Kolonoskopie gastroskopie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kolonoskopie gastroskopie"

Transkript

1 Kolonoskopie gastroskopie Informace pro pacienty z Nadace Endoskopických oddělení a Tyto informace jsou určené pro pacienty, kteří se chystají podstoupit vyšetření dolní části střeva známé jako kolonoskopie a gastroskopie. Vysvětlují, co kolonoskopie a gastroskopie je a jaká rizika představují. Pokud se nechcete vyšetření zúčastnit, aniž by jste předem informoval/a Endoskopické oddělení, můžete být vyškrtnut/a ze seznamu čekatelů. Studenti a stážisté mohou být pod dohledem kvalifikovaného personálu zapojeni do Vaší péče. Pokud nechcete, aby student byl přítomen, informujte Vašeho lékaře, který bude provádět endoskopii nebo sestru. Uvedená doba je čas, na který jste objednaní NE čas vyšetření. Testy trvají celkem 40 až 50 minut, ale mohou trvat déle, pokud bude prováděna biopsie nebo odstraňovány polypy (výčnělky vypadající spíše jako bradavice). Příležitostně, pokud je nezbytné nebo ve velmi složitých případech, může být začátek Vašeho vyšetření odložen. Můžete být v nemocnici až čtyři hodiny. Co je gastroskopie? Je to vyšetření jícnu (hltanu), žaludku a dvanáctníku (první ohyb tenkého střeva). Prohlédněte si schéma. Tenká, flexibilní trubice přibližně velikosti malíčku ženy (gastroskop) je zavedena ústy až do žaludku. Na špičce gastroskopu je umístěno světlo a malá videokamera, takže lékař, který bude provádět endoskopii, uvidí střevo zevnitř, což mu umožní najít eventuální příčinu symptomů, které pociťujete. (Tento postup se někdy nazývá endoskopie). Co je kolonoskopie?

2 Je to vyšetření, které umožní lékaři, který bude provádět endoskopii, podívat se přímo na sliznici tlustého střeva nebo tračníku pomocí kolonoskopu, což je pružná trubice o tloušťce ženského ukazováčku. Někdy může být vzorek sliznice střeva odebrán k laboratornímu vyšetření (biopsie). Pokud jsou nalezeny polypy, mohou být v průběhu vyšetření odstraněny. Příprava na vyšetření Aby bylo vyšetření úspěšné a lékař, který bude provádět endoskopii, si mohl udělat jasný názor, Váš žaludek a střeva musí být tak prázdná, jak je to možné, aby byla jasně vidět. Je důležité se řídit pokyny o přípravě střeva. Jako součást své přípravy dostanete projímadlo. Prosím podívejte se do přiloženého letáku Instrukce pro přípravu střev. Není-li střevo dostatečně prázdné celá procedura může být zrušena a opakována při jiné příležitosti. To je většinou kvůli tomu, že lékař, který bude provád ádět t endoskopii, nevidí důležité znaky. (Předpokládá se, že u těch pacientů, kteří mají diagnostikovanou rakovinu střev během dvou let od předešlého kolonoskopického vyšetření tlustého střeva, nebylo toto odhaleno při původním vyšetření tato možnost je označována jako Pokolonoskopický kolaterální rakovinný syndrom PCCCS). Pro tuto proceduru je také důležité přestat pít dvě hodiny před vyšetřením. Jestli máte diabetes nebo hemofilii, kontaktujte prosím Endoskopické oddělení, kde jste objednaní, pro speciální rady. Pokud berete warfarin, clopidogrel, nebo jiné léky na ředění krve, informujte nás prosím alespoň týden před vyšetřením. Vyšetření může být ovlivněno, pokud užíváte některé léky. Doporučujeme, abyste přestal/a užívat následující léky jeden týden před vyšetřením, pokud jste byl/a diagnostikován/a s vředem nebo s Barrettovým jícnem. Léky potlačující kyselost cimetidin (Tagamet), ranitidin (Zantac), nizatidin (Axid),

3 lansoprazol (Zoton), omeprazol (Losec), pantoprazol (Protium), rabeprazol (Pariet), esomeprazol (Nexium), Fanotidin (Pepcid). Tablety železa, projímadla (Fybogel, Regulan, Proctofib) by jste měl/a přestat brát týden před Vaším vyšetřením. Jiné léky můžete brát obvyklým způsobem. Prosím přineste si seznam všech léků, které právě berete. Pokud máte nějaké dotazy o své léčbě, volejte prosím Endoskopické oddělení. Je velice důležité, d aby jste si s sebou vzal/a inhalátory na astma nebo angínu. Pokud máte kardiostimulátor nebo ICD, prosím informujte nás alespoň týden před zákrokem. Před vyšetřením si prosím odstraňte lak na nehty a všechny typy falešných nehtů. Nenoste si s sebou na oddělení žádné cennosti. Prosím přineste si s sebou svůj župan, pantofle, a něco na čtení na dobu svého pobytu. Je užitečné vzít si s sebou náhradní spodní prádlo. Příjezd do nemocnice Prosím nahlaste se na příjmu Endoskopického oddělení. Sestra zkontroluje Vaše údaje, krevní tlak a puls. Pokud jste na cokoliv alergičtí (léky, náplasti, latex), prosím sdělte to sestře. Před vyšetřením budete vyzváni k sundání šperků, zubních náhrad, brýlí, kontaktních čoček a cvočků z jazyka. Prosím informujte sestru, pokud máte kardiostimulátor, náhradní kloub, svorky nebo zubní náhradu. Budete se muset převléct do nemocniční košile. Pokud mate nějaké n otázky, neváhejte se zeptat. Při přijetí dostanete formulář popisující vyšetření, které hodláte podstoupit. Poté budete požádán/a, aby jste podepsal/a informovaný souhlas. Sestra zůstane s Vámi po celou dobu vyšetření. Co vyšetření obnáší? Budou Vám podána sedativa.

4 Sedativa a/nebo léky proti bolesti Vám budou před vyšetřením podány pomocí malé jehly zapíchnuté do žíly. Poté se budete cítit uvolněně, ale léky málokdy vyvolávají spánek. (Kapačka Vám bude ponechána v ruce / paži, dokud se nezotavíte z procedury). Některým pacientům nabízíme pro toto ošetření využití Entonoxu nebo absolvování vyšetření bez léků. Entonox je plyn úlevující od bolesti, který ženy dostávají při porodu. Entonox se aplikuje tak, že se hluboce nadechnete pomocí náustku. Velmi zřídka, na žádost pacientů, lékař, který bude provádět endoskopii, souhlasí s provedením zákroku bez podání sedativ. Prosím diskutujte o tom s lékařem, který bude endoskopii provádět. Zdravotní sestra nebo lékař, který provede endoskopii s Vámi bude diskutovat o podání lokální anestézie (znecitlivující sprej) na zadní stranu krku; má to hořkou chuť. Malý přístroj pro záznam pulsu a dýchání Vám bude připojen k prstu. Bude Vám podán kyslík. Manžeta připevněná na ruku Vám bude sledovat krevní tlak. (Prosím informujte zdravotní sestru, pokud existuje důvod, proč určitá paže není vhodná). Malý náustek Vám bude umístěn do úst. Lékař provádějící endoskopii Vám jemně zavede gastroskop do žaludku. Není to bolestivé a nebude Vám to bránit v dýchání nebo polykání, ale můžete se během vyšetření cítit jako při říhání a nepříjemně. Žaludek se jemně nafoukne vzduchem a rozšíří se tak, že vnitřní epitelová vrstva bude vidět jasněji. Vzduch bude odsát na konci vyšetření. Sestra může odsávat sliny z Vašich úst pomocí malé sací trubice. Poté je gastroskop rychle vytažen a pojízdné lůžko je otočeno. Před kolonoskopií bude lékařem provedeno rektální vyšetření. Poté, zatímco vy budete pohodlně ležet na Vašem levém boku, lékař provádějící endoskopii jemně vloží kolonoskop do Vašeho rekta a protáhne ho celým tlustým střevem. Střeva Vám budou nafouknuta vzduchem a rozšíří se tak, aby vnitřní epitelová vrstva byla vidět jasněji. To může být nepohodlné, ale netrvá to dlouho. Možná budete mít během vyšetření větry. To je normální, lékař je na to zvyklý. Prosím, nebuďte v rozpacích.

5 Během vyšetření Vám může být odebrán malý vzorek sliznice střev (biopsie), který bude odeslán do laboratoře na další testy. Nemůžete to cítit. (Video a / nebo fotografie mohou být pořízeny pro Vaše záznamy). Během vyšetření mohou být odstraněny polypy, ale to také nebudete cítit. Polypy jsou malé výrůstky na sliznici střeva; nejsou rakovinné, ale mohly by vyústit v rakovinu v budoucích letech, nebudou-li odstraněny. Polypy se odstraní vyříznutím. Odstraňování polypů se provádí pomocí drátěné kličky, která spálí polyp pomocí průtoku slabého elektrického proudu. Poté je kolonoskop rychle vyndán. Po vyšetření Vrátíte se do oblasti zotavení. Po podání sedativ si musíte asi 45 minut odpočinout. Po zotavení můžete jíst a pít jako obvykle. Po zákroku můžete stále mít trochu větry, ale to přirozeně přejde. Před odchodem Vám sestra vysvětlí výsledky Vašeho vyšetření a další potřebnou léčbu. Výsledky biopsie budou trvat déle. Vaše výsledky budou zaslány Vašemu praktickému lékaři. Propuštění z nemocnice Pokud Vám byla podána sedativa: musíte mít s sebou přítele/p p ítele/přítelkyni ítelkyni nebo příbuzného, p aby Vás vzal domů a zůstal z s Vámi po dobu nejméně 24 hodin; nesmíte řídit, pít alkohol, obsluhovat stroje (včetně trouby a rychlovarné konvice) po dobu 24 hodin po vyšetření nebo podepisovat důležité dokumenty; pokud jste měl/a Entonox nesmíte řídit 30 minut po poslední dávce medikamentů; můžete si všimnout, že se Vaše střeva nevrátí do normy po dobu několika dnů po vyšetření; můžete mít mírné bolesti v krku, ale nebojte se, to přejde. Pokud Vám nebyla podána sedativa, výše uvedenými opatřeními se nezabývejte.

6 Jsou zde nějaká významná rizika? Toto vyšetření je velice bezpečné, ale jsou zde určitá rizika spojená s touto procedurou. Mezi ně patří: reakce na sedativa. Sedativa mohou ovlivnit dýchání, může být mělké a pomalejší; poškození zubních korunek nebo zubních můstků; horečka (zvýšená teplota); mírné riziko infekce hrudníku po gastroskopii; po biopsii nebo odstranění polypů může dojít k mírnému krvácení. (Riziko je přibližně jedna na každých vyšetření, kdy je odstraněn polyp). Pokud se krvácení nezastaví do 24 hodin, nebo je příliš intenzivní, kontaktujte prosím Endoskopické oddělení nebo pohotovost. perforace, malé natržení stěny střeva, což je také vzácné. (Riziko je přibližně jedna na každých 1000 vyšetření). To by vyžadovalo krátký pobyt v nemocnici a léčbu antibiotiky, nebo, velmi příležitostně, to může vyžadovat chirurgický zákrok. Pokud máte nějaké pochybnosti o těchto rizicích, prosím promluvte si před vyšetřením s lékařem, který bude endoskopii provádět. Jsou nějaké alternativy k gastroskopii a kolonoskopii? Ano, je zde Virtuální kolonoskopie, Baryový klystýr, Bariový roztok, CT a magnetická rezonance. Je zde požadována stejná příprava střeva, ale toto vyšetření neumožňuje odstranění polypů a biopsii. To znamená, že bude pravděpodobně stejně nutné provést kolonoskopii nebo gastroskopii. Máte nějaké další otázky? Prosím zavolejte Endoskopické oddělení. Oddělení jsou otevřena od pondělí do neděle od 8 do 18 hod. William Harvey Hospital, Ashford, telefon Kent and Canterbury Hospital, Canterbury, telefon Queen Elizabeth the Queen Mother Hospital, Margate, telefon Pokud budete mít nějaké dotazy od 18 do 8 hod od pondělí až do neděle, potom kontaktujte pohotovost (A&E) na: A&E, William Harvey Hospital, Ashford, telefon

7 A&E, Queen Elizabeth the Queen Mother Hospital, Margate, telefon Krátký film popisující, co mohou pacienti očekávat, když přichází do nemocnice na endoskopii, je k dispozici na webových stránkách EKHUFT Pokud se u Vás objeví jakákoliv silná bolest v krku, hrudníku nebo břiše během prvních 24 hodin po zákroku volejte pohotovost (viz výše uvedená telefonní čísla). Naše oddělení jsou pravidelně kontrolována a auditována; pokud chcete jakoukoliv informaci o našich výkonnostních standardech, prosím zeptejte se. Můžete také navštívit Standardní informace Hotovost a cennosti Když přijdete do nemocnice, prosím nenoste s sebou cennosti nebo předměty se sentimentální hodnotu. Nebudou-li předměty bezpečně uschovány u personálu, nemocnice nenese zodpovědnost za jakoukoliv ztrátu. Budete potřebovat pouze drobný obnos na nákup drobností například novin / časopisu nebo na použití telefonu. Případné reklamace, komentáře, e, starosti nebo komplimenty Pokud máte jiné starosti, prosím poraďte se svým lékařem nebo zdravotní sestrou. Nebo kontaktujte prosím naši Poradnu pro pacienty a kontaktní službu (PALS ) na nebo nebo em ekh-tr.pals@nhs.net Další informační letáky pro pacienty Kromě tohoto letáku poskytují nemocnice ve Východním Kentu celou řadu informačních letáků pro pacienty zahrnujících podmínky, služby a klinické procedury prováděné nadací. Úplný seznam naleznete na nebo kontaktujte člena personálu.

8 Máte po přečtení těchto informací nějaké další otázky nebo připomínky? Pokud ano, uveďte je níže a upozorněte na ně sestru nebo konzultanta. Informace poskytla Nadace Endoskopických oddělení Datum revize: Květen 2015, Datum příští revize: Květen 2017 RK/EKH010

Gastroskopie. Informace pro pacienty endoskopické jednotky

Gastroskopie. Informace pro pacienty endoskopické jednotky Gastroskopie Informace pro pacienty endoskopické jednotky Tento informační leták je určen pacientům, kteří mají podstoupit gastroskopické vyšetření. Vysvětluje, jak vyšetření probíhá a zmiňuje případná

Více

Flexibilní sigmoideoskopie a gastroskopie

Flexibilní sigmoideoskopie a gastroskopie Flexibilní sigmoideoskopie a gastroskopie Informace pro pacienty endoskopické jednotky Tento informační leták je určen pacientům, kteří podstoupí vyšetření spodní části střeva známé jako flexibilní sigmoideoskopie

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. CONTROLOC Control 20 mg enterosolventní tablety Pantoprazolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. CONTROLOC Control 20 mg enterosolventní tablety Pantoprazolum PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE CONTROLOC Control 20 mg enterosolventní tablety Pantoprazolum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité údaje. Tento

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Nolpaza 40mg prášek pro přípravu injekčního roztoku pantoprazolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat.

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Meloxicam Mylan 15 mg tablety meloxicamum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Meloxicam Mylan 15 mg tablety meloxicamum sp.zn.sukls151971/2012 a k sp.zn.sukls69213/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Meloxicam Mylan 15 mg tablety meloxicamum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

Příloha č. 1 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn. sukls36276/2007 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

Příloha č. 1 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn. sukls36276/2007 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Příloha č. 1 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn. sukls36276/2007 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Meloxicam Mylan 15 mg tablety meloxicamum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Enap i.v. 1,25 mg/1 ml injekční roztok enalaprilatum dihydricum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Enap i.v. 1,25 mg/1 ml injekční roztok enalaprilatum dihydricum sp.zn. sukls184192/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele Enap i.v. 1,25 mg/1 ml injekční roztok enalaprilatum dihydricum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.sukls90890/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE - INFORMACE PRO UŽIVATELE

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.sukls90890/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE - INFORMACE PRO UŽIVATELE Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.sukls90890/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE - INFORMACE PRO UŽIVATELE DICLOREUM, injekční roztok (diclofenacum natricum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Controloc i.v., 40 mg, prášek pro injekční roztok. (Pantoprazolum)

Příbalová informace: informace pro uživatele. Controloc i.v., 40 mg, prášek pro injekční roztok. (Pantoprazolum) Sp.zn.sukls43597/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele Controloc i.v., 40 mg, prášek pro injekční roztok (Pantoprazolum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Kolonoskopia a gastroskopia

Kolonoskopia a gastroskopia Kolonoskopia a gastroskopia Informácie pre pacientov z oddelení endoskopie nadácie NHS. Tieto informácie sú určené pre pacientov, ktorí podstupujú vyšetrenie dolnej časti žalúdka, zvané kolonoskopia a

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls135945/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls135945/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls135945/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Sudroc 75 mg, potahované tablety Clopidogrelum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci

Více

DESFERAL prášek pro přípravu injekčního roztoku (deferoxamini mesilas)

DESFERAL prášek pro přípravu injekčního roztoku (deferoxamini mesilas) Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls19458/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE DESFERAL prášek pro přípravu injekčního roztoku (deferoxamini mesilas) Přečtěte si pozorně

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Apo-Rabeprazol 20 mg enterosolventní tablety Rabeprazolum natricum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Apo-Rabeprazol 20 mg enterosolventní tablety Rabeprazolum natricum Příbalová informace: informace pro uživatele Apo-Rabeprazol 20 mg enterosolventní tablety Rabeprazolum natricum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat,

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFOMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFOMACE PRO UŽIVATELE 1. Co je přípravek Ranital a k čemu se používá 2. Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete přípravek Ranital užívat 3. Jak se přípravek Ranital užívá 4. Možné nežádoucí účinky 5. Jak přípravek Ranital

Více

Příloha č. 1 ke sdělení sp.zn.sukls26704/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. NIMED 100 mg tablety (nimesulidum)

Příloha č. 1 ke sdělení sp.zn.sukls26704/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. NIMED 100 mg tablety (nimesulidum) Příloha č. 1 ke sdělení sp.zn.sukls26704/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE NIMED 100 mg tablety (nimesulidum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Adriblastina CS injekční roztok 2 mg/ml doxorubicini hydrochloridum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Adriblastina CS injekční roztok 2 mg/ml doxorubicini hydrochloridum Příbalová informace: informace pro uživatele Adriblastina CS injekční roztok 2 mg/ml doxorubicini hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat,

Více

Gastroskopie (fibroskopie) (Endoskopické vyšetření horního zažívacího traktu - jícnu, žaludku a dvanáctníku)

Gastroskopie (fibroskopie) (Endoskopické vyšetření horního zažívacího traktu - jícnu, žaludku a dvanáctníku) Gastroskopie (fibroskopie) (Endoskopické vyšetření horního zažívacího traktu - jícnu, žaludku a dvanáctníku) Za začátek orální endoskopie lze pokládat rok 1868, kdy Kussmaul poprvé zavedl kovovou trubici

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. DICLOIN 75 mg/ml injekční roztok. diclofenacum natricum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. DICLOIN 75 mg/ml injekční roztok. diclofenacum natricum Sp.zn.sukls126468/2015 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE DICLOIN 25 mg/ml injekční roztok DICLOIN 50 mg/ml injekční roztok DICLOIN 75 mg/ml injekční roztok diclofenacum natricum Přečtěte si

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Controloc 40 mg, enterosolventní tablety. (Pantoprazolum)

Příbalová informace: informace pro uživatele. Controloc 40 mg, enterosolventní tablety. (Pantoprazolum) Sp.zn.sukls43597/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele Controloc 40 mg, enterosolventní tablety (Pantoprazolum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE- INFORMACE PRO UŽIVATELE. Asacol Enema 4 g Rektální suspenze. Mesalazinum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE- INFORMACE PRO UŽIVATELE. Asacol Enema 4 g Rektální suspenze. Mesalazinum sp.zn.sukls161075/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE- INFORMACE PRO UŽIVATELE Asacol Enema 4 g Rektální suspenze Mesalazinum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat,

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Mertenil 40 mg potahované tablety. rosuvastatinum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Mertenil 40 mg potahované tablety. rosuvastatinum Sp.zn.sukls55651/2013 Příbalová informace: informace pro uživatele Mertenil 10 mg potahované tablety Mertenil 20 mg potahované tablety Mertenil 40 mg potahované tablety rosuvastatinum Přečtěte si pozorně

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele

Příbalová informace: informace pro uživatele Příbalová informace: informace pro uživatele Bexsero injekční suspenze v předplněné injekční stříkačce Vakcína proti meningokokům skupiny B (rdna, komponentní, adsorbovaná) Tento přípravek podléhá dalšímu

Více

PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT?

PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT? FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT? EDUKAČNÍ MATERIÁL POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM Císařský řez patří mezi základní porodnické operace a provádí se na základě komplexního

Více

sp.zn.sukls153674/2014

sp.zn.sukls153674/2014 sp.zn.sukls153674/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele V-Penicilin 250 mg SLOVAKOFARMA V-Penicilin 500 mg SLOVAKOFARMA V-Penicilin 750 mg SLOVAKOFARMA tablety phenoxymethylpenicillinum kalicum

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. TORVACARD 10 TORVACARD 20 TORVACARD 40 potahované tablety Atorvastatinum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. TORVACARD 10 TORVACARD 20 TORVACARD 40 potahované tablety Atorvastatinum Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls96605/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE TORVACARD 10 TORVACARD 20 TORVACARD 40 potahované tablety Atorvastatinum Přečtěte si pozorně

Více

REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH

Více

ACYLPYRIN tablety (Acidum acetylsalicylicum)

ACYLPYRIN tablety (Acidum acetylsalicylicum) sp. zn. sukls67700/2015 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE ACYLPYRIN tablety (Acidum acetylsalicylicum) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité údaje.

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Micropaque 1 g/ml, gastroenterálni suspenze (pro perorální nebo rektální podáni) Barii sulfas

Příbalová informace: informace pro uživatele. Micropaque 1 g/ml, gastroenterálni suspenze (pro perorální nebo rektální podáni) Barii sulfas sp.zn. sukls218636/2011 Příbalová informace: informace pro uživatele Micropaque 1 g/ml, gastroenterálni suspenze (pro perorální nebo rektální podáni) Barii sulfas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. BICALUTANORM 150 MG, potahované tablety (bicalutamidum)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. BICALUTANORM 150 MG, potahované tablety (bicalutamidum) PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE BICALUTANORM 150 MG, potahované tablety (bicalutamidum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat. - Ponechte

Více

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls83230/2012 a sp.zn. sukls116335/2012

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls83230/2012 a sp.zn. sukls116335/2012 Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls83230/2012 a sp.zn. sukls116335/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE LAMISIL 125 mg LAMISIL 250 mg Terbinafini hydrochloridum Přečtěte

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele

Příbalová informace: informace pro uživatele Příbalová informace: informace pro uživatele VAQTA Adult 50 U/ml injekční suspenze v předplněné injekční stříkačce Očkovací látka proti hepatitidě typu A, inaktivovaná, adsorbovaná Pro dospělé Přečtěte

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE YASNAL 5 mg YASNAL 10 mg potahované tablety donepezili hydrochloridum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE YASNAL 5 mg YASNAL 10 mg potahované tablety donepezili hydrochloridum PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE YASNAL 5 mg YASNAL 10 mg potahované tablety donepezili hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Více

Příloha č. 1a k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls133510/2012 a příloha ke sp.zn. sukls175746/2012

Příloha č. 1a k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls133510/2012 a příloha ke sp.zn. sukls175746/2012 Příloha č. 1a k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls133510/2012 a příloha ke sp.zn. sukls175746/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Loseprazol 20 mg enterosolventní tvrdé tobolky (omeprazolum)

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. DALACIN C injekční roztok (clindamycini dihydrogenphosphas)

Příbalová informace: informace pro pacienta. DALACIN C injekční roztok (clindamycini dihydrogenphosphas) Příbalová informace: informace pro pacienta DALACIN C injekční roztok (clindamycini dihydrogenphosphas) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele

Příbalová informace: informace pro uživatele Sp. zn. sukls 20364/2013, sukls20365/2013, sukls20366/2013 Příbalová informace: informace pro uživatele Rosuvastatin Tchaikapharma 10 mg potahované tablety Rosuvastatin Tchaikapharma 20 mg potahované tablety

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Sorvasta 15 mg, potahované tablety. Sorvasta 10 mg, potahované tablety

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Sorvasta 15 mg, potahované tablety. Sorvasta 10 mg, potahované tablety PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Sorvasta 5 mg, potahované tablety Sorvasta 10 mg, potahované tablety Sorvasta 15 mg, potahované tablety Sorvasta 20 mg, potahované tablety Sorvasta 30 mg, potahované

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Klimicin injekční roztok. clindamycinum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Klimicin injekční roztok. clindamycinum sp.zn.sukls213147/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Klimicin injekční roztok clindamycinum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože

Více

Příbalová informace: informace pro pacienty. Chloramphenicol VUAB 1 g. prášek pro injekční roztok chloramphenicolum

Příbalová informace: informace pro pacienty. Chloramphenicol VUAB 1 g. prášek pro injekční roztok chloramphenicolum sp.zn.sukls75310/2015 Příbalová informace: informace pro pacienty Chloramphenicol VUAB 1 g prášek pro injekční roztok chloramphenicolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO PACIENTA

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO PACIENTA sp.zn. sukls110147/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO PACIENTA SOMATULINE AUTOGEL 60 mg, injekční roztok v předplněné stříkačce SOMATULINE AUTOGEL 90 mg, injekční roztok v předplněné stříkačce SOMATULINE

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Atorvastatin +pharma 40 mg, potahované tablety. Atorvastatinum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Atorvastatin +pharma 40 mg, potahované tablety. Atorvastatinum PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Atorvastatin +pharma 10 mg, potahované tablety Atorvastatin +pharma 20 mg, potahované tablety Atorvastatin +pharma 40 mg, potahované tablety Atorvastatinum

Více

MUDr. Jan Hiblbauer s.r.o. Provozovna: třída Karla IV. 834/4, 500 02 Hradec Králové, tel.: 602 485 746 Identifikace: Narozen/a: Pohlaví: Plátce:

MUDr. Jan Hiblbauer s.r.o. Provozovna: třída Karla IV. 834/4, 500 02 Hradec Králové, tel.: 602 485 746 Identifikace: Narozen/a: Pohlaví: Plátce: Husova 64, 506 01 Jičín Souhlas s poskytnutím zdravotních služeb TRANSREKTÁLNÍ ULTRASONOGRAFIE S BIOPSIÍ PROSTATY (TRUS+BP) INFORMACE O ZÁKROKU PRO PACIENTY Pacient/ka: Rodné číslo (identifikace): Co tento

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Quamatel 20 mg Quamatel 40 mg potahované tablety famotidinum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Quamatel 20 mg Quamatel 40 mg potahované tablety famotidinum Příbalová informace: informace pro uživatele Quamatel 20 mg Quamatel 40 mg potahované tablety famotidinum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Topotecan medac 1 mg/ml koncentrát pro přípravu infuzního roztoku Topotecanum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Topotecan medac 1 mg/ml koncentrát pro přípravu infuzního roztoku Topotecanum Sp.zn. sukls194934/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Topotecan medac 1 mg/ml koncentrát pro přípravu infuzního roztoku Topotecanum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Milurit 100 Milurit 300 tablety allopurinolum

Příbalová informace: informace pro pacienta. Milurit 100 Milurit 300 tablety allopurinolum sp. zn. sukls107451/2015 a sukls107472/2015 Příbalová informace: informace pro pacienta Milurit 100 Milurit 300 tablety allopurinolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE sukls134304/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE CEFTRIAXON MEDOPHARM 1 g prášek pro injekční/infuzní roztok ceftriaxonum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. LAMISIL 125 mg LAMISIL 250 mg tablety terbinafini hydrochloridum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. LAMISIL 125 mg LAMISIL 250 mg tablety terbinafini hydrochloridum sp.zn.: sukls195142/2011, sukls195255/2011 a k sp.zn.: sukls151500/2010, sukls69655/2011, sukls197638/2011, sukls210296/2012, sukls62199/2012, sp.zn. sukls151501/2010, sukls69648/2011, sukls197650/2011,

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. Tessyron 75 mg potahované tablety clopidogrelum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. Tessyron 75 mg potahované tablety clopidogrelum PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE Tessyron 75 mg potahované tablety clopidogrelum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat. Ponechte si příbalovou

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. MYGREF 250 MG tvrdá tobolka. mofetilis mycophenolas

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. MYGREF 250 MG tvrdá tobolka. mofetilis mycophenolas Sp.zn. sukls82417/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE MYGREF 250 MG tvrdá tobolka mofetilis mycophenolas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Více

sp.zn.: sukls244138/2011

sp.zn.: sukls244138/2011 sp.zn.: sukls244138/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE VAQTA Adult 50 U/ml injekční suspenze v předplněné injekční stříkačce Očkovací látka proti hepatitidě typu A, inaktivovaná, adsorbovaná

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls106502/2011, sukls106531/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

Příloha č. 2 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls106502/2011, sukls106531/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Příloha č. 2 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls106502/2011, sukls106531/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE TORVACARD 10 TORVACARD 20 Potahované tablety Atorvastatinum

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Esomeprazole Farmaprojects 40 mg, prášek pro přípravu infuzního/injekčního roztoku Esomeprazolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Esomeprazole Farmaprojects 40 mg, prášek pro přípravu infuzního/injekčního roztoku Esomeprazolum Sp.zn.sukls28217/2016 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Esomeprazole Farmaprojects 40 mg, prášek pro přípravu infuzního/injekčního roztoku Esomeprazolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Bicalutamid Actavis 150 mg Potahované tablety Bicalutamidum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Bicalutamid Actavis 150 mg Potahované tablety Bicalutamidum Sp.zn. sukls199328/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Potahované tablety Bicalutamidum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože obsahuje

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. APO-OME 20 enterosolventní tvrdé tobolky (omeprazolum)

Příbalová informace: informace pro uživatele. APO-OME 20 enterosolventní tvrdé tobolky (omeprazolum) sp. zn. sukls219631/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele APO-OME 20 enterosolventní tvrdé tobolky (omeprazolum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Elmetacin 1% kožní sprej, roztok Indometacinum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Elmetacin 1% kožní sprej, roztok Indometacinum sp.zn. sukls148976/2012 Příbalová informace: informace pro uživatele Elmetacin 1% kožní sprej, roztok Indometacinum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat,

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok. metronidazolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok. metronidazolum sp.zn.sukls126426/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok metronidazolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Prubeven 750 mg potahované tablety. Glucosamini sulfas

Příbalová informace: informace pro uživatele. Prubeven 750 mg potahované tablety. Glucosamini sulfas sp.zn.sukls99781/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele Prubeven 750 mg potahované tablety Glucosamini sulfas Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat. PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Gabapentin Sandoz 100 mg, tvrdé tobolky Gabapentin Sandoz 300 mg, tvrdé tobolky Gabapentin Sandoz 400 mg, tvrdé tobolky Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele Engerix-B 20 µg. antigenum tegiminis hepatitidis B injekční suspenze

Příbalová informace: informace pro uživatele Engerix-B 20 µg. antigenum tegiminis hepatitidis B injekční suspenze sp.zn. sukls204563/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele Engerix-B 10 µg Engerix-B 20 µg antigenum tegiminis hepatitidis B injekční suspenze Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. ISOTREXIN gel. Erythromycinum/isotretinoinum

Příbalová informace: informace pro pacienta. ISOTREXIN gel. Erythromycinum/isotretinoinum sp.zn. sukls241539/2012 a sp.zn. sukls58476/2013 Příbalová informace: informace pro pacienta ISOTREXIN gel Erythromycinum/isotretinoinum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE sp.zn. sukls115134/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Voltaren ActiGo 12,5 mg potahované tablety diclofenacum kalicum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Landex RAPITAB 5 mg Landex RAPITAB 10 mg tableta dispergovatelná v ústech donepezili hydrochloridum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Landex RAPITAB 5 mg Landex RAPITAB 10 mg tableta dispergovatelná v ústech donepezili hydrochloridum Příloha č. 2 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls175242-43/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Landex RAPITAB 5 mg Landex RAPITAB 10 mg tableta dispergovatelná v ústech donepezili

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Anastrozole Cynone 1 mg potahované tablety. Anastrozolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Anastrozole Cynone 1 mg potahované tablety. Anastrozolum Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls195967/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Anastrozole Cynone 1 mg potahované tablety Anastrozolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. ATROCELA 1 mg potahované tablety Anastrozolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. ATROCELA 1 mg potahované tablety Anastrozolum Příloha č.1 ke sdělení sp.zn.sukls238234/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE ATROCELA 1 mg potahované tablety Anastrozolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

Epidurální analgezie u porodu

Epidurální analgezie u porodu Epidurální analgezie u porodu Epidurální analgezie je jednou z metod používaných ke zmírnění porodních bolestí. Jde o metodu dobře ověřenou a zároveň nejčastěji používanou. Následující text přináší o této

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. ArthroStop 750 mg potahované tablety. Glucosamini sulfas

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. ArthroStop 750 mg potahované tablety. Glucosamini sulfas sp.zn.sukls125464/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE ArthroStop 750 mg potahované tablety Glucosamini sulfas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta Hexvix, 85 mg, prášek a rozpouštědlo pro přípravu roztoku do močového měchýře. hexylis aminolevulinatis

Příbalová informace: informace pro pacienta Hexvix, 85 mg, prášek a rozpouštědlo pro přípravu roztoku do močového měchýře. hexylis aminolevulinatis Příbalová informace: informace pro pacienta Hexvix, 85 mg, prášek a rozpouštědlo pro přípravu roztoku do močového měchýře hexylis aminolevulinatis Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE- INFORMACE PRO UŽIVATELE. ARICEPT 5 mg ARICEPT 10 mg donepezilum potahované tablety

PŘÍBALOVÁ INFORMACE- INFORMACE PRO UŽIVATELE. ARICEPT 5 mg ARICEPT 10 mg donepezilum potahované tablety PŘÍBALOVÁ INFORMACE- INFORMACE PRO UŽIVATELE ARICEPT 5 mg ARICEPT 10 mg donepezilum potahované tablety Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Dracenax 2,5 mg Letrozolum potahované tablety

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Dracenax 2,5 mg Letrozolum potahované tablety Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls172883/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Dracenax 2,5 mg Letrozolum potahované tablety Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci

Více

Dle studií nalezených v rámci literární rešerše jsou nejčastějšími příčinami poškození při hrudní drenáži tyto faktory:

Dle studií nalezených v rámci literární rešerše jsou nejčastějšími příčinami poškození při hrudní drenáži tyto faktory: POŠKOZENÍ PACIENTA PŘI HRUDNÍ DRENÁŽI ZJIŠTĚNÉ RIZIKO Národní systém hlášení nežádoucích událostí obdržel hlášení o nežádoucí události při hrudní drenáži s následkem úmrtí pacienta. Při rešerši zahraničních

Více

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls103020/2010 a příloha ke sp.zn sukls178695-98/2009

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls103020/2010 a příloha ke sp.zn sukls178695-98/2009 Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls103020/2010 a příloha ke sp.zn sukls178695-98/2009 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Simvastatin Orion 10 mg Simvastatin Orion 20 mg

Více

PŘEHLED VYŠETŘOVACÍCH METOD ZAŽÍVACÍHO TRAKTU

PŘEHLED VYŠETŘOVACÍCH METOD ZAŽÍVACÍHO TRAKTU PŘEHLED VYŠETŘOVACÍCH METOD ZAŽÍVACÍHO TRAKTU Projekt POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Mgr. Hana Ottová Označení Název DUM Anotace Autor Jazyk Klíčová slova Cílová skupina Stupeň vzdělávání Studijní

Více

Příbalová informace-informace pro uživatele. ROSUCARD 10 mg potahované tablety ROSUCARD 20 mg potahované tablety ROSUCARD 40 mg potahované tablety

Příbalová informace-informace pro uživatele. ROSUCARD 10 mg potahované tablety ROSUCARD 20 mg potahované tablety ROSUCARD 40 mg potahované tablety Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls256954/2012. Příbalová informace-informace pro uživatele ROSUCARD 10 mg potahované tablety ROSUCARD 20 mg potahované tablety ROSUCARD 40 mg potahované

Více

Příbalová informace: Informace pro uživatele. Viazet 20 mg/10 mg. tvrdé tobolky. rosuvastatinum a ezetimibum

Příbalová informace: Informace pro uživatele. Viazet 20 mg/10 mg. tvrdé tobolky. rosuvastatinum a ezetimibum Sp.zn.sukls121904/2013, sukls121905/2013 Příbalová informace: Informace pro uživatele Viazet 10 mg/10 mg Viazet 20 mg/10 mg tvrdé tobolky rosuvastatinum a ezetimibum Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

Příloha č. 1b k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls184943/2010

Příloha č. 1b k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls184943/2010 Příloha č. 1b k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls184943/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Bicalutamide Bluefish 150 mg potahované tablety Bicalutamidum Přečtěte si pozorně celou

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn. sukls38977-78/2011 a příloha k sp. zn. sukls30132/2012

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn. sukls38977-78/2011 a příloha k sp. zn. sukls30132/2012 Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn. sukls38977-78/2011 a příloha k sp. zn. sukls30132/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO PACIENTA AMLORATIO 5 mg AMLORATIO 10 mg tablety (Amlodipini

Více

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls111238/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls111238/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls111238/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Fluoxetin-ratiopharm 20 mg tvrdé tobolky (fluoxetini hydrochloridum) Přečtěte si pozorně

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. CARVESAN 6,25 CARVESAN 25 tablety carvedilolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. CARVESAN 6,25 CARVESAN 25 tablety carvedilolum Příloha č. 1 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls249285/2011, sukls249280/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE CARVESAN 6,25 CARVESAN 25 tablety carvedilolum Přečtěte si pozorně

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls92172/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE potahované tablety léčivá látka: anastrozolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls195190/2009 PŘÍBALOVÁ INFORMACE- INFORMACE PRO UŽIVATELE

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls195190/2009 PŘÍBALOVÁ INFORMACE- INFORMACE PRO UŽIVATELE Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls195190/2009 PŘÍBALOVÁ INFORMACE- INFORMACE PRO UŽIVATELE Asacol Enema 4 g Rektální suspenze Mesalazinum Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. SUMAMED 500 mg potahované tablety (azithromycinum)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. SUMAMED 500 mg potahované tablety (azithromycinum) sp.zn.: sukls164226/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE SUMAMED 500 mg potahované tablety (azithromycinum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Sukls168476/2013 A sp.zn.sukls172869/2013, sukls72430/2013, sukls117781/2013, sukls75707/2013 Příbalová informace informace pro uživatele

Sukls168476/2013 A sp.zn.sukls172869/2013, sukls72430/2013, sukls117781/2013, sukls75707/2013 Příbalová informace informace pro uživatele Sukls168476/2013 A sp.zn.sukls172869/2013, sukls72430/2013, sukls117781/2013, sukls75707/2013 Příbalová informace informace pro uživatele Helicid 40 mg omeprazolum enterosolventní tvrdé tobolky Přečtěte

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Voltaren ActiGo Extra

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Voltaren ActiGo Extra sp. zn. sukls96703/2016 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Voltaren ActiGo Extra obalené tablety diclofenacum kalicum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Zvláštní opatrnosti při použití přípravku Bicalutamid Kabi 150 mg je zapotřebí

Zvláštní opatrnosti při použití přípravku Bicalutamid Kabi 150 mg je zapotřebí Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls204979/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Bicalutamid Kabi 150 mg potahované tablety bicalutamidum Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. SALOFALK 4 g, rektální suspenze. (Mesalazinum)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. SALOFALK 4 g, rektální suspenze. (Mesalazinum) sp.zn. sukls207942/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE SALOFALK 4 g, rektální suspenze (Mesalazinum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO PACIENTA. FOTIL FOTIL FORTE oční kapky, roztok pilocarpinum hydrochloridum, timololi maleas

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO PACIENTA. FOTIL FOTIL FORTE oční kapky, roztok pilocarpinum hydrochloridum, timololi maleas sp.zn. sukls154707/2012 sukls154712/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO PACIENTA FOTIL FOTIL FORTE oční kapky, roztok pilocarpinum hydrochloridum, timololi maleas Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

sp.zn.: sukls130283/2012 a sp.zn.: sukls73968/2014, sukls73985/2014, sukls97731/2014

sp.zn.: sukls130283/2012 a sp.zn.: sukls73968/2014, sukls73985/2014, sukls97731/2014 sp.zn.: sukls130283/2012 a sp.zn.: sukls73968/2014, sukls73985/2014, sukls97731/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Lusopress 20 mg, tablety Nitrendipinum Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. SALAZOPYRIN EN enterosolventní tablety sulfasalazinum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. SALAZOPYRIN EN enterosolventní tablety sulfasalazinum sp.zn. sukls272322/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE SALAZOPYRIN EN enterosolventní tablety sulfasalazinum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. ARICEPT OROTAB 5 mg ARICEPT OROTAB 10 mg donepezili hydrochloridum tablety dispergovatelné v ústech

Příbalová informace: informace pro pacienta. ARICEPT OROTAB 5 mg ARICEPT OROTAB 10 mg donepezili hydrochloridum tablety dispergovatelné v ústech Příbalová informace: informace pro pacienta ARICEPT OROTAB 5 mg ARICEPT OROTAB 10 mg donepezili hydrochloridum tablety dispergovatelné v ústech Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. ANASTAR 1 mg potahované tablety. anastrozolum

Příbalová informace: informace pro uživatele. ANASTAR 1 mg potahované tablety. anastrozolum sp.zn. sukls111437/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele ANASTAR 1 mg potahované tablety anastrozolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat,

Více

VÁŠ PRŮVODCE PRO PŘÍPRAVEK

VÁŠ PRŮVODCE PRO PŘÍPRAVEK VÁŠ PRŮVODCE PRO PŘÍPRAVEK EYLEA se používá k léčbě poruchy zraku způsobené makulárním edémem v důsledku okluze centrální retinální žíly (CRVO) Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. Další informace

Více

ZYVOXID 20 mg/ ml granule pro přípravu suspenze (linezolidum) Granule pro přípravu perorální suspenze

ZYVOXID 20 mg/ ml granule pro přípravu suspenze (linezolidum) Granule pro přípravu perorální suspenze PŘÍBALOVÁ INFORMACE - INFORMACE PRO UŽIVATELE Rp. ZYVOXID 20 mg/ ml granule pro přípravu suspenze (linezolidum) Granule pro přípravu perorální suspenze Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více

ECRITEN 100 mg potahované tablety. Sildenafilum

ECRITEN 100 mg potahované tablety. Sildenafilum Příbalová informace: Informace pro uživatele ECRITEN 100 mg potahované tablety Sildenafilum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože obsahuje pro

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. ZOCOR 10 mg ZOCOR 20 mg ZOCOR FORTE 40 mg Potahované tablety Simvastatinum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. ZOCOR 10 mg ZOCOR 20 mg ZOCOR FORTE 40 mg Potahované tablety Simvastatinum PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE ZOCOR 10 mg ZOCOR 20 mg ZOCOR FORTE 40 mg Potahované tablety Simvastatinum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

MUDr. Jan Hiblbauer s.r.o. Provozovna: třída Karla IV. 834/4, 500 02 Hradec Králové, tel.: 602 485 746 Identifikace: Narozen/a: Pohlaví: Plátce:

MUDr. Jan Hiblbauer s.r.o. Provozovna: třída Karla IV. 834/4, 500 02 Hradec Králové, tel.: 602 485 746 Identifikace: Narozen/a: Pohlaví: Plátce: Husova 64, 506 01 Jičín Souhlas s poskytnutím zdravotních služeb OPTICKÁ URETROTOMIE (OUT) INFORMACE O ZÁKROKU PRO PACIENTY Pacient/ka: Rodné číslo (identifikace): Co tento zákrok obnáší? Jedná se o operační

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. APO-FAMOTIDINE 20 mg APO-FAMOTIDINE 40 mg. Potahované tablety famotidinum

Příbalová informace: informace pro uživatele. APO-FAMOTIDINE 20 mg APO-FAMOTIDINE 40 mg. Potahované tablety famotidinum sp.zn. sukls167525/2013, sukls167526/2013 a sp.zn. sukls203509/2013 Příbalová informace: informace pro uživatele APO-FAMOTIDINE 20 mg APO-FAMOTIDINE 40 mg Potahované tablety famotidinum Přečtete si pozorně

Více

sp.zn.sukls207674/2009 a příloha k sp.zn. sukls33888/2013, sukls119317/2012, sukls147633/2009, sukls127202/2009

sp.zn.sukls207674/2009 a příloha k sp.zn. sukls33888/2013, sukls119317/2012, sukls147633/2009, sukls127202/2009 sp.zn.sukls207674/2009 a příloha k sp.zn. sukls33888/2013, sukls119317/2012, sukls147633/2009, sukls127202/2009 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Nolpaza 20 mg enterosolventní tablety pantoprazolum

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Metvix, 160 mg/g krém Methylis aminolevulinatis

Příbalová informace: informace pro uživatele. Metvix, 160 mg/g krém Methylis aminolevulinatis Sp.zn. sukls16589/2015 a k sp.zn. sukls16587/2015 a sukls16584/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele Metvix, 160 mg/g krém Methylis aminolevulinatis Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci

Více

BONEFOS 800 mg (Dinatrii clodronas) potahované tablety

BONEFOS 800 mg (Dinatrii clodronas) potahované tablety Příloha č. 1 ke sdělení sp.zn. sukls96824/2011 Příbalová informace informace pro uživatele BONEFOS 800 mg (Dinatrii clodronas) potahované tablety Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. SEFOTAK 1g prášek pro injekční roztok cefotaximum natricum

Příbalová informace: informace pro pacienta. SEFOTAK 1g prášek pro injekční roztok cefotaximum natricum Příbalová informace: informace pro pacienta SEFOTAK 1g prášek pro injekční roztok cefotaximum natricum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Ketonal forte 100 mg, potahované tablety ketoprofenum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Ketonal forte 100 mg, potahované tablety ketoprofenum sp.zn. sukls68964/2010 a sp.zn. sukls97192/2015 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Ketonal forte 100 mg, potahované tablety ketoprofenum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více