Michal Musílek,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Michal Musílek, 2009. michal.musilek@uhk.cz http://www.musilek.eu/michal/"

Transkript

1 Michal Musílek,

2 počítače bez operačního systému jednoduché operační syst. a správa souborů textová uživatelská rozhraní příkazové řádky grafická uživatelská rozhraní a jejich vývoj

3 První generace počítačů neměla operační systém a jednu ze tří základních funkcí OS předání vstupů počítači a získání výstupů z počítače řešil každý jednotlivý program individuálně. Řešení do značné míry záviselo na použitých vstupních a výstupních zařízeních. Zpracování úloh bylo zásadně dávkové, tj. stroj načetl dávku děrných štítků (program + data), nebo totéž z děrné pásky, či magnetické pásky, pak vše zpracoval a vytiskl požadované výstupy. Další program bylo možné zavést a spustit až po dokončení předcházejícího.

4 První operační systém pro sálové počítače byly vyvíjeny ve 2. polovině 60. let 20. století. Zhruba ve stejné době se v HW používají první integrované obvody 3. generace počítačů. Tedy počítače mají OS počínaje 3. generací! 1964 OS Multics předchůdce Unixu 1967 OS MFT firma IBM 1969 OS Unix Bellovy laboratoře

5 1964 OS Multics předchůdce Unixu. Multiplexed Information and Computing Service. Hlavním rysem byl mnohouživatelský (až tisíce) multitasking pro tehdy supervýkonný sálový počítač (mainframe) GE vedení firmy AT&T, která zřizuje Bellovy laboratoře, ukončilo vývoj Multicsu pro jeho složitost a časovou a finanční náročnosti. Firma Honeywell pokračovala ve vývoji Multicsu až do roku Nebyl však komerčně úspěšný. Vyvinutá verze OS sloužila až do roku 2000.

6 * 1943 Vedoucí týmu Multics. Společně s Dennisem Ritchiem autor Unixu. Autor programovacího jazyka B (předchůdce C). Propagátor počítačového šachu (počítač Bell). Spoluautor OS Plan 9. Autor myšlenky použití regulárních výrazů. Spolu s Robem Pikem autor znak. sady UTF-8.

7 * 1941 Člen týmu Multics. Společně s Kennethem Thompsonem Unix. Autor programovacího jazyka C (referenční př. s Brianem Kernighanem) 1983 s K. Thompsonem získali Turingovu cenu s K. Thompsonem získali Státní medaile za technologii z rukou Billa Clintona.

8 * 1942 Společně s Dennisem Ritchiem autor knihy Programovací jazyk C (The C Programming Language) z roku Spoluautor standardu K&R jazyka C. Spoluautor skriptovacího jazyka AWK. Navrhl název operačního sytému Unics > Unix.

9 1969 ukončila firma AT&T svoji účast v projektu Multics. Její Bellovy laboratoře přitom byly hlavním vývojovým pracovištěm projektu! Mozky týmu ale zůstávají v Bellových laboratořích a vytvářejí víceuživatelský a multitaskingový, ale mnohem jednodušší operační systém, kterému Brian Kernigham navrhne název Unics: Unary Information and Computing Service, později pozměněný na Unix, resp. UNIX. Revoluční myšlenkou je přeprogramování celého operačního systému v jazyce C v roce 1973, do té doby byly všechny OS programovány v JSA.

10 Se dále rozvíjí, a to i v současnosti. Ochranou známku Unix vlastní nyní konsorcium The Open Grup a požaduje certifikaci podle Single UNIX Specification. Existuje však řada OS, které jsou Unixem natolik inspirovány a snaží se mu podobat, že je lze označit jako klony Unixu: XENIX, MINIX, Linux, (různé distribuce), FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Mac OS X, Solaris, tzv. Unix-like systémy.

11 Operační systémy založené na Unixu mají svoje místo i na trhu PC. Jejich obliba stoupá díky vysoké stabilitě a spolehlivosti. Představitelé: Mac OS X, Linux. Distribuce Linuxu se liší souborem aplikací a též správou instalačních balíčků. Jádro systému plus soubor základních nástrojů jsou stejné. Příklady distrubucí: Debian, Fedora, Red Hat, Mandriva, Gentoo, SuSe, Ubuntu, Slackware, Arch Linux.

12 Operační systémy firmy IBM pro sálové počítače (mainframes) řady 360 z roku Multiprogramming with a Fixed number of Tasks. Byl používán firmou IBM řadu let v počítačích řady 360 a 370. Jak říká název OS, počet souběžně běžících úloh byl omezen pevně daným číslem.

13 CLI Command Line Interface TUI Text User Interface GUI Graphical User Interface Uživatelská rozhraní jsou užívána OS i aplikačním software. Volba rozraní někdy souvisí i s účelem, pro který byl software naprogramován. Speciální rozhraní pro zrakově postižené uživatele: Braillský řádek, neboli hmatový displej, zvukové rozhraní s hlasovým syntezátorem.

14 Příkazový řádek byl typický pro první OS, šel ruku v ruce s textovými (znakovými) terminály. Pro své výhody je stále používaným rozhraním OS Unix a jeho klonů (Linux & spol.). Je nezastupitelný v ovládání některých aplikačních programů, např. systémů počítačové algebry (CAS, Computer Algebra Systém). Počítač zobrazuje výzvu (prompt) a za ní kurzor, zpravidla blikající, a tak naznačující, že očekává vstup uživatele.

15 Stejná operace stejný příkaz; modifikace funkce příkazu přepínači. Umíme-li anglicky, lze z tvaru příkazu odhadnout jeho účel. Lze definovat aliasy pro časté akce. Příkazy lze většinou využít i pro psaní skriptů. Ovládání systému je při dobré znalosti příkazů rychlejší a přesnější. Pro vzdálené ovládání vyžaduje mnohonásobně nižší rychlost než GUI. Je snazší naprogramovat reakci systému na CLI než na GUI.

16 Osvojení znalosti příkazů a přepínačů trvá déle a vyžaduje mnohem více úsilí než ovládnutí GUI. Nenabízí uživateli řešení dané situace, pouze prázdný prompt. (Poraď si sám, uživateli!) Ovládnutí základů vyžaduje značné úsilí, takže CLI není vhodný pro začátečníky a sváteční uživatele počítače.

17 Historická etapa vývoje uživatelského rozhraní směrem k větší uživatelské přístupnosti. Typické pro aplikace v MS DOSu, rozmach nastal s vývojovým prostředím Turbo Pascal 5.5 firmy Borland. Používal ho slavný Norton Commander.

18

19 Používá se i dnes u některých aplikací v Linuxu, např.: textový editor Vim (Víš jaký je nejlepší textový editor? Vim.), souborový manažer Midnight Commander, internetový prohlížeč Lynx. TUI je vývojovým mezistupněm a v současnosti kompromisem mezi CLI a GUI.

20 1980 vyvinuto vývojovým centrem PARC společnosti Xerox první grafické uživatelské rozhraní WIMP. Autor: Merzouga Wilberts. WIMP = Window, Icon, Menu, Pointing device. Od počátku jej používala a popularizovala firma Apple u svých počítačů (tj. od dubna 1984). Firma Apple Computers získala díky tomu velký náskok při nasazení osobních počítačů ve škole. Rok a půl po OS firmy Apple přichází Microsoft s první verzí OS Windows 1.0 (listopad 1985).

21

22

23

24

25 Dnes máme 2. cvičení věnované luštění šifer. Proti 1. bude náročnější, musíme se připravit. Proto si řekneme něco o luštění šifer a ukážeme si tři různé metody utajení zpráv.

26 nejtěžší je určit použitý šifrovací systém luštění agenturního systému (steganografie) luštění jednoduché transpozice - úplná tabulka luštění Vigenérovy šifry s periodickým heslem

27 Zpráva se tváří jako obyčejný dopis, ale je trochu kostrbatá. Věty jsou vyumělkované, šroubované. Frekvenční analýza zde samozřejmě nemá smysl. Klasický agenturní systém skrývá zprávu často v prvních, nebo v posledních slovech ve větách. V naší ukázce (převzato ze soutěže časopisu Crypto-World 2009) se jedná o k-té písmeno v prvním slově každé věty. Zkuste luštit

28 Bývalý spolužák se chtěl se mnou sejít. Sjednat schůzku s ním a Marií bylo lehké. Halenku si vzala na schůzku úplně novou. Vtipný jsem byl celý večer. Potit jsem se však nepřestával. Pletl jsem se při oslovení Marie, to byl trapas. Vylíčit jsem musel, proč. Našli jste první slovo zprávy?

29 Motal jsem to. Perlou pak byl můj omyl. Opil ses, zeptal se spolužák? Vrcholem bylo, když jsem musel odběhnout na WC. Placení proběhlo dobře. Setkání pomalu končilo. Pletený svetr byl teplý. Pohorky taky. Zbojník byl vedle mne elegán. A co druhé slovo? Systém je stále stejný. Stáhněte si z webu soutěže sekce Příběh zadání úloh 11 a 12 v dokumentu Zvláštní správa.

30 ACTES EMVAA AEEOO VPROR HMOPE ULHYS ZNAIO JSINE SJMSM OLTTT NRTJI BLKMO AVRIO BKZRJ SVIOE OZCLM NTAYB VVCTA NDDBL EOORM DEACV UMEIN POYLO OYZIN SASZO BEKCH ELBTN PSYAS VYOPE MTACK MBUAS ULATM OIBYS VOOAI IVAEE EONSE OKOAL ELOYX

31 A 8,9 % B 4,2 % C 3,2 % D 1,6 % E 9,5 % F 0 % G 0 % H 1,6 % I 5,3 % J 2,1 % K 2,6 % L 5,3 % M 5,8 % N 4,7 % O 12,6 % P 2,6 % Q 0 % R 3,2 % S 6,8 % T 5,3 % U 2,1 % V 5,3 % W 0 % X 0,5 % Y 4,2 % Z 2,6 %

32 Frekvence jednotlivých písmen abecedy odpovídá frekvenci v otevřeném textu. Z toho plyne závěr, že písmena nejsou zaměňována (substitutuce), nýbrž je zpřeházeno jejich pořadí (transpozice). Celý text má 190 znaků, 190 = Zkusíme šifru přepsat do tabulky s 10 sloupci a 19 řádky (šířka 10 je nejpravděpodobnější). Písmena zapisujeme shora dolů. Začneme prvním sloupcem, pokračujeme druhým atd. Nakonec tabulku rozstřihneme na jednotlivé sloupce a zkusíme je různě přeskupit.

33 A R N K Z E O T U V C H E M C O O N A A T M S O L O Y P S E E O J A M R Z S U E S P M V N M I Y L E E E S R T D N A A O M U M I A E S S T N V L O O Y A A V M S A H L B B C S Y O E A Y T K V V Z O I O A S T Z V U O P B K E Z T R C M B E Y O E N N J T E E M S A O A R S A I K T V L O I T V N N C A O E V O J I D P H C O L P J I O D O E K A O R S B E B Y L M I Y O I L O L L B B I X Všimněte si písmene X na konci některých sloupců (tady je jen jedno, ale mohlo by jich být i víc). Písmeno X se běžně v českém textu nevyskytuje, proto se často používá jako znak doplňující zprávu na potřebný počet znaků.

34 Na kterouž věc mnoho a často pomýšleje a s rozumem svým pilně se radě, Jan Amos Komenský Čeho si přeje poutník nejméně? a

35 ZRSSW AOBJN HZDOZ IVRYD UISLX ZHCTZ CWFSO BILHM CWJFI SQQVB STBQW LGMGT MTIBI ETMWF PHCSN KSCOP BQITP FISQQ VCSGX MQVXR GBFBK KMLTQ GZDJI ENVSE FUVRI ZGSXL RDJTH CCVUS OGYSN VKHSD BMLKA OMXZQ DDVIG RUKAO VRGQZ DHLXO IKQMW AFMND PLXXS DTFYF HJIRV MXUWE UIFBQ QZGWJ HWQDX OPCNS IRVPX PMMWN COBBD GOPBG QWTZL HMUIH ZCEIM

36 A 1,5 % B 4,9 % C 4,2 % D 4,5 % E 1,9 % F 3,8 % G 4,5 % H 4,2 % I 6,4 % J 2,3 % K 2,6 % L 3,4 % M 5,7 % N 2,6 % O 4,2 % P 3,0 % Q 5,7 % R 3,4 % S 6,4 % T 3,8 % U 2,6 % V 4,5 % W 4,2 % X 4,2 % Y 1,1 % Z 4,5 %

37 Frekvence neodpovídají jednoduché záměně, kde by výrazně vyčnívaly samohlásky (E, A, O) a jiné znaky by měly nulovou frekvenci, protože některá písmena (Q, W) se v českém otevřeném textu (téměř) nevyskytují. Závěr: Jedná se o polyalfabetickou šifru. Mohlo by jít o Vigenérovu šifru s periodickým heslem. Abychom určili délku použitého hesla, musíme hledat v šifrovém textu bigramy (dvojice znaků), které se v něm opakují. K tomu se hodí např. funkce vyhledat v editoru Pspad.

38 ZRSSW AOBJN HZDOZ IVRYD UISLX ZHCTZ CWFSO BILHM CWJFI SQQVB STBQW LGMGT MTIBI ETMWF PHCSN KSCOP BQITP FISQQ VCSGX MQVXR GBFBK KMLTQ GZDJI ENVSE FUVRI ZGSXL RDJTH CCVUS OGYSN VKHSD BMLKA OMXZQ DDVIG RUKAO VRGQZ DHLXO IKQMW AFMND PLXXS DTFYF HJIRV MXUWE UIFBQ QZGWJ HWQDX OPCNS IRVPX PMMWN COBBD GOPBG QWTZL HMUIH ZCEIM Určete, po kolika znacích se bigramy opakují!

39 1: ZBZITBJBGBPCPCXKDEG TOHADADQDTRUGXRWGTH 2: RJISZIFSMIHOFSRMJFS HGSOVOHMPFVIWOVNOZZ 3: SNVLCLITGECPIGGLIUX CYDMIVLWLYMFJPPCPLC 4: SHRXWHSBTTSBSXBTEVL CSBXGRXAXFXBHCXOBHE 5: WZYZFMQQMMNQQMFQNRR VNMZRGOFXHUQWNPBGMI 6: ADDHSCQWTWKIQQBGVID UVLQUQIMSJWQQSMBQUM 7: OOUCOWVLIFSTVVKZSZJ SKKDKZKNDIEZDIMDWI

40 První písmeno hesla je P

41 Hledání posunu pro dané písmeno periodického hesla je přístupné pod jedním z tlačítek skriptu pro frekvenční analýzu textu. Algoritmus je ale možné snadno realizovat ručně. Druhá část textu je RJISZIFSMIHOFSRMJFSHGSOVOHMPFVIWOVNOZZ Spočítejte frekvence jednotlivých znaků v této části šifrového textu (vždy druhý znak ze sedmi) a napište je na proužek papíru pod příslušná písmena mezinárodní abecedy (26 písmen angl. abecedy bez diakritiky).

42 RJISZIFSMIHOFSRMJFSHGSOVOHMPFVIWOVNOZZ A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Proti proužku s četnostmi si připravíme druhý proužek (ve skutečnosti 2x za sebou) a pro různé posuny spočítáme součet četností pěti nejvíce frekventovaných písmen a od něj odečteme součet četností pěti nejméně frekventovaných.

43 Pod proužek s frekvencemi dáme dvojitý proužek s barevnými poli tak, že abeceda s frekvencemi je přesně nad druhou abecedou (A nad A). Pak dvojitý proužek posunujeme doprava, vždy o 1 pole (B nad A, C nad A, D nad A, ). Pro druhou skupinu jsou maximální posuny pro písmena E, O, F. Podobně prozkoumáme další skupiny a získáme heslo: POUTNÍK. Dešifrování provedeme buď ručně, nebo (lépe) využijeme pomůcku Vigenérova šifra na webu Dešifrováním získáme otevřený text.

44 Když jsem v tom věku byl, v kterémž se lidskému rozumu rozdíl mezi dobrým a zlým ukazovati začíná, vida já rozdílné mezi lidmi stavy, řády, povolání, práce a předsevzetí, jimiž se zanášejí, zdála se mi toho nemalá býti potřeba, abych se dobře, k kterému bych se houfu lidí připojiti a v jakých věcech život tráviti měl, rozmyslil. Jan Amos Komenský

45

SOU Valašské Klobouky. VY_32_INOVACE_01_15 IKT Operační systémy, základní vlastnosti, přehled. Mgr. Radomír Soural

SOU Valašské Klobouky. VY_32_INOVACE_01_15 IKT Operační systémy, základní vlastnosti, přehled. Mgr. Radomír Soural SOU Valašské Klobouky VY_32_INOVACE_01_15 IKT Operační systémy, základní vlastnosti, přehled Mgr. Radomír Soural Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název a číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Název

Více

Historie UNIXu a Linuxu. Bohdan Milar bohdan.milar@liberix.cz

Historie UNIXu a Linuxu. Bohdan Milar bohdan.milar@liberix.cz Historie UNIXu a Linuxu Bohdan Milar bohdan.milar@liberix.cz Úvod Liberix, o.p.s. Nestátní nezisková organizace Založena na jaře 2005 Hlavní cíl - Podpora a propagace svobodného a open source softwaru

Více

Software. Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Software 23. října 2011 1 / 6

Software. Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Software 23. října 2011 1 / 6 Software Mgr. Krejčí Jan 23. října 2011 Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Software 23. října 2011 1 / 6 Osnova 1 Software Co je to software Systémový software Aplikační software Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Software 23.

Více

konec šedesátých let vyvinut ze systému Multics původní účel systém pro zpracování textů autoři: Ken Thompson a Denis Ritchie systém pojmnoval Brian

konec šedesátých let vyvinut ze systému Multics původní účel systém pro zpracování textů autoři: Ken Thompson a Denis Ritchie systém pojmnoval Brian 02 konec šedesátých let vyvinut ze systému Multics původní účel systém pro zpracování textů autoři: Ken Thompson a Denis Ritchie systém pojmnoval Brian Kernighan v r. 1973 přepsán do jazyka C Psát programy,

Více

Software. RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 5. listopadu 2015. RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Software 5. listopadu 2015 1 / 6

Software. RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 5. listopadu 2015. RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Software 5. listopadu 2015 1 / 6 Software RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 5. listopadu 2015 RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Software 5. listopadu 2015 1 / 6 Osnova 1 Software Co je to software Systémový software Aplikační software RNDr. Krejčí

Více

IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals

IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals Srovnání desktopových OS a NOSs workstation síťové OS (NOSs) jednouživatelské jednoúlohové bez vzdáleného přístupu místní přístup k souborům poskytují a zpřístupňují

Více

09. Operační systémy PC 1. DOS. Nejdůležitější zástupci DOSu:

09. Operační systémy PC 1. DOS. Nejdůležitější zástupci DOSu: 09. Operační systémy PC Operační systém (OS) je základní programové vybavení počítače, které zprostředkovává komunikaci mezi uživatelem a hardwarem a řídí činnost jednotlivých částí počítače. Operační

Více

Základy informatiky. Operační systémy

Základy informatiky. Operační systémy Základy informatiky Operační systémy Zpracoval: Upraveno: Ing. Pavel Děrgel Daniela Ďuráková Cíle dnešní přednášky Operační systém základní funkce souborové systémy Windows historie, vlastnosti Linux historie

Více

Computer Press Brno 2003

Computer Press Brno 2003 r Martin Kysela. Precházíme na Linux Computer Press Brno 2003 II I I. Obsah Podekování 13 Úvod 15 Co v této knize naleznete? 15 Co v této knize nenaleznete? 16 Než začneme 17 Co je Linux? 17 Proč další

Více

úvod Historie operačních systémů

úvod Historie operačních systémů Historie operačních systémů úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav

Více

Historie UNIXu a LINUXu - 1

Historie UNIXu a LINUXu - 1 Historie UNIXu a LINUXu - 1 Původně operační systém, který byl vytvořen v Bellových laboratořích firmy AT & T okolo roku 1970. Tento systém není již dále vyvíjen, ale dal vzniknout řadě operačních systémů

Více

Základy programování Operační systémy (UNIX) doc. RNDr. Petr Šaloun, Ph.D. VŠB-TUO, FEI (přednáška připravena z podkladů Ing. Michala Radeckého)

Základy programování Operační systémy (UNIX) doc. RNDr. Petr Šaloun, Ph.D. VŠB-TUO, FEI (přednáška připravena z podkladů Ing. Michala Radeckého) Základy programování Operační systémy (UNIX) doc. RNDr. Petr Šaloun, Ph.D. VŠB-TUO, FEI (přednáška připravena z podkladů Ing. Michala Radeckého) Historický základ Jednoduché a málo výkonné počítače Uživatel

Více

Operační systémy. Tomáš Vojnar IOS 2009/2010. Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií Božetěchova 2, 612 66 Brno

Operační systémy. Tomáš Vojnar IOS 2009/2010. Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií Božetěchova 2, 612 66 Brno Operační systémy IOS 2009/2010 Tomáš Vojnar Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií Božetěchova 2, 612 66 Brno ÚÓ Ò Ö ØºÚÙØ ÖºÞ Úvod do UNIXu p.1/11 Unix úvod Úvod do UNIXu p.2/11

Více

Operační systémy Rozdělení a popis. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1124_Operační systémy Rozdělení a popis_pwp

Operační systémy Rozdělení a popis. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1124_Operační systémy Rozdělení a popis_pwp Operační systémy Rozdělení a popis Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1124_Operační systémy Rozdělení a popis_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové

Více

05. Operační systémy PC 1. DOS. Nejdůležitější zástupci DOSu:

05. Operační systémy PC 1. DOS. Nejdůležitější zástupci DOSu: 05. Operační systémy PC Operační systém (OS) je základní programové vybavení počítače, které zprostředkovává komunikaci mezi uživatelem a hardwarem a řídí činnost jednotlivých částí počítače. Operační

Více

Lekce 11 IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

Lekce 11 IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská

Více

Kapitoly z dějin informatiky 3 Vývoj software ve 20. století. Michal Musílek

Kapitoly z dějin informatiky 3 Vývoj software ve 20. století. Michal Musílek Kapitoly z dějin informatiky 3 Vývoj software ve 20. století Michal Musílek Centrum talentů M&F&I, Univerzita Hradec Králové, 2010 Obsah Předmluva... 3 7 Vývoj programování počítačů, programovací jazyky...

Více

Na různých druzích počítačů se používají různé operační systémy. V průběhu času

Na různých druzích počítačů se používají různé operační systémy. V průběhu času 9. Další operační systémy 9.1. Operační systémy Na různých druzích počítačů se používají různé operační systémy. V průběhu času samozřejmě vznikají jejich nové verze, takže v současností používané počítače

Více

Operační systémy. Tomáš Hudec. Tomas.Hudec@upce.cz. http://asuei01.upceucebny.cz/usr/hudec/vyuka/os/

Operační systémy. Tomáš Hudec. Tomas.Hudec@upce.cz. http://asuei01.upceucebny.cz/usr/hudec/vyuka/os/ Operační systémy Tomáš Hudec Tomas.Hudec@upce.cz http://asuei01.upceucebny.cz/usr/hudec/vyuka/os/ Osnova definice OS historie rozdělení dle určení koncepce systémová volání rozdělení dle struktury 2 Literatura

Více

Operační systémy (OS)

Operační systémy (OS) Operační systémy (OS) Operační systém Základní softwarové vybavení Ovládá technické vybavení počítače Tvoří rozhraní mezi aplikačními (uživatelskými) programy a hardwarem organizace přístupu k datům spouštění

Více

Základy operačních systémů

Základy operačních systémů Základy operačních systémů Operační systém - je souhrn programů, které umožňují uživateli využívat technické a programové prostředky daného počítače. Operační systém můžeme rozdělit do dvou části: základ

Více

SÁM O SOBĚ DOKÁŽE POČÍTAČ DĚLAT JEN O MÁLO VÍC NEŽ TO, ŽE PO ZAPNUTÍ, PODOBNĚ JAKO KOJENEC PO PROBUZENÍ, CHCE JÍST.

SÁM O SOBĚ DOKÁŽE POČÍTAČ DĚLAT JEN O MÁLO VÍC NEŽ TO, ŽE PO ZAPNUTÍ, PODOBNĚ JAKO KOJENEC PO PROBUZENÍ, CHCE JÍST. OPERAČNÍ SYSTÉMY SÁM O SOBĚ DOKÁŽE POČÍTAČ DĚLAT JEN O MÁLO VÍC NEŽ TO, ŽE PO ZAPNUTÍ, PODOBNĚ JAKO KOJENEC PO PROBUZENÍ, CHCE JÍST. OPERAČNÍ SYSTÉMY PŮVODNĚ VYVINUTY K ŘÍZENÍ SLOŽITÝCH VSTUPNÍCH A VÝSTUPNÍCH

Více

Úvod. unx-predn_01-uvod.odt 25.02.2008 16:13:43 1

Úvod. unx-predn_01-uvod.odt 25.02.2008 16:13:43 1 Úvod unx-predn_01-uvod.odt 25.02.2008 16:13:43 1 Operační systém UNIX Přednášky Jan Zajic, zajic@fel.cvut.cz, K226 Web service.felk.cvut.cz/courses Cíl předmětu pokročilý uživatel začínající administrátor

Více

GRAFICKÁ PROSTŘEDÍ GNU/LINUXU

GRAFICKÁ PROSTŘEDÍ GNU/LINUXU GRAFICKÁ PROSTŘEDÍ GNU/LINUXU Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu Grafická prostředí GNU/Linuxu Autor Martin

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-17

Identifikátor materiálu: ICT-1-17 Identifikátor materiálu: ICT-1-17 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Operační systémy Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí operační systémy. Druh učebního

Více

Základní programové vybavení počítače

Základní programové vybavení počítače Základní programové vybavení počítače BIOS BIOS (Basic Input Output System) Program zabudovaný do osobních počítačů (konkrétně je součástí základní desky). Při zapnutí počítače spustí operační systém.

Více

2010/2011 ZS. Operační systém. úvod základní architektury

2010/2011 ZS. Operační systém. úvod základní architektury Principy počítačů a operačních systémů Operační systém úvod základní architektury Historický vývoj 1. generace počítačů (40.-50. léta 20. stol.) technologie relé, elektronky programování strojový kód propojovací

Více

Učební texty pro předmět. 545 0043/01 Operační systém Unix (OSUX) Hornicko geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení

Učební texty pro předmět. 545 0043/01 Operační systém Unix (OSUX) Hornicko geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení V Š B T e c h n i c k á u n i v e r z i t a O s t r a v a Hornicko geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení O d d ě l e n í a u t o m a t i z a c e v h o r n i c t v í Učební texty pro předmět

Více

Operační systém GNU/Linux

Operační systém GNU/Linux Operační systém GNU/Linux Operační systém - obecně:...základní softwarové vybavení počítače, které se stará o správu systémových zdrojů OS není primárně charakterizován tím jak vypadá (uživatelské rozhraní),

Více

B a k a l ářská práce

B a k a l ářská práce Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci B a k a l ářská práce Michal Kutina 2007 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Operační systémy

Více

Úvod do Linuxu SŠSI Tábor 1

Úvod do Linuxu SŠSI Tábor 1 Úvod do Linuxu 9.10.2012 SŠSI Tábor 1 Historie Linux je obdoba operačního systému UNIX, vytvořená Linusem Torvaldsem. Na dalším vývoji systému i aplikací dnes pracuje řada dobrovolníků na celém světě.

Více

Přednáška 1. Úvod. Historie OS Unix. Architektura OS Unix. Interpret příkazů. SHELL. Zpracování příkazové řádky. Speciální znaky. Zkratky příkazů.

Přednáška 1. Úvod. Historie OS Unix. Architektura OS Unix. Interpret příkazů. SHELL. Zpracování příkazové řádky. Speciální znaky. Zkratky příkazů. Přednáška 1 Úvod. Historie OS Unix. Architektura OS Unix. Interpret příkazů SHELL. Zpracování příkazové řádky. Speciální znaky. Zkratky příkazů. 1 Hodnocení studentů III Klasifikace 90 100 bodů A (výborně)

Více

Operační systémy: funkce

Operační systémy: funkce Operační systémy Software, který zabezpečuje základní chod počítače, je prostředníkem mezi hardwarem a aplikačním softwarem. Nutný základní software v počítači. Vykonává řadu rutinních operací, které by

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Definice OS. Operační systém je základní programové vybavení počítače, nezbytné pro jeho provoz.

Definice OS. Operační systém je základní programové vybavení počítače, nezbytné pro jeho provoz. OPERAČNÍ SYSTÉMY Definice OS Operační systém je základní programové vybavení počítače, nezbytné pro jeho provoz. Každý počítač má alespoň jeden procesor, paměť, I/O zařízení. Všechny tyto součásti můžeme

Více

Úvod do UNIXu. Okruh č. 1 - přihlášení, historie, práce se soubory. Jakub Galgonek. verze r1. inspirováno materiály Davida Hokszy

Úvod do UNIXu. Okruh č. 1 - přihlášení, historie, práce se soubory. Jakub Galgonek. verze r1. inspirováno materiály Davida Hokszy Okruh č. 1 - přihlášení, historie, práce se soubory verze 1.0.1-r1 inspirováno materiály Davida Hokszy Obsah Práce se soubory Textové editory Uživatelé a práva Regulární výrazy Programování v shellu Administrace

Více

Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základní škola Vimperk, Smetanova 405, okres Prachatice OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT INFORMATIKA V 6. ROČNÍKU Název sady: Využití multimediální techniky

Více

Operační systémy Linux, Mac OS X a jejich srovnání

Operační systémy Linux, Mac OS X a jejich srovnání 5 5.1 Operační systémy Linux, Mac OS X a jejich srovnání Popište výhody programů OpenSource, čím se vyznačují OpenSource programy se vyznačují tím, že se dodávají i se zdrojovým kódem. S tímto kódem může

Více

Úvod do operačního systému Linux Mgr. Josef Horálek

Úvod do operačního systému Linux Mgr. Josef Horálek Úvod do operačního systému Linux Mgr. Josef Horálek 2011 20.let Linuxu Historie GNU/Linux = 1970 - Ken Thompson a Dennis Ritchie vyvinuli a implementovali systém UNIX, který se stal základem mnoha moderních

Více

UNIX. Historie a základní pojmy. Historie. Před ním. Začátek

UNIX. Historie a základní pojmy. Historie. Před ním. Začátek UNIX Multics (Multiplexed Information and Computing Service) 1965-2000 o MIT Project MAC Multiple Access Computer (Corbató) Man and Computer (Minsky) o Bell Telephone Laboratories BTL, výzkumná složka

Více

Úvod do operačního systému Linux Mgr. Josef Horálek

Úvod do operačního systému Linux Mgr. Josef Horálek Úvod do operačního systému Linux Mgr. Josef Horálek 2011 20.let Linuxu Historie GNU/Linux = 1970 - Ken Thompson a Dennis Ritchie vyvinuli a implementovali systém UNIX, který se stal základem mnoha moderních

Více

Výuka IVT na 1. stupni

Výuka IVT na 1. stupni Výuka IVT na 1. stupni Autor: Mgr. Lenka Justrová Datum (období) tvorby: 13. 9. 15. 9. 2012 Ročník: pátý Vzdělávací oblast: OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS Anotace: Žáci se seznámí s naprosto novým pojmem operační

Více

OPERAČNÍ SYSTÉM ZLÍNSKÝ KRAJ. Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště

OPERAČNÍ SYSTÉM ZLÍNSKÝ KRAJ. Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště OPERAČNÍ SYSTÉM Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu Operační systém Autor Martin Šimůnek Datum 13. 2. 2013 Stupeň

Více

Vrstvy programového vybavení Klasifikace Systémové prostředky, ostatní SW Pořizování Využití

Vrstvy programového vybavení Klasifikace Systémové prostředky, ostatní SW Pořizování Využití Informatika 2-8 Obsah: Vrstvy programového vybavení Klasifikace Systémové prostředky, ostatní SW Pořizování Využití IS2-4 1 Programové prostředky IS/IT 15.5.2017 2 Programové prostředky - SW Program: posloupnost

Více

Základní informace. Operační systém (OS)

Základní informace. Operační systém (OS) Základní informace Operační systém (OS) OS je základní program, který oživuje technické díly počítače (hardware) a poskytuje prostředí pro práci všech ostatních programů. Operační systém musí být naistalován

Více

Operační systém (Operating System)

Operační systém (Operating System) ÚVOD DO OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ Ver.1.00 Operační systém (Operating System) Definice, komponenty OS, vývoj a typy OS, služby OS, systémová volání, systémové programy, architektura České vysoké učení technické

Více

HISTORIE VÝPOČETNÍ TECHNIKY. Od abakusu k PC

HISTORIE VÝPOČETNÍ TECHNIKY. Od abakusu k PC HISTORIE VÝPOČETNÍ TECHNIKY Od abakusu k PC Předchůdci počítačů abakus - nejstarší předek počítačů, počítací pomůcka založená na principu posuvných korálků. V Číně byl abakus používán od 13. století, v

Více

2.2. SČÍTÁNÍ A NÁSOBENÍ MATIC

2.2. SČÍTÁNÍ A NÁSOBENÍ MATIC 22 SČÍTÁNÍ A NÁSOBENÍ MATIC V této kapitole se dozvíte: jak je definováno sčítání matic a jaké má základní vlastnosti jak je definováno násobení matic číslem a jaké má základní vlastnosti zda a proč se

Více

Software programové vybavení. 1. část

Software programové vybavení. 1. část Software programové vybavení 1. část Software Vše co není HW je SW = pojem se někdy vztahuje jak na programy, tak na data Oživuje hardware (zdaleka ne jen počítače) Je-li přítomen procesor, musí být i

Více

Programové prostředky IS/IT

Programové prostředky IS/IT Informační systémy 2 Programové prostředky IS/IT 17.5.2016 IS2-2016-09 1 Programové prostředky - SW Program: posloupnost elementárních instrukcí pro ovládání technických komponent počítače zdrojový program

Více

VirtualBox desktopová virtualizace. Zdeněk Merta

VirtualBox desktopová virtualizace. Zdeněk Merta VirtualBox desktopová virtualizace Zdeněk Merta 15.3.2009 VirtualBox dektopová virtualizace Stránka 2 ze 14 VirtualBox Multiplatformní virtualizační nástroj. Částečně založen na virtualizačním nástroji

Více

Rozdělení operačních systémů

Rozdělení operačních systémů Operační systém Jde o nutný program pro činnost počítače bez něho by byl počítač jen kusem nábytku. 1.) Jedná se o program 3.) Poskytuje uživateli komunikační rozhraní. 4.) Tvoří p r o s t ř e d n í k

Více

Martin Kopta. Unixové shelly. Středisko Unixových Technologií, 2009

Martin Kopta. Unixové shelly. Středisko Unixových Technologií, 2009 Martin Kopta Unixové shelly Středisko Unixových Technologií, 2009 Co je shell? Motivace Kde shelly potkáme GNU/Linux (Ubuntu, Debian, Gentoo, Redhat,..) FreeBSD, OpenBSD, NetBSD,.. HPUX, Tru64, Solaris,

Více

Obsah. Úvod... 2. Co je KORG KONTROL Editor?... 2 Požadavky na systém... 2 Instalace... 3

Obsah. Úvod... 2. Co je KORG KONTROL Editor?... 2 Požadavky na systém... 2 Instalace... 3 Obsah Úvod... 2 Co je KORG KONTROL Editor?... 2 Požadavky na systém... 2 Instalace... 3 Instalace pro uživatele Windows... 3 Instalace pro uživatele Mac OS X... 3 Quick start... 4 Spuštění KORG KONTROL

Více

monolitická vrstvená virtuální počítač / stroj modulární struktura Klient server struktura

monolitická vrstvená virtuální počítač / stroj modulární struktura Klient server struktura IBM PC 5150 MS DOS 1981 (7 verzí) DR DOS, APPLE DOS, PC DOS 1. 3. Windows grafická nástavba na DOS Windows 95 1. operační systém jako takový, Windows XP 2001, podporovány do 2014, x86 a Windows 2000 Professional

Více

Vojtìch Bednáø LINUX NA FIREMNÍM PC možnosti. rizika. cena Praha 2007 Vojtìch Bednáø Linux na firemním PC možnosti. rizika. cena Bez pøedchozího písemného svolení nakladatelství nesmí být kterákoli èást

Více

Matice se v některých publikacích uvádějí v hranatých závorkách, v jiných v kulatých závorkách. My se budeme držet zápisu s kulatými závorkami.

Matice se v některých publikacích uvádějí v hranatých závorkách, v jiných v kulatých závorkách. My se budeme držet zápisu s kulatými závorkami. Maticové operace Definice Skalár Představme si nějakou množinu, jejíž prvky lze sčítat a násobit. Pěkným vzorem jsou čísla, která už známe od mala. Prvky takové množiny nazýváme skaláry. Matice Matice

Více

Jak funguje GNU/Linux

Jak funguje GNU/Linux Jak funguje GNU/Linux Úvod do operačního systému a filozofie Jiří Jánský SUT SH 12.10.1010 GNU/Linux I. Proč Linux používájí geekové Za více námahy více muziky Příklad s přepsáním titulků Svobody Open

Více

OPERAČNÍ SYSTÉMY. Ing. Luděk Richter

OPERAČNÍ SYSTÉMY. Ing. Luděk Richter OPERAČNÍ SYSTÉMY Ing. Luděk Richter Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková

Více

Programové vybavení počítače

Programové vybavení počítače Programové vybavení počítače Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov IKT Tematický okruh Téma Počítač Programové

Více

VYUŽITÍ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ A WWW ROZHRANÍ V INTEGROVANÉM KNIHOVNÍM SYSTÉMU KPWINSQL

VYUŽITÍ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ A WWW ROZHRANÍ V INTEGROVANÉM KNIHOVNÍM SYSTÉMU KPWINSQL VYUŽITÍ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ A WWW ROZHRANÍ V INTEGROVANÉM KNIHOVNÍM SYSTÉMU KPWINSQL Petr Štefan Václav Trunec, KP-sys, Čacké 155, Pardubice 1 Úvod Firma KP-SYS spol. s r. o. dodává na náš trh integrované

Více

Cobbler, Puppet, Func

Cobbler, Puppet, Func Automatizovanс sprсva server 1. listopadu 2010 Zlomovщ okamiky ivota serveru Zlomovщ okamiky ivota serveru Zlomovщ okamiky ivota serveru Zlomovщ okamiky ivota serveru Zlomovщ okamiky ivota serveru Narozenэ

Více

Tato tematika je zpracována v Záznamy přednášek: str. 214 235 + materiál: PrikladyZobrazeniCisel.pdf

Tato tematika je zpracována v Záznamy přednášek: str. 214 235 + materiál: PrikladyZobrazeniCisel.pdf Obsah 11. přednášky: Kódování dat - terminologie Rozdělení kódů Kódování čísel Kódování znaků Tato tematika je zpracována v Záznamy přednášek: str. 214 235 + materiál: PrikladyZobrazeniCisel.pdf Jak bude

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Projekt implementace OS Linux do výuky informačních technologií

Projekt implementace OS Linux do výuky informačních technologií Projekt implementace OS Linux do výuky informačních technologií Projekt v rámci SIPVZ Implementace operačního systému Linux do výuky informačních technologií Evidenční číslo: 0722P2006 Poskytoval dotace:

Více

Operační systémy Oldřich Trenz

Operační systémy Oldřich Trenz Operační systémy 2019 Oldřich Trenz strana 2 Opakování charakteristika softwaru Software (programové vybavení PC): Operační systémy Programové vybavení počítače Aplikační programy https://ima ges.driver

Více

99 % všech desktopů na platformě MS Windows

99 % všech desktopů na platformě MS Windows Svobodný software 99 % všech desktopů na platformě MS Windows Monopol!!! Jaké z toho plynou nevýhody? Jaké z toho plynou výhody? source code zdrojový kód obsah souboru nebo souborů napsaný v určitém programovacím

Více

3. Matice a determinanty

3. Matice a determinanty . Matice a determinanty Teorie matic a determinantů představuje úvod do lineární algebry. Nejrozsáhlejší aplikace mají matice a determinanty při řešení systémů lineárních rovnic. Pojem determinantu zavedl

Více

Vrstvy programového vybavení Klasifikace Systémové prostředky, ostatní SW Pořizování Využití

Vrstvy programového vybavení Klasifikace Systémové prostředky, ostatní SW Pořizování Využití Informatika 2-8 Obsah: Vrstvy programového vybavení Klasifikace Systémové prostředky, ostatní SW Pořizování Využití IS2-4 1 Informatika 2 07 Dnešní info: 2 Dnešní info: Informatika 2 07 3 Dnešní info:

Více

DERATIZACE ANEB PROČ PŘÍKAZY ;)

DERATIZACE ANEB PROČ PŘÍKAZY ;) DERATIZACE ANEB PROČ PŘÍKAZY ;) Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu Deratizace aneb Proč příkazy ;) Autor Martin

Více

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS 2016 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 30. května 2016 Obsah Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS Obsah 3...5 Fiery

Více

Návrhy elektromagnetických zení

Návrhy elektromagnetických zení Návrhy elektromagnetických součástek stek a zařízen zení Zuzana Záhorová zuzanaz@humusoft.cz Karel Bittner bittner@humusoft.cz www.humusoft.cz www.comsol comsol.com tel.: 284 011 730 fax: 284 011 740 Program

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 1 Číslo projektu

Více

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Office 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Seznámení se společnými postupy při práci s dokumenty Office Popis základních a pokročilejších postupů při práci s Wordem, Excelem, PowerPointem a OneNote Možnosti

Více

JAK SE DAŘÍ KOMERČNÍMU LINUXU? Ondřej Suchý Enlogit s.r.o.

JAK SE DAŘÍ KOMERČNÍMU LINUXU? Ondřej Suchý Enlogit s.r.o. JAK SE DAŘÍ KOMERČNÍMU LINUXU? Ondřej Suchý Enlogit s.r.o. Část 1 O Enlogit Enlogit: o nás IT pro firmy primární zaměření: služby významný implementátor Linux & open source v ČR řešení serverové infrastruktury,

Více

Programové prostředky IS/IT

Programové prostředky IS/IT Informační systémy 2 Programové prostředky IS/IT 14.5.2014 IS2-2014-03 1 Programové prostředky - SW Program: posloupnost elementárních instrukcí pro ovládání technických komponent počítače zdrojový program

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_15 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

Porovnání instalací linuxových distribucí Fedora x Debian Administrace počítačových sítí (2010/2011)

Porovnání instalací linuxových distribucí Fedora x Debian Administrace počítačových sítí (2010/2011) Porovnání instalací linuxových distribucí Fedora x Debian Administrace počítačových sítí (2010/2011) 1 Zadání Zkusit zinstalovat dvě různé distribuce včetně Xwindows a serveru Apache, porovnat a popsat

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 Vy_32_inovace_005_Pl7 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor (okruh): Vyučovací předmět: Téma: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Informační a komunikační technologie Informatika Informatika

Více

Distribuce. Úvod do GNU/Linuxu. Michal Dočekal. 8. února 2007

Distribuce. Úvod do GNU/Linuxu. Michal Dočekal. 8. února 2007 8. února 2007 Osnova 1 Co je GNU/Linux? Přínosy Zápory Zlaté pravidlo 2 3 Linuxové portály Příručky Dokumentace 4 GNU/Linux Co je GNU/Linux? Přínosy Zápory Zlaté pravidlo Definice GNU/Linux je svobodný

Více

PŘÍKAZOVÝ ŘÁDEK ZÍSKÁVÁNÍ NÁPOVĚDY

PŘÍKAZOVÝ ŘÁDEK ZÍSKÁVÁNÍ NÁPOVĚDY PŘÍKAZOVÝ ŘÁDEK ZÍSKÁVÁNÍ NÁPOVĚDY Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu Příkazový řádek získávání nápovědy Autor

Více

Program je určen pro děti se specifickými poruchami učení.

Program je určen pro děti se specifickými poruchami učení. Program je určen pro děti se specifickými poruchami učení. Program byl vyvinut ve spolupráci s Okresní pedagogicko - psychologickou poradnou v Klatovech Co oceníte: Program lze velice snadno modifikovat

Více

Linux jako alternativní operační systém

Linux jako alternativní operační systém Linux jako alternativní operační systém licence a šíření distribuce charakteristika Licence a šíření Kořeny Linuxu vycházejí z UNIXU. V roce 1991 začal finský student Linus Benedict Torvalds vyvíjet základní

Více

Rozdělení operačních systémů

Rozdělení operačních systémů Rozdělení operačních systémů OS1 Přednáška číslo 2 Podle počtu ovládaných procesorů Jednoprocesorové (monoprocesorové) Víceprocesorové (multiprocesorové) Asymetrický processing (ASMP) na jednom procesoru

Více

Projekt Vzdělávání dotykem CZ.1.07/1.3.00/51.0031. WORD 2013 práce s textovými soubory. Autoři: Jan Heller a David Peterka

Projekt Vzdělávání dotykem CZ.1.07/1.3.00/51.0031. WORD 2013 práce s textovými soubory. Autoři: Jan Heller a David Peterka Projekt Vzdělávání dotykem CZ.1.07/1.3.00/51.0031 WORD 2013 práce s textovými soubory Autoři: Jan Heller a David Peterka 1 Obsah Úvodní slovo realizačního týmu... 4 Úvod... 6 1. Prostředí MS Word 2013...

Více

Operační systémy. Tomáš Vojnar IOS 2010/2011. Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií Božetěchova 2, 612 66 Brno

Operační systémy. Tomáš Vojnar IOS 2010/2011. Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií Božetěchova 2, 612 66 Brno Operační systémy IOS 2010/2011 Tomáš Vojnar Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií Božetěchova 2, 612 66 Brno ÚÓ Ò Ö ØºÚÙØ ÖºÞ Úvod do UNIXu p.1/15 Unix úvod Úvod do UNIXu p.2/15

Více

a co je operační systém?

a co je operační systém? a co je operační systém? Funkce vylepšení HW sjednocení různosti zařízení ulehčení programování (např. časové závislosti) přiblížení k potřebám aplikací o soubory namísto diskových bloků o více procesorů

Více

Činnost operačních systémů. Beránek Pavel 1. KŠPA

Činnost operačních systémů. Beránek Pavel 1. KŠPA Činnost operačních systémů Beránek Pavel 1. KŠPA Funkce operačního systému Jedná se o systémový software (opak uživatelského = aplikace), který spravuje systémové prostředky (RAM, procesorový čas) a poskytuje

Více

BEZDRÁTOVÉ PROPOJENÍ ROZHRANÍ LABQUEST 2

BEZDRÁTOVÉ PROPOJENÍ ROZHRANÍ LABQUEST 2 BEZDRÁTOVÉ PROPOJENÍ ROZHRANÍ LABQUEST 2 A PROGRAMU LOGGER PRO S PŘENOSNÝMI ZAŘÍZENÍMI Obsah 1 WiFi připojení LabQuestu 2 1.1 Připojení k již existující bezdrátové síti 1.2 Vytvoření ad-hoc bezdrátové

Více

Česky. Pen Tablet. Uživatelská příručka. Windows 2000 / XP / Vista

Česky. Pen Tablet. Uživatelská příručka. Windows 2000 / XP / Vista Pen Tablet Uživatelská příručka Windows 2000 / XP / Vista 1 I. Obecné informace 1. Přehled Vítejte ve světě počítačových per! Zjistíte, jak snadné je ovládat váš počítač nikoli myší, ale bezdrátovým perem.

Více

Operační systémy. Přednáška 1: Úvod

Operační systémy. Přednáška 1: Úvod Operační systémy Přednáška 1: Úvod 1 Organizace předmětu Přednášky každé úterý 18:00-19:30 v K1 Přednášející Jan Trdlička email: trdlicka@fel.cvut.z kancelář: K324 Cvičení pondělí, úterý, středa Informace

Více

OPERAČNÍ SYSTÉMY. Operační systém je prostředník mezi hardwarem (technickým vybavením počítače) a určitým programem, který uživatel používá.

OPERAČNÍ SYSTÉMY. Operační systém je prostředník mezi hardwarem (technickým vybavením počítače) a určitým programem, který uživatel používá. Operační systém je prostředník mezi hardwarem (technickým vybavením počítače) a určitým programem, který uživatel používá. Co vše provádí operační systém: Organizuje přístup a využívání zdrojů počítače

Více

První přihlášení do datové schránky krok za krokem

První přihlášení do datové schránky krok za krokem První přihlášení do datové schránky krok za krokem Dostali jste do rukou přístupové údaje ke vstupu do Vaší datové schránky a nevíte, kde začít? Stačí pět základních kroků, aby Vaše datová schránka byla

Více

Základy informatiky. 04 Operační systémy. Michal Kačmařík Upraveno dle materiálů od: Daniela Szturcová, Pavel Děrgel

Základy informatiky. 04 Operační systémy. Michal Kačmařík Upraveno dle materiálů od: Daniela Szturcová, Pavel Děrgel Základy informatiky 04 Operační systémy Michal Kačmařík Upraveno dle materiálů od: Daniela Szturcová, Pavel Děrgel Cíle dnešní přednášky Operační systémy Základní funkce Souborové systémy Windows Historie

Více

Kapitola 11. Vzdálenost v grafech. 11.1 Matice sousednosti a počty sledů

Kapitola 11. Vzdálenost v grafech. 11.1 Matice sousednosti a počty sledů Kapitola 11 Vzdálenost v grafech V každém grafu lze přirozeným způsobem definovat vzdálenost libovolné dvojice vrcholů. Hlavním výsledkem této kapitoly je překvapivé tvrzení, podle kterého lze vzdálenosti

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 JEDNODUCHÉ PŘIHLÁŠENÍ 4 ADMINISTRAČNÍ PROSTŘEDÍ 5 PŘEPÍNÁNÍ JAZYKOVÉ VERZE 5 POLOŽKY HORNÍHO MENU 5 DOPLŇKOVÉ POLOŽKY MENU: 6 STROM SE STRÁNKAMI, RUBRIKAMI A ČLÁNKY 7 TITULNÍ

Více