221 Křížovka 15. Slovo ředitele: Kde je pravda? Křížovka Poznámka v žákovské knížce, která zněla Taky! Osmisměrka O Karlíkovi Spěch 221

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "221 Křížovka 15. Slovo ředitele: Kde je pravda? Křížovka Poznámka v žákovské knížce, která zněla Taky! Osmisměrka 221 221 O Karlíkovi Spěch 221"

Transkript

1 duben 2013 Slovo ředitele: Kde je pravda? V dotazníku, který předkládáme žákům při hospitacích, je otázka, zda-li žákova absence byla vždy skutečně opodstatněná. Ještě jsme se nesetkali s případem, že by žák sebekriticky zaškrtl -ne- a připustil tak, že byl za školou. Při hodnocení prospěchu, chování a docházky mě třídní učitelé na pedagogických radách informují, že mnoho žáků atakuje hranici absence vyšší, než je sledovaných 25%. To znamená, že mají absenci vyšší než 350 hodin a nebyli více než 50 dní ve školním roce ve škole. Dovolím si uvedený výpočet srovnat s údaji ze statistiky České správy sociálního zabezpečení. Na stránkách ČSSZ se dočtete, že v roce 2012 bylo evidováno 4,3 milionu pojištěnců a prostonali 54 milionů dnů. To je průměrně pro jednoho pojištěnce 12, 5 dne za jeden rok. Z uvedených čísel a s připomínkou, že žáci uvádějí jakoukoli svou absenci za opodstatněnou, vyplývá pro republiku hrozivá informace: roste nám nemocná generace, která prostůně 4krát více, než současní zaměstnanci. A to jsem nebral v úvahu hlavní ani vedlejší prázdniny. Nebo je to jinak? Mgr. Rudolf Volhejn ředitel školy O Karlíkovi Karlíkovi rodiče se rozhodli, že z Karlíka jednou bude umělec, a tak ho zapsali do umělecké školy na hodiny houslí. Jenomže Karlíkovi hraní vůbec nešlo, loudil falešné tóny a už vůbec se mu nelíbily stupnice. Proto bědoval, že jsou ty housle moc těžké. A opravdu. Housle byly těžší a těžší a brzy je Karlík nemohl vůbec unést. Zanedlouho je nezvedla ani maminka a za měsíc je tatínek s vypětím všech sil odvlekl do komory, aby si o ně doma někdo neukopl palec. Tatínek s maminkou usoudili, že se Karlík bude učit na klavír. To je lepší nástroj, nemusí se zvedat a někam nosit, jen se u něj sedí a hraje. Karlíkovi se to moc líbilo. Brnkal na klávesy a jásal, jak je to lehké. Čím víc Karlík brnkal, tím byl klavír lehčí, až se jednoho dne vznesl, zamával křídlem a ulétl oknem pryč. Karlík se rozhodl, že se nestane umělcem, ale tiskařem. Vybral si polygrafickou školu, ta je sice trochu těžká, ale i trochu lehká, prostě tak akorát. Tatínek s maminkou si řekli, že tiskař je vlastně taky tak trochu umělec, a byli spokojeni. Jan Kašpar, 3. TG Poznámka v žákovské knížce, která zněla Taky! To zase byla jednou rodinná oslava. Děda se ujal slova a začal vyprávět různé historky z práce, o kamarádech, ale i ze školní lavice. A právě jedna ze školní lavice mně uvízla v paměti. Nevím, v kolikáté třídě se to dědovi stalo, ale bylo to na základce. Byla přestávka. Jak je známo, někteří kluci nevydrží prostě sedět na místě, svačit, nebo si povídat. Museli se začít honit po třídě. Do toho zazvonilo a přišel učitel. Samozřejmě se rozzlobil a kluci mu museli odevzdat žákovskou knížku, aby do ní mohl zapsat poznámky. Otevřel první žákovskou a zapsal: O přestávce se honí s kamarády po třídě! A aby nemusel do zbylých asi pěti žákovských knížek psát tu samou větu, napsal tam pouze: Taky! Naštěstí ta první žákovská knížka dědova nebyla. A tak když přišel domů, přečetli si jeho rodiče v žákovské jenom: Taky! Lucie Zelená, 3. PD Spěch Každý den spěcháme, a ani nevíme proč, veškerou energii sebere ten životní kolotoč. Honba za úspěchy nás stojí čas, neužijeme si poslední a jsme v tom zas. Zkusit nespěchat, třeba jen na pár dní, kdo z nás tu chvíli měl a našel se v ní. Jenže dnes je to prostě tak, zdržíš se a ujede ti vlak. Na své blízké zapomínáme, že prý na ně čas nemáme. Ale je vše, za čím se honíme, vážně tak nutné? Vždyť nejdůležitější úspěchy jsou ty nehmotné. Lucie Hejcmanová, 3. PD

2 Já a můj počítač Bylo to jednoho krásného jarního dne. Celá otrávená se vrátím ze školy, hodím tašku do kouta a pomalými kroky ze schodů dolů se plazím k počítači. Počítač máme totiž dole v patře. Zapnu počítač, a když se po prolítnutí internetu konečně dokopu k tomu,,super referátu, co nám paní učitelka zadala, dostávám nápad! Co kdybych si pořídila notebook a mohla,,operovat z mého pokoje? Nějaké peníze jsem měla našetřené, a tak jsem začala hledat. Celkem rychle, i když po dlouhých dohadech s rodiči, jsem měla objednaný svůj vysněný notebook. Konečně je to tu, přišel. Horlivě řežu lepenku, v krabici se prodírám polystyrenem a je tam! Opatrně ho vyndávám a říkám:,,na tebe musím dávat pozor, ať se ti nic nestane. Celkem dlouhou dobu jsem se k němu chovala jako k miminku. Opatrně, ať se nepoškrábe, nezašpiní, nespadne... Uběhl asi rok, vstávám, ještě celá rozespalá si beru notebook do postele, připojuju na nabíječku, zapnu ho a najednou někdo zazvoní. Šok, pokládám notebook vedle sebe, vybíhám ke dveřím a vtom škub! Kolem nohy se mi omotala nabíječka, koukám na nohu, sjíždím očima po kabelu nabíječky, notebook je na zemi. Zvednu ho, koukám na něj, asi mě raní mrtvice. Praskla obrazovka. Bojím se to říct rodičům, nakonec se to odvažuju říct mamce. Mamka to nakonec řekla taťkovi a ten zavolal opraváře. Řekl nám, že tohle nemůže uznat do záruky, budeme to muset zaplatit. Rodičům jsem řekla, že to zaplatím ze svého, protože to byla moje vina. A tak hledáme nejlevnější opravnu. Taťka našel, ale já to ten den nevěděla. Přijedu domů, už ho balí, ptám se, co se děje. Říká mi, že ho posílá do opravy. Nato se pohádáme, že jsem si nestáhla data, o která bych nerada přišla. Nakonec se naštveme. Táta odchází pryč, já stahuji potřebná data. Za pár dní ho posíláme do opravny, tentokrát už bez potyček. Po týdnu volá pan opravář:,,notebook máte opravený. Dneska ho posílám, za dva dny ho máte doma. Konečně. Uběhly dva dny. Čekám, čekám, nic. Táta volá opraváři a nedozvídá se nic jiného než skvělou zprávu, notebook byl odeslán před 3 dny a pojištěn silně pod svou cenou. Nabíhá mi husina, přišla jsem o něj! Jediné, co mě trochu uklidňuje, mám ta data. A co myslíte, jak to skončilo? Právě tu sedím a píšu tenhle sloh na svém notebooku. Opravář ho totiž poslal normálním balíčkem místo expresního, a tak přišel hned další den. Ulevilo se mi moc a teď si dávám na notebook mnohem větší pozor. Přece jen ta oprava pro mě nebyla zadarmo. Dominika Zálišová, 1. PD Mobil a já Není tak dávno doba, kdy pojem mobilní telefon ještě nikomu nic neříkal. Dnes už si bez této vymoženosti neumí nikdo svůj život představit. Ani mě neminulo několik etap pořizování si různých značek mobilů. Můj první telefon byl poměrně velký, těžký, s velkými tlačítky a malým displejem. Tomuto typu chyběl barevný displej i fotoaparát. Můj druhý telefon měl již displej podsvícený oranžovou barvou, ale s menšími tlačítky. Po pěti letech přišel mobil s docela velkým barevným displejem, kvalitním fotoaparátem a dalšími vymoženostmi. Právě v této době měla naše fena malá štěňata. Na chvilku jsem odešla domů se najíst a mobil jsem zapomněla na psí boudě. Během této chvíle štěňata skotačila, vrážela do boudy a mobil zřejmě shodila mezi sebe na zem. Tento mobil jsem už nikdy nenašla celý, zbyla pouze sim karta a rozkousaný displej. Pak přišel můj první dotykový telefon. Jeho kvalita ještě nebyla moc dobrá a celkem brzy odešel. Ze všech těch značek se mně nejlépe osvědčil dotykový mobil NOKIA, který mám doteď a nikdy mě nezklamal. Pavla Smrčková, 1. AT Přátelství Co je to vlastně přátelství? Slovo přátelství nebo přítel lidé používají dost často, ale myslím si, že ne vždy je na místě. Skrývá se v něm totiž něco kouzelného. V dnešní době všichni říkají, kolik mají přátel. Ale je to pravda? Určitě ne. Já tedy nevím, jak je to u ostatních, ale pro mě je přítel ten, kterému mohu důvěřovat a mohu s ním sdílet radost i problémy, kdo vám pomáhá a stojí vám po boku, a ne ten, který si hraje na důležitou osobu, a za zády vás pomlouvá. Je pravda, že najít přítele není v této době zrovna nejjednodušší, ale není to nemožné. Vůbec nečekejte, že najdete přátele ze dne na den. Hodně lidí si plete přátelství s kamarádstvím. Pravý přítel je schopný za vás vložit ruku do ohně, zatímco kamarád pro vás nemusí hnout prstem. Přátelé mnohdy nepotřebují na vyjádření svých pocitů slova. Já sama jsem ráda za přátele, které mám, protože je to největší štěstí, co jsem zatím mohla dostat. Neříkám, že se vždy shodneme, ale rozumíme si. Respektujeme jeden druhého a vážíme si jeden druhého. Když mě něco trápí, nebo mám z něčeho radost, jsou první, kteří to vědí. Není věc, co bych bez nich chtěla dělat. Bez svých pravých přátel bych nedokázala být. Aneta Šindelářová, 2. TG Létat jako pták Přemýšleli jste někdy, jaké by to bylo být ptákem? Roztáhnout křídla a vznést se vzhůru, létat pod oblaky při svištění větru a vidět svět z jejich perspektivy? Díky bezmotorovému létání na větroních to můžete zažít tak jako já. Stačí jen usednout za knipl a poznat svět z ptačí perspektivy. Létání máme v rodině a na letišti ve Velkém Poříčí se pohybuji téměř od plenek, je tedy celkem přirozené, že jsem v patnácti letech zahájila výcvik pilota kluzáků, ve kterém se létá s instruktorem na dvousedadlovém větroni. Za nejlepší a nejsilnější zážitek nejen z výcviku považuji první samostatný let. V tom nekonečném moři vzduchu jsem se ocitla jen já a větroň, nikdo jiný. Po přistání se ze mě stal nejšťastnější člověk na světě. Bylo něco neuvěřitelného a nepopsatelného letět sama, ale teď po mnoha nalétaných hodinách je to pro mě něco normálního. Koho plachtění nadchne, jen těžko ho vyžene z hlavy. U mě to tak platí. Odlepit se od země, nechat všechny lidi a problémy dole na zemi a létat

3 vysoko nad nimi, to je to, co mě na plachtění moc baví. Další úžasná věc na plachtění jsou přelety, kdy se pomocí termického proudění dají uletět i několika set kilometrové tratě. Mně se například minulý rok povedlo uletět čtyři sta kilometrů, a to z Jaroměře nad Bouzov, poté k České Lípě a zpět do Jaroměře. Letěla jsem pět hodin, ale můj nejdelší čas strávený ve větroni je šest a půl hodiny. Velice oblíbené jsou také závody pořádané v různých aeroklubech. Na oficiálních mistrovstvích se může sejít až stovka pilotů. Já závodím od osmnácti let, zatím jsem se zúčastnila šesti závodů, z toho dvakrát Mistrovství České republiky juniorů. Minulý rok se tento závod konal v Plzni, kde jsem skončila na šestém místě z třiceti dvou mladých pilotů, a tím se nominovala na Mistrovství České republiky, které se bude letos konat ve Vysokém Mýtě. Pokud máte chuť okusit, jaké to je plachtit, stavte se o víkendu za hezkého počasí na letišti ve Velkém Poříčí. Nabízíme svezení větroněm, ale i motorovými letouny. Nebo si naplánujte cyklovýlet, či procházku a zastavte se jen tak na malinovku, kávu nebo pivo v letištním kiosku. Rádi vás uvidíme. Až se za mnou zavřou brány školy? Nevím ještě přesně, co mě čeká, až odejdu z téhle školy. Doufám, že si půjdu za svým momentálním snem. Studovat a dostat se co nejdál, žít v cizině, mít dobrou práci a milující rodinu. To všechno je jen budoucnost, tak jak bych si ji přála. Ale nebudu myslet jen na budoucnost, ale hlavně vzpomínat na minulost, na čas strávený na této skvělé škole. Na přátele, které jsem tu poznala, na krásné chvíle, které jsem tu zažila. Na učitelský sbor, který nás sice někdy trápil, ale díky němuž jsme všichni tam, kde jsme. A myslím, že všem učitelům patří velký dík za to, že s námi mají takovou trpělivost, a i přes naše výlevy neztrácejí chuť učit. Nejvíce však budu vzpomínat na naši třídu 3. AT. Ne vždy perfektní kolektiv, ale když se něco dělo, drželi jsme při sobě. Na zážitky s touhle partou puberťáků, která si získala mé srdce. Na nekonečné proudy bláznivých hlášek Kevina Svobody a Martina Ansorgeho a jejich kumpánů. Na dámské konverzace v aranžérských dílnách. Na to, jak moc plodná třída jsme byli. Na krásný ples, který jsme si všichni moc užili. A na úžasnou paní třídní Čelišovou a vždy upraveného a hodného třídního štramáka pana Vykopala, kteří si s námi museli určitě protrpět peklo. Při těchto myšlenkách mi je smutno, že se se všemi budu muset brzy rozloučit. Ale vzpomínky nám zůstanou navždy a budou nás hřát u srdce, kdy jen budeme chtít. A já doufám, že tímto to vše nekončí a s těmito úžasnými lidmi se ještě párkrát setkám. Michaela Borská, 3. AT Klára Teichmannová, 2. TG Trocha pokory Dnešní mládež, a ne jen ona, se vůči osobám starším nevhodně chová. Starší generace je jim ukradená, nedůležitá a v nejhorším případě je i vyčleněna. Spousta seniorů o berlích musí třeba v autobuse stát. To by možná ani tak nevadilo, avšak nejhorší je to, že sedící jsou právě ti mladší se zdravím ryb. Vcelku nechápu, proč se říká zdravý jako rybička. Když se nad tím zamyslím, tak jsem ani vlastně neviděla nemocnou rybu, možná proto. Inu řeknu vám, že jsem se jednou tímto okruhem mládeže musela stát též. V tu chvíli mi bylo neskutečně úzko, ale na příkaz maminky jsem musela zůstat sedět. Byla jsem totiž po operaci a já si to s radostí i přes zákaz doktorů drandila domů autobusem. Ovšem pocit, že musím starší dámu nechat stát, se mi nelíbil. Cítila jsem se vinna a v přehnaném slova smyslu i jako tyran. Jak s tímto pocitem mohou žít mladí lidé. nepochopím. Ke starším, života znalým lidem, je nutno chovat určitý druh úcty a trochu jim od neustálého dohánění pokroku lidstva ulevit. Postačí třeba i jednoduché uvolnění místa na sedadle veřejné dopravy. Jednoduše trocha té pokory před moudřejším člověkem. Daniela Kubečková, 3. PD Myslím si, že každý má nějaký sen, ale nikdo neví, jak to doopravdy dopadne. Teď jsem ve třetím ročníku oboru Aranžér a nejprve bych si přála složit závěrečné zkoušky. Po úspěšném absolvování i přijímačky na další střední školu. Já osobně už od základní školy sen mám, a to studovat na fotografické škole. Hrozně moc mě baví fotografovat lidi, přírodu, dokumentovat nejrůznější události svého života i života jiných. Musím se přiznat, že bych nechtěla jít hned do práce, kterou je v dnešní době opravdu těžké najít. I když má člověk maturitu, velmi těžko práci ve svém oboru hledá. Proto bych pokračovala ve studiu toho, co mě baví a inspiruje. Takže se pro mě sice zavřou brány jedné školy, ale doufám, že se dveře další školy přede mnou otevřou, abych mohla studovat obor, který je, myslím si, důležitý pro mou budoucnost. Anna Sirková, 3. AT Reklama Tříslabičné slovo s velkým R na začátku. Slovo, jehož obsah mnozí z nás vítají i zavrhují. Slovo, díky němuž se necháme nalákat a jsme schopni utratit nekřesťanské peníze. Jde o reklamu. O banalitu, která se stala fenoménem po celém světě. Asi je zbytečné rozepisovat se, o co vlastně jde. Každá reklama má v podstatě stejný princip zaujmout, nalákat a vyždímat z nás co nejvíc. Setkáváme se s ní dennodenně. Stala se naší součástí.

4 Představte si, že se díváte na televizi. Jste zaujatí filmem a vtáhnutí do děje. Nic kolem nevnímáte. Jen ten film. Najednou zazní znělka a objeví se reklama. K vzteku, že? Musíte překousnout donekonečna omílané upoutávky na Coca Colu, dětské plenky či nejdokonalejší prací prášek na světě. Podobné reklamy můžeme vidět ve výlohách nebo na plakátech obřích rozměrů vylepených na domech. Několikrát jsem měl možnost setkat se s docela sympatickým týpkem a dívčinou, kteří nabízeli takové ty hovadinky na mobil. Však to znáte. Usmívali se, v ruce drželi balíček. Pusa jim jela ostošest, aby prodali co nejvíc kousků a od šéfa dostali co nejvíc. Nakecají o produktu spoustu věcí, ale tomu nejpodstatnějšímu se vyhnou. Vy jim pak skočíte na špek a za pár týdnů můžete ve schránce očekávat dopis s nezaplaceným paušálem. Sami sebe se ptáte, o jaký paušál jde, když jste si vyjednali pouze balíček na jeden měsíc. Příště buďto posloucháte pečlivě a na konci jim to odmítnete, nebo to vezmete, čímž se vystavujete riziku, že vám ujede autobus jako mně :-(. Zase abych o reklamě nepsal jenom v tom špatném. Mnohdy se nám stane, že v novinách narazíme na inzeráty. I to je v podstatě reklama. Nabízím to a to. Koupím. Firmy, které dávají inzeráty do novin reklama. Letáky s potravinami v akci reklama. Díky této reklamě si koupíme něco dobrého pro sebe, na sebe i na zub. Reklam jsou opravdu mraky. Každá něco stojí. A málokterá je nám prospěšná. Václav Remeš, 2. AT Historie origami Origami je japonské umění, které vzniklo před více než tisíci lety. Toto umění přivezli do Japonska španělští Mauři. Japonci jejich umění vylepšili poté, co se naučili vyrábět papír. Papír byl z počátku velmi drahý a většinou se používal na výzdobu svatyní, proto má origami hlavně ceremoniální význam. Až v 17. století se začalo skládat pro zábavu, už v té době znali 70 druhů skládání. Dodnes je nejčastější a nejoblíbenější skládačkou jeřáb orizuru, který symbolizuje dlouhý život. Nemocní lidé proto zhotovují tisíce jeřábů a věří v uzdravení. Tradiční origami pomalu zaniká a podléhá modernímu origami. Dnes již známe přes druhů origami a nová stále přibývají. Adam Kadlec, 2. PD Jarní bylina Opásaná tím nejtěžším ocelovým plátem zimy, teď polehoučku rozpíjí své touhy po mocném a rozbíjí nýty, zas hrne se z puklých svárů viny ke světlům tříště ledu, být lékem pro nemocné malomocných bludů prchajících z černých dnů a rozbředlé zurčivé vlídnosti té slaboty sněhu, pod kterou se vzpouzí květina revolučních snů, to pochopení pro palouk vůní a hýřivého vzhledu a rozvine svou nestudnou krásu tak, abych k ní šel, a chopí se práv lásky k motýlům v májovém háji! A vzhlédne k libosti paprsků, těch obnažených těl, kteří se v rozhalených košilích mají tak moc rádi. Tomáš Kábrt, 3. TG Neodcházej Proč všechno má svůj začátek i konec. Nikdo tu nezůstane věčně, ani matka ani otec. Proč láska odchází stejně jako voda z vany. Voda, která nás po těle hladí, odteče a znovu jsme sami. Proč láska bývá slepá a prázdná jako náhle slepý. Proč máme city a všechno nás trápí. Proč nemůže každý předem si vybrat život. Proč nemůžu být strom, stát, mlčeti a dlouze stárnout. I tkanička někde začíná a někde končí. Stejně jako k narození smrt patří. Neodcházej a zůstaň se mnou, ať jsme na tento svět dva. Neodcházej a vrať se ke mně, chybí mi přítomnost tvá. Lenka LuLu Lichá, 3. PD Mobil a já Mobil a já to se jen tak říkává. Ve skutečnosti žádný pěkný pár, jenom pěkný věcný dar. Vyfotit se s ním, to je in, k naštvání, když zas zapomenu PIN. Když poškrábu displej, je mi to líto. Později bych ho však vyměnila, on ví to! Když mě naštve, hodím ho na zem. Ale mám strach, aby nebylo po něm. Musela bych si sehnat nový, asi by dopadl stejně. Kdo ví?... :) Jiřina Matějů, 1. AT

5 Všeobecný testík 1. Kdy a kým byl vynalezen hlubotisk? a) K. V. Klíč r P b) J. Gutenberg r R c) A. Schenefelder r A 2. Jakou charakteristickou skupinu mají karboxylové kyseliny? a) -OH Y b) -NO 2 F c) -COOH O 3. Jakou hodnotu má gravitační zrychlení? a) 8,91 m/s 2 G b) 9,81 m/s 2 L c) 1,89 m/s 2 I 4. Kdo napsal Dekameron? a) Francesco Petrarca L b) Aristofanes H c) Giovanni Boccaccio Y 5. Jaký filtr se použije pro získání žluté barvy? a) modrý G b) zelený W c) červený V 6. Představitelé českého romantismu: a) F. Palacký, F. L. Čelakovský Y b) J. Neruda, K. Světlá, V. Hálek, A. Heyduk P c) K. H. Mácha, J. K. Tyl, K. J. Erben R 7. Kdy vzniká psychologie jako samostatná věda? a) 18. století J b) 19. století A c) 21. století U 8. V jakém programu se využívá vektorové grafiky? a) Corel PhotoPaint M b) Adobe Illustrator F c) Microsoft Word T 9. Kolik je práh bolesti? a) 130 db I b) 25 db D c) 100 db C 10. Největší dílo Jána Kollára: a) Romeo a Julie S b) Česko-německý slovník H c) Slávy dcera E TAJENKA: POLYGRAFIE Odpovědi: 1. a), 2. c), 3. b), 4. c), 5. a), 6. c), 7. b), 8. b), 9. a), 10. c) Andrea Holeščáková, 2. TG Kvíz se zvířaty 1. Které zvíře se dožívá nejvíce roků? a) Želva sloní b) slon c) velryba grónská 2. Nejrychlejší savec na světě? a) Usain Bolt b) gepard c) delfín 3. Největší šelma na světě? a) lev b) tygr c) lední medvěd 4. Největší pták na světě? a) pštros africký b) slepice domácí c) orel skalní 5. Kdo patří mezi savce? a) sokol stěhovavý b) netopýr ušatý c) kondor andský 6. Které z uvedených zvířat nežije v Austrálii? a) ďábel medvídkovitý b) bombat c) ježura 7. Žralok je: a) savec b) paryba c) kytovec 8. Kde žijí lemuři? a) Indie b) Etiopie c) Madagaskar Světový realismus literární kvíz 1. Kdo je autorem díla Otec Goriot? a) Charles Dickens b) Honoré de Balzac c) Emil Zola Eliška Martincová, 1. PD 2. Ve kterém díle vystupuje prostitutka Nana? a) Evženie Grandetová b) Mrtvé duše c) Zabiják 3. Významný ruský dramatik? a) Nikolaj Vasiljevič Gogol b) Fjodor Machajlovič Dostojevskij c) Anton Pavlovič Čechov Opovědi: 1. c,) 2. b), 3. c), 4. a), 5. b), 6. a), 7. b), 8.c)

6 4. Námětem jakého díla jsou nešťastné osudy sirotků? a) Olivet Twist b) David Coperfield c) Miláček 3. Kolik vlasů člověku vypadne za jeden den? a) 0 10 b) c) d) 100 a více 5. Doplň dvojici: Rodiom Romanovič Raskolnikov a... a) Duňa b) Soňa c) Anna 6. Ve kterém díle vystupuje důstojná a obětavá prostitutka Alžběta? a) Běta b) Pentlička c) Kulička 4. Kolik má člověk pod pokožkou vlasových váčků? a) žádné b) c) 20 tisíc 250 tisíc d) 2 5 milionů 5. O kolik cm vyroste vlas za měsíc? a) o 1 cm b) o 2 cm c) o 5 cm d) o 10 cm 7. Kdo je představitelem naturalismu? a) Emile Zola b) Guy de Maupassant c) Gustav Flaubert 8. S prostředím napoleonských válek se setkáváme v románu? a) Otec Goriot b) Vojna a mír c) Anna Karenina 9. Kterého autora najdeme pod díly Idiot či Bratři Karamazovi? a) Honoré de Balzac b) Fjodor Michajlovič Dostojevkij c) Anton Pavlovič Čechov 10. Jak ukončí svůj život hlavní hrdinka románu Anna Karenina? a) nezemře b) vypije jed c) skočí pod vlak Odpovědi: 1. b), 2. c), 3. c) i a), 4. a), 5. b), 6. c), 7. a), 8. b), 9. b), 10. c) Jiří Hegr, 2. TG Kvíz cizích slov 1. Co je to ZOROASTRISMUS? a) perské náboženství b) nejznámější památka perské literatury c) asyrská knihovna 2. Co je to VIVISEKCE? a) pokusy na lidech b) pokusný operační zákrok na zvířeti bez znecitlivění c) operační zákrok se znecitlivěním 3. Co je to SATISFAKCE? a) zadostiučinění b) výraz pro nepravdivou verzi příběhu c) lež 4. Co je to EXPLICITNÍ? a) nezřetelný b) zřetelný c) ani jedno z těchto dvou 5. Co je to REGRESE? a) agresivní chování b) pocit ukřivdění c) zpětný vývoj Odpovědi 1. c), 2. d), 3. c), 4. d), 5. a) Pavel Králíček, 3. K Kvíz o vlasech 1. Kdo má nejvíce vlasů? a) tmavovlasí b) zrzaví c) světlovlasí d) plešatí 2. Jak dlouho roste vlas, než sám vypadne? a) nikdy nevypadne b) za 6 12 měsíců c) za 1 rok až 1 a půl roku d) za 2 6 let 6. Co je to EMPATIE? a) pocit radosti b) schopnost vcítit se do pocitů druhé osoby c) pocit úzkosti 7. Co je to EUFORIE? a) radostná nálada b) velmi prudká citová reakce c) úzkost a smutek 8. Co je to TONUS a) druh letecké dopravy b) nemoc c) napětí živé tkáně

7 BONUSOVÁ OTÁZKA: 9. Co je to WON? a) pátý střih u natáčení filmu b) označení vyšší společnosti c) měnová jednotka Korejské republiky a KLDR Kvíz 1. Co je to amoniak? a) brambora b) zásaditá látka c) dezinfekce Odpovědi:: 1. a), 2. b), 3. a), 4. b), 5. c), 6. b), 7.a), 8.c), 9.c) 2. Co je škára? a) šampon b) holící přípravek c) pojivové vazivo 3. Kde se nacházejí lupy? a) na hlavě b) na noze c) ve vodě Denisa Nuševská, 1. PD 4. Hlavní věci v kadeřnictví a) křesla, zrcadla, barvy... b) bačkory, televize, domácí mazlíček... c) lednice, sporák, kuchyň Kolik má člověk vlasů? a) b) c) Kde se nacházejí dlouhé vlasy? a) na celém těle b) na hlavě, pod paží, vousy c) nikde 7. Když máme na hlavě trvalou, můžeme se obarvit? a) ANO b) NE 4. část názvu díla od Viktora Huga... Matky Boží v Paříži 5. Tomáš Garrigue slovní druh - ať, nechť, kéž, což 7. významný představitel proletářské poezie: Jindřich hlavní postava románu Osudy dobrého vojáka Švejka 9. křestní jméno Učitele národů 10. jeden řádek básně 11. na jaké hoře se odehrála bitva 8. listopadu co vynalezl Thomas Alva Edison 13. Josef Václav na Karlštejně 15. báseň uspořádaná do určitého obrazce 16. slohový útvar, ve kterém se nad něčím zamýšlíme 17. opakování slov na konci veršů 18. kolikátý díl v pořadí je Harry Potter a princ dvojí krve 19. literární útvar, který založil Ezop 20. nemoc, na kterou se v dřívější době často umíralo 21. název díla od Josefa Kajetána Tyla 22. jakou formou vypráví vypravěč ve 3. osobě Na jaké vlasy se nedělá chemická preparace? a) kudrnaté b) rovné c) vlnité Křížovka Aneta Látrová, 2. K Tajenka: Všimli jste si, že ti nejsou těmi, kterým se daří v životě? 1. zpěvník duchovních písní 2. nápis umístěný na hrobu 3. nejznámější sbírka Karla Hynka Máchy Odpovědi: 1. b), 2. c), 3. a), 4. a), 5. a), 6. b), 7. b), 8. a) Michaela Morongová 3.TG

8 Křížovka 1. Matka mé matky je moje 2. Nejrychlejší zvíře na světě 3. Zkratka naší školy 4. Stát s největší rozlohou 5. Jiným slovem klouzavý 6. Jaký list stromu má stát Kanada ve vlajce? 7. Americká měna 8. Co začíná a ukončuje hodinu ve škole? 9. Sbírka básní K. J. Erbena 10. Hlavní město Maďarska Jméno pana ředitele Pohybová aktivita při hudbě Sýr s dutinami Člověk odmítajíc maso Rohy jsou Nejvyšší hora na zemi je Mount Fe je zkratka pro Nos 14. Je to ostré na krájení Vlak anglicky Mix anglicky Retro 19. Foťákem se vyfotí jedna Nejdelší řeka na světě Opice 22. Nejlepší přítel člověka... Veronika Punarová, 2. PD Křížovka 6. Tajenka: Známý český spisovatel Osmisměrka Tajenka: Český jazyk Nikola Srnová, 1. TG Nápověda: Narodil se 14. května 1316 v Praze, zemřel 29. listopadu 1378 v Praze. K O R I G A M I X N T U Ž K A A T E N Á 9. R A Ů E S A R P R I 10. U E N I L L Y H O R D E V E R E S T E A O S O N C I Z T C T L P T P Š S R O I E F O T K A O S E P G L Á T N E M E V O E E C O N O K I L E V 1. Japonské umění z papíru Růžové domácí zvíře Zkratka naší školy Tužka 1. Pouštní rostlina 2. Zápasník s býky 3. Vysoký kopec 4. Anglicky nový 5. Poloostrov na jihu Spojených států 6. Pták nosící děti 7. Vládní agentura zodpovědná za americký kosmický program (zkratka) 8. Opak kladu je 9. Občan České republiky se nazývá 10. Středověký umělecký sloh Řešení: 1. Kaktus, 2. Matador, 3. Hora, 4. New, 5. Florida, 6. Čáp, 7. NASA, 8. Zápor, 9. Čech, 10. Gotika Jakub Balcar, 1. PD

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Ekvádoru? K tomu, co vymyslíte, můžete namalovat i obrázek.

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Moje rodina

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Moje rodina Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Moje rodina Jméno a příjmení: Michaela Želichovská Třída: 5. A Školní rok: 2014/2015 Garant / konzultant: Roman Kotlář ml. Datum odevzdání: 23.

Více

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající.

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající. BOŽÍ DAR Jaký je podle vás nejznámější verš z Bible? Většina lidí by jistě odpověděla, že jím je Jan 3:16 a skutečně je to tak! Tento verš by měli znát všichni křesťané. Nikdy se mi neomrzí, protože je

Více

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí,

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí, Kamila Krátká z 8.A píše poezii a v letošním roce získala za přednes básně Klec a klíč na regionální recitační soutěži Dětská scéna 2013 ocenění za autorský přínos. Ukázky z její tvorby zveřejňujeme v

Více

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu:

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu: Přijímací řízení 27. 4. 2011 Zde napište své registrační číslo TEST Z ČESKÉHO JAZYKA Struktura testu: 1. část čtení (úlohy 1 10) 2. část gramatika (úlohy 11 20) 3. část psaní (úlohy 21 a 22) Hodnocení:

Více

Třídní seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury

Třídní seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Třídní seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Třída: 4K,4El Školní rok: 2011/2012 Světová a česká literatura do konce 19. století 1. Olbracht Ivan: Biblické příběhy 2. Homér:

Více

Opakování ČJ 2. Ročník 1.

Opakování ČJ 2. Ročník 1. Opakování ČJ 2. Ročník 1. Úkol 1: V každém řádku škrtni slovo, které tam nepatří. Zajíc, liška, jablko, veverka, divočák, srnec, jelen Lev, tygr, opice, žirafa, krokodýl, slepice, velbloud Kráva, tele,

Více

Televizní expert. Michael Sodomka

Televizní expert. Michael Sodomka Televizní expert Michael Sodomka AKT I Scéna 1 Prázdná hospoda, pouze hospodský stojí za barem, vchází druhý muž, Karlík, míří za hospodským. Nazdar! Čau, Karliku. Moc plno tu teda nemáš. No nemám. Co

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto !" #$ #%"!& Památníku Terezín převzato (č... /+ 01 1 '#( ) #%"!&* + (č. 596!( # #%"!&, (č.968 2 B / 2 2 3 4viz. Lagus, ?@

Více

Přísudek opakování a rozšíření

Přísudek opakování a rozšíření Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Přísudek

Více

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku 1/2015 OBSAH - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku Čínská báseň beseda pro žáky 8. tříd Jako každý rok, tak i letos v knihovně proběhla beseda,

Více

Střední škola diplomacie a veřejné správy s.r.o., ul. A. Jiráska 1887, Most

Střední škola diplomacie a veřejné správy s.r.o., ul. A. Jiráska 1887, Most Střední škola diplomacie a veřejné správy s.r.o., ul. A. Jiráska 1887, Most Seznam literárních děl k ústní maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury ve školním roce 2015/16 Kritéria pro výběr maturitních

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě

SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání SZŠ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0358 Název školy Střední zdravotnická škola, Turnov, 28.

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Kresba pastelkami. O námětech obrazů (M.Brožová)

Kresba pastelkami. O námětech obrazů (M.Brožová) Kresba pastelkami O námětech obrazů (M.Brožová) http://www.pastelky.cz/obrazy-kreslene-pastelkami Kam chodíte na nápady? Nápad na obraz ke mně přichází jako celek, buď se mi zdá ve snu, nebo mě navštíví,

Více

Literární moderna - úvod

Literární moderna - úvod Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Literární

Více

PROBÍRANÁ DISCIPLÍNA METODICKÉ POZNÁMKY

PROBÍRANÁ DISCIPLÍNA METODICKÉ POZNÁMKY Gymnázium, Ústí nad Orlicí T.G.Masaryka 106 Školní rok 2011/2012 Tematický plán předmětu Český jazyk a literatura Třída: 2.A (čtyřleté studium, zahrnuto v ŠVP gymnázia) Hodinová dotace: 2 nedělené hodiny,

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

TÝDEN DEN DEN DEN DEN DEN

TÝDEN DEN DEN DEN DEN DEN TÝ 4 určování důležitých informací Když čtenáři určují důležité informace, rozpoznávají, jaký druh textu čtou, a soustředí se na nalezení podstatných myšlenek, událostí nebo detailů v textu. V naučných

Více

1. místo v krajském kole. Poezie k tématům: Hudba, Věda. Andrea Wagnerová

1. místo v krajském kole. Poezie k tématům: Hudba, Věda. Andrea Wagnerová Poezie k tématům: Hudba, Věda 1. místo v krajském kole Andrea Wagnerová Hudba dřina Hudba bývá také dřina, není lehká jak peřina. Písničky jsou noty pouhé? Někdy ale pěkně dlouhé. Láska, talent k hudbě

Více

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude.

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude. 1. OSLAVA Byla jsem na devadesát devět procent přesvědčená, že je to jenom sen. Důvodů, proč jsem si byla tak jistá, bylo víc. Zaprvé jsem stála v zářivém kuželu slunečního světla v takovém tom oslepujícím

Více

Podpora samostatného bydlení

Podpora samostatného bydlení Život s podporou Podpora samostatného bydlení Každý člověk má mít možnost žít život podle svých představ Bydlet tam kde chce a s tím, koho si vybral a je mu s ním dobře Co je služba Podpora samostatného

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

PRAHA BEZPEČNĚ ONLINE 2012

PRAHA BEZPEČNĚ ONLINE 2012 PRAHA BEZPEČNĚ ONLINE 2012 Sociální sítě v pojetí žáků a školní výuky Daniel Bradbury Dočekal, 10. prosince 2012 Co víme o dětech v Evropě? Děti ve věku 9 16 let tráví online v průměru 88 minut denně.

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

Prosím napište zde svůj životní příběh od dob ranného dětství, které si pamatujete až do dnes. Stačí popisovat základní události a roky

Prosím napište zde svůj životní příběh od dob ranného dětství, které si pamatujete až do dnes. Stačí popisovat základní události a roky Vstupní zpráva Jméno: xyz Datum od:.. Zprávu odešlete na kalina@mujkouc.cz Více informací na www.mujvztah.cz www.mamdepku.cz Životní příběh Prosím napište zde svůj životní příběh od dob ranného dětství,

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

ČTĚME DĚTEM 20 MINUT DENNĚ. KAŽDÝ DEN! To není JDI A ČTI SI, ale POJĎ, BUDU TI ČÍST

ČTĚME DĚTEM 20 MINUT DENNĚ. KAŽDÝ DEN! To není JDI A ČTI SI, ale POJĎ, BUDU TI ČÍST ČTĚME DĚTEM 20 MINUT DENNĚ. KAŽDÝ DEN! Naším cílem je prostřednictvím společného čtení budovat pevné vazby v rodině a podporovat širší přístup dětí a mládeže ke kulturním statkům. Předčítání rozvíjí paměť

Více

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu.

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. Táhání fotki z albumu. DŮLEŽITÉ: V CELÉM FILMU NENÍ ŽÁDNÝ DIALOG. Jenom

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel žáků Základní školy Kostelec u Holešova Zahájení nového školního roku Akce ve škole Školní

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Knihy pro nemocnici v Ústí nad Orlicí

Knihy pro nemocnici v Ústí nad Orlicí Knihy pro nemocnici v Ústí nad Orlicí Sbírka knížek pro dětské oddělení Orlickoústecké nemocnice proběhla v září a říjnu na Lanškrounsku. Své síly spojila organizace Celé Česko čte dětem s Rodinným centrem

Více

VII. Vonásek k tabuli. Milan Kocmánek & Leopold Králík. Jak bych ti to vysvětlil, Vašíku, to bylo něco jako váš dnešní školní psycholog!

VII. Vonásek k tabuli. Milan Kocmánek & Leopold Králík. Jak bych ti to vysvětlil, Vašíku, to bylo něco jako váš dnešní školní psycholog! 16 ZVLÁŠTNÍ VYDÁNÍ PROSINEC 2006 Jak bych ti to vysvětlil, Vašíku, to bylo něco jako váš dnešní školní psycholog! No vidíš, Vonásku, a takhle pěkně jsi mě kdysi vytáčel v každé vyučovací hodině! Vonásek

Více

Význam ochrany přírody

Význam ochrany přírody Význam ochrany přírody 1. Velký, protože příroda představuje podmínky pro náš život a představuje přirozenou krásu pro náš duševní život. 2. Na světě nejsme sami, žijí s námi i jiné živočišné a rostlinné

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ

PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ verše ALOIS KOLÁŘ PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ aneb POHÁDKY PRO ANIČKU 2015 Veškerá práva vyhrazena. Žádná část tohoto díla nesmí být přenášena

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA

ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA Nejdůležitější body: Nechtěl bych tam žít V pubertě České obyčeje Nechceme války ani terorismus Anketa : Moje nejoblíbenější kniha 11. prosince

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Redakce se představuje Krčíňoviny poprvé vyšly v roce 2005. Od té doby se začala pravidelně scházet redakce Krčíňovin a prvním úkolem bylo najít

Více

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky Škaredá středa Středa svatého týdne, říká se jí také škaredá středa. Proč? Máme před očima Jidáše, jednoho z dvanácti apoštolů, jak se domlouvá s farizeji. Na čem? Farizejové se rozhodli Ježíše zahubit.

Více

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání Ale já jsem se chtěla o Jirkovi Hrzánovi dozvědět něco bližšího. Tak jsem o něm začala psát sama. No, sama jak se to vezme. Pročetla jsem dostupné materiály, ale především jsem na něj nechala vzpomínat

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší!

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Jasně, že jsem nejlepší! e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část

Více

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Ve středu 20. listopadu 2013 navštívili žáci čtvrté až deváté třídy jesenické divadlo. Divadelní představení Trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej v podání

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková 22. Základní škola Plzeň Až já budu velká Třída: 7. B Datum: 8. 12. 2008 Jméno: Kamila Šilhánková V pěti letech jsem onemocněla zánětem ledvin a ležela jsem v nemocnici u svatého Jiří. Byla tam veliká

Více

MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE

MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE VAŠE PRVNÍ LOUČENÍ Pokud jste se rozhodli, že nastal čas, aby Vaše dítě začalo objevovat nový svět a kamarády ve školce, potom si o tom s dítětem povídejte. Vysvětlete mu, že ve

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008 Č. Jméno.. Adresa školy.. Adresa bydliště.. (Jméno a adresu vyplňte až po ukončení soutěžního kola, především u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut dětí a mládeže MŠMT, Sámova 3, 101

Více

le není žádný neuklizený pokoj, kdepak. Je to většinou neprostupná změť obrovských stromů s propletenými korunami a dlouhatánskými liánami nad

le není žádný neuklizený pokoj, kdepak. Je to většinou neprostupná změť obrovských stromů s propletenými korunami a dlouhatánskými liánami nad KOTĚ V DŽUNGLI Zorí přišla na svět v daleké Indii. Teď si možná představujete krásnou indickou princeznu v hedvábném sárí a stříbrných opánkách, s třpytivou čelenkou v tmavých vlasech, rudým drahokamem

Více

Úvodní slovo. Milí čtenáři,

Úvodní slovo. Milí čtenáři, Chvalkovské listy 3. Úvodní slovo MEYRA ČR s.r.o. předává hlavní cenu Pád strašák pro každého Výlet do korun stromů Lipno pohled od jinud Zahradní slavnost v Empatii Kácení máje Soutěž v Táboře Osmisměrka

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA NÝRSKO, ŠKOLNÍ ULICE příspěvková organizace VÝSTUPNÍ TEST PRO ŢÁKY 9. ročníku B/ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Jméno a příjmení:

ZÁKLADNÍ ŠKOLA NÝRSKO, ŠKOLNÍ ULICE příspěvková organizace VÝSTUPNÍ TEST PRO ŢÁKY 9. ročníku B/ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Jméno a příjmení: Název projektu: Šumavská škola = evropská škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.12 /02.0010 ZÁKLADNÍ ŠKOLA NÝRSKO, ŠKOLNÍ ULICE příspěvková organizace VÝSTUPNÍ TEST PRO ŢÁKY 9. ročníku B/ ČESKÝ

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Určitě sami dobře víte, že lidé neradi dávají doporučení na finanční zprostředkovatele.

Více

Pracovní list Název projektového úkolu TESTOMÁNIE, KŘÍŽOVKY, OSMISMĚRKY Třída V. Název společného projektu ŽIVÁ PLANETA

Pracovní list Název projektového úkolu TESTOMÁNIE, KŘÍŽOVKY, OSMISMĚRKY Třída V. Název společného projektu ŽIVÁ PLANETA Pracovní list Název projektového úkolu TESTOMÁNIE, KŘÍŽOVKY, OSMISMĚRKY Třída V. Název společného projektu ŽIVÁ PLANETA Název pracovního týmu Členové pracovního týmu Zadání úkolu Ukaž důvtip, postřeh,

Více

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 ŠKOLTÝN Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 Obsah 1. Lyžařský výcvikový kurz 2. Tři králové, zápis do 1. třídy 3. Zimní škola v přírodě 4. Vánoční laťka, florbal starší dívky

Více

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků Veselé zoubky přednáška společnosti drogerie DM Davídek z 1.B se nám svěřil, jak se mu líbila přednáška o čištění zoubků. Ptala jsem se ho, jestli se mu akce líbila.

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

STUDIJNÍ DOVEDNOSTI DIDAKTICKÝ TEST. Zadání neotvírejte, počkejte na pokyn! SD1ACZZ506DT. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 5.

STUDIJNÍ DOVEDNOSTI DIDAKTICKÝ TEST. Zadání neotvírejte, počkejte na pokyn! SD1ACZZ506DT. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 5. SD1ACZZ506DT Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 5. ročníků ZŠ 2006 STUDIJNÍ DOVEDNOSTI DIDAKTICKÝ TEST A Testový sešit obsahuje 18 úloh. Na řešení úloh máte 40 minut. Odpovědi pište do záznamového archu.

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

Drogy a volný čas. - porovnání 2007 vs. 2008 vs. 2009 vs. 2010 vs. 2011 vs. 2012 -

Drogy a volný čas. - porovnání 2007 vs. 2008 vs. 2009 vs. 2010 vs. 2011 vs. 2012 - Drogy a volný čas - porovnání vs. vs. vs. vs. vs. - Porovnání výsledků výzkumů provedených na SOŠ a SOU Jičínská 762 Mladá Boleslav ve školních letech 2006/07 až / - Střední odborná škola a Střední odborné

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty.

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Obsazení: Mariana krásná holka, tmavovlasá (španělský typ), dlouhé bílé šaty, červený šátek (třeba

Více

Kdo by si v obchodě vybral shnilý pomeranč nebo banán namísto zdravého? Kdo by si koupil nakřáplé vajíčko nebo prasklý hrnek? Vždycky raději sáhnu vedle a vezmu si to lepší. A je to tak správně, je to

Více

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění B a r b o r a L í p o v á Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění 1999 2009 Barbora Lípová,

Více

Buďte nádherná! 4 kroky, jak vypadat úžasně při každém focení. Jarka Hrnčárková portrétní fotografka

Buďte nádherná! 4 kroky, jak vypadat úžasně při každém focení. Jarka Hrnčárková portrétní fotografka Buďte nádherná! 4 kroky, jak vypadat úžasně při každém focení Jarka Hrnčárková portrétní fotografka Proč si přečíst tuto brožuru? Klientky mi během focení často říkají, že na běžných fotkách si vůbec nepřipadají

Více

Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová,

Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová, Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová, Hanka Šinkorová co už to umí, mohou sami do časopisu přispívat.

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

Nemáte Žádné Reference?

Nemáte Žádné Reference? Nemáte Žádné Reference? Pak mám pro vás dobrou zprávu. Každý začíná s tím, že žádné nemá. Všichni ale musíme odněkud začít. Z vlastní zkušenosti se mi nesčetněkrát potvrdilo, že když umístíte reference,

Více

GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE

GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE 1 Tereza Čierníková GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE 2 PROLOG Henry Vans znovu objíždí svět! Cestopisec Henry Vans, který po svých deseti letech cestování nasbíral tisíce a tisíce informací o zemích z celého

Více

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1.

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. O ČEM JE KNIHA Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. Kapitola,,Děti, budu Vám vyprávět příběh. řekla Tereza,,A co? řekly obě děti.,,budu

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

Manželství z pohledu práva Metodický list

Manželství z pohledu práva Metodický list Manželství z pohledu práva Metodický list aktivační technika - cvičný test (rodina) práce s interaktivní tabulí - manželství, co, jak, kdo samostatná práce do sešitů - registrované partnerství Obecné informace

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

Jaroslav Vrchlický (1853 1912)

Jaroslav Vrchlický (1853 1912) Jaroslav Vrchlický (1853 1912) vl. jm. Emil Frída nar. v Lounech stud. G, filosofie, historie, románských jazyků vychovatel v severní Itálii sňatek s Ludmilou Podlipskou profesor literatury na Karlově

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

MODLI SE TO NEJTĚŽŠÍ JE ZA SVOU SMRT SPRÁVNĚ ZEMŘÍT. JE TO ZKOUŠKA, JÍŽ NIKDO NEUNIKNE. MODLI SE O SÍLU PRO TUTO ZKOUŠKU...

MODLI SE TO NEJTĚŽŠÍ JE ZA SVOU SMRT SPRÁVNĚ ZEMŘÍT. JE TO ZKOUŠKA, JÍŽ NIKDO NEUNIKNE. MODLI SE O SÍLU PRO TUTO ZKOUŠKU... MODLI SE ZA SVOU SMRT TO NEJTĚŽŠÍ JE SPRÁVNĚ ZEMŘÍT. JE TO ZKOUŠKA, JÍŽ NIKDO NEUNIKNE. MODLI SE O SÍLU PRO TUTO ZKOUŠKU... Dag Hammarskjöld (1905-1961) švédský spisovatel a diplomat, generální tajemník

Více

Máme únor, a tak. Orgie.

Máme únor, a tak. Orgie. 50 FOTOVIDEO ÚNOR 2015 PRAXE / Máme únor, a tak Orgie. PETR JAN JURAČKA www.juracka.eu juracka@natur.cuni.cz www.facebook.com/petrjanjuracka Ne, nebudu se na ty fotky koukat. Zaplatit si zájezd do Afriky,

Více

Ga Ma Ja!! ČTĚTE NÁS!! Obsah čísla:

Ga Ma Ja!! ČTĚTE NÁS!! Obsah čísla: !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA Je zde další číslo našeho oblíbeného časopisu GA-MA-JA a s ní další pořádná porce článků, které pro vás vytvořil tým mladých Ga-ma-jáků. Jak možná víte, nedávno

Více

Metodika vedení čtenářské dílny 1

Metodika vedení čtenářské dílny 1 Metodika vedení čtenářské dílny 1 Iva Procházková, Hlavní výhra Věková skupina žáků: 9 10 let Úroveň čtenáře: Čtenář průzkumník zpracování informací, hodnocení textu Cíl aktivity: Žák už při čtení předvídá,

Více

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Projekt: Příjemce: Moravou Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více