OZDRAVKA!!! LÉTO 2014

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OZDRAVKA!!! LÉTO 2014"

Transkript

1 OZDRAVKA!!! LÉTO 2014

2 Milí čtenáři, sluníčko praží do oken, léto je tady! Nabízíme Vám poslední číslo našeho časopisu v tomto školním roce. Zatímco se někteří naši studenti učí lyžovat nebojte se neposlali jsme je k ledu (vlastně ani na ledovec), jen do Těrlic, kde se mají na vodních prknech jistě skvěle, ostatní netrpělivě vyhlížejí prázdniny. Nabízíme Vám typy na letní festivaly a snad i trochu příjemného čtení. Mějte se krásně a užívejte skvělého počasí. Spoustu nezapomenutelných zážitků doma i na cestách přeje redakce

3 Hudební festivaly začínají! Známe 12 těch NEJ! Poradíme, kam vyrazit! Hudební festivaly jsou oblíbenou letní zábavou. Vyberte si nějaký i Vy! Již víte, co budete dělat v létě? A co třeba vyrazit za hudbou na některý z letních festivalů? Přinášíme vám tipy na ty nejlepší z nich. Vybere si doslova každý: od příznivce jamajského reggae, přes metalistu až po posluchače jazzu. Přijdou vám festivaly drahé? Víme i o těch, co jsou zadarmo.

4 United Islande Počet návštěvníků 2013: Místo: Praha Termín: 19. až 21. června Vstupné: zdarma, pouze v Kinského zahradě 250 Kč Největší hvězdy: DJ Shodo, Ella Egre, Bajafondo, Childhood, Ohm Square, 123, 3logit Pivo: Gambrinus Festival ovládne několik ostrovů v centru Prahy. Hudební scény najdete i v některých hudebních klubech nebo Kinského zahradě. Na většinu koncertů je vstup zdarma. Platí se jen vstupné do Kinského zahrady a na afterparty v Meet Factory. Slezská noc Počet návštěvníků 2013: Místo: Vendryně Termín: 28. června Vstupné (předprodej): 250 Kč Největší hvězdy: Horkýže Slíže, Doga, BijouTerrier, Gate crasher, Elis Pivo: Radegast Slezská noc navazuje na historii festivalu Noc plná hvězd. Klade důraz na hvězdy česko-slovensko-polské scény s prostorem pro úspěšná jména slezského regionu. Součástí hudebního festivalu jsou i zápasy a exhibice thajského boxu, od profesionálů až po amatéry z řad příchozích návštěvníků.

5 Rock for People Počet návštěvníků 2013: Místo: Hradec Králové Termín: 3. až 5. července Vstupné (předprodej): Kč Největší hvězdy: Manu Chao La Ventura, Biffy Clyro, Lucie, Madness, Chase & Status, The Naked and Famous, Steven Seagal s Blues Band Pivo: Staropramen Festival na 50 hektarech plochy na letišti v Hradci Králové slaví 20 let existence. Speciální festivalové pivo Staropramen 11, bezbariérový festival a speciální zázemí pro vozíčkáře, festivalová pláž. Masters of Rock Počet návštěvníků 2013: Místo: Vizovice Termín: 10. až 13. července Vstupné (předprodej): Kč Největší hvězdy: Dream Theater, Anthrax, Helloween, The Exploited, Sebastian Bach, Arch Enemy, Airbourne, Behemoth Pivo: Radegast, Plzeňský Prazdroj Festival s největším počtem zahraničních hvězd se odehrává v areálu vizovické likérky. Pořadatel kromě hvězd, které zde hrají často, na letošek slibuje i dvacet známých kapel, které na festivalu nikdy nehrály. Speciální vystoupení, při němž rockové a metalové hity zahraje Zlínská filharmonie.

6 Mighty Sounds Počet návštěvníků 2013: Místo: Tábor Termín: července Vstupné (předprodej): Kč Největší hvězdy: The Real Mckenzies, Dropkick Murphys, Irire Révoltés, Nekromantix, Perkele, Everlast, The Slackers Pivo: Budějovický Budvar Na festivalu hraje hlavně punk, ska, reggae, punkrock, rockabilly, rock n roll, hardcore, indie rock a to jak v podání světových hvězd, tak i domácích kapel. Čtyři pětiny ze 150 účinkujících kapel tvoří zahraniční skupiny. Součástí festivalu je i sbírka projektu Světlo pro svět na operace očí v Africe. Hrady CZ Počet návštěvníků 2013: Místo: 8 českých a moravských hradů Termín: 11. července až 30. srpna Vstupné (předprodej): 460 Kč na 1 víkend Největší hvězdy: Wanastowi Vjecy, Tomáš Klus, No Name, Monkey Business, Rytmus, Olympic, Miro Žbirka Pivo: Staropramen Festival se odehrává na 8 českých a moravských hradech: Točník , Švihov , Kunětická hora , Rožmberk nad Vltavou , Veveří , Hradec nad Moravicí , Bezděz , Bouzov Součástí vstupenky na festival je i vstupné na konkrétní hrad včetně prohlídkových tras.

7 Bohemia Jazz Fest Počet návštěvníků 2013: Místo: 9 českých a moravských měst Termín: července Vstupné (předprodej): zdarma Největší hvězdy: program není znám Pivo: různé Festival se koná v devíti městech Čech a Moravy: Praha, , Domažlice , Tábor , Plzeň , Liberec , Zlín , Brno , Písek , Prachatice Na festivalu nezazní jen jazz, ale i blues, funk a world music v podání umělců z řady zemí světa. Colours Of Ostrava Počet návštěvníků 2013: Místo: Ostrava Termín: 17. až 20. července Vstupné (předprodej): Kč Největší hvězdy: Robert Plant, Zaz, John Newman, The National, MGMT, John Butler Trio, Dan Bárta, Anna K., Monkey Bussiness Pivo: Radegast Colours of Ostrava je multižánrový mezinárodní hudební festival, který se koná v úchvatném prostředí Dolních Vítkovic - bývalém areálu hutí, dolů a železáren. Kromě hudby, divadel, workshopů či filmů dostane letos velký prostor poezie v nejrůznějších podobách. Jak na speciálních scénách, tak formou guerilla poetringu i celý festivalový areál.

8 Benátská noc Počet návštěvníků 2013: Místo: Liberec Termín: 25. až 27. července Vstupné (předprodej): Kč Největší hvězdy: Him, Palo Habera, Ivan Král, Acca dacca, Kiss forever band, Horkýže slíže, Tublatanka Pivo: Gambrinus Festival se koná od roku Svůj vinyl zde pokřtí britská kapela Suzerain. Festival slibuje i jediný letošní koncert Ivana Krále a luxusní VIP zónu s klimatizací, plazmovými obrazovkami, vlastní aparaturou, světelnými efekty, rautem a možností setkat se s hvězdami. Sázavafest Počet návštěvníků 2013: Místo: Světlá nad Sázavou Termín: 31. července až 2. srpna Vstupné (předprodej): 850 Kč Největší hvězdy: Lucie Bílá, Chinaski, Mňága a Žďorp, Bart & Baker, Dan Bárta, Monkey Bussiness Pivo: Gambrinus Festival se odehrává v areálu zámku v Světlé nad Sázavou. Při koupi vstupenky v červnu získáte další vstupenku zdarma. První festivalový den je takzvaný Zvířecí den. Vystoupí v něm kapely, které mají v názvu nějaké zvíře, třeba Škwor, Sto zvířat nebo Rybičky 48. Výtěžek z prvního dne připadne ZOO v Jihlavě.

9 Trutnoff Počet návštěvníků 2013: nezveřejňuje se Místo: Trutnov Termín: 14. až 17. srpna Vstupné (předprodej): Kč Největší hvězdy: Patti Smith, Ska-P, Plastic People of the Universe, Petr Spálený, David Koller, Polemic, Monkey Bussiness Pivo: Gambrinus Kultovní festival přezdívaný jako Český Woodstock. Jeho vznik se datuje k rokům 1984 a 1987, kdy jeho první ročníky rozehnala komunistická Státní bezpečnost. V minulosti ho podporoval Václav Havel. Letošní festival je věnován obětem u Sand Creeku a ideálům 17. listopadu Hip Hop Kemp Počet návštěvníků 2013: Místo: Hradec Králové Termín: 21. až 23. srpna Vstupné (předprodej): Kč Největší hvězdy: Crazy Ceelo Green, Onyx, RAPSODY & 9th WONDER, Samy Deluxe, Prago Union, Rasmentalism, Action Bronson, Řezník Pivo: Zlatopramen Největší hiphopová událost ve střední a východní Evropě. Kromě hudby nabízí fotbálky, poker, break dance, zápasy v bazénku. Speciální VIP zóna se samostatným vstupem, nonstop sprchami, pevnými toaletami a vyvýšenou tribunou. tech-nej-poradime-kam-vyrazit.html

10 Změny v prodeji dlouhodobých časových jízdenek pro žáky a studenty od 15 do 26 let Dne bude ukončen prodej kuponů k průkazům ODIS a celostátně platným žákovským průkazům. Od si budete moci nové kupony zakoupit pouze na bezkontaktní čipovou kartu ODISka. Průkaz ODIS se od nebude vydávat a celostátně platný žákovský průkaz bude sloužit v IDS ODIS jen pro nákup jednotlivého jízdného. ODISku si můžete již nyní pořídit u jednoho z vydavatelů, kterými jsou dopravci: Dopravní podnik Ostrava, a.s., ARRIVA MORAVA, a.s., TQM holding, s.r.o., Městský dopravní podnik Opava, a.s. (ode dne vyhlášení), ČSAD Karviná, a.s. (ode dne vyhlášení), ČSAD Havířov, a.s. (ode dne vyhlášení), Osoblažská dopravní společnost, s.r.o. (ode dne vyhlášení). Kupony na ODISku si můžete, vyjma uvedených dopravců, zakoupit také u dopravců České dráhy, a.s., a GW Train Regio, a.s.podmínkou pro poskytnutí slevy je předložení školou ověřeného potvrzení o studiu nebo průkazu ISIC, případně celostátně platného žákovského průkazu. Více informací o ODISce naleznete na webových stránkách

11 Shrnutí možnosti vyřízení slevových průkazů pro žáky a studenty (15-26 let) v ODIS Stav do Průkaz lze využít: - pro nákup dlouhodobé časové jízdenky na jakékoliv zóny s platností nejpozději do Průkaz nelze využít: - pro nákup jednotlivé studentské jízdenky s 25 % slevou Stav od Průkazy lze využít: - pro nákup jednotlivé žákovské jízdenky s 25 % slevou (ne v červenci, srpnu) a pro nákup dlouhodobé časové jízdenky pro trasu bydliště - škola (ne v červenci, srpnu) Průkazy nelze využít: - pro nákup předplatní jízdenky na jakékoliv zóny Průkaz již nelze získat a nelze již k němu zakoupit dlouhodobou časovou jízdenku ODISka od Průkazy lze využít: - pro nákup jednotlivé žákovské jízdenky s 25 % slevou (ne v červenci, srpnu) Průkazy nelze využít: - pro nákup dlouhodobé časové jízdenky Bezkontaktní čipovou kartu ODISka lze využít: - jako nosič dlouhodobého časového jízdného (po celý rok) a pro nákup jednotlivého nebo krátkodobého časového jízdného (u jednotlivého žákovského jízdného nutno předložit celostátně platný žákovský průkaz) platbou z elektronické peněženky, při níž je cestující odbaven za zvýhodněnou cenu oproti platbě v hotovosti Držitel karty je při vybraných přestupech v ODIS odbaven za zvýhodněnou cenu.

12 Práce našich studentů Dívka mých snů Má partnerka musí být nadpřirozeně hodná a shovívavá, neboť jsem ztřeštěné tele se svými mouchami. Ve znamení dávám přednost Pannám, jelikož máma, taktéž Panna, je velmi moudrá. Její inteligence by měla být aspoň průměrná. Síla mé ideální partnerky nesmí převažovat tu moji, ať se neztrapním například při otevírání okurek. Temperament? Rozhodně flegmatik, nikdo nechce nerváka v manželství. Humor jí taktéž nesmí chybět, rád totiž vtipkuji, tak musí chápat mé nevinné vtípky. Ve společnosti by se měla chovat moudře, chytře, rozvážně a jako milující partnerka, před ostatními muži nedostupně a v posteli jako nymfomanka. Rodina, děti a já bychom měli být na prvním místě, protože kamarádky ve vztahu na prvním místě dokáží udělat pěknou neplechu. Čistý trestní rejstřík, dobře placenou práci a nevázanost na mých penězích nesmí chybět. Nemíním jí platit leasing, benzín, kosmetiku a šaty, až tedy na nějaké prádélko. Měla by mít stejný vkus na filmy a hudbu, názor na politiky a problémy světa přesně tak, jako mám já, strašně rád si s holkou povídám o věcech, které baví oba. Bohužel si troufnu říct, že takovou přítelkyni, jakou já si představuji, v Číně ještě nevyrobili. Martin Křikava, LY3 Žena podle mých představ Představuji si mladou, přibližně stejně starou dívku. Nikoliv hubené, ale štíhlé postavy, středně vysokého těla s typicky ženskými rysy. Vlasy by měla mít delší, přírodně blonďaté barvy, rovné, nebo kadeře Měla by se mnou chodit nakupovat, jezdit na dovolené, také sportovat, bavit se s přáteli, v budoucnu nezanedbávat děti. Aby náš vztah byl dynamický, měla by reagovat cholericky, protože já bych jí vždy uklidnil Doufám, že mě někdy spatří, nepůjde dále, ale zastaví se. Já půjdu k ní a seznámíme se. Po několika schůzkách se spolu sblížíme, zamilujeme se a založíme rodinu. To ona by byla ta, která by mě vedla životem a žili bychom šťastně až do smrti. Kéž se tento sen stane skutečností. R. M., LY2

13 Když vypadne proud Spor, který řeší naše generace a řešily ho i generace našich rodičů a prarodičů: Je lepší být měšťákem, či vidlákem? Já osobně mám tu výhodu, že jsem odmalička vyrůstala v malém městečku a na střední školu jsem se vydala do velké, zadýmané a neznámé Ostravy, takže se mi dostalo možnosti život na vesnici a ve městě srovnat. Vesnice co si představit? Zná nás doslova každý obyvatel (pokud ne osobně, tak jistě chodí s vaším dědou do hospody), často vás probouzí zvuk cirkulárky či sekačky na trávu a neustále potkáváte hloučky starších paní postávajících jen tak nenápadně a šuškajících si, co se kde stalo, kdo s kým byl spatřen a kolik stála ta nová plastová okna paní Sýčkové. Hrozné, že ano? Ale má to i své výhody. Nemusíte se bát jít si zaběhat po setmění, vždy se najde nějaká sousedka, která vám půjčí mouku, nebo to, co vám zrovna došlo, nikdy neztratíte kontakt na své bývalé spolužáky, protože je potkáváte každé ráno na autobusové zastávce. Když vám muž řekne, že jde do hospody, víte, do které šel, protože ve vesnici je pouze jedna, a hlavně, i když to bude znít otřepaně, na vesnici jste se všemi jedna velká rodina. Ale někdo nepotřebuje takovou rodinu. Někdo vyhledává anonymitu, kterou mu jistě poskytne město. Ve městě přece nejdete po chodníku a zničehonic nepozdravíte kolemjdoucího. Ale zato se nikdy nenudíte. Nestane se vám, že vypadl proud, budete sedět při svíčkách a tlouct špačky. Ve městě vyrazíte do kina, na bazén, do nákupního centra. Ale co z toho, když si nemáte s kým povídat? K čemu vám bude kino, když nemáte s kým jít? Na vesnici by se to nestalo. Vždy tam najdete někoho, s kým si dáte kávu, zajdete na procházku či na houby. Město žije díky nešťastným osamoceným lidem, kteří hledají zábavu v nakupování a Na vesnici nás spojuje přátelství, bližší vztahy, které v městských ulicích jen tak neutvoříte. Petra Czudková, NA4

14 Po stopách Jánošíka Nezapomeň si pohorky! křičí na mě maminka ze schodů, protože se chystám vyrazit do Jánošíkových dier na Slovensko. Jako vždy se čeká jen na mě. Přátelé už sedí ve vypůjčené dodávce a troubí, ať si pospíším. Do přeplněného auta házím batoh a spacák. Můžeme vyrazit, prohlásil Michal a zabouchl dveře. Ani ne po pěti minutách jsme zjistili, že stará dodávka začíná zlobit. Venku pražilo slunce, zadní okna nešla otevřít, takže jsme si připadali jako sardinky ve vlastní šťávě. Cesta se zdála nekonečná, plná ostrých horských zatáček a nejednomu z nás se dělalo mdlo. Po necelých dvou hodinách jsme konečně mohli vystoupit. Vyrazili jsme na Velký Rozsutec. Cestou jsme viděli železnou sochu Jánošíka, která připomínala jeho slavnou minulost. Šli jsme lesem, přeskakovali říčky a malé louže, až jsme došli na kolibu, kde nás místní bača pohostil čerstvým ovčím sýrem, a povídá: Kamarádi, jdu zahnat ovce, udělejte si pohodlí, venku to vypadá na déšť. Ale, bačo, vždyť je teplo jako v pekle a na obloze není mráčku, půjdeme dál, řekl náš vedoucí skupiny Richard. Bača se jen usmál a cosi zamumlal pod vousy. Konečně jsme se zdolali první skálu, pod kterou tekla řeka. Kameny byly kluzké, žebříky na skalách dost staré a nevypadaly dvakrát věrohodně. Vtom jsme si všimli, že se nad námi začínají stahovat mračna, lehký letní vánek se proměnil na chladný vítr. Byli jsme už téměř na štítu, když najednou prásk! Rána jako z děla. Začalo hřmít a blýskat se, když vtom prohlásila Alice: Naštěstí neprší, možná nás ty mraky obejdou. Pozdě. Byli jsme přímo pod nimi. Alice to nejspíš celé zakřikla, nejenže začalo pršet, ale po chvíli už nás bily i ledové kroupy. Úžasné, prohlásil skepticky Michal, teď tady můžeme trčet celý den. Situace vůbec nevypadala dobře, během několika minut jsme byli úplně promočení a zmrzlí na kost. Když tu si najednou vždy veselá Julie vytáhla deštník a řekla: Jak je skvělé, že jsem ho nezapomněla. Prásk! Blesk ji málem srazil k zemi. Ono vytáhnout si deštník v bouřce na štítu hory asi nebyl nejlepší nápad. Naštěstí jen utrpěla menší šok. Bouře odešla tak rychle, jak přišla. Na památku jsme se všichni podepsali do turistického deníku na vrcholu, stránku ozdobili karikaturou Julie, jak stojí s deštníkem na štítu a vedle ní létají zběsilé blesky. R. Gorylová, LY 4

15 Mé oblíbené místo - les Když potřebuji v letních měsících načerpat trochu energie, vydám se do lesa v mém městě, který na mne dýchá svou pohádkovou atmosférou, protože zrovna v této době je nejkrásnější. Pohled na tuto krásu mě vždy udiví. Léto vykouzlí v lesích takové divy, že máte pocit jako byste tančili s lesními vílami. Všude kolem stojí rozkvetlé duby a celá cestička je obklopen a květinami různých barev, které vyrůstají z té nejzelenější trávy, na které svítí paprsky zlatého sluníčka. Bílé kamení se vám hroutí pod nohama. Bublající potůček vám hraje do kroku a při každém hlubokém nádechu vás naplní vůně lesa a cítíte potřebu se pohodlně usadit na pařez, který má podestýlku z mechu. Pod starými honosnými duby, po kterých radostně skáčou veverky, se hrdě červenají maliny a dozrávají drobné ostružiny a borůvky. Šumění koruny je doprovázeno ťukáním datlů, zpěvem různých barevných ptáčků, kteří si jen tak lítají. Můžete vidět i srny, které se zde pasou a čumákem hledají sladké plody lesa. Les si vždy žil svým vlastním úchvatným životem, který jsem jenom se závistí pozorovala. A bude to tak stále, po létu přijde podzim a les zčervená, po podzimu přijde zima a les potemní, přijde jaro a les znovu ožívá. Ale kouzlo Slečny léta je nezapomenutelné. N. Récká, LY2

16 Moře Kráčím po rozsáhlé písečné pláži zdobené rozpálenými kameny a lasturami uhynulých korýšů. V dáli spatřím nikde nekončící hranici mezi pevninou a mořem, jako by celý svět byl rozdělen na dvě poloviny. Já však pokračuji, moře upoutává můj zrak. Blankytně modrá plocha posetá jiskřičkami perel, které se ve svitu slunce neuvěřitelně třpytí. Musím přivřít oči, abych z té záře neoslepl. Moře, domov záhad a neporozumění. Skrývá se v něm tolik tajemna, až jde z něho strach. Když slunce zapadá za obzor, moře umírá. Pak už jen tiše šplouchá a je ztraceno ve tmě. Ráno slunce otevře víčka a opět šplhá na oblohu. Moře se probouzí spolu s ním, oplývá krásou a veselím. Tiše šplouchá, jako by nám něco vyprávělo. Příběh života, který v sobě ukrývá. Nad hladinou krouží rackové a zuřivě skřehotají. Jakmile se potápím pod hladinu, žádný zvuk neslyším. To ticho doráží na mé smysly jako smrt. Zahlédnu ladné pohyby hejna malých barevných rybiček. Rozproudí mi krev v žilách, ale sami se rozprchnou při jakékoliv plachém pohybu. Písek pod vodou se zvlní a začne zase pomalu a neslyšně padat zpátky ke dnu. Jako by se čas zastavil. Neskutečně pestré korálové útesy plné mušlí lákají nejen mě, ale všechny živočichy v nedalekém okolí. Jsou to doslova poklady podmořského světa, nebezpečné pro každého vetřelce, ale rájem pro ty, co zde žijí. Moře začíná být neklidné a vlny mě nekompromisně vyhazují pryč, je čas odejít. Dávám sbohem moři. Dávám sbohem rozdováděným vlnám, které se se mnou řádně rozloučily. Dávám sbohem mušlím, které mi vždy měly co říct a dávám sbohem všemu živému, co tvoří budoucnost mořské přírody. Kéž se tu zase setkáme. R. M., LY 2

Proč si mám ODISku pořídit?

Proč si mám ODISku pořídit? Proč si mám ODISku pořídit? Mohu výhodněji cestovat. S ODISkou jsou vybrané druhy jízdného levnější. Aktuálně se to týká dlouhodobých časových jízdenek pro ostravské tarifní zóny č. 1, 2, 3 a 4 a jednotlivého

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

MULTIŽÁNROVÝ KULTURNÍ FESTIVAL FESTIVAL, který kulturně a společensky spojí celou Vysočinu. Je to multižánrové setkání měst a obyvatel Kraje Vysočina. S přesahem do celé České republiky. 2 FESTIVAL, který

Více

Šetři kačky s Lítačkou v Tismi!

Šetři kačky s Lítačkou v Tismi! Šetři kačky s Lítačkou v Tismi! Od počátku května 2017 byla na Neveklovsku, Netvořicku a Týnecku zavedena první etapa dopravní integrace Benešovska do systému Pražské integrované dopravy. Běžný cestující

Více

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Eva Dienerová Daniela Ondreičková KNIŽ N Í K LU B mravenecek vetsi.indd 1 16/11/16 14:14 ÚVOD Malované čtení je barevné vyprávění pro děti. Mohou si je

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Tarif. Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje. Dodatek č. 1 (úplné znění)

Tarif. Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje. Dodatek č. 1 (úplné znění) Tarif Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje Dodatek č. 1 (úplné znění) Platnost od 1. dubna 2016 Obsah I. Úvodní ustanovení 3 II. Základní pojmy 4 III. Platnost a pravidla příslušných

Více

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku 1/2015 OBSAH - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku Čínská báseň beseda pro žáky 8. tříd Jako každý rok, tak i letos v knihovně proběhla beseda,

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Co by se kovbojkám stávat nemělo Kamila Nováková Vydavatelství Hölzelová Eva Text Kamila Nováková Tvorba obálky René Vaněk Ilustrace Martina Aulehlová

Více

1 z 5 24.7.2013 14:22

1 z 5 24.7.2013 14:22 1 z 5 24.7.2013 14:22 Česky English Česká republika Česká republika - památky, kultura, kina, galerie, výstavy, zábava, příroda, sport, Unesco Úvod Česká republika Praha Aktuálně Města a obce Ubytování

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

Tarif. Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje ODIS

Tarif. Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje ODIS Tarif Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje ODIS Platnost: od 1. ledna 2016 Obsah I. Úvodní ustanovení... 3 II. Základní pojmy... 4 III. Platnost a pravidla příslušných jízdenek ODIS...

Více

24. července 2015 Vydává Ministerstvo dopravy

24. července 2015 Vydává Ministerstvo dopravy PŘEPRAVNÍ A TARIFNÍ VĚSTNÍK Povinně zveřejňované informace na základě právních předpisů Číslo 14/2015 24. července 2015 Vydává Ministerstvo dopravy ISSN 1805-9864 Oddíl A: Věci přepravní a tarifní... 2

Více

Souhrnný jízdní řád. Palkovice

Souhrnný jízdní řád. Palkovice Souhrnný jízdní řád Palkovice Platný od 31. 8. 2014 Vážení občané, po několikaměsíčním vyjednávání, plném problémů a překážek, se podařilo dojednat propojení Frýdku-Místku a Palkovic městskou hromadnou

Více

Již tradičně bude v průběhu sobotního odpoledne předáno ocenění Association For Main Scene Of Country Music za životní přínos country hudbě.

Již tradičně bude v průběhu sobotního odpoledne předáno ocenění Association For Main Scene Of Country Music za životní přínos country hudbě. Ve dnech 3. a 4. srpna 2007 se na Bystřičce přehradě (okres Vsetín) koná 9. ročník country festivalu STARÝ DOBRÝ WESTERN. Pořadatelem je občanské sdružení Country kapela Gympleři Vsetín. Jedná se o jeden

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

AKADE. Studentský časopis Mendelovy SŠ/květen 2013

AKADE. Studentský časopis Mendelovy SŠ/květen 2013 AKADE Studentský časopis Mendelovy SŠ/květen 2013 1 AKADE Šéfredaktor: Lucie Jurečková Obsah Jaro u koní... 3-4 Kutálení sýrů... 5 Zástupce šéfredaktora: Andrea Bartoňová Redakce: Soňa Richterová Kateřina

Více

8. června 2018 Vydává Ministerstvo dopravy

8. června 2018 Vydává Ministerstvo dopravy PŘEPRAVNÍ A TARIFNÍ VĚSTNÍK Povinně zveřejňované informace na základě právních předpisů Číslo 11/2018 8. června 2018 Vydává Ministerstvo dopravy ISSN 1805-9864 Obsah Věci přepravní a tarifní... 2 Směnný

Více

Copak je to vázaného?

Copak je to vázaného? Copak je to vázaného? Petr Motýl POHOUPEJ divoké husy led na jezerech sobi putující krajinou rozumu krvavé slunce zapadá za betonové vilky na konci vsi přelétavá křídla tmavá louka jabka malované talíře

Více

Ročník Návštěvnost lidí

Ročník Návštěvnost lidí Létofest tour 2019 Návštěvnost 3 5 000 lidí Tour 2018 Ročník 2017 Jednodenní festivalová tour nabídla program na celé sobotní odpoledne. Festival startoval po poledni a lineup československých hvězd se

Více

Teplé a hlavně stálé počasí letos v létě většinou poněkud chybělo. Léto si asi mnozí

Teplé a hlavně stálé počasí letos v létě většinou poněkud chybělo. Léto si asi mnozí Č. 25 LÉTO 2011 Úvodem.. Léto 2011 bylo zajímavé a opět odlišné od ostatních. Bohužel počasí letně moc nevypadalo a připraveny byly nejprve deště a značná nestálost počasí. Za zmínku stojí ale konec léta,

Více

Cestou knih. Kamila Fialová

Cestou knih. Kamila Fialová Cestou knih Kamila Fialová Jako Kryštof Kolumbus chtěla bych plout na lodi s plachtami podniknout pouť. Tak jako Robinson sám na svém ostrově, knihou teď cestuji já, slovo po slově. Nevím, kam nejdříve

Více

Veřejný program 2012

Veřejný program 2012 Veřejný program 2012 Centrum Bavaria Bohemia Freyung 1 92539 Schönsee Tel.: +49 (0) 9674-92 48 77 Fax: +49 (0) 9674 91 30 67 email: info@cebb.de Internet: www.bbkult.net Leden 2012 4. 1. 2012 I 19.00 h

Více

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě.

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE Jméno Datum 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. 2. Vyhledej ve větách předložky a barevně je podtrhni. V rybníku se proháněli

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer Ahoj, holky a kluci, ano, je to tak, v letošním roce slavím své desáté narozeniny.

Více

Problematika odbavovacích systémů založených na BČK z pohledu organizátorů IDS

Problematika odbavovacích systémů založených na BČK z pohledu organizátorů IDS Problematika odbavovacích systémů založených na BČK z pohledu organizátorů IDS Standardizace cesta k interoperabilitě Dopravní telematika v praxi Katowice 28. 9. 2010 Aleš Stejskal ČAOVD Čipové karetní

Více

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Šindlerová, Jindřiška

Více

Foliáš z Fornostu. Toulky

Foliáš z Fornostu. Toulky Foliáš z Fornostu Toulky Poutník I Byl večer, už zavřela se vrátka a jakýs poutník zpíval písničku. Ta slova zdála se být sladká, ale mužíček smutněl trošičku. Kousek dál v prachu cesty kráčí on, malý

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

Rok bez zimy Pokusy o haiku

Rok bez zimy Pokusy o haiku Rok bez zimy Pokusy o haiku K minulým Vánocům jsem dostal krásný, ručně vyrobený notýsek. Při přemýšlení, čím jeho stránky zaplnit, mě inspiroval další dárek útlá sbírka haiku od Bašóa. Vzhledem k tomu,

Více

CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008

CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008 CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008 V sobotu ráno jsme se rozloučili s našimi kamarády v Atlantě (za rok se snad sejdeme v Lupenici) a vyrazili na dlouhou

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích Toho dne kdy jsme putovali z Tuchlova na Milešovku a zpět, jsme za zvládnutí takové túry dostali odměnu. Mohli jsme místo obvyklého večerního filmu nebo seriálu, naživo

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ZŠ Komenského nám. 35, Dobříš Dobříš 2012 JARO Když začíná jaro Když roztává sníh a slunce začíná hřát, prach už sedává na saních a sněhulák začíná tát. 3 Začínají kvést sněženky,

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050

JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050 JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050 Zavřete na chvíli oči... A představte si, že jste v Brně ale o třicet let později. Píše se rok 2050. Vaše děti dospěly. Vy máte pár vrásek navíc. A Brno...... jaké

Více

Týden 31. 5. - 6. 6. 2014

Týden 31. 5. - 6. 6. 2014 správný cíl Vaší cesty Týden 31. 5. - 6. 6. 2014 Milovníci grilování mohou vyrazit do nově zrekonstruovaných Šimkových sadů v Hradci Králové. Tento týden sem byly znovu instalovány tři venkovní grily.

Více

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu:

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu: Přijímací řízení 27. 4. 2011 Zde napište své registrační číslo TEST Z ČESKÉHO JAZYKA Struktura testu: 1. část čtení (úlohy 1 10) 2. část gramatika (úlohy 11 20) 3. část psaní (úlohy 21 a 22) Hodnocení:

Více

Projekt - Plzeňská karta Představení systému

Projekt - Plzeňská karta Představení systému Projekt - Plzeňská karta Představení systému Zbyněk Proška Plzeňské městské dopravní podniky, a.s. Strana 1 Co je Plzeňská karta? Bezkontaktní čipová karta vybavená čipem firmy Philips typu Mifare standard

Více

Zkušenosti a projektové záměry IDS Moravskoslezského kraje

Zkušenosti a projektové záměry IDS Moravskoslezského kraje Zkušenosti a projektové záměry IDS Moravskoslezského kraje 1. ODISka naše vlajková loď Vydavatelé ODISek v Moravskoslezském kraji Dopravní podnik Ostrava a.s. Městský dopravní podnik Opava a.s. ARRIVA

Více

ZÁŘÍ 2012 SRPEN 2013

ZÁŘÍ 2012 SRPEN 2013 ZÁŘÍ 2012 SRPEN 2013 STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA 64 plnobarevných stran tištěná i elektronická podoba 15.000 výtisků měsíčně každé číslo přes 2.000 downloadů zdarma v padesáti městech po celé ČR kapesní formát

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Tarif společnosti RegioJet a.s. pro železniční přepravu cestujících a zavazadel

Tarif společnosti RegioJet a.s. pro železniční přepravu cestujících a zavazadel Tarif společnosti RegioJet a.s. pro železniční přepravu cestujících a zavazadel Schváleno dne 28. 11. 2018 Článek I, Základní ustanovení 1. Tarif dopravce se řídí platným výměrem Ministerstva financí ČR.

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba)

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) Čekám svůj den 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) 4. Čekám svůj den (P. Krejča / P. Vrba) 5. Nic víc (P. Janda / P. Vrba) 6. Na háku (M.

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava

1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava 1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava Sleva 10% pro držitele VSTUPENKY v prodeji na webu www.vanocedetem.cz Dovolte nám, abychom se Vám představili. Jsme průvodci 1. veletrhu

Více

Číslo 12/2014, ročník LXX. PŘEPRAVNÍ A TARIFNÍ VĚSTNÍK Povinně zveřejňované informace na základě právních předpisů. 27. června 2014 ISSN 1805-9864

Číslo 12/2014, ročník LXX. PŘEPRAVNÍ A TARIFNÍ VĚSTNÍK Povinně zveřejňované informace na základě právních předpisů. 27. června 2014 ISSN 1805-9864 PŘEPRAVNÍ A TARIFNÍ VĚSTNÍK Povinně zveřejňované informace na základě právních předpisů Číslo 12/2014, ročník LXX 27. června 2014 Vydává Ministerstvo dopravy ISSN 1805-9864 Obsah Oddíl A: Železnice věci

Více

Oldřich Mikulášek Agogh

Oldřich Mikulášek Agogh Vyšehrad Oldřich Mikulášek Agogh [VERŠE Z LET 1969 1971] Oldřich Mikulášek Agogh VYŠEHRAD Illustrations Johana Hrabíková Vojnárová, 2012 Copyright Oldřich Mikulášek, 1980 ISBN 978-80-7429-163-0 Motto:

Více

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 PRESTIŽNÍ PRŮVODCE LONELY PLANET ŘADÍ PLZEŇ MEZI TOP 10 EVROPSKÝCH DESTINACÍ PRO ROK 2014 Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň

Více

Kroměříž 2018 pro mladé věkem i duchem.

Kroměříž 2018 pro mladé věkem i duchem. Kroměříž 2018 pro mladé věkem i duchem www.kromeriz.eu Kroměříž žije, Kroměříž baví, Kroměříž je tu pro vás! Kroměříž letos nabídne osvědčená lákadla i novinky. Centrem dění bude - jak se již stalo zvykem

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

KVĚTEN 2013. MĚSTSKÉ KULTURNÍ STŘEDISKO Mlýnská 152, tel.: 549 410 082, sekretariat@kulturatisnov.cz, www.mekstisnov.cz

KVĚTEN 2013. MĚSTSKÉ KULTURNÍ STŘEDISKO Mlýnská 152, tel.: 549 410 082, sekretariat@kulturatisnov.cz, www.mekstisnov.cz KVĚTEN 2013 MĚSTSKÉ KULTURNÍ STŘEDISKO Mlýnská 152, tel.: 549 410 082, sekretariat@kulturatisnov.cz, www.mekstisnov.cz Recorder4mation - Všechny barvy zobcové flétny "Od Byrda k Mautemu" 9. května v 18:30,

Více

Aktuality z Centra Černý Most 09/10

Aktuality z Centra Černý Most 09/10 Aktuality z Centra Černý Most 09/10 Informace o stavbě nového CČM V další fázi příprav zcela nového Centra Černý Most se hlavní stavba rozšíří na podstatnou část stávajících parkovacích ploch (parkoviště

Více

Ing. Zuzana Čechová, Ph. D. Louny,

Ing. Zuzana Čechová, Ph. D. Louny, ČD a autobusová doprava Ing. Zuzana Čechová, Ph. D. Louny, 8.10.2015 Agenda 1. Projekty spolupráce ČD a autobus 2. Konkurenceschopnost vlak vs autobus v dálkové dopravě 3. Rozhodovací mechanismus o budoucím

Více

Rockov Slunovrat Open-air evnice aneb Cesta k Ráji muzikantû na Zemi

Rockov Slunovrat Open-air evnice aneb Cesta k Ráji muzikantû na Zemi Rockov Slunovrat Open-air evnice aneb Cesta k Ráji muzikantû na Zemi 18. června 2005 1. ročník hudebního festivalu We rocked HARD 18. června 2005. Od časného dopoledne bylo v řevnickém Lesním divadle živo.

Více

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 OSTRUŽINY Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 1. BÁSNÍCI (od puero) 2. Sonáta pro srpnový večer (od Verena) 3. Ve vaně (od milancholik) 4. (M.) Vzkaz lásky (od ivkaja) 5. Ach, vodo (od nostalgik)

Více

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček Časopis dětí z DD Opava Dětský domováček Září 2015 0 Úvodník Stejně jako každý rok s pravidelnou nevyhnutelností přišel první měsíc školního roku září, tak se stejnou pravidelností vychází i váš dětský

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

KUBA Varadero. Zpravodaj 4/2009. Sol Sirenas Coral, all inclusive. Paradisus Princesa del Mar, all inclusive. hotel. hotel

KUBA Varadero. Zpravodaj 4/2009. Sol Sirenas Coral, all inclusive. Paradisus Princesa del Mar, all inclusive. hotel. hotel Vážení členové Alexandria bonus klubu, léto je za námi a na dveře pomalu klepe zima. Pokud se Vám však stýská po teple a slunci, nezoufejte. Opět jsme pro Vás připravili speciální nabídku leteckých zájezdů

Více

Environmentální výchova v naší školce

Environmentální výchova v naší školce Environmentální výchova v naší školce Environmentální výchova je nauka o světě o prostředí a člověku v něm. Je to tedy něco, co se dotýká každého z nás. Náš vztah k prostředí odráží naše potřeby i to,

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_19_06_Věta jednoduchá, souvětí

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_19_06_Věta jednoduchá, souvětí Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Renata Fencová Název: VY_32_INOVACE_19_06_Věta jednoduchá, souvětí Téma: Věta jednoduchá, souvětí Vzdělávací

Více

Prezentace hudebního festivalu. Staňte se partnery největšího jihočeského festivalu

Prezentace hudebního festivalu. Staňte se partnery největšího jihočeského festivalu Prezentace hudebního festivalu Staňte se partnery největšího jihočeského festivalu Hlavní hvězdy, které vystoupily v minulosti na našem festivalu: Česko-slovenská scéna: Chinaski, Olympic, Divoke Bill,

Více

DAVID BÁTOR. Milostné lastury ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ

DAVID BÁTOR. Milostné lastury ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ DAVID BÁTOR Milostné lastury ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ David Bátor (*1974 v Opavě) Debutoval sbírkou Kukly slov (Tilia, 2004), která byla nominována na Cenu Jiřího Ortena. O rok později vydal pod názvem Světlonoš

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Vážení přátelé, Partnerem projektu Colours bez bariér je Nadace OKD.

Vážení přátelé, Partnerem projektu Colours bez bariér je Nadace OKD. Vážení přátelé, v rámci projektu Colours bez bariér, který je pořádán v rámci 12. ročníku hudebního festivalu Colours of Ostrava (18. 21. července) již potřetí, si Vás dovolujeme informovat o servisu,

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu

7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 1 Život v Yellowstonu má svá specifika. Něco jsme čekali, něco vůbec. Pojďme se společně podívat na zajímavosti ze

Více

Integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje (IDS JK)

Integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje (IDS JK) Jihočeský koordinátor dopravy Integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje (IDS JK) konference na téma Mobilita v česko-rakouském přeshraničním regionu organizovaná v rámci projektu Connecting Regions

Více

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Název projektu : OP VK 1.4 60610221 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

IDS Moravskoslezského kraje ODIS. Aktuální stav rozvoje OIS v Ostravské aglomeraci

IDS Moravskoslezského kraje ODIS. Aktuální stav rozvoje OIS v Ostravské aglomeraci IDS Moravskoslezského kraje ODIS Aktuální stav rozvoje OIS v Ostravské aglomeraci Aktuální stav tarifní integrace Plná tarifní integrace je realizována: na všech linkách PAD (výjimky do 9. 6. 2018) na

Více

Týden 7. 12. - 13. 12. 2013

Týden 7. 12. - 13. 12. 2013 správný cíl Vaší cesty Týden 7. 12. - 13. 12. 2013 Hradecké lyžaře odveze do Deštného v Orlických horách přímou linkou skibus. Provoz skibusu, který vznikl v roce 2011 jako společný projekt dopravního

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Máme únor, a tak. Orgie.

Máme únor, a tak. Orgie. 50 FOTOVIDEO ÚNOR 2015 PRAXE / Máme únor, a tak Orgie. PETR JAN JURAČKA www.juracka.eu juracka@natur.cuni.cz www.facebook.com/petrjanjuracka Ne, nebudu se na ty fotky koukat. Zaplatit si zájezd do Afriky,

Více

Zámek Litomyšl. Cena: 250 Kč

Zámek Litomyšl. Cena: 250 Kč Zámek Litomyšl Víte, že tento krásný zámek postavil Vratislav II. z Pernštejna jako svatební dar pro svou manželku, kterou si přivezl až z dalekého Španělska? Pojeďte si s námi prohlédnout jeden z nejkrásnějších

Více

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková 22. Základní škola Plzeň Až já budu velká Třída: 7. B Datum: 8. 12. 2008 Jméno: Kamila Šilhánková V pěti letech jsem onemocněla zánětem ledvin a ležela jsem v nemocnici u svatého Jiří. Byla tam veliká

Více

PRÁZDNINY 2012 Stažení na www.lyckopis.717.cz ZDARMA! Přeji Vám za celou redakci příjemné čtení!

PRÁZDNINY 2012 Stažení na www.lyckopis.717.cz ZDARMA! Přeji Vám za celou redakci příjemné čtení! PRÁZDNINY 2012 Stažení na www.lyckopis.717.cz ZDARMA! Přeji Vám za celou redakci příjemné čtení! Zábavu najdete na samostatných stránkách na konci časopisu, abyste si ji mohli vytisknout a vyluštit! Čtěte!

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Akce naváže na úspěšný loňský ročník zaměřený především na mladé kapely, které chtěly vykřičet světu své postoje.

Akce naváže na úspěšný loňský ročník zaměřený především na mladé kapely, které chtěly vykřičet světu své postoje. MAY DAY 2014 tisková zpráva V Kopřivnici dne 24. března 2014 V pátek 9. května 2014 od 19.00 hodin bude pro návštěvníky kulturního domu v Kopřivnici připraven již druhý ročník komponovaného večera MAY

Více

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA BANKA HOTEL POŠTA NEMOCNICE OBCHOD ŠKOLA NÁDRAŽÍ ZASTÁVKA RESTAURACE KINO PARK LETIŠTĚ KDE? V / VE / NA ŠKOLA, POŠTA...ŠKOLE, POŠTĚ NEMOCNICE, OBCHOD KINO NÁDRAŽÍ LETIŠTĚ...NEMOCNICI, LETIŠTI...OBCHODĚ...KINĚ...NÁDRAŽÍ

Více

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín Básně o (v) Sutomiščici Jaroslav Balvín 2008 SUTOMIŠČICA JE KŠTICA Kštica Borových hájů, fíkových stromů a olivovníků Stožárů plachetnic a lodí Sněhobílých starobylých domů A příjemných lidí. Tato kštica

Více

Využití standardu ČAOVD na území ČR

Využití standardu ČAOVD na území ČR Využití standardu ČAOVD na území ČR Konference CZECHBUS Listopad 2013 Je potřeba vytvářet standard odbavovacích a informačních systémů ve veřejné dopravě? - Veřejná doprava je služba občanům - Veřejná

Více

Ahoj holky a kluci, vážení rodiče. Přejeme Vám "šťastnou ruku" při volbě tábora a těšíme se na Vás o letních prázdninách.

Ahoj holky a kluci, vážení rodiče. Přejeme Vám šťastnou ruku při volbě tábora a těšíme se na Vás o letních prázdninách. Ahoj holky a kluci, vážení rodiče. Celoročním vyvrcholením naší zájmové činnosti, jsou už po mnoho let letní dětské tábory. Dům dětí a mládeže Jihlava, p. o. patří k tradičním a mnohaletým pořadatelům

Více

Nechte. papír ožít... figurky z papíru a provázku. Isabelle Guiot-Hullot

Nechte. papír ožít... figurky z papíru a provázku. Isabelle Guiot-Hullot Nechte papír ožít... figurky z papíru a provázku Isabelle Guiot-Hullot Obsah Úvod 3 Materiál k výrobě 27 Základní postupy 28 obrázek návod S rodinou 36 Ach, ti zamilovaní! 4 36 Narození dítěte 5 36 Dítě

Více

5. ročník Policejního rafťáku

5. ročník Policejního rafťáku 5. ročník Policejního rafťáku Kdo by to před 5 lety řekl, že tato vodácká akce bude mít nejen mezi IPAky takový úspěch. První ročník Policejního rafťáku jsme zahájili na Vltavě, na které jsme společně

Více

Při čtení následujících stran se vám může udělat nevolno, můžete mít pocity studu za autora, či získat tendence si fyzicky ubližovat. Mám vás rád.

Při čtení následujících stran se vám může udělat nevolno, můžete mít pocity studu za autora, či získat tendence si fyzicky ubližovat. Mám vás rád. 5 800044 640164 Při čtení následujících stran se vám může udělat nevolno, můžete mít pocity studu za autora, či získat tendence si fyzicky ubližovat. Mám vás rád. 1 24.5.2008 Po těžkém životě častokrát

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

FESTIVAL V PARKU Lešná u Valašského Meziříčí

FESTIVAL V PARKU Lešná u Valašského Meziříčí Tisková zpráva Dne: 2. srpna 2014 Místo: zámek Lešná u Valašského Meziříčí Organizace: Muzeum regionu Valašsko, p. o. FESTIVAL V PARKU Lešná u Valašského Meziříčí Závěr prázdnin v zámku Lešná u Valašského

Více

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř.

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř. DŮM ČÍSLO 12076 Tys byl odjakživa hrozný paličák, Dominiku! řekla Tina Erikovi. Nesmysl, jste nějak moc moudrá, paní profesorko Patti! opáčil hbitě Erik. Cha, ona není Patti, ale Erik, zvolala pravá Patti

Více

HŘIŠTĚ A KOUPALIŠTĚ jako životabudič

HŘIŠTĚ A KOUPALIŠTĚ jako životabudič HŘIŠTĚ A KOUPALIŠTĚ jako životabudič Hřiště a koupaliště nás zaujala pro svou schopnost vytáhnout lidi ze zahrádek a Hřiště a koupaliště nás zaujala pro svou schopnost vytáhnout lidi ze zahrádek a gaučů,

Více

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2008

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2008 TOP 10 (20) nejnavštěvovanějších turistických cílů v ČR pořadí turistický cíl počet pořadí návštěvníků 2007 1. Pražský hrad 1,34 milionu (1.) 2. Zoo Praha 1,20 milionu (2.) 3. Židovské muzeum, Praha 612

Více