Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. pro. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. pro. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové"

Transkript

1 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, Hradec Králové 1 tel.: edukace@muzeumhk.cz

2 Králické betlémy minulosti i dneška Masopust v muzeu TERMÍN REALIZACE: 3. LEDEN 10. ÚNOR 2017 TERMÍN REALIZACE: 10. LEDEN 28. ÚNOR 2017 Program připravený k výstavě Králické betlémy minulosti i dneška představí žákům nejen tradiční králické betlémy, ale také historii stavění betlémů. Po prohlídce výstavy bude následovat kreativní dílna v Dětském ateliéru, během které si žáci vyrobí svůj vlastní malý papírový betlém. Délka programu 60 minut. Masopustní veselí během průvodů masek s jejich ukázkami a tradice s tímto zvykoslovným obdobím spojené, přiblíží žákům program v Dětském ateliéru. Kromě toho si žáci vyrobí vlastní papírovou masopustní masku. Délka programu 60 minut. / Návštěvu programu lze zahrnout v rámci RVP ZV vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět, Člověk a svět práce, Umění a kultura. Návštěvu programu lze zahrnout v rámci RVP ZV vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět, Člověk a svět práce, Umění a kultura.. interaktivní programy pro základní školy a nižší stupeň víceletých gymnázií Program ke zvykoslovnému období

3 Program ke zvykoslovnému období Vítání jara TERMÍN REALIZACE: 14. BŘEZEN 21. DUBEN 2017 Zvyky a tradice postního období a Velikonoc představí žákům program spojený s tématickou výtvarnou dílnou. Žáci si budou moci prohlédnout kraslice, vyzkouší si, jak se plete pomlázka a vyrobí si veselou jarní dekoraci. Délka programu 60 minut. Návštěvu programu lze zahrnout v rámci RVP ZV vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět, Člověk a svět práce, Umění a kultura. Advent TERMÍN REALIZACE: 28. LISTOPAD 22. PROSINEC 2017 Přípravy na Vánoce se v minulosti spojovaly s množstvím zvyků, pochůzek tajemných postav a samozřejmě i s pečením cukroví a úklidem v domácnosti. Jaké postavy se v době adventu objevovaly a jaké zvyky a věštby byly s touto dobou spojené, se žáci dozví během programu v Dětském ateliéru. Program doplní výroba drobné vánoční dekorace. Délka programu 60 minut. Návštěvu programu lze zahrnout v rámci RVP ZV vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět, Člověk a svět práce, Umění a kultura.

4 Program k výstavě Druhohory ve východních Čechách TERMÍN REALIZACE: 31. LEDNA 21. DUBNA 2017 Druhohorní moře na území Čech se viditelně odrazilo v podobě krajiny východních Čech. Jeho existenci dokumentují i četné fosílie, které lze nalézt na mnoha lokalitách kraje. Praktické ukázky fosilií různého druhu umožní žákům přiblížit jejich vznik a původ a současně odkryjí zastoupení druhohorní fauny. Program je doplněn návštěvou výstavy Fosílie Michala Potůčka, kde se žáci seznámí s konkrétními nálezy posledního roku. Délka programu 60 minut. Návštěvu programu lze zahrnout v rámci RVP ZV do vzdělávací oblasti Člověk a příroda vzdělávací obor Přírodopis a vzdělávací obor Zeměpis. Velká vizita TERMÍN REALIZACE: 4. DUBEN 3. LISTOPAD 2017 Zdravotnictví v době první republiky mapuje výstava Velká vizita! v Hradci Králové za první republiky. K vidění je množství zdravotnických pomůcek, fotografií z lékařského prostředí, osvětových plakátů a dalších předmětů spojených se zdravotnickou péči v Hradci Králové. Žáci se během programu prakticky seznámí se zásadami hygieny a základy první pomoci. Během programu porovnají úroveň zdravotnictví v období první republiky se současností. Délka programu 60 minut. oblasti Člověk a jeho zdraví, Člověk a jeho svět.

5 Program k výstavě Celoroční doprovodné programy k expozicím Královéhradecké regulační plány TERMÍN REALIZACE: 11. ČERVENEC 3. LISTOPAD 2017 Vývoj města Hradec Králové po zboření pevnosti zaznamenal značný stavební rozmach a to díky řadě významných architektů, kteří se zúčastnili soutěže na regulační plán města. Program žáky seznámí s vývojem města, významnými osobnostmi architektů a po této inspiraci se žáci stanou tvůrci vlastního města. Délka programu 45 minut. Návštěvu programu lze zahrnout v rámci RVP ZV vzdělávací oblastní Člověk a jeho svět, Matematika a její aplikace, Umění a kultura vzdělávací obor Výtvarná výchova. Co je to muzeum? Co vše se skrývá pod pojmem muzeum? Jak muzeum funguje, jaký je jeho společenský význam, co obnáší práce muzejních pracovníků, tvorba výstav a jaké je vlastně zákulisí muzea? Žáci se stanou kurátory a budou pracovat se sbírkovým předmětem od jeho nabytí až po prezentaci ve výstavě. Délka programu 60 minut. oblasti Člověk a svět práce, Člověk a jeho svět, Člověk a společnost.

6 Celoroční doprovodné programy k expozicím Proměny města Hradec Králové Změny podoby města vztažené na konkrétní známá místa v Hradci Králové představí tři unikátní modely v expozicích muzea, které zachycují vývoj města v období středověku, existenci bastionové pevnosti a Salónu republiky. Na historických fotografiích vybraných míst města žáci porovnají jejich podobu v různých časových obdobích. Délka programu 60 minut. oblasti Člověk a svět práce, Člověk a společnost, Umění a kultura vzdělávací obor Výtvarná výchova. Pravěk v Hradci Králové Život v pravěku a počátky osídlení v Hradci Králové zdokumentované významnými archeologickými nálezy přiblíží program věnovaný nejstarším dějinám osídlení města. Děti se poutavou formou za pomoci ukázek konkrétních předmětů seznámí s životem v pravěku. Délka programu minut. oblasti Člověk a společnost, Umění a kultura.

7 Putování dějinami Středověk I Putování dějinami Středověk II Zábavná procházka v expozici Královské město nad soutokem, ve které se děti poutavou formou seznámí s pojmem středověk, dozví se, jak lidé v Hradci žili, oblékali se a jaká byla ve městě řemesla. Na chvíli se promění ve středověké dámy nebo rytíře. Délka programu cca 45 minut. Kreativní dílna navazující na zábavnou procházku v expozici Královské město nad soutokem, ve které se děti poutavou formou seznámí s pojmem středověk, dozví se, jak lidé v Hradci žili, oblékali se a jaká byla ve městě řemesla. Na chvíli se promění ve středověké dámy nebo rytíře. Během dílny si vymodelují ze samotvrdnoucí hlíny svou vlastní hračku, jakou měly děti ve středověku. Délka programu minut. oblasti Člověk a svět práce, Člověk a společnost, Umění a kultura vzdělávací obor Výtvarná výchova. / Návštěvu programu lze zahrnout v rámci RVP ZV do vzdělávací oblasti Člověk a svět práce, Člověk a společnost, Umění a kultura vzdělávací obor Výtvarná výchova. interaktivní programy pro základní školy a nižší stupeň víceletých gymnázií Celoroční doprovodné programy k expozicím VSTUPNÉ: 60 Kč (pedagogický doprovod zdarma).

8 Celoroční doprovodné programy k expozicím Gotika ve městě a ve společnosti Nejen na modelech středověkého města a katedrály sv. Ducha se žáci během programu v expozici Královské město nad soutokem seznámí s gotickou architekturou a životem královen a měšťanů. Součástí programu jsou ukázky sbírkových předmětů, které odkazují na bohaté zastoupení řemesel ve městě. Délka programu 45 minut. oblasti Člověk a svět práce, Člověk a společnost, Umění a kultura vzdělávací obor Výtvarná výchova. Renesance a baroko ve sbírkách muzea Změny v období renesance a baroka se odrazily nejenom v architektuře a umění, ale i ve společnosti. Srovnáním konkrétních ukázek sbírkových předmětů žáci zachytí vývoj, změny a rozdíly obou historických období v Hradci Králové. Délka programu 45 minut. Návštěvu výstavy a programu lze zahrnout v rámci RVP ZV do vzdělávací oblasti Člověk a svět práce, Člověk a společnost, Umění a kultura vzdělávací obor Výtvarná výchova.

9 Celoroční doprovodné programy k expozicím Pevnost královéhradecká I. První část expozice muzea Pevnost královéhradecká představí na modelu podobu Hradce Králové na přelomu 18. a 19. století, seznámí s důvody vzniku pevnosti a historií její stavby. Na historických a současných fotografiích žáci porovnají podobu staveb, které se z tohoto období dochovaly do současnosti. Velkoplošný dobový plán jim nakonec bude předlohou pro stavbu vlastní pevnosti. Délka programu 60 minut. Na program tematicky navazuje Pevnost královéhradecká II. prohlídkou zachovalých zbytků pevnostních prvků v centru města. Návštěvy programu lze zahrnout v rámci RVP ZV do vzdělávací oblasti Člověk a svět práce, Člověk a společnost, Umění a kultura. Salon republiky Proměnu Hradce Králové z uzavřené pevnosti do nového rozkvétajícího města, které se svou promyšlenou koncepcí a modernistickým pojetím stalo ve své době tzv. Salonem republiky, je prezentována na dobových fotografiích a modelech města. Délka programu 45 minut. Návštěvy programu lze zahrnout v rámci RVP ZV do vzdělávací oblasti Člověk a svět práce, Člověk a společnost, Umění a kultura.

10 Centrem města TERMÍN REALIZACE: DUBEN ŘÍJEN 2017 Žáci se vydají po stopách pevnosti v současném Hradci Králové. Procházka navazuje na program v expozici muzea Pevnost královéhradecká I. Konfrontovat budou získané poznatky o pevnosti s dochovanými stavbami, jejich funkcí a využitím v minulosti i současnosti. Délka programu 120 minut. Komentovaná procházka po historickém centru města seznámí žáky s významnými stavbami spojenými s historií Hradce Králové. Žáci si na konkrétních budovách prohlédnou prvky reprezentující architektonické slohy a rozvinou tak dovednost poznat jednotlivé slohy v praxi. Délka programu 120 minut. oblasti Člověk a svět práce, Člověk a společnost. oblasti Člověk a svět práce, Člověk a společnost. / Putování dějinami Pevnost královéhradecká II. interaktivní programy pro základní školy a nižší stupeň víceletých gymnázií Prohlídka centra města

11 Muzeum války 1866 na Chlumu I. Muzeum války 1866 na Chlumu II. V prostorách expozice nabízíme žákům základních škol interaktivní program, kdy se zábavnou a smysluplnou formou seznámí s historickými okolnostmi války, průběhem bitvy na Chlumu, životem vojáků a stavem zdravotní péče. Délka programu cca 60 minut. Na program je nutné se objednat minimálně 7 dní před návštěvou na tel nebo Kreativní tvoření navazující na program v prostorách expozice, který seznamuje žáky s válečným děním roku 1866 na Chlumu. V rámci dílny si žáci zkusí navrhnout a vyrobit rakouskou vojenskou čepici. Délka programu cca 100 minut. Na program je nutné se objednat minimálně 7 dní před návštěvou na tel nebo oblasti Člověk a společnost. V rámci průřezových témat Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech. Návštěvu programu lze zahrnout v rámci RVP ZV do vzdělávací oblasti Člověk a společnost. V rámci průřezových témat Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech. / Více informací o expozici: interaktivní programy pro základní školy a nižší stupeň víceletých gymnázií Památník bitvy 1866 na Chlumu

12 Památník bitvy 1866 na Chlumu Sezónní přírodovědecký program Areál bojiště bitvy 1866 TERMÍN REALIZACE: 1. DUBEN 30. ZÁŘÍ 2017 Areál historického bojiště je významný výjimečnou koncentrací více než 460 pomníků, individuálních hrobů i symbolických památníků, z nichž nejvýznamnější jsou přístupné po značených stezkách. Program zahrnuje vybraná místa v nejbližším okolí Památníku bitvy 1866 na Chlumu. Válečný konflikt je dětem přiblížen formou bajky, jejichž hlavní představitele lze na památnících v průběhu procházky najít. Program je doplněn návštěvou rozhledny, která nabídne pohled na bojiště z ptačí perspektivy, dále frotáží přírodních materiálů a pozorováním přírody a okolní krajiny. Délka programu 120 minut. Na program je nutné se objednat minimálně 7 dní před návštěvou na tel nebo oblasti Člověk a společnost. V rámci průřezových témat Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech. VSTUPNÉ: 50 Kč (pedagogický doprovod zdarma). Neznámý svět u našich nohou TERMÍN REALIZACE: 1. DUBEN 30. ZÁŘÍ 2017 Stačí se jen podívat mezi listy a s překvapením zjistíme, kolik zajímavých tvorů se skrývá v jednom jediném keři nebo na několika málo bylinách. Žáci si během programu sami odchytí bezobratlé živočichy a následně se dozvědí o jejich způsobu života a vzájemných vztazích. Pro žáky 2. stupně možno doplnit o určování pomocí klíče a vytvoření sítě potravních vztahů. Délka programu 90 minut. Místo konání: louka, les, rybník, potok nebo řeka poblíž školy. Na program je nutné se objednat minimálně 7 dní předem na tel Program lze zahrnout v rámci RVP ZV do vzdělávací oblasti Člověk a příroda vzdělávací obor Přírodopis. VSTUPNÉ: 30 Kč (pedagogický doprovod zdarma) + cestovní náhrady na lektora.

13 Programy je možno objednávat em na adrese nebo osobně na recepci muzea. Informace na tel , , nebo na u MVČ je příspěvkovou organizací zřizovanou Královéhradeckým krajem.

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391, +420 604

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY 2016 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604 513 643 e-mail:

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro a nižší stupeň víceletých gymnázií září prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY leden červen 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2013

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro leden červen 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 495

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2016 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. únor červen 2012

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. únor červen 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY únor červen 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY září prosinec 2011 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012

PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012 PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012 pro organizované skupiny, příměstské tábory, DD, kolektivy dětí a mládeže atd. www.muzeumhk.cz Stezky muzejní budovou 1) Stezky po muzeu Účastníci tohoto putování muzejní

Více

PRÁZDNINY V MUZEU 2. 7. 31. 8. 2013

PRÁZDNINY V MUZEU 2. 7. 31. 8. 2013 PRÁZDNINY V MUZEU 2. 7. 31. 8. 2013 pro organizované skupiny, příměstské tábory, DD, kolektivy dětí a mládeže a rodiče s dětmi Projekt byl podpořen Královéhradeckým krajem www.muzeumhk.cz Interaktivní

Více

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

Doprovodné a edukační programy

Doprovodné a edukační programy Doprovodné a edukační programy Historická výstavní budova Velikonoční edukační programy Slezské zemské muzeum připravilo pro zájemce dva Velikonoční edukační programy, které se budou konat od 1. do 30.

Více

Charakteristika předmětu:

Charakteristika předmětu: Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Volitelné předměty Člověk a společnost Historický seminář Charakteristika předmětu: Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Historický seminář je

Více

Doprovodné programy ke stálým expozicím

Doprovodné programy ke stálým expozicím Doprovodné programy ke stálým expozicím 1) historická expozice Rokycansko v minulosti : Výprava do pravěku (nástroje, činnosti, zbraně, šperky) Na návštěvě ve středověku (erby, rytíři a jejich zbroj, řemesla,

Více

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ Program je určen všem věkovým skupinám, pro všechny typy škol. Náročnost techniky a programu bude přizpůsobena věku skupiny. Cena všech programů 30,-

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ pro školy a zájmové skupiny

NABÍDKA PROGRAMŮ pro školy a zájmové skupiny NABÍDKA PROGRAMŮ pro školy a zájmové skupiny MUZEA MĚSTA BRNA ŠPILBERK Vypracovaly lektorky Muzea města Brna PhDr. Eva Picmausová MgA. Barbora Svátková, Ph.D. Příplatek za lektorský program činí 20,- Kč

Více

Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm tisková zpráva ze dne 8. března 2016 Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm VALAŠSKÝ ROK 2016 20. 3. 2016, od 10.00 - KVĚTNÁ NEDĚLE v kostele sv. Anny v Dřevěném městečku

Více

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky 1913-2013 Muzeum Sbíráme Vaše vzpomínky Muzeum východních Čech v Hradci Králové Sbíráme Vaše vzpomínky V roce 2013 oslavíme sto let od otevření královéhradeckého muzea. Budova muzea je považována za nejvýznamnější

Více

Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15

Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15 Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15 Ve školním roce 2014-15 probíhala výuka výtvarné výuky v časových dotacích: Prima celá třída, 2 hodiny týdně Sekunda celá třída, 2

Více

Doprovodné programy ke stálým expozicím

Doprovodné programy ke stálým expozicím Doprovodné programy ke stálým expozicím 1) historická expozice Rokycansko v minulosti : Výprava do pravěku (nástroje, činnosti, zbraně, šperky) Na návštěvě ve středověku (erby, rytíři a jejich zbroj, řemesla,

Více

Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea

Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea Muzeum pro návštěvníky: tradiční i nové formy komunikace a prezentace 20.11.2014 Mgr. et Mgr. Pavlína Honzíková Představené vzdělávací aktivity: cyklus Film

Více

/2016 www.muzeumhk.cz

/2016 www.muzeumhk.cz 2016 www.muzeumhk.cz Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391, +420 495 512 392 e-mail: info@muzeumhk.cz www.muzeumhk.cz celý rok v muzeu

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK Školní rok 2015/2016 OBSAH 1. stálé výukové programy STRANA 4 Památník Velké Moravy STRANA 7 Galerie Slováckého Muzea STRANA 10 Hlavní budova 2. přednášky a prohlídky

Více

Edukační programy na státním zámku Vimperk. Katalog programů pro MŠ, ZŠ a SŠ 2017

Edukační programy na státním zámku Vimperk. Katalog programů pro MŠ, ZŠ a SŠ 2017 Edukační programy na státním zámku Vimperk Katalog programů pro MŠ, ZŠ a SŠ 2017 1 Obecné informace Termín konání: květen, červen a září 2017. Objednání programu: na emailu vimperk@npu.cz nebo na tel.

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

Základní škola třída. Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková

Základní škola třída. Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková Základní škola 1. - 2. třída Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková Lekce informačního vzdělávání JÁ, KNÍŽKA A KNIHOVNA Seznámení s knihovnou; pojmy knihovna, knihkupectví, autor, ilustrátor; prohlídka

Více

Dejte minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2015!

Dejte minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2015! Dejte minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2015! V termínu od 22. do 23. října 2015 se na výstavišti v pražských Holešovicích uskuteční 4. ročník mezioborového veletrhu obnovy, financování, využití

Více

Regionální muzeum v Českém Krumlově

Regionální muzeum v Českém Krumlově 04/2016 Regionální muzeum v Českém Krumlově Měsíční muzejní zpravodaj NEWSLETTER Prosinec 2016 RYCHLÝ PŘEHLED Adolf Born aneb Jak vzniká poštovní známka Hvězdy stříbrného plátna WORKSHOPY: Vánoční polaz

Více

4. Fotografie dětí na Velikonoční výstavě. 5. Fotografie z projektu Tady jsme doma. Muzeum Jindřichohradecka. 1. Fotografie z vernisáže výstavy Petra

4. Fotografie dětí na Velikonoční výstavě. 5. Fotografie z projektu Tady jsme doma. Muzeum Jindřichohradecka. 1. Fotografie z vernisáže výstavy Petra Seznam příloh I. Jihočeský kraj Náplň činnosti oddělení zřizovaných organizací. II. Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. 1. Dotazník pro pedagogy z roku 2006. 2. Dotazník pro pedagogy z roku 2010.

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017. podpis a razítko ředitelky školy 1 Cíle ročního plánu EVVO

Více

výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ.

výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ. výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ. Vážení pedagogové, edukační program seznámí Vaše žáky s plakátem jako významnou kategorií užitého umění. Aktivizujícími metodami představí významného

Více

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Neděle, 08 Únor 2009 20:12 Aktualizováno Sobota, 14 Říjen 2017 18:51 ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Mateřská škola Pionýrská se od nového školního roku 2017/2018 snaží do svých vzdělávacích

Více

Nabídka přednášek odborných pracovníků Vlastivědného muzea v Šumperku veřejnosti a školám

Nabídka přednášek odborných pracovníků Vlastivědného muzea v Šumperku veřejnosti a školám Nabídka přednášek odborných pracovníků Vlastivědného muzea v Šumperku veřejnosti a školám Jarní obyčeje na Šumpersku. Přednáška je zaměřená na lidovou obyčejovou kulturu a prezentaci zvyků praktikovaných

Více

PROGRAMY NA MÍRU - Pro skupiny se specifickými požadavky, osoby s hendikepem, úpravy programu pro větší skupiny

PROGRAMY NA MÍRU - Pro skupiny se specifickými požadavky, osoby s hendikepem, úpravy programu pro větší skupiny VARIABILITA PROGRAMŮ BALÍČKY - Program spojený s prohlídkou muzea, dílna s výstavou, dílna s animací, nebo s pracovními listy PROGRAMY NA MÍRU - Pro skupiny se specifickými požadavky, osoby s hendikepem,

Více

Se školou na film do muzea!

Se školou na film do muzea! Se školou na film do muzea! Nabídka vzdělávacích programů pro školy v rámci výstavy Na film! Rádi bychom Vás a Vaše žáky pozvali na výstavu Na film!, druhou část filmového muzea NaFilM, kterou jsme otevřeli

Více

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2015/2016

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2015/2016 Roční plán Mateřské školy Daneta pro školní rok 2015/2016 AKTIVITY V MŠ Nadstandardní aktivity Tvoření Angličtina Cvičení s písničkami Muzikoterapie Kouzelná hlína Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Charakteristika

Více

Historie jinak. Nabídka programů pro školy v roce 2014

Historie jinak. Nabídka programů pro školy v roce 2014 Historie jinak Nabídka programů pro školy v roce 2014 Programy pro školy realizuje občanské sdružení Boii za podpory Pardubického kraje. Objednáním programu podporujete činnost sdružení. Vážení učitelé,

Více

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Obsahové, časové a organizační vymezení Výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 5. ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obor Výtvarná výchova zahrnuje využití

Více

Hlavní budova na Florenci (KP) adresa: Na Poříčí 52, 180 00 Praha 8

Hlavní budova na Florenci (KP) adresa: Na Poříčí 52, 180 00 Praha 8 Obecné informace zřizovatel: hl. m. Praha (obec i kraj) založeno 3. 10. 1881; 1983 otevřena 1. expozice 27. 10. 1900 otevřena neorenesanční budova více než 1 milion sbp ředitelství Kožná 1, Praha 1 odborné

Více

SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY. Mgr. Michaela Zálešáková

SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY. Mgr. Michaela Zálešáková SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY Mgr. Michaela Zálešáková SLOVANSKÉ HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH Slovanské hradiště v Mikulčicích, pobočka Masarykova

Více

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované vyučujícími v předmětu Seminář z výtvarné výchovy

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované vyučujícími v předmětu Seminář z výtvarné výchovy Název ŠVP Motivační název Datum 15.6.2009 Název RVP Verze 01 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Platnost od 1.9.2009 Forma vzdělávání Koordinátor Délka studia v letech: denní forma

Více

Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství

Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství 9. 8. 2011; autor: Marie Kohoutová; rubrika: Rozhovory & portréty Několik

Více

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012 Plán EVVO Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice na školní rok 2011/2012 Zpracovala Mgr. Nina Dyčenková, školní koordinátorka environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Počet žáků:

Více

LIBEREC V EVROPSKÝCH DĚJINÁCH

LIBEREC V EVROPSKÝCH DĚJINÁCH MOJE MĚSTO LIBEREC 26. ročník LIBEREC V EVROPSKÝCH DĚJINÁCH Název týmu: Škola: 1/ ALBRECHT Z VALDŠTEJNA a) Najděte dobový obraz Albrechta z Valdštejna, připojte ho k vypracování a napište autora. b) Najděte

Více

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Základní škola Střelná, okres Vsetín Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní rok 2018/2019 1. Trvalé úkoly - Sběr papíru a jeho odvoz - Sběr umělohmotných víček, baterií - Nástěnky k

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník září říjen a. Pč - Skládání z papíru b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Písničky z prázdnin 2. Literární - Moje oblíbená kniha 3. Tělovýchovná

Více

Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií centrum původních řemesel a unikátních technologií. Představení projektu města Jindřichův Hradec

Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií centrum původních řemesel a unikátních technologií. Představení projektu města Jindřichův Hradec Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií centrum původních řemesel a unikátních technologií Představení projektu města Jindřichův Hradec Základní údaje o příjemci Město Jindřichův Hradec IČ: 00246875

Více

Volitelné dějiny umění

Volitelné dějiny umění školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ STUDIA SCALA PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A VÍCELETÁ GYMNÁZIA. Kontaktní a informační

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ STUDIA SCALA PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A VÍCELETÁ GYMNÁZIA. Kontaktní a informační NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ STUDIA SCALA PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A VÍCELETÁ GYMNÁZIA Kontaktní a informační e-mail: animace@kinoscala.cz FENOMÉN PREKINEMATOGRAFIE (optické hračky) Počátky kinematografie jsou

Více

ÚNOR. Z pohádky do pohádky - popis pohádkových postav. Literární. Estetická Pč Vv Hv

ÚNOR. Z pohádky do pohádky - popis pohádkových postav. Literární. Estetická Pč Vv Hv 1. ročník a. - Skládání z papíru Vlaštovky a origami - Výroba masek na Masopust b. - Souměrná kresba - Otisk c. - Tradiční lidové písně 2. - Četba na pokračování 3. - Opičí dráha v tělocvičně - Školka

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Ročník: 4. Vzdělávací předmět: Vlastivěda Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby

Více

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám představili unikátní prostory Multifunkčního centra zámek

Více

FOTOGRAFICKÁ PŘÍLOHA VÝROČNÍ ZPRÁVY ZA ROK 2017

FOTOGRAFICKÁ PŘÍLOHA VÝROČNÍ ZPRÁVY ZA ROK 2017 FOTOGRAFICKÁ PŘÍLOHA VÝROČNÍ ZPRÁVY ZA ROK 2017 2 ÚVODNÍ ČÁST NEMOVITOSTI Dům U Bažanta čp. 70 ve Skálově ulici, Turnov Dům čp. 71 ve Skálově ulici, Turnov hlavní budova muzea Dům čp. 72 ve Skálově ulici,

Více

Část V. Osnovy. II. stupeň KAPITOLA XX - DĚJEPISNÁ PRAKTIKA

Část V. Osnovy. II. stupeň KAPITOLA XX - DĚJEPISNÁ PRAKTIKA Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor - vyučovací předmět: Dějepisná praktika 1. CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU DĚJEPIS Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Část V. Osnovy

Více

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY Bc. Anna Frantalová Občanské sdružení Boii o. s., Nasavrky Porada ředitelů základních škol, samostatných školních jídelen a pracovníků ORP 14. 15. 11.

Více

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace Výtvarná výchova 2 2 2 2 Realizuje obsah vzdělávacího oboru Výtvarná výchova RVP ZV. Výuka probíhá ve dvouhodinových

Více

projekt dotek Horní Maršov, Krkonoše (dům obnovy tradic, ekologie a kultury horní maršov) rokyt cypřišovitý

projekt dotek Horní Maršov, Krkonoše (dům obnovy tradic, ekologie a kultury horní maršov) rokyt cypřišovitý projekt dotek (dům obnovy tradic, ekologie a kultury horní maršov) AKCE Pro VEŘEJnoST Horní Maršov, Krkonoše rokyt cypřišovitý ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 Cíl projektu Smyslem projektu DOTEK je vybudování společenského,

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník září říjen a. Pč - Práce s papírem a drobným materiálem b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písniček hádání názvu 2. Literární - Četba oblíbené

Více

ARCHEOLOGIE NA DOTEK A RC H E O LO G I C K É N Á L E Z Y P R E Z E N TOVA N É NA MÍSTĚ

ARCHEOLOGIE NA DOTEK A RC H E O LO G I C K É N Á L E Z Y P R E Z E N TOVA N É NA MÍSTĚ ARCHEOLOGIE NA DOTEK A RC H E O LO G I C K É N Á L E Z Y P R E Z E N TOVA N É NA MÍSTĚ O P O M Í J E N Á S O U Č Á S T V Z D Ě L Á VA C Í C H P R O G R A M Ů P R O Š KO LY NEMOVITÉ ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY

Více

STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY A ETIKY RÝCHORY PROJEKT DOTEK KALENDÁŘ AKCÍ PRO VEŘEJNOST

STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY A ETIKY RÝCHORY PROJEKT DOTEK KALENDÁŘ AKCÍ PRO VEŘEJNOST STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY A ETIKY RÝCHORY PROJEKT DOTEK KALENDÁŘ AKCÍ PRO VEŘEJNOST ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 O projektu DOTEK Dům obnovy tradice, ekologie a kultury je projekt Střediska ekologické výchovy

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2014/2015

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2014/2015 Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2014/2015. podpis a razítko ředitelky školy 1 Cíle ročního plánu EVVO

Více

/2017

/2017 2017 www.muzeumhk.cz Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391, +420 495 512 392 e-mail: info@muzeumhk.cz www.muzeumhk.cz celý rok v muzeu

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. VV6 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro

Více

DOPROVODNÉ PROGRAMY pro školy a zájmové skupiny...

DOPROVODNÉ PROGRAMY pro školy a zájmové skupiny... DOPROVODNÉ PROGRAMY pro školy a zájmové skupiny... Vydejte se do tajů výtvarného umění a dětské fantazie Navštivte se svými žáky Galerii moderního umění v Hradci Králové, kde mají děti možnost objevovat

Více

Výroční zpráva pečovatelské služby Města Rtyně v Podkrkonoší za rok 2012

Výroční zpráva pečovatelské služby Města Rtyně v Podkrkonoší za rok 2012 Výroční zpráva pečovatelské služby Města Rtyně v Podkrkonoší za rok 2012 Nevážit si stáří znamená ráno bourat dům, ve kterém máme v noci spát Alphonse Karr Obsah : 1. Základní údaje 2. Organizační struktura

Více

Se školou na film do muzea!

Se školou na film do muzea! Se školou na film do muzea! Nabídka vzdělávacích programů pro školy v rámci výstavy Na film! Rádi bychom Vás a Vaše žáky pozvali na výstavu Na film!, druhou část filmového muzea NaFilM, kterou jsme začátkem

Více

ZPRAVODAJ o realizaci projektu NETWORLD

ZPRAVODAJ o realizaci projektu NETWORLD ZPRAVODAJ o realizaci projektu NETWORLD Tento informační bulletin shrnuje hlavní aktivity nevládní organizace Společnost Rožmberk o.p.s., které proběhly v rámci projektu NETWORLD. Tento projekt se zabývá

Více

V TECHNICE JE BUDOUCNOST

V TECHNICE JE BUDOUCNOST V TECHNICE JE BUDOUCNOST - METODICKÉ POKYNY PRO PEDAGOGY - Vážené pedagožky, vážení pedagogové, velmi nás těší, že jste pro své žáky vybrali některý z programů projektu Národního technického muzea V technice

Více

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky pro studijní obor: N7504T275 Učitelství základů společenských věd a občanské výchovy pro střední školy a 2. stupeň základních škol Státní závěrečná zkouška je

Více

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková 599 522 140 Základní školy 1.stupeň Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2018/2019 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY a LEKCE INFORMAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

Více

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov Českokrumlovsko Český Krumlov vám pro poznávací a tematicky zaměřené výlety nabízí nepřeberné množství cílů. Největším lákadlem města je jeho bohatá historie a s ní spojené architektonické památky zdejší

Více

Týden 22. 8. - 28. 8. 2015

Týden 22. 8. - 28. 8. 2015 správný cíl Vaší cesty Týden 22. 8. - 28. 8. 2015 Nejenom lavičky Václava Havla nacházejí svá místa po světě Hradec Králové se může pyšnit navíc i čerstvě otevřenou Galerií Václava Havla. Každý, kdo si

Více

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ STUDIA SCALA PRO STŘEDNÍ ŠKOLY A ČTYŘLETÁ GYMNÁZIA. Kontaktní a informační

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ STUDIA SCALA PRO STŘEDNÍ ŠKOLY A ČTYŘLETÁ GYMNÁZIA. Kontaktní a informační NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ STUDIA SCALA PRO STŘEDNÍ ŠKOLY A ČTYŘLETÁ GYMNÁZIA Kontaktní a informační e-mail: animace@kinoscala.cz FENOMÉN PREKINEMATOGRAFIE (optické hračky) Počátky kinematografie jsou

Více

ROČNÍ PLÁN ŠD

ROČNÍ PLÁN ŠD ROČNÍ PLÁN ŠD 2018 2019 Vychovatelky: 1. oddělení A4 Bartlová Jana vedoucí vychovatelka 2. oddělení A3 Kratochvílová Jana 3. oddělení A7 Lhotáková Petra 4. oddělení A 10 Janoušová Jana 5. oddělení A5 Bc.

Více

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata Září Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy, v místní krajině Zná základní údaje z historie a současnosti obce Zná některé lidové a místní zvyky a tradice Domov, orientace v krajině Škola,

Více

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2016/2017

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2016/2017 Roční plán Mateřské školy Daneta pro školní rok 2016/2017 AKTIVITY V MŠ Nadstandardní aktivity Zpívánky Angličtina Muzikoterapie Tvoření Těšíme se na školu Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Charakteristika

Více

Zkušenost s prezentací osobnosti Tomáše G. Masaryka a obdobím I. republiky

Zkušenost s prezentací osobnosti Tomáše G. Masaryka a obdobím I. republiky Zkušenost s prezentací osobnosti Tomáše G. Masaryka a obdobím I. republiky Muzeum T. G. Masaryka v Lánech Muzeum T. G. Masaryka v Lánech Zámek Lány Objekty a místa spjaté s osobností T. G. Masaryka v Lánech

Více

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ muzeum Neformální vzdělávací instituce Celoživotní učení Disponuje odbornými znalostmi v oboru přírodních věd: mykologie, botanika, zoologie, entomologie, paleotologie, geologie Sbírkotvorná instituce

Více

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ Centrum pro rozvoj muzejní pedagogiky a práce muzeí se zdravotně postiženou mládeží bylo zřízeno při oddělení

Více

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Oáza v Praze 12 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Název: Zvídálkovo putování Naše motto: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA Jaro chystá radovánky, pro naše kluky i holky Léto sluncem

Více

5.2.2 Studijní zaměření: Komplexní výtvarná tvorba

5.2.2 Studijní zaměření: Komplexní výtvarná tvorba 5.2.2 Studijní zaměření: Komplexní výtvarná tvorba Obsahem komplexní výtvarné tvorby je teoretické i praktické zvládnutí jednotlivých výtvarných technik, poznávání moderních technologií a seznámení se

Více

FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST

FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST Výstava SKLENĚNÉ VÁNOČNÍ OZDOBY. Minulost, současnost, vize Hlavní budova muzea, 18. listopadu 2010-15. května 2011 Výstava Otcové města Jablonce VII. Výstava

Více

Tematický plán výchovně vzdělávací práce

Tematický plán výchovně vzdělávací práce Tematický plán výchovně vzdělávací práce Školní rok 2016 / 2017 4. oddělení Téma: 10 schodů k zábavě Vychovatelé: Mgr. Janka Pelánová, Mgr. Zuzana Fiedlerová ZÁŘÍ Vzájemná komunikace Seznámení s ročním

Více

Město v proměnách času

Město v proměnách času Pozorně si prohlédněte obrázek. Objasněte, o jaký konkrétní obrázek se jedná: Podrobně popište vše, co na obrázku vidíte: Porovnejte svůj popis s informacemi, které jsou k dispozici například zde: www.meuslany.cz/data/ke_stazeni/

Více

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Muzeum Mladoboleslavska hrad: Paměť města kapitoly z dějin Mladé Boleslavi od 17. do počátku 20. století Venkov v proměnách času Muzejní herna Muzeion Dlouhodobá

Více

Roční program EVVO na školní rok (měsíční program)

Roční program EVVO na školní rok (měsíční program) Roční program na školní rok 2016-17 (měsíční program) aktivity cíle termín účast hodnocení zodpovídá plán aktualizace plánu na šk. rok 2015/16 Knihovna J. Drdy návštěva knihovny, společná četba Plavání

Více

Využití online prezentace esbírky 20. století ve výuce dějepisu

Využití online prezentace esbírky 20. století ve výuce dějepisu Využití online prezentace esbírky 20. století ve výuce dějepisu http://dvacatestoleti.eu/esbirky/ Online aplikace esbírky 20. století je unikátní platformou pro využití digitalizovaného kulturního dědictví

Více

Adresa: (u cílů, kde není adresa, místo a GPS souřadnice) Popis: Přínos vybraného cíle

Adresa: (u cílů, kde není adresa, místo a GPS souřadnice) Popis: Přínos vybraného cíle BP 1 Přírodovědná oblast vzdělávání Cílová skupina: Základní škola, druhý stupeň Kraj/ cíle jsou od sebe vzdáleny (v km): 13 Cíl I: České vinařství Chrámce s.r.o. Cíl II: Oblastní muzeum v Mostě, příspěvková

Více

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství širšího Ostravska základ pro ekologickou výchovu

Více

Jan Hálek, Jana Konvičná, Martina Maříková, Boris Mosković, Hana Svatošová

Jan Hálek, Jana Konvičná, Martina Maříková, Boris Mosković, Hana Svatošová Autoři výstavy: Jan Hálek, Jana Konvičná, Martina Maříková, Boris Mosković, Hana Svatošová Kurátorka výstavy: Jana Konvičná Architektonické řešení: Pavel Kolíbal Grafické řešení: Marek Jodas Termín otevření:

Více