TuRIsTICKÉ ATRAKTIVITY MĚsTA A OKOLÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TuRIsTICKÉ ATRAKTIVITY MĚsTA A OKOLÍ"

Transkript

1 TuRIsTICKÉ ATRAKTIVITY MĚsTA A OKOLÍ české BuDĚJOVICE - KAŽDÝ DEN

2 S outok jihočeských řek Vltavy a Malše si v roce 1265 zvolil český král Přemysl Otakar II. k založení města Českých Budějovic, aby tak upevnil své mocenské postavení v jižních Čechách. Pravidelný půdorys královského města, jehož střed tvoří více jak hektarové čtvercové náměstí s množstvím cenných církevních a světských staveb, patří k vrcholům středověkého urbanizmu. Hned po svém vzniku se Č. Budějovice staly mocenskou i hospodářskou metropolí jihu Čech a oporou královské moci. jeho výsady posílil ve 14. století král Karel IV. a město bylo střediskem obchodu a řemesel. České Budějovice bohatly také z těžby stříbra a ražby mincí v nedaleké obci Rudolfov. Hospodářský rozmach města poškodila až třicetiletá válka a v druhé polovině 17. století rozsáhlý požár. obnova města pokračovala po desetiletí v barokním slohu a změnila jeho architektonický ráz. Vyrostla zde řada církevních staveb a institucí, např. biskupství, ale také světské stavby. Průmyslový rozvoj v 19. století znamenal mnoho změn v oblasti dopravy a výroby. V roce 1832 vyjel z Č. Budějovic do Lince první vůz koněspřežní železnice, která byla první na evropském kontinentě. Dále byla založena tužkárna, smaltovna, tabačka a pivovary. Dvacáté století přineslo dalekosáhlé změny ve všech oblastech života, zvláště po otevření hranic a téměř stotisícové město se stalo metropolí jižních Čech. je zde sídlo jihočeské univerzity, mnoha odborných škol, vědeckých ústavů, čtyřsouborového jihočeského divadla, jihočeského muzea a dalších soukromých muzeí a galerií. Z významných podniků jmenujme pivovary Budějovický Budvar a pivovar Samson, mlékárna Madeta, tužkárny Koh-i-Noor Hardmuth a Gama, strojírny Robert Bosch a Motor jikov. Návštěvníci města zde najdou nejen významné památky, ale i kulturní, sportovní vyžití a možnosti nákupů. od roku 2010 jsme se staly městem přístavním. Díky splavnění Vltavy můžete plout lodí z Č. Budějovic do Hluboké a v dalších letech až do Týna/Vltavou. Na své si přijdou i milovníci přírody. České Budějovice jsou obklopeny malebnou krajinou, do které jsou zasazeny architektonické skvosty jako zámek Hluboká a obec Holašovice zařazená do dědictví UNeSCo svými stavbami selského baroka, stejně tak jako Český Krumlov se svým zámkem a historickým centrem. Klenotem Českých Budějovic je historické jádro s množstvím cenných církevních i světských staveb. Následující dva pěší okruhy vám umožní poznat tyto nejvýznamnější památky.

3 OKRuH HIsTORICKÝM CENTREM č. I. nám. Přemysla Otakara II. - katedrála sv. Mikuláše Černá věž Kněžská ulice - bývalý kostel sv. Anny Jihočeské muzeum Jihočeské divadlo ul. Dr. Stejskala Náměstí Přemysla Otakara II. tvoří odedávna přirozený střed města a bylo svědkem všech důležitých událostí. Po obvodu náměstí je 48 historických domů, z nichž nejdůležitější je radnice. její dnešní podoba je barokní z let od stavitele a. e. Martinelliho. Monumentální průčelí umocňují tři věže, z nichž prostřední nejvyšší je opatřena zvonkohrou z r Čtyři alegorické sochy na atice radnice představují měšťanské ctnosti Spravedlnost, Statečnost, Moudrost a opatrnost. Uprostřed náměstí stojí barokní Samsonova kašna z počátku 18. století. Na vrcholu je socha biblického Samsona, zápasícího se lvem. Kousek od kašny najdeme tzv. bludný kámen, označený křížkem. V minulosti tu bylo popraviště, dnes se k němu váže pověst, že kdo ho překročí po desáté hodině večerní, nenajde cestu domů a bude bloudit městem až do rána Z náměstí zamíříme ke katedrálnímu kostelu sv. Mikuláše v barokním slohu. V průčelí kostela jsou umístěny tří sochy sv. Václava, patrona české země, sv. Mikuláše, patrona českobudějovické diecéze a sv. auratiána, patrona Českých Budějovic. Vedle kostela stojí 72 metrů vysoká Černá věž, vyhledávaná návštěvníky od dubna do října pro jedinečný rozhled z ochozu po městě a okolí. Goticko renesanční věž byla dokončena v roce 1577 a sloužila jako zvonice a hláska. Vydáme se do ulice U Černé věže, kde stojí za shlédnutí dvě budovy. jedna je goticko - renesanční Wortnerův dům - sídlo alšovy jihočeské galerie a secesní obchodní dům U Hájíčků z r Vrátíme se zpět k Černé věži a Hroznovou ulicí dojdeme do Kněžské, kde stojí na rohu s Kanovnickou ulicí Kneisslův dům, zdobený renesančními sgrafity. Naproti němu stojí barokní kaple Smrtelných úzkostí Páně, která dnes slouží řeckokatolickým věřícím. Kněžskou ulicí se dostaneme ke koncertní síni Otakara Jeremiáše. Na Kněžskou ulici navazuje Dukelská, na jejímž začátku stojí novorenesanční budova Jihočeského muzea, které bylo otevřeno v roce Vedle muzea je ve stejném slohu postaven Dům kultury Slavie a empírová budova Jihočeského divadla v jeho sousedství. V průčelí je bysta josefa Kajetána Tyla a z druhé strany divadla je pomník emy Destinnové. Kolem divadla pokračujeme ulicí Dr. Stejskala zpět na hlavní náměstí.

4 OKRuH HIsTORICKÝM CENTREM č. II. Nám. Přemysla Otakara II. - Krajinská ul. masné krámy Hroznová ul. Piaristické nám. Česká ul. Rabenštejnská věž - Panská ul. slepé rameno Malše Železná panna Biskupská ul. Z náměstí Přemysla otakara II. vyjdeme do Krajinské ulice, kde na rohu narazíme na Mallnerův dům s gotickými prvky na fasádě. Na protějším rohu je Puklicův dům s nárožní věžičkou. Po chvíli dojdeme k jedné z nejznámějších památek města bývalé masné krámy v renesančním slohu. Dnes zde funguje věhlasná restaurace. Na rohu Krajinské a Hroznové ulice je monumentální palác Komerční banky z let převážně ve stylu secese. Další domy v Krajinské ulici mají převážně klasicistní fasády s renesančními nebo gotickými jádry. Za zmínku stojí renesanční Zátkův dům z 16. století, rodiště judr. augusta Zátky, předního místního politika a vlastence. Vydáme se kousek Hroznovou ulicí a dostaneme se na Piaristické náměstí, kde nás čekají architektonické skvosty jako areál dominikánského kláštera s kostelem Obětování Panny Marie z r v převážně gotickém slohu. Klášter je obklopen zahradou s barokními sochami od josefa Dietricha. V polovině 15. století byla vystavěna klášterní věž zvaná Bílá. Další významnou památkou je bývalá městská zbrojnice se stupňovitým gotickým štítem, která sloužila také jako obilnice a solnice. Za ní je polygonální bašta, kdysi součást městského opevnění. Z Piaristického náměstí vycházíme do České ulice, kde uvidíme zachovalá podloubí měšťanských domů. Na konci zahneme doleva a narazíme na Rabenštejnskou věž, také součást bývalého městského opevnění. od věže půjdeme Panskou ulicí, kde je v interiéru domu č. 14 zachovalý gotický dřevěný srub. Z Panské ulice vyjdeme kolem zrekonstruovaného Předního a Zadního mlýna na nábřeží slepého ramene Malše a přes řeku uvidíme Sokolský ostrov se sokolovnou, plovárnou a dalšími možnostmi odpočinku a sportu. Pokračujeme podél slepého ramene kolem části dochovaných městských hradeb, za kterými je nepřístupná biskupská zahrada s věží Otakarkou. Kousek dál je další hradební věž železná panna ze 14. století. V sousedství této věže je železný most, z kterého vidíme soutok Malše s Vltavou a po levé straně začíná park Háječek s budovou hvězdárny a planetária. Za mostem na Zátkově nábřeží se tyčí budova Justičního paláce a také dvě sochy sv. jana Nepomuckého a Panny Marie Budějovické, ochránkyně města. Půjdeme od mostu Biskupskou ulicí, kde vidíme barokní Biskupskou rezidenci - sídlo biskupa a českobudějovické diecéze. Po pár metrech jsme zpět na hlavním náměstí.

5 PROHLÍDKA HIsTORICKÉ RADNICE Dominantou náměstí Přemysla Otakara II. je budova barokní radnice, v jejíž výstavnosti se odráží tehdejší význam a hospodářský rozmach města. Radnice existuje na současném místě od počátku 15. století. V 17. století byla poškozena požáry a proto bylo rozhodnuto o její barokní přestavbě podle plánů italského stavitele antonia edharda Martinelliho v letech Barokní přestavbou získala radnice dnešní podobu. Rozložitá fasáda nese nad prostředním oknem městský znak, obklopený zemskými znaky Moravy, Čech a Slezska. Čtyři alegorické sochy umístěné na atice znázorňují měšťanské ctnosti Spravedlnost, Statečnost, Moudrost a opatrnost. V roce 1995 v rámci oslav 730. výročí založení města byla na prostřední věž instalována zvonkohra, která může zahrát 41 melodií a lze je různě kombinovat. Poslední rozsáhlá rekonstrukce radnice proběhla v letech , při které bylo dostavěno nové radniční křídlo. Veřejnosti se otevřelo radniční nádvoří, kde můžete spatřit sochu augusta Zátky, významného politika, podnikatele a vlastence. Dovolujeme si vás pozvat na prohlídku této významné památky, při které uvidíte mimo jiné zajímavé skloubení historického a moderního interiéru, originály soch měšťanských ctností od josefa Dietricha, původně umístěné na atice radnice, originál sochy Samsona ze Samsonovy kašny, obřadní síň s nástropní freskou Šalamounova soudu a z vyhlídkové terasy na střeše radnice budete mít krásný pohled na město. Prohlídky organizuje Turistické informační centrum - celoročně na objednávku.

6 BuDĚJOVICKÝ BuDVAR Tradice pivovarnictví v Č. Budějovicích spadá do středověku, kdy jim bylo uděleno právo várečné a od té doby se honosí se přívlastkem město piva. V současnosti jsou v provozu dva pivovary, z nich větší a známější je Budějovický Budvar n. p., který byl založen v roce 1895 předními českými měšťany a průmyslníky. Budvar nabízí návštěvníkům dvě atrakce: prohlídku pivovaru a multimediální expozici Příběh budějovického piva. Při prohlídce nahlédnete do varny a budete svědky toho, jak se vaří tento světoznámý mok v různých modifikacích. Po skončení prohlídky ho budete moci ochutnat přímo z pivovarských tanků. V multimediální expozici uvidíte příběh piva na velkých plazmových obrazovkách, unikátních hologramech a při projekci 3D filmu. Díky moderní technice vás čeká setkání s historií i současností města a pivovarnictví. Naplněni zážitky a teorií zakončete svoje putování v pivnici Budvar, která je součástí pivovaru. Nebo v centru města navštivte vyhlášenou historickou restauraci Masné krámy a ochutnejte zde kroužkovaný ležák přímo z tanku. Kontakt a rezervace: Návštěvnické centrum Budějovického Budvaru n.p., Karolíny Světlé 4, tel.: , e- mail: exkurse@ budvar.cz.

7 EXPOZICE HIsTORICKÝCH MOTOCYKLŮ české BuDĚJOVICE V historickém centru města v objektu Malé solnice na Piaristickém náměstí je umístěna jedna z největších expozic historických motocyklů v České republice přístupná veřejnosti. V museu je k vidění přes devadesát historických motocyklů, z nichž některé jsou unikáty. expozice je doplněna motocyklovými motory, dobovými jízdními koly a modely letadel. K dokreslení atmosféry minulých let jsou zde vystaveny reklamní tabule, diplomy, poháry ze závodů a další doplňky. Malé návštěvníky potěší dětská vozítka, koloběžky, modely a hračky. Kontakt: Malá solnice Piaristické náměstí, tel , , hostalek@tiscali.cz, Sezona: březen říjen

8 splavnění VLTAVY České Budějovice mají od roku 2010 novou atrakci staly se městem přístavním. Díky splavnění Vltavy můžete plout z Lannovy loděnice v centru města přes marinu v Českém Vrbném do Hluboké/Vltavou a v blízké budoucností až do Týna nad Vltavou. Máte na výběr lodě různé velikosti nebo si můžete půjčit a sami řídit malý motorový člun. Projížďka lodí se dá kombinovat s cykloturistikou nebo in-line bruslemi, po cyklostezce, která vede kolem Vltavy. Sezona: červen září OKOLÍ MĚsTA Z mnoha památek v blízkém, okolí města vybíráme: Hosín s novorománským kostelem svatého Petra a Pavla, Rudolfov, který je spjat zejména s těžbou stříbra a ražením mincí ve středověku, o čemž pojednává místní muzeum a naučná stezka, Dobrá voda původně lázně, kde se nachází významná barokní památka - poutní kostel Panny Marie Bolestné z 18. století od architekta K. I. Dientzenhofera. Kolem kostela jsou kapličky křížové cesty s moderními obrazy. Perlou mezi památkami je Hluboká nad Vltavou s krásným zámkem v novogotickém windsorském stylu. jsou zde shromážděny nádherné sbírky gobelínů, obrazů, vyřezávaného nábytku, skla, porcelánu a historických zbraní. Zámek je otevřen celoročně a můžete si vybrat z několika průvodcovaných okruhů. V bývalé zámecké jízdárně se nachází Alšova jihočeská

9 galerie se sbírkami jihočeské gotiky a malířskými díly vlámských mistrů 17. století. Zámek obklopuje nádherný park se vzácnými dřevinami z celého světa. Nedaleko zámku u rybníka Bezdrev je barokní lovecký zámek Ohrada, dnes lesnické, rybářské a myslivecké muzeum. V jeho sousedství je zoologická zahrada, kde najdete nejen zvířátka, ale spoustu atrakcí pro rodiče a děti. Sezona: celoročně selské BAROKO Lidová architektura zvaná selské baroko patří neodmyslitelně k jižním Čechám. Tento unikátní styl vznikl na přelomu 18. a 19. století přenesením prvků baroka na selská stavení. Nejzdobnější části byly štíty domů a špýcharů. Perlou selského baroka je obec Holašovice, vzdálená 15 km západně od Č. Budějovic, která je zapsána do Seznamu památek UNeSCo. Nádherné domy v tomto stylu jsou soustředěny kolem návsi a tvoří kulisu jako z pohádky. ale i další obce se mohou chlubit těmito památkami, například Bavorovice, Munice, Plástovice, Záboří a Opatovice. Sezona: celoročně

10 PERLY NA VLTAVĚ Tak můžeme nazvat hrady, zámky a historická sídla, která na Vltavě leží. Pojedeme-li z Českých Budějovic proti proudu na jih, jako první objevíme zříceninu gotického hradu Dívčí kámen, který byl založen ve čtrnáctém století rodem Rožmberků. od šestnáctého století je hrad zpustlý. Další památka je gotický cisterciánský klášter ve Zlaté koruně, založený králem Přemyslem otakarem II. je to velmi cenný komplex objektů s chrámem Nanebevzetí Panny Marie s unikátní kaplí andělů. jen pár kilometrů a jsme v Českém Krumlově, v jednom z nejlépe zachovalých historických měst s druhým největším hradem v Čechách po Pražském hradě. Byl založen ve 13. století pány z Rožmberka a naposled náležel rodu Schwarzenbergů. Součástí zámeckého areálu je barokně roková zahrada a barokní divadlo, jež je díky své celistvosti světovým unikátem. Město je zapsáno na seznamu památek UNeSCo. Sezona: duben - říjen KLEŤ Nejvyšší vrchol chráněné krajinné oblasti Blanský les je 1084 metrů vysoká Kleť. Vrcholu dosáhneme několika způsoby: na kole a pěšky po několika značených trasách nebo lanovkou z Krásetína. Ta byla postavena v roce 1961 stejně jako hvězdárna, která slouží k pozorování hvězd, komet a planet a je nejvýše položená v ČR. Z roku 1822 pochází 35 metrů vysoká kruhová rozhledna, nejstarší kamenná rozhledna v Čechách. Z ní je nádherný výhled na Šumavu a za dobrého počasí jsou vidět i vrcholky alp. Sezona: celoročně

11 ŘÍMOV Obec Římov ležící 20 km východně od Č. Budějovic na řece Malši je významným poutním místem. Na počátku 18. století zde krumlovští jezuité vybudovali poutní místo s loretánskou kaplí, věrnou kopií Lorety v Itálii. Kolem lorety se nacházejí ambity s malovanými stěnami a uvnitř areálu stojí kostel sv. Ducha. Kolem Římova vede křížová cesta s 25 kaplemi, vytvářejícími 5 km okruh, tzv. Římovské pašije. U obce se nachází vodní nádrž Římov na pitnou vodu, dokončená v r Sezona: celoročně NOVÉ HRADY Město Nové Hrady, ležící 30 km jihovýchodně od Č. Budějovic v přírodním parku Novohradské Hory. Nové Hrady nabízí množství kulturních památek, např. přístupny gotický hrad, barokní rezidenci (dnes lázeňský dům), empírový zámek a klášter servitů. Za městem začíná romantické Terčino údolí upravované od 18. století jako přírodní park s pavilony, lázněmi a umělým vodopádem. Sezona: celoročně TŘEBOŇ Lázeňské město 23 km východně od Č. Budějovic na břehu rybníka Svět. Centrum města si zachovalo renesanční ráz včetně zámku, který patří k největším v Čechách. Městem protéká Zlatá stoka, unikátní technické dílo rožmberských rybníkářů stejně jako celá Třeboňská rybniční soustava. U rybníka Svět můžete navštívit novogotickou Schwarzenberskou hrobku. Lázně využívají k léčbě pohybového ústrojí slatinu, která se těží v okolí Třeboně. Sezona: celoročně

12

13

14

15

16 ČeSKé BUDějoVICe - K ažd ý D e N PRAVIDELNÉ VÝZNAMNÉ AKCE Únor: Březen: Duben: Květen: Červen: Červen srpen: Červenec: Srpen: Srpen září: Říjen: Listopad: Listopad prosinec: Dny slovenské kultury Dny francouzské kultury Mobil salon výstava auto, moto, lodě, doplňky Hobby jaro výstava vše pro dům a zahradu Slavnosti piva Radniční léto festival kulturních akcí konaných na radniční nádvoří Múzy na vodě vícežánrový festival na slepém rameni Vltavy Selské slavnosti Holašovice lidový jarmark s ukázkami řemesel Bohemia JazzFest světové hvězdy jazzu hrají v centru města Jihočeský jazzový festival světové hvězdy jazzu hrají v centru města Země živitelka mezinárodní agrosalon Hudební slavnosti Emy Destinnové koncerty vážně hudby Jihočeský kompas veletrh turistických zážitků a možností Hobby podzim výstava vše pro dům a zahradu Gastrofest mezinárodní gastronomický festival Adventní trhy TuRIsTICKÉ INfORMAčNÍ CENTRuM Náměstí Přemysla otakara II. č. 1, České Budějovice T , T/F infocb@c-budejovice.cz, Vydalo Statutární město České Budějovice v roce Grafická příprava a tisk: TYPoDeSIGN s.r.o.

JIŽNÍ ČECHY harmonické

JIŽNÍ ČECHY harmonické JIŽNÍ ČECHY harmonické ŽIVOT V PAMÁTKÁCH www.zijemevpamatkach.cz Dvacet let UNESCO v jižních Čechách.................................................... Český Krumlov.....................................................................

Více

Jihočeský kraj Poloha Znak O kraji Jihočeský kraj patří mezi území České republiky bohaté především na přírodní krásy. V podstatě je tvořen Budějovickou a Třeboňskou kotlinou, jeho hranice obklopují pohoří

Více

HISTORICKÁ EXKURZE 2010 do jižních Čech

HISTORICKÁ EXKURZE 2010 do jižních Čech HISTORICKÁ EXKURZE 2010 do jižních Čech II. ročník TERMÍN: pondělí 26. dubna pátek 30. dubna MÍSTO POBYTU: Borovany 18 km jihovýchodně od Českých Budějovic Hotel Alf - http://www.hotelalf.cz/ VEDOUCÍ EXKURZE:

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Renesanční perla západních Čech, šest prohlídkových okruhů. Expozice hrad, zámek, Mitsuko - 1. Japonka trvale žijící v Evropě, kostel v Horšově. Jednoznačný

Více

N A B Í D K A Z Á J E Z D Ů. pro seniory MO Plzeň 3 na jaro 2016

N A B Í D K A Z Á J E Z D Ů. pro seniory MO Plzeň 3 na jaro 2016 N A B Í D K A Z Á J E Z D Ů pro seniory MO Plzeň 3 na jaro 2016 ÚŘAD MĚSTSKÉHO OBVODU PLZEŇ 3, SADY PĚTATŘICÁTNÍKŮ 7-9, PLZEŇ zahajuje v pátek 18. 3. 2016, v 8:00 hodin ve 3. patře budovy Sněmovní sál

Více

Srbská Kamenice tipy na výlety pro školní kolektivy

Srbská Kamenice tipy na výlety pro školní kolektivy Srbská Kamenice tipy na výlety pro školní kolektivy Milá školičko, na školku v přírodě pojedete do Srbské Kamenice v Českém Švýcarsku. Zavítáte do krajiny tak malebné, jakou znáte z pohádek Pyšná princezna

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE 2015/2016. Bc. Lenka Bažíková ZÁMECKÝ AREÁL BŘECLAV PRŮVODNÍ ZPRÁVA

DIPLOMOVÁ PRÁCE 2015/2016. Bc. Lenka Bažíková ZÁMECKÝ AREÁL BŘECLAV PRŮVODNÍ ZPRÁVA DIPLOMOVÁ PRÁCE 2015/2016 Bc. Lenka Bažíková ZÁMECKÝ AREÁL BŘECLAV PRŮVODNÍ ZPRÁVA Zámecký areál v Břeclavi je komplex staveb, jehož historie sahá až do 11. století. V současnosti ovšem budovy chátrají,

Více

Příslušné obce (města) Části města Katastrální území Zlaté Hory Dolní Údolí Dolní Údolí. Zlaté Hory, Rožmitál Zlaté Hory v Jeseníkách

Příslušné obce (města) Části města Katastrální území Zlaté Hory Dolní Údolí Dolní Údolí. Zlaté Hory, Rožmitál Zlaté Hory v Jeseníkách REKREAČNÍ KRAJINNÝ CELEK ZLATÉ HORY 1. Základní údaje Mapové sekce : 14-22-20, 14-22-25, 14-24-05, 14-24-10, 14-24-15 15-11-16, 15-11-17, 15-11-21, 15-11-22, 15-13-01, 15-13-02, 15-13-06, 15-13-07, 15-13-11

Více

Památky. Prohlídky. Naučné stezky

Památky. Prohlídky. Naučné stezky Památky Procházka centrem na Velkém náměstí domy s bohatě zdobenými fasádami, historická radnice, Masné krámy, Papežovy domy se štítem selského baroka, pěkný výhled na hrad z terasy restaurace U Papeže

Více

Delegát zajišťuje výlety od smluvních italských partnerů za výhodnější množstevní slevy. CK AGMA tour neručí za případné změny cen a programu

Delegát zajišťuje výlety od smluvních italských partnerů za výhodnější množstevní slevy. CK AGMA tour neručí za případné změny cen a programu Delegát zajišťuje výlety od smluvních italských partnerů za výhodnější množstevní slevy. CK AGMA tour neručí za případné změny cen a programu AQUAFOLIE - CAORLE V aquaparku vás čeká nový 150 metrů Dlouhý

Více

MUZEUM ŠUMAVY SUŠICE

MUZEUM ŠUMAVY SUŠICE MUZEUM ŠUMAVY SUŠICE PŘÍSTAVBA, NÁSTAVBA A STAVEBNÍ ÚPRAVY Registrační číslo projektu: CZ.1.14/3.2.00/05.01975 Za vlády Jana Lucemburského se v Sušici plně rozvinula výstavba veřejných objektů, mezi něž

Více

Tento program je vyhotoven v upravené verzi s ohledem na zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. N Á V R H P R O G R A M U

Tento program je vyhotoven v upravené verzi s ohledem na zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. N Á V R H P R O G R A M U Tento program je vyhotoven v upravené verzi s ohledem na zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. N Á V R H P R O G R A M U 5. schůze Rady města České Budějovice konané dne 3. března 2010 od 9:00

Více

Muzeum Šumavy Sušice přístavba, nástavba a stavební úpravy

Muzeum Šumavy Sušice přístavba, nástavba a stavební úpravy Muzeum Šumavy Sušice přístavba, nástavba a stavební úpravy Muzeum Šumavy Sušice získalo ocenění v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2013 Ve středu 28. května 2014 proběhlo v prostorách Měšťanské besedy

Více

Jablonné v Podještědí

Jablonné v Podještědí Jablonné v Podještědí Jedno z nejstarších měst na severu Čech si přes svůj mnohdy spletitý vývoj uchovalo funkci kulturního a společenského centra v oblasti pod Lužickými horami. Město vstoupilo poprvé

Více

D A T U M : 2 9. 4. 2 0 1 3 N Á Z E V M A T E R I Á L U : V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 2 0 _ V L. 5. R.

D A T U M : 2 9. 4. 2 0 1 3 N Á Z E V M A T E R I Á L U : V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 2 0 _ V L. 5. R. N Á Z E V Š K O L Y : Z Á K L A D N Í Š K O L A A M A T E Ř S K Á Š K O L A K L U K Y, O K R. P Í S E K A U T O R : M A R C E L A I V A N E N K O V Á Č Í S L O Š A B L O N Y : I I I / 2 D A T U M : 2 9.

Více

1045 CZK / 1 osoba, 1 noc

1045 CZK / 1 osoba, 1 noc REKONDIČNÍ VÍKENDOVÝ BALÍČEK 1045 CZK / 1 osoba, 1 noc Zahrnuje: Ubytování v pokoji First Class bufetová snídaně 2 hodinová relaxace ve vířivce polopenzi relaxační masáž (požitková masáž) Parkování na

Více

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 36

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 36 MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 36 DNE: 22. 2. 2016 JEDNACÍ ČÍSLO: 522/2016/MK OBSAH: Originální grafická propagace města ANOTACE: Jedná se o schválení pořízení sedmi originálních grafických děl a autorských

Více

Průvodní zpráva. 1. Identifikační údaje objektu. 2. Zdůvodnění studie. a) Stavba:

Průvodní zpráva. 1. Identifikační údaje objektu. 2. Zdůvodnění studie. a) Stavba: 1. Identifikační údaje objektu a) Stavba: Název : Průvodní zpráva Zakázkové číslo : ZESA spol. s r.o. 12-13 Místo : Kat. území : Druh stavby : Technická studie II. etapy dopravního řešení třeboňského úseku

Více

LÁZNĚ LUHAČOVICE 2016

LÁZNĚ LUHAČOVICE 2016 LÁZNĚ LUHAČOVICE 2016 Lázně Luhačovice Společenský dům Lázeňská dvorana s pramenem Vincentky Centrální lázně V červnu 2015 proběhly oslavy stého výročí prohlášení Luhačovic léčebnými lázněmi. Léčivé účinky

Více

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření v roce 2012

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření v roce 2012 Výroční zpráva o činnosti a hospodaření v roce 2012 Městské kulturní středisko Horní Slavkov, příspěvková organizace Dlouhá 717, 357 31 Horní Slavkov Zpracovala Mgr. Soňa Kvasničková, ředitelka MKS Únor

Více

Trasa 1R: délka 22 km, stoupání 654 m, klesání 356 m Jako trasa 1 plus návštěva rozhledny na Anenském vrchu.

Trasa 1R: délka 22 km, stoupání 654 m, klesání 356 m Jako trasa 1 plus návštěva rozhledny na Anenském vrchu. KČT Hlinsko pořádá 14. května 2016 autobusový zájezd Neratov Šerlich (Panské Pole Šerlich) --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Jana Rýznarová _ Diplomní projekt ateliér Ing. arch. Ivan Plicka, Ing. arch. Matyáš Sedlák ústav 15119 LS 2014 BYDLENÍ PRO SENIORY V PÍSKU POD

Jana Rýznarová _ Diplomní projekt ateliér Ing. arch. Ivan Plicka, Ing. arch. Matyáš Sedlák ústav 15119 LS 2014 BYDLENÍ PRO SENIORY V PÍSKU POD Jana Rýznarová _ Diplomní projekt ateliér Ing. arch. Ivan Plicka, Ing. arch. Matyáš Sedlák ústav 15119 LS 2014 BYDLENÍ PRO SENIORY V PÍSKU POD HRADBAMI 1 Zadání diplomové práce a prohlášení studenta 2

Více

Tipy na výlety Lammertal, Golling, Gosau atd.

Tipy na výlety Lammertal, Golling, Gosau atd. Koupaliště Abtenau www.freibad.abtenau.at Tipy na výlety Lammertal, Golling, Gosau atd. otevírací doba: denně 9 19 h, od poloviny července do poloviny srpna až do 20.00 vstupné: 5,20 vstupné se Salcburskou

Více

Regionální muzeum v Litomyšli zřizované Pardubickým krajem

Regionální muzeum v Litomyšli zřizované Pardubickým krajem Regionální muzeum v Litomyšli zřizované Pardubickým krajem TISKOVÁ ZPRÁVA 20. duben 2012 REKONSTRUKCE MUZEA Z důvodu generální rekonstrukce bude muzeum uzavřeno pro veřejnost od 1. července 2012. Veškerý

Více

Objemová studie. Studie a objektu Za soudem 288, synagoga v Českém Krumlově. Číslo zakázky : SP 2006/69 Investor :

Objemová studie. Studie a objektu Za soudem 288, synagoga v Českém Krumlově. Číslo zakázky : SP 2006/69 Investor : 1 Název akce : Studie a objektu Za soudem 288, synagoga v Českém Krumlově. Číslo zakázky : SP 2006/69 Investor : Českokrumlovský rozvojový fond spol. s.r.o. Masná 131 381 21 Český Krumlov Objemová studie

Více

Litomyšl. Litomyšl. zámecké návrší. zámecké návrší. www.litomysl.cz/zamecke-navrsi. www.unesco-czech.cz. www.czech-inspiration.cz

Litomyšl. Litomyšl. zámecké návrší. zámecké návrší. www.litomysl.cz/zamecke-navrsi. www.unesco-czech.cz. www.czech-inspiration.cz Informační centrum Litomyšl Smetanovo náměstí 72 570 01 Litomyšl tel. +420 461 612 161 e-mail: ic@litomysl.cz www.ceskomoravske-pomezi.cz www.czech-inspiration.cz www.unesco-czech.cz www.litomysl.cz/zamecke-navrsi

Více

Uherské Hradiště. za poznáním a odpočinkem MĚSTO UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Uherské Hradiště. za poznáním a odpočinkem MĚSTO UHERSKÉ HRADIŠTĚ UHERSKÉ HRADIŠTĚ MĚSTO UHERSKÉ HRADIŠTĚ HISTORICKÉ MĚSTO ROKU 2011 Město Uherské Hradiště Masarykovo nám. 19, 686 70 Uherské Hradiště tel.: 572 525 111 e-mail: epodatelna@mesto-uh.cz www.mesto-uh.cz Městské

Více

Za první kostkou cukru (vycházkový okruh po Dačicích - 2,5 km)

Za první kostkou cukru (vycházkový okruh po Dačicích - 2,5 km) Za první kostkou cukru (vycházkový okruh po Dačicích - 2,5 km) Dačice, jedno z nejstarších a nejhezčích moravských měst, leží na návrší nad pravým břehem Moravské Dyje, v místech, kde řeka zleva přijímá

Více

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme Školní družina Školní družina důležitý výchovný partner rodiny a školy - plní vzdělávací cíle, rozvíjí specifické nadání dětí - pomáhá dětem překonávat jejich handicapy - má důležitou roli v prevenci negativních

Více

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE Rapšach

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE Rapšach 1/9 PROJEKTOVÝ ATELIÉR AD s.r.o. Ing. arch. Jaroslav DAN K Husova 4, eské Bud jovice 370 01, telefon 387 311 238, mobil +420 605 277 998 ZM NA. 1 ÚZEMNÍ PLÁN OBCE Rapšach TEXTOVÁ ÁST Prosinec 2010 Paré

Více

Tiráž: DOV se představuje

Tiráž: DOV se představuje DOV se představuje Kdo jsme? Dolní oblast Vítkovice - zájmové sdružení právnických osob - vzniklo v roce 2007 za účelem realizace projektů obnovy a znovuzpřístupnění městského industriálního dědictví.

Více

Kde ochutnáte pivo Ferdinand:

Kde ochutnáte pivo Ferdinand: Pivovar Ferdinand, Benešov u Prahy Stejně jako v každém městě ve středověku i v Benešově vařili pivo měšťané. K úpadku pivo- varnictví došlo v období třiceti- leté války. K renesanci a oživení přispělo

Více

5. P EDPOKLADY EŠENÉHO ÚZEMÍ Z HLEDISKA CESTOVNÍHO RUCHU 5.1 P

5. P EDPOKLADY EŠENÉHO ÚZEMÍ Z HLEDISKA CESTOVNÍHO RUCHU 5.1 P 5. P EDPOKLADY EŠENÉHO ÚZEMÍ Z HLEDISKA CESTOVNÍHO RUCHU 5.1 P írodní p edpoklady Výjime né postavení oblasti Jeseník v rámci celé R je dáno nejen kvantitativními m ítky, tj. rozsahem území a objemem rekrea

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA škol. rok 2009/10

VÝROČNÍ ZPRÁVA škol. rok 2009/10 Soukromá základní umělecká škola Trnka o.p.s., Rodinná 39, 312 00 Plzeň IČO.26347687, IZO.150035365, identifikátor zařízení: 650035356, bankovní spojení: 279204310247/0100, DIČ. CZ-26347687 VÝROČNÍ ZPRÁVA

Více

Maltézské náměstí 1 telefon: 257 085 111 fax: 257 329 537 118 01 Praha 1 Malá Strana e-mail: posta@mkcr.cz

Maltézské náměstí 1 telefon: 257 085 111 fax: 257 329 537 118 01 Praha 1 Malá Strana e-mail: posta@mkcr.cz +NLDSY113GGYG+ Ministerstvo kultury České republiky Maltézské náměstí 1 telefon: 257 085 111 fax: 257 329 537 118 01 Praha 1 Malá Strana e-mail: posta@mkcr.cz Město Čelákovice nám. 5. května 1/11 250 88

Více

občanské sdružení ZVONICE

občanské sdružení ZVONICE občanské sdružení ZVONICE Praha - Modřany Výroční zpráva 2011 (c) 2010-11 O. S. Zvonice Obecně: Vybíráme z dokumentu Základní text občanského sdružení Zvonice, které vzniklo dne 16.11.2010, podle zákona

Více

Prezentace regionu Posázaví www.posazavi.com

Prezentace regionu Posázaví www.posazavi.com Poznejte regiony ČR 2016 Prezentace regionu Posázaví www.posazavi.com NOVINKY ROKU 2016 EXPERIMENTA > město Benešov EXPERIMENTA > město Benešov Experimentální prostor pod náměstím v Benešově, vyplněn interaktivními

Více

NABÍDKA PARTNERSTVÍ města Český Krumlov pro rok 2012

NABÍDKA PARTNERSTVÍ města Český Krumlov pro rok 2012 NABÍDKA PARTNERSTVÍ města Český Krumlov pro rok 2012 Tato nabídka je platná od 2. 4. 2012 do 28. 2. 2013. Data jsou platná k 1. 3. 2012. Plnění bude zajištěno v uvedeném rozsahu v případě, že k datu uzávěrky

Více

Srní. Kostel Nejsvětější Trojice na Srní

Srní. Kostel Nejsvětější Trojice na Srní Srní Obec vznikla roku 1727 za barona Schmiedla. Její jméno vzniklo po značném množství srnčí zvěře, která se zde zdržovala. Původními obyvateli Srní byli převážně dřevaři, což se přirozeně projevilo i

Více

SČR 11. Název materiálu: Závěrečná zpráva projektu Greenway

SČR 11. Název materiálu: Závěrečná zpráva projektu Greenway Podklady na zasedání ZM dne: 25.09.2014 SČR 11. Název materiálu: Závěrečná zpráva projektu Greenway Předkládá: Ing. Tomáš Hocke Vypracoval: Ing. Tomáš Hocke Zúčastní se projednávání v ZM: Ing. Jiří Lukeš

Více

Tipy na výlety Leogang

Tipy na výlety Leogang Tipy na výlety Leogang - vstupy zdarma nebo se slevou s kartami Salzburgerland Card (platí v celé spolkové zemi Salcbursko od 1. 5. do 26. 10. 2016) Letní karta Salzburgerland Card se kupuje, není v ceně

Více

Varianta A - A1 spol. s r.o.,

Varianta A - A1 spol. s r.o., Varianta A - A1 spol. s r.o., architektonická studie Autor: A1 spol. s r.o., Lannova 16/13, 370 01 České Budějovice Investor: Město Lišov, tř. 5. května 139, 373 12 Lišov Návrh: Ing. arch. Miroslav Papáček,

Více

POZNÁVACÍ ZÁJEZD SLOVENSKO 2013 Slovensko Počúvadlo - Pieniny - Polsko Vysoké Tatry ve dnech 4.7. 14.7.2013

POZNÁVACÍ ZÁJEZD SLOVENSKO 2013 Slovensko Počúvadlo - Pieniny - Polsko Vysoké Tatry ve dnech 4.7. 14.7.2013 POZNÁVACÍ ZÁJEZD SLOVENSKO 2013 Slovensko Počúvadlo - Pieniny - Polsko Vysoké Tatry ve dnech 4.7. 14.7.2013 Datum Program Poznámka 4.7. čtvrtek Odjezd autobusu: 24:00 hod. z Děčína autobusové nádraží 5.7.

Více

Výroční zpráva 2015. Spolek Valštejn

Výroční zpráva 2015. Spolek Valštejn Výroční zpráva 2015 Spolek Valštejn Obsah Úvodní slovo... 3 Základní údaje o Spolku Valštejn... 4 Činnosti spolku v roce 2015... 5 Plány do roku 2016... 8 Úvodní slovo Vážení přátelé valštejnských údolí,

Více

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Po knížeti Břetislavovi se na knížecím stolci vystřídala řada dalších přemyslovských knížat. Počet obyvatel rostl, proto bylo nutné získávat další půdu pro zemědělství. Mýtily

Více

Nové Veselí, okres Žďár nad Sázavou

Nové Veselí, okres Žďár nad Sázavou Kulturní a přírodní dědictví regionu Místní akční skupiny Havlíčkův kraj I. Církevní památky na území MAS Nové Veselí, okres Žďár nad Sázavou Barokní fara, čp. 91 Rejstříkové číslo kulturní památky: 26057/7-4300

Více

OBEC KAMENNÝ ÚJEZD MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE NA OBDOBÍ 2011-2015

OBEC KAMENNÝ ÚJEZD MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE NA OBDOBÍ 2011-2015 OBEC KAMENNÝ ÚJEZD MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE NA OBDOBÍ 2011-2015 Schváleno Zastupitelstvem Obce Kamenný Újezd dne : 112010 Ondřich František starosta obce Ing. Šebelková Jitka místostarostka obce OBSAH

Více

Závěrečná zpráva (věcný popis činnosti v roce 2012)

Závěrečná zpráva (věcný popis činnosti v roce 2012) Závěrečná zpráva (věcný popis činnosti v roce 2012) Ve dnech 12. 15. 1. 2012 se MAS Střední Povltaví prezentovala na společném stánku se Svazkem obcí Milevska na brněnském veletrhu cestovního ruchu Regiontour

Více

Výroční zpráva za rok 2013

Výroční zpráva za rok 2013 Výroční zpráva za rok 2013 Vypracoval : David Knápek, Kulturní centrum Obsah:Úvod, Provoz a akce KC (měsíční), Tabulka finanční přehled akcí Úvod Kolektiv Kulturního centra zůstal v roce 2013 nezměněn.

Více

Místní program obnovy venkova

Místní program obnovy venkova Městys Lhenice, Školní 124, 384 02 Lhenice, IČ: 00250546 Místní program obnovy venkova Aktualizace na období 2011 2014 Úvod Tento Místní program obnovy venkova městyse Lhenice na období let 2011 2014 byl

Více

,, Školka plná pohody

,, Školka plná pohody ,, Školka plná pohody 1. Identifikační údaje o mateřské škole Název: Základní škola a Mateřská škola Horní Moštěnice Adresa: ZŠ a MŠ Horní Moštěnice, Pod Vinohrady 30, 751 17 Zřizovatel školy: OÚ Horní

Více

Gymnázium Christiana Dopplera, Zborovská 45, Praha 5. ROČNÍKOVÁ PRÁCE Teoretické řešení střech

Gymnázium Christiana Dopplera, Zborovská 45, Praha 5. ROČNÍKOVÁ PRÁCE Teoretické řešení střech Gymnázium Christiana Dopplera, Zborovská 45, Praha 5 ROČNÍKOVÁ PRÁCE Teoretické řešení střech Vypracoval: Michal Drašnar Třída: 8.M Školní rok: 2015/2016 Seminář: Deskriptivní geometrie Prohlašuji, že

Více

Bude nás sledovat inteligentní prach? Ing. Bibiána Buková, PhD. (17. 12. 2004)

Bude nás sledovat inteligentní prach? Ing. Bibiána Buková, PhD. (17. 12. 2004) Bude nás sledovat inteligentní prach? Ing. Bibiána Buková, PhD. (17. 12. 2004) Využití inteligentního prachu je návrh futuristický, uvažuje s možností využít zařízení, označovaného jako inteligentní prach

Více

vesnic demolovaných při úpravě plochy nikdy nedokončeného úložiště popílku z tepelných elektráren na Chomutovsku (Beran 2012).

vesnic demolovaných při úpravě plochy nikdy nedokončeného úložiště popílku z tepelných elektráren na Chomutovsku (Beran 2012). 4. VESNICE ZANIKLÉ PO ROCE 1945 Lukáš Funk V poslední době bylo poukázáno na problematiku vsí zaniklých po roce 1945 jako významné archeologické téma a byla také zdůrazněna naléhavost takto orientovaného

Více

037ncj - NOVÁ CIHELNA JIH, PARDUBICE. S STUDIo. CIHELNA SPORTOVNÍ AREÁL Prů vodní zpráva. Územní studie Leden 2015

037ncj - NOVÁ CIHELNA JIH, PARDUBICE. S STUDIo. CIHELNA SPORTOVNÍ AREÁL Prů vodní zpráva. Územní studie Leden 2015 CIHELNA SPORTOVNÍ AREÁL Prů vodní zpráva Územní studie Leden 2015 Obsah dokumentace Textová část : Průvodní zpráva 1. Vymezení území 2. Rozvoj území 3. Uspořádání území 4. Ochrana a rozvoj hodnot v území

Více

TR Východní Morava TO Valašsko

TR Východní Morava TO Valašsko TR Východní Morava TO Valašsko Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová,

Více

RODINNÉ CENTRUM BLANSKO. Výroční zpráva 2009

RODINNÉ CENTRUM BLANSKO. Výroční zpráva 2009 RODINNÉ CENTRUM BLANSKO Výroční zpráva 2009 Výroční zpráva 2009 2/24 Základní informace Motto naší činnosti: Domov je místo, kam můžeš přijít a nikdo se tě neptá, proč jsi přišel. Aby člověk našel ve své

Více

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Směrnice pro vyúčtování služeb spojených s bydlením Platnost směrnice: - tato směrnice je platná pro městské byty ve správě OSBD, Děčín IV

Více

MINIMUZEUM československého opevnění 1935-1938, z.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA. V Brně 01/2016

MINIMUZEUM československého opevnění 1935-1938, z.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA. V Brně 01/2016 2015 MINIMUZEUM československého opevnění 1935-1938, z.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA V Brně 01/2016 Obsah 1. Základní informace str. 2 2. Profil spolku str. 2 3. Vyhodnocení uplynulého roku 2015 str. 5 4. Členská

Více

Mezi hlavní témata MAS Kraj živých vod, z. s. v oblasti ochrany a využití minerálních pramenů patří:

Mezi hlavní témata MAS Kraj živých vod, z. s. v oblasti ochrany a využití minerálních pramenů patří: 2.6 Minerální prameny Nejvýznamnějším přírodním elementem území MAS Kraj živých vod, z. s. je voda, konkrétně prosté a minerální prameny. Množství kyselek vyvěrajících na tepelském panství zaujalo i jezuitského

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008. Název subjektu: ECOHOLDING, a.s. Sídlo: Praha 5 - Smíchov, Staropramenná 221/25, okres Praha 5, PSČ 150 00 IČ: 251 46 297

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008. Název subjektu: ECOHOLDING, a.s. Sídlo: Praha 5 - Smíchov, Staropramenná 221/25, okres Praha 5, PSČ 150 00 IČ: 251 46 297 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008 Název subjektu: ECOHOLDING, a.s. Sídlo: Praha 5 - Smíchov, Staropramenná 221/25, okres Praha 5, PSČ 150 00 IČ: 251 46 297 Obsah 1. Základní informace o společnosti... 3 2. Orgány společnosti...

Více

Školka blízká přírodě 2013/2014

Školka blízká přírodě 2013/2014 Školka blízká přírodě 2013/2014 Mateřská škola, Praha 13, Husníkova 2076 Husníkova 2076/6, 158 00 Praha 5 Charakteristika školy Jsme sídlištní mateřská škola. Máme pět tříd. Chodí k nám 120 dětí. Pracujeme

Více

KONCERTNÍ SÍŇ ČESKÉ BUDĚJOVICE DIPLOMOVÁ PRÁCE

KONCERTNÍ SÍŇ ČESKÉ BUDĚJOVICE DIPLOMOVÁ PRÁCE KONCERTNÍ SÍŇ ČESKÉ BUDĚJOVICE DIPLOMOVÁ PRÁCE Doplnění kompaktnosti Českých Budějovic České Budějovice jsou krajské město jižních Čech. Založeny byly v roce 1265 na soutoku řek Vltavy a Malše. V současnosti

Více

Geometrické pravoúhlé linie stavby zaujmou na první pohled čistotou a elegancí. Neotřelý vzhled dodává fasáda obložená bílým travertinem

Geometrické pravoúhlé linie stavby zaujmou na první pohled čistotou a elegancí. Neotřelý vzhled dodává fasáda obložená bílým travertinem Geometrické pravoúhlé linie stavby zaujmou na první pohled čistotou a elegancí. Neotřelý vzhled dodává fasáda obložená bílým travertinem Příběh domu, který dnes majiteli slouží nejen jako firemní sídlo,

Více

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš Poslání Posláním Keramické dílny Eliáš je umožňovat lidem s postižením začlenění do společnosti s ohledem na jejich zvláštní situaci. Posláním je pomoci

Více

T i p y n a c y k l i s t i c k é v ý l e t y I. Z ČESKÉHO KRUMLOVA DO HOLAŠOVIC II. Z ČESKÉHO KRUMLOVA NA DÍVČÍ KÁMEN

T i p y n a c y k l i s t i c k é v ý l e t y I. Z ČESKÉHO KRUMLOVA DO HOLAŠOVIC II. Z ČESKÉHO KRUMLOVA NA DÍVČÍ KÁMEN Č e s k ý K r u m l o v s l á v a, n a z d a r v ý l e t u! a n e b A H O J N A K O L E K O N C E P T C Y K L I S T I C K Ý C H V Ý L E T Ů v o k o l í Č e s k é h o K r u m l o v a r o k 2 0 1 1 T i p

Více

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V BŘEZENU 2013 -----------------------------------------------------------------------------------------------

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V BŘEZENU 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V BŘEZENU 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL. 558 630 051-3 558 628 001, 628

Více

ZIMNÍ NABÍDKA ŠUMAVA

ZIMNÍ NABÍDKA ŠUMAVA ČESKÁ REPUBLIKA ŠUMAVA Šumava, jako jedno s nejstarších pohoří Evropy, je tvořena horninami prvohorního stáří, zejména žulami, rulami a svory. Je to lesnaté kopcovité pohoří s rozsáhlými náhorními plošinami

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3924-47/2014

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3924-47/2014 ZNALECKÝ POSUDEK č. 3924-47/2014 O ceně nemovitostí, tj. budovy če.58 rod.rekr stojící na parcel č. 161/10 (LV č.412), zapsané na LV č.399 pro obec Lipoltice, k.ú.sovoluská Lhota, část obce Sovoluská Lhota

Více

Památná místa naší země a našich dějin

Památná místa naší země a našich dějin V rámci celoroční činnosti DSK Motýlek se koná jeden z výletů vlastivědného cyklu: Památná místa naší země a našich dějin V letošním roce pokračujeme s výlety po krásách naší země s připomenutím historie

Více

MUZEUM VÝCHODNÍCH ECH V HRADCI KRÁLOVÉ

MUZEUM VÝCHODNÍCH ECH V HRADCI KRÁLOVÉ 104 MUZEUM VÝCHODNÍCH ECH V HRADCI KRÁLOVÉ Adresa: Eliš ino náb eží 465, 500 01 Hradec Králové Telefony: historická budova : +420 495 512 391, +420 495 512 392, +420 495 512 462, +420 495 512 899 odborná

Více

ZNALECKÝ POSUDEK č. 2566 190-13

ZNALECKÝ POSUDEK č. 2566 190-13 - 1 - ZNALECKÝ POSUDEK č. 2566 190-13 o obvyklé ceně nemovitostí bytové jednotky 331/10, ul. Dvořákova, Písek Pražské předměstí, bytový dům na poz. parc. čís. st. 2520/1 zastavěná plocha a nádvoří, vlastnický

Více

MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE

MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE Research Methods and Project Projekt ročníkové práce Student: Magda

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Cyranovy boty, z.s. Motto: Tanec je pohyb a pohyb je život. (Ludmilla Chiriaeff)

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Cyranovy boty, z.s. Motto: Tanec je pohyb a pohyb je život. (Ludmilla Chiriaeff) VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Cyranovy boty, z.s. Motto: Tanec je pohyb a pohyb je život. (Ludmilla Chiriaeff) Cyranovy boty, z.s. Lidická 50 658 12 Brno IČO: 26534711 Email: cyranovyboty@seznam.cz www.cyranovyboty.cz

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ORGANIZACE

VÝROČNÍ ZPRÁVA ORGANIZACE VÝROČNÍ ZPRÁVA ORGANIZACE ZA ROK 2011-2012 VYPRACOVALA: MGR. NADĚŽDA CHLÁDKOVÁ Charakteristika organizace: Název organizace: Základní škola Horažďovice Adresa: Blatenská 310, 341 01Horažďovice telefon:

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 SKAUTSKÉHO STŘEDISKA KONICE Junák český skaut, středisko Konice, z.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 SKAUTSKÉHO STŘEDISKA KONICE Junák český skaut, středisko Konice, z.s. VÝROČNÍ ZPRÁV VA 2014 SKAUTSKÉHO STŘEDISKA KONICE Junák český skaut, středisko Konice, z.s. Junák český skaut, středisko Konice, z.s. 1 SLOVO VEDOUCÍHO STŘEDISKA KONICE Milí členové a přátelé skautingu,

Více

ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek

ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek Č. j.: MUPI/2016/15997/Hrn /UZ-015 Ev. č.: PUP/028/2016/Hrn - OOP/stan Vyřizuje: Ing. Jaroslav Hrneček Telefon: 382 330 111, 382

Více

Rekonstrukce Svinovských mostů v Ostravě dopravní terminál

Rekonstrukce Svinovských mostů v Ostravě dopravní terminál Rekonstrukce Svinovských mostů v Ostravě dopravní terminál Ing. Tichý Jiří, VŠB-TU Ostrava, Ing. Navrátilová Margita, Ostravské komunikace, a.s. Dopravní uzel Svinov, zprvu jen uzel železniční dopravy,

Více

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA 269/2015 Sb. - rozúčtování nákladů na vytápění a příprava teplé vody pro dům - poslední stav textu 269/2015 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. září 2015 o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé

Více

Jana Nastoupilová, Sdružení Českolipsko

Jana Nastoupilová, Sdružení Českolipsko Jana Nastoupilová, Sdružení Českolipsko ČESKOLIPSKO - v západní části Libereckého kraje - dvě oblasti: Máchův kraj a Lužické hory s Ještědským hřbetem - sousední turistické regiony: České Švýcarsko České

Více

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc Charakteristika vyučovacího předmětu prvouka 2.období Prvouka ve 4.a 5.ročníku má časovou dotaci 3 hodiny týdně. Výuka je rozdělena do pěti oblastí : 1. Místo, kde žijeme 2. Lidé kolem nás 3. Lidé a čas

Více

NAUČNÁ STEZKA GEOLOGICKÝ PARK

NAUČNÁ STEZKA GEOLOGICKÝ PARK NAUČNÁ STEZKA GEOLOGICKÝ PARK Foto: Fotobanka KV kraje www.kvpoint.cz Naučná stezka na okraji lázeňského města nabízí přehled o geologické stavbě a rostlinných společenstvích Slavkovského lesa. Stezka

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA soutěžní návrh konceptu zástavby pozemku a arch. návrh budovy MŠ v Černošicích, ul. Husově ÚPRAVA NÁVRHU» leden 2015

MATEŘSKÁ ŠKOLA soutěžní návrh konceptu zástavby pozemku a arch. návrh budovy MŠ v Černošicích, ul. Husově ÚPRAVA NÁVRHU» leden 2015 zadavatel datum soutěžní návrh konceptu zástavby pozemku a onický návrh budovy mateřské školy v Černošicích, ul. Husově Město Černošice Riegrova 1209 252 28 Černošice Identifikace 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Více

PROFIL SKUPINY CRESTYL

PROFIL SKUPINY CRESTYL 2 Developerská skupina CRESTYL působí na českém realitním trhu od roku 1996 a patří mezi vedoucí developery CRESTYL se v současné době aktivně věnuje rozvoji více než 15 lokalit s rezidenčními i komerčními

Více

Výroční zpráva Astronomického klubu Pelhřimov, o. s. za rok 2015

Výroční zpráva Astronomického klubu Pelhřimov, o. s. za rok 2015 Výroční zpráva Astronomického klubu Pelhřimov, o. s. za rok 2015 Astronomický klub Pelhřimov, o. s. (občanské sdružení, dále jen AKP ) je samostatnou právnickou osobou podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování

Více

Akční plán řídící skupiny pro Fairtrade na rok 2013 v Chrudimi

Akční plán řídící skupiny pro Fairtrade na rok 2013 v Chrudimi Akční plán řídící skupiny pro Fairtrade na rok 2013 v Chrudimi Cílem plánovaných aktivit je rozšířit povědomí o spravedlivém obchodu a rozvojové spolupráci mezi co nejvíce obyvatel všech věkových skupin

Více

1. DÁLNIČNÍ A SILNIČNÍ SÍŤ V OKRESECH ČR

1. DÁLNIČNÍ A SILNIČNÍ SÍŤ V OKRESECH ČR 1. DÁIČNÍ A SIIČNÍ SÍŤ V OKRESE ČR Pro dopravu nákladů, osob a informací jsou nutné podmínky pro její realizaci, jako je kupříkladu vhodná dopravní infrastruktura. V případě pozemní silniční dopravy to

Více

SPRÁVA NÁRODNÍHO PARKU PODYJÍ. Kalendář vycházek a exkurzí pro veřejnost na rok 2009. Duben

SPRÁVA NÁRODNÍHO PARKU PODYJÍ. Kalendář vycházek a exkurzí pro veřejnost na rok 2009. Duben SPRÁVA NÁRODNÍHO PARKU PODYJÍ Kalendář vycházek a exkurzí pro veřejnost na rok 2009 Duben 25.4. sobota Odpolední vycházka za geologickými zajímavosti Podyjí (pořádáno ve spolupráci s Jihomoravským muzeem

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Středisko volného času Mozaika Polička, Nám.B.Martinů 85, 572 01 Polička tel.: 461 725 352, mobil: 736 752 624, e-mail: svecova@mozaika-policka.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Zpracovala: Zdeňka Švecová ředitelka

Více

Základní škola při Dětské psychiatrické nemocnici, Opařany 160

Základní škola při Dětské psychiatrické nemocnici, Opařany 160 Základní škola při Dětské psychiatrické nemocnici, Opařany 160 Zpráva o plnění ročního plánu environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) za školní rok 2013/2014 1 Obsah: I. Identifikační údaje

Více

PROGRAM CENTRA BOHUSLAVA MARTINŮ SRPEN 2010

PROGRAM CENTRA BOHUSLAVA MARTINŮ SRPEN 2010 PROGRAM CENTRA BOHUSLAVA MARTINŮ SRPEN 2010 Připravilo Městské muzeum a galerie Polička a Centrum Bohuslava Martinů ve spolupráci s Městskou knihovnou Polička VÝSTAVY: KTERAK PAN UČITEL KU VZDĚLÁNÍ A DOBRÝM

Více

Alternativní návrh koncertní. oncertního. Janáčkovo kulturní centrum. Lokalita

Alternativní návrh koncertní. oncertního. Janáčkovo kulturní centrum. Lokalita Alternativní návrh koncertní k oncertního sálu v Brně Janáčkovo kulturní centrum Filharmonie Brno (FB) sklízí úspěchy po celém světě od Londýna po Tokio, ale ve svém domovském městě má k dispozici pouze

Více

5.7.Učební osnovy - Vlastivěda

5.7.Učební osnovy - Vlastivěda 5.7.Učební osnovy - Vlastivěda 5.4 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět 5.4.1 Vzdělávací obor Člověk a jeho svět 5.4.1.3 NÁZEV VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU: VLASTIVĚDA 5.4.1.3.1 Charakteristika vyučovacího předmětu

Více

závěrečná zpráva o činnosti

závěrečná zpráva o činnosti 2013 závěrečná zpráva o činnosti O projektu Hlavním cílem projektu je podpora soužití osob s postižením s osobami bez, výchova k vzájemné toleranci a porozumění v nelehké době transformace pobytových zařízení.

Více

1 HRDINOU můžeš být i TY aneb NA PRÁZDNINY VŽDY PŘIPRAVEN Oslava 12. výročí zahájení činnosti INFORMAČNÍHO CENTRA Jaderné elektrárny Temelín IC ZÁMEČEK JE TEMELÍN U NÁS JE KAŽDÝ HNED VÍTANÝ HOST, MÁME

Více

ROČNÍ PLÁN Školní rok 2015/2016. Mateřská škola Olomouc, Helsinská 11, příspěvková organizace.

ROČNÍ PLÁN Školní rok 2015/2016. Mateřská škola Olomouc, Helsinská 11, příspěvková organizace. ROČNÍ PLÁN Školní rok 2015/2016 Mateřská škola Olomouc, Helsinská 11, příspěvková organizace. Organizace školního roku 2015/2016 Organizace školního roku 2015/2016 v základních školách, středních školách,

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE KNIHOVNA NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA. Tomáš Teigiser, Tomáš Jelínek

SEMINÁRNÍ PRÁCE KNIHOVNA NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA. Tomáš Teigiser, Tomáš Jelínek SEMINÁRNÍ PRÁCE KNIHOVNA NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA Tomáš Teigiser, Tomáš Jelínek Dne 21. 5. 2015 jsme zavítali do knihovny Národního technického muzea, adresou Kostelní 42, Praha 7. Web knihovny můžeme

Více

2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE CHARAKTERIZUJÍCÍ STAVBU A JEJÍ BUDOUCÍ PROVOZ

2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE CHARAKTERIZUJÍCÍ STAVBU A JEJÍ BUDOUCÍ PROVOZ SPRIEVODNÁ SPRÁVA 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název stavby : Druh stavby : Místo stavby : Druh dokumentace: SMART STUDENT REKONSTRUKCE A PŘÍSTAVBA BRATISLAVA, RADLINSKÉHO UL. ARCHITEKTONICKÁ STUDIE OBJEKTU,

Více

1. KRKONOŠSKÁ ŠLÁPOTA 2. DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ A DEN ŽELEZNIC. Regionální turistické informační centrum KRKONOŠE, Vrchlabí

1. KRKONOŠSKÁ ŠLÁPOTA 2. DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ A DEN ŽELEZNIC. Regionální turistické informační centrum KRKONOŠE, Vrchlabí 1. KRKONOŠSKÁ ŠLÁPOTA Termín akce: 1. září 2013 Místo konání: Rokytnice nad Jizerou Více informací: www.ddmrokytnice.cz Krkonošská šlápota to je tradiční turistická hlídková soutěž pro 3-5 členné hlídky.

Více

Země termálních vod. Leden

Země termálních vod. Leden MNOHEM VÍC NEŽ OČEKÁVÁŠ TUCET DŮVODŮ K NÁVŠTĚVĚ MAĎARSKA Leden Země termálních vod Vody v Maďarsku mají pro návštěvníky z celého světa kouzelný nádech jedinečnosti. Termální prameny prýští napříč celou

Více