Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník"

Transkript

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_14_Husitství_I_Mistr_Jan_Hus Vyučovací předmět: Dějepis Název vzdělávacího materiálu: Husitství I. - Mistr Jan Hus Autor: Bc. Irena Urbanová Datum vytvoření: Duben 2013

2 Anotace: DUM slouží jako doprovodný materiál k výkladu o Janu Husovi. Seznamuje žáky s jeho osobou. Poukazuje na spojení s králem Václavem IV. Též vysvětluje, proč byl svolán koncil do Kostnice a seznamuje žáky s jeho výsledkem. Očekávaný výstup: Žák se orientuje v životě Jana Husa. Dokáže samostatně hovořit o jeho životě. Věková skupina, ročník: ZŠ, 7.ročník. Metodické pokyny: Na konci prezentace žáci samostatně odpoví na zadané otázky. Správné odpovědi se zobrazí po kliknutí na otázku či tvrzení. Pomůcky: Obrazový materiál o Janu Husovi. Časový harmonogram: 40 minut.

3 HUSITSTVÍ I. Mistr Jan Hus

4 Jan Hus Zakladatel nového českého pravopisu. Obhájce práv českého národa. Obrázek č. 1

5 ( ) KDO BYL JAN HUS? Rodák z Husince u Prachatic. Mistr svobodných umění a bakalář bohosloví na pražské univerzitě. Roku 1400 byl vysvěcen na kněze. Roku 1402 se stal kazatelem v Betlémské kapli na Starém městě pražském. Žádal nápravu církve. Doktorská studia na teologii. Rektor pražské univerzity.

6 Kázání v Betlémské kapli Jan Hus Následovník Konráda Waldhausera, Jana Milíče z Kroměříže i Matěje z Janova. Obrázek č. 2

7 NEJVÝZNAMNĚJŠÍ KRITIK CÍRKVE Jan byl výborný řečník. Kritizoval veřejně papeže a nešvary v církvi. Žil a hlásal svou pravdu v období papežského schizmatu v církvi. Hlásal, aby se církev zbavila majetku a světské moci. Jeho kázání se hlavně nelíbily těm, kteří získaly církevní hodnosti za peníze anebo znesvěcovali kněžské povolání. Na místa církevních hodnostářů byli jmenováni lidé, k jejichž zvolení nerozhodovaly jejich schopnosti, ale spíše výše jejich majetku. Hus měl podporu ve svých kázáních u arcibiskupa, krále Václava IV. a jeho ženy královny Žofie. o Zastal se spisů Jana Viklefa. Viklef byl anglický kněz, který vytýkal církvi, že se odchyluje od o původního Kristova učení. V roce 1408 se papež postavil proti každému, kdo obhajoval názory J. Viklefa. Přikázal všem odevzdat jeho spisy. Čeští mistři a studenti spisy nevydali. Arcibiskup Zbyněk Zajíc dal Viklefovy spisy spálit jako kacířské.

8 ŽIVOT A KÁZÁNÍ JANA HUSA Hus byl obviňován z kacířství. Hlavním působištěm Husa byla Betlémská kaple. Na jeho kázání přicházely stovky posluchačů. Jan nehlásal v křesťanském učení něco nového. Jeho snahou bylo vzdělat lid, vštěpovat mu pravdu o spořádaném křesťanském životě. Cílem jeho kázání byla náprava mravnosti. Sám žil spořádaným životem a snažil se tak být pro lid příkladem. Mnozí z duchovenstva si na Husa stěžovali u arcibiskupa, a když nepochodili, tak i u papeže v Římě. Káži v jazyce českém.

9 PAPEŽSKÁ KLATBA A ŽIVOT NA VENKOVĚ Hus také kritizoval veřejně prodej odpustků (odpuštění hříchů za poplatek). Za své názory a učení, které hlásal byla na Husa uvalena papežská klatba. Papež zakázal vykonávat v Praze bohoslužby, křty, svatby a pohřby, dokud se tu Hus bude zdržovat. Hus raději odešel kázat na venkov. Pobýval na Kozím hrádku a na Krakovci. Kázal venkovanům, psal česká díla. Zasloužil se o reformu českého pravopisu. Dbal na čistotu jazyka.

10 DÍLO JANA HUSA O církvi latinský spis. Názory na poslání církve. Výklad Viery, Desatera a Páteře Husův výklad modliteb. Knížky o svatokupectví nejkritičtější Husův spis, odsuzuje obsazování postů v církvi za úplatu. Postila soubor kázání, zobrazuje soudobý život lidí.

11 JSOU TATO TVRZENÍ O HUSOVI SPRÁVNÁ? Obhájce církve. Kritik soudobé společnosti. Jeho kázání byla velmi kritická a útočná. Nekázal v kapli na Starém městě pražském. Vedl proslovy k lidu, kázal o mravním a čistém životě. Kázal v českém jazyce. Nestal se rektorem pražské univerzity. Po papežské klatbě Hus odešel na venkov. Na venkově u svých přátel už Hus nekázal. Obhajoval spisy svého anglického kolegy Jana Viklefa. Byl velice vzdělaný a skromný člověk. Žil prostopášným a zhýralým životem.

12 KONCIL V KOSTNICI V roce 1414 dostal Mistr Jan pozvání na kostnický koncil. Koncil zorganizoval kvůli vyřešení papežského schizmatu král Svaté říše římské a Uher, mladší a schopnější bratr Václava IV., Zikmund Lucemburský. Jan s pozváním na koncil souhlasil, protože doufal v možnost obhajoby svých názorů. Jakýkoli odpor proti koncilu byl považován za kacířství. Jan ani neměl možnost své učení obhájit, bylo mu povoleno na otázky odpovídat pouze ano nebo ne. Byl obviněn z názorů, které nikdy nehlásal. Protože Jan odmítl své názory odvolat, byl prohlášen za kacíře a 6. července 1415 upálen.

13 ZKUS VYMYSLET HISTORICKÝ INZERÁT NA MISTRA JANA HUSA. Narodil jsem se v Husinci u Prachatic. Pocházel jsem z chudých poměrů. Stal jsem se českým univerzitním mistrem a později i rektorem pražské univerzity. Kázal jsem v Betlémské kapli. Kdo jsem? Kritizoval jsem veřejně nešvary v církvi. Kázal jsem nejen kněžím, ale promlouval jsem i k obyčejnému lidu. Kázal jsem v českém jazyce. Reformoval jsem český pravopis. Dbal jsem na čistotu jazyka českého. Za své názory a obhajobu spisů Jana Viklefa jsem byl prohlášen za kacíře a v jednom německém městě jsem byl upálen, ale můj odkaz přetrvával i nadále. Kdo jsem?

14 Kostnice Upálen Jan Hus 6. července Město, které leží na jihozápadě Německa, na hranici se Švýcarskem. Obrázek č. 3

15 VYBER SPRÁVNOU ODPOVĚĎ. Kvůli čemu a kým byl svolán kostnický koncil? Na popud Zikmunda Lucemburského, kvůli řešení papežského schizmatu. Na popud Jana Husa, aby obhájil své názory. Na popud Jana Viklefa, kvůli prodeji odpustků. Proč byl na kostnický koncil pozván Jan Hus? Aby přečetl svůj spis Knížky a svatokupectví. Aby obhájil své postoje a názory o poměrech v církvi. Aby se nechal 6. července upálit roku 1415.

16 Obrazová dokumentace Obrázek č.1 - Jan Vilímek. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Volné dílo na WWW: ikipedie/commons/4/4c/jan_vil%c3 %ADmek_-_Mistr_Jan_Hus.jpg Obrázek č. 2 - AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Volné dílo na WWW: a/commons/6/65/kazani_mistra_jan a_husa_v_kapli_betlemske_81x61m.jpg Obrázek č. 3 -AlterVista. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: pedie/commons/0/05/konstanz_altsta dt2.jpg

17 ZDROJE Křivánková, A.: Ilustrované dějiny českého národa, Československý spisovatel, 2011 Válková, V.:Dějepis 7, SPN, Praha 2007 Kohoutová, H., Komsová, M.: Dějepis na dlani, Rubico, Olomouc 2007 Použitý software: MS Windows 7, MS Office Power Point 2010 Galerie MS Office, Microsoft. com Autorem materiálu a všech částí, není li uvedeno jinak, je Bc. Irena Urbanová.

Název vzdělávacího materiálu: Úvod do dějepisu písemné, hmotné a obrazové prameny.

Název vzdělávacího materiálu: Úvod do dějepisu písemné, hmotné a obrazové prameny. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_10_Úvod do dějepisu_ písemné_hmotné_a_obrazové_

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník.

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník. Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_7_Starověký_Řím_Římští_bohové_I Vyučovací předmět:

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_11_Husitské_války_I_Smrt_Václava_IV Vyučovací

Více

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Maturitní otázka č. 4, E4 Zdeněk Tobolík Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Osnova: 1. Charakteristika politických a společenských poměrů za vlády Václava IV. 2. Kritici církve, Jan Hus

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_13_Husitské_války_III_Basilejská_kompaktáta. Název vzdělávacího materiálu: Husitské války III. Basilejská kompaktáta.

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_13_Husitské_války_III_Basilejská_kompaktáta. Název vzdělávacího materiálu: Husitské války III. Basilejská kompaktáta. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_13_Husitské_války_III_Basilejská_kompaktáta Vyučovací

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_12_Husitské_války_II_Křížové_výpravy. Název vzdělávacího materiálu: Husitské války II. Křížové výpravy

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_12_Husitské_války_II_Křížové_výpravy. Název vzdělávacího materiálu: Husitské války II. Křížové výpravy Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_12_Husitské_války_II_Křížové_výpravy Vyučovací

Více

Ict9- D- 15 JAN HUS. (asi ) Vypracovala Tereza Zalabáková

Ict9- D- 15 JAN HUS. (asi ) Vypracovala Tereza Zalabáková Ict9- D- 15 JAN HUS (asi 1371-6. 7. 1415) Vypracovala Tereza Zalabáková KNĚZ KAZATEL SPISOVATEL MYSLITEL MLÁDÍ Narodil se v Husinci u Prachatic Studoval na pražské univerzitě, kde později i přednášel Kolem

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 27.1.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

CZ.1.07/1.1.02/03.0064

CZ.1.07/1.1.02/03.0064 Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_1 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_4_Počítačové_pirátství Vyučovací předmět: Informatika

Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_4_Počítačové_pirátství Vyučovací předmět: Informatika Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro sedmý až osmý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_4_Počítačové_pirátství Vyučovací

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 JAN HUS Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_30_20 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název: DUM: VY_32_INOVACE_4B_2_Kultura_ve_starověkém_Řecku_věda Vyučovací

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_15_Husitství_II_Husité Vyučovací předmět: Dějepis

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: VY_12_INOVACE_1A_Čtení _na_1.stupni Název DUM: VY_12_INOVACE_1A_26_Tři_kočičky Vyučovací předmět:

Více

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_11_Jan Hus Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Husitská literatura. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Husitská literatura. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Husitská

Více

ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_12_INOVACE_137_Dopravní značky práce se slovy a obrázky AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK: 3. DATUM: 3.5.2012 VZDĚL.

Více

Základní š kola Kladno, Vaš atova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není -li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová

Základní š kola Kladno, Vaš atova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není -li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová VY_32_IN OVACE_PRV_499 Den upálení mistra Jana Husa S2 Autor: Irena Paulová, Mgr. Použ ití: 2. ročník Datum vypracování: 9.6. 2013 Datum pilotáž e: 27. 6. 2013 Metodika: Děti s i společně s učitelem prohlíž

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník.

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník. Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_8_Starověký _Řím_ II _Náboženství Vyučovací

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: E-mailový klient Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: E-mailový klient Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Číslo DUMu/Název DUMu:

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_6B_17_Austrálie_rostlinstvo_živočišstvo_zajímavosti

Název DUM: VY_32_INOVACE_6B_17_Austrálie_rostlinstvo_živočišstvo_zajímavosti Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Zeměpis 6. 7. Název DUM: VY_32_INOVACE_6B_17_Austrálie_rostlinstvo_živočišstvo_zajímavosti Vyučovací

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_20_Dějiny_českých_zemí_poslední_Přemyslovci. Název vzdělávacího materiálu: Dějiny českých zemí poslední Přemyslovci.

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_20_Dějiny_českých_zemí_poslední_Přemyslovci. Název vzdělávacího materiálu: Dějiny českých zemí poslední Přemyslovci. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_20_Dějiny_českých_zemí_poslední_Přemyslovci Vyučovací

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: VY_12_INOVACE_1A_Čtení _na_1.stupni Název DUM: VY_12_INOVACE_1A_11_O_kůzlatech Vyučovací předmět:

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Název projektu: OP VK 1.4 60610221 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

Název projektu: OP VK 1.4 60610221 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Název projektu: OP VK 1.4 60610221 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Zeměpis 8. 9.

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Zeměpis 8. 9. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Zeměpis 8. 9. Název DUM: VY_32_INOVACE_5B_10_Moravskoslezský_kraj Vyučovací předmět: Zeměpis Název

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 56

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 56 Identifikátor materiálu EU: ICT 3 56 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace poskytuje stručný přehled o kulturním

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_19_Objevné_plavby_opakování

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_19_Objevné_plavby_opakování Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_19_Objevné_plavby_opakování Vyučovací předmět:

Více

Datum: 7. 1. 2013 Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013

Datum: 7. 1. 2013 Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Datum: 7. 1. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_325 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Žák se blíže seznámí s osobností Jana Husa a zopakuje si některá fakta. Mgr. Blanka Šteindlerová. Dějepis / Historické etapy a odkaz minulosti

Žák se blíže seznámí s osobností Jana Husa a zopakuje si některá fakta. Mgr. Blanka Šteindlerová. Dějepis / Historické etapy a odkaz minulosti Identifikátor materiálu EU: ICT 1 10 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět/téma Žák se blíže seznámí s osobností Jana Husa a zopakuje si některá fakta. Mgr. Blanka Šteindlerová

Více

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, Ruda nad

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, Ruda nad Projekt: Příjemce: Moravou Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Fyzika 6. 9.

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Fyzika 6. 9. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Fyzika 6. 9. Název DUM: VY_32_INOVACE_4A_19_NAŠE_GALAXIE Vyučovací předmět: Fyzika Název vzdělávacího

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_15_Základy_práce_v_tabulkovém_editoru_EXCEL_2007

Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_15_Základy_práce_v_tabulkovém_editoru_EXCEL_2007 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro sedmý až osmý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_15_Základy_práce_v_tabulkovém_editoru_EXCEL_2007

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_17_Lucemburkové_Karel_IV Vyučovací předmět: Dějepis

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_1_Indie Vyučovací předmět: Dějepis Název vzdělávacího

Více

Metodický list k pracovnímu listu pro žáka s mentálním handicapem nebo pro prospěchově slabé žáky. Dějepis. Andrea Musilová

Metodický list k pracovnímu listu pro žáka s mentálním handicapem nebo pro prospěchově slabé žáky. Dějepis. Andrea Musilová EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Metodický list k pracovnímu listu pro žáka s mentálním handicapem nebo pro prospěchově slabé žáky Předmět Ročník Dějepis 9. ročník Tématický

Více

DUM 20 Věta jednoduchá a souvětí, 6. roč..notebook March 03, 2014

DUM 20 Věta jednoduchá a souvětí, 6. roč..notebook March 03, 2014 Včera jsme pozorovali krásný západ slunce. V této větě je jeden přísudek, jedná se tedy o větu jednoduchou Pull Včera večer jsme pozorovali krásný západ slunce, protože jsme trávili s přáteli příjemný

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Informatika pro sedmý až osmý ročník

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Informatika pro sedmý až osmý ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro sedmý až osmý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_13_Program_Scratch Vyučovací předmět:

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

TŘÍDĚNÍ podle druhu II.

TŘÍDĚNÍ podle druhu II. TŘÍDĚNÍ podle druhu II. Mgr. Kamila Červinková Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická 920/7, příspěvková organizace Číslo šablony: VY_32_INOVACE_Rv.11.04.1 z 1 Ročník:

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/12

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/12 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/12 Název materiálu: Testování žáků 8. a 9. tříd Hudba artificiální a nonartificiální Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík ANOTACE Škola: Základní škola Brno, Jana Babáka

Více

CZ 1.07/1.4.00/21.1962. Základní škola, Lubnice, okres Znojmo, příspěvková organizace. Lubnice 20, 671 07 Uherčice, okres Znojmo, IČO 49438026

CZ 1.07/1.4.00/21.1962. Základní škola, Lubnice, okres Znojmo, příspěvková organizace. Lubnice 20, 671 07 Uherčice, okres Znojmo, IČO 49438026 CZ 1.07/1.4.00/21.1962 Základní škola, Lubnice, okres Znojmo, příspěvková organizace Lubnice 20, 671 07 Uherčice, okres Znojmo, IČO 49438026 Tel.515298438, e-mail: zslub@mboxzn.cz Číslo DUM: VY_32_INOVACE_

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály  III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

VY_32_INOVACE_03_02_08

VY_32_INOVACE_03_02_08 Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_02_08 Výchova ke zdraví - Sekty Číslo projektu Klíčová aktivita Zařazení učiva v rámci ŠVP Ověřeno Název DUMu Anotace Autor CZ.1.07/1.4.00/21.3185 III/2

Více

Téma sady: Český jazyk a literatura pro osmý a devátý ročník

Téma sady: Český jazyk a literatura pro osmý a devátý ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Český jazyk a literatura pro osmý a devátý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_6C_10_Proslov_a_projev

Více

Česká próza po 2. světové válce. Oficiální česká próza po 2. světové válce

Česká próza po 2. světové válce. Oficiální česká próza po 2. světové válce Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Jana Cahlová Česká próza po 2. světové válce Oficiální česká próza po 2. světové válce Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož si

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_16_Jan_Lucemburský_na_českém_trůně. Název vzdělávacího materiálu: Jan Lucemburský na českém trůně.

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_16_Jan_Lucemburský_na_českém_trůně. Název vzdělávacího materiálu: Jan Lucemburský na českém trůně. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_16_Jan_Lucemburský_na_českém_trůně Vyučovací

Více

January 15, 2015. PM STROMY NA JAŘE (1).notebook. Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811

January 15, 2015. PM STROMY NA JAŘE (1).notebook. Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název projektu: Pořadové číslo projektu: Název klíčové aktivity: Číslo klíčové aktivity: Sada: Název DUM: Anotace: Klíčová slova: Ročník: Jméno autora: Škola: Datum: Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 2, 3 Obor Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektronické obvody, vy_32_inovace_ma_42_06

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_33_12 Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Digitální

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 5)Literatura předhusitská a husitská (konec 14. století - polovina 15.století) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století)

Více

Opakování podstatných jmen

Opakování podstatných jmen Opakování podstatných jmen MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu:VY_32_INOVACE_12_01 Tématický celek:gramatika,

Více

Metodický list. Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Sada: 2 Číslo DUM: EU-OPVK-MAT-6+7-47 Předmět: Matematika - 6.

Metodický list. Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Sada: 2 Číslo DUM: EU-OPVK-MAT-6+7-47 Předmět: Matematika - 6. Příjemce: Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Metodický list Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Sada:

Více

Téma sady: Český jazyk a literatura pro šestý a sedmý ročník. Název vzdělávacího materiálu: Hry na obohacování slovní zásoby

Téma sady: Český jazyk a literatura pro šestý a sedmý ročník. Název vzdělávacího materiálu: Hry na obohacování slovní zásoby Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Český jazyk a literatura pro šestý a sedmý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4C_20_Hry_na_obohacování_slovní_zásoby

Více

Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý ročník

Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_2C_7_Arnošt_Lustig Vyučovací

Více

Procvičení čtenářské gramotnosti. Získání základních znalostí o tématu. Speciální vzdělávací potřeby:

Procvičení čtenářské gramotnosti. Získání základních znalostí o tématu. Speciální vzdělávací potřeby: PARLAMENT Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Více

Symfonický orchestr pracovní listy

Symfonický orchestr pracovní listy Symfonický orchestr pracovní listy Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Předmět Tematická oblast Téma Očekávané výstupy Klíčová slova Druh učebního materiálu Ročník

Více

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl05 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 23. 10. 2012 Třída: 4.- 5.

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl05 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 23. 10. 2012 Třída: 4.- 5. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl05

Více

Název VZM: KRAJ PRAHA Autor: Mgr. Lenka Nováková Očekávaný výstup: umí se orientovat v mapě

Název VZM: KRAJ PRAHA Autor: Mgr. Lenka Nováková Očekávaný výstup: umí se orientovat v mapě Název VZM: KRAJ PRAHA Autor: Mgr. Lenka Nováková Očekávaný výstup: umí se orientovat v mapě Prahy, zná části Prahy a nejznámější pražské památky Časový nárok: 45 min. Pomůcky: interaktivní tabule, datový

Více

Co Tiskové je to POLYGRAFIE

Co Tiskové je to POLYGRAFIE TISKOVÉ TECHNIKY Co Tiskové je to POLYGRAFIE techniky Kotoučový tisk 15. 1. části www.isspolygr.cz 1 Co je to polygrafie Vytvořila: Vytvořil: Zuzana Jan Dvořáková Doležal DUM číslo: 1 DUM číslo:15 Co je

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_8_Hardware_-_jednotlivé_součásti_počítače. Název vzdělávacího materiálu: Hardware jednotlivé součásti počítače

Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_8_Hardware_-_jednotlivé_součásti_počítače. Název vzdělávacího materiálu: Hardware jednotlivé součásti počítače Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro sedmý až osmý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_8_Hardware_-_jednotlivé_součásti_počítače

Více

PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Český jazyk a literatura. Český jazyk a literatura. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Český jazyk a literatura. Český jazyk a literatura. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Středověká

Více

Interpretace Dantova Pekla

Interpretace Dantova Pekla Předmět: Doporučený ročník: Vazba na ŠVP: Literatura 1. ročník, 4.ročník (opakování) Světová renesance Cíle A Práce s uměleckým textem B Porozumění obsahu pozdně středověké poezie C Vyhledávání informací

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Informatika pro pátý až šestý ročník

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Informatika pro pátý až šestý ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro pátý až šestý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_3A_1_Bezpečnost Vyučovací předmět: Informatika

Více

VY_32_INOVACE_08 Adam Michna z Otradovic_37

VY_32_INOVACE_08 Adam Michna z Otradovic_37 VY_32_INOVACE_08 Adam Michna z Otradovic_37 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu

Více

PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY

PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165 Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice 20.9.2011 Anotace Prezentace Prahy památky, korunovační

Více

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA Název materiálu: Psychologie jako věda Autor materiálu: Mgr. Kateřina Kaderková Zařazení materiálu: výuková prezentace Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název a označení

Více

U každé otázky zvol jednu správnou odpověď, zakroužkuj ji.

U každé otázky zvol jednu správnou odpověď, zakroužkuj ji. VLASTIVĚDA 4. ročník DĚJEPISNÁ ČÁST Pravěk U každé otázky zvol jednu správnou odpověď, zakroužkuj ji. 1. Odkud se především dozvídáme o životě pravěkých lidí na našem území? a) z kronik b) z archeologických

Více

Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých bankovek a s ochrannými znaky bankovek. Autor Čekalová Sylva ( Autor )

Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých bankovek a s ochrannými znaky bankovek. Autor Čekalová Sylva ( Autor ) Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých bankovek a s ochrannými znaky bankovek Autor Čekalová Sylva ( Autor ) Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů k finanční

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Informatika pro devátý ročník

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Informatika pro devátý ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro devátý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_5A_13_Základní_deska Vyučovací předmět: Informatika

Více

ročník 7. č. 11 název

ročník 7. č. 11 název č. 11 název Mistr Jan Hus anotace Pracovní list je zaměřen na seznámení s kazatelem Mistrem Janem Husem. Testovou i zábavnou formou si žáci procvičují, opakují a prohlubují znalosti na dané téma. Součástí

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Český jazyk a literatura pro šestý a sedmý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4C_2_Literární_druhy Vyučovací

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

21 vlastivěda dum Hlavní město Praha.notebook. February 05, 2014

21 vlastivěda dum Hlavní město Praha.notebook. February 05, 2014 1 21 vlastivěda dum Hlavní město Praha.notebook February 05, 2014 HLAVNÍ MĚSTO PRAHA http://commons.wikimedia.org/wiki/file%3aprague_castle_from_vltava_bank.jpg 2 1 kraj Hlavní město Praha http://commons.wikimedia.org/wiki/file%3ahlavn%c3%ad_mesto_praha_in_czech_republic.svg

Více

Název šablony klíčové aktivity: Název DUM: Literatura pro 7. ročník- pracovní list,čtení s porozuměním -husité. Třída:

Název šablony klíčové aktivity: Název DUM: Literatura pro 7. ročník- pracovní list,čtení s porozuměním -husité. Třída: Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: I/2-Inovace zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Název DUM: Literatura pro 7. ročník- pracovní

Více

Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530, 664 43 Želešice. Vy_32_INOVACE_603 Občan jsem občanem státu CZ.1.07/1.4.00/21.

Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530, 664 43 Želešice. Vy_32_INOVACE_603 Občan jsem občanem státu CZ.1.07/1.4.00/21. Název školy Autor Název Téma Číslo projektu Cílová skupina Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530, 664 43 Želešice Mgr. Miroslava Šotová Vy_32_INOVACE_603 Občan jsem občanem státu CZ.1.07/1.4.00/21.1555

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 8. Žák se seznámí s osobnostmi slovanských věrozvěstů. Mgr. Blanka Šteindlerová

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 8. Žák se seznámí s osobnostmi slovanských věrozvěstů. Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 1 8 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět/téma Žák se seznámí s osobnostmi slovanských věrozvěstů. Mgr. Blanka Šteindlerová Čeština Člověk

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 285 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 1.3. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický list

Více

Zelenina a luštěniny. procvičování

Zelenina a luštěniny. procvičování Zelenina a luštěniny procvičování Zelenina a luštěniny - procvičování Každý obrázek si prohlédněte a pojmenujte. U každé zeleniny uveďte způsob konzumace. U každého obrázku rozhodněte, do které kategorie

Více

Mgr.Nataša Dziadziová Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Mgr.Nataša Dziadziová Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Základní škola Karviná-Nové Město Cihelní 1666 tel./fax.: 596 311 297, cihelni@cihelni.cz Škola pro život CZ.1.07/1.4.00/21.2917 Druh učebního materiálu: Pracovní list Označení: VY_12_INOVACE_CG 2.61 Autor:

Více

Prezentace k finanční gramotnosti. Exekuce základní informace. Očekávaný výstup Seznámit se s pojmem exekuce. Získat základní informace o exekuci.

Prezentace k finanční gramotnosti. Exekuce základní informace. Očekávaný výstup Seznámit se s pojmem exekuce. Získat základní informace o exekuci. Anotace Prezentace k finanční gramotnosti. Exekuce základní informace Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámit se s pojmem exekuce. Získat základní informace o exekuci. Speciální vzdělávací

Více

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013 Výsledky testování školy Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy Školní rok 2012/2013 Základní škola Ústí nad Orlicí, Komenského 11 Termín zkoušky:

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_6_Řecké_báje_a_pověsti Vyučovací předmět: Dějepis

Více

Název materiálu: Představy a fantazie Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: 01. 11. 2012 Zařazení materiálu:

Název materiálu: Představy a fantazie Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: 01. 11. 2012 Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Biologie člověka nervová soustava kvarteto

Biologie člověka nervová soustava kvarteto Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Biologie člověka nervová soustava kvarteto Pravidla hry: Hra se skládá z 32 karet. Zúčastnit se může libovolný počet hráčů žáků nejméně však 3, nejlépe 4. Karty

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Název DUM: VY_32_INOVACE_1C_18_ROZMNOŽOVACÍ_SOUSTAVA_DOPLNĚNÍ

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Název DUM: VY_32_INOVACE_1C_18_ROZMNOŽOVACÍ_SOUSTAVA_DOPLNĚNÍ Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Přírodověda 4. - 5. Název DUM: VY_32_INOVACE_1C_18_ROZMNOŽOVACÍ_SOUSTAVA_DOPLNĚNÍ Vyučovací předmět:

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Matematika a její aplikace. Matematika a její aplikace

Matematika a její aplikace. Matematika a její aplikace Šablona č. 5, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Početní operace násobení a dělení Téma Násobení a dělení čísly 2, 3, 4, 5

Více

Název vzdělávacího materiálu: Starověký Řím III. Apollo, Diana, Merkur, Minerva, Venuše

Název vzdělávacího materiálu: Starověký Řím III. Apollo, Diana, Merkur, Minerva, Venuše Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ROČNÍK Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_9_Starověký _Řím _III_Apollo_Diana_Merkur_Minerva_Venuše

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát základní funkce hlavních orgánů a orgánových soustav rostlin i živočichů ročník 6. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát základní funkce hlavních orgánů a orgánových soustav rostlin i živočichů ročník 6. č. č. 18 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 6. Význam a rozmnožování organismů - opakování V pracovních listech si žáci zopakují význam

Více

Doba husitská Jan Hus Betlémské kapli proti prodeji odpustků

Doba husitská Jan Hus Betlémské kapli proti prodeji odpustků počátek 15. stol. poměry v církvi kritizují i sami duchovní nejvýznamnější kritik v Čechách Jan Hus Mistr Univerzity Karlovy, katolický kněz, kazatel kázal v Betlémské kapli od r. 1402 kritizoval papeže

Více

Administrativní styl

Administrativní styl Administrativní styl Český jazyk 9. ročník Mgr. Iveta Burianová Autor: Mgr. Iveta Burianová Období: duben 2012 Šablona: I/2 12_INOVACE_97 Druh učebního materiálu: prezentace Vzdělávací oblast: Jazyk a

Více