Revitalizace vodních toků

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Revitalizace vodních toků"

Transkript

1 Revitalizace vodních toků

2 Vývoj stavu systému toku v čase narušení klimax Konvergující systém, nekonvergující systém čas

3 Revitalizace VT - význam Význam revitalizací upravených VT spočívá V obnově přírodních procesů (morfologických, biologických) Ve vytvoření vhodných stanovištních podmínek pro životní potřeby živočišných a rostlinných společenstev Ve zvýšení estetického účinku při působení na člověka V alternativním způsobu využití pro účely zvýšení odtokové retence, rekreační využití, efekty transformace povodňové vlny!!!revitalizace většinou vždy znamená snížení míry povodňové ochrany v místě revitalizačního zásahu, představuje ale pozitivní efekt jednak ve snížení kulminačního průtoku pod úpravou a jednak ve zpomalení koncentrace odtoku z povodí!!!

4 Revitalizace VT - význam Revitalizace s výše uvedenými účinky je prakticky nepřijatelná pro území uvnitř městské zástavby Pro městskou zástavbu je tedy kromě povodňové ochrany a stabilizace koryta hlavním cílem revitalizace odstranění hygienických a estetických závad při zachování provoznětechnické způsobilosti koryta včetně všech objektů.

5 Revitalizace VT přínos Revitalizace vede prostřednictvím snížením kapacity vlastního koryta k poklesu jeho hydraulického zatížení a rozsahu morfologických změn (tlumivý účinek) Použitím vegetačního opevnění, které má samoobnovovací funkci a přetvárných konstrukcí (kamenný zához, haťoštěrk. konstrukce) lze podstatně snížit náklady na stavbu i údržbu koryta Snížení kapacity revitalizovaného koryta s možností rozlivů do okolního inundačního území se pozitivně projevuje ve využití retenčních schopností území a transformaci povodňových odtoků

6 Hlavní důvod úprav toků ochrana před škodlivým účinkem vod. toků (povodně, eroze) umožnění záměru (odvodnění pozemků, doprava) Výsledek pro koryta upravených toků: - prizmatická - velká (hluboká) Příčina: - stavebně nejlacinější, - výpočet nejjednodušší Platí i dnes důvody, pro které byly ÚT provedeny? Až na výjimky - ANO! (foto)

7 Hydrotechnické cíle revitalizací řešení optimálních hydraulických vlastností proudu při opačném extrému - při malých průtocích - má negativní dopad na povodňové situace proudění v korytech s pohyblivým dnem a s uvolněným opevněním břehů - zvýšené nároky na údržbu - rozpor se zájmy: - správce toku (?) - majitelů okol. pozemků (?)

8 Revitalizace versus kapacita koryta Proč tento vztah? Zmenšují průtočnou plochu Snižují energetický sklon Zvyšují drsnost a tedy i odpory proudu (dia) Snižují stabilitu koryta - zvýšení odporů proudu vlivem transportu splavenin (foto)

9 Rezervy snížení návrhových průtoků (chránit ornou půdu až na Q 20?, koryto kapacitnější než příčné objekty - zejména mostní profily?, atd.), zkvalitnit hydrologické údaje, zatravnit inundační území, zvětšit průtočnou plochu (dia) zlepšit kvalitu hydraulických teorií.

10 Povodeň a revitalizace v povodí Libotyňsk ského potoka ÚT 10 až 15 let staré - napřímený tok - sklon 0,5 až 3 % Zkrácení toku nahraženo stupni ve dně revitalizace upravených úseků příčnými dřevěnými prahy s předzáhozem s geotextilním filtrem revitalizace neupravených lesních úseků - kameny z koryta pro rovnaninu u konkávních břehů povodeň Q = m3/s (ČHMÚ - Q 100 = 24 m 3 /s)

11 Eroze a prostorové proudění při revitalizacích ch malých VT Kdy je eroze v korytě žádoucí (revitalizací zamýšlená) a kdy již nikoliv? Proudění v revitalizovaných tocích má 3D charakter Velké rozdíly mezi svislicovými rychlostmi po šířce koryta v s v c - okolokritické proudění nestabilní, proměnlivé s vodním stavem Vznik vertikálních vodních válců - vlivem prahů (jízky), výhonů, ostrovů, pilířů, změny sklonu, oblouků

12 Shrnutí Filozofie revitalizace - řešení optimálních hydraulických vlastností při opačném extrému - malých průtocích má negativní dopad na povodňové situace - směřování ke korytu s pohyblivým dnem a s vyšší drsností - rozpor se zájmy správce toku, revitalizační prvky by měly být při povodních nestabilní rozpor s nároky na provoz VT prahy a stupně ve dně doplňovat o hrušky - výrazně rozšířené tůně - pro tlumení enregie

13 Hydraulické výpočty v revitalizacích ch Hydrotechnické výpočty u malých VT je třeba vnímat pouze jako výpočtové odhady Kapacita koryta je silně ovlivněna hustotou i tvarem revitalizačních prvků Pro koryta s B/h menší než 10 je třeba velká opatrnost s volbou (určováním) odporových součinitelů Mannigovo n - jeho stanovení je black box pro všechny typů výpočtů včetně matem. modelů - mění se s hloubkou Revitalizace mohou být zdrojem materiálu pro bariery dole po vodě v profilech se zhoršenou průchodností spláví

14 Revitalizace UT - příklady Příklad revitalizace UT v extravilánu zvýšení členitosti ve směrovém vedení toku Stav 3 roky po revitalizaci Původní stav

15 Revitalizace UT - příklady Zvýšení členitosti uvnitř koryta pomocí jízků a výhonů

16 Ekologický důsledek původních úprav toků a jejich revitalizace

17 Původní způsob úpravy Ekologický účinek fyzikální a chemický biologický Revitalizační technika Rozšíření koryta Snížení hloubek pro malé průtoky, změna zrnitostního složení dnového materiálu, zvýšení slunečního osvitu a teploty vody. Ústup až úplný zánik druhů úzce vázaných na původní proudové, teplotní a úkrytové možnosti. A - podpořit autoregulační vývoj toku (meandrování, tvorba ostrovů) B úprava symetrického příčného profilu na nesymetrický

18 Původní způsob úpravy Ekologický účinek fyzikální a chemický biologický Revitalizační technika Změna podélného profilu Změna hydraulických parametrů koryta. Změna nivelety a diverzity proudu. Změna splaveninového režimu. Celkové snížení diverzity habitatů. Snížení samočistící schopnosti toku jeho zkrácením. Snížení celkové druhové diverzity společenstva. Ztráta četných mikrohabitatů pro většinu původních druhů ryb. Rozvoj odolnějších ale méně početných druhů organismů. Diverzifikace proudových poměrů technickými opatřeními (stupně, výhony, volně rozmístěné kameny a pod.). Zvýšení úkrytových možností pro ryby.

19 Původní způsob úpravy Ekologický účinek fyzikální a chemický biologický Revitalizační technika Odstranění břehové vegetace Zvýšený sluneční osvit. Snížení alochtonního zdroje živin. Likvidace ekotonu mezi terestrickými vodami a ekosystémem. Snížení exportu živin kořenovým systémem vegetace. Posílení malé skupiny druhů vodní vegetace, zvětšení jejich biomasy a organického zatížení toku po jejich odumření. Vyloučení trofických a úkrytových biotopů v břehové vegetaci. Výsadba břehové vegetace.

20 Původní způsob úpravy Ekologický účinek fyzikální a chemický biologický Revitalizační technika Opevnění břehů koryta nevegetačním tvrdým opevněním Posílení vlivu extrémních teplot na tok. Celkové zvýšení rychlosti vody při větších průtocích. Menší využití unášených živin. Častý výskyt stresových situací, další ohrožení biocenózy. Absence břehových úkrytů pro vyšší organismy (ryby, raci). Náhrada opevnění členitějším materiálem (např. kamenný pohoz). Výsadba stromů a keřů, vytvoření útulků pro ryby.

21 Původní způsob úpravy Ekologický účinek Revitalizační technika fyzikální a chemický biologický Tvrdé opevnění celého příčného profilu Narušení komunikace toku s podzemní vodou. Vyloučení interakce (pohyb vody, látkový koloběh, samočištění) s hyporeálem. Degradace základních mechanismů biologické stability ekosystému. Derytmizace driftových aktivit, likvidace refugií a zdrojů pro doplňování dnové bioty po odeznění příčin narušení ekosystémů (např. povodně, nízké průtoky, holomrazy a Náhrada opevnění členitějším materiálem (např. kamenný pohoz). Výsadba stromů a keřů, vytvoření útulků pro ryby.

22 Původní způsob úpravy Ekologický účinek fyzikální a chemický biologický Revitalizační technika Uzavřený příčný profil koryta Zvýšení transportu živin nevyužitelných pro vegetaci. Úplná absence světla, změna teploty vody. Zvýšení rychlosti vody, značná absence dnového substrátu. Úplné porušení komunikace s podzemními vodami a hyporeálem. Vyloučení existence vodní vegetace a jejích konzumentů. Další snížení druhové pestrosti zoobentosu. Úplný odnos organismů zvýšenými průtoky vzhledem k nedostatku jejich úkrytů. Opakované přerušení zakrytého příčného profilu otevřenými úseky.

23 Účinky revitalizačních zásahů

24 Druh stavby Výhody revitalizačního zásahu Nevýhody revitalizačního zásahu Omezení použití Nekonstrukční zásahy Přirozené zásahy do toku, které podpoří větší druhovou rozmanitost organismů a zlepší estetickou stánku toku (např. vytvoření sekvencí prahů a tůní ve vyhloubených částech upraveného koryta, rozšíření koryta a obnova meandrů v napřímených částech toků. Doporučované řešení. Obnova směrového vedení představuje zvýšené územní nároky. Lze použít v lokalitách bez prostorového omezení úseky toku v extravilánu obcí.

25 Druh stavby Výhody revitalizačního zásahu Nevýhody revitalizačního zásahu Omezení použití Konstrukční zásahy Prahy a stupně Na upravovaných horských úsecích toků převážně v intravilánu. Tyto konstrukční prvky zlepšují estetický vzhled toku a zabezpečují zvýšení diverzity habitatu toku. Částečně zmenšují průtočnou kapacitu koryta toku, zachycují a akumulují jak dnové splaveniny tak spláví. Kamenné prahy jsou vhodné pro už silně upravené horské toky. Na dolních úsecích nemají z důvodu značného použití vzdouvacích jezových konstrukcí většího uplatnění.

26 Druh stavby Výhody revitalizačního zásahu Nevýhody revitalizačního zásahu Omezení použití Příčné koncentrační stavby (boční křídlové nebo stěnové prvky, středové konstrukce tvaru písmene A, V, Y) V širokých nížinných tocích mohou vytvářet proudový stín, útulky pro ryby, přispívají k zvýšení různorodosti habitatu v toku. Středové koncentrační stavby tvaru písmene A, V, Y značně zasahují do proudu a jsou nepřirozené. V horských úsecích toků jsou lehce poškoditelné. Mohou snížit průtočnou kapacitu koryta. Boční křídlové konstrukce vhodné pro nížinné proudné úseky

27 Druh stavby Výhody revitalizačního zásahu Nevýhody revitalizačního zásahu Omezení použití Ponořené usměrňovací konstrukce Tyto u dna vyčnívající konstrukce málo zasahují do proudu. Vytvářejí tůně usměrněním a zesílením přirozených výmolných procesů. Zvyšují diverzitu habitatu. Jednoduché dřevěné konstrukce vhodné pro nížinné proudné úseky. Pro horní úseky toků je nutno použít masivních kamenných staveb.

28

29 Srovnání podmínek přirozeného a upraveného vodního toku

Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření

Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření aneb Revitalizace VT není vždy příroděblízká povodňová ochrana Ing. Adam Vokurka. Ph.D.

Více

Revitalizace ve městech zkušenosti s různými druhy úprav revitalizace suchého poldru Čihadla

Revitalizace ve městech zkušenosti s různými druhy úprav revitalizace suchého poldru Čihadla Revitalizace ve městech zkušenosti s různými druhy úprav revitalizace suchého poldru Čihadla Click to edit Master subtitle style Ing. Jiří Karnecki Odbor ochrany prostředí MHMP ZÁSADY TECHNICKÉ REVITALIZACE

Více

Šířka ve dně. Navazující na přilehlé koryto Sklon svahů MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

Šířka ve dně. Navazující na přilehlé koryto Sklon svahů MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 02 (staničení 459-732 m) V současnosti je koryto zahloubené, napřímené, opevněné ve dně a březích kamennou dlažbou / rovnaninou. Břehy jsou pokryty travním porostem, v horní části úseku se nacházejí

Více

Nástroje krajinného plánování ZÁSADY REVITALIZACE KRAJINY

Nástroje krajinného plánování ZÁSADY REVITALIZACE KRAJINY Nástroje krajinného plánování ZÁSADY REVITALIZACE KRAJINY Revitalizace (toku x krajiny) Zásahy do toku hrazení bystřin protipovodňové úpravy (zásady návrhu) Revitalizace co je důsledkem? Katedra hydromeliorací

Více

HYDROBIOLOGIE PROGRAM PRAKTICKÁ CVIČENÍ. vzdouvací objekty, splavnost. vodních toků. stanovišť. 1. Úvod 2. Ukázky ovlivnění vodních toků

HYDROBIOLOGIE PROGRAM PRAKTICKÁ CVIČENÍ. vzdouvací objekty, splavnost. vodních toků. stanovišť. 1. Úvod 2. Ukázky ovlivnění vodních toků HYDROBIOLOGIE PRAKTICKÁ CVIČENÍ PROGRAM 1. Úvod 2. Ukázky ovlivnění vodních toků o přímé: ochrana před povodněmi, stabilizace koryta, vzdouvací objekty, splavnost o nepřímé: odvodnění zastavěného území

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 06 (staničení 2134-2318 m) V současnosti je koryto zahloubené, napřímené, opevněné ve dně a březích betonovými panely. Ve svahu levého břehu vede velké množství inženýrských sítí. Pravý břeh je součástí

Více

B.1.SO 15 - PBPO Mehelnického potoka v intravilánu obce Semice

B.1.SO 15 - PBPO Mehelnického potoka v intravilánu obce Semice B.1.SO 15 - PBPO Mehelnického potoka v intravilánu obce Semice B.1.1 STRUKTURA POPISU NAVRHOVANÝCH OPATŘENÍ Všechna navrhovaná či řešená opatření vycházejí ze zpracovaných listů terénního průzkumu, které

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní

Více

ÚPRAVY TOKŮ V SOULADU S POŽADAVKY

ÚPRAVY TOKŮ V SOULADU S POŽADAVKY ÚPRAVY TOKŮ V SOULADU S POŽADAVKY KRAJINY ÚVOD Úpravy vodních toků v souladu s požadavky krajiny by měly být v dnešní době samozřejmostí. odborný seminář Stavby pro plnění funkcí lesa v harmonii s přírodou

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 08 (staničení 2706-2847 m) Stávající úsek, opevněný betonovými panely, je částečně ve vzdutí dvou stupňů ve dně. Horní stupeň slouží k odběru vody do cukrovarského rybníka. Dolní stupeň, viz foto,

Více

Tok ř.km záznam č. č. úseku/profilu: Dne : hod Délka úseku (m): Provedl

Tok ř.km záznam č. č. úseku/profilu: Dne : hod Délka úseku (m): Provedl POPIS ŘÍČNÍHO ÚSEKU/PŘÍČNÉHO PROFILU č. úkolu:. Tok ř.km záznam č. Místo Dne : hod Délka úseku (m): Provedl Bližší lokalizace :... číslo listu: vh mapy:...... mapy 1:... :... fotografie: 1) celkový charakter

Více

Přednáška pro posluchače předmětu Projekt z vodních toků. Petr Sklenář

Přednáška pro posluchače předmětu Projekt z vodních toků. Petr Sklenář Přednáška pro posluchače předmětu Projekt z vodních toků UPRAVENÉ VODNÍ TOKY - JEJICH NÁVRH N A PROVOZ Petr Sklenář ČVUT České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební, katedra hydrauliky a hydrologie

Více

VIZP Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí

VIZP Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí VIZP Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí Přednáška č.5 Technické a revitalizační stavby na drobných tocích Přednášející: Ing. Martin Dočkal, Ph.D. Co je účelem technických úprav na drobných

Více

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY ÚPRAV DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY ÚPRAV DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY ÚPRAV DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ LITERATURA MAREŠ, K.: Úpravy toků navrhování koryt, ČVUT, Praha 1997 HAVLÍK, V. MAREŠOVÁ, I.: Hydraulika příklady, ČVUT, Praha 1993 KEMEL,

Více

Revitalizace vodních toků pomohou komplexní pozemkové úpravy? Ing. Martin Neruda,Ph.D. Fakulta životního prostředí UJEP Ústí nad Labem

Revitalizace vodních toků pomohou komplexní pozemkové úpravy? Ing. Martin Neruda,Ph.D. Fakulta životního prostředí UJEP Ústí nad Labem Revitalizace vodních toků pomohou komplexní pozemkové úpravy? Ing. Martin Neruda,Ph.D. Fakulta životního prostředí UJEP Ústí nad Labem Revitalizace Rokytky v suchém poldru Čihadla Protipovodňová opatření

Více

Revitalizace povodí. Petr Koudelka. B607, KH: St 11:30 14:00 koudelka@fsv.cvut.cz

Revitalizace povodí. Petr Koudelka. B607, KH: St 11:30 14:00 koudelka@fsv.cvut.cz Revitalizace povodí Petr Koudelka B607, KH: St 11:30 14:00 koudelka@fsv.cvut.cz Náplň přednášek - Úpravy toků - Revitalizace toků (co, kde, jak, kdy, historie, morfologie koryt, objekty, vegetace) - Revitalizace

Více

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY REVITALIZACÍ DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY REVITALIZACÍ DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY REVITALIZACÍ DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ ZÁSADY REVITALIZACÍ DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ LITERATURA Králová, H.: Řeky pro život: Revitalizace řek a péče o nivní biotopy. Veronica,

Více

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I.1. Tvar koryta a jeho vývoj Klima, tvar krajiny, vegetace a geologie povodí určují morfologii vodního toku (neovlivněného antropologickou

Více

CVIČENÍ 4: PODÉLNÝ PROFIL, NÁVRH NIVELETY, VÝPOČET PŘÍČNÉHO PROFILU.

CVIČENÍ 4: PODÉLNÝ PROFIL, NÁVRH NIVELETY, VÝPOČET PŘÍČNÉHO PROFILU. CVIČENÍ 4: PODÉLNÝ PROFIL, NÁVRH NIVELETY, VÝPOČET PŘÍČNÉHO PROFILU. Podélný profil toku vystihuje sklonové poměry toku v podélném směru. Zajímají nás především sklon hladiny vody v korytě a její umístění

Více

Revitalizace povodí. Co je revitalizace?

Revitalizace povodí. Co je revitalizace? Revitalizace povodí Co je revitalizace? Revitalizace: obnova, oživení něčeho nefunkčního popř. zchátralého; uvádění něčeho opět do takového stavu, aby to přinášelo užitek (Všeobecná encyklopedie Diderot,

Více

4. VYTVÁŘENÍ KORYTA RELIÉFU. Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ. Práce vody v tocích: 3.

4. VYTVÁŘENÍ KORYTA RELIÉFU. Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ. Práce vody v tocích: 3. 4. VYTVÁŘENÍ KORYTA Vnitřní horotvorné síly: vulkanické + seismické vytváření PRIMÁRNÍHO ZEMSKÉHO RELIÉFU Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ Práce vody

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 3.8.101 UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta životního prostředí Katedra biotechnických úprav krajiny

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta životního prostředí Katedra biotechnických úprav krajiny Vypracoval: Pavel Šefl ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta životního prostředí Katedra biotechnických úprav krajiny Předmět: Ročník / obor Příloha č. Malé vodní toky 3. ročník BEKOL Název přílohy:

Více

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 214 22 Specifický cíl 1.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu Aktivita 1.3.1 Zprůtočnění nebo zvýšení

Více

Voda v krajině. Péče, praktická opatření, možnosti financování

Voda v krajině. Péče, praktická opatření, možnosti financování Voda v krajině Péče, praktická opatření, možnosti financování Voda v krajině Obnova a péče o mokřadní biotopy - tůně - rybníky - podmáčené louky Revitalizace vodních toků Vytváření nových tůní vhodné místo

Více

CVIČENÍ 4: Podélný profil, návrh nivelety, výpočet příčného profilu

CVIČENÍ 4: Podélný profil, návrh nivelety, výpočet příčného profilu CVIČENÍ 4: Podélný profil, návrh nivelety, výpočet příčného profilu Podélný profil toku vystihuje sklonové poměry toku v podélném směru. Zajímají nás především sklon hladiny vody v korytě a její umístění

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu, úvod do vodního hospodářství ČR 2. Vodní nádrže, přehrady a využití

Více

Zásahy do VKP vodní tok a údolní niva. Ing. Václav Šrédl

Zásahy do VKP vodní tok a údolní niva. Ing. Václav Šrédl Zásahy do VKP vodní tok a údolní niva Ing. Václav Šrédl Zásahy do VKP vodní tok Regulace toků směrová úprava, opevnění břehů a dna Zkapacitnění průtočného profilu Těžení dnových sedimentů Odběr vody OLEŠKA,

Více

HYDROTECHNICKÝ VÝPOČET

HYDROTECHNICKÝ VÝPOČET Výstavba PZS Chrást u Plzně - Stupno v km 17,588, 17,904 a 18,397 SO 5.01.2 Rekonstrukce přejezdová konstrukce v km 17,904 Část objektu: Propustek v km 17,902 Hydrotechnický výpočet HYDROTECHNICKÝ VÝPOČET

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní

Více

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY SPECIFICKÉHO CÍLE.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 24 22 Specifický cíl.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu V rámci hodnocení jsou projektům přiřazeny body

Více

Morfologicky přijatelná provedení koryt intravilánových vodních toků

Morfologicky přijatelná provedení koryt intravilánových vodních toků Morfologicky přijatelná provedení koryt intravilánových vodních toků Ing. Tomáš Just Agentura ochrany přírody a krajiny ČR středisko pro Prahu a Střední Čechy duben 2011 Co hlavně určuje příznivý morfologicko-ekologický

Více

PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze

PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze Václav Šrédl Agentura ochrany přírody a krajinyčr www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz krajina bez vody likvidace

Více

Dotace z OPŽP na protipovodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a zadržení vody v krajině

Dotace z OPŽP na protipovodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a zadržení vody v krajině Dotace z OPŽP na protipovodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a zadržení vody v krajině Jan Matějka Autoři v prezentaci použitých fotografií jsou Tomáš Just (AOPK ČR) a pracovníci SFŽP ČR, případně

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 Operačního programu Životní prostředí 2014 2020

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 Operačního programu Životní prostředí 2014 2020 HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY SPECIFICKÉHO CÍLE.3 Operačního programu Životní prostředí 24 22 Aktivita.3. Zprůtočnění nebo zvýšení retenčního potenciálu koryt vodních toků a přilehlých niv, zlepšení

Více

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE...

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE... Obsah 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE... 2 2. ÚVOD... 2 3. POUŽITÉ PODKLADY... 2 3.1 Geodetické podklady... 2 3.2 Hydrologické podklady... 2 3.2.1 Odhad drsnosti... 3 3.3 Popis lokality... 3 3.4 Popis stavebních

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 13 (staničení 4257-4408 m) Úsek je postižen nedostatkem proudící vody, stejně jako úsek č. 13. Důvodem je špatný stav rozdělovacího objektu a odtékání běžných průtoků odlehčovacím bypassem. Koryto

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 214 22 Specifický cíl 1.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu Aktivita 1.3.1 Zprůtočnění nebo zvýšení

Více

Zásady křížení vodních toků a komunikací Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc.

Zásady křížení vodních toků a komunikací Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Zásady křížení vodních toků a Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Respektování vodohospodářských zájmů Návrh křížení musí respektovat : Bezpečnost ochranných hrází. Splaveninový režim toku a stabilitu koryta toku.

Více

Orientační vyznačení revitalizovaných úseků (modré úsečky) potoka Borová (podklad: mapy.cz)

Orientační vyznačení revitalizovaných úseků (modré úsečky) potoka Borová (podklad: mapy.cz) Borová Zájmová oblast se nachází v jižní části Jihočeského kraje, okres Český Krumlov, nedaleko obce Chvalšiny. Borová je horský tok, který byl v 80.tých letech 20.století napřímen a zahlouben kvůli napojení

Více

Revitalizace vodních toků. Vypracoval: Oldřich Peleška

Revitalizace vodních toků. Vypracoval: Oldřich Peleška Revitalizace vodních toků Vypracoval: Oldřich Peleška Školní rok: 2016/2017 Obsah 1. Úvod... 2 2. Revitalizovaná koryta... 2 2.1. Extravilán... 2 2.2. Intravilán... 3 3. Efekty revitalizace... 4 3.1. Zvětšení

Více

VÝZKUM PLAVEBNÍHO STUPNĚ DĚČÍN

VÝZKUM PLAVEBNÍHO STUPNĚ DĚČÍN Ondřej Motl, Ján Šepeľák, Pavel Gabriel VÝZKUM PLAVEBNÍHO STUPNĚ DĚČÍN MODELOVÝ VÝZKUM VÝVARU JEZOVÉHO POLE PLAVEBNÍHO STUPNĚ DĚČÍN NA VÝSEKOVÉM FYZIKÁLNÍM MODELU HYDRAULICKÝ OKRUH VÝSTAVBA MODELU VÝSTAVBA

Více

Co je to revitalizace? REVITALIZACE POVODÍ a ŘÍČNÍCH SYSTÉMŮ. Co je cílem revitalizací? Revitalizační opatření v povodí a na toku:

Co je to revitalizace? REVITALIZACE POVODÍ a ŘÍČNÍCH SYSTÉMŮ. Co je cílem revitalizací? Revitalizační opatření v povodí a na toku: REVITALIZACE POVODÍ a ŘÍČNÍCH SYSTÉMŮ Co je to revitalizace? Revitalizace = renaturalizace 1) Soubor opatření (činností) vedoucích k obnovení nebo k nápravě přirozených funkcí člověkem poškozených ekosystémů,

Více

oblouk č. t (cm) α ( ) φ a (cm) l (cm) VS (cm) r (cm) 12, ,3 18,1 10,9 2,4 10,0

oblouk č. t (cm) α ( ) φ a (cm) l (cm) VS (cm) r (cm) 12, ,3 18,1 10,9 2,4 10,0 1. Výpočet lemniskáty oblouk č. t (cm) α ( ) φ a (cm) l (cm) VS (cm) r (cm) 12,0 58 34,3 18,1 10,9 2,4 10,0 Pro a = 18,1 x y xn yn l 0,00 0,00000 0,00 0,00 45 00' 0 00" 0,10 0,00050 1,81 0,01 44 42 49

Více

Rozbor příčin a následků vybraných povodní v ČR v letech 1995 a 1996

Rozbor příčin a následků vybraných povodní v ČR v letech 1995 a 1996 Povodně 95/96 (1) Cíl studie: Rozbor příčin a následků vybraných povodní v ČR v letech 1995 a 1996 Určení příčin povodní a jejich: - Analýza - Souhrn následků (Popis škod na objektech a v povodí) - Návrh

Více

Jindřichovický potok

Jindřichovický potok Podkladová analýza pro následnou realizaci protipovodňových opatření včetně přírodě blízkých protipovodňových opatření A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.3 Hydromorfologická analýza Jindřichovický

Více

Programy opatření v plánech povodí ČR 2000/60/ES

Programy opatření v plánech povodí ČR 2000/60/ES Programy opatření v plánech povodí ČR WFD 1 2000/60/ES 2 3 Charakterizace České republiky Hydrologie a užívání vod: V ČR je cca 76 tis. km vodních toků (přesnost map 1:50 000) Z toho je cca 15 tis. km

Více

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Říční nivy Nivy jako přírodní útvary Niva je přírodní tvar vzniklý fluviálními pochody. Poříční a údolní nivy mají svoji

Více

Seminář Příprava a realizace přírodě blízkých protipovodňových opatření a možnosti jejich financování

Seminář Příprava a realizace přírodě blízkých protipovodňových opatření a možnosti jejich financování Seminář Příprava a realizace přírodě blízkých protipovodňových opatření a možnosti jejich financování Možnosti využití výsledků Studie a jak podat žádost o dotace Benešov 20. června 2017 Vodohospodářské

Více

Návrh managementu dřevní hmoty v přirozených korytech vodních toků

Návrh managementu dřevní hmoty v přirozených korytech vodních toků Návrh managementu dřevní hmoty v přirozených korytech vodních toků Pavel Kožený a kol. T. G. Masaryk Water Research Institute, p.r.i. Podbabská 30/2582, 160 00 Prague 6, Czech Republic +420 220 197 111

Více

ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY SO ORP Hranice

ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY SO ORP Hranice ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY SO ORP Hranice Doplňující průzkumy a rozbory (analytická část) PŘÍLOHA VI FOTODOKUMENTACE S KOMENTÁŘEM VODNÍ TOKY A PLOCHY červen 2018 Pořizovatel: Městský úřad Hranice Pernštejnské

Více

Zásady budování drobných vodních ploch

Zásady budování drobných vodních ploch Zásady budování drobných vodních ploch Jan Dvořák Mokřady ochrana a management, z. s. duben 2014 Definice drobné vodní plochy - velikost dm 2 stovky m 2 - účel podpora biodiverzity - bez technických prvků

Více

Zásady budování drobných vodních ploch

Zásady budování drobných vodních ploch Zásady budování drobných vodních ploch Jan Dvořák Mokřady ochrana a management, o. s. leden 2013 Definice drobné vodní plochy - velikost dm2 stovky m2 - účel podpora biodiverzity - bez technických prvků

Více

Vyhodnocení reprezentativnosti profilů pro měření minimálních průtoků

Vyhodnocení reprezentativnosti profilů pro měření minimálních průtoků Vyhodnocení reprezentativnosti profilů pro měření minimálních průtoků Praha, červenec 2016 0 1 Úvod Usnesení Vlády České republiky č. 620 ze dne 29. července 2015 k přípravě realizace opatření pro zmírnění

Více

ZÁSADY ÚPRAV A REVITALIZACÍ DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ

ZÁSADY ÚPRAV A REVITALIZACÍ DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ ZÁSADY ÚPRAV A REVITALIZACÍ DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ Ing. Petr Koudelka, Ph.D. B607, koudelka@fsv.cvut.cz Zásahy do vodních toků Hrazení bystřin Úprava toků Revitalizace toků Úpravy toků Důvody - Ekonomicko-sociální

Více

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část JEZ CACOVICE - NÁVRH RYBÍHO PŘECHODU A VODÁCKÉ PROPUSTI SO 18.3.2 - TECHNICKÁ ZPRÁVA 1.1. NÁVRH UMÍSTĚNÍ RYBÍHO PŘECHODU...

Více

Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů.

Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Zaměření projektu: Technické revitalizace v hustě zastavěných částech města Přírodě blízké revitalizace v městské krajině Zvyšování povědomí obyvatel o významu vody v krajině a ve městech Cíle projektu:

Více

enýrství 141RIN (3+0) zk ová(b825), Krupička (B819)

enýrství 141RIN (3+0) zk ová(b825), Krupička (B819) Říční inženýrstv enýrství 141RIN (3+0) zk pondělí 12,00-14,00 v B880 Vyučuj ující: : Sklenář(B817), Mattas (D2094), Marešov ová(b825), Krupička (B819) 1 Obsah a časový rozvrh předmp edmětu 19.9.2011 1.

Více

Metodika monitoringu a vyhodnocení aktuálního stavu hydromorfologie vodních toků včetně návrhů opatření k dosažení dobrého ekologického stavu

Metodika monitoringu a vyhodnocení aktuálního stavu hydromorfologie vodních toků včetně návrhů opatření k dosažení dobrého ekologického stavu Metodika monitoringu a vyhodnocení aktuálního stavu hydromorfologie vodních toků včetně návrhů opatření k dosažení dobrého ekologického stavu Ing. Miloslav Šindlar Mgr. Jan Zapletal Ing. Martin Sucharda

Více

B.1.SO 01 SN Purkratice (kat. B Suché retenční nádrže)

B.1.SO 01 SN Purkratice (kat. B Suché retenční nádrže) B.1.SO 01 SN Purkratice (kat. B.1.3.3 - Suché retenční nádrže) Všechna navrhovaná či řešená opatření vycházejí ze zpracovaných listů terénního průzkumu, které jsou přílohou A. Analytická část a jsou zobrazena

Více

Společný metodický pokyn. Ministerstva životního prostředí (dále jen MŽP ) a Ministerstva zemědělství (dále jen MZe )

Společný metodický pokyn. Ministerstva životního prostředí (dále jen MŽP ) a Ministerstva zemědělství (dále jen MZe ) Ministerstvo zemědělství č.j.: 8662/06-16000 Společný metodický pokyn Ministerstva životního prostředí (dále jen MŽP ) a Ministerstva zemědělství (dále jen MZe ) ke společnému postupu orgánů ochrany přírody

Více

Mokřady aneb zadržování vody v krajině

Mokřady aneb zadržování vody v krajině Mokřady aneb zadržování vody v krajině Jan Dvořák Říjen 2012 Obsah: 1. Úloha vody v krajině 2. Mokřady základní fakta 3. Obnova a péče o mokřady 4. Mokřady - ochrana a management o. s. Proč zadržovat vodu

Více

Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy

Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy Seminář Liberec 11.6.2018 Obsah: 1 Úvod 2 Analytická část 3 Návrhová část 4 Diskuze ÚVOD Studie sleduje

Více

Omezování rizika povodní (opatření na vodních tocích)

Omezování rizika povodní (opatření na vodních tocích) Zvýšení absorpční kapacity OPŽP PO 1 a 6 Omezování rizika povodní (opatření na vodních tocích) Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz zelená linka 800 260 500 dotazy@sfzp.cz

Více

SO JEZ CACOVICE NOVÁ KONSTRUKCE v ř. km 10,157 (SVITAVA)

SO JEZ CACOVICE NOVÁ KONSTRUKCE v ř. km 10,157 (SVITAVA) PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 3.část SO 18.3.1. JEZ CACOVICE NOVÁ KONSTRUKCE v ř. km 10,157 (SVITAVA) NÁVRH BYL ZPRACOVÁN VE DVOU VARIANTÁCH JAKO JEZ KLAPKOVÝ A

Více

VYHLÁŠKA ze dne 23. května 2012, kterou se stanoví seznam významných vodních toků a způsob provádění činností souvisejících se správou vodních toků

VYHLÁŠKA ze dne 23. května 2012, kterou se stanoví seznam významných vodních toků a způsob provádění činností souvisejících se správou vodních toků Částka 62 Sbírka zákonů č. 178 / 2012 Strana 2599 178 VYHLÁŠKA ze dne 23. května 2012, kterou se stanoví seznam významných vodních toků a způsob provádění činností souvisejících se správou vodních toků

Více

Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí. Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň

Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí. Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň Charakteristika jezer relativně hluboké nádrže s malým přítokem předpoklad velmi kvalitní vody a univerzální využitelnosti

Více

KATALOG OPATŘENÍ 1. POPIS PROBLÉMU. Obnova přirozené členitosti vodního toku v rámci koryta ID_OPATŘENÍ 26 NÁZEV OPATŘENÍ

KATALOG OPATŘENÍ 1. POPIS PROBLÉMU. Obnova přirozené členitosti vodního toku v rámci koryta ID_OPATŘENÍ 26 NÁZEV OPATŘENÍ KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 26 NÁZEV OPATŘENÍ DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 Obnova přirozené členitosti vodního toku v rámci koryta 1. POPIS PROBLÉMU V minulosti provedené technické zásahy do přirozené

Více

a) Popis inženýrského objektu, jeho funkčního a technického řešení

a) Popis inženýrského objektu, jeho funkčního a technického řešení Obsah a) Popis inženýrského objektu, jeho funkčního a technického řešení... 2 b) Požadavky na vybavení... 3 c) Napojení na stávající technickou infrastrukturu... 4 d) Vliv na povrchové a podzemní vody

Více

PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI POVODÍ ODRY. Analýza potřeb revitalizačních opatření na vodních tocích včetně jejich niv

PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI POVODÍ ODRY. Analýza potřeb revitalizačních opatření na vodních tocích včetně jejich niv PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI POVODÍ ODRY Analýza potřeb revitalizačních opatření na vodních tocích včetně jejich niv Pořizovatel: Zpracovatel: Povodí Odry, státní podnik, Varenská 49, 701 26 Ostrava Pöyry Environment

Více

Státní závěrečné zkoušky oboru TECHNOLOGIE A HOSPODAŘENÍ S VODOU

Státní závěrečné zkoušky oboru TECHNOLOGIE A HOSPODAŘENÍ S VODOU Státní závěrečné zkoušky oboru TECHNOLOGIE A HOSPODAŘENÍ S VODOU akademický rok 2017/2018 bakalářské studium Tematické okruhy pro státní závěrečné zkoušky bakalářského studia oboru Technologie a vycházejí

Více

(Aplikace pro mosty, propustky) K141 HYAR Hydraulika objektů na vodních tocích

(Aplikace pro mosty, propustky) K141 HYAR Hydraulika objektů na vodních tocích Hydraulika objektů na vodních tocích (Aplikace pro mosty, propustky) 0 Mostní pole provádějící vodní tok pod komunikací (při povodni v srpnu 2002) 14. století hydraulicky špatný návrh úzká pole, široké

Více

Příprava zapojení AOPK ČR do 2. období vodohospodářského plánování

Příprava zapojení AOPK ČR do 2. období vodohospodářského plánování Informace: Příprava zapojení AOPK ČR do 2. období vodohospodářského plánování duben 2012 červen 2013? Odborná skupina pro vodní ekosystémy AOPK ČR, duben 2012 1. plánovací období: plány oblastí povodí

Více

Analýza potřeb revitalizačních opatření na vodních tocích včetně jejich niv ve smyslu 47 odst. 2 písm. f) zákona č. 254/2001 sb. a 8 a 9 vyhlášky č.

Analýza potřeb revitalizačních opatření na vodních tocích včetně jejich niv ve smyslu 47 odst. 2 písm. f) zákona č. 254/2001 sb. a 8 a 9 vyhlášky č. Analýza potřeb revitalizačních opatření na vodních tocích včetně jejich niv ve smyslu 47 odst. 2 písm. f) zákona č. 254/2001 sb. a 8 a 9 vyhlášky č. 470/2001 Sb. a dokumentace Programu revitalizace říčních

Více

PRIORITNI OSA 1: Zlepšovaní kvality vody a snižovaní rizika povodní

PRIORITNI OSA 1: Zlepšovaní kvality vody a snižovaní rizika povodní PRIORITNI OSA 1: Zlepšovaní kvality vody a snižovaní rizika povodní Ing. Květoslava Kapková Ředitelka odboru ochrany přírody, SFŽP ČR Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR

Více

Protipovodňová ochrana a úprava říční krajiny s cílem zadržení vody v krajině a tlumení povodní

Protipovodňová ochrana a úprava říční krajiny s cílem zadržení vody v krajině a tlumení povodní Protipovodňová ochrana a úprava říční krajiny s cílem zadržení vody v krajině a tlumení povodní Ing. Miroslav Lubas () Envibrno 2014 1 Zejména v minulém století došlo v souvislosti s intenzifikací zemědělského

Více

6 OPATŘENÍ NA TOCÍCH A V NIVÁCH

6 OPATŘENÍ NA TOCÍCH A V NIVÁCH 6 OPATŘENÍ NA TOCÍCH A V NIVÁCH TOKY V NEZASTAVĚNÉM ÚZEMÍ ID opatření Druh opatření Typ opatření Popis TON-TEXT Revitalizace Opatření na tocích v nezastavěných územích Cílem opatření je snížit kapacitu

Více

Budování a obnova drobných vodních ploch (tůní)

Budování a obnova drobných vodních ploch (tůní) Budování a obnova drobných vodních ploch (tůní) Jan Dvořák Jaromír Maštera Mokřady ochrana a management květen 2015 Definice drobné vodní plochy = tůně - velikost dm 2 stovky m 2 - účel podpora biodiverzity

Více

Povodí Labe, státní podnik, Víta Nejedlého 951, Hradec Králové. Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí

Povodí Labe, státní podnik, Víta Nejedlého 951, Hradec Králové. Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí Název akce Třebovka, Dlouhá Třebová Hylváty, úprava toku v obcích Investor Povodí Labe, státní podnik, Víta Nejedlého 951, 500 03 Hradec Králové Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí Tichá Orlice

Více

Praha, Dalejský potok pod Hlubočepy

Praha, Dalejský potok pod Hlubočepy Praha, Dalejský potok pod Hlubočepy Vídeňka Los Angeles Přírodě blízké úpravy vodních toků v intravilánech Ing. Tomáš Just Agentura ochrany přírody a krajiny ČR středisko pro Prahu a Střední Čechy tomas.just@nature.cz

Více

Povodí Moravy, s.p., Brno, Dřevařská 11, BRNO INVESTIČNÍ ZÁMĚR. Jihlava, km 0,800-3,150 - oprava koryta

Povodí Moravy, s.p., Brno, Dřevařská 11, BRNO INVESTIČNÍ ZÁMĚR. Jihlava, km 0,800-3,150 - oprava koryta Povodí Moravy, s.p., Brno, Dřevařská 11, BRNO INVESTIČNÍ ZÁMĚR Jihlava, km 0,800-3,150 - oprava koryta Kraj : Jihomoravský Číslo akce: Zpracoval: Zdeněk Vajbar, úsekový technik provozu D. Věstonice Datum

Více

Vodohospodářské revitalizace a jejich možnosti v povodí Želivky

Vodohospodářské revitalizace a jejich možnosti v povodí Želivky Vodohospodářské revitalizace a jejich možnosti v povodí Želivky Ing. Tomáš Just Agentura ochrany přírody a krajiny ČR středisko pro Prahu a Střední Čechy listopad 2009 Přírodní vodní tok z hlediska morfologického:

Více

Hydraulické výpočty spádových objektů (stupeň) zahrnují při známých geometrických parametrech přelivného tělesa stanovení měrné křivky objektu (Q-h

Hydraulické výpočty spádových objektů (stupeň) zahrnují při známých geometrických parametrech přelivného tělesa stanovení měrné křivky objektu (Q-h CVIČENÍ 8: HYDRAULICKÝ VÝPOČET OBJEKTŮ Hydraulické výpočty spádových objektů (stupeň) zahrnují při známých geometrických parametrech přelivného tělesa stanovení měrné křivky objektu (Q-h křivky) a určení

Více

4 MALÉ VODNÍ NÁDRŽE MALÉ VODNÍ NÁDRŽE. Typ opatření MVN

4 MALÉ VODNÍ NÁDRŽE MALÉ VODNÍ NÁDRŽE. Typ opatření MVN 4 MALÉ VODNÍ NÁDRŽE MALÉ VODNÍ NÁDRŽE ID typ opatření Druh opatření Typ opatření y opatření Popis MVN Hydrotechnické Malá vodní nádrž Vodárenské, závlahové, retenční suché, retenční s malým zásobním prostorem,

Více

HEM. Hydroekologický monitoring. Hodnocení ukazatelů. Metodika pro monitoring hydromorfologických ukazatelů ekologické kvality vodních toků

HEM. Hydroekologický monitoring. Hodnocení ukazatelů. Metodika pro monitoring hydromorfologických ukazatelů ekologické kvality vodních toků HEM Hydroekologický monitoring Hodnocení ukazatelů Metodika pro monitoring hydromorfologických ukazatelů ekologické kvality vodních toků RNDr. Jakub Langhammer, Ph.D Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká

Více

Možnosti revitalizací vodních toků v městském prostředí

Možnosti revitalizací vodních toků v městském prostředí Možnosti revitalizací vodních toků v městském prostředí Ing. Jiří Karnecki Odbor ochrany prostředí Hlavní město Praha na svém území spravuje: 249 km drobných vodních toků 47 rybníků 33 retenčních nádrží

Více

Obnovení rekreační funkce toku v centru velkoměsta zkušenost ze Seoulu (Jižní Korea) Petr Sklenář. Fakulta stavební ČVUT

Obnovení rekreační funkce toku v centru velkoměsta zkušenost ze Seoulu (Jižní Korea) Petr Sklenář. Fakulta stavební ČVUT Obnovení rekreační funkce toku v centru velkoměsta zkušenost ze Seoulu (Jižní Korea) Petr Sklenář Fakulta stavební ČVUT Cheonggyecheon - Seoul řeka Cheonggyecheon centrum města Seoul, obnovená délka 5,8

Více

toku v rámci údolní nivy

toku v rámci údolní nivy KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 27 NÁZEV OPATŘENÍ Vytvoření přírodě blízkého nového koryta vodního toku v rámci údolní nivy DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 1. POPIS PROBLÉMU V minulosti provedené technické

Více

Životní prostředí 50. Úprava vodního toku. Ing. Petr Koudelka. Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství

Životní prostředí 50. Úprava vodního toku. Ing. Petr Koudelka. Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Životní prostředí 50 Úprava vodního toku Ing. Petr Koudelka Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství B606, tel. 22435 4742 petr.koudelka@fsv.cvut.cz Konzultace: Út, Čt 9:00 10:30 Literatura MAREŠ,

Více

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY. Zprůchodňování migračních bariér rybími přechody TNV

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY. Zprůchodňování migračních bariér rybími přechody TNV VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY Zprůchodňování migračních bariér rybími přechody TNV 75 2321 TNV 75 2321 ZPRŮCHODŇOVÁNÍ MIGRAČNÍCH BARIÉR RYBÍMI PŘECHODY MIGRAČNÍ PŘEKÁŽKY - OBJEKTY NA VODNÍM TOKU slouží k

Více

Optimalizace vodního režimu v krajině. David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.

Optimalizace vodního režimu v krajině. David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s. Optimalizace vodního režimu v krajině David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s. Jak dnes funguje česká říční krajina? Na území ČR spadne průměrně 670 mm srážek, tj. 53 miliardy m 3 vody, z čehož

Více

Příklady dobré praxe revitalizace řek ve městech. Tomáš Just, AOPK ČR (Jan Koutný)

Příklady dobré praxe revitalizace řek ve městech. Tomáš Just, AOPK ČR (Jan Koutný) Příklady dobré praxe revitalizace řek ve městech Tomáš Just, AOPK ČR (Jan Koutný) Praha, Dalejský potok pod Hlubočepy AOPK ČR, STŘEDISKO OLOMOUC AOPK ČR, STŘEDISKO OLOMOUC Vídeňka AOPK ČR, STŘEDISKO OLOMOUC

Více

B.1.SO 14 - Retenční polosuchá nádrž a revitalizace toku na Mehelnickém potoce

B.1.SO 14 - Retenční polosuchá nádrž a revitalizace toku na Mehelnickém potoce B.1.SO 14 - Retenční polosuchá nádrž a revitalizace toku na Mehelnickém potoce Všechna navrhovaná či řešená opatření vycházejí ze zpracovaných listů terénního průzkumu, které jsou přílohou A. Analytická

Více

Přírodě blízké úpravy vodních toků v intravilánech

Přírodě blízké úpravy vodních toků v intravilánech Přírodě blízké úpravy vodních toků v intravilánech Wienfluß ve Vídni Diferencované přístupy k úsekům vodních toků v zástavbě a ve volné krajině. V zástavbě je na prvním místě kapacita a stabilita. Ve volné

Více

Ukázky otázek z předmětu VTO

Ukázky otázek z předmětu VTO Ukázky otázek z předmětu VTO 1) Vyjmenujte jednotlivé složky srážkoodtokového procesu, případně je zakreslete do blokového schématu; jak by jste jednoduše vyjádřili povrchový odtok z povodí, které zasáhl

Více

HOSPODÁŘSKÉ ZPŮSOBY S TRVALÝM PŮDNÍM KRYTEM

HOSPODÁŘSKÉ ZPŮSOBY S TRVALÝM PŮDNÍM KRYTEM HOSPODÁŘSKÉ ZPŮSOBY S TRVALÝM PŮDNÍM KRYTEM ID typ opatření Druh opatření Typ opatření Popis Technické parametry Podmínky realizace Možné střety LES-DLOB Pěstební opatření v lesích Podpora hospodářských

Více

OTAVA, HORAŽĎOVICE - PPO - VARIANTY JEZU MRSKOŠ -DOPLNĚNÍ STUDIE

OTAVA, HORAŽĎOVICE - PPO - VARIANTY JEZU MRSKOŠ -DOPLNĚNÍ STUDIE OTAVA, HORAŽĎOVICE - PPO - VARIANTY JEZU MRSKOŠ -DOPLNĚNÍ STUDIE Akce: Otava, Horažďovice - PPO - varianty jezu Mrskoš doplnění studie Číslo zakázky: 1540/1 Objednatel: Povodí Vltavy, státní podnik se

Více

Ekologicky orientovaná opatření v protipovodňové ochraně. květen 2009

Ekologicky orientovaná opatření v protipovodňové ochraně. květen 2009 Ekologicky orientovaná opatření v protipovodňové ochraně květen 2009 Koncepce provádění velkých vod v tradičně pojatých úpravách toků: Dosažení průtočnosti za cenu potlačení ostatních funkcí vodního toku.

Více

Vodní režim posttěžební krajiny, ideál a realita. Ivo Přikryl ENKI o.p.s., Třeboň

Vodní režim posttěžební krajiny, ideál a realita. Ivo Přikryl ENKI o.p.s., Třeboň Vodní režim posttěžební krajiny, ideál a realita Ivo Přikryl ENKI o.p.s., Třeboň Obsah přednášky vývoj vodního režimu během těžby jak by mohl vypadat ideálně vodní režim a vodohospodářský systém v krajině

Více

470/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zemědělství. ze dne 14. prosince 2001,

470/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zemědělství. ze dne 14. prosince 2001, 470/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 14. prosince 2001, kterou se stanoví seznam významných vodních toků a způsob provádění činností souvisejících se správou vodních toků, ve znění pozdějších

Více