Blárský zpravodaj Číslo 3

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Blárský zpravodaj Číslo 3"

Transkript

1 Blárský zpravodaj Číslo 3 Květen 2011 Informace o aktuálních událostech a expedicích. Vydává Kulturně-turistický spolek BLÁRA pro soukromý okruh příznivců, podporovatelů a mecenášů.

2 Haló haló! Zaběhnuté zvyklosti někdy zavánějí nudou a té Vás Blára chce rozhodně ušetřit. Po jedničce většinou následuje dvojka ne tak ale u Bláry. Změnou tohoto číselného pořádku vnášíme do našeho Zpravodaje větší dynamiku a po prvním čísle Blárského zpravodaje proto vydáváme číslo tři. Ale nebojte se, na dvojku, která je rozpracována a zabývá se listopadovou expedicí WIEN-FRIDA, dojde a taky si ji prohlédnete. Teď již ale vzhůru do májové Prahy, kam se Blára vydala ještě dříve než Rudoarmějci (kteří benzínem voněli a travou, když tenkrát v květnu přišli sem ), hned druhý květnový den jako doprovod PANA MILANA!

3 Je neděle Prima B se ve večerních hodinách přesouvá vlakem z Českých Budějovic do Tábora, do domku manželů M., tedy primy L a pana Milana. Kromě manželů M. vítají primu B i obě kočky Elvisa a Merlina. Prima B trpí již několik let alergií na kočičí srst. Kočky E i M to vědí a podnikají soustředěný útok: E se schová do cestovní tašky primy B, M se uvelebí v připraveném loži primy B. Prima B je ale prozíravá a prokýchané noci zabrání včasným pozřením léku. V pondělí vstává prima R v 5.00 a v 5.50 vyráží i s panem Brundiblárem, Klokanicí, francouzskou liškou a oběma Sovami-Hovami ze sídla v Kamenici an der Linde. V 6.35 již v Táboře přesedá do automobilu pana Milana. Francouzská liška se velmi dožaduje, aby mohla také pokračovat v cestě do Prahy pan Milan totiž vlastní francouzský vůz, v němž ještě nikdy nejela. Není jí ovšem povolena výjimka a musí zůstat s ostatními zvířátky v Táboře jako ostraha Astřičky.

4 V 6.45 kompletní Blára vyráží směr Praha. Řídí pan Milan, vedle něho sedí prima L, za ní prima R a vedle ní prima B. Trasa vede kompletně po staré trase Tábor-Praha, tj. bez použití dálnice. Přesto, že zrovna ten den vyjeli na české silnice zároveň i ti nejhorší, nejhloupější, nejdrzejší a nejnešikovnější řidiči, kteří dělali vše pro to, aby panu Milanovi cestu co nejvíce znepříjemnili (alespoň tak Blára usoudila dle vzrušených vyjádření pana Milana během jízdy), dorazila osádka francouzského vozu v pořádku v 8.45 do ÚVN a bez problémů našla i parkovací místo. (Za zmínku stojí drobnost, že na počest pana Radima B. zvolila Blára trasu s průjezdem Radimovou ulicí.)

5 Zatímco pan Milan čekal na své vyšetření, čekala Blára na něho, pila teplou a studenou vodu z pěkného automatu (který nakonec dokázala spustit i prima R) a čas využila k výuce slovinských slovíček. Jako přípravu na letní slovinsko-italskou expedici Konjšica-Duino. Ach, ač se jedná též o slovanský jazyk, bude Blára muset překonávat značná úskalí... Víte, co je třeba KOSILO? Oběd! Pane vrchní se řekne Gospod natakar, pokoj je soba a chleba je kruh, brambory krompir a potraviny prehrana, úschovna zavazadel je hramba prtljage a benzín je benzin! UFFFFF!

6 Také Blára provedla namátkovou inspekci vybavení ÚVN, Ústřední vojenské nemocnice. A ejhle: ač by vše mělo být vojensky řízné a precizní, našla Blára několik příkladů nefalšované šlamperaj/schlamperei. Například tento zvonek u vyšetřovny krve. To je spíše úsměvný nedostatek, ovšem pak...

7 ovšem pak přišly věci skutečně odstrašující!!!! Přesto, že fotografie je rozmazaná, rozeznáte jistě bez problémů, že žádný KLÍČ K ÚNIKOVÉMU VÝCHODU v červené vitrínce NEVISÍ! (A fotografie jsou rozmáznuté proto, že vždy, když prima R zapnula fotoaparát, zjevil se někdo z nemocničního personálu a hrozilo nebezbečí, že Blára bude považována za teroristickou buňku, toužící pomstít smrt U.b. Ládina a vzít střešovickou ÚVN útokem... a personál jistě dobře ví, že následky sebemenší paniky by byly vzhledem např. k chybějícím klíčům nedozírné...)

8 S úlevou pak Blára i pan Milan opustili Střešovice, projeli znovu ulicí pana Radima a zaparkovali na Dlabačově. Došli ke Strahovskému klášteru, odkud byl sice mimořádný výhled na Prahu, která se Bláře skláněla u nohou, ale nesčetné turistické zájezdy byly vskutku tíživé. A tu Blára uviděla soudek. A vešla do zahrádky strahovského pivovaru...

9 Je sice teprve sotva 11 hodin dopoledne, ale uznejte... 2 hodiny v nemocnici a pak davy turistů malé osvěžení musí být! (Zleva doprava: pan Milan, prima B a prima L.)

10

11 Všimli jste si někdy erbu v průčelí arcibiskupského paláce jistila, že to je erb pánů Příchovských z Příchovivedle pražského hradu? Blára pátrala a zc, a že Antonín Petr hrabě P.z.P. ( ) byl významným pražským arcibiskupem, který palác barokně přestavěl a nechal tam umístit svůj erb: některé prameny uvádějí, že se jedná o tři labutí krky, některé prameny hovoří o husích krcích. Blára má ráda jak husy (českobudějovická husa-génius), tak i labutě (Ludwig II. a opera Lohengrin). Říká proto, že v horní části erbu jsou krky husí a v dolní zase labutí. Každopádně tři jako Blára! Blára před palácem čekala na polední střídání stráží... davy lidí byly ovšem strašlivé...

12 Blára proto z turistického pekla sestoupila rychle do lůna tiché přírody...

13 Slunce, ticho, zeleň...přímo pod pražským hradem...to je Jelení příkop.

14 Pan Milan si na cestu oblékl krátké jarní kalhoty, které nechaly vyniknout jeho elegantní nohy sportovce... (citát paní Růženy Vorlové z Adamské ulice v Deštné)

15

16 Pan Milan s B a L v nádherném průchodu pod Prašným mostem od Josefa Pleskota z r

17

18

19

20 V pozadí se černá vchod do Pleskotova průchodu, před ním je Pyramidální trpaslík od Kurta Gebauera. (Pozor Trpaslík je to špičaté jakoby vpravo od průchodu, vpředu je prima L! )

21 A tohle je přece Daliborka. Blára měla pro jistotu připraven koš s jídlem a houslemi, ale nikdo se v okénku neukázal...

22

23 Primy B a L, povzbuzené nedávným výstupem primy R na nejvyšší horu Šlesvicka-Holštýnska Bungsberg, se pokoušejí vyšplhat na pyramidálního trpaslíka...

24 ...Trpaslík zůstal nepoškozen a nezlezen...

25 Rozluštění: není to Lálalálí, jsou to dvě různé primy! Je to snad sama velká indická čtyřruká a čtyřnohá bohyně Lálalálí???

26

27

28 Pískovcová socha Ponocný od Fr.Úprky, dar tatíčku Masarykovi... (dar od studentů hořické Kamenické školy. Tato škola byla jistě nazvána podle Kamenice nad Lipou, protože Kamenice nad Lipou je středem světa.)

29 A nahoře již vidíte Masarykovu vyhlídku od Jože Plečnika.

30

31 Výhledy z vyhlídky byly vskutku krásné a Blára výstupu nelitovala.

32

33 Kdyby Blára mohla cestovat i časem a slavného architekta Jože Plečnika by potkala, mohla by mu už říct několik slovinských slovíček. Byl totiž Slovinec a tudíž se vytváří nová, vskutku zajímavá paralela pro nadcházející Blárskou slovinsko-italskou expedici! Při plánované návštěvě Laibachu/Ljubljaně může Blára kromě jeho staveb dokonce navštívit jeho rodný dům i hrob!!!

34 Výhled tímto směrem je nečekaný. Jako bychom nebyli pár kroků od pražského hradu, ale třeba někde na kraji Kamenice nad Lipou.

35 Po pražském ruchu a shonu ani památka. Povšimněte si velikého skleníku vpravo vedle domu.

36 Blára přistihla teleobjektivem u skleníku tajuplného zahradníka! Co asi ve skleníku pěstuje?? Snad masožravé rostliny???

37

38

39 Čas k návratu.

40 Ještě pohled na tenisový kurt, kde hraje sám velký profesor a čestný doktor a všeznalec a prezident a majitel diplomů a uznání a řádů, pan Václav Klaus. Na samém konci Jeleního příkopu. Pane Klausi, abyste věděl, tak v Kamenici nad Lipou jsou tenisové kurty hned tři a jsou mnohem hezčí slunnější a vzdušnější!

41 Fotografie manželů M. - pro Honzu Amerického, aby si nemyslel, že v Novém světě je jen on!

42 Prima B stojí v pietním postoji pod pamětní deskou na domě, kde žil a zemřel nedávno exhumovaný astronom Tycho de Brahe.

43 Právě když Blára procházela kolem Lorety, všechny zvony a zvonky se radostí rozezněly. Bylo to moc krásné - děkujeme!

44 Primě L se pražská expedice líbila, jen dvě věci jí kalily náladu...tou první byla skutečnost, že v Praze mají šeříky, které jsou větší než celý její dvorek :(

45 A ten druhý zádrhel primy L? Na závěr pražského výletu Blára doprovodila pana Milana na jeho výslovné přání ještě do domu IKEA na Zličíně. Prima R koupila tři páry pantoflí pro hosty (1 modrý + dva černé á 29 Kč, ale jen díky tomu, že jí u pokladny hodná paní, také nakupující, půjčila svou Ikea family kartu. Pro nečleny členem se R nikdy nestane - je totiž cena 49 Kč a R chtěla právě pantofle odmítnout, ale paní je přidala laskavě ke svému nákupu a následně si od R vzala 90 Kč...Neznámé paní tímto budiž ještě jednou dík! Proti ohavným praktikám obchodních gigantů je nutno bojovat všemi způsoby! Prima B si koupila několik drobností a červenou plastovou houpačku pro Beátku. A prima L si koupila pěkné modré sklenice na sekt, sadu 4 ks za 79 Kč. A zde přichází ten zádrhel : při vybalení sklenic v Táboře vyšlo najevo, že jsou z plastu! A necinkají. Ikeo, fuj! Fuj i za to, že se to z obalu nedalo vůbec vyčíst! Cesta zpět proběhla i přes to, že k nelibosti pana Milana opět silnice obsadili ti nejhorší, nejprotivnější, nejpomalejší, nejdrzejší, a vůbec!!! řidiči v naprostém pořádku. Dík patří také počasí, které bylo opět blársky příznivé pršelo až při odjezdu a v Táboře již nepršelo vůbec. A pochopitelně děkujeme i věrným blárským zvířátkům, která trpělivě hlídala celou dobu Astřičku.

46 Papaí!!! Papaí!!! Blárské kontakty: - tam nám můžete něco pěkného napsat (nebo se zeptat, kam poslat případné sponzorské dary pro slovinsko-italskou expedici ; důležité: obnosy do výše Kč je možno předat Bláře i osobně, např. v igelitové tašce či starším kufříku; obnosy vyšší prosím rozdělte do dvou nebo více tašek či kufříků.) Zatím se na kontě zmíněné expedice nachází 57 Kč (7 Kč nalezeno samotnou Blárou při výstupu na Vícemilskou horu, 50 Kč laskavě věnoval pan Jan Čadek, elektropráce všeho druhu + montáž centrálních vysavačů, elektrocadek@seznam.cz). (I Vy zde můžete mít takovou reklamu!!!) Tel.: Prima R: Prima B: Prima L: BLÁRA 2011

Telefonní budka. Varovný telefonát

Telefonní budka. Varovný telefonát MEZI NEBEM A ZEMÍ Mezi nebem a zemí Telefonní budka Tohle se prý stalo nedávno, někde na Kladně. Jednu mladou dívku právě proti její vůli opustil přítel a k tomu se přidaly jak problémy ve škole, tak

Více

Rekonstrukce Masarykovy studánky

Rekonstrukce Masarykovy studánky Vlastivědný spolek Rosicko-Oslavanska Rekonstrukce Masarykovy studánky Vlastivědný spolek v Zastávce pojal záměr v tomto roce rekonstruovat Masarykovu studánku. Cílem projektu je upravit studánku do podoby

Více

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU S T A N I Č N Í Ř Á D ŽELEZNIČNÍ STANICE. Dobrovice. Účinnost od 1.7.2002 ... Ing. Krejčí A. v.r. ...

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU S T A N I Č N Í Ř Á D ŽELEZNIČNÍ STANICE. Dobrovice. Účinnost od 1.7.2002 ... Ing. Krejčí A. v.r. ... ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU S T A N I Č N Í Ř Á D ŽELEZNIČNÍ STANICE Dobrovice Účinnost od 1.7.2002 Ing. Pecháček J. v.r. Merta J v.r....... přednosta ŽST dopravní kontrolor Schválil:č.j.: 49/02-11/3

Více

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole Barbora vedl pastelky setmělým parkem. Obě viděly, že Barborovi tma vůbec nevadí a že všichni dobře dojdou k cíli. I Božence se zdála cesta s Barborou jednoduchá. Připomněla jí, jak s Máňou kreslily obrázky

Více

Co mi vyprávìl mimozemš an

Co mi vyprávìl mimozemš an Claude Vorilhon Co mi vyprávìl mimozemš an Jsou již mezi námi? Eko konzult Mimozemš an 3 1. Setkání Pozn.: Pøeklady výrokù z bible nebyly ovìøeny podle nìkterého z oficiálních církevních pøekladù bible.

Více

Úřad vlády České republiky LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC. Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC. Úřad vlády České republiky Úřad vlády České republiky LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC Úřad vlády České republiky Západní průčelí paláce se vstupním portálem LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC Nedaleko Karlova mostu na nároží ulic

Více

"Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně.

Marcela, představila se nejistě a téměř kajícně. "Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně. "Ivan Toman," zareagoval stereotypně jako po každém zazvonění telefonu, a teprve poté si uvědomil, kdo volá. "To jsi ty, Marcelo?" nechtěl věřit tomu,

Více

ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO

ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO Rok se sešel s rokem a na pořadu dne bylo opět plánování školního výletu. V 9.A jsme se rozhodli už dávno. Přece neporušíme tradici. Pokud

Více

"Dámy mají právo na shovívavost," brání neznámou dívku spolupracovnice.

Dámy mají právo na shovívavost, brání neznámou dívku spolupracovnice. Pondělky by neměly být nebo aspoň týden by neměl začínat pondělím. Horký čaj spaluje jazyk, patro i hrdlo, příznačná vůně se ztratila v očekáváních dne. To není sobotní mléko či nedělní kakao s minutami

Více

DUBEN Program a aktivity ve škole byly pestré jako samotné aprílové počasí! Přivítali jsme žáky z Německa na výměnném pobytu, sportovali jsme na školních turnajích, bubnovali jsme a projektový a oborový

Více

KARAMELOVÉ PRAŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ

KARAMELOVÉ PRAŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ KARAMELOVÉ PRAŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ Hurá na Prahu a její věže! Jednoho letního dne se plyšový medvěd Karamel vydal na cestu z Londýna do Prahy. V učebnici vlastivědy četl, že tam mají přesně sto věží. Moc

Více

Pátek. Výbušná po tátovi. Jenovéfa Boková. 6. 9. 2013 / č. 36/ samostatně neprodejné

Pátek. Výbušná po tátovi. Jenovéfa Boková. 6. 9. 2013 / č. 36/ samostatně neprodejné Pátek 6. 9. 2013 / č. 36/ samostatně neprodejné Jenovéfa Boková Výbušná po tátovi Obsah Václavák už lidem nedoporučuji. Rozhovor s Markem Bakerem, autorem bedekrů o Česku. O neplatičích a kukačkách. Jak

Více

A teď se vrátím o rok zpět, protože tenkrát mě to ještě nenapadlo psát si deníky z cest.

A teď se vrátím o rok zpět, protože tenkrát mě to ještě nenapadlo psát si deníky z cest. A teď se vrátím o rok zpět, protože tenkrát mě to ještě nenapadlo psát si deníky z cest. 1 Březen 2007 Pokusím se zaznamenat alespoň něco málo vzpomínek na workshop v Kyotu, kam mě pozvali Yasushi a Koji,

Více

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09 Žába Nenávidím žáby. Všechna zvířata mám rád, vím, že co do vznešenosti jsou si všechny výtvory přírody rovné, jen k žábám prostě cítím nepřekonatelný odpor. Povím vám proč, a to i přesto, že mi stačí

Více

Blárský zpravodaj Číslo 8

Blárský zpravodaj Číslo 8 Blárský zpravodaj Číslo 8 Říjen 2012 Informace o aktuálních událostech a expedicích. Vydává Kulturně-turistický spolek BLÁRA pro soukromý okruh příznivců, podporovatelů a mecenášů. O podzimním pochodu

Více

Nejlepší příspěvky soutěže O nejzajímavější muzejní kufřík

Nejlepší příspěvky soutěže O nejzajímavější muzejní kufřík Nejlepší příspěvky soutěže O nejzajímavější muzejní kufřík Věková kategorie 14 18 let 1. MÍSTO Autorka: Kateřina Mazancová (České Budějovice) Název: Babiččin zachránce (Retro hity) 2. MÍSTO Autorka: Tereza

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý.

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý. Dnes ráno se mi vstává líp. Hlava mě nebolí a dokonce se mi už ani nemotá. Jsem desátý den po otřesu mozku a stále špatně spím. V nákupním centru nás s dcerou napadl cizí vyšinutý chlap a poranil mi krční

Více

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 2012 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech

Více

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu.

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu. Jejda, copak to je za cestu? podivil se Pavlík, sotva dojedl svačinu a uviděl před sebou strmou cestu stoupající vzhůru. Tudy půjdeme, ujistil všechny přítomné tatínek. Tak to máme celý zbytek dopoledne

Více

Návštěva anděla VÁNOČNÍ PŘÍBĚH

Návštěva anděla VÁNOČNÍ PŘÍBĚH VÁNOČNÍ PŘÍBĚH Návštěva anděla Kdysi dávno žila v Nazaretu dívka. Byla jemná a skromná a jmenovala se Marie. Zasnoubila se s tesařem jménem Josef. Jednou, když si vyšla na procházku, přihodilo se jí něco

Více

Úvodní slovo. Klub PMD, občanské sdružení Výroční zpráva 2009

Úvodní slovo. Klub PMD, občanské sdružení Výroční zpráva 2009 Výroční zpráva za rok 2009 Úvodní slovo... 1 Základní informace o sdružení... 2 Historie sdružení... 3 Poslání a cíle sdružení... 3 Akce v průběhu roku 2009 (počet akcí, dětí)... 4 Propagace sdružení...

Více

věnujte, prosím, pozornost následujícímu textu v celém rozsahu.

věnujte, prosím, pozornost následujícímu textu v celém rozsahu. Občasník OÚ v Šaraticích č. 2/2015, vydán 28. 3. 2015 Vážení a milí občané, věnujte, prosím, pozornost následujícímu textu v celém rozsahu. Již koncem roku 2014 byla v naší obci započata výstavba ČOV a

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Náš Zlukov. Číslo 5/2011 ročník I

Náš Zlukov. Číslo 5/2011 ročník I DVOUMĚSÍČNÍK PRO ZLUKOVSKÉ OBČANY Náš Zlukov Číslo 5/2011 ročník I Zdarma Vážení spoluobčané, pomalu opadaly zbytky podzimního listí a příroda jakoby ztratila barvy a hlasy. Vše se obléklo do tonů šedé

Více

Ježíš. On vysvobodí lidi od hříchů. Josef udělal, jak mu řekl anděl, a ještě téhož dne si vzal Pannu Marii za ženu.

Ježíš. On vysvobodí lidi od hříchů. Josef udělal, jak mu řekl anděl, a ještě téhož dne si vzal Pannu Marii za ženu. NAROZENÍ PÁNĚ Ježíšovo narození byla největší událost lidských dějin. Tehdy si však této události všimlo jen několik málo lidí. Pastýři přišli k jeskyni jenom proto, že je tam poslal anděl. Přišli také

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Co je správně? Doplňte slovesa v imperativu. obléknout si obout se. nesvlékat se nezouvat se. svléknout si zout se

Co je správně? Doplňte slovesa v imperativu. obléknout si obout se. nesvlékat se nezouvat se. svléknout si zout se Co je správně? 179/6 1. slunce zuří / září 2. rozzlobený člověk zuří / září 3. člověk, který chce to nejlepší, je náročný / špičkový 4 zboží, které má tu nejlepší kvalitu, je náročné / špičkové 5. situace

Více

Já se taky zpovídám!

Já se taky zpovídám! tonino Lasconi Já se taky zpovídám! Příprava na slavnost svátosti smíření Takže Odkud mám začít? Ilustrace GiUSY capizzi kluci a holky to je kniha pro vás! kniha Já se taky zpovídám! je tady pro vás, kdo

Více

Mrkni na stránku vlevo a zamysli se které cestě do školy bys dal nebo dala přednost? Té na obrázku 1 nebo té na obrázku 2?

Mrkni na stránku vlevo a zamysli se které cestě do školy bys dal nebo dala přednost? Té na obrázku 1 nebo té na obrázku 2? Mrkni na stránku vlevo a zamysli se které cestě do školy bys dal nebo dala přednost? Té na obrázku 1 nebo té na obrázku 2? A dokážeš vysvětlit proč? Zkus to napsat nebo nakreslit sem Každé město má svá

Více

Hledej, najdi a udrž si přítele Search, find and keep a friend

Hledej, najdi a udrž si přítele Search, find and keep a friend Milí skautští vedoucí, srdečně vás vítáme na letošním Intercampu v Německu. Jako vždy proběhne o Svatodušních svátcích 9.-12. května, tentokrát v Bernkastel-Kues na řece Mosele. Chceme umožnit, aby se

Více

14 16 KH-57-03-297 -CS-C

14 16 KH-57-03-297 -CS-C 14 16 KH-57-03-297-CS-C Vy krásné vlaštovky! Evropská komise Tuto publikaci zpracovalo Generální ředitelství pro životní prostředí. Vychází ve všech úředních jazycích Evropské unie. Publikace je také k

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Řehořovi bylo jasné, co Markétka zamýšlí, chce odvést matku do bezpečí a jeho pak zahnat ze stěny dolů. Ale jen ať si to zkusí! Řehoř sedí na svém

Řehořovi bylo jasné, co Markétka zamýšlí, chce odvést matku do bezpečí a jeho pak zahnat ze stěny dolů. Ale jen ať si to zkusí! Řehoř sedí na svém f r a n z k a f k a Řehořovi bylo jasné, co Markétka zamýšlí, chce odvést matku do bezpečí a jeho pak zahnat ze stěny dolů. Ale jen ať si to zkusí! Řehoř sedí na svém obraze a nevydá ho. Raději skočí Markétce

Více

Obsah. Redakční sloupek

Obsah. Redakční sloupek Ročník:1 Číslo:3 1 Obsah 3. Něco z historie tratí a lokomotiv 4. Historické dny tramvají v Pražské MHD 5. Zajímavosti z metra 6. Historie železnice v Českých zemích 8. Foto čísla, sběratelská karta Redakční

Více

B E R O U N p ř e k l a d i š t ě

B E R O U N p ř e k l a d i š t ě B E R O U N p ř e k l a d i š t ě Datový list dopravny Dopravna: Beroun překladiště Zkratka: BEP/u Majitel: Vladimír Vacek Modul: VVac4992 Kolejový plán U3a U3 1435mm U3b U1a U1 U2a G B U2 8 5 D 3 U2b

Více

Jak jste prožívala rozhodnutí pro tuto práci? Ovlivnila Vám tato práce vztah k ostatním lidem? Jak oddělujete práci a Váš osobní život?

Jak jste prožívala rozhodnutí pro tuto práci? Ovlivnila Vám tato práce vztah k ostatním lidem? Jak oddělujete práci a Váš osobní život? Přílohy: Příloha 1: Scénář rozhovoru Co jste dělala před tím, než jste začala pracovat? / Jak byste popsala svůj život, než jste začala pracovat jako sexuální pracovnice? o (rodina, vztahy, hodnoty, vzdělání,

Více

Paskovský zámek jaká bude jeho další budoucnost?

Paskovský zámek jaká bude jeho další budoucnost? Info PRO Vratimov (2014-5) Paskovský zámek jaká bude jeho další budoucnost? V sobotu 1. března naše sdružení PRO Vratimov o. s. využilo nabídky starosty města Paskov, pana Petra Baďury, na prohlídku Paskovského

Více

Zajímavosti o olympijských hrách

Zajímavosti o olympijských hrách Ahoj kluci a holky, pomalu se blíží doba letního slunovratu a léto. Určitě se už těšíte, až odložíte školní brašny a budete moct ráno dlouho spát a chvilku zapomenout na úkoly a povinnosti ve škole. Máte

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ

č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ 1. září je den, který nemá většina dětí moc ráda. Každý ví, proč. Jasně. Začíná škola. I pro Vojtu. První cesta po prázdninách do školy byla pro Vojtu

Více

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů.

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Pro naše klienty si připravili divadelní představení

Více

ISBN 978-80-257-1023-4

ISBN 978-80-257-1023-4 Z anglického originálu The Counselor. A Screenplay, vydaného nakladatelstvím Vintage Books v New Yorku roku 2013, přeložil Petr Fantys. Ilustrace na přebalu Jozef Gertli Danglár. Přebal a grafická úprava

Více

Punkevní jeskyně a Macocha

Punkevní jeskyně a Macocha Punkevní jeskyně a Macocha Punkevní jeskyně a Macocha krasová oblast Punkevní jeskyně a Macocha jsou jednou z nejznámějších krasových oblastí v celé ČR. V jejich okolí lze nalézt i další zajímavé lokality,

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Písecký plavečák 1 PLAVECKÝ BAZÉN - PÍSEK

Písecký plavečák 1 PLAVECKÝ BAZÉN - PÍSEK Písecký plavečák,,přijdu o deset minut později, přišla mi M od Jolany právě když jsem vystoupil z autobusu na zastávce Plavecký bazén. Nevadilo mi to. Naproti mně byla lesnická škola se svým krásným arboretem

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 0 8 5 1 7 U k á z k a k n i h

Více

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění B a r b o r a L í p o v á Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění 1999 2009 Barbora Lípová,

Více

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z tým: Ondřej Bednárik, Vojta Deliš, Jan Hlavsa, Ondřej Chalupka, Šimon Kuchynka, Jana Roubová zleva: O. Chalupka, O. Bednárik, Jarmila Erbanová,

Více

Výměna občanských průkazů

Výměna občanských průkazů Strana 2 Dolnobrannský zpravodaj Číslo 7 Výměna občanských průkazů Dne 31. 12. 2008 skončí platnost občanských průkazů bez strojově čitelných údajů vydaných do 31. 12. 2003. Výjimkou jsou občanské průkazy

Více

Tragický osud dvou kamarádek

Tragický osud dvou kamarádek Tragický osud dvou kamarádek Když jsme počátkem května připravovali články o blovických obětech 2. světové války, popisovali jsme osudy mnoha lidí. Vůbec jsme tenkrát netušili, že dvě zemřelé dívky se

Více

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013 1 Úvodník Konečně už nám vysvitlo sluníčko, a tak jsme si ho vyrazili užít ven, do přírody. Čas na psaní Deváťáckých novin jsme si ale samozřejmě také našli. V tomto čísle se dozvíte, co se dělo od 6.

Více

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012 5 DNÍ 7 11 Let 20 Účastníků TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY Tematická oblast (odbornost) Autor Odbornostní setkání Příměstské tábory Jana Jelínková a kolektiv Praha, Středočeský kraj Místo konání Praha 2012 Průřezové

Více

GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE

GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE 1 Tereza Čierníková GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE 2 PROLOG Henry Vans znovu objíždí svět! Cestopisec Henry Vans, který po svých deseti letech cestování nasbíral tisíce a tisíce informací o zemích z celého

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ť - Koťata

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ť - Koťata Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ť - Koťata Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, správné motorky mluvidel, slovní zásoby a samostatného vyjadřování se zaměřením

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Únor 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Zimní radovánky...........1 Zábavné sportovní odpoledne.......2 Valentýnské dopoledne..3

Více

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO?

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? PAVIÁNI Jací jsme? Na Zemi přilétá delegace ze spřátelené části vesmíru, která se velmi zajímá o život na naší planetě. Úkolem vašeho

Více

Ekvivalentní úpravy soustavy rovnic v oboru reálných čísel: Metody řešení soustavy dvou rovnic o dvou neznámých:

Ekvivalentní úpravy soustavy rovnic v oboru reálných čísel: Metody řešení soustavy dvou rovnic o dvou neznámých: Soustava rovnic o dvou neznámých Soustavou rovnic nazýváme dvojici rovnic, která má platit současně. Řešením takové soustavy je uspořádaná dvojice kořenů [x, y],která splňuje obě rovnice. Ekvivalentní

Více

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu sekačku, co měl vždycky Jarda půjčenou přes Peprníka

Více

46 1'59.52"N 14 30'46.58"E. GPS poloha:

46 1'59.52N 14 30'46.58E. GPS poloha: Hrad Lublaňský hrad 46 1'59.52"N 14 30'46.58"E Středověký hrad je zmiňován již v dokumentech z 12. století, byl centrem Kraňska. Gotická kaple sv. Jiří pochází z 15. století, dnešní podobu hrad získal

Více

Samostatná příloha časopisu

Samostatná příloha časopisu www.7zskolin.cz Číslo 2 12.ročník (2015/2016) listopad 2015 Samostatná příloha časopisu Zvláštní vydání pro II.C a V.C Dostali jsme od paní učitelky Kombercové informaci pro nás a pro rodiče: HISTORICKÁ

Více

že sem na jih zabloudil letos nějaký orel, aby unikl chladnějším

že sem na jih zabloudil letos nějaký orel, aby unikl chladnějším Kapitola 3 Na farmě vzdálené třicet kilometrů severně od údolí Pastvin draků se Larisa postavila a setřela si pot z čela. Naklonila košík, který držela v ruce, a podívala se na červeňoučké jahody, jež

Více

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního klání, do okolí Klínovce na hřebeny Krušných hor. Ty jsou

Více

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána Město Ohře Povídání o Lounech Středověké město bylo postaveno vedle malé vesničky, která se jmenovala Lúně. Snad její název souvisel s luňákem, dravým ptákem, který v řece lovil ryby. Po založení města

Více

řed mnoha a mnoha lety, v osmdesátých letech osmnáctého století, žil na Vasiljevském ostrově, v ulici nazývané První linie, majitel chlapecké

řed mnoha a mnoha lety, v osmdesátých letech osmnáctého století, žil na Vasiljevském ostrově, v ulici nazývané První linie, majitel chlapecké řed mnoha a mnoha lety, v osmdesátých letech osmnáctého století, žil na Vasiljevském ostrově, v ulici nazývané První linie, majitel chlapecké internátní školy. Jistě bychom i dnes našli o něm někde záznam

Více

Drobné úpravy v nočních linkách od 17. 10. 2015

Drobné úpravy v nočních linkách od 17. 10. 2015 Obsah INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ Číslo 19 / 2015 Vyšlo 19. 10. 2015 Drobné úpravy v nočních linkách od 17. 10. 2015... 1 Železniční výluka na Posázavském pacifiku od 18. 10. 2015... 1 Podzimní prázdninový provoz

Více

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ TRASY VH 50 Pátek 11. 9. 2015 16:30 20:00 Příjezd účastníků, registrace a ubytování Masarykova kolej, Thákurova 1, 160 41, Praha 6. Účastnící obdrží startovní balíček s

Více

Říjen - 2007 3 speciál

Říjen - 2007 3 speciál Říjen - 2007 3 speciál Co se nám ve Štěpánkovicích líbí nelíbí! Vážení spouobčané, dostává se Vám do rukou mimořádné číslo našeho zpravodaje. Na přípravě tohoto vydání zpravodaje se podíleli především

Více

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce Bible pro děti představuje První Velikonoce Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Více

Pavel Dolejší. Neuvěřitelná dobrodružství kocourů Kukáče a Rikarda a příležitostného italského pašeráka a kuchaře Mária (Jen pro silné povahy!

Pavel Dolejší. Neuvěřitelná dobrodružství kocourů Kukáče a Rikarda a příležitostného italského pašeráka a kuchaře Mária (Jen pro silné povahy! 4 Pavel Dolejší Neuvěřitelná dobrodružství kocourů Kukáče a Rikarda a příležitostného italského pašeráka a kuchaře Mária (Jen pro silné povahy!) Ilustrovala Magda Veverková Hrnčířová 5 ernobílý kocour

Více

P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů. a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h

P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů. a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h Památky k návštěvě každého lákají, vícero podob však v sobě skrývají. Vydej se proto

Více

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu.

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu. Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Vážení a milí čtenáři, říjen 2012 9. ročník, č. 10 teplé

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

Obrázek : www.google obrázky

Obrázek : www.google obrázky Mn Náš Pavlík č. 9 květen 2014 Vydává ZŠ Pavlíkov, okres Rakovník s dětskou redakční radou pod vedením p. ředitele P. Šilera. Tel.: 313 533 756, 731 225 743, zspavlikov@iol.cz, www. zspavlikov.net Obrázek

Více

Červen v knihovně /2015

Červen v knihovně /2015 UPOZORNĚNÍ Červen v knihovně /2015 Slaný, Masarykovo nám. 159 Telefon + 420 312 522 238 - mail pujcovna@knihovnaslany.cz Oddělení pro dospělé je do 3. června 2015 ZAVŘENÉ! Zapůjčené dokumenty můžete vracet

Více

Zpravodaj. obce Záryby 4-2014. A už zase...

Zpravodaj. obce Záryby 4-2014. A už zase... Zpravodaj obce Záryby 4-2014 A už zase... Vážení spoluobčané, a už zase se nám blíží volby do zastupitelstva naší obce a dovolím si zde předvídat, že budou svým způsobem za poslední období historické,

Více

Pátek. Anna Stropnická. Tak trochu při zemi. 24. 8. 2012 / č. 34 / samostatně neprodejné

Pátek. Anna Stropnická. Tak trochu při zemi. 24. 8. 2012 / č. 34 / samostatně neprodejné Pátek 24. 8. 2012 / č. 34 / samostatně neprodejné Anna Stropnická Tak trochu při zemi OBSAH Rozhovor Anna Stropnická Tak trochu při zemi Hrála v seriálech, žila s otcem-diplomatem v cizině a teď si považuje

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

Tato nabídka představuje ideální volnu pro služební cesty díky blízkosti výstaviště Letňany (taktéž zastávky metra Letňany)

Tato nabídka představuje ideální volnu pro služební cesty díky blízkosti výstaviště Letňany (taktéž zastávky metra Letňany) PRONÁJEM LUXUSNĚ VYBAVENÉHO APARTMÁNU POBLÍŽ PRAHY. IDEÁLNÍ LOKACE PRO NÁVŠTĚVU PRAHY. SKVĚLÁ VOLBA PRO RODINNOU DOVOLONOU ČI SLUŽEBNÍ CESTY!!! 1 NOC AŽ 5 OSOB POUZE ZA 1200 KČ!!! Více o slevě Ubytování

Více

ČERNOBÍLÉ IDOLY I JINÍ 2 PRVNÍ DÁMY

ČERNOBÍLÉ IDOLY I JINÍ 2 PRVNÍ DÁMY SUZANNE MARWILLE 11. 7. 1895 Praha 14. 1. 1962 Praha Suzanne Marwille, L. H. Struna; PÁTER VOJTĚCH (1928) První opravdovou hvězdou českého filmu byla svůdná a tajemná Suzanne Marwille. Mohla za to poděkovat

Více

Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy 28.10.2011. Zmieniony 14.11.2011.

Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy 28.10.2011. Zmieniony 14.11.2011. Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy 28.10.2011. Zmieniony 14.11.2011. Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy Program Comenius - návštìva v Lukavici Den 1. Cesta ze Dvora Králové n.. L. do

Více

Jaroslav Vrchlický (1853 1912)

Jaroslav Vrchlický (1853 1912) Jaroslav Vrchlický (1853 1912) vl. jm. Emil Frída nar. v Lounech stud. G, filosofie, historie, románských jazyků vychovatel v severní Itálii sňatek s Ludmilou Podlipskou profesor literatury na Karlově

Více

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ PŘÍNOS K ROZVOJI OSOBNOSTI ŽÁKA PODLE RVP ZV: poskytuje žákům základní znalosti o různých etnických a kulturních skupinách v české a evropské společnosti; rozvíjí dovednost orientovat se v pluralitní společnosti

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Jan Vodňanský: Velký dračí propadák aneb Král v kukani. Copyright Jan Vodňanský, 1997, 2015 Copyright VOLVOX GLOBATOR, 1997 ISBN 978-80-7511-179-1

Jan Vodňanský: Velký dračí propadák aneb Král v kukani. Copyright Jan Vodňanský, 1997, 2015 Copyright VOLVOX GLOBATOR, 1997 ISBN 978-80-7511-179-1 Jan Vodňanský: Velký dračí propadák aneb Král v kukani Copyright Jan Vodňanský, 1997, 2015 Copyright VOLVOX GLOBATOR, 1997 ISBN 978-80-7511-179-1 Ilustrace Ladislava Pechová Odpovědná redaktorka Magdalena

Více

Glen Sanderfur. Jak filozofie nejznámìjšího amerického mystika Edgara Cayceho autorovi pomohla vyrovnat se s tragickou událostí.

Glen Sanderfur. Jak filozofie nejznámìjšího amerického mystika Edgara Cayceho autorovi pomohla vyrovnat se s tragickou událostí. Glen Sanderfur Jak filozofie nejznámìjšího amerického mystika Edgara Cayceho autorovi pomohla vyrovnat se s tragickou událostí Eko konzult Co se mi stalo 3 Smrtelné zranìní Glenna Sanderfursta pøivedlo

Více

SDH Česká Třebová. Údaje o stříkačce

SDH Česká Třebová. Údaje o stříkačce Údaje o stříkačce SDH Česká Třebová Českou Třebovou navštívil červený kohout několikrát. V roce 1636 vyhořelo 57 domů (zůstalo jen 30) a v roce 1745 zůstalo z celého náměstí jen 6 domů. V roce 1872 vyhořely

Více

V Á N E K. Vánoce v srdci

V Á N E K. Vánoce v srdci Ročník 10, číslo 12, 30.11.2014 Zpravodaj farnosti Protivanov V Á N E K Vánoce v srdci Blíží se Vánoce a já pořád nemohu zaslechnout rolničky, o kterých se tak často vypráví dětem. Slyším jen těžké kroky

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

ČERNOBÍLÉ IDOLY I JINÍ 2 PRVNÍ DÁMY

ČERNOBÍLÉ IDOLY I JINÍ 2 PRVNÍ DÁMY 6 Adina Mandlová; DIAGNOSA X (1933) Sotva se v kalendáři objevil předešlý text, dostal jsem celou řadu zaručených informací, kde je Adina Mandlová pohřbena. Začal jsem je tedy prověřovat a ukázalo se,

Více

Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý

Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí

Více

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: e-mail: Vedoucí skupiny: 1. Příběh Josef a anděl poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Matouš 1,18-25 Na Josefa a Marii čekala spousta

Více

JAZYKOLAM Peříčko vzal větříček. Peru peří, deru peří. Kolik peří, kolik měří?

JAZYKOLAM Peříčko vzal větříček. Peru peří, deru peří. Kolik peří, kolik měří? PEŘÍČKA Peří je srst ptáčků. Je tak lehké a měkké... Když ptáčkovi vypadne peříčko, nepadá přímo k zemi, třeba jako kamínek, ale snáší se. Proč se peříčko snáší tak pomalu? Co ještě padá pomalu? Co padá

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

PORG, přijímací zkoušky 2015 Čeština B Reg. číslo:

PORG, přijímací zkoušky 2015 Čeština B Reg. číslo: Nejprve si pozorně přečti text. (Podtržených a tučně vytištěných slov si zatím nevšímej, vrátíš se k nim v průběhu testu.) Pan Vavřinec opravdu nosil každou ponožku jinou. Na levé noze červenou, na pravé

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 číslo: 52

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 číslo: 52 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 číslo: 52 Obsah: Slovo ředitele školy, vánoční besídka, recyklovaní, Plavecký výcvik. Vyhodnocení sběru, bludiště a malování.

Více

Náměty a připomínky zasílejte na: obec@hrusova.cz, petarda.zp@seznam.cz Č E R V E N 2015 OÚ INFORMUJE DĚTSKÝ DEN

Náměty a připomínky zasílejte na: obec@hrusova.cz, petarda.zp@seznam.cz Č E R V E N 2015 OÚ INFORMUJE DĚTSKÝ DEN Č E R V E N 2015 OÚ INFORMUJE DĚTSKÝ DEN Slavilo se tradičně na návsi v lipové aleji a počasí opravdu přálo. Do plnění různých disciplín se zapojili kromě dětí i dospělí či odrostlí a bylo příjemné sledovat,

Více

Duben v knihovně /2016

Duben v knihovně /2016 Duben v knihovně /2016 Slaný, Masarykovo nám. 159 Telefon + 420 312 522 238 - mail pujcovna@knihovnaslany.cz I ve slánské knihovně proběhne 1. dubna 2016 Noc s Andersenem. 16. Noc s Andersenem se koná

Více

Zpravodaj. XI. Gerontologický den. Číslo 10/2013. Vstupenky. na divadelní představení

Zpravodaj. XI. Gerontologický den. Číslo 10/2013. Vstupenky. na divadelní představení Zpravodaj Číslo 10/2013 m ě s t s k ý ú s t a v s o c i á l n í c h s l u ž e b m ě s t a p l z n ě XI. Gerontologický den Pátek 25.10.2013 byl pro některé z uživatelek DS Sedmikráska ve znamení XI. Gerontologického

Více