OMEZENÍ DOPADŮ POVRCHOVÉHO ODTOKU A PODPORA RETENCE VOD V OBVODU OBCE VELKÁ JESENICE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OMEZENÍ DOPADŮ POVRCHOVÉHO ODTOKU A PODPORA RETENCE VOD V OBVODU OBCE VELKÁ JESENICE"

Transkript

1 OMEZENÍ DOPADŮ POVRCHOVÉHO ODTOKU A PODPORA RETENCE VOD V OBVODU OBCE VELKÁ JESENICE KONCEPT BŘEZEN 2018 Investor:

2 Obec Velká Jesenice se sídlem Velká Jesenice 200, Velká Jesenice IČ: DIČ: Zastoupený: Petr Jeništa, starosta obce Tel: Projektant: Envicons s.r.o. se sídlem Hradecká 569, Pardubice Polabiny IČ: DIČ: CZ Zastoupený: Ing. Lukáš Řádek Kontaktní osoba: Mgr. Josef Tračík Tel.: B.1 Technická zpráva...4 B.1.SO-01 Pročištění koryta Náhonu od Veselice... 5 Strana 2 (21)

3 B.1.SO-02 PPO LB přítoku Jesenického potoka... 5 B.1.SO-03 Protierozní a protipovodňové opatření nad Velkou Jesenicí... 7 B.1.SO-04 Protierozní a protipovodňové opatření nad Veselicí B.1.SO-05 Napájení vodní nádrže ve Volovce B.1.SO-06 PPO a revitalizace území u koupaliště B.1.SO-07 PPO Veselice Strana 3 (21)

4 B.1 Technická zpráva Na základě analytické části studie a projednání se starostou obce Velká Jesenice, panem Jeništou, vznikl komplexní návrh opatření v řešeném území. Navrhovaná opatření jsou podrobně popsána níže. V úrovni předkládané studie jsou uvedeny hlavní projekční parametry. Opatření jsou navržena na podkladu geodetického zaměření lokalit, v případě rozsáhlejších návrhů v extravilánu byla použita data DMR 5G. Parametry jsou uvedeny co nejpřesněji tak, aby pokud možno v rámci další projekční přípravy nedošlo ke změně záborů potřebných pozemků. Opatření jsou rozdělena na základě svého prostorového rozmístění a jsou označena jako stavební objekty (SO). V rámci předkládané studie jsou navrženy tyto stavební objekty. SO-01 Pročištění Náhonu od Veselice - úprava odtokových poměrů - případné otevření zatrubněného úseku SO-02 PPO LB přítoku Jesenického potoka - zvýšení protipovodňové ochrany v dolní části obce - podpora retence vod v území s plánovanou bytovou výstavbou - ekologická a krajinotvorná funkce SO-03 Protierozní opatření v horní části povodí Jesenického potoka - ochrana nejvíce erozně ohroženého území - protipovodňová ochrana zástavby - komplex průlehů a protierozních mezí SO-04 Protierozní opatření nad Veselicí - ochrana nejvíce erozně ohroženého území - protipovodňová ochrana zástavby - komplex průlehů a protierozních mezí SO-05 Napájení vodní nádrže ve Volovce - podpora retence vody v území - otevření zatrubněného úseku SO-06 PBPO Jesenický potok - úprava nedostatečně kapacitních úseků - revitalizace nádrže bývalého koupaliště Strana 4 (21)

5 - úprava odtokových poměrů SO-07 Protipovodňová ochrana Veselice od Metuje - obtokový kanál - ochrana zástavby Primárním účelem všech opatření je zvýšit protipovodňovou ochranu. Pokud nebyl prokázán dostatečný protipovodňový efekt, potom byla hledána další možná přidaná hodnota opatření. Opatření na zemědělské půdě jsou navrhována tak, aby došlo k zadržení vody a také aby byla omezena půdní eroze. Opatření jsou také navrhována pokud možno v drahách soustředěného odtoku, aby byla v maximální možné míře omezena eroze a intenzivní povrchový odtok. Opatření je také možno výhledově navázat na plánované části soustavy ÚSES a to například tak, že budou zapracována do komplexních pozemkových úprav. Navrhovaná opatření jsou znázorněna v přehledné situaci navrhovaných opatření v mapové příloze B.3.1. B.1.SO-01 Pročištění koryta Náhonu od Veselice Vodní tok IDVT Náhon od Veselice je částí bývalého Rozkošského potoka. Horní část toku byla v minulosti zrušena v souvislosti s výstavbou vodní nádrže Rozkoš. Tok je v současné době napájen z vodního toku Rozkoš a to zatrubněným úsekem, který začíná nad vakovým jezem v ř. km 0,4. Jelikož se koryto vodního toku IDVT zanáší a jeho údržba je problematická z důvodu nesouladu parcelního vymezení toku s jeho reálným trasováním, tak bylo koryto geodeticky zaměřeno a došlo k identifikaci platných vlastnických vztahů. Koryto se navrhuje pročistit a majetkoprávně vypořádat tak, aby se majitelem pozemků nad korytem mohla stát obec Velká Jesenice. B.1.SO-02 PPO LB přítoku Jesenického potoka V územním plánu obce Velká Jesenice jsou vymezeny zastavitelné plochy pro bydlení v lokalitě nad č. p Realizací plánované výstavby dojde na ploše 3,55 ha ke změně povrchu. Současná orná půda bude z podstatné části nahrazena nepropustnými plochami nové zástavby. Abychom zjistili, zda tímto opatřením nedojde k zhoršení odtokových charakteristik v této oblasti, tak bylo v rámci analytické části studie vymezeno subpovodí č. 2 s uzávěrovým profilem v místě soutoku vodního toku IDVT s Jesenickým potokem (IDVT ). Pro toto subpovodí byly následně vypočteny hydrologické údaje s využitím programu DesQ-MaxQ pro současný a návrhový stav. Výsledné odtokové charakteristiky jsou uvedeny v tabulkách níže. Strana 5 (21)

6 Obr. Vymezené subpovodí s vymezenými plochami pro výstavbu. Tab. Odtokové charakteristiky pro subpovodí k profilu 2 (současný stav). N (roky) QN 1,04 1,55 2,28 3,53 4,69 (m3.s-1) WPVT 16,3 19,9 24,2 30,1 34,6 WPVT,1d 23,8 28,5 33,1 38,3 42,6 Tab. Odtokové charakteristiky pro subpovodí k profilu 2 (návrhový stav). N (roky) QN 1,08 1,62 2,40 3,69 4,93 (m3.s-1) WPVT 16,3 20,0 24,3 30,3 34,9 WPVT,1d 24,0 28,8 33,4 38,7 43,1 Z vypočtených údajů je zřejmé, že realizací plánované výstavby dojde jen k nepatrnému zhoršení stávajících odtokových charakteristik v území, kterým nedojde k ohrožení stávající zástavby níže v povodí. Strana 6 (21)

7 B.1.SO-03 Protierozní a protipovodňové opatření nad Velkou Jesenicí Zájmové území je ohroženo povodněmi z přívalových dešťů a s nimi i vodní erozí na zemědělské půdě, zejména orné půdě. V druhém polovině 20. století došlo ke scelení půdních bloků s ornou půdou, které jsou situovány na svažitých pozemcích nad obcí, což společně s absencí mezí a remízů naplňuje předpoklady ke vzniku urychleného odtoku. Povrchový odtok, který vzniká a koncentruje se na ničím nepřerušovaných rozsáhlých půdních blocích, vyvolává závažné projevy eroze a způsobuje povodňové ohrožení v intravilánu obce. Obr. Odvodněné a kanalizované povodí se scelenými pozemky, kde byly odstraněny všechny prvky přerušující a zpomalující odtok, zhoršuje průběh bleskových povodní (vlevo). Vpravo je zobrazena představa revitalizačních opatření, která tuto situaci pomáhají řešit (Just a kol. 2005). Výrazné erozní ohrožení půdních bloků (PB) 4602 a 5601/1 ve čtverci dokládá provedená analýza erozní ohroženosti, v souladu s metodikou Ochrana zemědělské půdy před erozí (Janeček a kol. 2012) dále metodika PEO. Na těchto půdních blocích a také na PB 4501 byly rovněž při výpočtech v analytické části studie identifikovány dráhy soustředěného odtoku. Strana 7 (21)

8 Obr. Analýza erozní ohroženosti v severní části obce Velká Jesenice. Odtok z PB způsobuje povodňové ohrožení v obci Velká Jesenice a soustředěný povrchový odtok zároveň způsobuje vodní erozi, čímž dochází k poškozování orné půdy v oblasti. K zajištění protierozní ochrany se navrhuje vybudovat systém průlehů a protierozních mezí. Při umísťování průlehů a mezí hraje významnou roli i jejich uplatnění jako ekostabilizačního a krajinotvorného prvku, proto budou navázány, tam kde to je možné, ve formě interakčních prvků na plánované části lokálního ÚSES, kterými jsou lokální biocentrum LBC 28 (V polích) a lokální biokoridory LBC 46 (Borský) a LBC 47 (Na pustinách). Vybudováním průlehů a mezí dojde k přerušení povrchového odtoku, čímž bude dosaženo snížení erozní ohroženosti a bude významně snížen povrchový odtok. Alternativu k předloženému návrhu představují opatření organizační a agrotechnická aplikace půdoochranných technologií, vyloučení širokořádkových plodin a delimitace kultur (zatravnění) převážně v drahách soustředěného odtoku. Průlehy jsou navrženy k zajištění protierozní ochrany a k zachycení povrchového odtoku, který níže v intravilánu způsobuje povodňové škody. Dle ČSN Protierozní ochrana zemědělské půdy je doporučená doba opakování hydrologických charakteristik pro posuzování a návrh technických prvků protierozní ochrany, pokud má sloužit k ochraně území jako je intravilán resp. zastavěné území, 5 let. Průleh je protierozní opatření, které rozděluje svah na kratší úseky. Tvoří erozní bariéru a zachycuje povrchový odtok, který se zde vsakuje. Jedná se o mělké široké příkopy, které jsou průjezdné, podle čehož jsou voleny sklony svahů od 1:5 až do 1:10. Průlehy se navrhují jako zatravněné s podélným sklonem 0 % - 0,5 %. Při umísťování průlehu hraje významnou roli i jeho uplatnění jako ekostabilizačního a krajinotvorného prvku. Strana 8 (21)

9 Obr. Vzorový řez průlehem. Průleh je zakreslen v profilu v grafických přílohách. V zájmové lokalitě se navrhují průlehy zatravněné s nulovým podélným sklonem. Budou tedy sloužit jako vsakovací, které umožní zachycení a následnou infiltraci povrchového odtoku. Průlehy se navrhují doplnit o zatravněný pás, který slouží k filtraci a sedimentaci vodou unášeného materiálu. Možný je libovolný vegetační doprovod. K návrhu stanovištně vhodných druhů byl využit program Arboreus 1.0. K výsadbě jsou vhodné následující dřeviny: Strana 9 (21)

10 Obr. Ilustrační podoba průlehu. V části PB 4501, v horní části údolnice současně dráhy soustředěného odtoku, se navrhuje zatravnění doplněné o doprovodnou výsadbu. Opatření bude navazovat na plánovaný LBK 47. V délce 753 m tak bude trasa lokálního biokoridoru mírně upravena dle návrhu do podoby, která bude v krajině plnit výraznější protierozní a protipovodňovou funkci. Optimálně zapojený travní porost je nejlepší protierozní ochranou. Pro kvalitní vegetační kryt jsou preferovány trávy výběžkaté, které tvoří pevný drn. Průleh pod kapličkou Průleh je navržen na příkrém východním svahu pod kaplí sv. Františka Serafinského. K navrženému průlehu byla pro návrhový stav vymezena plocha a vypočteny hydrologické údaje s využitím DesQMaxQ. Model DesQ-MaxQ (Hrádek, Kuřík 2000) je určen pro výpočet maximálních průtoků v nepozorovaných profilech povodí, vyvolaných přívalovými dešti. Tab. Odtokové charakteristiky pro subpovodí k navrhovanému průlehu. N (roky) QN 0,100 0,154 0,227 0,339 0,439 (m3.s-1) WPVT 0,717 0,885 1,08 1,32 1,50 WPVT,1d 1,28 1,53 1,77 2,05 2,28 Průleh se navrhuje zatravněný s nulovým podélným sklonem, bude tedy sloužit jako vsakovací. Umožní zachycení a následnou infiltraci povrchového odtoku. Návrh průlehu je založen na nulové bilanci zeminy (výkopy a násypy), aby byl veškerý materiál, který výkopem vznikne, uložen do navrhovaných hrází. Průleh se navrhuje o hloubce 0,65 m. Průleh zajistí eliminaci povrchového odtoku z dvacetileté srážky. Základní technické parametry průlehu: Strana 10 (21)

11 Délka: 396 m Hloubka: 0,65 m Sklony svahů: 1:5 Šířka ve dně: 1,0 m Maximální šířka průlehu: 15 m Podélný sklon: 0% Objem retenčního prostoru: 1224 m 3 Dimenzováno na: W PV20 Tab. Návrh průlehů - hloubky a objemy na nich závislé. hloubka (m) plocha (m2) objem (m3) 0,10 0, ,15 0, ,20 0, ,25 0, ,30 0, ,35 1, ,40 1, ,45 1, ,50 2, ,55 2, ,60 2, ,65 3, ,70 3, ,75 3, ,80 4, ,85 4, ,90 5, ,95 5, ,00 6, Průleh pod Jedlinami Průleh je navržen na západních svazích vrchu Jedliny. K navrženému průlehu byla pro návrhový stav vymezena plocha a vypočteny hydrologické údaje s využitím DesQ-MaxQ. Tab. Odtokové charakteristiky pro subpovodí k navrhovanému průlehu. Strana 11 (21)

12 N (roky) QN 0,208 0,316 0,476 0,726 0,941 (m3.s-1) WPVT 2,26 2,79 3,43 4,23 4,80 WPVT,1d 3,55 4,24 4,91 5,71 6,35 Průleh se navrhuje zatravněný s nulovým podélným sklonem, bude tedy sloužit jako vsakovací. Umožní zachycení a následnou infiltraci povrchového odtoku. Návrh průlehu je založen na nulové bilanci zeminy (výkopy a násypy), aby byl veškerý materiál, který výkopem vznikne, uložen do navrhovaných hrází. Průleh se navrhuje o hloubce 0,90 m. Průleh zajistí eliminaci povrchového odtoku z dvacetileté srážky. Základní technické parametry průlehu: Délka: 657 m Hloubka: 0,90 m Sklony svahů: 1:5 Šířka ve dně: 1,0 m Maximální šířka průlehu: 17 m Podélný sklon: 0% Objem retenčního prostoru: 3548 m 3 Dimenzováno na: W PV20 Tab. Návrh průlehů - hloubky a objemy na nich závislé. hloubka (m) plocha (m2) objem (m3) 0,10 0, ,15 0, ,20 0, ,25 0, ,30 0, ,35 1, ,40 1, ,45 1, ,50 2, ,55 2, ,60 2, Strana 12 (21)

13 hloubka (m) plocha (m2) objem (m3) 0,65 3, ,70 3, ,75 3, ,80 4, ,85 4, ,90 5, ,95 5, ,00 6, B.1.SO-04 Protierozní a protipovodňové opatření nad Veselicí Nad obcí Veselice je na základě provedené analýzy erozní ohroženosti nejvíce ohrožen erozí půdní blok (PB) 6805 ve čtverci Zvýšená míra eroze byla identifikována i na PB 5806/1, 5806/2 a 5807 ve čtverci Obr. Analýza erozní ohroženosti v severní části obce Veselice nad Metují. Vzhledem k faktu, že sklonitost erozně nejohroženější části PB 6805 se pohybuje mezi 5-10% a že se jedná se o okraj půdního bloku, tak se k omezení dlouhodobé průměrné ztráty půdy vodní erozí Strana 13 (21)

14 navrhuje vybudování protierozní meze s případným zatravněním nejsvažitějšího okrajového úseku. Protierozní mez se navrhuje vybudovat i na východním okraji PB Protierozní mez má být vysoká nejvýše 1,0-1,5 m, ve sklonu 1:1,5 1:1,2, zatravněna a případně osázena doprovodnou zelení. Jako sedimentační a zasakovací pás se navrhuje zatravnění v minimální šířce 6,0 m. Aby mez přerušovala povrchový odtok, je nutné ji doplnit vodu zachycujícími prvky např. průlehem. Alternativou je vybudovat mez ve formě valu. Obr. Vzorový řez protierozní mezí s průlehem, výsadbami a zatravněným pásem. Obr. Ilustrační podoba protierozní meze. Průleh nad Veselicí 1 Průleh je navržen na jihovýchodním svahu nad obcí Veselice. K navrženému průlehu byla pro návrhový stav vymezena plocha a vypočteny hydrologické údaje s využitím DesQ-MaxQ. Tab. Odtokové charakteristiky pro subpovodí k navrhovanému průlehu. N (roky) QN 0,054 0,080 0,116 0,178 0,234 (m3.s-1) WPVT 0,959 1,17 1,42 1,75 2,01 Strana 14 (21)

15 N 5 WPVT,1d 10 1, , , ,21 2,45 (roky) Průleh se navrhuje zatravněný s nulovým podélným sklonem, bude tedy sloužit jako vsakovací. Umožní zachycení a následnou infiltraci povrchového odtoku. Návrh průlehu je založen na nulové bilanci zeminy (výkopy a násypy), aby byl veškerý materiál, který výkopem vznikne, uložen do navrhovaných hrází. Průleh se navrhuje o hloubce 0,70 m. Průleh zajistí eliminaci povrchového odtoku z dvacetileté srážky. Základní technické parametry průlehu: Délka: 424 m Hloubka: 0,70 m Sklony svahů: 1:5 Šířka ve dně: 1,0 m Maximální šířka průlehu: 16 m Podélný sklon: 0% Objem retenčního prostoru: 1484 m 3 Dimenzováno na: W PV20 Tab. Návrh průlehů - hloubky a objemy na nich závislé. hloubka (m) plocha (m2) objem (m3) 0,10 0, ,15 0, ,20 0, ,25 0, ,30 0, ,35 1, ,40 1, ,45 1, ,50 2, ,55 2, ,60 2, ,65 3, ,70 3, ,75 3, Strana 15 (21)

16 plocha (m2) hloubka (m) objem (m3) 0,80 4, ,85 4, ,90 5, ,95 5, ,00 6, Průleh nad Veselicí 2 Průleh je navržen na jihozápadním svahu nad obcí Veselice. K navrženému průlehu byla pro návrhový stav vymezena plocha a vypočteny hydrologické údaje s využitím DesQ-MaxQ. Tab. Odtokové charakteristiky pro subpovodí k navrhovanému průlehu. N (roky) QN 0,108 0,167 0,250 0,378 0,487 (m3.s-1) WPVT 1,03 1,27 1,56 1,91 2,16 WPVT,1d 1,74 2,09 2,41 2,77 3,07 Průleh se navrhuje zatravněný s nulovým podélným sklonem, bude tedy sloužit jako vsakovací. Umožní zachycení a následnou infiltraci povrchového odtoku. Návrh průlehu je založen na nulové bilanci zeminy (výkopy a násypy), aby byl veškerý materiál, který výkopem vznikne, uložen do navrhovaných hrází. Průleh se navrhuje o hloubce 1,0 m. Průleh zajistí eliminaci povrchového odtoku z dvacetileté srážky. Základní technické parametry průlehu: Délka: 241 m Hloubka: 1,0 m Sklony svahů: 1:5 Šířka ve dně: 1,0 m Maximální šířka průlehu: 21 m Podélný sklon: 0% Objem retenčního prostoru: 1566 m 3 Dimenzováno na: W PV20 Tab. Návrh průlehů - hloubky a objemy na nich závislé. hloubka (m) plocha (m2) objem (m3) Strana 16 (21)

17 hloubka (m) plocha (m2) objem (m3) 0,10 0, ,15 0, ,20 0, ,25 0, ,30 0, ,35 1, ,40 1, ,45 1, ,50 2, ,55 2, ,60 2, ,65 3, ,70 3, ,75 3, ,80 4, ,85 4, ,90 5, ,95 5, ,00 6, B.1.SO-05 Napájení vodní nádrže ve Volovce Vodní nádrž ve Volovce je situována na návsi v centru obce. Nádrž v současnosti nemá stálý přítok. Přítok do nádrže byl v minulosti řešen zatrubněním, které mělo začátek cca 500 m severovýchodně od Volovky v korytě vodního toku IDVT , asi 15 m po proudu od mostku s polní cestou. Potrubí je dnes ovšem zanesené, takže nádrž je dotovaná pouze srážkami, což má za následek pomalý pokles hladiny v nádrži. Návrh opatření uvažuje s nově vybudovaným přítokem do nádrže z vodního toku IDVT , který bude realizován z větší části otevřeným korytem, na které bude v intravilánu obce navazovat zatrubněný úsek, jenž bude zaústěn do nádrže. Trasování koryta je navrženo ve dvou variantách. První varianta se přidržuje trasy stávajícího zatrubnění, druhá, kratší trasa, je trasována přes pozemek p. č. 35. Navrhované parametry koryta: 1. varianta délka 234 m, šířka koryta ve dně 1 m, sklon svahů 1:3. 2. varianta délka 98 m, šířka koryta ve dně 1 m, sklon svahů 1:3. V místě křížení koryta se stávající polní cestou se navrhuje vybudovat přejezdný brod. Šířka brodu bude 9 m. Strana 17 (21)

18 Na trasu otevřeného koryta bude od místa komunikace, která lemuje z východní části obec Volovku, navazovat zatrubněný úsek, který povede v trase současného zatrubnění a bude zaústěn do vodní nádrže. Délka zatrubněného úseku je 179 m. V nádrži se navrhuje vybudovat výpustný objekt, který je navržen jako sdružený objekt, tj. požerák s dvojitou dlužovou stěnou s bezpečnostním přelivem v koruně. Vzhledem ke snadnějšímu přístupu se navrhuje stěnu požeráku umístit přímo do břehu. Odtok z nádrže bude realizován pomocí otevřeného koryta o délce 111 m, které bude mít šířku ve dně 1 m a sklon svahů 1:2. Odtokové koryto bude zaústěno západně od obce do koryta vodního toku IDVT B.1.SO-06 PPO a revitalizace území u koupaliště Popis současného stavu: V pravobřeží Jesenického potoka nad areálem bývalého koupaliště se nachází povodněmi ohrožená zástavba. K výraznému rozlivu dochází při Q20. Bývalé koupaliště (boční nádrž) je v nevhodném technicko-ekologickém stavu, neplní retenční funkci. Koryto Jesenického potoka podél nádrže je také ve špatném stavu, v části úseku je vodní tok zavzdut a zanesen. Ve špatném technickém stavu je též spádový stupeň v profilu hráze. Návrh opatření: V rámci návrhu opatření je uvažváno s komplexem třech úprav v území (viz níže). Návrh se nachází na pozemcích obce, Povodí Labe a jednoho soukromého vlastníka. Přírodě blízká kapacitní úprava Jesenického potoka V délce 92 m (od zatrubnění u spádového objektu u hráze nádrže po stávající mostek nad nádrží) se navrhuje nové koryto. Jedná se o stěhovavou kynetu umístěnou v podstatě do snížené nivy (viz vzorový profil níže). Zjednodušeně se jedná o složený (dvojitý) miskovitý profil. Tato úprava umožňuje provedení i Q100. Takto kapacitní koryto má za následek podstatné snížení hladiny povodně (až o 0,3 m), a přispívá tak k ochraně pravobřežní zástavby. Součástí této úpravy je také levobřežní rozšíření stávajícího koryta na horním okraji zástavby maximálně o 2,5 m v délce 40 m. Strana 18 (21)

19 Obr. Vzorový profil úpravou koryta Jesenického potoka. Obr. Možná podoba úpravy Jesenického potoka (úprva náhonu v Chrudimi). Zvýšení retenční funkce a zpřírodnění vodní nádrže Jedná se o esteticky a funkčně nevhodnou nádrž. V současné době je nádrž napájena potrubím ze zavzdutého úseku Jesenického potoka. V rámci návrhu opatření se uvažuje s vysvahováním současných břehů nádrže do pozvolnějších sklonů. Břehová hrana bude tvarově rozčleněna. Úprava břehl by měla proběhnout zejména vně stávajícíh břehové hrany, aby nedošlo k zásadnímu zmenšení 2 plochy a objemu nádrže. Návrhová plocha činí 1360 m. Stávající úroveň hladiny (cca 277,50) zůstane zachována. K napájení nádrže bude zřízeno 15 m dloué koryto. K odběru vody bude v korytě vybudován velmi nízký rozdělovací objekt (do 0,3 m výšky). Vzhledem ke změně způsobu napájení Strana 19 (21)

20 nádrže bude možno nádrž použít k řízené retenci povodňových vod. Volný retenční objem činí cca m. Zvýšení pobytové atraktivity území Revitalizací vodní nádrže sklopením jejích břehů dojde k zřístupnění vodní hladiny. Pro zvýšení kontaktu obyvatel s územím se navrhuje vybudování přístupového a pobytového schodiště šířky 15 m. Mezi místní kimunikací a nádrží se navrhuje vybudovat udržovanou veřejnou plochu (travní porost, mobiliář, informační tabule,...). Území se dále navrhuje zpřístupnit okružní pěšinou okolo nádrže. Na severních březích nádrže se území navrhuje doplnit výsadbou dřevin. K zajištění dostatečného oslunění se nopak jižní břehy nádrže navrhuje ponechat bez vegetace. B.1.SO-07 PPO Veselice Popis současného stavu: V předkládané studii je řešen úsek řeky Metuje v úseku ř. km 7,0 až 9,1. V tomto úseku je niva Metuje široká až 1 km a protéká jí řada vodních toků, mimo jiné i Stará řeka (původní koryto Metuje). V nivě je řada historických zavlažovacích a odpvodňovacíh kanálů. Z těchto důvodů jsou odtokové poměry značně složité.metuje má zpracováno a vyhlášeno záplavové území. Zaměření koryta a výpočty pochází z roku Z výsledků vyplývá, že kapacita koryta Metuje je 3-1 přibližně na úrovni Q5 = 77 m.s. Průtoky větší již protékají inundací. K výraznému ohrožení zástavby 3-1 dochází při průtoku Q20 = 116 m.s. Existují starší návrhy protipovodňových opatření, které spočívají v ochraně zástavby liniovými prvky. Tyto návrhy však nebyly blíže rozpracovány. Návrh opatření: Cílem je prověřit možnosti protipovodňové ochrany místní části Veselice jiným způsobem, nežli liniovou ochranou zástavby. Cílová úroveň PPO vy měly být alepoň Q20. Ochrana až na úroveň Q100 se předem jeví jako problematická, neboť inundace probíhá v celé šíři nivy a sloupec vody je značný. V tomto případě by byla jedinných efktivním řešením ostrovní ochrana zástavby liniovým prvkem. Vzhledem ke skutečnosti, že se v podstatě jedná o extravilán, celkové zkapacitnění koryta podél zástavby by bylo nekoncepční a v mnohém i kontraproduktivní. V rámci předkládané studie je prověřena a navržena možnost provedení části průtoku inundačním korytem v pravobřežní nivě. Jelikož víme, že bezeškodně korytem Metuje proteče Q5 a chceme ochránit zástavbu na Q20, potom potřebujeme inundačním korytem provést rozdíl těchto průtoků ( m.s ). V případě, že budeme uvažovat také průtok ostatními říčními rameny v nivě, bude skutečná úroveň protipovodňové ochrany Veselice ještě vyšší. Odlehčovací koryto funguje tak, že z koryta Metuje bude odebírán průtok v území nad zástavbou, bude převeden dále od zástavby a vrácen zpět do Metuje dále po toku až pod chráněnou zástavbou. Nátok do odlehčovacího koryta je situován do ř. km 9,074 (střed), nad stávající brod. Lokalita je výhodná z několika důvodů. Úsek koryta je v důsledku přítomnosti brodu výškově a polohově stabilní. Jedná se o mírný oblouk a odběr je realizován na nárazovém břehu. Předpokládá se, že nebude třeba Strana 20 (21)

21 budovat v korytě Metuje příčný objekt. Pavobřežní niva je v tomto úseku velmi úzká a průtok na ni vázaný je nízký. Případně je možno krátkým koncentračním prvkem průtok z inundace svést do koryta a intenzivněji směřovat průtok do inundačního průlehu. Nátok je koncipován jako levobřežní boční přeliv délky 45 m se sklony křídel 1 : 2. Úroveň přelivu je na horním okraji 261,95 a na dolním okraji 261,75. To je cca 1,6 m nad současným dnem Metuje a 0,75 m pod úrovní stávající levé břehové hrany. Přelivná hrana je vůči hladině Q5 ukloněna ve větším sklonu. To je dáno tím, že s odlehčením klesá hladina v Metuji rychleji. Hladiny povodní v ř. km 9,059 jsou uvedeny v tabulce níže. Nátokový objekt bude podrobně řešen v případných dalších fázích projektové přípravy., šířka Tab. Povodňové hladiny Metuje v ř. km 9,059 (Povodí Labe, státní podnik, 2004). Profil staničení PF Q1 38, Q2 53, Q5 76, Q10 95, Q20 116, Q50 144, Q , Samotný odlehčovací průleh je dlouhý 1570 m. Ve většine svého průběhu je umístěn v trase stávajícího melioračního příkopu. Parametry průlehu jsou následující. Délka: 1570 m Šířka v břehových hranách: 36 m Šířka ve dně: 26 m Hloubka: 1,2 m Sklony břehů: 1 : 4 Tvar: miskovitý Zaústění průlehu zpět do Metuje se uvažuje v ř. km 7,460. Vzledem k tomu, že samotný průleh je poměrně mělký a sklony "břehů" průlehu lze koncipovat jako velmi pozvolné, je možno celý průleh využívat jako trvalý travní porost a běžně obdělávat. Průleh je koncipován jako suchý. Pouze ve dně může být umístěna malá kyneta suplující funkci stávajícího melioračního příkopu. Průleh bude protékaný pouze periodicky, od cca Q5. Dle analýzy historických povodní je možno usuzovat, že to bude cca 1 krát za 30 let. Pokud jsou průlehem dotčeny polní cesty, uvažuje se jejich přeložení do průlehu či vně něj. Průleh bude v příčném směru snadno přejezdný. Odlehčení z Metuje nebude probíhat ode dna, nelze tedy očekávat, že by se v průlehu ukládaly hrubší sedimenty a docházelo tak ke znehodnocení zemědělské půdy. Průleh je možno doplnit vegetačním doprovodem Strana 21 (21)

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 08 (staničení 2706-2847 m) Stávající úsek, opevněný betonovými panely, je částečně ve vzdutí dvou stupňů ve dně. Horní stupeň slouží k odběru vody do cukrovarského rybníka. Dolní stupeň, viz foto,

Více

Protipovodňová ochrana a úprava říční krajiny s cílem zadržení vody v krajině a tlumení povodní

Protipovodňová ochrana a úprava říční krajiny s cílem zadržení vody v krajině a tlumení povodní Protipovodňová ochrana a úprava říční krajiny s cílem zadržení vody v krajině a tlumení povodní Ing. Miroslav Lubas () Envibrno 2014 1 Zejména v minulém století došlo v souvislosti s intenzifikací zemědělského

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 13 (staničení 4257-4408 m) Úsek je postižen nedostatkem proudící vody, stejně jako úsek č. 13. Důvodem je špatný stav rozdělovacího objektu a odtékání běžných průtoků odlehčovacím bypassem. Koryto

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 06 (staničení 2134-2318 m) V současnosti je koryto zahloubené, napřímené, opevněné ve dně a březích betonovými panely. Ve svahu levého břehu vede velké množství inženýrských sítí. Pravý břeh je součástí

Více

Stavební objekty PSZ. Petr Kavka

Stavební objekty PSZ. Petr Kavka Stavební objekty PSZ Petr Kavka Co to jsou společná zařízení Opatření sloužící ke zpřístupnění pozemků. cestní síť (minulá přednáška) objekty na cestní síti Protierozní opatření na ochranu zemědělského

Více

Protipovodňová opatření a zajištění retence vod v obci Horní Bradlo B. NÁVRHOVÁ ČÁST Duben 2018

Protipovodňová opatření a zajištění retence vod v obci Horní Bradlo B. NÁVRHOVÁ ČÁST Duben 2018 Protipovodňová opatření a zajištění retence vod v obci Horní Bradlo B. NÁVRHOVÁ ČÁST Duben 2018 Investor: Obec Horní Bradlo se sídlem Dolní Bradlo 7, 539 53 Horní Bradlo IČ: 270130 DIČ: CZ00270130 Zastoupený:

Více

Stručný výtah z vodohospodářské studie podklad pro zpracování KoPÚ v k.ú. Srbská Kamenice

Stručný výtah z vodohospodářské studie podklad pro zpracování KoPÚ v k.ú. Srbská Kamenice Stručný výtah z vodohospodářské studie podklad pro zpracování KoPÚ v k.ú. Srbská Kamenice Závazným podkladem je Vodohospodářská studie Srbská Kamenice a dotčené okolí zpracovaná společností VRV a.s. v

Více

Šířka ve dně. Navazující na přilehlé koryto Sklon svahů MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

Šířka ve dně. Navazující na přilehlé koryto Sklon svahů MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 02 (staničení 459-732 m) V současnosti je koryto zahloubené, napřímené, opevněné ve dně a březích kamennou dlažbou / rovnaninou. Břehy jsou pokryty travním porostem, v horní části úseku se nacházejí

Více

Územní plánování a starosti s povodněmi a suchem Jak může územní plánování přispívat k prevenci povodňových situací a sucha?

Územní plánování a starosti s povodněmi a suchem Jak může územní plánování přispívat k prevenci povodňových situací a sucha? Územní plánování a starosti s povodněmi a suchem Jak může územní plánování přispívat k prevenci povodňových situací a sucha? MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Pro seminář Národní dialog o vodě 2014: Co

Více

B.1.SO 15 - PBPO Mehelnického potoka v intravilánu obce Semice

B.1.SO 15 - PBPO Mehelnického potoka v intravilánu obce Semice B.1.SO 15 - PBPO Mehelnického potoka v intravilánu obce Semice B.1.1 STRUKTURA POPISU NAVRHOVANÝCH OPATŘENÍ Všechna navrhovaná či řešená opatření vycházejí ze zpracovaných listů terénního průzkumu, které

Více

OPRAVA A ODBAHNĚNÍ RYBNÍKA ŠEJBA

OPRAVA A ODBAHNĚNÍ RYBNÍKA ŠEJBA OPRAVA A ODBAHNĚNÍ RYBNÍKA ŠEJBA k.ú. Vojkovice u Židlochovic Dokumentace pro stavební povolení A. Průvodní zpráva B. Souhrnná technická zpráva Datum: 04/2011 Vypracoval: Bc. Dagmar Kabelová zakázky: 97/09

Více

Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy

Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy Seminář Liberec 15.9.2017 Obsah: 1 Řešené území 2 Předmět a způsob řešení 3 Harmonogram 4 Diskuze OBJEDNATEL

Více

PŘÍPRAVA VÝSTAVBY POLDRU KROUNKA - KUTŘÍN. Úvod

PŘÍPRAVA VÝSTAVBY POLDRU KROUNKA - KUTŘÍN. Úvod PŘÍPRAVA VÝSTAVBY POLDRU KROUNKA - KUTŘÍN Úvod Materiální škody významných povodní v roce 1997 vedly ke zpracování vyhledávací studie pro řešení protipovodňových opatření v povodí řeky Novohradky. Studie

Více

PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ VOJTOVICKÝ POTOK

PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ VOJTOVICKÝ POTOK PILOTNÍ INVESTIČNÍ ZÁMĚR PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ VOJTOVICKÝ POTOK PPO S VYUŽITÍM VAKŮ KOEXPRO Červen 2013 ZÁKLADNÍ ÚDAJE : Název akce : PPO Vojtovického potoka Vodní tok : Vojtovický potok Místo akce (katast.území)

Více

Seminář Příprava a realizace přírodě blízkých protipovodňových opatření a možnosti jejich financování

Seminář Příprava a realizace přírodě blízkých protipovodňových opatření a možnosti jejich financování Seminář Příprava a realizace přírodě blízkých protipovodňových opatření a možnosti jejich financování Možnosti využití výsledků Studie a jak podat žádost o dotace Benešov 20. června 2017 Vodohospodářské

Více

Ing. David Ides EPS, s.r.o. V Pastouškách 205, 686 04 Kunovice www.epssro.cz Email: ostrava@epssro.cz

Ing. David Ides EPS, s.r.o. V Pastouškách 205, 686 04 Kunovice www.epssro.cz Email: ostrava@epssro.cz 48. Odborný seminář pro pracovníky v oblasti ochrany ŽP Jetřichovice duben 2010 Ing. David Ides EPS, s.r.o. V Pastouškách 205, 686 04 Kunovice www.epssro.cz Email: ostrava@epssro.cz Výskyt povodní je třeba

Více

B.1.SO 20 Obnova malé vodní nádrže na Mehelnickém potoce

B.1.SO 20 Obnova malé vodní nádrže na Mehelnickém potoce B.1.SO 20 Obnova malé vodní nádrže na Mehelnickém potoce B.1.1 STRUKTURA POPISU NAVRHOVANÝCH OPATŘENÍ Všechna navrhovaná či řešená opatření vycházejí ze zpracovaných listů terénního průzkumu, které jsou

Více

Seminář Okresní agrární komora Kroměříž

Seminář Okresní agrární komora Kroměříž Seminář Okresní agrární komora Kroměříž Protierozní ochrana zemědělské půdy z pohledu zemědělského podniku Legislativa a podmínky zemědělského podnikání Protierozní ochrana v zemědělském podniku Plnění

Více

Příloha P.9.4 POSOUZENÍ INVESTIČNÍHO ZÁMĚRU ZÁSOBOVÁNÍ VODOU PODSYCHROVSKÉHO RYBNÍKA

Příloha P.9.4 POSOUZENÍ INVESTIČNÍHO ZÁMĚRU ZÁSOBOVÁNÍ VODOU PODSYCHROVSKÉHO RYBNÍKA ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební K144 - Katedra zdravotního a ekologického inženýrství Thákurova 7, 166 29 Praha 6 POSOUZENÍ POVODÍ A KAPACITY JIRENSKÉHO POTOKA V KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ

Více

Protipovodňová opatření III. etapy Povodí Moravy, s.p.

Protipovodňová opatření III. etapy Povodí Moravy, s.p. Protipovodňová opatření III. etapy Povodí Moravy, s.p. Ing. Libor Dostál investiční ředitel Staré Město, 31. července 2014 Jmenný seznam PPO III.etapy připravovaných k realizaci Pořadové číslo Akce Dílčí

Více

Předpisy, dle kterých bude studie vypracována. Studie musí obsahovat. Struktura studie

Předpisy, dle kterých bude studie vypracována. Studie musí obsahovat. Struktura studie Předpisy, dle kterých bude studie vypracována Směrnice Evropského parlamentu a Rady ustavující rámec pro činnost společenství v oblasti vodní politiky (2000/60/ES) Směrnice Evropského parlamentu a Rady

Více

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 214 22 Specifický cíl 1.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu Aktivita 1.3.1 Zprůtočnění nebo zvýšení

Více

Povodí Moravy, s.p., Brno, Dřevařská 11, BRNO INVESTIČNÍ ZÁMĚR. Jihlava, km 0,800-3,150 - oprava koryta

Povodí Moravy, s.p., Brno, Dřevařská 11, BRNO INVESTIČNÍ ZÁMĚR. Jihlava, km 0,800-3,150 - oprava koryta Povodí Moravy, s.p., Brno, Dřevařská 11, BRNO INVESTIČNÍ ZÁMĚR Jihlava, km 0,800-3,150 - oprava koryta Kraj : Jihomoravský Číslo akce: Zpracoval: Zdeněk Vajbar, úsekový technik provozu D. Věstonice Datum

Více

JEVANSKÝ POTOK. Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. Praha 5 - Smíchov, Nábřežní 4, Tel.: ,

JEVANSKÝ POTOK. Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. Praha 5 - Smíchov, Nábřežní 4, Tel.: , JEVANSKÝ POTOK JEVANSKÝ POTOK Konojedy: Voda v obci je sváděna dešťovou kanalizací a v dolní části obce vedena otevřeným korytem a tak vzniká bezejmenný levobřežní přítok Jevanského potoka. Obec by chtěla

Více

Omezování rizika povodní (opatření na vodních tocích)

Omezování rizika povodní (opatření na vodních tocích) Zvýšení absorpční kapacity OPŽP PO 1 a 6 Omezování rizika povodní (opatření na vodních tocích) Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz zelená linka 800 260 500 dotazy@sfzp.cz

Více

ÚPRAVY TOKŮ V SOULADU S POŽADAVKY

ÚPRAVY TOKŮ V SOULADU S POŽADAVKY ÚPRAVY TOKŮ V SOULADU S POŽADAVKY KRAJINY ÚVOD Úpravy vodních toků v souladu s požadavky krajiny by měly být v dnešní době samozřejmostí. odborný seminář Stavby pro plnění funkcí lesa v harmonii s přírodou

Více

Rozbor příčin a následků vybraných povodní v ČR v letech 1995 a 1996

Rozbor příčin a následků vybraných povodní v ČR v letech 1995 a 1996 Povodně 95/96 (1) Cíl studie: Rozbor příčin a následků vybraných povodní v ČR v letech 1995 a 1996 Určení příčin povodní a jejich: - Analýza - Souhrn následků (Popis škod na objektech a v povodí) - Návrh

Více

Sucho a návrhy opatření ke snížení dopadů sucha, zadržování vody v krajině

Sucho a návrhy opatření ke snížení dopadů sucha, zadržování vody v krajině 12.4.2018 Sucho a návrhy opatření ke snížení dopadů sucha, zadržování vody v krajině Ing. Jan Čekal Státní pozemkový úřad, Krajský pozemkový úřad pro Kraj Vysočina vedoucí oddělení pozemkových úprav KOMPLEXNÍ

Více

Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření

Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření aneb Revitalizace VT není vždy příroděblízká povodňová ochrana Ing. Adam Vokurka. Ph.D.

Více

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice. Stručný návod k mapovému portálu

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice. Stručný návod k mapovému portálu Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Stručný návod k mapovému portálu Obsah: 1. Úvod... 3 2. Práce s mapovým portálem... 3 2.1

Více

2 PLOŠNÁ OPATŘENÍ NA ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ

2 PLOŠNÁ OPATŘENÍ NA ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ 2 PLOŠNÁ OPATŘENÍ NA ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ ORGANIZAČNÍ OPATŘENÍ ID typ opatření Druh opatření Typ opatření y opatření Popis ORG Plošné Organizační Návrh vhodného tvaru a velikosti pozemku; trvalé zatravnění;

Více

Dotace z OPŽP na protipovodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a zadržení vody v krajině

Dotace z OPŽP na protipovodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a zadržení vody v krajině Dotace z OPŽP na protipovodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a zadržení vody v krajině Jan Matějka Autoři v prezentaci použitých fotografií jsou Tomáš Just (AOPK ČR) a pracovníci SFŽP ČR, případně

Více

Ing. Kamil Kaulich Ústřední pozemkový úřad

Ing. Kamil Kaulich Ústřední pozemkový úřad Ing. Kamil Kaulich Ústřední pozemkový úřad 2 3 Protierozní opatření: = současně vodohospodářská opatření, zpomalující odtok vody z území = často přímo protipovodňová opatření, ochraňující obce, majetek

Více

Protierozní opatření

Protierozní opatření Protierozní opatření technická Tomáš Dostál katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství B602, dostal@fsv.cvut.cz na základě USLE = (popis erozních procesů) G = R * K * L * S * C * P ovlivňovat lze:

Více

XIX. CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SVAZU MĚST A OBCÍ Praha, 10. listopadu 2016

XIX. CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SVAZU MĚST A OBCÍ Praha, 10. listopadu 2016 XIX. CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SVAZU MĚST A OBCÍ Praha, 10. listopadu 2016 Ing. Josef Havelka Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad OSNOVA Pozemkové úpravy jako nástroj dotační

Více

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY REVITALIZACÍ DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY REVITALIZACÍ DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY REVITALIZACÍ DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ ZÁSADY REVITALIZACÍ DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ LITERATURA Králová, H.: Řeky pro život: Revitalizace řek a péče o nivní biotopy. Veronica,

Více

Revitalizace povodí. Co je revitalizace?

Revitalizace povodí. Co je revitalizace? Revitalizace povodí Co je revitalizace? Revitalizace: obnova, oživení něčeho nefunkčního popř. zchátralého; uvádění něčeho opět do takového stavu, aby to přinášelo užitek (Všeobecná encyklopedie Diderot,

Více

VESELÍ NAD LUŽNICÍ. ČÁST 3 analýza řešení PPO obcí v povodí Nežárky přírodě blízkým způsobem

VESELÍ NAD LUŽNICÍ. ČÁST 3 analýza řešení PPO obcí v povodí Nežárky přírodě blízkým způsobem PODKLADOVÁ ANALÝZA VYBRANÝCH PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH OPATŘENÍ V POVODÍ NEŽÁRKY ČÁST 3 analýza řešení PPO obcí v povodí Nežárky přírodě blízkým způsobem VESELÍ NAD LUŽNICÍ BŘEZEN 2011 Obsah 1 Úvodní informace

Více

Povodí Odry, státní podnik Varenská 3101/49, Moravská Ostrava, , doručovací číslo Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí

Povodí Odry, státní podnik Varenská 3101/49, Moravská Ostrava, , doručovací číslo Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí Název akce SN Hlínský Investor Povodí Odry, státní podnik Varenská 3101/49, Moravská Ostrava, 702 00, doručovací číslo 701 26 Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí Olešné Hlínský potok 2-03-01-0604

Více

Studie proveditelnosti k realizaci přírodě blízkých protipovodňových opatření pro ochranu města Prostějov

Studie proveditelnosti k realizaci přírodě blízkých protipovodňových opatření pro ochranu města Prostějov Studie proveditelnosti k realizaci přírodě blízkých protipovodňových opatření pro ochranu města Prostějov Ing. Daniel Brázda Ing. Jiří Švancara Lukáš Harapát Pöyry Environment a.s. Zástupci objednatele

Více

B.1.SO 01 SN Purkratice (kat. B Suché retenční nádrže)

B.1.SO 01 SN Purkratice (kat. B Suché retenční nádrže) B.1.SO 01 SN Purkratice (kat. B.1.3.3 - Suché retenční nádrže) Všechna navrhovaná či řešená opatření vycházejí ze zpracovaných listů terénního průzkumu, které jsou přílohou A. Analytická část a jsou zobrazena

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 214 22 Specifický cíl 1.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu Aktivita 1.3.1 Zprůtočnění nebo zvýšení

Více

Analýzy erozních a odtokových poměrů, návrh protierozních opatření v PSZ. prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc., VUT v Brně

Analýzy erozních a odtokových poměrů, návrh protierozních opatření v PSZ. prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc., VUT v Brně Analýzy erozních a odtokových poměrů, návrh protierozních opatření v PSZ prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc., VUT v Brně Výpočet míry erozního ohrožení v kontextu TS PSZ a Vyhlášky Stanovení jednotlivých

Více

Radonice Hydrotechnické posouzení Radonického potoka

Radonice Hydrotechnické posouzení Radonického potoka Radonice Hydrotechnické posouzení Radonického potoka Martin Dobeš Září 2010 Obsah: 1. PRŮVODNÍ ZPRÁVA... 3 1.1 ÚVOD... 3 1.2 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE STAVBY... 3 1.3 PODKLADY... 3 1.4 POPIS STÁVAJÍCÍHO STAVU...

Více

Souhrn opatření Plánu společných zařízení KPÚ Svinčany a Raškovice u Přelouče - BILANCE VÝMĚRY PRO SZ 1 / 10. Vodohospodářská opatření

Souhrn opatření Plánu společných zařízení KPÚ Svinčany a Raškovice u Přelouče - BILANCE VÝMĚRY PRO SZ 1 / 10. Vodohospodářská opatření Souhrn opatření Plánu společných zařízení KPÚ Svinčany a Raškovice u Přelouče - BILANCE VÝMĚRY PRO SZ [výměra v ha] Opatření sloužící ke zpřístupnění pozemků Protierozní opatření pro ochranu ZPF Vodohospodářská

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 3.8.101 UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ

Více

Povodí Moravy společně s Olomouckým krajem připravujenaochranuměst a obcí na řece Bečvě před povodněmi výstavbu suché nádrže (poldru) Bečva, Teplice.

Povodí Moravy společně s Olomouckým krajem připravujenaochranuměst a obcí na řece Bečvě před povodněmi výstavbu suché nádrže (poldru) Bečva, Teplice. Povodí Moravy společně s Olomouckým krajem připravujenaochranuměst a obcí na řece Bečvě před povodněmi výstavbu suché nádrže (poldru) Bečva, Teplice. Ještě před zahájením prací na dokumentaci k žádosti

Více

MĚSTO HRÁDEK

MĚSTO HRÁDEK MĚSTO HRÁDEK strana 1 OBSAH PREZENTACE ŘEŠENÉ ÚZEMÍ SPRÁVCI TOKŮ NÁVRHY OPATŘENÍ OCHRANA PŘÍRODY FINANCOVÁNÍ strana 2 ŘEŠENÉ ÚZEMÍ Ř Ř strana 3 OBSAH PREZENTACE ŘEŠENÉ ÚZEMÍ SPRÁVCI TOKŮ NÁVRHY OPATŘENÍ

Více

DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY

DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY HOŘOVICE REVITALIZACE ČÁSTI RYBNÍKA DRAŽOVSKÁ VELKÁ ETAPA 2 DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA A.1. Identifikační údaje A.1.1. Údaje o stavbě A.1.1.a Název stavby A.1.1.b Místo stavby

Více

Nástroje krajinného plánování ZÁSADY REVITALIZACE KRAJINY

Nástroje krajinného plánování ZÁSADY REVITALIZACE KRAJINY Nástroje krajinného plánování ZÁSADY REVITALIZACE KRAJINY Revitalizace (toku x krajiny) Zásahy do toku hrazení bystřin protipovodňové úpravy (zásady návrhu) Revitalizace co je důsledkem? Katedra hydromeliorací

Více

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY SPECIFICKÉHO CÍLE.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 24 22 Specifický cíl.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu V rámci hodnocení jsou projektům přiřazeny body

Více

Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Pozemkové úpravy. Ing. Jiří Hladík, Ph.D.

Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Pozemkové úpravy. Ing. Jiří Hladík, Ph.D. Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Pozemkové úpravy Ing. Jiří Hladík, Ph.D. Model integrované ochrany půdy, vody a krajiny Půda: Je médium pro růst rostlin Je stabilizátorem globálních ekosystémů

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 Operačního programu Životní prostředí 2014 2020

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 Operačního programu Životní prostředí 2014 2020 HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY SPECIFICKÉHO CÍLE.3 Operačního programu Životní prostředí 24 22 Aktivita.3. Zprůtočnění nebo zvýšení retenčního potenciálu koryt vodních toků a přilehlých niv, zlepšení

Více

Mokřadní centrum Kančí obora

Mokřadní centrum Kančí obora Mokřadní centrum Kančí obora Historický exkurz V důsledku vodohospodářských úprav v 70. a 80. letech minulého století byla niva řeky Dyje vyloučena z přirozených korytotvorných procesů. Zahloubenín, napřímením

Více

N Á V R H k projednání na 22. zasedání Zastupitelstva města Odry konaném dne

N Á V R H k projednání na 22. zasedání Zastupitelstva města Odry konaném dne V Odrách dne 15.6.2009 N Á V R H k projednání na 22. zasedání Zastupitelstva města Odry konaném dne 24.6.2009 Věc: Revitalizace lokality Vladař suchý poldr Předkládá: Zpracoval: Příloha: Rada města Odbor

Více

Podpora přírodě blízkých opatření na vodních tocích a v ploše povodí

Podpora přírodě blízkých opatření na vodních tocích a v ploše povodí OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Podpora přírodě blízkých opatření na vodních tocích a v ploše povodí Pytloun Martin, Horecký Jakub Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo životního prostředí Státní

Více

2.6. Rozsah záplavového území. 2.6/1 Záplavové území toku Březnice

2.6. Rozsah záplavového území. 2.6/1 Záplavové území toku Březnice 2.6. Rozsah záplavového území Při zpracování Záplavového území toku Březnice bylo použito : Zaměření vodního toku Březnice od zaústění do Moravy po km 23,281 bylo provedeno útvarem hydroinformatiky, Povodí

Více

HYDROBIOLOGIE PROGRAM PRAKTICKÁ CVIČENÍ. vzdouvací objekty, splavnost. vodních toků. stanovišť. 1. Úvod 2. Ukázky ovlivnění vodních toků

HYDROBIOLOGIE PROGRAM PRAKTICKÁ CVIČENÍ. vzdouvací objekty, splavnost. vodních toků. stanovišť. 1. Úvod 2. Ukázky ovlivnění vodních toků HYDROBIOLOGIE PRAKTICKÁ CVIČENÍ PROGRAM 1. Úvod 2. Ukázky ovlivnění vodních toků o přímé: ochrana před povodněmi, stabilizace koryta, vzdouvací objekty, splavnost o nepřímé: odvodnění zastavěného území

Více

Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí. Labe Oldřichovský potok Kraj Okres Obec Katastrální území

Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí. Labe Oldřichovský potok Kraj Okres Obec Katastrální území Název akce Identifikační číslo Investor Poldr v Oldřichově na Hranicích, včetně ekologických opatření 129D126007007 Město Hrádek nad Nisou Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí Labe Oldřichovský

Více

Pozemkové úpravy a čerpání dotací z Programu rozvoje venkova

Pozemkové úpravy a čerpání dotací z Programu rozvoje venkova Příloha č. 6 14. 6. 2017 Pozemkové úpravy a čerpání dotací z Programu rozvoje venkova 2014 2020 Program rozvoje venkova 2014 2020, operace 4.3.1 Pozemkové úpravy Ústí nad Labem Ing. Josef Havelka Státní

Více

POLDR SKALIČKA. Návrh bočního poldru Skalička a protipovodňová ochrana Pobečví. ideová studie. RNDr. Lukáš Krejčí, Ph.D. Unie pro řeku Moravu

POLDR SKALIČKA. Návrh bočního poldru Skalička a protipovodňová ochrana Pobečví. ideová studie. RNDr. Lukáš Krejčí, Ph.D. Unie pro řeku Moravu POLDR SKALIČKA Návrh bočního poldru Skalička a protipovodňová ochrana Pobečví ideová studie RNDr. Lukáš Krejčí, Ph.D. Unie pro řeku Moravu 2016 POLDR SKALIČKA Návrh bočního poldru Skalička a protipovodňová

Více

Možnosti financování protipovodňových opatření v rámci pozemkových úprav

Možnosti financování protipovodňových opatření v rámci pozemkových úprav Možnosti financování protipovodňových opatření v rámci pozemkových úprav Pro realizaci protipovodňových opatření potřebujeme mimo jiné projekty + pozemky + peníze. Pozemkové úpravy nám mohou pomoci s každou

Více

4. ANALÝZA OPATŘENÍ NAVRŽENÝCH V RÁMCI KOMPLEXNÍCH POZEMKOVÝCH ÚPRAV

4. ANALÝZA OPATŘENÍ NAVRŽENÝCH V RÁMCI KOMPLEXNÍCH POZEMKOVÝCH ÚPRAV ENVICONS s.r.o. Hradecká 569 533 52 Pardubice - Polabiny IČ 275 600 15 DIČ CZ 275 600 15 info@envicons.cz www.envicons.cz 4. ANALÝZA OPATŘENÍ NAVRŽENÝCH V RÁMCI KOMPLEXNÍCH POZEMKOVÝCH ÚPRAV Píšť - Protipovodňová

Více

ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY SO ORP Hranice

ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY SO ORP Hranice ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY SO ORP Hranice Doplňující průzkumy a rozbory (analytická část) PŘÍLOHA VI FOTODOKUMENTACE S KOMENTÁŘEM VODNÍ TOKY A PLOCHY červen 2018 Pořizovatel: Městský úřad Hranice Pernštejnské

Více

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE...

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE... Obsah 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE... 2 2. ÚVOD... 2 3. POUŽITÉ PODKLADY... 2 3.1 Geodetické podklady... 2 3.2 Hydrologické podklady... 2 3.2.1 Odhad drsnosti... 3 3.3 Popis lokality... 3 3.4 Popis stavebních

Více

NÁVRH ZPRÁVY O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU PŘESKAČE. období

NÁVRH ZPRÁVY O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU PŘESKAČE. období NÁVRH ZPRÁVY O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU PŘESKAČE období 2012-2016 návrh určený k projednání s dotčenými orgány, krajským úřadem, sousedními obcemi a veřejností dle ustanovení 55 odst. 1 zákona č. 183/2006

Více

Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. PETR KARÁSEK

Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. PETR KARÁSEK Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. PETR KARÁSEK Pöyry Environment a.s. hlavní zpracovatel Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.M., v.v.i. Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Povodí

Více

VLIV HOSPODAŘENÍ V POVODÍ NA ZMĚNY ODTOKOVÝCH POMĚRŮ

VLIV HOSPODAŘENÍ V POVODÍ NA ZMĚNY ODTOKOVÝCH POMĚRŮ Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed.): XIV. Česko-slovenská bioklimatologická konference, Lednice na Moravě 2.-4. září 2002, ISBN 80-813-99-8, s. 352-356 VLIV HOSPODAŘENÍ V POVODÍ NA ZMĚNY ODTOKOVÝCH POMĚRŮ

Více

KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu. Umístění kritického bodu:

KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu. Umístění kritického bodu: KONEČNÁ VERZE výstupy kompletního projektu ID plochy: 636339_4 : Obec: ORP: Sokolov Souřadnice GPS (ve stupních): N 50.198213 E 12.574789 Kategorie Kategorie plochy dle nebezpečí: Kategorie plochy dle

Více

Bor u Karlových Var. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu

Bor u Karlových Var. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu KONEČNÁ VERZE výstupy kompletního projektu ID plochy: 607274_1 Bor u Karlových Var : Obec: Sadov ORP: Karlovy Vary Souřadnice GPS (ve stupních): N 50.266585 E 12.94245 Kategorie Kategorie plochy dle nebezpečí:

Více

Dotační nástroje pro malé vodní nádrže ze Státního fondu životního prostředí. zelená linka:

Dotační nástroje pro malé vodní nádrže ze Státního fondu životního prostředí.  zelená linka: Dotační nástroje pro malé vodní nádrže ze Státního fondu životního prostředí www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Vyhodnocení OPŽP 2007-2013 Prioritní osa 6 Zlepšování stavu přírody a krajiny

Více

Protipovodňová opatření vč. možnosti vyvlastňování. Přehrady a povodně - možnosti regulace seminář Senát PČR 29. října 2013, Praha Král Miroslav

Protipovodňová opatření vč. možnosti vyvlastňování. Přehrady a povodně - možnosti regulace seminář Senát PČR 29. října 2013, Praha Král Miroslav Protipovodňová opatření vč. možnosti vyvlastňování Přehrady a povodně - možnosti regulace seminář Senát PČR 29. října 2013, Praha Král Miroslav Obsah Povodeň v červnu 2013 Preventivní protipovodňová opatření

Více

Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy

Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy Seminář Liberec 11.6.2018 Obsah: 1 Úvod 2 Analytická část 3 Návrhová část 4 Diskuze ÚVOD Studie sleduje

Více

Degradace půd erozí v podmínkách změny klimatu a možnosti jejího omezení

Degradace půd erozí v podmínkách změny klimatu a možnosti jejího omezení Degradace půd erozí v podmínkách změny klimatu a možnosti jejího omezení Problémové okruhy řešené v rámci dílčí metodiky: Analýza výskytu erozně nebezpečných dešťů Klimatické podmínky rozvoje erozních

Více

Pozemkové úpravy jako nástroj rozvoje venkovského prostředí

Pozemkové úpravy jako nástroj rozvoje venkovského prostředí Krajské setkání Svazu měst a obcí ve Zlínském kraji dne 7. dubna 2016 Pozemkové úpravy jako nástroj rozvoje venkovského prostředí Ing. Lubomír Holubec Krajský pozemkový úřad pro Zlínský kraj Státní pozemkový

Více

BOREČ ÚZEMNÍ PLÁN. TEXTOVÁ ČÁST Samostatná příloha civilní ochrany (K. Ú. BOREČ) KA * KA

BOREČ ÚZEMNÍ PLÁN. TEXTOVÁ ČÁST Samostatná příloha civilní ochrany (K. Ú. BOREČ) KA * KA BOREČ ÚZEMNÍ PLÁN (K. Ú. BOREČ) TEXTOVÁ ČÁST Samostatná příloha civilní ochrany KA * KA KA * KA projektový ateliér, Tuřice 32, 294 74 Předměřice n. Jizerou BOREČ ÚZEMNÍ PLÁN (K. Ú. BOREČ) TEXTOVÁ ČÁST

Více

Výstavba vodních nádrží v procesu pozemkových úprav

Výstavba vodních nádrží v procesu pozemkových úprav STÁTNÍ POZEMKOVÝ ÚŘAD Krajský pozemkový úřad pro Středočeský kraj a hl. m. Praha Pobočka Nymburk, Soudní ul. čp. 17, PSČ 28800 Tel: 725921570, 724067745 e-mail: z.jahn@spucr.cz 19.10.2017 Výstavba vodních

Více

Prevence a zmírňování následků živelních a jiných pohrom ve vztahu k působnosti obcí

Prevence a zmírňování následků živelních a jiných pohrom ve vztahu k působnosti obcí Prevence a zmírňování následků živelních a jiných pohrom ve vztahu k působnosti obcí Problematika přívalových povodní TB010MMR027 Příjemce: Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Řešitel: RNDr.

Více

ADAPTAČNÍ OPATŘENÍ RYCHLOSTNÍ KOMUNIKACE R BABICE STARÉ MĚSTO

ADAPTAČNÍ OPATŘENÍ RYCHLOSTNÍ KOMUNIKACE R BABICE STARÉ MĚSTO ADAPTAČNÍ OPATŘENÍ v rámci stavby RYCHLOSTNÍ KOMUNIKACE R55 5507 BABICE STARÉ MĚSTO RETENČNĚ VSAKOVACÍ VEGETAČNÍ PÁS Autor prezentace : Ing. Miroslav Němčák OBSAH PREZENTACE : 1/ Úvod 2/ Teoreticko - ekonomická

Více

Investiční záměr. Studie odtokových poměrů Mlýnského náhonu a návrhy opatření pro zajištění jeho kapacity pro odvedení povrchových vod.

Investiční záměr. Studie odtokových poměrů Mlýnského náhonu a návrhy opatření pro zajištění jeho kapacity pro odvedení povrchových vod. Studie odtokových poměrů Mlýnského náhonu a návrhy opatření pro zajištění jeho kapacity pro odvedení povrchových vod. Zpracoval: Ing. Iva Jelínková vedoucí útvaru hydroinformatiky a geodetických informací

Více

Záplavová území podle vyhlášky 79/2018 Sb. Ing. Josef Dohnal Povodí Vltavy, státní podnik

Záplavová území podle vyhlášky 79/2018 Sb. Ing. Josef Dohnal Povodí Vltavy, státní podnik Záplavová území podle vyhlášky 79/2018 Sb. Ing. Josef Dohnal Povodí Vltavy, státní podnik Změny oproti předchozí vyhlášce 236/2002 Sb. Způsob stanovení AZZÚ Obsah návrhu záplavového území Změny oproti

Více

Navrhování technických protierozních opatření

Navrhování technických protierozních opatření Pozemkové úpravy Nové informace a metodické postupy Seminář - Brno Projekt NAZV QI91C008 (2009-2013) Navrhování technických protierozních opatření Ing. Václav Kadlec, Ph.D. a kol. Proč? PEO zemědělské

Více

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice 1 OBSAH Stručné představení projektu Rozsah a podrobnost řešení Představení přístupu k návrhu

Více

VIZP Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí

VIZP Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí VIZP Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí Přednáška č.5 Technické a revitalizační stavby na drobných tocích Přednášející: Ing. Martin Dočkal, Ph.D. Co je účelem technických úprav na drobných

Více

OCHRANA PŮD V PROCESU POZEMKOVÝCH ÚPRAV

OCHRANA PŮD V PROCESU POZEMKOVÝCH ÚPRAV POLNÍ DEN ÚKZUZ 2015 OCHRANA PŮD V PROCESU POZEMKOVÝCH ÚPRAV Státní pozemkový úřad Ing. Svatava Maradová, MBA Ústřední ředitelka 18.6. 2015, Havlíčkův Brod OSNOVA I. Proces KoPÚ projektování v krajině

Více

Mírovka - optimalizace koryta Investiční záměr k.ú. Mohelnice, okres Šumperk Číslo akce: PDC

Mírovka - optimalizace koryta Investiční záměr k.ú. Mohelnice, okres Šumperk Číslo akce: PDC Mírovka - optimalizace koryta Investiční záměr k.ú. Mohelnice, okres Šumperk Číslo akce: PDC Vypracoval: Burdová Věra Datum: 24. 2. 2016 Základní údaje: TECHNICKÁ ZPRÁVA Název akce: Mírovka optimalizace

Více

Změny týkající se GAEC 2 a 6 Chvalčov, 12.9.2013

Změny týkající se GAEC 2 a 6 Chvalčov, 12.9.2013 Změny týkající se GAEC 2 a 6 Chvalčov, 12.9.2013 Lubomír Smrček 776 017 517 lub.smrcek@gmail.com.cz Změny týkající se GAEC 6 Změna právní úpravy ochrany dřevin a jejich kácení: Původní právní úprava: zákon

Více

Obsah. Zpráva. Titulní list Účel studie Popis současného stavu Rozbor hydrologických a hydrotechnických údajů Shrnutí Závěr

Obsah. Zpráva. Titulní list Účel studie Popis současného stavu Rozbor hydrologických a hydrotechnických údajů Shrnutí Závěr Obsah Zpráva Titulní list Účel studie Popis současného stavu Rozbor hydrologických a hydrotechnických údajů Shrnutí Závěr Hydrologické a hydrotechnické výpočty Výkresová část Situace zatrubnění 1 : 1 500

Více

4. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ÚZEMNĚ ANALYTICKÝCH PODKLADŮ ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ PRO SPRÁVNÍ OBVOD ORP OTROKOVICE 2016.

4. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ÚZEMNĚ ANALYTICKÝCH PODKLADŮ ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ PRO SPRÁVNÍ OBVOD ORP OTROKOVICE 2016. 4. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ÚZEMNĚ ANALYTICKÝCH PODKLADŮ A ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ PRO SPRÁVNÍ OBVOD ORP OTROKOVICE 2016 Tabulková část SO ORP OTROKOVICE Úřad územního plánování MěÚ OTROKOVICE 2016

Více

PUDIS a.s., Nad Vodovodem 2/3258, Praha 10 tel.: , fax: ,

PUDIS a.s., Nad Vodovodem 2/3258, Praha 10 tel.: , fax: , Tento projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu NISA EVROPSKÁ UNIE "PŘEKRAČUJEME HRANICE" MĚSTO ŽELEZNÝ BROD Náměstí 3. května 1, PSČ 468 22, IČ 00262633

Více

Duben Obnova MVE Třebařov

Duben Obnova MVE Třebařov Duben 2013 Obnova MVE Třebařov OBSAH: 1 Úvod...4 1.1 Identifikační údaje...4 1.2 Záměr investora...5 1.3 Účel dokumentace...5 1.4 Podklady a výchozí údaje...5 1.5 Dílčí části projektu - objekty...6 2 Jez

Více

Odstranění zakrytí vodního toku

Odstranění zakrytí vodního toku KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 25 NÁZEV OPATŘENÍ DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 Odstranění zakrytí vodního toku 1. POPIS PROBLÉMU Řada úseků menších vodních toků byla v minulosti v rámci rozvoje území převedena

Více

ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY. Kolektiv autorů

ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY. Kolektiv autorů ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY Kolektiv autorů OBSAH Téma a zaměření projektu Projektový tým a postup řešení Výstupy: - Katalog opatření - Návrhy opatření - Další

Více

SO 01.1 Příprava území. SO obsahuje kácení a manipulaci se zeminou.

SO 01.1 Příprava území. SO obsahuje kácení a manipulaci se zeminou. Název akce Hráz na Petrůvce, Petrovice u Karviné km 9,900-11,500 Investor Povodí Odry, státní podnik Varenská 49, Ostrava, Moravská Ostrava, PSČ 701 26 Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí Olše

Více

Územní plán obce Rohozec, 2000

Územní plán obce Rohozec, 2000 Územní plán obce Rohozec, 2000 Širší vztahy: -VRT vysokorychlostní trať Praha Brno - vojenské letiště Chotusice-Čáslav (ochranná hluková pásma) - regionální ÚSES -vedení vysokého napětí - vysokotlaký plynovod

Více

JIHOČESKÝ KRAJ DOKLADOVÁ ČÁST KONCEPCE PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANY NA ÚZEMÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

JIHOČESKÝ KRAJ DOKLADOVÁ ČÁST KONCEPCE PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANY NA ÚZEMÍ JIHOČESKÉHO KRAJE JIHOČESKÝ KRAJ KONCEPCE PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANY NA ÚZEMÍ JIHOČESKÉHO KRAJE DOKLADOVÁ ČÁST LISTOPAD 2007 1 Identifikační list Akce: Koncepce ochrany před povodněmi na území Jihočeského kraje Objednatel:

Více

POVODÍ MNICHOVKY, KUNICKÉHO A LOMNICKÉHO POTOKA

POVODÍ MNICHOVKY, KUNICKÉHO A LOMNICKÉHO POTOKA Etapa D. Vyhodnocení POVODÍ MNICHOVKY, KUNICKÉHO A LOMNICKÉHO POTOKA Etapa D. Vyhodnocení Hodnocení územně technických limitů POVODÍ MNICHOVKY, KUNICKÉHO A LOMNICKÉHO POTOKA Výstupy Způsob hodnocení 0

Více

UZEMNÍ STUDIE PŘELOŽKA SILNICE III / V ÚSEKU RUDOLFOV (provedení pro jednání zastupitelstva města)

UZEMNÍ STUDIE PŘELOŽKA SILNICE III / V ÚSEKU RUDOLFOV (provedení pro jednání zastupitelstva města) UZEMNÍ STUDIE PŘELOŽKA SILNICE III / 10577 V ÚSEKU RUDOLFOV (provedení pro jednání zastupitelstva města) KLIENT : MĚSTO RUDOLFOV ZHOTOVITEL : ING. ARCH. ALEŠ VALDER, IČ 12661899 BŘEZEN 2013 VRCOV 68, 373

Více

Setkání Posázaví o.p.s. se zástupci obcí a měst Podyjí a Povodí Moravy s.p.

Setkání Posázaví o.p.s. se zástupci obcí a měst Podyjí a Povodí Moravy s.p. Přírodě blízká opatření PPO včetně oprav a úprav historických vodních staveb a objektů Setkání Posázaví o.p.s. se zástupci obcí a měst Podyjí a Povodí Moravy s.p. Možnosti využití prostředků OPŽP 2014-2020

Více

VODNÍ TOKY A ŘÍČNÍ NIVY

VODNÍ TOKY A ŘÍČNÍ NIVY ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY VODNÍ TOKY A ŘÍČNÍ NIVY Kolektiv autorů OBSAH Úvod Řešená území návrhy opatření Příklad realizovaných dopatření Výsledky dílčích

Více