MIX MAX - ENERGETIKA, s.r.o.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MIX MAX - ENERGETIKA, s.r.o."

Transkript

1 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE DÍLA ORGANIZACE ZPRACOVÁNÍ ENERGETICKÉHO KONCEPTU SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ ODDÍLŮ PŘEDÁVANÉHO DÍLA ÚVOD BILANCE POTŘEB TEPLA A PALIV STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA TEPELNÉ SOUSTAVY MĚSTA OBECNÁ ANALÝZA Varianta 1 zachování stávající soustavy CZT Varianta 2 - Zásobování teplem z Lovochemie, a.s Varianta 3 - Zásobování teplem ze zdroje na biomasu - 10 MW Varianta 4 - Zásobování teplem z kombinovaného zdroje na biomasu Varianta 5 - výstavba domovní kotelny Varianta 6 - geotermální zdroj Lovosice EKONOMICKÁ ANALÝZA NAVRŽENÝCH VARIANT Vymezující zásady, vstupní podmínky Základní předpoklady pro výpočet Charakteristika jednotlivých variant Varianta 1 současný stav Varianta 2 - Zásobování teplem z Lovochemie, a.s Varianta 3 - Zásobování teplem ze zdroje na biomasu - 10 MW Varianta 4 - Zásobování teplem z kombinovaného zdroje na biomasu Varianta 5 - výstavba domovní kotelny Varianta 6 geotermální zdroj Lovosice VYHODNOCENÍ EKONOMICKÉ ANALÝZY JEDNOTLIVÝCH VARIANT Přehled variant podle cen koncového spotřebitele Vyhodnocení variant Multikriteriální porovnání variant POSOUZENÍ VLIVŮ DOPORUČENÝCH VARIANT NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ZÁVĚREČNÉ ZHODNOCENÍ ZPRACOVÁNÍ ENERGETICKÉHO KONCEPTU...30 Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 1 (celkem 32)

2 Poděkování Předkládaný dokument je výsledkem dobré spolupráce řídícího výboru pro zpracování územní energetické koncepce města, kolektivu pracovníků městského úřadu Lovosice, starostů obcí Lukavec a Sulejovice a techniků společnosti TH města Lovosic, s.r.o. zabezpečující provoz systému CZT a zpracovatele. Jmenovitě bych rád poděkoval panu Ing. Martinu Dlouhému a panu Milanu Peterkovi ze společnosti TH města Lovosic, s.r.o., kteří se svými odbornými znalostmi a organizačními zkušenostmi významně podíleli na formování obsahu díla a jeho zaměření. Současně bych rád vyjádřil poděkování i dalším pracovníkům městského úřadu, státních institucí a distribučních společností, kteří svým aktivním přístupem a poskytnutými odbornými radami vyjádřili kladný vztah k řešenému regionu a dané problematice. Poděkování náleží také dalším subdodavatelům a spolupracovníkům, kteří přispěli ke zdárnému průběhu zpracování územní energetické koncepce. Ing. Štěpán Brus Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 2 (celkem 32)

3 1 Identifikační údaje díla Název zakázky: Územní energetická koncepce města Lovosice Objednatel: Město Lovosice Školní Lovosice IČO: Zpracovatel zakázky: MIX MAX - ENERGETIKA, s.r.o. Hudcova 76a Brno - Medlánky IČO : DIČ : CZ Nositel zakázky: MIX MAX - ENERGETIKA, s.r.o. Ing. Štěpán Brus Autorizovaný inženýr v oboru technologická zařízení budov Autorizovaný technik v oboru technika prostředí staveb Specializace: elektrotechnická zařízení Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 3 (celkem 32)

4 Hlavní spolupracovníci: Jitka Bartošová úspory energie, vliv na kvalitu ovzduší Ing. Michal Vlček tepelné sítě Ing. Richard Lank ekonomické vyhodnocení Doba zpracování: říjen 2006 až květen 2007 Řešení aktualizace dat: pro pravidelné doplňování nových údajů a dat nabízíme aktualizaci dat na požádání za cenu nákladové hodiny, aktualizace dat bude provedena do 30-ti dnů od vzniku požadavku Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 4 (celkem 32)

5 2 Organizace zpracování energetického konceptu Práce byly zahájeny v říjnu roku Na prvním pracovním jednání byla dohodnuta organizace zpracování díla. Práce zhotovitele byla usměrňována řídícím výborem, který určoval termíny a obsah jednání jednotlivých pracovních výborů. V průběhu zpracování díla se uskutečnily čtyři pracovní výbory. Zápisy z jednání příslušných pracovních výborů jsou uloženy v Dokladové části díla. Mimo zmíněné řídící výbory bylo provedeno několik dílčích jednání se zástupci MěÚ v Lovosicích a Obecních úřadů Lukavec a Sulejovice a s distributory jednotlivých forem energie. Zápisy zásadního významu jsou opět součástí Dokladové části díla, ostatní zápisy jsou uložené u zpracovatele dokumentu. Čistopis konceptu Územní energetická koncepce města Lovosice byl projednán a odsouhlasen na mimořádném zasedání Rady města Lovosice, které se uskutečnilo Odsouhlasení konceptu díla bylo realizováno v průběhu měsíce května roku Shrnutí výsledků oddílů předávaného díla 3.1 Úvod Předkládaná Územní energetická koncepce města Lovosice se zabývá zásadami rozvoje soustav vyrábějících teplo pro řešené území, a to jak z pohledu celospolečenského, tak z pohledu konečného uživatele. Základní podklady pro zpracování územní energetické koncepce města byly poskytnuty Městem Lovosice (Územní plán sídelního útvaru - rok zpracování 2000, digitální katastrální mapa města), Obcí Sulejovice (Územní plán obce rok zpracování 2000), Českým statistickým úřad se sídlem v Ústí nad Labem a v Praze (statistické údaje ze SLDB 1991 a SLDB 2001), Katastrálním úřadem v Litoměřicích (digitální katastrální mapa obcí Lukavec a Sulejovice), Krajským úřadem Ústeckého kraje (údaje související s životním prostředím), distributory energie a dalšími subjekty. Dále byly vzaty v úvahu širší hospodářské, politické a legislativní skutečnosti, ovlivňující provádění regionální i celostátní energetické politiky. Přihlédnuto bylo také k obsahu základních dokumentů vydaných pro oblast energetiky v Evropské unii. V energetické koncepci jsou shrnuty a popsány důležité podklady, které jsou potřebné pro formulování variantních řešení rozvoje tepelné soustavy po technické i ekonomické stránce. Energetická koncepce města je zpracována tak, aby vybavila místní orgány spolehlivým informačním podkladem, umožňujícím přípravu a posuzování realizace krátkodobých i dlouhodobých akcí v oblasti rozvoje tepelné soustavy města a ekologické využití energie v souladu s vývojovými cíli města. Předpokládá se, že předkládaná Územní energetická koncepce města Lovosice bude průběžně, podle vývoje reality aktualizována tak, aby byla stále reálná, aktuální a současně výchozím podkladem pro krátkodobé i dlouhodobé plány města. 3.2 Bilance potřeb tepla a paliv Bilance potřeb paliv a energie je provedena z několika pohledů: Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 5 (celkem 32)

6 Celková spotřeba města Spotřeba paliv a energie v podnikatelském sektoru, v zemědělství a v občanské vybavenosti Spotřeba paliv a energie pro zajištění vytápění bytové sféry Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 6 (celkem 32)

7 Údaje poskytnuté jednotlivými distributory paliv a energie a ČSÚ Praha jsou uvedené v následující tabulce za r. 2005: Tabulka 1. Struktura celkové potřeby energie podle účelu užití (GJ) dodávkové Typ černé uhlí hnědé uhlí koks topné oleje zemní plyn kapalný plyn ostatní el.energie celkem % teplo Bydlení ,24 852, ,20 691, , , ,08 11,31 Průmysl 928, , , , ,21 87,64 Terciální sféra 1 120,00 412, ,73 304, , ,98 0,63 Doprava 0,00 0,00 Zemědělství 9 610, , ,80 0,43 Celkem ,07 100,00 Údaje jednotlivých druhů tuhých paliv byly získány od následujících zdrojů: pro podnikatelský sektor z dotazníkové akce a ze souhrnných údajů ČSÚ Praha pro občanskou vybavenost z dotazníkové akce a od soukromé společnosti Uhelné sklady Lovosice Prosmyky, a.s. pro bytovou sféru z výsledků Sčítání lidu, domů a bytů z r. 1991, 2001 Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 7 (celkem 32)

8 Údaje o spotřebách paliv a energie v podnikatelském sektoru byly získány pomocí dotazníkové akce a poskytnutých údajů z ČSÚ Praha. V následující tabulce je uveden souhrn získaných údajů, které zahrnují pouze velké odběratele tzn. podnikatelský sektor, r. 2005: Tabulka 2. Souhrnné údaje spotřeb energií podnikatelského sektoru na základě dotazník.akce CZT Elektrická energie Zemní plyn Tuhá paliva Lehký topný olej Propanbutan [GJ] [kwh] [m 3 ] [t] [t] [t] 1 486, , , ,00 0,00 0,00 [MWh] 412, , , ,66 0,00 0,00 Ve shora uvedené tabulce jsou uvedeny údaje, které při srovnání s předcházejícím rokem naznačují mírný nárůst ve spotřebě energií a paliv v řešené lokalitě. Tabulka 3. Bilance potřeby tepla a tepelného výkonu bytového fondu v roce 2002 Číslo oblasti Jednotlivé oblasti území (ZSJ) Potřebný příkon Roční potřeba tepla na vyt. na TUV na vyt. na TUV (kw) (kw) (MWh) (MWh) 1 Lovosice-střed Teplická U zastávky Stadion Ostrov U Labe K Lukavci Hlavní nádraží Terezínská Nový Klapý Za tratí Na médii V cihelně Pod Lovošem Prosmyky Lovošská Lukavec Sulejovice Celkem Grafické vyhodnocení energetické náročnosti města je uvedeno v závěru kap. I. textové části. Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 8 (celkem 32)

9 3.3 Stručná charakteristika tepelné soustavy města Podle způsobu vytápění lze město Lovosice rozdělit na oblasti s centralizovaným zásobováním teplem (CZT) a na oblasti s decentralizovaným zásobováním. Obce Lukavec a Sulejovice mají pouze decentralizované zásobování teplem. Blokové kotelny lze označit za součást CZT ve smyslu ČSN tj. pokud zásobují teplem venkovními rozvody alespoň dva objekty. Ve městě se nachází několik systémů s blokovou kotelnou a větší počet domovních kotelen. Systémy CZT jsou teplovodní. Jednotlivé systémy CZT jsou vzájemně zcela nezávislé. Ve městě není provozován žádný větší centrální zdroj tepla s vybudovanou rozlehlejší soustavou CZT. Soustavy kotelen, které zajišťují dodávky tepla pro bytové domy (v majetku města, Sdružení vlastníků domu, SBD Litoměřice), částečně pro občanskou vybavenost a některé soukromé subjekty je možno v současné době rozdělit podle jednotlivých provozovatelů následovně: kotelny obhospodařované firmou Tepelné hospodářství města Lovosic, s.r.o. se sídlem v Lovosicích ostatní kotelny provozované jednotlivými vlastníky a uživateli Poznámka: Tyto kotelny jsou charakterizované zjednodušeným popisem v tabulkové části Přehled tepelných zdrojů. Společnost Tepelné hospodářství města Lovosic, s.r.o., provozuje celkem 25 zdrojů tepla. Řešené soustavy CZT v Lovosicích jsou zásobovány ze 7 blokových kotelen. Zbývajících 18 tepelných zdrojů jsou objektové kotelny, které zásobují 8 BD a následující OV (Odbor dopravy MěÚ, Školní jídelnu, Kulturní středisko Lovoš, Školní družinu, Internát SPŠCH, Sportovní halu, Bazén, Středisko údržby a 4. ZŠ). Dispečerské pracoviště tepelného hospodářství je soustředěno v kotelně K-16A. Obsluha je jednočlenná a pracuje ve dvou směnách. Obsluha provádí pochůzkovou činnost, tak že 1x denně navštíví všechny tepelné zdroje. Pracovník provádí kontrolu chodu zařízení jednotlivých tepelných zdrojů a provádí záznam provozních a stavových veličin. Všechny kotelny, mimo kotelny Terezínská 135, Husova, Máchova, U nadjezdu 873, U nadjezdu 874, Teplická, Školní družina, K-4 Hasiči, Nádražní a Lovoš byty, jsou řízeny dispečinkem, který je vybaven řídící technikou, která umožňuje na jednotlivých tepelných zdrojích odečet poruchových stavů a nastavení provozních parametrů. Kotelny jsou s celoročním provozem, vyjma následujících kotelen společnosti TH města Lovosic s.r.o., které slouží pouze pro dodávku ÚT: - domovní kotelna Lovoš KS, 8.května 13 - domovní kotelna Školní družina, Školní 1 - domovní kotelna 4.ZŠ, Všehrdova 1 Individuální tepelné zdroje, které zajišťují výrobu tepla pro potřeby výrobní sféry a obyvatelstva, jsou uvedené v samostatné příloze díla Přehled tepelných zdrojů. Pro přehled jsou tepelné zdroje rozdělené dle výše instalovaného výkonu do 4 skupin. Jsou to tyto skupiny: Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 9 (celkem 32)

10 v v v v kotelny o výkonu nad kw kotelny o výkonu až kw kotelny o výkonu 200 až kw kotelny o výkonu kw Podíl instalovaného výkonu jednotlivých skupin na celkovém instalovaném výkonu je uveden v následující tabulce. Tabulka 4. Instalovaný výkon v jednotlivých skupinách Výkonová hladina Počet kotelen Instalovaný výkon Instalovaný výkon [MW] [ks] [MW] [%] 0,05-0,2 24 2,671 1,6 0, ,935 9,0 3, ,992 7,8 5MW a více 2 135,300 81,6 Celkem , Obecná analýza Obecná analýza shrnuje veškeré dostupné podklady potřebné, jak pro vyhodnocení současného stavu v zásobování energií a palivy, tak pro stanovení výhledových tendencí. Obecná analýza obsahuje vyhodnocení vlivů vnějších podmínek tj. zejména vlivu legislativního rámce, vývoje cen na světovém i tuzemském trhu, stavu zavádění volného obchodu s elektřinou a plynem v EU, postupu reorganizace státní správy atd. na vývoj ceny tepla. Obecná analýza dále zahrnuje zhodnocení zpracovaných rozvojových dokumentů řešeného území a související technické infrastruktury, vyhodnocení možnosti energetických úspor, analýzu bytového fondu, zhodnocení pravděpodobného posuvu v palivové základně a vytipování základních rozvojových variant tepelné soustavy města pro podrobnou ekonomickou analýzu. V územní energetické koncepci byly pro podrobnou ekonomickou analýzu navrženy následující varianty: Varianta 1 zachování stávající soustavy CZT Varianta 1 předpokládá zachování současného rozsahu CZT v Lovosicích, tak jak jej provozuje společnost TH města Lovosic, s.r.o. Varianta předpokládá zachování současné konfigurace soustavy CZT a současné palivové základny - využívání zemního plynu. Ve variantě se předpokládá realizace postupné obnovy zařízení z prostředků společnosti a nájmu hrazenému městu Lovosice. Plánovaná rekonstrukce zařízení pro nejbližší období zahrnuje: a. ul. Kostelní - rekonstrukce rozvodu CZT včetně DPS Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 10 (celkem 32)

11 b. ul. Sady Pionýrů - rekonstrukce rozvodu CZT včetně DPS c výstavba Holoubkov nový rozvod a rekonstrukce rozvodu CZT včetně DPS, RN S ohledem na současný technický stav soustavy program obnovy předpokládá dodatečnou investici na obnovu jednotlivých tepelných zdrojů a soustav ve výši 1,0 mil. Kč mimo kalkulaci ceny tepla. Poznámka: Investice roku 2006 ( Osvoboditelů ) v objemu cca 9,5 mil. je již ve výchozí kalkulaci pro r zahrnuta. Jde o základní srovnávací variantu, se kterou budou srovnávány ostatní rozvojové varianty Varianta 2 - Zásobování teplem z Lovochemie, a.s. Ve variantě 2 se předpokládá: V teplárně Lovochemie bude vybudována výměníková stanice pára/voda o výkonu MW, dostatečném pro zásobování města Lovosic teplem. Z výměníkové stanice v Lovochemii bude vyvedena tepelná energie teplovodním potrubím do stávajících plynových kotelen ve městě. Potrubí bude předizolované. Stávající plynové kotelny, provozované městskou společností Tepelné hospodářství města Lovosic s.r.o., zůstanou zachovány jako předávací stanice tepla zásobované teplem z tepelného napáječe a budou dodávat teplo do jednotlivých tepelných okrsků, kde se v rámci tohoto záměru nepředpokládá žádná změna. Předávací stanice a rozvody tepla do jednotlivých domů bude dále provozovat Tepelné hospodářství města Lovosic s.r.o. Plynové kotle budou po přepojení na tepelný napáječ dle potřeby zakonzervovány dle budoucích předpokládaných provozních potřeb nebo budou demontovány. Teplovodní potrubí bude ve stávajících kotelnách připojeno na výstup z plynových kotlů přes uzavírací ventily. Zařízení bude doplněno regulací diferenčního tlaku, fakturačním měřením a zařízením pro dispečerské řízení dodávek tepla. Systém bude tlakově závislý, proto nemusí být ve stávajících kotelnách instalovány sekundární výměníkové stanice. Tento systém také umožní snadné a levné připojení dalších odběratelů v blízkosti teplovodu. Čerpadla primárního teplovodního systému budou umístěna ve výměníkové stanici v Lovochemii, rovněž tak zařízení pro doplňování vody. Realizace projektu se předpokládá nákladem investora - společností Moravská energetická, a.s. Investor předpokládá cenu tepla na předávacím místě pro rok 2008 ve výši 263,93 Kč/GJ bez DPH Varianta 3 - Zásobování teplem ze zdroje na biomasu - 10 MW Ve variantě 3 se předpokládá výstavba nového tepelného zdroje s kombinovanou výrobou tepla a elektřiny. Tepelný zdroj bude vybudován na spalování biomasy v tuhé formě. Tepelný výkon zdroje se předpokládá o výkonu do 10 MW. Umístění zdroje se uvažuje nedaleko benzinové stanice (naproti kotelně K-20 Resslova). Uvažovaný projekt zahrnuje výstavbu tepelného zdroje (2x kotlová jednotka Kolhbach 3 a 6,9 MW) a nového páteřního rozvodu CZT včetně dispečerského systému a MaR. Struktura rozvodu je shodná s V2. Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 11 (celkem 32)

12 Realizace projektu se předpokládá nákladem soukromého investora. Investor předpokládá cenu tepla na předávacím místě pro rok 2008 ve výši 252,94 Kč/GJ bez DPH Varianta 4 - Zásobování teplem z kombinovaného zdroje na biomasu Varianta uvažuje s výstavbou zdroje na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla o tepelném výkonu 5,1 MW. Tepelný zdroj bude vybudován na spalování kapalných paliv z biomasy. Umístění zdroje se uvažuje v areálu společnosti ANIVEG Group (předjednáno kladně s vedením společnosti). Jako palivo se uvažuje ANIVEG NAT ENERGY SP35. Uvažovaný projekt zahrnuje výstavbu tepelného zdroje (1x kogenerační jednotka WARTSILA DIESEL se jmenovitým el. výkonem 5,3 MW), teplovodní přípojky a nového páteřního rozvodu CZT včetně dispečerského systému a MaR. Struktura rozvodu je shodná s V2. Realizace projektu se předpokládá nákladem investora (město, soukromý investor). Předpokládaná cena tepla na předacím místě pro rok 2008 se uvažuje ve výši 250,00 Kč/GJ bez DPH Varianta 5 - výstavba domovní kotelny Varianta 5 předpokládá vybudování nového tepelného zdroje v bytovém domě. varianty byl vzat rozsah výroby tepla 1116 GJ/rok odpovídající velikosti BD se 23 b.j. Realizace projektu se předpokládá na náklad vlastníka domu - sdružení majitelů bytů. Za základ Varianta V5 je konkurenční variantou variantě V1. Investiční náklad na variantu V5 jde k tíži pořizovatelů bytů, na rozdíl od variant V1, V2, V3, V4 a V6, kde jde k tíži provozovatele soustavy CZT a je započten do ceny tepla. Instalovaný výkon nové plynové kotelny se předpokládá 150 kw. Dále se předpokládá: v investičních i nákladových položkách cenová aktualizace na rok 2008 do investičních nákladů bude započten ze stavebních položek pouze náklad na vybudování komínu do kalkulace budou zahrnuty veškeré náklady dle příslušných zákonů a vyhlášek jednorázová investice z vlastních zdrojů cena tepla je určena jako taková, která do 15-ti let bezpečně vrátí vklad na pořízení investice Z hlediska účtování je kotelna samostatným provozem ve správě uživatelů, kteří nejsou plátci DPH. Pro uvažovaný tepelný výkon (včetně TUV) postačí kotelna se třemi kotli o výkonu do 50 kw. Předpokládá se upřednostnění ohřevu TUV před vytápěním. Zařízení pro TUV se skládá z příslušného tepelného zdroje, jednoho zásobníku 1,0 m 3, primárního okruhu pro ohřev TUV a cirkulačního čerpadla. Tepelný zdroj bude ovládán vlečnou ekvitermní regulací v závislosti na venkovní teplotě. Aktivním regulačním prvkem bude čtyřcestný směšovací ventil se servopohonem. Cirkulace topné vody bude nucená (oběhovými čerpadly). Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 12 (celkem 32)

13 Celkové kalkulované náklady na stavbu kotelny činí cca Kč vč. 19% DPH Varianta 6 - geotermální zdroj Lovosice Ve variantě se předpokládá prakticky realizace shodného projektu jako v Litoměřicích. Sestavená varianta vychází z informací, které byly zjištěny z veřejně dostupných pramenů a informací poskytnutých na jednáních na MÚ v Litoměřicích. Návrh projektu HDR Litoměřice počítá v současné době se třemi vrty. Rámcově se jedná o hloubky 5 km. Z dosavadních měření se předpokládá zisk až 140 l/s média o teplotě cca 150 C. Tyto hodnoty představují v případě ochlazení média na 70 C tepelný výkon cca 50 MW. V projektu je uvažováno s výrobou elektřiny i tepla. Při 12% účinnosti Kalinova cyklu se jedná o elektrárnu s 5 MW výkonem. Na výstupu z výměníku elektrárny bude k dispozici voda o teplotě 70 C. Investiční náklady na celý projekt, bez vnějších horkovodních rozvodů se předpokládají ve výši přibližně 1,1 mld. Kč. Ve variantě se předpokládají následující vstupní parametry: Tabulka 5. Vstupní parametry geotermálního zdroje Hodnota Jednotka Název 5,00 km Hloubka vrtu 150/70 C Tepelný spád 120,00 l/s Rychlost teplonosné kapaliny (7m3/min, 420m3/h) 432,00 m 3 /hod. Rychlost teplonosné kapaliny (7m3/min, 420m3/h) 100,00 Atm Tlak 89,99 m 3 Objem kapaliny v primárním okruhu 5,00 Mwe Instalovaný el. výkon 5000,00 h/rok průměrná doba provozu ,00 MWh/r výroba el. energie 4 500,00 Kč/MWh cena výkupní energie Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 13 (celkem 32)

14 3.5 Ekonomická analýza navržených variant Vymezující zásady, vstupní podmínky Postup zpracování ekonomické části studie je definován následovně: Zpracovatel Územní energetické koncepce na základě odsouhlasených okrajových podmínek vytvoří finanční model pro vytipované varianty rozvoje soustavy CZT. Reprezentanti jednotlivých variant (uhlí, biomasa ze zemědělské výroby - směs v tuhé formě, kapalné palivo na bází biomasy, geotermální zdroj) odsouhlasí výchozí kalkulaci ceny tepla pro rok 2008 uvažované varianty na základě předaných okrajových podmínek a doplňujících podkladů o hospodaření stávajícího provozovatele systému CZT TH města Lovosic, s.r.o. Zástupci jednotlivých variant dále vypracují: o odhad meziročního růstu ceny tepla a posouzení vývoje min. cen tepla na období 15-ti let o Investiční náklad příslušné varianty v členění dle odpisových skupin Pro hodnocení úspěšnosti příslušné varianty bude hodnocena cena tepla v: I. roce provozu (2008) V. roce provozu (2013) XV. roce provozu (2023) Základní předpoklady pro výpočet Obecné okrajové podmínky stávající zástavba v rozsahu k stávající systém zásobování palivy a energií k ceny jednotlivých forem energie vychází z cenové úrovně paliv a energie za období 2003 až 2005 Minimální cena tepla je stanovena jako cena, která zajistí ekonomickou stabilitu provozu a návratnost vložených investic. Zisk zahrnutý do kalkulace tepla zůstává na úrovni stávajícího stavu. Hodnocené období 10/ /2023, tj. 15 let. Ročním obdobím je míněno období od října do září z důvodů eliminace chyby při odhadování výroby tepla v prvním roce (10-12/2008). Poznámka: Všechny cenové a nákladové údaje, jsou v této zprávě uváděny bez DPH, není-li v textu nebo v záhlaví tabulek výslovně uvedeno jinak. Výrazný vliv na cenu tepla má způsob financování investic s ohledem na míru zdanění a odepisování. Uvedené ceny zohledňují splácení investičního vkladu výhradně z odpisů a ze zdaněného zisku, kde splácení není nákladem daňově uznatelným (pesimistický přístup). Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 14 (celkem 32)

15 Model pracuje s následujícími pravidly: Do ceny tepla je zahrnut zisk vycházející z kalkulace stávajícího stavu (mimo variantu V5 domovní kotelna kde se uvažuje provoz v neziskovém režimu. Pokud splátky převyšují odpisy, je do kalkulace zahrnut minimální zisk nutný k dorovnání splátky a daně z příjmu. Meziroční nárůst cen průmyslových výrobců Odhad inflace a cen průmyslových výrobců je vodítkem pro odhad meziroční eskalace nákladů. Odhad předpokládá mírné zvýšení obou indexů v souvislosti se vstupem do EU a přičleněním k měnové unii ( přechod na EURO ) v období a po té jejich ustálení s ohledem na povinnost plnění měnových kritérií. Tabulka 6. Roční koeficienty inflace Rok provozu a dále Inflace 1,030 1,030 1,030 1,035 1,025 PPI 1,020 1,020 1,020 1,020 1,015 Odhad meziroční eskalace nákladů Meziroční eskalace nákladů je stanovená jako % odchylka od meziročního nárůstu inflace nebo cen průmyslových výrobců. Odhad eskalace ceny plynu je proveden na základě předchozího porovnání ceny s makroekonomickými ukazateli. Je nutno mít na vědomí, že ve skutečnosti se cena plynu pohybuje v silné konvergenci vůči ceně ropy, která je vzhledem k dosavadnímu geopolitickému vývoji značně nestabilní. V prostředí ČR je navíc prodejní cena částečně pod vlivem ERU (zejména pokud se jedná o zásobování domácností.) Tabulka 7. Eskalační koeficienty MEZIROČNÍ ESKALACE NÁKLADŮ Plyn velkoodběr Plyn maloodběr % odchylka od inflace % odchylka od meziročního nárůstu cen průmyslových výrobců - + 0,5% odběr 0% denní maximum + 0,5% odběr - 0% denní maximum Opravy a údržba 0 % - El. Energie - 0% Vodné - 0% Ostatní náklady - 0% Výrobní režie - 0% Správní režie - 0% Mzdy výr. Pracovníků + 1,5 % - Nájemné stávající Stálé - Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 15 (celkem 32)

16 Meziroční nárůst ceny tepla je dán souhrnnou meziroční eskalací nákladů. Kritéria rentability investičního záměru Stanovení rozvoje výroby tepla (bytový fond, OV, podnikatelská sféra), související parametry: rozvoj byt. fondu je kompenzován racionalizaci spotřeby tepla, OV bez rozvoje, předpokládá se zachováme výše dodávky tepla ze systému CZT v úrovni GJ max. výkon soustavy CZT se uvažuje 15 MW instalovaný výkon nových zdrojů se předpokládá dle jednotlivých variant od 5,0 do 20,0 MW nově budované zdroje tepla v jednotlivých variantách se uvažují s výkonem max. do 9.9 MW (mimo zdroj v Lovochemií a.s. a geotermální zdroj); zbývající potřebný výkon bude pokryt ze stávajících plynových kotelen předpokládá se využití stávající kotelny K16 A jako špičkového a záložního zdroje s max. výkonem do 5 MW; 5% celkové spotřeby paliva; u kotelny K6 lze do budoucna uvažovat s přebudováním zdroje tepla na spalování bioplynu a zavedení kombinované výroby el. energie a tepla s instalovaným tepelným výkonem do 2 MW. Stanovení ceny primárního paliva a el. energie pro rok 2008: elektro 2007 plán. náklad Kč, pro rok 2008 se předpokládá meziroční nárůst ceny el. energie 10%, tj. v nákladech společnosti TH města Lovosic, s.r.o Kč hnědé uhlí příslušné komodity - zahrnuto do kalkulace ceny tepla investora zemní plyn tj. 287,79 Kč/GJ biomasa v tuhé formě - zahrnuto do kalkulace ceny tepla investora směs přírodních a rostlinných tuků - 0,55 EURO/kg geotermální teplo - bude stanoveno dle ekonomického efektu varianty Odhad vývoje ceny tepla splňuje následující kritéria: není-li třeba zafinancovat roční splácení investice z odpisů, uvažuje se nulový zisk před zdaněním. všechny odpisy jsou promítnuty do ceny tepla, používají se na splácení investic a vytváření rezervy pro budoucí investice. odpisy jsou nákladem, ale nejsou výdajem. Tím vzniká určitá rezerva na pohyb minimální ceny tepla. Horní limit je dán nulovým ziskem, resp. minimálním ziskem pro splacení investic. Dolní limit je pak dán potřebou udržet nezáporný tok financí. samofinancovatelnost projektu - nezáporný tok cash-flow pro financování v hodnoceném období Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 16 (celkem 32)

17 3.5.3 Charakteristika jednotlivých variant Varianta 1 současný stav Varianta 1 předpokládá zachování současného rozsahu a struktury systému CZT v Lovosicích, tak jak jej provozuje společnost TH města Lovosic, s.r.o. Jde o základní srovnávací variantu, se kterou budou srovnávány ostatní rozvojové varianty. U varianty současného stavu se předpokládá průběžná obnova ve výši 1,68 mil. Kč ročně formou běžných oprav, které nemají charakter investice ve smyslu technického zhodnocení. Dále se předpokládá obnova ve výši 2,652 mil. Kč ročně s charakterem generální opravy. Obnova je reinvestována z odpisů majetku společnosti a městem z úhrady nájemného. Odhad vývoje ceny při zachování stávajícího stavu je kalkulován s přihlédnutím k dosavadnímu hospodaření provozovatelů. Cena byla kalkulována na následující předpokládaného množství vyrobené množství tepla GJ a předpokládané průměrné ceny nákupu zemního plynu pro rok 2008 ve výši 287,79 Kč/GJ. Výchozí kalkulace finančního modelu je zpracována pro variantu 1 - současný stav v cenové úrovni r. 2008: Tabulka 8. Varianta 1 kalkulace nákladů kalendářní ROK provozní Prodej tepla GJ Změna % 0% 0% Nákup zemního plynu Kč Elektřina Kč Úprava vody, chemikálie Kč Poplatky - ovzduší Kč Nájem Kč Mzdy Kč Odvody z mezd Kč Opravy Kč Režijní náklady Kč Pojistné Kč Odpisy Kč Zisk Kč NÁKLADY CELKEM Kč Potřeba GJ Cena tepla bez DPH Kč/GJ 431, , , Varianta 2 - Zásobování teplem z Lovochemie, a.s. Investiční náklady se předpokládají stejné jako u varianty č.1. Ostatní investice související s realizací projektu (nákladem investora - společností Moravská energetická, a.s.) jsou promítnuty do nákupní ceny tepla do systému. Objem výroby tepla je shodný s variantou 1, tj GJ. Z toho je GJ zajištěno nákupem tepla z Lovochemie, zbylých GJ je vyrobeno z plynu. Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 17 (celkem 32)

18 Startovní cena tepla (v r. 2008) z Lovochemie se uvažuje 263,93 Kč/GJ. V r se předpokládá její skokové snížení na 242,27 Kč/GJ, kdy Lovochemie přestane do ceny tepla promítat odpisy investic za modernizaci kotelen. Tabulka 9. Varianta 2 - kalkulace nákladů ROK kalend ROK provozní Prodej tepla GJ Nákup tepla z Lovochemie GJ Výroba z plynu GJ Nákup tepla Kč Nákup zemního plynu Kč Elektřina Kč Úprava vody, chemikálie Kč Poplatky - ovzduší Kč Nájem Kč Mzdy Kč Odvody z mezd Kč Opravy Kč Režijní náklady Kč Pojistné Kč Odpisy Kč Zisk Kč CELKEM Kč Potřeba GJ Cena Kč/GJ 389, , ,123 Meziroční změna ceny % -7,1% 2,1% Varianta 3 - Zásobování teplem ze zdroje na biomasu - 10 MW Investiční náklady se předpokládají stejné jako u varianty č.1. Ostatní investice související s realizací projektu (společností Centropol, a.s.) jsou promítnuty do nákupní ceny tepla do systému. Objem výroby tepla je shodný s variantou 1, tj GJ. Z toho je GJ zajištěno nákupem tepla od Centropolu, zbylá potřeba je krytá z plynových kotelen, z toho GJ v SO tarifu a GJ v MO tarifu Startovní cena tepla (v r. 2008) ze zdroje na biomasu se uvažuje 252,94 Kč/GJ. Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 18 (celkem 32)

19 Tabulka 10. Varianta 3 - kalkulace nákladů ROK kalend ROK provozní Prodej tepla GJ Nákup Centropol GJ Výroba z plynu SO GJ Výroba z plynu MO GJ Nákup tepla z Centropolu Kč Nákup plynu - SO Kč Nákup plynu - MO Kč Elektřina Kč Úprava vody, chemikálie Kč Poplatky - ovzduší Kč Nájem Kč Mzdy Kč Odvody z mezd Kč Opravy Kč Režijní náklady Kč Pojistné Kč Odpisy Kč Zisk Kč CELKEM Kč Potřeba GJ Cena Kč/GJ 382, , ,493 Meziroční změna ceny % 2,8% 2,8% V průběhu projednání konceptu ÚEK města Lovosice a připomínkového řízení společnost CENTROPOL CZ, a.s. vypracovala alternativu využití biomasy - spalování obilné a řepkové slámy. Spalování slámy se předpokládá v kotli s typovým označením VESCOM-S se jmenovitým výkonem 5,0 MW. Uvedená alternativa se od varianty V3 výrazně liší, a to jak druhem využívaného paliva (přechod ze spalování zbytků produkce zemědělské výroby v tuhé fází na spalování biomasy), tak typem technologického zařízení. Variata se spalováním slámy byla do textové části ÚEK zařazena jako jeden z konkrétních případu spalování slámy v kotli o výkonu nad 4,0 MW. Uvedená kalkulace ceny tepla vychází výhradně z podkladů zpacovaných společností CENTROPOL CZ, a.s. Zpracovatel předložené alternativy předpokládá následující meziroční nárůst ceny tepla. Tabulka 11. Varianta 3 sláma, koeficient meziročního růstu ceny tepla Provozní rok Meziroční koef. růstu ceny tepla 1,018 1,018 1,018 1,018 1,018 1,018 1,018 Provozní rok Meziroční koef. růstu ceny tepla 1,019 1,019 1,019 1,019 1,019 1,019 1,019 Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 19 (celkem 32)

20 Tabulka 12. Varianta 3 sláma, kalkulace nákladů dle společnosti CENTROPOL CZ, a.s. ROK kalend ROK provozní Prodej tepla GJ Nákup CENTROPOL CZ GJ Nákup z plynu SO GJ Nákup z plynu MO GJ Nákup tepla Kč Nákup plynu SO Kč Nákup plynu MO Kč Elektřina Kč Úprava vody, chemikálie Kč Poplatky - ovzduší Kč Nájem Kč Mzdy Kč Odvody z mezd Kč Opravy Kč Režijní náklady Kč Pojistné Kč Odpisy Kč Zisk Kč CELKEM Kč Potřeba GJ Cena Kč/GJ 384, , ,639 Meziroční změna ceny % 1,6% 1,7% Varianta 4 - Zásobování teplem z kombinovaného zdroje na biomasu Investiční náklady promítnuté se předpokládají stejné jako u varianty č.1. Ostatní investice související s realizací projektu zdroje na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla hradí potenciální investor a jsou promítnuty do nákupní ceny tepla do systému. Objem výroby tepla je shodný s variantou 1, tj GJ. Z toho je GJ zajištěno výrobou z biomasy, zbylá potřeba je krytá z plynových kotelen, z toho GJ v SO tarifu a GJ v MO tarifu Startovní cena tepla (v r. 2008) ze systému kogenerace se uvažuje 250 Kč/GJ, resp. 300 Kč/GJ. Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 20 (celkem 32)

21 Tabulka 13. Varianta 4a - kalkulace nákladů 250 Kč/GJ ROK kalend ROK provozní Prodej tepla GJ Výroba z kap. paliva GJ Výroba z plynu - SO GJ Výroba z plynu - MO GJ Nákup tepla z kap. paliva Kč Nákup plynu - SO Kč Nákup plynu - MO Kč Elektřina Kč Úprava vody, chemikálie Kč Poplatky - ovzduší Kč Nájem Kč Mzdy Kč Odvody z mezd Kč Opravy Kč Režijní náklady Kč Pojistné Kč Odpisy Kč Zisk Kč CELKEM Kč Potřeba GJ Cena Kč/GJ 392, , ,773 Meziroční změna ceny % 2,61% 2,63% Tabulka 14. Varianta 4b - kalkulace nákladů 300 Kč/GJ ROK kalend ROK provozní Prodej tepla GJ Výroba z kap. paliva GJ Výroba z plynu - SO GJ Výroba z plynu - MO GJ Nákup tepla z kap. paliva Kč Nákup plynu - SO Kč Nákup plynu - MO Kč Elektřina Kč Úprava vody, chemikálie Kč Poplatky - ovzduší Kč Nájem Kč Mzdy Kč Odvody z mezd Kč Opravy Kč Režijní náklady Kč Pojistné Kč Odpisy Kč Zisk Kč CELKEM Kč Potřeba GJ Cena Kč/GJ 426, , ,694 Meziroční změna ceny % 2,64% 2,66% Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 21 (celkem 32)

22 Varianta 5 - výstavba domovní kotelny Varianta 5 předpokládá vybudování nového tepelného zdroje v bytovém domě. Realizace projektu se předpokládá na náklad vlastníka domu - sdružení majitelů bytů. Investiční náklad činí cca Kč, do ceny tepla bude promítán formou odpisu 10 let. Min. cena tepla je vypočtena jako součet provozních výdajů + odpisy + částka zajišťující min. výnos investovaných prostředků: a) diskontní sazba 4,5% p.a. simulace ušlého výnosu z bezpečného vkladu b) diskontní sazba 12% p.a. simulace nákladů na úvěr na pořízení Za základ varianty byl vzat rozsah výroby tepla 1116 GJ/rok odpovídající velikosti BD se 23 b.j. Výroba tepla je zajištěna z plynu nakupovaného v tarifu MO, startovní cena 308,14 Kč/GJ Tabulka 15. Varianta 5 - kalkulace nákladů ROK kalend ROK provozní Prodej tepla GJ Nákup plynu Kč Elektřina Kč Provozní náklady Kč ODPISY Kč Nákladová cena vč. DPH Kč Potřeba GJ Cena Kč/GJ 438, , ,285 Meziroční změna ceny % 1,5% 1,8% Rentabilní Cena tepla při DS 4,5% Kč/GJ 459, , ,855 Rentabilní Cena tepla při DS 12% Kč/GJ 489, , , Varianta 6 geotermální zdroj Lovosice Investiční náklady promítnuté se předpokládají stejné jako u varianty č.1. Ostatní investice související s realizací projektu geotermálního zdroje ve výši přibližně 1,1 mld. Kč. hradí potenciální investor a jsou promítnuty do nákupní ceny tepla do systému. Objem výroby tepla je shodný s variantou 1, tj GJ. Z toho je GJ zajištěno z geotermálního vrtu, zbylá potřeba GJ je krytá z plynových kotelen, nákup plynu v MO tarifu. Startovní cena tepla (v r. 2008) z geotermálního vrtu se uvažuje 200 Kč/GJ, resp. 250 Kč/GJ Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 22 (celkem 32)

23 Tabulka 16. Varianta 6a - kalkulace nákladů 200 Kč/GJ ROK kalend ROK provozní Prodej tepla GJ Výroba z geotermálního zdroje GJ Výroba z plynu GJ Nákup tepla Kč Nákup plynu Kč Elektřina Kč Úprava vody, chemikálie Kč Poplatky - ovzduší Kč Nájem Kč Mzdy Kč Odvody z mezd Kč Opravy Kč Režijní náklady Kč Pojistné Kč Odpisy Kč Zisk Kč CELKEM Kč Potřeba GJ Cena Kč/GJ 329, , ,372 Meziroční změna ceny % 2,2% 2,0% 3.6 Vyhodnocení ekonomické analýzy jednotlivých variant Přehled variant podle cen koncového spotřebitele Rok kalendářní Rok provozu Varianta Kč/GJ V V V V4 250 Kč/GJ V4 300 Kč/GJ V5 DS 4,5% V5 DS 12% V6 200 Kč/GJ V6 250 Kč/GJ Vyhodnocení variant Základní vyhodnocení jednotlivých variant rozvoje vychází z porovnání ceny tepla pro koncového zákazníka vůči zachováním stávajícího stavu (varianta 1). Při konečném posouzení zpracovatel studie doporučuje brát v úvahu i následující kvalitativní ukazatele: Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 23 (celkem 32)

24 Jak je vývoj ceny tepla citlivý na změnu potřeby tepla (tj. změnu dodávaných GJ)? Jak je vývoj ceny tepla citlivý na změnu provozních výdajů? Jaká je žádoucí úroveň vlivu města na tvorbu a vývoj ceny tepla? Jaká je ekonomická atraktivita jednotlivých investičních záměrů pro potenciálního investora, případně pro vstup rizikového kapitálu? Jaká je potřeba a pravděpodobnost získání dotace na realizaci záměru? Varianta 1 Varianta 2 Zachování stávajícího stavu, srovnávací varianta. Výhodnější než zachování stávajícího stavu závisí na garantované výkupní ceně tepla do systému. Varianta je citlivá na vývoj provozních nákladů a výši produkce. Město zredukuje svůj vliv na vývoj ceny tepla a rozvoj otopné soustavy. Pro realizaci není potřeba dotace. Varianta 3 V krátkodobém horizontu výhodnější než Varianta 1, efekt však není trvalý. Varianta je citlivá na vývoj provozních nákladů a výši produkce. Město zredukuje svůj vliv na vývoj ceny tepla a rozvoj otopné soustavy. Pro realizaci není potřeba dotace. Varianta 4 Při garantované ceně tepla do 250 Kč/GJ je srovnatelná s variantou 3. Menší citlivost na objem produkce tepla díky kogenerační výrobě. Investiční příležitost s výnosem cca 10% p.a. je citlivá na zvolenou strukturu financování (splácení finančních nákladů) Pro vstup rizikového kapitálu je nutné snížit o 20% investiční náklady nebo získat dotaci. Vliv města na kalkulaci a vývoj ceny bude odpovídat podílu vložených prostředků do investičního záměru. Varianta 5 Varianta 6 Cenově srovnatelná s Variantou 1. Varianta je extrémně citlivá na mimořádné náklady z důvodů havárie, poškození atp. Citlivá na zvolený způsob financování. Umožňuje variabilitu ceny s pomocí výše platby na obnovu a další rozvoj. Město nemá žádný vliv na vývoj ceny tepla a rozvoj otopné soustavy. Pro realizaci není potřeba dotace. Cenově nejvýhodnější. Výhoda ovšem závisí na garantované výkupní ceně do systému. Varianta je málo citlivá na změnu provozních nákladů. Investiční záměr je zcela necitlivý na výkupní cenu tepla do systému díky výrobě a prodeji el. energie a nízkým provozním nákladům. Rentabilita záměru je přímo závislá na výši získané dotace. Pro výnos vyšší než 10% p.a. je potřeba dotace min 30%. Pro výnos vyšší než 17% p.a. (vstup rizikového kapitálu) je potřeba dotace min. 50% Vliv města na kalkulaci a vývoj ceny bude odpovídat podílu vložených prostředků do investičního záměru. Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 24 (celkem 32)

25 3.6.3 Multikriteriální porovnání variant Multikriteriální porovnání je provedeno na základě čtyř kritérií, které popisují výchozí nastavení, krátkodobou a dlouhodobou efektivitu navržených variant: Výchozí cena r Cena r Průměrná cena za 15 let (ve stálých cenách r. 2008) Průměrný roční nárůst ceny v % p.a. Uvedená kriteria jsou seřazena do následující tabulky a jsou jim přiděleny váhy dle významu pro koncového uživatele. Tabulka 17. Multikriteriální porovnání všech variant Hodnoty Průměrná cena (stálé ceny r. 2008) Průměrný roční nárůst ceny Varianta Výchozí cena r Cena r V ,90% V ,80% V ,80% V4 250 Kč/GJ ,68% V4 300 Kč/GJ ,68% V5 DS 4,5% ,52% V5 DS 12% ,49% V6 200 Kč ,03% V6 250 Kč ,98% Váha 40% 30% 20% 10% Při použití těchto kritérií a vah se jako nejvýhodnější jeví varianta V6, respektive V2 viz výpočet a graf. Jako nejméně výhodná se jeví varianta V5. Počet bodů Průměrná cena (stálé ceny r. 2008) Průměrný roční nárůst ceny Varianta Výchozí cena r Cena r Vážený průměr V ,9 6 V ,9 3 V ,9 4 V4 250 Kč/GJ ,1 5 V4 300 Kč/GJ ,9 8 V5 DS 4,5% ,0 7 V5 DS 12% ,0 9 V6 200 Kč ,5 1 V6 250 Kč ,4 2 VÝSLEDNÉ POŘADÍ Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 25 (celkem 32)

26 Graf 35. Multikriteriální porovnání variant Multikriteriální porovnání variant Počet bodů V1 V2 V3 V4 250 Kč/GJ V4 300 Kč/GJ V5 DS 4,5% V5 DS 12% V6 200 Kč V6 250 Kč Varianta 3.7 Posouzení vlivů doporučených variant na životní prostředí Při vyhodnocování vlivů stacionárních zdrojů na kvalitu ovzduší se vycházelo ze stávající situace, z podkladů předaných jednotlivými reprezentanty navržených variant a současně bylo přihlédnuto k již vypracované rozptylové studii z roku Vzhledem k tomu, že je v řešeném území provedena rozsáhlá plynofikace stávajících tepelných zdrojů a vzhledem k charakteru navrhovaných variant bylo řídícím výborem pro zpracování ÚEK rozhodnuto provést vyhodnocení dopadu navrhovaných variant optimalizace tepelného hospodářství zjednodušeným výpočtem dle vyhlášky 352/2002 Sb. Výpočet emisí byl proveden pro 6 navrhovaných variant. Výsledky výpočtu jsou obsaženy v následujících tabulkách: Varianta č.1 zachování současného stavu Varianta reprezentuje současný stav produkce emisí stacionárních zdrojů tepla. Ve variantě se předpokládá zachování stávající struktury tepelných zdrojů, jejich umístění, parametrů a objemu produkce emisí. Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 26 (celkem 32)

27 Tabulka 18. Palivová základna varianta V1 - současný stav druh paliva množství spáleného paliva (t), (m3) druh topeniště tepelný výkon kotle TZL SO 2 NO x CO C x H Y Jednotka černé uhlí 37 pevný rošt 306,36 449,92 55, ,00 329,30 jakýkoliv pevný rošt , , , , ,79 hnědé uhlí cyklonové 5-50 MW , , , , ,00 koks 46 pevný rošt jakýkoliv 470,58 454,48 69, ,00 409,40 dřevo 52 jakékoliv do 3 MW 656,01 52,48 157,44 52,48 46,71 propan butan 22 jakékoliv do 3 MW 9,70 0,09 51,72 9,91 1,94 zemní plyn do 0,05 MW 86,83 41, , ,28 277, do 0,2 MW 9,57 4,60 765,83 153,17 30,63 jakékoliv ,2-5 MW 111,28 53, , ,46 356, MW 46,00 27, ,00 145,40 99,00 Celkem , , , , ,72 kg/rok Varianta č.2 Varianta 2 předpokládá zvýšení využití kapacity stávajícího tepelného zdroje situovaného v areálu společnosti Lovochemii, a.s. Předpokládá se zvýšení spotřeby paliva (hnědé uhlí) ve výši max. o 5 %. Uvedené zvýšení činí ve vazbě na spotřebu paliva v roce 2005 celkem 4176 t/rok. Z pohledu řešeného území vymezeného městem Lovosice a obcemi Lukavec a Sulejovice varianta reprezentuje výrazné zlepšení v kvalitě ovzduší díky snížení emisí NO x a to zejména v centrální části města Lovosice. Ve variantě se uvažuje se zastavením provozu blokových a domovních kotelen na zemní plyn zpravidla vybavených kouřovody končícími těsně nad střechou okolní zástavby. Zvýšené emise znečišťujících látek, viz. tab.149, emitovaných do ovzduší z tepelného zdroje s výškou komínu 80 m se projeví převážně mimo řešené území. Negativní vliv zvýšeného objemu spotřeby paliva v oblasti dopravy a v oblasti likvidace popele se dle stanoviska společnosti Lovochemie, a.s. ze dne neočekává. V principu varianta reprezentuje kombinovanou výrobu el. energie a tepla částečně z hnědého nízkosirnatého uhlí a částečně z druhotného zdroje energie v přibližném poměru 52 % z HU a 48 % DZE. Tabulka 19. Palivová základna varianta V2- zásobování teplem z Lovochemie, a.s. druh paliva množství spáleného paliva druh topeniště (t), (m3) tepelný výkon kotle TZL SO 2 NO x CO C x H Y Jednotka černé uhlí 37 pevný rošt 306,36 449,92 55, ,00 329,30 jakýkoliv pevný rošt , , , , ,79 hnědé uhlí cyklonové 5-50 MW , , , , ,29 koks 46 pevný rošt jakýkoliv 470,58 454,48 69, ,00 409,40 dřevo 52 jakékoliv do 3 MW 656,01 52,48 157,44 52,48 46,71 propan butan 22 jakékoliv do 3 MW 9,70 0,09 51,72 9,91 1,94 zemní plyn do 0,05 MW 86,83 41, , ,28 277, do 0,2 MW 9,57 4,60 765,83 153,17 30,63 jakékoliv ,2-5 MW 38,39 18, ,81 614,30 122, MW 46,00 27, ,00 145,40 99,00 Celkem , , , , ,77 kg/rok Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 27 (celkem 32)

28 Varianta č.3 Ve variantě 3 se předpokládá vybudování nového tepelného zdroje na spalování tuhé biomasy o výkonu do 10 MW. Uvedená varianta má v principu obdobné dopady na kvalitu životního prostředí jako varianta V2. Vzhledem k nižšímu výkonu zdroje (do 10 MW) lze u varianty V3 ve srovnání s V2 očekávat menší omezení produkce NO x. Navíc je varianta zatížená minimálně lokálním zvýšením produkce TZL, C x H Y a prašností. Zásadní zhoršení kvality ovzduší z titulu zvýšení dopravy se neočekává, dle vyjádření investora 2 velkoobjemové soupravy za den. Odvoz popele, hnojivo pro zemědělskou výrobu, se předpokládá v uzavřených kontejnerech. V principu varianta reprezentuje kombinovanou výrobu el. energie a tepla ze spalitelné biomasy produkované zemědělskou výrobou. Tabulka 20. Palivová základna varianta V3 - výroba tepla z biomasy v tuhé formě druh paliva množství spáleného paliva (t), (m3) druh topeniště tepelný výkon kotle TZL SO 2 NO x CO C x H Y Jednotka černé uhlí 37 pevný rošt 306,36 449,92 55, ,00 329,30 jakýkoliv pevný rošt , , , , ,79 hnědé uhlí cyklonové 5-50 MW , , , , ,00 koks 46 pevný rošt jakýkoliv 470,58 454,48 69, ,00 409,40 dřevo 52 jakékoliv do 3 MW 656,01 52,48 157,44 52,48 46,71 propan butan 22 jakékoliv do 3 MW 9,70 0,09 51,72 9,91 1,94 zemní plyn do 0,05 MW 86,83 41, , ,28 277, do 0,2 MW 9,57 4,60 765,83 153,17 30,63 jakékoliv ,2-5 MW 42,20 20, ,79 675,13 135, MW 46,00 27, ,00 145,40 99,00 biomasa jakékoliv nad 3 MW 8 474, , , ,42 203,30 Celkem , , , , ,96 kg/rok Varianta V4 Ve variantě 4 se předpokládá vybudování nového tepelného zdroje na spalování kapalného paliva vyrobeného z biomasy. Výkon zdroje se předpokládá 5,1 MW el. Uvedená varianta má v principu obdobné dopady na kvalitu životního prostředí jako varianta V2 a V3. Vzhledem k nižšímu výkonu zdroje (5 MW) lze u varianty V4 ve srovnání s V3 očekávat menší omezení produkce NO x. Navíc je varianta zatížená minimálně lokálním zvýšením produkce C x H Y (dle typu katalyzátoru). Zásadní zhoršení kvality ovzduší z titulu zvýšení dopravy se neočekává vlastní produkce. V principu varianta reprezentuje kombinovanou výrobu el. energie a tepla spalováním paliva ANIVEG NAT ENERGY SP35 vyrobeného z biomasy. Územní energetická koncepce města Lovosice Strana 28 (celkem 32)

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Obsah: 1. Úvod 2. Přehled průměrných cen 3. Porovnání cen s úrovněmi cen 4. Vývoj průměrné ceny v období 21 26 5. Rozbor cen za rok

Více

Geotermální projekt Litoměřice. Diskusní blok II. Jaké budou přínosy pro Litoměřice? aneb ekonomické a provozní aspekty využití geotermální energie

Geotermální projekt Litoměřice. Diskusní blok II. Jaké budou přínosy pro Litoměřice? aneb ekonomické a provozní aspekty využití geotermální energie Geotermální projekt Litoměřice Diskusní blok II. Jaké budou přínosy pro Litoměřice? aneb ekonomické a provozní aspekty využití geotermální energie Co Vás zajímá? Přínos pro obyvatele města? Kolik to bude

Více

ENERGETICKÝ AUDIT. zpracovaný dle zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií v platném znění zákona č. 103/2015 Sb. a prováděcích předpisů

ENERGETICKÝ AUDIT. zpracovaný dle zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií v platném znění zákona č. 103/2015 Sb. a prováděcích předpisů ENERGETICKÝ AUDIT zpracovaný dle zákona č. 40/2000 Sb. o hospodaření energií v platném znění zákona č. 103/201 Sb. a prováděcích předpisů pro projekt Energetická optimalizace provozní budovy HZS Světlá

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 25. 5. 2016 ČÁSTKA 4/2016 OBSAH: str. 1. Zpráva o dosažené úrovni nepřetržitosti přenosu nebo distribuce elektřiny za rok 2015 2 Zpráva

Více

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o.

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o. E-ZAK metody hodnocení nabídek verze dokumentu: 1.1 2011 QCM, s.r.o. Obsah Úvod... 3 Základní hodnotící kritérium... 3 Dílčí hodnotící kritéria... 3 Metody porovnání nabídek... 3 Indexace na nejlepší hodnotu...4

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 11.12.2014

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 11.12.2014 Odbor rozvoje, investic a majetku města V Písku dne: 03.12.2014 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 11.12.2014 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Ceny tepelné energie pro konečného spotřebitele - Písek, a.s.

Více

Současnost odběru / výroby elektřiny a tepla Cena produkce Elektřina obvykle dána cenou nákupu / výkupu možný problém: časový průběh odběru elektřiny

Současnost odběru / výroby elektřiny a tepla Cena produkce Elektřina obvykle dána cenou nákupu / výkupu možný problém: časový průběh odběru elektřiny Klasifikace vstupů ekonomické analýzy výrobní faktory kapitál, práce a přírodní zdroje peněžní vyjádření Výnosy Energetické výrobny generují výnosy tržbami z prodeje zboží a služeb elektřina teplo Roční

Více

REVITALIZACE BYTOVÉHO DOMU ZMĚNA 2 (BŘEZEN 2012) Mezilesí 2056-2057 Praha 20 Horní Počernice

REVITALIZACE BYTOVÉHO DOMU ZMĚNA 2 (BŘEZEN 2012) Mezilesí 2056-2057 Praha 20 Horní Počernice AKCE: REVITALIZACE BYTOVÉHO DOMU ZMĚNA 2 (BŘEZEN 2012) Mezilesí 2056-2057 Praha 20 Horní Počernice STUPEŇ DOKUMENTACE: ČÁST DOKUMENTACE: DSP A. Průvodní zpráva Č.ZAKÁZKY: ZAK-2011-041-Tp VYPRACOVAL: Ing.

Více

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Veřejná zakázka: Úvěrový rámec na předfinancování a spolufinancování projektů zadávaná v otevřeném řízení podle

Více

NÁSTROJ ENERGETICKÉHO. PORSENNA o.p.s.

NÁSTROJ ENERGETICKÉHO. PORSENNA o.p.s. NÁSTROJ ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PORSENNA o.p.s. PROGRAM PREZENTACE Představení společnosti PORSENNA o.p.s. Principy energetického managementu Představení SW e-manažer Prostor pro diskusi PŘEDSTAVENÍ

Více

Stav tepelných čerpadel na českém trhu

Stav tepelných čerpadel na českém trhu Stav tepelných čerpadel na českém trhu Ing. Josef Slováček předseda správní rady Asociace pro využití TČ PRAHA, 19.září 2014 První zmínky o principu tepelných čerpadel Lord Kelvin - 1852 První tepelná

Více

Zpráva o hospodaření společnosti Služby města Špindlerův Mlýn s.r.o. za rok 2014

Zpráva o hospodaření společnosti Služby města Špindlerův Mlýn s.r.o. za rok 2014 Zpráva o hospodaření společnosti Služby města Špindlerův Mlýn s.r.o. za rok 2014 Vypracovala: Bc. Petra Rózanská, ekonom společnosti Obsah Základní údaje o společnosti ke dni 31.12.2014 3 Složení statutárních

Více

Vyhodnocení vývoje cen tepelné energie k 1. lednu 2012

Vyhodnocení vývoje cen tepelné energie k 1. lednu 2012 Vyhodnocení vývoje cen tepelné energie k 1. lednu 2012 listopad 2012 Obsah: 1. 2. 3. 4. 5. Úvod... 2 Přehled průměrných cen tepelné energie za rok 2011 na jednotlivých úrovních předání tepelné energie.

Více

TJ-Harrachov-Reko základny lyžování

TJ-Harrachov-Reko základny lyžování ISPROFIN Identifikační údaje a systém řízení akce S 05 110 Vstupní data: lhůta k vyřízení žádosti (dnů) Vstupní data ISPROFIN zaslána účastníkem programu (žadatelem o dotaci) e-mailem správci programu

Více

A - PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Energetické úspory objektu Sokolovny. Obec Moravský Krumlov. Klášterní náměstí 125 IČ: 00293199 DIČ: CZ00293199

A - PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Energetické úspory objektu Sokolovny. Obec Moravský Krumlov. Klášterní náměstí 125 IČ: 00293199 DIČ: CZ00293199 Zak. č. 206/14/2013 ZNALECTVÍ, PORADENSTVÍ, PROJEKČNÍ STUDIO A - PRŮVODNÍ ZPRÁVA Název stavby: Energetické úspory objektu Sokolovny v obci Moravský Krumlov Místo stavby: Palackého 60 Investor: Zhotovitel

Více

C v celé výkonnostní třídě.

C v celé výkonnostní třídě. Dobrý den. Aktuální informace k 01.09.2013 Emisní třída 4 a automatický kotel na uhlí = Benekov C S potěšením Vám mohu oznámit, že jako první v ČR má firma Benekov certifikovaný automatický kotel na uhlí

Více

Operativní plán. Operativní řízení stavby

Operativní plán. Operativní řízení stavby Operativní plán Operativní řízení stavby OPERATIVNÍ PLÁN - celkový časový plán je pro potřeby řízení stavby málo podrobný Operativní plán - zpracovávají se podrobnější časové plány operativní plány (OP)

Více

listopad 2015 Graf č. 4: Porovnání průměrných předběžných a výsledných cen tepelné energie v roce 2014 vyrobené z uhlí... 7

listopad 2015 Graf č. 4: Porovnání průměrných předběžných a výsledných cen tepelné energie v roce 2014 vyrobené z uhlí... 7 listopad 2015 Obsah: 1. Úvod... 2 2. Přehled průměrných cen tepelné energie za rok 2014 na jednotlivých úrovních předání tepelné energie. 3 3. Vývoj průměrné ceny tepelné energie pro konečné spotřebitele...

Více

Informace k novému vydání učebnice 2015 Manažerské účetnictví nástroje a metody (2. aktualizované a přepracované vydání) OBSAH 2015

Informace k novému vydání učebnice 2015 Manažerské účetnictví nástroje a metody (2. aktualizované a přepracované vydání) OBSAH 2015 Informace k novému vydání učebnice 2015 Manažerské účetnictví nástroje a metody (2. aktualizované a přepracované vydání) Na jaře 2015 bylo publikováno i druhé vydání učebnice nakladatelství Wolters Kluwer

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Příloha č. 9 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Obecní úřad Výprachtice Stavební úřad PSČ, obec: Výprachtice č.p.3, 561 34 Výprachtice Věc: ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ podle ustvení

Více

Budoucnost rozpočtového určení daní a vývoj sdílených daní v roce 2014 Celostátní finanční konference SMO. Ing. Karla Rucká

Budoucnost rozpočtového určení daní a vývoj sdílených daní v roce 2014 Celostátní finanční konference SMO. Ing. Karla Rucká Budoucnost rozpočtového určení daní a vývoj sdílených daní v roce 2014 Celostátní finanční konference SMO Ing. Karla Rucká Obsah prezentace I. Aktuální vývoj vybraných daní v roce 2014 II. Změny RUD v

Více

Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika

Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku hospodaření 4. Dividendová politika 1. Tvorba hospodářského

Více

Logatherm WPLS 4.2 Light 7738502343 55 C 35 C A ++ A + A B C D E F G. db kw kw 2015 811/2013

Logatherm WPLS 4.2 Light 7738502343 55 C 35 C A ++ A + A B C D E F G. db kw kw 2015 811/2013 Ι 55 C 35 C A B C D E F G 36 5 5 4 5 5 5 db kw kw 65 db 2015 811/2013 Ι A B C D E F G 2015 811/2013 Informační list výrobku o spotřebě elektrické energie Následující údaje o výrobku vyhovují požadavkům

Více

SMĚRNICE RADY MĚSTA Č. 2/2013

SMĚRNICE RADY MĚSTA Č. 2/2013 MĚSTO JESENÍK SMĚRNICE RADY MĚSTA Č. 2/2013 O DIGITÁLNÍ TECHNICKÉ MAPĚ MĚSTA Vydal: Rada města Jeseník Číslo usnesení (č. jednací): Č. u. 3740 Nabývá platnosti: 16.12.2013 Nabývá účinnosti: 01.01.2014

Více

Obnovitelné zdroje energie OZE OZE V ČR A VE SVĚTĚ, DEFINICE, POTENCIÁL. Doc. Ing. Tomáš Dlouhý CSc.

Obnovitelné zdroje energie OZE OZE V ČR A VE SVĚTĚ, DEFINICE, POTENCIÁL. Doc. Ing. Tomáš Dlouhý CSc. Struktura přednášek Obnovitelné zdroje energie OZE Doc. Ing. Tomáš Dlouhý CSc. 1. OZE v ČR a ve světě 2. Vodní energie 3. Větrná energie 4. Solární energie fotovoltaické panely 5. Solární energie solární

Více

Ceny tepelné energie od roku 2012. Stanislav Večeřa

Ceny tepelné energie od roku 2012. Stanislav Večeřa Ceny tepelné energie od roku 2012 Stanislav Večeřa Obsah prezentace Úpravy podmínek pro kalkulaci a sjednání cen tepelné energie v cenovém rozhodnutí ERÚ k cenám tepelné energie s účinností od 1. ledna

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Ing. Ivana Bočková Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Číslo dumu VY_32_INOVACE_13_V_3.02 Název Centralizované

Více

Strategie rozvoje Mikroregionu Kahan 2014-2018

Strategie rozvoje Mikroregionu Kahan 2014-2018 Strategie rozvoje Mikroregionu Kahan 2014-2018 Zastávka, 27.6.2013 co to je? Určuje směr (cestu) dalšího rozvoje vycházející ze současného stavu do stavu cílového Jeho předpokladem je dobrá a konsenzuální

Více

Výzva k podání nabídky Výběrové řízení

Výzva k podání nabídky Výběrové řízení Výzva k podání nabídky Výběrové řízení Obec Vacenovice si Vás dovoluje vyzvat k předložení nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu: Název zakázky: Název: Dotační management projektu Stavební úpravy

Více

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Prioritní osa 7 -Technická pomoc Praha - prosinec 2010 Verze 1.0 Ministerstvo dopravy www.opd.cz OBSAH Úvod...3 Obecná pravidla...4 Legislativní

Více

zpracovaná dle ustanovení 85 odst. 2 zákona č. 137/2006 sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZVZ )

zpracovaná dle ustanovení 85 odst. 2 zákona č. 137/2006 sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZVZ ) PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE K VEŘEJNÉ ZAKÁZCE zpracovaná dle ustanovení 85 odst. 2 zákona č. 137/2006 sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZVZ ) Název veřejné zakázky Okrouhlá,

Více

Závěrečný účet obce Mikulov za rok 2008

Závěrečný účet obce Mikulov za rok 2008 Závěrečný účet obce Mikulov za rok 2008 Rozpočet Obce Mikulov na rok 2008 byl sestaven na základě Metodiky tvorby a projednání rozpočtu obce na rok 2008. Byl vytvořen v souladu se zákonem č.128/2000 o

Více

Operační program Životní prostředí 2007 2013

Operační program Životní prostředí 2007 2013 PODPORY A DOTACE Z OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Operační program Životní prostředí 2007 2013 Prioritní osa 5 Omezování průmyslového znečišťování a snižování environmentálních rizik Ing. Miroslava

Více

Oznámení příjemce o změnách v projektu/ve Smlouvě o poskytnutí dotace - č. 12

Oznámení příjemce o změnách v projektu/ve Smlouvě o poskytnutí dotace - č. 12 Oznámení příjemce o změnách v projektu/ve Smlouvě o poskytnutí dotace - č. 12 Prioritní osa 13.4. Rozvoj podnikatelského prostředí Oblast podpory 13.4.2. Podpora rozvoje spolupráce se středními školami

Více

HLUPÍN NOVOSTAVBA SPLAŠKOVÉ KANALIZACE A ČOV V OBCI HLUPÍN. A - Průvodní zpráva dle vyhlášky 499/2006 Sb.

HLUPÍN NOVOSTAVBA SPLAŠKOVÉ KANALIZACE A ČOV V OBCI HLUPÍN. A - Průvodní zpráva dle vyhlášky 499/2006 Sb. HLUPÍN NOVOSTAVBA SPLAŠKOVÉ KANALIZACE A ČOV V OBCI HLUPÍN parcely č. kat. 598/5, 602/2, 603/2, 1072, 1428/1, 1432, 1436, 1438/1, 1452/1, 1452/3, 1454, 1456/1, 1456/5 v k. ú. Hlupín A - Průvodní zpráva

Více

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele,

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele, Doporučení MMR k postupu zadavatelů při zpracování odůvodnění účelnosti veřejné zakázky, při stanovení obchodních podmínek pro veřejné zakázky na stavební práce a při vymezení podrobností předmětu veřejné

Více

Aspekt hodnocení podle Metodického pokynu pro řízení výzev, hodnocení a výběr projektů. Společná pro všechny aktivity. Proveditelnost Účelnost

Aspekt hodnocení podle Metodického pokynu pro řízení výzev, hodnocení a výběr projektů. Společná pro všechny aktivity. Proveditelnost Účelnost Specifická kritéria přijatelnosti pro integrované projekty IPRÚ pro SC 2.4 Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení Specifická kritéria přijatelnosti pro integrované

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů ZADAVATEL: Armádní Servisní, příspěvková organizace Sídlem: Podbabská 1589/1, 160 00 Praha 6 - Dejvice Jednající: Ing. MBA Dagmar Kynclová, ředitelka IČ: 604 60 580 Veřejná zakázka: Zateplení obvodového

Více

BÍLSKO. Změna č. 2 A.1. NÁVRH ZMĚNY - TEXTOVÁ ČÁST ÚZEMNÍ PLÁN OBCE. : Olomoucký. : Městský úřad Litovel, odbor výstavby

BÍLSKO. Změna č. 2 A.1. NÁVRH ZMĚNY - TEXTOVÁ ČÁST ÚZEMNÍ PLÁN OBCE. : Olomoucký. : Městský úřad Litovel, odbor výstavby ÚZEMNÍ PLÁN OBCE BÍLSKO Změna č. 2 A.1. NÁVRH ZMĚNY - TEXTOVÁ ČÁST OBEC : Bílsko OKRES : Olomouc KRAJ : Olomoucký POŘIZOVATEL OBJEDNATEL : Městský úřad Litovel, odbor výstavby Obec Bílsko PROJEKTANT :

Více

Příloha ZÁKLADNÍ. Základní škola Nedakonice, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace, 687 38 Nedakonice 142 předmět činnosti :, IČ : 75022982

Příloha ZÁKLADNÍ. Základní škola Nedakonice, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace, 687 38 Nedakonice 142 předmět činnosti :, IČ : 75022982 sestavená k 312014 A. Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Učetní jednotka nemá informaci o sloučení nebo ukončení v roce 2015. Bude pokračovat ve své činnosti. A. Informace podle 7 odst. 4 zákona (TEXT)

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 16.04.2015

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 16.04.2015 Odbor správy majetku V Písku dne: 26.08.2013 14.12.2011: 02.04.2015 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 16.04.2015 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Návrh na pronájmy nebytových prostor NÁVRH USNESENÍ dle návrhu

Více

MODERNIZACE ELEKTRÁRNY OPATOVICE

MODERNIZACE ELEKTRÁRNY OPATOVICE MODERNIZACE ELEKTRÁRNY OPATOVICE Konference - Dálkové zásobování teplem a chladem 26. 4. 2016, Hradec Králové Elektrárny Opatovice, a,s, úsek rozvoje Obsah přednášky 1. Cíl přednášky 2. Představení společnosti

Více

VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ MIMO ZASEDÁNÍ SROMÁŽDĚNÍ. členů Společenství vlastníků jednotek Hlivická

VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ MIMO ZASEDÁNÍ SROMÁŽDĚNÍ. členů Společenství vlastníků jednotek Hlivická VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ MIMO ZASEDÁNÍ SROMÁŽDĚNÍ členů Společenství vlastníků jednotek Hlivická Statutární orgán Společenství vlastníků jednotek Hlivická, se sídlem Hlivická 424/8, 181 00 Praha 8 - Bohnice,

Více

KONCEPCE ROZVOJE SILNIČNÍ SÍTĚ NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE DO ROKU 2010, S VÝHLEDEM DO ROKU 2013

KONCEPCE ROZVOJE SILNIČNÍ SÍTĚ NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE DO ROKU 2010, S VÝHLEDEM DO ROKU 2013 NÁZEV ZAKÁZKY: KONCEPCE ROZVOJE SILNIČNÍ SÍTĚ NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE DO ROKU 2010, S VÝHLEDEM DO ROKU 2013 OBJEDNATEL: OLOMOUCKÝ KRAJ OKRESY: JESENÍK, OLOMOUC, PŘEROV, PROSTĚJOV, ŠUMPERK KRAJ: OLOMOUCKÝ

Více

Odbor dopravy ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ. Příloha č. 2 k vyhlášce č. 526/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu

Odbor dopravy ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ. Příloha č. 2 k vyhlášce č. 526/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Příloha č. 2 k vyhlášce č. 526/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu MĚSTSKÝ ÚŘAD TÁBOR Odbor dopravy Žižkovo náměstí 2 390 15 Tábor Telefon: +420 381 486 111 Fax: +420 381 486 100 E-mail: posta@mu.tabor.cz

Více

Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno. 1. setkání mikroregionů Středočeského kraje Lidice 10.

Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno. 1. setkání mikroregionů Středočeského kraje Lidice 10. Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno 1. setkání mikroregionů Středočeského kraje Lidice 10. listopadu 2011 založena v roce 1995 univerzální komoditní burza organizuje

Více

Logatherm WPLS 11.2 T190 Comfort 7738502353 A ++ A + A B C D E F G A B C D E F G. kw kw 2015 811/2013

Logatherm WPLS 11.2 T190 Comfort 7738502353 A ++ A + A B C D E F G A B C D E F G. kw kw 2015 811/2013 Ι 35 d 10 9 10 kw kw kw 67 d 2015 811/2013 Ι 2015 811/2013 Informační list výrobku o spotřebě elektrické energie Následující údaje o výrobku vyhovují požadavkům nařízení Komise (U) č. 811/2013, 812/2013,

Více

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) : 12 / 2015 IČO: 48804711 Název: Obec Životice u Nového Jičína AKTIVA

Více

Aktualizace krajského programu ke zlepšení kvality ovzduší Ústeckého kraje Příloha III. Příloha III

Aktualizace krajského programu ke zlepšení kvality ovzduší Ústeckého kraje Příloha III. Příloha III Příloha III Porovnání spalování paliv v malém stacionárním zdroji ASCEND s.r.o. Strana 1 (celkem 10) Dle výsledků projektu, který porovnával emise ze spalování hnědého uhlí a jiných typů paliv (Státní

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí"

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Seminář byl uskutečněn za finanční podpory Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2015 Program EFEKT Základní přehled legislativních změn v oblasti energetické

Více

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) : 12 / 2015 IČO: 00257001 Název: Obec Neurazy @U=324. AKTIVA CELKEM

Více

Zřizování věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví města Zábřeh

Zřizování věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví města Zábřeh 1. Identifikační číslo 2. Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Zřizování věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví města Zábřeh 4. Základní informace Jedná se o uložení inženýrských sítí v souvislosti

Více

Osnova projektu pro opatření 2.2.

Osnova projektu pro opatření 2.2. 1. Název projektu 1.1. Stručný a výstižný název projektu - uveďte stručný a výstižný název projektu, návaznost projektu k prioritě, opatření, podopatření a investičnímu záměru; 1.2. Návaznost na téma schválené

Více

veřejná zakázka Zateplení školských zařízení v obvodu MOaP 3. část - CZ.1.02/3.2.00/13.20570

veřejná zakázka Zateplení školských zařízení v obvodu MOaP 3. část - CZ.1.02/3.2.00/13.20570 Odůvodnění veřejné zakázky veřejná zakázka Zateplení školských zařízení v obvodu MOaP 3. část - CZ.1.02/3.2.00/13.20570 Tato veřejná zakázka je zadávána v souladu se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných

Více

Plánované investice v distribučních sítích E.ON Distribuce, a.s. Lukáš Svoboda, Miroslav Točín E.ON Česká republika, s.r.o.

Plánované investice v distribučních sítích E.ON Distribuce, a.s. Lukáš Svoboda, Miroslav Točín E.ON Česká republika, s.r.o. Plánované investice v distribučních sítích E.ON Distribuce, a.s. Lukáš Svoboda, Miroslav Točín E.ON Česká republika, s.r.o. Legislativa upravující provozování distribuční sítě Distribuční síť dále jen

Více

Příloha č. 15 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu OHLÁŠENÍ

Příloha č. 15 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu OHLÁŠENÍ *) Příloha č. 15 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu OHLÁŠENÍ [ 15 odst. 2 vodního zákona a 104 odst. 2 písm. n) stavebního zákona] udržovacích prací obnovy

Více

Licence: DPOF XCRGURXA / RXA (15012015 / 27012015) Číslo Syntetický Běžné Minulé položky Název položky účet Brutto Korekce Netto

Licence: DPOF XCRGURXA / RXA (15012015 / 27012015) Číslo Syntetický Běžné Minulé položky Název položky účet Brutto Korekce Netto ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) : 13 / 2015 IČO: 75055694 Název: Svazek obci Drahansko a okoli @U=713.

Více

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) : 12 / 2015 IČO: 00849731 Název: Obec Dobroslavice AKTIVA CELKEM

Více

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) : 12 / 2015 IČO: 00635421 Název: Obec Uhlířov AKTIVA CELKEM 66 808

Více

Licence: D0CA XCRGURXA / RXA (15012015 / 27012015) Číslo Syntetický Běžné Minulé položky Název položky účet Brutto Korekce Netto

Licence: D0CA XCRGURXA / RXA (15012015 / 27012015) Číslo Syntetický Běžné Minulé položky Název položky účet Brutto Korekce Netto ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) : 12 / 2015 IČO: 00274224 Název: OBEC SEMÍN AKTIVA CELKEM 76 314

Více

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) : 12 / 2015 IČO: 47884550 Název: Obec Ludíkov AKTIVA CELKEM 36 833

Více

Město Jevíčko. předkládá výzvu více zájemcům na veřejnou zakázku malého rozsahu formou poptávkového řízení na akci:

Město Jevíčko. předkládá výzvu více zájemcům na veřejnou zakázku malého rozsahu formou poptávkového řízení na akci: Město Jevíčko předkládá výzvu více zájemcům na veřejnou zakázku malého rozsahu formou poptávkového řízení na akci: Zpracování projektové dokumentace na akci oprava vodovodu, kanalizace a komunikace na

Více

2.4 Podpora podnikání

2.4 Podpora podnikání Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2.4 Podpora podnikání Podmínky výzvy č. 21/2010 Bc. Hana Mikulová pověřená vedením odboru řízení projektů Zlín 1. září 2010 Olomouc 2. září

Více

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) : 13 / 2014 IČO: 580791 Název: Obec Paseky nad Jizerou AKTIVA CELKEM

Více

ROZVAHA - BILANCE. (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) Období: 12 / 2015 IČO: 00378232 Název: Obec Nimpšov

ROZVAHA - BILANCE. (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) Období: 12 / 2015 IČO: 00378232 Název: Obec Nimpšov ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) Období: 12 / 2015 IČO: 00378232 Název: Obec Nimpšov Sestavená k rozvahovému

Více

VYTÁPĚNÍ - cvičení č.2 Výpočet potřeby tepla a paliva Denostupňová metoda

VYTÁPĚNÍ - cvičení č.2 Výpočet potřeby tepla a paliva Denostupňová metoda VYTÁPĚNÍ - cvičení č.2 Výpočet potřeby tepla a paliva Denostupňová metoda Ing. Roman Vavřička, Ph.D. ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí Roman.Vavricka@fs.cvut.cz kde VYT,teor c d t

Více

Staveniště a zařízení staveniště

Staveniště a zařízení staveniště Staveniště a zařízení staveniště Staveniště - místo určené k realizaci stavby nebo udržovacích prací - zahrnuje zejména pozemek ve vlastnictví investora, ale i další pozemky, které jsou nutné k provedení

Více

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) : 12 / 2014 IČO: 75086981 Název: Svazek obcí mikroregionu Moravskoberounsko

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nové Sady. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nové Sady. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_17_41382 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název ORP3: Kód OPOU2 ČSÚ: 71072

Více

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) : 12 / 2013 IČO: 572233 Název: Obec Vlkanov AKTIVA CELKEM 13 895

Více

Licence: DESA XCRGURXA / RXA (10012013 / 01012012) Číslo Syntetický Běžné Minulé položky Název položky účet Brutto Korekce Netto

Licence: DESA XCRGURXA / RXA (10012013 / 01012012) Číslo Syntetický Běžné Minulé položky Název položky účet Brutto Korekce Netto ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) : 12 / 2013 IČO: 00271683 Název: Obec Kneznice AKTIVA CELKEM 24 112

Více

Žádost o přidělení značky kvality

Žádost o přidělení značky kvality Žádost o přidělení značky kvality podaná národní komisi značky kvality pro Českou republiku. 1. Žadatel Společnost: Kontaktní osoba: Ulice: Město/země: Tel.: Fax: E-mail: Člen Asociace pro využití tepelných

Více

Obec Přepeře, IČO 00276014

Obec Přepeře, IČO 00276014 Obec Přepeře, IČO 00276014 Návrh závěrečného účtu obce za rok 2011 ( zpracovaný na základě 17 zákona č. 250/2000 Sb., O rozpočtových pravidlech územních rozpočtů) Údaje o obci Adresa Obec Přepeře, Přepeře

Více

Obchodní dispečink a vyrovnávací trh

Obchodní dispečink a vyrovnávací trh Obchodní dispečink a vyrovnávací trh Karel Vinkler IEE - 2015 Motivace výrobce elektřiny Při prodeji silové elektřiny: Závislost na liberalizovaném trhu Nutnost elektřinu vyrobit (kogenerace u tepláren)

Více

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) : 13 / 2012 IČO: 00578649 Název: Obecni urad Vrbice AKTIVA CELKEM

Více

Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV. CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 26. 10. 2015 Mgr.

Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV. CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 26. 10. 2015 Mgr. Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 26. 10. 2015 Mgr. Zuzana Slimáková Obsah semináře I. Základní informace k výzvě II. Metodický

Více

S O U P I S P Ř Í L O H :

S O U P I S P Ř Í L O H : S O U P I S P Ř Í L O H : Akce: Investor: Výměna zdroje tepla objektu ZŠ a MŠ Obec E1 - Technická zpráva E2 - Půdorys 1.NP E3 - Doplnění st. rozváděče R Zpracovatel: HMS - elektro s.r.o. Vorlech 256 Tel./Fax

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1/2013

Obecně závazná vyhláška č. 1/2013 OBEC SULKOVEC Obecně závazná vyhláška č. 1/2013 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Sulkovec se

Více

Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015. Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014

Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015. Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014 Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015 Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014 Povinnosti kraje Zajišťuje dostupnost poskytování sociálních služeb na svém území v souladu

Více

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Nařízení 11/2002 Sb., Bezpečnostní značky a signály 4 odst. 1 nařízení 11/2002 Sb. Nádoby pro skladování nebezpečných chemických látek, přípravků

Více

Zápis z jednání Rady MAS ORLICKO

Zápis z jednání Rady MAS ORLICKO Zápis z jednání Rady MAS ORLICKO Místo konání: Dne: Účastníci: Hosté: Zapisovatelka: Ověřovatel: Zasedací místnost MAS, Žamberk 11. 11. 2010, od 10:00 hodin Ing. Oldřich Žďárský Ing. Josef Paďour Ing.

Více

ZMČ 7/6.6 jednání Zastupitelstva městské části Brno-Židenice konané dne 15.09.2015

ZMČ 7/6.6 jednání Zastupitelstva městské části Brno-Židenice konané dne 15.09.2015 Rada městské části Brno-Židenice ZMČ 7/6 ZMČ 7/6.6 jednání Zastupitelstva městské části Brno-Židenice konané dne 15.09.2015 Název: Aktualizace znění přílohy č. 1 a přílohy č. 2 obecně závazné vyhlášky

Více

Zkušenosti z implementace IS PROXIO - Město Žďár nad Sázavou Ing. Libor Vostrejš vedoucí odboru IT, Ing. Jiří Berkovec MARBES CONSULTING s.r.o.

Zkušenosti z implementace IS PROXIO - Město Žďár nad Sázavou Ing. Libor Vostrejš vedoucí odboru IT, Ing. Jiří Berkovec MARBES CONSULTING s.r.o. Zkušenosti z implementace IS PROXIO - Město Žďár nad Sázavou Ing. Libor Vostrejš vedoucí odboru IT, Ing. Jiří Berkovec MARBES CONSULTING s.r.o. Město Žďár nad Sázavou Historie města sahá až do poloviny

Více

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA Koncepce IAP skupiny silniční nákladní doprava Ing.Jiří Novotný CDV v.v.i. Při vlastním zpracování návrhu IAP jsme vycházeli z: analýzy výzkumných aktivit (národních

Více

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) Období: 12 / 2015 IČO: 60803029 Název: DSO Verovany,Dub,Charvaty

Více

Licence: MUJI XCRGURUA / RUA1 (11122014 11:27 / 201401211501) Období Číslo Syntetický Běžné Minulé položky Název položky účet Brutto Korekce Netto

Licence: MUJI XCRGURUA / RUA1 (11122014 11:27 / 201401211501) Období Číslo Syntetický Běžné Minulé položky Název položky účet Brutto Korekce Netto ROZVAHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) : 12 / 2014 IČO: 00275808 Název: Město Jilemnice NS: 00275808 Město Jilemnice

Více

Odpadové hospodářství na Ostravsku ve světle nových požadavků ČR a EU

Odpadové hospodářství na Ostravsku ve světle nových požadavků ČR a EU OZO Ostrava s.r.o. Odpadové hospodářství na Ostravsku ve světle nových 27.4. 2016 www.ozoostrava.cz Požadavky ČR POH ČR a MSK Kraje Závazná část Do roku 2020 zvýšit nejméně na 50 % hmotnosti celkovou úroveň

Více

Hodnocení energetické náročnosti z pohledu primární energie - souvislosti s KVET

Hodnocení energetické náročnosti z pohledu primární energie - souvislosti s KVET 1/47 Hodnocení energetické náročnosti z pohledu primární energie - souvislosti s KVET Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Hodnocení energetické náročnosti budov 2/47 potřeby

Více

1. Přehled formulářů pro evidenci akce(projektu) v informačním systému

1. Přehled formulářů pro evidenci akce(projektu) v informačním systému 1. Přehled formulářů pro evidenci akce(projektu) v informačním systému Formuláře pro EDS/ISPROFIN S 09 110 Identifikační údaje a systém řízení akce (projektu) S 09 120 Harmonogram přípravy a realizace

Více

Problematika čerpání finančních prostředků z rámce dotačních titulů v oblasti úspor energie a OZE

Problematika čerpání finančních prostředků z rámce dotačních titulů v oblasti úspor energie a OZE KONFERENCE TZB-2007 doprovodný program veletrhu Aqua-therm Praha 2007 Problematika čerpání finančních prostředků z rámce dotačních titulů v oblasti úspor energie a OZE Ing. Miroslav Dostál Praha, 22.listopad

Více

Změny v právních předpisech s dopady na RÚIAN. Marika Kopkášová

Změny v právních předpisech s dopady na RÚIAN. Marika Kopkášová Změny v právních předpisech s dopady na RÚIAN Marika Kopkášová Obsah 1) realizované (2015, 2016) - novela vyhlášky č. 326/2000 Sb. - novela zákona č. 128/2000 Sb., o obcích - změna stavebního zákona 2)

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 03.10.2013

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 03.10.2013 Odbor rozvoje, investic a majetku města V Písku dne: 25.09.2013 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 03.10.2013 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Návrh na pronájmy pozemků ve vlastnictví města NÁVRH USNESENÍ

Více

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem: Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČO: 70890692. Veřejná zakázka:

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem: Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČO: 70890692. Veřejná zakázka: Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem: Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČO: 70890692 Veřejná zakázka: Projektová dokumentace stavby Budova dílen SOŠ Bruntál zadávaná v otevřeném řízení podle ustanovení

Více

Oznámení příjemce o změnách v projektu č. 4

Oznámení příjemce o změnách v projektu č. 4 Oznámení příjemce o změnách v projektu č. 4 Prioritní osa Oblast podpory 13.3. Cestovní ruch 13.3.1. Rozvoj základní infrastruktury a doprovodných aktivit v oblasti cestovního ruchu Název projektu: Vybudování

Více

ROZVAHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti

ROZVAHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti ROZVAHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) Období: 12 / 2012 IČO: 70890692 Název: Moravskoslezský kraj NS: 70890692 Moravskoslezský

Více

PREZENTACE SPOLEČNOSTI ENKOM A.S.

PREZENTACE SPOLEČNOSTI ENKOM A.S. PREZENTACE SPOLEČNOSTI ENKOM A.S. 1 Enkom a.s. je engineeringová společnost se zaměřením na dodávky technologického zařízení pro malou a střední energetiku. Jako generální dodavatel vystupuje především

Více

MĚSTSKÝ ARCHITEKT VEŘEJNÝ PROSTOR. doc. Ing. arch. Petr Durdík

MĚSTSKÝ ARCHITEKT VEŘEJNÝ PROSTOR. doc. Ing. arch. Petr Durdík MĚSTSKÝ ARCHITEKT VEŘEJNÝ PROSTOR doc. Ing. arch. Petr Durdík 20. CELOSTÁTNÍ KONFERENCE O ÚZEMNÍM PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍM ŘÁDU Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ostrava, 5. 6. Listopad 2015 MĚSTSKÝ ARCHITEKT

Více

Mezinárodní finance. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1

Mezinárodní finance. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Základní definice Mezinárodní finance chápeme jako systém peněžních vztahů, jejichž prostřednictvím dochází k pohybu peněžních fondů

Více

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ústí nad Labem 15 3.11.2003 Náklady, pohledávky a závazky nemocnic rezortu zdravotnictví Ústeckého

Více

USNESENÍ č. 25/2014. Ze zasedání RADY MĚSTA PROSEČ, konané 25. listopadu 2014 v kanceláři starosty města Proseč

USNESENÍ č. 25/2014. Ze zasedání RADY MĚSTA PROSEČ, konané 25. listopadu 2014 v kanceláři starosty města Proseč USNESENÍ č. 25/2014 Ze zasedání RADY MĚSTA PROSEČ, konané 25. listopadu 2014 v kanceláři starosty města Proseč Přítomni: Jan Macháček, Miloslav Hurych, Karel Hloušek, Radek Šenkýř, Tomáš Háp Kontrola usnesení

Více