČOVÝ VERŠ: 1. Jan 4,14

Více

Neděle 27. (14.) prosince

Neděle 27. (14.) prosince Neděle 27. (14.) prosince Otázky na opakování 1. Ve kterém městě žili Josef a Marie? 2. Proč se Ježíš Kristus narodil v jeskyni? 3. Jakou píseň slyšeli pastýři od andělů? 4. Proč se Boží Syn narodil jako

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus C Lk 23,35-43

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus C Lk 23,35-43 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus C Lk 23,35-43 Čtení z druhého listu svatého apoštola Jana. (Vyvolená paní,) měl jsem velikou radost, když jsem našel mezi tvými dětmi takové, které žijí v pravdě, jak

Více

O: Vypiš jména dvou lidí z probíraného úseku, kterým Bůh něco oznámil:

O: Vypiš jména dvou lidí z probíraného úseku, kterým Bůh něco oznámil: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: Poznej Bibli LEKCE: Narození Spasitele Poselství andělů Velké události se dnes šíří do celého světa díky moderním komunikačním

Více

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A O V O C E B O Ž Í H O D U C H A VERŠE K NAUČENÍ: Galatským 5:22-23a Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. 1. Korintským 13:4

Více

Nejznámější vánoční událost uvádí evangelium svatého Lukáše. Ve druhé kapitole spojuje Ježíšovo narození s dějinami světa zprávou o sčítání lidí.

Nejznámější vánoční událost uvádí evangelium svatého Lukáše. Ve druhé kapitole spojuje Ježíšovo narození s dějinami světa zprávou o sčítání lidí. Nejznámější vánoční událost uvádí evangelium svatého Lukáše. Ve druhé kapitole spojuje Ježíšovo narození s dějinami světa zprávou o sčítání lidí. Cesta do Betléma má v dějinách své místo. Stalo se v oněch

Více

Biblické otázky doba velikonoční

Biblické otázky doba velikonoční Biblické otázky doba velikonoční PONDĚLÍ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Mt 28,8-15 Komu ve městě oznámili někteří ze stráží, co se stalo? ÚTERÝ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Jan 20,11-18 Kolik andělů viděla plačící Marie

Více

Ježíš. On vysvobodí lidi od hříchů. Josef udělal, jak mu řekl anděl, a ještě téhož dne si vzal Pannu Marii za ženu.

Ježíš. On vysvobodí lidi od hříchů. Josef udělal, jak mu řekl anděl, a ještě téhož dne si vzal Pannu Marii za ženu. NAROZENÍ PÁNĚ Ježíšovo narození byla největší událost lidských dějin. Tehdy si však této události všimlo jen několik málo lidí. Pastýři přišli k jeskyni jenom proto, že je tam poslal anděl. Přišli také

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

Vánoční mše svatá 5. ledna 2014 Slavnost Zjevení Páně kaple Panny Marie Hostýnske v bazilice Neposkvrněného Početí Panny Marie ve Washingtonu, D.C.

Vánoční mše svatá 5. ledna 2014 Slavnost Zjevení Páně kaple Panny Marie Hostýnske v bazilice Neposkvrněného Početí Panny Marie ve Washingtonu, D.C. Vánoční mše svatá 5. ledna 2014 Slavnost Zjevení Páně kaple Panny Marie Hostýnske v bazilice Neposkvrněného Početí Panny Marie ve Washingtonu, D.C. Vstupní zpěv 1. Splnilo se Písmo svaté radujme se v Pánu,

Více

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34 2. Neděle v mezidobí Cyklus A J 1,29-34 Čtení z knihy proroka Izajáše. Hospodin mi řekl: "Jsi mým Služebníkem, Izraelem, proslavím se tebou." Avšak nyní praví Hospodin, který si ze mě utvořil Služebníka

Více

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 LABEM BIBLICKÉ SPOLEČENSTVÍ KŘESŤANŮ ÚSTÍ NAD NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 Spasní na poslední chvíli 32 Spolu s ním byli vedeni na smrt ještě dva zločinci. 33 Když přišli na místo, které

Více

5. katecheze - Jan Křtitel - předchůdce Páně

5. katecheze - Jan Křtitel - předchůdce Páně 5. katecheze - Jan Křtitel - předchůdce Páně Povídání o Janu Křtitelovi můžeme rozdělit do třech kapitol. První kapitola je jeho zvěstování a početí. Zvěstování a početí Jana Křtitele (Lk 1, 5-25) Alžběta

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Bože, Dobrý pastýři, svěřujeme ti jmenování ostravsko opavského pomocného biskupa a prosíme: veď mysl Svatého otce i všech, kteří nesou

Více

Kladno 25.12.2014 strana 1

Kladno 25.12.2014 strana 1 Kladno 25.12.2014 strana 1 Galatským 4:4 Když se však naplnil stanovený čas, poslal Bůh svého Syna, narozeného z ženy, podrobeného zákonu, 5 aby vykoupil ty, kteří jsou zákonu podrobeni, tak abychom byli

Více

Slavnost Zjevení Páně. Cyklus C Mt 2,1-12

Slavnost Zjevení Páně. Cyklus C Mt 2,1-12 Slavnost Zjevení Páně Cyklus C Mt 2,1-12 Kam to lidi pospícháte 1. S: Kam to lidi pospícháte? - V: Tam do Betléma. S: Co to lidi, co zpíváte? - V: Glóri, glória. R.: Zdrávas Maria, Pán je se všema, K jeho

Více

Pobožnost u kapliček Sedmi radostí Panny Marie:

Pobožnost u kapliček Sedmi radostí Panny Marie: Pobožnost u kapliček Sedmi radostí Panny Marie: U kostela Sedmiradostné Panny Marie se seřadí průvod a na cestu se vyzpívají 4 sloky písně č. 817 - Zdrávas, Maria! Anděl Páně z nebe... - jde se do kopce,

Více

Př í bě h Panny Mařiě Č í tanka

Př í bě h Panny Mařiě Č í tanka Př í bě h Panny Mařiě Č í tanka ANDĚL ZVĚSTUJE MARII NAROZENÍ JEŽÍŠE Lk,26-38 26 V šestém měsíci byl anděl Gabriel poslán od Boha do galilejského města, které se jmenuje Nazaret, 27 k panně zasnoubené

Více

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Neděle 02.08.2015 Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Úvodní slovo Zjevení 7,9-17 Zj 7,9-10 Potom jsem uviděl, a hle, veliký zástup, který nikdo nemohl spočítat, ze všech národů, kmenů,

Více

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén POPELEČNÍ STŘEDA Mt 6,1-6.16-18 Kam máš zajít, když se modlíš? ČTVRTEK PO POPELEČNÍ STŘEDĚ Lk 9,22-25 Každý, kdo chce jít za Ježíšem, má vzít svůj... a následovat

Více

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající.

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající. BOŽÍ DAR Jaký je podle vás nejznámější verš z Bible? Většina lidí by jistě odpověděla, že jím je Jan 3:16 a skutečně je to tak! Tento verš by měli znát všichni křesťané. Nikdy se mi neomrzí, protože je

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

Řád Křesťanského sboru Pyšely

Řád Křesťanského sboru Pyšely Řád Křesťanského sboru Pyšely Úvod Pro plnohodnotný křesťanský život a společné soužití členů Křesťanského sboru Pyšely (KSP) přijímáme následující články. Článek I Cíle a poslání (KSP) Cíle a poslání

Více

25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B

25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B 25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B VSTUPNÍ ANTIFONA Srov. Iz 40,5 Pán mi řekl: Ty jsi můj Syn, já jsem tě dnes zplodil. Nebo: Radujte se všichni v Pánu, protože se nám narodil Spasitel. Dnes

Více

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Bože, Dobrý pastýři, svěřujeme ti jmenování ostravsko opavského pomocného biskupa a prosíme: veď mysl Svatého otce i všech, kteří nesou

Více

César farao Herodes Jakub

César farao Herodes Jakub Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro starší žáky PoznejBibli 1. LEKCE: První Vánoce - To není možné! Jaký nejlepší dárek jsi kdy k Vánocům

Více

Bible z řeckého výrazu /τὰ βιβλíα -ta biblia/ neboli knihy,svitky. Papýrusové svitky se vyráběly ve starověkém fénickém městě. zvaném Byblos,které se

Bible z řeckého výrazu /τὰ βιβλíα -ta biblia/ neboli knihy,svitky. Papýrusové svitky se vyráběly ve starověkém fénickém městě. zvaném Byblos,které se BIBLE Bible z řeckého výrazu /τὰ βιβλíα -ta biblia/ neboli knihy,svitky. Papýrusové svitky se vyráběly ve starověkém fénickém městě. zvaném Byblos,které se na tuto výrobu specializovalo. Další označení

Více

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel Stejně jako existují fyzikální zákony, které určují dění ve vesmíru, jsou i zákony duchovní, které určují náš vztah k Bohu. 1. Bůh tě miluje a má s tvým životem ten

Více

ZVĚSTOVÁNÍ Po dědičném hříchu byli lidé čím dál tím horší. Hřešili čím dál více, a tím se vzdalovali od Boha. Nenávist, války, otroctví a modloslužba se rozmohly po celém světě. Bůh však hned po pádu prvního

Více

Bible pro děti představuje. Poslán od Boha

Bible pro děti představuje. Poslán od Boha Bible pro děti představuje Poslán od Boha Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

1. Ujištění o spasení

1. Ujištění o spasení 1. Ujištění o spasení A to je to svědectví: Bůh nám dal věčný život a ten život je v jeho Synu. Kdo má Syna, má život; kdo nemá Syna Božího, ten život nemá. (1J 5,11-12) Kdo dává věčný život? Kde nalezneme

Více

www.farnoststaryknin.cz vánoce 2015

www.farnoststaryknin.cz vánoce 2015 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz vánoce 2015 Vánoce v naší farnosti Milí přátelé, stojíme na prahu radostných svátků, kdy si připomínáme příchod Božího Syna Ježíše k lidem. Přichází pro všechny lidi

Více

Vývoj a dějiny I. 1) Příloha č. 1 Eucharistická modlitba; PW prezentace; Pracovní list, tužka pro každého, pastelky.

Vývoj a dějiny I. 1) Příloha č. 1 Eucharistická modlitba; PW prezentace; Pracovní list, tužka pro každého, pastelky. Vývoj a dějiny I. Cíle: 1) Naukový: Žáci se seznámí s dějinami a vývojem liturgie ve Starém Zákoně a pochopí její význam a souvislost s liturgií, kterou prožíváme dnes. 2) Formační: Na základě vybraného

Více

Tento kalich je nová smlouva zpečetěná mou krví, která se za vás prolévá.

Tento kalich je nová smlouva zpečetěná mou krví, která se za vás prolévá. Tento kalich je nová smlouva zpečetěná mou krví, která se za vás prolévá. Tento kalich je nová smlouva zpečetěná mou krví, která se za vás prolévá. KVĚTNÁ NEDĚLE CYKLU C Pašije (Lk 22,14-23,56, zde Lk

Více

Světlo na naší cestě životem

Světlo na naší cestě životem Světlo na naší cestě životem Světlo provází oslavu křesťanských svátků, ať už jsou to Vánoce, Velikonoce nebo památka zemřelých. Světlo provází také život křesťana od křtu až k modlitbě za zemřelé a slovům

Více

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého,

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 1,8 ale dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec

Více

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 Z poselství Ježíše ze dne 19. srpna 2012 v 10:56. LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 ZA OCHRANU PŘED FALEŠNÝM PROROKEM Nejdražší Ježíši, zachraň nás před klamem falešného proroka. Ježíši, smiluj se nad námi. Ježíši,

Více

Ježíš a hříšnice. Lk 7,36-50

Ježíš a hříšnice. Lk 7,36-50 Ježíš a hříšnice Lk 7,36-50 Text 7 36 Jeden z farizeů pozval Ježíše k jídlu. Vešel tedy do domu toho farizea a posadil se ke stolu. 37 V tom městě byla žena hříšnice. Jakmile se dověděla, že Ježíš je

Více

PŮJDEM SPOLU DO BETLÉMA

PŮJDEM SPOLU DO BETLÉMA PŮJDEM SPOLU DO BETLÉMA napsala Markéta Chmelová v textu jsou použity citace z Bible, ekumenický překlad ROLE: maňásek Tonda maňásek Cilka maňásek Kniha anděl andělé Marie Josef mudrc 1 mudrc 2 mudrc 3

Více

Katolictví x Židovství. Žák poznává, proč byla během staletí židovská víra potírána a jak se to odrazilo v období 20. století.

Katolictví x Židovství. Žák poznává, proč byla během staletí židovská víra potírána a jak se to odrazilo v období 20. století. Šablona č. VII, sada č. 3 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Dějepis Dějepis Dějiny 20. století Katolictví x Židovství Ročník 9. Anotace Materiál slouží pro pochopení rozdílnosti víry

Více

6. ledna: Slavnost Zjevení Páně B

6. ledna: Slavnost Zjevení Páně B 6. ledna: Slavnost Zjevení Páně B VSTUPNÍ ANTIFONA Srov. Mal 3,1; 1 Kron 29,12 Hle, přichází Vládce a Pán, má v rukou královskou moc a vládu. Uvedení do bohoslužby Vánoční svátky měly vždy ráz intimní

Více

Ježíšovo narození. Texty na tento týden L 1,1 4.11 17.30 33; 2,4 7.27 32

Ježíšovo narození. Texty na tento týden L 1,1 4.11 17.30 33; 2,4 7.27 32 Týden od 29. března do 4. dubna 2015 1 Texty na tento týden L 1,1 4.11 17.30 33; 2,4 7.27 32 Základní verš Neboť u Boha není nic nemožného. (L 1,37) Lukáš napsal své evangelium především pro pohany. I

Více

Proces uvažování. Otázka. Předpoklad. Jak můžete jako moderní lidé věřit na zázraky?

Proces uvažování. Otázka. Předpoklad. Jak můžete jako moderní lidé věřit na zázraky? Jak můžete jako moderní lidé věřit na zázraky? Otázka Křesťané věří v nadpřirozené vysvětlení některých jevů Bible je plná zázraků Předpoklad Proces uvažování Úkol Výzva CO JE TO ZÁZRAK? Wikipedie: Zázrak

Více

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: e-mail: Vedoucí skupiny: 1. Příběh Josef a anděl poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Matouš 1,18-25 Na Josefa a Marii čekala spousta

Více

Nedělní evangelia v liturgickém roce

Nedělní evangelia v liturgickém roce Nedělní evangelia v liturgickém roce cyklus B Slavnost Ježíše Krista Krále On je Pán pánů a Král králů (Zj 17,14) Jméno a příjmení: Věk: 1. čtení (Dan 7, 13-14) Díval jsem se a hle s nebeskými oblaky přicházel

Více

Bible pro děti. představuje. Poslán od Boha

Bible pro děti. představuje. Poslán od Boha Bible pro děti představuje Poslán od Boha Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe Pracovní listy Pracovní list č. 1 Téma: Máme krásný úkol modlit se a milovat (sv. J.M. Vianney) V tichosti rozjímejte o jednotlivých částech modlitby Otče náš. Každý den projevte svou lásku k Bohu - modlitbou,

Více

Epištola Židům. část - 3. Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš (viz Žd 3,3)

Epištola Židům. část - 3. Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš (viz Žd 3,3) Epištola Židům část - 3. Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš (viz Žd 3,3) Podklady: Nedělní kázání: 19. 07. 2015 Téma: Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš. Použit: Český studijní překlad Bible Sloužil:

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 30.9.2012 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

2. neděle velikonoční. Cyklus B Jan 20,19-31

2. neděle velikonoční. Cyklus B Jan 20,19-31 2. neděle velikonoční Cyklus B Jan 20,19-31 Čtení ze Skutku Apoštolů. Zatímco (po uzdravení chromého) Petr a Jan mluvili k lidu, přišli na ně kněží, velitel chrámové stráže a saduceové. Nelibě nesli,

Více

Zivot Pána Ježíše. podle evangeliamatouše, Marka, Lukáše a Jana. Príbeh zacínájeho narozením v malém meste Betléme.

Zivot Pána Ježíše. podle evangeliamatouše, Marka, Lukáše a Jana. Príbeh zacínájeho narozením v malém meste Betléme. b v Zivot Pána Ježíše podle evangeliamatouše, Marka, Lukáše a Jana. [ Príbeh zacínájeho narozením v malém meste Betléme. @ 1987 David C. Cook Publishing Co., Elgin,II 60120 rv L Josef a Marie milovali

Více

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48 3. neděle velikonoční Cyklus B Lk 24,35-48 Píseň na úvod 1. [: Můj Pán mne pozval ke stolu svému, to protože On rád mne má :] 3x On má mne, má mne rád. Úkon kajícnosti PANE NÁS BOŽE, SMILUJ SE NAD NAMI

Více

2. třída - Poznáváme Boží lásku

2. třída - Poznáváme Boží lásku 2. třída - Poznáváme Boží lásku Vazba učiva 2. ročníku na klíčové kompetence: Kompetence k učení V tematickém celku věnovaném stvoření a počátkům dějin spásy žáci získávají základy lidského a křesťanského

Více

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katecheze a služba slova otevřené problémy Katecheze a Boží slovo Antropologická katecheze? Katecheze ve službě inkulturace Požadavek úplnosti pravd

Více

C12. poznejbibli. Zaslíbení od Boha. biblické příběhy pro mládež

C12. poznejbibli. Zaslíbení od Boha. biblické příběhy pro mládež Vyplň následující údaje Věk: datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. StudIe Narození Krista Zaslíbení od Boha poznejbibli biblické příběhy pro mládež Přečti si: Genesis 3,1-24 Izaiáš 7,14-16

Více

Úvod do knihy ezdráš a nehemjáš

Úvod do knihy ezdráš a nehemjáš Úvod do knihy ezdráš a nehemjáš Edikt perského krále kýra I. Opakování - základní linie příběhu II. Král kýros III. Probuzený duch IV. Státní restituce Opakování - Základní linie příběhu 1. Vlna 2. Vlna

Více

Název: KŘESŤANSTVÍ. Autor: Horáková Ladislava. Předmět: Dějepis. Třída: 6.ročník. Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny

Název: KŘESŤANSTVÍ. Autor: Horáková Ladislava. Předmět: Dějepis. Třída: 6.ročník. Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny Název: KŘESŤANSTVÍ Autor: Horáková Ladislava Předmět: Dějepis Třída: 6.ročník Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny Ověření: 10.5. a 16.5.2012 v 6.A a 6.B Metodické poznámky: prezentace je určena pro 6. ročník

Více

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9)

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9) Pokání Biblický pokání nepředstavuje změnu postoje prosazované lidského vědomí. Integruje život před lidmi říká další aspekt křesťanského života, ne lítost podporovány evangelia. Opravdové pokání říká,

Více

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ (pro soukromou pobožnost) 1.den Modleme se za celé lidstvo Nejmilosrdnější Ježíši, jehož vlastností je slitování a odpuštění, nehleď na naše hříchy, ale na důvěru, kterou

Více

CÍRKEV: Biblické obrazy církve

CÍRKEV: Biblické obrazy církve CÍRKEV: Biblické obrazy církve Cíle: 1) Naukový: Žáci dokážou popsat a vysvětlit biblické obrazy církve: archa jako symbol záchrany; vinná réva jako symbol životního napojení na Krista, Tělo Kristovo Kristus

Více

OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU. Text na tento týden: Oz 1 3. Základní verš. Hlavní myšlenka. Týden od 16. září do 22. září 2006

OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU. Text na tento týden: Oz 1 3. Základní verš. Hlavní myšlenka. Týden od 16. září do 22. září 2006 Týden od 16. září do 22. září 2006 OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU Text na tento týden: Oz 1 3 Základní verš Hospodin mi řekl: Jdi opět a miluj ženu, milenku jiného, cizoložnici. Právě tak miluje Hospodin

Více

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen.

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen. Růženec Panny Marie V Lurdech a ve Fatimě Panna Marie doporučuje růženec. Růženec, věnec růží, je modlitební úvahou nad životem Ježíše a Marie vybranými evangelijními obrazy: tajemstvími. 16. října 2002

Více

KONSTANTIN A METODĚJ

KONSTANTIN A METODĚJ VY_32_INOVACE_05_Konstantin a Metoděj KONSTANTIN A METODĚJ Použité zdroje : PhDr. Harna Josef, CSc. a kolektiv: Vlastivěda Obrazy ze starších českých dějin, Alter 1996 http://www.filaso.cz/katalog-znamky/889/1969-archeologicke-objevy-na-morave-a-na-slovensku

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

mladší žáci PoznejBibli / 3 / 4 O: Jak se jmenovalo město, kde žila Tabita? O: Proč Tabita pomáhala ostatním? 1. PŘÍBĚH: Petr pomáhá Tabitě

mladší žáci PoznejBibli / 3 / 4 O: Jak se jmenovalo město, kde žila Tabita? O: Proč Tabita pomáhala ostatním? 1. PŘÍBĚH: Petr pomáhá Tabitě Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro děti PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr pomáhá Tabitě Petr procházel mnoha městy a městečky a říkal lidem o Pánu

Více

PUTOVÁNÍ SVATÉ RODINY

PUTOVÁNÍ SVATÉ RODINY PUTOVÁNÍ SVATÉ RODINY O co jde? Obraz Svaté rodiny putuje během doby adventní až do Štědrého dne 24.12. po farnosti - od rodiny k rodině, od domu k domu. Může to být vyjádření naši ochoty nabídnout střechu

Více

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Bůh povolává Abrama biblické příběhy pro děti Doplň, co Bůh řekl Abramovi:

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Bůh povolává Abrama biblické příběhy pro děti Doplň, co Bůh řekl Abramovi: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. PŘÍBĚH: Bůh povolává Abrama PŘEČTI SI: Genesis 12,1-9 Už ses někdy stěhoval/a? Co

Více

26. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 21,28-32

26. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 21,28-32 26. neděle v mezidobí Cyklus A Mt 21,28-32 Čtení z knihy Zjevení svatého apoštola Jana. Na nebi nastal boj: Michael a jeho andělé se dali do boje s drakem; drak a jeho andělé se postavili proti nim, ale

Více

Ženy v korintském sboru

Ženy v korintském sboru Ženy v korintském sboru 1. Ježíši krásný, panovníku jasný, Boží i lidský synu, tebe milovat a oslavovat žádám každou hodinu. 2. Krásné jsou kraje, pole, luhy, háje, zavítá-li jarní čas: nad vše vezdejší

Více

mladší žáci PoznejBibli O: Napiš královo jméno: A 1. PŘÍBĚH: Eliáš poslouchá Boha biblické příběhy pro děti Napiš jméno královny:

mladší žáci PoznejBibli O: Napiš královo jméno: A 1. PŘÍBĚH: Eliáš poslouchá Boha biblické příběhy pro děti Napiš jméno královny: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro děti PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Eliáš poslouchá Boha PŘEČTI SI: 17,1-7 KLÍČOVÝ VERŠ: 17,5 C9 Ve dnech Eliáše

Více

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Bože, Dobrý pastýři, svěřujeme ti jmenování ostravsko opavského pomocného biskupa a prosíme: veď mysl Svatého otce i všech, kteří nesou

Více

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi.

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. 5. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Evangelium (Jan 13,31-33a.34-35) Když (Jidáš) odešel, Ježíš řekl: Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je

Více

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015 10. neděle po svátku Trojice 9. srpna 2015 evangelium podle Jana 14 Ježíš řekl: 1 Vaše srdce ať se nechvěje úzkostí! Věříte v Boha, věřte i ve mne. 2 V domě mého Otce je mnoho příbytků; kdyby tomu tak

Více

Moleben k dítěti Ježíši

Moleben k dítěti Ježíši Obvyklý začátek K: Požehnaný Bůh náš v každé době, nyní i vždycky a na věky věků. Amen L: Svatý Bože, Svatý Silný, Svatý Nesmrtelný, smiluj se nad námi. 3x Sláva Otci i Synu i Svatému Duchu, nyní i vždycky

Více

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z DUCH SVATÝ Když Pán Ježíš vstoupil do nebe, apoštolové se cítili sami, a proto se báli. Ježíš už nebyl mezi nimi. Jednoho dne však, jak slíbil, poslal Ducha svatého. Od té chvíle apoštolové zase měli odvahu.

Více

OD 13 DO 17 HODIN V NAŠEM SRDÍČKU

OD 13 DO 17 HODIN V NAŠEM SRDÍČKU OD 13 DO 17 HODIN V NAŠEM SRDÍČKU Zpracovala Nová Milena, foto ŠMardová-Koulová Jana, Procházková Eva,korekce Ing. Vlach Milé děti, je tu měsíc prosinec. Pro vás děti jeden z nejhezčích měsíců v roce.

Více

O Vánocích. h7 A4. D h G 1. Je to zvláštní čas, touhu v srdci máš, D h G e A4 A nic víc nehledáš, okno pro svý přání otvíráš.

O Vánocích. h7 A4. D h G 1. Je to zvláštní čas, touhu v srdci máš, D h G e A4 A nic víc nehledáš, okno pro svý přání otvíráš. Obsah: O Vánocích Proroctví Marie a anděl Mariina píseň Všude je tma Vánoční zvěstování Spinkej, malý Králi Vánoční oslava j dnes v Betlémě Narodil se Kristus Pán Tichá noc Čas vánoční Kdybych znal tisíc

Více

PŘED SEBOU MÁTE TEXT O VZKŘÍŠENÍ Z LUKÁŠOVA EVANGELIA. VĚTY SE NÁM ALE POMÍCHALY. ZKUSTE JE POSKLÁDAT PODLE TOHO, JAK SE DĚJ ODEHRÁL.

PŘED SEBOU MÁTE TEXT O VZKŘÍŠENÍ Z LUKÁŠOVA EVANGELIA. VĚTY SE NÁM ALE POMÍCHALY. ZKUSTE JE POSKLÁDAT PODLE TOHO, JAK SE DĚJ ODEHRÁL. PŘED SEBOU MÁTE TEXT O VZKŘÍŠENÍ Z LUKÁŠOVA EVANGELIA. VĚTY SE NÁM ALE POMÍCHALY. ZKUSTE JE POSKLÁDAT PODLE TOHO, JAK SE DĚJ ODEHRÁL. SPRÁVNOST VÝSLEDKU SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V Lk 24, 1-12 Vzpomeňte si,

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

31. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 23,1-12

31. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 23,1-12 31. neděle v mezidobí Cyklus A Mt 23,1-12 Čtení z listu svatého apoštola Pavla Římanům. Bratři! Mluvím pravdu vždyť jsem Kristův nelžu, a totéž mi dosvědčuje i svědomí osvícené Duchem svatým: velký zármutek

Více

6. 3. Katecheze pro děti II. stupně ZŠ

6. 3. Katecheze pro děti II. stupně ZŠ Pracovní list si pak žáci odnáší domů. Animátor nabídne rodičům žáků Loudalčin misálek, který byl zpracován pod záštitou řádu dominikánů v Olomouci. Ten si žák doma vymaluje a může si jej nosit s sebou

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 22,1-14

28. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 22,1-14 28. neděle v mezidobí Cyklus A Mt 22,1-14 Čtení z knihy proroka Joela. Oblékněte si smuteční roucha a plačte, kněží, naříkejte, služebníci oltáře, vstupte (do chrámu) a nocujte v žínicích, služebníci

Více

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen. Sudý týden - sobota Lichý týden - pondělí Modleme se s důvěrou k všemohoucímu Bohu: 1. Dávej své církvi hojnost darů Ducha Svatého. 2. Upevňuj víru všech služebníků církve. 3. Dej všem lidem poznat Krista.

Více