-1- ZAVÁDKA Stárci a stárky: 1. Radim Bukovský - Hana Pláteníková 2. František Machovský Lenka Lubalová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "-1- ZAVÁDKA Stárci a stárky: 1. Radim Bukovský - Hana Pláteníková 2. František Machovský Lenka Lubalová"

Transkript

1 -1- ZAVÁDKA 2006 Stárci a stárky: 1. Radim Bukovský - Hana Pláteníková 2. František Machovský Lenka Lubalová Staří stárci: 1. Jaroslav Herůfek 2. Milan Tomeška nápěv: sůdili se 1. Tak už sme se tady zase sešli, Šak sme letos měli trochu štěstí /:málem se už stalo, že nebyly hody to by ovšem bylo hodně škody!:/ 2. Loňští stárci udělali chybu, Že Kubovi schválili cizinku. /:vždyť to přece nejde, když je tady hostem aby naše hody vedla po svém!:/ 3. První stárek je Radim Bukovský Do Bílovic za Pavlínků jezdí. Každý rok poctivě, májku jí postaví Až když mu to maminka poradí. 4. S Pavlínků aj v Zavádce tancuje A kus světa taky procestuje Ve Španělsku byli, předvést naše tance Nocovali tam v mateřskej školce. 5. Minule, když stárkoval poprvní Měl strach co se ze zavádky dozví Tak doma rodiče předem informoval O tem co na rozlučáku dělal. 6. Radim doma pečuje o trávník Velice dbá na to jeho tatík Tak jak mu nařídí: zalít aj posekat Aby mohl do Bílovic spěchat. 7. On divladlo ochotnicky hraje Minulej rok byl parádní Hamlet. Než skočil z pódia, být, či nebýt se ptal Trochu zpíval a hodně repoval.

2 -2-8. První stárka Hana se jmenuje V ROVA-CZECHu v Šakvicích pracuje Po hodech tam končí, hledá místo nový Chtěla by jít do mateřské školy. 9. S vdavkama moc nepospíchá ešče Lepší prohánět se na motorce Do Pavlovic měla už od mlada sklony Proto taky s Pavlovčákem chodí 10. Stárka Hanka hodně veselá je Když má čas tak něco ugriluje Aj si ráda zavdá, vínečko červené Čím víc pije, tým se aj víc směje. 11. Lůní studování ukončila Na podruhý odmaturovala V Pavlovickym baru, pařit začínala Ešče když tam gympl dělávala. 12. Diskotéky ona ráda nemá Alkohol se tam hodně popijá Byla enom jednů, víc tam už nepůjde Ztřískala se jak to malý čuně. 13. Druhej stárek je Franta Machovskej Svoju stárku velice miluje. Doma dycky řekne s klukama jdu pařit A utěká Leničku navštívit. 14. Tatík chystá Fandovi motyku Ať jde kopat aj do vinohradu Jemu se šak nechce, prej má práce hodně v pokojíčku si verbuňk trénuje 15. Valčík, verbuňk nebo taky polku Mladý děcka vyučuje s Lenků Zajuchat, verbovat a taky zavrtět Budů mladí díky němu umět. 16. Po hodech už do čtvrťáku půjde Strojní průmku študýruje v Brně Při studiu maká, až v Šakvicách kdesi Ešče stíhá do Zavádky jezdit.

3 Ze Zavádků ve Španělsku byli Tančit zpívat až v dalekej zemi Na záchodě on měl nejvíc zastavení, Dostal titul, že je králem sraní 18. Druhá stárka Lubalova Lenka Směje se jak Maria panenka V Pavlovskej cimbálce na husličky hraje Dvě vysoký zároveň studuje. 19. Když minule Lenka stárkovala Velikýho majzla si dávala Neudělat průser a ostudu taky V zavádce by to bylo napsaný 20. Tehdy ještě ona netušila Že by ešče jednů stárkovala Letos na ňu práskli, když je sama doma Folklór párty v bazéně se koná. 21. V bazéně má velkýho lachtana Návštěvy tam řádijů do rána Lachtana chců zkrotit, na něm se povozit Když sů piclí, můžů se utopit. 22. Lenka chodí se svým stárkem Fandů Ešče lůní přála si být vdanů Zatím je svobodná, jediný to štěstí Kdo by potom vzal to stárkování? 23. Letos už je to jedenáct roků co Vrbica měla jen dvoch stárků Letos měl být sklepník ten Procházkuj Kája Sklepnica se naňho vykašlala. 24. Starej stárek je Jarek Herůfek První stárky je to hodnej strýček V Lomaxu on dělá, do Bořetic jezdí Na stárkování se hodně těší. 25. Starej stárek je Milan Tomeška Žádnů akci nikdy on nezmešká Mezi Vrbečáků on zapadl dobře Ať na sóle nebo aj ve sklepě.

4 -4- PŘÍDAVKY 101. Súdili se Vrbečáci s pánem o tú lúku, co je pode dvorem súdili se súdili, súdit budú ešče o to hezký modrooký děvče Šel kmucháček s kmotřenků na huby, obrátil jí fěrtůšek na ruby. Ej kmucháčku, kmotře, jak se vám to lúbí? Aj kmotřenko, lepší jak ty huby! 103. Pod máju dyž v krojách dojde chasa, obdivujem, jaká je to krása! Takovů nádheru, předci zachovali Snáď bysme ju zhynůt nenechali! 104. O tů první stárku byla mela Hádala se snáď Vrbica celá Jestli první stárka bude Vrbečanka Nebo jestli to má býti Němka?? 105. Hody letos ohrožený byly Než se stárci s chasů domluvili První stárka bude Vrbečanka pravá Přespolňačka na to nárok nemá! 106. Stárkování si Antýna přála Aj děvčatom na sukně kůpila Sama to vybrala, zapomněla teda, Že hodečky nikdo jí neprodá Hody přece ty na prodej nejsů Zdědili jsme jich od našich dědů Poklad je to velký, musíme ho hlídat A tradici dále udržovat! 108. Buďme hrdí na našu tradici Nenechme z ní udělat atrakci. Hody sů a budů, tej Vrbeckej chasy Ostatní jste vítanými hosty Naša chasa dobře udělala Vrbečákom stárkování dala Vždyť kvůli Antýně, už sme byli pro smích Všeckým chasám v dědinách okolních.

5 Chaso naša slyšte přání moje: Naše hody ty nejsů na prodej Za brokát na sukně, za nový žlutice Neprodáme naše hody přece!! 111. Chaso naša, slyšte moje přání Dělat stárka néni šaškování! Je to pocta velká, zodpovědnost taky Tak byste se toho měli vážit!!! 112. My sme chasa z teho kraje vína Kde si každý šohajíček zpívá Tam kde kvetu broskve, švestky, vinohrady Zpívajů si staří aj tí mladí Kdyby nám ty naše vinohrady Přestali ty dobré hrozny rodit Na Moravě rázem, smutno by tu bylo, Aj písniček hodně by ubylo Velků radost děvčata dnes majů Nastrójily se do pěkných krojů. Je to velká krása když slunko zasvítí Na krojách se všecko enom třpytí Nejvíc zásluhy majů tetičky Co piglujů na tvrdo sukničky Aby se děvčata pod májů líbily, Za náš kroj se stydět nemusely Zavádka je tanec starodávnej Nemosí se za něj stydět žádnej! Chlapci neváhejte a rovnů do sóla, Zavádějte děvčata do kola! 117. Lácaranka, kapela veselá Dycky dobrů náladu udělá Když si vínka zavdá, hraje bez přestání Po tři noce až do rozednění! 118. Mája stójí rovná jako svíca Opravdu je pěkná tá Vrbica Cyklisti jezdijů, sklepy obdivujů Do okolí se tu rozhlížajů.

6 My pijeme vínečko na zdraví, Žádný léky nám ho nenahradí Až nebudem zpívat, vínko pit přestanem Tož potom už bude s nama Amen 120. Za čtrnáct dní horu zarazíme A taky to pěkně oslavíme U sklepů na Stráži bude se to konat Tak se všecí dojdite podívat!!! 121. Na rozchodnů si ešče zapějem, Ať se zarok v hody zasej sejdem! Ať se sejdem zpátky, tady u zavádky Pod tů májů zas hodovat budem!!! * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 122. V zeleném háječku Milovali se dva /: spadlo na ně dřevo:/ zabilo je oba Dobře udělalo, Že oba zabilo /:stejně by nežili:/ jeden bez druhýho Ty vrbecký stárky Šikovný frajárky, /: oni majů sukně:/ na samý varhánky Ta Vrbecká chasa Neumí moc zpívat, /: ale když verbuje:/ je na co se dívat Děvčata na sóle Pěkně dokolečka, Chasa při verbuňku všeckým dokazuje: nejsme žádný béčka! 127. Vrbečtí šohaji, Tí flámujů rádi /:ale na druhej deň:/ slůnečko jim vadí.

7 Šak naši předkové Neříkali darmo, /: když je večír šohaj:/ mosí byt aj ráno! 129. Vy vrbecká chaso, Kde vy máte stárka? /:leží za humnama:/ pije vodu z járka Vy vrbecká chaso, Kde máte druhého? /:leží za humnama:/ zrovna vedle něho Vy vrbecká chaso, Kde máte třetího? /:ten sedí v hospodě:/ a slope tam pivo! 132. Tá vrbecká chasa To sů pěkní lumpi /: když nemajů víno:/ pijů vodu z pumpy Tá vrbecká chasa Hodně hlučná bývá /:ale pod májů si:/ nic moc nezazpívá Než poslůchat techno Lepší by dělali Kdyby po večerech,hodový pěsničky Pilně trénovali! 135. Vždyť pořádná chasa Dřív než rozejde se /:veselá písnička:/ dědinů se nese! 136. Veselo bývalo Na tej našej Stráži /:ve sklepech chábených:/ pěli mladí staří!

8 Pěsničky se nesly Do rána bílýho /:každej si rád zavdal:/ vínka vrbeckýcho Tá vrbecká chasa, Když začne hodovat /:doma nemosijů:/ prácu jim plánovat Okoleční hody Všecky oni stihnů /:tak se jim ty hody:/ tahnů už pár týdňů Máme pěkný kroje Veselé písničky /:tak si zachovejme:/ ty naše hodečky! 141. Pod vrbecků májů Vždy veselo bývá /:na vrbecký hody:/ každej rád chodívá Sjedů se z okolí Všecky možný chase /:na tech naších hodách:/ líbí se jim zdá se Tí hodoví hosti Nadělali zlosti /:kačeny nám snědli:/ zbyli enom kosti Ty vrbecký hody, Nadělaly škody, /:víno je vypitý:/ napijem se vody 145. Nebudem pit vodu Ani po hodečkách /:brzo bude kvasit:/ nový víno v bečkách.

9 Dáme si burčáku Veselo zapějem /:a na příští hody:/ těšit se zas budem Ten vrbeckej kostel do daleka svítí kdo se navracá dom, od nekáď z daleka je rád, že ho vidí Kolem nás dědiny sú pěkný,veliký /:ale žádná nemá:/ tak překrásný sklepy Rozhled do daleka Každej obdivuje, Kdo sem jednů dojde a tů krásu vidí Vrbicu miluje! 150. Vrbecká dědina Na kopci stavěná A na sóle mája, hodně vysoká je Aj pěkně zelená. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 151. Zametala kuchyň, zametala síň /:našla si tam z myši ocas a hrála si sním:/ 152. Ten čejkovskej zámek mezi horama /:povidala naša stárka, že půjde s nama:/ 153. Co tam budem dělat? Mezi horama? /:budeme se milovati za bílýho dňa Ale panímáma na ňu volala /:že je ešče mladý děvče, aby počkala:/ 155. Néni panímámo, néni jako vám, /:lehnete si do postýlky a pantáta k vám:/ 156. A já ubožátko sama na peci /:obracím se z boku na bok, všecko mě tlačí:/ 157. Vrbecká dědina pěkně stavěná /: a v ní mája vysoká je, pěkně zelená:/

10 A my pod tů májů sme tancovali /:po tři dny a po tři noci sme hodovali:/ * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 159. /:Dívča ze dvorečka hledí do slunéčka, skoro-li zajde:/ /:slunéčko zapadá,milá byla ráda, že šohaj dojde:/ * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 160. Orala, orala sivýma volama, Hajs, hajs, hajs moje sivé voly, Hajs, hajs, hajs moje sivé voly do pola.

1. Bořecká dědinko starodávná, rozkvetlý zahrádky pod oknama - schoulená v dolině, stráň voní po víně, proto rádi do sklípků chodíme.

1. Bořecká dědinko starodávná, rozkvetlý zahrádky pod oknama - schoulená v dolině, stráň voní po víně, proto rádi do sklípků chodíme. 1. Bořecká dědinko starodávná, rozkvetlý zahrádky pod oknama - schoulená v dolině, stráň voní po víně, proto rádi do sklípků chodíme. 2. Začal se už úklid předhodovní, v oknách záclony sů všecky nový a

Více

Boršické hody U mladšího stárka:

Boršické hody U mladšího stárka: Boršické hody 2016 U mladšího stárka: ml. podstárek: Chodíme, chodíme, hore po dědině, Jirku spat už v žoudře nevidíme. Šak na hody to má tak byt, že sa bude veselit, ale také pit! Vidím, že i střechu

Více

Podstárek: Bál jsem se, že si dnes na sebe nedáš sváteční kroj ale hodíš na sebe černý hábit a k tomu smrtící zbroj.

Podstárek: Bál jsem se, že si dnes na sebe nedáš sváteční kroj ale hodíš na sebe černý hábit a k tomu smrtící zbroj. BORŠICKÉ HODY 2014 U mladšího stárka: Podstárek: Boršický kopec jsme vyšlapali, skoro půl dědiny prošli, cesta byla dlouhá a zásoby vína nám skoro došly. K mladšímu stárkovi jsme ale trefili, šak si garáž

Více

U stárků: U mladší stárky:

U stárků: U mladší stárky: BORŠICKÉ HODY 2017 Mladší stárek: Vítám tě tu, boršický podstárku! Co to máš za buchlovskou frajárku? Samozřejmě zdravím i vás další, chasu, domácí i ty, co nejsou naši. Dnes z našeho domu nevycházím jako

Více

Stárci: 1. Libor Zechmeister 1. Magda Kubová 2. Ondřej Svoboda 2. Marie Blahová Sklepník: Jan Šimek Vlaďka Stávková

Stárci: 1. Libor Zechmeister 1. Magda Kubová 2. Ondřej Svoboda 2. Marie Blahová Sklepník: Jan Šimek Vlaďka Stávková ZAVÁDKA2008 Stárci: 1. Libor Zechmeister 1. Magda Kubová 2. Ondřej Svoboda 2. Marie Blahová Sklepník: Jan Šimek Vlaďka Stávková Melodie: A ten první stárek 1. A ten první stárek v Kobylí se napil, na druhej

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

1. //:Ten náš první stárek, na kobylský hody:\\ jak byl ovíněnej, tak necí l lužu, prej seděl u vody...

1. //:Ten náš první stárek, na kobylský hody:\\ jak byl ovíněnej, tak necí l lužu, prej seděl u vody... Zavádka 2014 1. Jiří Šalášek - Anna Svobodová 2. Adam Sláma - Veronika Stávková Sklepník: Ondřej Tesař - Sabina Rabušicová Melodie: A ten první stárek... 1. //:Ten náš první stárek, na kobylský hody:\\

Více

1. //:A ten první stárek, když si on zařadil.:\\ Fuskovýho holdra, tam ve starých horách, na volant postavil.

1. //:A ten první stárek, když si on zařadil.:\\ Fuskovýho holdra, tam ve starých horách, na volant postavil. Zavádka 2015 1. Adam Sláma - Veronika Stávková 2. Jiří Šalášek - Anna Svobodová 3. Ondřej Tesař - Sabina Rabušicová Sklepník: Zdeněk Hulata Natálie Stávková Melodie: A ten první stárek... 1. //:A ten první

Více

2. //:A ten druhý stárek, to je ale k vzteku.:\\ Když mu tata řekl, že celý prázdniny, stráví on v česneku.

2. //:A ten druhý stárek, to je ale k vzteku.:\\ Když mu tata řekl, že celý prázdniny, stráví on v česneku. Zavádka 2017 1. Zdeněk Hulata - Natálie Stávková 2. Pavel Čermák - Sára Šíblová 3. Josef Havlík - Tereza Kopecká Sklepník: Antonín Šalášek - Tereza Slámová Melodie: A ten první stárek... 1. //:A ten první

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

pískovaný celopísek jen text (negativ) (pozitiv) Pískování na láhev vína: + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve VÍNO HRUŠKA) Pískování na přání:

pískovaný celopísek jen text (negativ) (pozitiv) Pískování na láhev vína: + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve VÍNO HRUŠKA) Pískování na přání: Pískování na láhev vína: 149,- Kč + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve VÍNO HRUŠKA) Pískování na přání: 199,- Kč (vlastní obrázek, vlastní delší texty) + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

ABBA Honey, honey Už jsme tady

ABBA Honey, honey Už jsme tady ABBA Honey, honey Už jsme tady Kluci, kluci, už jsme tady Kluci, kluci Pojďte všichni dohromady Kluci, kluci My písničku zpíváme vám Já vás už odněkud znám Mě do ouška můžete říct: Sluší ti to móóóc. A

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Podpora samostatného bydlení

Podpora samostatného bydlení Život s podporou Podpora samostatného bydlení Každý člověk má mít možnost žít život podle svých představ Bydlet tam kde chce a s tím, koho si vybral a je mu s ním dobře Co je služba Podpora samostatného

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Karkulka Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Karkulka Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř Karkulka Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř 1: obrý den ptáčkové, dobrý den lese. Ráno je takové překrásné, že se zpívat chce hlasitě lidem i kosům, pavouci na sítě navlékli rosu. 2: obrý den panenko, dobrý

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Zavádka. Hody Němčičky A ten první stárek, chce byt on vojákem.:\ Po Kobylských hodech, honilo ho auto, snáď s modrym majákem.

Zavádka. Hody Němčičky A ten první stárek, chce byt on vojákem.:\ Po Kobylských hodech, honilo ho auto, snáď s modrym majákem. 1. stárek/stárka Ondřej Svoboda - Anna Kopřivová 2. stárek/stárka David Ludín - Veronika Písaříková 3. stárek/stárka Jan Šimek - Vlaďka Stávková 4. stárek/stárka Jan Suský - Lucie Bystřická Sklepník: Tomáš

Více

Fara byla trochu bojovější, hlavně později, kdy jsme narazili na toalety

Fara byla trochu bojovější, hlavně později, kdy jsme narazili na toalety Navaříme jim samé dobroty!!! No, super bylo hlavně to bloudění!!! Děcka z Juventusu za chvíli přijedou, tak to tu musím nějak připravit Tento víkend je v Drahotuších, to je kousek od nás! Tak na tomhle

Více

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36 meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 3 06.09.2016 11:42:36 MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 4 06.09.2016 11:42:36 MYSLÍŠ, ŽE SI MOJE KAMARÁDKY PŘEDSTAVUJÍ, ŽE SE MNOU MAJÍ SEX?

Více

Číže sú to koně. Čí to húsky na tej vodě Číže ste husličku, čí že? Čože je to za prekrásne ftáča Dalmácia

Číže sú to koně. Čí to húsky na tej vodě Číže ste husličku, čí že? Čože je to za prekrásne ftáča Dalmácia A dyž já pojedu na dolino orať A dyž sa valášek narodí A já dobre vím A já su synek z Polanky A já taká dzivočka A tere Hranice A v tých Nových zámkoch A vy páni muzikanti Aby nás pán Bůh miloval Aj hájek,

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL M ta ta, mta ta, mta ta hraje hudba u velikého kolotoče. Prásk, prásk střílí puška na střelnici. Tutú, tutú houká holčička na trumpetu s třásněmi. A těch lidí! Martínku, drž se

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

Jak se v parku narodil dráček

Jak se v parku narodil dráček Jak se v parku narodil dráček Klárka a Matýsek jsou dobří kamarádi. Nejradši chodí ven do parku. Hrají si s dalšími kamarády na schovku SCHOVKA POD DEKOU, na honěnou HONIČKA SE ZÁCHRANOU nebo si jen tak

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_131 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření:

Více

Ej horenka horuje. 1. Ej, horenka horuje, ej, panenka banuje, ej, horenko nehoruj, ej, panenko nebanuj.

Ej horenka horuje. 1. Ej, horenka horuje, ej, panenka banuje, ej, horenko nehoruj, ej, panenko nebanuj. Ej horenka horuje 1. Ej, horenka horuje, ej, panenka banuje, ej, horenko nehoruj, ej, panenko nebanuj. 2. Ej, běžela ovečka, ej, hore do kopečka, ej, a beránek za nu, ej, vyskočil si na ňu. 3. Ej, gajdošku

Více

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a čemu jsme se naučili. Máma s tátou mi říkali, že se

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí?

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí? Scénář Otázka: Jak jste prožil své mládí? Pan Hylena: Bylo to takový zajímavý, teda, opravdu a jde o to, že nás bylo 8 dětí doma. Já jsem prostřední. Narodil jsem se v Křivsoudově, 45. A potom jsme se

Více

Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý

Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Ekvádoru? K tomu, co vymyslíte, můžete namalovat i obrázek.

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Cesta života / Cesta lásky

Cesta života / Cesta lásky Kudy do nebe Cesta života / Cesta lásky Cesta života Smyslem života není jen někam jít. Chceme-li, aby náš život měl smysl, je třeba mít cíl, který stojí za to, abychom kvůli němu občas museli překonat

Více

STOPROUNŠTÍ VINAŘI BORŠICE

STOPROUNŠTÍ VINAŘI BORŠICE STOPROUNŠTÍ VINAŘI BORŠICE Boršické burčákové slavnosti 2010 Deset let Stoprounských vinařů Stoprounské slavnosti 2010 Spolek Stoprounští vinaři vznikl před deseti lety. Skupina chlapů, kteří mají vinohrad

Více

premiéra opery se konala v Národním 1 zdroj wikipedia

premiéra opery se konala v Národním 1 zdroj wikipedia Cyklus P Pracovní list 4. Antonín Dvořák, opera Čert a Káča Milé paní učitelky, jistě už víte, že uslyšíte jen hlavní, typická hudební čísla z Čerta a Káči. Opera je zpracována tak, aby děti v průběhu

Více

Příloha číslo 4. Od Šumavy k Tatrám. Scénář programu od Šumavy k Tatrám. Název: Datum a čas: 9.6.2007 20:00 Místo: Amfiteátr Na stráni

Příloha číslo 4. Od Šumavy k Tatrám. Scénář programu od Šumavy k Tatrám. Název: Datum a čas: 9.6.2007 20:00 Místo: Amfiteátr Na stráni Příloha číslo 4 Scénář programu od Šumavy k Tatrám Od Šumavy k Tatrám Název: Datum a čas: 9.6.2007 20:00 Místo: Amfiteátr Na stráni Autor: Šimeček Ladik, Pavlíček David Účinkující Úsměv Horní Bříza: 30

Více

Královské pohádky. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Královské pohádky. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Královské pohádky Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.cpress.cz www.albatrosmedia.cz František Zacharník Královské pohádky e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2017 Všechna práva vyhrazena.

Více

Tady se rodí baletky TÉMA. >> Jiří Sotona

Tady se rodí baletky TÉMA. >> Jiří Sotona TÉMA >> Čím menší fyzické dispozice, tím to bolí víc, protože dítě překonává překážky, které mu nastražilo jeho vlastní tělo, říká vedoucí přípravky Jana Jodasová. Foto Právo Petr Horník (3) Tady se rodí

Více

Tady byla Britt-Marie

Tady byla Britt-Marie Od autora bestselleru Muž jménem Ove Román o tom, jak se lidé ztrácejí, zamilovávají a kopou do všeho, co je kulaté fredrik backman Tady byla Britt-Marie Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

REDAKČNÍ RADA. Kristýna Štíbrová (6.A) Aleš Tománek (Anglie) Monika Veselá (6.B) -2-

REDAKČNÍ RADA. Kristýna Štíbrová (6.A) Aleš Tománek (Anglie) Monika Veselá (6.B) -2- REDAKČNÍ RADA Lucie Fiedlerová (9.B) str. 10 Marek First (9.A) str. 4 (obr.) Barbora Kopečková (5.A) str. 10 Vojtěch Košťál (2.A) str. 4 Sandra Levová (8.A) str. 6 Lenka Malichová (7.B) str. 7 Lucie Oličová

Více

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe Albatros Petra Braunová O chlapci, který spadl z nebe Petra Braunová Ilustrovala Magda Veverková O chlapci, který spadl z nebe Albatros 5 Petra Braunová, 2012 Illustrations Magda Veverková Hrnčířová,

Více

Bez práce nejsou koláče

Bez práce nejsou koláče ŘÍKANKY & BÁSNIČKY Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena v papírové, elektronické či

Více

Almanach žákovské a studentské poezie 2011

Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Básničky žáků 3. ročníku na téma kočka, pes Svatava Fučková Naše kočka Micinka je velmi dobrá maminka. A ta malá kočička, je zdravá a mrštná jako rybička. Micka

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Televizní expert. Michael Sodomka

Televizní expert. Michael Sodomka Televizní expert Michael Sodomka AKT I Scéna 1 Prázdná hospoda, pouze hospodský stojí za barem, vchází druhý muž, Karlík, míří za hospodským. Nazdar! Čau, Karliku. Moc plno tu teda nemáš. No nemám. Co

Více

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK Jak jsi krásné neviňátko Narodil se Kristus Pán Prosinec Půjdem spolu do Betléma D7 D7 1. Jak jsi krásné neviňátko vprostřed bídy nebožátko. D7 Před tebou padáme,dary

Více

Copyright Booket.cz. Vydavatel

Copyright Booket.cz. Vydavatel Copyright Booket.cz Všechna práva vyhrazena. Žádná část této knihy nemůže být reprodukována, uložena v archivačním systému nebo přenášena v jakékoliv formě nebo prostředky na jiné médium, mechanicky, fotokopírováním,

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

Veselé a šťastné Vánoce 2017 přejí

Veselé a šťastné Vánoce 2017 přejí Čas od času se sejdeme a chceme popřát oslavenci všechno nejlepší. A narychlo pátráme v paměti, kterou píseň bychom oslavenci zahráli a zazpívali. Zapátral jsem tedy, které písně se na takovou příležitost

Více

Hlas na žáky téměř nikdy nezvyšuji. Jsou šikovní, zodpovědní a tvoří tým

Hlas na žáky téměř nikdy nezvyšuji. Jsou šikovní, zodpovědní a tvoří tým Hlas na žáky téměř nikdy nezvyšuji. Jsou šikovní, zodpovědní a tvoří tým Naše Valašsko, 04.03.2013, JOSEF BENEŠ, str. 12, Valašsko http://www.vlp.cz V seriálu Valašský GEN vám dnes představujeme učitelku

Více

1. DOTAZNÍK SVF 78 Wilhelm Janke, Gisela Erdmannová

1. DOTAZNÍK SVF 78 Wilhelm Janke, Gisela Erdmannová I. PŘÍLOHA 1. DOTAZNÍK SVF 78 Wilhelm Janke, Gisela Erdmannová Pokyny ke zpracování dotazníku: Dotazník obsahuje řadu výroků způsobů, jak člověk může reagovat v situacích, kdy je něčím nebo někým poškozen,

Více

PŘÍLOHA. IV. Statistické údaje církevních a občanských svateb na Žďársku v letech I. Seznam svateb z terénního výzkumu.

PŘÍLOHA. IV. Statistické údaje církevních a občanských svateb na Žďársku v letech I. Seznam svateb z terénního výzkumu. PŘÍLOHA I. Seznam svateb z terénního výzkumu. II. Seznam svatebních informátorů. III. Ukázka 5 lidových písní zpívaných o svatbě ve Žďárském okrese: pevný řád, co se při jaké příležitosti zpívá, není dán.

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka Výsluňský plátek LISTOPAD Připravily: Anička, Jarka a Katka Z obsahu: Fotbalový turnaj osmiček Zamířeno do: 7.C- rozhovor s Martinem Gebellem I učitelé jsou jen lidé - rozhovor s panem ředitelem Jiřím

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Anna Čtveráková. Střípky z žití

Anna Čtveráková. Střípky z žití 1 Anna Čtveráková Střípky z žití 2 Seznamka na pohřbu Zemřel nám šéf po dost dlouhé nemoci a já jsem se měla výhledově stát jeho nástupkyní. Jely jsme s kolegyněmi na pohřeb a já jsem byla pověřena pronést

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Jak jste prožívala rozhodnutí pro tuto práci? Ovlivnila Vám tato práce vztah k ostatním lidem? Jak oddělujete práci a Váš osobní život?

Jak jste prožívala rozhodnutí pro tuto práci? Ovlivnila Vám tato práce vztah k ostatním lidem? Jak oddělujete práci a Váš osobní život? Přílohy: Příloha 1: Scénář rozhovoru Co jste dělala před tím, než jste začala pracovat? / Jak byste popsala svůj život, než jste začala pracovat jako sexuální pracovnice? o (rodina, vztahy, hodnoty, vzdělání,

Více

Je mi padesát. Přestože, alespoň v to

Je mi padesát. Přestože, alespoň v to KAPITOLA PRVNÍ: Tak jsem tady Je mi padesát. Přestože, alespoň v to doufám, mám ještě spoustu let před sebou, ráda bych formou této knihy Se sestrou Danuškou poprvé u fotografa. Řekl, ať nemrkám, ale ne

Více

8. pracovní list Po stopách Michala Olšiaka na Žďársku

8. pracovní list Po stopách Michala Olšiaka na Žďársku 8. pracovní list Po stopách Michala Olšiaka na Žďársku Tento rok jsme pro V{s vypracovali nový projekt, kde se budeme zabývat sochami Michala Olšiaka na Žď{rsku. Ke každé soše, kterou chceme navštívit,

Více

Loutkové divadlo BUBENÍČEK, TJ Sokol Královské Vinohrady. Ludmila Tesařová. Perníková Chaloupka

Loutkové divadlo BUBENÍČEK, TJ Sokol Královské Vinohrady. Ludmila Tesařová. Perníková Chaloupka Loutkové divadlo BUBENÍČEK, TJ Sokol Královské Vinohrady Ludmila Tesařová Perníková Chaloupka loutkovou hru o 6 jednáních upravili Jiří Müller a Jaroslav Haltuf Duben 2008 verze pro Tajtrlíka Osoby: Jeníček

Více

Kamila. Naše malá Kamila bavila se, bavila, foukala mydlinky, byly z nich bublinky. Košiláček

Kamila. Naše malá Kamila bavila se, bavila, foukala mydlinky, byly z nich bublinky. Košiláček L Kamila En, ten, týny, kde jsou líny? Já líny neviděl, já viděl raka, on do potoka, já za ním házel, on bobky sázel, en, ten, tyč, madla, fidla, pryč! z Čech Naše malá Kamila bavila se, bavila, foukala

Více

1. Zahájení jednání, kontrola prezence a schválení programu jednání:

1. Zahájení jednání, kontrola prezence a schválení programu jednání: Stránka č. 1 z 9 Zápis ze 76. veřejného zasedání Zastupitelstva obce Bořetice, které se konalo 7. října 2003 v zasedací místnosti obecního úřadu. Jednání svolal pan starosta Václav Petrásek. Začátek jednání

Více

MALÝ ZAHRADNÍK PROJEKT KULIHRÁŠEK

MALÝ ZAHRADNÍK PROJEKT KULIHRÁŠEK MALÝ ZAHRADNÍK PROJEKT KULIHRÁŠEK KOMPETENCE: Kompetence k učení: Soustředěně pozoruje, zkoumá, objevuje, všímá si souvislostí, Získanou zkušenost uplatňuje v praktických situacích a v dalším učení. Kompetence

Více

VY_32_INOVACE_19_Jirka s kozou_ Jazyk a jazyková komunikace Literární výchova 3. ročník

VY_32_INOVACE_19_Jirka s kozou_ Jazyk a jazyková komunikace Literární výchova 3. ročník VY_32_INOVACE_19_Jirka s kozou_ Jazyk a jazyková komunikace Literární výchova 3. ročník Autor: Jana Křiváčková, Základní škola Kosmonosy-Horní Stakory 54, okres Mladá Boleslav Vytvořeno v rámci v projektu

Více

Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty

Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty 1 V. ROČNÍK UČIVO Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty Poznávám vztahy mezi účastníky provozu na pozemních komunikacích, uvědomuji

Více

1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem

1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem 1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem 1 1. PROHLÉDNĚTE SI OBRÁZKY A KTERÉ TÍSŇOVÉ LINKY K NIM PATŘÍ. ZAPAMATUJTE SI JE. 155 158 150 1 2. PŘIŘAĎTE TELEFONNÍ ČÍSLO KE SPRÁVNÉMU OBRÁZKU 155 158 150 2 3. VYTOČTE

Více

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list rozvíjí čtení s porozuměním a podporuje rozvoj čtenářské gramotnosti. Po přečtení textu žáci odpovídají na jednoduché otázky a vyhledávají informace v textu. Pracovní list je určen

Více

Básnička o mandarince. Mandarinka je opravdu dobrá, barva její je oranžová. Vitamíny má, proto mi tak chutná. Básnička o mrkvi

Básnička o mandarince. Mandarinka je opravdu dobrá, barva její je oranžová. Vitamíny má, proto mi tak chutná. Básnička o mrkvi Básnička o mandarince Básnička o mrkvi U nás doma na zahradě, vedle sebe v jedné řadě, mrkvička si v zemi leží, šťavnatá a krásně svěží. Oranžová se zelenými vlasy, kandidátka na královnu krásy, křupavá

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Zpráva obsahuje informace o pořádaných kulturních akcích za rok 2015, kalendář plánovaných akcí na rok 2016 a výsledky hospodaření občanského sdružení 2015.

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

Ježibaba: Čert: Vodník: Princ Král. Kašpárek: Princezna. les, smrk komnata podhradí, smrk. Kašpárek, ježibaba (princezna), vodník, čert

Ježibaba: Čert: Vodník: Princ Král. Kašpárek: Princezna. les, smrk komnata podhradí, smrk. Kašpárek, ježibaba (princezna), vodník, čert Ježibaba Čert Vodník Princ Král Kašpárek Princezna les, smrk komnata podhradí, smrk Kašpárek, ježibaba (princezna), vodník, čert Děti! Taky jste si všimly, že většina pohádek je o krásných princeznách

Více

á v dro. Vy ská / M v o n. Rož L čte ní pro p o prvv ňá ň č www.grada.cz

á v dro. Vy ská / M v o n. Rož L čte ní pro p o prvv ňá ň č www.grada.cz prv čte pro ky ní ňáč prv čte pro ky ní ňáč Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové,

Více

PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ

PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ verše ALOIS KOLÁŘ PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ aneb POHÁDKY PRO ANIČKU 2015 Veškerá práva vyhrazena. Žádná část tohoto díla nesmí být přenášena

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela. Václav Klein

CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela. Václav Klein CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela Václav Klein Text a fotografie 2015 Václav Klein Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-7536-012-0

Více

Zápis ze 73. veřejného zasedání Zastupitelstva obce Bořetice konaného dne 24. 6. 2003 v zasedací místnosti obecního úřadu v 19 hodin

Zápis ze 73. veřejného zasedání Zastupitelstva obce Bořetice konaného dne 24. 6. 2003 v zasedací místnosti obecního úřadu v 19 hodin Stránka č. 1 z 10 Zápis ze 73. veřejného zasedání Zastupitelstva obce Bořetice konaného dne 24. 6. 2003 v zasedací místnosti obecního úřadu v 19 hodin Přítomno: 14 členů Omluveno: František Šebesta nemocnice

Více

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku 1/2015 OBSAH - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku Čínská báseň beseda pro žáky 8. tříd Jako každý rok, tak i letos v knihovně proběhla beseda,

Více

ČTENÍ NEJMENŠÍM V pondělí 26. 3. 2012 navštívili žáci třídy 5.A s paní učitelkou Hanou Houškovou MŠ v Mechové ulici, kde v rámci Měsíce knihy zábavnou formou seznámili budoucí prvňáčky se známými i méně

Více

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků Veselé zoubky přednáška společnosti drogerie DM Davídek z 1.B se nám svěřil, jak se mu líbila přednáška o čištění zoubků. Ptala jsem se ho, jestli se mu akce líbila.

Více

Eliška Fojtová Tajemství. Pracovní listy. pro 2. a 3. ročník ZŠ

Eliška Fojtová Tajemství. Pracovní listy. pro 2. a 3. ročník ZŠ Eliška Fojtová A L B A T R O S Tajemství starépumpy ILUSTROVALA ANNA MASTNÍKOVÁ Pracovní listy pro 2. a 3. ročník ZŠ Bezplatný metodický materiál pro podporu čtenářské gramotnosti žáků základních škol.

Více

Potrestat nebo nepotrestat

Potrestat nebo nepotrestat 3 Potrestat nebo nepotrestat Náš třetí seminář ještě nezačal. Lidé byli pořád seskupeni do malých hloučků a hluboce zabraní do konverzace. Zaslechla jsem útržky vět. Za to, co řekla, má měsíc domácího

Více