Mezirezortní komise VODA SUCHO aneb BEZ VODY TO NEPŮJDE!!!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mezirezortní komise VODA SUCHO aneb BEZ VODY TO NEPŮJDE!!!"

Transkript

1 Mezirezortní komise VODA SUCHO aneb BEZ VODY TO NEPŮJDE!!! Petr Kubala Ministerstvo zemědělství ČR, 20.května 2019 Motto: Končí vodní blahobyt v ČR?

2 Meziresortní komise VODA-SUCHO podzim 2014 komise založena za účelem vypracování Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky (dále jen Koncepce) březen společné jednání meziresortní komise VODA-SUCHO ke Koncepci červenec 2017 Koncepce schválena usnesením vlády ČR č. 528 ze dne podzim 2017 jaro 2018 prodloužení mandátu činnosti komise a aktualizace personálního obsazení komise prosinec zpracování každoroční zprávy o postupu naplňování úkolů z Koncepce jednotlivými rezorty - na vědomí ministrům MŽP a MZe prosinec 2022 zpracovat a předložit vládě na vědomí informaci o naplňění Koncepce

3 Úlohou komise je zejména: koordinovat činnosti odpovědných resortů při naplňování opatření z Koncepce evidovat a vyhodnocovat realizovaná opatření navrhovat jiná opatření v souvislosti s aktuální hydrologickou situací identifikovat finanční nároky pro realizaci opatření a jejich potenciální dopad na státní rozpočet zpracovávat a předkládat dokumenty o plnění Koncepce na vědomí dotčeným ministrům/vládě ČR a nyní i stálé komisi Senátu VODA - SUCHO

4 Komise by dále měla zejména: apelovat na včasné zahajování realizační fáze jednotlivých opatření z Koncepce (např. pilotní řešení v ploše povodí, na zemědělské půdě, v úsporných technologiích) podporovat osvětovou činnost v oblasti nakládání s vodou a ochrany vodních zdrojů upozorňovat na potřebné změny příslušné legislativy Zásadním aspektem je nadresortnost Komise ve věci realizace opatření z koncepce ve prospěch celé společnosti ve veřejném zájmu - s ohledem na další strategické dokumenty a jiné relevantní komise, včetně úzké spolupráce (např. stálé komise Voda sucho Senátu, zemědělský výbor PS, Národní koalice pro boj se suchem aj.).

5 Naše společnost žije v tom, co lze bez nadsázky nazývat vodním blahobytem. Různé prognózy a klimatické podmínky za uplynulých 6 let nám však ukazují, že tomu tak nemusí být napořád.

6 VD Orlík sucho 2015

7 Sucho v povodí Střely 2015

8 O vodě můžeme mluvit jako o zcela nenahraditelné strategické surovině existenčně důležité pro život, a proto by měla být vnímána jako nejvyšší priorita, jako nejvyšší veřejný zájem.

9 Šumavské potoky

10 Vltava nad Lipnem

11 Vodní nádrž Lipno

12 VD Slapy - přelivy

13 V posledních několika letech je téměř každý následující rok o něco teplejší než ten minulý. Negativní dopady sucha se kumulují. Musíme se připravit na počasí s častějšími extrémními událostmi typu povodně nebo na období sucha, která mohou být případně doprovázena i nedostatkem vody. V některých oblastech Jižní Moravy, na Rakovnicku nebo v Polabí se sucho stává chronickým problémem již dnes, a to je varující.

14 Vodárenská nádrž Žlutice (Střela) 2015

15 VD Orlík sucho 2015

16 Dobrovodský potok, České Budějovice

17 Klíčem k zajištění dostatku vody i do budoucna je zadržet vodu v krajině a mít možnost vodu akumulovat ve vodních nádržích, abychom s ní mohli v období sucha i v období nedostatku vody nakládat.

18 Je nezbytné realizovat přírodě blízká opatření v krajině, jako jsou rybníky, malé vodní nádrže, opatření zamezující vodní a větrné erozi, revitalizovat vodní toky a změnit obhospodařování zemědělských pozemků. To vše je důležité pro retenci vody v krajině.

19 Revitalizace vodních toků Povodí Vltavy, státní podnik realizoval v rámci spravovaného povodí již několik revitalizací, které napomáhají zadržovat vodu v krajině. Revitalizace vodních toků se v některých případech dají využít ve vhodné kombinaci s technickými opatřeními i v rámci ochrany před povodněmi.

20 Revitalizace vodních toků Blanice ve Vlašimi Revitalizace Blanice ve Vlašimi proběhla za účelem zkapacitnění toku Blanice přírodě blízkým způsobem v intravilánu města Vlašim. Stavba slouží k protipovodňové ochraně města Vlašim. Stavba zahrnuje souvislou úpravu koryta v délce m na bezpečné provedení návrhového stoletého průtoku ve výši 101m 3 /sec. V rámci stavby byly upraveny 2 pevné jezy do podoby balvanitých stupňů, které byly doplněny rybími přechody. Tvarování koryta bylo provedeno přírodě blízkým způsobem s členitějšími tvary břehů a dna koryta, místně jsou vytvořeny nepravidelné kamenité ostrůvky jako příležitostná stanoviště a úkryty pro vodní živočichy a ptactvo. Byly vybudovány manipulační a údržbové cesty, protipovodňové zdi a hráze, přemostění Blanice lávkou pro pěší, výsadba stromů, tůň na pravém břehu Blanice nad zámeckým parkem.

21 Revitalizace vodních toků Blanice ve Vlašimi Funkčnost stavby byla ještě před jejím dokončením prověřena povodní, která prošla Blanicí v červnu Kulminační průtok ve Vlašimi dne je odhadován na 150 m 3 /sec, což je průtok o 50% vyšší než návrhový průtok protipovodňové ochrany. Stavba, ač ještě v rozestavěném stavu, omezila povodňové škody a prokázala dobrou funkčnost. Stavba o celkovém nákladu 70 mil. Kč byla realizována s částečnou finanční podporou z Operačního programu Životního prostředí a ze zdrojů státního podniku Povodí Vltavy.

22 Blanice ve Vlašimi - stupeň s rybím přechodem

23 Blanice ve Vlašimi tůňový ostrůvek

24 Blanice ve Vlašimi Znosimská brána

25 Revitalizace vodních toků Stropnice Nové Hrady Revitalizace byla provedena na řece Stropnici v úseku od Tomkova mlýna do Údolí u Nových Hradů v délce 4.2 km Na místě napřímeného koryta bylo vybudováno meandrující koryto, které přispělo ke zpomalení vodního toku, při vyšších průtocích je počítáno s rozlivem na okolní nezastavěné pozemky. V okolí stavby bylo vysázeno přes ks stromů a keřů. Stavba o celkovém nákladu 10 mil. Kč byla financována z Operačního programu Životního prostředí.

26 Stropnice u Nových Hradů před revitalizací

27 Stropnice u Nových Hradů po revitalizaci

28 Stropnice u Nových Hradů po revitalizaci

29 Stropnice u Nových Hradů po revitalizaci

30 Revitalizace vodních toků Loděnice u Nenačovic Revitalizace byla provedena v katastrálním území obce Nenačovice na Berounsku v říčním kilometru řeky Loděnice (zv. Kačák), celková délka revitalizace 1,84 km při šířce nového koryta 20 m. V rámci revitalizace bylo vytvořeno na místě v minulosti technicky napřímeného koryta nové meandrující koryto včetně doprovodných objektů ve formě tůní, skluzů a brodu. V okolí revitalizovaného toku bylo vysázeno ks dřevin. Akce byla financována z Evropského fondu pro regionální rozvoj a Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí v celkovém nákladu cca 27 mil. Kč.

31 Loděnice u Nenačovic původní stav

32 Loděnice u Nenačovic původní stav

33 Loděnice u Nenačovic stav po revitalizaci Loděnice u Nenačovic stav po revitalizaci

34 Loděnice u Nenačovic stav po revitalizaci

35 Loděnice u Nenačovic stav po revitalizaci

36 Loděnice u Nenačovic stav po revitalizaci

37 Revitalizace vodních toků Radotínský potok - Tachlovice Revitalizace byla provedena v katastrálním území obce Tachlovice a Dobříč v okrese Praha západ. Základním principem provedených úprav je návrat k přirozenému, rozvolněnému a členitému charakteru vodního toku s důrazem na obnovení, respektive vytvoření nového významného krajinného prvku. Obnovou je myšleno především přetvoření původního, melioracemi usměrněného a nevhodně opevněného koryta, novým prvkem pak malá vodní nádrž jako lokální biocentrum, které je součástí lokálního biokoridoru. Součástí projektového řešení bylo také doplnění průtočných a neprůtočných tůní, skluzů, brodu a současně provedení vegetačních úprav, které povedou k revitalizaci nejen vodního prostředí, ale i k posílení retenční schopnosti krajiny. Obnova byla financována z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí a z vlastních zdrojů státního podniku Povodí Vltavy. Celkové náklady činily cca 15,3 mil. Kč.

38 Radotínský potok před revitalizací

39

40 Radotínský potok po revitalizaci

41 Radotínský potok po revitalizaci

42 Radotínský potok po revitalizaci

43 Radotínský potok po revitalizaci

44 Pro akumulaci vody jsou potřeba vodní nádrže, které zajistí dostatek kvalitní pitné vody pro člověka i dostatek vody pro potřeby energetiky, průmyslu, závlah v zemědělství a v neposlední řadě i pro přírodu.

45 Vltavská kaskáda

46 Vltavská kaskáda 9 přehradních nádrží s celkovým objemem 1355 mil. m 3 Lipno I Lipno II Hněvkovice Kořensko Orlík Kamýk Slapy Štěchovice Vrané

47 Hlavní účely Vltavské kaskády 1. Zajištění minimálního odtoku 2. Snížení povodňových průtoků 3. Výroba elektrické energie 4. Dodávky povrchové vody 5. Nadlepšování průtoků pro plavbu další. VD Orlík Řízení zajišťuje dispečink Povodí Vltavy ve spolupráci s dispečinkem ČEZ. VD Orlík VD Slapy

48 VD Lipno I

49 VD Orlík

50 VD Štěchovice

51 VD Vrané

52 Hydrologické extrémy posledních let Povodně 2002, 2006, 2013 Sucho

53 VD Lipno I

54 VD Orlík soutok Vltavy s Otavou- 2002

55 VD Orlík

56 VD Orlík

57 VD Orlík VD Lipno I

58 VD Vrané VD Lipno I

59 VD Vrané VD Lipno I

60 Soutok Vltavy s Berounkou- 2002

61 VD Vrané

62 VD Hněvkovice

63 VD Kořensko

64 VD Orlík

65 VD Slapy

66 VD Štěchovice

67 VD Vrané

68 Vltavská kaskáda v době sucha

69 VD Orlík sucho 2003

70 VD Orlík sucho 2003

71 VD Orlík sucho 2003

72 VD Orlík sucho 2015

73 VD Orlík sucho 2015

74 VD Orlík sucho 2015

75 VD Orlík sucho 2015

76 VD Orlík sucho 2015

77 VD Orlík sucho 2015

78 Přehradní nádrže nemohou hydrologickým extrémům zabránit, ale pomáhají zmírnit jejich negativní dopady.

79 Jsou to víceúčelová vodní díla a v tom kterém hydrologickém období mají prioritu vybrané účely nakládání s vodou. Při povodních je to transformace povodňových průtoků, v období sucha zase nadlepšování průtoků na vodním toku pod vodním dílem.

80 Zásobování obyvatelstva pitnou vodou zajišťují vodárenské nádrže

81 Povodí Vltavy, státní podnik provozuje 12 vodárenských nádrží: Švihov, Římov, Karhov, Husinec, Staviště, Lučina, Nýrsko, Žlutice, Klíčava, Láz, Pilská, Obecnice. Nejvýznamnější vodárenskou nádrží je Švihov na Želivce

82 VN Švihov na Želivce

83 Vodárenská nádrž Švihov na Želivce Zajištění dodávek vody pro úpravy na vodu pitnou. Největší vodárenská nádrž v ČR. Vodou je zásobeno téměř 1.5 mil. obyvatel. Nádrž zajišťuje trvalý odběr až do velikosti 5,25 m 3 /s. VN Švihov na Želivce

84 VN Švihov ,00 40,00 375,00 35,00 370,00 30,00 Kóty hladiny [m n. 365,00 360,00 355,00 25,00 20,00 15,00 Průtok [m 3.s -1 ] 350,00 10,00 345,00 5,00 340,00 VN Švihov na Želivce leden 73 leden 78 leden 83 leden 88 leden 93 leden 98 leden 03 leden 08 leden 13 leden 18 Hladina PSN ZP Přítok Odtok Odběr 0,00

85 Vodárenská nádrž Švihov na Želivce V roce 2018 byl průměr odebírané vody necelé 3 m 3 /s, maximum, může být až 5,25 m 3 /s, nádrž má tedy velký potenciál zásobovat do budoucna další obce, které by měly problém s dodáváním pitné vody z vlastních zdrojů.

86 Vodárenská nádrž Švihov na Želivce K přerušení dodávek pro vodárenské účely nedošlo od dob uvedení do provozu ani při extrémních klimatických podmínkách a výkyvech úrovně hladiny způsobené suchem a povodněmi. VN Švihov na Želivce

87 VN Švihov na Želivce Klimatické výkyvy SUCHO Nejdelší období sucha , kdy byla hladina dlouhodobě pod normálem, k největšímu poklesu došlo v prosinci 1993, kdy hladina poklesla až o m pod maximum zásobního prostoru. Leden 2004 pokles hladiny na kótu 372,95 m. Únor 2019 po předchozích suchých letech pokles hladiny o 3,5 m. Díky příznivým klimatickým podmínkám letošní zimy je v současnosti hladina na své obvyklé jarní úrovni.

88 VN Švihov na Želivce Klimatické výkyvy POVODNĚ Jaro přítok do nádrže 220 m 3 /s, odtok činil v tomtéž okamžiku 70 m 3 /s, v kulminaci 150 m 3 /s, hladina se dostala na své historické maximum Červen 2013 přítok do nádrže 104 m 3 /s, odtok činil v tomtéž okamžiku 50 m 3 /s, v kulminaci 150 m 3 /s V obou uvedených případech došlo k časovému posunu kulminace odtoku a tím se zamezilo střetu kulminace na tocích Želivky a Sázavy a výrazně se snížily povodňové škody.

89 VN Švihov na Želivce

90 VN Švihov na Želivce - sdružený objekt

91 Přírodě blízká opatření nenahradí funkci vodních nádrží (přehrad) a vodní nádrže (přehrady) nenahradí funkci přírodě blízkých opatření. Každé z nich má svoji nezastupitelnou úlohu a musí se vzájemně doplňovat, navazovat na sebe.

92 Víte, kolik spotřebujeme v průměru vody za den?

93 Spotřeba vody Průměrná denní spotřeba vody na osobu se v jednotlivých zemích liší Česká republika 89 l Švýcarsko a USA 300 l Itálie 200 l Rakousko 135 l Německo 122 l Afrika některé další rozvojové země l

94 Spotřeba vody Spotřeba vody v České republice Průměrné denní hodnoty (v litrech) WC 22 Osobní hygiena, sprchování 32 Praní, úklid 13 Příprava jídla, mytí nádobí 8 Mytí rukou 5 Zalévání 4 Pití 2 Ostatní 3 Celkem 89

95 Spotřeba vody Přemýšleli jste někdy o tom, kolik vody je potřeba k výrobě potravin, které jíte, oblečení, které nosíte, nebo automobilu, ve kterém jezdíte?

96 Spotřeba vody vodní stopa Je třeba si uvědomit, že kromě přímé osobní spotřeby, je voda spotřebovávána i při pěstování plodin a při výrobě produktů. Celkové množství sladké vody, která je potřeba k produkci dané komodity, se nazývá vodní stopa zboží nebo služby.

97 Spotřeba vody vodní stopa Pojem vodní stopa používáme i ve spojitosti s určitým teritoriem či skupinou obyvatel. Nezahrnuje pouze spotřebu vody, kterou vypijeme nebo kterou se umýváme. Je to celkové množství vody spotřebované na výrobu produktů a zajištění služeb pro obyvatele jednotlivých teritorií.

98 Spotřeba vody - vodní stopa Vodní stopa (množství vody použité k výrobě 1 kg potravin) Potravina Průměrné světová vodní stopa (v litrech) Jablko, hruška 700 Hovězí maso Vepřové maso Chléb Sýr Kuře Čokoláda Kukuřice 900 Rýže Brambory 250 Víno 1 sklenice 125 ml 120

99 Pečovat o vodu a její zdroje je naší povinností zejména vůči budoucím generacím. Mějme proto stále na paměti BEZ VODY TO NEPŮJDE!!!

100 Povodí Vltavy, státní podnik, přináší na svých webových stránkách aktuální informace nejen o: vodních stavech a průtocích povodňových stavech jakosti povrchové vody vodních dílech a mimořádných manipulacích plánování v oblasti vod Novinky a zajímavosti můžete sledovat na

101

1) Zpráva vydána dne: 28.08.2015 v 10.00 hod., hydrologická data k 28.8. 07.00 hod.

1) Zpráva vydána dne: 28.08.2015 v 10.00 hod., hydrologická data k 28.8. 07.00 hod. Povodí Vltavy, státní podnik Holečkova 8 150 24 Praha 5 Vodohospodářský dispečink Tel.: 257 329 425 Fax: 257 326 310 GSM: 724 067 719 GSM: 724 602 947 (vedoucí VHD) www.pvl.cz dispecink@pvl.cz Informační

Více

Informační zpráva č. 18

Informační zpráva č. 18 Povodí Vltavy, státní podnik Holečkova 3178/8 150 00 Praha 5 - Smíchov www.pvl.cz Vodohospodářské info: www.voda.gov.cz Vodohospodářský dispečink tel.:257 329 425, 724 067 719 fax.: 257 326 310 e-mail:dispecink@pvl.cz

Více

1) Zpráva vydána dne: 25.9.2015 v 10.00 hod., hydrologická data k 25.9. 07.00 hod.

1) Zpráva vydána dne: 25.9.2015 v 10.00 hod., hydrologická data k 25.9. 07.00 hod. Povodí Vltavy, státní podnik Holečkova 8 150 24 Praha 5 Vodohospodářský dispečink Tel.: 257 329 425 Fax: 257 326 310 GSM: 724 067 719 GSM: 724 602 947 (vedoucí VHD) www.pvl.cz dispecink@pvl.cz Informační

Více

Příloha č. 3 k Příkazu č. 3/2017

Příloha č. 3 k Příkazu č. 3/2017 Povodí Vltavy, státní podnik Holečkova 3178/8 150 00 Praha 5 - Smíchov www.pvl.cz Vodohospodářské info: www.voda.gov.cz Vodohospodářský dispečink tel.:257 329 425, 724 067 719 fax.: 257 326 310 e-mail:dispecink@pvl.cz

Více

Informační zpráva č. 11

Informační zpráva č. 11 Povodí Vltavy, státní podnik Holečkova 3178/8 150 00 Praha 5 - Smíchov www.pvl.cz Vodohospodářské info: www.voda.gov.cz Vodohospodářský dispečink tel.:257 329 425, 724 067 719 fax.: 257 326 310 e-mail:dispecink@pvl.cz

Více

Ochranná funkce významných vodních děl Funkce za povodně Zvýšení ochranné funkce Vltavské kaskády TOMÁŠ KENDÍK Povodí Vltavy, státní podnik

Ochranná funkce významných vodních děl Funkce za povodně Zvýšení ochranné funkce Vltavské kaskády TOMÁŠ KENDÍK Povodí Vltavy, státní podnik Ochranná funkce významných vodních děl Funkce za povodně Zvýšení ochranné funkce Vltavské kaskády TOMÁŠ KENDÍK Povodí Vltavy, státní podnik Praha, 16.10.2014 Seminář Vyhodnocení povodní v červnu 2013 Vliv

Více

Příloha č. 3 k Příkazu č. 3/2017

Příloha č. 3 k Příkazu č. 3/2017 Povodí Vltavy, státní podnik Holečkova 3178/8 150 00 Praha 5 - Smíchov www.pvl.cz Vodohospodářské info: www.voda.gov.cz Vodohospodářský dispečink tel.:257 329 425, 724 067 719 fax.: 257 326 310 e-mail:dispecink@pvl.cz

Více

Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury

Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury Petr Kubala Povodí Vltavy, státní podnik www.pvl.cz Voda jako strategický faktor konkurenceschopnosti ČR příležitosti a rizika 8/9/12 Praha, 3. prosince

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Prověření strategického řízení Vltavské kaskády parametry manipulačního řádu

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Prověření strategického řízení Vltavské kaskády parametry manipulačního řádu České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Prověření strategického řízení Vltavské kaskády parametry manipulačního řádu Pavel Fošumpaur Účely Vltavské kaskády 1. zajištění minimálního průtoku

Více

JSOU RYBNÍKY EFEKTIVNÍM OPATŘENÍM K OMEZENÍ NÁSLEDKŮ SUCHA A NEDOSTATKU VODY?

JSOU RYBNÍKY EFEKTIVNÍM OPATŘENÍM K OMEZENÍ NÁSLEDKŮ SUCHA A NEDOSTATKU VODY? JSOU RYBNÍKY EFEKTIVNÍM OPATŘENÍM K OMEZENÍ NÁSLEDKŮ SUCHA A NEDOSTATKU VODY? RNDR. PAVEL PUNČOCHÁŘ, CSC., SEKCE VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ Sucho zemědělské posílit vodu v půdním profilu

Více

Příloha č. 3 k Příkazu č. 3/2017

Příloha č. 3 k Příkazu č. 3/2017 Povodí Vltavy, státní podnik Holečkova 3178/8 150 00 Praha 5 - Smíchov www.pvl.cz Vodohospodářské info: www.voda.gov.cz Vodohospodářský dispečink tel.:257 329 425, 724 067 719 fax.: 257 326 310 e-mail:dispecink@pvl.cz

Více

Současný stav vodních zdrojů k vodárenskému využití

Současný stav vodních zdrojů k vodárenskému využití Současný stav vodních zdrojů k vodárenskému využití - vodní nádrže 21. mezinárodní vodohospodářská výstava VODOVODY KANALIZACE Výstaviště Letňany 21.5. 23.5 2019 Vodní nádrže - ČR 47 vodárenských nádrží

Více

Příloha č. 3 k Příkazu č. 3/2017

Příloha č. 3 k Příkazu č. 3/2017 Povodí Vltavy, státní podnik Holečkova 3178/8 150 00 Praha 5 - Smíchov www.pvl.cz Vodohospodářské info: www.voda.gov.cz Vodohospodářský dispečink tel.:257 329 425, 724 067 719 fax.: 257 326 310 e-mail:dispecink@pvl.cz

Více

Informační zpráva č. 16

Informační zpráva č. 16 Povodí Vltavy, státní podnik Holečkova 3178/8 150 00 Praha 5 - Smíchov www.pvl.cz Vodohospodářské info: www.voda.gov.cz Vodohospodářský dispečink tel.:257 329 425, 724 067 719 fax.: 257 326 310 e-mail:dispecink@pvl.cz

Více

Informace o stavu vodních zdrojů a jejich výhledu v rámci hydrologického povodí Vltavy

Informace o stavu vodních zdrojů a jejich výhledu v rámci hydrologického povodí Vltavy Informace o stavu vodních zdrojů a jejich výhledu v rámci hydrologického povodí Vltavy Pracovní jednání Povodí Vltavy, státní podnik Holečkova 3178/8 15000 Praha 5 Generální ředitelství Budova B, sál Orlík

Více

HOSPODAŘENÍ S VODOU VE STŘEDOČESKÉM KRAJI

HOSPODAŘENÍ S VODOU VE STŘEDOČESKÉM KRAJI HOSPODAŘENÍ S VODOU VE STŘEDOČESKÉM KRAJI 2 ZÁSOBOVÁNÍ PITNOU VODOU Kraj Podíl obyvatel zásobovaných vodou z vodovodu (%) Hlavní město Praha 100 Středočeský 86,4 Jihočeský 90,7 Plzeňský 85 Karlovarský

Více

Informační zpráva č. 17

Informační zpráva č. 17 Povodí Vltavy, státní podnik Holečkova 3178/8 150 00 Praha 5 - Smíchov www.pvl.cz Vodohospodářské info: www.voda.gov.cz Vodohospodářský dispečink tel.:257 329 425, 724 067 719 fax.: 257 326 310 e-mail:dispecink@pvl.cz

Více

Informační zpráva č. 22

Informační zpráva č. 22 Povodí Vltavy, státní podnik Holečkova 3178/8 150 00 Praha 5 - Smíchov www.pvl.cz Vodohospodářské info: www.voda.gov.cz Vodohospodářský dispečink tel.:257 329 425, 724 067 719 fax.: 257 326 310 e-mail:dispecink@pvl.cz

Více

Příloha č. 3 k Příkazu č. 3/2017

Příloha č. 3 k Příkazu č. 3/2017 Povodí Vltavy, státní podnik Holečkova 3178/8 150 00 Praha 5 - Smíchov www.pvl.cz Vodohospodářské info: www.voda.gov.cz Vodohospodářský dispečink tel.:257 329 425, 724 067 719 fax.: 257 326 310 e-mail:dispecink@pvl.cz

Více

Informační zpráva č. 19

Informační zpráva č. 19 Povodí Vltavy, státní podnik Holečkova 3178/8 150 00 Praha 5 - Smíchov www.pvl.cz Vodohospodářské info: www.voda.gov.cz Vodohospodářský dispečink tel.:257 329 425, 724 067 719 fax.: 257 326 310 e-mail:dispecink@pvl.cz

Více

Ing. Miroslav Král, CSc.

Ing. Miroslav Král, CSc. VODNÍ HOSPODÁŘSTV STVÍ Aktuáln lní informace MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky Obsah Organizace vodního hospodářství Vodohospodářská politika

Více

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Ing. Pavel Marták Suché období 2014 2017: vyhodnocení, dopady a opatření 30. května 2018 Strategické dokumenty řešící sucho Strategie přizpůsobení

Více

Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření

Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření aneb Revitalizace VT není vždy příroděblízká povodňová ochrana Ing. Adam Vokurka. Ph.D.

Více

Změna manipulačního řádu

Změna manipulačního řádu KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 30 NÁZEV OPATŘENÍ Změna manipulačního řádu DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 1. POPIS PROBLÉMU Manipulační řád (dále jen MŘ) vycházející z platného povolení k nakládání s vodami

Více

Jaká opatření k omezení sucha a nedostatku vody budou účinná?

Jaká opatření k omezení sucha a nedostatku vody budou účinná? Jaká opatření k omezení sucha a nedostatku vody budou účinná? RNDR. PAVEL PUNČOCHÁŘ, CSC., SEKCE VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ Hlavní výstupy scénářů vývoje klimatu pro území ČR: Povodně

Více

Strategické řízení nádrží a VH soustav v podmínkách klimatické změny

Strategické řízení nádrží a VH soustav v podmínkách klimatické změny Strategické řízení nádrží a VH soustav v podmínkách klimatické změny Pavel Fošumpaur, Martin Hanel SAP 2018 1.10.2018 1. Úvod řízení nádrží Strategické řízení (řešení v řadách prům. měsíčních průtoků)

Více

Vltava - levostranný přítok vodního toku Labe - podélný profil ovlivnění významného vodního toku v oblasti povodí Horní Vltavy

Vltava - levostranný přítok vodního toku Labe - podélný profil ovlivnění významného vodního toku v oblasti povodí Horní Vltavy Graf č. 1 Vltava - levostranný přítok vodního toku Labe - podélný profil ovlivnění významného vodního toku v oblasti povodí Horní Vltavy celková délka toku 43,3 km; plocha povodí 289 km 2 ; největší přítok

Více

Seminář Příprava a realizace přírodě blízkých protipovodňových opatření a možnosti jejich financování

Seminář Příprava a realizace přírodě blízkých protipovodňových opatření a možnosti jejich financování Seminář Příprava a realizace přírodě blízkých protipovodňových opatření a možnosti jejich financování Možnosti využití výsledků Studie a jak podat žádost o dotace Benešov 20. června 2017 Vodohospodářské

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Ing. David Ides EPS, s.r.o. V Pastouškách 205, 686 04 Kunovice www.epssro.cz Email: ostrava@epssro.cz

Ing. David Ides EPS, s.r.o. V Pastouškách 205, 686 04 Kunovice www.epssro.cz Email: ostrava@epssro.cz 48. Odborný seminář pro pracovníky v oblasti ochrany ŽP Jetřichovice duben 2010 Ing. David Ides EPS, s.r.o. V Pastouškách 205, 686 04 Kunovice www.epssro.cz Email: ostrava@epssro.cz Výskyt povodní je třeba

Více

Dotace z OPŽP na protipovodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a zadržení vody v krajině

Dotace z OPŽP na protipovodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a zadržení vody v krajině Dotace z OPŽP na protipovodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a zadržení vody v krajině Jan Matějka Autoři v prezentaci použitých fotografií jsou Tomáš Just (AOPK ČR) a pracovníci SFŽP ČR, případně

Více

Labe. Bílina. Morava. Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Labe v Ústí nad Labem?

Labe. Bílina. Morava. Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Labe v Ústí nad Labem? Labe Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Otázka: Která řeka se vlévá do Labe v Ústí nad Labem? Bílina Vlévá se zleva do Labe v Ústí nad Labem.

Více

Povodí Vltavy státní podnik Holečkova Praha 5

Povodí Vltavy státní podnik Holečkova Praha 5 Povodí Vltavy státní podnik Holečkova 8 150 24 Praha 5 Informační zpráva č. 1 Vydána: 25.06.2013 v 12:00 hod Vydal: Vodohospodářský dispečink Povodí Vltavy Tel/fax: 257 329 425, 257 326 310, 724 067 719,

Více

Vodní zdroje - Povodí Labe, státní podnik

Vodní zdroje - Povodí Labe, státní podnik Povodí Labe, státní podnik 14.6.2018 Vodní zdroje - Povodí Labe, státní podnik Problematika zásobování vodou, možného nedostatku vody a nárocích na vodní zdroje Petr Ferbar Pracovní jednání s uživateli

Více

POVODNĚ V ČERVNU 2013

POVODNĚ V ČERVNU 2013 POVODNĚ V ČERVNU 2013 SKLADBA PROJEKTU Příčiny a hydrologický průběh povodní 1.1 Meteorologické příčiny povodní ČHMÚ 1.2 Hydrologické vyhodnocení povodní ČHMÚ (ČVUT FS, DHI) 1.3 Analýza antropogenního

Více

PŘÍPRAVA VÝSTAVBY POLDRU KROUNKA - KUTŘÍN. Úvod

PŘÍPRAVA VÝSTAVBY POLDRU KROUNKA - KUTŘÍN. Úvod PŘÍPRAVA VÝSTAVBY POLDRU KROUNKA - KUTŘÍN Úvod Materiální škody významných povodní v roce 1997 vedly ke zpracování vyhledávací studie pro řešení protipovodňových opatření v povodí řeky Novohradky. Studie

Více

Hydrologické poměry ČR

Hydrologické poměry ČR Hydrologické poměry ČR Objem odtoku Průměrně 55 mld m 3 vody 686 mm/rok třetinové pravidlo odtok vodními toky přibližně 27 % 15 mld m 3 vody (ročně kolísá mezi 8 25 mld. m 3 ) rozložení odtoku: povodí

Více

Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy

Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy Seminář Liberec 15.9.2017 Obsah: 1 Řešené území 2 Předmět a způsob řešení 3 Harmonogram 4 Diskuze OBJEDNATEL

Více

ZMĚNA KLIMATU A HYDROLOGICKÉ EXTRÉMY

ZMĚNA KLIMATU A HYDROLOGICKÉ EXTRÉMY ZMĚNA KLIMATU A HYDROLOGICKÉ EXTRÉMY V ČESKÉ REPUBLICE RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Sekce vodního hospodářství Ministerstvo zemědělství Film nepříjemná pravda Al Gore (USA) Změna klimatu a současná znalost

Více

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 214 22 Specifický cíl 1.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu Aktivita 1.3.1 Zprůtočnění nebo zvýšení

Více

SOUHRNNÁ ZPRÁVA O POVODNI V OBLASTI POVODÍ HORNÍ VLTAVY POVODEŇ KVĚTEN Soutok Černé a Malše

SOUHRNNÁ ZPRÁVA O POVODNI V OBLASTI POVODÍ HORNÍ VLTAVY POVODEŇ KVĚTEN Soutok Černé a Malše SOUHRNNÁ ZPRÁVA O POVODNI V OBLASTI POVODÍ HORNÍ VLTAVY POVODEŇ KVĚTEN 2010 Soutok Černé a Malše 14.5.2010 ČERVEN 2010 á á í í ě Á í Á í Ě Ň í á í á í áě č Ě á á áš í á í á á íě Souhrnná zpráva o povodni

Více

Hydrologická situace. Aktuální informace o vodních stavech a průtocích v hlavních sledovaných profilech :00 hod.

Hydrologická situace. Aktuální informace o vodních stavech a průtocích v hlavních sledovaných profilech :00 hod. Povodí Vltavy státní podnik Holečkova 8 150 24 Praha 5 Informační zpráva č. 12 Vydána: 26.06.2009 v 08:00 hod Vydal: Vodohospodářský dispečink Povodí Vltavy Tel/fax: 257 329 425, 257 326 310, 724 067 719,

Více

Voda v krajině Návrat ke kořenům"

Voda v krajině Návrat ke kořenům Voda v krajině Návrat ke kořenům" LeaderFEST Náchod 18. 6. 2015 Ing. Tomáš Havlíček ATELIER FONTES s.r.o. www.fontes.cz - Návrat ke kořenům? Ke kterým? 1000 let? 100 let? 60 let? Co řešíme? 1. Tekoucí

Více

Berounka a Mže - levostranný přítok vodního toku Vltavy - podélný profil ovlivnění vodního toku

Berounka a Mže - levostranný přítok vodního toku Vltavy - podélný profil ovlivnění vodního toku Graf č. 1 Berounka a Mže - levostranný přítok vodního toku Vltavy - podélný profil ovlivnění vodního toku významný vodní tok; délka toku 246,4 km; plocha povodí 8 855,1 km 2 ; největší přítok - Radbuza

Více

Vltavská kaskáda. Lipno I. Lipno II

Vltavská kaskáda. Lipno I. Lipno II Vltavská kaskáda Vltavská kaskáda je soustava vodních děl osazených velkými vodními elektrárnami na toku Vltavy. Všechny elektrárny jsou majetkem firmy ČEZ. Jejich provoz je automatický a jsou řízeny prostřednictvím

Více

Podpora přírodě blízkých opatření na vodních tocích a v ploše povodí

Podpora přírodě blízkých opatření na vodních tocích a v ploše povodí OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Podpora přírodě blízkých opatření na vodních tocích a v ploše povodí Pytloun Martin, Horecký Jakub Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo životního prostředí Státní

Více

Aktuální informace o vodních stavech a průtocích v hlavních sledovaných profilech :00 hod.

Aktuální informace o vodních stavech a průtocích v hlavních sledovaných profilech :00 hod. Povodí Vltavy státní podnik Holečkova 8 150 24 Praha 5 Informační zpráva č. 14 Vydána: 06.06.2013 v 05:00 hod Vydal: Vodohospodářský dispečink Povodí Vltavy Tel/fax: 257 329 425, 257 326 310, 724 067 719,

Více

Projekty OPŽP ve Městě Vlašim 2007-2014

Projekty OPŽP ve Městě Vlašim 2007-2014 Projekty OPŽP ve Městě Vlašim 2007-2014 Ing. Karel Kříž ZO ČSOP Vlašim Eva Lupačová Město Vlašim Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz zelená linka 800 260 500

Více

Hydrologické sucho v ČR

Hydrologické sucho v ČR Hydrologické sucho v ČR Aktuální stav koncem září 2018 neprší, neprší, ba ani neleje, můj milý koníčku, nikam se nejede, vyschla už docela, ta naše luka a kukačka, ta už nezakuká Radek Čekal, Jan Kubát

Více

Dlouhodobé sucho a nedostatek vody na území Kraje Vysočina

Dlouhodobé sucho a nedostatek vody na území Kraje Vysočina Dlouhodobé sucho a nedostatek vody na území Kraje Vysočina Mgr. Jaroslav Mikyna Krajský úřad Kraje Vysočina odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství e-mail: Mikyna.j@kr-vysocina.cz

Více

Optimalizace vodního režimu v krajině. David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.

Optimalizace vodního režimu v krajině. David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s. Optimalizace vodního režimu v krajině David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s. Jak dnes funguje česká říční krajina? Na území ČR spadne průměrně 670 mm srážek, tj. 53 miliardy m 3 vody, z čehož

Více

Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí

Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí Dr. Ing. Antonín Tůma Povodí Moravy, s.p. Národní dialog o vodě Veřejný zájem se odvíjí od ochrany vod, jako zdroje a základu života na této planetě.

Více

KONCEPCE VODOHOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČR

KONCEPCE VODOHOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČR KONCEPCE VODOHOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČR Z POHLEDU MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Sekce vodního hospodářství Ministerstvo zemědělství OECD Disponibilní zásoby vody v evropských zemích

Více

8. Vodní dílo STANOVICE

8. Vodní dílo STANOVICE 8. Vodní dílo STANOVICE POLOHA Tok Lomnický potok říční km 3,2 hydrologické pořadí 1-13-02-030 Obec Stanovice Okres Karlovy Vary Kraj Karlovarský Vodní dílo (VD) je součástí vodohospodářské soustavy Stanovice

Více

Ministerstvo zemědělství investuje do protipovodňových opatření Petr Bendl, ministr zemědělství Aleš Kendík, náměstek ministra

Ministerstvo zemědělství investuje do protipovodňových opatření Petr Bendl, ministr zemědělství Aleš Kendík, náměstek ministra Ministerstvo zemědělství investuje do protipovodňových opatření Petr Bendl, ministr zemědělství Aleš Kendík, náměstek ministra tisková konference 13. srpna 2012 Ministerstvo zemědělství Katastrofální povodně

Více

Sedimenty v nádržích v ČR

Sedimenty v nádržích v ČR Sedimenty v nádržích v ČR Ochranná pásma povrchových zdrojů pitné vody Josef Krása a Tomáš Dostál ČVUT v Praze, Fakulta stavební josef.krasa@fsv.cvut.cz Eskalace eroze, což každý ví, je podmíněna historicky

Více

Svazek obcí divoká voda Loučovice Sídlo Loučovice 51, 382 76 Loučovice IČO: 039 93 493

Svazek obcí divoká voda Loučovice Sídlo Loučovice 51, 382 76 Loučovice IČO: 039 93 493 Krajský úřad Jihočeského kraje Odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví Oddělení vodního hospodářství a integrované prevence VĚC: PODNĚT K PROVEDENÍ ZMĚNY MANIPULAČNÍHO ŘÁDU VD LIPNO I. A VD

Více

STRATEGIE A PRIORITY STŘEDOČESKÉHO KRAJE V OBLASTI VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ

STRATEGIE A PRIORITY STŘEDOČESKÉHO KRAJE V OBLASTI VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ STRATEGIE A PRIORITY STŘEDOČESKÉHO KRAJE V OBLASTI VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ 2 ZÁSOBOVÁNÍ PITNOU VODOU Kraj Podíl obyvatel zásobovaných vodou z vodovodu (%) Hlavní město Praha 100 Středočeský 86,4 Jihočeský

Více

Principy a pravidla územního plánování Kapitola C Funkční složky C.9 Vodní hospodářství

Principy a pravidla územního plánování Kapitola C Funkční složky C.9 Vodní hospodářství Garant kapitoly Funkční složky: Ing. arch. Naděžda Rozmanová Garant podkapitoly Vodní hospodářství: Ing. Marie Polešáková, Ph.D. Zpracovatel podkapitoly Vodní hospodářství: Doc. Ing. Ladislav Satrapa,

Více

Aktuální informace o vodních stavech a průtocích v hlavních sledovaných profilech - 25.06.2009-19:00 hod.

Aktuální informace o vodních stavech a průtocích v hlavních sledovaných profilech - 25.06.2009-19:00 hod. Povodí Vltavy státní podnik Holečkova 8 150 24 Praha 5 Informační zpráva č. 9 Vydána: 25.06.2009 v 20:00 hod Vydal: Vodohospodářský dispečink Povodí Vltavy Tel/fax: 257 329 425, 257 326 310, 724 067 719,

Více

Retenční kapacita krajiny a možnosti jejího zvyšování

Retenční kapacita krajiny a možnosti jejího zvyšování ČVUT v Praze Fakulta Stavební Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Retenční kapacita krajiny a možnosti jejího zvyšování Dostál Tomáš, Miroslav Bauer, Josef Krása dostal@fsv.cvut.cz 1 http://www.intersucho.cz/cz/

Více

Protipovodňová ochrana a úprava říční krajiny s cílem zadržení vody v krajině a tlumení povodní

Protipovodňová ochrana a úprava říční krajiny s cílem zadržení vody v krajině a tlumení povodní Protipovodňová ochrana a úprava říční krajiny s cílem zadržení vody v krajině a tlumení povodní Ing. Miroslav Lubas () Envibrno 2014 1 Zejména v minulém století došlo v souvislosti s intenzifikací zemědělského

Více

Plány pro zvládání povodňových rizik. Informační seminář Královéhradecký kraj

Plány pro zvládání povodňových rizik. Informační seminář Královéhradecký kraj Plány pro zvládání povodňových rizik Informační seminář Královéhradecký kraj 26. 3. 2015 Rozdělení plánování ochrany před povodněmi Plánování podle Rámcové směrnice 2000/60/ES druhý plánovací cyklus Mezinárodní

Více

Informace o řešení problematiky sucha z pohledu MŽP Ing. Tereza Davidová, Ph.D. Odbor ochrany vod, oddělení ochrany před povodněmi

Informace o řešení problematiky sucha z pohledu MŽP Ing. Tereza Davidová, Ph.D. Odbor ochrany vod, oddělení ochrany před povodněmi Informace o řešení problematiky sucha z pohledu MŽP Ing. Tereza Davidová, Ph.D. Odbor ochrany vod, oddělení ochrany před povodněmi Setkání vodoprávních úřadů s odborem ochrany vod MŽP Nové Město na Moravě

Více

Dotace z OPŽP na zadržování vody v krajině; výzvy č. 51, 57, 58, 59

Dotace z OPŽP na zadržování vody v krajině; výzvy č. 51, 57, 58, 59 Dotace z OPŽP na zadržování vody v krajině; výzvy č. 51, 57, 58, 59 Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Kateřina Kujanová Boj se suchem a povodněmi, červen 2017 www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500

Více

Souhrnná zpráva o povodni v srpnu 2002 za Povodí Vltavy, státní podnik SOUHRNNÁ ZPRÁVA O POVODNI V SRPNU 2002. POVODÍ VLTAVY, státní podnik

Souhrnná zpráva o povodni v srpnu 2002 za Povodí Vltavy, státní podnik SOUHRNNÁ ZPRÁVA O POVODNI V SRPNU 2002. POVODÍ VLTAVY, státní podnik SOUHRNNÁ ZPRÁVA O POVODNI V SRPNU 2002 POVODÍ VLTAVY, státní podnik BŘEZEN 2003 Povodí Vltavy, státní podnik POVODEŇ SRPEN 2002 Souhrnná zpráva za Povodí Vltavy, státní podnik Vypracoval: Vodohospodářský

Více

Historie povodní na JM a povodňové škody

Historie povodní na JM a povodňové škody Historie povodní na JM a povodňové škody 1 Jak předcházet povodňovým škodám Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. jelinkovai@pmo.cz Protipovodňová opatření Povodeň přirozený hydrologický jev, který je

Více

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod voda jako zdroj. Voda jako zdroj

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod voda jako zdroj. Voda jako zdroj Voda jako zdroj Voda jako zdroj Celkové množství vody na Zemi: 1,38 x 109 km 3 Z toho je 97,4 % slané vody. Celkové množství sladké vody 2,6 % množstvídostupnésladkévody 0,3 % (= 3,6 x 106 km3) množstvískutečněpoužitelné

Více

Dr. Ing. Antonín Tůma Komise PDP, Brno

Dr. Ing. Antonín Tůma Komise PDP, Brno Hospodaření s omezenými vodními zdroji Dr. Ing. Antonín Tůma Komise PDP, Brno 20.2.2018 Disponibilní vodní zdroje v evropských zemích Strana 2 Vodohospodářské charakteristiky v ČR Charakteristika Hlavní

Více

Účel vodního díla. Kategorie vodního díla. Základní technické parametry vodního díla

Účel vodního díla. Kategorie vodního díla. Základní technické parametry vodního díla Přehrada Seč na Chrudimce v ř.km 50,722 Stručná historie výstavby vodního díla Řeka Chrudimka má při své celkové délce téměř 109 kilometrů výškový rozdíl pramene a ústí 470 m, tj, 4,7, a průtoky před výstavbou

Více

ství Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky tel. + 420 221 812 449 kral@mze.cz

ství Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky tel. + 420 221 812 449 kral@mze.cz 12. Magdeburský seminář k ochraně vod Rámcová směrnice o vodách (WFD) 10. 13. října 2006 Český Krumlov Zmírn rnění dopadů změn n klimatu na vodní hospodářstv ství Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru

Více

kondenzace evapo- (transpi)race

kondenzace evapo- (transpi)race Voda jako zdroj evapo- (transpi)race Koloběh vody v krajině kondenzace Voda jako zdroj Voda jako zdroj Celkové množství vody na Zemi: 1,38 x 109 km 3 Z toho je 97,4 % slané vody. Celkové množství sladké

Více

SOUHRNNÁ ZPRÁVA O POVODNI V OBLASTECH POVODÍ HORNÍ VLTAVY, BEROUNKY A DOLNÍ VLTAVY POVODEŇ ČERVEN - ČERVENEC Lužnice Limnigraf Nová Ves

SOUHRNNÁ ZPRÁVA O POVODNI V OBLASTECH POVODÍ HORNÍ VLTAVY, BEROUNKY A DOLNÍ VLTAVY POVODEŇ ČERVEN - ČERVENEC Lužnice Limnigraf Nová Ves SOUHRNNÁ ZPRÁVA O POVODNI V OBLASTECH POVODÍ HORNÍ VLTAVY, BEROUNKY A DOLNÍ VLTAVY POVODEŇ ČERVEN - ČERVENEC 2006 Lužnice Limnigraf Nová Ves ČERVENEC 2006 Souhrnná zpráva o povodni v oblastech povodí

Více

Na tocích v povodí Vltavy je dosaženo celkem 1 stupeň ohrožení a 8 stupňů pohotovosti. Výhled dalšího vývoje:

Na tocích v povodí Vltavy je dosaženo celkem 1 stupeň ohrožení a 8 stupňů pohotovosti. Výhled dalšího vývoje: Povodí Vltavy státní podnik Holečkova 8 150 24 Praha 5 Informační zpráva č. 22 Vydána: 10.06.2013 v 05:00 hod Vydal: Vodohospodářský dispečink Povodí Vltavy Tel/fax: 257 329 425, 257 326 310, 724 067 719,

Více

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Priority MŽP M P pro období 2014+ VODA FÓRUM F 2012 PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Obsah prezentace Evropský a mezinárodní kontext Národní kontext Priority MŽP pro období 2014+

Více

Setkání Posázaví o.p.s. se zástupci obcí a měst Podyjí a Povodí Moravy s.p.

Setkání Posázaví o.p.s. se zástupci obcí a měst Podyjí a Povodí Moravy s.p. Přírodě blízká opatření PPO včetně oprav a úprav historických vodních staveb a objektů Setkání Posázaví o.p.s. se zástupci obcí a měst Podyjí a Povodí Moravy s.p. Možnosti využití prostředků OPŽP 2014-2020

Více

Stručný přehled podpor Přehled dotačních titulů protipovodňové ochrany v ČR

Stručný přehled podpor Přehled dotačních titulů protipovodňové ochrany v ČR Stručný přehled podpor Přehled dotačních titulů protipovodňové ochrany v ČR Rozdělení podpor v přehledu dle financovaní a) z Evropských a jiných nadnárodních zdrojů b) z národních zdrojů c) z krajských

Více

Povodí Vltavy státní podnik Holečkova 8 150 24 Praha 5

Povodí Vltavy státní podnik Holečkova 8 150 24 Praha 5 Povodí Vltavy státní podnik Holečkova 8 150 24 Praha 5 Informační zpráva č. 3 Vydána: 26.06.2013 v 06:00 hod Vydal: Vodohospodářský dispečink Povodí Vltavy Tel/fax: 257 329 425, 257 326 310, 724 067 719,

Více

MĚSTO HRÁDEK

MĚSTO HRÁDEK MĚSTO HRÁDEK strana 1 OBSAH PREZENTACE ŘEŠENÉ ÚZEMÍ SPRÁVCI TOKŮ NÁVRHY OPATŘENÍ OCHRANA PŘÍRODY FINANCOVÁNÍ strana 2 ŘEŠENÉ ÚZEMÍ Ř Ř strana 3 OBSAH PREZENTACE ŘEŠENÉ ÚZEMÍ SPRÁVCI TOKŮ NÁVRHY OPATŘENÍ

Více

JEVANSKÝ POTOK. Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. Praha 5 - Smíchov, Nábřežní 4, Tel.: ,

JEVANSKÝ POTOK. Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. Praha 5 - Smíchov, Nábřežní 4, Tel.: , JEVANSKÝ POTOK JEVANSKÝ POTOK Konojedy: Voda v obci je sváděna dešťovou kanalizací a v dolní části obce vedena otevřeným korytem a tak vzniká bezejmenný levobřežní přítok Jevanského potoka. Obec by chtěla

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz ČESKÁ REPUBLIKA je vnitrozemský stát ve střední části Evropy, který náleží do oblasti mírného klimatického pásu severní polokoule. Celková délka státních hranic České republiky představuje 2 290,2 km.

Více

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí. Informace č. 5 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni , 08:00

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí. Informace č. 5 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni , 08:00 Povodňová služba Ministerstva životního prostředí Informace č. 5 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni 27. 6. 2013, 08:00 Aktuální výstrahy ČHMÚ VÝSTRAHA PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÉ SLUŽBY ČHMÚ Číslo: IVNJ_2013/58

Více

Problematika sucha v podmínkách

Problematika sucha v podmínkách Problematika sucha v podmínkách VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI, a.s. Praktické poznatky Doc. Ing. Milan Látal, CSc., Ing. Jiří Novák VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s. 15. 5. 2013 SUCHO A JAK MU ČELIT

Více

Přehrada Křižanovice na Chrudimce v ř. km 37,150

Přehrada Křižanovice na Chrudimce v ř. km 37,150 Přehrada Křižanovice na Chrudimce v ř. km 37,150 Stručná historie výstavby vodního díla Řeka Chrudimka má při své celkové délce téměř 109 kilometrů výškový rozdíl pramene a ústí 470 m, tj, 4,7, a průtoky

Více

Finanční nástroje ochrany přírody a krajiny - možnosti pro obce. VI.Setkání starostů a místostarostů kraje Vysočina 24.

Finanční nástroje ochrany přírody a krajiny - možnosti pro obce. VI.Setkání starostů a místostarostů kraje Vysočina 24. Finanční nástroje ochrany přírody a krajiny - možnosti pro obce VI.Setkání starostů a místostarostů kraje Vysočina 24. květen 2011 Vybrané programy MŽP vhodné pro obce Operační program Životní prostředí

Více

Hydrologické poměry ČR

Hydrologické poměry ČR Hydrologické poměry ČR Objem odtoku Průměrně 55 mld m 3 vody 686 mm/rok třetinové pravidlo odtok vodními toky přibližně 27 % 15 mld m 3 vody (ročně kolísá mezi 8 25 mld. m 3 ) rozložení odtoku: povodí

Více

PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze

PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze Václav Šrédl Agentura ochrany přírody a krajinyčr www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz krajina bez vody likvidace

Více

SOUHRNNÁ ZPRÁVA O POVODNI V OBLASTECH POVODÍ HORNÍ VLTAVY, BEROUNKY A DOLNÍ VLTAVY POVODEŇ PROSINEC 2007. Otava Sušice 12/2007

SOUHRNNÁ ZPRÁVA O POVODNI V OBLASTECH POVODÍ HORNÍ VLTAVY, BEROUNKY A DOLNÍ VLTAVY POVODEŇ PROSINEC 2007. Otava Sušice 12/2007 SOUHRNNÁ ZPRÁVA O POVODNI V OBLASTECH POVODÍ HORNÍ VLTAVY, BEROUNKY A DOLNÍ VLTAVY POVODEŇ PROSINEC 2007 Otava Sušice 12/2007 LEDEN 2008 Souhrnná zpráva o povodni v oblastech povodí Horní Vltavy, Berounky

Více

Mokřady aneb zadržování vody v krajině

Mokřady aneb zadržování vody v krajině Mokřady aneb zadržování vody v krajině Jan Dvořák Říjen 2012 Obsah: 1. Úloha vody v krajině 2. Mokřady základní fakta 3. Obnova a péče o mokřady 4. Mokřady - ochrana a management o. s. Proč zadržovat vodu

Více

Aktuální informace o vodních stavech a průtocích v hlavních sledovaných profilech :00 hod.

Aktuální informace o vodních stavech a průtocích v hlavních sledovaných profilech :00 hod. Povodí Vltavy státní podnik Holečkova 8 150 24 Praha 5 Informační zpráva č. 2 Vydána: 21.07.2011 v 13:00 hod Vydal: Vodohospodářský dispečink Povodí Vltavy Tel/fax: 257 329 425, 257 326 310, 724 067 719,

Více

Studie proveditelnosti k realizaci přírodě blízkých protipovodňových opatření pro ochranu města Prostějov

Studie proveditelnosti k realizaci přírodě blízkých protipovodňových opatření pro ochranu města Prostějov Studie proveditelnosti k realizaci přírodě blízkých protipovodňových opatření pro ochranu města Prostějov Ing. Daniel Brázda Ing. Jiří Švancara Lukáš Harapát Pöyry Environment a.s. Zástupci objednatele

Více

ÚPRAVY TOKŮ V SOULADU S POŽADAVKY

ÚPRAVY TOKŮ V SOULADU S POŽADAVKY ÚPRAVY TOKŮ V SOULADU S POŽADAVKY KRAJINY ÚVOD Úpravy vodních toků v souladu s požadavky krajiny by měly být v dnešní době samozřejmostí. odborný seminář Stavby pro plnění funkcí lesa v harmonii s přírodou

Více

Vodohospodářská soustava povodí Odry, hospodaření s vodou v krajině

Vodohospodářská soustava povodí Odry, hospodaření s vodou v krajině Spolek pro obnovu venkova Moravskoslezského kraje Vodohospodářská soustava povodí Odry, hospodaření s vodou v krajině Ing. Jiří Pagáč Povodí Odry, státní podnik Varenská 49 701 26 OSTRAVA Základní charakterizace

Více

Aktuální informace o vodních stavech a průtocích v hlavních sledovaných profilech :00 hod.

Aktuální informace o vodních stavech a průtocích v hlavních sledovaných profilech :00 hod. Povodí Vltavy státní podnik Holečkova 8 150 24 Praha 5 Informační zpráva č. 3 Vydána: 21.07.2011 v 19:00 hod Vydal: Vodohospodářský dispečink Povodí Vltavy Tel/fax: 257 329 425, 257 326 310, 724 067 719,

Více

Využití dostupných dat

Využití dostupných dat Využití dostupných dat Při tvorbě dpp města, budou použita dostupná data z POVIS, veřejných zdrojů (např. digitální povodňový plán Kraje Vysočina, povodňový plán ORP Velké Meziříčí, či povodňový plán povodí

Více

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Vodohospodářské stavby BS001 Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu, úvod do vodního hospodářství ČR 2. Vodní nádrže, přehrady a

Více

Koncepce vodohospodářské politiky ČR z pohledu Ministerstva životního prostředí

Koncepce vodohospodářské politiky ČR z pohledu Ministerstva životního prostředí Koncepce vodohospodářské politiky ČR z pohledu Ministerstva životního prostředí Ing. Jaroslav Kinkor Odbor ochrany vod VII. národní setkání starostů, primátorů a hejtmanů České republiky Praha, 15. 9.

Více

Třebovka a Tichá Orlice

Třebovka a Tichá Orlice Konečné vymezení HMWB pilotní studie Třebovka a Tichá Orlice Popis postupu Březen 2005 Pilotní studie Třebovka a Tichá Orlice popis - 1 - Třebovka + Tichá Orlice Třebovka po vzdutí nádrže Hvězda 10360000

Více

SUCHO vodohospodářská legislativa Znojmo

SUCHO vodohospodářská legislativa Znojmo SUCHO vodohospodářská legislativa Znojmo 05.10.2017 Mojmír Pehal Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor životního prostředí Extrémy počasí v posledních letech Povodně: Sucho: 1997 2000 2002 2003 2006

Více

Vyhodnocení vlivů ZÚR MSK na životní prostředí. Tabulka 2.4: ÚPN VÚC PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA - ZÁMĚRY PŘEVZATÉ ZE SCHVÁLENÝCH ÚPN VÚC PO1

Vyhodnocení vlivů ZÚR MSK na životní prostředí. Tabulka 2.4: ÚPN VÚC PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA - ZÁMĚRY PŘEVZATÉ ZE SCHVÁLENÝCH ÚPN VÚC PO1 Vyhodnocení vlivů ZÚR MSK na životní prostředí Tabulka 2.4: ÚPN VÚC PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA - ZÁMĚRY PŘEVZATÉ ZE SCHVÁLENÝCH ÚPN VÚC PO1 Retenční nádrž Vřesina na Porubce, ochrana Poruby a Svinova Ostrava

Více