Doktorský studijní program oboru sociologie na Katedře sociologie, andragogiky a kulturní antropologie FF UP. Pravidla doktorského studia sociologie 1

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Doktorský studijní program oboru sociologie na Katedře sociologie, andragogiky a kulturní antropologie FF UP. Pravidla doktorského studia sociologie 1"

Transkript

1 1 Doktorský studijní program oboru sociologie na Katedře sociologie, andragogiky a kulturní antropologie FF UP Pravidla doktorského studia sociologie 1 Standardní délka studia: tři roky Forma studia: prezenční, kombinované Titul: doktor/ka (ve zkratce Ph.D., psané za jménem) I. Cíl studia Cílem doktorského studijního programu sociologie je připravit vědecky kvalifikované odborníky pro vědeckou práci v základním i aplikovaném výzkumu a práci pedagogickou či pro vysoce odbornou práci v různých typech společenských institucí a organizací. II. Profil a uplatnění absolventa oboru Absolventi doktorského studijního programu mají zevrubný přehled o současných sociologických teoriích a jsou schopni je zasadit do kontextu vývoje sociologického myšlení. Zvládají vědeckou metodologii a dokáží navrhnout a aplikovat pokročilé výzkumné postupy v rámci kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Jsou způsobilí realizovat odborné expertízy a poradenské či evaluační projekty. Nabyté znalosti jsou absolventi schopni uplatnit a dále rozvíjet tvůrčím způsobem tak, aby se mohli aktivně zapojit do činnosti domácí i zahraniční sociologické vědecké obce, resp. do mezinárodních výzkumných sítí a participovat na řešení výzkumných, i interdisciplinárních úloh. Součástí odborných kompetencí absolventů je dovednost psát odborné texty recenze, výzkumné zprávy, odborné časopisecké studie, monografie či kapitoly v nich; kvalifikovaně prezentovat svoje poznatky na odborných setkáních workshopech, seminářích, sympoziích, konferencích a kongresech; taktéž připravit a realizovat výuku předmětů v oboru sociologie. Absolventi najdou uplatnění především jako pedagogové a výzkumníci na vysokých školách a ve vědeckovýzkumných institucích, popř. jako analytici či poradci v různých typech společenských institucí a organizací.

2 2 III. Příjímací řízení 1. Zájemci o doktorské studium sociologie se hlásí k přijímacímu řízení obvykle jednou za rok s tím, že přijatí studenti nastupují do studia v zimním semestru následujícího akademického roku. V průběhu akademického roku může být realizováno druhé přijímací řízení studium je pak zahájeno v letním semestru daného roku. 2. Podmínkou pro přijetí uchazeče je dosažení magisterského vysokoškolského vzdělání v oboru sociologie. Oborová rada může připustit k přijímací zkoušce rovněž uchazeče, kteří absolvovali magisterské studium příbuzného oboru, resp. určit podmínky pro jejich připuštění ke zkoušce a následně tyto uchazeče navrhnout děkanovi k přijetí. V případě absolventů příbuzného oboru stanoví oborová rada podmínky pro další průběh studia, konkrétně povinnost absolvovat rozdílovou zkoušku (viz bod 2.1.e Pravidel). 3. Přijímací zkouška má ústní formu, těžištěm je rozprava o výzkumném projektu plánované disertační práce. Projekt v rozsahu 3 5 normostran je součástí přihlášky. 2 Musí obsahovat určení teoretického či empirického výzkumného pole, cíl práce a výzkumnou otázku, stav teorie a výzkumu k vybrané problematice a zvolený metodologický přístup. Preferovány jsou projekty z následujících okruhů: Sociologie náboženství; Sociologie výchovy a vzdělávání; Sociologie práce a podniku; Sociologie rodiny; Sociologie stáří; Sociologie genderu; Sociologie etnických a marginalizovaných skupin. 4. Uchazeči musejí u přijímacího pohovoru prokázat znalosti převyšující úroveň stanovenou pro státní závěrečnou zkoušku v oblasti sociologie (příp. dalšího sociálně vědního oboru 3 ) související se širším zaměřením budoucí disertační práce. 5. Vyžadována je znalost alespoň jednoho světového cizího jazyka, přednostně angličtiny. 6. Uchazeči doloží dosavadní působení v oboru: publikované práce, přednášky apod. IV. Průběh studia a studijní povinnosti 1. Studium se realizuje v prezenční nebo kombinované formě a je organizováno v kreditovém systému. 4 O změně formy studia může po vyjádření školitele rozhodnout děkan na základě písemné žádosti studenta doktorského studia. 2. Standardní doba studia v doktorském studijním programu sociologie je stanovena ve shodě s platnou akreditací na tři roky. Na žádost studenta a se souhlasem školitele a předsedy oborové rady může děkan studium prodloužit, nejdéle však o tři akademické roky. (Do doby studia se nezapočítává doba, po kterou bylo studium přerušeno.)

3 3 3. Přerušení doktorského studia může povolit děkan studentovi z vážných důvodů (mateřské nebo rodičovské dovolené, nemoci apod.), a to na jeho písemnou žádost a po vyjádření školitele. Celková doba přerušení doktorského studia nesmí překročit dobu tří let. 4. Doktorské studium probíhá pod odborným a organizačním vedením školitele na základě individuálního studijního plánu, který sestavují doktorandi spolu se školitelem. Rámcový plán je rozvržen na roční plány, jejichž dodržování školitel kontroluje. Individuální studijní plány schvaluje předseda oborové rady. (Náležitosti individuálního studijního plánu upravuje čl. 38 Studijního a zkušebního řádu UP Dále jen SaZŘ UP.) Studující odevzdají školitelem potvrzený individuální studijní plán předsedovi oborové rady nejpozději 30. září daného akademického roku. (Zapisování předmětů do IS STAG a předkládání ISP na děkanát FF UP se řídí pokyny vydávanými děkanátem FF UP.) 5. Doktorské studium je založeno především na samostatném studiu. Disertační práci zpracovávají studenti pod vedením školitele pravidelně s ním diskutují projekt disertační práce i jiné otázky studijního pokroku podle individuálních studijních plánů. Během celého studia se doktorandi věnují prohloubení teoretických znalostí a metodologické průpravy v sociologii. V prvním roce je zpracován podrobný rozvrh disertační práce. V druhém roce se disertační práce rozpracovává. Koncem druhého roku se skládá průběžná zkouška ze sociologie. Třetí rok je věnován dokončení disertační práce a v jeho závěru je studium ukončeno obhajobou disertační práce a složením státní závěrečné doktorské zkoušky. 6. Studující mohou být pověřeni badatelskými, výukovými a organizačními povinnostmi na Katedře sociologie, andragogiky a kulturní antropologie FF UP. Tyto povinnosti nesmějí být v rozporu s hlavními cíli doktorského studia. Pracovní režim studujících určují školitelé se souhlasem předsedy oborové rady a vedoucího katedry. Studenti se rovněž podílejí na výuce (viz bod 2.7. Pravidel). 7. Další povinnosti studujících doktorského studia podrobněji rozvádějí příslušné články SaZŘ UP. V. Modulový kreditní systém tříletého doktorského studijního programu sociologie 1. Studující jsou povinni získat za celé doktorské studium nejméně 180 kreditů. Celkový počet však nesmí překročit 200 kreditů. Kromě posledního roku studia platí, že student musí získat v akademickém roce minimálně 40 kreditů anebo součet kreditů v daném roce musí spolu s kredity získanými v roce předchozím dosáhnout alespoň Doktorské studium sociologie je tvořeno modulem oborové specializace, disertačním modulem, modulem vědecko-výzkumným, pedagogickým a modulem soft skills. Moduly sestávají z předmětů povinných (kategorie A), povinně volitelných (B) a volitelných (C). 6 Zahrnují tzv. oborové předměty, klíčové pro vědecký růst studentů v oboru sociologie; předměty společného základu (filozofii a cizí jazyky) a volitelné předměty v programu doktorského studia na jiných katedrách FF UP.

4 Povinné oborové předměty (A_91A). Min. kreditů 30 a. Texty ze sociologické teorie 1 a 2 (91AT1 a 91AT2). Doktorandi se zúčastňují povinných teoretických seminářů, ve kterých diskutují vybranou klasickou sociologickou literaturu. Prostudovaná literatura slouží jako podklad k teoretické části průběžné zkoušky ze sociologie. Semináře se konají čtyřikrát v zimním semestru (91AT1) a čtyřikrát v letním semestru (91AT2). Oba předměty jsou zakončeny kolokviem. Počet kreditů: 10 za každý z obou předmětů. b. Teorie kvantitativní a kvalitativní metodologie (91ATM). V seminářích se diskutuje o základních metodologických a epistemologických problémech společenskovědního, resp. sociologického výzkumu. Prostudovaná literatura slouží jako podklad k metodologické části průběžné zkoušky ze sociologie. V rámci předmětu se uskuteční čtyři semináře, zpravidla v zimním semestru. Předmět je zakončen kolokviem. Počet kreditů: 5. c. Praxe sociologického výzkumu (91ASV). Předmět se zaměřuje na problémy související se zpracováním návrhu kvantitativního a kvalitativního výzkumu a s aplikací pokročilých metod v rámci kvantitativní a kvalitativní výzkumné strategie. Výuka předmětu se realizuje ve čtyřech seminářích, zpravidla v zimním semestru a je zakončena kolokviem. Počet kreditů: 5. d. Průběžná zkouška ze sociologie (91AZK). Cílem komisionální zkoušky je ověřit znalost vybrané teoretické a metodologické sociologické literatury, včetně literatury z oboru disertační práce, resp. posoudit teoretickou a metodologickou připravenost studujících zpracovat zvolené téma disertační práce. (Podrobněji viz část VI Kontrola studia, bod 3.) Počet kreditů: 0. e. Rozdílová zkouška ze sociologie (91ARZ). Předmět se týká studujících, kteří nejsou absolventy oboru sociologie. Součástí požadavků na absolvování předmětu je účast na přednáškách či seminářích, které určí školitelé z nabídky kurzů pro navazující magisterské studium sociologie (studenti uvedou vybrané předměty v individuálním studijním plánu). Obsahem rozdílové zkoušky budou otázky ze sociologické teorie a metodologie odpovídající úrovni NMgr. studia sociologie a v rozsahu daném literaturou, která je předepsaná jako povinná pro daný NMgr. kurz. Doktorandi složí rozdílovou zkoušku na konci letního semestru 1. ročníku studia před tříčlennou komisí složenou ze dvou vyučujících doktorského studia (zpravidla těch, kteří vedou kurzy sociologie či metodologie) a vyučujícího příslušného předmětu v NMgr. studiu. Počet kreditů: Předměty disertačního modulu (A_95). Min. kreditů 70 a. Disertační kolokvium 1 3 (95DK1 3). Doktorandi se účastní povinných disertačních seminářů, ve kterých prezentují výsledky své práce na disertačním projektu: v prvním ročníku zejména cíl výzkumu, rozvrh práce na projektu a užití relevantní teoretické a metodologické literatury, ve vyšších ročnících další fáze

5 5 rozpracování problematiky. Ostatní zúčastnění doktorandi se cvičí v recenzování návrhů předložených jejich kolegy. V každém ze tří kolokvií (DK1, DK2, DK3) se konají čtyři semináře v zimním a čtyři semináře v letním semestru. Zimní semestry jsou zakončeny zápočtem (0 kreditů), letní semestry kolokviem s kreditovým hodnocením: 95DK1: 5, 95DK2: 5, 95DK3: 10. b. Disertační seminář 1 6 (95DS1 6). Doktorandi prohlubují své teoretické a metodologické znalosti v oboru disertační práce v seminářích se svými školiteli. Semináře jsou povinné a mají individuální povahu, konají se jednou měsíčně v termínech dohodnutých se školitelem. Předmět je ukončen zápočtem. Počet kreditů: 95DS1, 95DS2, 95DS3: po 5 kreditech; 95DS4, 95DS5, 95DS6: po 10 kreditech. c. Odevzdání disertační práce (95DIP). Podmínkou zápisu je splnění předmětů Disertační seminář 1 6 a Disertační kolokvium 1 3. Další požadavky na disertační práci viz bod 5.1. Pravidel. Za odevzdání disertační práce je udělen zápočet. Počet kreditů: Ostatní povinné předměty Filosofie pro doktorandy 1 a 2 (KFI/91AF1, KFI/91AF2). Výuku zajišťuje Katedra filozofie FF UP. Předměty jsou zakončeny zápočtem (91AF1) a zkouškou (91AF2). Doporučuje se, aby studenti složili zkoušku v prvním roce studia. Počet kreditů v každém z obou předmětů: Volitelné oborové předměty (C_92A). Min. kreditů: 0 a. Současná česká sociologie (92AC). Studenti se seznámí s tematickým, teoretickým a metodologickým zaměřením a vývojem současné české sociologie. V rámci seminářů podrobí kritické analýze články publikované v hlavních českých sociologických časopisech. Předmět je zakončen kolokviem. Počet kreditů: 5. b. Současná světová sociologie (92ASS). Studenti získají představu o stavu soudobé světové sociologické teorie a empirie, resp. vhled do aktuálních témat, jimiž se zabývá. Těžištěm je četba vybraných prací předních zahraničních sociologů a následná kritická diskuse. Předmět je zakončen kolokviem. Počet kreditů: 5. c. Účast ve vědeckém projektu (92AGR). Studenti se aktivně podílejí na výzkumné činnosti spojené s výzkumnými projekty realizovanými na Katedře sociologie, andragogiky a kulturní antropologie pod vedením vyučujících katedry. Předmět je zakončen kolokviem, od akademického roku 2016/2017 zápočtem. Počet kreditů: 5.

6 6 d. Metodologické inovace v kvantitativním a kvalitativním výzkumu v sociálních vědách (92AMI). Studující si prohloubí znalost logických principů kvantitativních a kvalitativních sociálně vědních výzkumů a seznámí se s novými či netradičními přístupy. Na výuce se obvykle podílejí významní odborníci ze zahraničí. (Obsah předmětu je v každém akademickém roce upřesněn.) Předmět je zakončen zápočtem. Počet kreditů: 2. Počínaje akademickým rokem 2016/2017 bude předmět zakončen kolokviem a počet kreditů je stanoven na 5 (viz předmět 92AMK). e. Sociologické teorie náboženství. (92ATN). Předmět je zakončen zkouškou, od akademického roku 2016/2017 kolokviem. Počet kreditů: 5. f. Teorie celoživotního učení (92ALL). Předmět je zakončen zápočtem. Počet kreditů: 10. Od akademického roku 2016/2017 bude předmět nahrazen předmětem Současná sociologie výchovy (92ALM), zakončeným kolokviem. Počet kreditů: Publikační aktivita (B_91B). Min. kreditů 15 Předměty v modulu Publikační aktivita je žádoucí vztáhnout k tématu disertační práce. Studující jsou povinni zanést údaje o níže uvedených publikačních výstupech neprodleně do Osobní bibliografické databáze (OBD) FF UP. Všechny předměty publikačního modulu jsou ukončeny zápočtem. Zápočty uděluje garant předmětu na návrh školitele studující přiloží k žádosti o uznání předmětu dokumenty dle požadavků uvedených v příloze Pravidel (viz rovněž sylabus příslušného předmětu na Portálu). Žádost o udělení kreditů jsou studující povinni předložit garantu předmětu (spolu s vyjádřením školitele) nejpozději 30. června daného akademického roku. Pokud se koná konference, příp. je publikován článek po tomto datu, je možné žádost podat do 15. září. a. Domácí konference s příspěvkem 1 a 2 (91BK1 a 91BK2). Studenti zpracují příspěvek a prezentují ho na domácí konferenci. Příspěvkem se rozumí ústní prezentace, poster pouze v případě, je-li jeho prezentace spojena s diskusí. Počet kreditů: 91BK1: 3, 91BK2: 3. b. Mezinárodní konference s příspěvkem 1 a 2 (91BK3, 91BK4). Studenti zpracují příspěvek a prezentují ho na mezinárodní konferenci. Příspěvkem se rozumí ústní prezentace, poster pouze v případě, je-li jeho prezentace spojena s diskusí. Počet kreditů: 91BK3: 5, 91BK4: 5. c. Publikace Jimp, Scopus. (91BP1). Studenti zpracují odborný článek a publikují ho v časopise zařazeném do světové databáze: Web of Science (Jimp), Scopus (Jsc). Případně publikují odbornou knihu odpovídající definici publikačního výsledku dle Metodiky hodnocení výsledků výzkumných organizací 7. Počet kreditů: 25. d. Publikace Jneimp (91BP2). Studenti zpracují odborný článek a publikují ho v časopise zařazeném do databáze ERIH a vydávaném v zahraničí, vyjma SR.

7 7 Případně publikují kapitolu v zahraniční (nikoli slovenské) odborné knize odpovídající definici publikačního výsledku dle Metodiky hodnocení výsledků výzkumných organizací. Počet kreditů: 15. e. Publikace Jrec, Jneimp (91BP3). Studenti zpracují odborný článek a publikují ho v časopise zařazeném do seznamu neimpaktovaných českých recenzovaných časopisů dle Metodiky hodnocení výsledků výzkumných organizací nebo do časopisu z databáze ERIH a vydávaného v ČR nebo SR. Případně publikují kapitolu v české/slovenské odborné knize odpovídající definici publikačního výsledku dle Metodiky. Počet kreditů: 10. f. Recenze (91BR1). Studenti zpracují a publikují recenzi odborné knihy z oboru své disertační práce a publikují ji v časopise Jimp, Jsc, Jneipm. Počet kreditů: Zahraniční zkušenosti (B_91C) Min. kreditů 5 Obsahem níže uvedených předmětů je absolvování odborné konzultace v zahraničí, resp. aktivní účast studenta na workshopu či postgraduální letní škole k tématu disertační práce, které jsou pořádány zahraniční akademickou institucí. Požaduje se komunikace studentů s hostitelským pracovištěm. Všechny předměty tohoto modulu jsou ukončeny zápočtem. Počet kreditů je stanoven dle délky pobytu v zahraničí. Zápočty uděluje garant předmětu na návrh školitele studující přiloží k žádosti o uznání předmětu dokumenty dle požadavků uvedených v příloze Pravidel (viz rovněž sylabus příslušného předmětu na Portálu). Žádost o udělení kreditů jsou studující povinni předložit garantu předmětu (spolu s vyjádřením školitele) nejpozději 30. června daného akademického roku, výjimečně do 15. září, pokud zahraniční pobyt přesahuje prvně uvedené datum. a. Zahraniční stáž do 7 dní (91CZ1). Počet kreditů: 5. b. Zahraniční stáž do 30 dní (91CZ2). Počet kreditů: 10. c. Zahraniční stáž nad 30 dní (91CZ3). Počet kreditů: Pedagogický modul (B_94) Min. kreditů 5 Je žádoucí, aby se předměty v pedagogickém modulu vztahovaly k oboru studia. Studující prezenční formy jsou povinni podílet se na výuce minimálně 72 a maximálně 432 hodinami a studující kombinované formy minimálně 12 a maximálně 72 hodinami za celé období jejich studia. Za podíl na výuce lze považovat i vedení či oponenturu bakalářské práce, přičemž předmět Oponentura bakalářské práce se rovná 12 výukovým hodinám a předmět Vedení bakalářské práce 48 výukovým hodinám. Všechny předměty tohoto modulu jsou ukončeny zápočtem. Zápočty uděluje garant předmětu na návrh školitele studující přiloží k žádosti o uznání předmětu dokumenty dle požadavků uvedených v příloze Pravidel (viz rovněž sylabus příslušného předmětu na

8 8 Portálu). Žádost o udělení kreditů jsou studující povinni předložit garantu předmětu (spolu s vyjádřením školitele) nejpozději 30. června daného akademického roku, příp. bezprostředně po termínu konání zářijových bakalářských státních závěrečných zkoušek. a. Oponentura bakalářské práce 1 4 (94OP1 4). Studenti DSP vypracují oponentský posudek na bakalářskou práci v oboru sociologie nebo příbuzném oboru na Katedře sociologie, andragogiky a kulturní antropologie FF UP dle zadání vedoucího katedry. Účastní se obhajoby v oponentské funkci. Počet kreditů: 2 za čtyři posudky a účast na obhajobě. b. Vedení bakalářské práce 1 3 (94VP1 3). Studenti vedou bakalářskou práci v oboru sociologie nebo příbuzném oboru na Katedře sociologie, andragogiky a kulturní antropologie FF UP dle zadání vedoucího katedry. Účastní se obhajoby ve funkci vedoucího práce. Počet kreditů: 5 za vedení dvou bakalářských prací a účast na obhajobě. c. Výuka předmětu (94V1). Na základě konzultace a dohody se školitelem studenti asistují profesorům či docentům v kursech sociologie či příbuzného oboru na bakalářské, příp. magisterské úrovni. Počet kreditů: Ostatní povinně volitelné předměty Cizí jazyk (přednostně angličtina). Výuku tohoto povinně volitelného předmětu zajišťuje Centrum jazykového vzdělávání na FF UP. Předmět je zakončen zápočtem a/nebo zkouškou a hodnocen různým počtem kreditů (viz Portál UP: Programy a obory, sylabus předmětů). Doporučený nejzazší termín absolvování předmětu je konec druhého roku studia. 3. Výčet dalších metodických předmětů (91M), předmětů Soft Skills (93) a interdisciplinárních předmětů (C_92B) viz Portál UP: Programy a obory. 4. Cíle, požadavky na studující, obsah, vyučovací a hodnotící metody, předpoklady či získané způsobilosti, povinná a doporučená literatura jsou v úplnosti uvedeny v sylabech jednotlivých předmětů (Portál UP: Programy a obory) 5. Doporučený průběh studia je uveden v příloze těchto Pravidel. VI. Kontrola a závěr studia 1. Veškeré předměty, termíny a výsledky zkoušek, zápočtů musejí být zavedeny v IS STAG. Do systému je zavádí vyučující předmětu na základě žádosti studenta. V případě předmětů Průběžná zkouška ze sociologie, Rozdílová zkouška ze sociologie, Disertační seminář,

9 9 Odevzdání disertační práce, Účast ve vědeckém projektu, Metodologické inovace v kvantitativním a kvalitativním výzkumu v sociálních vědách a předmětů modulu publikačních aktivit, zahraničních zkušeností a pedagogického modulu zavádí výsledky garant předmětu součástí žádosti studenta o uznání předmětu a udělení kreditů je vyjádření školitele. K žádosti se přikládají dokumenty stanovené pro úspěšné zakončení kurzu (formuláře žádosti jsou uvedeny v příloze Pravidel, vyžadované dokumenty jak v příloze, tak v sylabu předmětů). 2. Plnění individuálního studijního plánu podléhá každoročnímu hodnocení. Výsledky ročních plánů se dokumentují v ročních výkazech, jejichž součástí je (a) doklad o získání zápočtů/kreditů z povinných seminářů, záznam o vykonání zkoušek a splnění dalších předepsaných povinností ( zápisový list ) a (b) hodnocení studenta školitelem za daný akademický rok výkazy vyplňují doktorandi a potvrzují školitelé. Doktorandi poté odevzdají výkazy ve stanoveném termínu, nejpozději v polovině září, předsedovi oborové rady, který je předloží oborové radě v nejbližším (podzimním) termínu jejího zasedání. (Předkládání dokumentace ke kontrole ze strany děkanátu FF UP se řídí pokyny děkanátu.) 3. Kontrola studia se realizuje rovněž prostřednictvím Průběžné zkoušky ze sociologie (viz bod 2.1.d Pravidel), která se koná zpravidla po skončení druhého studijního roku, tj. minimálně jeden rok před přihlášením se ke státní závěrečné zkoušce. Průběžná zkouška se koná před nejméně třemi členy oborové rady, zejména těmi, kteří zajišťují teoretické a metodologické předměty. Základem zkoušky je diskuse o textu, v němž studující představí základní teoretické koncepty a metodologický přístup užité v disertační práci. Součástí zkoušky je zodpovězení otázek vztahujících se k odborné literatuře z oblasti 1/ sociologické teorie, 2/ metodologie, 3/ specifické oblasti vážící se k tématu disertace (jedná se zejm. o literaturu, která byla probrána na seminářích). Orientační seznam literatury je uveden v sylabu předmětu a v příloze Pravidel. Student předloží předsedovi oborové rady minimálně měsíc před konáním zkoušky jednak návrh tří titulů z každé ze tří uvedených oblastí, jednak výše uvedený text o rozsahu znaků včetně mezer. Předseda se k návrhu literatury vyjádří nejpozději 20 dní před konáním zkoušky. 4. Neplní-li student požadavky vyplývající z doktorského studijního programu je studium na návrh oborové rady (po předchozím projednání se školitelem a pokud možno i se studentem) ukončeno rozhodnutím děkana. Student může zanechat doktorského studia z vlastního rozhodnutí kdykoliv v jeho průběhu, tuto skutečnost je povinen neprodleně písemně oznámit školiteli, předsedovi oborové rady a současně děkanovi FF UP. 5. Studium se ukončuje státní závěrečnou doktorskou zkouškou a obhajobou disertační práce. Pořadí zkoušky a obhajoby není na FF UP závazně stanoveno, na katedře je preferováno konání 1. státní doktorské zkoušky, 2. obhajoby. Disertační práce a její obhajoba 5.1. Návrh tématu disertační práce konzultuje student se školitelem, návrhy témat disertačních prací či jejich změnu projednává oborová rada Disertační práce má prokázat schopnost doktorandů samostatně tvůrčím způsobem vědecky pracovat v oboru sociologie. Doktorandi v ní osvědčují rovněž znalost sou-

10 časného stavu teorie a empirie v oboru, orientaci v relevantní domácí a zahraniční literatuře Disertační práce musí obsahovat výsledky vědecké a tvůrčí práce studenta, které byly publikovány nebo přijaty k publikaci v podobě článku v recenzovaném periodiku, resp. kapitoly v knize Disertační práce je psána v českém či slovenském jazyce. Jiný jazyk lze zvolit pouze po předchozím souhlasu oborové rady Strukturu disertační práce tvoří zpravidla: výzkumná otázka a cíle disertace, přehled aktuálního stavu dané problematiky v teorii a empirii, vlastní teoretické rámování a metodologický postup, původní výsledky, zhodnocení jejich významu pro vědní obor, seznam použitých zdrojů, prohlášení o duševním vlastnictví, příp. autorských právech, anotace v anglickém jazyce. K disertační práci musí být přiložen autoreferát psaný ve stejném jazyce, jehož přílohou je jednostránkový abstrakt v angličtině (je-li disertace psána česky či slovensky) nebo v češtině či slovenštině (je-li disertace psána v anglickém jazyce). Autoreferát slouží k informování ostatní vědecké veřejnosti o hlavních výsledcích disertační práce. V autoreferátu je stručně uveden obsah disertační práce; obsahuje rovněž seznam publikovaných prací studenta, včetně případných citací. Autoreferát musí student vložit do IS STAG bezprostředně po podání přihlášky k obhajobě Předepsaný rozsah disertační práce je nejméně 120 a nejvíce 300 normostran bez příloh a seznamu zdrojů. Do celkové délky se nezapočítává rovněž titulní strana, obsah a abstrakt Požadavky na disertační práci, která vznikla jako součást nebo výsledek výzkumného projektu, na jehož řešení se kromě studenta podíleli i další řešitelé, upravuje čl. 44, odst. 5 SaZŘ UP Přihlášku k obhajobě podává student na oddělení pro vědu a výzkum FF UP, k níž přiloží vyjádření školitele a předsedy oborové rady o splnění nároků kladených na disertační práci, 3 výtisky práce a kusů autoreferátů. Student může vzít disertační práci a žádost o její obhajobu zpět nejpozději pět pracovních dnů před termínem obhajoby v průběhu stejného doktorského studia tak může učinit pouze jednou Předseda oborové rady zajistí posouzení disertační práce dvěma oponenty (profesory či docenty, výjimečně i významnými odborníky v oboru sociologie), z nichž minimálně jeden není v pracovním poměru s UP v Olomouci. Student je pozván k obhajobě disertační práce nejpozději 20 dnů před jejím konáním (taktéž školitel a členové komise pro obhajobu). Student má právo být seznámen s posudky na svou závěrečnou práci nejméně jeden týden před konáním obhajoby (lhůtu lze zkrátit se souhlasem studenta) Obhajoba disertační práce probíhá před nejméně pětičlennou komisí jmenovanou děkanem na návrh oborové rady. Alespoň dva její členové nejsou akademickými pracovníky UP v pracovním poměru. Členem komise nesmí být školitel je však jeho povinností se obhajoby zúčastnit. Podmínkou pro vykonání obhajoby je účast předsedy nebo místopředsedy, alespoň jednoho oponenta a alespoň dvou třetin členů z celkového počtu všech členů komise pro obhajobu po celou dobu konání obhajoby. 10

11 Na začátku obhajoby je student představen členům komise pro obhajobu, poté student prezentuje během 15 minut výsledky disertační práce. Následuje vyjádření školitele a přednesení posudků oponentů. V navazující rozpravě student reaguje na posudky a zodpovídá dotazy členů komise, rozpravu uzavírá diskuse studenta a členů komise. Obhajoba je veřejně přístupná Hodnocení obhajoby disertační práce je neveřejné. Po případném vyjádření školitele pokračuje jednání komise bez jeho účasti a v tajném hlasování rozhodne o tom, zda student prospěl, či neprospěl. K přijetí rozhodnutí je třeba nadpoloviční většiny hlasů přítomných členů komise pro obhajobu Předseda komise pro obhajobu disertační práce oznámí ihned výsledek hodnocení obhajoby. (Student musí podepsat prohlášení, že byl s výsledkem obhajoby seznámen.) Obhajoba, včetně oznámení výsledku, trvá obvykle 60 minut a nesmí překročit max. 90 minut V případě, že obhajoba nebyla úspěšná, sdělí předseda komise studentovi rovněž pokyny pro přepracování disertační práce. Student může opakovat obhajobu nejvýše jednou, a to nejdříve půl roku od první obhajoby a nejpozději do maximální doby studia stanovené v článku 32 odst. 3. SaZŘ UP. Z důvodu opakovaného nedoporučení disertační práce k obhajobě ze strany všech oponentů nebo opakované neúspěšné obhajoby disertační práce (nebo státní doktorské zkoušky) je rozhodnutím děkana studium ukončeno. Státní doktorská zkouška Státní doktorskou zkouškou prokazuje student odborné a teoretické znalosti v sociologii, včetně znalostí základních metod vědecké práce, způsobilost osvojovat si nové poznatky vědy, hodnotit je a tvůrčím způsobem využívat Přihlášku ke státní doktorské zkoušce opatřenou vyjádřením školitele podává student děkanovi prostřednictvím oddělení pro vědu a výzkum FF UP. Podmínkou je doložené splnění všech studijních povinností stanovených v individuálním studijním plánu a dosažení požadovaného množství kreditů: Student úspěšně absolvoval všechny povinné předměty kategorie A a získal alespoň minimální počet kreditů za povinně volitelné předměty kategorie B Státní doktorskou zkoušku lze vykonat s minimálním odstupem jednoho roku od Průběžné zkoušky ze sociologie Státní doktorská zkouška probíhá před nejméně pětičlennou zkušební komisí složenou z profesorů, docentů nebo významných odborníků schválených pro tento účel vědeckou radou FF UP a jmenovanou děkanem. Nejméně jeden člen zkušební komise není akademickým pracovníkem UP v pracovním poměru. Školitel má povinnost zúčastnit se státní doktorské zkoušky, ovšem nikoli jako člen zkušební komise Státní doktorská zkouška sestává z (a) vystoupení, které je tvůrčím rozvinutím vybraného tématu z obecné sociologické teorie (téma se nesmí překrývat s tématem disertační práce, vystoupení nepřesáhne 10 minut); (b) ze tří okruhů k diskusi: koncepty a témata současné sociologie, metodologie a zvolené oborové specializace. Diskuse probíhá na základě vybrané odborné literatury: Student předloží předsedovi oborové rady teze svého vystoupení a návrh tří až pěti knih z každé z uvedených

12 12 oblastí nejpozději 30 dní před plánovaným termínem státní doktorské zkoušky, předseda oborové rady se k návrhu vyjádří nejpozději 20 dní před konáním zkoušky. Orientační seznam teoretické a metodologické literatury je uveden v příloze Pravidel. Státní doktorské zkoušce musí být přítomna po celou dobu jejího konání nadpoloviční většina členů zkušební komise, vč. předsedy nebo místopředsedy. Zkouška je veřejná Na počátku neveřejné rozpravy zkušební komise o hodnocení státní doktorské zkoušky má školitel právo se vyjádřit, poté pokračuje zasedání zkušební komise bez jeho účasti. Komise hodnotí rovněž způsob prezentace tématu z obecné sociologické teorie (bod 5.19) a vystupování studenta při diskusi. Komise rozhodne tajným hlasováním o tom, zda student prospěl, či neprospěl. K dosažení klasifikace prospěl je zapotřebí kladného vyjádření většiny hlasů přítomných členů zkušební komise Byla-li státní doktorská zkouška neúspěšná, seznámí předseda komise studenta rovněž s podmínkami, které tato komise stanovila pro její opakování. Státní doktorskou zkoušku lze opakovat nejvýše jednou, přičemž mezním termínem pro opakování je maximální doba studia stanovená v článku 32 odst. 3 SaZŘ UP Státní doktorská zkouška, včetně oznámení jejího výsledku studentovi, nesmí překročit 60 minut. Student má nárok na 10 minut písemné přípravy. 6. Doktorandi, kteří úspěšně obhájili disertační práci a vyhověli při státní závěrečné doktorské zkoušce, získávají akademický titul doktor/ka (ve zkratce Ph.D. psané za jménem). Na žádost absolventa vyhotoví FF UP potvrzení o ukončení studia. Vysokoškolský diplom a dodatek k diplomu je absolventu předán při slavnostní promoci. VII. Organizační zabezpečení doktorského studijního programu Sociologie Za organizační zabezpečení studia přijatých doktorandů zodpovídá vedoucí Katedry sociologie, andragogiky a kulturní antropologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Tato pravidla blíže specifikují studium DSP sociologie na KSA FF UP a jsou vydávána v souladu s vnitřními normami UP, zejména s Úplným zněním studijního a zkušebního řádu Univerzity Palackého v Olomouci ze dne 9. července 2013 a směrnicí rektora UP B3-11/8-SR Organizace studia v kreditovém systému na Univerzitě Palackého v Olomouci z PŘÍLOHY: 1/ Seznam předmětů doktorského studia sociologie na KSA FF UP. 2/ Doporučený průběh studia. 3/ Formulář individuálního studijního plánu.

13 13 4/ Formulář žádosti o uznání předmětu a udělení kreditů (a); Dokumenty, které jsou povinnou součástí přílohy žádosti (b). 5/ Seznam literatury doporučené k průběžné a státní doktorské zkoušce. 6/ Kontrolní list pro obhajobu a státní doktorskou zkoušku. 1 V textu je užíváno generické maskulinum a nejsou doplněny ženské tvary či odpovídající gramatické koncovky kvůli udržení únosné délky a přehlednosti textu. 2 Další požadavky na elektronickou přihlášku, vč. povinných příloh viz 3 Např. sociální a kulturní antropologie, sociální psychologie, politologie, religionistiky. 4 Směrnice rektora UP B3-11/8-SR Organizace studia v kreditovém systému na Univerzitě Palackého v Olomouci z Metodický pokyn děkana k organizaci studia v kreditovém systému studia MP FF/č. 1/ Úplné znění studijního a zkušebního řádu Univerzity Palackého v Olomouci ze dne 9. července Dostupné na 6 SaZŘ UP 2013, čl Dostupné na: <

Rámcová pravidla doktorského studia Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze platná od 1. listopadu 2017

Rámcová pravidla doktorského studia Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze platná od 1. listopadu 2017 Rámcová pravidla doktorského studia Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze platná od 1. listopadu 2017 Studium v doktorském studijním programu na FAMU probíhá v souladu se zněním

Více

ČÁST TŘETÍ DOKTORSKÉ STUDIJNÍ PROGRAMY

ČÁST TŘETÍ DOKTORSKÉ STUDIJNÍ PROGRAMY ČÁST TŘETÍ DOKTORSKÉ STUDIJNÍ PROGRAMY Článek 17 Individuální studijní plán (1) Doktorský studijní program (dále jen DSP ) je zaměřen na vědecké bádání a samostatnou tvůrčí činnost v oblasti výzkumu nebo

Více

P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ

P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia nejlépe oboru dějiny umění či historie, pomocných věd historických,

Více

přednášek domácího nebo zahraničního hosta na pracovišti. Součástí volitelné části studijního plánu je i podíl studenta na pedagogické činnosti

přednášek domácího nebo zahraničního hosta na pracovišti. Součástí volitelné části studijního plánu je i podíl studenta na pedagogické činnosti P 7105 Historické vědy DĚJINY A KULTURY ZEMÍ ASIE A AFRIKY Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia nejlépe orientalistických či příbuzných humanitních oborů (historie, filozofie,

Více

P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY

P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia, nejlépe některého z oborů slovanské filologie. Doktorské studium oboru předpokládá dobrou aktivní

Více

P 7310 Filologie TEORIE A DĚJINY LITERATUR ZEMÍ ASIE A AFRIKY

P 7310 Filologie TEORIE A DĚJINY LITERATUR ZEMÍ ASIE A AFRIKY P 7310 Filologie TEORIE A DĚJINY LITERATUR ZEMÍ ASIE A AFRIKY Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia nejlépe filologických oborů zaměřených na jazyky, literatury a dějiny kultur

Více

Úvod do doktorského studia Agronomické fakulty MENDELU 30. září 2011

Úvod do doktorského studia Agronomické fakulty MENDELU 30. září 2011 Úvod do doktorského studia Agronomické fakulty MENDELU 30. září 2011 Studijní a zkušební řád doktorského studia, doporučený postup studia Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou

Více

Řád doktorského studia Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity v Ostravě

Řád doktorského studia Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity v Ostravě Řád doktorského studia Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity v Ostravě Článek 1 Základní ustanovení (1) Doktorský studijní program se na fakultě uskutečňuje v souladu se statutem fakulty, statutem

Více

Směrnice děkana 8/2014 Organizace studia v doktorských studijních oborech

Směrnice děkana 8/2014 Organizace studia v doktorských studijních oborech Směrnice děkana 8/2014 Organizace studia v doktorských studijních oborech Jméno Funkce Datum Podpis Garant: doc. Ing. Klára Antlová, Ph.D. proděkanka pro 18. 10. 2018 vědu a výzkum Právní kontrola: Mgr.

Více

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia nejlépe anglofonních literatur nebo příbuzného oboru (anglistiky,

Více

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia nejlépe anglofonních literatur nebo příbuzného oboru (anglistiky,

Více

Článek 1 Obecná ustanovení

Článek 1 Obecná ustanovení ŘÁD DOKTORSKÉHO STUDIA NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Článek 1 Obecná ustanovení 1. Tento řád vychází ze zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách (zákon o vysokých školách) v platném znění

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FAKULTA TĚLESNÉ KULTURY SMĚRNICE DĚKANA. Studium v doktorském studijním programu Kinantropologie na FTK UP Olomouc

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FAKULTA TĚLESNÉ KULTURY SMĚRNICE DĚKANA. Studium v doktorském studijním programu Kinantropologie na FTK UP Olomouc UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FAKULTA TĚLESNÉ KULTURY SMĚRNICE DĚKANA Studium v doktorském studijním programu Kinantropologie na FTK UP Olomouc OBSAH: Studium v doktorském studijním programu Kinantropologie

Více

Směrnice děkana č. 2/2010. Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity

Směrnice děkana č. 2/2010. Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Směrnice děkana č. 2/2010 Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FAKULTA TĚLESNÉ KULTURY SMĚRNICE DĚKANA. Studium v doktorském studijním programu Kinantropologie na FTK UP Olomouc

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FAKULTA TĚLESNÉ KULTURY SMĚRNICE DĚKANA. Studium v doktorském studijním programu Kinantropologie na FTK UP Olomouc UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI SMĚRNICE DĚKANA Studium v doktorském studijním programu Kinantropologie na FTK UP Olomouc OBSAH: Studium v doktorském studijním programu Kinantropologie na FTK UP Olomouc

Více

Pravidla pro organizaci doktorského studia na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy platná od ZS 2017/2018

Pravidla pro organizaci doktorského studia na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy platná od ZS 2017/2018 Pravidla pro organizaci doktorského studia na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy platná od ZS 2017/2018 Doktorské studium na IMS FSV UK se řídí následujícími základními

Více

Směrnice č. 3DS/2014 děkana Fakulty ekonomické ZČU v Plzni Organizace studia v doktorském studijním programu

Směrnice č. 3DS/2014 děkana Fakulty ekonomické ZČU v Plzni Organizace studia v doktorském studijním programu Směrnice č. 3DS/2014 děkana Fakulty ekonomické ZČU v Plzni Organizace studia v doktorském studijním programu Základní pravidla pro studium v doktorském studijním programu (DSP) na Západočeské univerzitě

Více

ŘÁD RIGORÓZNÍHO ŘÍZENÍ Fakulty filozofické Univerzity Pardubice

ŘÁD RIGORÓZNÍHO ŘÍZENÍ Fakulty filozofické Univerzity Pardubice ŘÁD RIGORÓZNÍHO ŘÍZENÍ Fakulty filozofické Univerzity Pardubice ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení Čl. 1 Úvodní ustanovení Řád rigorózního řízení upravuje v souladu s 46 odst. 5, 99 odst. 5 zákona č. 111/1998

Více

METODICKÉ POKYNY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V DOKTORSKÉM STUDIU

METODICKÉ POKYNY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V DOKTORSKÉM STUDIU METODICKÉ POKYNY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V DOKTORSKÉM STUDIU Úvodní stanovení 1. Státní závěrečné zkoušky se řídí 53 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů,

Více

Rigorózní řád Farmaceutické fakulty v Hradci Králové

Rigorózní řád Farmaceutické fakulty v Hradci Králové UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Rigorózní řád Farmaceutické fakulty v Hradci Králové Akademický senát Farmaceutické fakulty v Hradci Králové se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst. 2 písm. g) zákona č. 111/1998

Více

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V DOKTORSKÝCH

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V DOKTORSKÝCH Fakulta stavební Vysokého učení technického v Brně Akademický senát Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně v souladu se Studijním a zkušebním řádem Vysokého učení technického ze dne 20. 9.

Více

Směrnice děkana č. 7/2010 a 10/2013 Opatření děkana pro organizaci studia na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze

Směrnice děkana č. 7/2010 a 10/2013 Opatření děkana pro organizaci studia na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze Směrnice děkana č. 7/2010 a 10/2013 Opatření děkana pro organizaci studia na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze Čl. 1 Úvodní ustanovení Toto Opatření děkana pro organizaci studia

Více

KATOLICKÁ TEOLOGICKÁ FAKULTA

KATOLICKÁ TEOLOGICKÁ FAKULTA UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE KATOLICKÁ TEOLOGICKÁ FAKULTA Č.j. 810/13 V Praze dne 16. května 2013 OPATŘENÍ DĚKANA č. 4/2013 Státní doktorská zkouška a obhajoba disertační práce na Katolické teologické fakultě

Více

Informace pro studenty doktorského studijního programu obecná jazykověda a teorie komunikace (OJTK)

Informace pro studenty doktorského studijního programu obecná jazykověda a teorie komunikace (OJTK) Informace pro studenty doktorského studijního programu obecná jazykověda a teorie komunikace (OJTK) Tento dokument je určen pro studenty, kteří zahájili své studium v akademickém roce 212/213 (tedy od

Více

SMĚRNICE DĚKANA Č. 1/2018

SMĚRNICE DĚKANA Č. 1/2018 SMĚRNICE DĚKANA Č. 1/2018 Studium v doktorských studijních programech RNDr. Jaroslav Koutský, Ph.D., děkan SMĚRNICE PRO FSE UJEP Platná od: 11. 4. 2018 Účinná od: 11. 4. 2018 Vydal: doc. RNDr. Jaroslav

Více

Příloha a) Studijního a zkušebního řádu FAMU ŘÁD DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU FAMU

Příloha a) Studijního a zkušebního řádu FAMU ŘÁD DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU FAMU Příloha a) Studijního a zkušebního řádu FAMU ŘÁD DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU FAMU 1. Obecná ustanovení 1.1. Doktorský studijní program je zaměřen na vědecké bádání a samostatnou tvůrčí činnost v oblasti

Více

Student 1. ročníku DSP by měl při zahájení svého studia pamatovat na tyto kroky:

Student 1. ročníku DSP by měl při zahájení svého studia pamatovat na tyto kroky: Koncepce doktorského studijního programu Doktorský studijní program (dále DSP) představuje nejvyšší stupeň vysokoškolského vzdělání, kterého je možné dosáhnout. Mají ho oprávnění realizovat pouze pracoviště,

Více

UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ RIGORÓZNÍ ŘÁD FAKULTY HUMANITNÍCH STUDIÍ

UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ RIGORÓZNÍ ŘÁD FAKULTY HUMANITNÍCH STUDIÍ UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ RIGORÓZNÍ ŘÁD FAKULTY HUMANITNÍCH STUDIÍ Akademický senát Fakulty humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně podle čl. 6 odst. 1 písm. a) Statutu Univerzity Tomáše

Více

Studijní obor doktorského studia Politologie (P0312D20548)

Studijní obor doktorského studia Politologie (P0312D20548) Studijní obor doktorského studia Politologie (P0312D20548) Doktorský studijní program politologie je nový studijní program UK, který slučuje dosavadní studijní doktorské programy akreditované na FSV UK

Více

Vyhláška děkana č. 1D/16 Řád rigorózního řízení Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni

Vyhláška děkana č. 1D/16 Řád rigorózního řízení Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni V Plzni dne 8. 6. 2016 ZCU 015914/2016 Vyhláška děkana č. 1D/16 Řád rigorózního řízení Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni Část první Základní ustanovení Článek 1 Úvodní ustanovení Toto

Více

Opatření k doktorskému studiu na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze ze dne

Opatření k doktorskému studiu na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze ze dne Opatření k doktorskému studiu na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze ze dne 19. 10. 2011 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých

Více

Článek 1 Základní ustanovení

Článek 1 Základní ustanovení UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY Směrnice č. 9/2014 Věc: Obhajoba disertačních prací v doktorském studijním programu P2612 Elektrotechnika a informatika na Fakultě elektrotechniky

Více

ŘÁD DOKTORSKÉHO STUDIA

ŘÁD DOKTORSKÉHO STUDIA Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity ŘÁD DOKTORSKÉHO STUDIA 1 Organizace doktorského studia (1) Doktorský studijní program se na fakultě uskutečňuje v souladu se statutem fakulty a statutem OU,

Více

Vyhláška děkanky č. 23VD/2014 o rigorózním řízení

Vyhláška děkanky č. 23VD/2014 o rigorózním řízení Děkanka Fakulty pedagogické Sedláčkova 38, 306 14 Plzeň Tel.: +420 377 636 000 Fax: +420 377 636 002 e-mail: coufalov@fpe.zcu.cz V Plzni 15. prosince 2014 ZCU /2014/DFPE/Pel Vyhláška děkanky č. 23VD/2014

Více

RIGORÓZNÍ ŘÍZENÍ NA FTK UP V OLOMOUCI

RIGORÓZNÍ ŘÍZENÍ NA FTK UP V OLOMOUCI 13/2 SD 13/2 SD SMĚRNICE DĚKANA (SD) RIGORÓZNÍ ŘÍZENÍ NA FTK UP V OLOMOUCI OBSAH: Tato směrnice upřesňuje Řád rigorózního řízení UP v Olomouci pro FTK UP ZPRACOVAL: doc. PhDr. Zbyněk Svozil, Ph.D. doc.

Více

Požadavky OR studijního programu Demografie

Požadavky OR studijního programu Demografie Požadavky OR studijního programu Demografie Požadavky pro individuální studijní plán Absolvovat certifikovanou zkoušku ze světového neslovanského jazyka (např. FCE, CAE, TOEFEL) do konce 3. ročníku studia,

Více

Rigorózního řádu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. ze dne

Rigorózního řádu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. ze dne I. úplné znění Rigorózního řádu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze ze dne 23. 1. 2015 Akademický senát Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst.

Více

SMĚRNICE DĚKANA FF UP K ŘÁDU RIGORÓZNÍHO ŘÍZENÍ B1-13 / 3-HN

SMĚRNICE DĚKANA FF UP K ŘÁDU RIGORÓZNÍHO ŘÍZENÍ B1-13 / 3-HN FILOZOFICKÁ FAKULTA UP SMĚRNICE DĚKANA SD-01/2013 SMĚRNICE DĚKANA FF UP K ŘÁDU RIGORÓZNÍHO ŘÍZENÍ B1-13 / 3-HN Obsah: Směrnice stanoví podrobnosti konání rigorózního řízení na FF UP Zpracoval: doc. PhDr.

Více

Kvantifikovaná kriteria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na FEM

Kvantifikovaná kriteria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na FEM Kvantifikovaná kriteria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na FEM ÚVOD Kvantifikovaná kriteria jsou pomocným podkladem pro zahájení habilitačních řízení a řízení ke jmenování profesorem

Více

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ REKTORA POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ REKTORA POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ REKTORA POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE Ročník 2014 Praha dne 15. září 2014 Částka: 11 O B S A H Pokyn rektora Policejní akademie České republiky v Praze, kterým

Více

Organizace studia v doktorském studijním programu

Organizace studia v doktorském studijním programu Proděkan pro výzkum a vývoj Pokyn č. 7PP/2010 proděkana pro výzkum a vývoj Fakulty ekonomické ZČU Organizace studia v doktorském studijním programu Pravidla pro studium v doktorském studijním programu

Více

Směrnice děkana č. 10/2011. K uskutečňování doktorských studijních programů. Část první

Směrnice děkana č. 10/2011. K uskutečňování doktorských studijních programů. Část první Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství V Brně dne 24. 11. 2011 Směrnice děkana č. 10/2011 K uskutečňování doktorských studijních programů (směrnice fakulty k provedení Studijního a

Více

Směrnice, kterou se provádí některá ustanovení. Studijního a zkušebního řádu UP

Směrnice, kterou se provádí některá ustanovení. Studijního a zkušebního řádu UP A-14/5/SD A-14/5/SD PŘÍRODOVĚDECK[ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI SMĚRNICE DĚKANA PŘF Směrnice, kterou se provádí některá ustanovení Studijního a zkušebního řádu UP Obsah: Provedení některých

Více

U n i v e r zita o brany v B r n ě Kounicova 65, Brno, PSČ , datová schránka hkraife

U n i v e r zita o brany v B r n ě Kounicova 65, Brno, PSČ , datová schránka hkraife U n i v e r zita o brany v B r n ě Kounicova 65, Brno, PSČ 662 10, datová schránka hkraife Čj. MO 170446/2017-2994 Počet listů: 4 Schvaluji: brigádní generál prof. Ing. Bohuslav Přikryl, Ph.D., v. r.,

Více

Doktorský studijní program oboru sociologie na Katedře sociologie, andragogiky a kulturní antropologie FF UP. Pravidla doktorského studia sociologie 1

Doktorský studijní program oboru sociologie na Katedře sociologie, andragogiky a kulturní antropologie FF UP. Pravidla doktorského studia sociologie 1 1 Doktorský studijní program oboru sociologie na Katedře sociologie, andragogiky a kulturní antropologie FF UP Pravidla doktorského studia sociologie 1 Standardní délka studia: tři roky Forma studia: prezenční,

Více

Rigorózního řádu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. ze dne

Rigorózního řádu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. ze dne II. úplné znění Rigorózního řádu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze ze dne 8. 4. 2016 Akademický senát Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst.

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Filozofická fakulta Na Mlýnské stoce 35, 370 01 České Budějovice, tel.: (+420) 38 777 1111, 38 777 4801 fax: (+420) 38 777 4812 e-mail: dekan@ff.jcu.cz OPATŘENÍ

Více

Řád habilitačního řízení a řízení ke jmenování profesorem

Řád habilitačního řízení a řízení ke jmenování profesorem Účinnost dokumentu od: 3.10.2014 Řád habilitačního řízení a řízení ke jmenování profesorem Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/7 Čl. 1

Více

Směrnice děkana č. 2/2010. Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity

Směrnice děkana č. 2/2010. Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Směrnice děkana č. 2/2010 Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění

Více

Směrnice děkana FZV UP ke Studijnímu a zkušebnímu řádu. Univerzity Palackého v Olomouci. postgraduální studium

Směrnice děkana FZV UP ke Studijnímu a zkušebnímu řádu. Univerzity Palackého v Olomouci. postgraduální studium FZV-SD-1/2014 FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UP V OLOMOUCI PROVÁDĚCÍ NORMA Směrnice děkana FZV UP ke Studijnímu a zkušebnímu řádu Univerzity Palackého v Olomouci postgraduální studium Obsah: Touto směrnicí

Více

Fakulta financí a účetnictví

Fakulta financí a účetnictví Fakulta financí a účetnictví Vyhláška děkana Fakulty financí a účetnictví č. 3/2008 upravující některé podmínky studia na Fakultě financí a účetnictví ve znění Dodatku č. 1 z 20. února 2012 1 Rozsah platnosti

Více

Výnos děkanky FF UHK č. 23/2016

Výnos děkanky FF UHK č. 23/2016 Hradec Králové, 20. 12. 2016 č.j.: DFF/673/2016 Výnos děkanky FF UHK č. 23/2016 Podmínky přijímacího řízení pro doktorské studium pro akademický rok 2017/2018 Tímto výnosem je vypisováno přijímací řízení

Více

Proč a jak se stát studentem

Proč a jak se stát studentem Proč a jak se stát studentem DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO OBORU PEDAGOGIKA na FHS UTB ve Zlíně CO budu studovat? Tematicky se zaměřuje na dvě oblasti: a) procesy vyučování a učení a jejich aktéři, b) sociální

Více

RIGORÓZNÍ ŘÁD METROPOLITNÍ UNIVERZITY PRAHA, O.P.S.

RIGORÓZNÍ ŘÁD METROPOLITNÍ UNIVERZITY PRAHA, O.P.S. RIGORÓZNÍ ŘÁD METROPOLITNÍ UNIVERZITY PRAHA, O.P.S. Čl. 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ Rigorózní řád Metropolitní univerzity Praha, o.p.s. upravuje 1 postup přijímání přihlášek ke státní rigorózní zkoušce, která

Více

Pravidla pro organizaci studia

Pravidla pro organizaci studia Pravidla pro organizaci studia Pravidla pro organizaci studia UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA Akademický senát Fakulty sociálních věd se podle 27 odst.

Více

ACADEMIA RERUM CIVILIUM - VYSOKÁ ŠKOLA POLITICKÝCH A SPOLEČENSKÝCH VĚD, s.r.o. STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

ACADEMIA RERUM CIVILIUM - VYSOKÁ ŠKOLA POLITICKÝCH A SPOLEČENSKÝCH VĚD, s.r.o. STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ ACADEMIA RERUM CIVILIUM - VYSOKÁ ŠKOLA POLITICKÝCH A SPOLEČENSKÝCH VĚD, s.r.o. STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 1. Studium v bakalářském studijním programu je uskutečňováno

Více

Č. j.: TF/5/14 V Praze dne

Č. j.: TF/5/14 V Praze dne Č. j.: TF/5/14 V Praze dne 5.11.2014 Pokyn děkana K realizaci Studijního a zkušebního řádu pro studium v doktorských studijních programech České zemědělské univerzity v Praze na Technické fakultě ČZU v

Více

Řád celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty UJEP

Řád celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty UJEP Řád celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty UJEP Článek 1 Úvodní ustanovení Řád celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity J. E. Purkyně (dále jen PF UJEP) navazuje na Řád celoživotního

Více

NAŘÍZENÍ DĚKANA č. 3/2017

NAŘÍZENÍ DĚKANA č. 3/2017 č. Pravidla a požadavky pro doktorské studijní programy (DSP) na FLD Pravidla a požadavky: 1) Individuální studijní plán (ISP) Předměty stanovené příslušnou oborovou radou (OR): * pokud student složí podobně

Více

Student 1. ročníku DSP by měl při zahájení svého studia pamatovat na tyto kroky:

Student 1. ročníku DSP by měl při zahájení svého studia pamatovat na tyto kroky: Koncepce doktorského studijního programu Doktorský studijní program (dále DSP) představuje nejvyšší stupeň vysokoškolského vzdělání, kterého je možné dosáhnout. Mají ho oprávnění realizovat pouze pracoviště,

Více

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ REKTORA POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ REKTORA POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ REKTORA POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE Ročník 2014 Praha dne 15. září 2014 Částka: 11 O B S A H Pokyn rektora Policejní akademie České republiky v Praze, kterým

Více

Řád celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty UJEP

Řád celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty UJEP Řád celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty UJEP Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Tento řád Pedagogické fakulty Univerzity J. E. Purkyně (dále jen PF UJEP) upravuje podmínky v souladu se zákonem č.111/1998

Více

P 7701 PSYCHOLOGIE PSYCHOLOGIE PRÁCE A ORGANIZACE

P 7701 PSYCHOLOGIE PSYCHOLOGIE PRÁCE A ORGANIZACE P 7701 PSYCHOLOGIE PSYCHOLOGIE PRÁCE A ORGANIZACE Vstupní požadavky Uchazeč je nejčastěji absolventem magisterského studia psychologie. Přijmout však lze absolventa i jiného, nejlépe příbuzného oboru univerzitního

Více

Fakulta financí a účetnictví

Fakulta financí a účetnictví Vyhláška děkana Fakulty financí a účetnictví č. 4/2007 upravující některé podmínky studia na Fakultě financí a účetnictví 1 Rozsah platnosti Tato vyhláška v souladu se Studijním a zkušebním řádem VŠE (dále

Více

Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem

Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem Směrnice Dokument Název dokumentu Typ dokumentu Garant dokumentu Vymezení působnosti FES_SME_2017_004/A Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem

Více

Doktorské studium Sociální politiky a sociální práce

Doktorské studium Sociální politiky a sociální práce Doktorské studium Sociální politiky a sociální práce Doktorské studium oboru sociální politika a sociální práce (dále jen DPS SPSP ) je čtyřleté s možností prodloužení v odůvodněných případech, nejdéle

Více

Směrnice děkana č. 4/2013 Rigorózní řízení

Směrnice děkana č. 4/2013 Rigorózní řízení Směrnice děkana č. 4/2013 Rigorózní řízení Článek 1 Úvodní ustanovení Tato směrnice o rigorózním řízení na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerizty (dále jen FSpS MU ) v souladu s 46 odst. 5 a

Více

Doktorské studium 2013-2014

Doktorské studium 2013-2014 Doktorské studium 2013-2014 Proč a jak studovat v doktorském studiu? Doktorské studium 3. a nejvyšší stupeň VŠ vzdělání Bakalářské (Bc.) Magisterské (Mgr., Ing.) Doktorské (Ph.D. za jménem) Doktorské studium

Více

Univerzita Karlova v Praze, Fakulta sociálních věd Institut politologických studií

Univerzita Karlova v Praze, Fakulta sociálních věd Institut politologických studií Univerzita Karlova v Praze, Fakulta sociálních věd Institut politologických studií Vyhláška ředitele č. 7 /2013 Schválená na základě projednání na schůzi vedení IPS dne 8.10.2013 Název: Stanovení pravidel

Více

I. ÚPLNÉ ZNĚNÍ RIGORÓZNÍHO ŘÁDU UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 15. ZÁŘÍ 2010

I. ÚPLNÉ ZNĚNÍ RIGORÓZNÍHO ŘÁDU UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 15. ZÁŘÍ 2010 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 20. listopadu 2006

Více

Výnos děkanky FF UHK č. 23 /2018

Výnos děkanky FF UHK č. 23 /2018 Hradec Králové 10. října 2018 č. j. DFF/589/18 Výnos děkanky FF UHK č. 23 /2018 Podmínky přijímacího řízení pro doktorské studium pro akademický rok 2019/2020 Tímto výnosem je vypisováno přijímací řízení

Více

Směrnice děkana č. 2D/2019 O USKUTEČŇOVÁNÍ DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU

Směrnice děkana č. 2D/2019 O USKUTEČŇOVÁNÍ DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU Číslo jednací: 011335/2019 V Plzni 3. června 2019 Směrnice děkana č. 2D/2019 O USKUTEČŇOVÁNÍ DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU Tato směrnice stanoví v souladu s vnitřním předpisem Studijní a zkušební řád

Více

OPATŘE Í DĚKA KY Č. 10/2009 O PRŮBĚHU STUDIA V DOKTORSKÉM STUDIJ ÍM PROGRAMU

OPATŘE Í DĚKA KY Č. 10/2009 O PRŮBĚHU STUDIA V DOKTORSKÉM STUDIJ ÍM PROGRAMU JIHOČESKÁ U IVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH PEDAGOGICKÁ FAKULTA OPATŘE Í DĚKA KY Č. 10/2009 O PRŮBĚHU STUDIA V DOKTORSKÉM STUDIJ ÍM PROGRAMU 1. Všeobecná ustanovení a) Doktorský studijní program (DSP)

Více

ŘÁD VZDĚLÁVÁNÍ V PROGRAMECH MEZINÁRODNĚ UZNÁVANÉHO KURSU. Článek 1 Úvodní ustanovení

ŘÁD VZDĚLÁVÁNÍ V PROGRAMECH MEZINÁRODNĚ UZNÁVANÉHO KURSU. Článek 1 Úvodní ustanovení ŘÁD VZDĚLÁVÁNÍ V PROGRAMECH MEZINÁRODNĚ UZNÁVANÉHO KURSU Článek 1 Úvodní ustanovení Tento Řád vzdělávání v programech mezinárodně uznávaného kursu (dále jen Řád ) provádí některá ustanovení Řádu celoživotního

Více

Lékařská fakulta Ostravské univerzity v Ostravě Syllabova 19 703 00 Ostrava 3 Řád rigorózního řízení. č.j. OU-12592/11-2011 V Ostravě dne 21.2.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity v Ostravě Syllabova 19 703 00 Ostrava 3 Řád rigorózního řízení. č.j. OU-12592/11-2011 V Ostravě dne 21.2. Lékařská fakulta Ostravské univerzity v Ostravě Syllabova 19 703 00 Ostrava 3 Řád rigorózního řízení č.j. OU-12592/11-2011 V Ostravě dne 21.2.2011 Lékařská fakulta Ostravské univerzity v Ostravě Řád rigorózního

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Opatření děkana o dalších povinnostech studentů doktorského studia na Fakultě managementu

Více

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury Obsah 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury... 1 1.1 Shrnutí požadovaných studijních aktivit včetně jejich kreditového ohodnocení... 2 1.2 Charakteristika a kreditové ohodnocení

Více

Bc Doktorský studijní program (obor) a témata disertačních prací Vysoká škola

Bc Doktorský studijní program (obor) a témata disertačních prací Vysoká škola Bc Doktorský studijní program (obor) a témata disertačních prací Vysoká škola Masarykova univerzita Součást vysoké školy Přírodovědecká fakulta Název studijního programu Geografie Název studijního oboru

Více

doc. Ing. Anežka Lengálová, Ph.D. v. r.

doc. Ing. Anežka Lengálová, Ph.D. v. r. Kód: Druh: Název: SD/05/2016 SMĚRNICE DĚKANKY Jednací řád zkušebních komisí pro státní závěrečné zkoušky Organizační závaznost: Fakulta humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Datum vydání:

Více

UNIVERZITA KARLOVA PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ V HRADCI KRÁLOVÉ. Čl. 1 Úvodní ustanovení

UNIVERZITA KARLOVA PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ V HRADCI KRÁLOVÉ. Čl. 1 Úvodní ustanovení UNIVERZITA KARLOVA PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ V HRADCI KRÁLOVÉ Akademický senát Farmaceutické fakulty v Hradci Králové se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst. 2 písm. f) zákona

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA PODNIKATELSKÁ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA PODNIKATELSKÁ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA PODNIKATELSKÁ Datum vydání: 5. 2. 2018 Účinnost: 5. 2. 2018 Odpovědnost: Ing. Jiří Kříž, Ph.D. proděkan pro studijní záležitosti Závaznost: Fakulta podnikatelská Vydává:

Více

P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ

P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia nejlépe oboru dějiny umění či historie, pomocných věd historických,

Více

Vyhláška děkana č. 1D/2017 o organizaci akademického roku 2017/18 na FEL ZČU v Plzni

Vyhláška děkana č. 1D/2017 o organizaci akademického roku 2017/18 na FEL ZČU v Plzni Vyhláška děkana č. 1D/2017 o organizaci akademického roku 2017/18 na FEL ZČU v Plzni Plzeň 31. 3. 2017 I. V souladu s harmonogramem akademického roku na ZČU pro 2017/18 upřesňuji organizaci základních

Více

Doktorské studium oboru Fyzická geografie a geoekologie

Doktorské studium oboru Fyzická geografie a geoekologie Doktorské studium oboru Fyzická geografie a geoekologie Organizace studia: katedra (doktorand je po dobu studia členem katedry) fakulta (studijní oddělení, studijní řád) univerzita (studijní řád UK) školitel

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Farmaceutická fakulta v Hradci Králové

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Farmaceutická fakulta v Hradci Králové UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Farmaceutická fakulta v Hradci Králové PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ V HRADCI KRÁLOVÉ Akademický senát Farmaceutické fakulty v Hradci Králové se podle

Více

KARIÉRNÍ ŘÁD VÝZKUMNÝCH PRACOVNÍKŮ CENTRA REGIONU HANÁ PRO BIOTECHNOLOGICKÝ A ZEMĚDĚLSKÝ VÝZKUM

KARIÉRNÍ ŘÁD VÝZKUMNÝCH PRACOVNÍKŮ CENTRA REGIONU HANÁ PRO BIOTECHNOLOGICKÝ A ZEMĚDĚLSKÝ VÝZKUM KARIÉRNÍ ŘÁD VÝZKUMNÝCH PRACOVNÍKŮ CENTRA REGIONU HANÁ PRO BIOTECHNOLOGICKÝ A ZEMĚDĚLSKÝ VÝZKUM Představenstvo Rady Centra přijalo jako opatření ke splnění podmínek Rozhodnutí o poskytnutí dotace podle

Více

k provedení Studijního a zkušebního řádu Univerzity Palackého v Olomouci ze dne 1. 7. 2011 na Právnické fakultě UP

k provedení Studijního a zkušebního řádu Univerzity Palackého v Olomouci ze dne 1. 7. 2011 na Právnické fakultě UP PRÁVNICKÁ FAKULTA UP V OLOMOUCI S-2/2011 SMĚRNICE DĚKANKY k provedení Studijního a zkušebního řádu Univerzity Palackého v Olomouci ze dne 1. 7. 2011 na Právnické fakultě UP Obsah: Zpracoval: Na základě

Více

ZMĚNA PRAVIDEL PRO ORGANIZACI STUDIA NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY

ZMĚNA PRAVIDEL PRO ORGANIZACI STUDIA NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY Druhá novela POS schválená AS UK dne 14. prosince 2018 ZMĚNA PRAVIDEL PRO ORGANIZACI STUDIA NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY Akademický senát Právnické fakulty Univerzity Karlovy se podle 27 odst.

Více

Řád celoživotního vzdělávání

Řád celoživotního vzdělávání Řád celoživotního vzdělávání Září 2009 Praha Čl. 1 Úvodní ustanovení Tento řád upravuje bližší podmínky celoživotního vzdělávání na vysoké škole CEVRO Institut, o.p.s. (dále jen "Vysoká škola"). Studium

Více

Hodnocení doktorandů a diferenciace doktorských stipendií: metodika pro Institut politologických studií FSV UK v Praze

Hodnocení doktorandů a diferenciace doktorských stipendií: metodika pro Institut politologických studií FSV UK v Praze Hodnocení doktorandů a diferenciace doktorských stipendií: metodika pro Institut politologických studií FSV UK v Praze Obecná pravidla Snižování doktorských stipendií navrhuje školitel/ka nebo oborová

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Záhlaví Schválení AS FIT: 13. 11. 2018 Platnost: dnem schválení Účinnost: dnem platnosti Odpovědnost: proděkan pro tvůrčí činnost a doktorské

Více

PODMÍNKY PŘIJETÍ KE STUDIU NA CMTF UP PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020

PODMÍNKY PŘIJETÍ KE STUDIU NA CMTF UP PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 PODMÍNKY PŘIJETÍ KE STUDIU NA CMTF UP PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 (schváleno AS CMTF UP dne 6. 6. 2018) ZA PŘEDPOKLADU UDĚLENÍ OPRÁVNĚNÍ USKUTEČŇOVAT NÍŽE UVEDENÉ STUDIJNÍ PROGRAMY RADOU PRO VNITŘNÍ HODNOCENÍ

Více

Pravidla pro organizaci doktorského studia na Institutu mezinárodních studií FSV UK

Pravidla pro organizaci doktorského studia na Institutu mezinárodních studií FSV UK Pravidla pro organizaci doktorského studia na Institutu mezinárodních studií FSV UK 1. Přijímací zkouška k doktorskému studiu 2. Náplň a organizace doktorského studia 1. Přijímací zkouška k doktorskému

Více

Směrnice č. 1DS/2016 děkana Fakulty ekonomické ZČU Organizace státních závěrečných zkoušek na FEK ZČU

Směrnice č. 1DS/2016 děkana Fakulty ekonomické ZČU Organizace státních závěrečných zkoušek na FEK ZČU Směrnice č. 1DS/2016 děkana Fakulty ekonomické ZČU Organizace státních závěrečných zkoušek na FEK ZČU čl. 1 Úvodní ustanovení 1. Tato směrnice doplňuje a rozvádí čl. 46 až 56 Studijního a zkušebního řádu

Více

LÉKAŘSKÁ FAKULTA UP V OLOMOUCI směrnice děkana 3/2002

LÉKAŘSKÁ FAKULTA UP V OLOMOUCI směrnice děkana 3/2002 3/2002 LÉKAŘSKÁ FAKULTA UP V OLOMOUCI směrnice děkana 3/2002 STUDIJNÍ, ZKUŠEBNÍ A ORGANIZAČNÍ ŘÁD DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU NA LÉKAŘSKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI Zpracovali: proděkanka

Více

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD UNIVERZITY HRADEC KRÁLOVÉ ze dne 18. srpna 2015

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD UNIVERZITY HRADEC KRÁLOVÉ ze dne 18. srpna 2015 STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD UNIVERZITY HRADEC KRÁLOVÉ ze dne 18. srpna 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a

Více

Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií MU (ve znění účinném od 1. 4.

Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií MU (ve znění účinném od 1. 4. Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií MU (ve znění účinném od 1. 4. 2014) Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách

Více

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD DOKTORSKÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ OBCHODNĚ PODNIKATELSKÉ FAKULTY V KARVINÉ

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD DOKTORSKÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ OBCHODNĚ PODNIKATELSKÉ FAKULTY V KARVINÉ Vnitřní předpisy Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD DOKTORSKÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ OBCHODNĚ PODNIKATELSKÉ FAKULTY V

Více

Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií

Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ SMĚRNICE Č. 70/2017 PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA ÚSI VUT

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ SMĚRNICE Č. 70/2017 PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA ÚSI VUT VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Datum vydání: 31. 10. 2017 Účinnost: 31. 10. 2017 Odpovědnost: Ústav soudního inženýrství VUT Závaznost: ÚSI VUT Vydává: rektor VUT Zrušuje: Směrnici ředitele ÚSI č. 7/2008,

Více