Souhrnná teritoriální informace Bahamy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Souhrnná teritoriální informace Bahamy"

Transkript

1 Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Havaně ke dni Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2. Vnitropolitická charakteristika 3. Zahraničně-politická orientace 4. Ekonomická charakteristika země 5. Finanční a daňový sektor 6. Zahraniční obchod země 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 9. Investiční klima 10. Očekávaný vývoj v teritoriu 1/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

2 1. Základní informace o teritoriu Bahamské společenství je ostrovní stát v Atlantickém oceánu. Tvoří jej asi 700 větších ostrovů (z toho 29 obydlených) a více než 2000 drobných ostrůvků, které se táhnou od pobřeží Floridy směrem ke Kubě a Haiti. Nejbližší bod je vzdálen od Floridy 80 km, nejvzdálenější 1200 km. Hlavní ostrovy jsou Abaco, Andros, Cat Island, Eleuthera, Grand Bahama, Inagua, Long Island a New Providence Oficiální název státu Bahamské společenství - The Commonwealth of The Bahamas zkratka: BS 1.2. Rozloha Celkem: km Počet obyvatel, hustota na km², podíl ekonomicky činného obyvatelstva Celkem: (odhad, r. 2010) Hustota osídlení: 56 obyvatel/km2 (r. 2010), obyvatel/km2 na Grand Bahama a v New Providence Podíl ekonomicky činného obyvatelstva: , tj. 60 % Největší imigrantskou komunitu na Bahamách tvoří Haiťané, jejichž počet se odhaduje mezi tisíci, většinou v oblastech New Providence, Abaco a Eleuthera Průměrný roční přírůstek obyvatelstva a jeho demografické složení Porodnost: 17,4 na 1000 obyv. Úmrtnost: 5,3 na 1000 obyv. Průměrná délka života: 65,7 let Roční přírustek: 1,8 % 1.5. Národnostní složení Černoši (85 %), běloši (12 %), míšenci (3 %) Náboženské složení Baptisté 35 %, anglikáni 15 %, řím. katolíci 14 % Úřední jazyk a ostatní nejčastěji používané jazyky angličtina 2/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

3 1.8. Administrativně správní členění země, hlavní město a další velká města Hlavní město: Nassau (222 tis. obyvatel) Správní uspořádání: 21 ostrovů a souostroví 1.9. Peněžní jednotka a její členění, používání jiných měn Bahamský dolar = 100 centů Směnný kurs: 1 USD = 1 Bahamský dolar (zcela běžně používaný, paralelně k bahamskému dolaru) Státní svátky, obvyklá pracovní a prodejní doba Státní svátky: Nový rok Good Friday Easter (velikonoce) Whit Monday (7 týdnů po velikonocích) Labour Day (první pátek v červnu) Independence Day července - Den nezávislosti (1973) Emancipation Day (první pondělí v srpnu) Discovery Day října Vánoce a 26. prosince svátky, které připadnou na sobotu či neděli, se obvykle nahrazují v pátek či pondělí Pracovní doba: ministerstva a podniky: Po-Pá 9:00-16:00 obchody: Po - So: 10:00-17:00 až 18: Místní zvyklosti důležité pro obchodní kontakty Obchodníci nosí formální a konzervativní stylové oblečení, nošení kalhotových kostýmů u žen v klasickém stylu je přijatelné Podmínky využívání místní zdravotní péče českými občany a občany EU Zdravotní péče pro občany ČR není smluvně upravena. Existují dvě státní nemocnice, na ostrově New Providence/Nassau a na Grand Bahama. Státní kliniky jsou k dispozici na New Providence, Grand Bahama a Out Islands. Zdravotní péči je nutno hradit. Za tímto účelem na Bahamách působí místní i mezinárodní pojišťovací společnosti. 3/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

4 1.13. Víza, poplatky, specifické podmínky cestování do teritoria Pro občany České republiky cestující na není povinné vízum. K cestě na potřebujete platný cestovní doklad, zpáteční letenku a prokázat dostatečné množství finančních prostředků. Na Bahamách zatím nepůsobí honorární konzul pro ČR. V případě ztráty pasu je třeba se obrátit na bahamské MZV, které vystaví potvrzení umožňující vycestovat do nejbližší země, kde se nachází sídlo ZÚ. Na Bahamách se nachází velvyslanectví Číny, Kuby, Haiti, Brazílie a USA Oblasti se zvýšeným rizikem pro cizince vhodnost návštěvy s ohledem na politickou či jinou situaci v zemi jsou považovány za relativně bezpečnou zemi se standardní úrovní běžné kriminality. ZÚ nicméně nemá k dispozici informace o situaci na odlehlejších ostrovech Společenství Kontakty na zastupitelské úřady ČR v teritoriu (včetně generálních či honorárních konzulátů) popis spojení z letiště a z centra města Velvyslanectví ČR na Kubě Ave Kohly 259, entre 41 y 43 Nuevo Vedado La Habana, CUBA tel.: fax: havana@embassy.mzv.cz, HavanaEmbassy@seznam.cz Kontaktní osoby: Mgr. Milan Jakobec, velvyslanec Mgr. Petra Jacinová, obchodně-ekonomický úsek, kultura Ing. Mgr. František Fleišman, konzulární a politický úsek Kontakty na zastoupení ostatních českých institucí (Česká centra, CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism) Na Bahamském souostroví nejsou zastoupeny žádné české instituce Praktická telefonní čísla v teritoriu (záchranka, dopravní policie, požárníci, infolinky apod.) První pomoc/ambulance nebo První pomoc/letecky nebo 911 4/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

5 Požární pomoc nebo 911 Policie Internetové informační zdroje vládní stránky - centrální banka - statistiky - Mezinárodní investiční centrum - Bahamská obchodní komora - Association of International Banks and Trusts - tisk - The Nassau Guardian Adresy významných institucí Generální guvernér P.O. Box N-8301, Nassau Tel.: (001242) , Fax: (001242) Úřad vlády Caraway Bldg, West Atlantic Dr P.O.Box F Tel.: ) , fax: (001242) Předseda vlády P.O.Box F-60137, Nassau Tel.: (001242) /6, Fax: (001242) Kancelář nejvyššího soudce Office of the Attorney-General Regent Centre North, Suites 2 and 3 P.O. Box F Tel.: (001242) , Fax: (001242) Bahamská rozvojová banka P.O.Box F Tel.: (001242) /26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

6 Fax: (001242) Bahamské informační služby P.O.Box F Tel.: (001242) Fax: (001242) Bahamský úřad pro investice P.O.Box F Tel.: (001242) Fax: (001242) /26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

7 2. Vnitropolitická charakteristika Bahamské společenství je nezávislý stát, konstituční monarchie a členská země britského Společenství národů. Hlavou státu je britská královna, kterou zastupuje generální guvernér. Současným generálním guvernérem je Arthur A. Foulkes (jmenován do funkce dne 14. dubna 2010). Dne se v Bahamském společenství uskutečnily v pořadí osmé parlamentní volby od získání nezávislosti na Velké Británii v r. 1973, které vrátily hlavní opoziční stranu PLP (Progressive Liberal Party) zpět k moci..liberální strana PLP získala 29 křesel v parlamentu. Předsedou vlády Bahamského společenství se stal Perry Christie, který byl již ve funkci v letech Prioritou nové vlády je zlepšení bezpečnostní situace v zemi Stručná charakteristika politického systému Státní zřízení: Konstituční monarchie s dvoukomorovým parlamentem Platná ústava: 10. července 1973 Výkonný systém: Výkonná moc je v rukou vlády. Vládu tvoří nejméně 9 členů, včetně předsedy a generálního prokurátora. Předseda vlády a ministr financí musí být členy parlamentu. Vláda je vybírána parlamentem a nejméně tři z ministrů jsou určeni senátem. Legislativní systém: Dvoukomorový parlament Poslanecká sněmovna minimálně 38 křesel. Poslanci jsou voleni občany. Senát - 16 křesel, 9 senátorů je jmenováno generálním guvernérem po poradě s předsedou vlády, 4 na doporučení předsedy opoziční strany a tři po poradě předsedy vlády s předsedou opoziční strany. Soudní systém: Nejvyšší soud Hlavní politické strany: Pokroková liberální strana (Progressive Liberal Party, PLP), tato politická strana vznikla r z bývalé Sjednocené bahamské strany (UBP - United Bahamian Party) z důvodů nespokojenosti s její politikou a vedením, které bylo pod vlivem anglických obchodníků a společností. Pod vedením Lynden Pindlinga se PLP poprvé v r dostala do vlády a přivedla k úplné nezávislosti v r PLP vyhrála i předposlední parlamentní volby v květnu 2002 a její předseda Perry Christie se stal zároveň předsedou bahamské vlády. Svobodné národní hnutí (FNM Free National Movement). Tato politická strana vznikla v r a její vznik iniciovala koalice odpadlíků z PLP a bývalých členů UBP. V r se jejím předsedou stal Hubert Ingraham, bývalý ministr za PLP a poslanec. Pod jeho vedením strana FNM vyhrála volby v r. 1992, 1997 a Hlava státu (jméno, kompetence) Hlava státu: Britská královna Alžběta II. V Bahamském společenství je zastupována generálním guvernérem a jedná na základě doporučení vlády. Jmenuje předsedu vlády z vítězné strany vzešlé z voleb. Podobně jako královna, generální guvernér nevyslovuje svoje názory či mínění. Generálním guvernérem je Arthur A. Foulkes. 7/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

8 2.3. Složení vlády Vláda Bahamského společenství: Předsedou vlády se dne stal Perry Christie. Premiér a ministr financí: Perry Christie Místopředseda vlády a ministr veřejných prací a dopravy: Philip Brave Davis Ministryně spravedlnosti: Allyson Maynard Gibson Ministr zahraničních věcí a inmigrace: Fredrick A. Mitchell Ministr pro národní bezpečnost: Bernard J. Nottage Ministr školství, mládeže, sportu a kultury: Jerome Fiztgerald Ministr cestovního ruchu: Obediah Wilchcombe Ministr zdravotnictví a sociálního rozvoje: Hubert Minnis Státní ministr financí: Ryan Pinder Státní ministr pro právní záležitosti: Damian Gomez Státní ministr pro imigraci: William A. Branville Státní ministr pro národní bezpečnost: Keith Bell Státní ministryně pro sociální rozvoj: Loretta R. Butler-Turner 8/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

9 3. Zahraničně-politická orientace V zahraniční politice země dominují vztahy s USA, dále s Velkou Británií a zeměmi karibské oblasti a Střední Ameriky. Bahamské společenství se zaměřuje na regionální integraci v rámci Karibského společenství (CARICOM). patří mezi země ACP, tudíž se na ně vztahují dohody z Cotonou a EPAs, upravující politické a obchodní vztahy mezi EU a zeměmi ACP. V Nassau má zastupitelský úřad 5 zemí. Je zde velvyslanectví USA, Haiti, Číny, Kuby a Brazílie. udržovaly 7 let styky s Tchajwanem, v roce 1997 navázaly diplomatické styky s Čínou a s Tajwanem je ukončily. Řada zemí má na Bahamách honorární konzuláty, např. Rakousko, Německo, Švýcarsko, Belgie a Dánsko. V letech došlo k podstatnému zlepšení vzájemných vztahů s Kubou, jež vedlo v r k otevření bahamské ambasády v Havaně. Recipročně Kuba otevřela na Bahamách svůj zastupitelský úřad a generální konzulát. Kuba během posledních dvou let umožnila zdarma v rámci programu Operace Zázrak oční operace pro více než 300 Bahamců na svých klinikách. Na Kubu také ročně míří zhruba 20 tisíc turistů z Baham Členství v mezinárodních organizacích a regionálních uskupeních Bahamské společenství je členskou zemí OSN, OAS, BIRD, MMF, UNESCO, FAO, BID, CARICOM. Ve WTO mají od r statut pozorovatele a v r požádaly o přistoupení k organizaci. Formální jednání na toto téma ještě nebyly zahájeny Účast země na mnohostranných smlouvách a dohodách patří mezi země ACP (Afrika-Karibik-Pacifik), tudíž se na ně vztahují dohody z Cotonou a EPA s upravující politické i obchodní vztahy EU-ACP Přehled bilaterálních smluv s ČR (včetně data vstupu) mimo smluv dle kap.7.1. Dodatková úmluva o civilním řízení soudním mezi Republikou československou a Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska z r (právní pomoc, BS) Smlouva mezi republikou Československou a Spojeným královstvím Velké Britanie a Irska o vzájemném vydávání zločinců změněná Protokolem podepsaným v Londýně dne 4. června 1926 (právní pomoc, extradice, BS) Smlouva mezi republikou Československou a Spojeným královstvím Velké Britanie a Irska o právní pomoci ve věcech občanských z r (právní pomoc, BS) 9/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

10 4. Ekonomická charakteristika země Bahamské společenství je stát s nejvyšší úrovní hrubého domácího produktu (HDP) na 1 obyvatele v karibské oblasti. Základem ekonomiky je turistický ruch produkující 50 % HDP a zaměstnávající 50 % činného obyvatelstva. Na 80 % návštěvníků (3,5 mil. ročně) přijíždí z USA. V posledních letech se staly významným bankovním a offshorovým centrem. Bankovní a finanční sektor se podílejí 20 % na HDP. Ekonomika Bahamského společenství značně závisí na ekonomikách USA a Kanady. nabízejí pro zahraniční investory stabilní demokratické prostředí, výhody na podílech ze zisku, malou vzdálenost od USA s možnostmi četných leteckých a ostatních komunikačních spojení, dobré zázemí kvalifikovaných sil a preferenční přístup na větší trhy Zhodnocení hospodářského vývoje za minulý rok, předpověď dalšího vývoje Hospodářský růst v r dosáhl 0,5 %. Po velmi špatném roce 2009 (-4,9 %) se tedy jedná o mírné zlepšení. Prioritou vlády je držet stávající hospodářskou orientaci země, zjednodušit celní sazebník a sjednotit ho s daní na dovozové povolení. Vzhledem k prioritě lákat zahraniční investory bylo rozhodnuto, že se nebude měnit stávající systém bez důchodové daně. Vláda má také za cíl zvýšit počet turistů o 40% a dosáhnout mety 7 mil. turistů v následujících letech. Počet turistů však v posledních letech spíše klesá. Zemědělství spolu s rybolovem tvoří 10 % HDP a přes snahy vlády vykazují jen nepatrný růst. Rozpočtový deficit se zvýšil na 5,3 % i přes střednědobý cíl vlády snížit veřejný dluh na 30% HDP. Ten se v současnosti pohybuje kolem 46,9 % HDP. Investice do turistické infrastruktury se promítly do růstu ve stavebnictví 25,2%. Nezaměstnanost se mírně zvýšila na 15%. Inflace v roce 2010 byla 1,7 %. Platební bilance v r byla mírně pozitivní a úroveň mezinárodních rezerv se mírně zvýšila. Deficit obchodní bilance se mírně snížil Základní makroekonomické ukazatele za posledních 5 let (HDP/ obyv., vývoj objemu HDP, podíl odvětví na tvorbě HDP, míra inflace, míra nezaměstnanosti) Objem HDP (v mld. USD) HDP/obyv. (v USD) Vývoj objemu HDP (v %) Vývoj základních makroekonomických ukazatelů za posledních 5 let ,659 7,381 7,309 7,423 7, ,4-1,7-4,3 0,5 1,5 Inflace (v %) 2,3 2,4 4,5 2,1 1,7 Nezaměstnanost 7,6 7,9 8,7 14,2 15 (v %) 10/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

11 Vývoj v jednotlivých odvětvích ekonomiky (v %) Zemědělství 20,7-4,8-11,7-9,3 0,9 Těžba 0,2 13,5 3,8 15,8 16 Strojírenství 2,2-0,6-3,2 5,2 0,9 Elektřina, voda, 3,6 5,7 2,4 4,3 6,8 plyn Stavebnictví 6,2 2,5-7,4 6,2 13,5 Obchod -8,7 3,1-0,3 2,7 5,3 Doprava a 3,8 1,0 0,6-0,3 5,1 komunikace Finanční služby 1,1 3,8 4,0 3,5 7,6 Sociální služby 4,7 9,4 1,3 3,5 3,3 Největší podíl na tvorbě HDP má turistika s podílem přes 50%, dále jsou finanční služby s 20 %. Zemědělství a rybolov tvoří dohromady 10 % HDP. Průmysl má podíl přibližně na 8% HDP Průmysl struktura, tempo růstu, nosné obory Průmysl vytváří přibližně 8 % HDP a zaznamenává trvalý růst. Z nerostného bohatství se v zemi vyskytují aragonit, sůl a dřevo. Sůl, rum a aragonit (korálový písek používaný pro výrobu skla a pro kultivování pláží) jsou spolu s farmaceutickými výrobky a chemikáliemi hlavními exportními položkami. Vyváží se také bahamské pivo. Dalším odvětvím je zpracovávání dovážené ropy na ostrově Grand Bahama, výroba cementu, lihu, piva, rumu, léčiv a plastů. Hlavním průmyslovým městem je Freeport na ostrově Grand Bahama, kde je i hlavní zóna volného obchodu. Průmyslový komplex na ostrově New Providence, podporovaný vládou, vyrábí široký sortiment výrobků pro vnitřní potřebu. Jedná se o papír, barvy, obuv a domácí potřeby jako například bělicí přípravky, prášky na praní apod. Ve spolupráci s Tchajwanem se vyrábějí šperky a upomínkové předměty z mořských mušlí. Vláda vytváří podmínky pro přímé zahraniční investice do výrobního sektoru. Vládními zákony eliminuje dovozní přirážky na stavební materiály, suroviny a vybavení a odstraňuje daně z vlastnictví Stavebnictví Stavebnictví je v posledních letech v růstu i přes krizi v roce V r byl sektorový růst ve stavebnictví 15,5%. Buduje se turistická infrastruktura a nové hotely. Hotelový komplex Atlantis (ostrov Paraíso) je považován za největší v Latinské Americe a Karibiku a patří společnosti Kerzner International Ltd. USA. Skupina investorů v čele s S.Kerznerem, hotelovým magnátem jihoafrické národnosti a prezidentem společnosti, koupila akcie za 3 mld. USD. Jednalo se o největší FDI v regionu. Dále se vybudovaly hotely Ritz-Carlton na Rose Island v hodnotě 750 mil. USD, South Ocean Golf and Beach Resort v hlavním městě Nassau v hodnotě 1 mld. USD a projekt Baha Mar v hodnotě 2,4 mld. USD, jehož cílem je konsolidovat stávající velké hotely v oblasti Cable Beach do jednoho uceleného komplexu Zemědělství vývoj, struktura Zemědělství a rybolov vytváří dohromady 10 % HDP a zaměstnává 5 % pracovních sil na plný úvazek. Obdělává se necelých 10 % půdy (z toho pouze 1 % činí orná půda). Hlavními plodinami jsou cukrová třtina, ananas a různé druhy tropického ovoce a zeleniny. Vláda usiluje o rozšíření citrusových plantáží. V zemi je snaha zvyšovat výrobu potravin a snižovat dovoz potravin. Vláda vytváří podmínky pro zahraniční investice s cílem zvyšovat export zemědělských a mořských produktů. Zemědělství je silně 11/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

12 ovlivňováno škodami, které způsobují četné hurikány. Předpokládá se, že nehledě na tyto skutečnosti, je v možnostech rybolovného sektoru dosahovat ročního výnosu 150 mil. USD a zaměstnat více jak lidí. V současnosti je pro rybolov využíváno méně než 30 % mořského teritoria Baham měřícího 100 tisíc čtverečních mil. Výčet oblastí, ve kterých je možné na Bahamách investovat, zahrnuje výrobu a zpracování hovězího a vepřového masa, ovoce a ořechy, mlékárenství, zimní ovoce a využití moře. O investice ve vodním hospodářství projevuje zájem Čína Služby Finanční služby představují druhý nejdůležitější sektor pro tvorbu HDP. Podílejí se na jeho tvorbě 20 %. patří mezi hlavní offshore centra. Zákon o mezinárodních obchodních společnostech (The International Business Companies Act IBC) slouží k zjednodušování a snižování nákladů pro zahraniční společnosti hodlajících se usadit na Bahamách. Na Bahamách je v současnosti registrováno na 150 tisíc offshore společností. Pro ochranu peněz před jejich praním a ostatními nežádoucími operacemi byl ustaven Bahamský výbor pro finanční služby. Ten například spolupracuje s USA a Velkou Británií na omezení pašování drog přes bahamské území. Bahamské společenství má dnes více jak 400 bank s majetkem představujícím přes 260 miliard USD. Pro zahraniční investory vláda umožňuje osvobození od osobních a podnikových vstupních poplatků. Neplatí se daně z kapitálových výnosů, dividend, zisků osobních a zisků společností. Jedinou přímou daní je daň z nemovitosti. Investovat je možné v potravinářském průmyslu, leteckých službách, peněžnictví, pojišťovnictví, mezinárodních obchodních střediscích, rybolovu, výrobě léků, turistice, zpracování dat, montážích, opravách lodí,opravárenství, stavebnictví. Bahamský lodní registr zahrnuje zhruba 1500 lodí (o celkové tonáži 25 mil. BRT), řadí ho na čtvrté místo na světě a loďstvo je jedním z nejrychleji rostoucích. Cestovní ruch Bahamská ekonomika je orientována na dovoz a spoléhá na cestovní ruch jako na hlavního tvůrce HDP s podílem 50 %. Přes polovinu ekonomicky aktivního obyvatelstva je zaměstnáno v turistickém sektoru. Počet turistů na vykazuje stále rostoucí trend, roční průměr je 4,3 mil. návštěvníků. K dispozici je jim hotelových pokojů. Turistické kapacity také zvyšují četné velké výletní lodě, lodní společnosti si vytvořily vlastní resorty na Family Islands, Abacu, Half Moon Cay a Eleuthera. V současné době budovaná turistická infrastruktura a nové hotelové kapacity by měly na přilákat více turistů letecky. Cílem je dosáhnout počtu 7 mil. turistů v příštích letech Infrastruktura (doprava, telekomunikace, energetika z toho jaderná) Na území Baham není železnice. Silnice měří km, 1350 km je s pevným povrchem, zbytek zpevněný přírodní povrch. Silnice s pevným povrchem jsou na ostrovech New Providence, Family Islands, Abaco,Cat Island, Eleuthera, Exuma, Grand Bahama a Long Island. Dva hlavní námořní přístavy jsou Nassau a Freeport. Mají doky pro střední a velké lodě, celkem stop dlouhé. V přístavu Freeport je možné odbavovat největší kontejnerové lodě na světě. Karibská rozvojová banka poskytla fondy na rozšíření přístavu Marsh Harbor na Abacu, aby bylo možné provozovat mezinárodní námořní operace. Lodní společnosti operující na Bahamách jsou Crowley American Transport, P & O Nedlloyd a Tropical Shipping. Letecká doprava má k dispozici 25 mezinárodních letišť včetně Nassau International, Freeport International, Exuma International, Governors Harbour International. První dvě jmenovaná letiště mají dráhy o délce stop, Exuma 7000 stop a Governors 6500 stop. Letecké kargo obstarávají společnosti Air Canada Cargo, Bahamasair Domestic Cargo, Delta Airlines Inc. Cargo, Nassau Air Dispatch, Sky Freight International Airlines, Ltd. 12/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

13 Komunikace: Noviny - The Nassau Guardian (15 tis. výtisků denně), The Tribune (15 tis. denně), The Freeport News (5 tis. denně), The Punch (25 tis. 1x týdně), The Bahama Journal (5 tis. 1x týdně) Radio a televize - v současnosti fungují 3 státní rozhlasové stanice a 1 televizní. Jsou provozovány společností Broadcasting Corporation of The Bahamas. Kromě státních rozhlasových stanic působí 4. Telekomunikace - systém je plně digitalizován, má telefonních linek. Telekomunikační služby zajišťuje Bahamas Telecommunications Corporation BATELCO, která je vládou určena pro privatizaci Přijímaná a poskytovaná rozvojová pomoc EU poskytuje rozvojovou pomoc Bahamám v rámci EDF. Během posledních třiceti let EU poskytla Bahamám v rámci EDF přes 75 milionů EUR. Na období byla schválena pomoc v hodnotě 4,4 mil. EUR. Většina této pomoci byla zaměřena na projekty rozvoje Family Islands, socioekonomický rozvoj, podporu malých a středních podniků a údržbu infrastruktury. Evropská investiční banka poskytla Bahamám půjčky 51,6 mil. EUR jako dodatečnou podporu malým a středním podnikům na základě dohod z Cotonou. Pomoc Bahamám ze strany USA je nejnižší v karibském regionu (0,84 mil. USD/rok). Na druhé straně existuje rozsáhlá spolupráce policejních složek. USA tak ochraňují před organizovaným zločinem a nelegální migrací. 13/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

14 5. Finanční a daňový sektor 5.1. Státní rozpočet příjmy, výdaje, saldo za posledních 5 let Fin. rok 2006/2007 Státní rozpočet (v tis. USD) Fin. rok 2007/2008 Fin. rok 2008/2009 Skutečný Schválený Čerpaný Schválený Předběžný odhad Vládní příjmy 1.039, , , , ,071 Vládní výdaje 1.214, , , , ,036 i. Běžné výdaje 1.053, , , , ,859 ii. Kapitálové 90, , , ,356 65,499 výdaje iii. Čisté půjčky 71,434 31,500 54,489 32,405 27,678 Deficit 175, , , ,350 49, Platební bilance (běžný, kapitálový, finanční účet), devizové rezervy (za posledních 5 let) Platební bilance (v mil. USD) Běžný účet Obchodní bilance Bilance služeb Kapitálový účet Devizové rezervy Zahraniční zadluženost, dluhová služba Zadluženost veřejného sektoru (v mil. USD) Zahraniční dluh 342,8 335,1 349,5 Vnitřní zadluženost 236,5 215,9 396,4 Celkový dluh 579,3 551,0 745,9 Dluhová služba (v %) 3,4 3,3 2,6 Rozpočtový deficit se zvýšil na 5,337 % v r a veřejný dluh se zvýšil na 46,89 % HDP. Podíl dluhu u komerčních bank tvoří 47,6%, soukromý kapitálový trh 35,8% a mezinárodní instituce 16,6% Bankovní systém (hlavní banky a pojišťovny) Hlavní město Nassau se řadí mezi 10 nejvýznamnějších celosvětových offshore destinací a je nejdůležitější na západní polokouli. Většina bank se zaměřuje na privátní bankovnictví. Důvodem pro rozvoj tohoto sektoru a atraktivitu Baham pro offshore banking je existující politická stabilita a absence 14/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

15 daní. Offshore banking je vedle turistiky druhým největším zdrojem přílivu finančních prostředků na a vytváří přes 15% HDP. Na Bahamách působí přes 250 institucí s bankovními licencemi. Jejich působení upravuje "The Banks and Trust Companies Regulation Act" ( Podle aktuálních informací na Bahamách působí nyní přes 400 bank a finančních institucí, např. Barclays Bank, Royal Bank of Canada, Bank of The Bahamas, Citibank, Commonwealth Bank, Fidelity Bank, Finance Corp of Bahamas, First Caribbean Intl Bank, Scotiabank, Ansbacher, Bank of Nova Scotia Trust Co, Bank of the Bahamas Trust, Butterfield Bank, CIBC Trust, Cititrust, Fidelity Merchant Bank, Latin American Investment Bank Bahamas, Pictet Overseas Trust Corp, Royal Bank of Canada, SG Hambros Bank, UBS Trustees, atd Daňový systém patří mezi daňové ráje a pro evropské společnosti i jednotlivce existuje mnoho příležitostí tohoto druhu v mezích daných zákony země původu. Mezi nejdůležitější investiční nástroje patří offshore holdingy, které slouží k daňovým i nedaňovým účelům. Nejčastější je ochrana zisku před zdaněním. Holding se sídlem na Bahamách sice nemůže získávat výhody z dohod zamezujících dvojímu zdanění, neboť nejsou signatářem žádné takové dohody, nicméně centralizace akciových podílů přináší administrativní zjednodušení a potenciální úspory. Na druhou stranu je potřeba brát v úvahu legislativu platící v rámci EU zamezující zneužívání těchto daňových rájů. 15/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

16 6. Zahraniční obchod země 6.1. Obchodní bilance za posledních 5 let vývoz, dovoz, saldo tabulka Obchodní bilance v mil. USD Vývoz Dovoz Saldo Zdroj: IMF Teritoriální struktura postavení v (k) EU Obchod -EU (v mil. EUR) Dovoz z EU Meziroční změna -2,1-49,1 94,6-12,2 11,3 v % Vývoz do EU Meziroční změna -9 7,1 71,1-11,2-27,2 v % Saldo Zdroj: EUROSTAT Hlavní obchodní partneři Baham (v mil. USD) Dovoz 2010 Vývoz 2010 Saldo 2010 USA 641,68 137, ,184 Jižní Korea 338, ,54 Japonsko 324,135 0,92-323,215 EU Singapur 30 0,92-29 Švýcarsko Zdroj: IMF. Hlavním obchodním partnerem jsou Spojené státy. Na dalších místech jsou Jižní Korea, Japonsko a EU (zejména Německo, Polsko a Španělsko) Komoditní struktura Z hlediska komoditní struktury 22% celkových dovozů tvoří stroje a dopravní zařízení o objemu 567 mil. USD, následuje ropa a pohonné hmoty s 20% a objemem 508 mil. USD. V poslední době tato kategorie velmi stoupla, nicméně zejména z důvodů růstu cen na světových trzích. Dále se potom dováží dřevo, kovy, ocel, konstrukční materiál, textil a oděvy s 15% a objemem 400 mil. USD. Následují potraviny a živá zvířata o objemu 330 mil. USD a 13%. Mezi hlavní položky vývozu patří chemikálie 53%, raci, rum a mořská sůl. 16/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

17 Mezi hlavní produkty dovážené z USA patří potraviny (285 mil. USD), stroje a strojní zařízení (140 mil. USD), palivo a ropa (256 mil. USD), umělecká díla a starožitnosti (97 mil. USD), elektrické stroje a zařízení (160 mil. USD) aautomobily (117 mil. USD). Do USA se vyváží především polystyren (94 mil. USD), raci (38 mil. USD), mořská sůl (14,6 mil. USD) a rum (1,1 mil. USD). Z hlediska EU jsou hlavním obchodním partnerem pro lodě a čluny (SITC793) Dovozní podmínky a dokumenty (po vstupu do EU), celní systém, kontrola vývozu Velká část vládních příjmů plyne z celních poplatků a z toho 70% se týká dovozů. Nařízení upravující dovoz jsou z tohoto důvodu značně komplexní. Obecně však uplatňují liberální obchodní politiku. Neplatí žádné specifické zákony upravující zahraniční obchod. Bahamské vývozy do EU požívají výhod vyplývajících z Loméských dohod. Pokud jde o dovoz, na Bahamách nejsou dovozní kvóty, pouze ochranné clo uplatňované na některé druhy zemědělských výrobků v sezóně. Pro většinu dovozů je potřeba pouze povolení devizové kontroly k zaplacení předmětného zboží. Hrací automaty a střelné zbraně nemohou být dovezeny bez dovozní licence. Stejně tak je zakázán dovoz infekčního dobytka, zkaženého masa apod. Neexistují žádná dovozní omezení s ohledem na zemi původu. Pro účely klasifikace dovozu a clo platí zákon z r Harmonized Commodity Description and Coding System. Clo se stanovuje na základě bahamských nařízení. Obecně, clo ad valorem na dovážené zboží je 35 %, oblečení 25 % a spodní prádlo 15 %. Pro celní účely hodnota zahrnuje cenu zboží, náklady na přepravu, pojištění (CIF) a další poplatky spojené s dovozem. Na některé druhy dováženého zboží, jako např. tabák je clo 160 %, kulečníkové stoly 100 %, automobily %, součástky a náhradní díly do aut 50%, cigarety obsahující tabák 210 %. Jiné zboží pro změnu má nižší tarif jako např. sýry 10%, těstoviny 10%. U potravin se vedle cla platí i kolková daň 2 %. Na nejpopulárnější turistické artikly není žádná daň, jako např. na porcelán, sklo, šperky, kůže a kožené zboží, alkohol, parfémy, fotografické přístroje a vybavení a hodinky. Na základě různých nařízení na podporu investic, zejména v oblasti dovozu stavebních materiálů a vybavení, je možné uplatňovat vynětí z celní povinnosti. Jednotlivé oblasti upravuje bahamské zákonodárství (viz The Industries Encouragement Act, The Tariff Act, The Hotels Encouragement Act, The Free Trade Zone Act, The Spirits and Beer Manufacturers Act a The Agricultural Manufacturers Act - Poplatky a daně uplatňované Celní správou: Daň z odjezdu - každá osoba starší 6-ti let opouštějící přístav - 15 USD Daň z jízdného - z každé jízdenky osoby cestující do zahraničního přístavu Přístavní cla Kolková daň Celní poplatky - od 0% do 210%, v průměru 30-35% Nástupní poplatky - 150/300 USD za loď Spotřební daň - aktuálně uplatňovaná na alkohol, pivo a slad Poplatky za vývoz raků, lastur a dalších mořských plodů ,8/libru Přistávací poplatky Poplatky z kontejneru - 50 USD 17/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

18 Pro celní odbavení dováženého zboží je třeba vyplnit jeden ze šesti standardních formulářů v souladu s bahamskými zákony: C-13 - pro vstup zboží pro domácí spotřebu C-14 - pro vstup zboží dováženého v režimu duty free v rámci "Hawksbill Creek Agreement" - viz. kap ZVO C-15 - provizorní vstup C-16 - vstup pro uskladnění na vázané zboží C-35 - překládka C-41 - přechodný vstup pro dovoz Většina zboží vstupuje na s formulářem C Ochrana domácího trhu Na je zakázán dovoz následujícího zboží: maso, ovoce, zelenina a další věci určené, nicméně nevhodné pro lidskou spotřebu nevhodné či obscénní tisky, kresby, fotografie, knihy, litografie, atd. podvodní zbraně zboží s imitujícím designem měny používané na Bahamách či jinde kopie děl s ohledem na autorská práva s nimi spojená, pokud na to majitel práv specificky upozornil. Omezení dovozu se týkají následujícího zboží: zboží dovezené za účelem podnikání - nutno předložit povolení k podnikání výbušniny, ohňostroje, střelné zbraně - třeba speciální povolení Policie vlečná vozidla či karavany užívané pro obývání, kanceláře, dílny a další účely - povolení ministra 6.6. Zóny volného obchodu V oblasti ostrova Grand Bahama se nachází 230 čtverečných mil velká zóna volného obchodu Freeport. Tato ZVO byla založena v r ZVO spadá pod Grand Bahama Port Authority (GBPA), jež je hlavním poskytovatelem služeb v rámci GBPA. Tato ZVO je vstupní branou na americký kontinent. Leží 35 minut letecky od Floridy. Daňové úlevy v rámci ZVO upravuje Hawksbill Creek Agreement - laws.bahamas.gov.bs/statutes/statute_chapter_261.html - společnosti v ZVO neplatí daně ze zisku, kapitálových zisků, z příjmu, dědictví, darů či dovezeného či vyvezeného zboží. Nadto dovozní cla a daně z nemovitostí byly suspendovány do r Další zákon upravující ZVO - The Bahamas Free Trade Zone Act - statutes/statute_chapter_325.html 18/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

19 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 7.1. Smluvní základna Mezi ČR a Bahamským společenstvím nebyla doposud podepsána žádná smlouva v oblasti obchodu a ekonomické spolupráce Bilance vzájemné obchodní výměny za posledních 5 let tabulka ROK Vývoz Dovoz Obrat Saldo /I-V Komoditní struktura českého vývozu/dovozu Hlavní vývozní komodity ČR: sklo nápojové, kuchyňské nádobí, skleněné zboží, křišťál, sklo stolní. Hlavní dovozní komodity ČR: rum, kolotoče a houpačky, části motocyklů, ethylalkohol a destiláty Perspektivní položky českého exportu (velikost trhu, podíl domácí výroby a dovozu) jsou z geografického hlediska hlavním partnerem pro dovoz z USA. Současně se bahamská vláda snaží snižovat bahamské dovozy. jsou však na dovozech primárně závislé, což vytváří celou řadu možností pro zahraniční exportéry. Mezi hlavní dovozní zboží na patří IT technika, elektronika, zařízení pro hotely a restaurace, součástky do automobilů a potraviny. V rámci snahy vlády o snižování dovozů existuje podpora podnikatelských návrhů a snah o zřizování továren na výrobu zboží určeného pro vývoz Firmy a joint-ventures ve vzájemném obchodu a v ostatních oblastech ekonomické spolupráce ZÚ nejsou dostupné informace existenci firem či joint-ventures ve vzájemném obchodu a ostatních oblastech ekonomické spolupráce. 19/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

20 7.6. Vyhodnocení poptávek v teritoriu po českém zboží, výrobní kooperaci ZÚ v současné době neregistruje poptávky z teritoria po českém zboží či výrobní kooperaci Zahraniční rozvojová spolupráce V roce 2010 ČR neposkytovala Bahamskému společenství žádnou rozvojovou pomoc Vzájemná výměna v oblasti služeb Statistické informace týkající vzájemné výměny v oblasti služeb včetně její struktury nejsou k dispozici. V podstatě lze konstatovat, že k vzájemné výměně v oblasti služeb přispívá zatím pouze individuální cestovní ruch. Potenciál v této oblasti se týká případných českých investic v oblasti cestovního ruchu, který je hlavním tvůrcem bahamského HDP a tento sektor je stále na vzestupu Podmínky pro zaměstnávání občanů z ČR Stejné jako pro ostatní cizince (viz kapitola 8.2.). 20/26 Zastupitelský úřad Havana (Kuba)

Souhrnná teritoriální informace Slovensko

Souhrnná teritoriální informace Slovensko Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Bratislavě () ke dni 31. 8. 2016 17:26 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika

Více

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Jan Husák Říjen 2018, Praha Obsah Úvod obecná informace o teritoriu Obchodní

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah: Základní charakteristika země Ekonomika Zahraniční obchod Proč právě Nový Zéland? Perspektivní obory Jak na to? Základní charakteristika země Rozloha:

Více

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY Asociační dohoda mezi EU a Střední Amerikou Podepsána 29. června 2012 v Hondurasu 3 pilíře: Obchod (snížení cel, odstranění netarifních překážek,

Více

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha Velvyslanectví České republiky v Havaně KUBA Exportní příležitosti pro české firmy 30. 11. 2016 Praha Struktura prezentace Perspektivní sektory Kuba: výhody a nevýhody Postup při zájmu o export zboží na

Více

Bulharsko? Přemýšlejte o něm

Bulharsko? Přemýšlejte o něm Bulharsko? Přemýšlejte o něm Martin Vacek ředitel pobočky PETERKA & PARTNERS v Sofii www.peterkapartners.com Pár ekonomických dat za 2. čtvrtletí roku 2008 Růst HDP ve výši 7,1 % Růst domácí poptávky ve

Více

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU Velvyslanectví v Senegalu OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU 21. 11. 2016 Mgr. Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, ZÚ Dakar Základní informace o Senegalu Makroekonomika 2. největší ekonomika Západoafrické

Více

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby Otázka: Obchod, hospodářství, EU Předmět: Ekonomie Přidal(a): Luu Národní hospodářství, ukazatelé vývoje ekonomiky, mezinárodní obchod, opatření používané státy v mezinárodním obchodě, okolí našeho národního

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE

Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE Mgr. Martin Pospíšil ředitel odboru zahraničně ekonomických politik I Politických vězňů 20, Praha 1 +420 224 852 618 pospisil@mpo.cz NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze)

Více

Shrnutí výsledků národní dopadové studie

Shrnutí výsledků národní dopadové studie Shrnutí výsledků národní dopadové studie Dopady na ekonomiku jako celek (CGE model) Čtyři scénáře Okamžitě po vstupu CETA v platnost Sedm let po vstupu CETA v platnost Pouze snížení cel Snížení cel a redukce

Více

KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK

KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK Struktura prezentace HDP; vývoj Struktura hospodářství; populace Platební bilance Běžný účet, Obchodní bilance Hlavní obchodní

Více

ESTADOS UNIDOS MEXICANOS Mexiko znamená příležitost Pavel Eichner Vedoucí zahraniční kanceláře v Mexico City

ESTADOS UNIDOS MEXICANOS Mexiko znamená příležitost Pavel Eichner Vedoucí zahraniční kanceláře v Mexico City ESTADOS UNIDOS MEXICANOS Mexiko znamená příležitost 19. 6. 2017 Pavel Eichner Vedoucí zahraniční kanceláře v Mexico City Mexiko Spojené státy mexické Jedna z předních ekonomik světa 123 518 000 obyvatel

Více

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem s Vietnamem s Vietnamem 1 Všeobecné údaje Vietnamská socialistická republika rozloha 331.221 km 2 počet obyvatel 89,7 milionů (2013) 53% obyvatel je mladších 25 let 29% městských obyvatel 71% venkovských

Více

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce,

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, 1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, druhy práce, pojem pracovní síla Výroba, výrobní faktory,

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno Česká exportní banka Česká banka pro český export JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy 16.9.2015, MSV Brno MAROKO Rozloha - 446 550 km² Počet obyvatel - 33.01 miliónů 3 MAROKO Poptávané

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 23. 2. 2016 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

STŘEDOAMERICKÝ REGION. b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy

STŘEDOAMERICKÝ REGION. b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy I. Velké Antily Velké Antily je skupina ostrovů mezi Karibským mořem, Yucatánem, Mexickým zálivem, Floridou a Bahamami. Velké Antily

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 4-2006 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor Duben 2006 OBSAH ČTVRTLETNĚ

Více

Strategie úspěšného export do Maroka Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca

Strategie úspěšného export do Maroka Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca Strategie úspěšného export do Maroka 5. 3. 2018 Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca Vzájemné vztahy Základní údaje Zajímavé obory Úskalí marockého trhu Marocké království Kde je Maroko? ROZLOHA A UMÍSTĚNÍ

Více

Mezinárodní obchod. Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Mezinárodní obchod - směnné transakce uskutečňované přes hranice národních ekonomik.

Mezinárodní obchod. Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Mezinárodní obchod - směnné transakce uskutečňované přes hranice národních ekonomik. Mezinárodní obchod Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Mezinárodní obchod - směnné transakce uskutečňované přes hranice národních ekonomik. Příčiny vzniku mezinárodního obchodu: - Přírodní a klimatické podmínky.

Více

Měsíční přehled č. 04/02

Měsíční přehled č. 04/02 Měsíční přehled č. 04/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 223,0 mld.kč, čímž se v meziročním

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 23.10.2013 COM(2013) 720 final 2013/0342 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má Evropská unie zaujmout v rámci Konference ministrů Světové obchodní organizace k přistoupení

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 15.4.2014 COM(2014) 223 final 2014/0125 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má Evropská unie zaujmout v rámci Generální rady Světové obchodní organizace k přistoupení

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Obsah Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014... 1 Zahraniční obchod za 3. čtvrtletí... 2 Vývoz podle skupin zemí v jednotlivých

Více

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Charakteristika současné etapy - ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 7 11.. růst v % 1, 9, 5,7 8,5 1,8 15,, 1,8.. Dovoz zboží (fob)

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 30. 9. 2014 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 04/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 Vítězslav SCHWARZ Zástupce vedoucího zastupitelského úřadu Velvyslanectví České republiky v Lotyšské

Více

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I Hlavní témata příspěvku

Více

Kypr: ekonomický vývoj po roce 2008. Kristýna Dohnalová Kateřina Drdová

Kypr: ekonomický vývoj po roce 2008. Kristýna Dohnalová Kateřina Drdová Kypr: ekonomický vývoj po roce 2008 Kristýna Dohnalová Kateřina Drdová Obsah prezentace 1) Rozdělení Kypru 2) Ekonomická charakteristika země 3) Nejdůležitější události v souvislosti s ekonomickým vývojem

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

USA země exportních příležitostí

USA země exportních příležitostí USA země exportních příležitostí Praha, 24. 5. 2017 Ing. Petr Ježek ředitel odboru zahraničně obchodní spolupráce MZe Agrární zahraniční obchod ČR - USA Obchodní operace 2014 2015 2016 Vývoz z ČR do USA

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Ing. Jiří Paroubek Charakteristika současné etapy ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant Export ČR a exportní omezení 18.6.2019 Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR 9 000 000 000 8 000 000 000 7 000 000 000 6 000 000 000 5 000 000 000 4 000 000 000 3 000 000 000 2

Více

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce 11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce Světová banka (SB) = World Bank (WB) = Mezinárodní banka pro rekonstrukci a rozvoj = International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)

Více

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Ostrava, 18 června r.2015 2 Evropská unie základný obchodní

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR Marek Svoboda ředitel Odboru ekonomické diplomacie Thajsko a Myanmar exportní příležitost pro české firmy Thajsko

Více

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika ČESKÁ EKONOMIKA V roce 2016 a 1. polovině roku 2017 Hrubý domácí produkt v ČR a ve světě (stálé ceny, sezónně a kalendářně očištěno, pro USA sezónně neočištěné údaje, meziroční změna v %) 8 6 4 2 0-2 -4-6

Více

CzechTrade Rotterdam (BENELUX)

CzechTrade Rotterdam (BENELUX) CzechTrade Rotterdam (BENELUX) Andrea Märzová vedoucí zahraniční kanceláře www.czechtrade.cz BeNeLux BELGIQUE, BELGIË Belgické království (Federativní konstituční monarchie) LUXEMBOURG Velkovévodství Lucembursko

Více

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Mexiko patří k nejvyspělejším a rozlohou největším státům Latinské Ameriky. Člen OECD, Pacifické aliance Aktuálně 14. ekonomika světa (MMF) 1,972

Více

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Odhad Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 5 1 1 růst v %, 9, 5,7 8,5 1,8 15,,,7, 5, Dovoz zboží

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 3 5 7 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. K č 15 1371 173 19 15 79 7 131 319 rů st v % 1, 9,3 5,7,5 1, 15,, 13,,, Dovoz zboží

Více

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV hájí obchodní zájmy České republiky v

Více

Měsíční přehled č. 12/00

Měsíční přehled č. 12/00 Měsíční přehled č. 12/00 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v prosinci 2000 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách výše 204,5 mld.kč, čímž

Více

Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014

Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014 Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014 I. PŘÍJMY (v Kč) Poř. č. čís. kap. kapitola Titul a ukazatel

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Č.j. 2208/04 V Praze dne 28. ledna 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Č.j. 2208/04 V Praze dne 28. ledna 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Č.j. 2208/04 V Praze dne 28. ledna 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu dne 4. února 2004 v 9.00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády České republiky,

Více

Jihoafrická republika

Jihoafrická republika Jihoafrická republika Situace a příležitosti Mezinárodní strojírenský veletrh Brno Ing. Vladimír Jeništa 16. 9. 2015 www.czechtrade.cz Srovnání JAR x ČR Rozloha: Jižní Afrika - 1 219 090 km 2 (15x) Česká

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 216 V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 215 o státním rozpočtu České republiky na rok 216 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Srovnání návrhu rozpočtu 2013 se schváleným rozpočtem 2012. Příloha č. 3

Srovnání návrhu rozpočtu 2013 se schváleným rozpočtem 2012. Příloha č. 3 Srovnání návrhu rozpočtu se schváleným rozpočtem Příloha č. 3 Samospráva - ORJ 91 9153 - grantová a dotační politika 3399 Ostatní záležitosti kultury, církví a sdělovacích prostředků (v tis. Kč) 522 Neinvestiční

Více

Sankce: EU versus Rusko. Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic

Sankce: EU versus Rusko. Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Sankce: EU versus Rusko Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Přehled Přímé dopady Sankce EU proti Rusku 3 Sankce Ruska proti EU 4 Nepřímé

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/2013 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/2013 Sb. Sbírka zákonů ČR 475/213 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/213 Sb. Zákon o státním rozpočtu České republiky na rok 214 a o změně zákona č. 54/212 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 213, ve

Více

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE Jméno a příjmení: Datum narození: Datum testu: 1. Akcie jsou ve své podstatě: a) cenné papíry nesoucí fixní výnos b) cenné papíry jejichž hodnota v čase vždy roste c)

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Tabulka C..1: Platební bilance roční 7 8 9 1 11 1 13 1 15 Výkonová bilance mld. Kč 18 1 1 11 19 19 11 1 35 38 obchodní bilance ) mld. Kč 59 7 87 5 9 19 188 7 88 z toho minerální paliva

Více

Jakou roli hraje energetika v české ekonomice?

Jakou roli hraje energetika v české ekonomice? 18. června 2013 - Hotel Jalta Praha, Václavské nám. 45, Praha 1 Jakou roli hraje energetika v české ekonomice? Ing.Libor Kozubík Vedoucí sektoru energetiky IBM Global Business Services Energie hraje v

Více

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export Exportní konference NIGÉRIE, rady a tipy pro český export 26. 04. 2019 Ing. Štěpán Ctibor Beneš Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Nigérii NIGÉRIJSKÁ FEDERATIVNÍ REPUBLIKA Federativní prezidentská

Více

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Václav Йиржи Lídl Пытличек Vedoucí Начальник oddělení отдела SNS a СНГ dalších

Více

POLSKO - OBCHODNÍ PARTNER. Karel Kysilka, rada velvyslanectví velvyslanectví České republiky v Polsku

POLSKO - OBCHODNÍ PARTNER. Karel Kysilka, rada velvyslanectví velvyslanectví České republiky v Polsku POLSKO - OBCHODNÍ PARTNER Karel Kysilka, rada velvyslanectví velvyslanectví České republiky v Polsku Praha, 15. březen 2012 POLSKO - OBCHODNÍ PARTNER Karel Kysilka, rada velvyslanectví velvyslanectví České

Více

Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013

Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013 Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013 CETA Cílem dohody je odstranit obchodní bariéry v předem daných oblastech a podpořit tím obchod mezi EU a

Více

Nové výzvy mimounijních trhů

Nové výzvy mimounijních trhů Nové výzvy mimounijních trhů odborný seminář Ministerstva zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR Praha, 14. listopadu 2014 Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2019

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2019 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 219 Vládní návrh ZÁKON ze dne 218 o státním rozpočtu České republiky na rok 219 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 (1)

Více

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Základní charakteristika Doněcké a Luganské oblasti Doněcká oblast: Poloha: Plocha: Obyvatelstvo : jihovýchodní část Ukrajiny, hraničí s Ruskou federací 26,5 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Počet:

Více

Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY

Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY Studijní obor: Forma studia: Forma zkoušky: 75-41-M/01 Sociální činnost sociálně správní činnost denní

Více

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky miroslav.kalous@.kalous@cnb.czcz Seminář MF ČR, Smilovice 2.12.2003

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 07/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 2-2008 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor únor 2008 Obsah Č TVRTLETNĚ

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 9-2008 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor OBSAH Č TVRTLETNĚ SLEDOVANÉ

Více

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/0083(NLE) pro Výbor pro zahraniční věci

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/0083(NLE) pro Výbor pro zahraniční věci EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro mezinárodní obchod 2014/0083(NLE) 5.9.2014 NÁVRH STANOVISKA Výboru pro mezinárodní obchod pro Výbor pro zahraniční věci k návrhu rozhodnutí Rady o uzavření, jménem

Více

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR Národní hospodářství tí a sociální systém ČR ObN 3. ročník Ekonomické sektory: Národní hospodářství primární (zemědělství a hornictví) sekundární í( (zpracovatelský průmysl) ů terciární (poskytování služeb)

Více

SEVERNÍ PORÝNÍ-VESTFÁLSKO HOSPODÁŘSKÉ CENTRUM V SRDCI EVROPY

SEVERNÍ PORÝNÍ-VESTFÁLSKO HOSPODÁŘSKÉ CENTRUM V SRDCI EVROPY SEVERNÍ PORÝNÍ-VESTFÁLSKO HOSPODÁŘSKÉ CENTRUM V SRDCI EVROPY SPV SILNÉ, DYNAMICKÉ A VE STŘEDU EVROPY Základní data Rozloha 34 112 km 2 Počet obyvatel 17,9 mil. Hustota zalidnění 524 os./km 2 HDP 694,3

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 9 1 11 1 13 1 Výkonová bilance 1) mld. Kč 1 1 1 11 19 19 19 1 5 obchodní bilance ) mld. Kč 9

Více

Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie

Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie Případová studie (Chile Brazílie) Vladan Hodulák Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie Základní

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Moderní nástroje podpory exportu. Ing. Vladimír Bärtl Podpora exportu z pohledu MPO náměstek ministra

Moderní nástroje podpory exportu. Ing. Vladimír Bärtl Podpora exportu z pohledu MPO náměstek ministra Moderní nástroje podpory exportu 1 Agendy MPO pro podporu exportu MPO jako policymaker - exportní pojištění a financování - podpora určená pro malé a střední firmy CzechTrade - české oficiální účasti -

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2018

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2018 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 218 V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 217 o státním rozpočtu České republiky na rok 218 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces, potřeby, statky, služby,

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 8. června 2009 č. 715 o střednědobých výdajových rámcích vlády na léta 2010 až 2012 Vláda I. bere na vědomí 1. že předložený návrh rozpočtu České

Více

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Semestrální práce Bc. Kristýna Krásna, Bc. Markéta Nováková Obsah 1. Všeobecné informace o zemi 2. Historický background 3. Překážky vstupu do

Více

Mexiko - možnosti obchodní a technologické spolupráce pro české firmy 20. března 2014

Mexiko - možnosti obchodní a technologické spolupráce pro české firmy 20. března 2014 Mexiko - možnosti obchodní a technologické spolupráce pro české firmy 20. března 2014 Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Vládní program na podporu exportu

Více

B Výdaje za ICT vybavení a služby

B Výdaje za ICT vybavení a služby Informační a komunikační technologie (dále jen ICT) jsou definovány jako zboží a/nebo služby, jejichž hlavní funkcí je uskutečnění nebo umožnění komunikace nebo zpracování informací, včetně jejich přenosu

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání témata pro školní rok 2016/2017 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces,

Více

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Měnová politika a zahraniční nejistoty Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Tomáš Holub člen bankovní rady Konference ČSOB/Patria Praha, 26. února 2019 AKTUÁLNÍ PROGNÓZA ČNB 2 Prognóza inflace

Více

Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 7. února 2018 č. 92. Přehled námětů pro Plán nelegislativních úkolů vlády České republiky na 2.

Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 7. února 2018 č. 92. Přehled námětů pro Plán nelegislativních úkolů vlády České republiky na 2. Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 7. února 2018 č. 92 Přehled námětů pro Plán nelegislativních úkolů vlády České republiky na 2. pololetí 2018 Obsah Přehled použitých zkratek Výhled na 2. pololetí 2018

Více

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu Olomouc, 22. 2. 2018 MPO a podpora exportu Obchodní politika, vytváření rámce Spolupráce na projektech ekonomické diplomacie (PROPED) a dalších (ZÚ, ZK Czechtrade) Malé oborově zaměřené mise Každoročně

Více

Současný ekonomický vývoj a trh práce

Současný ekonomický vývoj a trh práce Současný ekonomický vývoj a trh práce Vladimír Dlouhý prezident Hospodářská komora České republiky www.komora.cz ING Bank, 24. října 2018 Struktura prezentace Podnikatelský sentiment Komorová národohospodářská

Více

Z metodického hlediska je třeba rozlišit, zda se jedná o daňovou kvótu : jednoduchou; složenou; konsolidovanou.

Z metodického hlediska je třeba rozlišit, zda se jedná o daňovou kvótu : jednoduchou; složenou; konsolidovanou. Daňová kvóta Daňová kvóta (Tax Quota) patří mezi významné ukazatele uplatňované při mezinárodní komparaci. Je poměrovým ukazatelem vyjadřujícím úroveň daňových výnosů ve vztahu k hrubému domácímu produktu

Více

V L Á D A Č E S K É R E P U B L I K Y PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

V L Á D A Č E S K É R E P U B L I K Y PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY V L Á D A Č E S K É R E P U B L I K Y Č. j.: 2268/14 V Praze 29. srpna 2014 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu 3. září 2014 v 10:00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády, Praha

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 3 Průmyslová

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Č.j. 2248/04 V Praze dne 19. května 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu dne 26. května 2004 v 9.00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády České republiky,

Více

Kapitálové trhy a fondy ČP INVEST 20.9.-1.10. 2010. Ing. Milan Tomášek 4.10.2010 Praha

Kapitálové trhy a fondy ČP INVEST 20.9.-1.10. 2010. Ing. Milan Tomášek 4.10.2010 Praha Kapitálové trhy a fondy ČP INVEST 20.9.-1.10. 2010 Ing. Milan Tomášek 4.10.2010 Praha Vývoj fondů ČP INVEST v roce 2010 Zhodnocení fondů v roce 2010 Zhodnocení fondů za 14D OPF Zlatý 13,55% OPF Nových

Více

V L Á D A Č E S K É R E P U B L I K Y PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

V L Á D A Č E S K É R E P U B L I K Y PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY V L Á D A Č E S K É R E P U B L I K Y Čj.: 2270/04 V Praze dne 10. srpna 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná v úterý 17. srpna 2004 v 10.00 hod. v zasedací síni Úřadu vlády, Praha1,

Více