Pracovní listy k prezentaci: 1. světová válka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pracovní listy k prezentaci: 1. světová válka 1914 1918"

Transkript

1 Pracovní listy k prezentaci: 1. světová válka Jaké země tvořily tzv. Trojspolek? Jaké státy tvořily tzv. Trojdohodu? Jaké byly válečné cíle Německa? Jaké cíle mělo Srbsko na Balkáně? Kdo tuto zemi podporoval? Kdo byl zabit při Sarajevském atentátu? Kdy se tento atentát odehrál a kdo ho spáchal? Vysvětlete jak a v čem se rozcházela vojenská strategie a diplomatická jednání v červencové krizi roku 1914? Jak se jmenoval náčelník generálního štábu Německa a Rakouska-Uherska? Kdo komu a proč vyhlásil válku od do ? V čem spočíval tzv. Schlieffenův plán? Popište charakter války na bojištích západní fronty: charakter války v týlu: Uveďte dvě velké ofenzivy roku 1916 na západní frontě. Popište jejich průběh a výsledky. Kdo stál v čele Itálie, Rakouska-Uherska, Německa, Velké Británie a Francie. Když vypukla válka?

2 Jmenujte dva německé generály, dva francouzské generály z první světové války: Jmenujte nejdůležitější bitvy na východní frontě v letech Uveďte vždy výsledek bitev. Jak se jmenoval generál, podle něhož byla nazvána ruská ofenziva roce 1916? Kdy a z jakého důvodu vstoupily USA do války? Na čí straně? Kdo a proč podepsal tzv. Brest-litevský mír? Jaký byl obsah a význam této mírové dohody? Popište vojenské operace na západní frontě v Po jakých událostech bylo Rakousko-Uhersko donuceno žádat o příměří? Kdy a jakou událostí skončily boje 1. světové války? Kolik měla první světová válka obětí?

3 Pracovní listy k výukové prezentaci Druhá světová válka východní fronta operace Barbarossa 1941 Jaký krycí název dostal německý útok na SSSR? Operace Doplňte tvrzení: svým se rozsahem se jednalo o Uveďte přesné datum napadení SSSR. Z čeho plynulo německé sebevědomí před úderem? Na základě animace vývoje 2. sv. války na slidu č. 9 popište německé územní zisky do okamžiku napadení SSSR. Jaké byly německé odhady vojenské síly SSSR? Proč byl SSSR na útok nepřipraven? uveďte dva důležité důvody: Jaká dohoda platila od srpna 1939 mezi Třetí říší a SSSR? Pokuste se popsat poměr sil obou stran před zahájením útoku: Jaké byly silné a slabé stránky německé a ruské armády? Popište základní směry německého útoku. U každé skupiny armád uveďte její strategický cíl?

4 Jaké ruské město bylo obléháno německou armádou do ledna 1944? Kdo byl v čele skupiny armád Střed? Jaký typ bojových jednotek tvořil čelo německého útoku a pronikal do hloubi ruské obrany? Z jakého důvodu Hitler kladl velký důraz na dobytí Ukrajiny? Co vyhlásil Stalin po katastrofálních zprávách a drtivém postupu německých armád? U kterých dvou měst proběhly gigantické obkličovací manévry při nichž byly zajaty statisíce Rusů? Jaké krycí jméno dostala operace jejímž cílem bylo dobytí Moskvy? Co se stalo z většinou sovětského těžkého a zbrojního průmyslu? Koho povolal Stalin na obranu Moskvy? Odkud a s kým přišel tento generál na pomoc? Uveďte, jakým způsobem dvakrát zasáhlo počasí ve prospěch Rusů? Kdy a jak byla zachráněna Moskva? Jaké byly ztráty Třetí říše a SSSR v tomto tažení?

5 Pracovní list k výukové prezentaci - Východní fronta (Stalingrad) Kam a proč měl směřovat hlavní úder německých armád v roce1942? Kde čekali hlavní útok Rusové? Kdy probíhala bitva o Stalingrad? Jak se dnes jmenuje bývalý Stalingrad? Uveďte jméno velitele německé 6. armády a jméno velitele sovětské 62. armády: Čemu se říkalo válka krys? Vysvětlete, proč Němci nebyli na boj ve městě připraveni. Která strana měla převahu v polovině října 1942? _ Jak se jmenovaly dvě sovětské operace, které odřízly Němce ve Stalingradu? Proč se Němci nepokusili probít se ven z města? Kdo sliboval, že bude obklíčené Němce zásobovat? Pomocí čeho toho chtěl dosáhnout? Kdy Němci kapitulovali? Jaké byly celkové ztráty na obou stranách? Zjistěte jaká německá města byla zasažena spojeneckým bombardováním nejvíce. Zamyslete se nad etickým aspektem spojeneckého bombardování Německa, když drtivý počet obětí byl na straně civilistů?

6 Pracovní list k výukové prezentaci - Východní fronta - cesta do Berlína (osvobozování SSSR a Balkánu ) Kam a proč směřoval hlavní směr německého útoku v roce 1943? Jaké krycí jméno toto tažení dostalo? Jakou ohromnou výhodou disponovali Rusové před rozhodující bitvou? Jakou taktiku Rusové zvolili před nastávající bitvou? Uveďte jméno německého a ruského velitele, kteří rozhodli o výsledku bitvy: Popište poměr sil obou stran před bitvou. Co to byly Sturmoviky a jakou v bitvě sehrály úlohu? Kde a kdy se odehrála největší tanková bitva ve vojenské historii? S jakým výsledkem? Proč byla bitva v Kurském oblouku přelomovým střetnutím? Jakým problémům v době porážky u Kurska Němci čelili doma?

7 Úkoly: Pokuste se zjistit, jaká byla přesnost bombardování během 2. sv. války. Vyhledejte pět německých měst, která byla tažce zasažena spojeneckým bombardováním. Vyhledejte informace, kolik Němců zahynulo během bombardování za celou válku. Kdy a proti jakému německému městu byl veden nejtvrdší letecký úder?

8 Pracovní listy k výukovým prezentacím: 2. sv. válka Tichomoří , Válka v Tichomoří Od kdy v Japonsku probíhaly reformy Meidži a co bylo jejich podstatou? Čeho měli Japonci před započetím expanze kritický nedostatek? Nad jakou zemí slavili Japonci v r. 1904/1905 senzační vítězství? Co tímto vítězstvím získali? Jak konkrétně ve 20. a 30. letech 20. stol. probíhala militarizace japonské společnosti? Kdo ovládal politiku? Uveďte jméno japonského císaře. Uveďte jméno válečného premiéra Japonska. Kam směřovala japonská expanze ve 30. letech? Doplňte k datům důležité události: Jak se jmenovalo čínské město, ve kterém došlo k hrůznému masakru civilního obyvatelstva? O co se v r odehrál přímý konflikt mezi SSSR a Japonskem? Co výsledek střetnutí znamenal pro další plány Japonců? Popište s kým v Evropě Japonci navázali spolupráci v roce Jaká území dobyli? Jak se jmenovala nová moderní zbraň, kterou nechal budovat admirál Jamamoto? Kdy a kde Japonci zaútočili na USA? Jaká území Japonsko dobylo po překvapivém útoku na USA?

9 Jaký byl poměr hospodářského potenciálu USA a Japonska? _ Kdy a kde se odehrála přelomová bitva v Tichomoří? Kdo v bitvě zvítězil? Jak se jmenoval velitel amerického tichomořského loďstva? Popište, v čem spočívala strategie tzv. žabích skoků D. MacArthura: Kde se odehrála velká bitva v červnu 1944? Kde a kdy se odehrál dosud největší námořní střet v dějinách? Popište charakter dobývání Iwodžimy a Okinawy: Kdy a s jakými výsledky se uskutečnil největší americký strategický nálet na Japonsko: Jak se jmenoval tajný projekt USA na sestrojení atomové bomby? Uveďte jména vědců, kteří na projektu pracovali? Kdy a proti jakým japonským městům byl proveden atomový úder?

10 Popište následky atomového bombardování: Kdy a kde došlo ke kapitulaci Japonska?

11 Pracovní listy k výukové prezentaci: TŘICETILETÁ VÁLKA V INDOČÍNĚ Jaká země ovládala Indočínu v letech ? Napište český překlad názvu Viet Minh? Kdo byl v čele této organizace? Jaký byl hlavní cíl Viet Minhu ve 40. letech 20. století? Co vyhlásil v roce 1945 Viet Minh? Jaké byly cíle Francie v Indočíně po skončení 2. sv. války? Jakého nového spojence získal Viet Minh v roce 1949? Jak na tuto novou situaci reagovala vláda USA? Popište důvody porážky Francie v Indočíně: Kde a kdy se odehrála rozhodující bitva mezi Viet Minhem a Francouzi? Kde a kdy se konala konference o Indočíně? Vysvětlete, jaký význam měla 17. rovnoběžka ve Vietnamu. Jaké dva státy vznikly v polovině 50. let. ve Vietnamu? Jaká velmoc garantovala existenci jihovietnamského státu? Jaký byl hlavní cíl Severního Vietnamu? Co to byl Vietcong? Kdy byl založen? Jaký byl hlavní cíl této organizace? Jakým problémům čelil jihovietnamský režim?

12 Jaký byl důvod navyšování vojenské přítomnosti USA v jižním Vietnamu? Popište tzv. teorii domina: Jaký incident z r se stal důvodem k vypuknutí Vetnamské války? Jak na vzniklou situaci reagovaly Čína a SSSR? Vysvětlete pojmy: operace Rolling Tunder ofenzíva TET Ho Či Minova stezka - V čem spočívala tzv. Nixonova doktrína? Kdy byla podepsána a co stanovovala Pařížská mírová smlouva: Kdy a jakými událostmi byla definitivně ukončena válka ve Vietnamu. Jaký stát byl vyhlášen ve Vietnamu v roce 1975? Kolik obětí přinesla válka ve Vietnamu?

13 Pracovní listy k výukové prezentaci - Islámský fundamentalismus (cíl: podnítit kritické myšlení studentů, jejich aktivitu, prohloubit mezioborové vztahy s předměty: dějepis, zeměpis, politologie a mezinárodní vztahy, právo) Jaký je význam slova fundamentalismus? O co se opírá? Jaký je jeho cíl? Setkáváme se fundamentalismem i mimo islám. Uveďte konkrétní příklady / projevy: Vyhledejte na mapě a vyjmenujte země, které patří do tzv. arabského světa. Znáte i hlavní města těchto států? Co víte z hodin dějepisu o vývoji v arabském světě od vzniku islámu dosud? Kdo tuto oblast ovládal ve středověku, v novověku a ve 20. století? Pokuste vypsat stěžejní informace: Jak je islámskými fundamentalisty vnímána přítomnost USA v arabském světě? Uveďte konkrétní akce USA na Blízkém východě, které dlouhodobě provokují mnoho Arabů: Která země byla napadena ze strany USA v roce 2003? Jak byl tento útok zdůvodněn? Byl tento útok schválen Radou bezpečnosti OSN? Zamyslete se nad tím, co to znamená pro mezinárodní právo. Co víte o věznicích Abu Ghraib a Guantanámo?

14 Víte v jaké souvislosti se mluvilo o serveru Wiki Leaks? Co zveřejnil za informace? Zamyslete se nad klady i zápory tohoto počínání: Ve kterých arabských státech mají USA stálou vojenskou přítomnost? Proč myslíte, že se USA angažují právě v tomto regionu tisíce kilometrů od svých hranic? Zjistěte, který stát na Blízkém východě je trvale podporován ze strany USA a koalice arabských států proti němu ve 20. století vedly několik válečných konfliktů. Zjistěte, jakou skupinu ve výše zmíněném státu podporují ostatní arabské státy. Co pro ni prosazují? V současné době (únor 2011) probíhá řada protivládních protestů v arabských státech. Víte ve kterých? Proti čemu demonstrující protestují? Zjistěte, jaké společné problémy řeší v současnosti arabské státy a vypište je: Vyhledejte, zapůjčte a shlédněte dokumentární film BBC Power of Nightmares: Rise of the Politics of Fear a pokuste se popsat vliv neokonzervativců v USA na politiku této země vůči arabskému světu. Islámský fundamentalismus můžeme vnímat jako reakci na krizi islámské společnosti. Uveďte tři příklady toho, v čem se tato krize projevuje: O co usiluje islamismus? V čem vidí lék na problémy společnosti?

15 Jaké proudy v islamismu existují? Jak interpretují extrémisté korán? Existuje v islámském světě jediná centrální duchovní autorita? Kdo určuje závazný výklad koránu a dalších svatých textů? Jak dle víry extrémistů budou odměněni mučedníci, když se obětují ve svaté válce? Uveďte tři příklady (údajného) vnitřního rozkladu a degenerace, které S. Qutb viděl na životě v USA: Víte, co je to šaháda? Víte jak zní? Jak se jmenovala egyptská opoziční organizace, do které Qutb vstoupil? Pokuste se zjistit, hraje-li tato (výše zmíněná) organizace v současném Egyptě (2011) nějakou roli. Na základě čeho Qutb zradikalizoval svojí nauku? Co znamená výraz džahilia? Kdo se do tohoto stavu dostal? Jaká událost byla pro islamisty potvrzením, že prezident Egypta již není pravý muslim? Kdo byl odstraněn a kdo se naopak dostal k moci při revoluci v Íránu? Jakým státem se Írán po revoluci stal? Pro koho byla revoluce v Íránu povzbuzením? Jak se jmenovala organizace, kterou založili Qutbovi příznivci? Čím tato organizace proslula v r. 1980? Proti komu bojovali radikální islamisté v Afghánistánu?

16 Pokuste se vysvětlit pojmy mudžahedín _ a džihád Která země, jakým způsobem a proč podporovala radikály v Afghánistánu? Jak se radikální islamisté staví k demokracii? Jak argumentují? _ Co víte o organizaci Taliban? Kdo tuto organizaci pomáhal dosadit k moci? Jak se nazývá islámské právo? Jak se projevuje v praktickém životě? Pokuste se zjistit, zdali existuje jediný závazný výklad šaríy! Proč a jakým způsobem se změnila situace v Afghánistánu v roce 2001? Víte jaký je současný stav v Afghánistánu? Jestli ne, pokuste se to zjistit! Kdy a kde se zformovala Al-Káida? Znáte dva nejvyšší představitele Al- Kaidy? Uveďte příklady dvou teroristických akcí provedených Al-Káidou: Pokuste se popsat vnitřní fungování Al-Káidy. Jaká je současná situace radikálních islamistů v arabských zemích? Zamyslete se nad tím, koho by si obyvatelstvo arabských států zvolilo v opravdu svobodných volbách. Své návrhy zdůvodněte.

17 Myslíte, že nesnášenlivost a fanatismus, terorismus atd. jsou přirozenou součástí islámu? Zdůvodněte svojí odpověď! S. Huntington vydal hodně diskutovanou knihu Clash of civilizations. Pod jakým názvem byla přeložena do češtiny? Uveďte základní myšlenky této knihy: Myslíte, že koncepty lidských práv a svobod, demokracie a tržního kapitalismu se slučují s tradiční muslimskou kulturou? Svá tvrzení zdůvodněte. Zjistěte, kolik muslimů žije v současné EU? Vyhledejte, co znamená koncept multikulturalismu. Popište základní teze tohoto pohledu: Nedávno německá kancléřka A. Merkelová prohlásila, že multikulturalismus v Německu selhal. Uveďte příklady problémů většinové společnosti a muslimské minority v zemích EU. Zaměřte se především na Německo, Francii a Velkou Británii. Víte jaké zákony zavedly USA po teroristických útocích z 11. září? Proč byly mnoha ochránci lidských práv tyto zákony kritizovány? Víte, co jsou to tzv. černé vdovy? Ve které zemi a jak útočí? Ze kterého regionu pocházejí a jaká je jejich motivace? Shlédněte dokument Jak uvažují sebevražední teroristé a prodiskutujte motivy atentátníků.

18 Pracovní listy k výukové prezentaci: Stát Izrael a arabskoizraelský konflikt Vysvětlete, co je to sionismus. S jakým jménem je spojem a kdy vznikl? Jaký je hlavní cíl sionismu? Co bylo obsahem tzv. Balfourovy deklarace? Komu do 1. sv. války patřilo území Palestiny? Kdo ho ovládal po skončení 1. sv. války? Jak nazýváme světový region, ve kterém se nachází Izrael? S jakými státy tato země sousedí? Jak a proč se změnil přístup Velké Británie k židovskému přistěhovalectví ve 30. letech 20. stol.? Jak se tento nový přístup konkrétně projevil? Proč vznikly a jakými akcemi se zabývaly organizace Hagana, Irgun a Lechi? Komu a proč Britové předali svůj mandát nad Palestinou? Kdy a kdy vyhlásil vznik státu Izrael? Vyjmenujte arabské státy, které vedly války proti Izraeli. Co bylo příčinou tzv. suezské krize v roce 1956? Které dvě evropské země se spojily s Izraelem proti Egyptu? Koho podporovaly obě supervelmoci v suezské krizi? Kdy se odehrála tzv. šestidenní válka? Pokuste se stručně popsat její průběh.

19 Jaké byly výsledky šestidenní války? Co jsou to tzv. okupovaná území? Vyjmenujte je. Co vyjadřuje zkratka OOP? Kdo byl v historii této organizace nejdéle jejím předsedou? Kdy se odehrála tzv. Jom Kippurská válka? Pokuste se stručně popsat její průběh. Zjistěte, co to byly tzv. ropné šoky. Kdo je vyvolal jaký měly dopad. Co se rozumí pojmem Blízkovýchodní mírový proces? Který arabský stát jako první navázal diplomatické styky s Izraelem? Kdy a skrze zprostředkování koho se to stalo? Víte jak se jmenoval prezident výše zmíněného státu, který dohodu s Izraelem podepsal? Za jakých okolností tento prezident zemřel? Jaké jsou hlavní požadavky Palestinců vůči Izraeli? Kdy a kým byly podepsány dohody z Osla? Vysvětlete pojmy: intifáda Hamas Popište důvody, díky kterým se nedaří dovést mírový proces ke zdárnému konci?

20 Pracovní listy k výukové prezentaci Evropská integrace Jmenujte jednoho francouzského politika, který patří k duchovním otců evropské integrace: Uveďte tři podstatné důvody pro započetí evropské integrace: Jak se jmenovalo první integrační uskupení? Ve kterém roce bylo dojednáno? Uveďte státy, které byly signatáři PAŘÍŽSKÉ SMLOUVY a Římských smluv: Co zakládaly a kdy vstoupily v platnost tzv. ŘÍMSKÉ SMLOUVY? Přiřaďte k datům státy, o které byla evropská společenství rozšířena: Vysvětlete pojem: ACQUIS COMMUNAUTAUIRE: _ Kdy byla přijata a komu jsou určena tzv. Kodaňská kritéria? Vyjmenujte je a vysvětlete jejich obsah:

21 Kdy byla podepsána a o čem byla tzv. MAASTRICHTSKÁ SMLOUVA? Kolik má dnes EU států a kolik v nich žije přibližně obyvatel? Co jsou to tzv. tři pilíře EU? Který z těchto pilířů funguje nedokonale a proč myslíte, že tomu tak je? Vysvětlete pojem SCHENGENSKÝ PROSTOR. Je jeho součástí i ČR? vstoupily v platnost ČTYŘI ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SVOBODY, vyjmenujte je: Kdy vzniklo euro jako virtuální měna? Od kdy se s ní začalo platit v podobě mincí a bankovek? Uveďte alespoň dvě výhody zavedení eura? Víte jaké krizi čelilo euro v roce 2010? Čím byla tato krize způsobena? Jaké tato krize vyvolala otázky? Jak byla vyřešena? Co stanovují tzv. Maastrichtská kritéria?

22 Jak se jmenuje jediná přímo volená instituce EU, kolik má členů a kde sídlí? Jak se jmenuje hlavní výkonný orgán EU? Kde sídlí? Jaká je jeho funkce? Kolik má členů? Co je to Evropská rada? Kdo jí tvoří? Jak často se schází a jaké funkce plní? Co je to COREPER a jaká je jeho funkce? Jak se jmenuje současný nejvýše postavený Čech v EU? Jakou má funkci?

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku...

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku... DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Adolf Hitler Kdo rozpoutal válku... Začátek války (1939-1945) EVROPA Německo USA Itálie V. Británie Maďarsko Bojovali proti SSSR... Rumunsko Bulharsko Slovensko (a dalších 47 států)

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 296 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 20. 4. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16-14 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s největšími a rozhodujícími bitvami

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_16_3_Druhá

Více

VY_12_INOVACE_108. Válka v Tichomoří. Pro žáky 9. ročníku ZŠ. Moderní doba. Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová

VY_12_INOVACE_108. Válka v Tichomoří. Pro žáky 9. ročníku ZŠ. Moderní doba. Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová VY_12_INOVACE_108 Válka v Tichomoří Pro žáky 9. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Moderní doba Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová Určeno k prezentaci nového učiva. Rozvíjí čtenářskou a informační

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_D5_20_10 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT I. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA VY_32_INOVACE_D5_20_10 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 11 listů prezentace Šablona:

Více

Mgr. Blanka Šteindlerová

Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 3 59 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace stručně seznamuje s příčinami, průběhem

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Vývoj na Blízkém východě VY_32_INOVACE_D0117

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Vývoj na Blízkém východě VY_32_INOVACE_D0117 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Družby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

KDY DO NATO VSTOUPILA ČR =? TOTALITA =? NEUTRALITA =? PROPAGANDA =? ŽELEZNÁ OPONA =?

KDY DO NATO VSTOUPILA ČR =? TOTALITA =? NEUTRALITA =? PROPAGANDA =? ŽELEZNÁ OPONA =? STUDENÁ VÁLKA V EVROPĚ STUDENÁ VÁLKA Studená válka = období napětí mezi SSSR a USA, kdy hrozilo vypuknutí třetí světové války (od blokády Berlína do r. 1989). 1949 SSSR vyrobil první atomovou bombu, později

Více

Mezi světovými válkami

Mezi světovými válkami Mezi světovými válkami První světová válka byla velkým mezníkem v lidských dějinách především v Evropě dalekosáhlé změny důsledkem poválečného uspořádání je druhá světová válka Pařížská mírová konference

Více

DĚJEPIS 9. ROČ. OPAKOVÁNÍ Z 8.ROČ, PŘÍČINY PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY November (2).notebook 27, 2014

DĚJEPIS 9. ROČ. OPAKOVÁNÍ Z 8.ROČ, PŘÍČINY PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY November (2).notebook 27, 2014 OPAKOVÁNÍ Z 8. ROČNÍKU 1. Co je to dualismus? 2. Kdy vzniklo Rakousko Uhersko? 3. Co je Předlitavsko? 4. Co je Zalitavsko? 5. Kdo to byl Alexandr Bach? 6. Co jsou to fundamentální články? 7. Kdo to byli

Více

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Opakování učiva 8. ročníku Brainstorming, práce s mapou, opakovací soutěže Určí základní historické události 19. stol. příčiny, důsledky a chronologie. Vysvětlí základní politické, sociální, ekonomické

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Družby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

první známý Napoleonův portrét z roku 1785 Průčelí Napoleonova rodného domu v Ajacciu

první známý Napoleonův portrét z roku 1785 Průčelí Napoleonova rodného domu v Ajacciu Napoleonské války Napoleon Bonaparte narodil se na ostrově Korsika jako syn advokáta v deseti letech vstoupil do vojenské školy a poté do armády ve 24 letech se stal generálem byl vynikajícím vojevůdcem

Více

5 metodický list/anotace - výstižný popis způsobu použití výukového materiálu ve výuce

5 metodický list/anotace - výstižný popis způsobu použití výukového materiálu ve výuce 1. jméno autora výukového materiálu Martin Hon 2. datum(období), ve kterém byl VM vytvořen září 2011 3. ročník, pro který je VM určen 9. 4. Číslo klíčové aktivity: EU OPVK III/2 Název klíčové aktivity:

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Družby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE

CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_13 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Ing. Věra Bubíková VYTVOŘENO: 01.05.2013 NÁZEV: VY_32_Dějepis_02_II. světová válka, ZŠ praktická, 9. R - TÉMA: Období okupace ČÍSLO

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 298 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 22. 4. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

1. SVĚTOVÁ VÁLKA. Tyto pojmy stručně vysvětlete, časově zařaďte, případně uveďte příklady.

1. SVĚTOVÁ VÁLKA. Tyto pojmy stručně vysvětlete, časově zařaďte, případně uveďte příklady. 1. SVĚTOVÁ VÁLKA První světová válka znamenala zásadní historický mezník v dějinách lidstva a zvláště Evropy. Skončilo jí symbolicky 19. století plné rozvoje, pokroku, světové expanze Evropy. Ale také

Více

Fronty první světové války

Fronty první světové války Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

2. světová válka VY_32_INOVACE_D_435

2. světová válka VY_32_INOVACE_D_435 VY_32_INOVACE_D_435 Autor: Karel Primas, Mgr. Použití: 9. ročník Datum vypracování: 17. 2. 2013 Datum pilotáže: 19. 2. 2013 Metodika: žáci mohou vyplňovat pracovní list buď jako opakování pobraného učiva

Více

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku Charakteristika vyučovacího předmětu Výuka ve volitelném předmětu D pro studenty ve 4. ročníku navazuje a rozšiřuje učivo dějepisu v 1. až 3. ročníku. Je určena pro

Více

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 05. 09. 2012 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_ZSV

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 05. 09. 2012 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_ZSV Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 05. 09. 2012 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_ZSV Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy společenských věd Tematický

Více

Historie 12. Otázka číslo: 1. V roce 1956 poskytla Francie nezávislost: Egyptu. Maroku. Tunisku. Nové Kaledonii (je možno více správných odpovědí)

Historie 12. Otázka číslo: 1. V roce 1956 poskytla Francie nezávislost: Egyptu. Maroku. Tunisku. Nové Kaledonii (je možno více správných odpovědí) Historie 12 Otázka číslo: 1 V roce 1956 poskytla Francie nezávislost: Egyptu Maroku Tunisku Nové Kaledonii (je možno více správných odpovědí) Otázka číslo: 2 V roce 1962 si vymohlo Alžírsko nezávislost

Více

1. fáze studené války II.

1. fáze studené války II. 1. fáze studené války II. 1. berlínská krize 24. červen 1948-12. květen 1949 Německo i Berlín rozděleny na čtyři okupační zóny Po válce však došlo k rozkolům v otázce dalšího směřování Německa mezi SSSR

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA Svět mezi světovými válkami Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Svět po 1. světové válce

Více

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Svět

Více

První světová válka 1914 1918 Dohoda: Velká Británie, Francie, Rusko Ústřední mocnosti: Německo, Rakousko Uhersko

První světová válka 1914 1918 Dohoda: Velká Británie, Francie, Rusko Ústřední mocnosti: Německo, Rakousko Uhersko Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_11 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_05_14. Kolonialismus a Evropa před 1. světovou válkou

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_05_14. Kolonialismus a Evropa před 1. světovou válkou Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu dějepis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu dějepis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu - umí charakterizovat hlavní změny koncem 19. - a počátkem 20. století v oblasti hospodářské, - společenské, kulturní a v mezinárodních vztazích - vysvětlí příčiny vzniku ohnisek napětí v Evropě - a v

Více

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 1) Působení československých letců za 2. světové války v britské RAF. 2) Praktiky české policie a četnictva v době Metternichova a Bachova absolutismu.

Více

První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám

První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám 1. Přiřaďte žánr k uvedeným filmovým ukázkám: a) Den, kdy začala první světová válka (2012). b) Atentát na vévodu Františka Ferdinanda d Este

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

II. SV boje operace Barbarossa

II. SV boje operace Barbarossa Zimní válka napadení Finska SSSR 11/1939 3/1940 tuhé boje, Finové donuceni požádat o příměří Rudá armáda obrovské ztráty (200 tis. vojáků, 2200 tanků a letadel) Německo získává přesvědčení, že SSSR není

Více

První světová válka bitva u Hradce Králové

První světová válka bitva u Hradce Králové První světová válka přelom 19. a 20. století napjaté vztahy mezi velmocemi 1866 bitva u Hradce Králové Habsb. monarchie oslabuje, 1867 vznik Rakouska-Uherska 1870 prusko-francouzská válka území Alsaska

Více

Fronty druhé světové války

Fronty druhé světové války Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

První světová válka, vznik Československého státu

První světová válka, vznik Československého státu První světová válka, vznik Československého státu Záminkou k vypuknutí první světové války se stal atentát na následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda, synovce císaře Františka Josefa I. Atentát

Více

Arabsko-izraelské války

Arabsko-izraelské války Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

December 28, 2011. VY_32_INOVACE_d_6_01.notebook

December 28, 2011. VY_32_INOVACE_d_6_01.notebook VY_32_INOVACE_d_6_01.notebook Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Zkvalitnění a zefektivnění výuky (OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost) 1. světová válka opakujeme December 28, 2011 Registrační

Více

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně Dataprojektor Velká Británie v 19. stol., Viktorie

Více

Velká válka Češi na bojištích Evropy

Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy k putovní výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy jsou zpracovány jako doplňková vzdělávací pomůcka k výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy. Pracovní listy lze

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva. Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-10-1.svetova_valka Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská Tematická

Více

Kapitoly z dějin OBSAH DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA. Globální charakter válečného konfliktu. Diplomatické akce během války. Angloamerické spojenectví

Kapitoly z dějin OBSAH DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA. Globální charakter válečného konfliktu. Diplomatické akce během války. Angloamerické spojenectví Kapitoly z dějin OBSAH DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Globální charakter válečného konfliktu Diplomatické akce během války Angloamerické spojenectví Formování antihitlerovské koalice Teheránská konference Postavení

Více

Mezinárodní situace na počátku 20. století

Mezinárodní situace na počátku 20. století Mezinárodní situace na počátku 20. století nejvyspělejší zemí světa byly USA nejvyspělejšími evropskými zeměmi byla Francie a Velká Británie, vlastnily koloniální panství a chtěly ho rozšířit Německo a

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_18. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV

VY_32_INOVACE_D5_20_18. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV VY_32_INOVACE_D5_20_18 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA 2.část VY_32_INOVACE_D5_20_18 Anotace: materiál obsahuje 4 úvodní listy, 18 listů prezentace Šablona:

Více

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa, II. světové války a následné vlády KSČ. Učebnice:

Více

Vzdělávací oblast : Člověk a společnost. Předmět : Dějepis. Téma : Novověk. Ročník: 9

Vzdělávací oblast : Člověk a společnost. Předmět : Dějepis. Téma : Novověk. Ročník: 9 Vzdělávací oblast : Člověk a společnost Předmět : Dějepis Téma : Novověk Ročník: 9 Popis: Test obsahuje látku 1. pololetí 9. ročníku. Časově odpovídá jedné vyučovací hodině. Ověřuje historické znalosti

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 9.ROČNÍK

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 9.ROČNÍK ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, 569 92 BYSTRÉ 9.ROČNÍK Dějepisný AZ-kvíz Jan Juračka Filip Hlouš Školní rok 2015/16 Prohlašujeme, že jsme tuto absolventskou práci vypracovali samostatně a

Více

Problémové oblasti světa

Problémové oblasti světa Problémové oblasti světa 1 Problémové oblasti Afrika (Alžírsko, Keňa, Mosambik, Súdán, Zimbabwe, Rwanda) Amerika (Kolumbie, Mexiko, Peru) Asie (Afghánistán, Čečensko, Irák, Írán, Kašmír, Timor) Evropa

Více

TERORISMUS (atentáty)

TERORISMUS (atentáty) TERORISMUS (atentáty) Sarajevský atentát Historie se opakuje (anarchisté - atentátníci) Historie se opakuje Současnost Madrid Londýn Moskva Egypt (Ruské letadlo) Paříž Paříž 13.11.2015 A další Aktuální

Více

DĚJEPIS 9.ROČNÍK DŮSLEDKY DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY, NĚMECKÁ OTÁZKA2014.notebook

DĚJEPIS 9.ROČNÍK DŮSLEDKY DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY, NĚMECKÁ OTÁZKA2014.notebook POVÁLEČNÉ USPOŘÁDÁNÍ SVĚTA, DŮSLEDKY DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY, NĚMECKÁ OTÁZKA Jaltská konference (leden/únor 1945) Velká trojka (Stalin, Churchill, Roosevelt) jednala o uspořádání Německa po válce, Německo

Více

Kdy: 14. května 1948 vyhlášení státu Izrael, 15. května července 1949 válka za nezávislost (První arabsko-izraelská válka)

Kdy: 14. května 1948 vyhlášení státu Izrael, 15. května července 1949 válka za nezávislost (První arabsko-izraelská válka) VZNIK STÁTU IZRAEL VZNIK STÁTU IZRAEL, VÁLKA O NEZÁVISLOST Kdy: 14. května 1948 vyhlášení státu Izrael, 15. května 1948 20. července 1949 válka za nezávislost (První arabsko-izraelská válka) Kde: Izrael,

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0120. Dějepis. Mgr.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0120. Dějepis. Mgr. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Vý stupní test z de jepisu 9. roč ní k

Vý stupní test z de jepisu 9. roč ní k Vý stupní test z de jepisu 9. roč ní k 1. Imperialismus a. co b. kde 2. Druhá průmyslová revoluce a. co? c. kdy? 3. Pásová výroba a. kdo? 4. Významné objevy a objevitelé konce 19. století. 5. Kultura konce

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 MNICHOV 1938 Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_18 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 e:mail: škola@vraclav.cz www: zsvraclav.cz Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací

Více

[cit. 2010-11-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://de.wikipedia.org/wiki/datei:easternfrontwwiicolage.png>

[cit. 2010-11-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://de.wikipedia.org/wiki/datei:easternfrontwwiicolage.png> < http://de.wikipedia.org/wiki/datei:easternfrontwwiicolage.png> http://de.wikipedia.org/wiki/datei:easternfrontwwiicolage.png> 2. SVĚTOVÁ VÁLKA VÝCHODNÍ FRONTA 1941 OPERACE BARBAROSSA NEJVĚTŠÍ VOJENSKÁ

Více

Dějiny 20. století, totalitní režimy

Dějiny 20. století, totalitní režimy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějepis (DEJ) Dějiny 20. století, totalitní režimy Kvarta 2 hodiny týdně Dataprojektor Mezinárodní vztahy před 1. světovou válkou Ukáže na mapě kolonie evropských

Více

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně Dataprojektor Velká Británie v 19. stol., Viktorie

Více

VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2. Světová válka 5. ročník Mnichovská

Více

2.SVĚTOVÁ VÁLKA (1939-1945) POČÁTEK (1939-1941)

2.SVĚTOVÁ VÁLKA (1939-1945) POČÁTEK (1939-1941) 2.SVĚTOVÁ VÁLKA (1939-1945) POČÁTEK (1939-1941) OSA A JEJÍ ÚTOČNÉ CO TO BYLO? PŘEDVÁLEČNÉ OBĚTI 1939? PLÁNY SRPEN 1939: Moskva, min. zahraničí SSSR:Molotov, Německa:Ribbentrop Vláda Německé Říše a vláda

Více

VY_12_INOVACE_04_02_VL NĚMECKO

VY_12_INOVACE_04_02_VL NĚMECKO VY_12_INOVACE_04_02_VL NĚMECKO VY_12_INOVACE_04_02_VL ANOTACE NĚMECKO Popis Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Dějiny od konce 19.století do 1. světové války. Průmyslová revoluce v Evropě. Trojspolek,Dohoda. Vývoj v koloniálních a závislých zemích

Dějiny od konce 19.století do 1. světové války. Průmyslová revoluce v Evropě. Trojspolek,Dohoda. Vývoj v koloniálních a závislých zemích Dějiny od konce 19.století do 1. světové války - umí charakterizovat hlavní změny koncem 19. a počátkem 20.století v oblasti hospodářské, společenské,kulturní a v mezinárodních vztazích - vysvětlí příčiny

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_4JIR46 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581

Kód VM: VY_32_INOVACE_4JIR46 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Kód VM: VY_32_INOVACE_4JIR46 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Mgr. Alena Jirsáková Datum: 22. 10. 2012 Ročník: 8. ročník Vzdělávací obor /

Více

22. Němci byli u Stalingradu poraženi, protože Rudá armáda měla lepší zbraně. 23. V červnu 1944 se spojenci vylodili v Normandii. 24.

22. Němci byli u Stalingradu poraženi, protože Rudá armáda měla lepší zbraně. 23. V červnu 1944 se spojenci vylodili v Normandii. 24. Válečný poklad Hra slouží k procvičení znalostí z našich dějin. Každý žák obdrží hrací kartu s válečným pokladem. Učitel si připraví 10 tvrzení související s probranými tématy z našich dějin. Tvrzení učitel

Více

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku Charakteristika vyučovacího předmětu Výuka ve volitelném předmětu D pro studenty ve 4. ročníku navazuje a rozšiřuje učivo dějepisu v 1. až 3. ročníku. Je určena pro

Více

VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY

VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY 12 VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY Na mapě vykresli státy spadající pod nadvládu Německa a SSSR do pol. roku 1940 VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY v letech 1938 1939 se snaží Fr. a V. B. odvrátit válku vedou

Více

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Světový terorismus 21. století. 1 vyučovací hodina (45 minut)

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Světový terorismus 21. století. 1 vyučovací hodina (45 minut) Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Název učební jednotky (téma) Světový terorismus 21. století Stručná anotace učební jednotky V této učební lekci se budeme věnovat světovému terorismu 21. století.

Více

Od útoku Japonců na Pearl Harbor po prolomení německé blokády Leningradu (1941-1944)

Od útoku Japonců na Pearl Harbor po prolomení německé blokády Leningradu (1941-1944) SÍLY SE VYROVNÁVAJÍ Od útoku Japonců na Pearl Harbor po prolomení německé blokády Leningradu (1941-1944) Klíčová slova: útok na Pearl Harbor, vstup USA do války, vznik Velké Trojky, bitva u Midway, osvobození

Více

Svět po druhé světové válce

Svět po druhé světové válce Svět po druhé světové válce Anotace:prezentace věnující se tématu dekolonizace po druhé světové válce a vzniku nových států. Pracovní list může posloužit jako zápis, nebo jako opakování látky. Dětský diagnostický

Více

MODERNÍ DOBA svět a České země v letech 1871 1914

MODERNÍ DOBA svět a České země v letech 1871 1914 1 Vzdělávací oblast : Člověk a společnost Vyučovací předmět : Dějepis Ročník:9. Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy Poznámka vysvětlí rozdílné tempo modernizace a prohloubení nerovnoměrnosti

Více

neoficiálního příštího Hitlerova nástupce, hlavního architekta nacistických vyhlazovacích aktivit a zastupujícího (dočasného) říšského protektora

neoficiálního příštího Hitlerova nástupce, hlavního architekta nacistických vyhlazovacích aktivit a zastupujícího (dočasného) říšského protektora Druhá světová válka (1. 9. 1939 2. 9. 1945): Osa: Německo (včetně Rakouska a čs. pohraničí), Itálie, Japonsko (od 1941; včetně Koreje), Maďarsko, Finsko, Rumunsko (do 1944), Slovensko x Spojenci: Velká

Více

První světová válka Vznik Československého státu

První světová válka Vznik Československého státu První světová válka Vznik Československého státu 1 První světová válka Vznik Československého státu záminkou k vypuknutí 1. SV koncem června v Sarajevu její pravou příčinou byly spory mezi velmocemi a

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_94 : Jméno autora: Pavlína Sluková Třída/ročník:

Více

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Dějepis Ročník : 9. Téma : Svět před první světovou válkou Autor : Mgr.

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3040 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_ 48 Třída / ročník 9.AB / IX. Datum vytvoření 16.12.2011

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_06_16. Moderní dějiny

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_06_16. Moderní dějiny Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 2 týdně, povinný MD: 1. světová válka Žák: vyjádří své mínění o zneužití techniky ve světových válkách a jeho důsledcích 1. světová válka - válka (začátek, průběh, příměří) - Češi a Slováci za 1. světové

Více

Téma: První světová válka

Téma: První světová válka Téma: První světová válka Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Počátek konfliktu 28. června 1914

Více

I. Základní informace. II. Útok. III. Konspirační teorie

I. Základní informace. II. Útok. III. Konspirační teorie I. Základní informace II. Útok III. Konspirační teorie I. ZÁKLADNÍ INFORMACE Co je to terorismus? je užití násilí nebo hrozby násilím s cílem zastrašit protivníka je v posledních letech celosvětový problém

Více

VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ

VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ Obsahový cíl: - Žák si používá slovní zásobu k tématu Vývoj českých zemí. - Žák prokazuje znalost tématu doplňováním vhodných slovních spojení do vět. Jazykový cíl: - Žák

Více

Politologie 1 Otázka číslo: 1 Otázka číslo: 2 Otázka číslo: 3 Otázka číslo: 4

Politologie 1 Otázka číslo: 1 Otázka číslo: 2 Otázka číslo: 3 Otázka číslo: 4 Politologie 1 MEZINÁRODNÍ VZTAHY A MODERNÍ UDÁLOSTI Otázka číslo: 1 Korejská válka: se odehrála v letech 1950 1953 začala útokem jihokorejské armády skončila příměřím v Pchanmundžonu Otázka číslo: 2 Které

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Družby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

6. Jak se změnilo po polovině 13. století postavení kurfiřtů a také bylo postavení

6. Jak se změnilo po polovině 13. století postavení kurfiřtů a také bylo postavení KONTROLNÍ OTÁZKY 1. Co jsou to stavy? Kdo je tvořil v římskoněmecké říši? 2. Jaká privilegia a svobody měla obecně šlechta? 3. Jaká privilegia a svobody mělo duchovenstvo? 4. Jaká privilegia a svobody

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_17. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV

VY_32_INOVACE_D5_20_17. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV VY_32_INOVACE_D5_20_17 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA 1. část VY_32_INOVACE_D5_20_17 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 13 listů prezentace

Více

Kdy Německo podepsalo bezpodmínečnou kapitulaci v druhé světové válce?(přesná data)

Kdy Německo podepsalo bezpodmínečnou kapitulaci v druhé světové válce?(přesná data) Opakování na test č. 3 termín testu 5. 4. 2016 Otázky v testu se neomezí jen na zde zveřejněné. Přečtěte si učebnici str. 200-212! Kdy začala 2. světová válka? Kdo byl prvním říšským protektorem? Co se

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5)00/34)0211. Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0106. Dějepis. Mgr.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5)00/34)0211. Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0106. Dějepis. Mgr. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5)00/34)0211 Zlepšení podmínek

Více