SWOT analýza akvakultury v České republice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SWOT analýza akvakultury v České republice"

Transkript

1 SWOT analýza akvakultury v České republice Lukáš Kalous 1, Jiří Musil 2, Tereza Vajglová 1,2 & Miloslav Petrtýl 1 1) Katedra zoologie a rybářství, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze, Kamýcká Praha 6 Suchdol kalous@af.czu.cz, tel: ) Oddělení ekologie vodních organismů, Výzkumný ústav vodohospodářský TGM, v.v.i., Podbabská 2582/30, Praha 6 Výzkumná zpráva zpracovaná v rámci projektu Technologické agentury České republiky č. TD s názvem: Numerická a funkční analýza sektoru akvakultury, včetně rekreačního rybářství, zaměřená na zvýšení konkurenceschopnosti České republiky a zlepšení stavu vodních ekosystémů.

2 Úvod Hlavními objekty pro chov ryb v Česku jsou rybníky, menší množství produkce je zajišťováno ve speciálních zařízeních, především díky chovu lososovitých ryb v průtočných systémech. Celkem se na území Česka nachází více než 24 tisíc rybníků o celkové ploše okolo 52 tisíc hektarů, které byly povětšinou zbudovány v 15. a 16. století. Dvě třetiny plochy rybníků jsou obhospodařovány členy Rybářského sdružení České republiky. Nejznámější rybníkářskou oblastí jsou jižní Čechy, kde je situováno cca 60 % veškeré rybniční plochy. V Česku je k roku 2012 registrováno v součtu 254 produkčních podniků akvakultury (nezahrnuje rekreační rybáře). Pohled na rybníky se v minulosti soustředil převážně na rybníkářství a byl tak často redukován pouze na chov ryb. Jejich význam byl hodnocen převážně v objemu produkce rybího masa. V posledních letech začíná být zřejmá celá řada dalších funkcí rybníků. Především krajinotvorná, rekreační a vodohospodářská, které mají často větší celospolečenský význam, než je vlastní rybochovné využití. Z pohledu produkce je hlavní chovanou rybou kapr, který tvoří téměř 90% produkce, následovaný býložravými rybami (tolstolobik, amur) a losovitými rybami (duhák, siven). Roční produkce akvakultury v Česku je ustálená na hodnotě okolo 20 tisíc tun, přičemž přibližně polovina ryb je vyvezena (především do okolních států). V sektoru produkčního rybářství je uváděno kolem 2000 pracovníků (ČSÚ, 2013). V roce 2013 byl schválen Víceletý národní strategický plán pro akvakulturu VNSPA (Mze, 2013a), V rámci VNSPA je prezentována SWOT analýza rybářského odvětví v ČR ve třech dílčích částech: 1. Zajištění udržitelného rozvoje akvakultury; 2. Posílení konkurenceschopnosti akvakultury; 3. Prosazování rovných podmínek pro evropské podniky s využitím jejich konkurenčních výhod. Zmíněné SWOT analýzy jsou uvedené níže v této zprávě. Další SWOT analýza byla připravena pro dokument Operačníh program Rybářství OP Rybářství (Mze, 2013b) a je také uvedena v této zprávě. Tato zpráva (SWOT analýza akvakultury) vznikla v rámci projektu TČR TD Spoluřešitelem projektu za Českou zemědělskou univerzitu v Praze byl Lukáš Kalous, který se v rámci odborné skupiny OP Rybářství podílel na konzultacích VNSPA a OP Rybářství od začátku projednávání obou dokumentů, což je uvedeno v obou dotčených materiálech, včetně odkazu v seznamu literatury. Výsledná základní SWOT analýza akvakultury v ČR bere ohled na dílčí prezentované SWOT analýzy a je doplněna o vlastní data a analýzy, které byly vypracovány v rámci projektu TAČR TD Tyto materiály jsou buď uvedené v části metodika této zprávy, nebo jsou k dispozici na na webových stránkách projektu ( projektu).

3 SWOT analýza rybářského odvětví v ČR Dílčí část Zajištění udržitelného rozvoje akvakultury Zdroj: Víceletý národní strategický plán pro akvakulturu, verze (Mze, 2013a)

4 SWOT analýza rybářského odvětví v ČR Dílčí část Posílení konkurenceschopnosti akvakultury Zdroj: Víceletý národní strategický plán pro akvakulturu, verze (Mze, 2013a)

5 SWOT analýza rybářského odvětví v ČR Dílčí část Prosazování rovných podmínek pro evropské podniky s využitím jejich konkurenčních výhod Zdroj: Víceletý národní strategický plán pro akvakulturu, verze (Mze, 2013a)

6 SWOT analýza: Udržitelný rozvoj akvakultury Zdroj: Operační program rybářství , Česká republika, listopad 2013 (Mze, 2013b)

7 Metodika Pro specifikaci jednotlivých silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb byly využity již existující aktuální SWOT analýzy uvedené v úvodu této zprávy. Další informace byly získány pomocí dotazníkového šetření mezi specialisty během České ichtyologické konference v roce 2012, dále také mezi producenty ryb pomocí dotazníku rozeslaného prostřednictvím Rybářského sdružení České republiky. Využito bylo i řízené diskuze s vybranými specialisty v oboru formou osobních návštěv v letech 2012 a Určení pořadí bodů vlastní SWOT analýzy konstruované na základě dotazníků proběhlo standardním způsobem kombinací dvou metod založených na základě pořadí, které bylo jednotlivým tématům přiřazeno a to metodami průměrné hodnoty pořadí s ohledněním míry variability a standardizací součtem pořadí. Syntéza hodnocení jednotlivých témat pro SWOT analýzu byla provedena jako porovnání výsledků obou výše uvedených metod. Jednotlivé body byly ve výsledné celkové SWOT analýze rozmístěny s ohledem na své pořadí a relevanci přiřazené užší pracovní skupinou řešitelského týmu pomocí heuristické metody. K jednotlivým bodům v prezentované analýze byly zvoleny komentáře a poznámky, které publikovaná data vhodně doplňují.

8 Výsledky SILNÉ STRÁNKY: AKVAKULTURA V ČESKÉ REPUBLICE Tradice Dobře zvládnutá technologie chovu kapra Značná stabilita českého postavení na trhu Kvalitní vzdělávání v oboru (SŠ, VŠ, organizace) Vysoká kvalita rybích produktů, zdravá strava Velký produkční potenciál Dobrá kvalita a úroveň výzkumu Široké spektrum druhů Chov ryb v přirozeném prostředí (welfare) Dobrá možnost regulace nákaz Kvalita a množství rybníků a jejich estetičnost v krajině Chov dravých druhů (štika, candát) PŘÍLEŽITOSTI: Nové druhy (chov v akvakultuře) Nové/lepší rybí výrobky (zpestření nabídky) Projekty/dotace EU Propagace u spotřebitelů Aplikace moderních metod Velký produkční potenciál Rozvoj intenzivních chovů v uzavřených systémech (RAS) Ryba = zdravá výživa (bioprodukt) Orientace na jiné druhy než kapr (např. dravé) Pečlivější plánování budoucích projektů na chov jiných druhů, než pouze kapra Osvěta širší veřejnosti (rybářské) Spolupráce výrobců s ČRS Mezinárodní spolupráce Vývoz ryb na východ Podpora začínajících firem Pracovní příležitosti Distribuce informací na odborných setkáních Zpracování plevelných ryb Využití odpadních teplých vod z bioplynových stanic (ČOV) SLABÉ STRÁNKY Nízká spotřeba ryb v ČR (konzervatismus) Zaměření na produkci kapra Malá propagace konzumních ryb Neochota zavádět nové postupy a technologie Zavlečení invazních druhů (+negativa) Eutrofizace rybníků z přehnojení Nedostatečná opatření v legislativě Nízká diverzita produkovaných druhů a výrobků Malá konkurenceschopnost na mezinárodním trhu Nepružnost ČRS Nízký počet recirkulačních systémů (RAS) Předimenzovanost vodních zdrojů Malý prostor k rozvoji OHROŽENÍ: Import ryb Evropská unie (regulace a nařízení) Zavlečení nevhodných druhů Státní správa (MZe, MŽP) Konkurenceschopnost na mezinárodním trhu Ochránci přírody (ekoteroristé) Špatné stravovací návyky v ČR Pomalá modernizace (konzervatismus) Pokles zájmu o kapra Kormoráni (predace) Nezájem na ochraně místních druhů Zavádějící zprávy v médiích Monopol některých velkých rybářských podniků Konvenční přístupy SWOT analýza vytvořená na základě dotazníkového šetření provedeného během České Ichtyologické konference 2012.

9 Diskuze V této části jsou diskutovány body výsledné základní SWOT analýzy (vzniklé spojením dílčích) podle jednotlivých oblastí (silné stránky, slabé stránky, příležitosti a ohrožení). Silné stránky Tradice Nejčastěji zmiňovaným bodem, který definuje akvakulturu v České republice, je tradice. Vychází z dlouhé historie českého rybníkářství a je ve shodě se zažitým obrazem rybníkářství u široké veřejnosti. Tradice je hodnota, která je ve SWOT analýzách přiřazována k silným stránkám, je ovšem také potřeba zmínit, že má určitý vztah i některým bodům zařazeným mezi slabé stránky (neochota zavádět nové postupy a technologie, konzervatismus, tržní sezónnost). Dobře zvládnutá technologie chovu kapra včetně vysoké kvality plemenného materiálu Mezi silné stránky jsou zařazené termíny spojené s know how chovu kapra, kvalitním násadovým materiálem a celkovou úrovní technologií chovu. I v tomto bodě lze zmínit tradici, ať již z pohledu empirické zkušenosti rybníkářů, tak také v rybářském výzkumu (Petrtýl & Kalous, 2013), o které se technologie chovu kapra opírá. Vysoká úroveň rybářského výzkumu a školství Z analýzy výzkum v oblasti rybářství (Petrtýl & Kalous, 2013) vyplývá, že si tento segment v posledních 10 let udržuje dobrou kvalitu s ohledem na počet vědeckých publikací a získaných projektů. V podrobnějším pohledu na výzkum v oblasti rybářství však nelze konstatovat přímou reflexi potřeb praxe. I když je potřeba zohlednit, že volba témat výzkumu je závislá i na jiných vlivech, než je momentální potřeba ze strany producentů. Jako nejpalčivější problémy v horizontu posledních 10 let, které by si zasloužily pozornost výzkumu, uvádí producenti ryb (10 akvakulturních firem) tyto body seřazené podle důležitosti: 1) rybožraví predátoři, 2) kvalita vody, 3) environmentální regulace a byrokracie, 4) paraziti a nemoci, 5) krmiva, 6) mimoprodukční funkce rybníků, 7) vodní režim a klima, 8) uplatnění na trhu, 9) welfare, 10) genetika ryb. V oblasti školství se oslovení experti shodují na nadprodukci absolventů, z nichž většina po opuštění školy samostatně nepodniká, je také zmiňován nedostatek rybářů s dobrým základem ekonomického vzdělání a znalostí marketingu. Absorbční kapacita sektoru je dosud malá, s budoucím rozvojem by však mohla mírně růst. Existence profesních organizací, zastávajících a koordinujících zájmy rybářů Existence Rybářského sdružení České republiky je jednoznačně velmi důležitý bod v silných stránkách této SWOT analýzy. Oproti například producentům akvarijních ryb, má tento subjekt možnost zasahovat do některých legislativních procesů a vystupovat jednotně vůči státní správě. Mimoprodukční funkce rybníků Mimoprodukční funkce rybníků, jsou dosud značně nedoceněné a mají velký potenciál se nadále rozšiřovat. Tento bod SWOT analýzy se zároveň objevuje i v příležitostech, kam bezesporu také patří. Z pohledu silných stránek tak lze v této souvislosti uvést existenci rybníků umožňujících mimoprodukční funkci.

10 Slabé stránky: Nízká spotřeba ryb v ČR Nízká spotřeba ryb v Česku je jedním z hlavních bodů slabých stránek celého odvětví, je však také potřeba sledovat trendy ve spotřebě jednotlivých druhů. S ohledem na celosvětový vývoj lze předpokládat nárůst spotřeby ryb také v České republice. Otázkou zůstává, zda bude z této zvýšené spotřeby těžit především akvakultura v ČR. Největší nárůst ve spotřebě z analyzovaných ryb vykazoval losos a pstruh, kapr má dlouhodobě stabilní spotřebu (Kalous & Petrtýl, 2013). Konzervatismus, tržní sezónnost Konzervatizmus sektoru, vychází z již zmíněných tradic a dlouhodobých empirických zkušeností, které ukotvují tradicionalistický přístup rybníkářů. Tržní sezónost je dobře patrná především u kapra (Kalous & Petrtýl, 2013). U pstruha je trend jiný a zájem o něj vrcholí v letních měsících, nicméně je poměrně stabilní v průběhu celého roku. Z tohoto pohledu se jeví produkce pstruha jako perspektivnější. Neochota zavádět nové postupy a technologie Neochota zavádět nové technologie je založena na silném tradicionalizmu a nedůvěře v nové technologie, které jsou především převzaty z jiných zemí. Tato nedůvěra má své opodstatnění s ohledem na vysoké pořizovací i provozní náklady. Ačkoliv tradiční rybníkářství pracuje také s rybou, způsob chovu ve speciálních zařízeních (recirkulační zařízení, průtočné systémy) je mnohem bližší akvaristice než chovu v rybníku. Omezení hospodářské činnosti v rybnících snížením intenzity produkčních metod z důvodů přijatých právních norem v oblasti životního prostředí Kontradikce Rybářského zákona a zákona O životním prostředí, neshody mezi Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem zemědělství potřebují řešení na široké platformě, kde musí být zřejmé, že udržení vysoké kvality kulturní krajiny je třeba provádět lidské zásahy v míře, která bude v souladu s ekologickými a ekonomickými zájmy celé společnosti. Zabahnění (sedimenty v rybnících) Zabahnění je ve velké míře způsobeno aktivitami v povodí nad rybníky. Dotace čerpané na škody způsobené splachy jsou zemědělci využívané, ale z pohledu rybářů nejsou přijatá opatření dostatečná. Při odbahňování rybníků vzniká problém, kam odebraný sediment umístit. Zemědělci, kteří často na této spláchnuté půdě hospodařili, ji zpátky nechtějí. Původce zanesení rybníku sedimentem by měl být v jisté míře odpovědný za následky, které způsobí. Nedostatek vhodných zdrojů vody pro chov lososovitých ryb Ačkoliv nedostatek vhodných zdrojů vody pro chov lososovitých ryb je v mnohém dán geografickou polohou území, kvalita vody jako taková figuruje jako jeden z hlavních problémů, který byl producenty ryb zmiňován.

11 Příležitosti: Nové druhy a nové technologie v akvakultuře Do této kategorie patří především recirkulační zařízení (RAS), která mají s ohledem na možná klimatická ohrožení velké výhody (zmíněné také v této SWOT analýze). Názory na zavedení nových druhů do rybníkářství jsou spíše sporné. Kapr je mnohými poducenty chápán jako nenahraditelný. Jeden z uvedených argumentů je například utilizace živin v rybnících do biomasy ryb. Kapr je tak v jistém smyslu chápán v rybníkářství jako nutnost. Nicméně podle rozhovorů s producenty je možné zvýšit produkci dravých ryb o jednu třetinu (až jednu polovinu) současného objemu produkce, při splnění podmínky dostupnosti kvalitní násady. Projekty a dotace z Evropské unie Dotace z EU jsou na základě zkušeností z OP Rybářství chápány jako velká příležitost. Objem prostředků v OP Rybářství významně navýšil množství finančních prostředků v odvětví. Mimoprodukční funkce rybníků Mnohé mimoprodukční funkce rybníků (vodohospodářská, ekologická, rekreační, krajinotvorná) přináší především neekonomickou hodnotu, která by měla být reflektována ve společnosti. Možností je například forma plošných plateb na hektar vodní plochy, za podmínek dobrého hospodaření a správy. Úspěšná propagace u spotřebitelů Propagace a marketing produktů akvakultury v Česku je jednou z možností jak zvýšit prodej ryb. Zdůrazňována by měla být kvalita, ale i mimoprodukční funkce rybníků. Jednou z důležitých podmínek, je také přizpůsobení produktu potřebám zákazníka. Jedním z navrhovaných způsobů, jak dostat především kapra do povědomí spotřebytelů a navýšit tak jeho spotřebu, bylo zavážení školních či jiných závodních jídelen kaprem spojené s přípravou kvalitního a zdravého jídla. Propagace by měla být zaměřena i na další druhy produkované v akvakultuře v Česku, protože širší sortiment představuje větší šanci i na úspěch produktů. Ohrožení: Import ryb Import ryb představuje zásadní nebezpečí pro růst tuzemských prodejů domácí produkce akvakultury. Podle oslovených expertů je chybou ignorovat zpravidla podceňované země, jako jsou například Bulharsko, nebo Polsko, které profitují z nižších výrobních nákladů (lidské zdroje, krmivo). Jako významný konkurent se může v budoucnu projevit Chorvatsko, které v roce 2013 vstoupilo do EU. Tradičním ohrožením je import levných ryb z Asie. Podle analýzy Kalouse & Petrtýla (2013) zájem o pangasa (pangasia) v posledních letech výrazně poklesl. Otázkou však zůstává, zdali zvýšená spotřeba ryb, na kterou cílí podporované marketingové kampaně, nebude saturována levnějšími rybami z dovozu. Tento fakt se týká především ryb produkovaných v recirkulačních zařízeních, kde se chovají druhy běžně dostupné z akvakultury v tropických oblastech. Sem patří například tilápie či keříčkovec. Tyto druhy si nicméně na na trhu v Česku teprve hledají své místo. Zavlečení nepůvodních invazních organizmů (ryby, paraziti, patogeny) Zavlečení nepůvodních druhů je chápáno jak odborníky, tak producenty jako ohrožení. Jedná se jak o záměrné introdukce ryb za účelem jejich chovu, tak i nechtěné introdukce skrze akvaristy a rekreační rybáře (Musil et al., 2010, Kopecký et al. 2013, Kalous et al. 2013, Rylková et al 2013, Kalous et al., 2013b, Patoka et al., 2012, Patoka et al. 2013). Do této kategorie spadají i všechny vodní organizmy (rostliny, bezobratlí a paraziti). Samostatně je povětšinou chápáno ohrožení bakteriálním a virový onemocnění.

12 Tlak chráněných rybožravých predátorů na rybí obsádky a bobrů způsobujících škody na rybničních stavbách Producenti ryb, stejně jako oslovení odborníci se shodují na významném problému rybožravých predátorů a do budoucna problematice škod způsobených bobrem. Tuto problematiku je potřeba řešit v širším kotextu a mělo by při jejím řešení dojít ke shodě mezi mimisterstvy zemědělství a životního prostředí. Tento bod by měl být také reflektován ve výzkumu, kteý by měl napomoci chránit rybí obsádky, humáním způsobem redukovat přemnožené predátory apod. Vliv extrémních klimatických změn, zejména sucha, povodní a záplav V posledních letech byla Česká republika vystavena extrémním výkyvům počasí a trend častějšího výskytu takových jevů nelze vyloučit ani do budoucna (Kyselý et al., 2011). Kromě globálních změn klimatu, které se na území Česka budou projevovat častějším suchem a povodněmi, byl zmiňován i lokální dopad některých zařízení na rybářskou produkci. Podle oslovených producentů existuje srážkový stín způsobený JE Temelín v oblasti Kardašovi Řečice, která je pramenou oblastí. Na jižní Moravě by podobný srážkový stín prostřednictvím JE Dukovany mohl ovlivňovat srážky v pramených oblastech v okolí Moravského Krumlova. Tyto informace nejsou podloženy exaktními daty, ale měly by být blíže prozkoumány. Negativní vliv na udržení vody v krajině má bezesporu také obhospodařování luk a hospodaření v lesích (Pokorný& Dvořáková, 2011).

13 Literatura Kalous, L., Petrtýl, M. (2013): Trendy v zájmu o dostupné druhy ryb na trhu v České republice vyhodnocené analýzou objemu vyhledávání na internetu pomocí nástroje Google Trends. Dostupné na: content/uploads/2013_trendy_zajmu_ryb_cr.pdf Kalous, L., Petrtýl, M., Patoka, J., Rylková, K. (2013): Fishes in the Campus of the Czech University of Life Sciences, Prague. Workshop on Biodiversity, Jevany, Czech Republic, , p Kalous, L., Musil, J., Petrtýl, M., Romočuský, Š., Bušta, L. (2013)b: The danger in the anglers bucket: qualitative and quantitative insight into bait fish market in Prague. Acta Societatis Zoologicae Bohemicae, 77(1): Kopecký, O., Kalous, L., & Patoka, J. (2013): Establishment risk from pet trade freshwater turtles in the European Union. Knowledge and Management of Aquatic Ecosystems, (410), 02. Kyselý, J., Gaál, L., Beranová, R., & Plavcová, E. (2011): Climate change scenarios of precipitation extremes in Central Europe from ENSEMBLES regional climate models. Theoretical and applied climatology, 104(3 4), Musil, J., Jurajda, P., Adámek, Z., Horký, P., & Slavík, O. (2010): Non native fish introductions in the Czech Republic species inventory, facts and future perspectives. Journal of Applied Ichthyology, 26(s2), ČSÚ (2012): Informace Českého statistického úřadu, dostupné online na: MZe (2013a): Víceletý národní strategický plán pro akvakulturu. Verze , dostupné online na: pdf MZe (2013b): Operační program Rybářství Česká republika, listopad 2013, dostupné online na: Ryb%C3%9F%C2%B0stv%C3%9D _listopad 2013_%C5%94istopis_final.pdf Petrtýl, M., Kalous, L. (2013): Meta analýza trendů vědeckého výzkumu v rybářství a akvakultuře na základě textové analýzy databáze RIV pro obor Rybářství. Dostupné na: content/uploads/2013_petrtyl_analyza_riv_obor_gl.pdf Patoka, J., Petrtýl, M., Kalous, L. (2012): Raci v České republice: přehled komerčně využívaných druhů. Workshop on biodiversity, Jevany, Česká zemědělská univerzita v Praze, pp Patoka, J., Kalous, L., Petrtýl, M. (2012): Ověření výskytu raka pruhovaného (Orconectes limosus) v zatopené pískovně Provodín II. Workshop on biodiversity, Jevany, Česká zemědělská univerzita v Praze, pp Pokorný, J., Dvořáková, J. (2011): Voda v krajině. Hamerský potok. Rylková, K., Kalous, L. (2013): Proměna karasí populace v oblasti přírodní rezervace Kárané Hrbáčkovy tůně. Workshop on Biodiversity, Jevany, Czech Republic, , p

Perspektivy českého produkčního. akvakultury

Perspektivy českého produkčního. akvakultury Perspektivy českého produkčního rybářství v podmínkách evropské akvakultury Pramen: FAO Světová produkce Evropská akvakultura k Po asijském regionu nejvýznamnější producent z akvakultury (přibližně 4 %

Více

Moderní metody intenzivní produkce ryb

Moderní metody intenzivní produkce ryb Moderní metody intenzivní produkce ryb Pramen: FAO Světová produkce (tis. tun) Produkce ryb v evropských zemích (mil. EUR) 1900 4000 1700 1500 1300 3800 3600 3400 3200 3000 1100 2800 900 700 2600 2400

Více

Nepovinná příloha č. 8

Nepovinná příloha č. 8 Budoucí vývoj českého rybářství musí vycházet ze současného stavu a zaměření produkčního rybářství v ČR, postaveného na rybníkářství, tj. tradiční akvakultuře, a jeho roli při zajišťování výživy obyvatelstva.

Více

OČEKÁVÁNÍ FIREM A FAKTORY FIREMN Í ÚSPĚŠNOSTI

OČEKÁVÁNÍ FIREM A FAKTORY FIREMN Í ÚSPĚŠNOSTI OČEKÁVÁNÍ FIREM A FAKTORY FIREMN Í ÚSPĚŠNOSTI VÝZKUM MEZI MAJITELI A MANAŽERY FIREM 2013 Strana 1 z 9 Obsah: 1. Úvod 3 2. Hlavní závěry výzkumu 4 3. Metodika 7 4. Vzorek respondentů 7 5. Organizátoři a

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 2. 10. 2013 Č. j.: 69492/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Seminář ke světovému dni výživy

Seminář ke světovému dni výživy Seminář ke světovému dni výživy Ministerstvo zemědělství 16. října 2017 Možnosti podpory rybářství v ČR Ing. Pavel Pojer Části prezentace 1. Národní podpory 2. OP Rybářství 2014-2020 Národní podpory rybářství

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Krnov, 2. listopadu 2016 www.zdravamesta.cz/ps2016 Tato akce byla připravena za finanční podpory SFŽP a MŽP. Strategie adaptací na změnu klimatu ve Zdravém městě

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.9 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Program rozvoje venkova. Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe

Program rozvoje venkova. Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe Program rozvoje venkova Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe Obsah prezentace 1) Vyhodnocení PRV 2007-2013 2) PRV 2014-2020 3) CLLD pro zemědělce 4) Změny po roce 2017 a budoucnost SZP

Více

Produkce ryb základy technologie chovu ryb.

Produkce ryb základy technologie chovu ryb. Produkce a zpracování ryb Produkce ryb základy technologie chovu ryb. Rybářství je staré jako lidstvo samo rybarstvi.eu Produkce a zpracování ryb Chov ryb v přirozených podmínkách a speciálních zařízeních

Více

doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D.

doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D. doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D. Vytvoření osnov kurzů Vytvoření vzdělávacích materiálů Akreditace kurzů Pilotní ověření kurzů Evaluace kurzů Metody studia ekosystémů Analytická chemie Potravinářská

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 20. ledna 2014 Č. j.: 3078/ENV/14 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

Rybářství. Co je Akvakultura 11.11.2013. Studijní literatura. Tradiční dělení rybářství : Podle intenzity hospodaření nebo výlovu rozlišujeme:

Rybářství. Co je Akvakultura 11.11.2013. Studijní literatura. Tradiční dělení rybářství : Podle intenzity hospodaření nebo výlovu rozlišujeme: Studijní literatura Špaček a kol.: 1980, Speciální chov hospodářských zvířat 2. s. 405-583. Čítek, J., Krupauer, V., Kubů, F.: 1993, 1998, Rybnikářství, Informatorium, Praha. Pokorný, J., Dvořák, J., Šrámek,

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0360/1. Pozměňovací návrh. Paolo De Castro, Ulrike Rodust, Isabelle Thomas za skupinu S&D

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0360/1. Pozměňovací návrh. Paolo De Castro, Ulrike Rodust, Isabelle Thomas za skupinu S&D 27.4.2015 B8-0360/1 1 Bod odůvodnění C a (nový) Ca. vzhledem k tomu, že téma milánského Expa 2015, které je zaměřeno především na potraviny, zahrnuje rovněž rybolov, jenž stejně jako zemědělství s problematikou

Více

Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT

Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT Petr Prášek Obsah Úvod Politika MŠMT v oblasti IPR OP VK OP VaVpI Vize pro nové programové období Východiska Strategie hospodářského rozvoje

Více

udržitelný rozvoj území (rovnováha mezi ekonomickou, sociální a environmentální oblastí)

udržitelný rozvoj území (rovnováha mezi ekonomickou, sociální a environmentální oblastí) VEŘEJNÁ SPRÁVA udržitelný rozvoj území (rovnováha mezi ekonomickou, sociální a environmentální oblastí) zajišťuje osvětu a informovanost obyvatel ve vztahu ke změně klimatu, ochraně zdraví a prevenci rizik,

Více

Cross compliance. Principy, cíle, vazba na společnou zemědělskou politiku, možnosti poradenství

Cross compliance. Principy, cíle, vazba na společnou zemědělskou politiku, možnosti poradenství Cross compliance Principy, cíle, vazba na společnou zemědělskou politiku, možnosti poradenství Nové trendy v zemědělství stoupající spotřeba potravin se specifickými kvalitativními parametry např. ze systému

Více

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí Vize Liberecký kraj je moderní atraktivní konkurenceschopný region rozvíjející se v souladu s principy udržitelného

Více

Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020

Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020 Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020 Odbor environmentální a ekologického zemědělství Ing. Jan Gallas ředitel odboru Ministerstvo

Více

Problematika nastavování rybářského managementu na mimoprodukčních rybnících z pohledu ochrany přírody

Problematika nastavování rybářského managementu na mimoprodukčních rybnících z pohledu ochrany přírody Lenka Hadašová, Ing. & Mgr. AOPK ČR, ústředí Oddělení péče o vodní ekosystémy, Odbor péče o přírodu a krajinu Konference Rybníky 2017 Praha, 15.-16.6. 2017 Problematika nastavování rybářského managementu

Více

Chov ryb ve speciálních zařízeních

Chov ryb ve speciálních zařízeních Chov ryb ve speciálních zařízeních prof. Dr. Ing. Jan Mareš Odd. rybářství a hydrobiologie Mendelova univerzita v Brně www.rybarstvi.eu, mares@mendelu.cz Produkční systémy Produkce ryb v rybničních podmínkách

Více

OPERAČNÍ PROGRAM RYBÁŘSTVÍ

OPERAČNÍ PROGRAM RYBÁŘSTVÍ OPERAČNÍ PROGRAM RYBÁŘSTVÍ 2014-2020 ČESKÁ REPUBLIKA červenec 2014 2 Obsah 1. Příprava Operačního programu a zapojení partnerů... 5 1.1. Příprava Operačního programu a zapojení partnerů (v souladu s čl.

Více

Jaká opatření k omezení sucha a nedostatku vody budou účinná?

Jaká opatření k omezení sucha a nedostatku vody budou účinná? Jaká opatření k omezení sucha a nedostatku vody budou účinná? RNDR. PAVEL PUNČOCHÁŘ, CSC., SEKCE VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ Hlavní výstupy scénářů vývoje klimatu pro území ČR: Povodně

Více

PREDIKCE NEBEZPEČNOSTI NEPŮVODNÍCH RYB A RAKŮ A OPTIMALIZACE ERADIKAČNÍCH METOD INVAZNÍCH DRUHŮ

PREDIKCE NEBEZPEČNOSTI NEPŮVODNÍCH RYB A RAKŮ A OPTIMALIZACE ERADIKAČNÍCH METOD INVAZNÍCH DRUHŮ PREDIKCE NEBEZPEČNOSTI NEPŮVODNÍCH RYB A RAKŮ A OPTIMALIZACE ERADIKAČNÍCH 2.Koordinační schůzka Řešitel: RNDr. Jitka Svobodová a kol. 7.12.2017 Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka. v.v.i., Podbabská

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ENRF

OPERAČNÍ PROGRAM ENRF Ref. Ares(2015)1918583-06/05/2015 OPERAČNÍ PROGRAM ENRF CCI 2014CZ14MFOP001 Název Operační program Rybářství 2014-2020 Verze 1.2 První rok 2014 Poslední rok 2020 Způsobilý od 1.1.2014 Způsobilý do 31.12.2023

Více

Základy produkce kapra a dalších druhů ryb

Základy produkce kapra a dalších druhů ryb Základy produkce kapra a dalších druhů ryb prof. Dr. Ing. Jan Mareš,Odd. rybářství a hydrobiologie Mendelova univerzita v Brně www.rybarstvi.eu, mares@mendelu.cz Produkce kapra Historie chovu kapra v českých

Více

ství Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky tel. + 420 221 812 449 kral@mze.cz

ství Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky tel. + 420 221 812 449 kral@mze.cz 12. Magdeburský seminář k ochraně vod Rámcová směrnice o vodách (WFD) 10. 13. října 2006 Český Krumlov Zmírn rnění dopadů změn n klimatu na vodní hospodářstv ství Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru

Více

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení David Vačkář, Eliška Krkoška Lorencová, Adam Emmer, a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. (CzechGlobe) Projekt UrbanAdapt

Více

Národní nanotechnologický

Národní nanotechnologický Národní nanotechnologický program (NNP) Zdůvodnění potřebnosti a přínosu NNP pro VaV i výrobu v oblasti nanotechnologií v České republice. 30. 3. 2010 Příprava NNP Příprava národního nanotechnologického

Více

ve Zdravém městě Chrudimi

ve Zdravém městě Chrudimi Strategie adaptací na změnu klimatu ve Zdravém městě Chrudimi - VTP Ostrava-Poruba - R. Misiaček, Z. Frélich, (V. Lekeš) Ostrava, 7.12.2016 Projektový tým I. Čím se přístup ke zpracování liší Větší důraz

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Dobrá Voda u Pacova zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou

Více

Zemědělství a ochrana přírody a krajiny. Roman Scharf odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŢP

Zemědělství a ochrana přírody a krajiny. Roman Scharf odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŢP Zemědělství a ochrana přírody a krajiny Roman Scharf odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŢP Vývoj krajiny ve vztahu k zemědělství Do konce 19. století rozvoj osídlení včetně horských a podhorských

Více

Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí

Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí MINISTERSTVO KULTURY ČESKÉ REPUBLIKY Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí Miloš ROZKOŠNÝ, Miriam DZURÁKOVÁ, Hana HUDCOVÁ, Pavel SEDLÁČEK Výzkumný

Více

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu 1. výzva k předkládání žádostí o grant v programových oblastech

Více

MOŽNOSTI ŘEŠENÍ NEGATIVNÍCH DOPADŮ SUCHA NA VODNÍ REŽIM KRAJINY A SPOLEČNOST APLIKACÍ PREVENTIVNÍCH A ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ

MOŽNOSTI ŘEŠENÍ NEGATIVNÍCH DOPADŮ SUCHA NA VODNÍ REŽIM KRAJINY A SPOLEČNOST APLIKACÍ PREVENTIVNÍCH A ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ MOŽNOSTI ŘEŠENÍ NEGATIVNÍCH DOPADŮ SUCHA NA VODNÍ REŽIM KRAJINY A SPOLEČNOST APLIKACÍ PREVENTIVNÍCH A ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ Mark Rieder Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 30/

Více

OPERAČNÍ PROGRAM RYBÁŘSTVÍ 2014-2020 ČESKÁ REPUBLIKA

OPERAČNÍ PROGRAM RYBÁŘSTVÍ 2014-2020 ČESKÁ REPUBLIKA III. OPERAČNÍ PROGRAM RYBÁŘSTVÍ 2014-2020 ČESKÁ REPUBLIKA červen 2013 III. 1 Obsah 1. Příprava Operačního programu a zapojení partnerů... 4 1.1. Příprava Operačního programu a zapojení partnerů... 4 1.2.

Více

Odhad vývoje agroklimatických podmínek v důsledku změny klimatu

Odhad vývoje agroklimatických podmínek v důsledku změny klimatu 30.1.2017, Brno Připravil: Ing. Petr Hlavinka, Ph.D. Habilitační přednáška Obor: Obecná produkce rostlinná Odhad vývoje agroklimatických podmínek v důsledku změny klimatu Osnova přednášky Výchozí podmínky

Více

Celostátní síť pro venkov komunikační platforma Programu rozvoje venkova ČR 2007-2013

Celostátní síť pro venkov komunikační platforma Programu rozvoje venkova ČR 2007-2013 Celostátní síť pro venkov komunikační platforma Programu rozvoje venkova ČR 2007-2013 Strakonice - 19.5.2011 Ing. Jana Bačkovská, Ministerstvo zemědělství Obsah Celostátní síť pro venkov (dále jen Síť)

Více

Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají

Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají Marian Jurečka ministr zemědělství 3. 10. 2017 Strategie MZe s výhledem do roku 2030 Konkurenceschopnost a udržitelnost českého

Více

Profil organizace 2016

Profil organizace 2016 Český rybářský svaz, z. s., Severočeský územní svaz Profil organizace 2016 Český rybářský svaz RYBÁŘSTVÍ Produkční Rybářské firmy Sportovní Rybářské svazy Chov ryb pro tržní účely Výkon rybářského práva

Více

Cíl I - KA 2: Podpořit výzkum a technologický rozvoj s cílem zvýšit konkurenceschopnost lesnického sektoru. Petr Zahradník a kolektiv

Cíl I - KA 2: Podpořit výzkum a technologický rozvoj s cílem zvýšit konkurenceschopnost lesnického sektoru. Petr Zahradník a kolektiv Cíl I - KA 2: Podpořit výzkum a technologický rozvoj s cílem zvýšit konkurenceschopnost lesnického sektoru Petr Zahradník a kolektiv Řešitelský tým doc. Dr. Ing. Petr Horáček doc. Dr. Ing. Libor Jankovský

Více

Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu "Centrum vzdelávania" - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc

Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu Centrum vzdelávania - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu "Centrum vzdelávania" - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc Zpracovala: Dorota Madziová, Institut EuroSchola, duben 2011 V rámci projektu "Centrum vzdelávania"

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Název obce: Stojčín Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 387 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 122 Hustota obyvatel:

Více

3. zasedání smluvních stran Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat tzv. Karpatská úmluva

3. zasedání smluvních stran Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat tzv. Karpatská úmluva 3. zasedání smluvních stran Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat tzv. Karpatská úmluva 25. 27. května 2011, Bratislava, Slovensko vrcholný orgán Úmluvy, který rozhoduje o základních procedurálních,

Více

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE Moravskoslezský kraj se vyznačuje silným potenciálem v oblasti výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Je to dáno existencí

Více

KONCEPCE VODOHOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČR

KONCEPCE VODOHOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČR KONCEPCE VODOHOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČR Z POHLEDU MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Sekce vodního hospodářství Ministerstvo zemědělství OECD Disponibilní zásoby vody v evropských zemích

Více

OPERAČNÍ PROGRAM RYBÁŘSTVÍ

OPERAČNÍ PROGRAM RYBÁŘSTVÍ OPERAČNÍ PROGRAM RYBÁŘSTVÍ 2014-2020 ČESKÁ REPUBLIKA říjen 2014 2 Obsah 1. Příprava Operačního programu a zapojení partnerů... 5 1.1. Příprava Operačního programu a zapojení partnerů (v souladu s čl. 17

Více

Problematika rybožravých. ravých ství. Ing. Ladislav Štercl

Problematika rybožravých. ravých ství. Ing. Ladislav Štercl Problematika rybožravých ravých predátor torů z pohledu rybářstv ství Ing. Ladislav Štercl Na úvod problematiky je zapotřeb ebí vydefinovat pojmy z titulu příspp spěvku Rybožravý predátor představuje na

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Útěchovice pod Stražištěm zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou

Více

Evropské fondy 2014 2020: Jednoduše pro lidi

Evropské fondy 2014 2020: Jednoduše pro lidi Evropské fondy 2014 2020: Jednoduše pro lidi Mgr. Robert Veselý Ministerstvo pro místní rozvoj Národní orgán pro koordinaci 20. listopadu 2014, Ústí nad Labem 2 Aktuální stav přípravy 2014 2020 EU legislativa

Více

Význam inovací pro firmy v současném období

Význam inovací pro firmy v současném období Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 25. říjen 2013 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného projektu FPH VŠE "Konkurenceschopnost" (projekt IGA 2, kód projektu VŠE IP300040). 2

Více

Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302

Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Datum: 24. 4. 2015 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Tato prezentace je spolufinancovaná z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Scénáře budoucího vývoje regionu: socioekonomický výzkum dopadů vývoje JE Dukovany

Scénáře budoucího vývoje regionu: socioekonomický výzkum dopadů vývoje JE Dukovany Scénáře budoucího vývoje regionu: socioekonomický výzkum dopadů vývoje JE Dukovany Založeno na výsledcích projektu Scénáře budoucího vývoje mikroregionu jaderné elektrárny Dukovany s využitím přístupu

Více

Pokyny pro příjemce pomoci zajišťování informačních a propagačních opatření při realizaci projektů podpořených z Operačního programu Zemědělství

Pokyny pro příjemce pomoci zajišťování informačních a propagačních opatření při realizaci projektů podpořených z Operačního programu Zemědělství Pokyny pro příjemce pomoci zajišťování informačních a propagačních opatření při realizaci projektů podpořených z Operačního programu Zemědělství Dle nařízení Komise č. 119/2000 o informačních a propagačních

Více

SWOT analýza rekreačního rybářství

SWOT analýza rekreačního rybářství SWOT analýza rekreačního rybářství Jiří Musil 1, Lukáš Kalous 2, Tereza Vajglová 1 & Miroslav Barankiewicz 1 1 Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, veřejně výzkumná instituce, Odbor aplikované

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Zhořec zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Název obce: Útěchovice Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 624 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 66 Hustota obyvatel:

Více

Program 129 130 Podpora obnovy, odbahnění a rekonstrukce rybníků a výstavby vodních nádrží

Program 129 130 Podpora obnovy, odbahnění a rekonstrukce rybníků a výstavby vodních nádrží Program 129 130 Podpora obnovy, odbahnění a rekonstrukce rybníků a výstavby vodních nádrží Hlavní věcné cíle programu 129 130: zlepšení technického stavu rybničního fondu a obnova vodohospodářských funkcí

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Eš zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností Pacov

Více

ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 SKALSKÝ DVŮR

ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 SKALSKÝ DVŮR ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 SKALSKÝ DVŮR 30. - 31. 1. 2017 Ing. Petr JÍLEK Ministerstvo zemědělství Sekce zemědělských komodit, zahraničních vztahů a ekologického zemědělství ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 BUDOUCÍ PODOBA

Více

MLÉKÁRENSKÝ PRŮMYSL V ČR PO VSTUPU DO EU THE DAIRY INDUSTRY IN THE CZECH REPUBLIC AFTER THE INTEGRATION IN THE EU. Renata Kučerová

MLÉKÁRENSKÝ PRŮMYSL V ČR PO VSTUPU DO EU THE DAIRY INDUSTRY IN THE CZECH REPUBLIC AFTER THE INTEGRATION IN THE EU. Renata Kučerová MLÉKÁRENSKÝ PRŮMYSL V ČR PO VSTUPU DO EU THE DAIRY INDUSTRY IN THE CZECH REPUBLIC AFTER THE INTEGRATION IN THE EU Renata Kučerová Anotace: Příspěvek se zabývá analýzou odvětvového prostředí mlékárenského

Více

Možnosti energetické soběstačnosti regionu v podmínkách ČR

Možnosti energetické soběstačnosti regionu v podmínkách ČR Možnosti energetické soběstačnosti regionu v podmínkách ČR Seminář Biomasa jako zdroj energie II Rožnov p.r., 29.2.2008 Jaroslav Jakubes, ENVIROS, s.r.o. Obsah prezentace 1.Energetická soběstačnost regionu

Více

NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU RYBÁŘSTVÍ

NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU RYBÁŘSTVÍ NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU RYBÁŘSTVÍ 2007-2013 OBSAH Str. 1. Důvod a účel zpracování Operačního programu 3 1.1. Regionální rozměr OP Rybářství 4 1.2. Využití předchozích nástrojů strukturální politiky SAPARD,

Více

OPERAČNÍ PROGRAM RYBÁŘSTVÍ 2014-2020 ČESKÁ REPUBLIKA

OPERAČNÍ PROGRAM RYBÁŘSTVÍ 2014-2020 ČESKÁ REPUBLIKA OPERAČNÍ PROGRAM RYBÁŘSTVÍ 2014-2020 ČESKÁ REPUBLIKA listopad 2013 Obsah 1. Příprava Operačního programu a zapojení partnerů... 4 1.1. Příprava Operačního programu a zapojení partnerů... 4 1.2. Výstupy

Více

Den malých obcí - Program rozvoje venkova

Den malých obcí - Program rozvoje venkova Den malých obcí - Program rozvoje venkova 1 Obsah: Program rozvoje venkova ČR 2007 2013 Program rozvoje venkova na období 2014 2020 2 Program rozvoje venkova ČR 2007-2013 PRV je podpůrný nástroj k zvýšení

Více

Hospodaření na rybnících

Hospodaření na rybnících KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 32 NÁZEV OPATŘENÍ Hospodaření na rybnících DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 1. POPIS PROBLÉMU Problematika hospodaření na rybnících a úloha rybníků v současné krajině a ve vodních

Více

Venkov 2011 Workshop C: Zemědělství a životní prostředí

Venkov 2011 Workshop C: Zemědělství a životní prostředí Národní konference Venkov 2011 Workshop C: Zemědělství a životní prostředí Národní konference VENKOV 2011 Panelisté: Ing. Josef Stehlík, poradce ministra zeměděl., předseda ASZ ČR Bc. Roman Scharf, zástupce

Více

Mgr. Vladimír Ledvina

Mgr. Vladimír Ledvina Zdravá krajina náš domov Krajinné plánování a význam drobných přírodních prvků v kulturní krajině Mgr. Vladimír Ledvina Zdravá krajina náš domov KRAJINA: - Část zemského povrchu s charakteristickým reliéfem

Více

Sylabus pro předmět AKVAKULTURA

Sylabus pro předmět AKVAKULTURA Sylabus pro předmět AKVAKULTURA Kód předmětu: AK Název v jazyce výuky: Akvakultura Název česky: Akvakultura Název anglicky: Počet přidělených ECTS kreditů: 6 Forma výuky předmětu: Prezenční 2/2 Forma a

Více

Ministerstvo zemědělství Veřejná soutěž KUS 2014

Ministerstvo zemědělství Veřejná soutěž KUS 2014 Ministerstvo zemědělství Veřejná soutěž KUS 2014 Odůvodnění změn v pořadí projektů doporučených Programovou komisí Ministerstva zemědělství k financování ve veřejné soutěži programu Komplexní udržitelné

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Buřenice zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Název obce: Svépravice Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 515 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 120 Hustota obyvatel:

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Lesná zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Ing. Miroslav Král, CSc.

Ing. Miroslav Král, CSc. VODNÍ HOSPODÁŘSTV STVÍ Aktuáln lní informace MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky Obsah Organizace vodního hospodářství Vodohospodářská politika

Více

Invazní druhy rostlin právní aspekty

Invazní druhy rostlin právní aspekty INVARO - CZ.11.4.120/0.0/0.0/15_006/0000059 Invazní druhy rostlin právní aspekty Ing. Hana Švehláková Setkání Orlová, 12.6.2018 Hodnocení zdrojů a rizik spojených s invazními druhy rostlin v příhraniční

Více

Zhodnocení stavu převzaté agendy MZe a představení krátkodobých opatření a priorit v jednotlivých úsecích ministerstva

Zhodnocení stavu převzaté agendy MZe a představení krátkodobých opatření a priorit v jednotlivých úsecích ministerstva Zhodnocení stavu převzaté agendy MZe a představení krátkodobých opatření a priorit v jednotlivých úsecích ministerstva Miroslav Toman, ministr zemědělství tisková konference 25. července 2013 Ministerstvo

Více

EKONOMICKÝ, SOCIÁLNÍ A KULTURNÍ VÝZNAM SKLÁŘSKÉHO A BIŽUTERNÍHO PRŮMYSLU V ČESKÉ REPUBLICE

EKONOMICKÝ, SOCIÁLNÍ A KULTURNÍ VÝZNAM SKLÁŘSKÉHO A BIŽUTERNÍHO PRŮMYSLU V ČESKÉ REPUBLICE EKONOMICKÝ, SOCIÁLNÍ A KULTURNÍ VÝZNAM SKLÁŘSKÉHO A BIŽUTERNÍHO PRŮMYSLU V ČESKÉ REPUBLICE Praha, 16. května 2013 Vlastimil Hotař, Technická univerzita v Liberci prostřednictvím Operačního programu Lidské

Více

ANALÝZY HISTORICKÝCH DEŠŤOVÝCH ŘAD Z HLEDISKA OCHRANY PŮDY PŘED EROZÍ

ANALÝZY HISTORICKÝCH DEŠŤOVÝCH ŘAD Z HLEDISKA OCHRANY PŮDY PŘED EROZÍ Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed): Seminář Extrémy počasí a podnebí, Brno, 11. března 24, ISBN 8-8669-12-1 ANALÝZY HISTORICKÝCH DEŠŤOVÝCH ŘAD Z HLEDISKA OCHRANY PŮDY PŘED EROZÍ František Toman, Hana Pokladníková

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_PLÁNOVÁNÍ II_P2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

SWOT Analýza. BM region o.p.s. 1

SWOT Analýza. BM region o.p.s. 1 SWOT ANALÝZA BM region o.p.s. 1 OBSAH OBSAH... 2 ÚVOD... 2 1. OBYVATELSTVO A OBČANSKÁ VYBAVENOST... 3 2. TECHNICKÁ A DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA... 4 3. PODNIKÁNÍ... 5 4. CESTOVNÍ RUCH... 6 ÚVOD SWOT analýza

Více

Předmluva Hodnota biodiverzity 71 Ekologická ekonomie 74 Přímé ekonomické hodnoty 79

Předmluva Hodnota biodiverzity 71 Ekologická ekonomie 74 Přímé ekonomické hodnoty 79 Předmluva 13 1 Definice biologie ochrany přírody 15 Podstata a původ biologie ochrany přírody 17 Filozofické základy biologie ochrany přírody 19 Význam biologie ochrany přírody 22 Mezioborový přístup -

Více

Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze

Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze Eliška K. Lorencová, David Vačkář, Adam Emmer, Zuzana V. Harmáčková a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Seminář Návrh Strategie adaptace

Více

Z Á P I S ze dne

Z Á P I S ze dne Z Á P I S ze dne 8. 4. 2014 Pracovní skupina: Ekonomická udržitelnost, zaměstnanost, školství, vzdělávání 14:00 16:00 Program: 1. Diskuze k SWOT analýze a návrhové části rámcové strategie Přítomni: dle

Více

KONCEPCE VĚDECKÉ A PEDAGOGICKÉ ČINNOSTI OBORU RYBÁŘSTVÍ NA MENDELOVĚ UNIVERZITĚ V BRNĚ

KONCEPCE VĚDECKÉ A PEDAGOGICKÉ ČINNOSTI OBORU RYBÁŘSTVÍ NA MENDELOVĚ UNIVERZITĚ V BRNĚ KONCEPCE VĚDECKÉ A PEDAGOGICKÉ ČINNOSTI OBORU RYBÁŘSTVÍ NA MENDELOVĚ UNIVERZITĚ V BRNĚ Doc. Dr. Ing. Jan Mareš Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Agronomická fakulta, Mendelova univerzita

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Vysoká Lhota zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

SWOT ANALÝZA DEFINOVANÁ V PLÁNU ROZVOJE KRAJE PRO PROBLÉMOVÝ OKRUH VENKOVSKÝ PROSTOR A ZEMĚDĚLSTVÍ

SWOT ANALÝZA DEFINOVANÁ V PLÁNU ROZVOJE KRAJE PRO PROBLÉMOVÝ OKRUH VENKOVSKÝ PROSTOR A ZEMĚDĚLSTVÍ SWOT ANALÝZA DEFINOVANÁ V PLÁNU ROZVOJE KRAJE PRO PROBLÉMOVÝ OKRUH VENKOVSKÝ PROSTOR A ZEMĚDĚLSTVÍ SILNÉ STRÁNKY půdně a klimaticky vhodná území pro rozvoj zemědělských aktivit v nepotravinářské produkci

Více

Trendy v zájmu o dostupné druhy ryb na trhu v České republice vyhodnocené analýzou objemu vyhledávání na internetu pomocí nástroje Google Trends

Trendy v zájmu o dostupné druhy ryb na trhu v České republice vyhodnocené analýzou objemu vyhledávání na internetu pomocí nástroje Google Trends Trendy v zájmu o dostupné druhy ryb na trhu v České republice vyhodnocené analýzou objemu vyhledávání na internetu pomocí nástroje Google Trends Lukáš Kalous & Miloslav Petrtýl Katedra zoologie a rybářství,

Více

Degradace půd erozí v podmínkách změny klimatu a možnosti jejího omezení

Degradace půd erozí v podmínkách změny klimatu a možnosti jejího omezení Degradace půd erozí v podmínkách změny klimatu a možnosti jejího omezení Problémové okruhy řešené v rámci dílčí metodiky: Analýza výskytu erozně nebezpečných dešťů Klimatické podmínky rozvoje erozních

Více

Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+

Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Obsah příspěvku Aktuální informace z Odboru regionální politiky MMR Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ Akční plán Strategie regionálního rozvoje ČR 2019-2020 Národní

Více

Národní akční plán adaptace na změnu klimatu role budov

Národní akční plán adaptace na změnu klimatu role budov Adaptace budov na změnu klimatu Národní akční plán adaptace na změnu klimatu role budov Praha, 14. prosince 2016 Jakub Horecký odbor obecné ochrany přírody a krajiny Národní adaptační strategie Strategie

Více

Kulatý stůl transfer technologií v projektech zahraniční rozvojové spolupráce

Kulatý stůl transfer technologií v projektech zahraniční rozvojové spolupráce FoRS České fórum pro rozvojovou spolupráci Kulatý stůl transfer technologií v projektech zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek svoboda@dww.cz 1 FoRS

Více

doc. Ing. JAN KOUŘIL, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický ve Vodňanech

doc. Ing. JAN KOUŘIL, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický ve Vodňanech doc. Ing. JAN KOUŘIL, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický ve Vodňanech ZKUŠENOSTI SE ZAVEDENÍM KOMBINOVANÉHO SPECIALIZAČNÍHO STUDIA NA JIHOČESKÉ

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

Využití krajiny ve vztahu k vodnímu režimu v povodí Moravy a Dyje

Využití krajiny ve vztahu k vodnímu režimu v povodí Moravy a Dyje Využití krajiny ve vztahu k vodnímu režimu v povodí Moravy a Dyje Tomáš Dostál, Josef Krása, Miroslav Bauer, Barbora Jáchymová, David Zumr, Jan Devátý Fakulta stavební, ČVUT v Praze PMo, Brno, 18.3.2019

Více

1 SWOT analýza. 1.1 Silné stránky

1 SWOT analýza. 1.1 Silné stránky 1 SWOT analýza Jednotlivé silné a slabé stránky, příležitosti a ohrožení byly navrženy členy pracovní skupiny Realizačního programu BRO. Navrženým bodům pak byla přiřazována váha od 0 do 10, kde 0 znamená

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Název obce: Žirovnice Počet částí obce: 6 Počet katastrálních území: 6 Výměra obce: 4440 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 3070 Hustota obyvatel: 69 obyv/km

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.18 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Část Plánu legislativních prací vlády na rok 2019 týkající se MZE (příloha č. 1 k usnesení vlády ze dne 12. prosince 2018 č. 830)

Část Plánu legislativních prací vlády na rok 2019 týkající se MZE (příloha č. 1 k usnesení vlády ze dne 12. prosince 2018 č. 830) Část Plánu legislativních prací vlády na rok 2019 týkající se MZE (příloha č. 1 k usnesení vlády ze dne 12. prosince 2018 č. 830) Předkladatel MZE - str. 32 37 Poř.č. Předkladatel Spolupředkladatel Název

Více

prezenční Standardní doba studia 2 roky Jazyk studia

prezenční Standardní doba studia 2 roky Jazyk studia B-I Charakteristika studijního programu Název studijního programu Akvakultura a péče o vodní ekosystémy Typ studijního programu magisterský Profil studijního programu akademicky zaměřený Forma studia prezenční

Více

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje 2014 2020 3.6.2013 Liberec Plánovací období 2014-2020 na evropské, národní a krajské úrovni Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů

Více