Beznázevník. Časopis pro žáky 2. stupně ZŠ Ivana Sekaniny, Ostrava Poruba, září listopad 2014

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Beznázevník. Časopis pro žáky 2. stupně ZŠ Ivana Sekaniny, Ostrava Poruba, září listopad 2014"

Transkript

1 Beznázevník Časopis pro žáky 2. stupně ZŠ Ivana Sekaniny, Ostrava Poruba, září listopad 2014 První den ve škole po těchto prázdninách byl opravdu vzrušující. Mnozí jistě tak jako já nevěřili svým očím. Vešli jsme dovnitř novými moderními dveřmi. Když jsem já šla poprvé do školy, vchodové dveře jsem stěží otevřela, protože byly kovové, a proto těžké. Nyní máme uvnitř nové atrium s květinami a příjemným posezením, ba i horolezeckou stěnu. Tím ale novinky neskončily, jsou i nově vymalované třídy a chodby, vznikla další multimediální učebna. Nový zvonek teda teď moc v oblibě nemám, protože když začne zvonit, musíte si zacpat uši, ale už jsem si zvykla. Mohla bych jmenovat další a další úpravy, kterých jste si jistě už mohli všimnout sami. Všechny změny se udály tak rychle, že jsem to nestihla ani postřehnout. Stačily na to jen jedny prázdniny. Změny v přízemí začaly již dříve. Ano, teď už to bude čtvrtým rokem, kdy mají žáci druhého stupně krásné šatní skřínky místo dřívějších drátěných klecí. To ale na školách bývá. Ovšem, která škola se může chlubit horolezeckou zdí? Řekněte mi, kdo má takový luxus? Jenom my! Mrzí mě, že je to pro mě trochu pozdě. Abych řekla pravdu, teď už by bylo opravdu trapné si na ni vylézt, když už jsem tak stará, ale závidím mrňouskům a tak moc po tom toužím Za všechny změny můžeme jenom s radostí děkovat, vážit si jich a hlavně je neničit! Nathaly Al-Awa, 9.A

2 ZE ŽIVOTA ŠKOLY ADAPTAČNÍ KURZ 6. A Na adaptačním kurzu v Beskydech se mi moc líbilo. Potkala jsem spoustu nových kamarádů a naučila jsem se s nimi spolupracovat. Instruktoři pro nás připravili spoustu her, při kterých jsme zažili mnoho legrace. Všechny hry se mi líbily, ale nejvíce mě zaujala stezka odvahy, kterou jsem zažila poprvé. Škoda, že kurz trval jen dva dny. (Valentýna Tořová ) Líbilo se mi, že jsem se seznámil a skamarádil se se všemi z naší třídy a paní učitelkou. Naopak se mi nelíbilo, že nám nevyšlo moc počasí. Ale stejně byla nejlepší stezka odvahy. (Michal Svojanovský) Nejvíce mě bavilo stavění přistávajícího modelu pro pana Vajíčko. Jediné, co mi vadilo, bylo nedodržování pravidel některými spolužáky. Jinak jsem byl velice spokojený a klidně bych jel zase (Matěj Šupík) Hráli jsme tam hry, nejlepší bylo přelézání přes gumy, aguadukt, divadlo a další hry. Vařily se tam dobré obědy. (Adam Šmahlík) Na kurzu se mi nejvíce líbila hra Červená karkulka. Ale vadilo mi, že jsme si hru nemohli vymyslet sami. (Tomáš Dubovský ) Naučil jsem se důvěřovat kamarádům a nemyslet na sebe, ale i na ostatní. Super bylo taky to, že jsme se poznali. Líbilo se mi, že jsme si mohli se Standou tykat. A bylo to tak fajn, že bych klidně jel znovu. (Jakub Langer)

3 Vedoucí byli jedni z nejlepších. Chtěla bych jet znova s Kačkou, Adamem a Standou. Bez nich by to nebylo ono. (Zuzana Babišová) Pět věcí, které se mi líbily na adaptačním kurzu: Líbilo se mi, že jsme se nehádali, že jsme se dorozuměli, věřili si, neprali jsme se a jsem rád, že jsme se spřátelili. (Filip Klemens) Co jsem se naučila o kamarádech? Že kamarádi z naší třídy jsou velice hodní. Dobře se s nimi spolupracuje. Pomáhají si navzájem a nejde jim o výhru. Chtějí se zúčastnit a pobavit se. Ale nejdůležitější je spolupráce. Byly to nejhezčí dva dny, co jsem s kamarády kdyprožila. Všichni jsme odcházeli z penzionu a byli smutní z toho, že už jedeme domů. Ale byli jsme rádi, že jsme spolu. (Sylva Silberová) ADAPTAČNÍ KURZ 6. B Před necelým měsícem jsem byl se svou třídou na adaptačním kurzu na Ostravici v Beskydech. Ubytovali jsme se v penzionu Florian. Jeli jsme tam hlavně proto, abychom se seznámili se svými spolužáky a naší paní učitelkou. Byl jsem strašně nedočkavý a těšil jsem se. Ráno jsme měli sraz na nádraží ve Svinově. Když jsme se už všichni sešli, tak paní učitelka třídní šla koupit lístky na vlak. A byl s námi i pan učitel Moravec. Jeli jsme vlakem a dvakrát jsme přestupovali. Bylo to náročné, ale zvládli jsme to. Z vlaku jsme šli pěšky do penzionu. Když jsme tam přišli, přivítali nás, ubytovali a šli jsme do herny. Tam jsme se seznámili s vedoucími, Standou, Adamem a Katkou, kteří pro nás připravili program. (Martin Langer, Matyáš Peška)

4 Byla tam spousta aktivit, např. Pavučina: prolézali jsme mezi provazy, aniž bychom se jich dotkli. Nejvíc se mi líbilo kreslení filmů: vybraný žák nakreslil obrázek podle zadaného filmu a ostatní film museli uhádnout.(marie Pěchová) Když jsme dohráli, měli jsme svačinu a po svačině jsme měli postavit kokpit pro pana Vajíčko. Dostali jsme jen 4 dřevěné tyčinky, noviny a 4 kousky lepící pásky. Všichni jsme to dodělali a šli jsme na balkon se připravit, abychom mohli pouštět pány Vajíčka. Z různých družstev náš jako jediný byl lehce zraněný, ostatní ztroskotali. K večeru jsme se vydali na stezku odvahy. Šel jsem s Danďou a Maťou. Vyrazili jsme a po chvilce někdo zachrochtal v houští. O minutku později zakýchal a zlomil pár větviček. Vzali jsme nohy na ramena a utíkali, co to šlo. Cestou jsme potkali holky, které se bály a strašně křičely. Šli jsme napřed a pak vyběhl Adam v plynové masce a zeleném plášti. Spadl na zadek a všichni se polekali. Kráčeli jsme dál a všechny jsme viděli skryté za rohem. Pokračovali jsme k nim a upalovali do hotelu. Nakonec jsme zalehli a spali až do rána (Matyáš Peška) Také jsme hráli divadlo. Vylosovali jsme si telenovelu. Téma bylo Perníková chaloupka. Vybrali jsme si kostýmy, pak jsme si to společně natrénovali a vystupovali. Nedělali jsme blbosti, všichni jsme spolupracovali. (Iveta Krabicová) Na adaptačním kurzu se mi líbila stezka odvahy. Proč? Ze začátku jsme šli temným lesem. Když jsme vyšli z lesa ven, bylo nalevo pole a na pravé straně les. Najednou něco zachrochtalo v křoví. Doteď je záhadou, co to vlastně bylo. Potom jsme šli polní cestou doleva z kopce a tam bylo křoví, kde praskaly větve. Lekli jsme se, co to je? Přidali jsme do kroku a pokračovali dál po stezce. V dálce jsme viděli domy. Když jsme se blížili ke konci cesty, z křoví vyběhl kamarád Adam v plynové masce a dlouhém plášti a vybafnul na nás. Tím končila stezka odvahy. Po celou dobu nám správnou cestu označovaly svítící trubičky.

5 A jak kurz ohodnotili? Po příjezdu na chatu se mi tam vůbec nelíbilo. Po dvou aktivitách jsem úplně změnil názor. Poznal jsem nové kamarády, vyšlo nám počasí a užil jsem si adapťák. (Matěj Halata) Přijeli jsme tam, abychom se seznámil,i a to se taky splnilo. Teď jsme všichni kamarádi. (Vojtěch Polášek) Návštěva Divadla loutek Naše šesté třídy se vydaly do ostravského Divadla loutek. Dávali Staré pověsti české. Hráli tam herci i loutky. Hlavními postavami byli mistr Hanuš a Markétka i loutka kocoura. Viděli jsme různé pověsti, např.: O Krokovi a jeho dcerách (Kazi, Teta, Libuše), O praotci Čechovi a jeho lidu, O Horymírovi a Šemíkovi a O lucké válce. Všem se to moc líbilo. (Šuchma Patrik a Dékany Viktorie 6.A ) Sedmé ročníky shlédly představení Kráska a zvíře. Pro 8. třídy bylo objednáno na listopad představení Liška Bystrouška.

6 Sportovní odpoledne na školním hřišti V úterý jsme si my, žáci II. stupně, zasportovali. Disciplíny byly trochu netradiční. Každý si mohl zahrát mülky, ruské kuželky, házet kroužky na cíl a kroket. Odměny byly vyhlášeny v 17 hodin. Vítězi se staly Petra Zemanová z 6.B, Nikola Králová z 8.A a Valerie Tořová z 6.A. V umístění tříd zvítězila 6.A, jako třetí byla vyhodnocena 6.B. Prostě šesťáci byli nejlepší Projektový den V tento den se uskutečnil u nás Světový den jazyků. 6. třídy prezentovaly jazyky slovanské, 7. třídy jazyky germánské, 8. třídy jazyky románské a konečně 9. ročníky měly nejméně nám známé ugrofinské jazyky. Celý týden před tímto dnem své projekty předváděli žáci ve svých třídách. Ti nejlepší předstoupili před své spolužáky z ostatních ročníků 2. stupně v pátek Tento den byl velice zajímavý a všichni jsme se dozvěděli nové informace nejen o jazycích celého světa, ale též o pamětihodnostech a významných osobnostech daných zemí. Mohli jsme také ochutnat národní jídla, která si pro posluchače připravili někteří pilní spolužáci, například: finské vánoční pečivo, francouzský sýr, italský sýrový koláč, maďarskou pikantní pomazánku nebo pálivé maďarské klobásy. Doufám, že se podobný projektový den, ale třeba na jiné téma zase uskuteční. ( Barbora Smyčková)

7 Vítkovice U6 Nedávno třídy 7.A a 7.B navštívily Vítkovické muzeum techniky U6 ve Vítkovicích. V tomto muzeum jsme mohli nejen vidět různé technické exponáty, ale také jsme si vyzkoušeli, jak fungují. Viděli jsme, jak to vypadá v ponorce, jak se obrábí dřevo, mohli jsme si sednout do starších modelů aut a vyzkoušet jejich pohodlí. V muzeu se nám moc líbilo. Rádi bychom tam někdy ještě jeli. Barbora Smyčková VII.A Projekt KROKUS Krokus je křehká květina přinášející první pozdravy jara. Co má společné s projektem Krokus? Letos jsme se do tohoto evropského projektu zapojili i my. Žáci budou pěstovat v hodinách přírodopisu s Mgr. Reimerovou žluté krokusy, které mají připomínat 1 a půl milionu židovských dětí a tisíce dalších dětí, které zahynuly během holocaustu. Žlutá barva květů symbolizuje žlutou hvězdu, kterou Židé během 2. světové války museli nosit. Když žákům začátkem jara krokusy vykvetou, vzpomeneme si společně na děti, které zahynuly. Naši žáci si v hodinách dějepisu, občanské výchovy a literatury připomenou hrůzy nacismu, rasismus a intoleranci, přečtou si o životních osudech zavražděných dětí a uvědomí si, že nic podobného by se už nikdy nemělo opakovat. Projekt Krokus je evropský projekt, zatím se rozjíždí v 9 evropských zemích, ale předpokládá se, že se do něj zapojí všech 28 zemí EU. Všude žluté krokusy mají připomínat ony hrůzy, které by nikdy neměly být zapomenuty. Vzpomínka na tyto děti a jejich příběhy se předávají dalším generacím. A o to se snažíme i my. Mgr. L. Mazurková EXKURZE 6. ročníků do Ostravského muzea Šesté třídy se v pátek 10.října vydaly na exkurzi po ostravských památkách, prohlédli jsme si slavnou kavárnu Elektra, viděli jsme 2. největší chrám na Moravě, chrám Božího spasitele, Divadlo Jiřího Myrona. Zastavovali jsme se na Kuřím rynku a povídali si o středověké i o novodobé Ostravě na Masarykově náměstí, kde jsme si prohlédli sochu sv. Floriána a Mariánský morový sloup. Pak už nás čekali v Ostravském muzeu, kde si pro nás připravili prohlídku exponátů spojenou s další aktivitou, tedy s vyplňováním pracovních listů. Když jsme se seznámili s historickou expozicí, prošli jsme si i přírodovědné oddělení. Bylo to fajn, jen už jsme nestihli vykoupit Mc Donalda. Snad příště. (ML )

8 Češi ve Velké válce V červenci uplynulo 100 let od počátku prvního světového konfliktu, který tehdy nazvali Velkou válkou. Toto významné výročí si v pátek opět připomněli žáci našich devátých tříd. Navštívili jsme památník v Hrabyni. Vyslechli jsme si úvodní slovo Mgr. Polákové, která se stala naší průvodkyní po celé dopoledne. Připravila pro žáky pracovní listy, které po prohlídce výstavy Češi ve Velké válce samostatně vyplňovali. Poté jsme ještě prošli památníkem a seznámili jsme se s expozicí věnovanou 2. světové válce. Obě výstavy byly silně emocionální a zajímavé, bylo to velmi příjemné a užitečně strávené dopoledne. (ML) Výstava Češi ve Velké válce očima deváťáka 17. října 2014 jsme byli se školou na výstavě o první světové válce. Když jsme autobusem dojeli do Hrabyně, nejprve jsme se vydali k obrovské budově. Vedle ní byly vedle sebe postaveny různé tanky a děla, které se používaly v 2. světové válce. Jeden z tanků měl dostřel do výšky asi 12 km a do dálky 18 km. Poté, co jsme si všechny stroje prohlédli, jsme si to namířili do jedné z budov. Tam na nás už čekala Mgr. Poláková s prezentací. Usadili jsme se a vyslechli si nám už známá fakta o Velké válce. Při zahájení prezentace nám paní doporučila, ať si všechno zapisujeme, neboť se nám to později bude hodit a nelhala. Po krátké pauze na svačinu nám rozdala pracovní listy a my je s pomocí našich znalostí, zápisků a také pomocí vystavených exponátů měli doplnit. Přešli jsme do vedlejší místnosti, ve které byly vystaveny obrazy, fotografie, náhrobky, jak asi vypadal pokoj střední vrstvy v té době a spousta dalších věcí, týkající se 1. světové války. Měli jsme zjistit, jak se například jmenovala ruská čepice nebo jsme měli vyluštit křížovku. Když jsme všichni práci dokončili, vzali jsme si věci a vydali se do té velké budovy. Už na první pohled se zdála výjimečná, nejen svou velikostí, ale také vzhledem. Uvnitř nám paní opět řekla něco tentokrát o 2. světové válce a pak nás nechala, ať si prohlídneme vystavené věci. V jedné obdélníkové

9 vitríně byly vystaveny kousky půdy z různých koncentračních táborů. Někde byl písek, někde kameny a jinde zase štěrk. Nejvíce mě však zaujaly dopisy vojáků. Bylo dost těžké je přečíst, ale nakonec se mi to povedlo. Text byl plný pokory a respektu k nějakému člověku, muži. Bylo vidět, že je to něco, co nestihl dotyčný tomu člověku povědět. Na zdi byl také vytištěný text, nejspíš přísaha. Když jsme si všechno prohlédly, paní nám oznámila, že nás vezme na hřbitov obětí 2. světové války. Také zdůraznila, že je to jen jmenný hřbitov, neboť těla jsou uchována v místech, kde mrtví žili. Tady se nedostane jen tak veřejnost, tak si toho važte, řekla a otevřela nám dveře. Na místě bylo asi tisíc jmen, ne-li víc. Začínali jsme od ruských řazených podle azbuky, ale samozřejmě jsme brzy skončili u českých a hledali, zda se nějaké jméno neshoduje s tím naším. Já našla 3 shody. Když jsme se všichni shromáždili a potvrdili, že se nikdo neztratil, vydali jsme se dál. Šli jsme úzkou chodbou plnou vitrín, ve kterých byli vystavené vlajky, listiny a fotografie. Samozřejmě nechybělo ani vyprávění paní průvodkyně. Viděli jsme kousek z filmu o válce a pak se vydali rovnou na bojiště. Prošli jsme skrz dům, který byl válkou zničený. Pod podlahou byla prosklená vitrína, která nám ukazovala, že většina domů tam měla skrýš pro obyvatele, bohužel většinou, když se nevědělo, že jsou tam ti lidé schovaní, tak zemřeli. V domě bylo taky pár kusů nábytku, který v té době byl obvyklý, avšak původní byla jen vystavená komoda. Hned, co jsme vyšli z domu, jsme se dostali na umělé bojiště. Byla tam vystavena letadla, zákopy, zbraně a různé věci, které se většinou na bojišti nacházely. Na jedné ze zdí byla také obrovská fotografie typického města v té době. V dalších vitrínách jsme pak viděli, jaké uniformy nosili piloti, vojáci a tankisti. Byly tam jejich zbraně a různá náčiní, také boty a helmy. Naše další zastávka mě samotnou asi zaujala nejvíc. Ukázali, jak to asi vypadalo v koncentračním táboře. Spousta lidí, kteří se každý den dřou s nákladem do 270 schodů, na které nemůžou došlápnout plnou ploskou nohy, je velmi smutná a deprimující, ale tady byl ještě přidaný efekt. Dráty spojené dohromady tak, že vytvářely obrys lidské postavy prosvícené UV světlem, mě naprosto oslnily. Připomínalo mi to duše lidí, které bohužel nenašly klid, a stále tam ještě byly, aby pracovaly. Avšak hned poté, co jsem z místnosti odešla,se mi udělalo malinko špatně, neboť ta představa byla opravdu hrozná. Přiznám se, že dějepis je celkem má slabá stránka, ale tato výstava mě hodně zaujala a rozhodně to nebylo naposled, co jsem se tam byla podívat. Veronika Sládečková, 9.A

10 Každoročně se účastníme literární soutěže, kterou již po třetí Magistrát města Ostravy a která je věnována vztahům mezi mladou generací a generací dříve narozených. I letos žáci tvořili dílka na téma Babička jako holka, dědeček jako kluk. Některé vám zde přinášíme: Babička za mlada Babička má mnoho krásných vzpomínek na pravidelné prázdninové pobyty u blízké rodiny horalů, kteří se narodili, žili a zemřeli na svém hospodářství v Beskydech na Podolánkách. Pan Blažek byl dřevař, celý život pracoval v lese a na svém hospodářství. Paní Blažková se starala vždy o 2-3 krávy, 2 prasata, chovali i ovce a slepice. Doma taky nechyběl pes a kočka. Když tam bývala babička na prázdninách, chodívala s paní Blažkovou každý den ráno pást krávy do lesa. Cestou sbíraly borůvky a houby. Za slunečného počasí i s jejich dětmi obraceli ráno pokosenou trávu, sušili ji. Sena muselo být docela dost, aby vystačilo na celou zimu pro zvířata. Muselo se nanosit na zádech v nůších až na půdu. Byla to velmi těžká práce, protože bylo třeba šlapat do strmého kopce. Nošení sena ale byla práce hospodářů. Často pomáhala nosit v koších nasekané dříví až ke starým kachlovým kamnům, ve kterých se topilo. Nejvíce mě vždy zaujalo povídání o tom, jak ji učila pani Blažková stloukat máslo v dřevěné máselnici a vyrábět domácí tvaroh. Stloukání másla bylo velice náročné, při tom docela bolely ruce. Výroba másla trvala skoro hodinu. Babička v dětství jezdila také pravidelně na dětské pionýrské tábory. Později, už za studentských let, pracovala na táborech jako praktikantka, oddílová a programová vedoucí. Život na táborech si užívala, protože měla štěstí na správnou studentskou partu. Jezdili spolu mnoho let. Dokonce tam také potkala svého budoucího manžela, který tam pracovala jako sporťák. S partou se scházeli pravidelně také mimo letní tábory. Je zajímavé srovnat trávení volného času mé babičky v mládí a dnešních mladých lidí. Tenkrát neexistovaly mobily, tablety, počítače a ostatní moderní technika. Jak tedy trávila volný čas? Začátek a konec prázdnin oslavovali s partou (spolužáky), opékali buřty, zpívali písničky s kytarou. Za hezkého počasí se domluvili a jezdili na kolech po okolí. Před domem si sami vybudovali hřiště, na kterém hráli vybíjenou. Protože na ulici nebyl téměř žádný provoz, mohli tam hrát badminton.v zimě jezdili s holkami vždy v neděli bruslit na dnes už neexistující zimní stadion J.Kotase. Moje babička na své mládí ráda vzpomíná. Má mnoho krásných a veselých zážitků, o které se se mnou ráda podělí. Je nám spolu dobře. Simona Vičanová, 9.A

11 Stračena Jednou mi babička vyprávěla příběh, který se jí stal v dětství. Tento příběh se odehrává v době, kdy jí bylo asi 12,let. V tehdejší době měl každý na venkově dobytek. Jednoho dne, když babička musela jít pást krávy, zeptala se kamarádky, jestli půjde s ní. Jak to tak bývá, zapovídaly se a nevšímaly si, co se děje kolem.po delší době, když už probraly všechno možné a chtěly jít zpátky domů, zjistily, že jim jedna kráva chybí. A zrovna ta nejmilejší, které říkaly Stračena. Babička dostala veliký strach, protože se bála, že se krávě něco stalo a také proto, že dostane vynadáno od maminky. Hledaly ji všude možně, ale nemohly ji najít. Najednou se něco ozvalo ze studny, která nebyla pořádně zakrytá. No, a v té studni byla Stračena. Jenže babička s kamarádkou a rodinou nebyly tak zručné, aby ji vytáhly. Musely tedy přivolat hasiče, aby ji vytáhli. Naštěstí se jim to podařilo. Jakmile prababička zjistila, že Stračena je v pořádku, tak pořádně vynadala babičce, která ji musela slíbit, že už si bude dávat velký pozor při hlídání krav i ostatního dobytka. Tohle je jeden z jejich nejoblíbenějších příběhů, které mi babička vyprávěla a na který ráda vzpomíná. Matěj Křiva, 8.B Co mi vyprávěla babička Jarmila Když začala 2. světová válka, byla jsem malá holka, bylo mi tehdy 6 let. Podrobnosti si moc nepamatuji, jen vím, že maminka plakala, všichni byli smutní, moc nemluvili a báli se, co bude. Vůbec se mi to nelíbilo. Spíše se mi vybavuje konec války v městečku, kde jsem bydlela. Pamatuji si hrozivé nálety, kdy jsme se museli všichni schovat do sklepa. Byla tam tma a těsno, moje mladší sestřičky plakaly. Jednou jsem viděla dvě svoje kamarádky, jak na ně před domem mířil německý voják samopalem a křičel. Hrozně jsem se tehdy bála. Někteří lidé za války se s námi přestali stýkat a přátelit, někteří zůstali hodní a chodili k nám na návštěvu, pomáhali, kde bylo třeba. Dnes si ještě vzpomínám, jak to bylo nebezpečné a přitom správné, že jsme ve spodním sklepě schovávali jednu židovskou rodinu s dvěma holčičkami a nebo to, jak mě tatínek občas odvedl za roh našeho domu, dal mi do ruky balíček a musela jsem s ním utíkat do druhé ulice do jednoho domu. A kdyby mě tehdy někdo potkal, měla jsem říct, že jsem to našla u kostela. Teprve později, když válka skončila, jsem se od něho dověděla, že touto cestou posílal drobnou pomoc pro partyzány. Konec války si už pamatuji lépe, snad proto, že to byly šťastné okamžiky. Všichni křičeli a smáli se, rozhlas hrál hudbu, lidé se sbíhali na náměstí a do ulic. Tatínek mě zvedl do výše a říkal: Konec, konec. Bohužel mi v paměti utkvěla i jedna ošklivá vzpomínka a ta mi zůstala v paměti hodně dlouho. Pamatuji si, jak dav lidí zakopal na náměstí dřevěné kůly a k nim přivázal několik lidí, kteří se prý kamarádili s Němci. Všichni pak na tyhle přivázané plivali, tahali je za vlasy a já jsem utekla domů, protože jsem se na to nemohla dívat, jak ubližují i mojí paní učitelce, která byla hodná, jen měla německého manžela. A ten, co nejvíce křičel a plival, ten byl později odsouzen za kolaboraci s gestapem. Jsem rád, že moje dětství je šťastné, že jsem nemusel prožívat na vlastní kůži útrapy války. Zároveň jsem pyšný na svou babičku i celou svou rodinu, že se zachovali tak statečně a lidsky. Antonis Pupakis, 9.A

12 Loučíme se s vámi Doufáme, že se vám první díl našeho školního časopisu líbil a že nám budete posílat další příspěvky. Rádi uvítáme vaši vlastní tvorbu, tedy příběhy, básničky atd. Za vše již předem děkujeme. Na tomto čísle se podíleli: Sylva Silberová 6.A Carolina Kubicová 6.A Viktorie Dékany 6.A Marek Stískala 6.A Patrik Šuchma 6.A Roman Skřípek 7.A Barbora Smyčková 7.A Příspěvky poskytli: Žáci 6.A a 6.B Nathaly Al-Awa, 9.A Veronika Sládečková, 9.A Simona Vičanová, 9.A Antonis Pupakis, 9.A Matěj Křiva, 8.B pod vedením paní učitelky Mazurkové.

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 ŠKOLTÝN Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 Obsah 1. Lyžařský výcvikový kurz 2. Tři králové, zápis do 1. třídy 3. Zimní škola v přírodě 4. Vánoční laťka, florbal starší dívky

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel žáků Základní školy Kostelec u Holešova Zahájení nového školního roku Akce ve škole Školní

Více

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu.

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. Červen 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. V pondělí na Den dětí jsme byli na školním výletě. Byla tam naše třída, třída

Více

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 21 září 2014 www.zssv.cz

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 21 září 2014 www.zssv.cz školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 21 září 2014 www.zssv.cz Foto: Filip Rathouský Na adaptační kurz, který probíhal v září, jsme vycestovali do Ždírce nad Doubravou. V dopoledním programu

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA

ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA školní rok 2015/2016, číslo 1 ÚVODNÍK Již je tomu několik měsíců, co vyšlo poslední číslo školního časopisu Sovík. Tak jsme se rozhodli, že na tuto krásnou tradici navážeme.

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří Projektové noviny II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč Den otevřených dveří 30.11.2005 Základní škola Masarykova 412, Kolín 3 ÚVOD 30.listopadu 2005 se konal Den otevřených dveří. Mohli se přijít podívat

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky?

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky? Děvčata k přípravě na soutěž a účasti v ní přistupovala zodpovědně. Slovo šéfredaktora: Je měsíc únor a my vás opět vítáme u dalšího dílu školního časopisu Smajlík. Uplynulo pololetí a žáci dostávali vysvědčení,

Více

Září Vítání prvňáčků

Září Vítání prvňáčků Září Vítání prvňáčků Letošní školní rok začal v pondělí 3.září. Již tradičně se všichni budoucí prvňáčci (letos jich je 48) shromáždili se svými rodiči na školním hřišti. Čekaly tam na ně paní učitelky

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Základní škola německo-českého porozumění a Gymnázium Thomase Manna Praha 8 www.gtmskola.cz Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Reminiscence technika práce se starými lidmi s využitím vzpomínek účelem

Více

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Redakce se představuje Krčíňoviny poprvé vyšly v roce 2005. Od té doby se začala pravidelně scházet redakce Krčíňovin a prvním úkolem bylo najít

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Etická výchova ve školním roce 2014/2015

Etická výchova ve školním roce 2014/2015 Etická výchova ve školním roce 2014/2015 Už řadu let probíhá na ZŠ Curieových volnočasový předmět Etická výchova. Tento předmět do značné míry zaplňuje mezeru ve výchově a vzdělávání žáků, o které hovoří

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Bajtík. Číslo 1/ šk.r. 2009/10

Bajtík. Číslo 1/ šk.r. 2009/10 Bajtík Číslo 1/ šk.r. 2009/10 Ani jsme se nenadáli a už máme čtvrtinu školního roku skoro za sebou. Blíží se nám zima, Mikuláš a dokonce i Vánoce, ale jsou před námi ne všemi oblíbené čtvrtletní písemné

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

Kamil Lukáš Zach, 7. tř.

Kamil Lukáš Zach, 7. tř. Dne 16.4. 2014, den před Velikonočními prázdninami, učitelé uspořádali program. Na jednotlivých stanovištích jim pomáhali žáci 9. třídy. Na začátku hodiny jsem dostal papír. Byli na něm napsáni členové

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Únor 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Zimní radovánky...........1 Zábavné sportovní odpoledne.......2 Valentýnské dopoledne..3

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 26/2015 Adaptační pobyt 6.B Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 Když jsme přijeli bylo deseti hodin. 6.A řída před námi ještě hodnotila Adaptační pobyt, tak jsme zůstali venku na hřišti a dělali různé

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 Obsah: Slovo ředitele školy,projektový den, divadelní představení, Podzimní radovánky, výlet do Prahy, vyhodnocení

Více

Zprávičky ze školní družiny

Zprávičky ze školní družiny 7.A POCHOĎÁK Pavel Mikliš Byl to krásný slunečný den (byla celkem zima :D ) všichni jsme spali a najednou jsme si uvědomili! My jdeme dneska na pochoďák!!! Některým se nechtělo, tak zůstali doma. Ale my

Více

Náš Domov 21/2016. Leden 2016

Náš Domov 21/2016. Leden 2016 Náš Domov 21/2016 Leden 2016 1 Leden narozeniny budou slavit Tarantová Věra 03.01.1924 92 let Jarolímková Anežka 12.01.1929 87 let Ekr Jiří 16.01.1931 85 let Nosek Miloslav 19.01.1933 83 let Vojtěchová

Více

Soutěž: Veselé zoubky. Pohádky a příběhy žáků ZŠ II.

Soutěž: Veselé zoubky. Pohádky a příběhy žáků ZŠ II. Soutěž: Veselé zoubky Pohádky a příběhy žáků ZŠ II. 2019 Jak si Tomášek nečistil zoubky Tomášek si vůbec nečistil zoubky, bylo mu sedm let. Ve škole s ním nikdo nekamarádil, posmívali se mu. Vždycky doma

Více

Telefonní budka. Varovný telefonát

Telefonní budka. Varovný telefonát MEZI NEBEM A ZEMÍ Mezi nebem a zemí Telefonní budka Tohle se prý stalo nedávno, někde na Kladně. Jednu mladou dívku právě proti její vůli opustil přítel a k tomu se přidaly jak problémy ve škole, tak

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2013-1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 Chtěli jsme Vás informovat,

Více

Co by chtěli změnit na Očku?

Co by chtěli změnit na Očku? Letos tvoří Očko 8. třída jsme velice kreativní a zábavní a doufáme, že se vám to bude líbit. A to jsme my: Kristýna Menšíková Hana Staniszová Lucie Válková Anna Šamajová Tereza Niemczyková Martina Berešová

Více

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída Naše poslední společné dobrodružství začalo v pondělí 2. června. Vlakem a posléze autobusem jsme dojeli do Roztok u Křivoklátu a odtud pokračovali pěšky ke známé chatě Emílovně. Ta byla cílovým místem

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Křížovka. Hádánky. cena 5 Kč

Křížovka. Hádánky. cena 5 Kč Křížovka 1 2 3 4 5 6 7 1. ročník, 4. číslo 1 zvíře, které umí stát ve vodě jedné noze 2 budova, ve které učíme 3 je to na nebi, svítí to a hřeje 4 zvíře, které dělá iá, iá 5 jak řekne psaní jinak 6 ledový

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

Úvodní slovo : - ) Za tým Školáčku Aďa, Aďa a Klárka

Úvodní slovo : - ) Za tým Školáčku Aďa, Aďa a Klárka Úvodní slovo : - ) Ahoj milí noví a i staronoví čtenáři. Doufáme, že se vám bude líbit naše první číslo. Dozvíte se o akcích, které byly od začátku školního roku. Připravili jsme si k článkům i zajímavé

Více

TILIA. Školní časopis

TILIA. Školní časopis Základní škola a mateřská škola Jaromíra Hlubíka Lipov Školní časopis TILIA Redakční rada: Mgr. Tomáš Zajíček Mgr. Petr Galečka Mgr. Dobroslava Jagošová Mgr. Eva Ondrušová Mgr. Zdeňka Veverková Náklad:

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk červen 2012 Závěrem školního roku probírali žáci devátých ročníků v hodinách slohu publicistické útvary a dostali za úkol napsat konkrétní typ článku a ze všech pak sestavit jedno mimořádné číslo školního

Více

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě Deváťáci na Lysé hoře TeGe Maškarák na škole v přírodě 1.číslo Říjen 2012 16 Ahoj kluci a holky, letos spadá příprava časopisu TEGEMÁK žákovskému parlamentu na rozdíl od předchozích let, kdy byl vydáván

Více

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška Zůstatek ze šk.roku 2004/2005 0,- Příjmy: příspěvky žáků 4 440,- Sponzoři 2 800,- Zisky z akcí 1 388,- Obecní úřad + příspěvky na karneval 1 856,- 10 484,- výdaje: příspěvek na výlet (66 žáků) 1 650,-

Více

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění Newsletter Základní školy německo-českého porozumění 12/2015 Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během listopadu, a plán práce na prosinec 2015. Reminiscence

Více

Masarykova ZŠ a MŠ Železnice Školní rok 2014/2015 Číslo časopisu: 2. Období: PROSINEC

Masarykova ZŠ a MŠ Železnice Školní rok 2014/2015 Číslo časopisu: 2. Období: PROSINEC Masarykova ZŠ a MŠ Železnice Školní rok 2014/2015 Číslo časopisu: 2. Období: PROSINEC Rozloučení s kalendářním rokem 2014 Ani jsme se nenadáli (opět! ) a už se blíží nový kalendářní rok ( už zase!). Vážení

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Mozaika. Cirkus Berousek

Mozaika. Cirkus Berousek 1 Úvodník Loňští deváťáci nás ujišťovali, že nám devítka uteče jako voda. Teď už vidíme, že měli pravdu. Než jsme se rozkoukali, už máme za sebou první čtvrtletí. A co je neméně důležité, uplynulo i dalších

Více

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA PROSLOV ŠÉFREDAKTORA Jmenuji se Vitaliy Sas a byl jsem zvolen za šéfredaktora tohoto časopisu. V tomto časopise Vám přineseme spoustu zajímavých článků o událostech za posledních pět měsíců, od kulturních

Více

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Milí čtenáři, vítáme vás u 2. vydání školního časopisu Soví rozhledy. Doufáme, že vás zaujme a že společně s námi budete sledovat, co se děje u nás ve škole,

Více

1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první

1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první 1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první společnou školu v přírodě v Jizbici pod Blaníkem velice užili. Velký dík patří naší vychovatelce Terezce a ostatním instruktorům,

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Moje rodina

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Moje rodina Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Moje rodina Jméno a příjmení: Michaela Želichovská Třída: 5. A Školní rok: 2014/2015 Garant / konzultant: Roman Kotlář ml. Datum odevzdání: 23.

Více

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry,

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry, Duben 2016 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz Nazdar bratři a sestry, Začal duben. Přichází jaro. Kvetou bledule, a ptáci, kteří se vrátili z teplých krajů, už cvrlikají pod okny. Roste

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5 INTERVIEW PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN EXKURZE, NÁVŠTĚVA MUZEA FOTOREPORTÁŽ POBYT ŠESŤÁKŮ NA MALINÉ

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5 INTERVIEW PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN EXKURZE, NÁVŠTĚVA MUZEA FOTOREPORTÁŽ POBYT ŠESŤÁKŮ NA MALINÉ ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5 INTERVIEW PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN EXKURZE, NÁVŠTĚVA MUZEA FOTOREPORTÁŽ POBYT ŠESŤÁKŮ NA MALINÉ září-říjen 2015 Na Maliné. SEZNAMOVACÍ A EKOLOGICKÝ POBYT Také letos se vypravili

Více

Vřískot I2012/2013 PRIMA 2012/2013 PARLAMENT. Všem zástupcům přejeme hodně štěstí! :) S.Marcziová

Vřískot I2012/2013 PRIMA 2012/2013 PARLAMENT. Všem zástupcům přejeme hodně štěstí! :) S.Marcziová Vřískot I2012/2013 Gymnázium Varnsdorf; Střelecká 1800, Varnsdorf 407 47; +420 412 371 423; www.bgv.cz Dne 12. 10. 2012 přišla paní učitelka Jirchářová na hodinu ČJ jako každý pátek. Stoupla si před tabuli

Více

Konec druhé světové války na Kodaňské ulici ve Vršovicích František Janouch (ročník 1931) Přestěhovali jsme se do nového bytu někdy koncem roku 1934,

Konec druhé světové války na Kodaňské ulici ve Vršovicích František Janouch (ročník 1931) Přestěhovali jsme se do nového bytu někdy koncem roku 1934, Konec druhé světové války na Kodaňské ulici ve Vršovicích František Janouch (ročník 1931) Přestěhovali jsme se do nového bytu někdy koncem roku 1934, když mi byly necelé čtyři roky. Byl to krásný, secesní

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat,

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, opustit všechny své kamarády a začít chodit do nové školy.

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme Leden u nás ve školce Integrovaný blok: Čas splněných přání - zima Tematické celky: Sněží, sněží, mráz kolem běží Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme V lednu k nám do školky zavítala Paní Zima a s

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

PRVNÍ POLOLETÍ. PrimMat Times 2 I 2017/18 PROSINEC - BŘEZEN. časopis nejen pro studenty 2017/18

PRVNÍ POLOLETÍ. PrimMat Times 2 I 2017/18 PROSINEC - BŘEZEN. časopis nejen pro studenty 2017/18 PRVNÍ POLOLETÍ s u n ké po t 2 I 2017/18 PROSINEC - BŘEZEN časopis nejen pro studenty 2017/18 Obsah SLOVO 1 Paní ředitelky ŠKOLNÍ AKCE/UDÁLOSTI 2 Den otevřených dveří 3 Sněhový pobyt na Bílé 5 Předvánoční

Více

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny Silvestr 2012 - Ondra Polcar Na Silvestra jsme se sestrou Zuzankou byli ve Všetatech u babičky a dědy.zuzka usnula brzo,ale my s bratrancem Adamem jsme se dívali na televizi a ujídali dobroty co babička

Více

Cesta do Zagarola Tomáš Přerost

Cesta do Zagarola Tomáš Přerost Cesta do Zagarola Město Zagarolo, které je partnerským městem obce Nelahozeves, pozvalo zastupitele naší obce a ţáky nelahozeveské školy na návštěvu. Zastupitelé zde byli na oficiální návštěvě. Ţáci byli

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

NEOBYČEJNÝ PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA KARLA SUCHÉHO

NEOBYČEJNÝ PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA KARLA SUCHÉHO NEOBYČEJNÝ PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA KARLA SUCHÉHO Tamara Čopová Jiří Čechák Natálie Havlová Filip Wlodarczyk a Mgr. Zdeněk Brila Náš žákovský tým osmé třídy Základní a mateřské školy Jaroslava Seiferta

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Komunikační a slohová Osnova, nadpis Tvoření osnovy a nadpisů Ročník 4. Anotace Tento pracovní list

Více

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013 1 Úvodník Konečně už nám vysvitlo sluníčko, a tak jsme si ho vyrazili užít ven, do přírody. Čas na psaní Deváťáckých novin jsme si ale samozřejmě také našli. V tomto čísle se dozvíte, co se dělo od 6.

Více

Vypravování. Metodický pokyn. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace

Vypravování. Metodický pokyn. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Vypravování Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Předmět Tematická oblast Téma Očekávané výstupy Klíčová slova Druh učebního materiálu Ročník Cílová skupina CZ.1.07/1.5.00/34.0950

Více

PIKNIK 7 /PAGE/ Strana 2 Prvňáčci Strana 3 Patronát. Strana 4 Kutná Hora Strana 5. Drakiáda. Strana 6 a 7. Rozhovory. Strana 9 Soutěž.

PIKNIK 7 /PAGE/ Strana 2 Prvňáčci Strana 3 Patronát. Strana 4 Kutná Hora Strana 5. Drakiáda. Strana 6 a 7. Rozhovory. Strana 9 Soutěž. PIKNIK Září a říjen 2017 Strana 2 Prvňáčci Strana 3 Patronát Strana 4 Kutná Hora Strana 5 Drakiáda Strana 6 a 7 Rozhovory Strana 9 Soutěž 7 /PAGE/ Patronát zahájen Drakiáda Rozhovory Již tradičně jsme

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

OKRES VE VOLEJBALE. ZŠ Svitavy, Riegrova 4 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13. květen, červen 2012

OKRES VE VOLEJBALE. ZŠ Svitavy, Riegrova 4 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13. květen, červen 2012 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13 ZŠ Svitavy, Riegrova 4 květen, červen 2012 OKRES VE VOLEJBALE KINDERIÁDA 2. 5. 2012 jsme šli na Kinderiádu. Přípravu jsme zahájili rozcvičkou. Po ní jsme odešli na jednotlivá

Více

Školní výlet do Norska

Školní výlet do Norska Školní výlet do Norska 16.5. 2017 Jsem nemusel jít do školy. Odlétali jsme do Norska. Na letišti v Praze si nás převzaly paní učitelky. Rozloučili jsme se s rodiči a šli se připravit na nástup do letadla.

Více

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1.

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. O ČEM JE KNIHA Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. Kapitola,,Děti, budu Vám vyprávět příběh. řekla Tereza,,A co? řekly obě děti.,,budu

Více

Hurá do školy. Beseda s Policií ČR. Školní akademie. Jedeme na výlet. Bezpečně nejen do školy. Výtvarka trochu jinak. Dušíkoviny

Hurá do školy. Beseda s Policií ČR. Školní akademie. Jedeme na výlet. Bezpečně nejen do školy. Výtvarka trochu jinak. Dušíkoviny Bezpečně nejen do školy Hurá do školy Beseda s Policií ČR Jedeme na výlet Školní akademie Výtvarka trochu jinak Dušíkoviny Jaké byly? O tom nám napsali naši žáci. Tak se podívejte. Prázdniny v kempu u

Více

Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil

Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil rádio. Filip pustil rádio a já myl skříň a taky jsem dal

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 Obsah: Slovo ředitele školy. Škola v přírodě, cyklistická soutěž, Výlet do Březnice, dopravní hřiště, recitační soutěž

Více

VÝPRAVY A AKCE KMENE. Strá nká 1

VÝPRAVY A AKCE KMENE. Strá nká 1 Kmen Ťapáč Liga lesní moudrosti Zázvorkova 1999, Praha 13 - Lužiny www.tapac.webnode.cz VÝROČNÍ ZPRÁVA KMENE ŤAPÁČ ROK 2014 Tento dokument obsahuje výroční zprávu kmene Ťapáč za uplynulý rok. Jsou zde

Více

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Ve středu 20. listopadu 2013 navštívili žáci čtvrté až deváté třídy jesenické divadlo. Divadelní představení Trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej v podání

Více

Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová

Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová Zpracovali: Rozálie Matějková, Kateřina Pecáková, Marie Havelková a Natalia Al-Imamová Pedagogické vedení: Jiří Šrail Škola:

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30 Obsah: Slovo ředitele školy, Jak se chováme v ohrožení svého života, výlet do Planetária v Praze a zámku v Mníšku

Více