Vánoce,vánoční zvyky a tradice Vánoční móda. Reportáže. Anglický koutek. Ftípky a křížovky. Vánoční povídání. Něco o redakci. ???Co vy na to???

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vánoce,vánoční zvyky a tradice Vánoční móda. Reportáže. Anglický koutek. Ftípky a křížovky. Vánoční povídání. Něco o redakci. ???Co vy na to???"

Transkript

1 Vánoce,vánoční zvyky a tradice Vánoční móda Reportáže Anglický koutek Vánoční povídání Ftípky a křížovky???co vy na to??? Něco o redakci

2 ÚVODNÍK Na úvod bychom Vás chtěli pozdravit a přivítat se s Vámi! Časopis vydáváme v rámci kroužku mediální výchovy! Budeme se snažit přinášet co nejvíce zajímavých reportáží a článků o dění v naší škole, ale i spoustu jiných zpráviček a informací! Naším časopisem se Vám pokusíme zpříjemnit čas, který trávíte ve škole. Doufáme, že se Vám všem bude líbit, a přejeme pěknou zábavu při jeho čtení!!!

3 ???Co nesmí chybět v šatníku letošních Vánoc??? (pantofle)

4 Říká se, že každé Vánoce jsou něčím zvláštní. Ty, co jsem zažil já v 8 letech, byly opravdu zajímavé! Když k nám ráno přišel soused, jestli by máma byla ochotná zabít mu kapra, že on sám to nezvládne, v tu chvíli ještě nikdo netušil, co všechno z toho vznikne. No, a já šel s mámou. Vzala si paličku na maso, na několikátý pokus chytla kapra a praštila ho do hlavy. Poté už se kapr jen několikrát zamrskal a bylo to..! Pak máma vzala nůž, a ve dřezu v kuchyni začala vyndávat vnitřnosti kapra. Když mu uřízla hlavu, zdálo se, že je vše OK. Ale nebylo! Máma kaprovi omylem sáhla na nějaký sval a to jste měli vidět! Nastal opravdový cirkus Humberto! Bezhlavý kapr začal skákat u sousedů ve dřezu. No řeknu vám, že to byl nezapomenutelný pohled......! (friťa) Přání do roku 2009 Lžičku hrdosti, hrníček radosti, kotlík úspěchu, jezírko peněz, moře štěstí, oceán zdraví a celý vesmír lásky do nového roku 2009!!!

5 Redakce se představuje: Ahojky! Já jsem Adéla a ráda poslouchám pop. Čawec!!! Jmenuji se Verča a ráda kreslím. Čaw! Jmenuji se Jana a ráda bruslím. Zdar! Mé jméno je Jakub a mám rád PC hry. Ahoj! Jmenuji se Viktor a rád jím koblížky.=) Zdravíčko! Mé jméno je Lukáš a žiju fotbalem. Nazdár! Mé jméno je Radek a mám rád psy! Čest! Jmenuji se Monika a ráda zpívám. Čus bus! Mé jméno je David a rád sportuji. Čauky! Jmenuji se Lucka a ráda tancuji. Čus! Mé jméno je Jana a mám ráda zvířata. Ahooj! Mé jméno je Nikol. Mám ráda zvířata a ráda kreslím. Čawec! Mé jméno je Monča a ráda tancuji. Ahoj! Mé jméno je Ilča a ráda kreslím a tancuji.

6 Mikuláš, andílci a čerti Dne se Mikuláš vydal za dětmi do mateřské školky. Tady andílci rozdali sladkou odměnu všem dětem, které jim řekly básničku nebo zazpívaly písničku. Neposlušní museli čertům slíbit, že už nebudou zlobit. Některé děti i s čerty zatancovaly Mikuláši svůj taneček. Potom se Mikuláš, andílci a čerti objevili na naší škole a pěkně se tu vyřádili! Nešetřili ani učitele! Nakonec byli čerti smutní, že si nikoho s sebou do pekla neodnesli. (niki,ili)

7 Vítězky krajského kola soutěže základních škol ve stolním tenise a účastnice Republikového finále v Litomyšli. Michaela Brokešová a Veronika Balharová Rozhovor s oběma dívkami uvedeme v příštím čísle! (pantofle)

8 English corner Christmas Father Christmas / baby Jesus Christmas card Christmas tree bell star stocking present /gift candle carol mistletoe gingerbread carp sweets /cookies decorations glass ball wreath reindeer Christmas Eve Christmas Day Boxing Day New Year s Eve Vánoce Ježíšek Vánoční přání Vánoční stomeček zvonek hvězda punčocha dárek svíčka koleda jmelí perník kapr cukroví dekorace, výzdoba baňka věnec sob Štědrý den Boží hod vánoční 26. prosinec ( Štěpán ) Silvestr Merry Christmas and a Happy New Year!!! (adííík)

9 V 8:04 začal náš výlet do Prahy na 18. narozeniny hnutí Stonožka. Jeli jsme autobusem na nádraží do Zábřeha, odkud jsme putovali dále vlakem do hlavního města. Na Václavském náměstí jsme dostali rozchod i možnost podívat se po různých obchodech. Jedním z nich bylo knihkupectví, výjimečné tím, že je největší a nejlevnější v Praze, ale také jsme tam viděli spoustu zajímavých knih. Potom už nás čekala Lucerna, kde se odehrávala celá oslava Stonožky. Moderoval ji Vojta Kotek a jako hosté přišli Zbyňek Drda, Josef Vágner, Ewa Farna a Sandra Bell. Na oslavě nesměla chybět ani Běla Jensen, která je zakladatelkou Stonožky. Když vše skončilo, procházeli jsme se chvilku ve tříposchoďovém hračkářství, kde nám z té spousty spousta krásných hraček šla hlava kolem. Podívali jsme se i na Staroměstské náměstí, ale bylo tam tolik lidí, že už jsme radši šli na vlak domů. A tím náš výlet skončil. Na Štědrý den, 24. prosince po obědě ve 12:10 na ČT 1, se podívejte, jak Stonožka ty své narozeniny oslavila! (ili,niki)

10 Vánoce Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, slaví se od 25. prosince do první neděle po 6. lednu. 25. prosinec jako datum Kristova narození uvádějí někteří křesťanští teologové již ve 3. století a oslava tohoto narození je dosvědčena poprvé v Římě kolem roku 336.Všeobecně se Vánoce v církvi slaví od 7. století. V Česku je však za vrchol Vánoc považován Štědrý den, 24. prosinec, coby předvečer samotné slavnosti, do Vánoc je někdy zahrnována i doba adventní, která Vánocům předchází. K Vánocům se pojí nejrůznější tradice, k nimž se řadí vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které nosí Ježíšek, či vánoční cukroví; některé z těchto tradic pocházejí již z předkřesťanských dob a souvisí s oslovou slunovratu, který na tyto dny též připadá. V současné době se však původní, náboženský význam Vánoc vytrácí a Vánoce se považují i za jeden z nejvýznamnějších občanských svátků. Jak se slaví Vánoce v jiných zemích Vánoce se slaví na mnoha místech po celém světě a to i tam, kde křesťanství nemá silnou tradici či stoupence; slaví se zvláště v Evropě, Americe, Austrálii, Africe a částečně i Asii. Samotná oslava Vánoc se však značně liší s ohledem na historické tradice či víru obyvatel. Západní Evropa a Severní Amerika Podrobnější informace naleznete v článku Santa Claus. V západní Evropě a v Severní Americe jsou Vánoce slaveny v duchu náboženské tradice, spojené s obdarováváním bližních dárky, jež jsou rozbalovány 25. prosince ráno (v USA jsou dokonce Vánoce slaveny jen v tento den). Jako ústřední postava se v anglosaských zemích vyskytuje starší mužská postava jménem Santa Claus (ve Velké Británii, Austrálii a jinde též nazývaný Father Christmas, tj. Otec Vánoc), který vozí dárky na saních. V jiných zemích nosí dárky vánoční skřítci. Pravoslavné Vánoce Narození Krista od Andreje Rubleva z roku 1405Vánoce se v pravoslaví začínají slavit až 6. a 7. ledna na svátek Zjevení Páně čili Epifanie. V historii byly Vánoce spojeny s velkým množstvím tradic, které upadly z velké části do zapomnění po oficiálním zákazu Vánoc v Sovětském svazu v roce V současném Rusku jsou oslavy tak spojeny spíše s Novým rokem s jolkou. Ústřední postavou je Děda Mráz. Polsko V Polsku je zvykem prostírat u štědrovečerní večeře jeden talíř navíc, pro případného hosta. Havaj Na Havaji prý panuje zvyk pořídit si na Vánoce domů akvárium s ostencem běloskvrnným. Domorodé jméno této ryby je humu-humu-nuku-nuku-a-pua-a. (omyl)

11 (ili)

12 PANÍ UČITELKA BAUEROVÁ: Hraje s rodinou neobvyklé hry, každý den chodí na procházky, pouští si koledy a nejí kapra... PANÍ UČITELKA BRÁZDOVÁ: Štědrý večer tráví v úzkém rodinném kruhu, 25. prosinec si užívá s příbuzenstvem u babičky, kde se sejde vždy minimálně 20 lidí. Jinak odpočívá, dívá se na pohádky, lyžuje nebo chodí na procházky, poslouchá bezva hudbu a věnuje se svým koníčkům a přátelům,... PANÍ UČITELKA HORÁČKOVÁ: Slaví Vánoce v rodinném kruhu, odpočívá od školy... PANÍ UČITELKA VAŘEKOVÁ: O Vánocích uklízí, peče, chodí na procházky se psem a s manželem... PAN UČITEL ROCH: Vánoce slaví u stromečku se svou dcerkou a s přítelkyní... PAN UČITEL ŽAITLÍK: O Vánocích se připravuje do zaměstnání, jezdí na hory, chodí do sauny a tráví Vánoce v rodinném kruhu, 24. prosince jde na půlnoční mši do kostela, rozbaluje dárky... (jejna) Neodkládej nic na zvláštní okamžik. Každý den, který žiješ, je zvláštní okamžik. Na hodinách času je jen jediné slovo TEĎ!

13 Vánoční,,ftípků Veverka sedí na stromě a louská oříšky. První oříšek: stříbrné šaty, druhý oříšek: zlaté šaty, třetí oříšek: diamantové šaty. Veverka se rozpláče, schoulí se na větvičku a naříká: Já se asi kvůli té pitomé pohádce nikdy nenažeru. Byly Vánoce a soudce byl v příjemné náladě. Zeptal se předvedeného muže: Za co jste tady? Za předčasné vánoční nákupy. To přece není žádný přestupek. Jak brzy jste nakupoval? Dvě hodiny před začátkem otvírací doby. O Vánocích říká maminka Pepíčkovi: Pepíčku, zapal vánoční stromeček! Za chvíli přijde Pepíček a říká: A svíčky taky? Koupil jsem snoubence pod stromeček briliantový prsten. To s jí nemohl koupit něco levnějšího, třeba televizor? A ty už jsi viděl falešný televizor? Malý chlapec píše Ježíškovi:,,Pošli mi bratříčka! Ježíšek odepisuje:,,pošli mi svoji maminku! Tati, celý den jsem nejedl maso, abych viděl zlaté prasátko, tak proč jsem ho neviděl?, stěžuje si o Štědrém večeru Filípek., To víš, chlapče, dnešní doba. Jak je něco ze zlata, hned ti to ukradnou. Jak jsi mohla předem vědět, že jsem Ti koupil pod stromeček zrovna hodinky?, ptá se o Vánocích své ženy udivený policajt. Protože mě o půlnoci vzbudily. Upozorňuje doktora před Vánocemi manželka: A né, že zase jako minulej rok projdeš den předem všechny dárky pod rentgenem! Baví se dvě sousedky. Co Ti dal manžel k Vánocům? Norkový kožich. A sedí? Jo, sedí, měli tam totiž průmyslovou kameru. (niki,adííík)

14 Vánoční luštění (ili)

15 Vánoční zvyky Proč se dodržují? Protože na Štědrý den připadá narození Ježíše Krista, přikládali tomuto dni naši předkové velký význam - považovali jej za den zázraků. A to znamenalo, že se člověku mohla splnit přání. Pomocí různých věštících technik člověk hledal odpovědi na otázky ohledně své budoucnosti. Tato tradice se dochovala dodnes. Lodičky Do poloviny ořechové skořápky se přichytí svíčka a zapálí se. Položí se do nádoby s vodou tak, aby se nepotopila. Říká se, že když se lodička dostane na druhou stranu nádoby, tak člověk odjede někam daleko, a když se pohybuje stále u kraje, tak člověk zůstane tam, kde je. Jablečné hvězdičky Rozřízneme vodorovně jablko a když se nám objeví hvězdička ve středu jablka, říká se, že do příštích Vánoc budeme mít štěstí. Objeví-li se tvar kříže, někdo z rodiny těžce onemocní. Lití olova Opatrně roztavíme kousek olova a vlijeme ho do nádoby se studenou vodou. Odlitek olova dotyčnému předpoví budoucnost. Například, když bude odlitek do tvaru hvězdy, znamená uznání. Střevíc Dívka otočená zády ke dveřím hodí za sebe botu. Když bota dopadne špičkou ke dveřím, tak odejde z domu. Tohle však platí jenom o Vánocích. 1 talíř navíc Na prostřený vánoční stůl by se měl položit 1 talíř navíc, kdyby nás někdo přišel v době večeře navštívit. (Moňa,Jejna)

16 ???Co vy na to??? Co pro Vás znamenají Vánoce? D. Březinová: Nejhezčí svátky v roce, pohodovou atmosféru, blízkost mezi lidmi, dobré jídlo, lyžování. p. Stejskalová: Klid s rodinou. Žaitlík: Přípravu do školy, ježdění na hory, saunu, kostel ( SMÍCH ) Kapr nebo filé? p.uč. B.: kapr p. S.: ani jedno p.uč. Ž.: mořská štika ( ne, fakt ) Bramborový salát nebo hranolky? p.uč B.: bramborový salát p. S.: bramborový salát p.uč. Ž.: bramborový salát Telka nebo lyže/snowboard? p.uč. B.: lyže p. S.: lyže p.uč. Ž.: snowboard Živý stromeček nebo umělý? p.uč. B.: živý p. S.: živý p.uč. Ž.: umělý, živý smrdí přírodou ( SMÍCH ) Moderní hudba nebo koledy? p.uč.b.: koledy p. S.: koledy p.uč.ž.: když do kostela, tak s koledama Ovoce nebo cukroví? p.uč. B.: cukroví p. S.: ovoce p.uč.ž.: chlebíčky Ježíšek nebo Santa Klaus? p.uč.b.: Ježíšek p.s.: Ježíšek p.uč.: Ježíšek Mrazík nebo Popelka? p.uč.b.: Popelka p.s.: Popelka p.uč.ž.: Popelka Červenozlatý nebo modrostříbrný stromeček? p.uč.b.: červenozlatý p.s.: červenozlatý p.uč.ž.: zelený (lucinka,janulla,werinka)

17 ???Co vy na to??? Co pro Tebe znamenají Vánoce? Štěpánka ( 1.A ) : Dárky! Štěpán ( 5.B ) : Dárky a radost! Jirka ( 9.A ) : Nejdůležitější svátek v roce! Kapr nebo filé? Kapr. Kapr. Kapr. Bramborový salát nebo hranolky? Bramborový salát. Bramborový salát. Bramborový salát. Telka nebo lyže/snowboard? Bobovat! Lyžovat! Lyže! Živý stromeček nebo umělý? Umělý stromeček. Živý stromeček! Umělý. Moderní hudba nebo koledy? Moderní hudba. Koledy! Moderní hudba! Ovoce nebo cukroví? Ovoce. Ovoce. Obojí! Ježíšek nebo Santa Klaus? Ježíšek přece! Ježíšek! Ježíšek! Mrazík nebo Popelka? Mrazík. Mrazík. Popelka!! Červenozlatý nebo modrostříbrný stromeček? Červenozlatý. Modrostříbrný. Modrostříbrnej!! (lucinka, janulla, werinka)

18 V době, kdy jsou Vánoce, si mnoho lidí nenechá ujít zimní radosti. Ať už někdo rád lyžuje, bruslí nebo po sobě jen hází sníh. Je každého věc, jak se bude o Vánocích bavit. Mě asi nejvíce baví lyžování. Jezdím s rodiči, stejně jako někteří z vás, na svah do Branné. Ale když na to přijde, tak si klidně obuji brusle a jdu si třeba na Vlčák zabruslit. S rodiči, kamarády nebo sám. Možná si myslíte, že pořád povídám jen o sobě, ale to byl jen takový úvod. Následuje malý seznam některých zimních sportů či zábavy: Curling, lyžování, bruslení, koulování se, skákání do sněhu, snowboarding, snowkiting, atd. Pokud si chcete jít zabruslit a bude mrznout, vydejte se na Vlčák. Je to nejblíž a asi nikdy jsem nezažil, že by tam byl tenký nebo žádný led, navíc je to ZADARMO!! Na lyže vám doporučím svah v Branné nebo na Červeňáku, ani v Olšanech to není k zahození. Ale pokud se vám nechce platit za svezení na vleku, hoďte lyže na rameno a vyškrábejte se na první kopec, který uvidíte. Koulovat nebo se válet ve sněhu můžete snad všude, i doma na zahradě. A nejlepší to je s kamarády! Ovšem ke curlingu se asi jen tak nedostanete. Pokud vám název nic neříká, koukněte na obrázek. Jitra jasná a obloha čistá, úroda příští rok jistá. Když na Štědrý večer sněží, na pytle se chmel těží. Na Adama a Evu čekejte oblevu. (friťa)

19 Milý Ježíšku... Lukáš- auto Tomáš- bubny Adam- hry na PSP Šťěpán- hra na PC Klára- kůň Míša- snowboard Jirka- snowboard Jana- zlatá rybička Jirka-MP4 Eliška- notebook Šimon- mobil Kuba- mobil Dalibor- mobil Nikola- barbie Aneta- panenka-bratz Alexandr- Počítač Lucka- kolo Kateřina- kouzelnická sada Vojta- hasičská přilba sbíječka (werinka,janulla)

20 ZŠkoláček školní časopis ZŠ Karla staršího ze Žerotína Bludov měsíčník speciální Vánoční číslo vychází zdarma titulní strana: David Zaoral adresa redakce ZŠkoláček Nová Dědina Bludov redakce projektový manažer Mgr. Ivana Brázdová šéfredaktorka Lucie Daňková zástupce šéfredaktorky David Zaoral grafický design David Zaoral, Nikola Kočí editoři Lukáš Breckl Viktor Horký Veronika Schnaubertová foto Ilona Chalupová, Radek Jelínek spolupracovníci Adéla Kvapilová Jakub Matějček Jana Muroňová Monika Ignačáková Jana Kotrlá Monika Durchánková Veronika Krejčí

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice ČESKÉ VÁNOCE vánoční zvyky a tradice O Vánocích: Vánoce jsou svátky klidu a míru. V křesťanské tradici jsou oslavou narození Ježíše Krista. Přípravu na Vánoce představuje advent, období čtyř týdnů před

Více

Oprava chybné prezentace

Oprava chybné prezentace Oprava chybné prezentace Úkol: Opravte chyby ve vytvořené prezentaci. č. 13 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Oprava chybné prezentace Žáci sami pracují na jednotlivých

Více

Příprava na Vánoce. Mikuláš

Příprava na Vánoce. Mikuláš Příprava na Vánoce Advent Advent je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před vánočními svátky. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_17 Autor Mgr. Kateřina

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018 ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH 2. pololetí 2018 V čem jsme všichni stejní a v čem se lišíme? Odkud pocházíme? Různé kultury ve společnosti Vzájemná tolerance V čem jsme všichni stejní a v čem se

Více

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník Přestavlcká JEDNIČKA Občasník Úvodník Vážení a milí čtenáři, jsme moc rádi za kladné ohlasy na naše první číslo Jedničky. Zejména Vás zaujala rubrika Tajemný kout. Jedna teta kuchařka dokonce nelenila

Více

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 březen 2012 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Zima Podtéma: počasí, vhodné oblečení, svátky v zimě, zimní aktivity a sporty. Anotace:

Více

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek Vážení čtenáři! Dnešním dnem k Vám přichází poslední číslo našeho školního časopisu v roce 2006. Blíží se Vánoce, proto nám dovolte, abychom Vám všem, našim příznivcům, popřáli šťastné a veselé prožití

Více

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída V jedné malé chaloupce žila babička dědeček a jeden malý kluk jménem Toník. Blížily se Vánoce a Toník byl čím dál víc nedočkavý, až do té doby když k

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2.

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. VÁNOCE Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:

Více

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 485 Vánoční svátky Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování: 16.12. 2012 Datum pilotáže: 20.12. 2012 Metodika: Žáci si s učitelem prohlíží fotografie, zachycující

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitňování výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: 19. Rozvoj

Více

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd.

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. Štědrý den u nás doma O. Polcar Už od rána jsme s mojí sestřičkou Zuzankou čekali na Ježíška. Maminka řekla, že musíme počkat do večera. Celý den jsme byli oba hodní.

Více

Symboly Vánoc v rodinách

Symboly Vánoc v rodinách Symboly Vánoc v rodinách Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_13_03 Tématický celek: Rodina a finance Autor: PaedDr.

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 VÁNOCE V EVROPĚ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_19 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Hana Londová Datum:

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

(Vánoce) Vánoce ve Francii. Vánoce v Austrálii Vánoce v Číně v Rusku. v Německu ve Španělsku. v Grónsku. v USA

(Vánoce) Vánoce ve Francii. Vánoce v Austrálii Vánoce v Číně v Rusku. v Německu ve Španělsku. v Grónsku. v USA (Vánoce) Zjisti jak a kdy se slaví Vánoce nebo konec roku u vás, v Brazílii. Vyrob pozvánku k vám pro děti z Česka. Napiš na ni, co je pro vaši zemi zajímavé a typické. Vánoce ve Francii Vánoce v Austrálii

Více

LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě

LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě Hodiny čtení ve 4. třídě nejsou jen tréninkem a zdokonalováním se v technice čtení. Většina dětí už je výbornými čtenáři, jejich přednes je velmi kvalitní. A že si pamatujeme,

Více

Časopis tvoří žáci v rámci volnočasové aktivity v rámci projektu Společné vzdělávání ve Velkých Hamrech CZ /0.0./0.0.

Časopis tvoří žáci v rámci volnočasové aktivity v rámci projektu Společné vzdělávání ve Velkých Hamrech CZ /0.0./0.0. 1 Školní drbna Základní škola a Mateřská škola Velké Hamry, příspěvková organizace Školní 541 468 45 Velké Hamry REDAKCE: Aneta Brunclíková (5. A) Eliška Čílová (5. A) Simona Fojtová (5. A) Kristýna Kunová

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Infolisty. Azylového domu Písečná

Infolisty. Azylového domu Písečná Infolisty Azylového domu Písečná Listopad Prosinec 2016 Svátky 17. 11. Den boje za svobodu a demokracii 17. listopad, po světě známý jako Mezinárodní den studenstva, se v Česku vztahuje ke dvěma historickým

Více

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. 8. číslo prosinec 2010

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. 8. číslo prosinec 2010 Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00 Sladký domov 8. číslo prosinec 2010 Hoj, ty Štědrý večere, ty tajemný svátku, co že komu dobrého neseš na památku. Vánoce, Vánoce

Více

V tomto díle se dočtete o:

V tomto díle se dočtete o: Slovo šéfredaktora Ahoj! Zdravíme vás po dvou měsících školy. Konalo se zde mnoho akcí a také nás navštívil Mikuláš s čerty. Sice nám letos sníh už roztál, ale my doufáme, že si i tak Vánoce pořádně užijeme.

Více

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 SBĚR PAPÍRU V pátek 2. listopadu proběhl ve škole sběr papíru. Papír uskladněný ve školním sklepě jsme za pomoci obecních pracovníků přemístili do kontejneru. Další sběr

Více

VŠEZNÁLEK Mikulášská nadílka Kvíz Kalendárium Povídka Vtipy

VŠEZNÁLEK Mikulášská nadílka Kvíz Kalendárium Povídka Vtipy Časopis Základní školy Staré Město / Ročník 2014-2015 / číslo 4 prosinec VŠEZNÁLEK Mikulášská nadílka Kvíz Kalendárium Povídka Vtipy Obsah / Úvodník 2...Úvodník 3...Kalendárium 4...Významné dny 5...Školní

Více

Mámo, padá hvězda! křičí Pepíček z obýváku. Tak si něco přej. Ale z vánočního stromečku!

Mámo, padá hvězda! křičí Pepíček z obýváku. Tak si něco přej. Ale z vánočního stromečku! 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 Paní sousedko, nešla byste nám zabít kapra? Proč zrovna já, Mirečku? Tatínek říkal, že máte strašnou ránu. Je Štědrý večer a ty jsi mi nedal

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Listy naší Školičky 3.vydání Prosinec 2017

Listy naší Školičky 3.vydání Prosinec 2017 Listy naší Školičky 3.vydání Prosinec 2017 Školní Noviny Advent 2.prosince jsme zahájili první adventní neděli. U stromku na návsi ve Šťáhlavech kde se sešlo hodně lidí a zazpívali u něj děti z ZŠ + MŠ

Více

(PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015

(PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015 (PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015 Milí čtenáři, v ruce držíte 2. díl časopisu (Po)Školáček. Předešlý díl vydali naši minulí páťáci. V tomto díle se dozvíte něco o adventu a bude tam i hodně

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30 Očekávání vánočních svátků jsme otevřeli povídáním o přípravě na radostné události a přemýšlením o tom, jak se máme dobře a v jak pěkné zemi žijeme. Rozhodli jsme se pro první dobrý skutek a navštívili

Více

Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám

Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám Ročník 2., vydání 2. Vánoční speciál prosinec 2010 Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám zkrátíme čekání vánočním speciálem. Náš speciál je zdarma, protože vám

Více

Děti a tety z našeho Domova:

Děti a tety z našeho Domova: Všichni jsme prožívali vánoční svátky se svými blízkými, ať už doma nebo na našem Domově. Mnozí z vás o svých Vánocích napsali a namalovali hezké příspěvky: Děti a tety z našeho Domova: Na Štědrý den se

Více

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec Lidové zvyky a obyčeje - prosinec určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. úvod: Život lidí v minulosti měl pevněji daný řád než dnes. Tento

Více

Dej bůh štěstí tomu domu

Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu, my zpíváme, víme komu. Malému děťátku, Kristu Jezulátku, dnes v Betlémě narozenému. On rozdává štědrovničky, jabka, hrušky i trojníčky. Za naše zpívání,

Více

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích.

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. ZNALEC ADVENTU Kvízová hra Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. Obsahuje: Tři sady otázek pro postupné rozšíření hry Tři sady hvězd

Více

3. prosince 4. prosince

3. prosince 4. prosince 1. prosince 2. prosince 3. prosince 4. prosince 5. prosince 6. prosince 7. prosince 8. prosince Železná neděle Zapalte první svíčku na adventním věnci. Advent Víte, co to znamená? Jak dlouho trvá? Dnes

Více

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková 22. Základní škola Plzeň Až já budu velká Třída: 7. B Datum: 8. 12. 2008 Jméno: Kamila Šilhánková V pěti letech jsem onemocněla zánětem ledvin a ležela jsem v nemocnici u svatého Jiří. Byla tam veliká

Více

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv.

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. PROSINEC Z pohádky do pohádky seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. Štěpán) výroba vánočních předmětů přivítání zimy Prosinec je za vrátky, čekají

Více

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Zaměřte pozornost dítěte na Ježíše a rodinu Vyrobte dětem adventní kalendář s biblickými verši (ze Starého i Nového zákona vztahující se k narození Pána Ježíše)

Více

číslo. 5. číslo

číslo. 5. číslo ŠKOLNÍ Školní drbna DRBNA 20. 12. 2018 5. číslo 5. číslo 20. 12. 2018 1 Školní drbna Základní škola a Mateřská škola Velké Hamry, příspěvková organizace Školní 541 468 45 Velké Hamry REDAKCE: Aneta Brunclíková

Více

Guťák. Prosinec 2k16. Autoři: Zdroje: František Fiala David Haluška Jan Martinek

Guťák. Prosinec 2k16. Autoři: Zdroje: František Fiala David Haluška Jan Martinek Autoři: František Fiala David Haluška Jan Martinek Prosinec 2k16 Guťák Zdroje: http://www.recepty.cz/ recept/vanilkové rohlíčky Školní fotogalerie Wikipedie inovinky.cz Google obrázky Obsah: Vtip: Co nás

Více

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Redakce se představuje Krčíňoviny poprvé vyšly v roce 2005. Od té doby se začala pravidelně scházet redakce Krčíňovin a prvním úkolem bylo najít

Více

Cool school Bezva škola

Cool school Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění o pí uč. Polášková Studijní okénko Cool school Bezva škola Leden / 4 o Tereza Hrošová (9. A) Sport o Martin Zikl (6. C) o Roman Prax (6. C) Módní policie o Eva Vejmělková (7.

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

VÁNOCE A VÁNOČNÍ KNÍŽKA. Metodický list

VÁNOCE A VÁNOČNÍ KNÍŽKA. Metodický list VÁNOCE A VÁNOČNÍ KNÍŽKA Metodický list Cílová skupina: - žáci 1. a 2. stupně ZŠ, SŠ; začátečníci, mírně pokročilí i pokročilí Obsahový cíl: - žák se dozví o české tradici, spojené s Vánoci - žák pracuje

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

naší školy Ročník 21. 2. číslo

naší školy Ročník 21. 2. číslo naší školy Ročník 21. 2. číslo 2015/2016 JAK TO MÁME MY? VÁCLAV BUREŠ OBLÍBENÉ CUKROVÍ: PERNÍČKY OBLÍBENÁ KOLEDA: ROLNIČKY CO CHCE K VÁNOCŮM: OUTDOOROVOU KAMERU VIKTORIE BÍLKOVÁ OBLÍBENÉ CUKROVÍ: LINECKÉ

Více

Občasník ZŠ Bravantice říjen ročník. říjen 2016

Občasník ZŠ Bravantice říjen ročník. říjen 2016 Občasník ZŠ Bravantice říjen 2016 4. + 5. ročník 1 říjen 2016 Ahoj holky a kluci, ani jsme se nenadáli a první dva měsíce tohoto školního roku jsou za námi! Máme za sebou spoustu zajímavých aktivit, kterých

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2.

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Už brzy

Více

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 ŠKOLTÝN Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 Obsah 1. Lyžařský výcvikový kurz 2. Tři králové, zápis do 1. třídy 3. Zimní škola v přírodě 4. Vánoční laťka, florbal starší dívky

Více

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne!

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Sylabus 1.stupeň 2.třída Lekce 1 Co je to? Kolik to stojí? Jak se jmenujete? Jmenuju se.. Poslech CD 01 Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Zájmena

Více

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely. Prosinec 2016

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely. Prosinec 2016 Albrechtícek Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely Prosinec 2016 Aktuální dění v MŠ Albrechtická Máme za sebou jedno z nejkrásnějších ročních období vánoční svátky. V našem vánočněnovoročním vydání Albrechtíčku

Více

SLOVANOVINY. žákovské práce. ze Slovanu 2013/2014

SLOVANOVINY. žákovské práce. ze Slovanu 2013/2014 SLOVANOVINY žákovské práce ze Slovanu 2013/2014 VÁNOCE OČIMA ŽÁKŮ Matyáš Třasoň, IX. B ŠTĚDRÝ VEČER U NÁS DOMA Letos stejně jako loni začínáme na hřbitově. Dáme věnce, svíčky na hrob, modlíme se jenom

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Výprodej Vánoce 2019

Výprodej Vánoce 2019 Počet Označení www.sosdekorace.com Dobronická 1256, 148 00 Prague 4, Tel.: +420 234 721 110, email: info@sosdekorace.com Výprodej Vánoce 2019 Obrázek Stránka Název Rozměr Výška Šířka Délka Dia Informace

Více

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel žáků Základní školy Kostelec u Holešova Zahájení nového školního roku Akce ve škole Školní

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: Zápisní lístek (u zápisu) Pokyny pro zájemce ŠD Notýsek školní družiny,,vnitřní řád školní

Více

Vánoce za dveřmi Co to táta nese, že se to tak třese? Že se to tak hýbá, bude to ta ryba.

Vánoce za dveřmi Co to táta nese, že se to tak třese? Že se to tak hýbá, bude to ta ryba. Ročník 19 Prosinec 2014 Zdarma Naši věrní čtenáři, v rukou držíte poslední číslo Školních novin v tomto kalendářním roce. Připravili jsme pro Vás proto speciální vánoční vydání plné zábavy, luštění, kvízů

Více

Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka...

Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka... Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka.....9 Přání...10 Vánoce jsou jedním z nejkrásnějších období roku.

Více

Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem

Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem Hrady i zámky se obvykle v zimním čase

Více

Básnička. na Dětskou jízdenku

Básnička. na Dětskou jízdenku Básnička na Dětskou jízdenku České dráhy v rámci Junior programu vyhlašují již 8. ročník dětské soutěže o nejhezčí básničku o vlaku nebo maskotu Elfíkovi na Dětskou jízdenku. Nejhezčí básničky budou otištěné

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Rozsvícení vánočního stromu a čas adventu

Rozsvícení vánočního stromu a čas adventu Svitavy, 28. listopadu 2018 Rozsvícení vánočního stromu a čas adventu Blíží se konec roku a s ním vánoční období, během kterého trávíme čas s rodinou a užíváme si pohodové atmosféry. Jsme rádi, že naše

Více

Školní časopis ZŠ Hroznětín HROZINKY. Vánoční číslo

Školní časopis ZŠ Hroznětín HROZINKY. Vánoční číslo Školní časopis ZŠ Hroznětín HROZINKY Vánoční číslo Pranostiky Na svatého Martina kouřívá se z komína, a na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu. Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí

Více

prosinec 2012 ročník XI číslo 4

prosinec 2012 ročník XI číslo 4 prosinec 2012 ročník XI číslo 4 Trochu obav a pytel legrace a dobrot Letošní mikulášskou nadílku zajistili žáci z 6.A (čert klečící Erik Skalník, stojící zleva čert Terka Kampová, anděl Kristýna Hřídelová,

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV Leden únor 2008 Pravidelné schůzky se konají na adrese: Skálova 35 (nad Salonem Kleopatra) v tyto dny: Pondělí: 15:30 17:30 herna pro děti Středa: 9:30 11:30

Více

BÁSNIČKY VÁNOCE JSOU TADY...

BÁSNIČKY VÁNOCE JSOU TADY... REDAKČNÍ RADA Hana Fröhlichová (4.A) Jana Hanzlíková (4.A) Matěj Mach (4.A) David Veltruský (5.A) Tereza Poštulková (5.A) Klára Červenková (5.A) Tereza Šobková (5.A) Eliška Suldovská (6.A) Veronika Břendová

Více

Výprodej Vánoce 2019

Výprodej Vánoce 2019 www.sosdekorace.com Dobronická 1256, 148 00 Prague 4, Tel.: +420 234 721 110, email: info@sosdekorace.com Výprodej Vánoce 2019 Ceny jsou platné do 31.07.2019. Při objednávce do 30.06.2019 poskytujeme 10%

Více

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ZŠ Komenského nám. 35, Dobříš Dobříš 2012 JARO Když začíná jaro Když roztává sníh a slunce začíná hřát, prach už sedává na saních a sněhulák začíná tát. 3 Začínají kvést sněženky,

Více

Pokojné vánoční svátky a v novém roce dostatek pohody všedních dnů, dobré mezilidské vztahy a hlavně zdraví Vám přejí sociální pracovnice

Pokojné vánoční svátky a v novém roce dostatek pohody všedních dnů, dobré mezilidské vztahy a hlavně zdraví Vám přejí sociální pracovnice Náš Domov Spokojené, láskou a porozuměním naplněné vánoční svátky, hodně zdraví a štěstí v novém roce PROSINEC 2017 Vám přeje Jaroslava Kocíková Pokojné vánoční svátky a v novém roce dostatek pohody všedních

Více

Mikuláš. Mikuláš v kostele: Mikuláš ve škole:

Mikuláš. Mikuláš v kostele: Mikuláš ve škole: Mikuláš V předvečer sv. Mikuláše, 5. prosince, chodí Mikuláš, andělé a čerti, aby pochválili hodné žáky a postrašili neposlušné děti. Hodným dětem jsou rozdávány dárky, nejčastěji sladkosti a ovoce, neposlušným

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Vánoce u nás a ve světě

Vánoce u nás a ve světě Rozdělení dílen na projektový den 1. Vánoční ní zvyky Vánoce u nás a ve světě 4. 9. ročník Popis: Vánoční zvyky u nás doma, odlévání plovoucích svíček, ochutnávka cukroví z jiných rodin. psací potřeby,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Zima

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Zima ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 13. O2. 2018 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Zima 2017-2018 Po podzimních prázdninách a informativní třídní schůzce

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitňování výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: 3. Rozvoj

Více

Úvodník. Vánoce. Švýcarsko: Zdejší děti nacházejí za dveřmi tajemného Monsieura Chalandé, obrovského panáka plného dárků.

Úvodník. Vánoce. Švýcarsko: Zdejší děti nacházejí za dveřmi tajemného Monsieura Chalandé, obrovského panáka plného dárků. 1 Deváťácké noviny č. 9; školní rok 2012/2013 Úvodník Nesem Vám noviny, poslouchejte... Přesně tak začíná jedna velmi známá vánoční koleda. Vánoce už ale skončily a stojíme na počátku roku 2013. Do něj

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá V naší školce se předvánoční čas, jako již tradičně, nesl v duchu tradic, koled, vůně vánočního cukroví a voňavých Františků, povídání o původu Vánoc, o předvánočních

Více

CO DĚLÁM, KDYŽ MÁM VOLNO? V pondělí čtu komiks. V úterý hraju fotbal. Ve středu hraju na piano. Ve čtvrtek poslouchám hudbu. V pátek mám karate.

CO DĚLÁM, KDYŽ MÁM VOLNO? V pondělí čtu komiks. V úterý hraju fotbal. Ve středu hraju na piano. Ve čtvrtek poslouchám hudbu. V pátek mám karate. CO DĚLÁM, KDYŽ MÁM VOLNO? Pondělí V pondělí čtu komiks. Úterý V úterý hraju fotbal. Středa Ve středu hraju na piano. Čtvrtek Ve čtvrtek poslouchám hudbu. Pátek V pátek mám karate. Sobota V sobotu jdu na

Více

Základní škola a mateřská škola, Dolní Branná, okres Trutnov. PROJEKT ŽIVOT V POHYBU Reg. císlo projektu: CZ.1.07/1.1.20/02.0057

Základní škola a mateřská škola, Dolní Branná, okres Trutnov. PROJEKT ŽIVOT V POHYBU Reg. císlo projektu: CZ.1.07/1.1.20/02.0057 Základní škola a mateřská škola, Dolní Branná, okres Trutnov PROJEKT ŽIVOT V POHYBU Reg. císlo projektu: CZ.1.07/1.1.20/02.0057 MINISOUSTŘEDĚNÍ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY - ŽÁCI 18. 19. 12. 2014 Realizační tým

Více

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky?

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky? Děvčata k přípravě na soutěž a účasti v ní přistupovala zodpovědně. Slovo šéfredaktora: Je měsíc únor a my vás opět vítáme u dalšího dílu školního časopisu Smajlík. Uplynulo pololetí a žáci dostávali vysvědčení,

Více

Průzkum. Vánoční recept. Co je letos moderní na vánočním stromečku? Chcete si na Vánoce zajet na dovolenou? Školní besídka

Průzkum. Vánoční recept. Co je letos moderní na vánočním stromečku? Chcete si na Vánoce zajet na dovolenou? Školní besídka Příloha časopisu 9devítka www.litovel-devitka.webgarden.cz/www.devitka9.blog.cz 5/2008 Co je letos moderní na vánočním stromečku? Vánoční recept Chcete si na Vánoce zajet na dovolenou? Průzkum Školní besídka

Více

Iveta Červíková Martina Kubová a naše superhrdinka s rukama od krve z toho věčného přepisování chyb Mgr. Jiřina Ostrčilová

Iveta Červíková Martina Kubová a naše superhrdinka s rukama od krve z toho věčného přepisování chyb Mgr. Jiřina Ostrčilová 1 Více jak tři měsíce školy jsou úspěšně i neúspěšně za námi. Doufám, že už jste si všichni posbírali oči ze země po tom, co vám vypadly, když jste viděli výpis vašich čtvrtletních známek (samozřejmě,

Více

P R A C O V N Í L I S T Domácí mazlíčci. Domácí mazlíčci stupeň ZŠ

P R A C O V N Í L I S T Domácí mazlíčci. Domácí mazlíčci stupeň ZŠ 10 1. stupeň ZŠ PL-1 1. stupeň ZŠ 11 PL-2 Pes Kočka Morče Křeček Rybičky Želva Chameleon Králík Papoušek 12 1. stupeň ZŠ PL-3a Druh zvířete: Popis (věk, velikost, barva, tvar těla, dovednosti ) Potrava:

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Alena Isabella Grimmichová VÝTVARNÉ VÁNOCE. Dárky, dekorace, ozdoby stylově a zábavně

Alena Isabella Grimmichová VÝTVARNÉ VÁNOCE. Dárky, dekorace, ozdoby stylově a zábavně Alena Isabella Grimmichová VÝTVARNÉ VÁNOCE Dárky, dekorace, ozdoby stylově a zábavně CPress Brno 2015 S láskou Igorovi Výtvarné Vánoce Alena Isabella Grimmichová Fotografie: Alena Isabella Grimmichová

Více

Vánoční svátky T. Hellerová

Vánoční svátky T. Hellerová Vánoce a silvestr - Natálka Matesová Pod stromečkem bylo u nás letos plno dárků. Já jsem měla největší radost z knihy JÁ, ZLATÝ RETRÍVR a maminka z kávovaru. Samozřejmě taky z toho, že jsme mohli sedět

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček duben 2018 Naše velikonoční výzdoba. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě

Více

Svátky a významné dny ve výuce občanské výchovy 1

Svátky a významné dny ve výuce občanské výchovy 1 Svátky a významné dny ve výuce občanské výchovy 1 Státní svátky a významné dny budeme připomínat žákům v aktuálním týdnu jejich konání. Postupně je budeme probírat formou aktivizačních činností a tím si

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2018 K+M+B PF 2018 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě obdržíte

Více

Říjen - 2007 3 speciál

Říjen - 2007 3 speciál Říjen - 2007 3 speciál Co se nám ve Štěpánkovicích líbí nelíbí! Vážení spouobčané, dostává se Vám do rukou mimořádné číslo našeho zpravodaje. Na přípravě tohoto vydání zpravodaje se podíleli především

Více

Akce školy. Den otevřených dveří

Akce školy. Den otevřených dveří Akce školy Akce školy Den otevřených dveří Den otevřených dveří se na naší škole konal 14.11.2008. Návštěvníci si mohli prohlédnout prostředí školy, učebny (počítačů, fyziky a chemie, hudební výchovy,

Více

Obsah. Pozdrav a přání nejen seniorům od primátora Statutárního města Mostu strana č. 5. od náměstkyně primátora strana č. 6

Obsah. Pozdrav a přání nejen seniorům od primátora Statutárního města Mostu strana č. 5. od náměstkyně primátora strana č. 6 1 Obsah Vánoce v plném proudu v Domově pro seniory, ul. Barvířská a v Denním dětském rehabilitačním stacionáři, Středisku denní péče o děti do tří let věku, ul. Františka Malíka strana č. 3 4 Pozdrav a

Více

ROČNÍK 6 LISTOPAD 2015 ČÍSLO 11

ROČNÍK 6 LISTOPAD 2015 ČÍSLO 11 ROČNÍK 6 LISTOPAD 2015 ČÍSLO 11 TAKTICKÉ HASIČSKÉ CVIČENÍ V MALÉ BYSTŘICI Podobně jako v loňském roce se i letos naše jednotka dobrovolných hasičů zúčastnila taktického hasičského cvičení. A co víc, dokonce

Více