OREL KNĚZ A MUZIKOLOG

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OREL KNĚZ A MUZIKOLOG 1870 1942"

Transkript

1 DOBROSLAV OREL KNĚZ A MUZIKOLOG VÝSTAVA U PŘÍLEŽITOSTI 145. VÝROČÍ NAROZENÍ HLAVNÍ BUDOVA AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY MEZIPATRO NÁRODNÍ 3, PRAHA LISTOPADU 2015, HODIN Vernisáž 2. listopadu 2015 v 17 hodin v rámci akce Týden vědy a techniky 2015 Výstava vznikla v rámci projektu Pocta Dobroslavu Orlovi Ronov nad Doubravou dubna 2015, nad kterým převzali záštitu: Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje Výstavu pořádají: Etnologický ústav Akademie věd České republiky, v. v. i. Kabinet hudební historie Středisko společných činností AV ČR, v. v. i. Autorka scénáře a kurátorka výstavy: Jana Vozková Odborná spolupráce: Jarmila Procházková, Veronika Mráčková, Jakub Michl Jazyková spolupráce: Jan Pirner, Vlasta Reittererová, Hubert Reitterer Grafické řešení výstavy: Filip Blažek, studio Designiq Ronov nad Doubravou Vystavené fotografie a dokumenty laskavě poskytli: Národní muzeum České muzeum hudby (pozůstalost Dobroslava Orla, číslo přírůstku 1/54 -ve všech případech, kdy není uvedeno jinak), Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Archív Univerzity Komenského v Bratislavě, Universitätsbibliothek Wien a Jakub Michl Vznik výstavy finančně podpořili: Město Ronov nad Doubravou a Akademie věd České republiky v rámci programu Regionální spolupráce AV ČR.

2 RODINA A ÚTLÉ MLÁDÍ se narodil 15. prosince 1870 jako syn učitele v Ronově nad Doubravou. Dětství prožil na několika různých místech v tomto kraji, celá rodina později zakotvila v Dolní Rovni, kde se jeho otec stal řídícím učitelem. Rodný dům Dobroslava Orla v Ronově nad Doubravou, Čáslavská ulice č. p. 126 (foto nedatováno, cca 2. pol. 19. stol.) Rodiče Dobroslava Orla v mladém věku: Josefa Lidmilová, dcera Jana Lidmily, kožešnického mistra z Heřmanova Městce a František Orel, syn Hynka Orla, mistra pekařského z Čáslavi (foto nedatováno, cca léta 19. stol.) Křestní list Dobroslava Orla vydaný farním úřadem v Ronově nad Doubravou Otec Dobroslava Orla, učitel v Ronově nad Doubravou, později řídící učitel v Dolní Rovni (foto nedatováno, cca 80. léta 19. stol.) jako školák (foto nedatováno, 80. léta 19. stol.) jako malý chlapec se sestrami Marií a Ludmilou (foto nedatováno, 70. léta 19. stol.) Josefa Orlová, matka Dobroslava Orla * (foto Ateliér Langhans Praha, nedatováno, patrně výřez ze skupinové fotografie, cca 90. léta 19. stol.) Písanka Dobroslava Orla z druhé třídy základní školy v Kladrubech, s vlastnoručním podpisem (České muzeum hudby, sign. XXVI F 201) Rodiče a sestra Dobroslava Orla (foto nedatováno, cca 90. léta 19. stol., zahrada domu v Dolní Rovni [?]) František Orel, otec Dobroslava Orla * , (foto Ateliér Langhans Praha, nedatováno, cca 2. desetiletí 20. stol.)

3 NA CESTĚ ZA VZDĚLÁNÍM A POVOLÁNÍM Po maturitní zkoušce složené s vyznamenáním získal vysvědčení dospělosti ke studování na universitě (C. a k. české vyšší a reálné gymnázium v Praze, 11. července 1890) jako student (foto nedatováno, léta 19. stol.) Index Dobroslava Orla z biskupského semináře v Hradci Králové z let : svědectví jeho svědomité přípravy na kněžské povolání Nejstarší známá oficiální podobenka Dobroslava Orla s kněžským kolárkem (foto nedatováno, cca 90. léta 19. stol.) Vysvědčení o způsobilosti k vyučování hudbě, vydané na základě zkoušky složené s výborným prospěchem (Císařsko-královská zkušební komise pro učitele hudby na školách středních a ústavech učitelských, duben 1901; podepsáni skladatelé Josef Foerster, Vítězslav Novák a světoznámý houslista Otakar Ševčík) Vysvědčení o katechetské způsobilosti. Po vykonání učitelské zkoušky byl Dobroslav Orel uznán v roce 1897 velmi způsobilým k vyučování katolického náboženství na vyšších středních školách a učitelských ústavech. (Biskupská konzistoř v Hradci Králové, 23. ledna 1908; vydáno zpětně)

4 KATECHETA A UČITEL HUDBY Po ukončení svého teologického vzdělání našel Dobroslav Orel uplatnění v církevním školství jako učitel náboženství a církevní hudby. Později se pedagogicky angažoval i v jiných než církevních školách: na reálném gymnáziu v Praze-Holešovicích a na pražské konzervatoři. jako začínající pedagog na tablu profesorů reálného gymnázia v Hradci Králové (foto nedatováno, počátek 20. stol.) v době působení v Hradci Králové (foto Langhans Hradec Králové, nedatováno, 1. desetiletí 20. stol.) Potvrzení o působení Dobroslava Orla ve funkci docenta církevního zpěvu na semináři v Hradci Králové v letech (vydáno zpětně rektorem semináře roku 1908) Ukázka notace z graduálu (knihy mešních chorálních zpěvů katolické církve) užívaného v době teologických studií a v prvních letech pedagogického působení Dobroslava Orla: Graduale de tempore et sanctis (vydáno v Římě v roce 1884) Potvrzení o nevšední píli a velkých úspěších Dobroslava Orla během jeho působení ve funkci docenta teorie a praxe liturgického a chorálního zpěvu v letech (Vydáno biskupskou konsistoří v Hradci Králové roku 1910) Hlasová cvičení pro zpěváky publikovaná Dobroslavem Orlem v jeho práci Teoreticko-praktická rukověť chorálu římského (Hradec Králové 1899) Přehled pracovních pozic Dobroslava Orla v prvních deseti letech pedagogického působení od pozice suplenta na reálce v Hradci Králové až po pozici profesora na reálce v Praze -Holešovicích, léta

5 KNĚZ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE byl po absolvování studia semináře v Hradci Králové 25. července 1894 vysvěcen na kněze. Ke královéhradeckému biskupovi se také po celý život obracel s žádostmi o schválení všech svých profesionálních aktivit. Jako katolický kněz se podepisoval P. [P. = pater, tj. otec]. Portrétní fotografie s vlastnoručním podpisem na rubu: P. (foto Ateliér Langhans Praha, nedatováno, cca přelom 19. a 20. stol.) Potvrzení o absolutoriu studia v semináři v letech (Biskupská konzistoř v Hradci Králové, 20. ledna 1899) Neformální fotografie Dobroslava Orla jako kněze, určená patrně pro přátele rub je upraven jako pohlednice (foto nedatováno, cca 1910) Potvrzení o posvěcení kalicha a pateny (liturgického náčiní potřebného pro vysluhování mše) pro P. Dobroslava Orla (J. A. Sedlák, 7. října 1918) se skupinou kněží. Uprostřed Mořic Pícha, biskup královéhradecký (foto nedatováno, cca 30. léta 20. stol.) Jako kněz si P. k přijetí prestižního pracovního místa na univerzitě vyžádal souhlas ze své diecéze (Biskupská konzistoř v Hradci Králové, 29. listopadu 1921) P. šedesátiletý portrét na titulní straně časopisu Cyril. Ve stejném čísle vyšel k Orlovu životnímu jubileu gratulační článek. (Cyril roč. 56, listopad prosinec 1930)

6 PRVNÍ MUZIKOLOGICKÁ LÉTA Muzikologické vzdělání získal na Filozofické fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze a dovršil je doktorátem na univerzitě ve Vídni. Již v době studií navázal pod vedením svého profesora Guido Adlera odbornou spolupráci s prestižním edičním projektem Denkmäler der Tonkunst in Österreich. [Památky hudebního umění v Rakousku odborná edice, připravovaná významnými hudebními vědci] krátce před nastoupením přípravy na doktorát na univerzitě ve Vídni (foto Ateliér Langhans, 1912) Výkaz o předmětech, které absolvoval během studia na Karlo-Ferdinandově univerzitě v Praze v letech (vyučující: mj. Otakar Hostinský, Tomáš Masaryk, František Drtina, Bohumil Matějka) Potvrzení vedoucího projektu Denkmäler der Tonkunst in Österreich o tom, že pro tento prestižní projekt pracoval (Guido Adler, 26. října 1912) Ocenění za práci pro Denkmäler der Tonkunst in Österreich, vydané pro Dobroslava Orla (11. února 1914) Ukázka z Kodexu Speciálník, který byl tématem Orlovy disertační práce (Muzeum východních Čech v Hradci Králové, sign. II A 7, fol. 266r, foto Albertina icome) Posudek rigorózní práce D. Orla na filozofické fakultě univerzity ve Vídni, psaný Guido Adlerem, vedoucím práce [ ] Man kann ruhig sagen, daß die Abhandlung vermöge ihrer Qualität das Maß des Gewöhnlichen übertrifft und die Eignung zur selbständigen Forschung in ausgezeichneter Weise dartut [ ] [ ] Lze klidně říci, že svou kvalitou pojednání překračuje obvyklou míru a vynikajícím způsobem prokazuje způsobilost k samostatnému bádání [ ] Diplom o udělení titulu doktora filozofie na univerzitě ve Vídni (22. července 1914, kopie)

7 VEŘEJNÁ ČINNOST se od mládí angažoval ve veřejném životě, zejména v oblasti pěstování a obrody duchovní hudby. Psal odborné články a hudební kritiky do několika časopisů. Ve funkci konzervátora pečoval o evidenci a odborné zpracování památek hudební minulosti. Působil v mnoha kulturních spolcích a organizacích v Čechách i na Slovensku, udržoval přátelské i pracovní kontakty s významnými osobnostmi kulturního života. Své praktické hudební nadání využíval jako dirigent. Titulní strana časopisu Cyril, do kterého přispíval svými články a jehož redakci v letech a sám řídil Legitimace D. Orla s pověřením k péči o kostelní archivy a varhany na celém území Československé republiky (Ministerstvo školství a národní osvěty, 29. března 1919) Po dlouholetém působení v Obecné jednotě cyr ilské, společnosti pečující o duchovní a liturgickou hudbu, podal rezignaci, která byla s politováním přijata (Praha ) Unikátní fotografie Dobroslava Orla jako aktivního hudebníka dirigujícího velké vokálně- -symfonické těleso (foto nedatováno, cca léta 20. století) v předsednictvu Kongresu pro lidovou píseň v aule Komenského univerzity v Bratislavě (foto, červen 1938) v řadách početného sboru před vchodem do Vinohradského divadla v Praze patrně u příležitosti zájezdu Akademického pěveckého sdružení na sjezd Pěvecké obce československé v roce 1929 (foto nedatováno, cca 1929 [?]) Fotografie s věnováním od skladatele Jána Levoslava Belly, o jehož uznání na Slovensku se zasloužil publikací Ján Levoslav Bella k 80. narozeninám seniora slovenské hudby i aktivní propagací jeho díla (Ján Levoslav Bella Dobroslavu Orlovi, 24. června 1927)

8 AKADEMICKÁ KARIÉRA V BRATISLAVĚ Po několikaletém vědeckém a pedagogickém působení v Praze byl roku 1919 společně s dalšími českými intelektuály vyslán na Slovensko, aby tam pomohl s vybudováním univerzitního školství. Na Komenského univerzitě pak působil od roku 1921 až do svého penzionování na konci roku Jmenování Dobroslava Orla řádným profesorem hudební vědy na Univerzitě Komenského v Bratislavě (ministr školství a národní osvěty Josef Šusta, 23. září 1921) ve společnosti převážně českých intelektuálů působících na Univerzitě Komenského. Několik z nich postupně zastávalo vysoké akademické funkce. Uprostřed literární historik Josef Hanuš, první zprava slavista Miloš Weingart, třetí zprava historik Václav Chaloupecký (foto Ateliér Wellington, nedatováno, 20. léta 20. stol.) Poděkování Dobroslava Orla za gratulace k 60. narozeninám (foto 1930) Ke konci obracím se několika slovy k Vám, akademická mládeži. Máte svůj život ve své dlani. Hybnou silou života jest fantasie, která Vás podněcuje a uchvacuje k dalším snahám. Fantasie jest jako plíce duše. V jejich průduškách se stýkají mohutnosti Vaší duše se životem Vás vůkol obkličujícím jako vzduch. Co ve fantasii okysličeno stává se opravdovým majetkem a bohatstvím duše. Výslednicí tohoto styku jest praktická vůle, která Vás skutečně pohání k činu. Nechcete-li jako duševní souchotináři chřadnouti po celý život a jenom jej prosníti, zdisciplinujte fantasii mládí. Výňatek z proslovu odstupujícího rektora Dobroslava Orla při inauguraci jeho nástupce (31. listopadu 1932) Oficiální blahopřání profesorského sboru Filozofické fakulty v Bratislavě k 60. narozeninám Dobroslava Orla (1930) jako rektor Univerzity Komenského v Bratislavě (foto nedatováno, ) Poděkování za dlouholetou úspěšnou činnost. Vydáno rektorem Univerzity Komenského u příležitosti odchodu Dobroslava Orla do penze. (Bratislava 5. ledna 1939)

9 OCEŇOVANÝ A VYZNAMENÁVANÝ Za mnohostrannou činnost kněžskou, kulturní i vědeckou se Dobroslavu Orlovi opakovaně dostalo oficiálního ocenění. Ocenění snah a výsledků práce v oblasti církevní hudby od královéhradeckého biskupa pro Dobroslava Orla, doktora filozofie a profesora v Praze, ale zároveň i kněze královéhradecké diecéze (Josef Doubrava, biskup královéhradecký, 26. dubna 1919) Církevní vyznamenání Expositorium canonicale spojené s privilegiem nosit speciální součásti kněžského oděvu, udělené P. Dobroslavu Orlovi kardinálem pražským arcibiskupem Lvem za vzorné plnění povinností. (Lev kardinál Skrbenský, 23. listopadu 1910) Řád rumunské koruny 2. třídy, který obdrželo několik významných osobností Československé republiky. Okolnosti udělení řádu D. Orlovi nejsou zatím zcela objasněny, jako jeho nositel je doložen fotografií s řádovou stužkou. (1. foto České muzeum hudby, 2015; 2. foto nedatováno, cca 20. léta 20. stol.) Doklad o udělení Státní ceny za publikaci Hudební prvky svatováclavské, kterou zpracoval ke svatováclavskému miléniu a připravil k vydání v roce 1937 (Ministr školství a národní osvěty Emil Franke, 26. října 1937) Zlatá plaketa udělená sedmdesátiletému Dobroslavu Orlovi jako uznání jeho celoživotních sbormistrovských a organizačních zásluh: Čest zásluhám / Jednota zpěváckých spolků českoslov[enských] Ocenění za Český kancionál, připravený Dobroslavem Orlem k vydání v roce Kancionál později vyšel ještě v šestnácti dalších vydáních. (František Kordač, arcibiskup pražský, 28. února 1922)

10 ODPOČINEK S PŘÁTELI A KOLEGY s kolegy a přáteli vpravo skladatel Rudolf Chlup, spolupracovník Dobroslava Orla v Akademickém pěveckém sdružení a lektor na Univerzitě Komenského Na vycházce do přírody s doutníkem a vycházkovou hůlkou Na vycházce v parku. Vedle Dobroslava Orla pravděpodobně Anna Dočkalová, sbormistryně Akademického pěveckého sdružení, lektorka na Univerzitě Komenského a Orlova spolupracovnice (foto nedatováno, cca 30. léta 20. stol.) na zahradní slavnosti vpravo sedí Bedřiška a Rudolf Chlupovi Na zahradě domu v v Kapitulní ulici č 5 v Bratislavě s Rudolfem Chlupem a Bedřiškou Chlupovou, studentkou muzikologického semináře Univerzity Komenského Na výletě s přáteli a jejich dětmi Na výletě s Akademickým pěveckým sdružením V moři a na mořském břehu patrně během cesty, kterou podnikl do Itálie v roce Ostatní osoby nezjištěny. (foto nedatováno, cca 1933 [?])

11 NÁVRAT DO ČECH A DOMŮ S českým prostředím a zejména se svým rodným krajem udržoval kontakty i během svého působení na Slovensku. Po vzniku Slovenského štátu v roce 1938 byl stejně jako ostatní čeští profesoři Univerzity Komenského nucen opustit Bratislavu. Po návratu do Čech ještě navázal na své předchozí vědecké aktivity, obnovil lidské i pracovní kontakty, ale začátkem roku 1942 podlehl srdečnímu záchvatu a zemřel. Pohřben je v rodinném hrobě v Dolní Rovni. Upomínka na Lichtnici od Františka Orla, jedna ze skladeb z otcovy hudební pozůstalosti darované Dobroslavem Orlem v roce 1939 Národnímu muzeu v Praze. V kompozici nazvané podle hradu, situovaného poblíž rodiště D. Orla, je použita i melodie písně Kde domov můj... (České muzeum hudby, sign. XXVI F 307) [ ] Doufám, že příštím rokem, dá-li Bůh zdraví, sejdeme se nejen v Kladrubech, ale také ve Ždánicích! psal přítel Dobroslavu Orlovi na pohlednici s dokumentární fotografií ze svěcení zvonů v Dolní Rovni, v místě Orlova dětství a nepochybně i prvních intenzívních zkušeností s duchovní hudbou (foto Ateliér Vomáčka, Josef Palouš Dobroslavu Orlovi, 1. listopadu 1937) v posledních letech života s Jaroslavem Mikanem, středoškolským profesorem a vlastivědným pracovníkem v Hradci Králové (foto nedatováno, cca přelom 30. a 40. let 20. století) Vztah k městu, kde kdysi začala jeho kněžská i profesionální dráha, projevil D. Orel darováním peněz na opravu varhan v kostele sv. Ducha v Hradci Králové (Městský úřad v Hradci Králové Dobroslavu Orlovi, 15. července 1941) Vánoční pozdrav od Pěvecké obce české s přáním dobrého zdraví, kterému se pak už dlouho netěšil (Pěvecká obec česká v Praze Dobroslavu Orlovi, 22. prosince 1941) Hrob rodiny Orlovy na hřbitově v Dolní Rovni dnešní stav (foto Jakub Michl, 2015) Báseň na smrt Dobroslava Orla psaná jeho celoživotním přítelem a spolupracovníkem Vladimírem Hornovem (Cyril 68 (1942), č. 1 4, s. 2)

JOSEF SUK. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: březen 2013. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2.

JOSEF SUK. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: březen 2013. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: březen 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2.stupni ZŠ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

http://www.youtube.com/watch?v=skq5pkfw7t4

http://www.youtube.com/watch?v=skq5pkfw7t4 http://www.youtube.com/watch?v=skq5pkfw7t4 Vyšehradský hřbitov je jednou z dominantních součástí Národní kulturní památky Vyšehrad. Je zde mimořádné soustředění hrobů význačných osobností, jež se ve své

Více

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566)

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Archivní pomůcky Archivu hlavního města Prahy 110200/22 ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953 Inventář (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Zora Damová Praha 2015 I. Vývoj původce fondu Václav Štěpánek byl pražský mlynář,

Více

Jaroslav Pošvář (1900 1984)

Jaroslav Pošvář (1900 1984) Jaroslav Pošvář (1900 1984) Jaroslav Pošvář, další z právních historiků z vůle osudu, patřil spolu s Jiřím Cvetlerem a Hynkem Bulínem k těm málo profesorům brněnské právnické fakulty, kteří na ní působili

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Černý Richard (14. 8. 1885 28. 7. 1923) (1891 1923 (1924)) INVENTÁŘ NAD č. 804 evidenční pomůcka č. 301 Kamila Mádrová Praha 2008 Obsah: I.

Více

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů.

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Pro naše klienty si připravili divadelní představení

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea BRAUNER BOHUSLAV (1855-1935)

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea BRAUNER BOHUSLAV (1855-1935) [Zadejte text.] Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea BRAUNER BOHUSLAV (1855-1935) Prozatímní inventární seznam NAD č. 583 evidenční pomůcka č. 214 Honzáková Valerie Praha 1971 [Zadejte

Více

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš je jednou z nejvýznamnějších osobností generace Národního divadla. Byl předním malířem českých dějin a bezpochyby se podílel na utváření českého umění. Jeho tvorba byla ovlivněna,zvláště

Více

W lfg f ang n A madeus s Moza z rt

W lfg f ang n A madeus s Moza z rt Wolfgang Amadeus Mozart Anotace Prezentace seznámí žáky se životem a dílem Wolfganga Amadea Mozarta. V úvodu si žáci zopakují znalosti z předchozích hodin, eventuálně učivo z nižších ročníků. V průběhu

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Petřík Josef, prof. Ing. Dr. (1890-1944) Prozatímní inventární seznam NAD č. 630 evidenční pomůcka č. 202 Honzáková Valerie Praha 1971 Prof.

Více

Význam oslav pro Broumovsko pro Broumovsko znamená toto výročí okamžik objevení místa za kopcem prvními obyvateli připomínáme si hodnoty, které zde

Význam oslav pro Broumovsko pro Broumovsko znamená toto výročí okamžik objevení místa za kopcem prvními obyvateli připomínáme si hodnoty, které zde 800. výročí příchodu řádu na Broumovsko je příležitostí ukázat, jak důležitá je minulost pro současnost. Vstup benediktinů do regionu významně ovlivnil jeho rozvoj ve sféře vzdělání, kultury, správní i

Více

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 2012 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech

Více

Zpráva o činnosti Archivu Pražského hradu v roce 2010

Zpráva o činnosti Archivu Pražského hradu v roce 2010 1 Zpráva o činnosti Archivu Pražského hradu v roce 2010 Archiv Pražského hradu je od 1. 7. 2003 organizačně zařazen do odboru spisové a archivní služby Kanceláře prezidenta republiky. Archiv PH k 31.12.

Více

pozvánka na ples SDH

pozvánka na ples SDH Rok 1937 Zima Zima z roku 1936 na rok 1937 byla zprvu mírná, v lednu byly však mrazy až 17 C. Koncem ledna napadlo dosti sněhu, takže pro závěje několik dní nejel autobus a vlak. Pošta byla z Nezamyslic

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Zuman František

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Zuman František Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Zuman František (1890-1950) Prozatímní inventární seznam NAD č. 589 evidenční pomůcka č. 211 Honzáková Valerie Praha 1971 František Zuman (2.

Více

Druhá třída ČAVU se v roce 1928 rozdělila na

Druhá třída ČAVU se v roce 1928 rozdělila na Úspěchy přírodních a technických věd v období 1918 1938 Druhá třída ČAVU se v roce 1928 rozdělila na pět sekcí: matematicko-fyzikální, chemicko-mineralogicko-geologickou, biologickou, lékařskou a technickou.

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Josef František Duda

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Josef František Duda Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Josef František Duda (1810-1916) Prozatímní inventární seznam NAD č. 308 evidenční pomůcka č. 110 M. Vach Praha 1950 inv. č. obsah ks datace

Více

Krátký jest blábol, dlouhý jest žal, dříve rozumně zápol a nerozum z beder svých sval. Sval blábol a nerozum s rozumem svým se dorozum.

Krátký jest blábol, dlouhý jest žal, dříve rozumně zápol a nerozum z beder svých sval. Sval blábol a nerozum s rozumem svým se dorozum. Jakub Hron Naše vlast měla i má mnoho vynálezců, objevitelů a zlepšovatelů. Někteří jsou téměř zapomenuti, jiné zná celý národ. K těm prvním můžeme zařadit jihočeského rodáka, profesora, vynálezce a libomudruna

Více

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš Vážení hosté benefičního večera, každoročně se v čase adventním setkáváme na benefičních akcích pro SKP-CENTRUM, o.p.s., v letošním roce se jedná již o jubilejní X. ročník. Vítám Vás na charitativní dražbě

Více

Emilie Heyduková. narozena 3.10.1859 v Písku. 150. výročí narození

Emilie Heyduková. narozena 3.10.1859 v Písku. 150. výročí narození Emilie Heyduková narozena 3.10.1859 v Písku 150. výročí narození Narodila se v rodině píseckého restauratéra Petra Reinera. Navštěvovala vyšší dívčí školu v Písku, kde působil jako profesor Adolf Heyduk,

Více

Výroční zpráva o činnosti Základní umělecké školy Rudolfa Firkušného Napajedla

Výroční zpráva o činnosti Základní umělecké školy Rudolfa Firkušného Napajedla Výroční zpráva o činnosti Základní umělecké školy Rudolfa Firkušného Napajedla školní rok 2014/2015 Část A Charakteristika školy 1. Základní umělecká škola Rudolfa Firkušného Komenského 305 763 61 Napajedla

Více

Halda, o. s. IČ 22748199

Halda, o. s. IČ 22748199 Halda, o. s. IČ 22748199 průběžná zpráva o činnosti k srpnu 2012 Naše poslání Občanské sdružení Halda chce rozvíjet vztah Kladeňáků k historii i současnosti jejich města a pořádat haldu akcí, na nichž

Více

DATABÁZE AUTORŮ DIGITALIZOVANÉHO KNIHOPISU

DATABÁZE AUTORŮ DIGITALIZOVANÉHO KNIHOPISU DATABÁZE AUTORŮ DIGITALIZOVANÉHO KNIHOPISU Václav Pumprla Úvod Oblastí výzkumu mého zájmu je česky a slovensky psaná literatura raného novověku, konkrétněji literární produkce obsažená v Knihopisu českých

Více

Studijní obor 7.1.3 normální a patologická fyziologie

Studijní obor 7.1.3 normální a patologická fyziologie Posudek oponenta odborného materiálu na jmenovací řízení profesorem Doc. MUDr. Michala Javorku, Ph.D. Z Fyziologického ústavu Jesseniova Lékařská fakulta UK v Martine Studijní obor 7.1.3 normální a patologická

Více

www.zlinskedumy.cz 1

www.zlinskedumy.cz 1 www.zlinskedumy.cz 1 Milan * 1. 4. 1929, Brno Prozaik, esejista a dramatik Maturoval na brněnském gymnáziu roku 1948. Po dvou semestrech na FF UK (literární věda a estetika) přešel na FAMU, kde studoval

Více

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 ÚVODNÍK Milí čtenáři Děníčku, připomeňme si jeden ze závěrů, který udělal Tomáš Zendulka v minulém čísle Děníčku, a to možný prodej

Více

z e s o u k r o m é s b í r k y p r a n e t e ř e O t a k a r a B r e n n e r a p a n í E v y P e c h á č k o v é

z e s o u k r o m é s b í r k y p r a n e t e ř e O t a k a r a B r e n n e r a p a n í E v y P e c h á č k o v é V úterý 8. března 2016 v odpoledních hodinách se uskutečnila ve studovně Knihovny Antonína Švehly v e r n i s á ž v ý s t a v y V č e l a ř s t v í d ř í v e a n y n í z e s o u k r o m é s b í r k y p

Více

Školní rok 1912.~1913.

Školní rok 1912.~1913. Školní rok 1912.~1913. Příchod důst. pána Josefa Chába. Dne 1. září t. r. přisel do osady naší nový pan děkan Josef Cháb. Týž působil v Hostivaři před mnoha léty co kaplan, a pro korektní jednání byl velice

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní umělecká škola Charlotty Masarykové, Praha 6, Veleslavínská 32. Veleslavínská 32, 162 00 Praha 6 - Veleslavín

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní umělecká škola Charlotty Masarykové, Praha 6, Veleslavínská 32. Veleslavínská 32, 162 00 Praha 6 - Veleslavín Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní umělecká škola Charlotty Masarykové, Praha 6, Veleslavínská 32 Veleslavínská 32, 162 00 Praha 6 - Veleslavín Identifikátor školy: 600

Více

HOSTIVICKÝ HISTORICKÝ KALENDÁŘ

HOSTIVICKÝ HISTORICKÝ KALENDÁŘ HOSTIVICKÝ HISTORICKÝ KALENDÁŘ 2010 ROK VE SPOLEČNOSTI Připravil Jiří Kučera ROK VE SPOLEČNOSTI Úvodem Obec nedělá obcí jen shluk domů, ale také (a možná především) společenstvo lidí, kteří v ní žijí a

Více

neperiodický zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz

neperiodický zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz Ohlasy od Dřeva neperiodický zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz registrace u Ministerstva kultury ČR, odbor médií a audiovize v r. 2007 pod evidenčním

Více

III. ČESKOSLOVENSKÁ AKADEMIE VĚD A DALŠÍ INSTITUCE

III. ČESKOSLOVENSKÁ AKADEMIE VĚD A DALŠÍ INSTITUCE OBSAH Úvodem 11 I. SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ Pozdrav prof. Ing. Rudolfa Zahradníka, DrSc., předsedy Akademie věd ČR 15 Pozdrav prof. PhDr. Miloslava Petruska, CSc., prorektora University Karlovy 19 Pozdrav prof.

Více

Z D I V A P R O S I N E C 2 0 1 1

Z D I V A P R O S I N E C 2 0 1 1 1 Z D I V A P R O S I N E C 2 0 1 1 Úvodní slovo Vážení a milí čtenáři našeho farního zpravodaje Zdiva s troškou heřmánku. Rád bych o těchto Vánocích a na závěr roku 2011 poděkoval všem, kteří přispívají

Více

Koncepce expozice Muzeum Bohuslava Fuchse

Koncepce expozice Muzeum Bohuslava Fuchse Koncepce expozice Muzeum Bohuslava Fuchse Zadavatel: Obec Všechovice Zpracoval: Hranická rozvojová agentura, z. s. Ing. Marcela Tomášová Tř. 1. máje 2063 753 01 Hranice Telefon: 581 626 202 e-mail: agentura@regionhranicko.cz

Více

Proměny Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové

Proměny Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové *C *M *Y *K knihovna Proměny Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové Zdeněk A. Tichý Národní knihovna ČR zdenek.tichy@nkp.cz Výstavbou nové budovy Studijní a vědecké knihovny a připravovaným projektem

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. ing. Schnirchové

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. ing. Schnirchové Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea ing. Schnirchové ((1791) 1811 1896 (1947)) PROZATÍMNÍ INVENTÁRNÍ SOUPIS NAD č. 233 evidenční pomůcka č. 88 E. Čakrtová Praha 1951 inv. č. sign.

Více

AKCE zima + jaro 2016 koncerty přednášky semináře zájezdy

AKCE zima + jaro 2016 koncerty přednášky semináře zájezdy AKCE zima + jaro 2016 koncerty přednášky semináře zájezdy bližší info na www.sar-blochova.cz v sekci AKCE / koncerty, přednášky, semináře aj. LEDEN 16 17.1. OLOMOUC škola praktické muzikoterapie 18.1.

Více

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ 9/2015 Vážení přátelé slánského muzea, letní prázdniny jsou za námi, podzim se pomalu blíží a s ním i zahájení nové sezóny KPH, pokračování přednáškového cyklu v malé galerii muzea, ale i ukončení

Více

ZÁSADY POUŽÍVÁNÍ A OCHRANY STATUTÁRNÍHO ZNAKU UNIVERZITY HRADEC KRÁLOVÉ

ZÁSADY POUŽÍVÁNÍ A OCHRANY STATUTÁRNÍHO ZNAKU UNIVERZITY HRADEC KRÁLOVÉ ZÁSADY POUŽÍVÁNÍ A OCHRANY STATUTÁRNÍHO ZNAKU UNIVERZITY HRADEC KRÁLOVÉ Čl. 1 Úvodní ustanovení Tento předpis upravuje užívání statutárního znaku Univerzity Hradec Králové (dále jen "UHK") UHK a jejími

Více

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Vzdělavatelský odbor ČOS soutěž pro mládež Naše sokolovna Rok sokolské architektury Sokolský hrad Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Tovačovského sady 80, 676 02 Moravské Budějovice Sokolská

Více

Brněnský filharmonický sbor Beseda brněnská slaví 155. narozeniny

Brněnský filharmonický sbor Beseda brněnská slaví 155. narozeniny Brněnský filharmonický sbor Beseda brněnská slaví 155. narozeniny Brněnský filharmonický sbor Beseda brněnská (Bfs Bb) je známým a úspěšným smíšeným pěveckým tělesem doma i v zahraničí. Letos oslavuje

Více

.. kdož do krčmy chodí, častokrát se jemu přihodí, že se dozví příhody nějaké, a k tomu noviny také. ( Podkoní a žák )

.. kdož do krčmy chodí, častokrát se jemu přihodí, že se dozví příhody nějaké, a k tomu noviny také. ( Podkoní a žák ) .. kdož do krčmy chodí, častokrát se jemu přihodí, že se dozví příhody nějaké, a k tomu noviny také. ( Podkoní a žák ) Hospoda, hostinec, pohostinství, šenk, krčma, knajpa, putyka, pajzl, palírna, nálevna

Více

Jubilejní almanach Jednoty čs. matematiků a fyziků 1862 1987

Jubilejní almanach Jednoty čs. matematiků a fyziků 1862 1987 Jubilejní almanach Jednoty čs. matematiků a fyziků 1862 1987 Zdeněk Horský Písemnosti z pozůstalosti prof. dr. A. Seydlera In: Libor Pátý (editor): Jubilejní almanach Jednoty čs. matematiků a fyziků 1862

Více

P A N S T V Í L Y S Á N A D L A B E M

P A N S T V Í L Y S Á N A D L A B E M P A N S T V Í L Y S Á N A D L A B E M 1. VYHLÁŠENÍ TOLERANČNÍHO PATENTU VE MĚSTĚ LYSÁ NAD LABEM SOkA Nymburk, AM Lysá n/l, Radní protokol 1779 1782, list 271 a 273 Zápis v radním protokolu o vyhlášení

Více

VY_32_INOVACE_13_ OSOBNOST BEDŘICHA SMETANY_38

VY_32_INOVACE_13_ OSOBNOST BEDŘICHA SMETANY_38 VY_32_INOVACE_13_ OSOBNOST BEDŘICHA SMETANY_38 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu

Více

Poznámka k chybně zařazované svátostce - odznaku bratrstva

Poznámka k chybně zařazované svátostce - odznaku bratrstva Poznámka k chybně zařazované svátostce - odznaku bratrstva Svátostku, resp. odznak, který vidíte na obrázku jsme na specializovaných webových stránkách v minulosti opakovaně zaznamenali všichni, kdož se

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Sýkora Artuš, Ing.

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Sýkora Artuš, Ing. Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Sýkora Artuš, Ing. (1921-1949) Prozatímní inventární seznam NAD č. 420 evidenční pomůcka č. 150 Mrklasová Otylie Praha 1953 Ing. Artuš Sýkora

Více

Bronzová medaile na 56. MMO v Chiang- Mai, Thajsko

Bronzová medaile na 56. MMO v Chiang- Mai, Thajsko NADAČNÍ FOND JAROSLAVA HEYROVSKÉHO OCENIL11 STŘEDOŠKOLSKÝCH STUDENTŮ ZA JEJICH ÚSPĚCHY V ROCE 2015 BUDE MÍT ALE I V BUDOUCNU ČESKÁ VĚDA A TECHNIKA DOST SVÝCH NÁSLEDOVNÍKŮ? Na každoročním slavnostním předání

Více

Významné osobnosti Moravskotřebovska a Jevíčska

Významné osobnosti Moravskotřebovska a Jevíčska Pracovní list 1A PRACOVNÍ LIST Anna Gläserová Pracovní list 1B Otázky a úkoly: 1. Mladá dívka se zamilovala do syna starosty Josefa. 2. Rodiče však lásce nepřáli, tak se Anna z donucení provdala za linhartického

Více

Muzeum Vyškovska, příspěvková organizace. Nám. Čsl. armády 2, 682 01 Vyškov ZPRÁVA

Muzeum Vyškovska, příspěvková organizace. Nám. Čsl. armády 2, 682 01 Vyškov ZPRÁVA Muzeum Vyškovska, příspěvková organizace Nám. Čsl. armády 2, 682 01 Vyškov ZPRÁVA o činnosti příspěvkové organizace za rok 2010 OBSAH I. Plnění úkolů v oblasti hlavní činnosti muzea... 1 I.1 Sbírkotvorná

Více

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově NA PAMÁTKU Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově 29. května 2015 Obec Svinov, povýšená v roce 1936 na město, se na přelomu 19. a 20. století stále rychleji přetvářela z původně zemědělské vesnice v moderní

Více

Generace májovců. 50. a 60. léta 19. století

Generace májovců. 50. a 60. léta 19. století Generace májovců 50. a 60. léta 19. století Májovci Na konci 50. let pozvolný pád bachovského absolutismu Alexander Bach byl vystřídán jiným ministrem, Rakousko prohrálo několik bitev a celkově došlo k

Více

Výroční zpráva. za školní rok 2013/2014

Výroční zpráva. za školní rok 2013/2014 Výroční zpráva za školní rok 2013/2014 Část I. Základní charakteristika školy Název školy Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové, Pospíšilova tř. 324 Sídlo Pospíšilova tř. 324, 500 03 Hradec Králové

Více

STATUT VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO

STATUT VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 7. prosince 2006

Více

DOMOVNÍČEK. č. 2/2013. DS Věstonická Domovníček č. 2/2013 Stránka 1

DOMOVNÍČEK. č. 2/2013. DS Věstonická Domovníček č. 2/2013 Stránka 1 DOMOVNÍČEK č. 2/2013 DS Věstonická Domovníček č. 2/2013 Stránka 1 Slovo ředitele Domova pro seniory Věstonická Ing. Rudolf Nytl ředitel DS Věstonická Adventní doba a vánoční svátky jsou čas klidu a pohody,

Více

Bedřich Smetana. Obnovená premiéra 17. 2. 2013 NA ZAČ ÁTKU BYL MALÝ ŽERTÍK... NEJSL AVNĚJŠÍ OPERETA KR ÁLE VALČÍKŮ. Premiéry 1. 2. a 9. 2.

Bedřich Smetana. Obnovená premiéra 17. 2. 2013 NA ZAČ ÁTKU BYL MALÝ ŽERTÍK... NEJSL AVNĚJŠÍ OPERETA KR ÁLE VALČÍKŮ. Premiéry 1. 2. a 9. 2. Obnovená premiéra 17. 2. 2013 NA ZAČ ÁTKU BYL MALÝ ŽERTÍK... NEJSL AVNĚJŠÍ OPERETA KR ÁLE VALČÍKŮ prodana program.indd 1 Výtažková azurovávýtažková azurovávýtažková purpurovávýtažková purpurovávýtažková

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI AKADEMICKÉ RADY ZA OBDOBÍ OD XXIX. ZASEDÁNÍ AKADEMICKÉHO SNĚMU Zpráva o činnosti Akademické rady Akademie věd České republiky za období od XXIX. zasedání Akademického sněmu AV ČR V období

Více

Výtvarná soutěž pro děti 1. stupně základních škol

Výtvarná soutěž pro děti 1. stupně základních škol Výtvarná soutěž pro děti 1. stupně základních škol konaná u příležitosti Dnů lidí dobré vůle - Velehrad 2006 pod záštitou Mons. Jana Graubnera, arcibiskupa olomouckého Pořadatel soutěže: Arcibiskupství

Více

KULTURA SPORT 2015. Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2015.

KULTURA SPORT 2015. Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2015. KULTURA SPORT 2015 Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2015. VYDALO MĚSTSKÉ KULTURNÍ STŘEDISKO KLATOVY LEDEN - ÚNOR 1. ledna PŘIVÍTÁNÍ NOVÉHO ROKU 2015

Více

Druhý břeh (Břeh Marny), 1895. Olej na plátně, 46x38. V majetku Národní galerie v Praze.

Druhý břeh (Břeh Marny), 1895. Olej na plátně, 46x38. V majetku Národní galerie v Praze. FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ C I. Druhý břeh Úvodní brainstorming Jaké významy může mít slovní spojení dostat se na druhý břeh? Sedlářský učeň František Kupka byl odmalička posedlý malováním. Díky své nezdolnosti

Více

IV. HIrscHůV den 14. 4. 15. 4. 2016 www.hirschuvden.cz

IV. HIrscHůV den 14. 4. 15. 4. 2016 www.hirschuvden.cz IV. Hirschův den Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci 14. 4. 15. 4. 2016 www.hirschuvden.cz Srdečně vás zveme

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_25_František Křižík Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Rott František, Ing.

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Rott František, Ing. Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Rott František, Ing. ((1858) 1921-1979) Inventář NAD č. 689 evidenční pomůcka č. 187 Šťovíček Jan Praha 1997 Ing. František Rott (1902-1983)

Více

Městské muzeum Sedlčany

Městské muzeum Sedlčany Městské muzeum Sedlčany Výroční zpráva za rok 2009 1) Úvod 2) Návštěvnost 3) Sbírky 4) Knihovna 5) Výstavy 6) Ostatní činnost 7) Akvizice (přírůstky) 8) Sponzorské dary a příspěvky 9) Hospodaření 1) Úvod

Více

S B Í R K A. vnitřních organizačních norem sokolského hnutí. Ročník 17 Datum vydání 28. 12. 2012 Číslo 1/2012

S B Í R K A. vnitřních organizačních norem sokolského hnutí. Ročník 17 Datum vydání 28. 12. 2012 Číslo 1/2012 S B Í R K A vnitřních organizačních norem sokolského hnutí Ročník 17 Datum vydání 28. 12. 2012 Číslo 1/2012 1. Řád ČOS upravující udílení sokolských vyznamenání a ocenění OBSAH: Část první Část druhá Část

Více

Pro potřeby výuky vytvořila Mgr. Lenka Hrubá ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Pro potřeby výuky vytvořila Mgr. Lenka Hrubá ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Pro potřeby

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Pavel Bedrníček Vyšehradský hřbitov Volvox Globator / Praha 2008 Copyright Pavel Bedrníček, 2008 Copyright Volvox Globator, 2008 Graphic design Luboš

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Zákrejs Vladimír

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Zákrejs Vladimír Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Zákrejs Vladimír (1904-1943) Prozatímní inventární seznam NAD č. 323 evidenční pomůcka č. 114 Holanová Eva Praha 1950 I. Studie a doktorát na

Více

Velehradská bazilika od severovýchodu.

Velehradská bazilika od severovýchodu. Velehradská bazilika od severovýchodu. Pohled na areál kláštera Velehrad od východu. Kovové předměty z doby Velkomoravské. Nahoře vlevo: gombík a prsten zdobený granulací, Mikulčice, 9. stol. Nahoře vpravo:

Více

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZÁKLADNÍ ŠKOLY ŠINDLOVY DVORY ŘÍJEN 2015. 10. číslo

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZÁKLADNÍ ŠKOLY ŠINDLOVY DVORY ŘÍJEN 2015. 10. číslo ŠKOLNÍ ČASOPIS ZÁKLADNÍ ŠKOLY ŠINDLOVY DVORY ŘÍJEN 2015 10. číslo SLOVO ÚVODEM Milí čtenáři, Vítáme Vás v novém školním roce! Doufáme, že se Vám po našem časopisu o prázdninách stýskalo Nicméně s malou

Více

Nahoře: půdorysy kostelů v Mikulčicích. Dole: rekonstrukce trojlodní baziliky (čís. 6) podle J. Pošmourného.

Nahoře: půdorysy kostelů v Mikulčicích. Dole: rekonstrukce trojlodní baziliky (čís. 6) podle J. Pošmourného. Nahoře: půdorysy kostelů v Mikulčicích. Dole: rekonstrukce trojlodní baziliky (čís. 6) podle J. Pošmourného. Dochované základy kostela na Vrchu sv. Klimenta u Osvětiman. Jednoduchá úprava pro poutní mše

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti Klubu UNESCO v roce 2008

VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti Klubu UNESCO v roce 2008 VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti Klubu UNESCO v roce 2008 Informace o činnosti přináší v průběhu roku naše stránky www.unesco-kromeriz.cz, o které se stará David Zapletal z Knihovny Kroměřížska. Zde pokračuje

Více

ZPRÁVA O ŽIVOTĚ A STAVU FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V PRAZE 8 LIBNI ZA ROK 2007

ZPRÁVA O ŽIVOTĚ A STAVU FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V PRAZE 8 LIBNI ZA ROK 2007 ZPRÁVA O ŽIVOTĚ A STAVU FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V PRAZE 8 LIBNI ZA ROK 2007 1. ÚVOD Staršovstvo sboru předkládá tuto zprávu společenství sboru. Činí tak v důvěře, že se může stát

Více

HISTORIE ROUDNICE. Nejstarší osídlení Je možné jej položit do mladší doby kamenné a do doby bronzové (2 500 1500 př. n. l.).

HISTORIE ROUDNICE. Nejstarší osídlení Je možné jej položit do mladší doby kamenné a do doby bronzové (2 500 1500 př. n. l.). HISTORIE ROUDNICE Obsah: 1) Název Roudnice 2) Nejstarší osídlení 3) Osídlování Roudnice 4) Roudnické tvrze 5) Roudnice a její držitelé 6) Osobnosti Zdislav Mnich, Matěj Chvojka, Jan Matějka, bratranci

Více

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš Vážení hosté benefičního večera, jsem rád, že se po roce potkáváme v čase adventu na XI. ročníku benefiční akce pro SKP-CENTRUM, o.p.s. Dovolte mi, přivítat Vás zde v Rytířském sále pardubického zámku,

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

Zpráva o činnosti Archivu Národního technického muzea v Praze za rok 2004

Zpráva o činnosti Archivu Národního technického muzea v Praze za rok 2004 Zpráva o činnosti Archivu Národního technického muzea v Praze za rok 2004 Podle plánu na rok 2004 měl archiv plnit tři hlavní úkoly : 1 pokračovat ve vysoušení archiválií postižených povodní v roce 2002,

Více

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JINDŘICHOHRADECKÝCH OBČANŮ ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je

Více

Projekt. Historie Židů a současná situace na Blízkém východě. Dílna. Židovské Brno, Pavel Hass

Projekt. Historie Židů a současná situace na Blízkém východě. Dílna. Židovské Brno, Pavel Hass Projekt Historie Židů a současná situace na Blízkém východě Dílna Židovské Brno, Pavel Hass 19.5.-23.5.2008 ZŠ Kotlářská, Brno Zpracovala Mgr. Yvona Dvořáková 1. Evokace (obr. č.1, 2, 3) Zamysleme se nad

Více

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni Zpravodaj č. 5/ 2013 Vážení přátelé slánského muzea, máj bude pro návštěvníky muzea jedním z nejbohatších měsíců. Zahájíme hned tři výstavy, připojíme se k městským slavnostem a pozveme Vás také do Třebíze.

Více

Výroční zpráva. šk.rok 2010/2011. Základní umělecká škola Sokolov, Staré náměstí 37 356 01 Sokolov. Výroční zpráva ZUŠ Sokolov šk.

Výroční zpráva. šk.rok 2010/2011. Základní umělecká škola Sokolov, Staré náměstí 37 356 01 Sokolov. Výroční zpráva ZUŠ Sokolov šk. Výroční zpráva šk.rok 2010/2011 Základní umělecká škola Sokolov, Staré náměstí 37 356 01 Sokolov 1 Výroční zpráva ZUŠ Sokolov, Staré náměstí 37, 356 01 Sokolov školní rok 2010/2011 Obsah: 1. Charakteristika

Více

STATUT ČESTNÝCH VYZNAMENÁNÍ A TITULŮ SH ČMS

STATUT ČESTNÝCH VYZNAMENÁNÍ A TITULŮ SH ČMS Soubor předpisů SH ČMS I/3 2013 STATUT ČESTNÝCH VYZNAMENÁNÍ A TITULŮ SH ČMS I. Řádní členové Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v souladu se Stanovami sdružení, zákonnými předpisy a potřebami občanů,

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Město Nymburk

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Město Nymburk Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Město Nymburk Jméno a příjmení: Kája Víchová Třída: 5.A Školní rok: 2013/2014 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání: 31. 03.

Více

Výroční zpráva o činnosti školy. Základní církevní školy sester voršilek školní rok 1997/1998

Výroční zpráva o činnosti školy. Základní církevní školy sester voršilek školní rok 1997/1998 Výroční zpráva o činnosti školy Základní církevní školy sester voršilek školní rok 1997/1998 Obsah * Základní údaje * Charakterístika školy a kopie zařazení školy do sítě *Přehled o žácích a výsledcích

Více

Prof. Dr. Ing. František Holešovský. Kandidát na rektora Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

Prof. Dr. Ing. František Holešovský. Kandidát na rektora Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Prof. Dr. Ing. František Holešovský Kandidát na rektora Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem František Holešovský narodil jsem se 24. října 1950 jsem ženatý, mám dceru a syna titul Ing. jsem získal

Více

Dodalová Irena (1900 1989)

Dodalová Irena (1900 1989) Dodalová Irena (1900 1989) 1919 1989 (1999) Inventář NFA 004 Název archivu: Národní filmový archiv, Praha Název archivní pomůcky: Dodalová Irena (1900 1989) Časový rozsah pomůcky: 1919 1989 (1999) Druh

Více

Začátek školního roku. Počet tříd. Umístění tříd. Vyučovací hodiny

Začátek školního roku. Počet tříd. Umístění tříd. Vyučovací hodiny 1937 1938 Ve školním roce 1937-1938 se pokračovalo v pokusném vyučování. Zatímním řídícím učitelem byl jmenován od 1. září 1937 na zdejší škole pan Richard Filip, který byl službou přikázán na 2. obecnou

Více

Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání

Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání Domov sv. Alžběty na Žernůvce ve spolupráci s Klubem přátel výtvarného umění v Tišnově uspořádal výstavu uměleckého kováře Jaroslava Zeleného z Lomničky s názvem Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání,doplněnou

Více

Stručná historie Asociace veterinárních lékařů České republiky

Stručná historie Asociace veterinárních lékařů České republiky Stručná historie Asociace veterinárních lékařů České republiky Asociace veterinárních lékařů České republiky (AVL) jako dobrovolná organizace veterinárních lékařů působících na území České republiky byla

Více

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2014/2015

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2014/2015 Základní umělecká škola Jindřicha Jindřicha, Cheb, Židovská 8, příspěvková organizace Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2014/2015 O b s a h: 1. Charakteristika školy 2. Přehled učebních plánů

Více

směrnice č. 5 SMĚRNICE DĚKANA FAKULTY ARCHITEKTURY VUT V BRNĚ PRO STUDIUM V DOKTORSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU 2015/2016

směrnice č. 5 SMĚRNICE DĚKANA FAKULTY ARCHITEKTURY VUT V BRNĚ PRO STUDIUM V DOKTORSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU 2015/2016 Oddíl č. 1 Úvodní ustanovení 1. Tato směrnice upravuje v souladu se zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách v platném znění (dále jen zákon) a dále dle vnitřního předpisu VUT v Brně: Studijní a zkušební

Více

JOSEF TULKA (* ) Inventář osobního fondu

JOSEF TULKA (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JOSEF TULKA (* 1846-1882) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1873-1882 (1940) Značka fondu: 35 Číslo evidenčního listu NAD: 47 Evidenční číslo inventáře: 140 Zpracovaly:

Více

ZUŠ CAMPANELLA Olomouc VÝROČNÍ ZPRÁVA. o činnosti ZUŠ ve školním roce 2014/2015. zpracovala: PhDr. Iveta Hlubinková ředitelka ZUŠ

ZUŠ CAMPANELLA Olomouc VÝROČNÍ ZPRÁVA. o činnosti ZUŠ ve školním roce 2014/2015. zpracovala: PhDr. Iveta Hlubinková ředitelka ZUŠ ZUŠ CAMPANELLA Olomouc VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti ZUŠ ve školním roce 2014/2015 zpracovala: PhDr. Iveta Hlubinková ředitelka ZUŠ OBSAH 1 Základní údaje o škole 3 2 Charakteristika školy 5 3 Organizace výuky

Více

Výroční zpráva o činnosti školy. za školní rok 2007/08

Výroční zpráva o činnosti školy. za školní rok 2007/08 Základní škola a Mateřská škola Kobeřice u Brna, okres Vyškov, příspěvková organizace, Beneška 181, 684 01 IČO: 70983640, tel: 544 222 525 Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2007/08 Zpracovala:

Více

ZMČ 7/9.4 jednání Zastupitelstva městské části Brno-Židenice konané dne 13. 04. 2016

ZMČ 7/9.4 jednání Zastupitelstva městské části Brno-Židenice konané dne 13. 04. 2016 Rada městské části Brno-Židenice ZMČ 7/9 ZMČ 7/9.4 jednání Zastupitelstva městské části Brno-Židenice konané dne 13. 04. 2016 Název Dotace z rozpočtu MČ Brno-Židenice na sociální činnost a v rámci programu

Více

K otázkám monografického pojetí skladatelské osobnosti a výkladu jejího díla

K otázkám monografického pojetí skladatelské osobnosti a výkladu jejího díla Kabinet hudební historie Etnologického ústavu Akademie věd ČR, v.v.i. pořádá muzikologickou konferenci k 90. narozeninám skladatele Karla Husy na téma K otázkám monografického pojetí skladatelské osobnosti

Více

Salesiánský domov mladých Denisovo nám. 172, 500 04 Hradec Králové, tel.: 731 625 923, e-mail: sdmhk@volny.cz, web: www.sdmhk.cz. Výroční zpráva 2015

Salesiánský domov mladých Denisovo nám. 172, 500 04 Hradec Králové, tel.: 731 625 923, e-mail: sdmhk@volny.cz, web: www.sdmhk.cz. Výroční zpráva 2015 Salesiánský domov mladých Denisovo nám. 172, 500 04 Hradec Králové, tel.: 731 625 923, e-mail: sdmhk@volny.cz, web: www.sdmhk.cz Výroční zpráva 2015 1. Identifikační údaje Název: Salesiánský domov mladých

Více

čestný putovní praporec Bojovníkům práce

čestný putovní praporec Bojovníkům práce ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY Československé vyznamenání práce II. stupně čestný putovní praporec Bojovníkům práce (zřízen vládním nařízením č. 265/1948 Sb. ze dne 3. prosince 1948) SEZNAM NOSITELŮ

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Josef von Portheim

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Josef von Portheim Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Josef von Portheim (1845-1904) Prozatímní inventární seznam NAD č. 96 evidenční pomůcka č. 45 Mráčková Bohumila Praha 1940 sign. obsah ks. datace

Více