Bohumil Konečný. Zapomenutý český malíř

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bohumil Konečný. Zapomenutý český malíř"

Transkript

1 Bohumil Konečný Zapomenutý český malíř

2 Virtuální průvodce výstavou zapomenutý malíř Bohumil Konečný

3

4 Západočeské muzeum v Plzni Pro Photo Praha HARTOLA Film Gymnázium, Plzeň, Mikulášské nám. 23 a Středoškolský klub při Gymnáziu

5 Kurátoři výstavy: Jan Hosnedl a František Ulč Architektonické řešení, instalace: Ludmila Kristová a pracovníci Západočeského muzea, Jaroslav Holub Záštita: radní pro kulturu a památkovou péči Plzeňského kraje Martin Baxa a náměstek primátora Plzně Petr Náhlík

6 1 Rodina a škola Ilustrátor dobrodružnéliteratury, reklamní grafik a malíř Bohumil Konečnýse narodil 19. dubna 1918 v Plzni. Už vdětstvízískal přezdívku Bimba, kterou později podepisoval svádíla. Od dětství nebylo pochyb o jeho výtvarném talentu, kresbami později přispíval do školního časopisu. Varchívu reálky (dnešní gymnázium na Mikulášském nám.) se zachovala velkákarikaturní kresba profesorského sboru nazvanákulometnárota. Konečnýsi za ni vysloužil dvojku z chování na pololetním vysvědčení. Vedle karikatur vytvářel kresby inspirovanésvětem dobrodružnéliteratury a filmu. Obdivoval Zdeňka Buriana, se kterým si dopisoval.

7 1 Rodina a škola

8 Kulometná rota karikatura profesorského sboru z II. čs. reálky

9 1 Rodina a škola dokumenty z dětských dětské kresby, deníky, vysvědčení

10 dokumenty ze školních let a maturitní tabla

11 dokumenty ze školních let školní kresby, vysvědčení, dopis Z.Buriana, kresby z Akademie...

12 2 Pražská školení Po maturitě zamířil Bohumil Konečnýdo Prahy na Vysokéučení technické. Nepřestal však kreslit a navázal spolupráci s časopisem Ahoj. Začal ilustrovat dobrodružnépovídky a romány na pokračování. Jeho práce si brzy povšimli redaktoři z ostatních časopisů nakladatelstvímelantrich a začali u něj objednávat ilustrace pro časopisy Hvězda, Mladýhlasatel a Rozruch. Pro ten Konečnývytvořil asi šedesát barevných obálek s náměty zdivokého západu. Ilustroval též Humoristickélisty. Vroce 1938 přestoupil na Akademii výtvarných umění do ateliéru Jakuba Obrovského.

13 2 Pražská školení

14 Hvězda Československých paní a dívek

15 Humoristické listy

16 časopis Humoristické listy a další

17 3 Válka Po uzavření vysokých škol Bohumil Konečnývyhrál konkurs u obuvnického koncernu Baťa. Od února 1941 pro něj navrhoval plakáty, letáky a reklamy, kreslil do dětského časopisu Malénoviny. Jeho styl vycházel z dobovéreklamní kresby. Práce pro Baťu představovala existenčnízajištění, ale jeho vlastnízájem ho táhl jinam. Pokud mu to čas dovolil, nadále ilustroval pražské časopisy, stále přispíval do Humoristických listů. Navázal takékrátkodobou spolupráci s německým humoristickým časopisem Lustige Blätter, kde se jeho kresby žen objevovaly pod pseudonymem Wiko. Ze Zlína odešel v roce 1942 a usadil se u Liblína.

18 3 Válka

19

20 dokumenty ze Zlína doba zaměstnání pro firmu Baťa

21 válečná korespondence a dokumenty

22 reklama pro firmu Baťa

23 časopisy Lustige Blatter

24 3 Válka časopisy Rozruch

25 časopisy Rozruch

26 časopisy Rozruch

27

28 4 Časopis Mladý hlasatel Od září 1939 Bohumil Konečnýspolupracoval i s časopisem Mladý hlasatel, kde se seznámil s Jaroslavem Foglarem. Pro Mladého hlasatele vytvářel obálky, pérovky nebo kvaše, kterévsobě nesly energii zachyceného dramatického okamžiku. Jen málo čísel V. a VI. ročníku Mladého hlasatele neobsahovalo alespoň jednu povídku sjeho ilustracemi. Vkaždém čísle Hlasatele vycházela i povídka Otakara Batličky. Povídky byly ilustrovány a z autorů, kteří se na jejich výtvarném doprovodu podíleli, mě okamžitě zaujal Bimba. Zdálo se mi, že text tékteréepizody se za jeho přispění stal dynamičtější a vzrušivější. Karel Toman, ilustrátor

29 4 Časopis Mladý hlasatel

30 časopis Mladý hlasatel

31 časopis Mladý hlasatel

32 časopis Mladý hlasatel

33 časopis Mladý hlasatel

34 5 První české pin-up girls Žánr kreslených pin-up girls dráždivě podaných a idealizovaných dívčích modelů většinou spojujeme s americkými časopisy a kalendáři čtyřicátých a padesátých let. Pin-up girls jsou jedním ze způsobů, jakým si populární kultura přisvojila žánr aktu a manifestovala dobovépředstavy o ženskékráse. Jestli někdo u nás ve čtyřicátých letech kreslil pin-up girls, tak to byl Bohumil Konečný. Zjeho kreseb vidíme, že byl dobře obeznámen spodobnou tvorbou americkou a britskou nebo s jejími ohlasy vreklamách a karikaturách německých.

35 5 První české pin-up girls

36

37

38

39 6 Rodina Přátelépopisují Bohumila Konečného jako přátelského muže se smyslem pro humor. Hodně se stýkal se s lidmi z kruhu ilustrátorů. Roku 1940 se na Boreckém mlýně na řece Střele seznámil se svou budoucí ženou Evou, jejich svatba se konala v srpnu Kraj okolo Střely, řeka a její strmébřehy se staly jeho zamilovaným místem a vracel se sem pravidelně až do konce života. Ze zdejších pobytů se dochovala celá řada fotografií, kteréilustrují bezstarostnou prázdninovou náladu, kterou tu spolu s přáteli arodinou prožíval. Po válce se Konečných přestěhovali do Prahy, vroce 1952 se jim narodila dcera Eva.

40 rodinné portréty

41 rodinné portréty, obrazy z Borku

42 rodinné obrazy a fotky

43 korespondence, fotky pohádka pro dceru

44 karikatury přátel: Miloš Novák, Zdeněk Burian, Jan Černý-Klatovský...

45 7 Časopis Vpřed V říjnu roku 1943 Jaroslav Foglaroslovil přátele včetně Bohumila Konečného s otázkou, zda by byli ochotni spolupracovat na podobě budoucího poválečného Mladého hlasatele. Konečnýměl připravit obálku ohlašujícínávrat Rychlých šípů. Mladýhlasatel však obnoven nebyl. Foglarpřešel do časopisu Vpřed, kterýpřetvořil podle svých představ. Zde byla 9. dubna 1946 otištěna Konečného obálka, na kterépoprvé pracoval již vroce Pro Vpřed, později po sloučení sjunákem přejmenovanýna Junáci vpřed, Konečnýnamaloval desítky obálek a vytvořil stovky ilustrací.

46

47 obálky časopisu Vpřed

48 slavná obálka s RŠ (kopie) a její objednávka od J.Foglara z roku 1943

49 ilustrace časopisu Vpřed

50 obálky časopisu Vpřed

51 8 Nová doba Po válce Konečnýnepracoval jen pro Vpřed. Stal se ilustrátorem odborářského nakladatelství Práce, kterévydávalo stejnojmenné noviny a časopisy Svět práce, Květen a Mladémódy. S velkým ohlasem publika se setkal komiks Zuzanka a její svět, který vycházel v letech v časopise Květen. Reklamní kreslíř a ilustrátor dobrodružných příběhů byla klasifikace, kterápo únoru 1948 ztratila perspektivu. Bohumil Konečnýmusel vytvářet i ideologizovanéilustrace, kterési tehdejší doba žádala. Sdobrodružstvím alespoň částečně souvisela jeho práce pro časopis Mladýtechnik.

52

53 budovatelské kresby

54 slavný komiks Zuzanka budovatelské kresby

55 9 Kresby pro Slovensko Od počátku padesátých let Bohumil Konečnýnacházel stále častěji práci na Slovensku, kde měl v několika vydavatelstvích přátele a kde vládla liberálnější situace než včechách. Množství povídek ilustroval pro časopis Slovenka a Svet socialismu. Na Slovensku Bohumil Konečnýilustroval i knihy, obálka a ilustrace k románu Sám vojak vpoli pro nakladatelství Práca předznamenávázměnu Konečného stylu. Až do konce svého života ilustracemi přispíval do mysliveckého časopisu Magazín polovníka

56

57 kresby do slovenských časopisů

58 10 Reklamní tvorba Po únoru 1948 byl v Československu zrušen svobodnýtrh a reklamní kresby ztratily smysl. Bohumil Konečnýale i v této době získal příležitost, jak využít svých schopností reklamního kreslíře. Vytvořil sérii plakátků, prospektů a kalendářů, kterési objednaly tehdejší podniky zahraničního obchodu pro propagaci československých výrobků vcizině. Ve stejnédobě, kdy doma musel kvůli obživě malovat budovatelsképlakáty, vytvořil přes dvě stě plakátů pro kapitalistickou cizinu, většinou zobrazující svět luxusních požitků velice vzdálených oficiální domácí ideologii.

59

60

61 budovatelské plakáty

62 budovatelské plakáty i plakáty pro export

63

64

65 originály a návrhy plakátů

66 11 Knihy J.Foglara SJaroslavem Foglarem se Konečnýznal z jižzdob Melantrichu a vroce 1942 ilustroval jeho knihu Přístav volá. Ilustrace vznikaly téměř jako týmovápráce. Foglarměl přesnou představu o tom, co a jak by mělo být ilustrováno. Na sklonku šedesátých let začaly Foglarovyknihy znovu vycházet. Ilustrace pro tato vydání vznikly vtýmové spolupráci mezi Bohumilem Konečným agustavem Krumem. Ten obvykle připravil pozadí bujnou vegetaci nebo tajemnéměstsképrostředí do kterých Bohumil Konečnýzasadil figury.

67 11 Knihy J.Foglara

68 originály z knihy Přístav volá (nakl. Jan Kobes 1941)

69 foglarovky z nakl. Olympia (konec 60.let)

70 foglarovky z nakl. Olympia (konec 60.let)

71 foglarovky z nakl. Olympia (konec 60.let)

72 foglarovky z nakl. Olympia (konec 60.let)

73 12 Knihy Otakara Batličky Konec šedesátých let Bohumilu Konečnému přinesl novépracovní příležitosti. Ostravskénakladatelství Profil začalo vydávat knižní výběry povídek Otakara Batličkya Bohumila Konečného oslovilo, aby se ujal jejich výtvarného doprovodu. S ilustrováním Batličky měl Konečnýzkušenosti zejména z Mladého hlasatele a úkolu se rád ujal. Na konci šedesátých let tak vyšly celkem tři výběry Batličkových povídek, čtvrtýdíl byl na počátku let sedmdesátých zastaven. Na další výbor si museli čtenáři počkat až do roku 1987.

74 12 Knihy Otakara Batličky

75 knihy Otakara Batličky z nakl. Profil

76

77 knihy Otakara Batličky z nakl. Profil

78 knihy Otakara Batličky i jiných autorů

79 13 Ilustrace 70.léta Vdruhépolovině šedesátých let Bohumil Konečnýilustroval šest knih pro českobudějovickénakladatelství Růže, jako příloha časopisu Ahoj vyšel román Zane GreyeWestern Union. S nástupem normalizace v letech sedmdesátých však další zakázky získával jen obtížně. Jeho obrázky se objevovaly v Pionýrskéstezce, v roce zde vycházel komiks Král Madagaskaru, kterýnakreslil společně sg. Krumem. Kresbami doprovázel povídky v časopisech Svět v obrazech a Ahoj na sobotu, dvacet let spolupracoval se Světem motorů.

80 13 Ilustrace 70.léta

81 knihy z nakl. Růže, ilustrace pro Svět motorů...

82 Western Union od Zane Greye, komiks Král Madagaskaru

83 14 Kauza Sadecký... Za Bohumilem Konečným začal od padesátých let docházet obdivovatel Petr Sadecký. Vroce 1965 ho přesvědčil, aby s ním vytvořil komiks o hrdince jménem Amazona, objednal si u něj také asi 30 obálek ke knihám Karla Maye. Odnášel si od Konečného stovky kreseb, se kterými v roce 1967 emigroval do Německa. Zde je v nakladatelství Karla Maye vydával za vlastnídíla. Některé knihy Karla Mayedodnes vycházejí vněmecku s Konečného ilustracemi pod pseudonymem Petra Sadeckého -Paul Drake.

84

85 návrhy obálek knih Karla Maye

86 výsledné obálky knih Karla Maye karikatura P.Sadeckého

87 15... a Octobriana Ukradenýkomiks o Amazoně se Sadeckému nepodařilo v Německu uplatnit. Vroce 1968 se hlavní hrdinku rozhodl zpolitizovat a vydával ji za dílo sovětských disidentů. Mystifikační kniha Octobrianaa ruskýunderground vyšla v roce 1971 v Londýně a stala se mediální událostí. Ačkoliv se Konečnýod roku 1967 domáhal vrácení kreseb, byl v Československu považován za spoluautora této provokace. Kauzou s Octobrianou se trápil až do konce života. Obrázky, kterésadeckýpro Octobrianu použil, se dočkaly paradoxního úspěchu. Obdivoval jí i David Bowie, dodnes sní pracují různí komiksoví autoři světa.

88 Amazona - Octobriana Billy Idol a Octobriana

89 Kauza Sadeckýa Octobriana... Dokumenty, dopisy, knihy...

90 16 Ilustrace 80.léta V80. letech vytvořil pro výrobní družstvo Směr obrázky na krabice slepovacích plastových modelů, ilustroval sešitovédetektivky. Dále kreslil pro Svět motorů. Vedruhépolovině 80. let vyšlo několik knih s jeho ilustracemi od M. Zapletala, J.Voláka, po dlouhédobě vyšel v roce 1987 v nakladatelství Profil výbor O.BatličkyNa vlnách odvahy a dobrodružství. Pro časopis Pionýr nakreslil seriál na pokračování o atentátu na Heydricha. Za čtyřicet let práce ilustroval stovky povídek a něco přes čtyřicet knih.

91

92 knihy a ilustrace 80. léta

93 knihy a ilustrace 80. léta

94 17 Podoby žen I když pro eroticky laděnékresby nemohl Konečnýpo roce 1948 najít uplatnění vtisku, vkresbách žen pokračoval pro vlastní potěšení. Věnoval se realistickým aktům kresleným podle modelu, současně si pro sebe kreslil výrazně stylizovanédívčí podoby vyjadřující změnu dobového ideálu krásy. Jižto nebyly pečlivě upravenékrásky čtyřicátých let, ale dlouhovláskyve stylu Brigitte Bardot. Kresby někdy vznikaly jako podklady pro reklamní plakáty nebo hrací karty. Jeho skicáky jsou vzorníkem nejrůznějších eroticky a pohybově vypjatých poloh ženského těla.

95 17 Podoby žen

96 podoby žen

97 podoby žen

98 18 Obrazy s westernovou tematikou a krajiny Vosmdesátých letech Bohumil Konečnýmaloval volnéobrazy swesternovou tematikou nebo krajiny. Ty vznikaly paralelně sjeho ilustrátorskou a reklamnítvorbou již od čtyřicátých let a stačil jich vytvořit asi dvě stovky. Konečnýsi jejich prodejem přivydělával knevelképenzi. Řada knih a povídek, kterébohumil Konečnýilustroval, se neuzavřela jeho smrtí vlednu Vposledních patnácti letech vyšlo dvacet knih, kteréjako ilustrační doprovod využily jeho starší obrázky.

99 18 Obrazy s westernovou tematikou a krajiny

100 westernové obrazy

101 westernové obrazy

102 westernové obrazy

103 Mexikánská svatba -1943

104 krajina

105 krajina

106 poslední obrazy poslední obálka

107 konec života a posmrtná vydání knih

108 Můj osud aneb vše co jsem měl rád a komunisti mi zakazovali poslední obraz

109

110 Jan Hosnedl

Octobriana. Korunní 36, Praha 2

Octobriana. Korunní 36, Praha 2 Octobriana 8 Korunní 36, Praha 2 Na začátku bylo jedno soukromé nadšení, na konci pak mezinárodní skandál, který likvidoval přátelství, kariéry a málem i životy. V hlavní roli: Amazona, později Octobriana.

Více

Vzpomínka na přítele. František Ulč vidí v Plzni poprvé Kulometnou rotu

Vzpomínka na přítele. František Ulč vidí v Plzni poprvé Kulometnou rotu Vzpomínka na přítele Když mi ve středu 20. října volala paní Pavla Ulčová, že její muž zemřel, nemohl jsem tomu uvěřit. Věděl jsem, že František je vážně nemocný, ale nějak jsem si to nepřipouštěl. Fanda

Více

VÝZVA K PODPOŘE BIMBOVY VÝSTAVY

VÝZVA K PODPOŘE BIMBOVY VÝSTAVY ÚVODNÍK ÚVODNÍK Dobrodružství 3 Milí čtenáři, celé jedno století uplynulo od okamžiku, kdy se narodil Bohumil Konečný zvaný Bimba top třída mezi ilustrátory. Ačkoliv Bimba vynikal ve více směrech malířského

Více

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš je jednou z nejvýznamnějších osobností generace Národního divadla. Byl předním malířem českých dějin a bezpochyby se podílel na utváření českého umění. Jeho tvorba byla ovlivněna,zvláště

Více

EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje říjen 2010 Mgr. Jitka Riedlová EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA 21.

Více

Po stopách osobnosti Plzeňského kraje zapomenutého malíře Bohumila Konečného

Po stopách osobnosti Plzeňského kraje zapomenutého malíře Bohumila Konečného Vysoká škola obchodní v Praze Studijní obor: Cestovní ruch (CRV) Po stopách osobnosti Plzeňského kraje zapomenutého malíře Bohumila Konečného On the Trail of Personality of Plzeň Region Forgotten Painter

Více

Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ

Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ TISKOVÁ ZPRÁVA Východočeská galerie v Pardubicích V Pardubicích dne 7. září 2016 Východočeská galerie v Pardubicích vás zve na výstavu: Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ Věnováno Christine Dašek termín výstavy:

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE MARIE NETOUŠKOVÁ (* ) KAMIL LHOTÁK (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE MARIE NETOUŠKOVÁ (* ) KAMIL LHOTÁK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE MARIE NETOUŠKOVÁ (* 1931-2002) KAMIL LHOTÁK (* 1912-1990) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: (1905) 1946-2002 (2003) Značka fondu: 147 Číslo evidenčního listu NAD: 167

Více

Příběhy našich sousedů 2016 Marie Melicharová, rozená Vacková Obrazová příloha, fotografie

Příběhy našich sousedů 2016 Marie Melicharová, rozená Vacková Obrazová příloha, fotografie Příběhy našich sousedů 2016 Marie Melicharová, rozená Vacková Obrazová příloha, fotografie Zpracovaly: Aneta Dolská, Lenka Jonášová, Adriana Nováková, Lenka Poláčková Vyučující: Mgr. Helena Uhlířová Škola:

Více

ČT :00 16:00 Za tajemnem s Magdalenou Zachardovou a Petrem Vokáčem

ČT :00 16:00 Za tajemnem s Magdalenou Zachardovou a Petrem Vokáčem ČT 10.5. 15:00 16:00 Za tajemnem s Magdalenou Zachardovou a Petrem Vokáčem Vydejte se s autory záhadologické edice Fénix na cestu k nejrůznějším tajuplným jevům a místům, která nás obklopují doma i ve

Více

Literatura 20. století

Literatura 20. století Literatura 20. století celková charakteristika z hlediska historie a literárního vývoje Tvorbu spisovatelů ovlivnily: 1) 1. světová válka (1914 1918) 2) 2. světová válka (1939 1945) 3) studená válka 2.

Více

Oblíbené knihy žáků naší školy

Oblíbené knihy žáků naší školy d Základní škola sv. Voršily v Olomouci Aksamitova 6, 772 00 Olomouc Oblíbené knihy žáků naší školy Závěrečná práce Autor: Klára Slimaříková, Olga Šnevajsová Třída: IX Vedoucí práce: Mgr. Alena Nováčková

Více

SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE

SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE Muzejní sbírka pohlednic patří k nejbohatším, čítá několik tisíc kusů, přičemž její velká část je zatím uložena jako netříděný fond. Vedle místopisných tématik jsou

Více

Vladimír Jiránek. Příprava. 1 Zadání a kontrola úkolů Nauč se slovní zásobu Přečti si článek Vyber správné doplnění vět 51

Vladimír Jiránek. Příprava. 1 Zadání a kontrola úkolů Nauč se slovní zásobu Přečti si článek Vyber správné doplnění vět 51 6 Text s posloupností Cíle lekce Psaní Žáci použijí informace z článku a napíšou text s posloupností. Slovní zásoba Žáci si osvojí slovní zásobu z článku a použijí ji při psaní textu o Vladimíru Jiránkovi.

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ ROČNÍK KOMIKS V ANGLIČTINĚ

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ ROČNÍK KOMIKS V ANGLIČTINĚ ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 569 92 9. ROČNÍK KOMIKS V ANGLIČTINĚ Chalupník Jiří ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Prohlašuji, že jsem absolventskou práci vypracoval samostatně a všechny použité

Více

NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH

NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ Z MÍSTA, KDE ŽIJEME Každoročně vyzýváme studenty, aby ve svém okolí našli pamětníky, jejichž životy poznamenalo komunistické bezpráví, a aby

Více

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus Galerie Českých center a Soroptimist klub Praha si Vás dovolují pozvat na exkluzivní aukci čtyř uměleckých děl předních českých umělců Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber v úterý 28.

Více

Kubíček Jan (1908?) Inventář NFA 1996

Kubíček Jan (1908?) Inventář NFA 1996 Kubíček Jan (1908?) 1926 1991 Inventář NFA 1996 Název archivu: Národní filmový archiv, Praha Název archivní pomůcky: Kubíček Jan (1908?) Časový rozsah pomůcky: 1926 1991 Druh archivní pomůcky: Inventář

Více

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 14. 09. 2012 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_ZSV

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 14. 09. 2012 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_ZSV Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 14. 09. 2012 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy

Více

Výroční zpráva Archivu města Plzně (AMP) za rok 2018

Výroční zpráva Archivu města Plzně (AMP) za rok 2018 Výroční zpráva Archivu města Plzně (AMP) za rok 2018 Sídlo archivu: Veleslavínova 19, 306 32 Plzeň telefon: 378 032 600, 601, 603 605, 607 611 e-mail: archiv@plzen.eu Zřizovatel archivu: Magistrát města

Více

VÁCLAV IGNÁC STRATÍLEK

VÁCLAV IGNÁC STRATÍLEK VÁCLAV IGNÁC STRATÍLEK V áclav Ignác Stratílek se narodil 31. 7. 1873 jako syn Petra Stratílka (1844 1904), mistra kočárnického a sedlářského. Řemeslu se vyučil v továrně na příbory v Moravské Třebové.

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_21_Svatopluk Čech Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Michal Gulaši: obránce. leden

Michal Gulaši: obránce. leden Michal Gulaši: obránce leden únor Tomáš Netík: útočník Marek Černošek: obránce březen duben Petr Dvořák, Jana Veselovská: fanoušci Michal Broš: útočník květen červen Martin Zajíc, Matěj Malina: fanoušci

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN PROUSEK (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN PROUSEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN PROUSEK (* 1857-1914) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1895-1912 Značka fondu: 63 Číslo evidenčního listu NAD: 104 Evidenční číslo inventáře: 113 Zpracovala: Lucie

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE AUGUSTA NEKOLOVÁ-JAREŠOVÁ (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE AUGUSTA NEKOLOVÁ-JAREŠOVÁ (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE AUGUSTA NEKOLOVÁ-JAREŠOVÁ (* 1890 1919) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1903 1919 (1963) Značka fondu: 33 Číslo evidenčního listu NAD: 103 Evidenční číslo inventáře:

Více

O autorovi básní a autorech obrazů: Mgr. Jaroslav Pivoda

O autorovi básní a autorech obrazů: Mgr. Jaroslav Pivoda Jaroslav Pivoda Procházky životem počet stran 178, plnobarevný tisk vazba pevná běžná cena 499 Kč včetně DPH naše cena 449 Kč včetně DPH cena K M K 399 Kč včetně DPH ISBN 978-80-86930-64-0 Vydal Jaroslav

Více

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: PROPAGACE MUZEA

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: PROPAGACE MUZEA PROPAGACE MUZEA Od počátku 90. let jsme se pokoušeli používat promyšlené, dostatečně strukturované formy propagace. Dlouhá léta jsme však vzhledem k podprůměrnému rozpočtu neměli prostředky na spolupráci

Více

NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH

NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ Z MÍSTA, KDE ŽIJEME Každoročně vyzýváme studenty, aby ve svém okolí našli pamětníky, jejichž životy poznamenalo komunistické bezpráví, a aby

Více

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE VÁCLAV KNOTEK (* 1891-1954) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1902 1951 Značka fondu: 48 Číslo evidenčního listu NAD: 40 Evidenční číslo inventáře: 146 Zpracovala:

Více

Podnikatelská filosofie názor na podnikání

Podnikatelská filosofie názor na podnikání Jakub Michal Podnikatelská filosofie názor na podnikání Počátek 20. století Poptávka >> nabídka Zákazník má omezené zdroje Pásová výroba Henry Ford, Tomáš Baťa 20. léta 20. století 2. světová válka Poptávka

Více

TALENT PRAHY 8. Josefem LADOU. s malířem, ilustrátorem a spisovatelem. Talentová soutěž pro základní školy Prahy 8

TALENT PRAHY 8. Josefem LADOU. s malířem, ilustrátorem a spisovatelem. Talentová soutěž pro základní školy Prahy 8 TALENT PRAHY 8 s malířem, ilustrátorem a spisovatelem Josefem LADOU Talentová soutěž pro základní školy Prahy 8 ÚVOD V letošním roce oslavíme 130 let od narození Josefa Lady a 60 let od jeho úmrtí, celou

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: I/7 Materiál: VY_32_INOVACE_MAUT.3

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Rott František, Ing.

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Rott František, Ing. Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Rott František, Ing. ((1858) 1921-1979) Inventář NAD č. 689 evidenční pomůcka č. 187 Šťovíček Jan Praha 1997 Ing. František Rott (1902-1983)

Více

Oslava Svatého Jiří. Hrdinové. Junák - český skaut, středisko Havran Klecany, z. s.

Oslava Svatého Jiří. Hrdinové. Junák - český skaut, středisko Havran Klecany, z. s. Oslava Svatého Jiří Hrdinové Junák - český skaut, středisko Havran Klecany, z. s. Klecany 24. 4. 2015 Svatý Jiří 2 Svatý Jiří je patronem všech skautů. V České republice jeho svátek připadá na 24. dubna.

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Vydrova továrna na výrobu poživatin

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Vydrova továrna na výrobu poživatin Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Vydrova továrna na výrobu poživatin (1896-1938) Prozatímní inventární seznam NAD č. 453 evidenční pomůcka č. 167 Čakrtová Eva Praha 1955 František

Více

Obsah. Úvod. Mladý hlasatel Rychlé šípy

Obsah. Úvod. Mladý hlasatel Rychlé šípy 8 10 14 28 48 Úvod Komiks, nebo kreslený seriál? Definice šitá na míru Tradice karikatury a pravděpodobné kořeny komiksu Začalo to v Kopřivách Kozel a Ladovo oblíbené pivo 192 Z časopisů pro děti Koule,

Více

H T-W. Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo

H T-W. Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo H T-W Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo H el e na Tom a nová-weisová Spisovatelka, herečka a rozhlasová redaktorka Helena Tomanová-Weisová své mládí prožila v dnes už zaniklém světě česko-

Více

V pátek 3. května 2013 se uskutečnil koncert pro klienty, jejich rodinné příslušníky, přátele a známé, který si v rámci projektu "Kdo jiný?

V pátek 3. května 2013 se uskutečnil koncert pro klienty, jejich rodinné příslušníky, přátele a známé, který si v rámci projektu Kdo jiný? V pátek 3. května 2013 se uskutečnil koncert pro klienty, jejich rodinné příslušníky, přátele a známé, který si v rámci projektu "Kdo jiný?" připravili žáci 6. třídy ZŠ Deblín. Průvodní slovo pronesl Mons.

Více

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN KONŮPEK (* 1883-1950) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1917-1944 (1964) Značka fondu: 13 Číslo evidenčního listu NAD: 42 Evidenční číslo inventáře: 133 Zpracovala:

Více

100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar

100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar 100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar Galerie Univerzity Pardubice Univerzitní knihovna 12. dubna 31. května 2017 Jan Bauch (1898-1995); linoryt Kamil Lhoták (1912-1990); litografie František

Více

ELITE HISTORIE KUNERTOVY TOVÁRNY * DŮM V DUCHCOVSKÉ ULICI MONIKA KOCOURKOVÁ

ELITE HISTORIE KUNERTOVY TOVÁRNY * DŮM V DUCHCOVSKÉ ULICI MONIKA KOCOURKOVÁ ELITE HISTORIE KUNERTOVY TOVÁRNY * DŮM V DUCHCOVSKÉ ULICI MONIKA KOCOURKOVÁ 2013 2014 OBSAH ÚVOD (PROČ JSEM SI VYBRALA TATO TÉMATA?) 3 HISTORIE KUNERTOVY TOVÁRNY 4 DŮM V DUCHCOVSKÉ ULICI 5 ZDROJE 6 PŘÍLOHY

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Kdo se stal v Československu po druhé světové válce předsedou vlády? Emil Hácha. 2. Komunistický politik, první dělnický prezident v Československu. Vedl komunistický převrat v roce 1948. Jak se jmenuje?

Více

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché geometrické tvary) Používána byla především krychle (lat.

Více

Obraz 2. světové války v české literatuře II.

Obraz 2. světové války v české literatuře II. Obraz 2. světové války v české literatuře II. AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 3. 11. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 4. ročník Jazyk a jazyková komunikace

Více

100. výročí vzniku Československa. OSLAVTE TO S NÁMI! Městský úřad Vysoké Mýto Čtvrtek, 04 Říjen :54

100. výročí vzniku Československa. OSLAVTE TO S NÁMI! Městský úřad Vysoké Mýto Čtvrtek, 04 Říjen :54 Výstavami, přednáškami, koncerty a dalšími akcemi ve školách, v muzeu, na náměstí Přemysla Otakara II. i na jiných místech Vysokého Mýta si v průběhu letošního roku připomínáme 100. výročí vzniku republiky.

Více

PŘÍLOHA Č. 3. Výstavy a akce Památníku písemnictví na Moravě. od roku 2005 do 2008

PŘÍLOHA Č. 3. Výstavy a akce Památníku písemnictví na Moravě. od roku 2005 do 2008 PŘÍLOHA Č. 3 Výstavy a akce Památníku písemnictví na Moravě od roku 2005 do 2008 ROK 2005 Bývalo u mne zotvíráno (Jan Zahradníček 1905 1960) od 13. 10. do 30. 12. 2005 Nebereme-li v potaz stálou expozici,

Více

MINKA PODHAJSKÁ (* ) Inventář osobního fondu

MINKA PODHAJSKÁ (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE MINKA PODHAJSKÁ (* 1881 1963) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1903-1961 Značka fondu: 29 Číslo evidenčního listu NAD: 91 Evidenční číslo inventáře: 112 Zpracovala:

Více

Anotace Autorka Výstavy. Plastiky Obrazy Kresby Mandaly Mozaiky

Anotace Autorka Výstavy. Plastiky Obrazy Kresby Mandaly Mozaiky Anotace Autorka Výstavy Plastiky Obrazy Kresby Mandaly Mozaiky Prostředí jenž kolem sebe každý z nás každodenně vytváří je ovlivněno touhou po životě. Její hodnotu máme nastavenou uvnitř svého srdce a

Více

VOJTĚCH PREISSIG. Personální bibliografie Z DÍLA VOJTĚCHA PREISSIGA. Knihy

VOJTĚCH PREISSIG. Personální bibliografie Z DÍLA VOJTĚCHA PREISSIGA. Knihy VOJTĚCH PREISSIG Personální bibliografie Z DÍLA VOJTĚCHA PREISSIGA Knihy BAREVNÝ lept a barevná rytina. Technické poznámky. 2. přehledové vyd. 50 ve stroji za tisku číslovaných výtisků. Vyzdobil autor.

Více

Jalovec Václav (1913-?)

Jalovec Václav (1913-?) Jalovec Václav (1913-?) (1912) [1930] 1938 Inventář NFA 2004 Název archivu: Národní filmový archiv, Praha Název archivní pomůcky: Jalovec Václav (1913?) Časový rozsah pomůcky: (1912) [1930] 1938 Druh archivní

Více

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na 1940 Dne 28. 10. 1940 vydal K. H. Frank v zastoupení říšského protektora v Čechách a na Moravě nařízení o rozpuštění Junáka. Dne 4. 11. 1940 nacisté přepadli ústředí Junáka a zabavili veškerý majetek.

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Československo

Více

KRONIKÁŘ NOVÝCH ČASŮ. MALÍŘ A KRESLÍŘ HUGO BOETTINGER ( ) Metodický list

KRONIKÁŘ NOVÝCH ČASŮ. MALÍŘ A KRESLÍŘ HUGO BOETTINGER ( ) Metodický list KRONIKÁŘ NOVÝCH ČASŮ. MALÍŘ A KRESLÍŘ HUGO BOETTINGER (1880-1934) Západočeská galerie v Plzni, výstavní síň Masné krámy, tel: 377 908 535 11. 10 2016 8. 1. 2017 Metodický list Autorky: Martina Slancová

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

ČASOPIS ABC ZÁKLADNÍ ÚDAJE

ČASOPIS ABC ZÁKLADNÍ ÚDAJE ČASOPIS ABC ZÁKLADNÍ ÚDAJE - technicky a přírodovědně zaměřený časopis pro mládež - cílová skupina 10 15 let, převážně chlapci - periodicita: čtrnáctideník - vydává: Ringier Axel Springer - šéfredaktor

Více

GRASSROOTS ODDĚLENÍ KOMISE MLÁDEŽE

GRASSROOTS ODDĚLENÍ KOMISE MLÁDEŽE GRASSROOTS ODDĚLENÍ KOMISE MLÁDEŽE Zdeněk Psotka, Otakar Mestek Aktiv KFS a OFS, Praha 22. 1. 2016 KOMISE MLÁDEŽE Cíle => kvalita + kvantita Klíčová role v Grassroots oddělení optimalizace systému (výběry,

Více

Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě. Závěrečná zpráva 2007/2008

Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě. Závěrečná zpráva 2007/2008 Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě Závěrečná zpráva 2007/2008 ANOMALY, o.s. ŠKOLNÍ 416 TANVALD 468 41 Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě, která pracovala dle pravidel

Více

PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA. narozena v Ústí nad Labem, zemřela v Providence

PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA. narozena v Ústí nad Labem, zemřela v Providence PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA LILLI HORNIG, narozena 22. 3. 1921 v Ústí nad Labem, zemřela 17. 11. 2017 v Providence (USA, Rhode Island) 56 Neznámí hrdinové 5 sazba.indd 56 06.02.18 16:21 Lilli Hornig

Více

JOSEF TULKA (* ) Inventář osobního fondu

JOSEF TULKA (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JOSEF TULKA (* 1846-1882) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1873-1882 (1940) Značka fondu: 35 Číslo evidenčního listu NAD: 47 Evidenční číslo inventáře: 140 Zpracovaly:

Více

Zbyněk Bureš Brčil z vodní Třináctky

Zbyněk Bureš Brčil z vodní Třináctky Zbyněk Bureš Brčil z vodní Třináctky Zbyněk Bureš, skautskou přezdívkou Brčil, se narodil 15. července 1924 v Praze. Maturoval na Vančurově gymnázium na Smíchově, později studoval Filozofickou fakultu

Více

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Tento Vánoční strom tu stojí nejen jako symbol nejkrásnějších svátků roku, Vánoc, ale připomíná nám všem také tradici, která se začala odvíjet

Více

Časopis a web pro všechny fotografy MEDIA INFO 2013

Časopis a web pro všechny fotografy MEDIA INFO 2013 Časopis a web pro všechny fotografy MEDIA INFO 2013 FOTO je nejčtenější časopis o současné fotografické tvorbě v ČR! Náš vstup na časopisecký trh zamíchal kartami mezi zavedenými fotografickými magazíny

Více

Jiří Kuře Král (* 1934)

Jiří Kuře Král (* 1934) Jiří Kuře Král (* 1934) vypracovali: Josef Crkal, Hana Landová Žofie Nováková Radka Staňková Tomáš Taybner Základní škola Mladá Boleslav, Komenského náměstí 91 pedagogické vedení: PhDr. Adam Krupička,

Více

JULIUS MAŘÁK (* ) Inventář osobního fondu

JULIUS MAŘÁK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JULIUS MAŘÁK (* 1832-1899) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu:1871 1899 (1960) Značka fondu: 10 Číslo evidenčního listu NAD: 31 Evidenční číslo inventáře: 128 Zpracovala:

Více

Narodil se 30. dubna 1877 v Jemnici jako jeden z osmi dětí chudého jemnického síťaře.

Narodil se 30. dubna 1877 v Jemnici jako jeden z osmi dětí chudého jemnického síťaře. Roman Havelka - malíř Narodil se 30. dubna 1877 v Jemnici jako jeden z osmi dětí chudého jemnického síťaře. Měšťanskou školu vychodil v Jihlavě, kam se roku 1885 rodina přestěhovala. V roce 1892 byl přijat

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_36_Jaroslav Seifert Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Dobrodružné knihy VY_32_INOVACE_ČJL_590

Dobrodružné knihy VY_32_INOVACE_ČJL_590 VY_32_INOVACE_ČJL_590 Dobrodružné knihy Autor: Melanie Hozová Mgr. Použití: 6.- 7. ročník Datum vypracování: 3.1.2013 Datum pilotáže: 3.4.2013 Metodika: Žáci pracují společně, doplňují si myšlenkovou mapu

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Vlastimil Kybal. československý vyslanec v Itálii 1920 1925

Vlastimil Kybal. československý vyslanec v Itálii 1920 1925 Vlastimil Kybal československý vyslanec v Itálii 1920 1925 Vyslanec v Itálii 1920 1925 Diplomacie znamená být důstojnými představiteli svého národa u národa cizího a pokornými dělníky spojujícími oba národy

Více

ŘEDITEL STŘEDNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE

ŘEDITEL STŘEDNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE ŘEDITEL STŘEDNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE v souladu s ustanovením 79 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., ve znění zákona č. 49/2009 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

MUZeJNíCh. 18. května 9. června. Národní zahájení Xiv. ročníku Galerie moderního umění v hradci Králové pátek

MUZeJNíCh. 18. května 9. června. Národní zahájení Xiv. ročníku Galerie moderního umění v hradci Králové pátek f e s t i v a l MUZeJNíCh Národní zahájení Xiv. ročníku Galerie moderního umění v hradci Králové pátek 18. 5. 2018 v 15 hodin N Cí Královéhradecká muzejní noc a program pro veřejnost od 18 do 24 hodin

Více

Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 10. 2. 2013

Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 10. 2. 2013 AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 10. 2. 2013 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT OBOR KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 4. ročník Český jazyk a literatura Literární výchova Střední vzdělání s MZ,

Více

JAN SMETANA (* ) Inventář osobního fondu

JAN SMETANA (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN SMETANA (* 1918-1998) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1943 1991 Značka fondu: 143 Číslo evidenčního listu NAD: 162 Evidenční číslo inventáře: 120 Zpracovala:

Více

ČTRNÁCTÝ ROČNÍK KULTURNÍ AKCE NA PODPORU OHROŽENÉ PAMÁTKY ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA 2016

ČTRNÁCTÝ ROČNÍK KULTURNÍ AKCE NA PODPORU OHROŽENÉ PAMÁTKY ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA 2016 ČTRNÁCTÝ ROČNÍK KULTURNÍ AKCE NA PODPORU OHROŽENÉ PAMÁTKY ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA 2016 ÚVOD KLÁŠTER CHOTĚŠOV O AKCI ZÁŠTITA PROPAGACE A WEB PARTNEŘI KONTAKTY Kulturní program tvoří základní kostru akce Večer

Více

Česká a světová literatura od poloviny 19. století

Česká a světová literatura od poloviny 19. století Česká a světová literatura od poloviny 19. století MGR. N. POSSELTOVÁ Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Alois a Vilém Mrštíkové VY_32_INOVA CE_06_2_02_CJ Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou 1861

Více

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Název knihy Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč se říká? Achillova pata a další antická úsloví e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2016

Více

Deutsch? Ja,natürlich. Němčina? Ano, samozřejmě

Deutsch? Ja,natürlich. Němčina? Ano, samozřejmě Deutsch? Ja,natürlich Němčina? Ano, samozřejmě Co v této prezentaci najdete 1. Spolupráce s partnerskými školami 2. Možnost studovat rok v Německu - Euregio-Gastschuljahr 3. Zahraniční exkurze 4. Soutěže

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ČJM4_4460_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05 Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Návrh scénáře na video (delší než pět minut)

Návrh scénáře na video (delší než pět minut) Návrh scénáře na video (delší než pět minut) Helena Kříženecká (H), Kristýna Hostková (K), Vanessa Šimáčková (V), David Pastorek (D) Časové úseky sestavovány dle audiozáznamu Jarmila Zábranská (Kameníková)

Více

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012 Malířstv řství 19. století zimní semestr 2012 Malířství 19. století Malířství v Čechách 1790 1840 ( generace zakladatelů ) Příčiny nepříznivé situace oslabení tradiční mecenášské úlohy církve; složitá

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

Obrazy ideologie. Cílová skupina. Cíle. Vzdělávací oblast Dějepis. Časová náročnost

Obrazy ideologie. Cílová skupina. Cíle. Vzdělávací oblast Dějepis. Časová náročnost Obrazy ideologie Originální způsob jak zachytit ideologické soupeření supervelmocí známé jako studená válka je využití karikatur. V rámci politického boje využívaly oba soupeřící bloky moc schematického

Více

Z Wigymu. Ga Ma Ja!! STRANA 2 ČÍSLO 10 ROČNÍK 15 ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

Z Wigymu. Ga Ma Ja!! STRANA 2 ČÍSLO 10 ROČNÍK 15 ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Z Wigymu P řed pár týdny jsem několik maturantů zaskočila pár otázkami ohledně jejich maturit. Tady jsou. Ptáte se, jak tito čtyři maturanti dopadli? Jsou z nich absolventi, což znamená, že DOBŘE. Blahopřejeme

Více

Bouček, Jaroslav, 1952- ČČHiždiáda Jana Slavíka /Jaroslav Bouček. Zpravodaj Historického klubu 14, č. 1 2003, s. 62-65

Bouček, Jaroslav, 1952- ČČHiždiáda Jana Slavíka /Jaroslav Bouček. Zpravodaj Historického klubu 14, č. 1 2003, s. 62-65 Český (Čekoslovenský) časopis historický - dějiny Bouček, Jaroslav, 1952- ČČHiždiáda Jana Slavíka /Jaroslav Bouček. Zpravodaj Historického klubu 14, č. 1 2003, s. 62-65 Bouček, Jaroslav, 1952- Jan Slavík

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

Představení titulu a ceník inzerce. Vydává Unijazz sdružení pro podporu kulturních aktivit. www.magazinuni.cz

Představení titulu a ceník inzerce. Vydává Unijazz sdružení pro podporu kulturních aktivit. www.magazinuni.cz Představení titulu a ceník inzerce Vydává Unijazz sdružení pro podporu kulturních aktivit www.magazinuni.cz Představení titulu UNI je kulturní magazín, který se za čtvrtstoletí své existence vyprofiloval

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů Příběhy našich sousedů Jaroslava Strážnická Scénář k videoreportáži Vypracovaly: Klára Marková, Johana Vondráková, Tereza Vrbová Vyučující: Mgr. Ladislav Futtera Škola: Gymnázium Dr. Josefa Pekaře, Palackého

Více

Příloha 8 ATLASOVÁ TVORBA

Příloha 8 ATLASOVÁ TVORBA ATLASOVÁ TVORBA Vyjádřením a uznáním vysoké úrovně znalostí a tvůrčích schopností příslušníků Vojenského zeměpisného ústavu v oborech kartografie, geografie a kartografická polygrafie byla účast jeho redaktorů,

Více

NEVIDITELNÉ OBĚTI KOMUNISMU II.

NEVIDITELNÉ OBĚTI KOMUNISMU II. NEVIDITELNÉ OBĚTI KOMUNISMU II. Toronto - Ottawa - Montreal Projekt Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci Neviditelné oběti komunismu II. červenec 2005 strana 2 Neviditelné oběti komunismu II. se uskutečnil za

Více

Easy Magazine Media Kit

Easy Magazine Media Kit # 1 EASY MEDIA KIT Easy Magazine Media Kit Independence, Freedom & Hangover Since 2010 14 # 2 EASY MEDIA KIT Easy Easy Magazine je svěží, mladý a neotřelý časopis, který zaujme atraktivním designem a příjemným

Více

Veřejný program 2009

Veřejný program 2009 Veřejný program 2009 Centrum Bavaria Bohemia Freyung 1 92539 Schönsee Tel.: +49(0)9674-92 48 77 Fax: +49(0)9674 91 30 67 email: info@cebb.de Internet: www.bbkult.net Leden 2009 11.01.09 Cyklus Objevy :

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Holub Karel

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Holub Karel Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Holub Karel (1870-1939) Prozatímní inventární seznam NAD č. 165 evidenční pomůcka č. 64 Šmrha K. Praha Karel Holub byl vzorem pro Vejvaru v

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ČJM4_4360_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Fotografický archiv Etnografického ústavu Moravského zemského muzea Helena Beránková, říjen 2011

Fotografický archiv Etnografického ústavu Moravského zemského muzea Helena Beránková, říjen 2011 Fotografický archiv Etnografického ústavu Moravského zemského muzea Helena Beránková, říjen 2011 Historie a obsah, uložení negativního a pozitivního materiálu, využití fondu Lepenkové desky na pozitivy,

Více

Manuál pro publicitu projektu

Manuál pro publicitu projektu Manuál pro publicitu projektu Západočeské baroko je významným projektem Plzeňského kraje v oblasti kultury. Jeho cílem je podpora projektů naplňujících udržitelnost regionální programové linie projektu

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: I/7 Materiál: VY_32_INOVACE_MAUT.15

Více