MAM Průvodce kojením. Kojení - zvláštní vztah. Těhotenství

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MAM Průvodce kojením. Kojení - zvláštní vztah. Těhotenství"

Transkript

1 MAM Průvodce kojením Kojení - zvláštní vztah Kojení je prostě nádherný zážitek s miminkem. Tolik blízkosti. Tolik něhy. Tolik lásky. Kdyby tady jen nebyla ta nejistota: Bude to hned fungovat? Jak dlouhé a jak časté kojení je správné? A co když se objeví obtíže? My v MAM bychom chtěli, aby si maminky (i tatínkové!) mohly kojení svého dítěte opravdu užívat. Protože příroda už vše dobře připravila. A s trochou tréninku budou rodiče a novorozenec brzy perfektní tým. To nejdůležitější hned na začátek: mateřského mléka je pro děti nejlepší. Nicméně kojení zůstává velmi osobní záležitostí. Jedině potřeba - a sice potřeba matky i potřeba dítěte - rozhodne, zda bude kojení plné nebo částečné, dlouhé či krátké. Těhotenství Přípravy už běží Vše, co potřebujete pro kojení, je vrozené. A to matce i dítěti. Biologické přípravy začínají již velmi brzy během těhotenství: Od druhého měsíce těhotenství tělo produkuje zvýšené hladiny prolaktinu, hormonu, který stimuluje produkci mléka. Prsa jsou nyní možná citlivější, možná prosvítá i pár žilek. Bradavky se zbarví tmavě, aby je dítě později lépe vidělo. Ve třetím měsíci těhotenství se prsa zvětší a ztěžknou, protože vznikají mléčné alveoly a mléčné kanálky. V pozdním těhotenství lze již nepatrné otvůrky mléčných kanálků v bradavce rozeznat. A zaoblenější křivky, které teď tělo nabývá, jsou naprosto v pořádku - to je energetická zásoba, kterou bude kojící maminka později hodně potřebovat. Také miminko již trénuje: Již mezi osmým a dvanáctým týdnem těhotenství cvičí sání na vlastním prstu a pije plodovou vodu k podpoře činnosti ledvin. Na velikosti nezáleží Příroda skutečně připravila všechno perfektně: Bez ohledu na to, jak velká nebo malá prsa jsou, či jaký mají tvar množství mléka bude v každém případě dostatečné. Protože prsa nejsou nádrže, ve kterých by se vyrábělo do zásoby. Je to právě pravidelné sání dítěte, které stimuluje produkci mléka a jeho tok. A dokud dostatečně saje, bude mít i dost k pití. Takže: obavy můžete škrtnout. Místo toho je lépe si raději budovat sebevědomí - protože v kombinaci s radostným očekáváním je to ten nejlepší trénink kojení na světě.

2 Porod a první kojení Láska na první pohled Novorozenci jsou neuvěřitelně pozorní. Pokud se krátce po narození cítí v intenzivním fyzickém kontaktu s matkou (a samozřejmě také s otcem!) v bezpečí, všemi smysly pak hledají známou vůni, hlas, pohled, pocit na kůži. Toto první poznání, nazývané bonding, je základem pro pozdější vztah mezi rodičem a dítětem. A po náročných hodinách také balzám pro všechny zúčastněné. Pokud je ze zdravotních důvodů - například po císařském řezu - zapotřebí přestávka, mohou matka a dítě toto poznávání později dohnat stejně intenzivně. A o první láskyplný kontakt dítěte s pokožkou se může postarat otec nebo jiná blízká osoba. Uvolnění, hledání, sání V prvních hodinách života dítěte je sací reflex obzvláště silný. Sotva se po narození uvolní, už hledají prso. A ta jsou dobře naplněna, protože hormon tvorby mléka prolaktin rozvinul hned po porodu placenty naplno svůj účinek. Při premiéře kojení je důležité: Miminko přikládejte k oběma prsům, aby si hned zvyklo na střídání. Především klid, žádný tlak na úspěch. Někdy to chvilku trvá se navzájem sladit, to je v pořádku. Pokud není okamžité kojení ze zdravotních důvodů možné, mělo by být mléko odsáváno nebo ruku vytlačováno, aby se jeho tvorba nezastavila. Porodní asistentky a poradci kojení v nemocnici Vám pomohou, poskytnou pocit jistoty - a uklidní. Poprvé doma Malí odborníci na kojení se stylem Kojení v podstatě funguje na principu nabídky a poptávky čím více dítě pije, tím více je k dispozici. Proto: Kojení se neřídí jízdním řádem, ale podle potřeby, pak se množství mléko brzy stabilizuje podle potřeb dítěte. A toto jsou typické příznaky hladu : Dítě otevírá ústa a povytahuje jazyk. Začíná hledat nebo sát vlastní prsty. Nyní, ještě než začne křičet, je ideální čas k přiložení, protože to zatím jde v klidu. Někdy děti zaspí svůj vlastní rytmus, maminka to pocítí na nepříjemně naplněných prsou. Jemně probudit třeba rovnou také k přebalení to je v pořádku. Při růstovém skoku dojde k výraznému nárůstu potřeby výživy; dítě pak úplně vypije obě prsa signál, na který tělo okamžitě reaguje vyšší produkcí mléka. Velmi důležité: Každé dítě je jedinečné. Některé pije krátce a často, jiné dlouho a uvolněně. Hladovec potřebuje své hlasité říhnutí, malý gurmán si přiťukává méně často. Individuální styl je výrazem osobnosti - a neměl by být měněn.

3 Přikládání - otázka polohy Sací reflex hladového dítěte vzbuzuje, když na ústech nebo na líci ucítí prso (nebo prst). Miminko pak hledá bradavku a horní a dolní čelistí ji pevně uchopí. Opakované, vlnovité pohyby jazyka pak mléko vytlačují - a zároveň stimulují produkci dalšího. Tipy pro správné přikládání: Pohodlně se usadit, uvolnit se, vzít si pití při kojení vzniká žízeň. Dítě v náručí by mělo být zcela otočeno k matce. Ucho, rameno a kyčel dítěte tvoří rovnou linii. Nos a ústa jsou na úrovni špičky prsu. Volná ruka podpírá prsa v úchopu C : palec a ukazováček tvoří písmeno C, jen palec přitom leží přes vrchol. Nyní se bradavkou jemně dotknout spodního rtu dítěte, dokud dokořán neotevře ústa, jeho jazyk je nad dolní zubní lištou. To je ten správný okamžik, kdy dítě přitáhnout blíže. Jeho ústa obejmou celou bradavku i s dvorcem, spodní ret dítěte není zatažený, ale je dobře viditelný. Dítě nyní saje mléko, nos a brada se přitom dotýkají prsu - nebojte se, dýchání přesto funguje. Podle polykacích pohybů poznáte, když hlad ustupuje. Pokud už dítě správně nesaje a prso přitom samo nepustí, můžete pomoci prstem. V žádném případě jej neodtahujte - povede to jen k poranění špičky prsou.

4 Polohy kojení - rozmanitost se smyslem Čím více poloh matka a dítě ovládají, tím uvolněnější a bezproblémový bude každodenní život. Boční poloha: Obvykle nejoblíbenější v prvních dnech a v noci. Položit se na bok, bříško na bříško. Horní ruka úchytem C pod prso, spodní rukou přitáhnout dítě, jakmile otevře ústa. Mnoho matek si přitom dává polštář za krk a záda, aby předcházely napětí a křečím. Poloha kolébky: Kojení v sedě - všestranné řešení. Dítě leží bokem v předloktí, hlavu téměř v loketní jamce, zadeček v ruce maminky, ústa na úrovni bradavky. Ucho, rameno a kyčel dítěte tvoří rovnou linii. Pro pohodlí: podložit nesoucí ruku polštářem: dát si nohy výš, záda uvolněná ale rovná, úchop ve tvaru C volnou rukou. Uchopení za záda, neboli poloha fotbalového míče : Jmenuje se tak proto, protože dítě leží sevřeno v paži jako fotbalový míč navíc podepřeno polštářem, a vždy na tom boku, ze které strany je kojeno. Nohy směrem dozadu, ústa ve výši bradavky, oční kontakt dokonalý. Ideální pro plná ňadra a hladové děti.

5 Odsávání & přikrmování Kus nezávislosti Existuje mnoho dobrých důvodů pro odsávání mléka: Snižuje napětí a tlak v prsou Delší přestávka v kojení ušetří bolavá prsa Stimuluje tok mléka Vytvoří zásoby Částečný nebo úplný přechod na láhev - aby maminka sama byla trochu flexibilnější, nebo aby lépe zapojila partnera. S dětmi, které již mají v kojení rutinu, jde přechod na láhev obvykle poměrně snadno. Dotek savičky láhve vyvolá stejný sací reflex jako prso s bradavkou, a když je láhev příjemná na dotek, respektive je podávána stejně láskyplně jako prso, je menu i v této podobě velmi vítané. Perfektní mléčný management MAM vyvinul společně s lékaři, porodními asistenty a zkušenými rodiči perfektní sadu pro mléčný management. Manuální odsávačka Promyšlené řešení pro pohodlné a bezpečné odsávání: Stimuluje komfortně díky extra měkkému, spolehlivě přilnavému hrdlu Ideální pro uvolněnou pozici hrdlo otočné o 360 a vždy bezpečně sedí Sací intenzita individuálně nastavitelná Snadná obsluha - sestává pouze ze čtyř částí Snadno se čistí Optimálně uzpůsobeno pro láhev Anti-Colic: mléko je odsáváno přímo do láhve žádné přelévání

6 Anti-Colic se sametovou savičkou Inovativní láhev s ventilem, ze které miminka pijí uvolněně, protože nepolykají vzduch. Patentovaný ventil MAM vyrovnává tlak, mléko teče rovnoměrně - takže dítě nepolyká vzduch. Různě velké otvory pro pití různých velikostí saviček řídí tok mléka - děti tak sají mléko rovnoměrně a správně, jako při kojení. Snadné použití, snadno se čistí. Návrháři MAM vyvinuli silikonovou savičku, kterou mají děti instinktivně rády. Protože je na dotek tak důvěrně známá. Díky patentovanému sametově měkkému povrchu. Je k dispozici ve čtyřech průtokových stupních. Skladné řešení Bezpečné skladování zásoby mléka a dětské výživy, praktické řešení pro přepravu na cesty: Vhodné pro lednice a mrazničky. A na cesty. Přesná měřící stupnice, omyvatelná popisovací etiketa. Manuální odsávačka zapadá přesně do šálku lze tak odsávat přímo do šálku a hygienicky skladovat. Pohárky lze libovolně často sterilizovat. Závěrečné tipy pro mléčné menu: Odsáté mateřské mléko lze v chladničce uchovat až 24 hodin. V mrazničce vydrží až tři měsíce rozmrazovat buď přes noc v lednici, nebo opatrně ve vodní lázni. Mléko zahřívat nejvýše na 37 stupňů Celsia. Láhev neohřívat v mikrovlnné troubě, protože se tím ničí cenné složky mateřského mléka. Zbytky mateřského mléka nepodávejte opakovaně - hodí se však velmi dobře jako přísada do koupele pro miminko. Láhve zdravých dětí lze mýt v myčce na nádobí. Pro ruční mytí používejte pouze speciální kartáč pro dětské láhve. Pro sterilizaci jsou vhodné všechny běžné metody.

Kouzlo a síla ženy - kojení

Kouzlo a síla ženy - kojení Kouzlo a síla ženy - kojení Každá žena má ten dar a sílu kojit své děťátko, tak jako je každá žena originál, tak rovněž bychom měli ke každé ženě, mamince a dítěti přistupovat. Neexistuje jedno pravidlo,

Více

Co je základem úspěšného kojení?

Co je základem úspěšného kojení? 4 BODY, které musíme matce sdělit ještě v porodnici MGR. JITKA POKORNÁ POKORNA.JITKA@GMAIL.COM Co je základem úspěšného kojení? Správné přisátí 1. bod- Správné přisátí Čím lepší je přisátí dítěte, tím

Více

Calma lahvička pro kojené děti. Medela 1

Calma lahvička pro kojené děti. Medela 1 Calma lahvička pro kojené děti 1 Neexistuje silnější vazba než mezi matkou a kojeným dítětem. Mateřská láska a hodnoty mateřského mléka představují nejlepší start do života dítěte. Medela se zavázala podporovat

Více

Mléčná žláza, laktace. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Mléčná žláza, laktace. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Mléčná žláza, laktace Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Radka Benešová ANATOMIE MLÉČNÉ ŽLÁZY Mléčná žláza (glandula mammaria)

Více

MÁMA VÍ. aneb INFORMOVANÁ MATKA. čeština

MÁMA VÍ. aneb INFORMOVANÁ MATKA. čeština MÁMA VÍ aneb INFORMOVANÁ MATKA Milé maminky, vítáme Vás na novorozeneckém oddělení a blahopřejeme Vám k narození Vašeho miminka! Rádi bychom, aby Vám následující povídání pomohlo a usnadnilo první společné

Více

Máte vše připraveno pro první dny s miminkem?

Máte vše připraveno pro první dny s miminkem? Máte vše připraveno pro první dny s miminkem? Úspěšný začátek mateřství Elektrická odsávačka mateřského mléka EasyStart Silikon SILICONE Kompatibilní s ostatními doplňky Canpol babies pro krmení a skladování

Více

Manuální prsní pumpa NUK Soft & Easy byla navržena tak, aby vám i vašemu dítěti pomohla, pokud z jakékoli příčiny není možné přirozené kojení.

Manuální prsní pumpa NUK Soft & Easy byla navržena tak, aby vám i vašemu dítěti pomohla, pokud z jakékoli příčiny není možné přirozené kojení. Milá maminko, Mateřské mléko je to nejlepší pro vaše dítě v jeho prvních 6 měsících života. Abychom vám i vašemu dítěti pomohli užít si každý moment období kojení a zároveň systematicky podporovali kojení,

Více

Vše pro kojení i krmení lahví. www.tommeetippee.cz GREAT BRITAIN S #1 FEEDING BRAND

Vše pro kojení i krmení lahví. www.tommeetippee.cz GREAT BRITAIN S #1 FEEDING BRAND Vše pro kojení i krmení lahví www.tommeetippee.cz GREAT BRITAIN S #1 FEEDING BRAND úvod Miminka jsou nejspokojenější, když všechno v jejich životě probíhá přirozeně, tak jak to příroda zamýšlela. Zvlášť

Více

Člověk roste a vyvíjí se

Člověk roste a vyvíjí se Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.34 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

Karta Preemie + Symphony. Nastartování a udržení laktace u matek předčasně narozených dětí

Karta Preemie + Symphony. Nastartování a udržení laktace u matek předčasně narozených dětí Karta Preemie + Symphony Nastartování a udržení laktace u matek předčasně narozených dětí Možnosti matek předčasně narozených dětí Matky, které nemohou kojit a jsou závislé výhradně na odsávání často bojují

Více

Dvoufázová odsávačka mateřského mléka MODEL GM-20 Návod k obsluze. dr-frei.com boneco-cr.cz

Dvoufázová odsávačka mateřského mléka MODEL GM-20 Návod k obsluze. dr-frei.com boneco-cr.cz Dvoufázová odsávačka mateřského mléka MODEL GM-20 Návod k obsluze dr-frei.com boneco-cr.cz DVOUFÁZOVÁ MANUÁLNÍ ODSÁVAČKA MATEŘSKÉHO MLÉKA MODEL GM-20 NÁVOD K OBSLUZE Děkujeme vám za nákup manuální odsávačky

Více

Už máte sbaleno do porodnice?

Už máte sbaleno do porodnice? Už máte sbaleno do porodnice? Už máte sbaleno do porodnice? 1. 2. Jednorázové hygienické podložky Multifunkční kalhotky po porodu 5. Tampóny do podprsenky 6. Odsávačky mateřského mléka 3. Vysoce absorpční

Více

Lahev Haberman. Návod k použití

Lahev Haberman. Návod k použití Lahev Haberman Návod k použití Použití: děti se slabým sacím refl exem, nedonošené děti děti s rozštěpem rtu / patra ankyloglossie neurologické potíže (např. Downův syndrom) Přednosti neobsahuje Bisphenol-A

Více

Obsah. První tři měsíce. Prostřední tři měsíce. Poslední tři měsíce

Obsah. První tři měsíce. Prostřední tři měsíce. Poslední tři měsíce Obsah 13 Předmluva k novému vydání 17 Předmluva k prvnímu českému vydání 19 Předmluva k prvnímu vydání Těhotenství První tři měsíce 27 Průvodní znaky těhotenství 33 Léky a potravinové doplňky v raném těhotenství

Více

TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez )

TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez ) TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez ) Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Jitka Fuchsová Úvod Těhotenství je

Více

Už máte sbaleno do porodnice?

Už máte sbaleno do porodnice? Už máte sbaleno do porodnice? Úspěšný začátek mateřství Už máte sbaleno do porodnice? 1. 2. Jednorázové hygienické podložky Multifunkční kalhotky po porodu 5. Vložky do podprsenky 6. Odsávačky mateřského

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 1 3 6 0 5 U MUDr. Martin Gregora,

Více

NVT-1210 návod k použití

NVT-1210 návod k použití NVT-1210 návod k použití Úvod Těší nás, že své miminko kojíte mateřským mlékem, což je to nejlepší, co můžete pro jeho zdraví udělat. Čas od času však kojení nemusí být pro vás pohodlné, v takovém případě

Více

spotřebiče s technologií 6. smysl

spotřebiče s technologií 6. smysl Volně s to jící spotřebiče s technologií 6. smysl inteligence, kterou máte na konečcích svých prstů mytí nádobí MIKROVLNNÉ TROUBY FREE STANDING - OVENS sušení chlazení praní zmrazování inteligentní spotřebiče,

Více

Průvodce kojením Chicco. Průvodce kojením Chicco. Průvodce ošetřováním a sáním novorozenců

Průvodce kojením Chicco. Průvodce kojením Chicco. Průvodce ošetřováním a sáním novorozenců Průvodce kojením Chicco. Průvodce kojením Chicco. Průvodce ošetřováním a sáním novorozenců Piccollo, s. r. o., Pernerova 35, 186 00 Praha 8 tel.: +420/225 386 412, 225 386 410, fax: +420/225 386 417 e-mail:

Více

hansgrohe Raindance Select S s proudem PowderRain NOVÝ Nový jemný proud s mikrokapkami. Nový proud PowderRain od hansgrohe.

hansgrohe Raindance Select S s proudem PowderRain NOVÝ Nový jemný proud s mikrokapkami. Nový proud PowderRain od hansgrohe. hansgrohe Raindance Select S s proudem PowderRain NOVÝ Nový jemný proud s mikrokapkami. Nový proud PowderRain od hansgrohe. 2 hansgrohe Příběh hansgrohe Příběh 3 4 hansgrohe Příběh Relaxační a jemný sprchový

Více

Jak správně kojit dvojčata

Jak správně kojit dvojčata Jak správně kojit dvojčata 2007 Kolektiv autorů MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.jak-otehotnet.cz

Více

Spolu na cestě domů, aneb trochu jiný začátek. Kateřina Smejkalová Dis. Eva Haničáková JIRPN Brno Obilní trh

Spolu na cestě domů, aneb trochu jiný začátek. Kateřina Smejkalová Dis. Eva Haničáková JIRPN Brno Obilní trh Spolu na cestě domů, aneb trochu jiný začátek Kateřina Smejkalová Dis. Eva Haničáková JIRPN Brno Obilní trh Neonatologie je jedním z nejdynamičtěji se rozvíjejících lékařských oborů I přes vysoce odbornou

Více

spotřebiče s technologií 6. smysl

spotřebiče s technologií 6. smysl Ves tavné spotřebiče s technologií 6. smysl inteligence, kterou máte na konečcích svých prstů mytí nádobí MIKROVLNNÉ TROUBY trouby odsavače par chlazení inteligentní spotřebiče, které do vašich domovů

Více

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 Přílohy k 5. opravenému vydání ČHS 2013 Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 (Zpracovala sekce paravoltiže České hiporehabilitační společnosti) 1. 1. 2013 Obsah Příloha

Více

DOBRÝ ZAČÁTEK v krmení z láhve

DOBRÝ ZAČÁTEK v krmení z láhve DOBRÝ ZAČÁTEK v krmení z láhve Jste připravena NA PRVNÍ KRMENÍ Z LÁHVE? Vážené maminky, před Vámi jsou ty nejkrásnější okamžiky ve Vašem životě. Je to období velkých změn a štěstí, ale také obav z toho,

Více

PŘÍPRAVA OTCŮ K PORODU OTEC U PORODU

PŘÍPRAVA OTCŮ K PORODU OTEC U PORODU PŘÍPRAVA OTCŮ K PORODU OTEC U PORODU ZÁKLADNÍ POJMY: PLACENTA: - plodový koláč o průměru 20 cm a váze 400 600 g - pevně přichycena ke stěně dělohy - zajišťuje miminku výživu a kyslík - filtruje (částečně)

Více

Doporučené cviky po svalových skupinách

Doporučené cviky po svalových skupinách Horní část těla prsní sval Dolní část těla lýtkové svaly - šíjové svaly (trapéz. sval) - svaly ramene - svaly paží a zápěstí - hamstringy (zadní str. st.) - dolní část trupu - quadriceps (přední strana

Více

Před montáží se ujistěte, že všechny části jsou od sebe odděleny a čisté:

Před montáží se ujistěte, že všechny části jsou od sebe odděleny a čisté: MONTÁŽ Před montáží se ujistěte, že všechny části jsou od sebe odděleny a čisté: Vložte ventil silikonové (H) do tělesa čerpadla (G) zespodu. Umístěte těsnící kroužek (I), plochá strana první, uvnitř tělesa

Více

Základy fyziologie laktace a BFHI

Základy fyziologie laktace a BFHI Základy fyziologie laktace a BFHI Fyziologie laktace - Mléčná žláza Základní jednotkou žlázové tkáně je alveoly tvořený lalůček (lobulus). Je to hroznovitá struktura, tvořená vlastními sekrečními buňkami

Více

KLIKY VARIACE TŘÍČTVRTEČNÍ KLIK KLIK S ROZPAŽENÍM. Lze provádět od 2. týdne. Lze provádět od 7. týdne

KLIKY VARIACE TŘÍČTVRTEČNÍ KLIK KLIK S ROZPAŽENÍM. Lze provádět od 2. týdne. Lze provádět od 7. týdne KLIKY VARIACE TŘÍČTVRTEČNÍ KLIK POČET OPAKOVÁNÍ 0 INTENZITA střední Lze provádět od. týdne Začněte na všech čtyřech, pak přeneste váhu vpřed, tak, aby byla téměř celá na pažích. Pokrčte a překřižte nohy.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiál Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu . CERVIKOKRANIÁLNÍ PŘECHOD POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu POHYB: bradu tlačí ke krku, tím provádí vyrovnání extenčního postavení CC přechodu a flekčního

Více

Podpora časné enterální výživy z pohledu sestry. Bc. Michaela Kolářová VFN Praha, Gynekologicko porodnická klinika Neonatologické oddělení

Podpora časné enterální výživy z pohledu sestry. Bc. Michaela Kolářová VFN Praha, Gynekologicko porodnická klinika Neonatologické oddělení Podpora časné enterální výživy z pohledu sestry Bc. Michaela Kolářová VFN Praha, Gynekologicko porodnická klinika Neonatologické oddělení Extrémní nezralost Od 24. gestačního týdne Extrémní nezralostnepřipravenost

Více

DOBŘE SBALTE tašku do porodnice. 25lat. Pro radost z prvních dnů mateřství

DOBŘE SBALTE tašku do porodnice. 25lat. Pro radost z prvních dnů mateřství DOBŘE SBALTE tašku do porodnice 25lat D O Ś W I A D C Z E N I A Pro radost z prvních dnů mateřství Už máte zabaleno? Vysoceabsorpční tvarované vložky po porodu Superabsorpční Prodyšné Velmi tenké Tvarované

Více

simply intuitive vše pro kojení i krmení lahví GREAT BRITAIN S #1 FEEDING BRAND www.forbaby.cz

simply intuitive vše pro kojení i krmení lahví GREAT BRITAIN S #1 FEEDING BRAND www.forbaby.cz vše pro kojení i krmení lahví www.forbaby.cz GREAT BRITAIN S #1 FEEDING BRAND úvod Miminka jsou nejspokojenější, když všechno v jejich životě probíhá přirozeně, tak jak to příroda zamýšlela. Zvlášť citlivě

Více

Soubor kompenzačních cvičení

Soubor kompenzačních cvičení Soubor kompenzačních cvičení součást přípravy každého sportovce - silné a protažené svaly - rovnováha - pohyb, jako dárek pro každý den - způsob, jak mohu předcházet zranění soustředění plynulost kontrola

Více

z Ruční odsávačka mateřského mléka Návod k použití BY 15

z Ruční odsávačka mateřského mléka Návod k použití BY 15 z Ruční odsávačka mateřského mléka Návod k použití BY 15 ČESKY Přečtěte si pečlivě tento návod k použití, uschovejte ho pro pozdější použití, poskytněte ho i ostatním uživatelům a řiďte se pokyny, které

Více

Název materiálu: Novorozenecké období Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: 27. 03. 2013 Zařazení materiálu:

Název materiálu: Novorozenecké období Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: 27. 03. 2013 Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

HANDLING U NOVOROZENCŮ VE FAKULTNÍ NEMOCNICI OSTRAVA. Jana Kučová Miluše Jozková

HANDLING U NOVOROZENCŮ VE FAKULTNÍ NEMOCNICI OSTRAVA. Jana Kučová Miluše Jozková HANDLING U NOVOROZENCŮ VE FAKULTNÍ NEMOCNICI OSTRAVA Jana Kučová Miluše Jozková HANDLING Manipulace s dítětem během běžných aktivit Součást komfortní péče o novorozence Význam kontaktu Prostředek komunikace

Více

Méně plenky, více pohybu...

Méně plenky, více pohybu... exkluzivně Méně plenky, více pohybu... S inovativními super-absorpčními polštářky jsou naše nové plenky: ultratenké a spolehlivé ultrasavé ultraměkké a pohodlné Méně plenky, více pohybu pro nejmenší. Nové

Více

OBSAH PŘEDMLUVA 9 PLÁNOVANÉ TĚHOTENSTVÍ 11 I. TRIMESTR (0. AŽ 12. TÝDEN) 20

OBSAH PŘEDMLUVA 9 PLÁNOVANÉ TĚHOTENSTVÍ 11 I. TRIMESTR (0. AŽ 12. TÝDEN) 20 OBSAH PŘEDMLUVA 9 PLÁNOVANÉ TĚHOTENSTVÍ 11 VĚK OBOU PARTNERŮ 11 ZDRAVOTNÍ STAV 12 Epilepsie 12 Diabetes mellitus 13 Srdeční choroby 13 Astma 13 Onemocnění ledvin 13 Herpes simplex II (genitální opar) 14

Více

MASÁŽE NASTÁVAJÍCÍCH MAMINEK A MIMINEK

MASÁŽE NASTÁVAJÍCÍCH MAMINEK A MIMINEK Hlava a obličej Hlava děťátka je velmi křehkou a citlivou částí těla, ještě po porodu se dále vyvíjí. Mezera mezi lebečními kostmi v horní části lebky je pokryta vazivovou membránou (nazývá se fontanela),

Více

Vše pro kojení i krmení lahví

Vše pro kojení i krmení lahví Vše pro kojení i krmení lahví www.tommeetippee.cz Miminka jsou nejspokojenější, když všechno v jejich životě probíhá přirozeně, tak jak to příroda zamýšlela. Zvlášť citlivě to vnímají během krmení. Nejpřirozenější

Více

TEMPUR Matrace Pro Váš kvalitní spánek

TEMPUR Matrace Pro Váš kvalitní spánek TEMPUR Matrace Pro Váš kvalitní spánek Platný od 1. 4. 2012 TEMPUR Original podpora s pevnějším pocitem Materiál TEMPUR vyvinula původně organizace NASA, aby tak odlehčila kosmonautům od tlaku, který prožívají

Více

AC SPARTA PRAHA STREČINK

AC SPARTA PRAHA STREČINK AC SPARTA PRAHA STREČINK Význam strečinku: Zvyšování výkonnosti (projevuje se ve zvyšování efektivnosti prováděných pohybů) Udržování pružnosti svalů a šlach Předcházení svalové nerovnováze (protažení

Více

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Porodní asistentka. Kojení a technika kojení. Bakalářská práce

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Porodní asistentka. Kojení a technika kojení. Bakalářská práce VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Porodní asistentka Kojení a technika kojení Bakalářská práce Autor: Lucie Beránková Vedoucí práce: Mgr. Vlasta Dvořáková Jihlava 2012 Anotace Jak už sám název bakalářské

Více

Kojení. Všechno, co potřebujete vědět

Kojení. Všechno, co potřebujete vědět Kojení Všechno, co potřebujete vědět Kojeni verze 2007.indd 1 26.9.2007 11:40:14 Úvod Motto: Kojení je právem dítěte i právem ženy. WHO/UNICEF doporučuje mateřské mléko jako nejvhodnější potravu pro všechny

Více

Ruèní elektronická odsávaèka NÁVOD K POUŽITÍ. Uschovejte pro budoucí použití

Ruèní elektronická odsávaèka NÁVOD K POUŽITÍ. Uschovejte pro budoucí použití Ruèní elektronická odsávaèka NÁVOD K POUŽITÍ Uschovejte pro budoucí použití Bezpeènostní pokyny Vzali jsme všechno, co se maminkám líbí na ruèní odsávaèce ISIS mìkkou masážní vložku i páku pro lehké stlaèování,

Více

Přečtěte si více o jídelní židličce Tripp Trapp od společnosti Stokke

Přečtěte si více o jídelní židličce Tripp Trapp od společnosti Stokke CZ Přečtěte si více o jídelní židličce Tripp Trapp od společnosti Stokke Úvod Zjistěte, jak nastavovat židličku Tripp Trapp Zjistěte, jak s židličkou Tripp Trapp sedět u stolu Utvrzujte rodinné vazby u

Více

Těhotenství, vývoj plodu, porod

Těhotenství, vývoj plodu, porod Těhotenství, vývoj plodu, porod Autor: Mgr. Anna Kotvrdová Vzdělávací oblast: Somatologie Tematický okruh: Pohlavní ústrohí ženy, těhotenství,vývoj plodu, porod Mezioborové přesahy a vazby: Ošetřovatelství,

Více

Těhotenství, vývoj plodu, porod. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová

Těhotenství, vývoj plodu, porod. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová Těhotenství, vývoj plodu, porod Autor: Mgr. Anna Kotvrdová Vzdělávací oblast: Somatologie Tematický okruh: Pohlavní ústrohí ženy, těhotenství,vývoj plodu, porod Mezioborové přesahy a vazby: Ošetřovatelství,

Více

OBSAH. 1. Úvod 11. 2. Základní neonatologické definice 14 2.1. Klasifikace novorozenců 14 2.2. Základní demografické pojmy a data 15

OBSAH. 1. Úvod 11. 2. Základní neonatologické definice 14 2.1. Klasifikace novorozenců 14 2.2. Základní demografické pojmy a data 15 OBSAH 1. Úvod 11 2. Základní neonatologické definice 14 2.1. Klasifikace novorozenců 14 2.2. Základní demografické pojmy a data 15 3. Prenatální a postnatální růst 18 3.1. Prenatální období 18 3.2. Postnatální

Více

Akupuntura(akupresura) na cesty

Akupuntura(akupresura) na cesty Akupuntura(akupresura) na cesty 1. Základní body TS 4 v 1. meziprstním prostoru ve výši středu 1. záprstní kosti Ž 36 tři proporcionální cuny (palce) pod čéškou, jeden prst vně od hrany holenní kosti Bod

Více

Naše kolekce. 41 Zebra Ziggy. 48 Humphrey žlutá. 52 Joupy limetková 57 Pompon tyrkysová. 46 Girl růžová. 71 Humphrey krémová

Naše kolekce. 41 Zebra Ziggy. 48 Humphrey žlutá. 52 Joupy limetková 57 Pompon tyrkysová. 46 Girl růžová. 71 Humphrey krémová Péče o dítě Péče o dítě Péče o dítě Péče o dítě Péče o dítě Péče o dítě Péče o dítě Péče o dítě Péče o dítě Péče o o dítě Péče o dítě Péče o dítě Péče o Naše kolekce Novinky v nabídce Hygiena Hygiena Hygiena

Více

Název materiálu: Prenatální a perinatální období Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: 12. 03. 2013 Zařazení materiálu:

Název materiálu: Prenatální a perinatální období Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: 12. 03. 2013 Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Výživa u dětí. MUDr. Vladimír Volf Klinika dětí a dorostu 3. LF UK a FNKV volf@fnkv.cz

Výživa u dětí. MUDr. Vladimír Volf Klinika dětí a dorostu 3. LF UK a FNKV volf@fnkv.cz Výživa u dětí MUDr. Vladimír Volf Klinika dětí a dorostu 3. LF UK a FNKV volf@fnkv.cz Výživa:. přirozená. umělá. smíšená Rozdíly mezi MM a KM bílkoviny 1,5 g /100 ml - převaha laktalbumin / kasein bílkoviny

Více

Obsah. Masáže nastávajících maminek a miminek Caty Guzmán. Computer Press, a. s., 2009. Vydání první.

Obsah. Masáže nastávajících maminek a miminek Caty Guzmán. Computer Press, a. s., 2009. Vydání první. Masáže nastávajících maminek a miminek Caty Guzmán Obsah Computer Press, a. s., 2009. Vydání první. Překlad: Romana Čadová Jazyková korektura: Martina Kotulová Ilustrace: Carles Baró, Minuca Sostres Fotografie:

Více

Záda (vzpřimovače trupu)

Záda (vzpřimovače trupu) Strečink - Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou ještě zcela vystydlé, pokud ano,

Více

ComfortControl 01 ARETACE POLOHY 05 VÝŠKA OPĚRADLA 02 NASTAVENÍ TUHOSTI POHYBU 06 ÚHEL OPĚRADLA 03 HLOUBKA SEDÁKU 07 OPĚRKA RUKY VÝŠKA 04 VÝŠKA SEZENÍ

ComfortControl 01 ARETACE POLOHY 05 VÝŠKA OPĚRADLA 02 NASTAVENÍ TUHOSTI POHYBU 06 ÚHEL OPĚRADLA 03 HLOUBKA SEDÁKU 07 OPĚRKA RUKY VÝŠKA 04 VÝŠKA SEZENÍ Krok 1: Odjistěte křeslo. 01 ARETACE POLOHY Krok 2: Nastavte křeslo podle své postavy. 02 NASTAVENÍ TUHOSTI POHYBU 03 HLOUBKA SEDÁKU 04 VÝŠKA SEZENÍ Krok 3: Nastavte křeslo podle způsobu vaší práce. 05

Více

Obrázek č. 96 Obrázek č. 97. Rty a ústa

Obrázek č. 96 Obrázek č. 97. Rty a ústa 84 Obrázek č. 96 Obrázek č. 97 Rty a ústa Ústa a rty jsou pracovní oblastí tváře, protože právě zásluhou rtů a úst mnohdy projevujeme své emoce, mluvíme nebo žvýkáme potravu. Během let svaly úst, ale i

Více

Důležité bezpečnostní informace

Důležité bezpečnostní informace NÁVOD K POUŽITÍ Nosítko Babykoöl je jednoduché, ale univerzální k nošení! Bavlněná tkanina je bezpečně navržena tak, aby šla jemně natáhnout a odpovídala Vám i dítěti. To Vám umožní přitulit si k sobě

Více

Odstraňování zubního kamene nebylo nikdy tak pohodlné a jednoduché

Odstraňování zubního kamene nebylo nikdy tak pohodlné a jednoduché Odstraňování zubního kamene nebylo nikdy tak pohodlné a jednoduché Ultimativní technologie Piezo scaleru Nový Tigon+ S Tigon+/Tigon vyvinula W&H nesrovnatelný piezo scaler. Jeho unikátní vlastnosti významně

Více

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ PROTAŽENÍ Výdrž do 8 sekund Opakování 5x 1. opakování tělo zaznamená pohyb 2. opakování tělo mobilizuje svaly 3. opakování tělo začíná protahovat 4.

Více

Cvičení ze společenských věd Základy psychologie

Cvičení ze společenských věd Základy psychologie Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských

Více

Produktovy katalog 2016/17

Produktovy katalog 2016/17 Produktovy katalog 2016/17 1 O nás Odbornost a pochopeni potreb ditete Příchod dítěte převrací život rodiny naruby. Všechno je jiné, všechno je nové, všechno se točí kolem jediného bodu. To je situace,

Více

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová ABC BRANÍK STREČINK Autor Ivana Králová Strečink ve fotbale a jeho význam: - kompenzační prostředek, který v rámci regenerace při pravidelné aplikaci pozitivně ovlivňuje negativní vlivy jednostranného

Více

Dětský klinický psycholog v neonatologii zákonitosti vývojových období raného věku Hana Jahnová Fakultní nemocnice Brno

Dětský klinický psycholog v neonatologii zákonitosti vývojových období raného věku Hana Jahnová Fakultní nemocnice Brno Dětský klinický psycholog v neonatologii zákonitosti vývojových období raného věku Hana Jahnová Fakultní nemocnice Brno XX. Neonatologické setkání XIV. Hanákovy dny 8.-10. června 2012 Hotel Diana, Velké

Více

Nový. Pošli podráždění pokožky k ledu. První holicí strojek s technologií aktivního chlazení na světě.

Nový. Pošli podráždění pokožky k ledu. První holicí strojek s technologií aktivního chlazení na světě. X X Nový Pošli podráždění pokožky k ledu. První holicí strojek s technologií aktivního chlazení na světě. Běžný problém způsobený holením Podráždění pokožky Lidé s citlivou pokožkou mohou během holení

Více

Krmení s láskou Farmaceutický kalatog # MED book2018

Krmení s láskou Farmaceutický kalatog # MED book2018 Krmení s láskou Farmaceutický kalatog #MEDbook2018 Podpora prodeje 52 cm 56 cm 186 cm 35 cm 29 cm 24 cm 34 cm 30 cm 30 cm Otočný stojan na dudlíky kat. č. 82/410 Pultový kartonový stojan kat. č. 82/410

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Zvýšený zájem Předmět Zdravověda Téma

Více

Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA

Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že Vás Sano koncept výživy chovných prasnic zaujal. Na následujících stránkách najdete

Více

Růst a vývoj dítěte - charakteristika - kojenec nejčastější patologie, výživa kojenců - přirozená a umělá KOJENEC

Růst a vývoj dítěte - charakteristika - kojenec nejčastější patologie, výživa kojenců - přirozená a umělá KOJENEC Růst a vývoj dítěte - charakteristika - kojenec nejčastější patologie, výživa kojenců - přirozená a umělá KOJENEC Kojenec Kojenec je označení pro vývojové stadium dítěte ve věku 6 týdnů až 1 rok. Získané

Více

E-book Jak otěhotnět?

E-book Jak otěhotnět? E-book Jak otěhotnět? kolektiv autorek webu Chceme miminko 2019 Speciální poděkování patří Lence a Ivě. Za stovky hodin práce, motivaci, upřímnost a podporu. Za jakoukoliv škodu vzniklou užíváním této

Více

TĚHOTENSTVÍ IV. (vývoj plodu v jednotlivých měsících)

TĚHOTENSTVÍ IV. (vývoj plodu v jednotlivých měsících) TĚHOTENSTVÍ IV. (vývoj plodu v jednotlivých měsících) Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Jitka Fuchsová Vývoj plodu jednotlivé

Více

Kompaktní podlahové mycí stroje s odsáváním BR 30/4 C Bp Pack

Kompaktní podlahové mycí stroje s odsáváním BR 30/4 C Bp Pack Kompaktní podlahové mycí stroje s odsáváním BR 30/4 C Bp Pack Velmi kompaktní a jen 14 kg vážící podlahový mycí stroj s odsáváním BR 30/4 C Bp Pack na bateriový pohon je inovativní a výkonná alternativa

Více

Přiřazování pojmů. Kontrakce myokardu. Aorta. Plicnice. Pravá komora. Levá komora. 5-8 plicních žil. Horní a dolní dutá žíla. Pravá předsíň.

Přiřazování pojmů. Kontrakce myokardu. Aorta. Plicnice. Pravá komora. Levá komora. 5-8 plicních žil. Horní a dolní dutá žíla. Pravá předsíň. VÝVOJ PLODU Opakování 1. Z jakých částí se skládá krev? 2. Uveďte funkci jednotlivých složek krve. 3. Vysvětlete pojmy: antigen, imunita, imunizace. 4. Vysvětlete činnost srdce. 5. Popište složení srdce.

Více

Automatické krmení. Automatické krmení je připraveno právě pro vás. Chytré krmení. Automatický systém funguje. Výhody častého krmení

Automatické krmení. Automatické krmení je připraveno právě pro vás.   Chytré krmení. Automatický systém funguje. Výhody častého krmení Výhody častého krmení 03 Chytré krmení 05 Automatický systém 07 funguje krmení Lely Vector Častější krmení má pozitivní vliv na zdraví zvířat a přírůstek hmotnosti. Krmení několikrát denně přesnými krmnými

Více

Masáže. bolest. na vaši. Kamil Ramík. Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL

Masáže. bolest. na vaši. Kamil Ramík. Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL Masáže na vaši bolest Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci Kamil Ramík Poděkování: fotograf Rostislav Šimek, www.foto-simek.com grafik Georgi Stojkov, www.georgistojkov.com

Více

Zametací stroje s odsáváním a posedem KM 170/600 R D

Zametací stroje s odsáváním a posedem KM 170/600 R D Zametací stroje s odsáváním a posedem KM 170/600 R D Plně hydraulický průmyslový zametací stroj s dieselovým motorem se zadním řízením čtyř kol. Pro náročné podmínky běžné v průmyslových provozech. Vybavení:

Více

SE LÉPE VYVÍJEJÍ JSOU 10X MÉNĚ NEMOCNÉ JSOU 10X MÉNĚ HOSPITALIZOVÁNY Z DŮVODU ONEMOCNĚNÍ

SE LÉPE VYVÍJEJÍ JSOU 10X MÉNĚ NEMOCNÉ JSOU 10X MÉNĚ HOSPITALIZOVÁNY Z DŮVODU ONEMOCNĚNÍ VŠE POTŘEBNÉ PRO DÍTĚ NEJLEPŠÍ PRO DÍTĚ ČERSTVÉ MLÉKO PŘIROZENÁ IMUNIZACE SPRÁVNÁ TEPLOTA EMOCIÁLNÍ VAZBA JEDNODUCHÉ PODÁVÁNÍ PŘIROZENÁ ANTIKONCEPCE OBSAHUJE PROTILÁTKY PROTI ŠIROKÉMU MNOŽSTVÍ INFEKCÍ

Více

3. Metody automasáže 1. Stisk

3. Metody automasáže 1. Stisk 33 3. Metody automasáže Automasáž v oblasti meridiánů a akupunkturních bodů je metoda, jež vede k úspěšné léčbě a prevenci nemocí. Velmi důležitým předpokladem pro její úspěch je však dokonalé zvládnutí

Více

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Power Tower TRN Návod na použití

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Power Tower TRN Návod na použití w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Power Tower TRN-158-00 Návod na použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte

Více

pokusu / návod k použití

pokusu / návod k použití pokusu / návod k použití Sada Hmat, zrak, sluch Kat. číslo 04.0024 Dílo a jeho části jsou chráněny autorským právem. Dílo ani jeho části se nesmí bez takového souhlasu skenovat ani umístit v síti nebo

Více

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace Vlastní praxe Jak již bylo řečeno, jedná se o sestavu velmi dynamických cviků, které musí být vykonávány v přesném pořadí tak, jak budou uvedeny nyní. Popis jednotlivých cviků jsem doplnila dokumentujícími

Více

Rady a doporučení pro správné a rychlé provedení OAE screeningu s přístrojem MADSEN AccuScreen

Rady a doporučení pro správné a rychlé provedení OAE screeningu s přístrojem MADSEN AccuScreen Rady a doporučení pro správné a rychlé provedení OAE screeningu s přístrojem MADSEN AccuScreen Výměna nástavce ušních koncovek 1) Uchopte sondu mezi palec a ukazováček jak znázorňuje obrázek. 2) Palcem

Více

BAZÁLNÍ STIMULACE U NOVOROZENCŮ. Miluše Hurtová

BAZÁLNÍ STIMULACE U NOVOROZENCŮ. Miluše Hurtová BAZÁLNÍ STIMULACE U NOVOROZENCŮ Miluše Hurtová uznávaný pedagogicko ošetřovatelský koncept Historie autorem konceptu je Prof. Dr. Andrea Fröhlich 70. léta 20. století 80. léta 20. století zdravotní sestra

Více

zkušeností Důvěra vzniká na základě TESTOVÁNO * KLINICKY Vše začalo naším mistrovským kouskem: prvním ortodontickým dudlíkem.

zkušeností Důvěra vzniká na základě TESTOVÁNO * KLINICKY Vše začalo naším mistrovským kouskem: prvním ortodontickým dudlíkem. NUK Katalog výrobků Důvěra vzniká na základě zkušeností Již více než 50 let se denně věnujeme hledání nových nápadů, které usnadní život rodičům a pomohou dětem v jejich vývoji. Během tohoto procesu se

Více

Ovíjecí stroj na kulaté balíky G2020

Ovíjecí stroj na kulaté balíky G2020 G2020 GÖWEIL / G2020 / Strana 02-03 GÖWEIL Maschinenbau GmbH Davidschlag 11 / 4202 Kirchschlag / Rakousko Tel: +43 (0)7215 2131-0 / Fax: +43 (0)7215 2131-9 office@goeweil.com / www.goeweil.com Během dvou

Více

Ovíjecí stroj na kulaté balíky G2020

Ovíjecí stroj na kulaté balíky G2020 Ovíjecí stroj na kulaté balíky G2020 GÖWEIL / G2020 / Strana 02-03 GÖWEIL Maschinenbau GmbH Davidschlag 11 / 4202 Kirchschlag / Rakousko Tel: +43 (0)7215 2131-0 / Fax: +43 (0)7215 2131-9 office@goeweil.com

Více

Mistrovské dílo funkčnosti a designu

Mistrovské dílo funkčnosti a designu Geberit AquaClean Mera Mistrovské dílo funkčnosti a designu V prodeji od září 2015 Nové Geberit AquaClean Mera Mistrovské dílo funkčnosti a designu. Kompletní zařízení Geberit AquaClean Mera povyšuje komfort

Více

LAKTAČNÍ KRIZÍ? Procházíte. Pomoci mohou BYLINKY I AROMATERAPIE UZLÍČKŮV PRVNÍ ROK

LAKTAČNÍ KRIZÍ? Procházíte. Pomoci mohou BYLINKY I AROMATERAPIE UZLÍČKŮV PRVNÍ ROK Procházíte LAKTAČNÍ KRIZÍ? Pomoci mohou BYLINKY I AROMATERAPIE Maminčina ňadra jsou od přírody moudrá. Každé kojící mamince se dříve či později produkce mléka ustálí přesně v poměru: nabídka = poptávka.

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 369 Jméno autora Mgr. Michaela Vejšická Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 5.3.2012 Ročník, pro který je DUM určen 2. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Original GARDENA Cleansystém. Perfektní péče na mokro, která má systém. Silný sortiment pro všechny čisticí úkoly kolem domu a na zahradě.

Original GARDENA Cleansystém. Perfektní péče na mokro, která má systém. Silný sortiment pro všechny čisticí úkoly kolem domu a na zahradě. Perfektní péče na mokro, která má systém Silný sortiment pro všechny čisticí úkoly kolem domu a na zahradě. Čisticí systém s přívodem vody a přípojkami GARDENA systému. Jednoduše kombinovatelný Ideální

Více

Příloha č. 1- Kazuistika č. 1

Příloha č. 1- Kazuistika č. 1 Příloha č. 1- Kazuistika č. 1 Průběh terapie Pacientka celkem absolvovala 10 fyzioterapií, kdy při první návštěvě bylo provedeno vstupní kineziologické vyšetření na jehož základě byla stanovena terapie.

Více

CVIKY S OVERBALLEM. Fyzioterapie CDT Provozovna: Úzká 201 500 03 Hradec Králové www.fyzioterapie-cdt.cz

CVIKY S OVERBALLEM. Fyzioterapie CDT Provozovna: Úzká 201 500 03 Hradec Králové www.fyzioterapie-cdt.cz CVIKY S OVERBALLEM Výchozí pozice: stoj na šířku pánve, plná váha těla spočívá na noze, která je na zemi, noha na balónku je uložena tak, aby koleno bylo stále nad patou. Ruce jsou vytočeny dlaněmi vpřed.

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. Jak používat PAIN GONE. Jak PAIN GONE pracuje? Od jaké bolesti PAIN GONE uleví? POUZE K VNĚJŠÍMU POUŽITÍ

NÁVOD K POUŽITÍ. Jak používat PAIN GONE. Jak PAIN GONE pracuje? Od jaké bolesti PAIN GONE uleví? POUZE K VNĚJŠÍMU POUŽITÍ NÁVOD K POUŽITÍ Jak používat PAIN GONE PAIN GONE je připraven k okamžitému použití a nevyžaduje žádnou přípravu. Vezměte PAIN GONE do ruky a pevně obepněte ukazováček kolem kovového kroužku. Přiložte PAIN

Více

Prenatální linie a její hlavní body

Prenatální linie a její hlavní body Prenatální linie a její hlavní body Linie, jež je pro metamorfózu podstatná, se nachází na vnitřní straně nártu. Zde je možné určit různé hlavní body, ze kterých lze vyčíst průběh prenatálního vývoje.

Více

ÚVOD. Innovatus Elektrická odsávačka mateřského mléka Sada obsahuje: 4. Láhev stojí. 2 New Born pomalé proudění dudlíky

ÚVOD. Innovatus Elektrická odsávačka mateřského mléka Sada obsahuje: 4. Láhev stojí. 2 New Born pomalé proudění dudlíky ÚVOD INNOVATUS, Mii nemocniční Double Electric odsávačka mateřského mléka, je unikátně navržen pro výkon, trvanlivost a pohodlí. Vybaven nastavení rychlosti cyklu, sací intenzity, a časovač, INNOVATUS

Více

TRINFIT Vario LX3 TRN-113-LX3. Návod k použití

TRINFIT Vario LX3 TRN-113-LX3. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX3 TRN-113-LX3 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více