28. ČÍSLO BŘEZEN 2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "28. ČÍSLO BŘEZEN 2015"

Transkript

1 28. ČÍSLO BŘEZEN 2015 OBSAH 28. ČÍSLA: - reportáže z lyžařských kurzů - výsledky soutěží, recitace, zpěv - jarní kvíz o skvělé ceny - osmisměrka pro nejmenší - sportovní komentáře - šachisté míří na republiku - vaše příběhy - sběrové akce a další Očko informuje - Očko napoví - Očko je tu pro Vás!

2 Vaše pomoc Ukrajině Dne 12. února proběhla na naší škole potravinová sbírka pro válkou postiženou Ukrajinu. Ukázalo se, že žáků, rodičů a zaměstnanců školy ochotných pomoci je u nás opravdu hodně. Díky vám se podařilo shromáždit velké množství - 16 plných krabic od banánů - trvanlivých potravin, zdravotnických a hygienických potřeb. Sbírka byla odeslána přes humanitární organizaci Adra do ukrajinského Mukačeva, kde se sice přímo nebojovalo, ale z důvodu války v zemi se propouštějí zaměstnanci, nevyplácejí se mzdy, vše výrazně zdražuje a řada lidí nemá prostředky na základní životní potřeby. Všem, kteří do sbírky přispěli, velmi děkujeme. Mgr. Lukáš Synek, ředitel školy Velikonoční osmisměrka pro nejmenší Po vyškrtání všech slov zbude 8 písmen, které ti prozradí tajenku. beránek brko bylinka Eva kel kočka kytička luna M O T Ý L K A V A J Í Č K O E Á L R Č A K S S N I L E O I P T O N C Č O Y Á Á Č A K K L R N N K A R E E U E V A B Y L I N K A malina motýl pyl spánek vajíčko vánočka ves Osmisměrku připravila Klára Beránková ze 7.A Jaro je tady aneb Mimořádná soutěž o prémiovou kartičku!! Zima se už vzdává, žezlo jaru, země teplem probouzí se, slunce hřeje víc a. Milé jaro, vítej zpátky, rozezpíváš zvonky,, šeď se v zeleň promění, stesk za radost. Dokážeš do básně doplnit čtyři slova tak, aby báseň byla úplná? Jeden z vás se může těšit na mimořádnou přednostenku do školní jídelny. Platná bude až do konce školního roku! Zkus být básníkem a vystřiženou básničku s doplněnými slovy odevzdej nejpozději ve středu 1. dubna do 8.00 do schránky s nápisem OČKO umístěné před sekretariátem.

3 Lyžařský a snowboardový kurz Kristýna Smeliková, 7.A Jak jistě všichni víte, na začátku února sedmáci absolvovali lyžařský a snowboardový kurz ve ski areálu Gruň. Já jsem se rozhodla jezdit na snowboardu a nyní vás seznámím s tím, co jsme se všechno naučili. První den jsme zkoušeli stabilitu na malém kopci, učili jsme se sesouvat se z něj na backsidové a frontsidové straně. Backside znamená, že jsme byli otočeni zády ke svahu, frontside je obráceně, tedy čelem ke svahu. Druhý den už přišly na řadu pro začátečníky složitější techniky, jako je například padající list, což znamená sesouvání se ze strany na stranu po zadní a přední hraně snowboardu. Odpoledne jsme se učili už i obloučky, z nichž si spousta z nás odnesla mnoho modřin, a dokonce i nějaká lehčí zranění. Ve středu jsme vše procvičovali a trénovali na čtvrteční závod ve slalomu. Soutěžilo se v jednotlivých výkonnostních družstvech, pokročilí lyžaři i snowboardisté měli trasu o něco delší než my začátečníci. Každý z nás se snažil vyhrát a dostat se na stupně vítězů, ale nejdůležitější bylo závod ve zdraví přežít. Poslední den jsme si náš výcvik užili volnými jízdami, a tak jsme svištěli jako padající listy nebo jsme krájeli na svahu obloučky. Kurz se mi moc líbil, užili jsme si spoustu legrace a myslím, že všichni na něj budeme dlouho vzpomínat. Lyžáček Poslední týden v únoru se uskutečnil také lyžáček pro naše menší spolužáky. V pondělí 23. února odjela skupinka 30 malých lyžařů zdokonalovat své umění stejně jako starší žáci - na Gruň. Pondělní oběd si zasloužili po pěším pětikilometrovém výstupu od autobusu k chatě. Po ubytování a dobrém obědě následovalo rozdělení do týmů Brumíků, Sněhuláků a Čmeláků a začal výcvik a jízdy na vleku. Večer se děti seznámily s povinnostmi lyžařů na svahu a pak přišel zasloužený spánek. Úterní výcvik začali Brumíci a Sněhuláci na hlavním vleku, Čmeláci se zdokonalovali na pomě. Třetí den dopoledne všechna družstva procvičovala své umění, obloučky i pády. Počasí však nepřálo a kvůli mlze měly instruktorky problém vůbec vidět své děti na vzdálenost 10 metrů. Ve středu následovalo povinné odpolední volno od lyžování a místo něj šly děti na krátkou vycházku do okolí a navštívily i zrenovovaný hotel Charbulák. Čtvrteční ráno na Gruni vypadalo pohádkově. V noci připadlo 5 cm čerstvého sněhu, takže hned po snídani vyrazily týmy Brumíků a Sněhuláků, aby byly na vleku brzy a měly tak možnost vyzkoušet si jízdu na sjezdovce jako první. Během dopoledne všichni pilovali obloučky mezi slalomovými brankami a po obědě mohl začít závod ve slalomu O zlatou lyži Gruně, který však opět pohltila nepropustná mlha. Večerní vyhlášení a předání cen proběhlo úspěšně, stejně jako závěrečná diskotéka. (Ma)

4 V Ý S L E D K Y S O U T Ě Ž Í Recitační soutěž Školní kolo recitační soutěže pro žáky 1. stupně proběhlo 27. ledna ve školní aule. Porota ve složení paní učitelky Lonská, Holubová a Krupová ohodnotila malé recitátory ve třech kategoriích: žáky 1. tříd (0. kategorie), tříd (I. kategorie) a tříd (II. kategorie). Nejlépe se umístily Natálie Keprtová z 1.C, Zuzana Maršálková ze 3.A a Nikola Dostálová z 5.B. Pro všechny zúčastněné byly připraveny pěkné odměny. Žáci 2. stupně se sešli, aby předvedli své recitátorské schopnosti již o týden dříve. Ve III. kategorii pro žáky 6. a 7. tříd, která měla velice početné zastoupení, vyhodnotila porota ve složení paní učitelky Hradilová, Rzymanová a pan učitel Hrabec na 1. místě Kláru Beránkovou ze 7.A. Ve IV. kategorii určené žákům 8. a 9. tříd se naopak představilo jen šest žáků a vítězství si nakonec odnesla Denisa Říhová z 9.A, která tak obhájila loňské prvenství. Žáci umístění na prvních dvou místech byli vysláni reprezentovat školu v obvodním kole, které se uskutečnilo v polovině února. (Hr) 0. kategorie I. kategorie II. kategorie 1. Natálie Keprtová, 1.C 1. Zuzana Maršálková, 3.A 1. Nikola Dostálová, 5.B 2. Viktorie Heřmánková, 1.B 2. Mário Murín, 2.A 2. Tomáš Valošek, 5.A 3. Adéla Koňuchová, 1.A 3. Viktor Dufek, 2.B 3. Elen Vilášková, 4.A III. kategorie IV. kategorie 1. Klára Beránková, 7.A 1. Denisa Říhová, 9.A 2. Kristýna Smeliková, 7.A 2. Zuzana Durčáková, 8.A 3. Kristýna Zatloukalová, 6.A Jana M. Bretzová, 9.A Lucie Kohoutková, 9.A Obvodní kolo v recitaci 2. stupeň Obvodní kolo proběhlo na 8. ZŠ 17. února. Do soutěže byla z naší školy přihlášena čtyři děvčata, která se v silné konkurenci rozhodně neztratila, naopak ve III. kategorii dokonce obsadila dvě ze tří postupových míst. Ve III. kategorii naši školu reprezentovaly Klára Beránková a Kristýna Smeliková ze 7.A, obě děvčata byla na soutěž velmi dobře připravena, předvedla výborný výkon a zaujala porotu natolik, že byla vybrána do oblastního kola přehlídky dětských recitátorů. Ve IV. kategorii soutěžily Denisa Říhová z 9.A a Zuzana Durčáková z 8.A, obě předvedly velmi dobrý výkon, ale postup do dalšího kola nevybojovaly. Všem soutěžícím patří poděkování za přípravu na soutěž, za pěkná vystoupení a za vzornou reprezentaci naší školy. (Hr)

5 Recitace vítězství v okresním kole!! Do okresního kola 44. ročníku soutěže mladých recitátorů, které proběhlo 19. března v základní umělecké škole, se z naší školy probojovaly hned dvě žákyně ze 7.A, a to Klára Beránková a Kristýna Smeliková. Ve III. kategorii, v níž soutěžily, měly v konkurenci 17 dalších žáků a žákyň velice těžkou pozici. V prvním soutěžním kole předvedly velmi pěkné výkony a obě rozhodně patřily k tomu nejlepšímu, co diváci viděli a slyšeli. Jak se později ukázalo, již první kolo rozhodlo a soutěžící III. kategorie už své druhé texty nepřednášeli. Porotě úvodní kolo stačilo k tomu, aby z něj vybrala dva nejúspěšnější recitátory, kteří postoupili do krajského kola. Pro naši školu je skvělé, že jednou z postupujících se stala Klára Beránková. Oběma děvčatům děkujeme za svědomitou přípravu a reprezentaci školy a Kláře přejeme v krajském kole 14. dubna v Ostravě hodně štěstí. (Hr) Loutnička školní kolo Školní kolo oblíbené pěvecké soutěže se konalo 19. února v aule. Porota ve složení paní učitelky Holubová, Lonská, Šeligová a Rzymanová hodnotila malé zpěváky ve třech kategoriích. Vystupující podali kvalitní výkony, což ocenilo i nepočetné publikum z řad rodičů a prarodičů velikým potleskem. Žáci umístění na prvních dvou místech postoupili do dalšího kola, které proběhlo 18. března na 8. ZŠ. I. kategorie II. kategorie III. kategorie 1. Adéla Dluhošová, 1.B 1. Matyáš Paseka, 2.A 1. Tomáš Valošek, 5.A 2. Anna Smolenová, 1.B 2. Veronika Větřilová, 3.B 2. Jiří Skotnica, 4.B 3. Natálie Keprtová, 1.C 3. Žaneta Buryová, 3.A 3. Laura Táborská, 5.B Loutnička obvodní kolo V obvodním kole oblíbené soutěže v sólovém zpěvu si zazpívali nejlepší zpěváci ze všech škol Frýdku- Místku a okolí. Soutěží se ve čtyřech kategoriích, od nejmladších žáků až po ty nejstarší. Naši zpěváci vystupovali ve třech kategoriích. V první nás reprezentovaly Adéla Dluhošová a Anna Smolenová z 1.B, v druhé kategorii zpívali Matyáš Paseka z 2.A a Veronika Větřilová z 3.B. V poslední kategorii vystupovali Tomáš Valošek z 5.A a Jiří Skotnica ze 4.B. Všichni zpívali moc krásně, nic nezkazili, a proto jim všem patří velké poděkování. Konkurence byla silná, a tak to naši žáci neměli jednoduché. Hodnotit zpěv je velmi obtížné, protože výkony se nedají změřit metrem či stopkami! Takže vybrat ty nejlepší není jen tak! Proto můžeme být velmi pyšní na Adélku Dluhošovou, která si vyzpívala ve své kategorii 1. místo!!! Adélka si tedy zazpívá na Koncertě vítězů, který se letos nově koná v Rytířském sále frýdeckého zámku. Blahopřejeme. (Rz)

6 Jarní kvíz o skvělé ceny Nebaví vás stát v dlouhé frontě před školní jídelnou? Stačí zodpovědět pár otázek, řešení kvízu napsat na výherní kupon, včas jej vhodit do schránky a čekat, zda právě vy nebudete mít štěstí. Vylosovaní luštitelé obdrží kartičku platnou až do konce června nebo sladkou odměnu. Tentokrát jsme si pro vás připravili tajenku v holandštině! 1. Křemílek byl: a) větší než Vochomůrka H b) silnější než Vochomůrka K c) hubenější než Vochomůrka C 2. Mykologie se zabývá: a) houbami A b) horninami B c) zkamenělinami O 3. Jak doplníš přísloví? Kdo chce s vlky žíti: a) musí s nimi výti L b) musí s nimi píti P c) musí s nimi býti T 4. Petr Svoboda, náš slavný hokejista, byl: a) brankář V b) útočník Ř c) obránce F 5. Kdy se obvykle objevují pupeny? a) na podzim M b) na jaře J c) v létě S 6. Mezi Přemyslovce nepatří: a) Spytihněv E b) Karel IV. A c) Boleslav II. Y 7. Kdo je Kronos? a) bůh I b) titán A c) pohádková postava U

7 8. Kdo namaloval obraz Mony Lisy? a) Vincent van Gogh G b) Josef Lada H c) Leonardo da Vinci R 9. Kolik udělá vrabec kroků za sto roků? a) žádný L b) jen sto K c) přes deset tisíc M 10. První člověk na Měsíci byl: a) Jurij Alexejevič Gagarin Y b) Neil Armstrong I c) Vladimír Remek Ů 11. Přístroj pro měření slunečního záření se nazývá: a) barometr F b) heliometr D c) aktinometr J 12. Nejznámější knížka Boženy Němcové je: a) Náš drahý dědeček R b) Babička K c) Můj malý bratříček W 13. Římsky 2015: a) MDLX B b) MMXV S c) MMLV V V T Í P K Y Kvíz připravily Jana Stavárková a Kristýna Saforková ze 7.A Pane, volá radostně sluha, jaro je tady! No dobře, Jean, povzdechne si starý lord. Řekněte mu, že hned přijdu. Stěžuje si nešťastný zahrádkář svému sousedovi: Pepo, já se z toho snad zblázním, slimáci mi sežrali celou úrodu! Soused Pepa ho uklidňuje: Neboj se, oni to přežijí. O Velikonocích: Teto, ta vajíčka se ti asi nějak srazila, ne? Kdepak vajíčka, ta zdražila, vysvětluje teta, to jsou obarvené ořechy...

8 Okresní kolo v házené starších žáků Naše škola se na domácí půdě účastnila okresního kola v házené žáků 8. a 9. tříd. Turnaj, do něhož se nakonec zapojily pouze tři týmy, proběhl 11. února. Naši hoši hráli velice dobře, hned první zápas svedli s družstvem 11. ZŠ B a po velmi vyrovnaném průběhu zaslouženě vyhráli 15:13. Druhý zápas byl již o něco těžší, družstvo 11. ZŠ A bylo složeno hlavně z žáků 9. tříd a naši hoši (převážně žáci 8. třídy) nedokázali držet krok se staršími a zkušenějšími soupeři a prohráli 23:18. Výkony klukům tudíž vynesly 2. místo, které bylo ohodnoceno pohárem a diplomem. Bohužel postup do krajského kola v Kopřivnici si nevybojovali. Nejlepší střelec našeho týmu byl Pavel Fuciman, následovali ho Jakub Ondrušík a Petr Bujnoch. Naši školu reprezentovali: Pavel Fuciman, Jakub Ondrušík a Vojtěch Kubů (8.A), Daniel Macek gólman, Petr Bujnoch a Daniel Gara (8.B), Václav Elišer a Martin Bartoš (8.C), Jan Adam Tarana (9.B) a Jan Rzyman (9.A). Všem klukům děkujeme za bojovnost a vzornou reprezentaci naší školy. (My) Naši šachisté opět postoupili na republiku! Našim šachistům se letos opět daří. Poté, co v prosincovém okresním kole vybojovali vynikající 2. místo, 15. ledna svůj úspěch zopakovali i v krajském kole. Středisko volného času Klíč pořádalo krajský přebor školních družstev tříd v šachu a v nabité konkurenci 13 nejlepších družstev Moravskoslezského kraje získali naši šachisté znovu 2. místo, když stejně jako v okresním kole zaostali jen za gymnáziem P. Bezruče. Za naši školu se této prestižní akce zúčastnili: Tomáš Filip (7.A), Radek Halamíček (6.A), Petr Gnojek (4.B) a Jakub Linha (8.A). Skvělé výkony podali všichni chlapci, přesto bychom chtěli vyzvednout výkon Petra Gnojka ze 4.B, který, přestože věkem stále patří do mladší kategorie, dokázal zvítězit nad staršími protihráči ve všech sedmi partiích. Druhým místem v krajském kole si kluci zajistili postup do celostátního přeboru. Ten se uskuteční na konci března v Kraskově v Čechách. Držíme palce!! (red) Věděli jste, že... šach ne však v dnešní podobě pochází už ze 6. století? nejpravděpodobněji šach vznikl v Indii a nazýval se čaturanga? z Indie se šach dostal do Persie a už v 7. století ho znali také Arabové? slova šach a mat jsou arabská a mat znamená umřel? dnešní podoba šachu má svůj původ ve Španělsku 15. století? v evropském šachu se stala dáma nejsilnější figurou na počest španělské královny Isabelly Kastilské? očko sport - očko sport - očko sport - očko sport - očko sport - očko sport očko

9 Z V A Š I C H P Ř Í S P Ě V K Ů V prosincovém čísle jsme vás oslovili, abyste napsali o tom, jak jste prožili Vánoce. Z vašich příspěvků jsme vybrali práci Kristýny Saforkové ze 7.A. Ale poslali jste nám i další příspěvky. Byly o vašich koníčcích, výletech s rodinou, zavzpomínali jste i na prázdniny. Pište dál, v příštím čísle otiskneme třeba vaše vyprávění. Příspěvky můžete zasílat na adresu ocko@sestka-fm.cz nebo vhazovat do krabice s nápisem Očko. Těšíme se na vaše příběhy! Vzpomínka na Vánoce Kristýna Saforková, 7.A Začal nejkrásnější den v roce, Štědrý den. Probudila jsem se do krásného rána. Slunce svítilo o sto šest a na zemi se leskl sníh. Sněhulák, kterého jsme postavili před týdnem, už nejspíš spadl pod tíhou rozmoklého sněhu. Říkám si: Tak dneska konečně dostanu dárky. Jsem vzhůru již v šest hodin ráno. I když bych dnes mohla spát déle, nechce se mi. Jakmile zapneme televizi, naskočí pohádka. Zdobíme stromeček, nejdřív baňky a potom teprve elektrické svíčky. Na snídani máme povidlové koláče. Mezi snídaní a dobou oběda neděláme skoro nic, ale těsně před obědem pomáháme prostřít. Odpoledne je celkem nabité různými činnostmi. Kolem čtvrté hodiny vyrazíme já, taťka a bratr na hřbitov, kde zapálíme svíčky na třech různých hrobech. Po příjezdu domů se jdu umýt a obléknout. Přesně v šest hodin večer zasedáme k večeři. Nejprve máme hrachovou polévku a po ní následuje hlavní chod. Ryba, kterou mamka vaří, mi chutná hodně, i když normálně ryby nemusím. Po večeři nás naši zaženou do dětského pokoje a jdou otevřít okno Ježíškovi. Zaslechneme nějaký slaboučký zvuk. Zvoneček. S bratrem se předháníme, kdo bude dříve u stromečku. Dívám se, kolik mám letos dárků. Jdu si stoupnout blíž, abych viděla, jestli není nějaký z větších dárků můj. Ale většinu z nich dostane nakonec bratr. Přesto jsem ze všech nových věcí nadšená a doufám, že mé rodině se líbí dárky, které jsem jim dala já. Už se těším na příští Vánoce, až se zase celá rodina sejdeme u vánočního stromečku. Pobyt u koní Tereza Dámková, 6.A Jednoho dne v srpnu jsem brzy ráno vstala, přichystala se a vyrazila ke koním, kde už na mě čekala vedoucí a kamarádka. Společně jsme rozdali seno do boxů a šly jsme si dát krátkou pauzu, aby se mohli koně nažrat. Pak jsme je postupně pouštěly do ohrad a začaly jsme kydat hnůj. Bylo to dost náročné, protože na ranči je přes 20 boxů. Poté jsem si vzala klisnu Jays, kamarádka kobylku Fendu, vedoucí svou klisnu Spirit, vyhřebelcovaly jsme je a vyrazily do jízdárny. Asi po půl hodině nás vedoucí vzala na hodinovou vyjížďku, na které jsme klusaly a chvílemi i cválaly.

10 Když jsme se vrátily, musely jsme v hale vykrokovat koně a poté je dát zpátky do ohrad. Večer jsme rozdaly seno, aby měli koně dost žrádla i na noc. Zametly jsme a pouštěly koně opět do boxů. Spaly jsme na seníku, kde jsme měly spacáky. Celý pobyt trval o prázdninách pět dní a od té doby tam každý víkend chodím pomáhat a za odměnu jezdit. Hodina klavíru Klára Beránková, 7.A,,Ťuk, ťuk, ťuk, zaklepala jsem na dveře. Vejdu do učebny paní učitelky Mackowské, u které hraji na klavír dvakrát týdně v pondělí a ve čtvrtek. Po příchodu si všimnu černého klavíru, který má zvednuté křídlo, aby se na něj dalo hrát. Nedá se přehlédnout pěkná skříňka s notami od různých skladatelů, zrcadlo, ve kterém se paní učitelka upravuje, a samozřejmě to nejlepší dárky a fotky všeho druhu. Jsou vystaveny na dvou poličkách. Pokaždé se na ně dívám, jestli nějaký ten dáreček či fotečka nepřibyly. Ach ta vůně! povzdechnu si nad vůní, která připomíná kaštan a broskev. Vždy mi zpříjemní celý den, protože provoní celou učebnu. Vyzařuje z ní radost a úspěch, avšak někdo může mít jiné pocity. Každou hodinu má paní učitelka jiný parfém, který pokaždé nádherně voní. Cítím chlad od klapek klavíru. Je zajímavé, že mě vždy začnou studit prsty, když se kláves dotýkám lehkými doteky. Usednu na židli, jež mírně zachraptí, protože už není nejnovější. Seřídím si ji tak, aby se mi dobře hrálo. Každou hodinu si snažím už osm let, co chodím na klavír, užít, jako by byla první. Výlet do Litovle Jana Stavárková, 7.A Náš rodinný výlet do Litovle na Hané, kam jsme se vydali, protože sbíráme turistické vizitky, začal tak, jak to vždycky u nás chodí, totiž že jsme málem nestihli vlak. Táta na první den našeho výletu naplánoval trasu z Dobratic, kde na nás čekaly dvě vizitky (Černá věž a Zahradní železnice) přes Keltskou svatyni u Ludéřova až do Náměště na Hané. Odtud nám jel vlak do Litovle, kde jsme byli ubytovaní. Druhý den, jak jinak, zase,,procházka, jak říká taťka. Prohlédli jsme si celou Litovel a vyzvedli si další vizitky. Poté jsme se prošli po břehu Moravy lužním lesem až do Mladečských jeskyň a arboreta Bílá Lhota. Třetí den byl pro mě asi nejzajímavější, protože můj bratr zůstal doma kvůli nevolnosti. Aspoň mě nikdo neotravoval. Navštívili jsme hrad Bouzov, který pro mě byl asi jeden z nejhezčích. Čtvrtý den jsem se už těšila domů, ale ještě jsme museli navštívit Uničov. Ale mělo to jednu výhodu - nemusela jsem v pátek do školy. Doma jsem upadla do krásného spánku, protože celý výlet mě naprosto zmohl.

11 Malý doktor navštívil školní družinu Před jarními prázdninami proběhl ve školní družině projektový den Malý doktor. Žáci pracovali pod vedením maminek-zdravotnic ve třech skupinách. První skupinu vedla paní Marciňová, která s dětmi probírala resuscitaci neboli oživování člověka. Vše kolem této problematiky dětem vysvětlila a prakticky ukázala na modelové figuríně. Téměř všechny děti si oživování také samy vyzkoušely. Druhá skupina pracovala pod vedením paní Najmanové, která dětem podávala praktické informace, jak se mají zachovat například při nalezení klíštěte na těle, při uštknutí hadem nebo při bodnutí vosou či včelou. Třetí skupinu vedla paní Smolenová, která s dětmi probírala téma astmatu a alergií. Vysvětlila jim, jak by mohly pomoci při záchvatu, ukázala jim pomůcky, které astmatici používají. Všechny děti prošly postupně všemi stanovišti a na závěr si mohly vyzkoušet test ze zdravovědy. Všem maminkám velice děkujeme za jejich čas a pěknou práci, kterou na projektovém dni odvedly. (Ci) Den učitelů aneb Den naruby a Ámos Šestky Jako každým rokem i letos si 28. března připomínáme narození jednoho z nejvýznamnějších Čechů. Roku 1592 se narodil Jan Ámos Komenský, Učitel národů. Naše škola tento den oslavuje už několik let po svém, a to takzvaným Dnem naruby, kdy se výuky ujímají naši nejstarší žáci a zkouší si učitelskou práci na vlastní kůži. Den naruby se letos koná v pátek 27. března a vás, žáky ročníku, budou učit žáci 9.A a 9.B. Na závěr Dne naruby proběhne tradiční vyhodnocení ankety Ámos Šestky, i letos budou učitelé hodnoceni ve více kategoriích. O všem vás budou informovat členové školního parlamentu. Dlouhodobé sběrové akce - sběr starého papíru - sběr víček - Ukliďme si svět sběr starých elektrospotřebičů - Recyklohraní sběr vybitých baterií - sběr nepotřebných mobilních telefonů Upozornění pro luštitele: Není důležité odevzdat řešení co nejdříve, důležité je, aby byla odpověď bezchybná. Tajenku poslední křížovky mělo správně pouhých pět luštitelů z celkového počtu 78 odevzdaných kuponů!! xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx ZDE ODSTŘIHNI xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx **** KVÍZ KUPON KVÍZ KUPON - KVÍZ KUPON - KVÍZ **** Tajenka kvízu:... Jméno a příjmení, třída:...

12 NEPŘEHLÉDNI!!! Správné řešení Jarního kvízu napiš na kupon předtištěný na předchozí stránce a odevzdej ho nejpozději ve středu 1. dubna do 8.00 do schránky s nápisem OČKO umístěné před sekretariátem. Nejméně tři vylosovaní výherci se opět mohou těšit na kartičku, která jim až do konce června umožní přednostní vstup do školní jídelny. A pokud na obědy nechodíte, čeká vás sladká odměna. Výherci z minulého kola byli: Richard Principe (3.A), Tereza Nováková (5.A), Martin Rýpar (5.A), Tomáš Valošek (5.A) a Vojtěch Volný (8.A). Správné řešení prosincové křížovky znělo: TALV ON LAHE, tedy ZIMA JE PRIMA v estonštině. Inzerce hledám vyměním Sháníte něco? Chcete si vyměnit něco ze své sbírky? Hledáte kamaráda? Neváhejte! Očko vám pomůže! Své inzeráty můžete zasílat na redakční adresu ocko@sestka-fm.cz nebo vhazovat do schránky připravené naproti sekretariátu školy. Zažili jste něco zajímavého? Máte nějakou veselou příhodu z jarních prázdnin nebo z velikonoční pomlázky? Líbilo se vám na exkurzi nebo na výletě? Povedla se vám slohová práce a chtěli byste se s ní pochlubit? Píšete básně? Reprezentovali jste naši školu a získali jste cenné umístění? Chcete se podělit se svými zážitky s ostatními čtenáři Očka? Napište nám!!! Své příspěvky můžete zasílat na ocko@sestka-fm.cz nebo se obrátit na některého z členů redakční rady. Redakční rada se schází ve čtvrtek od 9:40 v učebně informatiky vedle sekretariátu, můžeš se přidat a osobně se podílet na tvorbě školního časopisu. Březnové číslo Očka připravila redakce ve složení: Kristýna Smeliková, Klára Beránková, Jana Stavárková, Kristýna Saforková Autor výtvarného návrhu: Kristýna Smeliková. Očko informuje - Očko napoví - Očko je tu pro Vás

Veliký zájem o školní kolo biologické olympiády

Veliký zájem o školní kolo biologické olympiády Veliký zájem o školní kolo biologické olympiády Koncem února proběhla školní kola biologické olympiády i na naší škole. Zejména o kategorii B byl mimořádný zájem. Studenti tradičně změřili své síly v testu

Více

ARS Poetica Puškinův památník

ARS Poetica Puškinův památník ARS Poetica Puškinův památník 50. ročník Je to k nevíře, ale v pátek 8. 4. 2016 v Bohumíně proběhl již 50. ročník krajské přehlídky ARS Poetica Puškinův památník. Jubilejního ročníku se zúčastnilo téměř

Více

Úspěšné vystoupení studentů na Krajském kole soutěže EUROREBUS

Úspěšné vystoupení studentů na Krajském kole soutěže EUROREBUS Úspěšné vystoupení studentů na Krajském kole soutěže EUROREBUS O minulém víkendu se netradičně v Olomouci na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého uskutečnilo Krajské kolo soutěže Eurorebus. Naše

Více

Ruština GPB Bohumín Praha Dva postupy do celostátního kola

Ruština GPB Bohumín Praha Dva postupy do celostátního kola Ruština GPB Bohumín Praha Dva postupy do celostátního kola V pátek 7. dubna 2017 proběhl 51. ročník krajského kola ARS Poetica Puškinův památník. V silné konkurenci více než sta soutěžících z celého kraje

Více

Konverzační soutěž v angličtině 2016 školní kolo

Konverzační soutěž v angličtině 2016 školní kolo Konverzační soutěž v angličtině 2016 školní kolo V úterý 26. 1. proběhlo školní kolo tradiční anglické konverzační soutěže kategorií II.B (nižší gymnázia) a III.A (střední školy). Letos se setkalo celkem

Více

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2013-1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 Chtěli jsme Vás informovat,

Více

Soutěžící i obě poroty byly připraveny a mohli jsme začít. Podporu soutěžícím poskytovali i jejich třídní učitelé, rodiče i jejich spolužáci.

Soutěžící i obě poroty byly připraveny a mohli jsme začít. Podporu soutěžícím poskytovali i jejich třídní učitelé, rodiče i jejich spolužáci. Obsah P. č. Popis strana 1. Školní kolo 2-5 1.1. 1. kategorie 3 1.2. 2. kategorie 3 1.3. 3. kategorie 4 1.4. 4. kategorie 4 1.5. 5. kategorie 5 2. Výběrové kolo 6 3. Meziškolní kolo 7-12 3.1. 1. kategorie

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

FYZIKA přehled úspěchů 2017/18

FYZIKA přehled úspěchů 2017/18 FYZIKA přehled úspěchů 2017/18 Fyzikální olympiáda 59. ročník Studenti mohou řešit úlohy v kategoriích: F (1. ročník), E (2. ročník), D (3. ročník), C (4. ročník), B (5. ročník), A (6. ročník). Studenti

Více

Martina Bábíčková, Ph.D. 23.03.2014

Martina Bábíčková, Ph.D. 23.03.2014 Jméno Martina Bábíčková, Ph.D. Datum 23.03.2014 Ročník 7. Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor Informatika Tematický okruh Textový editor Téma klíčová slova Novinová strana

Více

Š kolní kolo chemicke olympiá dy

Š kolní kolo chemicke olympiá dy Š kolní kolo chemicke olympiá dy Během měsíce ledna proběhlo školní kolo chemické olympiády kategorie D, které obsahovalo domácí část, kontrolní test a praktickou část v chemické laboratoři. Olympiády

Více

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice ze školy i mateřinky časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice 13. ČÍSLO duben 2018 Ve čtvrtek 15. března se v naší škole uskutečnila soutěž o nejkrásnější písemný projev. Žáci byli rozděleni

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Daniela Zábojníková a Patrik Bída

Daniela Zábojníková a Patrik Bída Staronový král a nová královna V loňském roce se ve spolupráci Šachového oddílu Kunovice a obou kunovických škol uskutečnil první ročník turnaje nazvaného O šachového krále a královnu Kunovických škol.

Více

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel žáků Základní školy Kostelec u Holešova Zahájení nového školního roku Akce ve škole Školní

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p LEDEN Leden je ve znamení konce pololetí, ale také nového začátku... Naše škola začala hledat svoje nové prvňáčky, a že se jí v tom daří! Nové pro nás byly informace o mořských želvách, kterým chceme pomáhat

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Zima

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Zima ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 13. O2. 2018 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Zima 2017-2018 Po podzimních prázdninách a informativní třídní schůzce

Více

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 ŠKOLTÝN Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 Obsah 1. Lyžařský výcvikový kurz 2. Tři králové, zápis do 1. třídy 3. Zimní škola v přírodě 4. Vánoční laťka, florbal starší dívky

Více

14.vydání - březen 2009

14.vydání - březen 2009 14.vydání - březen 2009 Zájezd na dětskou lední revue v Hradci Králové Všichni jsme ( alespoň si to myslíme ) pracovali podle svých sil, a proto si na závěr prvního pololetí také zasloužíme odpovídající

Více

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída V jedné malé chaloupce žila babička dědeček a jeden malý kluk jménem Toník. Blížily se Vánoce a Toník byl čím dál víc nedočkavý, až do té doby když k

Více

Účast na sportovních akcích ZŠ ZAŠOVÁ (září-listopad)

Účast na sportovních akcích ZŠ ZAŠOVÁ (září-listopad) Účast na sportovních akcích ZŠ ZAŠOVÁ (září-listopad) -Počátkem září proběhlo REPUBLIKOVÉ FINÁLE OVOV (odznaku všestrannosti olympijských vítězů) v Praze, kde se probojovala Markéta Camfrlová, která se

Více

ŠKOLNÍ ROK 2012/2013

ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 Letošní rok je ve znamení lesa, tak se totiž jmenuje naše nové celoroční téma. Protože kousek lesa máme i na naší krásné školní zahradě, mohli jsme toto téma prožívat naplno hned od

Více

AŤ SE. 2. číslo 2011

AŤ SE. 2. číslo 2011 AŤ SE 2. číslo 2011 VÍ Úvodník Milí čtenáři a čtenářky časopisu Ať se ví! V tomto čísle na nás čeká spoustu nového. Dočtete se zde o turnaji ve florbale a přehazované. Dozvíte se, jak vypadalo vystoupení

Více

Školní kolo dějepisné olympiády

Školní kolo dějepisné olympiády Školní kolo dějepisné olympiády Ve čtvrtek dne 23. listopadu proběhlo na našem gymnáziu školní kolo Dějepisné olympiády kategorie ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Ze všech tříd 1. a 2.

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY 1 ÚVODNÍK HALÓ, HALÓ, jsou tady noví deváťáci a s nimi i další ročník Deváťáckých novin. Prvním číslem vás provedou Bára, Péťa a Monča. Jak jste možná zaregistrovali, na školních stránkách se přes prázdniny

Více

KLOKAN. Blahopřejeme. za PK matematiky : Zuzana Římanová

KLOKAN. Blahopřejeme. za PK matematiky : Zuzana Římanová KLOKAN Mezinárodní soutěž Klokan je mezi našimi studenty velmi oblíbená, o čemž svědčí už tradiční masová účast. Letos se jí zúčastnilo 149 studentů, 78 v kategorii Kadet, 38 v kategorii Junior a 33 v

Více

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15.

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. První zápas se ZŠ Nad Přehradou prohrála naše děvčata 0:2 po setech 12:15

Více

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod.

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. Základní škola, Mládežnická 536, TRUTNOV 4 Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. pavilon 1. stupně Základní škola, Mládežnická 536, Trutnov 4 Základní škola, Mládežnická

Více

Stalo se ve školním roce 2009-2010. ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko

Stalo se ve školním roce 2009-2010. ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko Stalo se ve školním roce 2009-2010 Zde najdete informace o akcích školních družin, které proběhly v minulém školním roce a byla o nich informace na webových stránkách školy ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Ve školním kole dějepisné soutěže zvítězily studentky ze třídy 5. A

Ve školním kole dějepisné soutěže zvítězily studentky ze třídy 5. A Ve školním kole dějepisné soutěže zvítězily studentky ze třídy 5. A Dne 15. března 2017 proběhlo za účasti 17 studentů sdružených do 6 týmů školní kolo Dějepisné soutěže gymnázií ČR a SR. Tato dějepisná

Více

Děti a tety z našeho Domova:

Děti a tety z našeho Domova: Všichni jsme prožívali vánoční svátky se svými blízkými, ať už doma nebo na našem Domově. Mnozí z vás o svých Vánocích napsali a namalovali hezké příspěvky: Děti a tety z našeho Domova: Na Štědrý den se

Více

ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016)

ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016) ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016) DRAZÍ SPOLUŽÁCI Vítejte ve ŠKOLNÍCH NOVINÁCH. Zde se budete dozvídat novinky, které se staly nebo se budou teprve dít. Věříme, že se Vám budou líbit. Redaktorem

Více

Úspěchy Publikováno:

Úspěchy Publikováno: Úspěchy 2017-2018 Publikováno: 1.1.1970 Školní rok 2017-2018 Pohár rozhlasu 2018 - krajské kolo - účast ve čtyřech kategoriích a medailové úspěchy ve čtyřech kategoriích - starší dívky a starší chlapci

Více

NÁVŠTĚVA DĚTÍ Z WITTENBERGU Z POHLEDU NAŠICH ŽÁKŮ

NÁVŠTĚVA DĚTÍ Z WITTENBERGU Z POHLEDU NAŠICH ŽÁKŮ Duben 2011 NÁVŠTĚVA DĚTÍ Z WITTENBERGU Z POHLEDU NAŠICH ŽÁKŮ 28.3. -2. 4. 2011 V pondělí přijeli naši kamarádi z Wittenbergu do Prahy na Hlavní nádraží, tam je vyzvedly paní učitelky. S námi měli sraz

Více

TILIA. Školní časopis

TILIA. Školní časopis Základní škola a mateřská škola Jaromíra Hlubíka Lipov Školní časopis TILIA Redakční rada: Mgr. Tomáš Zajíček Mgr. Petr Galečka Mgr. Dobroslava Jagošová Mgr. Eva Ondrušová Mgr. Zdeňka Veverková Náklad:

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Listopad / 2 Bezva škola Studijní okénko Sport o Tereza Hrošová (9.A) o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Rok se s rokem sešel

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška Zůstatek ze šk.roku 2004/2005 0,- Příjmy: příspěvky žáků 4 440,- Sponzoři 2 800,- Zisky z akcí 1 388,- Obecní úřad + příspěvky na karneval 1 856,- 10 484,- výdaje: příspěvek na výlet (66 žáků) 1 650,-

Více

Lyžařský zájezd žáků ZŠ Olešská, Praha 10

Lyžařský zájezd žáků ZŠ Olešská, Praha 10 Lyžařský zájezd žáků ZŠ Olešská, Praha 10 Místo:chata HORSKÝ HOTEL, ČERNÁ HORA, JANSKÉ LÁZNĚ Termín: 22. 29. 1. 2011 Odjezd: sobota 22. 1. v 13.00 h, od ZŠ (sraz v 12.20 h) Příjezd: sobota 29. 1. v 11.30

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Základní škola, Rýmařov, Školní náměstí 1. Školáček 2. číslo. Motto školy. Některé věci v životě nejsou samozřejmé a automatické.

Základní škola, Rýmařov, Školní náměstí 1. Školáček 2. číslo. Motto školy. Některé věci v životě nejsou samozřejmé a automatické. Základní škola, Rýmařov, Školní náměstí 1 Školáček 2. číslo Motto školy Některé věci v životě nejsou samozřejmé a automatické. Je třeba si je zasloužit. Například slušným chováním. Školní rok 2015/2016

Více

Sportovní soustředění. Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění

Sportovní soustředění. Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění Sportovní soustředění Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění První den V sobotu (5.3.) jsme se vydali do Jizerských hor. Sraz jsme měli u Penny v 8:30 kde se sešlo 35 dětí.

Více

Celostátní kolo olympiády v anglickém jazyce

Celostátní kolo olympiády v anglickém jazyce Celostátní kolo olympiády v anglickém jazyce Dne 11.5. 2011 se v prostorách British Council v Praze konalo celostátní kolo olympiády v anglickém jazyce. Soutěže se zúčastnilo 14 studentů vítězů krajských

Více

English Conversation Contest. školní kolo 2018

English Conversation Contest. školní kolo 2018 English Conversation Contest školní kolo 2018 Také letos nastoupili nejlepší angličtináři 1. 5. ročníků do nelehkého boje o přední příčky v soutěži anglické konverzace. Všichni studenti absolvovali poslechový

Více

ÚVODNÍK ZÁCHRANÁŘI OLYMPIÁDA Z ČESKÉHO JAZYKA

ÚVODNÍK ZÁCHRANÁŘI OLYMPIÁDA Z ČESKÉHO JAZYKA 1 ÚVODNÍK Vítejte u 6. čísla Deváťáckých novin. V tomto vydání se dočtete, co se událo u nás v Senožatech v měsíci únoru. Tentokrát nejen ve škole. Došli jsme se podívat také na dětský karneval a na masopustní

Více

V 8:00 vyrazil celý I. stupeň metrem směr Roztyly a v 8:30 se za nimi vydali žáci II. stupně.

V 8:00 vyrazil celý I. stupeň metrem směr Roztyly a v 8:30 se za nimi vydali žáci II. stupně. Červen 2007 BRANNÝ DEN Dne 1.června se konal tradiční branný den v Krčském lese. Celou akci připravily obě paní učitelky tělesné výchovy Z. Kopasová a B. Chadimová za pomoci žáků devátých tříd. V 8:00

Více

Výsledky školního kola Astronomické olympiády v kategoriích AB a CD

Výsledky školního kola Astronomické olympiády v kategoriích AB a CD Výsledky školního kola Astronomické olympiády v kategoriích AB a CD Ve dnech 24. 11. 2014 a 1. 12. 2014 proběhlo školní kolo 12. ročníku Astronomické olympiády, která je tradičně pořádána Českou astronomickou

Více

Výsledky školního kola Astronomické olympiády

Výsledky školního kola Astronomické olympiády Výsledky školního kola Astronomické olympiády V úterý 29. 11. 2016 jsme uspořádali školní kolo 14. ročníku Astronomické olympiády, která je tradičně pořádána Českou astronomickou společností. Kategorie

Více

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není odpad. Děti zjistily hravou formou, co to je separace odpadu a kompostování.

Více

ENGLISH CONVERSATION CONTEST Výsledky školního kola Konverzační soutěže v angličtině 2017

ENGLISH CONVERSATION CONTEST Výsledky školního kola Konverzační soutěže v angličtině 2017 ENGLISH CONVERSATION CONTEST Výsledky školního kola Konverzační soutěže v angličtině 2017 Kategorie II.B (1.-2. ročník) počet účastníků: 14 maximální počet bodů (poslech B2 + speaknig): 42 1. Nikita KISZKOVÁ

Více

Co je to vlastně Baltík?

Co je to vlastně Baltík? Ve dnech 20. - 22. 4. 2012 se v prostorách Holického Gymnázia uskutečnil 10. ročník celostátní soutěže Mlady programátor v programovacím jazyce Baltík. Co je to Baltík a jak soutěž probíhá? Co je to vlastně

Více

Dobrý den! Přihlašte se! Co se dělo?

Dobrý den! Přihlašte se! Co se dělo? Zpravodaj Domu dětí a mládeže Velké Meziříčí 29.4. 2015 Ročník 1, číslo 4 Dobrý den! Vkvětnu dobíháme do cílové rovinky, atodoslova. Čeká nás spoustu sportovních akcí ahlavně finále: naše domečkovská Akademie,

Více

Recitační soutěž. Na začátku února proběhla na naší škole recitační

Recitační soutěž. Na začátku února proběhla na naší škole recitační PIKNIK Únor 2018 Strana 2 Divadlo Strana 3 Barevný týden Strana 4 Karneval Strana 5 Olympiáda ČJ Strana 5 Recitační soutěž Strana 6 Rozhovor 7 /PAGE/ Školní karneval Recitační soutěž Rozhovor Po třech

Více

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku.

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. Základní škola Ořech a její KFOŠ Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. V pondělí 17. prosince to ráno s naším vánočním výletem do Prahy nevypadalo moc dobře. Pršelo. Vyjeli jsme

Více

KVĚTEN Vrchol sportovních her 4x4 za účasti našich žáků, výměnné pobyty s partnerskými školami z německého Mellendorfu a Wittenbergu nebo další z barevných dnů v 1.A... To je jen ochutnávka aktivit naší

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

V Ř E S K O V Á K listopad 2005

V Ř E S K O V Á K listopad 2005 V Ř E S K O V Á K listopad 2005 Úvodní slovo Vážení spoluobčané, na stránkách Vřeskováka jsme vás několikrát vyzývali, aby jste nám posílali náměty a připomínky. Jsem rád, když nějaký dopis přijde. Co

Více

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky?

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky? Děvčata k přípravě na soutěž a účasti v ní přistupovala zodpovědně. Slovo šéfredaktora: Je měsíc únor a my vás opět vítáme u dalšího dílu školního časopisu Smajlík. Uplynulo pololetí a žáci dostávali vysvědčení,

Více

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA PROSLOV ŠÉFREDAKTORA Jmenuji se Vitaliy Sas a byl jsem zvolen za šéfredaktora tohoto časopisu. V tomto časopise Vám přineseme spoustu zajímavých článků o událostech za posledních pět měsíců, od kulturních

Více

Monte Bondone (jarní prázdniny) Program a časový harmonogram Sportkids pobytu

Monte Bondone (jarní prázdniny) Program a časový harmonogram Sportkids pobytu Monte Bondone (jarní prázdniny) Program a časový harmonogram Sportkids pobytu Po cca 800km jízdy po dálnici z Prahy sjedete v Itálii u města Trento. Pokračujete jízdou do kopce (20 min.) a jste v Monte

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst.

Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst. Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst. Ještě a pár dnů a přijde změna. Konečně tu budou Tajenka 1) Nejlepší přítel člověka je...? 2) Co

Více

GuŤáK. Autoři časopisu: Denisa Granátová Adéla Hynková Markéta Vondráčková. Zdroje: Ocko.tv Školní server Fotogalerie Google.cz Č

GuŤáK. Autoři časopisu: Denisa Granátová Adéla Hynková Markéta Vondráčková. Zdroje: Ocko.tv Školní server Fotogalerie Google.cz Č Autoři časopisu: Denisa Granátová Adéla Hynková Markéta Vondráčková Č. 2 14. 1. 2014 Ocko.tv Školní server Fotogalerie Google.cz Zdroje: GuŤáK Přehazovaná Florbal Mikuláš Projektový den Obsah: Přehazovaná

Více

Fokus divadlo 2014. Barbora Genserová, studentka 5.B, se v silné konkurenci studentů středních škol umístila na 3. místě. Blahopřejeme!

Fokus divadlo 2014. Barbora Genserová, studentka 5.B, se v silné konkurenci studentů středních škol umístila na 3. místě. Blahopřejeme! Fokus divadlo 2014 Pod tímto názvem Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě vyhlásila na podzim 1. ročník soutěže o nejlepší divadelní recenzi a kritiku. Jelikož se v literárním semináři

Více

číslo. 5. číslo

číslo. 5. číslo ŠKOLNÍ Školní drbna DRBNA 20. 12. 2018 5. číslo 5. číslo 20. 12. 2018 1 Školní drbna Základní škola a Mateřská škola Velké Hamry, příspěvková organizace Školní 541 468 45 Velké Hamry REDAKCE: Aneta Brunclíková

Více

Školtýn. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem. 18.ročník Číslo 3

Školtýn. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem. 18.ročník Číslo 3 Školtýn Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 18.ročník Číslo 3 Obsah Rodilí mluvčí Vánoční laťka Green Life, lyžařský výcvik Škola v přírodě Zábava 2 Rodilí mluvčí Stalo se už tradicí, že na

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

PŘÍLOHA K VÝROČNÍ ZPRÁVĚ ZA ŠKOLNÍ ROK 2013/2014

PŘÍLOHA K VÝROČNÍ ZPRÁVĚ ZA ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 PŘÍLOHA K VÝROČNÍ ZPRÁVĚ ZA ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 Nový školní rok byl slavnostně zahájen 2. září. Do školy nastoupilo 19 prvňáčků, celkem má škola 119 žáků. Již před zahájením školního roku vystupovali

Více

Kadet body Junior body Student body

Kadet body Junior body Student body KLOKAN V pátek 20.3.2015 proběhla na škole mezinárodní soutěž Matematický klokan, které se letos zúčastnilo 132 studentů. 58 v kategorii Kadet, 42 v kategorii Junior a 32 v kategorii Student Výsledky studentů,

Více

Základní škola Rýmařov Školní náměstí 1. Školáček Z Á Ř. Motto školy. Některé věci v životě nejsou samozřejmé a automatické.

Základní škola Rýmařov Školní náměstí 1. Školáček Z Á Ř. Motto školy. Některé věci v životě nejsou samozřejmé a automatické. Základní škola Rýmařov Školní náměstí 1 Školáček Z Á Ř Í Motto školy Některé věci v životě nejsou samozřejmé a automatické. Je třeba si je zasloužit. Například slušným chováním. Školní rok 2014/2015 Nový

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2014 Motto: Učíme se pro život Obsah : Výstava v knihovně......1 Má nejoblíbenější květina...2 Beseda v knihovně........3

Více

prosinec 2012 ročník XI číslo 4

prosinec 2012 ročník XI číslo 4 prosinec 2012 ročník XI číslo 4 Trochu obav a pytel legrace a dobrot Letošní mikulášskou nadílku zajistili žáci z 6.A (čert klečící Erik Skalník, stojící zleva čert Terka Kampová, anděl Kristýna Hřídelová,

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

Zprávičky ze školky listopad

Zprávičky ze školky listopad Zprávičky ze školky listopad Tématem měsíce listopadu byla historie, vynálezy a etiketa. Hned první týden jsme začali vznikem života, povídali jsme si o tom, jak lidé žili dříve a hráli jsme si na staré

Více

Co by chtěli změnit na Očku?

Co by chtěli změnit na Očku? Letos tvoří Očko 8. třída jsme velice kreativní a zábavní a doufáme, že se vám to bude líbit. A to jsme my: Kristýna Menšíková Hana Staniszová Lucie Válková Anna Šamajová Tereza Niemczyková Martina Berešová

Více

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček Časopis dětí z DD Opava Dětský domováček Září 2015 0 Úvodník Stejně jako každý rok s pravidelnou nevyhnutelností přišel první měsíc školního roku září, tak se stejnou pravidelností vychází i váš dětský

Více

Významné mezníky v historii školy III. (od 90. let 20. století)

Významné mezníky v historii školy III. (od 90. let 20. století) Významné mezníky v historii školy III. (od 90. let 20. století) září prosinec duben červen duben 1989/1990 Ředitelem školy byl jmenován Miroslav Horák. Po prázdninách byla otevřena nová učebna informatiky

Více

Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009

Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009 Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009 SŠP a VOŠ, s. r. o. pracoviště Kroměříž 03.07.09 - Krásné prázdniny! Přejeme všem krásné prázdniny! Úřední hodiny v době prázdnin: - v pracovní dny 8.00

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5 INTERVIEW PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN EXKURZE, NÁVŠTĚVA MUZEA FOTOREPORTÁŽ POBYT ŠESŤÁKŮ NA MALINÉ

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5 INTERVIEW PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN EXKURZE, NÁVŠTĚVA MUZEA FOTOREPORTÁŽ POBYT ŠESŤÁKŮ NA MALINÉ ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5 INTERVIEW PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN EXKURZE, NÁVŠTĚVA MUZEA FOTOREPORTÁŽ POBYT ŠESŤÁKŮ NA MALINÉ září-říjen 2015 Na Maliné. SEZNAMOVACÍ A EKOLOGICKÝ POBYT Také letos se vypravili

Více

Matě j Vaně k na podzimní Expědici Eurorěbus

Matě j Vaně k na podzimní Expědici Eurorěbus Matě j Vaně k na podzimní Expědici Eurorěbus Matěj Vaněk, student 6. C, se na podzim zúčastnil v rámci svojí výhry v zeměpisné soutěži EUROREBUS akce Expedice EUROREBUS, pořádané organizátorem soutěže

Více

Úspěchy našich žáků (ZŠ Telč, Masarykova)

Úspěchy našich žáků (ZŠ Telč, Masarykova) Úspěchy našich žáků (ZŠ Telč, Masarykova) Ve školním roce 2008/2009 jsme na naší škole zaznamenali výrazný úspěch v oblasti českého jazyka a literatury (recitace) především u ţáků II. stupně. Mezi tyto

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2007/2008 číslo: 7

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2007/2008 číslo: 7 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2007/2008 číslo: 7 Obsah: Slovo ředitele školy, akce v uplynulém měsíci, dětská tvorba, vyhodnocení sběru Červen 2008 TOCHOVICE 76 262

Více

24. ČÍSLO BŘEZEN 2014 OBSAH 24. ČÍSLA:

24. ČÍSLO BŘEZEN 2014 OBSAH 24. ČÍSLA: 24. ČÍSLO BŘEZEN 2014 OBSAH 24. ČÍSLA: výsledky soutěží, recitace, Pythagoriáda mravoučná bajka reportáže ze školních akcí jarní kvíz o skvělé ceny sportovní výsledky sběrové akce a další Očko informuje

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda.

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Redakce 013 Zpravodaj Základní školy Brankovice Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013 Pranostiky Leden V lednu moc sněhu, v červnu moc sena. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Můžeš-li

Více

ŠKOLNÍ KOLA BIOLOGICKÉ OLYMPIÁDY

ŠKOLNÍ KOLA BIOLOGICKÉ OLYMPIÁDY ŠKOLNÍ KOLA BIOLOGICKÉ OLYMPIÁDY Hned po náročném ukončení pololetní klasifikace se tradičně konala školní kola Biologické olympiády ve všech kategoriích. S úkoly spojené s testem, praktickými úlohami

Více

Nejvšestrannější byl Kuba a postoupil

Nejvšestrannější byl Kuba a postoupil Nejvšestrannější byl Kuba a postoupil Den před velikonočními prázdninami se, ve středu 16. dubna, z naší školy do Českých Budějovic vypravila skupinka osmi žáků, aby poměřila a prověřila své schopnosti

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA BŘEZEN 2017 ŠKOLNÍ PLES V pátek 3. března se konal v Kodymově národním domě v Opočně stužkovací ples naší školy, kde byli

Více

LUDĚK MÍČEK Starosta obce. Vážení spoluobčané,

LUDĚK MÍČEK Starosta obce. Vážení spoluobčané, Vážení spoluobčané, tak nám to pěkně uběhlo. Dětem skončily prázdniny, nám ostatním zase dny volna a odpočinku. Především srpen se povedl, opět byla plně využita naše upravená požární nádrž, nezahálelo

Více

Druhý ročník se opět povedl

Druhý ročník se opět povedl Druhý ročník se opět povedl Zprávy z naší školy www.facebook.cz číslo 6 květen-červen 2015 Bylo to podruhé, a opět nezapomeneutelné! Přišlo také víc lidí než vloni. Sportovní odpoledne, na jehož konci

Více

Září Vítání prvňáčků

Září Vítání prvňáčků Září Vítání prvňáčků Letošní školní rok začal v pondělí 3.září. Již tradičně se všichni budoucí prvňáčci (letos jich je 48) shromáždili se svými rodiči na školním hřišti. Čekaly tam na ně paní učitelky

Více