Budoucí vývoj jaderné energetiky v České republice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Budoucí vývoj jaderné energetiky v České republice"

Transkript

1 Česká nukleární společnost člen Evropské nukleární společnosti zakládající člen ČSVTS Budoucí vývoj jaderné energetiky v České republice RNDr. Miroslav Kawalec viceprezident české nukleární společnosti člen Řídicího výboru Evropské nukleární společnosti NUSIM 2016 Častá -Papiernička, dubna 2016

2 Obsah Negativní vliv zrušení tendru pro výstavbu 3. a 4. bloku JE Temelín na jadernou energetiku v ČR. Aktualizovaná státní energetická koncepce ČR (ASEK) - trendy vývoje a rizika Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR (NAP JE) -reálné plnění a rizika Budoucnost jaderného průmyslu a úloha Aliance české energetiky

3 Negativní vliv zrušení tendru pro výstavbu 3. a 4. bloku JE Temelín na jadernou energetiku v ČR Český jaderný průmysl, projekční a výzkumné ústavy ztratily příležitost obnovit reference pro výrobu zařízení JE včetně nejnáročnějších komponent primárního okruhu. Tyto reference se samozřejmě nejlépe získávají na projektu ve vlastní zemi. Vzhledem k neúměrnému protahování tendru pod záminkou vylepšování nabídek v době, kdy bylo jasné, že bez garance státu vedení ČEZuvýstavbu nezahájí, vznikly účastníkům tendru zbytečné výdaje. Zhoršila se tak velmi výrazně šance na spolupráci našeho jaderného průmyslu s firmami, které se zúčastnily tendru, na projektech mimo území ČR. Ta je však nezbytná pro udržení know-howzajištěním jeho mezigeneračního přenosu. Ten bez reálných zakázek není prakticky možný.

4 Negativní vliv zrušení tendru pro výstavbu 3. a 4. bloku JE Temelín na jadernou energetiku v ČR Naše výzkumné organizace budou mít problém se získáním dostatečného množství zakázek z jaderného průmyslu na výzkumné a vývojové práce, které potřebují k prokázání udržitelnosti u projektů, financovaných z prostředků EU. Dochází ke snížení zájmu o studium oborů souvisejících s jadernou energetikou na technických vysokých školách, protože studenti nevidí perspektivu pro své uplatnění v této oblasti. ČEZ neuvede do provozu v nejbližších 15 letech žádný blok generace III+ a jeho pracovníci nebudou mít tudíž praktické zkušenosti s provozem bloků této generace.

5 Aktualizovaná státní energetická koncepce ČR (ASEK) - trendy vývoje a rizika ASEK byla připravena již v roce 2013, dočasná úřednická Rusnokovavláda, která nastoupila po pádu Nečasovy vlády, se však rozhodla ponechat její schválení až na vládě vzešlé z řádných voleb. Nová Sobotkova vláda začala úřadovat na počátku roku 2014 a to tím, že odmítla dlouhodobou garanci ceny elektrické energie pro 3. a 4. blok JE Temelín (analogie ContractforDifferencepro HinkleyPoint C). Po zveřejnění odmítnutí zrušil ČEZ tendr. ASEK byl znovu upravován a Sobotkově vládě trvalo skoro rok, než jej na počátku roku 2015 schválila. Spektrum názorů jaderné komunity na schválený ASEK je velmi široké, a to od názoru, že jde o stoh papírů vhodný pouze k podložení stolu až po názor, že budoucím vládám může poskytnout možnost porovnávat trendy prognózované v ASEKu se skutečným vývojem a včas adekvátně.

6 Aktualizovaná státní energetická koncepce ČR (ASEK) - trendy vývoje a rizika ASEK byla připravena ve spolupráci a na základě diskuze s odbornou veřejností. Není to však zákon nebo jiný závazný dokument, je to pouze usnesení vlády ČR a budoucí vlády jej nemusí respektovat. To se již v minulosti stalo. V roce 2004 schválila vláda Státní energetickou koncepci (SEK), ale po vzniku koaliční vlády, vedené Mirkem Topolánkem, v níž byla jako nejslabší partner Strana zelených (SZ) v čele s Martinem Bursíkem, byla na základě tlaku SZ SEK smetena pod stůl vzhledem k podpoře rozvoje jaderné energetiky. Projekt výstavby 3. a 4. bloku nemohl být zahájen a ČEZ mohl vypsat tendr až po pádu Topolánovyvlády v roce 2009, protože v nové vládě již SZ nebyla. Tím se tendr posunul do období, kdy díky politické podpoře OZE v EU začala prudce zhoršovat situace na trhu silové elektřiny, a to zejména ve střední Evropě.

7 Aktualizovaná státní energetická koncepce ČR (ASEK) - trendy vývoje a rizika Objektivně nutno konstatovat, že vypracovat dnes strategickou energetickou koncepci je velmi obtížné a při horizontu 20 a více let je to prakticky věštění z křišťálové koule. Dostatečně spolehlivé odhady nelze dělat ani na období 5 let. Rada EU a Evropská komise (EK) nesmyslnou podporou OZE s právem přednostního přístupu do sítě místo proklamované liberalizace trhu s elektrickou energií tento trh prakticky rozvrátila. Výstavba nových zdrojů s výjimkou podporovaných OZE přináší obrovské riziko, které mohou nést pouze vlády. Soukromí investoři takovouto výstavbu odmítají. Váhají se zahájením výstavby dokonce i tam, kde garance vlády existuje, jak vidíme u EDF a CGN u dvou bloků EPR na JE HinkleyPoint ve Velké Británii. Vzhledem k tomu pracuje ASEK s různými variantami růstu spotřeby elektrické energie a pro jednotlivé typy zdrojů v energetickém mixu uvádí odhad rozmezí jejich podílu na tomto mixu v budoucích letech.

8 Aktualizovaná státní energetická koncepce ČR (ASEK) - trendy vývoje a rizika Nebudu vás proto zahrnovat jednotlivými variantami a grafy a budu se věnovat pouze trendům vývoje a rizikům. Vývoj ve vyspělých zemích ukázal, že do budoucna nemusí platit těsná vazba mezi růstem HDP a spotřebou elektrické energie. Nejpravděpodobnějším scénářem je proto stagnace nebo mírný růst. To platí ale jen za předpokladu, že elektromobilitase bude rozvíjet přirozeným způsobem v konkurenčním prostředí. Pokud Rada EU a EK budou chtít naplnit své socialistické závazky obsažené v akčních plánech na příští desetiletí a zahájí nesmyslnou netržní podporu elektromobilityjako u OZE s tím, že EU svými opatřeními na snižování emisí při 11% podílu na celosvětových emisích spasí svět, bude platit i u nás varianta výrazného růstu spotřeby elektrické energie, a to i při pokračujícím procesu poklesu energetické náročnosti na jednotku HDP.

9 Aktualizovaná státní energetická koncepce ČR (ASEK) - trendy vývoje a rizika ASEK samozřejmě respektuje závazky ČR z hlediska snižování emisí, přijaté v rámci EU, tj. 30 % oproti roku 1990 do roku 2020 a 40 % do roku Do roku 2040 s výjimkou nadkritického bloku o výkonu 660 MW v Ledvicíchskončí bez ohledu na to, zda budou či nebudou prolomeny limity těžby hnědého uhlí, provoz všech ostatních uhelných elektráren. Novou uhelnou elektrárnu zřejmě nikdo nepostaví. Vzhledem k požadavkům EU ohledně přechodu na nízkouhlíkovou energetiku by musela mít CCS, pokud by stát chtěl poskytnout soukromému investorovi podporu. Hnědé uhlí však bude prioritně využito pro teplárenství a jeho těžba v ČR bude výrazně klesat i při prolomení limitů. Hnědé uhlí by mohlo být dováženo z dolů v bývalé NDR, ale německá vláda dělá vše pro to, aby těžba co nejrychleji skončila. Do roku 2040 určitě nepřežijí.

10 Aktualizovaná státní energetická koncepce ČR (ASEK) - trendy vývoje a rizika Těžba černého uhlí na Ostravsku končí, doly za hranicí v Polsku mají obrovské ekonomické problémy a další budoucnost je nejistá. Levné černé uhlí ze zámoří do ČR nikdo za přijatelnou cenu nedopraví, protože díky ekoteroristům v Česku a Německu není Labe po většinu roku splavné. Němcům to nevadí, mají rozsáhlou síť plavebních kanálů, které vybudovali v době, kdy nikdo nepožadoval žádnou EIA. ASEK jako náhradu plánuje výstavbu nových bloků JE, podíl jaderné energetiky na výrobě by měl vzrůst až na 50 % ze současných zhruba 35%, a dále také zvýšení podílu OZE až na 25 % a to především na úrovni decentrálníenergetiky. To je v našich přírodních podmínkách jediná cesta, jak takového podílu dosáhnout, ale bude to vyžadovat finančně velmi náročnou změnu síťové infrastruktury a způsobu řízení sítí.

11 Aktualizovaná státní energetická koncepce ČR (ASEK) - trendy vývoje a rizika Výrazněji zvyšovat podíl paroplynových zdrojů ASEK nepředpokládá, nová elektrárna ČEZuv Počeradecho výkonu 880 MW nepracuje a slouží jako záloha vzhledem k nákladům na vyrobenou elektrickou energii. Nové zdroje o menších výkonech budou zřejmě sloužit jako záloha při zvyšování podílu OZE v rámci rozvoje decentralizované energetiky. Nutno však upozornit, že elektrárenské společnosti v Německu v současné době plánují ukončit z ekonomických důvodů provoz řady poměrně nových paroplynových bloků. ČR potřebuje dnes v době špičkové spotřeby výkon zhruba 11 GW. ASEK předpokládá, že provoz čtyř bloků s reaktory VVER na JE Dukovany bude postupně ukončen v letech 2035 až 2037, s prodloužením provozu na dobu 60 let se nepočítá.

12 Aktualizovaná státní energetická koncepce ČR (ASEK) - trendy vývoje a rizika Vzhledem k této skutečnosti a ukončení provozu všech uhelných elektráren kromě nadkritického bloku v Ledvicíchbude v roce 2040 zapotřebí nahradit výkon minimálně 4 GW. Pokud chceme dosáhnout podílu výroby v JE 50 % a uvědomíme si, že budeme muset nahradit 2 GW v Dukovanech, měly by být v roce 2040 v provozu nové bloky generace III+ o výkonu minimálně 3 GW, tj. podle typu 2 až 3 bloky (např. 2 nové bloky v Dukovanech a jeden v Temelíně).Současný laxní přístup vlády ČR k plnění úkolů Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky (o něm si řekneme dále), však vyvolává obavy, že splnit tento cíl nebude reálné, pokud v ČR nedojde k výrazné změně legislativy pro výstavbu JE. Cíl zajistit zhruba 25 % podíl spotřeby elektrické energie v ČR v roce 2040 výrobou v OZE je vzhledem k našim přírodním podmínkám na hranici reality a fikce i při stávající úrovni podpory OZE.

13 Aktualizovaná státní energetická koncepce ČR (ASEK) - trendy vývoje a rizika Naše republika nemá šanci stavět velké větrné parky vzhledem k podstatně nižšímu počtu provozních hodin než na mořském pobřeží nebo v moři, výstavbu větrných elektráren (VE) odmítají ochránci přírody i místní občané. Velké fotovoltaickéelektrány(fe) na zelené louce se zdiskreditovaly způsobem realizace zákona o podpoře OZE v letech 2009 a 2010 a další takové nedostanou stavební povolení. Vláda chce podporovat pouze instalaci fotovoltaickýchpanelů na střechách a stěnách budov. To však nebude na 25% podíl nebude stačit a protože potenciál vodních elektráren je v podstatě vyčerpán, výraznější šanci má pouze rozvoj kogeneračních zdrojů na bioplyn nebo vyčištěný skládkový plyn v rámci decentralizace energetiky. Tyto zdroje mohou být ve svém okolí s větším počtem OZE s nestabilním provozem (zejména VE a FE) stabilizačním prvkem lokální sítě, protože levné skladování přebytečné energie z OZE s nestabilním provozem je stále přes všechno ujišťování zastánců OZE v nedohlednu (připomíná to příběh termojaderné fúze).

14 Aktualizovaná státní energetická koncepce ČR (ASEK) - trendy vývoje a rizika Řízení distribučních sítí v regionech s velkým podílem OZE a zajištění jejich stability v rámci Smart Cities a Smart Regions se sice na konferencích dobře poslouchá, ale nebude to zadarmo. Čím větší bude podíl OZE, tím budou nezbytné investice do přebudování infrastruktury nákladnější. Odhad nákladů pro jednotlivé varianty podílu OZE na výrobě elektrické energie však v ASEK chybí. A v rámci celé ČR to budou desítky a možná až stovky miliard. Odborná skupina pověřená ERU připravila v roce 2015 jako první nesmělý krok na přestavbu rozvodných sítí návrh změny tarifů za spotřebovanou elektrickou energii s tím, že vedle množství spotřebované elektrické energie bude část platby určována velikostí jističe.

15 Aktualizovaná státní energetická koncepce ČR (ASEK) - trendy vývoje a rizika Ihned po zveřejnění návrhu na počátku roku 2016 se celého problému zmocnili populisté a místo odborné diskuze rozpoutali kampaň proti návrhu s tím, že nemorální distributoři se chtějí obohatit na tom, že růst ceny, kterou drobný odběratel zaplatí za elektrickou energii zničí nízkopříjmovéskupiny a chudé chalupáře a chataře s drobnými chaloupkami za milóni více. Toho se lekla vláda a zavedení takových tarifů stejně jako ERÚ odmítla, skupina odborníků byla rozpuštěna, aniž jim někdo dal prostor, aby vysvětlili principy svého návrhu. Nikdo se samozřejmě nenamáhal otevřít diskuzi na téma kolik budou stát nezbytné investice do rozvodných sítí a další infrastruktury při zvyšování podílu OZE a decentralizaci energetiky a kdo to zaplatí. Takže se máme na co těšit.

16 Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR (NAP JE) -reálné plnění a rizika Po zrušení tendru na výstavbu 3. a 4. bloku JE Temelín se předseda vlády a ministr průmyslu a obchodu zavázali, že do konce roku 2014 bude zpracován a vládou ČR schválen tzv. Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. NAP JE, který navazuje na ASEK, byl v průběhu roku 2014 a na počátku roku 2015 připomínkován, schválen mohl být ale až po schválení ASEK. Vláda NAP JE schválila v polovině roku Spektrum názorů jaderné komunity na schválený NAP JE se podobá názorům na ASEK a je opět velmi široké, od stohu papíru po materiál, který je užitečným zdrojem informací a přehledem úkolů pro vládu a státní orgány. To ale platí pouze v případě, že vláda hodlá tyto úkoly plnit v plánovaných termínech, což se zatím neděje.

17 Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR (NAP JE) -reálné plnění a rizika Ani NAP JE není zákon nebo jiný závazný právní předpis, je to opět pouze usnesení vlády a budoucí vlády jej nemusí respektovat. NAP JE představuje velmi rozsáhlý dokument, má více než 90 stran. Většina textu má však popisný charakter a uvádí informace, které jsou odborné veřejnosti známy. Jako akční plán by však měl tento dokument uvádět konkrétní postoje vlády např. k investičnímu a obchodnímu modelu výstavby nových jaderných zdrojů, nikoli přehled možných variant s tím, že o zvolené variantě bude rozhodnuto na základě dalších studií později. Termíny plnění úkolů by měla vláda dodržovat, když si je sama schválila. Stanovené úkoly jsou navíc často formulovány velmi obecně a umožňují široký výklad.

18 Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR (NAP JE) -reálné plnění a rizika Jako příklad takové obecné formulace uvádím úkol pod bodem b) Opatření na podporu českého jaderného průmyslu. Zní: Podporovat cíleně prosazování českého jaderného průmyslu ve vybraných prioritních zemích. Zodpovědnost za plnění má MPO, MZV a CzechTrade. Bohužel nejsou nikde uvedeny konkrétní formy cílené podpory a nenajdete zde ani seznam vybraných prioritních zemí. NAP JE navazuje na schválený ASEK a počítá s ukončením provozu čtyř bloků JE Dukovany s reaktory VVER-440/typ 213 (dnešní výkon 500 MW) po 50 letech provozu, tj. postupně v letech 2035 až Není uvažováno s prodloužením provozu na dobu 60 let, i když pro to existují technické předpoklady z hlediska stavu zařízení primárního okruhu.

19 Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR (NAP JE) -reálné plnění a rizika Vývoj zaslepování teplosměnnýchtrubek v parogenerátorech ukazuje na to, že bude k dispozici dostatečný parní výkon pro plný výkon bloku 500 MW, rovněž reaktory jsou ve velmi dobrém stavu a v případě potřeby je možné tlakovou nádobu přežíhat na místě. NAP JE počítá s výstavbou jednoho až dvou bloků generace III+ v Dukovanech a jednoho až dvou bloků generace III+ v Temelíně. První z těchto bloků (5. blok EDU) by měl být uveden do provozu v roce 2035 v Dukovanech v návaznosti na ukončování provozu bloků s reaktory VVER-440 ( blok EDU). ČEZ má zahájit přípravu projektu okamžitě, tj. v NAP JE vláda plánuje, že v ČR bude realizace projektu výstavby nového bloku generace III+ trvat 20 let (srovnej v rámci EU Hanhikivia PaksII).

20 Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR (NAP JE) -reálné plnění a rizika NAP JE předpokládá, že stavební povolení nebude možné získat dříve než v roce 2025, ale spíše později. Celý proces schvalování všech povolení a přípravy výstavby bude tedy trvat minimálně 10 let. Vláda se totiž pasivně smiřuje se stavem, do jakého se dostala česká legislativa pro investiční výstavbu obecně a pro jadernou energetiku zvláště. Čeští legislativci totiž tvůrčím způsobem rozvíjejí legislativu EU, takže v ČR pak máme zejména v oblasti ochrany životního prostředí přísnější podmínky, než požaduje EU. Pokud sledujeme postup přípravy EIA pro 5. blok v Dukovanech, kdy ČEZ není schopen získat rok potřebné vyjádření stavebního úřadu k zahájení EIA, protože nadřízené ministerstvo pro místní rozvoj nechce rozhodnout, který úřad je k tomu kompetentní, musíme se obávat nejhoršího.

21 Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR (NAP JE) -reálné plnění a rizika A nyní k tomu hlavnímu, na co měl NAP JE odpovědět a odpověď v něm nenajdeme, a to je investiční a obchodní model pro výstavbu nových jaderných bloků. NAP JE ukládá MPO úkol připravit do konce roku 2015 studii, na jejímž základě teprve vláda rozhodne. Tento úkol nebyl splněn, nyní se hovoří o termínu do konce roku V NAP JE jsou popsány varianty investičního modelu: Investorem bude ČEZ Investorem bude ČEZ + zahraniční subjekt, např. elektrárenská společnost nebo dodavatel technologie Investiční model MANKALA jako u JE Hanhikivi ve Finsku Investorem bude společnost, jejímž 100% vlastníkem je stát jako u JE PaksII v Maďarsku

22 Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR (NAP JE) -reálné plnění a rizika Poslední investiční model vláda prakticky vylučuje, zřejmě proto, že nemáme dost odvážných státních úředníků na obtížný boj s byrokraty v Evropské komisi, který nyní vedou Maďaři. Investiční model MANKALA, tj. investory jsou budoucí velcí spotřebitelé elektrické energie, kteří ji odebírají za výrobní cenu bez příspěvků na OZE, není pro naše průmyslové firmy výhodný, protože podle legislativy ČR nelze ani z vlastní elektrárny odebírat elektrickou energii za výrobní cenu bez poplatků na OZE. Zbývají tedy vlastně pouze první dva modely, přičemž ministr financí Andrej Babištvrdí, že ČEZ má dost finančních prostředků a dobrý rating pro úvěr, tak ať staví sám.

23 Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR (NAP JE) -reálné plnění a rizika ČEZ vytvořil dvě dceřiné akciové společnosti, u nichž je zatím 100% vlastníkem, jednu pro nové zdroje v Dukovanech, druhou v Temelíně. Do těchto společností by mohli vstoupit zahraniční investoři. NAP JE však obsahuje jednu informaci, která velmi ztíží jakékoli vyjednávání se zahraničními investory. Vláda totiž počítá s tím, že teprve v roce 2025 posoudí situaci na trhu s elektrickou energií a rozhodne, zda poskytne záruky investorovi (např. dlouhodobě garantovanou cenu elektrické energie dodávané do sítě) či nikoli. Z hlediska současné situace na trhu s elektrickou energií v EU si neumím představit investora, který by vstoupil dnes do projektu s tím, že se až v roce 2025 dozví, zda mu vláda ČR poskytne nějakou záruku. Možná Rosatom, ale s tím asi současná vláda nebude mít odvahu o tom jednat.

24 Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR (NAP JE) -reálné plnění a rizika Při výběru dodavatele technologie bude velmi obtížné najít s vybraným dodavatelem dohodu z hlediska velmi dlouhé doby, plánované pro realizaci projektu. Pokud se má 5. blok v Dukovanech spustit kolem roku 2035, pak totiž i výrobu komponent s nejdelší výrobní lhůtou nemá význam plánovat dříve než kolem roku 2029 či 2030.Smlouvu však bude nutno uzavřít v blízké budoucnosti, aby mohla probíhat příprava projektu včetně schvalování dokumentace. Pokud však investor nebude ochoten přesně stanovit závazný termín dodávky technologického zařízení na staveniště, stěží najde dodavatele, který mu bude garantovat výrobní kapacitu v předem neurčeném termínu. Výmluvy na obtížnost investičního procesu v ČR asi dodavatele technologie příliš neosloví.

25 Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR (NAP JE) -reálné plnění a rizika Vláda ČR neplní v termínu ani ty úkoly uvedené v NAP JE, které jsou na první pohled nejjednodušší, tj. jmenování Stálého výboru pro jadernou energetiku a Vládního zmocněnce pro jadernou energetiku. V NAP JE najdeme pro oba úkoly termín Stálý výbor pro jadernou energetiku byl ustaven Usnesením vlády ČR č. 48 ze dne 25. ledna Vládní zmocněnec pro jadernou energetiku nebyl do dneška jmenován. 1. dubna 2016 vláda vyhlásila výběrové řízení na tuto funkci -nebyl to ale apríl! Předsedou Stálého výboru pro jadernou energetiku byl jmenován ministr průmyslu a obchodu. Místopředsedou výboru bude vládní zmocněnec pro jadernou energetiku, až se jej podaří vybrat.

26 Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR (NAP JE) -reálné plnění a rizika Členy stálého výboru pro jadernou energetiku jsou dále: náměstek ministra průmyslu a obchodu, náměstek ministra financí, náměstek ministra pro místní rozvoj, náměstek ministra zahraničních věcí, Náměstek ministra životního prostředí, Státní tajemník pro evropské záležitosti Předseda SÚJB, ředitel Odboru poradců předsedy vlády Výbor má dále celou řadu nestálých členůs hlasem poradním, mezi nimi rovněž zástupce zájmového sdružení Aliance české energetiky. O této organizaci se dále zmíním. Odborná veřejnost zatím nezaznamenala žádnou výraznější aktivitu Stálého výboru pro jadernou energetiku. Čekáme.

27 Budoucnost jaderného průmyslu a úloha Aliance české energetiky Vláda v NAP JE předpokládá, že v době, kdy se definitivně naplno začne výstavba nového jaderného zdroje generace III+ v ČR, tj. po získání stavebního povolení zhruba v roce 2025, bude český jaderný průmysl připraven se s plným nasazením na této výstavbě podílet. To je velmi odvážné tvrzení vzhledem k tomu, že výrobu i těch komponent, které mají nejdelší výrobní lhůtu, nemá smysl zahajovat dříve než v roce 2029 nebo 2030,pokud má být nový jaderný zdroj uveden do provozu v roce 2035, jak předpokládá NAP JE. Tedy zahájení výroby nejdříve za 14 až 15 let. Přípravná fáze, roztažená na období 10 let, poskytne určitý rozsah zakázek pro projekční organizace a výzkumné ústavy, ne však pro výrobní společnosti jaderného průmyslu. Bez zakázek však nelze ve výrobních společnostech realizovat mezigenerační předávání know-how.

28 Budoucnost jaderného průmyslu a úloha Aliance české energetiky Jedinou šancí pro výrobní společnosti, jak si uchovat potřebné know-howa získat prostředky na průběžnou modernizaci výrobních technologií, je tedy účast na projektech výstavby nových jaderných bloků generace III+ v zahraničí. Je logické, že pro úspěšný boj o získání takových zakázek je nezbytné sjednotit úsilí českého jaderného průmyslu vytvořením sdružení, které zajistí jednotné vystupování při jednání s generálními dodavateli technologie u těchto zahraničních projektů. V souvislosti s tím vzniklo v září 2015 sdružení Aliance české energetiky. Tím byl splněn úkol v NAP JE, uvedený pod bodem c) Opatření v oblasti organizace sektoru jaderné energetiky. Tento úkol byl jako jediný splněn nikoli se zpožděním, nýbrž v dokonce před stanoveným termínem.

29 Budoucnost jaderného průmyslu a úloha Aliance české energetiky Členy Aliance české energetiky je zatím 14 firem českého jaderného průmyslu. Jsou to: ŠKODA PRAHA ŠKODA JS VÍTKOVICE I.B.C. PRAHA DOOSAN ŠKODA POWER SIGMA GROUP MODŘANY POWER KRÁLOVOPOLSKÁ RIA MSA ZVVZ GROUP ZAT OSC ALTA ELEKTRO KROMĚŘÍŽ

30 Budoucnost jaderného průmyslu a úloha Aliance české energetiky Zástupci společností ŠKODA PRAHA, ŠKODA JS, VÍTKOVICE a I.B.C. PRAHA tvoří výkonný výbor, v jehož čele je Peter Bodnár, generální ředitel a předseda představenstva ŠKODA PRAHA. Pro získání zakázek většího rozsahu na zahraničních projektech je v dnešním světě nezbytná vládní podpora na nejvyšší úrovni. Takováto jednání již proběhla s Jižní Koreou a Čínou. Tyto země však zatím v Evropě žádné projekty nezahájily a jejich zájem je soustředěn na výstavbu nových jaderných zdrojů v ČR. Ta je však z pohledu termínů, na které jsou v Asii zvyklí v nedohlednu, takže je nepravděpodobné, že by firmy českého jaderného průmyslu získaly v blízké budoucnosti nějaké větší zakázky od korejských nebo čínských firem. Je tedy nutné se poohlédnout jinde.

31 Budoucnost jaderného průmyslu a úloha Aliance české energetiky Nejvíce běžících projektů má v této chvíli ruská státní korporace Rosatom, a to dokonce i v zemích EU (PaksII v Maďarsku, Hanhikivive Finsku) nebo v zemích, které o vstup do EU usilují (Akkuyuv Turecku). Firmy českého jaderného průmyslu mají navíc s výrobou technologických zařízení včetně nejnáročnějších komponent jaderných bloků s reaktory typu VVER zkušenosti a mohou doložit potřebné reference pro licencování jejich výroby Rostechnadzorem. Podmínkou k úspěšnému jednání o možnosti významného rozsahu dodávek pro projekty Rosatomuje však zajištění exportního financování a vzhledem k tomu, že Rosatomje státní korporace, rovněž jednání na nejvyšší vládní úrovni. Zde však zatím bohužel zřejmě chybí politická odvaha.

Spolupráce VÍTKOVICE MACHINERY GROUP a ŠKODA JS v oboru jaderné energetiky

Spolupráce VÍTKOVICE MACHINERY GROUP a ŠKODA JS v oboru jaderné energetiky Spolupráce VÍTKOVICE MACHINERY GROUP a ŠKODA JS v oboru jaderné energetiky Lubomír Gogela, ředitel pro jakost, VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s. Plzeň Historie Delimitace kotlového programu do SES Tlmače

Více

Přínosy jaderné energetiky a průmyslu pro českou ekonomiku

Přínosy jaderné energetiky a průmyslu pro českou ekonomiku Přínosy jaderné energetiky a průmyslu pro českou ekonomiku RNDr. Miroslav Kawalec předseda představenstva společnosti Ing. Břetislav Nitka ředitel společnosti VÍTKOVICE ÚAM a.s. Diskusní setkání 60 let

Více

Výstavba nových jaderných bloků v Dukovanech. Ing. Martin Uhlíř, MBA

Výstavba nových jaderných bloků v Dukovanech. Ing. Martin Uhlíř, MBA Výstavba nových jaderných bloků v Dukovanech Ing. Martin Uhlíř, MBA Elektrárna Dukovany II, a. s. 28.11.2017 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028

Více

NOVÝ JADERNÝ ZDROJ V LOKALITĚ DUKOVANY

NOVÝ JADERNÝ ZDROJ V LOKALITĚ DUKOVANY NOVÝ JADERNÝ ZDROJ V LOKALITĚ DUKOVANY 3.11.2015 Ing. Martin Uhlíř, MBA Martin.uhlir@cez.cz PŘEDČASNÉMU ODSTAVENÍ EDU JIŽ V 2025, ZNAMENÁ NARUŠENA BEZPEČNOST DODÁVEK V ČR Diagram vývoje spotřeby a nabídky

Více

Martin Uhlíř Manažer řízení projektu NJZ EDU

Martin Uhlíř Manažer řízení projektu NJZ EDU Nový jaderný zdroj v lokalitě Dukovany Martin Uhlíř Manažer řízení projektu NJZ EDU 19. 11. 2015 AGENDA Státní energetická koncepce a Národní akční plán rozvoje JE Aktuální stav projektu NJZ EDU EIA SEK:

Více

Schopnosti českého jaderného průmyslu Budoucnost českých firem v oblasti jaderné energetiky

Schopnosti českého jaderného průmyslu Budoucnost českých firem v oblasti jaderné energetiky Schopnosti českého jaderného průmyslu Budoucnost českých firem v oblasti jaderné energetiky Ing. Josef Perlík ŠKODA JS a.s. Praha, 11.dubna 2013 Reference Rekonstrukce a modernizace klasických tepelných

Více

Ing. Martin Uhlíř, MBA

Ing. Martin Uhlíř, MBA VÝSTAVBA NOVÝCH JADERNÝCH ZDROJŮ 22. 11. 2018 Ing. Martin Uhlíř, MBA AKTUALIZACE SEK Z ROKU 2015 POČÍTÁ S NÁRŮSTEM VÝROBY Z JÁDRA Změna palivového mixu dle ASEK* GWh, brutto** Jádro: po 2030 nárůst výroby

Více

Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce

Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce Výbor pro sociální politiku PS PČR 1 Elektrárna Dukovany v kontextu ASEK Jaderná elektrárna Dukovany (JEDU) je významným zdrojem relativně

Více

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Roman Portužák ředitel odboru elektroenergetiky Obsah. OZE jako součást energetické strategie ČR 2. Podpora OZE 3.

Více

Budoucnost české energetiky. Akademie věd ČR

Budoucnost české energetiky. Akademie věd ČR Budoucnost české energetiky Václav Pačes Akademie věd ČR Nezávislá energetická komise (NEK) se m.j. zabývala těmito oblastmi 1. Jak snížit energetickou náročnost ČR 2. Jak uspokojit rozvoj společnosti

Více

ÚJV Řež, a. s. Energetika v ČR Karel Křížek

ÚJV Řež, a. s. Energetika v ČR Karel Křížek ÚJV Řež, a. s. Energetika v ČR 11.05.2016 Karel Křížek Obsah Současný stav energetiky v ČR jeho vliv na vývoj a rozvoj v jaderné oblasti Státní energetická koncepce (SEK) určuje orientaci české energetiky

Více

Budoucnost českého teplárenství

Budoucnost českého teplárenství Pavlas Luboš Budoucnost českého teplárenství S uhlím nebo bez? Mělník, Euroenergy, 20. 21. 6. 2013 Tři hlavní otázky 1. Potřebuje nebo chce ČR udržet systém dálkového zásobování teplem? 2. Chtějí vůbec

Více

10.3.2015 konference Energetické úspory jako příležitost k růstu Institut pro veřejnou diskusi Petr Štulc, ČEZ, a.s.

10.3.2015 konference Energetické úspory jako příležitost k růstu Institut pro veřejnou diskusi Petr Štulc, ČEZ, a.s. Potenciál úspor a zvyšování účinnosti v energetice v kontextu nových technologií 10.3.2015 konference Energetické úspory jako příležitost k růstu Institut pro veřejnou diskusi Petr Štulc, ČEZ, a.s. 0 Energetické

Více

Aliance české energetiky 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU

Aliance české energetiky 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU CZECH POWER INDUSTRY ALLIANCE EXPORT COORDINATOR OF CZECH DELIVERIES FOR NUCLEAR POWER PLANTS Aliance české energetiky CZECH POWER INDUSTRY ALLIANCE 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU 12. 5. 2016 www.cpia.cz

Více

ČEZ, a.s. Aktuální stav projektů NJZ

ČEZ, a.s. Aktuální stav projektů NJZ ČEZ, a.s. Aktuální stav projektů NJZ 20. 4. 2018 Petr Závodský Jaderná energetika v kontextu státní energetické politiky Aktuální stav projektů NJZ 1 2 Strategické cíle Energetiky ČR Bezpečnost dodávek

Více

Nový jaderný zdroj v Dukovanech. Ing. Martin Uhlíř, MBA Generální ředitel a předseda představenstva Elektrárna Dukovany II, a. s

Nový jaderný zdroj v Dukovanech. Ing. Martin Uhlíř, MBA Generální ředitel a předseda představenstva Elektrárna Dukovany II, a. s Nový jaderný zdroj v Dukovanech Ing. Martin Uhlíř, MBA Generální ředitel a předseda představenstva Elektrárna Dukovany II, a. s. 29.11.2016 Cílové koridorové vymezení budoucí výroby elektřiny dle SEK

Více

Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a. s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK Praha, 22. června 2018

Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a. s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK Praha, 22. června 2018 Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a. s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK 2017 Praha, 22. června 2018 SKUPINA ČEZ DOKÁZALA V ROCE 2017 NAPLNIT HLAVNÍ FINANČNÍ I STRATEGICKÉ CÍLE

Více

Úřad vlády České republiky Výbor pro udržitelnou energetiku RVUR

Úřad vlády České republiky Výbor pro udržitelnou energetiku RVUR Úřad vlády České republiky Výbor pro udržitelnou energetiku RVUR Stav a trendy ve zvyšování energetické efektivnosti a úsporách konečné spotřeby energie v ČR : jeden ze základních pilířů udržitelné energetiky

Více

CESTOU DO SKANZENU? ANEB CO SE CHYSTÁ V ČESKÉ ENERGETICKÉ POLITICE

CESTOU DO SKANZENU? ANEB CO SE CHYSTÁ V ČESKÉ ENERGETICKÉ POLITICE CESTOU DO SKANZENU? ANEB CO SE CHYSTÁ V ČESKÉ ENERGETICKÉ POLITICE Edvard Sequens 23. dubna 2012 České Budějovice Nová Státní energetická koncepce 192 PJ 199 PJ 72 % dovoz 80 % dovoz V r. 2010 OZE: 118

Více

VÝROBA ELEKTRICKÉ ENERGIE V ČR

VÝROBA ELEKTRICKÉ ENERGIE V ČR INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 VÝROBA ELEKTRICKÉ ENERGIE V ČR

Více

NĚKTERÉ Z TRENDŮ V EVROPSKÉ ENERGETICE A BUDOUCNOST JADERNÉ ENERGETIKY V EVROPĚ A V ČR. Prezentováno Ing. Jánem Štullerem 20.

NĚKTERÉ Z TRENDŮ V EVROPSKÉ ENERGETICE A BUDOUCNOST JADERNÉ ENERGETIKY V EVROPĚ A V ČR. Prezentováno Ing. Jánem Štullerem 20. NĚKTERÉ Z TRENDŮ V EVROPSKÉ ENERGETICE A BUDOUCNOST JADERNÉ ENERGETIKY V EVROPĚ A V ČR Prezentováno Ing. Jánem Štullerem 20. listopadu 2018 STRUKTURA PREZENTACE 1. Kam směřuje evropská energetika? 2. Kdo

Více

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Ing. Vladimír Tošovský ministr průmyslu a obchodu Praha, 10. listopadu 2009 Energetický mix v roce 2050 Do roku 2050 se předpokládá posun k vyrovnanému

Více

Setkání OBK EDU, OIK EBO a OIK EMO Dlouhé Stráně, září 2017 Zpráva OBK při JE Dukovany Aleš John

Setkání OBK EDU, OIK EBO a OIK EMO Dlouhé Stráně, září 2017 Zpráva OBK při JE Dukovany Aleš John Setkání OBK EDU, OIK EBO a OIK EMO Dlouhé Stráně, září 2017 Zpráva OBK při JE Dukovany Aleš John Obsah Složení OBK Bezpečnost a provoz EDU Aktivity OBK EDU za poslední rok Nová výstavba SURAO Plány do

Více

Strojírenství a konkurenceschopnost ČR. Doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj

Strojírenství a konkurenceschopnost ČR. Doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Strojírenství a konkurenceschopnost ČR Doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj 1 Propad konkurenceschopnosti ČR Ukazatel umístění ČR ve světě 2013 2010 Kvalita

Více

Referát pro MEDZINÁRODNÍ KONFERENCi ÚLOHA JADROVEJ ENERGIE V ENERGETICKEJ POLITIKE SLOVENSKA A EU BRATISLAVA 10.-11.10.2005

Referát pro MEDZINÁRODNÍ KONFERENCi ÚLOHA JADROVEJ ENERGIE V ENERGETICKEJ POLITIKE SLOVENSKA A EU BRATISLAVA 10.-11.10.2005 Referát pro MEDZINÁRODNÍ KONFERENCi ÚLOHA JADROVEJ ENERGIE V ENERGETICKEJ POLITIKE SLOVENSKA A EU BRATISLAVA 10.-11.10.2005 Současné a perspektivní postavení jaderné energetiky v rámci energetické koncepce

Více

ČESKÁ ENERGETIKA NA ROZCESTÍ (a ví (se) o tom vůbec?)

ČESKÁ ENERGETIKA NA ROZCESTÍ (a ví (se) o tom vůbec?) ČESKÁ ENERGETIKA NA ROZCESTÍ (a ví (se) o tom vůbec?) BIOMASA & ENERGETIKA 2012 ČZÚ, Suchdol, 27.11.2012 Martin Bursík, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Zakládající členové (založena 04/2012,

Více

Statut Stálého výboru pro jadernou energetiku. Článek 1 Stálý výbor pro jadernou energetiku

Statut Stálého výboru pro jadernou energetiku. Článek 1 Stálý výbor pro jadernou energetiku Příloha č. 1 usnesení vlády ze dne 25. ledna 2016 č. 48 Statut Stálého výboru pro jadernou energetiku Článek 1 Stálý výbor pro jadernou energetiku Stálý výbor pro jadernou energetiku (dále jen Výbor )

Více

CO EMIL ŠKODA V ROCE 1869 NETUŠIL

CO EMIL ŠKODA V ROCE 1869 NETUŠIL CO EMIL ŠKODA V ROCE 1869 NETUŠIL ŠKODA JS STÁLA U ZRODU ČESKOSLOVENSKÉ JADERNÉ VZDĚLANOSTI A PRŮMYSLU Jaderný průmysl se v ČSR rozvíjí od roku 1956, kdy společnost Škoda JS zahájila práce na projektu

Více

60 LET JÁDRA V ČR: CO BUDE DÁL? ČEZ, a. s. VÝSTAVBA JADERNÝCH ELEKTRÁREN

60 LET JÁDRA V ČR: CO BUDE DÁL? ČEZ, a. s. VÝSTAVBA JADERNÝCH ELEKTRÁREN 60 LET JÁDRA V ČR: CO BUDE DÁL? ČEZ, a. s. VÝSTAVBA JADERNÝCH ELEKTRÁREN 18.9.2015 Ing. Petr Závodský Ředitel útvaru výstavba jaderných elektráren ČEZ, a. s. STÁVAJÍCÍ ELEKTRÁRNY JE TEMELÍN VVER 1000 První

Více

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Aktuální problémy české energetiky 2. 4. 2013 Výchozí podmínky ČR ČR jako silně průmyslová země Robustní ES (přebytková bilance i infrastruktura) Rozvinutý systém

Více

Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA"

Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA" Zakládající skupina členů Energetický mix ČR, 2017 Rozvoj

Více

Mezinárodní strojírenský veletrh. 4.10.2011, Brno. Ing. Josef Perlík, ŠKODA JS a.s.

Mezinárodní strojírenský veletrh. 4.10.2011, Brno. Ing. Josef Perlík, ŠKODA JS a.s. "Jaderná energetika jako impuls pro export velkých investičních celků" Mezinárodní strojírenský veletrh 4.10.2011, Brno Ing. Josef Perlík, ŠKODA JS a.s. PROJEKT MIR.1200 EVOLUČNÍ TECHNOLOGIE Reaktor projektu

Více

Role teplárenství v transformaci energetiky

Role teplárenství v transformaci energetiky XXVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Role teplárenství v transformaci energetiky Ing. Martin Hájek, Ph.D. 26. ledna 2017, hotel Harmonie, Luhačovice Pařížská dohoda vstoupila v platnost 4.11. 2016 Ratifikovalo 126

Více

MIR-1200. Modernized International Reactor. Projekt nejen pro energetiku.

MIR-1200. Modernized International Reactor. Projekt nejen pro energetiku. MIR-1200 Modernized International Reactor Projekt nejen pro energetiku. Milan Kohout, člen představenstva a obchodní ředitel ŠKODA JS a.s. IVD ČR a jeden z největších jaderných tendrů ve světě Praha, 22.

Více

Energiewende - a kam směřuje Česko? Milan Šimoník, 6.10.2015

Energiewende - a kam směřuje Česko? Milan Šimoník, 6.10.2015 Energiewende - a kam směřuje Česko? Milan Šimoník, 6.10.2015 www.zeleni.cz 1. Energiewende energetická revoluce Cíle: Výstup z jaderné energetiky Snížení emisí CO2 Snížení závislosti na dovozu paliv (ropa,

Více

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU 4. ročník konference s mezinárodní účastí Trendy evropské energetiky Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU Obsah Globální pohled Evropský pohled Národní pohled na vývoj energetiky a potřebu plynu

Více

OBNOVA ČEZ A PRAKTICKÁ APLIKACE NEJLEPŠÍCH DOSTUPNÝCH TECHNOLOGIÍ

OBNOVA ČEZ A PRAKTICKÁ APLIKACE NEJLEPŠÍCH DOSTUPNÝCH TECHNOLOGIÍ OBNOVA ČEZ A PRAKTICKÁ APLIKACE NEJLEPŠÍCH DOSTUPNÝCH TECHNOLOGIÍ 20-21. května 2008 Konference AEA Úspory energie - hlavní úkol pro energetické auditory JAN KANTA ředitel sekce Legislativa a trh JELIKOŽ

Více

Mezinárodní konference 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU

Mezinárodní konference 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU 60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni Plzeň, 12. května 2016 Obsah prezentace Úvod Mezinárodní kontext Aktualizace Státní energetické koncepce Národní akční plán rozvoje

Více

Budoucnost české energetiky II

Budoucnost české energetiky II Budoucnost české energetiky II Seminář Ústřední odborné komise ČSSD pro průmysl a obchod a energetické subkomise Návrh energetické politiky ČSSD Praha, 11. květen 2017 Princip energetické politiky Státní

Více

Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech v elektrizační soustavě

Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech v elektrizační soustavě Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech v elektrizační soustavě ENERGETICKÁ BEZPEČNOST MĚST ČR Praha, 22. 5. 2019 Ing. Milan Hampl předseda představenstva a ředitel PREdistribuce,

Více

Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO

Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO 1 Současná situace v oblasti OZE v ČR 2 Současná situace v oblasti OZE v ČR 3 Současná situace v oblasti OZE v ČR 4 Celková

Více

Fórum pro udržitelné podnikání, konference dne 20.3.2013

Fórum pro udržitelné podnikání, konference dne 20.3.2013 Presentation Title Fórum pro udržitelné podnikání, konference dne 20.3.2013 Příspěvek pro odpolední diskusi na téma Udržitelnost v oblasti zdrojů energetika Ing. Josef Votruba, konzultant ENVIROS, s.r.o.

Více

Independent Energy Commission Nezávislá energetická komise (NEK) Václav Pačes Hynek Beran

Independent Energy Commission Nezávislá energetická komise (NEK) Václav Pačes Hynek Beran Independent Energy Commission Nezávislá energetická komise (NEK) Václav Pačes Hynek Beran Složení NEK Josef Bubeník Vladimír Dlouhý František Hrdlička (místopředseda) Miroslav Kubín Petr Moos Petr Otčenášek

Více

Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a.s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK Praha, 27. června 2014

Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a.s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK Praha, 27. června 2014 Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a.s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK 2013 Praha, 27. června 2014 KRIZI EVROPSKÉ ENERGETIKY ČELÍ SKUPINA ČEZ LÉPE NEŽ KONKURENCE ČEZ JE JEDNOU

Více

Aktuální témata a výhled energetické legislativy EU a ČR

Aktuální témata a výhled energetické legislativy EU a ČR Aktuální témata a výhled energetické legislativy EU a ČR EU a ČR Náměstek ministra 1 Evropská energetika na rozcestí Trh budovaný od poloviny 90tých let se rozpadá Klasický model : struktury zdrojů, cenotvorby

Více

Aktualizace energetické koncepce ČR

Aktualizace energetické koncepce ČR Aktualizace energetické koncepce ČR Ing. Zdeněk Hubáček Úvod Státní energetická politika (SEK) byla zpracována MPO schválena v roce 2004 Aktualizace státní energetické politiky České republiky byla zpracována

Více

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice ENERGIE PRO BUDOUCNOST X Efektivní výroba a využití energie Efektivnost v energetice Brno, MSV, 8.10.2014 Ing. Josef Bubeník Úvodní poznámka Energetická efektivnost není samoúčelným požadavkem, protože

Více

Jak by měl být transformován sektor teplárenství a jakou roli by měl hrát

Jak by měl být transformován sektor teplárenství a jakou roli by měl hrát Jak by měl být transformován sektor teplárenství a jakou roli by měl hrát Ing. Josef Novák Veolia Energie ČR, a.s. Pražské evropské energetické fórum 2016 Praha, 21. 4. 2016 Jak může Strategie pro vytápění

Více

MEZINÁRODNÍ SETKÁNÍ OBK EDU S OIK MOCHOVCE A OIK BOHUNICE

MEZINÁRODNÍ SETKÁNÍ OBK EDU S OIK MOCHOVCE A OIK BOHUNICE MEZINÁRODNÍ SETKÁNÍ OBK EDU S OIK MOCHOVCE A OIK BOHUNICE 29.9.2016 Tatranská Lomnica JIŘÍ BEZDĚK VÚ KOM EDU tajemník OBK EDU AKTUÁLNÍ PROVOZNÍ STAV E T E E D U VÍC NEŽ DLOUHÉ ODSTÁVKY 1. RB 28.8.2015

Více

Petr Štulc Člen představenstva, ředitel úseku produkty a trhy ČEZ ESCO, a.s.

Petr Štulc Člen představenstva, ředitel úseku produkty a trhy ČEZ ESCO, a.s. SOUČASNÉ TRENDY V ENERGETICE 20. 10. 2016 Petr Štulc Člen představenstva, ředitel úseku produkty a trhy ČEZ ESCO, a.s. BUDOUCNOST ENERGETIKY? 1 EVROPSKOU ENERGETIKU DETERMINUJÍ CENY KOMODIT, POLITICKÁ

Více

Volební program TOP 09 ENERGETIKA. Jan Husák

Volební program TOP 09 ENERGETIKA. Jan Husák 17/09/2013 Volební program TOP 09 Jan Husák Energetika = klíčová oblast ekonomiky, Přímý vliv na bezpečnost a suverenitu státu. Strategické odvětví - nutnost dlouhodobého politického konsenzu napříč politickým

Více

Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR. Ing. Vladimír Štěpán. ENA s.r.o. Listopad 2012

Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR. Ing. Vladimír Štěpán. ENA s.r.o. Listopad 2012 Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012 Spotřeba HU a ZP v ČR Celková spotřeba hnědého uhlí a zemního plynu v ČR v letech 2002-2011 2 Emise

Více

BULLETIN. Jaderná energie a průmysl v České republice. České hospodářství a potřeba energetického rozvoje. Stav české energetiky a role jádra

BULLETIN. Jaderná energie a průmysl v České republice. České hospodářství a potřeba energetického rozvoje. Stav české energetiky a role jádra BULLETIN 7 2012 Jaderná energie a průmysl v České republice Prezentace Stanislava Kázeckého, viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy České republiky na Středoevropském fóru jaderného průmyslu ATOMEX Europe

Více

Státní energetická koncepce ČR

Státní energetická koncepce ČR Třeboň 22. listopadu 2012 Legislativní rámec - zákon č. 406/2000 Sb. koncepce je strategickým dokumentem s výhledem na 30 let vyjadřujícím cíle státu v energetickém hospodářství v souladu s potřebami hospodářského

Více

Současná situace z pohledu regionu Jaderné elektrárny Dukovany

Současná situace z pohledu regionu Jaderné elektrárny Dukovany Současná situace z pohledu regionu Jaderné elektrárny Dukovany Vítězslav Jonáš, předseda Energetické Třebíčsko a zástupce Jaderné regiony ČR Seminář PSP, 25. 11. 2014 Lokalita Dukovany technické parametry

Více

KONVENČNÍ ZDROJE VS. DECENTRALIZOVANÁ ENERGETIKA. DANIEL BENEŠ Předseda představenstva a generální ředitel, ČEZ, a.s.

KONVENČNÍ ZDROJE VS. DECENTRALIZOVANÁ ENERGETIKA. DANIEL BENEŠ Předseda představenstva a generální ředitel, ČEZ, a.s. KONVENČNÍ ZDROJE VS. DECENTRALIZOVANÁ ENERGETIKA DANIEL BENEŠ Předseda představenstva a generální ředitel, ČEZ, a.s. Konference IVD, Surovinová bezpečnost: Poradíme si s rostoucí energetickou závislostí

Více

100 LET PROMĚN ČESKÉ A SLOVENSKÉ ENERGETIKY

100 LET PROMĚN ČESKÉ A SLOVENSKÉ ENERGETIKY 100 LET PROMĚN ČESKÉ A SLOVENSKÉ ENERGETIKY 23. března 2018 Výstaviště Brno Fungující energetika je jednou z podmínek pro fungování průmyslu a nejen průmyslu Podstatné pro rozvoj a udržení spolehlivosti

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0048/21. Pozměňovací návrh. Jordi Solé za skupinu Verts/ALE

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0048/21. Pozměňovací návrh. Jordi Solé za skupinu Verts/ALE 8.3.2018 A8-0048/21 21 Bod odůvodnění D a (nový) Da. vzhledem k tomu, že podle článku 8 SFEU se EU zavázala k podpoře rovnosti žen a mužů a k začleňování hlediska rovnosti žen a mužů do všech svých činností

Více

Potřebuje Česká republika jadernou energetiku?

Potřebuje Česká republika jadernou energetiku? Potřebuje Česká republika jadernou energetiku? František Hezoučký Kaisersteinský palác NERS 2014 Stav poválečné energetiky Ervěnice: Provoz byl zahájen v březnu 1926. Elektrárna měla celkem 16 kotlů 4

Více

BUDOUCNOST JADERNÉ ENERGETIKY a technické vzdělávání v ČR JADERNÉ DNY 2018

BUDOUCNOST JADERNÉ ENERGETIKY a technické vzdělávání v ČR JADERNÉ DNY 2018 BUDOUCNOST JADERNÉ ENERGETIKY a technické vzdělávání v ČR JADERNÉ DNY 2018 19. dubna 2018 Prezentováno Jánem Štullerem, vládním zmocněncem pro jadernou energetiku ČR JADERNÁ ENERGETIKA BUDE V ČESKÉ REPUBLICE

Více

PROSTŘEDNICTVÍM ETS NÁSTROJŮ MODERNIZAČNÍ FOND A BEZPLATNÁ ALOKACE PRO ELEKTŘINU

PROSTŘEDNICTVÍM ETS NÁSTROJŮ MODERNIZAČNÍ FOND A BEZPLATNÁ ALOKACE PRO ELEKTŘINU MODERNIZACE ENERGETICKÝCH SYSTÉMŮ PROSTŘEDNICTVÍM ETS NÁSTROJŮ MODERNIZAČNÍ FOND A BEZPLATNÁ ALOKACE PRO ELEKTŘINU 24. září, 2018 Barbora Vondrušková DISKUTOVANÉ AGENDA BODY Determinanty vnějšího prostředí

Více

energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Priority českého předsednictví v energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Priority českého předsednictví Úvod do energetické politiky EU Energetická bezpečnost Vnitřní trh energií Důsledky

Více

ČEZ, a. s. VÝSTAVBA JADERNÝCH ELEKTRÁREN

ČEZ, a. s. VÝSTAVBA JADERNÝCH ELEKTRÁREN 10. mezinárodní odborná konference All for Power Conference 2015 ČEZ, a. s. VÝSTAVBA JADERNÝCH ELEKTRÁREN 26. 11. 2015 Ing. Petr Závodský Ředitel útvaru výstavba jaderných elektráren petr.zavodsky@cez.cz

Více

Vývoj řízení velkých projektů v ČR a SR. Ing. Vladimír Poklop Generální ředitel

Vývoj řízení velkých projektů v ČR a SR. Ing. Vladimír Poklop Generální ředitel Vývoj řízení velkých projektů v ČR a SR Ing. Vladimír Poklop Generální ředitel ZČU, Jaderné dny 2018 19.4.2018 Projekty výstavby vybraných energetických bloků Řízení projektů Bohunice V2, Dukovany 34,

Více

Aktualizace Státní energetické koncepce

Aktualizace Státní energetické koncepce Aktualizace Státní energetické koncepce XXIV. Seminář energetiků Valašské Klobouky, 22. 01. 2014 1 Současný stav energetiky Vysoký podíl průmyslu v HDP + průmyslový potenciál, know how - vysoká energetická

Více

Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky. prezentace na tiskové konferenci NEK Praha,

Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky. prezentace na tiskové konferenci NEK Praha, Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky prezentace na tiskové konferenci NEK Praha, 4.7.2008 Obecný rámec Kultivace a rozvoj energetických trhů, poskytnutí prostoru podnikatelským subjektům

Více

Česká fotovoltaická průmyslová asociace Aliance pro energetickou soběstačnost

Česká fotovoltaická průmyslová asociace Aliance pro energetickou soběstačnost Česká fotovoltaická průmyslová asociace Aliance pro energetickou soběstačnost Vážený pan Ing. Jan Mládek, ministr Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32 110 15 Praha 1 V Praze, dne 28. dubna 2014

Více

STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU

STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU ENERGETICKÉ KONCEPCE Tisková konference MPO 31. 7. 2012 Kde se nacházíme 2 Vnější podmínky Globální soupeření o primární zdroje energie Energetická politika EU Technologický

Více

Implementace směrnic o energetické náročnosti budov a energetické účinnosti včr

Implementace směrnic o energetické náročnosti budov a energetické účinnosti včr Zakládající partneři Implementace směrnic o energetické náročnosti budov a energetické účinnosti včr Významní partneři Snižování energetické náročnosti budov Petr Holub 19. května 2015 Partneři Transpozice

Více

Vnitř ní informace. ČEZ kupuje projekt 600MW větrné farmy v Rumunsku

Vnitř ní informace. ČEZ kupuje projekt 600MW větrné farmy v Rumunsku ČEZ, a. s. IČ 45274649 Vnitř ní informace ČEZ kupuje projekt 600MW větrné farmy v Rumunsku Skupina ČEZ a společnost Continental Wind Partners LLC včera večer uzavřely prodej projektu výstavby sousedících

Více

Příležitosti v čisté ekonomice: možnosti obnovitelných zdrojů. Martin Sedlák, 20. 5. 2012 Leading Minds Forum, Praha

Příležitosti v čisté ekonomice: možnosti obnovitelných zdrojů. Martin Sedlák, 20. 5. 2012 Leading Minds Forum, Praha Příležitosti v čisté ekonomice: možnosti obnovitelných zdrojů Martin Sedlák, 20. 5. 2012 Leading Minds Forum, Praha Obsah Kolik stojí dnešní energetika Domácí možnosti obnovitelných zdrojů Ekonomická perspektiva

Více

Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU. Praha, 20. září 2010

Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU. Praha, 20. září 2010 Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU Praha, 20. září 2010 Pohled na energetiku V posledních letech se neustále diskutuje o energetické náročnosti s vazbou na bezpečné dodávky primárních energetických

Více

Lokalizace dodávek projektu JE Temelín 3,4.

Lokalizace dodávek projektu JE Temelín 3,4. Rusatom Overseas,a.s. Lokalizace dodávek projektu JE Temelín 3,4. Leoš Tomíček Výkonný vice-president, Rusatom Overseas, a.s. 11.04.2013 Praha Česká republika má historicky odborné znalosti jaderné výstavby

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie Internetový portál www.tzb-info.cz Obnovitelné zdroje energie Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie energie.tzb-info.cz www.tzb-info.cz ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ

Více

Náklady na dekarbonizaci energetiky

Náklady na dekarbonizaci energetiky Náklady na dekarbonizaci energetiky Uplatnění vodíkové akumulace v energetice Strojírenství Ostrava 2017 25. května 2017, Ostrava Varianty rozvoje energetiky do roku 2050 problém je řešen jako Case Study

Více

Obnovitelné zdroje z pohledu provozovatele přenosové soustavy

Obnovitelné zdroje z pohledu provozovatele přenosové soustavy Obnovitelné zdroje z pohledu provozovatele přenosové soustavy CZBA Třeboň, říjen 2011 Jiří Barták ČEPS, a.s. Agenda 1. OZE v ČR předpoklady a realita 2. Jaká jsou očekávání? 3. Legislativní změny s dopadem

Více

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky 21. února 2012 Senát Parlamentu ČR, Praha Ing. Vladimír Vlk, poradce Ministerstvo životního prostředí ČR

Více

Tisková zpráva. ERÚ připravuje zastavit finanční podporu pro nové podporované energetické. zdroje

Tisková zpráva. ERÚ připravuje zastavit finanční podporu pro nové podporované energetické. zdroje 25. dubna 2012 Tisková zpráva ERÚ připravuje zastavit finanční podporu pro nové podporované energetické zdroje ERÚ oznamuje, že zahájil přípravu zastavení finanční podpory pro podporované a obnovitelné

Více

DLOUHODOBÁ STRATEGIE ČEZ, a. s., V ÚSTECKÉM KRAJI

DLOUHODOBÁ STRATEGIE ČEZ, a. s., V ÚSTECKÉM KRAJI DLOUHODOBÁ STRATEGIE ČEZ, a. s., V ÚSTECKÉM KRAJI SKUTEČNĚ SPADL Z NEBE PROJEKT ELEKTRÁRNY ÚŽÍN LETOS VÚNORU? lokalita byla pro projekt připravována od 90. let v roce 1996 získala developerská společnost

Více

Energetické využití odpadů z hlediska MPO

Energetické využití odpadů z hlediska MPO Energetické využití odpadů z hlediska MPO Odpady 2011 a jak dál? Kongresové centrum Výstaviště BVV 25. května 2011 Milan Kyselák Obsah 1. Stav energetického využívání odpadu 2. Strategický pohled SEK,

Více

Počátky a nástup jaderné energetiky v Československu

Počátky a nástup jaderné energetiky v Československu Počátky a nástup jaderné energetiky v Seminář HISTORIE A BUDOUCNOST JADERNÉ ENERGETIKY V ČR Doc.Ing. Fran7šek Hezoučký, Západočeská univerzita Plzeň Stav poválečné energetiky Ervěnice: Provoz byl zahájen

Více

Budoucnost solární energetiky v ČR a EU. Martin Sedlák, AliES 11. května 2017 Panství Dlouhá Lhota

Budoucnost solární energetiky v ČR a EU. Martin Sedlák, AliES 11. května 2017 Panství Dlouhá Lhota Budoucnost solární energetiky v ČR a EU Martin Sedlák, AliES 11. května 2017 Panství Dlouhá Lhota Prehistorie New York, 1883 New York, 1882 Historie 1954: první křemíkový článek, Bellovy laboratoře, 1954:

Více

Budoucnost teplárenství 21.6.2013. Konference Mělník

Budoucnost teplárenství 21.6.2013. Konference Mělník Budoucnost teplárenství 21.6.2013 Konference Mělník MÁ CENTRALIZOVANÉ TEPLÁRENSTVÍ ŠANCI V DECENTRALIZOVANÉ, LIBERALIZOVANÉ A PŘEREGULAVANÉ VÝROBĚ ELEKTŘINY? Historicky byly perfektně nastaveny korelace

Více

Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a. s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK Praha, 3. června 2016

Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a. s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK Praha, 3. června 2016 Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a. s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK 2015 Praha, 3. června 2016 2015 - ÚSPĚŠNÝ ROK NAVZDORY MASIVNÍM ZMĚNÁM V EVROPSKÉ ENERGETICE Provozní

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

Hlavní orientace Hospodářské komory České republiky na energetiku České republiky a Evropské unie

Hlavní orientace Hospodářské komory České republiky na energetiku České republiky a Evropské unie Hlavní orientace Hospodářské komory České republiky na energetiku České republiky a Evropské unie Úvod Hospodářská komora ČR dlouhodobě monitoruje vývoj světové energetiky, energetiky v EU a energetiky

Více

Hodnocení výrobní přiměřenosti ES ČR do roku 2025 ČEPS 08/2016

Hodnocení výrobní přiměřenosti ES ČR do roku 2025 ČEPS 08/2016 Hodnocení výrobní přiměřenosti ES ČR do roku 2025 ČEPS 08/2016 Hodnocení výrobní přiměřenosti ES ČR (MAF CZ) Na základě Nařízení EP a Rady (ES) č. 714/2009 ENTSO-E vypracovává Evropské hodnocení výrobní

Více

Seminář Decentralizovaná energetika 5. listopadu 2015, Poslanecká sněmovna PČR Petr Štulc, ředitel útvaru rozvoj podnikání ČEZ, a.s.

Seminář Decentralizovaná energetika 5. listopadu 2015, Poslanecká sněmovna PČR Petr Štulc, ředitel útvaru rozvoj podnikání ČEZ, a.s. ČEZ A DECENTRALIZOVANÁ ENERGETIKA - HROZBA NEBO PŘÍLEŽITOST Seminář Decentralizovaná energetika 5. listopadu 2015, Poslanecká sněmovna PČR Petr Štulc, ředitel útvaru rozvoj podnikání ČEZ, a.s. Techno-logický

Více

Další podpora OZE v ČR potřeby a možnosti

Další podpora OZE v ČR potřeby a možnosti Další podpora OZE v ČR potřeby a možnosti Seminář IVD 16. 3. 2016, Praha Výhled nákladů na podporu do roku 2020 skutečnost skutečnost skutečnost odhad odhad odhad odhad odhad NÁKLADY (mil. Kč) 2013 2014

Více

POVEDOU CÍLE 2030 KE ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI DODÁVEK ENERGIÍ? PAVEL ŘEŽÁBEK Hlavní ekonom a ředitel útvaru analýzy trhů a prognózy, ČEZ, a.s.

POVEDOU CÍLE 2030 KE ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI DODÁVEK ENERGIÍ? PAVEL ŘEŽÁBEK Hlavní ekonom a ředitel útvaru analýzy trhů a prognózy, ČEZ, a.s. POVEDOU CÍLE 2030 KE ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI DODÁVEK ENERGIÍ? PAVEL ŘEŽÁBEK Hlavní ekonom a ředitel útvaru analýzy trhů a prognózy, ČEZ, a.s. Konference Trendy Evropské Energetiky, Praha, 11.11.2014 ZÁKLADNÍ

Více

Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, , Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji

Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, , Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, 29. 11. 2012, Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji Kolik stojí dnešní energetika spalování uhlí v energetice: asi polovina českých emisí (cca 70

Více

Příloha. INFORMACE O DŮVODECH ZVAŽOVÁNÍ TRANSFORMACE SKUPINY ČEZ - prezentace

Příloha. INFORMACE O DŮVODECH ZVAŽOVÁNÍ TRANSFORMACE SKUPINY ČEZ - prezentace Příloha INFORMACE O DŮVODECH ZVAŽOVÁNÍ TRANSFORMACE SKUPINY ČEZ - prezentace MYŠLENKA TRANSFORMACE ČEZ VYCHÁZÍ Z AKTUÁLNÍCH ZMĚN V ENERGETICE A MÁ POTENCIÁL PŘINÉST VÝRAZNÉ BENEFITY Proč uvažovat o transformaci

Více

PATRES Školící program

PATRES Školící program Národní energetická politika České republiky využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Jiří Spitz ENVIROS, s. r. o. 1 Státní energetická koncepce platná připravovaná aktualizace Obsah Národní akční

Více

Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR

Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR Biomasa & Energetika 2011 Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR Ing. Mirek Topolánek předseda výkonné rady 29. listopadu 2011, ČZU Praha Výhody teplárenství 1. Možnost

Více

Fotovoltaické elektrárny a jejich dopady na ekonomiku České republiky

Fotovoltaické elektrárny a jejich dopady na ekonomiku České republiky Fotovoltaické elektrárny a jejich dopady na ekonomiku České republiky Právní fórum - Energetika 8. června 2010, Hotel Hilton, Praha 1 enepo.cz enepo.cz je skupinou nezávislých specialistů v sektoru energetiky

Více

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry 8 Klíčové závěry Energetická transformace Německá Energiewende Craig Morris, Martin Pehnt Vydání publikace iniciovala Nadace Heinricha Bölla. Vydáno 28. listopadu 2012. Aktualizováno v červenci 2015. www.

Více

Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie?

Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie? Očekávaný vývoj odvětví energetiky v ČR a na Slovensku Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie? Lubomír Lízal, PhD. Holiday Inn, Brno 14.5.2014 Předpovídání spotřeby Jak předpovídat budoucí energetickou

Více

PREZENTACE ČESKÉHO JADERNÉHO SEKTORU V ČÍNĚ

PREZENTACE ČESKÉHO JADERNÉHO SEKTORU V ČÍNĚ PREZENTACE ČESKÉHO JADERNÉHO SEKTORU V ČÍNĚ PROJEKT PODPORY EKONOMICKÉ DIPLOMACIE 12 TH CHINA INTERNATIONAL EXHIBITION ON NUCLEAR POWER INDUSTRY 2017 China International Exhibition Centre (CIEC) Peking,

Více

Předpokládaný výkon ke k Zaslán návrh smlouvy. investorovi k MW MW MW MW MW MW ČEZ VTE

Předpokládaný výkon ke k Zaslán návrh smlouvy. investorovi k MW MW MW MW MW MW ČEZ VTE Úvodem Hlavním tématem tohoto vydání Zpravodaje ČSVE jsou výstupy z tiskové konference Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES). Tato tisková konference se uskutečnila 1.

Více

ENERGETICKÁ KONCEPCE A DOSTAVBA NOVÉHO JADERNÉHO ZDROJE

ENERGETICKÁ KONCEPCE A DOSTAVBA NOVÉHO JADERNÉHO ZDROJE ENERGETICKÁ KONCEPCE A DOSTAVBA NOVÉHO JADERNÉHO ZDROJE ČESKÝ NÁRODNÍ ZÁJEM 14. května 2019 Tomáš Pleskač místopředseda představenstva a ředitel divize nová energetika a distribuce 9. 5. 2019 10:00 VÝVOJ

Více