Věstník kostela svaté Zdislavy KVĚTEN 2014

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Věstník kostela svaté Zdislavy KVĚTEN 2014"

Transkript

1 Věstník kostela svaté Zdislavy KVĚTEN 2014 Všude tam, kde uctíváme Pannu Marii, je přítomný i Duch svatý. Královna nebe, proroků, mučedníků, rodin a prostřednice všech milostí má mít stále významné místo v našich srdcích.

2 Mše svaté v květnu. Neděle ,00h. 3.neděle velikonoční Varhaník pan Poruba 404, 407, Za živé a zemřelé farníky. 2. Za všechny živé a zemřelé hasiče z Prostřední Bečvy a jejich rodiny. Středa ,30h. čtvrteční památka Panny Marie, prostřednice všech milostí. Varhaník Eva Pařenicová 802, 407, Za živou a zemřelou rodinu Žižkovou, Bordovskou a Bělůnkovou. 2. Za živou a zemřelou rodinu Stavinohovu, Růčkovu a duše v očistci. Neděle ,00h. 4.neděle velikonoční Varhaník Aleš Stavinoha, schola sv.zdislavy 481, 407, 806 Sbírka na křesťanská média 1. Za Květoslava Křenka, švagra, rodiče, živou a zemřelou rodinu. Středa ,30h. svátek sv.matěje, apoštola Varhaník Eva Pařenicová 827, 407, Za živou a zemřelou rodinu Křenkovu, Bartoňovu. 2. Za zemřelé rodiče Drdovy, Andrýskovy, živou a zemřelou rodinu a duše v očistci.

3 Neděle ,30h. pozor!!! Na Dolní Bečvě 1.svaté přijímání. 5.neděle velikonoční Varhaník Eva Pařenicová, malá schola 406, 407, 811 Sbírka na kostel, setkání varhaníků. 1. Za zemřelé rodiče Michutovy, Křenkovy, živou a zemřelou rodinu. Za zemřelé rodiče Hyvnarovy, živou rodinu a duše v očistci. Středa ,30h. středa po 5.neděli velikonoční Varhaník Eva Pařenicová 401, 727, Za rodiče Vítkovy, sestru Zdenku, bratry Jaroslava a Josefa a živou rodinu Pastorkovu. Neděle ,00h. 6.neděle velikonoční Varhaník Vlastislav Stavinoha, schola sv.zdislavy 483, 407, Za Miroslava Kretka, vnučku Marii Volkovou, živou a zemřelou rodinu Kretkovu a Štoskovu. 2. Za zemřelého Ondřeje Kozáka, živou a zemřelou rodinu Kozákovu. Středa ,30h. čtvrteční Slavnost Nanebevstoupení Páně. Varhaník Eva Pařenicová 415, 407, Za živou a zemřelou rodinu Joklovu, Šimurdovu a duše v očistci. 2. Za Anežku Dětskou, manžela, dva syny, živou rodinu a duše v očistci.

4 Ve čtvrtek Adorační den v kostele svaté Zdislavy. Adorační den v naší farnosti ( 8,30h. 15,30h. ) je modlitebně propojen s Arcibiskupským kněžkým seminářem v Olomouci. Udělejte si čas a zařaďte si už teď adoraci do svého programu. Modlitbou se přece čas neztrácí, ale získává! Chceš-li ke mně přijít, nemusíš opouštět zemi, říká Bůh, sám k tobě přijdu, kvůli tobě jsem se stal pozemšťanem. Naříkáš si, že nejsi dost duchovní, abys mohl přebývat v mé blízkosti? Ale já - tvůj Bůh - jsem kvůli tobě vstoupil do hmoty. Od slunce východu do slunce západu beru chléb a víno a proměňuji je ve své tělo a krev.

5 Modlitba za nenarozené děti na přímluvu sv. Zdislavy. Vzorná matko svých vlastních dětí, naše paní Zdislavo, ujmi se i těch dětí, kterým nemá být dopřáno, aby viděly zářící slunko a modrou oblohu. Vypros na našem Pánu a jeho Matce vnitřní sílu matkám těchto dětí, aby je s láskou přijaly a šťastně přivedly na svět. A nám všem vlož do úst laskavá slova, která by povzbudila ony matky v jejich mnohdy těžké situaci. Ať nám to dopřeje nebeský Otec, skrze Krista našeho Pána. Amen.

6 V pátek od 18,00h. Noc kostelů. Večer plný hudby, setkání, ale i ztišení u svaté paní Zdislavy. Večer zahájíme v 18,00h. hlasem zvonů, poté bude následovat prohlídka s komentářem Od 19,00h. růženec prokládaný písněmi malé scholy. Od 20,00h. misijní přednáška-řád Verbistů Od 21,00h. varhanní koncert + Radek Ondrůšek na trubku Od 22,00h. adorace prokládaná písněmi scholy sv.zdislavy. Od 23,00h. čtení žalmů se zapojením farníků Od 24,00h. čtení z bible se zapojením mládeže Od 1,00h. - 3,00h. čestná stráž v kostele s možností komentáře pro příchozí Od 3,00h. křížová cesta se svatými Od 4,00h. - 6,00h. čestná stráž s možností komentáře pro příchozí

7 Růženec není ani tak něco, co se modlíte. Je to něco, čím se stáváte. Požehnaná a krásná modlitba růžence se může jen tehdy stát živou, je-li užívána někým, kdo miluje a věří. Na dvacet růžencových tajemství pohlížíme jako na události, které se staly před dvěma tisíci lety, v dávné minulosti. Pro nás se stanou jen tehdy životodárnou realitou, když je přijmeme do osobního života. V jednom ze svých kázání mluvil svatý Dominik o dobrodiní svatého růžence pro duše v očistci. Ale jeden z posluchačů se tomu začal vysmívat. V noci spatřil ohnivou propast a trpící duše a viděl, jak Panna Maria plná mateřského soucitu podává duším zlatý řetěz, aby je vytáhla z této propasti. Byl to zlatý řetěz svatého růžence.

8 Učení o tom, že Maria Panna zprostředkuje nám všechny milosti, je Církví uznáno a nemá dnes odpůrců, leda mezi nepřáteli úcty mariánské. Toto učení je vystiženo jasnými a stručnými slovy sv. Bernarda: Deus totum nos habere voluit per Mariam. Vše, co máme a v co můžeme doufat od Hospodina, vše musí projít rukama Mariinýma.

9 Radostná tajemství. 1. První tajemství, Zvěstování, je ideální ranní modlitbou. Jako Panna Maria musím čekat na Boží zprávu pro mne pro tento den a být připraven odpovědět: Ať se mi stane podle tvého slova. Je to povzbuzující překvapení, co všechno se může objevit. 2. Navštívení: Maria, navštiv mne tento den a buď se mnou v noci, jako jsi byla s Alžbětou. 3. Při narození prosím Marii, aby mi přinesla Ježíše, a přemýšlím, co mám dělat, aby se skutečně narodil v srdci druhých. 4. Při Obětování uvažuji o starém muži v chrámě, který prohlásil Ježíše za Světlo národů, a doufám, že žádný můj čin, nebo myšlenka neskryje světlo Kristovo, ale že ono bude zářit skrze mne. 5. Nalezení v chrámě Ježíš sedí mezi moudrými muži, naslouchá jim a dává jim otázky. Prosím Otce, aby si ze mne učinil chrám své přítomnosti a aby jeho Syn usedl vedle mne a naslouchal otázkám mého srdce.

10 Slavná tajemství Zmrtvýchvstání a Nanebevstoupení dávají smysl a směr všem mým zápasům a obavám v dobách, kdy se ztrácím. Opět, znovu překračuji sám sebe. Jedno ale vím jistě. Vím, kam jdu. Směřuji do místa, které pro mne Ježíš připravil. Je to nádherné mít domov, kam kráčíme nebe. 3. Chci obdržet všechny dary Ducha svatého, které jsou na mne vylity. Jsem v pokušení snažit se sám žít podle svého vlastního ubohého rozumu, místo abych se spoléhal na nesmírné obohacení z nevyčerpatelné studny, které zakusili apoštolové o letnicích. 4. Až přijde čas opustit toto slzavé údolí, chci vidět Pannu Marii, ženu svých snů, oděnou sluncem, jak mi s úsměvem říká: Pojď domů. 5. Maria, děkuji ti za tento růženec, který mi každý den připomíná, že ty jsi mou Královnou a že mám privilegium být v královské službě tvého Syna. Opravdu znáš příběh mého srdce.

11 Nejúčinnější modlitba Zdrávas Maria je velmi účinná modlitba z těchto důvodů: 1. Pro vzpomínky, které vyvolává: připomíná nám andělovo zvěstování a návštěvu Panny Marie u sv. Alžběty. 2. Protože její první část je ryzí a zcela nezištná modlitba plná lásky, je to díkůvzdání Matce našeho Vykupitele. 3. Protože její druhá část je pokorná prosba, ve které se s přednášením Zdrávasu spojujeme s univerzálním sborem, který ji opakuje. 4. Protože je to pozdrav, který diktoval sám Duch Svatý archandělu Gabrielovi a sv. Alžbětě. V této modlitbě cítíme dech Boží Prozřetelnosti. 5. Protože je to nový a jedinečný pozdrav, který nebude opakován nikomu z lidstva. Je to doklad a připomínka všech Božích zázraků, které vykonal v nejsvětější Panně Marii: milostiplná, Pán je s tebou, jsi požehnaná mezi ženami a požehnaný je plod tvého života, svatá Maria, Matko Boží!... Svatý Ambrož říká, že když Duch Svatý slyší tato slova, poznává v nich své vlastní dílo. Svatý Beda dodává, že archanděl Gabriel hovořil jménem nebe, sv. Alžběta jménem země a my sbíráme tyto pozdravy ze země a pozvedáme je k nebi.

12 Když slyšíme zvuk křídel pekelného proradného zrádce, který chce na nás zaútočit, a vyslovíme Zdrávas Maria, tento nebeský pozdrav vzdaluje zlé duchy a přináší požehnání shůry. Správná modlitba Zdrávas přináší obrácení Dr. Laemer byl protestant a přijal od přítele tuto radu: Modli se každý den andělský pozdrav, kterým oslovil anděl Pannu Marii... Skutečně to provedl a za měsíc požádal o výuku v katolické víře a vstoupil do pravé církve. Zdrávas Maria zařídilo jeho obrácení. První Ave Maria, které archanděl řekl Panně Marii v den Zvěstování, způsobilo největší zázrak v dějinách, vtělení Božího Syna a bylo počátkem naší spásy. Proto katolíci neustávají nikdy v modlitbě Zdrávas Maria. Blahoslavený Simon Rojas, velký misionář, říkával: Zatím nebylo ani jediné milosti, kterou bych obdržel bez vroucí prosby Zdrávas Maria. S jakým zápalem se tuto modlitbu modlíme? Myslíme na to, co říkáme? Modlitba k Panně Marii. Bože, jenž jsi neposkvrněným početím Panny připravil svému Synu důstojný příbytek, žádáme od tebe pokorně, abychom pro oslavu Zjevení této Panny dosáhli zdraví duše i těla. Amen.

13 Myšlenky z Písma svatého na měsíc květen Blahoslavení, kdo neviděli, a přesto uvěřili. Jan 20, Budete od všech nenáviděni pro mé jméno. Ale kdo vytrvá až do konce, bude spasen. Mt 10, Kdo věří ve mne, ten bude konat skutky, které já konám, ba ještě větší bude konat, protože já odcházím k Otci. A za cokoli budete prosit ve jménu mém, to všechno udělám, aby Otec byl oslaven v Synovi. Jan 14, Bůh neposlal svého Syna na svět, aby soudil, ale aby skrze něj byl svět spasen. Jan 3, Otec miluje Syna a všecku moc dal do jeho rukou. Kdo věří v Syna, má život věčný. Kdo Syna odmítá, neuzří život, ale hněv Boží na něm zůstává. Jan 3, Hospodin je mé světlo a má spása, koho bych se bál? Hospodin je záštita mého života, z koho bych měl strach? Žl 27,1

14 7.5. Hospodinovo oko bdí nad těmi, kdo se ho bojí, nad těmi, kdo čekají na jeho milosrdenství, aby je ze smrti vysvobodil, naživu je zachoval v čas hladu. Žl 33, Skrze Krista jste uvěřili v Boha, který ho vzkřísil z mrtvých a oslavil, takže když věříte, můžete zároveň v Boha i doufat. 1Pt1, Neusilujte o pomíjející pokrm, ale o pokrm zůstávající pro život věčný; ten vám dá Syn člověka, jemuž jeho otec, Bůh, vtiskl svou pečeť. Jan 6, Já jsem chléb života; kdo přichází ke mně, nikdy nebude hladovět, a kdo věří ve mně, nikdy nebude žíznit. Jan 6, Sestoupil jsem s nebe, ne abych činil vůli svou, ale abych činil vůli toho, který mě poslal; a jeho vůle je, abych neztratil nikoho z těch, které mi dal, ale vzkřísil je v poslední den. Jan 6, Nikdo nemůže přijít ke mně, jestliže ho nepřitáhne Otec, který mě poslal; a já ho vzkřísím v poslední den. Jan 6, Kdo jí mé tělo a pije mou krev, má život věčný a já ho vzkřísím v poslední den. Jan 6,54

15 14.5. Ne vy jste si vyvolili mne, ale já jsem vyvolil vás a určil jsem vás k tomu, abyste šli a přinášeli užitek a váš užitek aby byl trvalý. Jan 15, Kristus sám na sobě vynesl naše hříchy na dřevo kříže, abychom byli mrtvi hříchům a žili spravedlivě. Jeho ranami jste uzdraveni. 1Petr 2, Kdo by nás mohl odloučit od lásky Kristovy? Snad soužení nebo útisk nebo pronásledování nebo hlad nebo bída nebo nebezpečí nebo zabití? V tom ve všem skvěle vítězíme skrze toho, který si nás zamiloval. Řím 8, Moje ovce slyší můj hlas, já je znám, jdou za mnou a já jim dávám věčný život; nezahynou navěky a nikdo je z mé ruky nevyrve. Jan 10, Já jsem přišel na svět jako světlo, aby nikdo, kdo ve mne věří, nezůstal ve tmě. Jan 12, Sluha není větší než jeho pán a posel není větší než ten, kdo ho poslal. Když to víte, blaze vám, jestliže to také činíte. Jan 13, Kristus je ten kámen, který jste vy stavitelé odhodili, ale z kterého se stal kvádr nárožní. V nikom jiném není spásy. Sk 4,11.12

16 21.5. Za cokoliv budete prosit ve jménu mém, učiním to, aby byl Otec oslaven v Synu. Jan 14, Vy však jste rod vyvolený, královské kněžstvo, národ svatý, lid patřící Bohu jako vlastnictví, abyste rozhlašovali, jak veliké věci vykonal ten, který vás povolal ze tmy ke svému podivuhodnému světlu. 1Pt 2, Kdo přijal má přikázání a zachovává je, ten mě miluje. A toho, kdo mě miluje, bude milovat můj Otec; i já ho budu milovat a dám mu to poznat. Jan 14, Pokoj vám zanechávám, svůj pokoj vám dávám; ne jako dává svět, já vám dávám. Ať se vaše srdce nechvěje a neděsí. Jan 14, Zůstaňte ve mně a já ve vás. Jako ratolest nemůže nést ovoce sama od sebe, nezůstane-li při kmeni, tak ani vy, nezůstanete-li při mně. Jan 15, Zachováte-li má přikázání, zůstanete v mé lásce, jako já zachovávám přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce. Jan 15,10

17 27.5. Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele. Jan 15, Nenávidí-li vás svět, vězte, že mě nenáviděl dříve než vás. Jan 15, Je lépe, abyste snášeli utrpení chce-li to tak Bůh za to, že jednáte dobře, než za to, že jste udělali něco špatného. Vždyť i Kristus vytrpěl jednou smrt za hříchy, spravedlivý za nespravedlivé, aby nás smířil s Bohem. 1Pt 3, Až přijde Přímluvce, kterého vám pošlu od Otce, Duch pravdy, jenž od Otce vychází, ten o mně vydá svědectví. Jan 15, Blahoslavená, která jsi uvěřila, že se splní to, co ti bylo řečeno od Pána! Lk 1, 45 HIROŠIMA Lidsky si nikdo neumí vysvětlit, proč čtyři jezuitští kněží: P. Hugo Lasalle, P. Kleinsore, P. Cieslik a P. Schiffer, velcí ctitelé Panny Marie a svatého růžence, kteří byli v roce 1976, v době eucharistického kongresu ještě naživu, jako jediní ze statisíců v okruhu 1,5 km přežili. Zůstává to hádankou pro všechny odborníky, proč ani jeden ze čtyř kněží neutrpěl škody radioaktivního záření a proč jejich dům vzdálený 8 bloků od centra exploze zůstal stát, přestože všechny budovy kolem byly zničeny a spáleny. "Růženec je silnější než atomová bomba!"

18 V sobotu 3.5. se koná pouť k Panně Marii na Tutovku. Svědectví poutníků na Turzovku. Andreja Drozdíková (Čadca) Na toto místo chodím pravidelně od malička se svojí mámou, je to místo velmi milostivé, načerpám tu hodně klidu a síly do dalšího života, vyprosili jsme hodně požehnání pro rodinu. Pannu Marii mám ve velké úctě, byla jsem i v Mariánském družině. Za toto všechno přicházím děkovat Panně Marii. Dnešní svět vnímám jako unavený v duchovním životě. Vidím úbytek víry hlavně na mladých lidech. Je možná záchrana, jen je třeba začít důvěřovat Bohu, modlit se a uvidí velké změny ve svém životě. Pokud se budeme modlit a žít poselství Panny Marie, budeme i lepší a bude lepší i celý svět a budou i lepší vztahy. Štefan Urbaník (Raková u Turzovky) Turzovku vnímám jako Bohem požehnané místo, rád sem chodím, mám to blízko a vždy, když navštívím toto místo, tak přijdu domů povzbuzen. Jsem podnikatel a zjistil jsem, že pokud se ráno pomodlím a svěřím se do Božích rukou, tak celý den je prožitý klidně, když nemám čas na modlitbu, tak je to horší. Nástrahy tohoto světa jsou velké, přes média, zábavu, oblékání, alkohol, drogy, automaty, mladí tomu těžko odolávají bez Boží pomoci, proto tolik mladých tomu podléhá. Já si myslím, že kdyby se mládež obrátila k Bohu, změnil by se život k lepšímu.

19 MÁJOVÉ POBOŽNOSTI. Kořeny májových pobožností sahají k mariánské tradici spjaté s pobožností k utrpení Páně, uctíváním svatého Kříže a modlitbami za dobré počasí. Dobové historické prameny mluví o začínajícím měsíci květnu jako o duchovním květnu spočívajícím ve zvláštní formě uctívání kříže. Mystik sv. Jindřich Suso, dominikán ( 1366) se řadí k nejvlivnějším představitelům. Jeho duchovní květen se váže k liturgii Nalezení Svatého kříže připadající na 3. května, ke kříži a k týdnu modliteb před Nanebevstoupením Páně.

20 V Německu, a to zejména v porýnských diecézích a v oblasti Frank, se rozvinuly kající pobožnosti tzv. májové modlení ve spojitosti s na mnoha místech zavedeným zvykem udělování požehnání na den Nalezení Svatého kříže. Mariánský aspekt byl tomuto modlení zcela cizí. Jádrem májového modlení byla prosba za dobrou úrodu: aby květy byly uchráněny před zkázou a dozrály v plod. Forma mariánské úcty začala v Itálii. Zde, v květnu roku 1784, v chrámu řádu Kamilliánů ve Ferraře, který založil sv.kamil de Lellis (+1614) se poprvé veřejně modlili k Panně Marii po celý květen májové pobožnosti za nemocné. Výklad příslušné pasáže z Bible, především z Písně písni 2, 1: jsem kvítek šáronský, lilie v dolinách, vedl k zasvěcení měsíce května, měsíce květů a květin, Matce Boží, Panně Marii. Z Itálie se májové pobožnosti brzy rozšířily do Francie. Jedním z nejproslulejších průkopníků májových pobožností byl jezuita Pierre Doré ( ) Májové pobožnosti se od poloviny 19. století staly nejvýraznějším projevem mariánské úcty. Věřící dokonce formou petic žádali jejich zavedení. Aktivní účast mnohých biskupů na těchto pobožnostech byla jasným výrazem jejich souhlasu. Vyhlášení dogmatu o Neposkvrněném Početí Panny Marie z roku 1854 bylo pro rozvoj májových pobožností velmi silným impulsem.

21 Májová mše svatá v květnu. Neděle ,00h. Kaplička u dobré vody v Bacově se mší svatou. Účast přislíbil otec Petr Dujka a dechová hudba Záhořané.

22 Všechnu naději jsem vložil v Hospodina.. Ve světě roztáčecím se kolem nás: lidé nežijí v nějakém vysněném ráji, většina také nevlastní moc ani není slavná, málo je také lidí, kteří jsou tak bohatí, aby si mohli koupit všechno. Většina lidi žije normálním, celkem obyčejným, šedým životem. Všechnu naději jsem vložil v Hospodina.. Zkusme se zastavit a v tichu naslouchat. Na konci života nikdo se nás nebude ptat kolik máme peněz.. Nikdo také nebude hodnotit naše vysoké postavení ve společnosti. Nikdo se nás nebude ptat kde jsem byl a co jsem viděl.. Ale zeptají se, jestli jsem byl člověkem, který naléval svou přítomností radost do lidských srdcí, který byl světlem, kdy lidem dohasínala naděje, který uměl odpovědět na každou otázku, i když občas obyčejně a přece z hlubokou moudrostí odpovídal: nevím...

23 Všechnu naději jsem vložil v Hospodina.. Buď prostě člověkem dobrým jak chléb, z kterého každý si může ulomit kousek, aby utišil hlad svého života. Protože: Tou nejsprávnější cestou života je ta, která vede k člověku; Cestou člověka je.. člověk! Opak filosofie Tomáše Bati je výrok V.I.Lenina. Jestliže chceme nějaký národ zničit, musíme nejdříve zničit jeho morálku. Pak nám padne do klína jako zralé ovoce. Vladimír Ilijič Lenin

24 "Když se modlíte za duše v očistci, Bůh je tak potěšen těmito vašimi nesobeckými modlitbami, že vám sám splní nejtajnější přání, i když o nic nežádáte a často ani sám nevíte, jaké je toto vaše přání." (bl.matka Tereza). Jednoho dne se zjevila Panna Maria sv. Brigitě a řekla jí, že, kdo jí chce způsobit radost, má ctít jejího svatého snoubence Josefa. Abychom tedy splnili tužby Marie Panny, musíme zvroucnit svou úctu k sv. Josefu.

25 Poselství z Medžugorje, 2. dubna 2014 Mateřskou láskou vám chci pomoci, aby váš život modlitby a pokání byl pravým pokusem o přibližování se mému Synu a Jeho božskému světlu, abyste se uměly odloučit od hříchu. Každá modlitba, každá mše i každý půst jsou pokusem o přiblížení mému Synu, připomínkou Jeho slávy a útočištěm před hříchem.... "Ignorovat zjevení Panny Marie v Medžugorji je pro křesťany neodpustitelné," řekl známý římský exorcista páter Gabriele Amorth v interview pro italské Rádio Maria.

26 Jak se bránit proti Zlému. Mnoho lidí dnes pokládá démony za mýtus, fantazii z jiných dob, ale právě oni jsou z prvních, které Satan oklamal. Ďábel existuje, evangelium o něm hovoří na mnoha místech, ale je poražen. Porazil ho náš Pán, proto jeho moc je omezená, může nám škodit jedině tehdy, když mu otevřeme brány skrze hřích a v hříchu setrváváme, nebo když přicházíme do styku s okultismem, magií, pověrami, horoskopy, spiritismem a podobnými nástrahami. Všechno to, co nás chrání před hříchem, chrání nás i před Satanem. Aby ďábel nemohl škodit nám, společnosti a duším, dal nám Pán spolehlivé zbraně: 1. Měsíční svatá zpověď ničí moc zlého v naší duši a my jsme obrozeni skrze milost a Otcovo milosrdenství. 2. Zbožná účast na mši svaté i mimo neděli a svátky a svaté přijímání ve stavu milosti posvěcující. Přijímat Pána s těžkým hříchem v duši je strašná svatokrádež. 3. Modlitba svatého růžence je hotovým bičem na démony a ničí peklo. Podobně eucharistická adorace, modlitba k svatým andělům a svatému Josefovi a svatým. 4. Pokání, půst a dobré skutky prokázané bližním pomáhají bránit nás i naše drahé proti úkladům ďábla. Mnohokrát se osvědčilo také nosit posvěcený křížek a medailku a používat svěcenou vodu, přijímat často požehnání.

27 Zlo je od toho, aby se přemáhalo, nikoliv proto, aby nás uhranulo. Lze se naneštěstí občas setkat s tím, že lidé tráví celé dny, ba i noci, horečnatým rozjímáním o zednářích, židech, komunistech, homosexuálech. Nebo znají takřka nazpaměť přísahu rytíře Kadoše skotského ritu, ale stěží vyjmenují jména dvanácti apoštolů. Již jsem si mnohokrát kladl otázku, proč jsou někteří zticha, jsme-li svědky veřejného rouhání. ( např.sprostá slova, braní Božího jména nadarmo a nebo poslední příklad bludu, přání farníka o zrušení modlitby růžence přede mší svatou na pohřbu a zavedení místo toho hraní hudby. atd ). Bojíme se lidského posměchu? Pokud ano, pak si ovšem lepší společenské podmínky k důstojnému křesťanskému životu snad ani nezasloužíme. Nebudeme-li hájit práva Boží, proč by měl Bůh, natož pak stát, hájit práva naše?

28 Žehnání jsou svatá znamení, žádné magické praktiky! V žehnání chválíme Boha, děkujeme mu a prosíme ho za jeho ochranu. Tak může žehnání ochránit před zlem; je sto uchránit před zlem a neštěstím a může být pomocí na cestě víry. Také posvěcené medailony, jídla nebo svíčky, vysmívané osvícenými současníky a módními teology, jsou zvláštními znameními lidské důvěry v Boží ochranu a pomoc. Jejich používání platí odedávna jako výraz víry. Požehnej mi Pane!" Ve Starém zákoně prosí Jábes: Kéž bys mi dal požehnání a rozmnožil mé území! Kéž by tvá ruka byla s se mnou a zbavila mě zlého, aby na mě nedolehlo trápení! ( 1 Pa 4,10). A, tak to v Bibli pokračuje, Bůh splnil, oč žádal. Odpověď církve na otázku svých věřících jak se mají chovat v tomto přelomu času může být jen tato: Buďte požehnáním! Žehnejte se navzájem! Neboť žádné požehnání se neztratí! Proto učím děti v náboženství i při společném setkávání v kostele, aby si požehnali navzájem znamením kříže na čele.

29 Sedmibolestná Panna Maria patronka Slovenska, výročí. Nejsvětější Panna, jako je rodičkou Ježíše Krista, tak je i matkou všech křesťanů, protože je zrodila na vrchu Kalvárii mezi největšími mukami Vykupitele." Sv.Papež Lev XIII. Sv. Vincentu Pallotti ( ) byl několikrát svěřen úkol vyhnat ďábla z posedlých osob. Jednou sám zlý duch uznal: "Nikdo ze správných ctitelů Bolestné Matky nemůže být zatracen." O pravdě tohoto výroku byl sv. Vincent tak přesvědčen, že o tom rád a často vyprávěl. Zdrávas svatého Bonaventury Zdrávas, Maria, bolesti plná, Ukřižovaný je s tebou, oplakání hodná jsi mezi ženami a oplakávání hodný je plod života tvého, Ježíš. Svatá Maria, Matko Ukřižovaného, vypros nám, ukřižovatelům tvého Syna, slzy dokonalé lítosti nyní Amen.

30 Slovenští Biskupové připomínají, že rok 2014 bude ve znamení 450. výročí prvního zázraku, který se v Šaštíně udál na přímluvu Panny Marie, jakož i půlstoletí od potvrzení starobylosti kultu Panny Marie Sedmibolestné jako hlavní patronky Slovenska, spojené s povýšením šaštínského chrámu menší baziliku. Stalo se tak 23. listopadu 1964 prostřednictvím apoštolského listu Quam pulchra. Dva roky nato tentýž papež sv.jan Pavel II. prohlásil Pannu Marii Sedmibolestnou za patronku Slovenska. Jubilejní rok na památku těchto událostí bude kalendářní rok 2014, přičemž vrcholem bude zasvěcení Slovenska pod ochranu Sedmibolestné Panny Marie v den jejího liturgického svátku (15. září) v národní bazilice v Šaštíně. Ve svém dekretu slovenští biskupové vyzývají, aby se nový jubilejní rok "stal časem obnovení a prohloubení modlitby posvátného růžence, jehož prostřednictvím rozjímáme nad tajemstvími naší spásy".

31 Bůh se nás každý den ptá: jsi křesťanem přerušovaně anebo vždycky? Bůh nás žádá, abychom byli věrní každý den ve všedních skutcích a dodává, že i když my nejsme věrní, On je vždycky věrný. Bůh je naše síla. Myslím na deset malomocných z evangelia uzdravených Ježíšem. Potkají jej, zůstanou stát opodál a volají: Ježíši, Mistře smiluje se nad námi (Lk 17,13). Jsou nemocní, touží být milováni a mít sílu a hledají někoho, kdo by je uzdravil. A Ježíš jim odpoví a všechny z jejich nemoci vysvobodí. Je však zarážející, že jenom jeden z nich se vrátí, aby velebil Boha a nahlas poděkoval. Ježíš sám to konstatuje kde je těch zbylých devět? Deset jich volalo, aby byli uzdraveni, a jenom jeden se vrátil, aby hlasitě děkoval Bohu a uznal, že On je naší silou. Umět děkovat, velebit Pána za to, co pro nás koná.

32 Podívejme se na Pannu Marii: první čin, který vykoná po Zvěstování kdy jí anděl oznámí že se stane Matkou Boha, je skutek lásky vůči starší příbuzné Alžbětě a první slova, která pronáší, jsou: Velebí má duše Pána. Je to chvalozpěv a díkůvzdání Bohu nejenom za to, co učinil v ní, ale za vše, co učinil v dějinách spásy. Všechno je jeho darem. Kdybychom mohli pochopit, že všechno je darem Božím, jak šťastné by bylo naše srdce. Všechno je jeho darem. On je naší silou! Říci děkuji je tak snadné, a přece to může být tak obtížné! Kolikrát jen si v rodinách říkáme díky? To je klíčové slovo vzájemného soužití. S dovolením, promiň, děkuji říkají-li se tato tři slova v rodině, pak rodina prospívá. Kolikrát děkujeme tomu, kdo nám pomáhá, je nám nablízku a provází nás v životě? Často bereme všechno za samozřejmost! A děje se tak i ve vztahu k Bohu. Je snadné jít Pána o něco prosit, ale jít Mu poděkovat, to nenapadne každého Do kostela chodí v neděli 200 lidí průměrně na mši svatou, poděkovat mu příjde v sobotu 10,15, 20 lidí, jak podobné s evangeliem o 10 malomocných. Doba je stejná jako tehdy,vždycky budou lidé ve víře buď chladní, vlažní nebo horcí. Ale Pán Ježíš o tom člověku, který mu v evangeliu poděkoval, prohlásil tvá víra Tě zachránila, kéž platí ty slova i o nás.

33 V aktech blahořečení sv. Jana Massiase, dominikána, čteme, že se mu na smrtelné posteli zjevila Panna Maria a řekla mu, že ustavičnou modlitbou růžence vysvobodil z očistce milion čtyři sta tisíc duší. Papež Řehoř XVI. nařídil, aby toto číslo bylo zaneseno do aktů o blahořečení na povzbuzení všech ctitelů svatého růžence. Např. svatý Ignác z Loyoly nosil růženec stále s sebou a neodkládal ho ani v noci při spánku, jakmile se probudil, ihned se modlil k Panně Marii. Když jednou sv. P. Pio chtěl darovat jedné své duchovní dceři růženec, řekl jí třesoucím se hlasem: Svěřuji ti poklad. Nauč se ho využívat. Vyprázdníme očistec.

34 Jak vychovat kvalitního chuligána 10 pokynů pro rodiče 1) Od malička byste měli dávat dítěti vše, co si jen bude přát. 2) Smějte se z jeho neslušných a hrubých slov. Bude si o sobě myslet, že je moudré a vtipné. 3) Bylo by dobré je odrazovat od jakéhokoliv náboženského vlivu. Nic neříkejte o Bohu. Neposílejte je na hodiny náboženství ani do kostela. Když dospěje, samo si zvolí náboženství a světový názor. 4) Nesmíte říkat dítěti, že něco dělá špatně. Nikdy! Chudáček, ještě by mohl dostat komplex pocitu viny. A co se bude dít, když se později náhodou dostane do neštěstí, např. když ho zavřou za krádež auta? Kolik bude muset vytrpět, přesvědčen, že celá společnost ho pronásleduje. 5) Důsledně dělejte všechno za dítě: když rozhází své věci, sami je zvedněte a ukliďte. Takto bude přesvědčeno, že zodpovědnost za to, co dělá, nespočívá na něm, ale na okolí. 6) Dovolte dítěti všechno číst, na všechno se v televizi dívat, všechno vyzkoušet. Pouze tak získá zkušenosti a pozná, co je pro něho dobré a co zlé. 7) Vždycky se hádejte v jeho přítomnosti. Když se vaše manželství rozpadne, dítě nebude šokováno.

35 8) Dávejte mu tolik peněz, kolik jen bude chtít. Ať si nemusí na ně vydělávat. Bylo by hrozné, kdyby muselo dřít tak, jako kdysi vy. 9) Splňujte všechna jeho přání. Ať má k jídlu vždy to nejlepší, ať si popíjí alkohol, ať bere drogy, ať má veškerý komfort. Kdyby cítilo nějaký nedostatek, bylo by celé nesvé, stalo by se člověkem nervózním, zakomplexovaným. 10) Vždy braňte své dítě. Není důležité dostalo-li se do konfliktu s policií, učiteli nebo sousedy. Nesmíte dopustit, aby dítěti kdokoli učinil křivdu, pouze ono může beztrestně křivdit druhým (počínaje babičkou, kamarády...). Západní mocnosti vyvíjejí tlak na chudé národy, aby uznaly potraty a homosexualitu. Západní národy používají svou finanční sílu a vliv v OSN, aby nutily menší národy k legalizaci potratů a homosexuality, uvádí institut Catholic Family & Human Rights (C-Fam). C-Fam ve svém zpravodaji píše o dvou událostech: Spojené státy zrušily velmi potřebný příspěvek ve výši 350 milionů dolarů pro Malawi, protože tato africká země zavedla nová právní omezení homosexuálního jednání. Průzkum lidských práv, který provádí OSN, je užíván k nátlaku na El Salvador, Kostariku, Chile, Brazílii, Bolívii, Belize a Argentinu, aby zmírnily právní omezení týkající se potratů a antikoncepce, ačkoli z mezinárodních smluv nevyplývá, že by tato problematika měla být považována za otázku lidských práv.

36 Úmysly Apoštolátu modlitby Svatého otce. Květen 2014 Všeobecný: Aby hromadné sdělovací prostředky byly nástrojem sloužícím pravdě a míru. Evangelizační: Aby Maria, Hvězda evangelizace, směřovala poslání církve k ohlašování Krista všem lidem. Národní: Aby doba přípravy na kněžství byla pro bohoslovce školou svatosti a moudrosti. Ve středu 2.4. přistoupilo ke svátosti Pomazání nemocných 32 farníků a farnic.

37 Bůh nám v životě svatých ukazuje svou přítomnost a svou tvář. Nikdy nebudeme moci dostatečně poděkovat Bohu za dar světců. Čtvrtek 1.5. sv.josef, dělník - Za nebeského ochránce pracujících ho v roce 1937 ustanovil papež Pius XI. sv. Peregrín Laziosi patron nemocných rakovinou. Vynikal v modlitbě a v úsilí o kající život. Po letech postihlo jeho nohu těžké onemocnění, pro kterou měla být amputována, ale zázrakem byl během noci uzdraven. Pátek sv.atanáš +373 vzýván při bolesti hlavy, nazýván sloupem Církve. sv. Antonín Florentský dominikán, říkával: "Co mám, nepatří mně, ale Ježíši Kristu a chudým." Sobota sv. Filip a Jakub Menší (mladší), apoštolové - "Ježíš se rozhodl vydat na cestu do Galileje. Vyhledal Filipa a řekl mu: Následuj mě! Apoštol Jakub mladší nebo-li Alfeův (či Kleofášův) je v synoptických evangeliích uváděn na 9 místě. Hovoří se o něm jako o Ježíšově bratru (Mt 13,55; Mk 6,3; Gal1,19), ač byl bratrancem. Ve způsobu hebrejské mluvy se nazývali bratry blízcí pokrevní příbuzní a dokonce i přátelé. sv. Alexandr I papež, vzýván při onemocnění štítné žlázy. Byl pátým nástupcem apoštola Petra.

38 Neděle neděle velikonoční. Sv.Florián Pocházel z Norika, území dnešního Rakouska, tehdy náležícího k Římské říši. Patronem hasičů a ochráncem proti požárům se stal až po XV. stol., samozřejmě nejspíš v souvislosti s tím, že vodou, v níž byl utopen, se hasí oheň. Jedno z pořekadel uváděných ve spojení s úctou ke sv. Floriánovi, zní: "Kde pálí ohně žár a vzrůstá hřích a svár, pomocník je nám dán, svatý Florián." Pondělí 5.5. sv. Godehard Patron zedníků; vzýván jako pomocník proti dně, revmatismu. Viděl a oslavoval Boha v nejpotřebnějších, v chudých, nemocných a opuštěných, pro které stavěl nemocnice a ústavy, rozvíjejíce s láskou charitativní činnost. Úterý 6.5. sv. Jan Sarkandr Vzorně působil jako farář, naposled v Holešově. Jeho horlivost byla spojena s důvěrou v Nejsvětější svátost oltářní. Ta se projevila obzvlášť za vpádu polských kozáků a byla příčinou záchrany Holešova, ale i vzniku křivého podezření. Od nekatolíků byl zatčen, obžalován z velezrady a podroben útrpnému právu. Při výslechu naléhali, aby jim Jan prozradil, z čeho se zpovídal Lobkovic, marně. Na následky mučení zemřel. Návrh podoby ikony sv.jana Sarkandra pro náš kostel v současné době zpracovavá ikonopisec pan Damián. Ikona bude umístěna v našem kostele nad zpovědnicí. Iniciátorem tohoto díla je pan František Křenek Bůh žehnej.

39 Středa 7.5. sv. Růžena Venerici Věnovala se v Itálii výchově dívek a za tím účelem založila ústav "Maestre Pie Venerini" nazývaný také jezuitky. Čtvrtek 8.5. Panny Marie, Prostřednice všech milostí- Panna Maria je plná milosti nejen pro sebe, ale i pro nás. "Skrze Marii máme naději dosáhnout nebe." Tak učí sv. Efrém již ve 4. stol. a papež Lev XIII. r říká: "Podle vůle Boží ničeho se nám nedostává leč skrze Marii. Skrze ni je cesta ke Kristu, podobně jako skrze Krista k nebeskému Otci." Pátek 9.5. sv. Izajáš, prorok 800l.př.n.l. - Pocházel z Jeruzaléma a tam i působil. Stal se prvním ze čtyř velkých proroků. Izajáš předpověděl, že: "Lid, který chodí v temnotách, uvidí velké světlo... Izajáš jako prorok neměl snadný úkol, neboť v Božím jménu musel mluvit většinou nevhod, napomínat, mluvit o dobru i o trestu a to ho stálo život jako mnohé jiné proroky. Sobota Sv.Job 1000l.př.n.l. - Pocházel ze země Úsu a hovoří o něm samostatná kniha Starého zákona. Ukazuje ho jako muže spravedlivého, který se osvědčil ve zkouškách. Základní drama jeho života se týká otázky utrpení a tedy všelidského problému. Zemřel jako spravedlivý, kterému po prožitém utrpení bylo vše odňaté navráceno i s úroky a ještě na zemi dlouho prožíval šťastné dny.od něho je chvalozpěv Věřím že můj Vykupitel žije.

40 Neděle neděle velikonoční, den matek. sv. Majol K jeho přátelům patřil i pražský biskup Vojtěch. Císař Ota II. si dokonce přál, aby se stal papežem. Majol měl na jeho přání odpověď: "Římané se nehodí pro mne a já se nehodím pro Římany." Pondělí blah. Imelda Lambertini, dominikánka Na svátek Nanebevstoupení Páně v r. 1333, při podávání Nejsvětější svátosti sestrám se jedna svatá hostie vznesla a zamířila ke klečící Imeldě. Tento eucharistický zázrak byl jejím prvním svatým přijímáním a posílením její duše na cestu do věčnosti. Jediné svaté přijímání přijaté s největší touhou se jí stalo branou k trvalému životu s Ježíšem. Její srdce jakoby neuneslo radost a zastavilo se. Ostatky Imeldy jsou uchovávány v kostele sv. Zikmunda v Bologni. Úterý Panna Maria Fatimská - Oslavujeme Pannu Marii, která se r po šestkrát zjevila u Fatimy v Portugalsku třem dětem Lucii Santosové, Františkovi a Hyacintě Martovým. Fatimská Panna Maria vyzývá k obrácení, k pokání, k modlitbám za hříšníky. Chce jedině to, co její Syn. Jedná se o lásku, které on učí v evangeliu. Také řekla, že Ježíš: "Chce zavést ve světě úctu k mému Neposkvrněnému srdci." A také dodala: "Když se budete modlit růženec, opakujte po každém desátku: O můj Ježíši, odpusť nám naše hříchy, uchraň nás pekelného ohně a přiveď do nebe všechny duše, zvláště ty, které toho nejvíce potřebují."

41 Středa sv. Matěj, apoštol - vzýván je proti manželské neplodnosti. Palestinský rodák, který je představen jako skromný proselyta, jenž byl po nanebevstoupení Páně vyvolen losem do apoštolského sboru na místo zrádného Jidáše. Evangelium hlásal až v Africe. Zemřel asi v 63 roce mučednickou smrtí. Čtvrtek sv. Isidor Rodiče ho naučili milovat Boha a dávat mu první místo v životě. Nikdy se neodebral na pole bez předchozí účasti na mši svaté a bez vroucí modlitby k Bohu a k Panně Marii. Někdy mu při práci pomáhali andělé. Pátek sv. Jan Nepomucký Mučedník, který byl utopen v roce 1393 ve Vltavě v Praze, je nejznámějším světcem na mostě a patří u nás i v německy mluvící oblasti k nejuctívanějším světcům. Sv.Jan Nepomucký je také patron zpovědníků, protože byl zavražděn pro svůj neochvějný postoj v otázce zpovědního tajemství. blah. Šimon Stock patron karmelitánského řádu. Panna Maria mu při zjevení v r.1251 předala škapulíř, jako část řádového šatu. Šimon upevňoval život řádu, který rozšířil zakládáním klášterů i v Německu, v Belgii a ve Francii. Šimonovu úpravu řehole schválil papež Inocenc IV. Šimon Stock si byl plně vědom jak cenným rysem řádu je úcta k Panně Marii a zanechal nám i dvě krásné modlitby: Ave Stella (Zdrávas Jitřenko) a Flos Carmeli (Květe Karmelu), která byla jeho nejoblíbenější.

42 Sobota sv. Paschal Baylon Byl pastýřem ovcí a v dospělosti vstoupil do františkánského řádu jako terciář. V klášteře byl postupně vrátným, almužníkem, zahradníkem a sakristiánem. Vynikal velkou úctou k eucharistii a k Panně Marii. Od Boha byl obdarován charismaty a prospíval druhým radou. Neděle neděle velikonoční - sv. Jan I., papež Postaral se o zavedení křesťanského letopočtu, datování historických událostí podle roku Kristova narození. Počáteční rok vypočítával mnich Dionys Malý a pozdějšími přepočty se zjistilo, že se zřejmě spletl o 6 let, že k narození Páně došlo dříve. Pondělí sv. Ivo Hélory Původem byl z Bretaně a v Paříži vystudoval teologii a práva. Stal se advokátem chudých a utiskovaných. Nejpřísnějším soudcem byl sám k sobě, žil asketicky a s touhou po svatosti jak ho v dětství naučila maminka. Pomohl mnoha potřebným lidem. Úterý sv. Lydie - Lydie poprosila sv.pavla a Silase slovy: "Jste-li přesvědčeni, že jsem uvěřila v Pána, vejděte do mého domu a buďte mými hosty." (Sk16,15) Sv.Pavel řekl, že její naléhavé pozvání přijali. Když později po věznění a bičování byli propuštěni, opět zašli k ní a ona je s otevřenou náručí přijala jakoby to byl sám Ježíš.

43 sv. Bernardin Sienský Hlásal potřebu odpuštění a smíření a s tím cílem hlásal i úctu k Ježíšovu jménu. Vytvořil si obraz zářícího slunce s monogramem JHS, jedná se o první tři písmena řeckého Ježíš (zkratku Ježíš, lidí Spasitel). Základem jeho duchovního života byla bohoslužba a úcta k Panně Marii. Středa sv. Kryštof Magallanes a druhové památka kněze Kryštofa i jeho dvacet čtyři druhů. V Mexiku pod různými pronásledovateli trpěli pro přiznání se ke Kristu Králi a smrtí v různé dny dosáhli korunu mučednickou. Čtvrtek sv. Julie z Korsiky + 5st. - Pocházela z křesťanské africké rodiny, byla zajata a prodána do otroctví. V něm se osvědčila jako věrná křesťanka v každé situaci. Nakonec skončila jako mučednice v Korsice na kříži. sv. Rita z Cassia v bezvýchodných situacích a obtížných zkouškách; zoufajících žen i žen neplodných a rodičovství; nešťastných manželů; vzývána při manželských problémech a pomocnice proti neštovicím. Pro pověst svatosti a divů dostala titul: "svatá v nemožných záležitostech." Pátek sv. Jan de Rossi Po přijetí kněžství se Jan zaměřoval na chudé, zanedbané, nemocné na těle i na duši. Na veřejných prostranstvích svolával venkovany, kramáře i tuláky a vyučoval je náboženství. Vynikal v úctě k Panně Marii a ctil ji každodenní pobožností. Ze svatých si k následování oblíbil sv. Filipa Neriho.

44 Sobota Panny Marie, Pomocnice křesťanů - Mariino poslání pomocnice křesťanů vyvěrá jako některé další svátky z ustanovení jejího Syna, aby nám byla Matkou. Mezi její nejvýznamnější pomoc patří pomoc v hodině smrti. Je patrná zejména u jejích ctitelů. Modleme se: Všemohoucí milosrdný Bože, jenž jsi nám dal Pannu Marii jako Pomocnici a Ochránkyni, uděl nám, prosíme, abychom pod její záštitou v tomto životě dobrý boj bojovali a nad nepřítelem své spásy v hodině smrti zvítězili. Skrze Krista, našeho Pána. Amen. Neděle neděle velikonoční den modliteb za pronásledované křesťany. Severní Korea Je nechvalně proslulá jedním z nejrepresivnějším a nejizolovanějším režimem na světě a svým občanům odpírá prakticky všechna lidská práva. Někdejší lidový vůdce Kim Ir-sen založil ideologii zvanou Ču-Čche ( jistota jen v nás ), která se promítá do každého aspektu tamní kultury. Vládou organizované náboženské aktivity jsou jen divadlem pro západní turisty. Počet obyvatel: 22,9 milionů Náboženství: 64,31 % bez vyznání, 16,00 % tradičně etnického náboženství, 1,69 % křesťanů Hlavní ideologický proud: diktátorství/komunismus Pronásledování: Severní Korea je nejhorším pronásledovatelem křesťanů na světě.

45 Navzdory hrůzným podmínkám zde křesťanství pomalu a tiše roste. Srdce zdejších lidí lační po pravdě a po obecenství se svým Stvořitelem a zdejší křesťané uchovali víru i za podmínek nepolevující perzekuce. Přesný počet křesťanů je ovšem neznámý. Vláda křesťany považuje za hrozbu svému zřízení a proto na věřící pořádá zátahy po celém území. Křesťané svou víru musí praktikovat výhradně tajně a jsou v nepřetržitém nebezpečí. Mnoho Severokorejců, včetně křesťanů, uprchlo do sousední Číny. Někteří tam uvěřili a pak se opět ilegálně vrátili do vlasti, aby svým blízkým svědčili o Kristu. Ovšem tito navrátilci jsou ve smrtelném nebezpečí a řada z nich již skončila před popravčí četou. Podzemní křesťan Son Jong Nam je vězněn po více než dva roky a čeká na veřejnou popravu. Pracovníci Hlasu mučedníků však stále doufají, že je naživu, ale zatím se to pro nedostatek informací nepodařilo potvrdit. Turecko Nedávno prodělalo politické zápolení mezi sekulárním, urbanistickým proudem a venkovským islámským radikalismem, soupeřícími o kontrolu nad vládou. Členství v Evropské unii je stále v nedohlednu a kvůli stavu náboženské svobody v zemi není ani jisté, zda bude Turecko vůbec v unii vítáno. V srpnu 2007 navíc země učinila v této záležitosti další krok zpět, když si za prezidenta vybrala někdejšího islamistu. Počet obyvatel: 68,1 milionů Náboženství: 99,64 % muslimů, 0,32 % křesťanů Hlavní ideologický proud: islám Pronásledování: Navzdory ústavním zárukám náboženské svobody je zcela zřejmé, že zde křesťanství v mnoha směrech svobodu nezakouší. Mnozí politici, policie i vzrůstající hnutí islamistů, to vše je čemukoli křesťanskému velmi nepřátelské.

46 Lidé na Západě byli šokováni, když slyšeli o vraždě dvou tureckých a jednoho německého křesťana, ke které došlo v loňském roce. Oba zavraždění Turci byli prvními tureckými křesťanskými mučedníky od vzniku republiky v roce Jemen Byl kdysi místem, kde měla svá velká města královna ze Sáby- Sibyla. Křesťanství však zde úplně vymizelo, když toto území v 7. století zabrali muslimové. Islám je v Jemenu státním náboženstvím a proselytismus je zde zakázán. Zákon šaríja je základem zdejší legislativy. Počet obyvatel: 19,4 milionů Náboženství: 99,94 % muslimů, 0,05 % křesťanů Hlavní ideologický proud: islám Pronásledování: Pro Jemence je nebezpečné stát se křesťanem. Při prozrazení riskuje takový muslimský konvertita ke křesťanství trest smrti. Prostřednictvím citlivé evangelizace a dalších vlivů uvěřila v této zemi v Krista asi stovka lidí. Avšak většina křesťanů v zemi jsou přistěhovalci, kteří pracují v sekulární sféře anebo pro humanitární organizace, které v zemi získaly povolení k činnosti. Pondělí sv. Filip Neri patron humoristů; vzýván při neplodnosti žen, nemocech končetin; proti zemětřesení. Založil bratrstvo s charitativní činností. Stal se knězem horlícím pro časté přijímání svatých svátostí. Měl rád veselé lidi. Vynikal v pokoře a v konání dobra. Dokazoval, že veselost není překážkou svatosti. Také proto se mu přezdívalo "Veselý svatý", ale říkalo se mu i "Pippo bono"- "dobrý Filip".

47 Úterý sv. Julius Byl už starým vysloužilým vojákem římského vojska, sloužil 27 let. Při jedné cestě se stal křesťanem. Byl prý udán bratrem v době organizovaného pronásledování. Vyslýchající prefekt ho zkoušel přemluvit a podplatit, ale marně. A tak byl pro svou víru odsouzen k hrdelnímu trestu. K jeho stětí došlo v Durosturu při Dolním Dunaji na území dnešního Bulharska. Středa sv. German Zůstal jako pravý mnich střídmý a zdrženlivý i v postavení pařížského biskupa. Pracoval, postil se, vše co měl dával chudým. Jeho příklad strhl k následování i samotného krále. Vynikal vzděláním, dobročinností i charismatickými dary. Čtvrtek Nanebevstoupení Páně Domenica Resurrectionis Domini - "Vyvedl je pak směrem k Betánii, zvedl ruce a požehnal jim. A zatímco jim žehnal, odloučil se od nich a vznášel se k nebi." (Lk 24,50-51) To se stalo čtyřicátý den od zmrtvýchvstání Páně, proto tento svátek je slaven vždy ve čtvrtek po 6. neděli velikonoční. sv. Bona patronka letušek. Byla nesobecká a s úsměvem pomáhala druhým. Mezi cestami do Santiága de Compostela kde šla 9x jako průvodkyně, absolvovala i pouť do Říma. Při snaze o poslední pouť byla již nemocná a musela se vrátit do Pisy, kde zemřela. Pro její zcestovalost ji papež v roce 1962 dal patronát nad letuškami v celém světě.

48 Pátek sv. Zdislava (pouť 1.6.) patronka našeho kostela. Přes svůj šlechtický stav byla ženou prostého života, dobroditelkou chudých i nemocných. Snažila se co nejvíce ztotožnit s Kristem i jako manželka a matka čtyř dětí. Sjednocení s Kristem upevňovala modlitbou, čtením Písma svatého o kterém rozjímala, účastí na mši svaté a přijímáním svatých svátostí. Radostně snášela oběti každého dne a konala skutky kajícnosti. Svým příkladným životem a vytrvalou modlitbou dovedla získat svého muže pro věc Boží. S jeho svolením vstoupila do třetího řádu sv. Dominika. Sobota Navštívení Panny Marie - Svátek nám připomíná setkání Panny Marie s matkou Jana Křtitele, svatou Alžbětou. Svátek přibližuje druhé tajemství svatého růžence: "s kterým jsi Panno Alžbětu navštívila." Tímto svátkem si také připomínáme Pannu Marii jako rozdavatelku milostí. Chceme-li k Bohu, ke komu bychom nejlépe šli, ne-li k Marii? Skrze ni přišel na svět Boží Syn a skrze ni se nejsnadněji dostaneme k Bohu. Nejznámější chrám v okolí je - Chrám Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku. Internetové stránky kostela sv.zdislavy ( o tyto internetové stránky se stará Monika Jurajdová ) Tento věstník vychází díky dobrodincům kostela. Bůh žehnej. Pro vnitřní potřebu kostela sv.zdislavy fr.václav Tomáš Holčák OP., terciář.

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky.

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve duben 2009 3. ročník / 4. číslo Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, začíná nejdůležitější

Více

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu.

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu. Znělka Úvod (Pouští moderátor) Milí přátelé, dnes se s vámi bude modlit rodina X.Y., a to: Každý přítomný se představí (stačí křestní jméno). Začněme znamením kříže ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého.

Více

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI 1. NEDĚLE PO SV. TROJICI formulář A1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

5/2013. dobroučské farnosti. Slovo duchovního správce. neděle 28. dubna 2013 5. neděle velikonoční. Zdrávas Maria

5/2013. dobroučské farnosti. Slovo duchovního správce. neděle 28. dubna 2013 5. neděle velikonoční. Zdrávas Maria dobroučské farnosti neděle 28. dubna 2013 5. neděle velikonoční 5/2013 Bratři a sestry. Bože, tvůj Syn, náš Vykupitel, se narodil z Panny Marie, ona se tak stala pro nás prostřednicí všech milostí. Vyslyš

Více

Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši

Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši Pozn: Následující text je převzat z Křestních obřadů křest malých dětí ČBK 1999. Nejedná se o oficiální text, ale pouze pomůcku pro studium nebo osobní potřebu.

Více

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Bohoslužba se koná na podzim (4. neděle v září), z podnětu ERC. Předložený liturgický formulář je soustředěn k připomínce křtu podle liturgie,

Více

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni 1 Vršovice 1.5.2011 Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milé děti, všechny vás vítám na naší společné bohoslužbě. Na setkání, kde smíme naslouchat Božímu slovu, těšit se z Božího pozvání a děkovat za ně.

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve červen 2009 3. ročník/6. číslo Když kocour není doma... Slovo úvodem Když kocour není doma, myši mají pré.. Ježíš odešel. Oblak Otcovy slávy ho vzal našim

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

neděle 18. (5.) října 2015

neděle 18. (5.) října 2015 neděle 18. (5.) října 2015 Otázky na opakování 1. Učí nás Pán Ježíš milovat jenom své přátele? 2. Co je to modlitba? 3. Proč nám někdy Bůh hned nesplní vše za co Ho 4. v modlitbě prosíme? 5. Uveďte konkrétní

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce.

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. Já budu jásotem oslavovat Hospodina Máme Bibli? To je úžasná kniha. Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. A já bych hned na začátku

Více

25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B

25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B 25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B VSTUPNÍ ANTIFONA Srov. Iz 40,5 Pán mi řekl: Ty jsi můj Syn, já jsem tě dnes zplodil. Nebo: Radujte se všichni v Pánu, protože se nám narodil Spasitel. Dnes

Více

3 březen 2003. Muž spravedlivý

3 březen 2003. Muž spravedlivý 3 březen 2003 Muž spravedlivý J osef - muž Marie a před zákonem otec Ježíše Krista je v Písmu a liturgii spojován s příchodem Božího Syna na svět, tedy s událostmi kolem Kristova narození a dětství. Tam

Více

Následující pořad svatby původně pochází od Evangelické lutherské církve v Americe (Evangelical Lutheran Church in America, ELCA).

Následující pořad svatby původně pochází od Evangelické lutherské církve v Americe (Evangelical Lutheran Church in America, ELCA). Svatební obřad ELCA Následující pořad svatby původně pochází od Evangelické lutherské církve v Americe (Evangelical Lutheran Church in America, ELCA). Direktář obřadu Manželství je dar od Boha, zamýšlený

Více

1. Ujištění o spasení

1. Ujištění o spasení 1. Ujištění o spasení A to je to svědectví: Bůh nám dal věčný život a ten život je v jeho Synu. Kdo má Syna, má život; kdo nemá Syna Božího, ten život nemá. (1J 5,11-12) Kdo dává věčný život? Kde nalezneme

Více

NÍK NÍK LEDEN 2015 ČÍSLO RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI

NÍK NÍK LEDEN 2015 ČÍSLO RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI LEDEN 2015 ČÍSLO PŘÍVOZ 1 NÍK NÍK Z OBSAHU: RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI Radost Bogdan Stępień, OSPPE Vstoupili jsme do nového časového úseku

Více

FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ. Zpravodaj. Svatý týden 02/2016. Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b)

FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ. Zpravodaj. Svatý týden 02/2016. Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b) FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ Zpravodaj Svatý týden 02/2016 Úvodní slovo Dobrovolný příspěvek na tisk 10Kč Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b) Milí farníci,

Více

Slovo dětem: Píseň ze Svítá:

Slovo dětem: Píseň ze Svítá: 1 Vršovice 5.12.2010 Pozdrav: Milé děti, milé sestry, milí bratři, vítám vás na bohoslužbách v 2. neděli adventní, při kterých bude pokřtěna Viktorka Venclů a zdravím vás apoštolským pozdravem: Milost

Více

2.12.2012 1. neděle adventní

2.12.2012 1. neděle adventní 2.12.2012 1. neděle adventní Milost vám a pokoj od toho, kterýž jest, kterýž byl a kterýž přijíti má. Rozjásej se, sijónská dcero, dcero jeruzalémská, propukni v hlahol! Hle, přichází k tobě tvůj král,

Více

JEŽÍŠOVA LASKAVOST. Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7. Základní verš. Týden od 25. do 31.

JEŽÍŠOVA LASKAVOST. Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7. Základní verš. Týden od 25. do 31. Týden od 25. do 31. května 2008 Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7 Základní verš Když viděl zástupy, bylo mu jich líto, protože byli vysílení a skleslí jako

Více

1. píseň: Ž 1. 1. čtení: Jb 4,2-8. 2. píseň: 176 někdo mě vede za ruku. 2. čtení: Lk 17,11-19. Kázání:

1. píseň: Ž 1. 1. čtení: Jb 4,2-8. 2. píseň: 176 někdo mě vede za ruku. 2. čtení: Lk 17,11-19. Kázání: Milí bratři a milé sestry, vítám vás na dnešním shromáždění a zdravím vás tak jak je v církvi zvykem: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho i Pána Ježíše Krista. Toto praví Hospodin zástupů: V oněch dnech

Více

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem?

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem? Mt 13, 44-46 Podobenství o Království. Zvláštní obrazy, které PJ používal aby lidi přivedl k podstatě věci. Tentokrát o pokladu a perle které člověka stojí všechno co má. Chceme-li porozumět Ježíšovu sdělení,

Více

OD 2. DUBNA 2012 DO 31. KVÌTNA 2012 8. DÍL KNIHA PRAVDY A VELKÉ VAROVÁNÍ

OD 2. DUBNA 2012 DO 31. KVÌTNA 2012 8. DÍL KNIHA PRAVDY A VELKÉ VAROVÁNÍ OD 2. DUBNA 2012 DO 31. KVÌTNA 2012 8. DÍL KNIHA PRAVDY A VELKÉ VAROVÁNÍ VELKÉ VAROVÁNÍ BOHA DNEŠNÍMU SVÌTU KNIHA PRAVDY 8. DÍL Poselství od 2. dubna 2012 do 31. kvìtna 2012 Poznámka korektora: Pøekladatelé

Více

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání.

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání. Pravda a mýty o smrti a umírání. Je zmrtvýchvstání mýtus? Téma smrti a umírání je nesmírně důležité téma, které v dnešní době u většiny lidí bývá odsouváno někam do oblasti nezájmu a nevědomí. Je to téma

Více

UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY

UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY Ježíš umíral v opuštěnosti, ale odevzdal se do rukou Otce. Tento pokoj se stal příkladem i pro Dysmase, i on chce zcela důvěřovat Bohu, lotr po pravici chce ve své smrti napodobit

Více

6/2014. dobroučské farnosti. Slovo duchovního správce. neděle 1. června 2014 7. neděle velikonoční. Tajemství Eucharistie. Intence

6/2014. dobroučské farnosti. Slovo duchovního správce. neděle 1. června 2014 7. neděle velikonoční. Tajemství Eucharistie. Intence dobroučské farnosti neděle 1. června 2014 7. neděle velikonoční 6/2014 Slovo duchovního správce Tajemství Eucharistie Svátost Těla a Krve Páně Eucharistie je skutečností tak velikou, že ji můžeme chápat

Více

Milí farníci a poutníci,

Milí farníci a poutníci, 3/1993 Milí farníci a poutníci, denně sledujeme televizní noviny a čteme tištěné. O vánocích přichází novina nejradostnější: Narodil se Kristus Pán, veselme se! Všem Vám posílám od trůnu Panny Marie Křtinské

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Růst v Kristu. Texty na tento týden: J 8,34; Ř 6,18.22.23; 8,38.39; Ga 4,3.9; Ko 2,12 15

Růst v Kristu. Texty na tento týden: J 8,34; Ř 6,18.22.23; 8,38.39; Ga 4,3.9; Ko 2,12 15 Týden od 28. října do 3. listopadu 5 Texty na tento týden: J 8,34; Ř 6,18.22.23; 8,38.39; Ga 4,3.9; Ko 2,12 15 Základní verš S Kristem jste byli ve křtu pohřbeni a spolu s ním také vzkříšeni vírou v Boha,

Více

Novéna před biřmováním

Novéna před biřmováním Novéna před biřmováním Před sesláním Ducha svatého o Letnicích apoštolové setrvávali v modlitbách spolu se ženami, s Ježíšovou matkou Marií a s jeho příbuznými. Církev před velikými svátky spojenými s

Více

Studna tří bratří: Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky Ježíš Kristus včera...

Studna tří bratří: Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky Ježíš Kristus včera... Studna tří bratří: Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky Ježíš Kristus včera... Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky. (Žd13,8, Nová smlouva, Křesťanská misijní společnost, 1994) Kdy

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

V Á N E K UŽ ZASE MISIJNÍ NEDĚLE!?

V Á N E K UŽ ZASE MISIJNÍ NEDĚLE!? Ročník 10, číslo 10, 5.10.2014 Zpravodaj farnosti Protivanov V Á N E K UŽ ZASE MISIJNÍ NEDĚLE!? Misijní neděle je už od roku 1926 světovým dnem podpory misií a modliteb za ně. Slaví se v každé diecézi,

Více

neděle 1. listopadu (19. října)

neděle 1. listopadu (19. října) neděle 1. listopadu (19. října) Otázky na opakování 1. Co je to podobenství? 2. Proč Pán Ježíš Kristus učí v podobenstvích? 3. Co v podobenství o rozsévači znamená semeno, půda a kdo je tím rozsévačem?

Více

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky Škaredá středa Středa svatého týdne, říká se jí také škaredá středa. Proč? Máme před očima Jidáše, jednoho z dvanácti apoštolů, jak se domlouvá s farizeji. Na čem? Farizejové se rozhodli Ježíše zahubit.

Více

DUCHOVNÍ DARY A PROROCTVÍ

DUCHOVNÍ DARY A PROROCTVÍ Týden od 11. ledna do 17. ledna 2009 DUCHOVNÍ DARY A PROROCTVÍ Biblické texty na tento týden: Sk 2,1 11; Ř 12,6 8; 1 K 1,6.7; 13,9; Ef 4,11; 2 Te 2,9.10 Základní verš Jsou rozdílná obdarování, ale tentýž

Více

Správné porozumění. 1. kapitola. Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají.

Správné porozumění. 1. kapitola. Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají. 1. kapitola Správné porozumění Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají. Jsem přesvědčen, že se všichni shodneme na tom, že evangelizace je něco, k čemu jsou křesťané

Více

Základní principy knih a myšlenek Leanne Payneové. Tony Kalma

Základní principy knih a myšlenek Leanne Payneové. Tony Kalma 1. Centrální místo kříže Základní principy knih a myšlenek Leanne Payneové Tony Kalma Izajáš 53:4. Ježíš na sebe vzal naše bolesti a nesl naše nemoci. Učinil volnou cestu k Bohu, když vzal na sebe naše

Více

PLÁN VELIKONOČNÍCH AKTIVIT A BOHOSLUŽEB

PLÁN VELIKONOČNÍCH AKTIVIT A BOHOSLUŽEB 2/2011 Dostává se Vám do rukou další číslo Benjamína. Tradičně přináší informace ohledně Velikonoc časy bohoslužeb i příležitostí ke zpovědi. Jsem rád, že mnohé věci jako umývání nohou, otevření kostela

Více

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Pastorale Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20 Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Hudba: Bohdan Mikolášek Liturgie: Jana Mikolášková Nebojte se! Liturgická vánoční slavnost pořad:

Více

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13:

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13: Ďábel a člověk V našich shromážděních často hovoříme o Bohu, jeho díle v životě člověka, někdy trochu zapomínáme na to, že nežijeme v duchovně neutrálním prostředí, ve kterém nepracuje jenom Bůh, ale i

Více

Křížová cesta A co já?

Křížová cesta A co já? Křížová cesta A co já? Úvod Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Úvodní modlitba: Pane Ježíši Kriste, který jsi za nás zemřel na kříži, pomoz nám na chvíli poodstoupit od všeho, co nás rozptyluje

Více

MODLITBY MODLITBOVÝ BOJ MODLITBOVÁ KAMPAÒ

MODLITBY MODLITBOVÝ BOJ MODLITBOVÁ KAMPAÒ MODLITBY MODLITBOVÝ BOJ MODLITBOVÁ KAMPAÒ PRO KAŽDÉHO ÈLOVÌKA NYNÍ - NA KONCI ÈASÙ Modlitby "MODLITEBNÍHO BOJE" které dostala vizionáøka Marie Božího Milosrdenství od Nebeského Otce, Ježíše Krista a Panny

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve listopad 2012 6. ročník / 11. číslo Každý, kdo je z pravdy, slyší můj hlas. (J 18,37b) Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, když jsem byl na gymnáziu,

Více

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015 10. neděle po svátku Trojice 9. srpna 2015 evangelium podle Jana 14 Ježíš řekl: 1 Vaše srdce ať se nechvěje úzkostí! Věříte v Boha, věřte i ve mne. 2 V domě mého Otce je mnoho příbytků; kdyby tomu tak

Více

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSÁKŮ 2011 Kategorie = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící Soutěžní tým (z organizace, oddílu, příp. další informace) Jméno, příjmení

Více

LISTOPAD 2011. Z obsahu: ČASOPIS FARNOSTI PUSTÁ POLOM

LISTOPAD 2011. Z obsahu: ČASOPIS FARNOSTI PUSTÁ POLOM LISTOPAD 2011 ČASOPIS FARNOSTI PUSTÁ POLOM Z obsahu: Až budu umírat............ 02 O smrti, víře a naději........... 02 Vzpomeneme a pomůžeme....... 03 Rosteme v poznání......... 05 Ptali jste se.... 06

Více

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison.

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison. Zpravodaj křesťanů z Juliánova, Vinohrad a Židenic SIARD kostel sv. Cyrila a Metoděje Číslo 9, ročník 16 www.zidenice.farnost.cz vychází 6. září 2009 Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za

Více

Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008. Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11

Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008. Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11 Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008 Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11 Základní verš Jeho ustanovil Bůh, aby svou vlastní krví se stal smírnou obětí pro ty, kdo

Více

Velikonoční triduum Jana Šustová

Velikonoční triduum Jana Šustová Velikonoční triduum Jana Šustová Velikonoční triduum, což znamená "doba tří dnů" (z lat. tres - tři, a dies - den), tvoří Večerní slavnost na Zelený čtvrtek (Památka Večeře Páně), liturgie Velkého pátku

Více

CB Kladno 4. dubna 2011 strana 1

CB Kladno 4. dubna 2011 strana 1 CB Kladno 4. dubna 2011 strana 1 O pravém štěstí Bible 21 29 Zatímco kolem něj houstly davy, Ježíš pokračoval: "Toto pokolení je zlé. Vyžaduje znamení, ale žádné znamení nedostane, kromě znamení Jonášova.

Více

Jak mluvit s nejmenšími o Bohu?

Jak mluvit s nejmenšími o Bohu? Jak mluvit s nejmenšími o Bohu? Rada č. 1 Pracujme především na sobě, dítě je spolehlivé zrcadlo. Víra dítěte roste jeho účastí na víře rodičů. Malé děti se učí jednoduchým napodobováním a dítě důvěřuje.

Více

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce Bible pro děti představuje První Velikonoce Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Více

Týden od 23. září do 29. září 2007

Týden od 23. září do 29. září 2007 Týden od 23. září do 29. září 2007 HOSPODIN A IZRAEL NAPLNĚNÍ NAVZDORY SELHÁNÍ Texty na tento týden: Ex 3,6 14; 6,6 8; Joz 24,1 18; Jr 5,19.22; Ez 16,26 29.34; Oz 9,1; J 20,21; Fp 4,4; 1 Te 1,6; 1 J 2,12

Více

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování 27. kapitola Uzdravení snu I. Obraz ukřižování 1. Přání, aby s vámi bylo zacházeno nespravedlivě, představuje pokus učinit kompromis, který by spojil útok s nevinou. Kdo však dokáže spojit to, co je naprosto

Více

Získat Krista 1. Jediná touha hraběte Zinzendorfa

Získat Krista 1. Jediná touha hraběte Zinzendorfa Filipským 3,2-11 - 1 Žižkov 26.2.2012 Získat Krista 1. Jediná touha hraběte Zinzendorfa Jestliže účelem mého pobytu ve Francii má být, aby se ze mě stal člověk světa, prohlašuji, že peníze věnované k tomuto

Více

Kázání, Levice, 25.10.2015. Milost Vám a pokoj od Boha Otce i Pána Ježíše Krista. Amen.

Kázání, Levice, 25.10.2015. Milost Vám a pokoj od Boha Otce i Pána Ježíše Krista. Amen. Kázání, Levice, 25.10.2015 Milost Vám a pokoj od Boha Otce i Pána Ježíše Krista. Amen. Jan 6:14 21 Když lidé viděli znamení, které Ježíš učinil, říkali: "Opravdu je to ten Prorok, který má přijít na svět!"

Více

Růst v Kristu C na pomoc tvému studiu Čas Místo Materiál Metoda

Růst v Kristu C na pomoc tvému studiu Čas Místo Materiál Metoda Růst v Kristu C na pomoc tvému studiu Uvědomuješ si, že když studuješ Písmo, máš při sobě osobního průvodce? Je ti vždy k dispozici, aby ti dal porozumět slovu, které čteš a aby to slovo promlouvalo do

Více

Opravdu nás Bůh miluje? Opravdu nás Bůh miluje?

Opravdu nás Bůh miluje? Opravdu nás Bůh miluje? Opravdu nás Bůh miluje? 1 2 Opravdu nás Bůh miluje? Opravdu nás Bůh miluje? Rozpor? Bůh je láska 1. Janova 4,16. Mnozí lidé znají tento text z dopisu učedníka Jana a často bývá také citován v kázáních.

Více

Sv. Jan z Avily, kněz (1500-1569)

Sv. Jan z Avily, kněz (1500-1569) Sv. Jan z Avily, kněz (1500-1569) 1. den novény: Jan z Avily se narodil roku 1500 v Almodovaru del Campo v jižním Španělsku v zámožné rodině. Jeho otec byl židovského původu, avšak byl křesťanem. Jan byl

Více

Pastoračník. Naděje neklame! Ke své životní cestě potřebujeme menší i větší naděje, které nás den co den udržují při životě. (Benedikt XVI.

Pastoračník. Naděje neklame! Ke své životní cestě potřebujeme menší i větší naděje, které nás den co den udržují při životě. (Benedikt XVI. Pastoračník Oblastní charity Jihlava číslo 1, únor 2012 Ke své životní cestě potřebujeme menší i větší naděje, které nás den co den udržují při životě. (Benedikt XVI.) Milí kolegové, první číslo v roce

Více

Já se taky zpovídám!

Já se taky zpovídám! tonino Lasconi Já se taky zpovídám! Příprava na slavnost svátosti smíření Takže Odkud mám začít? Ilustrace GiUSY capizzi kluci a holky to je kniha pro vás! kniha Já se taky zpovídám! je tady pro vás, kdo

Více

Z FARNOSTI. redakce. Zpravodaj farnosti při kostele Panny Marie Sněžné v Praze únor 2011 3

Z FARNOSTI. redakce. Zpravodaj farnosti při kostele Panny Marie Sněžné v Praze únor 2011 3 Sněženka farní Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Číslo 2 Ročník XVII. Únor 2011 Milí farníci a všichni čtenáři Sněženky, 15. února si každoročně připomínáme 14 pražských mučedníků - františkánů

Více

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň f a r n í l i s t pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň DUBEN 2012 Pán vstal z mrtvých, aleluja! Drazí přátelé, prožíváme závěr postní doby a připravujeme se

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve únor 2009 3. ročník/2. číslo Jsi světlem, Kriste, jsi obrazem Otcovy tváře, Tvá láska září nám v temnotách... Slovo úvodem Milí sourozenci v Kristu, není

Více

CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA

CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA Roční pastorační plán (říjen 2014 srpen 2015) CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA Plakátek pastoračního roku PÍSMO Změňte smýšlení! A každý z vás ať se dá pokřtít ve jménu Ježíše Krista, aby

Více

12. 9. 2015 27/2015 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

12. 9. 2015 27/2015 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 12. 9. 2015 27/2015 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 12. září 2015 9.30 10.30 Sobotní škola uvádí Sedláček Daniel Společná píseň

Více

6. třída - Objevujeme křesťanskou víru

6. třída - Objevujeme křesťanskou víru 6. třída - Objevujeme křesťanskou víru Vazba učiva 6. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Žáci rozumějí evangelním zprávám jako výpovědím víry o setkání člověka a Boha. Žáci umějí rozpoznat

Více

dobroučské neděle 25. června 2006 12. neděle v mezidobí Modlitba z 12. neděle v mezidobí

dobroučské neděle 25. června 2006 12. neděle v mezidobí Modlitba z 12. neděle v mezidobí dobroučské farnosti neděle 25. června 2006 12. neděle v mezidobí 26/2006 Modlitba z 12. neděle v mezidobí Svatý Bože, dej ať jsme naplněni úctou a láskou k tobě. Vždyť ty nás stále miluješ, staráš se o

Více

Píseň: 176 Někdo mě vede za ruku

Píseň: 176 Někdo mě vede za ruku 1 Vršovice 6.3.2011 Pozdrav: Milé děti, milé sestry, milí bratři, vítám vás na bohoslužbách v Neděli masopustní a zdravím vás apoštolským pozdravem: Milost našeho Pána Ježíše Krista, láska Boží a přítomnost

Více

Neděle 31. (18.) ledna

Neděle 31. (18.) ledna Neděle 31. (18.) ledna Otázky na opakování 1. Co je to svatá tajina pokání? 2. Mohou být v tajině pokání odpuštěny všechny hříchy? 3. Proč nás Bůh stvořil? 4. Co je to Boží zjevení? 5. Který egyptský poustevník

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY

JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY Postní doba cyklu A JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY Zpracováno podle programu italské autorky Claudie Berton publikovaného na http://www.elledici.org/catechesi/strumenti/strumenti.php?id=32877. První

Více

Důstojnost práce je založena na lásce. Velkou výsadou člověka je možnost milovat, čímž přesahuje vše pomíjivé a dočasné. (Jít s Kristem, 48)

Důstojnost práce je založena na lásce. Velkou výsadou člověka je možnost milovat, čímž přesahuje vše pomíjivé a dočasné. (Jít s Kristem, 48) 1. den Práce, cesta ke svatosti Přicházíme, abychom znovu upozornili na příklad Pána Ježíše, který po třicet let pracoval v Nazaretě jako řemeslník. V Ježíšových rukou se práce stejně je tomu s prací,

Více

Fiat adventní 2015. Adventní zamyšlení. Farní časopis farností Vlachovo Březí, Lažiště, Záblatí

Fiat adventní 2015. Adventní zamyšlení. Farní časopis farností Vlachovo Březí, Lažiště, Záblatí Fiat adventní 2015 Farní časopis farností Vlachovo Březí, Lažiště, Záblatí Adventní zamyšlení Za svých pár let působení ve farnostech českobudějovické diecéze píšu každý rok touto dobou nějaká adventní

Více

Novéna k svaté Růženě z Limy PRVNÍ JIHOAMERICKÝ KVĚT SVATOSTI

Novéna k svaté Růženě z Limy PRVNÍ JIHOAMERICKÝ KVĚT SVATOSTI Novéna k svaté Růženě z Limy Během svého života svatá Růžena z Limy často vyprosila v modlitbách milosti duchovní a hmotné. Nyní v nebi za nás také prosí a na její přímluvu Bůh často odpovídá. To pro nepřetržitou

Více

Yahova Láska k homosexuálům

Yahova Láska k homosexuálům Yahova Láska k homosexuálům Nejkrásnější slova, která kdy dolehla k lidskému sluchu, jsou slova Yahushui vyřčená k ženě, která byla nachytána při cizoložství: Aniž já tebe odsuzuji. Jdiž a nehřeš více.

Více

MŠ a ZŠ sv. Augustina

MŠ a ZŠ sv. Augustina MŠ a ZŠ sv. Augustina Adventní duchovní program MILOSRDENSTVÍ PROMĚŇUJEME SVĚT Během letošního adventu zahájíme Svatý rok milosrdenství, který vyhlásil papež František. V adventu si více než jindy připomínáme

Více

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 ÚVODNÍK Milí čtenáři Děníčku, připomeňme si jeden ze závěrů, který udělal Tomáš Zendulka v minulém čísle Děníčku, a to možný prodej

Více

OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU. Text na tento týden: Oz 1 3. Základní verš. Hlavní myšlenka. Týden od 16. září do 22. září 2006

OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU. Text na tento týden: Oz 1 3. Základní verš. Hlavní myšlenka. Týden od 16. září do 22. září 2006 Týden od 16. září do 22. září 2006 OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU Text na tento týden: Oz 1 3 Základní verš Hospodin mi řekl: Jdi opět a miluj ženu, milenku jiného, cizoložnici. Právě tak miluje Hospodin

Více

04/2014. Slovo víry. A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8

04/2014. Slovo víry. A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8 04/2014 Slovo víry A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8 Právě máte v rukou další číslo netradičního, slovem, duchem a mocí nabitého, internetového časopisu, na jehož tvorbě se můžete podílet

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Ekumenické biblické úvahy a modlitby za jednotu Církve na osm dní v roce 2016

Ekumenické biblické úvahy a modlitby za jednotu Církve na osm dní v roce 2016 Ekumenické biblické úvahy a modlitby za jednotu Církve na osm dní v roce 2016 připraveno v Lotyšsku První den: Odvalte kámen Ez 37,12-14 Ž 71,18b-23 Ř 8,15-21 Mt 28,1-10 Otevřu vaše hroby a vyvedu vás

Více

Krátký život pro zlaté tele

Krátký život pro zlaté tele Krátký život pro zlaté tele Ex 32: 1 Když lid viděl, že Mojžíš dlouho nesestupuje z hory, shromáždil se k Áronovi a naléhali na něho: "Vstaň a udělej nám boha, který by šel před námi. Vždyť nevíme, co

Více

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010 pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň Drazí přátelé, f a r n í l i s t PROSINEC 2010 Přijď, Pane Jeţíši, ty, kterého národy očekávají, a potěš

Více

neděle 20. (7.) září 2015

neděle 20. (7.) září 2015 neděle 20. (7.) září 2015 Narození Přesvaté Bohorodice pondělí 21. (8.) září Otázky na opakování 1. Jaká jsou dvě největší přikázání? 2. Co o Bohu víme a jak Ho můžeme poznávat? 3. Určete, která tvrzení

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky.

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky. NEŠPORY SVATÉ RODINY revidovaná verze Kněz: Bo Slyš - že, po - spěš mi Lid: Kněz: na - še vo ÚVODNÍ VERŠ Sláva Otci i Synu, * Lid: po - moc! na - lá - ní! i Du - chu sva jako byla na počátku i nyní i vždycky,

Více

HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO

HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO 10 HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO Činnost Ducha svatého je velmi bohatá a pestrá. Klademe si otázku: Existuje nějaká základní, ústřední činnost Ducha, k níž se všechno soustřeďuje? Můžeme najít podstatu,

Více

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ (pro soukromou pobožnost) 1.den Modleme se za celé lidstvo Nejmilosrdnější Ježíši, jehož vlastností je slitování a odpuštění, nehleď na naše hříchy, ale na důvěru, kterou

Více

FARNÍLISTY Květen2014

FARNÍLISTY Květen2014 FARNÍLISTY Květen2014 Květen2014 Celý Mariin život je vzdáním se vlastního syna ve prospěch světa. Proto je matkou nás všech. ÚVODNÍK Velikonoční tajemství se nachází v samotném středu křesťanského života.

Více

César farao Herodes Jakub

César farao Herodes Jakub Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro starší žáky PoznejBibli 1. LEKCE: První Vánoce - To není možné! Jaký nejlepší dárek jsi kdy k Vánocům

Více

Kdy jsou Vánoce? Tehdy, až místo nemám čas, odpovíš pomohu Ti. Tehdy, až místo beru, řekneš, vezmi si.

Kdy jsou Vánoce? Tehdy, až místo nemám čas, odpovíš pomohu Ti. Tehdy, až místo beru, řekneš, vezmi si. MĚSÍČNÍK UNIČOVSKÉ FARNOSTI Prosinec 201 3 Ročník 9 Číslo 1 3 Milí farníci, sestry a bratři, adventní čas spěje k svému dovršení. Brzy oslavíme narození Ježíše Krista. Žasneme nad velikým tajemstvím, že

Více

Potom jsem uviděl anděla sestupujícího z nebe, který měl v ruce klíč od propasti a veliký řetěz.

Potom jsem uviděl anděla sestupujícího z nebe, který měl v ruce klíč od propasti a veliký řetěz. Klíč ke dveřím Klíč ke dveřím Chci přečíst 1. verš 20. kapitoly knihy Zjevení. Potom jsem uviděl anděla sestupujícího z nebe, který měl v ruce klíč od propasti a veliký řetěz. Chtěl bych teď promlouvat

Více

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist.

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. 1 Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. Benjamín je poslední, s nímž Jákob mluví o jeho životním poslání. Byl druhým synem milované Ráchel,

Více

ŽIVOTNÍ CYKLUS ÚSPĚCHU. Praha, 22. dubna 2010

ŽIVOTNÍ CYKLUS ÚSPĚCHU. Praha, 22. dubna 2010 ŽIVOTNÍ CYKLUS ÚSPĚCHU Praha, 22. dubna 2010 1. Životní cyklus soukromé společnosti 1. Rok 1991 Založení firmy 1. Rok 1993 BB Centrum před dokončením 1. Rok 1996 Rok zahájení 1. etapy BB Centra 1. Rok

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více