ZŠ TRMICE = SKVĚLÍ ADOPTIVNÍ RODIČE SOUTĚŽ!!!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZŠ TRMICE = SKVĚLÍ ADOPTIVNÍ RODIČE SOUTĚŽ!!!"

Transkript

1 DEN ZEMĚ Den Země je den věnovaný Zemi, který se každoročně koná 22. dubna. Tento svátek je ovlivněn původními dny Země, které se konaly při oslavách jarní rovnodennosti, 21. března, a oslavovaly příchod jara. V moderním pojetí jde o jakýsi ekologicky motivovaný svátek, který mnoho kritiků považuje za levicově orientovaný svátek s ekologickým pozadím. V poslední době byla několikrát vyslovena myšlenka, že by svátek bylo lépe posunout na letní slunovrat, protože by hezké počasí přilákalo více lidí. Nezdá se však pravděpodobné, že by se našla vůle měnit již zavedené datum. Historie vyhlášení tohoto dne sahá do roku 1969, kdy především John McConnell začal volat po vzniku mezinárodního dne Země a v rámci těchto snah vytvořil i vlajku Země. První Den Země byl slaven v San Francisku. Tato oslava byla pravděpodobně zamýšlena nejen jako ekologicky zaměřený svátek, ale i jako levicově orientovaný happening bojovníků proti válce ve Vietnamu a oslava narození V. I. Lenina. Sté výročí narození V. I. Lenina je nejpravděpodobnější vysvětlení, proč se tento den slaví 22. dubna. Kampaň s tímto svátkem spojená si kladla za cíl přenést otázku ekologie do politických kruhů. Cílem bylo zvýšit energetickou účinnost, recyklovat odpadky a hledat obnovitelné zdroje energie. Tato akce měla velký ohlas zejména mezi studenty. OSN začalo tento svátek slavit o rok později (1971). Ačkoli se mnoho politických představitelů pokoušelo přesvědčit veřejnost, že se jedná pouze o den Země, toto tvrzení je kritiky napadáno nejen zvoleným datem, ale i průběhem mnoha oslav, kdy dochází ke spojení s politickými levicově orientovanými demonstracemi. V roce 1990 se k Americe připojil i zbytek světa a 22. duben se stal Mezinárodním dnem Země. DEN ZEMĚ NA NAŠÍ ŠKOLE V úterý 22. dubna jsme se neučili, měli jsme totiž projektový den, kterého se zúčastnili všichni žáci i učitelé. Někteří si připravili program pro nás ostatní. Zahájení bylo v tělocvičně a pak až do prvního zvonění byli žáci na svých stupních a navštěvovali se ve třídách a poté se vystřídali žáci prvního stupně na druhém stupni a naopak. Ve všech třídách byly zajímavé expozice týkající se ekologie, počasí, třídění odpadu, nebo kreativní dílny, kde bylo možné vyrobit si něco zajímavého z přírodnin, či vyzkoušet si nějaký ten testík - kviz a ověřit si tak své znalosti. Zajímavé byly i doprovodné programy, např. přednáška pana Nowaka o myslivosti, nebo cvičení našeho školního psa Nelly, či filmová projekce Mikrokosmos, dále pak hudebně dramatický program, kondiční cvičení a nesmím zapomenout ani na divadelní představení Lucie z Házmburku. Myslím si, že se tento den opravdu vydařil, snad se nikdo nenudil a věřím, že si to příští rok rádi zopakujeme. PETR MACÁK

2 ADOPCE Pokud je Vám nějaké zvíře v ZOO sympatické, můžete se stát jeho adoptivním rodičem. Přispějete tak nejen na jeho chov, ale zároveň pomůžete i celé zoologické zahradě. Podmínky jsou zcela jednoduché - v seznamu zvířat nabízených k adopci si vyberete to své. Výše příspěvků na adopci zvířat vychází z ročních nákladů na krmení jednotlivých druhů. Adoptivním adopční rodičem se stáváte dnem uzavření smlouvy a zaplacením příspěvku. Adopce trvá vždy 12 měsíců. Kromě příjemného pocitu, že jste přispěli k ochraně zvířat a celého provozu zoologické zahrady, bude Vaše jméno uvedeno na cedulce u příslušného zvířete a ve výroční zprávě ZOO, kterou od nás obdržíte. Každý rok v říjnu se můžete zúčastnit setkání adoptivních rodičů a sponzorů s pestrým programem. ZŠ TRMICE = SKVĚLÍ ADOPTIVNÍ RODIČE SOUTĚŽ!!! V minulém čísle jsme vyhlásili tři soutěže < Srdce v akci, Pipla osmahlá, Co je na obrázku? > Ceny si výherci vyzvednou v kabinetu pí. učitelky K. Suché Srdce v akci vyhrává : 1. místo Jarka Kratochvílová 2. místo Sandra Müllerová, Ivča Stará 3. místo Petr Miko, Tom Hajzler Pipla Osmahlá» Vyhrává tento text Pipla osmahlá je lesní skřítek, který pomáhá dětem v lese, když zabloudí. Můžou ji vidět jen děti, které na ni věří. Vypadá jako houba zarostlá mechem. Oči má jako šišky a nohy a ruce jako větve. Tak se ji nelekněte. Když ji poprosíte, tak vás vyvede z lesa ven. Umí také čarovat, stačí si s ní jen chvilku pohrát a ona vám splní tři přání. Tak se, děti, v lese nebojte. (úspěšnost 20%) (Míša Králová) Pipla osmahlá je ve skutečnosti rostlina. Co je na obrázku? (úspěšnost -100%) Na obrázku byl HYACINT (jarní rostlina)

3 Učitelé, jak je ještě neznáte Povídali jsme si s panem učitelem Martinem Klenerem 1) Jezdíte ještě na kole? Přes zimu minimálně, ale zase začnu, jen co se počasí umoudří. Už se těším. 2) Měl jste někdy nějakou nehodu? Samozřejmě. Asi ta nejhorší byla na Stříbrníkách, kdy mi pod kopcem v zatáčce podklouzlo na mokré silnici kolo a málem jsem skončil pod trolejbusem. 3) Co jste chtěl dělat, když jste byl žákem na ZŠ? Odmala mě lákal svět kolejí, nejdříve jsem toužil po práci strojvedoucího, kvůli zraku bych ale nemohl jezdit, tak jsem chtěl být průvodčím. A v žádném případě jsem nechtěl být učitelem. 4) Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo? Jím všechno, co mi Dáša Matoušková a žáci přinesou (tedy s výjimkou hub). Mezi top ten určitě patří koprovka. 5) How are you? I feel fine. paní učitelkou Pavlínou Petrů 1) Pracuje se Vám dobře s Vaší třídou? K odpovědi mě inspiroval text písně Marka Ebena. Jsou dny, kdy práce je dobrá, jsou dny, kdy práce je hrozná. Však mám-li být upřímná, musím říct, že převažuje ta prvá. 2) Máte nějakého oblíbeného plyšáka? Jednoho mám už 8 let. Má čtyři nohy, spoustu chlupů, ostré zuby a štěká. 3) Víte, co znamená slovo trolník? Trolník je asi nějaká skříňka na dárečky pro norské skřítky Trolly. 4) Co si myslíte o ústředním topení? Když jsem byla malá a navštěvovala tuto školu, říkala mi máma: Oblékej se teple. Má volba, ale byla jasná Ústřední topení hřeje pěkně. 5) Budete opět tančit s paní učitelkou Jelenovou na plese? Když bude chuť a nálada, proč ne. S Jelenem to totiž bezva skáče. panem učitelem Janem Pobudou 1) Jak jste si připadal v tom oblečku, v kterém jste byl na masopustu? Jak ve své kůži, pochopitelně. Malý problém tkvěl v tom, že se v tomto ročním období jednalo logicky o kožich zimní: byl v tom pěkný hic 2) Máte nějaké oblíbené zvíře? Zhruba 250 exemplářů ve školní ZOO Vážně obdivuju mnoho zvířat pro jejich nejrůznější schopnosti, nicméně favorita nemám asi žádného. 3) Jaké máte IQ? Bylo to kdysi kolem 160, ale stáří dozajista zanechává nesmazatelné stopy 4) Co Vás ve škole nejvíce baví bavilo? Bavilo mne úplně všechno, takže jsem měl velmi jednoduché rozhodování Nakonec vyhrála muzika a později lingvistika a vědy o člověku. 5) Co posloucháte za hudbu? Tak teď si to u čtenářů asi zavařím. Jsem naprostý fanatik do tzv. vážné hudby vyrostl jsem s ní a je mi životní potřebou. Rád mám dále moderní i klasický jazz a leckterého písničkáře.

4 6) Vyvedl jste někdy nějaký opravdu velký průšvih? Do 5. třídy jsem byl naprosto nezvladatelné dítko, odměňované poznámkami, (tehdy ještě i) fyzickými tresty a poškolami minimálně třikrát do týdne, od té doby jsem už pouze hodný paní učitelkou Karin Jelenovou 1) Víte koho napadlo zorganizovat na naší škole masopust? Tak to náhodou vím úplně přesně. Napadlo to všechny ty, kteří si přejí, aby v naší škole bylo milo a veselo. Náš o něco starší spolužák Jan Ámos Komenský protlačoval do zkostnatělého systému vzdělávání svoji školu hrou a nebyl to špatný nápad. Náš masopustní rej masek vypadá na první pohled jenom jako pouhá zábava a příležitost, jak se jeden den zbavit učení, ale ve skutečnosti se v době přípravy učíme dvakrát tolik. Hledáme způsob, jak najít shodu při vymýšlení společné třídní masky, učíme se texty masopustních říkadel a písní, nacvičujeme třídní prezentaci a ještě trénujeme fantazii i zručnost při výrobě masek, výzdoby i hostiny. Za velkou porci práce jsme si letos sami sobě nadělili výbornou zábavu. 2) Proč se převlékáte za šaška? Tak to je jeden velký omyl. Já na sebe dennodenně beru masku učitelky, ale zatím to ještě nikdo neodhalil. Zůstane to mezi námi? 3) Která třída se Vám nejvíc líbila? Všichni, protože do toho šli naplno. Ale nejblíže stylu recese a legrace byla mimina z 5. A, dále pak báby a dědci ze 3. A. Úžasné bylo také trio duchů ze zvláštní třídy (sídlí v patře 2. stupně). 4) Chcete snad ještě něco dodat? Já si myslím, že na 2. stupni je také dost podařených masek a tak příští rok bychom mohli podobnou maškarádu uspořádat i pro ně. Pět vteřin poezie Recitační soutěž V loňském školním roce jsme s překvapením zjistili, že máme v řadách našich žáků spoustu šikovných recitátorů, kteří mají rádi poezii a zároveň mají dost odvahy na to, aby své umění předvedli před publikem. A tak jsme také letos uspořádali školní kolo recitační soutěže a byli jsme moc zvědaví, jaké to bude...a protože nejsme ani trochu pověrčiví, sešli jsme se 13. března v našem novém divadelním sále a se zájmem i napětím zde vyslechli verše našich mladých umělců a umělkyň. Každé vystoupení mělo svůj půvab a porota to opravdu neměla vůbec jednoduché. Po dlouhém rokování, přemýšlení, rozmýšlení i váhání byli oceněni jako nejlepší tito recitátoři: Přípravná kategorie: Maruška Kroková, David Novotný, Pavel Podaný I. kategorie: Nikola Vaňková, Vojtěch Kotlík, Bára Tomová, Jára Kočí, Kačenka Šulcová II. kategorie: Králová, Patrik Král Denisa Stýbalová, Míša III. kategorie: Veronika Tynková, Barbora Macáková, Klára Krausová IV. kategorie: Růžena Demeterová Pavel Svatoň, Míša Liseová, převzato ze školního webu (Marie Gottfriedová)

5 MISS AEROBIC 2008 V neděli 30. března 2008 proběhla v DDM Bílina soutěž Miss aerobik Tato soutěž je určena pro všechny, kteří mají rádi aerobik. Soutěžilo se v těchto disciplínách: 1. Cvičená dle lektorky aerobiku (cca 20 min) 2. Vlastní aerobní skladba jednotlivce (délka 2 min) Hodnotí se: 1. výběr hudby, choreografie, využití prostoru, výběr cviků, provedení (technika) cviků 2. celkový dojem vzhled, využití kostýmů 3. originální představení aerobní sestavy Naši školu výborně reprezentovala tato děvčata: Klára Krausová, Adéla Martincová, Michaela Liseová Nejlépe se v této soutěži umístila: Michaela Wedrichová (titul Miss sympatie) Junior Aerobic Show Master Class V sobotu 29. března 2008 ve sportovní hale Most proběhla soutěž v aerobiku. Tato soutěž je určena pro všechny, kteří mají rádi aerobik. Cvičí se podle lektora, zpravidla ve dvou kolech (semifinále a finále). Závodí se v několika věkových kategoriích: 8 až 10 let,11 až 13 let a let. Hodnotí se provedení (držení těla a technika cvičení), přirozenost výrazu, schopnost zachycení předvedeného pohybu (rychlost naučení choreografie). Ve vyšších věkových kategoriích silové schopnosti, flexibilita, sportovní vzhled. Naši školu výborně reprezentovala tato děvčata: Dominika Matoušková, Veronika Matoušková, Michaela Králová, Klára Krausová, Klára Splítková, Jaroslava Kratochvílová, Lucie Škrancová, Adéla Martincová Nejlépe se v této soutěži umístila: Michaela Wedrichová (účast ve finálovém kole) převzato ze školního webu (Helena Bauerová)

6 Příběh naší hadice Když jsem ve Francii viděl tu hrůzu v podobě žab a šneků na jídelním stole, myslel jsem si, že nic horšího už nemůže být, že ty chudinky zvířátka už nemohou být více mučená. Opak je však pravdou!!! Ještě jsem se ani nedostal z evropského kontinentu a uzřel jsem další týrání Bylo to takto: Ve Francii jsem se zdržel už jen krátce právě tak dlouho, abych mohl na Oxfordskou universitu poslat telegraf svým jménem tedy slavným a světoznámým jménem Fredy McPopleta a informovat je tak o své cestě za bájnou zmijí dvouhlavou. Seznámil jsem je také se svým cestovním plánem tedy jet nejdříve do Afriky a když tam bude má pouť neúspěšná, vydat se za velkou louži do jižní Ameriky, do Austrálie A z Francie jsem se opět pomocí vlaku dostal přes Pyreneje pryč z té země žabožroutů do země sousední do země flamenga, sangrie a moře tedy do Španělska. Protože jsem měl trochu času, rozhodl jsem se, že se stavím ve španělském hlavním městě v Madridu a trochu se v té metropoli porozhlédnu. Koneckonců jsem si také musel obstarat několik drobností například mi docházely zásoby mrtvých myšek pro mou krajtu puntíkatou pro Fifinku. A jak jsem tak bloumal městem, ocitl jsem se najednou před obrovskou arénou, kde jsem uslyšel neskutečný jásot, řev, ryk a bůhví co ještě optal jsem se tedy kolemjdoucího turisty (zaplaťpánbůh, že uměl anglicky), co to jen je za akci, koná-li se snad fotbalový zápas. Byla mi však dána odpověď, že nikoli, že se jedná o corridu V životě jsem o ničem takovém neslyšel, proto jsem pln zvědavosti zakoupil lístek a vešel do arény. Uprostřed velkého prostranství stál jeden jediný chlapík oděný do slavnostního oblečení a v ruce mával červeným šátkem najednou se odněkud ze strany vyřítil rozzuřený býk a pádil přímo na toho chlapíka. Ten však se mrštně protočil a zamával býkovi šátkem před hlavou. Takto po place běhali několik minut, až nakonec ten toreador býkovi vrazil za krk takový mečík a tím ho zabil. Byl jsem tímto býčím zápasem naprosto šokován. Zajisté jsem už dříve slyšel o těchto toreadorech, ale vždy jsem si myslel, že jde jen o neškodnou zábavu. Ale tohle tohle bylo ještě horší týrání zvířat než pojídání hlemýžďů a ropuch Byl jsem nadmíru rozčílený. Nejspíš jsem v tu chvíli ani nevěděl, co jsem dělal ale jak jsem byl tímto zacházením se zvířaty pobouřený, dostal jsem se až k ohradě s býky a otevřel ji, abych ty chudáčky dostal na svobodu. To se ví, býci se z ohrady vyhrnuli jako lavina. A jako masa se valili přímo do arény a odtud se pokoušeli všemožně utéct. Kopali do vrat, snažili se dostat na ochozy s diváky téměř ještě větší hrůza než předtím. Stál jsem tam s otevřenou pusou a pomalu ani nevnímal, že se mě chopila ochranka a kamsi mě zavlekla. Spustili na mě cosi tou jejich hatmatilkou vypadalo to, že mě zaživa rozsypou. Nakonec však přivedli tlumočníka, který mi vzkázal, že musím zaplatit pořádně masnou pokutu za to, že jsem zkazil jejich hry. A můžu prý být rád, že mě nenechají vsadit do vězení. Snažil jsem se těm pánům ouředníkům vysvětlit, že takové zacházení s býky je přece strašné, ale o tom nechtěli nic slyšet. Nezbývalo mi tedy nic jiného, než na stůl vysázet požadovaný obnos. Teprve pak mě pustili tedy, lépe řečeno mě vykopali před arénu. Po tomto otřesném zážitku se celkem i bojím pokračovat ve své cestě obávám se toho, jaké ještě uvidím hrůzy. Ale já Fredy McPopleta ve své pouti vytrvat musím, doufám, že mé další zápisky budou již z afrického kontinentu. I když to je možná na první pohled mnohem méně civilizovaný svět. PETR MACÁK

7 MYŠ-MAŠ Perličky našich žáků Zapiš složení Země z hlediska hornin a nerostů (přírodověda 1. stupeň) správně: zemské jádro, zemský plášť, zemská kůra špatně: zemská šlupka, zemský plášť, zemské pádlo špatně: hnědá kůra, žluté vajíčko, ohryzek zemský Co je to populace? (zeměpis 9. A) Živá radost. Jaké dvě politické strany působily v Anglii v 19. stol.? (dějepis 8.A) Liberálové a konzervativci. Konzervativci žijí v konzervě. Popiš výrobu hedvábí (dějepis 6. třída) Hedvábí bylo hladké. Hedvábí se dělalo z motýla. Byla housenka, pak byl motýl a udělali z něj hedvábí. Zasmějte se s námi Jaký je rozdíl mezi učitelem a učitelkou? Učitel je povolání a učitelka diagnóza. "Maminko, mě se do té školy nechce. Děvčata ze mě mají srandu, kluci mi podráží nohy, učitelé mě nemají rádi, já tam nepůjdu!" Musíš, jednou jsi tam ředitel..." Dva matykáři se líbají a objímají: V nejlepší chvíli se on zeptá : Lásko, myslíš taky na to co já?" Ano miláčku!"...a kolik ti to vyšlo?" Víte co to znamená když je před zvláštní školou 50 policejních aut? No přece jsou třídní schůzky.. Dcera má v žákajdě poznámku:,,je drzá a hubatá!" Druhý den čte paní učitelka odpověď:,,to má po své matce. Zmlátil jsem je obě! Otec. Paní učitelka se ptá dětí:,,kdo letěl první do kosmu?" Ve třídě je ticho, jen Pepíček se přihlásí:,,prosím, Jan Hus, ale shořel při startu." Optické klamy

8 BYLO NEBYLO ANEB STRÁNKA ZUŘIVÉHO REPORTÉRA DAVIDA NOWAKA Školní masopust Jak jistě víte, tak se na naší škole konal masopust. Bohužel jsme jakožto reportéři nestihli přijít na zahájení, jelikož jsme měli menší zpoždění. Když jsme přišli do velké tělocvičny, masopust již dávno začal a tak jsme propásli strašení Jekoty, Mekoty a Blekoty alias Bubák Pobuda, Bubák Gotík a Bauík. Ale zato jsme stihli shlédnout vystoupení mini fotbalistů a jejich roztleskávaček. Posléze začaly nastupovat různé třídy v neurčitém pořadí od 1. tříd až po třídy 5. Po konci minifotbalu nás všechny zvedlo ze židle, nebo spíše z kozy, hlasité mňoukání paní učitelky Jelenové, které znělo opravdu jak když taháte deset koček za ocas. Jelikož byl průvodcem masopustu klaun spletl si 1.B se třídou 9.B. Celou akci sledoval již zmíněný Bubák Jekota z ředitelstva hrůzy a vše pečlivě dokumentoval svým třeskoprskem ( strašidelný foťák ). Akce vypadala velmi povedeně a když náš milý klaun zavolal na parket třídu 5.A, nestačili jsme se divit. Na parket se přivalilo několik pořádně tlustých a uřvaných miminek, ale poněkud přerostlých, zřejmě trpících elefantiází organismu. Všichni s napětím čekali co se z toho vyklube, jen klaun se s nimi zkoušel domlouvat jakýmsi žvatláním. Když vtom najednou ta mimina začala hopsat a z rohu tělocvičny, kde seděla víla Rozárka se začalo ozývat country. Já osobně musím říct, že to bylo něco nezapomenutelného, jelikož mimino Vomáčková měla poněkud prověšené plenky... by mne zajímalo proč asi... Když se mimina odvalila, škola zůstala kupodivu vcelku. Nastupovaly další třídy, např. 2. třída paní Žloutkové a další. Klaun posléze prohlásil, že slyší, že něco šplouchá na maják, jak by taky ne, když vjednom kuse breptal nějakou cizí řečí, alespoň mně šplouchat na maják málem opravdu začalo. Nakonec na scénu připluli i piráti. Chvíli si rádoby pluli po tělocvičně a když se zastavili vedle sebe, všiml jsem si, že mi zmizelo 3,50 Kč které jsem si střádal na žvýkačku. Klaun nám těsně před zvoněním na další hodinu málem zkolaboval, bylo to poznat na jeho chůzi a stylu hlasu a proto vyhlásil přestávku. Náš team reportérů neváhal a vyrazil porozhlédnout se po třídách. V 5.A mne zastavila dvě největší a nejkulatější mimina. Standa a Gejza a počali na mne loudit lízátko stylem,, Mháš lížáťko? Dej lížáťko!! Když jsem odvětil, že lízátko nemám, počali zase,, Tak dej vodku jo? Jó, děj nám vodku. Jelikož jsem ani vodku neměl musela Standovi z Gejzou stačit Gambrinus 12ctka. Oni nám na oplátku dali tři dávky perníku a pár bonbónů, asi jsme jim přišli moc hubení. Já celkově jsem byl s masopustem velmi spokojen a jsem toho názoru, že lepší už to být opravdu nemohlo. Byla tam spousta ochotných učitelů a šikovných dětí. Musím říct, že si s Masopustem dali pořadatelé opravdu práci a výsledek byl opravdu poznat. To je asi vše co bych k Masopustu mohl říct, leda jen snad to že jsme se pokoušeli vyfotografovat inspekci z ředitelstva hrůzy a bubák Jekota ( Bubák Pobuda ) nám úmyslně hodil na objektiv ďábelskou světlušku, takže z fotky nebylo nic. Jenom jasné zářivé světlo z rozplácnuté světlušky. foto objevíte na školním webu. Ples 9. tříd Většina z Vás ví, že proběhl ples devátých tříd. Tato výjimečná akce se konala U Kastnerů Celá tato,,akce byla uspořádána pro žáky dvou devátých tříd a jejich rodiče, nebo známé. Byl zde připraven velmi pestrý program a já vám teď zkusím stručně nastínit situaci.

9 V prvé řadě se jednalo o jakési naladění o které se postaraly country tance, pak přišlo na řadu pečlivě secvičené a nervy vydřené jakési předtančení, nebo spíše nástup žáků deváťáků. Dívky v noblesních šatech připomínající princezny, jedna hezčí než druhá chlapci také přišli řádně oholení a v oblecích připomínajících 30. léta, zlatou éru mafie a kasín. Ovšem i učitelům to moc slušelo. Přišli se na nás podívat i někteří učitelé, kteří s námi bohužel nevydrželi až do konce 9. třídy, např. paní učitelka Budilová nebo paní učitelka Kailová. Vše začalo hezkým úvodním slovem manželů Klenerových, kteří se moderování zhostili opravdu výtečně. Na rozdíl od minulého plesu se začalo hned tančit, juchat, pít zkrátka veselit se. Ale ta rána, některé bolela hlava a sotva stáli na nohou. Tak nějak jsem v tom víru povedené zábavy postřehl jen málo věcí, jelikož jsem se úžasně bavil. Za zmínku stojí i soutěž pro sbor učitelů, a dvou tříd a původně také rodičů. Cílem bylo stvořit jakési sousoší, mělo mít 7 rukou, 9 nohou a jednu hlavu na zemi. Úkol se zdál nadlidský, tak se ač nespravedlivě, nebo spravedlivě (říkejte si to jak chcete) rozdělili ceny z hlediska relativy, tak že na prvním místě byl sbor učitelů, pak 9.B a nakonec 9.A. Akce skončila kolem jedné ráno, nevydržel jsem déle a tak si zde nepřečtete vtipné zakončení. Můj celkový názor je ten že tato akce byla jedním z největších zážitků, který jsme na naší škole zažili. PS: Opomenul jsem překrásné projevy dvou zástupců ze třídy 9.A ( Silvie Kučerová) a 9.B (Daniel Walter). Minianketa Ples bych si hned zopakovala, opravdu se povedl, ale mohl trvat déle. Silvie Kučerová Moc se mi tam líbilo, byla dobrá atmosféra, byla sranda a mám hezké zážitky na celý život. Nástup se nám také povedl, nedřely jsme ho nadarmo. Růžena Demeterová Dobrý! David Machota Líbila se mi naše choreografie a tancování s učiteli. Míša Šimková Ples byl zvláštní, možná i lepší než minulý rok, nejlepší byl nástup, který jsme trénovaly jako opice. Václav Uher Ples byl povedený, hned bych si ho zopakovala, líbil se mi náš nástup. Manželé Klenerovi to mněli dobře připravené. Míša Deimlingová Ples ZŠ Trmice byl výborný, jedinečný, výjimečný hlavně v tom, že ho nemají všechny školy a osobně si myslím, že se povedl. Pavel Svatoň

10 POHÁDKA NA DOBROU NOC...ANEB MALÁ UKÁZKA Z HODIN LITERATURY Proč je Slavia nejlepší tým v ČR? Žil byl jednou jeden moudrý člověk, bavilo ho vymýšlet nové sporty. Jednou ho napadlo, že vymyslí sport pro 22 hráčů, který se bude hrát na dvě brány. Vyrobil míč, sestrojil brány a sehnal hráče, kteří by zahrály ukázkovou hru a trénovaly pravidla. První hráči, kteří hráli byli SLÁVEK, LUDĚK, ALOIS, VOJTĚCH, IVAN, ALEX. Jako název týmu, použily zkratky z jejich křestních jmen čily SLAVIA. Byli to výborní hráči a zkratka Slavia se od těch dob spojuje s nejlepšími hráči fotbalu. (Vít Petřík) ČEŠTINA JE PROSTĚ DOKONALÁ Po padesátce počínají pánové, podobní pohasínajícím plamenům, pociťovat první příznaky počínající pohromy. Pro zájemce bude text k zapůjčení u p. učitelky K. Suché PŘEJEME VÁM KRÁSNÉ JARO VAŠE REDAKCE Pavel Svatoň, Sandra Müllerová, Denisa Fedáková, Petr Macák, Silva Kučerová, David Nowak, Míša Bláhová

11

12

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Prameny Určeno pro 6. 9. třída (pro 3. 9. třídy) Sekce Základní / Nemocní

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Vážení a milí, rodiče a přátelé,

Vážení a milí, rodiče a přátelé, Vážení a milí, rodiče a přátelé, máme tu zase leden. Rádi bychom Vám ze srdce popřáli mnoho zdraví, štěstí a rodinné pohody do nového roku. Spolu s přáním Vám přinášíme nové číslo Kostkovaných novin. Příjemné

Více

třídní učitelka: Bc. Kateřina Sedláčková, asistence: Bc. Šárka Klímová

třídní učitelka: Bc. Kateřina Sedláčková, asistence: Bc. Šárka Klímová Výroční zpráva, školní rok 2013 2014, 8. třída třídní učitelka: Bc. Kateřina Sedláčková, asistence: Bc. Šárka Klímová Tento školní rok byl pro osmáky velmi důležitý především v přípravě ročníkových prací.

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Recitační soutěž. Na začátku února proběhla na naší škole recitační

Recitační soutěž. Na začátku února proběhla na naší škole recitační PIKNIK Únor 2018 Strana 2 Divadlo Strana 3 Barevný týden Strana 4 Karneval Strana 5 Olympiáda ČJ Strana 5 Recitační soutěž Strana 6 Rozhovor 7 /PAGE/ Školní karneval Recitační soutěž Rozhovor Po třech

Více

Exkurze do Želešic - 20.4.2010

Exkurze do Želešic - 20.4.2010 Exkurze do Želešic - 20.4.2010 Byli jsme pozváni na exkurzi do naší kmenové školy MŠ a ZŠ Želešice. Pan ředitel nás provedl celou velkou školu a ukázal nám všechny místnosti. Od tříd, učeben, kabinetů,

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Líbila se mi stříkačka a mně se líbilo všechno. (Kristýna M.) Všechno i to auto. (Lucka B.) Líbily se mi ty helmy. (Milan W.) Líbila se mi hadice a v

Líbila se mi stříkačka a mně se líbilo všechno. (Kristýna M.) Všechno i to auto. (Lucka B.) Líbily se mi ty helmy. (Milan W.) Líbila se mi hadice a v HASIČI VE ŠKOLE Dne 28. 5. 2010 to vypadalo, jakoby v naší škole hořelo. Uslyšeli jsme sirénu, do tříd přišli hasiči v maskách a vyváděli nás ven. Před školou stojí hasičské auto. Co se děje? Snad nehoří?!

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

ŠKOLNÍ ROK 2012/2013

ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 Letošní rok je ve znamení lesa, tak se totiž jmenuje naše nové celoroční téma. Protože kousek lesa máme i na naší krásné školní zahradě, mohli jsme toto téma prožívat naplno hned od

Více

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13 Gymnázium Nymburk Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK Karolína Rejmanová 1PB 2O13 1 OBSAH 1. ÚVOD 2. JAK TO VŠECHNO ZAČALO 3. PRVNÍ ROK BYL TĚŽKÝ 4. DOSTAVILY SE VÝSLEDKY 5. ZALOŽENÍ NOVÉHO KLUBU

Více

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Učíme se, kreslíme: Celoroční projekt MRAVENCI Pozorujeme: Celoroční projekt MRAVENCI Stavíme, stříháme,

Více

Ga Ma Ja!! ČTĚTE NÁS!! Obsah čísla:

Ga Ma Ja!! ČTĚTE NÁS!! Obsah čísla: !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA Je zde další číslo našeho oblíbeného časopisu GA-MA-JA a s ní další pořádná porce článků, které pro vás vytvořil tým mladých Ga-ma-jáků. Jak možná víte, nedávno

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

prosinec 2012 ročník XI číslo 4

prosinec 2012 ročník XI číslo 4 prosinec 2012 ročník XI číslo 4 Trochu obav a pytel legrace a dobrot Letošní mikulášskou nadílku zajistili žáci z 6.A (čert klečící Erik Skalník, stojící zleva čert Terka Kampová, anděl Kristýna Hřídelová,

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Projekt Karneval. 2. třída Broučci

Projekt Karneval. 2. třída Broučci Projekt Karneval 2. třída Broučci školní rok 2010/2011 Bělohradská mateřská škola Horní Nová Ves, Lázně Bělohrad Pracoviště Horní Nová Ves Název třídy: Broučci 2. třída Školní rok: 2010/2011 Učitelky:

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Listopad / 2 Bezva škola Studijní okénko Sport o Tereza Hrošová (9.A) o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Rok se s rokem sešel

Více

Číslo 2015/2016. Dělání, dělání. Když vás múza políbí. Co je dobré vědět. Kvíz

Číslo 2015/2016. Dělání, dělání. Když vás múza políbí. Co je dobré vědět. Kvíz Číslo 2015/2016 Dělání, dělání Úvodník Křížovka Vtipy Když vás múza políbí S mikrofonem v ruce Co je dobré vědět Kvíz Michaela Planková David Ilnický Denisa Harkabusová Jana Kovaříková 9. A, 9.B Marie

Více

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků Veselé zoubky přednáška společnosti drogerie DM Davídek z 1.B se nám svěřil, jak se mu líbila přednáška o čištění zoubků. Ptala jsem se ho, jestli se mu akce líbila.

Více

ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy 2016/ vydání

ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy 2016/ vydání ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy 2016/2017 1. vydání Prázdniny končí, děti jančí. Stejně jako každý rok prázdniny končí a škola začíná. A jako každým rokem žáci 8. ročníku pro vás připravují školní časopis. Budeme

Více

VÝLET NA LYSOU HORU KDY: KDE:

VÝLET NA LYSOU HORU KDY: KDE: VÝLET NA LYSOU HORU KDY: 14. leden 2012 KDE: Havířov, Ostravice, Lysá hora a zpět VEDOUCÍ: Jan Jargus, Alan Srněnský, Ondřej Buchta ÚČASTNÍCI: 20 dětí z našich středisek Na letošní tradiční salesiánský

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Únor 2016 Motto: Učíme se pro život Obsah : Dívčí odpoledne....1 Veselé zoubky......2 Další den s keramikou......3 Regionální

Více

TEXT A DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY VÁNOČNÍ TOUR 2018 NABÍDKA SPOLUPRÁCE

TEXT A DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY VÁNOČNÍ TOUR 2018 NABÍDKA SPOLUPRÁCE A DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY VÁNOČNÍ TOUR 2018 NABÍDKA SPOLUPRÁCE VÁNOČNÍ TOUR 2017 V ČÍSLECH 13 měst 13 sborů přes 500 zapojených dětí více než 3 500 diváků PELHŘIMOV PARDUBICE TEPLICE CHVALETICE MĚLNÍK LITOMYŠL

Více

ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016)

ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016) ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016) DRAZÍ SPOLUŽÁCI Vítejte ve ŠKOLNÍCH NOVINÁCH. Zde se budete dozvídat novinky, které se staly nebo se budou teprve dít. Věříme, že se Vám budou líbit. Redaktorem

Více

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni NEWSLETTER ÚNOR 2017 Leden byl v tomto roce skutečně měsíc plný ledu. Děti si toto počasí užívaly a bylo krásné pozorovat je, jak najednou zapomněly na únavu a zimu. Běhaly, bobovaly, během chvíle měly

Více

Vánoční besídka IV. A

Vánoční besídka IV. A Vánoční besídka IV. A Svazek 1, Vydání 1 Prosinec 2015 Základní škola a Gymnázium Vodňany Časopis dětí ze Základní školy Bavorovská ve Vodňanech Uvnitř tohoto vydání: Nejdůležitější body: Hedvábná stezka

Více

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. Sladký domov. 28. číslo Jaro 2016

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. Sladký domov. 28. číslo Jaro 2016 : Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00 Sladký domov 28. číslo Jaro 2016 1 Jaro klepe na dveře, vylezte ptáčci z postele! Za chvilku nám začne astronomické jaro a s

Více

V pondělí 3. října 2016 Karel IV. očima dětí Výherci v kategorii jednotlivců jsou: Výherci v kategorii kolektivů jsou:

V pondělí 3. října 2016 Karel IV. očima dětí Výherci v kategorii jednotlivců jsou: Výherci v kategorii kolektivů jsou: V pondělí 3. října 2016 v 11 hodin proběhlo v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě slavnostní vyhlášení výherců výtvarné soutěže Karel IV. očima dětí. A zároveň byla tak zahájena výstava k této

Více

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Ve středu 20. listopadu 2013 navštívili žáci čtvrté až deváté třídy jesenické divadlo. Divadelní představení Trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej v podání

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice ze školy i mateřinky časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice 13. ČÍSLO duben 2018 Ve čtvrtek 15. března se v naší škole uskutečnila soutěž o nejkrásnější písemný projev. Žáci byli rozděleni

Více

Co je to vlastně Baltík?

Co je to vlastně Baltík? Ve dnech 20. - 22. 4. 2012 se v prostorách Holického Gymnázia uskutečnil 10. ročník celostátní soutěže Mlady programátor v programovacím jazyce Baltík. Co je to Baltík a jak soutěž probíhá? Co je to vlastně

Více

DŘETOVICKÝ M ĚSÍČNÍK. Mistostarostka obce Renata Dobrá. ČERVEN 2014 (vyšlo 30. 6. 2014) Stručné info. Den dětí 1.6.2014

DŘETOVICKÝ M ĚSÍČNÍK. Mistostarostka obce Renata Dobrá. ČERVEN 2014 (vyšlo 30. 6. 2014) Stručné info. Den dětí 1.6.2014 ČERVEN 2014 (vyšlo 30. 6. 2014) DŘETOVICKÝ M ĚSÍČNÍK Obec Dřetovice, evid.č. MK ČR E 10584, neprodejný výtisk Stručné info. Den dětí 1.6.2014 Panckrockmetalový festival Dřetfest 19.7.2014. Výlet na horu

Více

1. Informovanost o akci (1 - nejlepší, 5 - nejhorší)

1. Informovanost o akci (1 - nejlepší, 5 - nejhorší) Vyhodnocení organizace MČR STT 2017 Diváků jsme se zeptali na prostředí, na informovanost, na program, tanečníků na zázemí, prostředí, hudební doprovod a další záležitosti. Hodnocení jednotlivých oblastí

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

ŠKOLNÍ LISTY ÚVODNÍK. Vítáme Vás u prvníhovydání parlameňťáckých. z článků. To by pro začátek mohlo stačit, přejeme. vám příjemné počtení.

ŠKOLNÍ LISTY ÚVODNÍK. Vítáme Vás u prvníhovydání parlameňťáckých. z článků. To by pro začátek mohlo stačit, přejeme. vám příjemné počtení. Senožaty září listopad 2015 ŠKOLNÍ LISTY ÚVODNÍK z článků. To by pro začátek mohlo stačit, přejeme vám příjemné počtení. Gabriela Pohanová 9. ročník Vítáme Vás u prvníhovydání parlameňťáckých novin. V

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

14.vydání - březen 2009

14.vydání - březen 2009 14.vydání - březen 2009 Zájezd na dětskou lední revue v Hradci Králové Všichni jsme ( alespoň si to myslíme ) pracovali podle svých sil, a proto si na závěr prvního pololetí také zasloužíme odpovídající

Více

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel žáků Základní školy Kostelec u Holešova Zahájení nového školního roku Akce ve škole Školní

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Z Á K L A D N Í Š K O L Y H O Š T I CE- H E R O L T I C E

Z Á K L A D N Í Š K O L Y H O Š T I CE- H E R O L T I C E BULLETIN Z Á K L A D N Í Š K O L Y H O Š T I CE- H E R O L T I C E XV. školský ples V sobotu 17. ledna proběhl už XV. školský ples v místní KD a letos se vydařil nadmíru. Místa k sezení sotva vystačila,

Více

He-Art: Program budoucnosti. Kurz: Úvod do He-Art programu. Třebíč, 30.4.2015

He-Art: Program budoucnosti. Kurz: Úvod do He-Art programu. Třebíč, 30.4.2015 He-Art: Program budoucnosti Kurz: Úvod do He-Art programu Třebíč, 30.4.2015 Jednodenní (5h) seznamovací kurz, jehož cílem je v praxi ukázat přínosy HE-ART Programu a jeho odlišnost od "tradičního" způsobu

Více

TRADIČNÍ VÁNOČNÍ DÍLNIČKY

TRADIČNÍ VÁNOČNÍ DÍLNIČKY Základní škola, Mládežnická 536, TRUTNOV 4 Vánoční dílničky Vyučující a vychovatelky školní družiny srdečně zvou rodiče a budoucí prvňáčky na TRADIČNÍ VÁNOČNÍ DÍLNIČKY Přijďte si s námi: zazpívat udělat

Více

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř.

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř. DŮM ČÍSLO 12076 Tys byl odjakživa hrozný paličák, Dominiku! řekla Tina Erikovi. Nesmysl, jste nějak moc moudrá, paní profesorko Patti! opáčil hbitě Erik. Cha, ona není Patti, ale Erik, zvolala pravá Patti

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Jak se v parku narodil dráček

Jak se v parku narodil dráček Jak se v parku narodil dráček Klárka a Matýsek jsou dobří kamarádi. Nejradši chodí ven do parku. Hrají si s dalšími kamarády na schovku SCHOVKA POD DEKOU, na honěnou HONIČKA SE ZÁCHRANOU nebo si jen tak

Více

Návrhy květináčů aneb. Tvoříme nový druh. Motto:

Návrhy květináčů aneb. Tvoříme nový druh. Motto: Návrhy květináčů aneb Tvoříme nový druh Motto: Přemýšleli jste někdy o tom, jaké by to bylo, zahrát si chvíli na matku přírody, a pohrát si s genetikou? Možná se Vám to zdá trošku směšné, ale to je přesně

Více

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org.

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org. Mikuláš 2008 Kids Art Club pod záštitou ambasády České republiky v Londýně a s intenzivní spoluprací s Českým kulturním centrem v Londýně, byl založen na začátku října 2007. V polovině roku 2008 se stal

Více

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Ekvádoru? K tomu, co vymyslíte, můžete namalovat i obrázek.

Více

Mozaika. Cirkus Berousek

Mozaika. Cirkus Berousek 1 Úvodník Loňští deváťáci nás ujišťovali, že nám devítka uteče jako voda. Teď už vidíme, že měli pravdu. Než jsme se rozkoukali, už máme za sebou první čtvrtletí. A co je neméně důležité, uplynulo i dalších

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

David Vošický Jiří Nenáhlo Adam Borek Lukáš Kubík

David Vošický Jiří Nenáhlo Adam Borek Lukáš Kubík David Vošický Jiří Nenáhlo Adam Borek Lukáš Kubík Taneční Asi všichni víte, co to jsou taneční. Málokdo ale ví, že chodíme na předtaneční. I když já osobně v této věci rozdíl nevidím. Jelikož ve čtvrtek

Více

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013 Redakční rada: Jan Matoušek, Jakub Matoušek, Adéla Šímová, Aneta Camrdová, Barbora Primaková, Kristýna Horáková, Simona Miláčková, Tomáš Matějíček, Michal Vlach Školní ilustrovaný magazín III. základní

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

Co se děje v ZŠ Mladecko

Co se děje v ZŠ Mladecko Co se děje v ZŠ Mladecko Školní ples Měsíc únor bývá často spojován s pořádáním bálů a plesů a nejinak tomu bylo i v letošním roce. Přestože si s námi příroda opravdu zahrávala a dopřála nám teploty velmi

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 ŠKOLTÝN Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 Obsah 1. Lyžařský výcvikový kurz 2. Tři králové, zápis do 1. třídy 3. Zimní škola v přírodě 4. Vánoční laťka, florbal starší dívky

Více

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI představuje letní adaptační kurz pro žáky z Vietnamu i z Čech PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI 11. 8. 15. 8. 2014 Jizerské hory penzion U Kačáka Obsah: 1. Cíl projektu 2. Realizace projektu Přípravná

Více

V podstatných věcech jednotu, ve sporných svobodu, a ve všech lásku. (Sv. Augustin)

V podstatných věcech jednotu, ve sporných svobodu, a ve všech lásku. (Sv. Augustin) V podstatných věcech jednotu, ve sporných svobodu, a ve všech lásku. (Sv. Augustin) Malé krůčky k bezpečné cestě do školy Již čtvrtým rokem působí na naší škole rodičovská dopravní skupinka, která se snaží

Více

Druhý ročník soutěže Jetřichovská buchta - Broumovsko. Napsal uživatel Petra Jansová Pátek, 09 Listopad :52

Druhý ročník soutěže Jetřichovská buchta - Broumovsko. Napsal uživatel Petra Jansová Pátek, 09 Listopad :52 Po loňském úspěchu soutěže o nejlepší "Jetřichovskou buchtu" se první listopadovou sobotu konal již druhý ročník přátelského vesnického klání pekařek a pekařů, jehož letošním tématem bylo OVOCE. {jathumbnail

Více

1. číslo čtvrtletníku

1. číslo čtvrtletníku 1. číslo čtvrtletníku ŠKOLNÍ ROK 2014 / 2015 SLOVO NA ÚVOD VZPOMÍNÁME NA PRÁZDNINY Nejoblíbenější věc z celého školního roku skončila. Myslíme tím prázdniny. A my jsme se opět vrátili do svých školních

Více

BRUSLENÍ NA MILEVSKÉM STADIONU

BRUSLENÍ NA MILEVSKÉM STADIONU MAŠKARNÍ REJ Jihočeský folklórní soubor Kovářovan ve spolupráci základní školy Kovářov s dětským folklórním souborem Kovářovánek již tradičně uspořádal MAŠKARNÍ REJ. S tombolou letošního jedenáctého reje

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

Zlatý Ámos Nejoblíbenější učitel roku 2011/2012

Zlatý Ámos Nejoblíbenější učitel roku 2011/2012 1 Zlatý Ámos Nejoblíbenější učitel roku 2011/2012 Navrhujeme našeho pana ředitele - učitele Jaroslava Ševčíka v anketě ZLATÝ ÁMOS o nejoblíbenějšího učitele České republiky. ( Základní škola a mateřská

Více

Zpravodaj 1. Městyse Knínice u Boskovic 2009

Zpravodaj 1. Městyse Knínice u Boskovic 2009 Zpravodaj 1 Městyse Knínice u Boskovic 2009 informace úřadu městyse Odpad Odvoz domovního odpadu: 14. 1., 28. 1., 11. 2. Sběrný dvůr: 17. 1. 8.00 11.00 hod. Knihovna Úterý od 16.30 do 18.00 hodin. Zpráva

Více

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná Infolisty Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a Jesle Písečná ÚNOR 2018 1 Klienti DSOZP Písečná opět navštívili tělocvičnu, kde si vyzkoušeli svoji soutěživost a zdatnost. Pod vánočním stromečkem

Více

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří Projektové noviny II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč Den otevřených dveří 30.11.2005 Základní škola Masarykova 412, Kolín 3 ÚVOD 30.listopadu 2005 se konal Den otevřených dveří. Mohli se přijít podívat

Více

1. stupeň. Krajské kolo ve štafetovém poháru 1. místo Krajské kolo v Mc Donalds cupu chlapci 4. místo

1. stupeň. Krajské kolo ve štafetovém poháru 1. místo Krajské kolo v Mc Donalds cupu chlapci 4. místo PAPRSEK 2/2016 VZPOMÍNKA NA SÁZENÍ Naše škola se jako každý rok zúčastnila celostátní akce Den Země. V letošním roce jsme nezůstali jen u obvyklého sbírání odhozených papírů a plastů v okolí školy na Ostrůvku

Více

Třída 1. B. vítáme Vás. školní rok: 2013 2014

Třída 1. B. vítáme Vás. školní rok: 2013 2014 Třída 1. B vítáme Vás školní rok: 2013 2014 Do naší školičky nastoupily tři první třídy. Naše třída je 1. B. Nás prvňáčků se v 1. B sešlo 20. Z toho je 13 chlapců a 7 dívek. Učí nás paní učitelka Helena

Více

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, Sladký domov. 32. číslo jaro 2017

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, Sladký domov. 32. číslo jaro 2017 : Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00 Sladký domov 32. číslo jaro 2017 Pár slov na úvod Letošní dlouhá zima nám konečně dala sbohem, keře se začínají nesměle zelenat,

Více

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod.

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. Základní škola, Mládežnická 536, TRUTNOV 4 Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. pavilon 1. stupně Základní škola, Mládežnická 536, Trutnov 4 Základní škola, Mládežnická

Více

únor 201 6 34 / měsíčník

únor 201 6 34 / měsíčník únor 201 6 34 / měsíčník Upozornění: Neberte všechna má sdělení úplně vážně :-) Milí čtenáři, zdravím vás z ještě stále zasněžené Staré Zagory. Je to k nevíře, ale sníh napadl dokonce dvakrát, jako dvaceti

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

Občasník ZŠ Bravantice říjen ročník. říjen 2016

Občasník ZŠ Bravantice říjen ročník. říjen 2016 Občasník ZŠ Bravantice říjen 2016 4. + 5. ročník 1 říjen 2016 Ahoj holky a kluci, ani jsme se nenadáli a první dva měsíce tohoto školního roku jsou za námi! Máme za sebou spoustu zajímavých aktivit, kterých

Více

ČTENÍ NEJMENŠÍM V pondělí 26. 3. 2012 navštívili žáci třídy 5.A s paní učitelkou Hanou Houškovou MŠ v Mechové ulici, kde v rámci Měsíce knihy zábavnou formou seznámili budoucí prvňáčky se známými i méně

Více

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Jazyková výchova Psaní velkých písmen Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Ročník 2. Anotace

Více

Soutěž KOČKA ČESKÁ 2017 shrnutí

Soutěž KOČKA ČESKÁ 2017 shrnutí Soutěž KOČKA ČESKÁ 2017 shrnutí Jak to začalo. Přišel nám jeden mail a tak jsme se přihlásili. O žádné výhře jsme ani nesnili, ale viděli jsme PŘEDEVŠÍM ŠANCI NA NOVÝ DOMOV pro alespoň jednoho z našich

Více

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely Albrechtícek Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely Jako každý rok, i letos byl květen měsícem výletů a akcí. Každá třída si svoje celodenní výlety plánuje sama, jedna akce však byla pro všechny děti společná,

Více

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce,

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, láska a mír, být spolu do noci jako táta a syn. Přesně

Více

CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008

CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008 CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008 V sobotu ráno jsme se rozloučili s našimi kamarády v Atlantě (za rok se snad sejdeme v Lupenici) a vyrazili na dlouhou

Více

Kamil Lukáš Zach, 7. tř.

Kamil Lukáš Zach, 7. tř. Dne 16.4. 2014, den před Velikonočními prázdninami, učitelé uspořádali program. Na jednotlivých stanovištích jim pomáhali žáci 9. třídy. Na začátku hodiny jsem dostal papír. Byli na něm napsáni členové

Více

školní časopis žáků a učitelů ZŠ sv.voršily v Praze číslo 58 březen

školní časopis žáků a učitelů ZŠ sv.voršily v Praze číslo 58 březen školní časopis žáků a učitelů ZŠ sv.voršily v Praze číslo 58 březen 2018 www.zssv.cz Výstava fotografií V pasáži Lucerna je malá výstavní plocha, na které bývají vystaveny práce s aktuálními tématy. Protože

Více

Do I. třídy byly zakoupeny nové počítače, které se stanou pomocníky při vyučování, ale i ve školní družině.

Do I. třídy byly zakoupeny nové počítače, které se stanou pomocníky při vyučování, ale i ve školní družině. Září 2013 V pátek 27. září proběhla školní drakiáda. Děti s velkým nadšením pouštěly své draky a dráčky. Bylo velmi pěkné, slunečné, ale málo větrné počasí. Akce byla přesunuta na další týden. Do I. třídy

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více