Programování. Technické údaje. a materiály. Dop. přístupnost přístupný. Programování

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Programování. Technické údaje. a materiály. Dop. přístupnost přístupný. Programování"

Transkript

1

2 Technické údaje Programování a materiály Je muž, který je vysoký, šťastný? Animovaná konverzace s Noamem Chomským Is The Man Who Is Tall Happy? Francie 2013 / 88 minut Režie Michel Gondry Žánr animovaný dokument Monopol Od: Do: Dop. přístupnost přístupný Kopie DCP, DVD Formát 1:1.37 Originální verze anglicky Titulky české Programování David Huspenina david.huspenina@acfk.cz tel.: Propagace Plakáty A1, PR článek k filmu Mediální partneři AČFK Respekt, Metropolis, Radio 1, ČSFD, Full Moon, Protišedi, Artikl Další informace On-line trailer Materiály ke stažení (jméno a heslo: guest)

3

4 Vyjádření distributora Synopse Michel Gondry je absolutní snílek a velké dítě současného světového filmu. Spojení Gondryho a überintelektuála Noama Chomského v jednom dokumentu postaveném na jejich dialogu a Gondryho animacích bylo natolik lákavé, že jsme jako distributoři nemohli odolat. Jedná se o malý velký film, o absolutní libůstku a delikatesu v naší distribuční stáji; film náročný, ale netušeně hluboký a zároveň netušeně hravý. Jan Jílek, hlavní dramaturg AČFK V rámci série dokumentárních rozprav ilustruje Gondry teorie Noama Chomského, jehož intelektuální nesmlouvavosti skvěle sekunduje svou kreativitou a imaginací. Vzpomínky, vědecké i historické poznatky a nedostižné a obdivuhodné schopnosti dedukce velkého myslitele nabývají podoby naivních, ale zato komplexních animovaných výjevů z Gondryho dílny. Živý, chvílemi spletitý, do značné míry dojemný a v každém případě velmi lidský dialog s Noamem Chomským je vyobrazen prostřednictvím přirozeného proudu Gondryho subjektivních kreseb. Ve svém animovaném dokumentu představuje Gondry Chomského coby význačného myslitele i obyčejného muže.

5 O filmu Michel Gondry je sice známější díky svým osobitým hraným filmům jako Věčný svit neposkvrněné mysli nebo Nauka o snech, ale na kontě má i pár výrazných dokumentů. Jeden o komikovi Daveu Chapellovi a jeho velké hudební party v newyorských ulicích (Block Party). Druhý o své tetičce Suzanne, hlavě rodiny, a jejím vztahu ke svému homosexuálnímu synovi (Trn v srdci). Ten natočil Gondry také proto, že teta už stárne a nebude tu věčně. I Noam Chomsky stárne (v prosinci oslavil pětaosmdesátiny) a Gondry se díky dokumentu mohl dostat do jeho společnosti. Tedy do blízkosti amerického filozofa, lingvisty, politologa, levicového aktivisty, kritika globalizace i americké zahraniční politiky, muže označeného za nejdůležitějšího současného myslitele a zvoleného v jedné internetově-časopisecké anketě nejvlivnějším globálním intelektuálem. Kdo by odolal? Francouz Gondry Američana židovského původu Chomského objevil, když v jednom newyorkském obchodě koupil pár DVD o jeho názorech, včetně filmové verze knihy o zpravodajských médiích Manufacturing Consent, která se i u nás vyučuje na žurnalistické katedře. V českém překladu jsou k dispozici Chomského interpretace dominantní role USA v současné světové politice Hegemonie nebo přežití či záznam jeho debaty s filozofem Michelem Foucaltem Člověk, moc a spravedlnost. Snímek Je vysoký muž šťastný? je záznamem debaty Chomského s Gondrym a zároveň její interpretací. Snímek má podtitul An Animated Conversation with Noam Chomsky. Anglická slovní hříčka odhaluje, že rozhovory byly živé a vzrušené i to, že ve filmu jsou z velké části animované, Gondryho rukou. Režisér tak chtěl diváky upozornit, že sledují film, ne realitu, a nakolik přijmou Chomského náhledy na svět, je jen na nich. Pro diváka má Gondryho roztomilá, jakoby dětská animace i další, příjemný efekt. Jeho ilustrace, asociace a reakce pomáhají Chomského filozofie zpřístupnit a přiblížit. Radostný a vybízející k zamyšlení, chválí svěže nekonvenční dokument časopis Variety.

6

7 Michel Gondry Narodil se před 51 lety ve Versailles, jako vnuk inženýra a vynálezce Constanta Martina. Jako malý chtěl být malířem nebo vynálezcem, v 80. letech studoval uměleckou školu v Paříži. Svou režijní vynalézavost uplatňoval nejdříve v hudebních videoklipech pro francouzskou skupinu Oui Oui, kde působil jako bubeník. Tak si ho všimla zpěvačka Björk. Kromě ní natočil hudební videa i pro kapely White Stripes, Radiohead, Daft Punk nebo pro Kylie Minogue a Paula McCartneyho. V 90. letech oživil také svět reklam, kde jako jeden z prvních použil techniku bullet time, později proslavenou Matrixem, a díky počtu ocenění za reklamu na džíny Levi s se dostal do Guinessovy knihy rekordů. V hraném filmu debutoval v roce 2001 americkou tragikomedií Slez ze stromu, promítanou na festivalu v Cannes, natočenou podle scénáře Charlieho Kaufmana. Druhá spolupráce s tímto svébytným umělcem, romance Věčný svit neposkvrněné mysli, se stala jedním z nejoblíbenějších a nejlépe hodnocených filmů roku 2004 a vynesla Gondry- mu Oscara za podíl na scénáři. Poté si začal režisér ke svým hraným snímkům psát scénáře převážně sám. Do loňska natočil Nauku o snech, Prosíme přetočte a adaptaci populární knihy Borise Viana Pěna dní další vizuálně výrazné a formálně nekonvenční tragikomedie o ne zcela ještě (psychicky) dospělých mužích odehrávající se v surreálných fantastických světech. Z jeho typických imaginativních hravých snímků nejvíce vybočuje adaptace rozhlasového superhrdinského seriálu Zelený sršeň podle scénáře Setha Rogena a Evana Goldberga a snímek Poslední školní autobus o skupině teenagerů z Bronxu a jejich cestě autobusem domů v poslední den střední školy. Gondry režíroval i několik dokumentů, krátkých snímků, jednu povídku ve filmu Tokio, jeden díl komediálního seriálu Flight of the Conchords nebo epizodu talk show Jimmy Kimmel Live. Letos zasedal v porotě na filmovém festivalu v Berlíně. Žije v New Yorku.

8 Ne úplně tradiční rozhovor Michela Gondryho s Noamem Chomským Na úvod bych se rád zeptal, jakou první vzpomínku z dětství si vybavíte První vzpomínku z dětství? Vybavuji si několik vzpomínek, které dokážu datovat, protože jsou spojeny s určitým místem Vím, že moje vzpomínky pocházejí z doby, kdy mi byl asi rok a půl vím, přesně, kde to bylo, muselo mi být asi jeden a půl roku, seděl jsem v kuchyni a hlídala mě teta oba rodiče tehdy chodili do práce, což nebylo úplně běžné, bylo to někdy v třicátých letech minulého století. Takže se kolem motala spousta tet a bratranců a sestřenic a tak dál Tety nás občas hlídaly a jedna se mě snažila donutit sníst ovesnou kaši, kterou jsem nechtěl. Tak jsem si ji nacpal za tvář a odmítal jsem ji spolknout. Snažila se vyšpekulovat, jak do mě tu kaši dostat, ale já jsem tam dlouho zatvrzele seděl, a nechtěl jsem ji ani za nic spolknout, ha ha! To si vybavuji úplně zřetelně a to mi muselo být 16 nebo 17 měsíců a z této doby mám i jiné vzpomínky. O procesu osvojování jazyka se dozvídáme stále nová fakta. Čím intenzivněji se určitému tématu věnujeme, tím sofistikovanější výzkumné techniky využíváme A je čím dál tím zřejmější, že děti si dokáží osvojit jazyk v mnohem větší míře, než bychom čekali, a mnohem dříve, než umí své jazykové schopnosti prokázat. Existují přímé i nepřímé důkazy, jako například technika výuky jazyka pro hluchoslepé, na té jsem shodou okolností pracoval se svou ženou Vyučuje se pomocí metody zvané Tadoma. Ano, komunikace pomocí dlaně. Pomocí dlaně položené na obličej jiného člověka se učíte, jak z pohybů obličeje a hlasivek interpretovat, co ten druhý člověk povídá. Zjistíte tak sice velmi mizivé množství informací, touto metodou však lze získat poměrně uspokojivé jazykové znalosti. A to dokonce natolik slušné, že musíte dělat dost složité

9 testy, aby se zjistilo, co vlastně neumíte. Tato metoda ale nikdy nebyla s úspěchem aplikována u lidí, co přišli o zrak a sluch dříve než ve věku asi osmnácti měsíců. A to nám naznačuje, že právě při raném kontaktu s jazykem, kdy dítě nevykazuje příliš rozvinuté jazykové schopnosti, řekne možná jednoslovnou nebo dvouslovnou větu si osvojuje základní charakter jazyka a získává poměrně velkou spoustu znalostí. A na těch pak mohou právě hluchoslepí stavět samozřejmě se jedná o podvědomý proces, ale později se o tyto znalosti mohou opřít například když dostanou pokyny, které by pro něj jinak byly nesrozumitelné. Dokáží ostatně žít ve společnosti, kde se lidé dorozumívají jazykem a rozumí tomu, co lidé říkají, pokud jim přiloží roku na obličej. Chodil jsem do školy vycházející z principů Johna Deweyho. Byla to velmi progresivní a úspěšná škola a alespoň pro mě byl dokonalá. Výuka nebyla strukturovaná, zato kladla důraz na iniciativní tvořivost a spolupráci s ostatními. Nedostávali jsme známky a byli jsme vedeni k tomu, abychom rozvíjeli svoje zájmy. Když mi bylo asi deset nebo jedenáct, s otcem jsme si každý pátek večer četli židovské klasiky, literaturu 19. století, eseje, takhle to u nás prostě chodilo. Rodiče nás seznamovali se znovu oživenou hebrejskou kulturou, zasvětili jí celý svůj život. Byli naprosto oddáni obrodě kultury, jazyka, a celé komunity z území původní Palestiny. Jakmile začnete o věcech pořádně přemýšlet, zjistíte, že vlastně nedávají valný smysl. A na jakémkoli stupni vědeckého poznání nebo v procesu opravdu důkladného zkoumání je nejdůležitější klást si otázky, proč věci fungují tak, jak fungují, a proč nefungují jinak. Zjistíte, že svět kolem je velká hádanka a jestliže na tuhle hru přistoupíte, také se budete moci něco naučit, když na ni nepřistoupíte, tak si jenom opisujete, co vám někdo jiný diktuje nebo se chováte podle toho, co vás někdo naučil, a stanete se replikou mysli někoho jiného. A technická práce, které se nyní věnuji, pramení částečně z mého náhlého zjištění, že předpoklady, které jsou v rámci moderní historie generativní lingvistiky, nebo vlastně v celé historii tradičního studia jazyka, přijímány jako standardní, vlastně nestojí na žádných základech. A tak se musím ptát, z čeho tyto předpoklady pramení. Nejdříve je třeba hledat východiska a pak se vám otevře řada cest a tak to jde pořád dokola Ale tak to pokračovalo až k Newtonovi a Newton pak ke své hrůze zjistil, že svět nefunguje jako stroj, že existuje něco, co jeho kolegové vědci nazývají okultními silami, přitažlivá a odpudivá síla, které nefungují na bázi kontaktu, lze tedy na dálku přitahovat věci, což bylo předtím nemyslitelné. Newton sám to nazýval absurditou, které nikdo, kdo má jakékoli ponětí o vědě, nemůže nikdy uvěřit. Takže vy si myslíte, že dokážeme porozumět světu kolem sebe? A že mu můžeme porozumět pouze v mezích svých schopností? Zatím jsem hovořil jenom o Newtonovi a Youngovi. Ptáte se na kognitivní schopnosti, které jsou nám vrozeny. O tom, že máme takové vrozené poznávací schopnosti, není pochyb, pokud si tedy nemyslíte, že jsme andělé. Jsme-li však součástí organického světa, máme pevně dané vlastnosti. Jakože například neumíme létat. Tyto vlastnosti či schopnosti pak mají určitý rozsah a určité limity, mají takovou povahu. Pak přichází na

10 řadu otázka jaké tedy tyto vlastnosti jsou? Skutečnost, že to, co jsem právě uvedl, tedy naše vrozené poznávací schopnosti, jsou vlastně jedním z nejpřekvapivějších objevů, nás ponouká k tomu, abychom pohlíželi na svět jako na mechanický celek. Víme, že je to špatně, ale prostě pohlížíme na svět těmahle očima. Například vidíme strom a víme, že je to strom. Značí to, že je náš mozek vybaven fixní schopností, která nám říká: tohle je strom? To je vlastně další hádanka, jak poznáme, že je něco strom? Není to snadné Tak například, zasadíte-li strom, řekněme vrbu, to je dobrý příklad. Vyroste vám a pak jí třeba uříznete větev a zasadíte ji do země. Předpokládejme, že z ní vyroste úplně stejný strom, jako byl ten původní. Teď předpokládejme, že ten původní strom se vykácí, stane se z toho nového původní vrba? A proč ne? Je geneticky identická, má stejné vlastnosti, ale víme, že to není tentýž strom Ale proč? Vnímaná kontinuita není vlastnost sama o sobě, je to vlastnost, kterou věcem pouze přisuzujeme. Nyní tedy máme naději, že najdeme způsob identifikace objektů, které mají symbolické souvislosti, na základě zkoumání jejich fyzických vlastností. Tyto objekty jsou individualizované, identifikujeme je v rámci svých mentálních konstrukcí, jsou tedy v podstatě mentálními objekty. A to značí, že celou tuto referenční teorii musíme opustit. Nyní je tedy třeba zkoumat vztah jazyka a světa z jiné perspektivy. V následující malé ukázce hovoříte o tom, jak se snažíme interpretovat svět a jak bychom měli zahodit všechno, čemu věří lingvistika nebo filozofie. Ptáte se, proč si myslíme, že je ten nově zasazený strom jiný strom, ačkoli je identický. Já jsem si pak četl nějaké genetické studie o tom, že klon je vlastně reprodukce jinou než sexuální cestou, takže je potenciálně identický. Ale jediné, co jsem dokázal odpovědět, bylo, že vím, že je to jiný strom, protože jsem viděl, jak ho někdo pokácel a jak vyrostl ten druhý Ale takhle jednoduché to asi nebude. Naopak, já myslím, že právě v tom to vězí, že část naší koncepce stromu má cosi dočinění s určitou předabstraktní představou kontinuity, takže původní strom má kontinuální existenci, kterou mu připisujeme, protože uřezaná větev představuje v genetickém smyslu ten samý objekt, ale když se z něj stane strom, nevztahuje se na něj nám známá kontinuita. Jiná inteligence by si ale vysvětlovala kontinuitu úplně jinak a tvrdila by například, že ten nový strom je tím původním stromem, jedná se tedy jenom o náš pojem kontinuity, který je však velice komplexní. Vzpomínáte si na své první setkání s vědou? Ano, to byla dosti trapná záležitost, kterou si celý život vyčítám. Ve třetí třídě jsem se rozhodl zpracovat vědecký projekt o astronomii, aby byl učitel spokojen. Nakonec jsem zalistoval v encyklopedii Britannica a opsal jsem oddíl o astronomii a odevzdal jsem projekt s vědomím, že takhle by se to dělat nemělo. Učitel to musel poznat, vůbec jsem to neupravoval, a to jsem byl ve třetí třídě, bylo mi asi osm let, takže asi sedmdesát pět let mě tíží tahle vina, ha ha! Myslím, že náboženská víra je kulturní univerzálie. Nevzpo-

11 mínám si, že by bylo objeveno nějaké společenství, které by nemělo zakořeněnou víru v něco, co přesahuje vědomou zkušenost, v něco, co v pozadí vše řídí a dává jejich životu smysl. Nemusí se jednat o víru v božstvo, ale v nějakého ducha světa, kterého nelze uchopit a který dává smysl věcem kolem a jejich životu. V žádném známém historickém období a v žádné společnosti se lidé nedokázali spokojit s tím, že by si jednoduše řekli: dívej, jsem prach a v prach se obrátím a můj život jinak nemá žádný smysl. A jako to vnímáte vy? Já jsem přesvědčen, že jsme prach a v prach se obrátíme a že život nemá žádný smysl, ha ha. Ale to je těžké, naprosto chápu, proč to spousta lidí nedokáže přijmout. Můžete mi jednoduše vysvětlit prvotní přístup ke generativní gramatice? Jde takřka o truismus. Když si představíte, co je jazyk, z toho, co oba víme, máme v mysli určitý postup pro vybudování nekonečného množství strukturovaných výrazů, z nichž každý má přisouzenou určitou zvukovou podobu a sémantický význam. Tedy něco jako truismus. Navíc tyto strukturované výrazy mají schopnost zvanou digitální nekonečnost, připomínají totiž čísla, přirozená čísla. Máme pětku a šestku, ale nic mezi tím, to už nejsou přirozená čísla, a stejně to funguje i v případě jazyka. Máme větu o pěti slovech, o šesti slovech, ale ne o pěti a půl slovech. Tento systém se velice liší například od komunikačního systému včel nebo jiného způsobu komunikace. Digitální nekonečnost je v přirozeném světě vzácný úkaz. A v té době, dejme tomu na konci čtyřicátých let, byla světová matematika velmi rozvinutý obor, byla vyvinuta výpočetní teorie, teorie rekurzivních funkcí, v rámci soudobé matematiky se tedy jednalo o známé teorie. Studoval jsem je, když jsem zkoumal pokročilou logiku a matematiku. A nějak mi to do sebe zapadalo, tenhle systém digitální nekonečnosti a postupy, které generují nekonečnost strukturovaných výrazů, to jest vlastně generativní gramatiku, o nic jiného se nejedná. To by měl být základ studie, a pak přichází otázka, co to vlastně je? V tu chvíli narazíte na problém, který už jsem zmínil, zjistíte, že abyste mohli zpracovávat dostupné informace, musí být extrémně komplexní a spletité. Což taky nedává smysl, protože každé dítě je zvládne za chviličku, takže vlastně nemohou být tak rozvrstvené a komplexní. A z toho vzniká obor a v daném oboru se snažíte ukázat, že to, co se zdá komplexní a spletité, je v podstatě velice jednoduché. Prostě se ta schopnost z ničeho nic objeví, a funguje dokonale na principu sněhové vločky, v souladu s přírodními zákony, objeví se jako sněhová vločka, přesně tak to funguje. Tahle schopnost pak přejde částečně na potomstvo, a po nějaké době možná za několik generací se může začít šířit danou populací a v ten moment vznikne důvod ji externalizovat, najít způsob jak to, co vám prochází hlavou, převést do zvukové podoby nebo do podoby gesta a tak dále. A zvýhodňuje tato schopnost příslušnou osobu nebo skupinu? Danou osobu samozřejmě zvýhodňuje, protože pokud máte schopnost plánovat a interpretovat a tak dále, máte samo sebou oproti ostatním určitou výhodu. Ale není úplně snadné, aby se tyhle výhodné vlastnosti dále šířily, často prostě

12 zaniknou, a pokud víme, to už se za uplynulých 100 tisíc let stalo už mnohokrát, ale pokud se některá taková vlastnost uchytila, tak se uchytila, díky tomu, že jsme tady. V určitém momentě se tedy ta vlastnost uchytila, objevila se u více lidí a pak se začala externalizovat a vyvinula se z ní komunikace. Ale to znamená, že v rozporu s tisíciletými předpoklady, s tím, co se nyní téměř univerzálně předpokládá, nemohla komunikace hrát v rámci evoluce významnou roli, je to pouze sekundární proces. Bojíte se o své zdraví? Ne, doktoři ano, ale já ne. Takže nemáte obavy? Jak říká bible, počet našich let má býti sedmdesát, a to navíc už je jen bonus. Když mi bylo asi deset, měl jsem z umírání úplnou hrůzu, víte, z toho, co se stane, když zmizí ta jiskřička vědomí. Měl jsem noční můry, ale jako dospívajícímu mi to už připadalo směšné. Mým vzorem je David Hume. Když umíral, byli u něj jeho přátelé jako například Adam Smith, byl už úplně zesláblý, ale tak to prostě chodí, vždyť víte, jak naše existence funguje, a pak sbohem, žádný posmrtný život, nic. Brali jsme se ještě jako děti. Carole bylo devatenáct a mně dvacet. A myslíte, že bylo manželství přínosem ve vaší práci? Těžko říct. Carole celkem ráda chodila do společnosti, ještě jako náctiletá chodila na večírky a ven s kamarády a já jsem byl naopak velký solitér. Pár let jsme žili víceméně jejím způsobem života, ale stejně jsem na těch večírcích posedával někde v rohu. Ale po nějaké době jsme se prostě přeorientovali na domácí život. Měli jsme pár přátel, nebyli jsme úplní poustevníci, pak přišly děti, vnoučata, někdy jsme trávili čas s přáteli a tak, ale většinou jsme byli rádi sami. To není jako dnes, tehdy nehrozilo, že vás někdo zastřelí na ulici, ale nebylo to zrovna příjemné, kolem spousta antisemitismu a do některých ulic jsem se neodvažoval vkročit, protože v nich žily děti irských přistěhovalců a ty mě tam nepustily, ale o tom jsem s rodiči nikdy nemluvil, nikdy se o tom zřejmě nedozvěděli. Ale v době, kdy přišla druhá světová válka, tak se všechno změnilo, tedy zdánlivě. Například 7. prosince 1941 lidé, kteří stále ještě slavili dobytí Paříže, chodili po ulici v přilbách a říkali ostatním, ať si zatáhnou rolety, protože se nás chystá bombardovat Luftwaffe. A kdy jste se poprvé dozvěděl o koncentračních táborech? Kolem roku 1942 či 1943 začaly prosakovat nějaké zvěsti, ale nikdo netušil, jakých to nabralo rozměrů, zlehčovalo se to, a to až neuvěřitelnou měrou. Vlastně si vzpomínám, že se pořádaly mezinárodní konference za účelem pomoci lidem, kteří chtěli utéct z Evropy, ale nikdo nebyl ochoten udělat vstřícný krok, Roosevelt dokonce odmítl loď St. Louis, na které jelo, tuším, tisíc utečenců z Evropy, kteří zkoušeli štěstí někde na Kubě nebo se potloukali tady v regionu, ale USA je prostě nepřijaly. Poslali jsme je zpátky do Evropy a většina z nich pak skončila v plynových komorách.

13 Co vám přináší potěšení? Potěšení? Děti, vnoučata, přátelé Ale takhle to neberu, nevyhledávám zábavu, zvláště poté, co mi zemřela žena, nechodím do kina, do divadla ani do restaurace. Věnuji se svým povinnostem. Ale spousta věcí mi přináší uspokojení, například když vidíte odškodnění obětí, třeba teď jsem se vrátil z Turecka, kde jsem byl v minulosti již několikrát a kde se pořád řeší otázky týkající se utlačování Kurdů. Poprvé jsem tam jel právě jako účastník jednoho takového procesu. Ale tentokrát jsem tam byl na konferenci na téma utlačování a svobody vyjadřování. Vidíte lidi, kteří jsou nesmírně obětaví, odvážní, celý svůj život zasvětili boji proti útisku. To je pro mě velká inspirace.

14

15 Asociace českých filmových klubů Nábřeží 950/ Olomouc

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz NÁVOD JAK NA TO autor: Josef Cvrček www.vydelavej-focenim.cz Důležité upozornění Pokud chcete z tohoto návodu dostat, co nejvíce, doporučuji se NEJPRVE podívat na video, které tento návod doprovází. Ve

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Umění a věda VY_32_ INOVACE _06_111

Umění a věda VY_32_ INOVACE _06_111 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Umění a věda VY_32_ INOVACE _06_111 Projekt MŠMT Název projektu školy Registrační

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Uběhly desítky minut a vy stále neumíte nic. Probudíte se ze svého snění a hnusí se vám představa učit se.

Uběhly desítky minut a vy stále neumíte nic. Probudíte se ze svého snění a hnusí se vám představa učit se. Kapitola 1 Nesnášíte učení? STOP Určitě valná část z vás, která otevřela tuto knihu, se potýká s problém jak se lépe učit. Sedíte nad knížkou hodiny, ale do hlavy nenacpete nic. Díváte se na písmenka,

Více

Fresh Film Fest Praha 2014

Fresh Film Fest Praha 2014 11. Mezinárodní filmový festival debutů a studentských filmů Fresh Film Fest Praha 2014 Statut festivalu Článek 1 Fresh Film Fest je mezinárodní filmový festival zaměřující se na celovečerní debutové snímky

Více

Artcam Films Pressbook

Artcam Films Pressbook Artcam Films Pressbook SYNOPSE Lara je trans žena, která se narodila s tělem a jménem chlapce. Podstupuje hormonální a chirurgické procedury, které z ní udělají ženu. Zároveň se zapisuje na prestižní

Více

6 Jak by bylo možné tuto MUP vylepšit?

6 Jak by bylo možné tuto MUP vylepšit? 6 Jak by bylo možné tuto MUP vylepšit? Pracovní listy, se kterými by žáci mohli v hodinách pracovat. Není nutno Přehlednost a také doba už se změnila i v používání techniky... Méně textových materiálů

Více

Mnoho povyku pro všechno

Mnoho povyku pro všechno Kapitola první Mnoho povyku pro všechno Za jasného dne nahlédnete do věčnosti. Alan Lerner 1 Zběžný průvodce nekonečnem Je-li skutečně nějaké Vědomí Vesmírné a Svrchované, jsem já jednou jeho myšlenkou

Více

Autoevaluace školy v oblasti podpory strategií učení cizímu jazyku Dotazník pro učitele středních škol

Autoevaluace školy v oblasti podpory strategií učení cizímu jazyku Dotazník pro učitele středních škol Autoevaluace školy v oblasti podpory strategií učení cizímu jazyku Dotazník pro učitele středních škol Inspirováno autory Andrew D. Cohenem, Rebeccou L. Oxfordovou a Julií C. Chiovou (2002) Účelem dotazníku

Více

Lekce 2: Sebeuvědomění

Lekce 2: Sebeuvědomění Lekce 2: Sebeuvědomění Teoretický úvod: Důležitou součástí vnímání emocí je sebeuvědomění neboli uvědomování si sebe sama jako objektu svých pocitů, svého vlastního prožitku. Sebeuvědomění odráží naši

Více

Místopředsedkyně Senátu PČR paní dr. Alena Gajdůšková: Vážený pane předsedo, vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážené dámy, vážení pánové!

Místopředsedkyně Senátu PČR paní dr. Alena Gajdůšková: Vážený pane předsedo, vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážené dámy, vážení pánové! Místopředsedkyně Senátu PČR paní dr. Alena Gajdůšková: Vážený pane předsedo, vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážené dámy, vážení pánové! Od hostů se očekává zdravice. Jsem velmi ráda, že vás

Více

ZNÁSOBTE SVŮJ VLIV POKROČILÉ PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI VZHLEDEM K MAXIMALIZACI ÚČINKU NA POSLUCHAČE

ZNÁSOBTE SVŮJ VLIV POKROČILÉ PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI VZHLEDEM K MAXIMALIZACI ÚČINKU NA POSLUCHAČE ZNÁSOBTE SVŮJ VLIV POKROČILÉ PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI VZHLEDEM K MAXIMALIZACI ÚČINKU NA POSLUCHAČE Všichni jsme potencionálně svobodni naučit se tomu, co chceme, dělat to, co chceme, a stát se tím, čím chceme.

Více

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy.

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy. Odvážné, ale jednoduché Psychopati, sociopati, deprivanti atd. (dále jen predátoři), jsou podle mého nový druh člověka. Slovem nový ve skutečnosti myslím jiný druh, protože predátoři se vyskytuji mezi

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV)

II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV) II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV) Charakteristika předmětu: Obsahové vymezení předmětu: Předmět Výtvarná výchova rozvíjí tvůrčí činnosti tvorbu, vnímání a interpretaci

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

TEST - JSEM SÁM SEBOU?

TEST - JSEM SÁM SEBOU? BÝT SÁM SEBOU Být sám sebou, znamená zjistit a naplňovat svůj smysl života, ten opravdový, po kterém vnitřně toužíte. Někteří lidé ani nevědí, co je jejich smyslem života a je pro ně velice těžké ho definovat.

Více

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti)

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti) Užitečné weby Co se naučíte Získáte přehled o užitečných webových stránkách různého druhu a o tom, jak je můžete v životě využít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o různých druzích užitečných webů na internetu.

Více

Sledujeme dopad výuky na učení dětí. Pokusy a zkušenosti projektu Pomáháme školám k úspěchu

Sledujeme dopad výuky na učení dětí. Pokusy a zkušenosti projektu Pomáháme školám k úspěchu Sledujeme dopad výuky na učení dětí Pokusy a zkušenosti projektu Pomáháme školám k úspěchu 1.12.2018 Pomáháme školám k úspěchu (PŠÚ) Nadace The Kellner Family Foundation Podpora veřejných základních škol

Více

Jejich účelem je uvolnění potenciálu, který v sobě ukrývá spojení racionálního a emocionálního myšlení.

Jejich účelem je uvolnění potenciálu, který v sobě ukrývá spojení racionálního a emocionálního myšlení. Lekce 1: Myšlení Teoretický úvod: Klíčovou a zároveň unikátní schopností lidského mozku, která nás odlišuje od ostatních živých tvorů, je myšlení. Myšlení bychom mohli definovat jako poznávací (kognitivní)

Více

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129 Obsah ÚVOD DÍTĚ V NAŠEM NITRU 7 ČÁST PRVNÍ UČENÍ O LÉČBĚ A UZDRAVENÍ 1. Energie uvědomění 15 2. Jsme našimi předky i našimi dětmi 23 3. Prvotní strach, prvotní touha 33 4. Jak dýchat, chodit a nechat věci

Více

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13:

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13: Ďábel a člověk V našich shromážděních často hovoříme o Bohu, jeho díle v životě člověka, někdy trochu zapomínáme na to, že nežijeme v duchovně neutrálním prostředí, ve kterém nepracuje jenom Bůh, ale i

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. RENESANCE A VĚK ROZUMU Renesance kulturní znovuzrození

Více

Jméno a Příjmení. Třída. Škola

Jméno a Příjmení. Třída. Škola Studentský dotazník Vážení studenti, cílem tohoto průzkumu je zjistit váš postoj k matematice a k výukovému nástroji Khan Academy. Vaše názory a odpovědi pomohou dalším studentům a učitelům při zapojování

Více

1 Úvod. Zdálo by se, že vyložit, jak je to s lidskou myslí, není až tak obtížné:

1 Úvod. Zdálo by se, že vyložit, jak je to s lidskou myslí, není až tak obtížné: 1 Úvod Zdálo by se, že vyložit, jak je to s lidskou myslí, není až tak obtížné: My všichni lidé jsme myslící bytosti, neboli všichni máme mysl. Do své mysli můžeme každý nahlížet, rojí se nám tam různé

Více

Výborně! Těším se na setkání

Výborně! Těším se na setkání Výborně! Těším se na setkání zítra! Ahoj, jmenuji se Sema! Přišla jsem do Maďarska před několika měsíci, před nedávnem jsem začala řídit křesťanské společenství, které jsme založili s mými krajany. 143

Více

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě.

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Vše, co je řečené, je dobré mít i v písemné podobě (nebo promítnuté

Více

Umělecká kritika MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Filozofická fakulta Ústav hudební vědy Teorie interaktivních médií

Umělecká kritika MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Filozofická fakulta Ústav hudební vědy Teorie interaktivních médií MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ Filozofická fakulta Ústav hudební vědy Teorie interaktivních médií Umělecká kritika Seminární práce esej, Úvod do uměnovědných studií USK 01 Vypracoval: Zvonek David (UČO :

Více

Myšlenky srdce. Louise L. Hayová. poklad vnitřní moudrosti. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová

Myšlenky srdce. Louise L. Hayová. poklad vnitřní moudrosti. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová a rádcem při jejich zvládání. Nastal čas, abyste se zbavili starých přesvědčení a návyků. Meditace a cvičení obsažená na stránkách této knížky vám mohou pomoci získat důvěru při uskutečňování nezbytných

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně Knihovna váš partner aneb Mr. Bean v knihovně Úvodní informace Záměrem lekce je představit knihovnu studentům jako partnera při jejich studiu Cílem je zajímavou formou dovést studenty k poznání knihovny

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA:

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA: Miroslav Adamec, ARAS: A poprosím pana doktora Srstku, aby nám vysvětlil, jak je nebezpečný nechráněný styk námětu s Českou televizí. (Smích.) Jsme malinko v časovém skluzu. Pane doktore, dobrý den. Než

Více

CD 102 Loucká, 10. 05.2014 Bytovy seminář na téma: Kříž

CD 102 Loucká, 10. 05.2014 Bytovy seminář na téma: Kříž CD 102 Loucká, 10. 05.2014 Bytovy seminář na téma: Kříž Liberec, 31.05.2014 Povídání na téma: Jak najít kód, odtajnit Boha a učinit tak z Hospodina životního přítele? Ty n n.vltavou, 06.09.2014 Setkání

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Otázka: Scholastika. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Michael

Otázka: Scholastika. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Michael Otázka: Scholastika Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Michael Scholastika (periodizace a charakteristika, představitelé, základní problémy, spor o univerzálie, myšlení sv. Tomáše) Periodizace

Více

Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku

Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku Škola Testovací škola NÚOV, Praha Třída 4. A Předmět Angličtina Učitel pepa novák Vážená paní učitelko, vážený pane učiteli, v této

Více

CESTA K PROMĚNĚ A VYZBROJENÍ EXPLORE

CESTA K PROMĚNĚ A VYZBROJENÍ EXPLORE VŽDYŤ TEN, KDO MĚ NALÉZÁ, NALEZL ŽIVOT Přísloví 8,35a CESTA K PROMĚNĚ A VYZBROJENÍ EXPLORE je novou verzí původní Modular School Srdce každého z nás volá po opravdovém spojení s Bohem, po tom, abychom

Více

Vzdělávací využití videozáznamů rozhovorů s pamětníky z Archivu vizuální historie Institutu USC Shoah Foundation

Vzdělávací využití videozáznamů rozhovorů s pamětníky z Archivu vizuální historie Institutu USC Shoah Foundation Vzdělávací využití videozáznamů rozhovorů s pamětníky z Archivu vizuální historie Institutu USC Shoah Foundation INFORUM 2012: 18. konference o profesionálních informačních zdrojích Praha, 23. května 2012

Více

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA 1 Nauka o slohu - objasní základní pojmy stylistiky Styl prostě sdělovací - rozpozná funkční styl, dominantní slohový Popis a jeho postup

Více

5 Výsledky a diskuze. Tabulka 3 Zkušenost s první cigaretou

5 Výsledky a diskuze. Tabulka 3 Zkušenost s první cigaretou 5 Výsledky a diskuze Výsledky dotazníkového šetření byly zpracovány a jednotlivé položky byly seřazeny do tabulek a graficky znázorněny. Dotazník obsahoval 21 položek (Příloha 4). Zda již mají respondenti

Více

Správné porozumění. 1. kapitola. Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají.

Správné porozumění. 1. kapitola. Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají. 1. kapitola Správné porozumění Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají. Jsem přesvědčen, že se všichni shodneme na tom, že evangelizace je něco, k čemu jsou křesťané

Více

EMMA SARGENTOVÁ TIM FEARON. Jak sebejistě. mluvit. s kýmkoli v každé situaci

EMMA SARGENTOVÁ TIM FEARON. Jak sebejistě. mluvit. s kýmkoli v každé situaci EMMA SARGENTOVÁ TIM FEARON Jak sebejistě mluvit s kýmkoli v každé situaci Jak sebejistě mluvit s kýmkoli v každé situaci EMMA SARGENTOVÁ, TIM FEARON Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Role youtuberingu v životě dětí

Role youtuberingu v životě dětí Role youtuberingu v životě dětí Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové Vacek, Benešová, Blahynková, Břízová, Sitová XXV. konference ČAPV, Hradec Králové, 13. - 15. září 2017 Úvod Začněme citací

Více

SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA

SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM 13. 2. 2017 LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA Již roky jsem snila o tom, setkat se s neuvěřitelnou hvězdou českého sportu Martinou Sáblíkovou, (která se nejspíš s rychlobruslařskými

Více

narodil se nám syn, jmenuje se Josef."

narodil se nám syn, jmenuje se Josef. 1 1928 J. Č.: " Narodil jsem se 18. května roku 1928 v Roztokách u Jilemnice v Podkrkonoší.Tak k 18. květnu je v kalendáři bylo napsáno: Otelila se nám Bělka, narodil se nám syn, jmenuje se Josef." 1938

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

METODICKÝ LIST LEKCE

METODICKÝ LIST LEKCE METODICKÝ LIST LEKCE Oblast IV 1) Mediální gramotnost 2) Analýza - Hodnocení zdrojů / informací - Hledání souvislostí - Analýza textu - Interpretace, shrnutí a formulace - Tvorba textového dokumentu 3)

Více

Jiří Janda. Keep Calm and Speak! MODÁLNÍ SLOVESA

Jiří Janda. Keep Calm and Speak! MODÁLNÍ SLOVESA Jiří Janda Keep Calm and Speak! MODÁLNÍ SLOVESA Mojí bezvadné manželce Lucii, mým rodičům Jiřímu a Daniele Rojkové, Václavu a Marii Bundové a tetě Radunce s Kačkou a Marečkem za úžasné vztahy. Díky vám

Více

Mgr. Petr Čadek, Mgr. Karel Šulc, Bc. Lukáš Javůrek, Hana Solarová

Mgr. Petr Čadek, Mgr. Karel Šulc, Bc. Lukáš Javůrek, Hana Solarová Mgr. Petr Čadek, Mgr. Karel Šulc, Bc. Lukáš Javůrek, Hana Solarová KOGNITIVNÍ LINGVISTIKA Jazyk a jeho užívání jsou jednou z kognitivních aktivit lidské mysli. Kognitivní lingvisté předpokládají, že jazyk

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Středoškolská technika 2017 ČASOPIS NA TÉMA HISTORIE ČESKÉHO FILMU

Středoškolská technika 2017 ČASOPIS NA TÉMA HISTORIE ČESKÉHO FILMU Středoškolská technika 2017 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT ČASOPIS NA TÉMA HISTORIE ČESKÉHO FILMU Václav Rojík Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná

Více

Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku

Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku Škola Gymnázium Datum 12. 2011 22. 02. 2011 Jana 3. OA3 Němčina 22. 02. 2011 Jana 4. OA4 Němčina 22. 02. 2011 Marie 3. OA3 Němčina

Více

Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne

Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne z nebe, většinou v nás zraje delší dobu. Po loňských

Více

Změna pro Školní vzdělávací program oboru vzdělání L/51 Podnikání - ŠVP platné od

Změna pro Školní vzdělávací program oboru vzdělání L/51 Podnikání - ŠVP platné od Změnový list ŠVP Číslo změny: 11/2018 Změna pro Školní vzdělávací program oboru vzdělání 64-41-L/51 Podnikání - ŠVP platné od 1. 9. 2015 Část dokumentu: Charakter změny: Platnost změny: Poznámka: Učební

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod KOMPOZICE 1 Úvod KOMPOZICE - ZÁKLADY fotografování: aktivní kreativní vyjadřovací činnost nejjednodušší tvůrčí postup každý může rozvíjet své vidění, kreativitu, vnímání i interakci s okolím automatika

Více

CÍLE VYUČOVÁNÍ ZEMĚPISU

CÍLE VYUČOVÁNÍ ZEMĚPISU CÍLE VYUČOVÁNÍ ZEMĚPISU Proč vůbec ten zeměpis učíme a k čemu by žáci měli dospět? Jan Hercik, ZS 2018, Katedra geografie PřF UP v Olomouci stanovení si jasných, jednoznačných a dosažitelných cílů by mělo

Více

Statut festivalu. Článek 1.: Charakteristika festivalu

Statut festivalu. Článek 1.: Charakteristika festivalu Statut festivalu Článek 1.: Charakteristika festivalu 1.1. Finále Plzeň je festival českých a slovenských filmů. Jeho posláním je umožnit návštěvníkům festivalu v období jednoho týdne srovnání: současné

Více

Zvláštní průzkum Eurobarometer 386. Evropané a jazyky

Zvláštní průzkum Eurobarometer 386. Evropané a jazyky Zvláštní průzkum Eurobarometer 386 Evropané a jazyky SHRNUTÍ Nejrozšířenějším mateřským jazykem mezi obyvateli EU je němčina (16 %), následuje italština a angličtina (obě 13 %), francouzština (12 %) a

Více

Předmluva: Proč Konfucius?

Předmluva: Proč Konfucius? Obsah Kapitola první, Cesty nebes a země 11 Kapitola druhá, Cesta srdce a duše 27 Kapitola třetí, Cesta světa 45 Kapitola čtvrtá, Cesta přátelství 69 Kapitola pátá, Cesta ctižádosti 87 Kapitola šestá,

Více

Časové poznámky najdete u úkolů. Potřebný čas můžete také upřesnit spolu s učitelem. koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny)

Časové poznámky najdete u úkolů. Potřebný čas můžete také upřesnit spolu s učitelem. koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) Digitální svět Co se naučíte Získáte přehled o digitálních zařízeních kolem nás a o tom, jak je můžete v životě použít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o hardwarových prostředcích digitálního světa. Kolik

Více

Berlitz Kids&Teens. Jazykové programy pro děti a mládež. Speak with Confidence

Berlitz Kids&Teens. Jazykové programy pro děti a mládež. Speak with Confidence Berlitz Kids&Teens Jazykové programy pro děti a mládež Speak with Confidence ZNALOST JAZYKŮ OTEVÍRÁ DVEŘE DO ZCELA NOVÉHO SVĚTA JAZYKOVÉ PROGRAMY JSOU NEJLEPŠÍM ODRAZOVÝM MŮSTKEM Čím dříve, tím lépe. Všeobecně

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

shine. light of change.

shine. light of change. shine. light of change. Jak rozpoznat, je-li člověk vhodný jako projektový manažer? Michael Motal Záměr Ukázat Iniciovat Jak podpořit rozhodování Jak zvážit smysluplnost investice do člověka Výměnu názorů

Více

Duch nad zlato. A jak to dopadlo? Tedy pardon, ale příšerně.

Duch nad zlato. A jak to dopadlo? Tedy pardon, ale příšerně. Ať je nám kolik chce, tak si přiznejme, že se každý rok těšíme na novou pohádku. Popelky máme plné zuby a pyšné princezny nebo ty se zlatou hvězdou se nám také přejídají jako cukroví (i když se jednalo

Více

SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL. Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto

SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL. Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto 14 ŽÁDNÁ SETKÁNÍ NEJSOU NÁHODNÁ KAŽDÝ ČLOVĚK, SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto pravdivá. Při každém setkání s jiným člověkem se mohu vždy něco naučit. Můžete

Více

17. Výtvarná výchova

17. Výtvarná výchova 17. 202 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova patří do vzdělávací oblasti. Je zařazen do všech čtyř ročníků nižšího

Více

Časové poznámky najdete u úkolů. Potřebný čas můžete také upřesnit spolu s učitelem. koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny)

Časové poznámky najdete u úkolů. Potřebný čas můžete také upřesnit spolu s učitelem. koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) Digitální svět Co se naučíte Získáte přehled o digitálních prostředcích kolem nás a o tom, jak je můžete v životě použít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o hardwarových prostředcích digitálního světa. Kolik

Více

Dobrý den, dámy a pánové! Dovolte mi, abych vás přivítal na dílně s titulem Sudoku a logické úlohy.

Dobrý den, dámy a pánové! Dovolte mi, abych vás přivítal na dílně s titulem Sudoku a logické úlohy. Dobrý den, dámy a pánové! Dovolte mi, abych vás přivítal na dílně s titulem Sudoku a logické úlohy. 1 Možná to bude zpočátku spíše přednáška než dílna. Ale rád bych, aby to bylo co nejinteraktivnější.

Více

Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová

Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová Zpracovali: Rozálie Matějková, Kateřina Pecáková, Marie Havelková a Natalia Al-Imamová Pedagogické vedení: Jiří Šrail Škola:

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

dokumentární film dokumentární film

dokumentární film dokumentární film Češi, česká krajina a česká společnost očima imigrantů. Jak Češi vidí multikulturnost v jejich zemi? Je česká společnost tolerantní? Po staletích pod nadvládou cizinců, jsou je češi schopni cizince přijmout?

Více

Vnímání přátelství na internetových sociálních sítích mezi žáky a učiteli z pohledů učitelů

Vnímání přátelství na internetových sociálních sítích mezi žáky a učiteli z pohledů učitelů Vnímání přátelství na internetových sociálních sítích mezi žáky a učiteli z pohledů učitelů Cíle: - zjistit, jak vnímají různí pedagogové přátelství na sociálních sítích a seznámit se s jejich osobními

Více

Mentální obraz Romů AKTIVITA

Mentální obraz Romů AKTIVITA Cíle studenti jsou schopni vyjádřit představy asociace spojené se slovy průměrný Rom uvědomují si, že mentální obraz nemusí být plně v souladu se skutečností jsou schopni analyzovat svoje postoje a odhalit

Více

Místo pro život. Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek

Místo pro život. Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek Místo pro život Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek Místo pro život Člověk se chová k prostředí, ve kterém žije, podle toho,

Více

Manželství z pohledu práva Metodický list

Manželství z pohledu práva Metodický list Manželství z pohledu práva Metodický list aktivační technika - cvičný test (rodina) práce s interaktivní tabulí - manželství, co, jak, kdo samostatná práce do sešitů - registrované partnerství Obecné informace

Více

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna práva

Více

REVOLUČNÍ SPONZOROVÁNÍ

REVOLUČNÍ SPONZOROVÁNÍ REVOLUČNÍ MARKETING - nejpoužívanější on-line vzdělávací systém pro síťový marketing v Česku a na Slovensku. REVOLUČNÍ SPONZOROVÁNÍ Naučte se pomocí transformačního a zároveň jednoduchého a velice účinného

Více

Duchovní program ve školním roce 2017/2018

Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Konkrétní zaměření školního roku 2017/2018 Motto roku: Spolu je to lepší! Pouze společná práce naší školy bude mít srdce.

Více

Source Filmmaker a Windows Movie Maker. Josef Kaftan ZŠ nám. Bří. Jandusů

Source Filmmaker a Windows Movie Maker. Josef Kaftan ZŠ nám. Bří. Jandusů Source Filmmaker a Windows Movie Maker Josef Kaftan ZŠ nám. Bří. Jandusů 15.12. 2015 1 Úvod Na následujících stránkách vám představím programy Source Filmmaker a Windows Movie Maker na vytváření filmů

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Innovation # Naše české ruce

Innovation # Naše české ruce Innovation # Naše české ruce Innovation ČR 1918-2018 100 let 24. říjen 2018 od 14.00 do 00.00 Grand Hotel Bohemia Prague konference a galavečer ke 100. výročí naší země pod záštitou starosty Prahy 1 s

Více

1) Setkali jste se někdy s pojmem mediální gramotnost? 1. ano 2. ne 2) Co si pod tímto pojmem, mediální gramotnost, představujete?

1) Setkali jste se někdy s pojmem mediální gramotnost? 1. ano 2. ne 2) Co si pod tímto pojmem, mediální gramotnost, představujete? Vybranou odpověď vždy, prosím, zakroužkujte. Otevřené otázky (tedy ty, do kterých budete psát vlastní rukou) prosím, vyplňujte co nejčitelněji. Děkuji, B.K. 1) Setkali jste se někdy s pojmem mediální gramotnost?

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

Jak vyhledávat. Vyhledávače KAPITOLA 3

Jak vyhledávat. Vyhledávače KAPITOLA 3 KAPITOLA 3 Jak vyhledávat Už víme, jak zacházet s programem Microsoft Internet Explorer, a můžeme se pustit do surfování. Ostatně, stejně jsme to při seznamování s funkcemi programu chtíce nechtíce dělali.

Více

Různé úhly pohledu. Zdroje

Různé úhly pohledu. Zdroje Různé úhly pohledu Účastníci se při vyhodnocování informací spojených s tím, jak se na internetu prezentují oni sami nebo ostatní, přesvědčí o významu úhlu pohledu. Udělají si přehled o relevantních faktorech

Více

Didaktika hudební výchovy v současném systému vzdělávání

Didaktika hudební výchovy v současném systému vzdělávání Didaktika hudební výchovy v současném systému vzdělávání Mgr. Kateřina Šrámková Současný stav hudební výchovy na školách není uspokojivý. Proč tomu tak je, je předmětem zkoumání práce učitelů hudební výchovy

Více

MATURITNÍ VIDEA ZÁZNAMY AKCÍ ANIMACE REKLAMY VIDEO SPOTY PR VIDEO PROFESIONÁLNÍ VIZUÁLNÍ PREZENTACE

MATURITNÍ VIDEA ZÁZNAMY AKCÍ ANIMACE REKLAMY VIDEO SPOTY PR VIDEO PROFESIONÁLNÍ VIZUÁLNÍ PREZENTACE PROMOVIE CENÍK 2013 MATURITNÍ VIDEA ZÁZNAMY AKCÍ ANIMACE REKLAMY VIDEO SPOTY PR VIDEO PROFESIONÁLNÍ VIZUÁLNÍ PREZENTACE MATURITNÍ VIDEA VIDEO ZÁZNAM PLESU FOTOGRAFOVÁNÍ PLESU PROJEKCE Společně se třídou

Více

Charakteristika předmětu Výtvarná výchova

Charakteristika předmětu Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících s časovou dotací:

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

Najdi znovu sám sebe 6

Najdi znovu sám sebe 6 Najdi znovu sám sebe 6 Když opět najdeme sami sebe Znovu se najít je jednoduché. Vše nové už totiž máme v sobě. Bylo to tam vždycky. Jenom to bylo doposud skryté. Možná jsme některé svoje vlohy, talenty

Více

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU Strouhal Martin Student 2.D Martin je na naší škole něco přes rok a půl, přesto toho již stihl hodně. V roce 2014 se stal druhým nejlepším studentem

Více

6. Mediální výchova Ročník 6. 7. 8. 9. Poznámky

6. Mediální výchova Ročník 6. 7. 8. 9. Poznámky 6. Mediální výchova Ročník 6. 7. 8. 9. Poznámky Kritické čtení a vnímání mediálních Č slovní zásoba, spisovná a nespisovná výslovnost Výtah, výpisky Komunikace, dramatizace literárních děl Rv práce s časopisem,

Více