Décéčko V TOMTO ČÍSLE: Číslo 1 Únor/Február Švédská trojka - Black Bull 6PiF - Basiair Z 45 AGS.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Décéčko V TOMTO ČÍSLE: Číslo 1 Únor/Február 2016. - Švédská trojka - Black Bull 6PiF - Basiair Z 45 AGS. www.facebook."

Transkript

1 Décéčko Číslo 1 Únor/Február V TOMTO ČÍSLE: - Švédská trojka - Black Bull 6PiF - Basiair Z 45 AGS Firemní časopis společnosti Daiwa-Cormoran Sportartikel-Vertrieb GmbH

2 Décéčko Ahoj rybáři, přinášíme vám první číslo roku Když už je to teď v zimě s rybařinou takové všelijaké, pojďte si o ní alespoň číst. Petrův zdar! Váš DC tým ŠVÉDSKÁ TROJKA BLACK BULL 6PiF BASIAIR Z 45 AGS TENTO ZPRAVODAJ JE BEZPLATNÝM REKLAMNÍM PERIODIKEM SPOLEČNOSTI DAIWA-CORMORAN SPORTARTIKEL- VERTRIEB GMBH, ORGANIZAČNÍ SLOŽKY PRO ČESKOU A SLOVENSKOU REPUBLIKU. TENTO ZPRAVODAJ, VEŠKERÉ UVEŘEJNĚNÉ ČLÁNKY, FOTOGRAFIE A LOGA JSOU MAJETKEM SPOLEČNOSTI DAIWA-CORMORAN SPORTARTIKEL- VERTRIEB GMBH NEBO GLOBERIDE INC. A NELZE JE BEZ VÝSLOVNÉHO POVOLENÍ VÝŠE UVEDENÝCH SPOLEČNOSTÍ DÁLE ŠÍŘIT NEBO POUŽÍVAT KE KOMERČNÍM ÚČELŮM. SPOLEČNOST DAIWA-CORMORAN SPORTARTIKEL- VERTRIEB GMBH NEODPOVÍDÁ ZA PŘÍPADNÉ TISKOVÉ CHYBY. ÚDAJE UVEDENÉ V ČLÁNCÍCH PŘISPĚVATELŮ JSOU SUBJEKTIVNÍMI NÁZORY AUTORŮ A ZE STRANY SPOLEČNOSTI DAIWA-CORMORAN SPORTARTIKEL- VERTRIEB GMBH NEBYLY UPRAVOVÁNY. ZA KOREKTURY ODPOVÍDAJÍ AUTOŘI. CHYBY A ZMĚNY CEN VYHRAZENY.

3 Švédská trojka Ondřej Dušek Ani tentokrát to nebude o těchto praktikách, přece jen, pořád čteme rybářské periodikum. Dnes bych se s Vámi rád podělil o své zážitky a přidal pár typů z mé první výpravy do všem dobře známého Švédska. Vyrážíme v dopoledních hodinách z vesničky kousek od Mladé Boleslavi. Našim prvním cílem je přístav Sassnitz, odkud nás čeká čtyřhodinová plavba do Trelleborgu. Nutno podotknout, že toto byla ta lehčí část cesty. K cíli nám stálé zbývá nějakých 1200km! Po nekonečných 32 hodinách dorážíme v podvečer do cíle poblíž městečka Dorotea. Typ 1: Pokud se chystáte do končin blíže k polárnímu kruhu a jede vás celá parta. Doporučuji zásobit se dostatkem aktivit. Můj jeden časopis a pár skladeb v telefonu bylo žalostně málo.

4 Poprvé k vodě Jakmile motor zhasne a poprvé uvidíme vodu, je všechna únava pryč. Nejraději bychom ihned šli k vodě a proházeli nadějná místa hned pod chatou, která štikou přímo křičí. Náš kamarád a průvodce v jedné osobě Pepa vidí, jak to s námi mlátí a tak nás na chvilku bere k vodě. Foukáme belly boaty a vyrážím k přítoku do jednoho z místních jezer. Během chvilky už se kačkáme v poměrně silném proudu. Za pár stovek metrů se přítok rozlévá do několika zátok. Třetí hod ještě přímo v proudu znamená první švédskou krásku. Jsme fascinovaní dech beroucím vybarvením místních štik. Nasazujeme popy a žáby. Ryby reagují prakticky od prvních hodů a my pomalu propadáme do neopakovatelné rybářské nirvány. Jsou chvíle, kdy na KAŽDÝ hod máme záběr. Velikost ryb se pohybuje mezi 50-70cm. Větší ryby se nám zatím vyhýbají, ale kdo by si stěžoval, když po hodině lovu máme každý na svém kontě mezi štikami! Spousta útoků vychází na prázdno nebo ryba z žab padá. V nižších úsecích se nám daří na popy zdolat i několik jesenů, kteří atakují hranicí 50cm! K dispozici máme čtyři hodiny lovu, poté nás kluci vyzvednou u mostu přes přítok. Po dvou hodinách jsme ani ne ve třetině naší cesty. Začínáme prochytávat jen místa, kde to je cítit velkou rybou. Po sérii střemhlavých útoků, přichází mohutný útok, tak jak ho umí jen velké štiky. Krokodýl jistě přes magický metr slupl popa, jako malinu. Má radost je však krátká. Celý den jsem používal 0,60mm fluorocarbon, který až do této chvíle neměl se štičími zuby

5 žádný problém. Bohužel pro tuto rybu, byla otázka několika sekund než fluorocarbon podlehl jejím zubům. Ukousnutý pop vyplouvá za pár chvil opodál a ryba je tak naštěstí bez nástrahy v tlamě. Dávám si pauzu a rozdýchávám ztrátu velké ryby. V tom mi to dochází! Martine? Ano? Slyšíš to?! Ne, nic neslyším. No právě, to ticho! Představte si, že sedíte v belly boatu v úžasně čistě vodě plné ryb, kolem Vás jsou slyšet jen ptáci a NIC JINÉHO! Pomalu dorážíme na smluvené místo, kde už na nás čeká odvoz. Naprosto luxusní začátek výpravy! Začíná se nám to rozjíždět Po vydatném spánku nastupujeme v plné polní. Dva čluny vyráží na obrovské jezero. S klukama jede náš průvodce Pepa a já s Martinem jedeme na blind. Prochytáváme příbřežní partie ostrovů a rákosin. Aktivita ryb není tak velká jako včera. Teploty atakují 30 C což místní nepamatují. Pokračujeme v úspěšné taktice lovu na hladinové nástrahy. Lov vzdáváme již kolem čtvrté, kdy sluníčka máme plné zuby. Dnes se nám ani klukům žádná větší ryba nepodařila a největší ryba měřila kolem 75cm. Výjimkou byl náš průvodce Pepa, který nejprve odmítl chytat, si nakonec dal symbolické tři hody. Tušíte správně. Třetím hodem zasekává a úspěšně zdolává štiku o délce 91cm.

6 Další den pokračuje ve stejném duchu. Vedro je nesnesitelné, přesto hrdinně bičujeme vodu. Po hodině lovu se nám daří najít naprosto famózní místo. Hloubka jen cca 1,4m a rostliny cca půl metru nade dnem. Již při najíždění, spatřuji dvě ryby mezi cm. Začínáme s novým nasazením. Víme, že ryby v našem okolí jsou. První kontakt přichází již po cca patnácti minutách. 25cm gumu mi bohužel bere štika tak nešťastně (pro mě), že ani jeden její trojháček nezasahuje do její tlamy. Asi půl minuty hledím, jak velká štika drží napříč v tlamě mojí nástrahu, než jí prokoukne a vyplivne. Zvyšujeme úsilí na maximum, ale stále taháme jen menší ryby. Nakonec právě barva štiky je tou vítěznou! Na 18cm Jerk mám první z mé švédské trojky přes magický jeden metr. Rovných 103cm radosti. Večer samozřejmě následuje přípitek a já klukům prozrazuji úspěšné místo. Další den opět zkoušíme nová místa a kluci vyráží na naše úspěšné. Horko polevuje, je příjemných 25 C. Den není ve znamení velkých ryb, ale opravdového odpočinku a zábavy, kdy zkoušíme i nástrahy, které se do našich krabiček dostali jaksi omylem a považujeme za nemožné na ně ulovit rybu. K večeru se rozhodujeme, že vyzkoušíme trolling. Nikdy jsem takto nechytal a Martin, jak by smet. Po prvních padesáti metrech zůstávám viset na dně. Nasazuji méně potápivý wobler. Po dalších padesáti metrech následuje podobný scénář, jen vázka je poměrně živá.

7 Martin zastavuje loď a začíná zdolávání. Po deseti minutách máme rybu v lodi. 107cm a nový osobák. Mám neskutečnou radost. Již nyní prozradím, že tuto metodu jsme začali používat poměrně často po zbytek zájezdu. Ironií je, že se nám již nepodařilo tímto stylem chytit rybu přes 60cm. Kluci večer přijíždí s další metrovkou z našeho místa. Máme radost, že se začíná dařit i jim. Zítra nás čeká první výlet k řece, kde se údajně máme na co těšit. Poprvé na řece S naší návštěvou řeky se pojí jedna z mých dalších rad: rozdílný pohled na vzdálenost! Pro mě kousek znamená max. 10km, pro Švéda je kousek km! Po asi dvou hodinách jízdy dorážíme na místo. Máme vyřízeny povolenky pro tento úsek řeky, nebo alespoň si to myslíme. Asi po půl hodině přijíždí rybářská stráž a chce nám zabavit povolenky. Nechápeme co se děje. Postarší pán neumí anglicky ani německy. Po dalších dvou hodinách zjišťujeme, že od letošního roku je vše jinak a náš úsek začíná až o cca 2km níže.

8 Máme štěstí, stráž nám povolenky vrací. Pokračujeme tedy na druhé doporučené místo. Zde nastává druhý problém. Cesta končí a k řece to je podle GPS (bez té se zde neobejdete) ještě cca 500m. Před námi je hustý les. Náš průvodce nám s úsměvem vysvětluje, že musíme pěšky. Jakmile se doplahočíme na kraj lesa a spatříme vodu, víme, že to stálo za to! Ještě bych se vrátil k povolenkám. Ve švédsku funguje trochu jiný systém kupování povolenek. Na mapě je vyznačeno místo, kde se povolenky vypisují. Vypadá to asi tak, že z jedné schránky si vezmete dvě povolenky a obě vypíšete. Jednu si pak necháte a druhou spolu s penězi vložíte do druhé schránky. Konečně nahazujeme. V řece se střídají proudnější úseky s rozlitinami. Našim hlavním cílem jsou velcí potočáci a lipani. Já spíš naháním štiky v rozlitinách, ale nakonec mě nadchnou i proudnější úseky. Klukům se daří ulovit několik slušnějších potočáků a lipanů. Náš průvodce je však zklamaný, prý je to slabší den. Nedokážeme si představit, jak to asi vypadá, když to bere.

9 Další den, vzhledem k náročnému terénu řeky vyrážíme na výlet, ať si ruce trošku odpočinou. Navštěvujeme zajímavé vodopády, městečko Dorotea, místního řezbáře a symbolicky se podíváme i kousek do Norska. Opět k vodě

10

11 Po dni relaxu, jsme se všichni opět těšili na místní zubaté domorodkyně. Další den patřil Martinovi. Po čtyřech dnech, kdy více méně pouze fotil moje úlovky, se konečně dostal jednak před objektiv a také jako třetí člen naší party ulovil štiku nad magický jeden metr. Za svou trpělivost byl navíc odměněn videem prakticky celého zdolávání i pouštění úžasné 104cm dlouhé štiky. Já jsem se pokusil na chvíli zaměřit na okouny a jeseny a také jsem nelitoval. Změna počasí Letní tropy vystřídalo poměrně chladné počasí s teplotami kolem C. To se projevilo i na aktivitě ryb a několik dní se nám nedařilo ulovit větší ryby, jak na jezerech, tak na řece. 80cm hranice byl strop i počty ryb byli nižší než během teplých dní. Nikdo si však nestěžoval. Vychutnávali jsme si místní přírodu a během bouřky jsme se seznámili i s místními rybáři v přístřešku určeném právě pro takové příležitosti.

12 Naposledy na vodu Devět dní uteklo jako voda a před námi byl poslední den. Dohodli jsme se, že projedeme jen topová místa a zkusíme navýšit naše skóre. To jsem ještě netušil, že si pro mě zdejší štiky připravili neskutečné rozloučení! Dobrá místa nás nezklamávají a vydávají nám slušné množství štik, ovšem menších velikostí. Pak jako lusknutím prstů přichází moje půl hodinka. Chvilku po dopadu nástrahy dostávám slušný záběr. Štika vyskakuje nad vodu a mě padá brada. Poprvé v životě vidím výskok ryby nad 80cm! Po pěkném souboji podebírám slušnou rybu. Štika má bez pár milimetrů devadesát cm. Již nyní jsme spokojení. Dalším hodem mi přímo pod loď za plandavkou připlouvá velká štika. Zapomínám navíjet. Štika ladným pohybem přechází do útoku. Plandavka mizí v její obrovské tlamě. Se zásekem vykřikuji: metrovka!. Martin s Jirkou jsou zpočátku trochu zmatení, ale rychle jim dochází co se děje. S trochou štěstí se nám daří velkou rybu na podruhé podebrat. Metr ukazuje symbolických 101cm. V té chvíli jsem nejšťastnější rybář ve švédsku. Již nechytám a jen si promítám celý výlet. Martin s Jirkou si velikost vynahrazují počtem. Na základnu se vracíme s úsměvy od ucha k uchu.

13

14 Black Bull 6PiF Josef Foltýn Black Bull 6PiF - toto je název zcela nového navijáku CORMORAN. Jedná se o naviják s přední brzdou. Na první pohled mě připomíná, líbivý vzhled jako má Daiwa. Tento naviják se vyrábí ve čtyřech velikostech a já jsem si pro testování zvolil velikost Naviják je vybaven pěti ocelovými, kuličkovými ložisky a s poměrem 5,3 : 1 a váží 300 g, což je pro tuto velikost akorát. Přední brzda: dost jemná, na můj vkus trochu krátká, záleží na zvyku každého. Hlavní cívka: u tohoto navijáku je hliníková, náhradní cívka je nylonová.

15 Na cívku jsem navinul šňůru 0,10 mm. Už při samotném navíjení jsem byl mile překvapen nejen hladkým chodem ale i velmi dobrým kladením šňůry na cívku. To považuji u navijáků za dost důležité. Lépe se s ním poté pracuje, šňůra se nezamotává a má delší odhoz nástrahy. Byl jsem zvědav, jak bude naviják pracovat při větším zatížení na rybách. U vody jsem ho zkoušel zatěžovat i většími nástrahami. Zatím to vypadá, že díky kvalitně soustruženým převodům je v navijáku dost síly a kvality. Na kličce navijáku je trochu cítit vůle ale jen nepatrně. Chod je pořád stejný, hladký. Myslím, že Cormoran vyrobil dobrý naviják pro rybáře, kteří zvažují poměr cena/výkon. Na konec to nejlepší. Pořizovací cena startuje na 590 Kč, což je za tento pěkný naviják paráda. Myslím, že si v krátké době najde mezi rybáři řadu příznivců. Podařilo se mě s ním už zdolat pár pěkných ryb. Po delším testování vám rád předám nové zkušenosti.

16

17 Basiair Z 45 AGS Láďa Slabý Koukám do kalendáře, je 15. Ledna, pro většinu běžných rybářů naprosto nesmyslné datum pro týdenní výpravu za kapry. Pro mě jasná volba, vyzkoušet něco nového, něco extrémního, zda-li to zvládnu. Přípravy vrcholí, vše je nachystané a sbalené. Mám vytipovaný jeden známý zahraniční revír, pískovnu s křišťálově čistou vodou. Na této pískovně je zákaz používání jakýchkoli plavidel, a tak je krmení i samotný lov možný pouze ze břehu. Nastal čas otestovat pořádně sílu mých nových prutů, Daiwa Basiair 45 AGS a to ve 12ft 3lb. Vyzkoušet co se v těchto prutech skrývá za sílu, jestli budou schopny ukázat to, k čemu jsou vyrobené, daleké nahazování. Cesta probíhá hladce a po pár hodinách stojíme na břehu pískovny a hledáme volná místa, které se stanou na následující týden naším domovem. Předpověď počasí nevěstí nic dobrého, ale co, jsme již na místě, nezbývá nám než se s tím nějak poprat. Jak jsem na začátku psal, na vodě platí zákaz lodí, tudíž první co rozbaluji je markerovací sestava a pouštím se do prozkoumávání dna a hledání zajímavých chytacích míst. Rozhodl jsem se, že nebudu vymýšlet nic složité a umisťovat pruty na různá místa, ale že si vyberu jedno, které více zakrmím a pruty budu umisťovat okolo něj. Při markerování je dobré, pokud použijete místo klasického monofilu splétanou šňůru. A to z důvodů toho, že šňůra má nulovou průtažnost a tak vám přenáší přesný obraz toho, jak se

18 olovo pohybuje po dně do rukojeti prutu. Například pokud jste nahodili marker do bahna, z počátku vám nepůjde popotáhnout, ale pak už klouže jako po másle. Naopak pokud jsm nahodil na písek, cítíte jen jemné vrnění do prutu. Olovo se šňůrou vám prozradí strukturu dna a maserový splávek hloubku, ve které se vaše místo nachází. Po asi hodinové práci mám místo vytipované a tak klipuji naviják a odkládám prut do vidliček. Jsem spokojený místo mám a to je pro mě to nejdůležitější. Postavím bivak a všechny věci okolo něj. A je na čase dát se do krmení. Jelikož je 15. Ledna a voda v pískovně má cca 4 C, nepočítám s nějakou velkou aktivitou ryb. A krmení volím spíše drobnější a to směs drobných partiklů, method mixu a půlených boilie, to vše zalité pro větší atraktivitu tekutými posilovači. Na krmení s sebou mám také nového pomocníka a to naviják s rychlým převodem Daiwa Embleme Spod. Rychlý převod na navijáku má obrovskou výhodu v krmení, raketu stahujete rychle, a celé krmení se tím o poznání zrychlí. Jelikož se zde chytá na tři pruty a házecí Basiairy mám pouze dva, musel jsem sebou vzít jako třetí prut a naviják osvědčenou klasiku, Daiwa Tournament S5000T a prut Daiwa Basia DF 12ft 3lb. Je nakrmeno, nyní je na řadě chystání montáží a nástrah. Tam jsem měl také jasno, vyjemnit sestavy na maximum, abych mohl dosáhnout z počátku co nejvíce záběrů. Jelikož

19 bylo potřeba daleko nahazovat, musel jsem namotat slabší házecí vlasec, pro mě neobvyklého průměru, 0,23mm. Montáže jsem se rozhodl chytat s klasickým bočním olovem a krátkými 15-20cm návazci. Na návazce jsem použil osvědčenou šňůrku N-trap Soft 15lb a Kamo 15lb. Obě jmenované šňůrky jsou ztužené, abych co nejméně předešel zamotání při náhozu. Volba háčků byla taktéž jasná, pevné, ale drobné háčky. Wide Gape X. vel.8 a Longshank X vel.8. Vše je na svých místech a nezbývá než čekat. Počasí se netváří moc vesele, noční teploty klesají až k mínus 7 C. V takovéto teplotě vás zahřeje pouze pořádný záběr. A ten já hned první noc dostávám, na nejvzdálenější prut, nahozený na panáčka plovoucího a normální boilie. Zvolil jsem malinké průměry boilie a to 15 a 12mm, které jsem ještě okrájel a zabalil do pasty. Rybu opatrně zdolávám, bojím se, aby to vydrželo, vše je vyjemněné na maximum. Super, kapr je v podběráku, Wide Gape X. vel.8 sedí luxusně a já se raduji z prvního zahraničního kapra.

20 Po této rybě ze mě spadla veškerá nervozita a já si splnil cíl této cesty. Chytit si kapra, a tak si naplno užívám tuto výpravu a ryby se mi odměňují krásnými souboji a já zažívám něco, co už možná nikdy nezažiji. Je leden a ryby berou jako v letních měsících. Jsem tak šťastný. Týden utekl jako voda, a tak je na čase shrnout ten mrazivý čas. Nevím zda-li to bylo štěstí, nebo umění rybářovo, že se mi podařilo tak perfektně zachytat, ale jedno mi tato výprava ukázala. Jelikož to byla tak trochu extrémní výprava, daleké nahazování, mráz, déšť, vítr. Musíme se naprosto 100% spolehnout na svou výbavu. Nic vás nesmí zklamat, vše musí fungovat. A to já díky bohu měl. Sestava naviják Basiair Z 45 QDA společně s prutem Basiair Z 45 AGS fungovali jako katapult mých montáží. Bez nich by to byla daleko větší dřina nahazovat montáže do míst, kam jsem potřeboval. Dále bych chtěl ocenit spodovou sestavu, ty kilogramy krmení krmení, které mi dopravila do vody, byly až neuvěřitelné, za týden rybaření jsem zkrmil cca 50kg krmení. Nejprve jsem si myslel, že to nebude o žádném velkém krmení, ale opak se stal pravdou, kapři se krmili jako v létě. Nestačil jsem dokrmovat, abych rybu udržel na místě. A asi největší díl úspěchu dávám v montáže. Díky použitým háčkům Korda Wide Gape X vel.8 a Longshnak X vel.8 jsem z 24 záběrů přišel pouze o dvě, z toho o jednu díky své hlouposti a neopatrnému zdolávání. Když to shrnu, byl jsem opravdu spokojený, extrémní termín na kapry, ale myslím si, že jsem se s ním popral statečně a jako český kaprař v zahraničí ostudu rozhodně neudělal. Mnoho úspěchů u vody, mnoho chycených a puštěných kapříků.

21

Lofotské rybaření aneb rybářem snadno a rychle (průběžně celý výlet, hlavně ale 27. 6. - 4. 7. 2009)

Lofotské rybaření aneb rybářem snadno a rychle (průběžně celý výlet, hlavně ale 27. 6. - 4. 7. 2009) Lofotské rybaření aneb rybářem snadno a rychle (průběžně celý výlet, hlavně ale 27. 6. - 4. 7. 2009) Již při plánování výletu v Ústí jsme počítali s tím, že na Lofotech chytíme nějakou tu rybu, jako zpestření

Více

techniky lovu a vybavení Lov z ukotvené lodě

techniky lovu a vybavení Lov z ukotvené lodě Lov z ukotvené lodě Pro rybaření na vodní hladině je v podstatě zapotřebí pouze dvou věcí, a to lodě a nějakého pohonu (motor, vesla). Říkám však raději v podstatě, protože nic z toho vám není platné,

Více

Ženský tým FnH v Norsku aneb kurz mořského rybolovu díl 2. 1.1.2014 17:30 hod.

Ženský tým FnH v Norsku aneb kurz mořského rybolovu díl 2. 1.1.2014 17:30 hod. F&H PREMIÉRA! Ženský tým FnH v Norsku aneb kurz mořského rybolovu díl 2. 1.1.2014 17:30 hod. Děvčata si vychutnávají první úlovky a Standa jim i celému kolektivu zatím připravuje jednu z jeho rybích specialit,

Více

JAN ŠČERBA LUBOŠŮV NOVÝ OSOBÁK 27 KG. KAPŘÍ SVĚT 87 / listopad 2008 POLSKÝ. Jan Ščerba a Luboš Chorovský

JAN ŠČERBA LUBOŠŮV NOVÝ OSOBÁK 27 KG. KAPŘÍ SVĚT 87 / listopad 2008 POLSKÝ. Jan Ščerba a Luboš Chorovský POLSKÝ Jan Ščerba a Luboš Chorovský jezero, o kterém je dnes již známo, že vydalo světu několik opravdu obrovských kaprů, a tak je tato lokalita předmětem zájmů spousty kaprařů z několika zemí. My s kamarády

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Moje rybaření

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Moje rybaření Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Moje rybaření Jméno a příjmení: Michal Senohrábek Třída: 9.A Školní rok: 2012/2013 Garant/konzultant: Mgr. Markéta Drobečková Datum odevzdání:

Více

Zlaté Hory jsou skutečně zlaté

Zlaté Hory jsou skutečně zlaté moje česko Text a foto: Markéta a Michael Foktovi Zlaté Hory jsou skutečně zlaté Rozednívá se a na náměstí ve Zlatých Horách se snáší jemný deštík. Skupince svérázných mužů i žen v kloboucích a s rýči

Více

Frantík velebený i zatracovaný. Princip

Frantík velebený i zatracovaný. Princip Princip Aby moje zamyšlení mělo vůbec smysl, pokusím se zcela neznalým co nejjednodušeji popsat, co ten Frantík vlastně je? K jeho sestavení je potřeba muškařského prutu, muškařského navijáku, muškařské

Více

Zajímavosti o olympijských hrách

Zajímavosti o olympijských hrách Ahoj kluci a holky, pomalu se blíží doba letního slunovratu a léto. Určitě se už těšíte, až odložíte školní brašny a budete moct ráno dlouho spát a chvilku zapomenout na úkoly a povinnosti ve škole. Máte

Více

Z P R Á V A trenéra reprezentace U18 z MS

Z P R Á V A trenéra reprezentace U18 z MS ČESKÝ RYBÁŘSKÝ SVAZ Sekretariát Republikové Rady ČRS, 100 00 Praha 10 - Nad Olšinami 31 Ústřední odbor LRU - plavaná Telefon: 2748 11 751 3, FAX 2748 11 754, e-mail: zemankova@rybsvaz.cz Z P R Á V A trenéra

Více

Habermaaß-hra 2139. Stavebnice Katamaran

Habermaaß-hra 2139. Stavebnice Katamaran CZ Habermaaß-hra 2139 Stavebnice Katamaran Vážení mladí inženýři, tato konstrukční stavebnice je plná překvapení. Při stavbě katamaránu brzy uvidíte, z jakých nezbytných částí se toto technické dílo skládá.

Více

Losos obecný - Salmo salar

Losos obecný - Salmo salar Losos obecný - Salmo salar Losos obecný je jednou z nejzajímavějších ryb. Asi nejvíce fascinoval lidi tah losů z moře na vzdálená trdliště na horním toku řek a jejich sebezničující vůle překonat všechny

Více

Katalog přívlačových navijáků 2015

Katalog přívlačových navijáků 2015 Katalog přívlačových navijáků 2015 Zbystřete svou pozornost! Očekávání víkendu vás těší a rozpaluje. Víte, na kterou vodu se vydáte, plán je připraven. Víte, co chcete chytat. A jen vy víte, kde ty ryby

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

Pohár Ohře 2005 - celkové pořadí (součet umístění z obou závodů):

Pohár Ohře 2005 - celkové pořadí (součet umístění z obou závodů): Pohár Ohře 2005 - celkové pořadí (součet umístění z obou závodů): 1. Radek Řičica (Klatovy) 7 (2435) 2. Jan Mikač (Sokolov) 7 (2412) 3. Josef Král (Holýšov) 8 4. František Čáha (Praha) 10 5. Pavel Skála

Více

Rozhovor s Petrem Kláskem 2. 3. 2010 napsali: Ricci a Petr Klásek

Rozhovor s Petrem Kláskem 2. 3. 2010 napsali: Ricci a Petr Klásek Rozhovor s Petrem Kláskem 2. 3. 2010 napsali: Ricci a Petr Klásek Využil jsem nečekané příležitosti a položil několik otázek jednomu z našich předních závodníků Petru Kláskovi, který je současně členem

Více

Magie Vědomého Uzdravení

Magie Vědomého Uzdravení Magie Vědomého Uzdravení jak za 21 dní nastartovat uzdravení a zbavit se nemocí bez léků a lékařů autor: Jan Čejka www.vedome-uzdraveni.cz Vydavatel: Jan Šuba Makniha.cz rok vydání: 2015 Jan Šuba Makniha.cz

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Taxi pro opilé - kontakt Praha, Brno, Ostrava, Karlovy Vary, Liberec, Plzeň, Pardubice - Alkoholik.cz

Taxi pro opilé - kontakt Praha, Brno, Ostrava, Karlovy Vary, Liberec, Plzeň, Pardubice - Alkoholik.cz Taxi pro opilce, andělé, želvy, SOS... říkejte jim, jak chcete, ale když se po večírku vymotáte z restaurace omámeni alkoholem, budou to právě oni, kdo vás dopraví domů a uloží čtyřkolového miláčka ke

Více

Poznáváme dřevěné kostely - část IV

Poznáváme dřevěné kostely - část IV Poznáváme dřevěné kostely - část IV Povídání bych mohla začít slovy klasika Vladislava Vančury "Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným". Nečekáme tedy na volný, ale deštivý víkend a vyjíždíme zcela

Více

Můj stručný postup opravy hasičské stříkačky PS8 vyrobené národním podnikem na hasicí zařízení Vysoké Mýto

Můj stručný postup opravy hasičské stříkačky PS8 vyrobené národním podnikem na hasicí zařízení Vysoké Mýto Můj stručný postup opravy hasičské stříkačky PS8 vyrobené národním podnikem na hasicí zařízení Vysoké Mýto Závady, které bylo nutno opravit byly: zadřená ložiska na klikové hřídeli, prasklé pouzdro válečkového

Více

Statut Závodního řádu LRU - přívlač

Statut Závodního řádu LRU - přívlač Statut Závodního řádu LRU - přívlač I. Závodní řád je souhrn ustanovení, kterými se upravují způsoby lovu a průběh závodů v lovu ryb udicí přívlačí (dále jen LRU-přívlač) v rámci České republiky v součinnosti

Více

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13 Gymnázium Nymburk Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK Karolína Rejmanová 1PB 2O13 1 OBSAH 1. ÚVOD 2. JAK TO VŠECHNO ZAČALO 3. PRVNÍ ROK BYL TĚŽKÝ 4. DOSTAVILY SE VÝSLEDKY 5. ZALOŽENÍ NOVÉHO KLUBU

Více

Zima se tento rok přikradla trochu později, a o to déle svírá v ledovém krunýři naše vodní hladiny. JAN ŠČERBA TOTÁLNÍ ZÁVISLOS ÚSPĚCH ČI NEÚSPĚCH

Zima se tento rok přikradla trochu později, a o to déle svírá v ledovém krunýři naše vodní hladiny. JAN ŠČERBA TOTÁLNÍ ZÁVISLOS ÚSPĚCH ČI NEÚSPĚCH ÚSPĚCH ČI NEÚSPĚCH KAŽDÉ VÝPRAVY SE SKLÁDÁ Z NĚKOLIKA FAKTORŮ, AŤ UŽ TĚCH, KTERÉ MŮŽETE OVLIVNIT, AŽ PO NEVYZPY- TATELNOST POČASÍ. JAN ŠČERBA TOTÁLNÍ ZÁVISLOS Zima se tento rok přikradla trochu později,

Více

Příprava výstavby splaškové kanalizace

Příprava výstavby splaškové kanalizace Příloha 3 kroniky obce Ludgeřovice za rok 2007 Příprava výstavby splaškové kanalizace Splašková kanalizace v naší obci má být součástí kanalizačního systému, který bude odvádět splašky z Markvartovic,

Více

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz NÁVOD JAK NA TO autor: Josef Cvrček www.vydelavej-focenim.cz Důležité upozornění Pokud chcete z tohoto návodu dostat, co nejvíce, doporučuji se NEJPRVE podívat na video, které tento návod doprovází. Ve

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Závodní řád pro lov ryb udicí přívlač r.2008 a dále Schválený SO LRU přívlač dne 17.11.2007

Závodní řád pro lov ryb udicí přívlač r.2008 a dále Schválený SO LRU přívlač dne 17.11.2007 1 Závodní řád pro lov ryb udicí přívlač r.2008 a dále Schválený SO LRU přívlač dne 17.11.2007 1) Závodní řád je souhrn ustanovení, kterými se upravují způsoby lovu a průběh závodů v lovu ryb udicí přívlačí

Více

Prosinec 2015. Vážené kolegyně a kolegové, E-mail : crs.olomouc@seznam.cz, www.rybsvaz-ol.cz

Prosinec 2015. Vážené kolegyně a kolegové, E-mail : crs.olomouc@seznam.cz, www.rybsvaz-ol.cz Prosinec 2015 E-mail : crs.olomouc@seznam.cz, www.rybsvaz-ol.cz Vážené kolegyně a kolegové, čas letí jako bláznivý, rok s rokem se opět schází a my začínáme bilancovat rok 2015, ve kterém se podařila řada

Více

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a čemu jsme se naučili. Máma s tátou mi říkali, že se

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

PRAVIDLA RYBOLOVU na nádržích Těšany, Ostrov nad Oslavou a Loudilka http://rybarstvi.pmo.cz rybarstvi@pmo.cz

PRAVIDLA RYBOLOVU na nádržích Těšany, Ostrov nad Oslavou a Loudilka http://rybarstvi.pmo.cz rybarstvi@pmo.cz PRAVIDLA RYBOLOVU na nádržích Těšany, Ostrov nad Oslavou a Loudilka http://rybarstvi.pmo.cz rybarstvi@pmo.cz Povodí Moravy, s.p. Dřevařská 11 602 00 Brno IČ: 70890013 Platnost: od 1. května 2016 do 31.

Více

Český rybářský svaz. Sekretariát Rady, Nad Olšinami 31, 100 00 Praha 10

Český rybářský svaz. Sekretariát Rady, Nad Olšinami 31, 100 00 Praha 10 Český rybářský svaz Sekretariát Rady, Nad Olšinami 31, 100 00 Praha 10 ODBOR LRU PLAVANÁ Telefon: 274 811 751 3 (linka 134), FAX: 274 811 754, email: zemankova@rybsvaz.cz Vyřizuje: Ing. Jana Zemánková

Více

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění Svíčky a kadidlo. Dvě věci, bez kterých si pravoslavný kostel snad ani nelze představit. Obě věci se vyrábějí už po staletí stejným

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Přišla k nám zima. Poslední a nejstudenější měsíce v roce. Přináší sníh a někdy teploty klesají až pod bod mrazu. Sluníčko vidíme méně.

Přišla k nám zima. Poslední a nejstudenější měsíce v roce. Přináší sníh a někdy teploty klesají až pod bod mrazu. Sluníčko vidíme méně. Ahoj kamarádi, v rukou držíte zimní vydání časopisu Noviny skřítka Knihomílka. Vezměte si tužku a pastelky a rovnou se můžete pustit do prvních úkolů. Věřím, že se u nové pohádky pobavíte a u bajky zase

Více

CZ 512 samonabijecí malorážka v ráži.22 LR Napsal John Kiriakidis

CZ 512 samonabijecí malorážka v ráži.22 LR Napsal John Kiriakidis CZ 512 samonabijecí malorážka v ráži.22 LR Napsal John Kiriakidis Je o mně dobře známo, že jsem fanoušek Rugeru 10/22 a setkání s jiným výrobkem, který poskytuje spolehlivost nebo přesnost jako tato samonabijecí

Více

Duben 2012. E-mail : crs.olomouc@seznam.cz, www.rybsvaz-ol.cz. Usnesení Členské schůze zástupců MS MO ČRS v Olomouci konané 31. 3.

Duben 2012. E-mail : crs.olomouc@seznam.cz, www.rybsvaz-ol.cz. Usnesení Členské schůze zástupců MS MO ČRS v Olomouci konané 31. 3. Duben 2012 Vážené rybářky a vážení rybáři, jsem velmi rád, že se nám společně s kolegy z Ostravy podařilo ukončit vleklý a nepříjemný spor, který bohužel gradoval, když jsme se dle rozhodnutí Ministerstva

Více

3. Rybářské závody na štěrkovně Koblov

3. Rybářské závody na štěrkovně Koblov 3. Rybářské závody na štěrkovně Koblov Ve dnech 10.7. 13.7.2014 se pořádají rybářské závody na štěrkovně Koblov v lovu kaprů a amurů. Pořadatel závodů: Tomáš Tichý a spol. Registrace: Příjezd a registrace

Více

Cobb500. Brojler. Doporučení pro výkrm kuřat

Cobb500. Brojler. Doporučení pro výkrm kuřat Cobb500 Brojler Brojler Cobb 500 Brojler Cobb 500 nabízí díky neustále zlepšujícímu se genetickému potenciálu předpoklady pro dosahování maximálních hmotnostních přírůstků při současně zlepšené konverzi

Více

Klubové setkání květen 2007 na Plumlově

Klubové setkání květen 2007 na Plumlově Klubové setkání květen 2007 na Plumlově Letošní klubové setkání kareláků a lajek se pro loňský velký úspěch opět konalo na Plumlově v autokempu Žralok ve dnech 25. 27.5.2007 Protože bylo naplánováno mnoho

Více

Ráj lososů. Ráj lososů. Ráj lososů

Ráj lososů. Ráj lososů. Ráj lososů Ráj lososů Ráj lososů Divoký losos atlantský nádherné a napínavé souboje od časného rána do pozdního večera. To místo se jmenuje poloostrov Kola je v Rusku. Řeka Ponoi je považována za jednu z nejbohatších

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Město Frýdek - Místek

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Město Frýdek - Místek Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Město Frýdek - Místek Jméno a příjmení: Patrik Hajas Třída: 5. Školní rok: 2013/2014 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání:

Více

Na závod jsme se rozhodli, že budeme chytat prioritně na 7m vzdálenosti od břehu, na začátek jsme zde nakrmili 5 kalíšků krmení s hlínou a malou

Na závod jsme se rozhodli, že budeme chytat prioritně na 7m vzdálenosti od břehu, na začátek jsme zde nakrmili 5 kalíšků krmení s hlínou a malou Bronzové Holandsko Jako před každým MS začala naše příprava sháněním informací o vodě, na které se bude chytat. Již tyto informace naznačovaly, že se bude jednat o těžké chytání, kdy bude složité chytit

Více

Okoun říční - Perca fluviatilis

Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční je značně rozšířenou rybou celého severního mírného pásu. Obývá Evropu, značnou část Asie a také Severní Ameriku. kde žije poddruh P. fluviatilis flavescens

Více

Elan 45 Marija VR2006 8.-15.4. Sukošan - Vela Luka - Sukošan

Elan 45 Marija VR2006 8.-15.4. Sukošan - Vela Luka - Sukošan Elan 45 Marija VR2006 8.-15.4. Sukošan - Vela Luka - Sukošan Rok se s rokem sešel a okamžik odjezdu na Velikonoční regatu je tu. Sešlo se nás osm, od dvaceti do pětašedesáti let. Tomáš a Hela, švagr Laďa

Více

Teoretický průběh povodňových vln na Nádrži Jordán

Teoretický průběh povodňových vln na Nádrži Jordán Středoškolská technika 2015 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Teoretický průběh povodňových vln na Nádrži Jordán MAREK NOVÁK, EVA HRONOVÁ, GABRIELA VRÁNOVÁ Táborské soukromé gymnázium

Více

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel žáků Základní školy Kostelec u Holešova Zahájení nového školního roku Akce ve škole Školní

Více

Havran, občasník 137. oddílu skautů

Havran, občasník 137. oddílu skautů Strana 1 Úvodník Milí Skautíci, přinášíme vám nové číslo vašeho-našeho oddílového časopisu Havran. Doufáme, že se vám časopis bude co? no přece líbit. Tak se pohodlně usaďte a v pohodlí prostředí, ve kterém

Více

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 OSTRUŽINY Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 1. BÁSNÍCI (od puero) 2. Sonáta pro srpnový večer (od Verena) 3. Ve vaně (od milancholik) 4. (M.) Vzkaz lásky (od ivkaja) 5. Ach, vodo (od nostalgik)

Více

SMÍCHOVINY. Časopis, který se umí smát.. Časopis J&G Společnosti. Úvod aneb pár slov na začátek

SMÍCHOVINY. Časopis, který se umí smát.. Časopis J&G Společnosti. Úvod aneb pár slov na začátek S VAZEK 1, VYDÁNÍ 1 P OČET VÝTISKŮ 40 SMÍCHOVINY Časopis, který se umí smát.. V YDÁNO DNE 8.1.2013 Časopis J&G Společnosti Uvnitř tohoto vydání: Úvod 1 Ohlédnutí za minulým měsícem Projekt 2013 Za zábavou

Více

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM Lída Leinweberová JSEM V 1. TŘÍDĚ Vím, že jako prvňačka zrovna nevypadám, ale věřte mi, myslím to vážně. JSEM V PRVNÍ TŘÍDĚ asi tak po desáté sama jsem úspěšně absolvovala

Více

téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Lidé a Země www.lideazeme.cz

téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Lidé a Země www.lideazeme.cz téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi 34 Stará řemesla stále žijí Letité dřevo středomořských oliv či borovic se pod rukama sámoských řemeslníků už tisíce let mění v bytelné rybářské

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

SUMČÍ PŘÍVLAČ. aneb Sumci to chtějí taky!

SUMČÍ PŘÍVLAČ. aneb Sumci to chtějí taky! SUMČÍ PŘÍVLAČ aneb Sumci to chtějí taky! V řadě zemí EU je lov dravých ryb na živou nástražní rybku zakázán, anebo silně omezen. Můžeme tedy očekávat, že podobná pravidla začnou platit v budoucnosti i

Více

Tajenka K. Gebharta. vodní živočich R Í přírodní nádrž na vodu R A řeka v našem okolí C N T druh ryby potok se vlévá do K Ř vánoční ryby

Tajenka K. Gebharta. vodní živočich R Í přírodní nádrž na vodu R A řeka v našem okolí C N T druh ryby potok se vlévá do K Ř vánoční ryby V novém domě Z. Pavlíková Konečně jsme se přestěhovali. Krásně se tam spí a když máma čistila klec od papouška, uletěl nám. Měli jsme andulku. Byl to kluk, jmenoval se Pepa. Ještě než nám uletěl, umřel

Více

Neklidný volnoběh. Základní měření. Pravdivý osciloskop a zmatená jednotka

Neklidný volnoběh. Základní měření. Pravdivý osciloskop a zmatená jednotka Neklidný volnoběh Po dlouhé době jsem si našel chvilku času abych se podělil s čtenáři Autoexpertu o celkem zajímavý případ na známem vozidle. Jednalo se o vozidlo Škoda Felicia 1,6, kód motoru AEE. Majitel

Více

Klubový zpravodaj outdoor clubu Hanace Duben 2013

Klubový zpravodaj outdoor clubu Hanace Duben 2013 Klubový zpravodaj outdoor clubu Hanace Duben 2013 Ahoj Hanačáci! Je tady duben, druhý jarní měsíc, ale venku to pořád vypadá jako o Vánocích. Ale pozor, v Hanaci rozhodně neplatí přísloví březen za kamna

Více

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX Grizzly na dosah Jsou oprávněně považováni za krále severu. Majestátní, neoblomní, ale také tolerantní, pokud je zbytečně neprovokujete. A když se poštěstí, dostanete se k nim téměř na délku paže. 2 KOKTEJL

Více

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ Klub Pathfinder O prázdninách se naši pathfindeři zúčastnili mezinárodního evropského CAMPOREE, které připravilo Interevropské oddělení dětí a mládeže. CO JE CAMPOREE Týdenní až desetidenní prázdninové

Více

Jarní Tábor 2015, aneb Dobití Jižního pólu 31.1. až 4. 2. 2015

Jarní Tábor 2015, aneb Dobití Jižního pólu 31.1. až 4. 2. 2015 Editorial, Zprávy z hradu Akce, které nás čekají V ítám Vás v dalším vydání Akély. V tomto vydání jsou docela důležité informace, takě Vám doporučuji si ho hnedka strčit do batohu. Doufám, že si toto vydání

Více

KRÁLOVSTVÍ VODY. Co prožila kapka vody? (koloběh vody) Jak vypadá voda? (skupenství vody) Život u vody a pod vodou (vodní rostliny a živočichové)

KRÁLOVSTVÍ VODY. Co prožila kapka vody? (koloběh vody) Jak vypadá voda? (skupenství vody) Život u vody a pod vodou (vodní rostliny a živočichové) KRÁLOVSTVÍ VODY Co prožila kapka vody? (koloběh vody) Jak vypadá voda? (skupenství vody) Život u vody a pod vodou (vodní rostliny a živočichové) Vodní víly a skřítkové si hrají (cvičíme, hrajeme si, malujeme

Více

10+3 nejpodivnější záhady 1. Čínské mozaikové linie Tyto podivné linie se nacházejí v Číně na souřadnicích: 40 27 28.56 N, 93 23 34.42 E. Asi proto, že se jedná o Čínu, není k dispozici moc informací.

Více

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes?

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Tento článek bych nechtěl, aby byl vnímán čtenáři jako reakce na 2 ne zrovna povedené poslední víkendové turnaje (ne vždy se daří a vyhrává, i hokej je jen sport

Více

Hlasujte pro tento dům a vyhrajte. (viz strana 6-7) Domov. pro dvě generace

Hlasujte pro tento dům a vyhrajte. (viz strana 6-7) Domov. pro dvě generace Pojďte dál PŘÍBĚH DOMU, KTERÝ BUDE STÁRNOUT S JEHO MAJITELI A FLEXIBILNĚ SE PŘIZPŮSOBOVAT JEJICH POŽADAVKŮM. STAVBA, KTERÁ JE PŘIPRAVENA NEKLÁST PŘEKÁŽKY PŘI POHYBU UVNITŘ I SLOUŽIT DVĚMA GENERACÍM SOUČASNĚ.

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008)

Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008) Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008) Vítejte Vjezd na silnici nad Gorges du Verdon Vrcholem našeho cyklistického snažení tady byl dvoudenní okruh okolo jezera de Ste.

Více

Slovo šerifa. Batoh na jednodenní akce

Slovo šerifa. Batoh na jednodenní akce Slovo šerifa Ahoj Kamarádi.. Tak Vás po delší době opět vítám u našeho oddílového časopisu. Nějak se mě nedařilo vám ještě před vánoci předat druhé číslo, proto dnes vychází dvojčíslí. Více stránek, více

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30 Obsah: Slovo ředitele školy, Jak se chováme v ohrožení svého života, výlet do Planetária v Praze a zámku v Mníšku

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

Otevřené Mistroství ČR jednotlivců a tříčlenných družstev. v LRU Feeder 2014 s mezinárodní účastí.

Otevřené Mistroství ČR jednotlivců a tříčlenných družstev. v LRU Feeder 2014 s mezinárodní účastí. Otevřené Mistroství ČR jednotlivců a tříčlenných družstev v LRU Feeder 2014 s mezinárodní účastí. Pořadatelé Pavel Sičák ve spolupráci s RSK Pardubice z pověření sekce LRU feeder SO LRU plavaná při radě

Více

Metody sportovního rybolovu muškaření a přívlač

Metody sportovního rybolovu muškaření a přívlač Metody sportovního rybolovu muškaření a přívlač Ing. Radim Maloň Akce je realizována v rámci projektu INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ AF A ZF MENDELU SMĚŘUJÍCÍ K VYTVOŘENÍ MEZIOBOROVÉ INTEGRACE, CZ.1.07/2.2.00/28.0302

Více

Qěten 2010 MĚSÍČNÍK OUTDOORCLUBU

Qěten 2010 MĚSÍČNÍK OUTDOORCLUBU Qěten 2010 MĚSÍČNÍK OUTDOORCLUBU Drazí a milí. Je tu opět bodování, tentokrát za měsíc duben. V dubnu se oddíl tak trochu osvěžil, začli jsme chodit na vodu, do Stromovky a do toho to počasí, co? Možná

Více

novém listu a opaluje se. Pak ale, jako by Leovi chtěla ukázat, jak se to dělá, zadrží dech a elegantně sklouzne po hlavě do vody.

novém listu a opaluje se. Pak ale, jako by Leovi chtěla ukázat, jak se to dělá, zadrží dech a elegantně sklouzne po hlavě do vody. Leo a vodní žínka Poník Leo je hrozný mlsoun. Už když byl docela maličký, hledal všude ta nejšťavnatější stébla trávy. Nelenil kvůli tomu ujít sebedelší cestu a přeskočit sebevyšší plot. Není proto divu,

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

14. června 2005. 16. června 2005

14. června 2005. 16. června 2005 14. června 2005 jsme s tátou dosmolili a odeslali naše vyjádření k psychologickýmu posudku. 16. června 2005 Včera Kili usnul vyčerpáním až poté, kdy jsem ho půl hodiny zdárně ignorovala a předstírala jsem,

Více

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena v papírové,

Více

II. Datum konání, harmonogram, organizační informace

II. Datum konání, harmonogram, organizační informace I.Působnost řádu závodů, chování zúčastněných osob 1) Pořadatelé, rozhodčí, každý člen soutěžního týmu, návštěvníci jsou povinni se řídit tímto Řádem závodů", dodržovat ho včetně dalších právních norem

Více

Úhoř říční - Anguilla anguilla

Úhoř říční - Anguilla anguilla Úhoř říční - Anguilla anguilla Úhoř je naprosto nezaměnitelná ryba obývající vody velké části Evropy. Je proslulý svým ojedinělým rozmnožovacím cyklem, během něhož táhnou dospělé ryby do vzdálených oblastí

Více

Turistický zpravodaj. Časopis Klubu českých turistů v Kralupech nad Vltavou. KČT Kralupy nad Vltavou www.kralupska-turistika.cz 1

Turistický zpravodaj. Časopis Klubu českých turistů v Kralupech nad Vltavou. KČT Kralupy nad Vltavou www.kralupska-turistika.cz 1 Turistický zpravodaj Časopis Klubu českých turistů v Kralupech nad Vltavou Číslo 1/2014 Ročník XXVII. KČT Kralupy nad Vltavou www.kralupska-turistika.cz 1 Časopis Turistický zpravodaj je občasník Klubu

Více

VŠERUBÁČEK. Školní časopis č. 32 pro žáky, rodiče a přátele školy. Leden květen 2016

VŠERUBÁČEK. Školní časopis č. 32 pro žáky, rodiče a přátele školy. Leden květen 2016 VŠERUBÁČEK Školní časopis č. 32 pro žáky, rodiče a přátele školy. Leden květen 2016 Ahoj moji kamarádi, letos naposledy se k Vám hlásím Máme tady jarní besídku, kde se s námi loučí naši páťáci. Byl to

Více

-Přivítání. Úvod. -Změny na našich revírech

-Přivítání. Úvod. -Změny na našich revírech -Přivítání Úvod -Změny na našich revírech a) ZTRÁTA NETUŠILU Duben výlov SLOVENO: 600 kg.. Tolstolobik (60 ks) 200 kg.. Amur (30 ks) 40 kg.. Sumec (7 ks) 13 kg.. Štika (15 ks) 800 kg.. Kapr K2,3 100 ks..

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison.

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison. Zpravodaj křesťanů z Juliánova, Vinohrad a Židenic SIARD kostel sv. Cyrila a Metoděje Číslo 9, ročník 16 www.zidenice.farnost.cz vychází 6. září 2009 Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání

Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání » Pobyt u vody a na sluníčku vleže na dece přímo vybízí ke zdravému pohybu. Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání Přenesme se do reality roku 2013 červen: povodně, červenec: tropická

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

DŮLEŽITÉ INFORMACE K LOVU RYB V ROCE 2010

DŮLEŽITÉ INFORMACE K LOVU RYB V ROCE 2010 DŮLEŽITÉ INFORMACE K LOVU RYB V ROCE 2010 Vážení zájemci o rybolov v Nové Vsi V letošním roce nedochází k podstatným změnám v organizaci sportovního rybolovu na Podnovoveském rybníce. Obecní zastupitelstvo

Více

Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ. Na ulici. ilustrace Petra Řezníčková

Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ. Na ulici. ilustrace Petra Řezníčková Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici ilustrace Petra Řezníčková Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici ilustrace Petra Řezníčková GRADA PUBLISHING Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici

Více

Kymco Grand Dink 125i - nová "štika" u Kymca

Kymco Grand Dink 125i - nová štika u Kymca http://www.skutrportal.cz/498-kymco-grand-dink-125i-nova-stika-u-kymca.html Kymco Grand Dink 125i - nová "štika" u Kymca Dostal jsem možnost otestovat jako první v ČR novinku od Kymca s názvem Grand Ding

Více

2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy Dbáme na hygienu a správné stolování

2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy Dbáme na hygienu a správné stolování Září 1. Zahájení školního roku 2015 2016 Zážitky z prázdnin Představujeme se Aktivní odpočinek (na hřišti) Bezpečnost ve ŠD a venku 2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy

Více

Základní škola Ostrava Petřkovice. duben 2010. číslo 1. Tak jsme tady

Základní škola Ostrava Petřkovice. duben 2010. číslo 1. Tak jsme tady Základní škola Ostrava Petřkovice číslo 1 duben 2010 Tak jsme tady To jsem zvědavý, co je zas nového Jaro Jak to, že jaro nechce přijít? Začal březen a jaro nikde. Včera už zase napadl sníh. Jaro nechce

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Mistrovství České republiky juniorů, kadetů a žen LRU plavaná. Hluboká nad Vltavou

Mistrovství České republiky juniorů, kadetů a žen LRU plavaná. Hluboká nad Vltavou Mistrovství České republiky juniorů, kadetů a žen LRU plavaná Hluboká nad Vltavou 8-9. července 2006 Český rybářský svaz místní organizace 377 01 Jindřichův Hradec, Schwaigerova 1118/II Telefon: 384-363152

Více

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě Deváťáci na Lysé hoře TeGe Maškarák na škole v přírodě 1.číslo Říjen 2012 16 Ahoj kluci a holky, letos spadá příprava časopisu TEGEMÁK žákovskému parlamentu na rozdíl od předchozích let, kdy byl vydáván

Více

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu 3 Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu nacvičoval větu: Mám rakovinu mozku, došel jsem k názoru,

Více

Pierre Franckh. způsobů, jak najít lásku

Pierre Franckh. způsobů, jak najít lásku Pierre Franckh 21 způsobů, jak najít lásku Důležité upozornění: Rady uveřejněné v této knížce byly autorem a nakladatelstvím pečlivě zpracovány a prověřeny, nemůže však za ně být převzata jakákoliv záruka.

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Příslušenství pro rybáře

Příslušenství pro rybáře Příslušenství pro rybáře Harpuny Gaff, telescopický Lehká, ale velmi robustní teleskopická harpuna se silným hákem. S vnitřním fixačním mechanizmem - jednoduché a rychlé použití. 6-6095 6-500 6-650 celk.

Více

Na úvod několik pravidel silničního provozu ze stránek http://www.visitbritain.com

Na úvod několik pravidel silničního provozu ze stránek http://www.visitbritain.com Základní rozdíly v silničním provozu mezi Anglií a Českou republikou Na úvod tohoto článku bych rád zapátral trochu v historii silniční dopravy. Ještě v dobách kdy lidé neměli ponětí o dopravním prostředku

Více